Page 1

Het maken van drop of weed leaders en weed rigs stap voor stap.

We zijn er allemaal mee bezig het zo goed mogelijk camoufleren van je presentatie. In dit artikel zal ik stap voor stap 2 weed effect leaders maken in de kleuren groen en bruin. Ook zal ik 2 weed rigs gaan maken die perfect aansluiten bij de weed effect leaders die we als eerst gaan maken. Het gebruik van deze 2 leaders en rigs geeft je het grote voordeel dat de vis met veel minder argwaan je presentatie zal benaderen en aas tot zich zal gaan nemen. Ik adviseer dan ook de bruine kleur in het najaar en vroege voorjaar te gebruiken omdat in het najaar het meeste wier afsterft en bruin verkleurt . In het voorjaar komt wier weer opzetten en word het uiteraard groen en komt de groene versie het beste tot zijn recht. Uiteraard kun je de bruine variant ook in de zomer gebruiken alleen gebruik ik hem meestal in dat geval voor obstakels ( wortels van bomen ,takken , riet stengels alles wat bruin onder water is) Omdat ik leadcore gebruik voor het maken van de leaders maak ik er een drop of leader van. Dit houd in dat bij een aanbeet je lood van je lead clip afvalt . Het maken van de weed leader groen. Je hebt nodig : HBT030 Safety Lead Clip met pin groen , HBT027 Tail Rubber groen ,HBT054 Shrink Tube , HBSW18 Normal swivel XL , HBL022 Lead Core STD , Splicing needle , Carp Leaders Weed effect groen , en van Lucky Leads de moss versie 4,oz.


We beginnen met de Leadcore STD Je schuift het buitenste materiaal van de leader naar onder toe tot je ongeveer 10 cm van de lood kern ziet uitsteken en breekt dit af .

Druk het puntje naar binnen toe van de lood kern dit doen we om te voorkomen dat de lood kern door je leader heen kan komen na gebruik. Trek het gevlochten materiaal weer over de lood kern en we kunnen beginnen met het eerste deel te splicen. Prik je splice needle door het gevlochten gedeelte net voor de lood kern. Steek hem nu door naar boven tot de helft van je needle en druk de naald weer naar buiten. Doe je XL Swivel over het uit einde van de leadcore heen en steek je splice needle net door het einde van het overgebleven stukje leadcore heen.


Duw nu het materiaal naar je toe tot het materiaal uit het begin stuk van je leader komt en trek t aan tot je swivel in gesloten zit . Knip het uit einde van de leadcore af en trek je wartel aan. Zoals je ziet en voelt heb je nu het eerste gedeelte van de leader gespliced met een wartel er in en zit het muur vast.

Knip nu het leader materiaal af op gewenste lengte ik zelf prefereer tussen de 1,20 en 1,50 per


leader. We doen nu precies het zelfde als net met het splicen alleen nu zonder wartel en maken een klein lusje aan het einde en trekken dit aan en klaar is de leader.


Nu pakken we de lead clip groen en halen het pinnetje er uit knip een stukje krimp kous af van ongeveer 2 cm en steek je splice needle er door heen dan doen we een tail rubber groen op de lead clip en steken de needle door de tail rubber en leadclip heen. Doe je needle door t kleine lusje van je leader en trek het geheel op de naald over je leader heen naar de wartel aan de andere kant van de leader toe.


Trek de wartel in de lead clip en druk het pinnetje weer in de lead clip .


We pakken nu het weed leader groen materiaal van carp leaders en knippen het af zo’n 10 cm langer dan je leader.

Nu begin je om de 3 cm je splice needle door de dikke kern van de weed leader materiaal te steken tot je alles op je splice needle hebt.


Stop je splice needle door het oogje van je eerder gemaakte leader en trek het weed leader materiaal beetje voor beetje over je Leader heen tot alles er op zit.


Steek nu je splice needle door de krimp kous bij je lead clip en trek t weed leader materiaal er door heen zodat het 2 cm er door heen komt.


Knip nu weer een stukje krimp kous af op de zelfde lengte en plaats dit op de andere kant van je leader. Trek ook hier het weed leader materiaal er 2 cm door heen . Pak nu 2 middel kleine knijp loodjes en druk deze over het uitstekende weed leader materiaal heen . Nu stomen we beide krimp kousjes en plaatsen de Lucky Lead Moss 4oz lood op de lead clip .


Je Weed Leader groen is nu klaar voor gebruik.


Weed Leader bruin


Je hebt nodig : HBT031 Safety Lead Clip met pin bruin , HBT028 Tail Rubber bruin, HBSW18 Normal swivel XL , HBT054 Shrink Tube , HBL022 Fluorowisp Leadcore STD , Splicing needle , Carp Leaders Weed effect bruin en van Lucky Leads de Truffle versie 4,oz.

We beginnen met de Fluorowisp Leadcore STD Je schuift het buitenste materiaal van de leader naar onder toe tot je ongeveer 10 cm van de lood kern ziet uitsteken en breekt dit af . Druk het puntje naar binnen toe van de lood kern dit doen we om te voorkomen dat de lood kern door je leader heen kan komen na gebruik. Trek het gevlochten materiaal weer over de lood kern en we kunnen beginnen met het eerste deel te splicen. Prik je splice needle door het gevlochten gedeelte net voor de lood kern. Steek hem nu door naar boven tot de helft van je needle en druk de naald weer naar buiten. Doe je XL Swivel over het uit einde van de leadcore heen en steek je splice needle net door het einde van het overgebleven stukje leadcore heen en duw nu het materiaal naar je toe tot het materiaal uit het begin stuk van je leader komt en trek t aan tot je swivel in gesloten zit .


Knip het uit einde van de leadcore af en trek je wartel aan. Zoals je ziet en voelt heb je nu het eerste gedeelte van de leader gespliced met een wartel er in en zit het muur vast. Knip nu het leader materiaal af op gewenste lengte ik zelf prefereer tussen de 1,20 en 1,50 per leader. We doen nu precies het zelfde als net met het splicen alleen nu zonder wartel en maken een klein lusje aan het einde en trekken dit aan en klaar is de leader.


Nu pakken we de lead clip bruin en halen het pinnetje er uit knip een stukje krimp kous af van ongeveer 2 cm en steek je splice needle er door heen dan doen we een tail rubber bruin op de lead clip en steken de needle door de tail rubber en leadclip heen. Doe je needle door t kleine lusje van je leader en trek het geheel op de naald over je leader heen naar de wartel aan de andere kant van de leader toe. Trek de wartel in de lead clip en druk het pinnetje weer in de lead clip .


We pakken nu het weed leader bruin materiaal van carp leaders en knippen het af zo’n 10 cm langer dan je leader. Nu begin je om de 3 cm je splice needle door de dikke kern van de weed leader materiaal te steken tot je alles op je splice needle hebt. Stop je splice needle door het oogje van je eerder gemaakte leader en trek het weed leader materiaal beetje voor beetje over je Leader heen tot alles er op zit. Steek nu je splice needle door de krimp kous bij je lead clip en trek t weed leader materiaal er door heen zodat het 2 cm er door heen komt. Knip nu weer een stukje krimp kous af op de zelfde lengte en plaats dit op de andere kant van je leader. Trek ook hier het weed leader materiaal er 2 cm door heen . Pak nu 2 middel kleine knijp loodjes en druk deze over het uitstekende weed leader materiaal heen . Nu stomen we beide krimp kousjes en plaatsen de Lucky Lead Truffle


4oz lood op de lead clip . Je Weed Leader bruin is nu klaar voor gebruik.


Het maken van een combi rig met het weed effect er door heen verwerkt stap voor stap. Weed effect Green Blow Back combi rig 2x 14 mm boilie . Je hebt nodig : HBT004 Round Rings Size M , HBSW18 Normal Swivel XL , HBH008 Vice Carp Hook M , HBL034 Sabre Fluorod 27 lbs , HBL004 Gossamer 35 lb , Carp Leader Weedy Green , HBT053 Shrink Tube green S , 2 x 14 mm Monster Crab boilies op een boilie naald en knijp lood .

We beginnen met een lus in de Gossamer lijn te maken met de knoop op de hoogte van de 2 de 14 mm boilie . Nu plaatsen we de boilies er op en knippen het andere einde op 15 cm af.


Nu doe je het draad 2x door het Round Ring M heen en drukt het naar je boilies toe . Plaats het ringetje nu op je Vice Carp Hook M . Zorg dat je ringetje op de hoogte van de haak bocht zit en stel nu de lengte van je hair af naar wens. Ik zelf hang hem zo’n 3,5 mm onder m’n haak. Maak nog een extra knoop op je ringetje. Nu pak je de andere kant van je draad en plaats het door het oog aan de achter kant van je haak . Nu maak je een knot less knot op je haak . Knip nu 2,5 cm shrink tube af en plaats dit op je haak deel 1 van de rig is nu klaar.


Nu pak je het Fluorod materiaal en knipt het op 15 cm af Pak een deel en vouw het dubbel nu maak je een Albright knot en zorg je dat je Gossamer materiaal met je haak ongeveer 3 cm uit de gemaakte knoop steekt .


Je combi rig is nu verbonden. Pak nu het uit einde van de Fluorod en vouw t dubbel. Je pakt nu De Weed Leader Green en knipt t af op 15 cm en spliced het op je splice needle.


Doe je splice needle nu op de de van de Fluorod en houd de uit eindes bij elkaar en duw het Weed effect materiaal op je Fluorod draad . Verspreid het Weed materiaal over je rig tot de knoop .


Nu pak je de Swivel XL en knoopt er een Four Turn Grinner Knot op . Om het geheel compleet te maken doe je een kneip loodje op beide uit eindes van de rig en een in t midden om je Weed effect rig. Nu plaats je wat kneed bar lood om de Albright knoop heen en stoom je krimpkous om je haak


en maak er een bocht in . Je Weed effect rig green is nu klaar voor gebruik.

Weed effect Blow Back combi rig bruin. Je hebt nodig : HBT004 Round Rings Size M , HBSW18 Normal Swivel XL , HBH002 New Grippa carp hook , HBL034 Sabre Fluorod 27 lbs , HBL015 K-Amid 45lb , Carp Leader Weedy Brown , HBT053 Shrink Tube green S , 1x 20mm en 1x 14mm Chocolate Malt boilies op een boilie naald en knijp lood .


We beginnen met een lus in de K-Amid lijn te maken met de knoop op de hoogte van de 2 de 14 mm boilie . Nu plaatsen we de boilies er op en knippen het andere einde op 15 cm af.


Nu doe je het draad 2x door het Round Ring M heen en drukt het naar je boilies toe . Plaats het ringetje nu op je Vice Carp Hook M . Zorg dat je ringetje op de hoogte van de haak bocht zit en stel nu de lengte van je hair af naar wens. Ik zelf hang hem zo’n 3,5 mm onder m’n haak. Maak nog een extra knoop op je ringetje. Nu pak je de andere kant van je draad en plaats het door het oog aan de achter kant van je haak . Nu maak je een knot less knot op je haak . Knip nu 2,5 cm shrink tube af en plaats dit op je haak deel 1 van de rig is nu klaar.


Nu pak je het Fluorod materiaal en knipt het op 15 cm af Pak een deel en vouw het dubbel nu maak je een Albright knot en zorg je dat je Gossamer materiaal met je haak ongeveer 3 cm uit de gemaakte knoop steekt . Je combi rig is nu verbonden.


Pak nu het uit einde van de Fluorod en vouw t dubbel. Je pakt nu de Weed Leader Brown en knipt t


af op 15 cm en spliced het op je splice needle.

Doe je splice needle nu op de de van de Fluorod en houd de uit eindes bij elkaar en duw het Weed effect materiaal op je Fluorod draad .


Verspreid het Weed materiaal over je rig tot de knoop . Nu pak je de Swivel XL en knoopt er een Four Turn Grinner Knot op . Om het geheel compleet te maken doe je een kneip loodje op beide uit eindes van de rig en een in t midden om je Weed effect rig.


Nu plaats je wat kneed bar lood om de Albright knoop heen en stoom je krimpkous om je haak en


maak er een bocht in . Je Weed effect rig green is nu klaar voor gebruik.

Zo we hebben de Weed effect Leaders en Weed effect Combi Rigs nu klaar in de kleuren bruin en groen en kunnen ze gaan inzetten. Dit is hoe ze er onder water uit zien .


Ik zou zeggen probeer het ook en doe er je voordeel mee .Nog een klein tipje gebruik een pva foampje of Pva stick om je rig heen . Ik zelf prik er eerst een tent haring door mijn pva stick of foam heen voordat ik t op m’n rig er door heen plaats .Het voordeel hier van is dat je loodjes niet blijven haken in je stick of pva foam. Door het gebruik pva sticks of foam hoef je je geen zorgen te maken dat het in de war raakt met werpen etc. Groeten Sebastiaan Schuurman van Rod Hutchinson Nederland.

Weed effect Leaders and rigs step by step