Page 1

HOGESCHOOL VAN ARNHEM EN NIJMEGEN ICA - COMMUNICATIE & MULTIMEDIA DESIGN DIGITAAL PORTFOLIO IMMERSIVE SPACE LEERJAAR 1 2013/2014

ROBIN VAN IERSEL STUDENT NR. 468417 KLAS C1K


Opdracht 1 Immersive ruimtes


3D krijttekening De ‘immersive’ eigenschappen (waarom is het ‘immersive’?) Deze 3D tekeningen van krijt op de straten zijn zo realistisch, dat je bijna zou geloven dat de straat er echt zo uit ziet.

De vormgeving en wat die vormgeving betekent voor de sfeer van het beeld Omdat deze 3D tekeningen op straat worden gemaakt, kunnen ze door alle voorbijgangers worden bewonderd. Ze zijn dus makkelijk toegankelijk, waardoor mensen er in grote groepen bij stil blijven staan. Dit bevordert het groepsgevoel van de massa, omdat je op dat moment allemaal toeschouwer bent van een kunstwerk en dat is goed voor de gezamenlijke sfeer.


Freddi Fish en Putt Putt De ‘immersive’ eigenschappen (waarom is het ‘immersive’?) Freddi Fish en Putt Putt zijn spellen die ik als kind speelde. De werelden zijn gecreëerd met veel kleuren en klikbare vormen en geluiden. Deze prikkelen de speler om de wereld te ontdekken en op zoek te gaan naar voorwerpen om de opdrachten te voltooien.

De vormgeving en wat die vormgeving betekent voor de sfeer van het beeld Vooral het kleurgebruik in de afbeeldingen bepaalt de toon van de sfeer. Heldere kleuren duiden vrolijke situaties aan, terwijl donkere kleurtonen eerder duiden op spannende situaties.


Burger’s Zoo Ocean De ‘immersive’ eigenschappen (waarom is het ‘immersive’?) Burger’s Zoo is in mijn optiek sowieso een beleving op zich, omdat ze meerdere terreinen en habitats hebben aangelegd waar je als bezoeker doorheen kan wandelen. De ocean is echter de mooiste belevenis. Omdat je als bezoeker voor een enorm aquarium of zelf ‘door’ een enorm aquarium kan wandelen.

De vormgeving en wat die vormgeving betekent voor de sfeer van het beeld De blauwe en groene water tinten zijn koele tinten en zorgen voor een kalme sfeer. Afhankelijk van het aquarium waar je voor staat, worden je ogen geprikkeld door meer heldere en opvallende kleuren (denk aan de vissen of koraal e.d.).


Cinéma Circulaire Arromanches De ‘immersive’ eigenschappen (waarom is het ‘immersive’?) Deze bioscoop is meeslepend, omdat er in een cirkel van 360 graden een film wordt afgespeeld en afbeeldingen worden getoond over de slag om Normandië.

De vormgeving en wat die vormgeving betekent voor de sfeer van het beeld De zwart-wit afbeeldingen van gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog dragen al bij aan een nostalgische sfeer. Het feit dat er overal om je heen iets te zien is, zorgt voor een afwisselende, maar continue bezigheid.


Planetron Cinedome De ‘immersive’ eigenschappen (waarom is het ‘immersive’?) Deze ruimte is ‘immersive’ omdat je hier films maar ook naar het heelal kunt kijken op een scherm van 350 m2. Je wordt dus ‘opgeslokt’ door de ruimte waar je je in begeeft.

De vormgeving en wat die vormgeving betekent voor de sfeer van het beeld Ik denk dat je wanneer je het heelal gaat bewonderen binnen het Planetron Cinedome, dat je je heel klein voelt. Dat er dus een kalme, stille sfeer hangt, waardoor je in alle rust de beelden om je heen kunt bewonderen.


De Pandadroom De ‘immersive’ eigenschappen (waarom is het ‘immersive’?) De pandadroom is een korte 3D film in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds. Dit is de eerste 3D belevenis in een Nederlands pretpark. Het feit dat het een 3D film is, maakt deze attractie een meeslepende gebeurtenis. Daarnaast zijn er enkele extra special effects toegevoegd die deze belevenis naar een hoger niveau tillen.

De vormgeving en wat die vormgeving betekent voor de sfeer van het beeld Dieren, natuurbeelden en bedreigingen volgen elkaar op. Dit veroorzaakt een afwisselende sfeer. Het ene moment kijk je nog naar schattige ijsberen, vervolgens naar een liggeviste oceaan. De film speelt, door middel van de scènes, in op je gevoel.

Digitaal portfolio Immersive Space Robin van Iersel  
Digitaal portfolio Immersive Space Robin van Iersel  

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen ICA - Communicatie en Multimedia Design

Advertisement