Page 1


INTRO - STUDIO PLAKBAND


“STUDIO PLAKBAND OPENT OGEN”


CAMPAGNE - KRASSEN

MARKETING GRONINGEN & STUDIO PLAKBAND PROJECT “KRASSEN VOOR EEN GASTVRIJE BINNENSTAD”

KRASSEN ACTIE

KRASSEN GRONINGEN “KRASSEN VOOR EEN GASTVRIJE BINNENSTAD”

“Gedurende de maand december zullen bezoekers van de binnenstad bijzondere, gastvrije prijzen kunnen winnen. Met de actie ‘KRASSEN voor een gastvrije binnenstad’ krijgt het winkelend publiek bij elke besteding vanaf €10,- een kraslot dat kans geeft op ludieke prijzen.”

De actie ‘KRASSEN voor een gastvrije binnenstad’ zal lopen van 6 december 2011 t/m 9 januari 2012, de prijzen zijn over het algemeen nog te verzilveren t/m 31 maart 2012. Het gebied BinnenstadOost is geselecteerd als pilot-gebied. Het betreft o.a. de straten: Nieuweweg, Poelestraat, Oosterstraat, Steentilstraat, Carolieweg, Gelkingestraat en St.

PRIJZEN HOOFDPRIJZEN Een diner voor vier op de Martinitoren, verzorgd door het Feitthuis. Een haal- en brengservice. Een personal shopper voor één dag. Een nacht op stap met de Nachtburgemeester, inclusief zakgeld! Een tocht met de luchtballon ‘Er gaat niets boven Groningen’.

PRIJZEN OVERIG Een Groninger koek. Een zak oliebollen. Een goodybag aangeboden door de deelnemende ondernemers. Een Groningen shopper. Een waardecheque voor de markt. Een parkeerkaart voor de parkeergarage Boterdiep.

Jansstraat. Daarnaast zullen bezoekers via een aantal ‘guerilla acties’ in contact worden gebracht met de actie. De actie wordt ondersteund met een promotiecampagne, waarvoor ondernemers in de Binnenstad Oost het gezicht zijn. In het project zijn diverse partijen in de binnenstad betrokken.


CAMPAGNE - KRASSEN SCHRIJVER Joey tualena

DESIGN

JOEY TUALENA

De KRASSEN campagne van Groningen is een innitiatief van Marketing Groningen. In samenwerking met Studio Plakband is de campagne opgezet. De campagne was een groot succes en heeft voor veel rumoer gezorgd.


De promotieposter voor de campagne. In totaal zijn er 8000 prijzen uitgereikt.

De prijswinnaars op de uitreiking van de hoofdprijzen.

Martinitoren mag parkeren of naast het gemeentehuis. Zodat de bezoeker geen roningen wil iets terug doen voor hinder ondervindt bij het zoeken naar de stadsbezoeker en ondernemer. een parkeerplaats. We waren daarom Deze groep mensen ondervindt hinder op zoek gegaan naar symphatieke en van de verbouwingen in de binnenstad. mediagenieke prijzen. De prijs die het Daarom ontwikkelden we eind 2011 voor meest opzien baarde was een JAAR! Markting Groningen de Krassenactie. De lang gratis parkeren. Daarnaast kregen krassenaktie organiseerden we in het wij de opdracht om de ondernemers oostenlijke deel van Groningen. Na het in de binnenstad te betrekken bij deze succes van editie 2011 werd besloten campagne. De ondernemer willen we deze actie opnieuw te organiseren in hier gebruiken als weldoener, dus als 2013. Maar nu in de gehele binnenstad instrument om deze prijzen weg te plus de marktondernemers. geven. Om de prijzen te laten passen bij een sympathieke binnenstad bedachten CONCEPT/STRATEGIE we naast de bovengenoemde hoofdprijs een aantal andere sympathieke Om de gastvrijheid van Groningen te prijzen. Onder andere: een diner op de verhogen moet de bezoeker op een Martinitoren, haal- en brengservice in bijzondere manier in het zonnetje de binnenstad of een ballonvaart vanaf worden gezet. Wij kwamen met het de Grote Markt. De win-kans hebben we idee om de faciliteiten van de stad hoog gekregen door, in samenwerking Groningen op een bijzondere manier met de deelnemende ondernemers, uit te buiten. Een probleem voor de een groot aantal prijzen beschikbaar meeste bezoekers is dat zij niet in te stellen. Bijvoorbeeld: zakken de binnenstad kunnen parkeren. oliebollen, Groninger koeken, ‘Ich bin Hoe handig zou het voor de bezoeker ein Groninger’ T-shirts, parkeerkaarten, zijn als hij voor een dag pal onder de goodiebags en stadswandelingen. AANLEIDING

G

Promotie op social media zorgde voor veel rumoer rond de campagne!

Als kick-off van de campagne hebben we het kraslotenconcept uitvergroot tot posterformaat. We verstopten in de stad een twintigtal levensgrote A0 krasposters met hoofdprijzen tussen de reguliere promotieposters. Met deze actie probeerden we free publicity op te wekken, en een buzz/run op de krasposters.


CAMPAGNE - VAN GRONINGEN TOT RUSLAND

MARKETING GRONINGEN & STUDIO PLAKBAND PROJECT “VAN GRONINGEN TOT RUSLAND”

SPAAR ACTIE

“VAN GRONINGEN TOT RUSLAND” “SPAREN VOOR EEN GEHEEL VERZORGD WEEKEND WEG”

“Gedurende de maanden mei en juni kan er in Groningen gestempeld worden. Door bij de deelnemende ondernemers 10 euro te besteden ontvangt u een stempel. 3 Stempels is al een volle spaarkaart en maak kans op fantastische prijzen.”

PRIJZEN HOOFDPRIJZEN De eerste prijs is een geheel verzorgd weekend naar Amsterdam inclusief overnachting, culturele activiteit en diner. De tweede prijs is een Relax Arrangement voor twee personen in wellnesscentrum Fontana Bad Nieuweschans. De derde prijs bestaat uit een dinerbon ter waarde van €100, geldig in restaurant Prinsenhof Groningen.

PRIJZEN OVERIG Twee keer twee toegangskaarten voor de tentoonstelling ‘Vrouwen van de Revolutie’ in het Groninger Museum. Deze voorstelling is te zien tot en met 18 augustus 2013. Er wordt tien keer een pakket vergegeven bestaande uit diverse Russische producten.

Het jaar 2013 staat in het kader van het bilaterale NederlandRuslandjaar. Er worden door heel Nederland verschillende activiteiten georganiseerd in het kader van dit bilaterale jaar, zo ook in Groningen. Er zullen economische, culturele en maatschappelijke activiteiten plaatsvinden door heel Groningen, met als piekmoment de week

van 24 mei 2013 tot en met 2 juni 2013. De activiteiten zijn verdeeld over twee programma’s: het festivalprogramma en het zakelijk programma. Het festivalprogramma bestaat voornamelijk uit activiteiten als tentoonstellingen, lezingen en theater. Het zakelijke programma is, zoals de naam aanduidt, gericht op het zakelijke gedeelte

en bestaat onder andere uit een congres, een Energy Forum en cursussen. Het festivalprogramma is gericht op het genieten van de culturele aspecten van Rusland: kunst, muziek en theater. Het zakelijke programma is onder andere gericht op de historische relatie tussen Nederland en Rusland op het gebied van energie - dit is namelijk het

belangrijkste handelsaspect tussen beide landen. Er is geen programma ontwikkeld voor het winkelende publiek in Groningen. Deze doelgroep is wat achtergebleven in de aandacht voor het Nederland-Ruslandjaar. In antwoord op deze vraag is het idee ontstaan om een winkelactie op te zetten.


CAMPAGNE - VAN GRONINGEN TOT RUSLAND SCHRIJVER Joey tualena

DESIGN

Rob Krikken

De reclame campagne van Groningen tot Rusland is een innitiatief van Marketing Groningen. In samenwerking met studenten van de Hanzehogeschool Groningen hebben wij deze campagne gerealisseerd.

CONCEPT & STRATEGIE

Het originele concept van de studenten was een sticker spaaractie in de binnenstad van Groningen waarmee je een reis naar Rusland kunt winnen. De studenten vroegen ons een creatief concept om hun idee te versterken. Na gesprekken met de studenten hebben we de plannen iets aangepast om het een meer authentiek sfeertje te creëren. Tijdens het concepten kwamen we snel op een paspoort constructie. Tijdens de spaaractie moet je dus ook in de stad stempels verzamelen om naar Rusland te mogen. We hebben tijdens het concepten de stickers vervangen door stempels. Door het stempelen in je ‘paspoort’ kon je in dit


De campagne poster voor de spaaractie “Van Groningen tot Rusland”

geval een geheel Russisch weekend winnen. De promotie wordt verzorgd door deelname, promotieposters en door Point of Sale materiaal voor in de 150 deelnemende winkels. De actie loopt parallel met het hoogtepunt van het bilaterale Nederland-Ruslandjaar in Groningen. Tijdens de actietijd wordt de bezoeker van de binnenstad van Groningen veel geconfronteerd met het Nederland-Ruslandjaar. Deze symphatieke actie sluit hier naadloos op aan en heeft toch een eigen smoel. De studenten zijn zich gaan concentreren het event als kickoff event met de naam: ‘Russische Roulette’. De actie loopt tot en met half juni. De prijzen worden vervolgens verloot onder de ingeleverde spaarkaarten.

In totaal doen er +/- 150 ondernemers mee aan de spaaractie.

De actie in het wild. De ondernemers laten zo zien dat ze zich binden aan de actie.


CAMPAGNE - VERBORGEN SCHATTEN

MARKETING GRONINGEN & STUDIO PLAKBAND PROJECT “SCHATZOEKEN IN GRONINGEN”

SCHATKAART

“VERBORGEN ” SCHATTEN “SCHATTEN ZOEKEN IN GRONINGEN BINNENSTAD”

“In samenwerking met studenten van de Hanzehogeschool te groningen en Marketing Groningen is dit idee tot stand gekomen. Schat zoeken in Groningen een nog nooit eerder uitgevoerd plan.”

DOELEN HOOFDDOELEN Meer klanten bezorgen d.m.v. de actie bij de ondernemers. Informeren van de doelgroep over de historie van Groningen. In het positief daglicht zetten van Groningen. De verbouwing in Groningen masceren. Creeren van een gastvrije mentaliteit in Groningen.

Hanzehogeschool Groningen zag potentieel in een aantal door studenten ontwikkelde concepten en nam via Marketing Groningen, die alleen als financier en toezichthouder optrad in dit project, Studio Plakband in de hand om als projectleider op te treden bij het vormgeven van het project.


De

studenten waren op zoek naar een manier om een expositie route aan te geven. Wij hebben hier de ‘Verborgen Schatten Kaart’ bedacht. Op de kaart kun je in een oogopslag het gebied zien wat uitgelicht moet worden door middel van het project. De deelnemende winkels krijgen ook extra exposure op de schatkaart. We hebben tijdens de concepting geprobeerd het ‘oude’ met het ‘nieuwe’ te combineren. Daarom dus de traditionele uitziende plattegrond tegenover het strakke design van de kaart. Voor een promotieplan was in dit project geen budget. Daarom is er hier voor freepublicity gekozen. Door het project en vormgevingsconcept samen te voegen was er genoeg nieuwswaarde gecreëerd om lokale radio en tv te creëren. En de gecreëerde schatkaart werd een hebbeding in het Groningse straatbeeld die dagen.


BRAND IDENTITY - VIC BRUGSTRAAT

VIC & STUDIO PLAKBAND PROJECT “BRAND IDENTITY”

BRAND IDENTITY

VIC FASHION FOR MEN “BRANDING EN IDENTITY VIC (BRUGSTRAAT) LIFESTYLE”

“Wij ontwikkelden een vernieuwde huisstijl voor VIC. VIC is al jaren de lifestyle winkel van Groningen en verkoopt vooraanstaande merken op het gebied van kleding en accessoires. Wij zorgden ervoor dat ze weer op de kaart staan.”

DOELEN BEHAALDE DOELEN Het merk Vic vestigen onder jongere doelgroep De traditionele klanten behouden Creëer een branding voor de nieuwe Vic store.

CONCEPTEN EXTRA CONCEPTEN Website content laten bepalen door social media. Teasen voor betere winkelervaring. Organiseer samenwerking met organisaties waarmee je kernwaarden deelt

Vic is een gevestigd winkelconcept te Groningen. Vic kwam bij Studio Plakband met het idee om een winkel te openen voor een jonger publiek om zo hun doelgroep te vergroten. Ze gaven ons de creatieve uitdaging de naam VIC te vestigen onder jongeren, zonder de identiteit van de bestaande VIC store uit het oog te verliezen. Dit hebben we

opgelost door de ‘jonge VIC’ een geheel eigen identiteit te geven.


BRAND IDENTITY - VIC BRUGSTRAAT

VIC Tijdens strategische sessies is besloten het merk Vic in tweeĂŤn te verdelen. Vic - Grote Markt & Vic - Brugstraat. Vic - Grote Markt is al jaren een gevestigd concept in het Groningse winkelbeeld. Deze winkel heeft ook een grote schare vaste klanten en fans, die niet of in mindere mate behoefte hebben aan verandering. Deze klantenkring is blij met hun winkel. We hebben besloten om deze identiteit zo te laten zoals het is! Vic - Brugstraat is een nieuw concept op een nieuwe plek. We hebben een huisstijl ontwikkeld welke we volledig gebaseerd

hebben op hun visie, doelgroep, locatie en aanbod. In de Brugstraat zijn veel winkels uit het dure kledingsegment. Vic Brugstraat hoort hier ook bij, maar richt zich meer op casual modieus. Belangrijke trends in de markt zijn retro, social media en less is more. Deze trends hebben we gecombineerd met de kernwaarden en zo tot een sterk en opvallend beeld gekomen. Resultaat van dit project is een vintage style logo, een Tumbler website met alle koppelingen van social media (intragram, facebook, etc). Deze social media

accounts worden actief gebruikt en deze accounts zorgen voor content op de website. Er is expres gekozen om het kleding assortiment NIET op de website te zetten. We teasen hier de klant met foto’s en berichten tot het bezoeken van de winkel. Hier kan de winkelmedewerker samen met het interieur en beleving van de winkel zorgen voor een maximale winkelervaring.


SPECIALISME - DENNIS NIEKAMP (&NZOVOORT)

&NZOVOORT & SPD GRONINGEN PROJECT “WINKELVERKIEZING GRONINGEN”

WINKEL VERKIEZING

WINKEL VERKIEZING “VERKIEZING VAN DE BESTE WINKEL VAN GRONINGEN”

Dennis Niekamp - “ Als jurylid van de Winkelverkiezing050 heb ik de genomineerde winkels in Groningen geanalyseerd op het gebied van branding, communicatie en de merkbeleving. Naast het jureren heb ik als expert voor een viertal bedrijven een uitgebreide merk en communicatiescan uitgevoerd. Het doel van de winkelverkiezing is het laten opleven van de detailhandel in Groningen en de winkels extra onder de aandacht te stellen van het winkelend publiek.”

Deze jaarlijks terugkerende winkelverkiezing biedt de vele winkeliers de mogelijkheid hun winkel extra onder de aandacht te brengen, stimuleert de creativiteit van de ondernemer en zorgt voor een gezellige sfeer in de stad Groningen. Mede door het feit dat de verkiezing niet alleen op de binnenstad wordt gericht maar ook op de buitengebieden, wordt er een beroep gedaan op het gevoel van saamhorigheid,

DOELEN BEHAALDE DOELEN De detailhandel in Groningen onder de aandacht brengen. Bekendheid genereren voor de consumenten. Groningen weer positief op de kaart zetten. De winkeliers positief in het daglicht stellen. Het gevoel van saamhorigheid vaststellen.

om zo het collectieve belang van de stad Groningen te waarborgen. Het heeft daarmee een algehele positieve uitwerking op het ondernemersklimaat en zet de stad Groningen weer eens extra op de kaart. Ook niet onbelangrijk is dat er voor de winkeliers verschillende prijzen te winnen zijn.


W

inkeliers konden zich inschrijven als deelnemer van de winkelverkiezing. De winkeliers hebben hier een maand de tijd voor gehad van 11 maart tot 13 april. Na het inschrijven begon de stemperiode. Hierbij was het aan de consument om te stemmen op zijn favoriete winkel. De start van deze periode ging gepaard met een evenement op het Waagplein in Groningen. De consumenten hadden de mogelijkheid om zowel online als offline te stemmen. Na de stemperiode werden de 12 definitieve genomineerden bekend gemaakt. 8 genomineerden zijn geselecteerd aan de hand van het aantal stemmen en 4 hebben

de nominatie ontvangen middels een wildcard. De genomineerden per categorie; beste zelfstandige binnenstad (De Schoenenfabriek, Boekhandel Riemer, Laif n Nuver), beste zelfstandige buitengebied (Groninger Kaasboetiek, Oudman Schoenen en Vjadka Russische Specialiteiten), beste keten binnenstad(diCapolavori, Sostrene Grene en V&D) en beste keten buitengebied (Kaldi Koffie, MediaMarkt en Saturn). Na het bekendmaken van genomineerden was het de taak aan de vakjury om de winkels te analyseren. De jury keek naar klantvriendelijkheid, de online activiteiten als website en social media, de profilering van

de winkels en branding en communicatie. Dit monde uit in 4 verschillende analyses per winkel. In het vakjury overleg zijn de laatste 4 genomineerden gekozen. Deze laatste vier, de Groningen Kaasboetiek, De Schoenenfabriek, diCapolavori en Kaldi Koffie waren de halve finalisten. De winnaar is tijdens het gala op 1 juni jl. bekend gemaakt. Tijdens avondvullend programma, met sprekers, dans en muziek, zijn de winnaars bekend gemaakt: De Schoenenfabriek en Kaldi Koffie.


BRANDING - LIMOR

LIMOR & STUDIO PLAKBAND PROJECT “BRANDING LIMOR”

BRANDING

BRANDING LIMOR “REALISATIE VAN EEN NIEUWE WEBSITE”

“LIMOR werkt in 2013 toe naar een nieuwe branding. Samen hebben we een plan ontwikkeld tot re-branding. Het adviesrapport, re-branding document en het doorvoeren van het communicatieconcept via intranet zijn hier de eerste stappen van.”

DOELEN BEHAALDE DOELEN LIMOR aantrekkelijk maken voor zakelijke klanten. LIMOR een positief imago geven bij zorgvragers door haar persoonlijke aanpak. Evenwicht binnen de organisatie van LIMOR creëren door middel onderscheidend vermogen. LIMOR landelijke eenheid geven voor zorgvragers en zakelijk contacten. Het creëren van een duurzame ontwikkeling en een consistente manier van uiten richting de doelgroepen.

CONCEPTEN OVERIG Intern beginnen. Het beste visitekaartje is je personeel! Starten intern kennisdelingproject.

Door het bestuderen van het algemeen beleidsplan en het Koersdocument 20122016 van LIMOR is er gezocht naar kansen en verbeterpunten in de manier van communiceren. Hieruit hebben we een adviesrapport ontwikkeld waarin een aantal aanbevelingen worden gegeven. De belangrijkste aanbevelingen uit dit rapport zijn het verbeteren van de communicatiedragers (o.a. website) en

creëren van een verbeterde branding die inspeelt op de transformaties binnen LIMOR en de veranderingen in de zorg. De juiste branding zal evenwicht binnen LIMOR brengen en inspelen op de transformatie van LIMOR naar een vraaggerichte organisatie. Het implementeren van een verbeterde branding begint intern. Vanuit deze conclusies zijn we begonnen met het ontwikkelen van een intern-

en externe communicatieconcept welke de kernwaarden van LIMOR maximaal uitstralen. Hiermee zijn we intern gestart. Momenteel wordt het communicatieconcept (genaamd: ‘Uniek’) via intranet geïntroduceerd aan de werknemers. Dit wordt in de toekomst uitgerold naar internet.


L

IMOR gaf ons als creatieve uitdaging het vinden van een concept dat hun doelgroepen, doelen, waarden en aanbevelingen in een oogopslag weergeeft. En dit tot een samenhangend geheel te brengen dat de juiste beleving creëert bij de doelgroepen.

LIMOR heeft namelijk een sterk regioteam met daarin vele specialistische generalisten met allen hun eigen netwerk van samenwerkingsverbanden. Dit maakt ook de medewerker van LIMOR Uniek. Dankzij de ervaring, kennis en deskundigheid wat LIMOR uniek maakt, wordt er gezocht naar een oplossing. Dit gebeurt samen met samenwerkingspartners. Elke medewerker heeft een eigen netwerk van samenwerkingspartners om zich heen en breidt deze naar eigen inzicht uit.

LIMOR is een organisatie welke mensen met verslavingen en financiële problemen opvangt, begeleidt en laat rehabiliteren in de samenleving. Ze hebben een unieke skillset om dit te bewerkstelligen en na bestudering van LIMOR haar missie, visie en kernwaarden kwamen we als snel op een woord welke LIMOR samen Dit levert een groot spectrum kan vatten. aan potentiële vruchtbare samenwerkingen op. Dit grote Geen probleem is hetzelfde, en netwerk van kennis en contacten vraagt dus om een oplossing op maakt LIMOR Uniek. maat. Ieder mens is Uniek. De een zal meer zorg nodig hebben Bij het kort omschrijven van de dan de ander. De vernieuwde 3 hoofdpijlers van LIMOR valt 1 persoonlijke aanpak doet woord op. Uniek. Door de unieke LIMOR opvallen. LIMOR bewijst aanpak van LIMOR zal deze hiermee een ondernemende en opvallen in de zorgmarkt. Hoewel innovatieve organisatie te zijn deze manier van werken niet uniek met bevlogen medewerkers. is vult LIMOR deze wel uniek in.

Dit is een gegeven waar LIMOR trots op mag zijn en zal dit kunnen uitdragen in hun branding. Het woord uniek geeft aan dat je ondernemend en innovatief bent en niet bang bent om te experimenteren. Essentie van dit concept is het laten zien in een oogopslag waar LIMOR goed in is en waar LIMOR in uitblinkt ten opzichte van de concurrentie. Voor de buitenwereld bestaat LIMOR uit 3 hoofdpijlers met elk unieke eigenschappen. • Mens/ cliënt - Elk Mens is Uniek. • Medewerkers - Elke Medewerker is Uniek. • Samenwerkingen - Elke samenwerking is Uniek. = Waarom LIMOR haar aanpak UNIEK is.


Branding document  

In opdracht van Studio Plakband heb ik dit branding document ontworpen voor een pitch in juni 2013

Branding document  

In opdracht van Studio Plakband heb ik dit branding document ontworpen voor een pitch in juni 2013

Advertisement