Page 1


Inhoud

Merkgeschiedenis

3

Merkuiterlijk

7

Merkdoelgroepen

4

Merkgedrag

8

Persoonlijke merkgeschiedenis

4

Beeldtaal

9

Merkmodel

4

Bronvermelding

10

Merkpositionering

5

Merkinnerlijk

6


Merkgeschiedenis In het jaar 1913 begint Karl Rapp in een voormalige fietsfabriek in de buurt van München het bedrijf “Rapp-Motorenwerke”. Karl Rapp begint daar zijn eigen vliegtuigmotoren te vervaardigen. Ze lijden echter aan een probleem met trillingen waar Rapp te onbekwaam voor is om deze te repareren. Als gevolg daarvan begint Rapp vliegtuigmotoren te bouwen onder licentie van Austro-Daimler. Verderop in dezelfde straat van de fabriek van Rapp begint Gustav Otto, de zoon van de uitvinder van de 4-takt verbrandingsmotor, een bedrijf waar kleine vliegtuigen gebouwd worden. Deze zaak is een geweldig succes en is genaamd Otto-Werke. Op 07 maart 1916 wordt de

Bayerische Flugzeugwerke AG (BFW) opgericht en is Gustav Otto deelgenoot hiervan. Zijn bedrijf Otto-werke gaat op in de Bayerische Flugzeug Werke AG. Rapp is nog steeds eigenaar van Rapp Motoren Werke en heeft de naam ondertussen veranderd in Bayerische Motorenwerke GmbH. In 1922 worden de fabrieken van Rapp (BMW GmbH) en de BFW samengevoegd tot een bedrijf wat we vandaag de dag nog steeds kennen als BMW. Ondanks dat de laatste en belangrijkste samenvoeging pas in 1922 plaats vindt, ziet BMW het jaar 1916 toch als oprichting van het bedrijf BMW.

3


Merkdoelgroepen

Persoonlijke merkgeschiedenis

Het merk BMW doet zich voor als sportief, luxe en vooral een product van zeer hoge kwaliteit. De doelgroepen waar BMW zich op richt zijn de welgestelde zakenman en sportieve YUP (young urban professional). Mensen die zichzelf vereenzelven met het imago van BMW. Zowel het merk BMW als de klant kan men beschouwen als zowel geslaagd als sportief.

In de periode 2007 t/m 2009 was ik eigenaar van een donkergroene BMW 316i met het bouwjaar 1994. Het is een zeer comfortabele wagen. Deze auto heeft een sportieve uitstraling en is ruim van binnen.

Merkmodel

Er zijn 5 verschillende “Brand-BASICS-model” varianten. - Monolitische merkbasis - Semi-monolitische merkbasis - Endorsed merkbasis - Multibranded merkbasis - Singlebranded merkbasis

Het merk BMW heeft een monolitische merkbasis omdat de naam van de onderneming tevens de naam is van de producten. De organisatie wordt gezien als één geheel en wordt ervaren als één eenheid door de doelgroepen. BMW heeft een sterke uniforme uitstraling naar de doelgroepen toe.

4


Merkpositionering De moeilijke jaren na de oorlog weet BMW te overleven door de productie van motorfietsen. Pas in 1961 weet BMW zich terug op de automarkt te positioneren, met de BMW 1500, een sportieve sedan. Het merk creëerde een nieuw genre met de 323i uit 1977, een relatief kleine tweepersoonswagen met achterwielaandrijving en een 6-in-lijn benzinemotor. Sindsdien is de opmars van BMW niet meer te stoppen, de 3-reeks, de 5-reeks, de 7-reeks die om de vijf jaar compleet hertekend en geïnnoveerd worden; de 4x4-markt die met de X5 en X3 aangevallen wordt; de roadster Z4 die als een Batmobiel door de bochten scheurt; de motorfietsen met de boxermotor. Het is een wereldwijd succes: de Amerikaanse markt valt voor The Ultimate Driving Machine, en de Aziatische groeimarkten drukken het Beierse vernuft aan de borst. Aan de mislukte Rover-overname uit 1994 hield BMW niet alleen een kleine financiële kater, maar ook de goed verkopende Mini over. In 1998 wist BMW het legendarische Rolls Royce in te lijven, waarmee de absolute top van de markt bediend wordt met unieke auto’s die rond de 200.000 euro kosten. In 2006 werkten 106.575 mensen voor BMW wereldwijd, werden 1.373.970 auto’s en 100.064 motorfietsen geproduceerd. In het eerste kwartaal van 2007 werd een groei van 20% gerealiseerd. Met de lancering van de 1-reeks heeft BMW ook de jonge kopers kunnen charmeren, en zo de klanten-

trouw voor de toekomst veilig gesteld. De gemiddelde leeftijd van een BMW-rijder is 44 jaar, tegen 51 jaar voor Mercedes. Aangezien kopers van luxe auto’s om de 3 ½ jaar van wagen veranderen, kan BMW langer profiteren van de koopkracht van zijn jonger publiek, en dus meer auto’s per klant verkopen, gedurende de levenscyclus van die klant. Over een periode van 50 jaar kan BMW twee auto’s meer per klant verkopen dan Mercedes of Lexus.

“Mini & Rolls-Royce Motor Cars, divisies van het Duitse autoconcern BMW.”

5


Merkinnerlijk Merkvisie De visie van BMW is om zich te onderscheiden in de ‘ziel’ van het bedrijf waardoor klanten en medewerkers zich voor lange tijd aan het bedrijf binden. Daarnaast wilt BMW een sterke verbeelding van de toekomst achterlaten bij de doelgroep. Merkmissie De missie van BMW is dat het een klantgericht en proactief mobiliteitscentrum is, dat alle concernproducten en diensten aanbiedt d.m.v. gekwalificeerde en gemotiveerde medewerkers, met daarbij moderne hulpmiddelen en technieken

Merkwaarden Kwaliteit, technologie, prestaties en exclusiviteit zijn de BMW merkwaarden. Onderzoek en ontwikkeling hebben een hoge prioriteit binnen het bedrijf. BMW ontwikkelt auto’s met een zeer individueel karakter. Voor BMW zijn de prestaties meer dan alleen de mogelijkheid om snel te accelereren en snel door bochten te vliegen. Het is een evenwichtige harmonie tussen prachtig ontworpen en vervaardigd werkende delen.

Merkpersoonlijkheid Mannelijk, snel, stoer, geslaagd en stijlvol. Merkbelofte Het BMW merk staat voor een belofte van het maken van fascinerende individuele auto’s. Een onderdeel van deze belofte is: “Bouw nooit een saaie BMW”. Merkconcept De essentie van BMW is altijd geweest: “Rijden met plezier”. Er zit geen magie achter, enkel diepe veroordeling in de organisatie.

6


Merkuiterlijk Zien Het uiterlijk van de BMW voldoet aan fraaie vormen die tot een elegant ontwerp komen. Dit in combinatie met een subliem afgemaakt interieur spreekt luxe, comfort, zakelijkheid en sportiviteit uit.

Taal In de commercials van BMW, representeren zij de automobielen als sportief, die bereden worden door zakelijke mensen in luxe en comfort. Ook laat BMW een impressie van de toekomst achter bij de doelgroep.

Voelen Wanneer je eenmaal het gaspedaal intrapt blijkt uit alles weer wat een BMW zo uniek maakt: zijn rijeigenschappen. Dit BMW-gevoel moet je ervaren.

Personen Bij BMW werken zakelijke en commerciĂŤle werknemers die klanten vakkundig kunnen voorlichten en demonstreren.

Horen Stationair draaiend of bij acceleratie, elke BMW motor heeft zijn eigen klank en onderstreept daarmee met het onmiskenbare karakter van de auto. In het BMW ontwikkelingscentrum perfectioneren de geluidsdeskundigen de klankkleur van elk type motor. In elke acceleratie weerklinkt het eigen temperament van de motor, het geluid van rijplezier.

7


Merkgedrag Producten & diensten Doordat BMW veel verschillende vestigingen heeft, is BMW altijd in de buurt en biedt BMW u een breed scala aan van producten en diensten. Bij BMW vindt u alles rondom het merk en de medewerkers adviseren u graag en vrijblijvend; of het nu gaat om een nieuwe of gebruikte BMW, service, onderdelen, schadeherstel of accessoires. Interne communicatie BMW coördineert en faciliteert opleidingen en trainingen. BMW biedt een uniek traineeship aan voor een jonge academicus met belangstelling voor de automotive branche.

Externe communicatie Van BMW mag u meer verwachten dan alleen uitmuntende automobielen, vakkundig advies en een perfecte klantenservice. U verwacht ook individuele service en een betrokken, persoonlijke benadering. Deze filosofie vormt dan ook het uitgangspunt voor het bedrijf: hier wordt elke klant beschouwd als een VIP, waarvoor het complete team zijn beste beentje voor zet.

Onderneming Bayerische Motoren Werke, kortweg BMW is een Duitse onderneming uit München die auto’s en motorfietsen produceert. De onderneming is gevestigd in München, waar eveneens een fabriek en het BMW Museum staat. BMW is het moederbedrijf van RollsRoyse Motor Cars, daarnaast produceert het bedrijf ook de Mini. BMW verkoopt haar motorfietsen onder de merknaam BMW Motorrad en Husqvarna.

8


Beeldtaal Kleur Het logo bestaat uit een zwarte ring met de hoofdletters BMW. Daarbinnen staat een blauw-wit geblokt veld, een verwijzing naar het wapen van Beieren. De kleuren zijn blauw (Pantone 293) en zwart. Andere huisstijlkleuren zijn grijs (Pantone Cool Gray 10) en zilver (Pantone 877).

Typografie BMW bestaat uit 3 letters die voor Bayerische Motorenwerke staan. Deze letters zijn zeer overzichtelijke en zakelijk in beeld gebracht op het logo. BMW gebruikt het eigen lettertype BMW Type, ontworpen door Dalton Maag.

Fotografie De verschillende BMW modellen worden gefotografeerd en vervolgens bewerkt met bepaalde Software. De foto’s worden zo bewerkt dat de automobielen helder naar voren komen en de achtergrond wordt enigszins vervaagd. Zo lijkt het alsof de auto in beweging is.

Compositie Nadat BMW vliegtuigmotoren ging fabriceren, ontstond het verhaal dat het logo een verwijzing is naar een propeller. Ook BMW zelf hield dit verhaal in stand. Pas in 2005 werd de ware oorsprong van het logo weer bekend. Het logo van BMW werd in 1917 ontworpen en in de jaren negentig aangepast door Interbrand Zintzmever & Lux.

9


Bronvermelding Boek Brand Design by Ruud de Boer Internet http://www.bmw.nl

http://nl.wikipedia.org http://www.bmw-amsterdam.nl http://www.absolutefacts.nl

http://www.qoin.com http://www.autowereld.com http://85.17.192.207/coolbrands/dmdocuments/ecbmw.pdf

10


BMW Merkanalyse  

BMW Merkanalyse door Roderick Adams, IC1U