Interview Rick Hogendoorn, Sales director Eyewear bij Rodenstock, over samenwerking met Earth Today.

Page 1

Interview

RODENSTOCK START INITIATIEF OM SAMEN MET DE ZELFSTANDIGE OPTICIEN

Yawanawá. Located in Acre, Amazonia, Brazil. Protected by WILD Foundation

MEER AANDACHT TE CREËREN VOOR EarthToday.com

DUURZAAMHEID EN DE NATUUR VIA EARTHTODAY 'EARTHTODAY' IS EEN GROOTSCHALIG INITIATIEF OM DE AARDE TE BESCHERMEN. EEN COLLECTIEF VAN MEER DAN HONDERD PROMINENTE NEDERLANDERS DIE IEDEREEN OPROEPT DE NATUUR TE BESCHERMEN. RICK HOGENDOORN (DIRECTOR SALES EYEWEAR BENELUX & UK) VAN RODENSTOCK ZAG DIT GEWELDIGE INITIATIEF VOORBIJ KOMEN OP TELEVISIE EN RAAKTE ENTHOUSIAST. HOE DIT PRECIES TOT STAND IS GEKOMEN EN WAT EARTHTODAY PRECIES INHOUDT, VRAGEN WE RICK ZELF!

meters natuur beschermen. Door bedrijven en consumenten te betrekken in de missie kan natuurbescherming wereldwijd versnellen, zodanig dat de impact direct meetbaar is. EarthToday levert concreet bewijs: fysieke vierkante meters natuur worden beschermd. Iedereen die een vierkante meter natuur beschermt, ontvangt bovendien een aandeelhouderscertificaat van EarthToday. Op deze wijze worden eigenaarschap en verantwoordelijkheid gedeeld.”

Rick: “Nog voordat ik er überhaupt aan dacht EarthToday en Rodenstock aan elkaar te ‘koppelen’ was ik erg enthousiast geraakt door het verhaal dat de oprichters bij de late night talk show van Beau van Erven Dorens aan tafel vertelden. Een groep van meer dan honderd ondernemers en specialisten uit de creatieve, media- en techsector hebben gewerkt aan een oplossing voor één van de grootste uitdagingen waar wij als mensheid voor staan: het beschermen van de planeet om zo de biodiversiteit zeker te stellen en onze aarde leefbaar te houden voor volgende generaties.”

STAP VOOR STAP

“Bij EarthToday worden krachten uit de tech- en mediawereld gebundeld met natuurbeschermers. Consumenten en bedrijven kunnen unieke vierkante

“Nadat ik kennis had gemaakt met EarthToday via de televisie, zijn mijn vrouw en ik de volgende dag met onze kinderen achter de laptop gekropen en hebben we vierkante meters beschermd. Onze jongens waren razend

enthousiast, want enkele dagen later werd mij gevraagd of we gingen verhuizen naar Brazilië, omdat de jongens op school zeiden “we hebben vierkante meters natuur in Brazilië gekocht”. Zo zie je maar weer hoe dit project inspireert en ‘talk of the town’ wordt. In mijn geval door de kinderen, omdat je precies weet waar je een stukje aarde beschermt en hier ook bewijs voor hebt is niets leuker om dit te vertellen op school, op kantoor of in de kroeg. De schaalbaarheid is het succes!” Rick vervolgt: “Toen ik weken later in Duitsland was op het hoofdkantoor van Rodenstock en we bezig waren met de vraag hoe we aan onze producten meer waarde kunnen toevoegen, moest ik gelijk aan EarthToday denken. Natuurlijk konden we weer een leuke ‘gift’ meegeven, maar eigenlijk stimuleer je dan het over consumeren. Bij de aanschaf van een bril draait het in eerste instantie om de kwaliteit van de oogmeting en de bril zelf, een gift is meer een extra. Daarom heb ik EarthToday geïntroduceerd om daadwerkelijk relevantie en meerwaarde in de vorm van duurzaamheid mee te geven. Natuurlijk is het niet realistisch voor een bedrijf om te denken dat je gelijk duurzaam bent, maar we kunnen wel nadenken bij iedere nieuwe stap die we zetten om duurzaam te worden. Contracten die aflopen bijvoorbeeld, om vervolgens te kiezen voor duurzame verpakkingen. Op het hoofdkantoor waren ze in ieder geval direct enthousiast!” “Omdat EarthToday een Nederlands initiatief is en ikzelf verantwoordelijk ben voor de business unit Eyewear binnen Benelux en de UK, gaan we de samenwerking eerst in deze landen uitrollen. Op termijn onderzoeken we of we de samenwerking kunnen uitbreiden binnen Europa.

de optiek ook gaat gebeuren. Dus laten wij dit omarmen en van start gaan!” Hoe Rodenstock en EarthToday precies gaan samenwerken, leggen ze graag uit in een persoonlijk gesprek. Bij interesse kunt u daarom contact opnemen met uw Rodenstock accountmanager. Meer informatie: Rodenstock Benelux | Tel. +31 (0)50 5441441 www.rodenstock.nl | www.earthtoday.com

METER VOOR METER NATUUR BESCHERMEN | HOE HET WERKT NATUUR BESCHERMEN | Consumenten en bedrijven die een m2 beschermen op EarthToday ontvangen een uniek digitaal ‘bewijs van bescherming’ dat wordt uitgegeven door Union of Nature Foundation (een internationaal samenwerkingsverband van natuurbeschermingsorganisaties) en op naam wordt geregistreerd. De geolocatie wordt gemarkeerd door een virtuele vlag op de betreffende m2 te planten en is virtueel te bezoeken. De vierkante meter natuur wordt beschermd door een van de deelnemende natuurbeschermingsorganisaties.

BESCHERMD GEBIED Rick vervolgt: “Dat er iets heel moois staat te gebeuren, is zeker! Het is onze doelstelling om samen met 250 zelfstandige opticiens 100.000 m2 te beschermen en met de campagne meer bewustzijn te creëren voor de natuur en duurzaamheid. We zien dat duurzaamheid buiten de optiek in veel sectoren meer aandacht krijgt. Consumenten zijn zich gelukkig er ook steeds meer bewust van. We zouden ons goed kunnen voorstellen dat dit binnen Campagnebeeld EarthToday ▼

40

De Opticien

nr

4 2021

41

De Opticien

nr

4 2021

EARTHTODAY CAMPAGNE | Op de Internationale Dag van de Aarde voerde een grote groep van meer dan 100 bekende Nederlanders campagne voor de Aarde, waaronder Jan Terlouw, Typhoon, Humberto Tan, John Ewbank, Winston Gerschtanowitz, Lauren Verster, Twan van Steenhoven (The Opposites) en Frederique van der Wal. Ze riepen iedereen op om vierkante meters natuur te beschermen met het doel om in één maand 1 miljoen m2 veilig te stellen.

De Opticien

nr

4 2021

41