Page 1

Skr채ck

Robin h책kansson Klass 9


innehållsförteckning Sidor 2 3-7 8-12

Olika skräckgenrer Fördjupning inom Zombieskräcken

-

Vad kännetecknar en zombie?

-

Zombieskräckens ursprung

-

Filmer med zombietema

13-14

Författarporträtt - Stephen King

-

Uppväxt

-

Skrivandet

15-18

1

Vad är skräck?

En hemsk plats


vad är skräck? Skräck är något som väcker känslor av rädsla, obehag, spänning och äckel hos oss människor. Skräcken skildrar en människas rädsla för något livsfarligt. Den spelar även ofta ut på vår rädsla för det okända, det vi inte förstår eller inte kan se. Skräckupplevelsen kan både komma från något naturligt som en galen mördare eller något övernaturligt som en vampyr, varulv eller en zombie. Skräcken förekommer ofta i folksagor, historier, böcker, filmer, tecknade serier och i datorspel. (Källor: Wikipedia: Skräck, Wikipedia: Skräckfilm.)

2


Olika skräckgenrer Inom skräcken finns det många undergenrer som bättre förklarar var det är för typ av skräck. Det finns allt från overklig och humoristisk till våldsam och blodig skräck. Jag har försökt att hitta så många undergenrer som möjligt till skräcken och sammanställt en lista över de jag har hittat (1-14).

1. Terror I terrorskräcken är det ondskefulla eller övernaturliga oftare något terroristiskt. Terrorn är en mer psykologisk skräck till skillnad från horrorskräcken. Terrorn går mer djupgående in i ditt psyke för att sedan kunna förgöra dig på insidan. (Källa: Wikipedia: Terror.)

2. Horror Horrorskräcken är mer fysiskt hotande där du med en gång kan se den som vill göra dig illa. Inom denna genre förekommer det ofta mycket blod, skrik och splatter. Endast ett fåtal karaktärer brukar överleva och genren är uppbyggd på ett sådant sätt som gör det lätt att räkna ut vad som kommer att hända och vem som kommer råka ut för nästa mord. Några kända filmer inom horrorn är Scream, Halloween och Fredagen den 13:e. (Källor: Wikipedia: Horror, Wikipedia: Terror.)

3


3. Exploitation Det som är utmärkande för exploitation är fokuset på våld, sex, droger, förståndshandikappade och annat som väcker ett intensivt intresse. Exploitation kan egentligen tillhöra vilken genre som helst, dock förknippas den oftast med skräcken. (Källa: Wikipedia: Exploitation.)

4. Giallo Giallo är en italiensk skräckbetonande form av thrillers. Genren innehåller ofta mycket våld och avklädda kvinnor. Den kan ses som en föregångare till slasher-genren. (Källa: Wikipedia: Giallo.)

5. Gotisk skräck Gotisk skräck är en skräckgenre där man blandar skräck med romantik. (Källa: Wikipedia: Gotisk skräck.)

4


6. kannibal skräck Kannibal skräcken är en genre som bygger på exploitationgenren med inriktning på exotiska urbefolkningar som utövar kannibalism. De flesta kannibalfilmer producerades i Italien runt slutet av 70-talet. (Källa: Wikipedia: Kannibalfilm.)

7. Mondo Mondo är en typ av dokumentärfilm där folk oftast omkommer i olyckor, mord och i liknande fall. En mondofilm brukar innehålla riktiga filmklipp eller bilder på när folk dör eller är döda och de är sällan fejkade. Just av denna anledning förbjuder många länder dessa filmer, men de går ändå lätt att få tag på denna typen av filmer via Internet. (Källa: Wikipedia: Mondofilm.)

8. Monsterskräck Monsterskräcken är nog den självklaraste genren inom skräcken. Precis som namnet antyder så förekommer monster av olika slag i denna genre. Det kan handla om övernaturliga varelser som vampyrer, varulvar, mumier och zombies men det kan även vara olika typer av djur som av någon anledning börjar attackera människor. (Källa: Wikipedia: Monsterfilm.)

5


9. Rape-revenge Rape-revenge har stora likheter med terrorskräcken. Det är en skräckfilmsgenre där filmens huvudkaraktär utsätts för en våldtäkt i filmens inledning för att sedan utföra en ofta uppfinningsrik hämnd. Men det är inte alltid som hämnden lyckas och i vissa fall är det huvudkaraktären som istället avlider. (Källa: Wikipedia: Rape & revenge-film.)

10. Slasher I slashern centreras handlingen oftast runt en övermänsklig psykopat som brukar bära mask över ansiktet. Denna person mördar ett visst antal människor, i regel yngre, och andra som kommer i vägen. De mordvapen som används i denna genre är knivar, yxor och liknande vapen. Det är ovanligt att skjutvapen förekommer. Genren är känd för att börja med ett mord på en liten flicka och sluta med en ensam tjej. (Källa: Wikipedia: Slasher.)

11. Splatter Splatter är en filmgenre där tyngpunkten ligger på extremt överdrivet våld med stora mängder blod men ändå med en humoristisk ton. Splatter är en blandning mellan skräck och humor. (Källa: Wikipedia: Splatter.)

6


12. VaMpyrskräck Vampyrskräcken är en genre med vampyrtema. Det gemensamma för vampyrerna är blodtörsten. Några kända vampyrfilmer är Dracula och The Vampire Chronicles. (Källa: Wikipedia: Vampyrfilm.)

13. VarulVsskräck Utmärkande för varulvsskräcken är varulvarna och deras jakt på människoblod. (Källa: Wikipedia: Varulvsfilm.)

14. ZoMbieskräck Zombieskräcken är en genre med zombietema, det vill säga som handlar om döda människor som av någon anledning vaknar upp på nytt, ofta utan att minnas något från deras tidigare liv. De har även en stark törst efter människokött. (Källa: Wikipedia: Zombiefilm.)

7


Fördjupning inom

Zombieskräcken Vad kännetecknar en zombie? Vad en zombie egentligen är varierar mellan olika filmer. En zombie är oftast en död människa som av någon anledning har vaknat till liv på nytt utan att minnas något från deras tidigare liv. De känner även en stark törst av människokött och är därför ute efter att döda och äta människor. Deras offer brukar även dem bli zombies efter att de har blivit bitna av en.

8


Man brukar känna igen en zombie på den livlösa blicken, de insjunkna kinderna och den stela gången. De kan arbeta hårt utan att svettas eller bli trötta. I de flesta fall är de också mycket korkade och kan t.ex inte alltid öppna en dörr. Deras gångstil är väldigt stel och långsam med armar som ofta står rakt ut. De kan inte springa. En zombie har ingen egen vilja och deras sinne styrs av någon annan eller saknas helt. Det finns dock några undantag där zombier kan vara väldigt smarta, snabba och till en viss grad minnas saker från deras tidigare liv. I vissa filmer blandas zombieskräcken ihop med humor. Det är också vanligt att mycket splatter förekommer i dessa filmer. (Källor: Wikipedia: Zombie, Wikipedia: Zombiefilm.)

9


Zombieskräckens ursprung Zombie begreppet kommer ursprungligen från religionen voodoo (främst från den karibiska versionen av voodoo) där man tror att en avliden människa kan återuppväckas till liv igen. Den första zombiefilmen som gjordes där ordet ¨zombie¨ användes var White Zombie. Det är en gammal amerikansk skräckfilm från 1932. I de tidiga zombiefilmerna var voodoons roll en viktig del av filmen utöver zombierna. Filmen innehåller bland annat den zombiescen som idag ingår i många av denna typens filmer där någon försöker döda en zombie med ett vapen, vilket såklart misslyckas. (Källor: Wikipedia: Zombie, Wikipedia: Voodoo, Learning4sharing, Wikipedia: White Zombie, Filmpunkten.)

10


Filmer med Zombietema Zombieland Zombieland är en skräckkomedifilm med blandning mellan zombieskräck, humor och splatter. Den utspelar sig efter att många som har fått ett virus har förvandlats till zombier. Huvudpersonen Columbus som har för vana att fly från sådant som är skrämmande. Han träffar sedan Tallahasse, en skjutglad cowboy som inte är rädd för något. I en värld full med zombier är dessa två de enda överlevande som nu tvingas möta det största motståndet hittills - varandra. (Källor: Wikipedia: Zombieland, Filmdelta.)

Trailer >> http://youtu.be/071KqJu7WVo

11


The Crazies The Crazies är en skräckfilm som innehåller många typiska drag för en zombiefilm men ses ändå inte som det för många. Den är betydligt mer skrämmande än filmen Zombieland eftersom den saknar de humoristiska dragen. En småidyllisk liten stad slåss sönder i spillror när ett okänt gift förvandlar stadens invånare till galningar som är ute efter att mörda. Det är endast stadens sheriff, hans gravida fru, hans närmaste man och en sjuksköterska som ännu inte blivit infekterade och som nu tvingas samarbeta för att överleva. (Källor: Wikipedia: The Crazies, Wikipedia: Zombiefilm, Lovefilm.)

Trailer >> http://youtu.be/mepo50RuhdM

12


Författarporträtt

Stephen King Stephen King är en amerikansk känd författare som främst skriver inom skräckgenren. Många av hans böcker har även filmatiserats. Han är född den 21 september 1947 i Portland, Maine i USA och är idag 64 år gammal. Stephen är mycket bra på att skrämmas och han hittar oftast det vi människor är mest rädda för. Han bryter de tradionella ramarna och skriver om vanliga människor som råkar ut för extremt otäcka och läskiga saker.

Uppväxt Som ung var Stephen en mycket fantiserande person som ofta hade mardrömmar. Han var intresserad av de mörka krafterna såsom döden, speciellt sin egen död. Han var övertygad om att han skulle vara död innan han fyllt 20. Hans far hade smak för sprit och kvinnor och var ofta borta om nätterna. När Stephen endast var lite mer än två år gammal sa hans pappa att han skulle till affären och köpa cigaretter, men kom aldrig hem igen. Även han var intresserad av skräck. Stephen samlade en massa information från den amerikanska serie- samt massmördaren Charles Starkweather för att få en bättre förståelse för personen bakom skräcken.

13


Skrivandet Stephen började i tidig ålder att skriva. Han skrev sitt första verk vid bara nio års ålder, Jonathan and the Witches. Hans skrivande fortsatte under hela hans skolgång. Tiden då han gick på college hade han till och med en egen spalt i skoltidningen, Kings Garbage Truck. ¨I was a Teenage graverobber¨ var Stephens första publicering som kom ut 1965 då han var i 18 års åldern. 1971 gifte hans sig med Tabitha Spurse och de fick 3 barn. Han fick ett jobb som engelskalärare men på fritiden ägnade hans sig åt att skriva. De kändaste böckerna Stephen har skrivit är Carrie, The Shining (Varsel), The Stand (Pestens tid), IT (Det) och The Dark Tower (Det mörka tornet), vilket enligt han själv är hans ¨livsverk¨. Sammanlagt har Stephen skrivit över 40 böcker som har blivit bästsäljare världen över. Han har också skrivit över 200 romaner. Några kända filmatiseringar som har gjorts av hans skräckberättelser är The Mist, Sleepwalkers och Dreamcatcher. (Källor: Wikipedia: Stephen King, Bok.nu, Karingamleby.)

14


En hemsk plats Skogen var öde och mörk, så mörk att det knappt gick att se den stig som Jason kämpade sig fram längs. Ibland lyste en kall måne fram mellan de moln som jagade över himlen i den isande blåsten. Träden rörde sig, knakade, suckade och verkade ha ett eget liv när vinden ryckte i dem. Skurar av kyligt regn vräkte ner och den kalla, hårda blåsten fick det att slå från sidan. Ett ödsligt, klagande hoande hördes långt in i skogen, känslan av att vara iakttagen ökade när han hörde den skriande fågelns läte. Plötsligt gick det urskilja ett ljus bakom några av skogens träd, en mindre stig gick fram till ett hus, vad är det för ett hus som ligger här mitt ute i skogen? Nå, trots en viss tvekan var möjligheten till ljus och värme viktigare än rädslan för det ödsliga huset längre fram in i skogen. Han följde stigen och kom långsamt närmre huset med ljudlösa steg.

15


Efter några sekunders tvekan om att försöka smyga in i den kusliga, gamla byggnaden beslöt han sig ändå för att göra det. Han tog försiktigt i dörrens handtag och förde det sakta nedåt. Det var låst. Men i samma stund som Jason just skulle vända sig om såg han dörren vara blockerad av en stor planka nere vid hans fötter. Han försökte rubba den halvt mossbevuxna plankan. Det kändes att den satt fast väldigt hårt i marken. Jason gav plankan några starka, hastiga sparkar på kanten då den började lossna. Han puttade iväg den och gjorde ett nytt försök att öppna dörren. Den mögliga, gamla dörren gav ifrån sig ett lågt gnisslande ljud när han drog upp den. Jason lämnade dörren på glänt och klev in i ett stort rum svagt belyst av ett stearinljus. Mannen gick fram till stearinljuset och värmde upp sina stela, nedfrusna händer. Oväntat stängdes hastigt dörren bakom honom med en hög smäll samtidigt som det blev helt mörkt. Stearinljuset släcktes och endast månens svaga ljus trängdes in genom fönstren. Jason sprang snabbt mot dörren och försökte få upp den igen, omöjligt. Dörren var lika fast som tidigare när plankan blockerade den.

16


Jason kunde nu också känna en stickande, kväljande doft. Han kände igen lukten från när hans granne hade legat död i sin lägenhet i nästan tre veckor. Nu blev mannen riktigt rädd. Han gick med rädda steg för att öppna dörren till nästa rum. Detta rummet var nästan lika tomt, förutom en halvtrasig gammal trappa längs ena väggen. Ett upprepande gnisslande ljud började nu höras mer tydligt för varje steg in i rummet som Jason tog. Det skrämmande ljudet kom från övervåningen. Jasons nyfikenhet över vad ljudet kom ifrån övertog hans rädsla för den bekanta illaluktande doften. Han kom allt närmre trappan och ljuden blev bara högre. Mannen tvekade en stund innan han bestämde sig för att gå upp i trappan. Många trappsteg saknades och några var trasiga, därför fick Jason ta riktigt stora kliv för att lyckas ta sig upp. I samma stund som han kom upp till husets övervåning gick månen i moln och rummet blev helt mörkt. Därför tog det en stund innan Jasons mörkerseende blev tillräckligt bra för att kunna se vad som orsakade ljudet.

17


Plötsligt såg han det, en gungande gungstol stod mitt på golvet framför honom. Han såg också ryggen på en som satt i gungstolen iklädd en lång svart skinnrock med en luva över huvudet. Han smög tyst fram till gungstolen och drog sakta av luvan. Då slutade gungstolen gunga. Under luvan visade sig ett skelett. Jason kunde också se att det började lysa från undervåningen igen. Nu kunde han inte längre hålla tyst, han började skrika så högt han bara kunde. Han kände att det blev varmare och just då började det lukta bränt. Jason förstod att huset hade börjat brinna och försökte komma ut genom att krossa fönstren. Han greppade tag i en lös planka från golvet och slog den så hårt han kunde mot fönstret, men inget hände. De gick inte att krossa. Sen den dagen har ingen sett till mannen. Idag är huset nedbrunnet. Området där huset tidigare stod är fortfarande bara jord och inga växter verkar vilja växa där. Robin Håkansson Klass 9

18


Skr채ckarbete Karl-oskarskolan ljungby Robin h책kansson 책rskurs 9 2012

Skräckarbete  

Ett skräckarbete av Robin Håkansson, Årskurs 9, Karl-Oskarskolan Ljungby, 2012.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you