Page 1

roberto

vega

peralta

work


roberto vega peralta 1. PARKLET GRANT RECIPIENT INNOVATION INCUBATOR SOMA, SAN FRANCISCO

2. PRINCESS NOURA UNIVERSITY FOR WOMEN RIYADH, SAUDI ARABIA

3. LUCILE PACKARD STANFORD CHILDREN’S HOSPITAL PALO ALTO, CALIFORNIA

4. COLLEGE OF SCIENCE UNIVERSITY OF UTAH SALT LAKE CITY, UTAH

5. EMBRACING THE RISE RISING TIDES COMPETITION SAN FRANCISCO, CALIFORNIA

work

6. NANSHA CITY ECOLOGICAL OASIS NANSHA, CHINA

7. POSCO RESEARCH + DEVELOPMENT CENTER INCHEON, KOREA

8. SKAGGS PHARMACY INSTITUTE UNIVERSITY OF UTAH SALT LAKE CITY, UTAH

9. RISING FROM WITHIN BIOTECH LAB RETROFIT 325 SPRING STREET SOHO, NEW YORK, NY

10. SAVANNAH HILTON HEAD HIGH-SPEED FERRY TERMINAL SAVANNAH, GA + HILTON HEAD, SC


roberto vega peralta PARKLET GRANT RECIPIENT INNOVATION INCUBATOR SOMA, SAN FRANCISCO Perkins+Will CLIENT City of San Francisco SIZE 204 f² (19 m²) TASKS Conceptual Design, Research, Modeling City & Community Meetings Presentation Graphics, Delivery As part of a small team of colleagues at the office, we were awarded two back to back innovation incubator grants to design and implement a parklet in the thriving neighborhood south of Market St. in San Francisco. A grassroots movement that has been growing fast in SF, parklets are reclaimed parking spaces converted into public parks for the use and enjoyment of the people. Meeting with the community and excited business owners adjacent to the chosen site is helping develop a design that is evolving from the ideas, goals and desires of its users and caretakers. The project aims to finalize design and construction in 2011. Community events so far have included building a mock parklet in site during Park(ing) Day 2010, a social, international yearly event where people claim public parking spaces and convert them into pocket parks, humanizing and empowering their own community.

urban landscape


roberto vega peralta PRINCESS NOURA UNIVERSITY FOR WOMEN RIYADH, SAUDI ARABIA Perkins+Will CLIENT Princess Noura Bint Abdulrahman University SIZE 30 million f² (2.8 million m²) TASKS Design Development, Construction Documentation Revit Technology & Design Leader, Modeling Lab Planning & Layout, Facade Design Graphics & Rendering Overview Princess Noura Bint Abdulrahman University (PNU) will be a world class university campus for 40,000 full-time undergraduate women. At 2,000 acres (800 hectares) and 30 million total square feet, PNU is the largest facility of its kind in the world, symbolizing that education, creativity and innovation are fundamental to building a better society. The design challenge was to respond to culture, context and region; to create a sense of place and sanctuary for women seeking higher education, while bringing 21st century education and building technology to Saudi Arabia and the Middle East.

academic


roberto vega peralta COLLEGE OF SCIENCE UNIVERSITY OF UTAH SALT LAKE CITY, UTAH Perkins+Will CLIENT University of Utah SIZE 125,000 f² (11,600 m²) TASKS Schematic Design, Research, Modeling Graphics & Rendering Overview The George Thomas Building, built in 1935 in a prominent position on the University of Utah’s President Circle, was originally designed to house the campus library and was converted to the Museum of Natural History in the 1960s. With the museum currently being relocated, the University has identified the building as the new home for the College of Science and Center for Cell and Genome Research. The project includes rehabilitation of the building and the adaptive reuse of historic areas into classrooms, laboratories, meeting and tutorial spaces. A major new addition will be located at the rear of the building to house research laboratories. The organization of the building and circulation spaces are designed to promote interdisciplinary and cross-departmental interaction between students, researchers and faculty.

academic


roberto vega peralta LUCILE PACKARD STANFORD CHILDREN’S HOSPITAL PALO ALTO, CALIFORNIA Perkins+Will CLIENT Stanford University Medical Center SIZE 521,000 f² (48,400 m²) TASKS Construction Documentation, Detailing Sustainability Research Perkins+Will was awarded an expanded role in the design of a new 521,000 square foot, LEED Silver addition to the existing Lucile Packard Children’s Hospital on the Stanford University Medical Center campus. The main goal is in developing the approach towards the children patients and family experience throughout the new building and into the existing one, as well as ensuring that the design is environmentally responsible including maximum energy efficiency design solutions. The new addition will include close to 200 new private acute and critical care patient beds, extensive new surgical and diagnostic services, a below grade parking structure for patients, as well as two new inviting multi-use outdoor garden spaces that serve to link the new hospital addition to the existing hospital, already known for its multiple landscaped courtyard spaces.

healthcare


roberto vega peralta NANSHA CITY ECOLOGICAL OASIS NANSHA, CHINA Perkins+Will CLIENT City of Nansha, China SIZE 150 million f² (14 million m²) TASKS Conceptual Urban Design, Research Modeling, Presentation Graphics, Delivery A small team across offices worked on a competition for a low carbon community in the Pearl River Delta in China. The challenge was to address an environmentally sensitive, 4,500 acre site with a 14 million square meter build out for an expected community of 250,000 to 300,000 people. The approach was to create a sense of place and human scale with a mindful connection to the rich natural habitat of this area. A very fast-paced and ambitious five weeks marked a lot of firsts at Perkins+Will, including the first urban design large scale project to use Revit for design, development feasibility and sustainability performance, working with Sherwood as a consulting engineer. It was also the firm’s first large scale urban design international competition in China and first submission exclusively in Mandarin Chinese without a local partner. It became also the first San Francisco/Atlanta/Shanghai Urban Design joint effort.

urban design


roberto vega peralta EMBRACING THE RISE RISING TIDES COMPETITION SAN FRANCISCO, CALIFORNIA Perkins+Will CLIENT San Francisco Bay Conservation and Development Commission (BCDC) SIZE 12 million f² (1.1 million m²) TASKS Conceptual Design, Research Modeling, Presentation Graphics, Delivery In 2009, the BCDC held an open international design competition for ideas responding to sea level rise in San Francisco Bay and beyond. Challenges addressed included rethinking how to build new communities in areas susceptible to future inundation, retrofitting valuable public shoreline infrastructure, protecting existing communities from flooding, protecting and restoring wetlands, and anticipating changing shoreline configurations. The team focused on Mission Bay south of downtown. Different and novel building types and design strategies were created to embrace a rising tide, as opposed to the more conventional wall approach to separate water from land. The result was an exciting new urban form that seeks to reconcile people with their natural environment.

urban design


roberto vega peralta POSCO RESEARCH + DEVELOPMENT CENTER INCHEON, KOREA Perkins+Will CLIENT POSCO SIZE 1 million f² (98,500 m² ) TASKS Conceptual Design, Research, Modeling, Presentation Graphics As the world’s second largest steel manufacturer, POSCO aims to build a state of the art research+development campus for innovation of products and improvement of current technology, efficiency and sustainability. Our challenge was to rapidly create and present three different schemes and concepts for the campus, composed of research facilities, experimental prototyping facilities, multipurpose buildings, spaces for staff accommodation and recreation and an energy-generating plant on site. The design and construction of the campus itself is meant to embody the principles of innovation, efficiency and sustainability that the users will be aspiring to achieve in their daily work. Emphasis was placed on the restoration of natural habitat that has become increasingly rare in these intensely developed areas of Korea.

²

research+development


roberto vega peralta L.S. SKAGGS INSTITUTE UNIVERSITY OF UTAH SALT LAKE CITY, UTAH NBBJ CLIENT University of Utah SIZE 150,000 f² (14,000 m²) TASKS Schematic Design, Site Visit, Research Modeling, Presentation Graphics The challenge was to design an institute that would fit within the campus, create a sense of place and embrace the existing buildings to harmoniously create a new Pharmacy Institute. This new center sits on a prominent corner, replacing an asphalt parking lot to provide a street edge, greatly enhancing one of the most important pedestrian corridors on campus. An open, beautiful atrium connects the existing L.S. Skaggs building with the new Pharmacy Research building, providing 150,000 square feet of new research space for College of Pharmacy work on four new floors with state-of-the-art laboratories. This new addition will unite all College of Pharmacy departments, including Pharmacology and Toxicology, Pharmaceutics and Pharmaceutical Chemistry, Medicinal Chemistry and Pharmacotherapy.

science+technology


roberto vega peralta RISING FROM WITHIN BIOTECH LAB RETROFIT 325 SPRING STREET SOHO, NEW YORK, NY Studio Project at Savannah College of Art & Design CLIENT ASHRAE Competition SIZE 350,000 f² (32,500 m²) TASKS Schematic Design, Site Visit, Research Modeling, Presentation Graphics The challenge was to take an old, abandoned building and retrofit it into state of the art, high-tech lab facilities for research and development in bio and nanotechnology. The building was reconverted from the inside, to create a daylit, open atrium that engages, inspires, and invites dialogue among peers; a casual environment for scientists to socialize and ‘cross pollinate’ their thoughts and work. Produced in collaboration with the studio as a team for site analysis, we then created a smaller teams to produce a final concept, design and delivery. A double skin was integrated with high efficiency systems to keep occupants warm during winter and cool during summer, using little to no mechanical loads through most of the year. A vegetated roof was designed to collect storm water runoff for reuse, and provides stunning views and a peaceful place above the hustle of the New York City streets for the peace and wellbeing of the scientists.

science+technology


roberto vega peralta SAVANNAH HILTON HEAD HIGH-SPEED FERRY TERMINAL SAVANNAH, GA + HILTON HEAD, SC Studio Project at Savannah College of Art & Design CLIENT Savannah & Hilton Head Port Authorities SIZE 300,000 f² (28,000 m²) TASKS Schematic Design, Site Visit, Research Modeling, Presentation Graphics The challenge was to solve the problem of vehicular congestion between Hilton Head, SC and Savannah, GA. A carbon free, zero emission high-speed ferry terminal system evolved as the right answer. The outcome was a complete collaboration between the students and active members of both communities. Responding to the individual sensibilities these sites had to offer, a terminal was designed for each city. The bigger goal and vision of the project is for the terminals to inspire more waterside communities to adopt a clean, social, car-less alternative to transportation that engages communities with their neighbors and with their local, priceless waterfront environment they have inherited. An environmental interactive education center at each of the terminals provides a hands-on approach for young and old to reconnect with their natural habitat.

transportation


roberto vega peralta

LEED AP

hello@robertovegaperalta.com + 1 912.659.3654 3111 4th St. #401 Santa Monica, CA 90405

TOWARDS A NATURAL DESIGN DESIGN WITH ALL IN MIND, WE ARE ALL ONE TO DESIGN IS TO HELP OTHERS IN A COLLABORATIVE SPIRIT TO DESIGN IS TO ALLOW SPACE TO ADAPT AND REACT TO THE CHANGE OF SEASONS AND GENERATIONS TO DESIGN IS TO CELEBRATE THE BEAUTY OF CONSTANT CHANGE DESIGN IS BALANCE A FORM OF INTUITION AN ABILITY TO QUIET THE MIND AND TAP INTO A COLLECTIVE SPIRIT OBSERVE NATURE, THE ANSWER WILL THEN UNFOLD


roberto

vega

peralta

work

work  

roberto vega peralta