Page 1

roberto foddai architecture portfolio 2014


contents curriculum vitae

04

undergraduate student works villanova morphing microcosmo castrum-lab between urban and rural

07 11 15 19

personal competition entries madeja contemporanea

25

after graduation works adaptable anarchytecture trexenta land morphing smart bench recycle

29 33 39 41


roberto foddai address phone email date of birth

via Messico 6, 09042, Monserrato, Italy +39 3495135502 robertofoddai@hotmail.it 18-01-1987

mother tongue

Italian

other languages

English (B2 level) French (A1 level)

education 05/11/2012 - 28/03/2014 Power Plant Sardegna - postgraduate program UniversitĂ degli Studi di Cagliari + Die Angewandte University, Wien 01/04/2013 - 30/06/2013 400 hours stage Die Angewandte, Oskar-Kokoschka-Platz, 2 - 1010 Wien

4

10/09/2005 - 27/04/2012 master degree in Architecture of Constructions Architecture Faculty, via Corte d’Appello, 87 - 09124, Cagliari overall classification, 110/110 with distinction workshops

31/08/2011 - 10/09/2011 (UniCa, Ales) Arcilab II. Progetti per paesaggi archeologici

23/09/2010 - 02/10/2010 (UniCa, Cagliari) CastrumLab 2010 26/11/2012 - 30/11/2012 (Die Angewandte, Wien) Werkbundsiedlung Revisited


26/09/2014 - 28/09/2014 (Cagliari) Smart Cityness - Creative FabLab work experience 10/2013 - 10/2014 architect Domenico Bianco Architetto & Associati via Germania 4 - 09045 Quartu Sant’Elena 04/2013 - 07/2013 architecture internship Feld72 architekten Schottenfeldgasse, 72 - 1070, Wien 07/2010 - 11/2010 architecture internship Bruno Piu Architecture studio via Isola Comino, 6 – 09126 Cagliari awards and publications Santo Stefano a La Maddalena. Peacekeeping design strategies. Giovanni Marco Chiri, Sabrina Dessì. Roma : Gangemi, 2009 Nino Carrus award 2011/2012 first prize Is Arch Award - third edition

finalist

computer skills

windows Os

Autocad 2013 Rhino 5.0 Grasshopper SketchUp Pro 8 Archicad 16 Vray for Sketchup/Rhino Photoshop Cs6 Illustrator Cs6 InDesign Cs6 Word Excel Power Point

5


6


villanova morphing with:

academic year 2007-2008

stefano cinus fabrizia pistis claudio sirigu

Villanova quarter, Cagliari, Italy

7


The project for the Villanova housing complex begins with the study on the typological and morphological characteristics of this historical quarter of Cagliari. The new housing typology wants to show clearly the importance of the wall as space divisor and definer. The whole area is divided into private, semi-public and public spaces. The project wants to respect the characteristics and the scale of the urban environment, but trying not to be mimetic with the surroundings and mainteining its identity.

the private space morphing

8

the semi-public areas

the public connection

roofplan


duplex type

simplex type

longitudinal sections

plans

9

aerial view


constructive process of the housing unit

10

three houses block


printed publications Santo Stefano a La Maddalena. Peacekeeping design strategies. Giovanni Marco Chiri, Sabrina DessĂŹ. Roma : Gangemi, 2009

microcosmo with:

academic year 2008-2009

federico mussetti ivan porcu

Santo Stefano island, Italy

11


The project for the Youth Hostel of Santo Stefano takes its characteristics from a revision of those themes that characterized the La Maddalena archipelago. With its iconic and introverse looking, the project takes back the memory of the ancient defensive towers located in the whole archipelago, replacing the former US navy base. The project is strongly divided into public and private spaces and it is conceived as a sort of medieval town, with its narrow streets, the public square and the the three towers, core of the public life

collective towers

public square

private spaces

12

connections

the former US navy base

the functional subdivision


13


1 dormitory 2 leisure facilities 3 medicale care 4 swimming pool 5 guest house 6 keeper house 7 foyer 8 library 9 canteen 10 dock

9

8

1

2

3

4

10

7

14

ground floor plan

5

6


castrum-lab with: federico aru francesca oggiano barbara pau elisabetta pittorru alice secci

23.09.2010 - 02.10.2010 silvia carrucciu veronica paddeo alessio piludu mauro sassu

Castello quarter, Cagliari, Italy

15


This project is a reflection on the role of the University of Cagliari in the historical quarter of Castello and its possibility to create new connection with the surroundings. Just the idea to breach some walls can permit new ways to live and experience the University.

the void system of public, residential and special buildings historic porosity

underground permeability

16

new urban permeability system


cross section

17

plan of the intervention


longitudinal section

18

North elevation


between urban and rural awards

academic year 2011-2012 (graduation thesis)

Nino Carrus award 2011/2012: first prize

Borore, Italy

Is Arch Award - third edition: finalist

19


Between urban and rural is the watchword for the the project of this experimental winery located in Borore, Sardinia. This winery is a response to some of this country’s problems; lack of economic future, loss of architectural and social identity, depopulation. The main point was the regaining of the ancient agricultural identity, merged with the new needs and technologies, and also the reunion of urban and rural environment.The winery wants to be the connection between this two worlds, the connection point between urban and rural, local and global, tradition and innovation.

20

the wall as space creator


ground floor plan 1 auditorium 2 wine bar 3 library 4 dormitory 5 classroom 6 laboratory 7 wine tasting area 8 presses 9 vines reception 10 parking 1

9

8

7

6

2

5

3

4 10

21

longitudinal section


wine production way

laboratory way

22

tourism way


wall constructive detail

23


24


madeja contemporanea architecture competition. 2012 Sevilla, Spain

25


26

The project of the pedestrian bridge on the Guadalquivir river allows a critical analysis about the role of the bridge, not only as physical connection between two banks, but especially as an element which can create relations between different and diverse areas of the city of Seville. On the left bank we have the Maria Luisa Park, characterized by wide public areas and low density built environment; on the other side we can see the Los Remedios suburb, defined by high density buildings and an almost total lack of public areas. The aim of the project is to connect these two urban sides, so different from each other, linking with them in different ways. The design of the mediatheque and the auditorium allows the creation of a permeable urban block and a wide public courtyard, open to the community. On the other bank, the low density suggests a more subtle design, following the line and scale of the river bank. The project is developed between these two poles. The building takes as a metaphoric reference a part of the city’s symbol, the madeja, and elaborates the whole functional program as a continuous and flexible element, which can change his features depending on the project needs. The dynamic areas (commercial spaces, museum etc.) will be the thread, the static areas (mediatheque, auditorium etc.) will be the skein. Furthermore the project is characterized by different circulation layers. On one hand we have the private circulation of the auditorium, mediatheque, shops and museum areas, designed as inner spaces. On the other hand we have the public circulation, projected as outer spaces, which uses the roof as a continuous path, from the low river bank until the high viewpoint on the mediatheque roof.

strategic schemes

demolition

new urban block

permeability and new public spaces

program completion and connection

viewpoints

view from the right bank of the Guadalquivir


longitudinal section

4 ground floor plan 1 mediatheque 2 shops 3 auditorium 4 museum

3 1

2

27

view from the courtyard


28


adaptable anarchytecture with:

die Angewandte stage program. 2013

silvia exana eugenio lintas

Siemensaecker, Wien,Austria

29


The project for the Siemens Area is an attempt on a creation of scenarios based on robotic construction of architecture, in order to obtain a totally adaptable urban environment. The project started with a reflection on adaptability and its relation with concepts such as identity, recognizability, duration. The strategy is based on the reuse and completion of the old inner railway, which connects all the areas of the Siemenssaecker; this would be the backbone for the development of a secondary layer of rails and built environment. The buildings are conceived to be built, adapted and destroyed by robots, (which are produced in the “ideas factory�, in the northern area of the Siemenssaecker) in order to have a continuous adaption and mutation towards the changes of needs and habits of the population.

30

aerial view of the Siemenssaecker

ideas factory rail completion secondary rails existing internal rail

year 0

reuse & complete.

create.

adapt.

year 100


sections

robotic building system

31


urban block growth

32


trexenta land morphing postgraduation program thesis. 2014 Selegas, Italy

33


The idea of the project is to recreate and improve the existing network of villages, connecting them through their agricultural specificities and features. Every village has its own prevalent cultivation so the creation of an agriculture loop wants to stimulate the local production, local consumption and increase of new cultivation techniques and knowledge, in order to upgrade of the agricultural system. The connection to the railway, in the villages of SenorbĂŹ and Suelli allows the trade with the rest of the Island.

34

Beside this, the creation of a tourism path wants to open the network to the visitors interested in gastronomic and cultural tourism offering them a step-by-step discovery of Trexenta, starting from Suelli’s railway station, and promoting sustainable transportation. In the intersection of the two paths will take place the multifunctional buildings of the network, conceived to be the poles of connection between agricultural production, research, knowledge, touristic promotion of the territory and gastronomic attraction. Every building has its own specific field of production and research.

Selegas is the village chosen as case study. In this case the building is strictly related to the traditional olives cultivation, and it is located in the south area of the village, connecting the urban and rural areas. The aim is to create a sustainable multifunctional building, that could live with the territory and not just exploiting it, using passive and active systems to limit energy consumption, reducing water waste and, on the other hand, giving clean water to the waterways network. The project wants also open to be open to the village, giving new public spaces to the community and the tourists.


35


program definition tourism didactics/research production

function merging

landscape integration

36

urban section


The program is made up by the production area, research area and tourism area. All this elements are merged together to obtain a fluid inner space and the final shape is composed as a propagation of the landscape. One of the most peculiar aspect of the building is the tasting and meeting area, conceived to be the connection between the world of production and the world of tourism. In this place, above production areas, the tourist can directly watch how the product is made and taste the final product, reducing the distance between producer and consumer.

ground plan

underground plan 37

longitudinal section


One of the distinctive aspect of the project are the exterior walls of the building. The main feature is their direct relationship to the sun. The wall thickness is connected to the angle between the summer sun vector and the wall’s face normal vector (the bigger the angle, the smaller the thickness). The wall openings are also direct result of sun exposure in Summer, to avoid excessive heating on south facades.

38

cross section


smart bench with:

smart cityness workshop. 2014

francesco cabiddu agnese mannai abbondio mocci

Cagliari, Italy

39


Smart Bench is an urban furniture project, composed by three elements: Cloud Bench, Social Bench and Play Bench. Cloud Bench is the interactive element of the project, made possible through the use of a touch screen connected to the web; the purpose is to give useful informations to tourists and inhabitants. Social Bench is the seating element of the project, to give interesting points of view and relaxing areas in the city. Play Bench is the playful element, made up by a seating with pedals, useful to do some workout and at the same time recharge your electric devices.

40

+

+


recycle with:

masterplan bahnhofsareal contest. 2013

feld72 architekten

Innichen San Candido, Italy

41


The masterplan for the Innichen railway areal born from 5 simple rules:

12.000 m3

1_ dismantle of the northern rails and recovery of the area. 2_ recycle of the salvaged materials. 3_ creation of “the strip”, a podium composed by recycled materials, which contains all the new station’s buildings and facilities. The strip is the place for public activities (such as public market and seasonal cinema), open air games (skateboarding and bikes) and rest.

10.800 m

7.700 Stück

recycle

from railway to project

4_ creation of the new station’s buildings and facilities, made up with railway recycled materials. 5_ creation of a green belt in the dismantled area, susceptible of future growth of the city.

from recovery area to “the strip”

42


SS49

Toblach

N

Österreich 1178.00

1175.50 1178.00 1175.50

Infopoint

Parken

1176.00

1176.00

1177.00

1175.50

1176.50

1173.00 1176.50

1176.50

1176.50

1074.10 1176.00

1176.20

1180.00

1174.00

1176.00

1176.30

overall plan

exploded axonometry of “the strip”

43


roberto foddai architecture portfolio 2014

44

Roberto Foddai Architecture Portfolio  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you