Issuu on Google+

KAKO DOBRO POZNATE ZGODOVINO IN UMETNOST?


1. Prešernovi so se ustavili v odlični gostilni, kjer so jedli maželjne s kislim zeljem. Katero gostilno so obiskali? A)Gorenjsko. B)Koroško. C)Štajersko


2. Oče Prešeren si je zaželel kozarec cvička, a si ga ni mogel privoščiti. Zakaj? A)Ker cviček pridelujejo le Dolenjci. B)Ker v gostilnah ne točijo cvička, ampak druge vrste vina. C)Ker je cviček otroška pijača.


3. Po kosilu so lenobno posedeli za veliko hrastovo mizo in prisluhnili pesmi o lenobi. Kdo jo je napisal? Pomagajte si s portretom na platnu. A) Saťa Vegri. B) Andrej Rozman – Roza. C) Miroslav Koťuta.


4. Prešernovi so – jasno – radi poslušali pesmi in zgodbe, zato so poslušali še naslednji odlomek, mi pa ugotovimo, kdo ga je napisal. A)Maja Novak. B)Desa Muck. C)Polonca Kovač.


5. V besedilu je bilo omenjeno Tromostovje, za čigar podobo je zaslužen arhitekt Jože Plečnik, ki je po velikem potresu 1895 razširil kamniti most z dvema mostoma za pešce in z ograjami. Kako se imenuje ohranjeni sredinski most? A) Špitalski most. B) Šuštarski ali čevljarski most. C) Mestni most.


6.

Blizu Tromostovja stoji na Prešernovem trgu Prešernov spomenik, kjer Ljubljančani vsako leto na Prešernov dan, točno opoldne, počastijo našega največjega pesnika. Kako?

A) Slovenski pevci pojejo uglasbeno Prešernovo poezijo. B) Slovenski igralci deklamirajo Prešernove pesmi. C) Ljubljančani prinašajo cvetje in knjige pod Prešernov spomenik.


7. Mi se bomo pesniku mokrocvetečih rož'c poezije poklonili s pesmijo France (in Julija) in jaz. Kdo jo je napisal?

A) Boštjan Gorenc Pižama. B) Vita Mavrič. C) Barbara Gregorič Gorenc.


8.

Ali je Prešernov dan državni praznik?

A) Da. B) Ne.


9. Družina Prešeren se je seveda že zdavnaj odpravila na pot. Otroci so pritisnili nosove na šipe avtomobila in zvedavo opazovali pokrajino. Kar naenkrat je najmlaši zaklical: »Mami, oči, mlini na veter!« Kaj je v resnici videl malček med vinskimi griči?

A) Klopotec. B) Kozolec. C) Mlaj.


10. Gospa Prešeren se je skušala spomniti slovenskega filma, v katerem bi njeni otroci spoznali kmečke šege in navade pa tudi opravila. Spomnila se je romantičnega odlomka ... Poglejte si posnetek in ugotovite naslov filma.

A)Cvetje v jeseni. B)Na svoji zemlji. C)Na kmetih.


11. Kako se imenuje glasbilo, katerega zvok smo slišali v ozadju?

A) Gosli. B) Citre. C) Dromlja.


12. Družina Prešeren ni običajna slovenska družina. Njeni člani raje berejo knjige kot gledajo televizijo, raje se pogovarjajo kot sedijo za računalniki in radi si zastavlajo vprašanja. Kot mi, zato poslušajte Smrtno bolno pesem in uganite, kdo je njen avtor.

A) Niko Grafenaurer. B) Fanjo Frančič. C) Boris A. Novak.


13. Prešernovi pa poleg poezije obožujejo tudi glasbo. Med svojimi potepanji so slišali tudi naslednjo pesem. Kako se glasi njen naslov?

A) Oj Triglav moj dom. B) Po jezeru bliz' Triglava. C) Na juriš.


14. Za konec pa še pesem, ki je namenjena vsem otrokom. Napisal jo je pesnik, ki je bil velik ljubitelj otrok in si je z besedami ter dejanji prizadeval za njihovo srečo. Kako mu je bilo ime? A) France Prešeren. B) Tone Pavček. C) Miha Avanzo.


PREŠERNOV DAN 2013