Page 1

Vietnams Historie kort fortalt


258 f.v.t. Den Legendariske begyndelse Vietnam kan følge deres kultur tilbage mere end 4.000 år til ”Lac” folket fra den Røde Flod´s delta i det område der nu er Nordvietnam. Research viser at det Vietnamesiske folk er et stort miks af forskellige etniske grupper og forskellige kulture. Deres sprog er en fusion af Mon-Khmer, Tai og Kinesisk. Ifølge legenden så var den første autentiske Vietnamesiske konge Lac Long Quan (Drageherren af Lac ). Han giftede sig med den Kinesiske udødelige, Au Co, og sammen fik de 100 sønner. Senere gik de fra hinanden og Au Co flyttede, med 50 af sønnerne, op i bjergene og Lac Long Quan boede med de andre 50 sønner nede i lavlandet. Lac Long Quan's ældste søn blev den første af Hung Dynastiets konger og bliver betragtet som værende grundlægger af den Vietnamesiske nation. 18 Konger af dette legendariske dynasti herskede over et land, der blev kaldet Van Lang ( Landet af de tatoverede mænd ). Det sidste kapitel af denne legendariske periode er i 258 f.v.t. da den sidste Hung konge bliver væltet af en krigsherrer der sammenlægger Van Lang med sit eget land og kaldede det for Au Lac.

207 f.v.t. – 939 e.v.t. Kinesiske dominans Vietnams nedskreven historie begynder i 207 f.v.t., da en tidligere Kinesiske general invadere ”den Røde flods” delta og sammenlægger det med sit eget land og skaber et kongedømme der fik navnet Nam Viet. Kongedømmet strækte sig et godt stykke ind i det nutidige Kina og ned langs kysten til nutidens Danang. Generalen og Nam Viet bliver erobret af det Kinesiske Han dynasti i 111 f.v.t. af Kejser Wu-Ti og derefter er landet faktisk under kinesiske styrer i ca 1000 år. På trods af Kinesiske forsøg på at undertrykke lokale skikke, sprog mm så lykkes det aldrig at få folket til 100 % at accepterer Kinesiske dominans. Den første store opstand var ledt af Trung søsterene i år 40 e.v.t. Store opstande brød ud i 500 tallet og i starten af 900 tallet. Den sidste nævnte opstand bragte Vietnamesiske uafhængighed i året 939. 939-1407 Den første periode af uforgængelighed Efter Kinesernes tilbagetrækning i 939 går Vietnam ind i en periode med stor ustabilitet, der varer frem til Ly Thai To grundlægger Ly dynastiet i starten af 1000 tallet. Hanoi bliver hovedstad af den ny stat der går


under navnet Dai Viet. Den Indianiseret Changpa stat mod syd bliver genstand for talrige angreb fra Dai Viet ligesom Khmer kongedømmet Angkor bliver udsat for mange angreb i 1100 og 1200 tallet. På dette tidspunkt var Angkor en af de mest magtfulde stater i hele sydøstasien. Kina invader Dai Viet i 1407 – bl.a.. fordi Ming Kejser Chu Le havde brug for en masse teaktræ til at bygge verdens størstetræskibesflåde.. Besættelsen varer kun frem til 1428 der en ny kejser kommer på tronen i Ming dynastiet og han gør det forbudt ved lov at have en flåde af havgående skibe. 1883 Fransk Kolonisem Franske Katolske missionere ankommer til Vietnam i 1600 tallet. Med tiden blev deres meget ihærdige forsøg på at omvende folket set som en trussel og de blev genstand for forfølgelse fra landets regering. Frankrig brugte denne forfølgelse som grund til at invaderer Sydvietnam i 1858. De tog Saigon i 1861 og kontrollerede den nordlige del af landet i 1883, hvorefter de tvang Kejseren til at overgive magten til Frankrig.


1908-1925 Nationalismen vokser Nationalist tankegang vokser over vejledning af Phan Boi Chau, forfatter og lærd der i dag bliver betragtet som en af Vietnams største patrioter. Unge Vietnameser der var trænede i politisk organisation, propaganda og terorisme styrede demonstrationerne der blev afholdt over for høje skatter – skatter der var sat af Franskmændene. 100vis blev sat i fængsel og en del blev henrettet. Phan Boi Chau starter en eksilregering i Kina. Han bliver fængslet i 1914. På fri fod igen adopterede han Marxismen og forsætter modstanden mod Frankrig, hvilket gør at han bliver arresteret igen i 1925. Men enorme protester tvinger Franskmændene til at sætte ham på fri fod og de tilbyder ham en embedsmandspost hvilket han dog nægter at tage imod. 1930 Nationalistisk terrorisme Terrorist gruppe der var kendt under navnet “det Vietnamesiske Nationalist Parti” indfiltrede en række franske garnisoner der var bemandede med Vietnamesiske soldater. Planen var at i natten mellem 9 – 10 Februar skulle franskmændene væltes i en stor militær opstand. Men det lykkes kun at dræbe en del af de franske officerer – og soldaterne blev hurtigt rendt over ende og henrettet. Det samme år lykkes det for Ho Chi Minh at igangsætte bondeopstande i den central region i protest over mangel på fødevare. Opstandene bliver slået meget brutalt ned af de franske styrker, tusinder bliver sat i fængsel og hundredvis bliver dræbt.

1940 En ny mester Da Tyskland går ind i Frankrig, ser Japanerne muligheden for at besætte Fransk Indokina, hvilket de gør og de holder det indtil krigen slutter i 1945. Den fransk kollaboratør regering sætter forsat på magten i fransk Indokina, men adlyder direkte den japanske armé. Men da krigen er ved sin afgørendee fase tør japanerne ikke stole på franskmændene og sætter de fleste af dem i fængsel og Kejser Bao Dai bliver tvunget til atannoncerrselvstændighed for Annam ( central Vietnam ) og Tonkin ( Nord Vietnam ) 1946 Den Første Indokinesiske krig Japanernes nederlag efterlader et midlertidigt magt vakuum der hurtigt bliver udfyldt af Viet Minh under Ho Chi Minh. I september Ho Chi Minh annoncer grundlæggelsen af den Demokratiske Republik af Vietnam og proklamere uforgængelighed Men Engelske og kinesiske tropper gav landet tilbage til Franskmændene, der i første omgang, re-etablerede sig i Sydvietnam. I December 1946 udløser Viet Minh den første Indokinesiske krig ved at angribe franske tropper i Hanoi.


1954 En kort fred På trods af opsættelsen af en associativ stat af Vietnam med Kejser Bao Dai som hersker og nødhjælp fra USA , så kunne Frankrig ikke besejre Viet Minh. De kontrollerede det mest af landdistrikterne i nord og rystede Frankrig og det meste af det vestlige verden ved at besejre den franske garnison ved Dien Bien Phu i Maj, 1954. Repræsentanter fra Ho Chi Minh´s regering, Staten Vietnam, Frankrig, Kina, USA, Cambodia, Laos og Soviet Union mødtes i Geneva. Konferencen kulminere i Juli med Geneva-aftalen der midlertidigt opdeler landet frem til 1956, hvor folkeafstemninger skulle fører til genforening af de 2 landsdele. 1955 Diem tager over USA og Sydvietnam anerkender at Viet Minh med størst sandsyndelighed ville vinde valget, så de nægter at underskive den endelige aftale fra Geneva konferencen. Derimod udnævner de, i 1954, en ny regering med tidligereee kejser Bao Dai som regeringschef og Ngo Dinh Diem som statsminister. I oktober 1955 beslutter regeringen at udnævne Republik Vietnam, afsætte Bao Dai og Ngo Dinh Diem bliver indsat som præsident. En af hans først officielle beslutninger er at der ikke skal afholdes valg som aftalen lavet i Geneva ellers sagde. Dette udløser en guerilla krig, ledet af kommunisterne i Sydvietnam - de gik under navnet Viet Cong. Fra 1959 blev de officielt støttet af Nordvietnam. 1963-67 Vietnam Krigen ( den anden indokinesiske krig eller den Amerikanske krig ) I November 1963 har Diem´s totalitære metoder fremmedgjort Sydvietnam så meget at en gruppe af generaler igangsætter et kup – med taktisk støtte fra USA. Diem og hans broder bliver myrdet. Magten ligger nu ved adskillige militærjuntaer indtil luftværns generalen Nguyen Cao Ky tager magten i 1965. Der er også i 1965 at USA begynder at sende kamptropper til Vietnam og begynder at bombe Nordvietnam. I 1967 bliver general Nguyen Van Thieu indsat som præsident – konflikten er nu vokset til en fuldblods krig.


1968 Tet offensive Den 30 Januar, 1968, under en våbenhvile der havde fået navnet ”Tet”, navnet på forårsfestivalen, Vietnamesiske og Kinesisk nytår – Nordvietnamesiske tropper og Viet Cong Guerillas igangsatte en meget stor overraskelses offensiv i 36 Sydvietnamesiske byer. Kampene er hårde i Saigon og Hue. U.S og Sydvietnamesiske tropper kommer sig dog hurtigt over chokket og tvinger angriberne til at trække sig tilbage. Nordtroper bliver slået meget hårdt og lider gigantiske store tab. Viet Cong taber ca 33.000 tropper – dette tab er så stort, at i resten af Vietnam krigen, så er de fleste kæmpende styrker fra Nord, de almindelige Nordvietnamesiske tropper. Men på trods af sejren så overbeviser Tet-offensiven mange Amerikaner om at krigen ikke kan vindes. Dette skaber store demonstrationer og Præsident Nixon bliver valgt på løftet om at bringe krigen til ende på en ærværdig måde – så Tet offensiven er det afgørende punkt for USA´s politiske skift. 1973 Paris aftalen En våbenhvile aftale, underskrevet i Paris d. 27 Januar, 1973, af USA og de 3 partner fra Vietnam siger at alle US troper skal ud af Vietnam i løbet af 60 dage. Aftalen udelukker også en politisk løsning på nord / syd problemet. Aftalen bringer ikke fred til Vietnam – men er altså udelukket en aftale om at USA skal ud. Nord og Syd forsætter kampene frem til 30 April, 1975, hvor Kommunisterne indtager Saigon, hvorefter krigen ender. Den 2 Jul, 1976 blev den socialistisk republik af Vietnam officiel grundlagt – nord og syd er genforenet. 1978 Invasionen af Cambodia Efter en generation af krig er det Vietnamesiske lederskab meget dårligt rustet til at klare den økonomiske genopbygningen af landet. Modstanden mod regeringspolitikken var meget stor, specielt i det tidligere kommerciel center Saigon, nu kaldet Ho Chi Minh City. Adskillige oversvømmelser undergraver forsyningerne af fødevare, og da regeringen beordrede socialisering af landbrug og industri i syden medfører det at 100.000vis flygter ud af landet, primært som bådflygtninge. Samtidigt var meget landbrugs jord blevet ødelagt af krig bla. med brugen af ”agent orange”. Forholdet til nabolandet Cambodia blev dårligt allerede i 1973, da Vietnam laver fredsaftalen med USA. I 1978 angriber Cambodia, Vietnam og det medfører en invasion af Cambodia, hvor en pro-vietnamesisk regering bliver indsat. Kina regerer ved at angribe Vietnams grænser i begyndelsen af 1979. Kampene mod Kina varer en måned og giver kraftige tab på begge sider. Sammenslutningen af Sydøstasiatiske nationer tilslutter sig Kina i modstanden mod Vietnams invasion af Cambodia. USA og de fleste vestlige lande indfører en økonomisk handelsembargo mod Vietnam og efterlader landet med Soviet Unionen og Østeuropa som deres eneste allierede.


1986 Doi Moi Prisen for at holde tropperne i Cambodia og forsvare grænserne mod Kina samt problemerne med at integrere syden til en socialistisk økonomi, tog meget hårdt på Vietnam. Regeringen lavede en række reformere i starten af 1980érne. I 1986 introducerede Kommunistpartiet et stort økonomisk genopbygnings-programmmm der gik under navnet ”Doi Moi”, der var støbt efter Soviet Unionens Perestroika. Efter Soviet Unionens kollaps i 1991 blev Vietnams ønske efter økonomisk frihed større og førte til yderlige forbedringer i den økonomiske udvikling. 1994 USA løfter handels embargoen Washington løfter handels embargoen i 1994, og tillader U.S selvskaber at komme ind i Vietnam, hvis marked var styret af investorer fra Japan, Singapore og Sydkorea. Året efter genetablere Clinton de diplomatiske forbindelse med Vietnam og åbner derved at helt nyt kapitel mellem de 2 lande. I Juli 1999 blev de 2 lande enige om en handelsaftale – i princippet – men aftalen er endnu ikke blev endelig vedtaget. Aftalen vil give Vietnam normale handelsstatus over for USA. Aftalen kommer dog i hus i 2001. Siden er Økonomien i Vietnam vokset stærkt. Finanskrisen i 2009 tog et kraftigt hug i udvikling. Vietnam er meget afhængigt af USA´s forbrug. Men generelt går det frem af for landet.


Vietnam i 2006 Annual data

2006(a)

Historical averages (%)

2002-06

Population (m)

84.9

Population growth

1.3

GDP (US$ bn; market exchange rate)

61.7

Real GDP growth

7.8

GDP (US$ bn; purchasing power parity)

281.7

Real domestic demand growth

8.9

GDP per head (US$; market exchange rate)

727

Inflation

6.1

GDP per head (US$; purchasing power parity) 3319

Current-account balance (% of -1.7 GDP)

Exchange rate (av) D:US$

FDI inflows (% of GDP)

(a) Economist Intelligence Unit estimates. (b) Actual.

15,994(b)

4.3

Vietnam kort fortalt  

Vietnams historie kort fortalt