Issuu on Google+

ROBERTO BUCHELI ARCHITECTURE PORTFOLIO Master of Architecture Candidate Georgia Institute of Technology 2017 Work Samples 2008 - 2016


ACADEMIC WORK

LIVABLE BRIDGE

QUITO H+CC

THE WALL HOUSE with Inmolusso

WELL LIVING CHILDHOOD CENTERS

WAVE TABLE

FREEHAND DRAWINGS

structural studio

BArch final project

PROFESSIONAL WORK

PERSONAL WORK

parametric furniture

sketch / watercolor

SAVANNAH FIRESTATION graduate studio


LIVABLE BRIDGE

YEAR: SPRING 2009

T

his project embraces the design of a bridge and its structure in order to surpass a 30 meters long ravine. The project is called “The Livable Bridge” which means we had to design the bridge for two main purposes, first we had to create a direct pedestrian crossing for the ravine, and then we

STRUCTURAL DESIGN ACADEMIC

SCHOOL: UNIVERSIDAD SAN FRANCISCO DE QUITO

had to design areas that could deliver different spatial characteristics. These characteristics, included exhibition spaces, transition spaces between both floors, areas to stay and enjoy the view and finally, closed spaces. The main element to be considered was the design

TUTORS: VITERI Víctor. MOREIRA Pablo

of bridge´s structure based on structural elements such as girders and columns. In order to test the design, we had to build a wooden model of the bridge in a 1:50 scale that could resist up to 10kg without collapsing. This studio, was based on the trial-error methodology, adapting

LIVABLE BRIDGE

the design until we could find the best solution to the structure. For the models we constructed, we could use wood with a maximum thickness of 2mm and we could not use any binding material such as glue, all its elements had to be interconnected together in order for it to work.


The structural design of my bridge included three main girders that were laminated in

order

to

support

the

whole bridge. The girders responded to structural stress by growing in height in the middle section. On top of these three elements, rested some

secondary

girders

which conformed a platform as the base of the whole project. A set of columns is added to the platform in order to support the other floors and to define space. On top of the columns, came 2 more platforms with its supporting girders and finally, the enclosure components.

CRITICAL POINT

STRUCTURAL STRESS RESPONSE

GIRDER MULTIPLICATION

SECONDARY GIRDERS

LIVABLE BRIDGE

COLUMN POSITIONING

SPACE CREATION


CONSTRUCTIVE SYSTEM

As an essential purpose of the bridge, a direct pedestrian path to cross the ravine is located on the left side of the construction, and follows the shape of the bridge and the principal girders by descending until half of the bridge’s length, then going up again to reach the base of the other side of the ravine. This decision was made as a way to reinforce the main idea of the bridge, and also to let people see these girders as they walk through the crossing.

Roofing Platform

Columns

First Floor Platform

Columns

Main Girders

Secondary Girders

Walking Path Support

LIVABLE BRIDGE


LIVABLE BRIDGE


QUITO METROPOLITAN HOTEL + CONVENTION CENTER YEAR: SPRING 2011

SCHOOL: UNIVERSIDAD SAN FRANCISCO DE QUITO

s a graduation project, I engaged in the design of a hotel + convention A center in the city of Quito, Ecuador.This project aims to meet the future needs facing the city when the new Quito airport at Tababela is completed generating a high quantity of visitors. Nowadays, there is a lack of hotel accommodations in the area near to the airport site that this project is trying to fill.

THESIS PROJECT ACADEMIC

TUTORS: MUテ前Z Igor

The project is located in the northeastern part of the city. It is placed in a site adjacent to the new oriental avenue, which is the main road in the new territorial reorganization of the city connecting the city directly to the new airport. In addition to this, the selected location is on the edge of the biggest park in town, the Metropolitan Park.

QUITO H+CC


GROUND FLOOR QUITO H+CC


Green Roof Water Habitable Roof Solar Protection

Convention Center Divisions

Commercial Stores Main Salon Vertical Circulation Public Plaza

Contention Wall

Vertical Circulation Parking Lots

QUITO H+CC


The convention center can be used as a whole room and has a capacity of up to 3000 people. Nevertheless it can also be divided in 6 smaller rooms to accommodate simultaneous events. The partition of space is done with retractable walls that hide within double fixed walls. The circulation is located QUITO H+CC

in the perimeter of the rooms so the 6 areas can have individual access and work independently from each other. With this organization, the circulation also connects directly to the hotel, with the intention of using the Hotel staff as the service provider of the convention center.


MERGING SPACES

EXTERIOR LOUNGE + WATER VOID

FIRESTATION - SAVANNAH, GA YEAR: FALL 2015

ACADEMIC

SCHOOL: GEORGIA INSTITUTE OF TECHNOLOGY

TUTORS: ROMM Stuart

It is notable that the 3 main programmatic components

Merging Spaces are defined as exterior open areas that will

In order to characterize these spaces, the base geometry

of Fire Station No. 1: a traditional Fire Station as well as an

connect the different programmatic areas of the Fire sta-

of the building will be re-defined with slices and cut-outs

Emergency Operations Center, plus a Community School

tion either visually or physically, bringing nature into the pro-

following the main movement curves. Specifically, on the

are very distinct from each other, making the whole pro-

ject. There will be 4 main Merging Spaces: Gathering Plaza,

Ground Floor and Third Floor, slices will occur, whereas on

ject a challenge to achieve one unified concept and buil-

Overlooking Terrace, Water Void + Lounge and Firefighters

the Second Floor, cutouts will take place connecting the

ding. The idea behind my design is to propose a solution to

Recreation Patio. These spaces will be located along the

building in a sectional way. Finally, a central Merging Spa-

this problem, creating Merging Spaces that will connect

main circulation curves of the project. The 2 main types of

ce, The Water Void, should be a place to raise awareness

the three main elements of the program as well as the di-

circulation, firefighter circulation from the living quarters to

about sustainability issues as it will serve as a water collec-

verse users of the building, bringing cohesiveness to the

the apparatus bay, and public circulation from the main

tion feature to recirculate grey water for various uses in

proposal.

entrance to the Overlooking Terrace.

the Fire Station.


GROUND FLOOR

FIRESTATION + MERGING SPACES

FIRE STATION MAIN PROGRAM FIRESTATION MAIN PROGRAM FIRE STATION MAIN PROGRAM FIRE STATION ORGANIZATIONAL SCHEME

FIRE STATION ORGANIZATIONAL SCHEME

FIRE STATION + MERGING SPACES

FIRE STATION ORGANIZATIONAL SCHEME FIRE STATION + MERGING SPACES

FIRE STATION + MERGING SPACES

Dinning

APPARATUS BAY APPARATUS BAY

EMERGENCY OPERATIONS CENTER EMERGENCY OPERATIONS CENTER

LIVING QUARTERS LIVING QUARTERS

AS

COMMUNITY SCHOOL Dinning COMMUNITY SCHOOL

GREEN AREAS Lockers

GREEN AREAS

Storage

Bathrooms

Lockers Kitchen

Lockers

Excercise

DORMS Excercise

Storage

Dayroom

Conference room

SAVANNAH LAYOUT RELATIONSHIP SAVANNAH LAYOUT RELATIONSHIP SAVANNAH LAYOUT RELATIONSHIP

Laundry Room

Unisex Restroom

Storage

SCBA Room

Conference room

IT

Offices Water Service

APPARATUS BAY

Storage Mechanical Electrical Washing HoseStorage

Bay

Electrical Public Gathering

Restrooms

DORMS Conference Storage

Storage

Storage

Conf. Room

Storage

Shower

Storage Mezzanine

Shower

Storage Mezzanine

PUBLIC VESTIBULE

Hose Storage Laundry Room

SCBA Room Unisex Restroom Storage SCBA Room

Bay

Storage IT

Shower

IT

Storage Water Service

Storage Mezzanine

Conference Overlooking room

Terrace

Storage SCBA

EMERGENCY Storage OPERATIONS CENTER EMERGENCY OPERATIONS CENTER

Entrance Vestibule

Offices

Entrance Vestibule

Comm. Public Administration Display Lobby Office

Storage

Conf. Room

Storage

Storage

Conf. Room

Storage

Offices

Excercise

Mechanical Electrical Outdoor

Public Restrms

Lounge Mechanical Electrical

Medical Attention

Administration Office

Meeting Room

Hose Storage

APPARATUS BAY IT Backup IT Backup

Meeting Room

Kitchen

DORMS

Public Vestibule

Conference room

IT

Storage

Laundry Room

Admin. APPARATUS BAY Office

Storage Mezzanine

Shower

Storage Mezzanine

Conference room

Public Gathering

Restrooms

Public Gathering

Generator Restrooms

Electrical

Storage

Storage

SCBA

Overlooking Terrace

Backup

Overlooking Terrace

Backup

Restrooms

Outdoor Lounge

Public Restrms

Outdoor Lounge

SCBA

Restrms

CLASSROOMS Meeting Room

Medical Attention

Meeting Room

Admin. Office Admin. Office

IT

Storage

IT

Storage

Conference room

Offices Water Service

Restrms

CLASSROOMS

Medical Attention

Conference room

Storage

Generator Electrical

Public Gathering

Public Restrms

Public Vestibule

Mechanical Water Service Room Generator Electrical

EMERGENCY OPERATIONS CENTER

Public Lobby

Comm. Public Display Lobby Public Vestibule

Mechanical Room

Offices Water Service

Public Water Edu. Patio

Comm. Display

Washing Storage Bay Hose Storage Entrance Vestibule Hose Storage

Shower

Offices

Mechanical Room

CLASSROOMS Washing Bay

Meeting APPARATUS BAY Room

Unisex Restroom

Dayroom

Restrms

Laundry Room

Unisex Restroom

Backup

Compress. Room Compress. Room

Dayroom

Firemen Excercise Recreation Patio Firemen Recreation Patio

Restrooms

CLASSROOMS

Storage

DORMS

Offices

CLASSROOMS

Medical Attention

Storage

Kitchen

Bathrms

Lockers

Offices

Dayroom

Public Community Lobby Display PUBLIC Medical VESTIBULE Attention Washing

Storage

Generator Electrical Generator

Kitchen Storage

Offices Excercise

Room

Mechanical Water Service Room Generator Electrical

EMERGENCY OPERATIONS CENTER

Conference room

Storage

room

Firemen Public Recreation Restrooms Patio Public Community Lobby Display Compress.

Mechanical Room

Storage

Mechanical Room

Washing Bay

Entrance Vestibule

Meeting Unisex Office Room Restroom

IT Backup

Storage Mezzanine

Lockers

Dayroom

Compressor Room

Laundry APPARATUS BAY RoomAdministration

Unisex Restroom Shower

Dayroom

Bathrms

Public Restrooms

Laundry Room

Medical Attention

DORMS

Compressor Room

Restrooms

Mechanical / Electrical

PUBLIC VESTIBULE

Hose Storage

APPARATUS BAY

Public Lobby

Kitchen

Restrooms

CLASSROOMS Community Display

Storage

Lockers

Offices

Public Restrooms

Washing Bay

Dinning

Storage

Dinning

Bathrms Storage

Storage

DORMS

Excercise

Mechanical / Electrical

Compressor Room

Kitchen

Bathrooms

Dinning

Storage

Storage

Offices

Mechanical / Electrical

Dinning

Bathrooms

MERGING SPACES

EMERGENCY OPERATIONS CENTER EMERGENCY OPERATIONS CENTER

Offices

Public Gathering

Restrooms

Public Gathering

Restrooms

Public Water Edu. Patio Public Water Edu. Patio

Entrance Vestibule Entrance Vestibule


ENTRANCE PLAZA + WATER RECOLECTION POOL

VOID CUTOUTS

NATURE FLOW

WATER FLOW

FIRESTATION


WATER VOID GLASS WATER TRAIL

2ND FLOOR GLASS VOID

2ND FLOOR STRUCTURE

GLASS WATER TRAIL 1ST FLOOR GLASS VOID

1ST FLOOR STRUCTURE

SOUTH ELEVATION

FIRESTATION


THE WALL HOUSE PROFESSIONAL

CONTRACTOR: INMOLUSSO

T

his 350 sq. mt residence, was designed to satisfy the needs of a young family with two kids. The house is located in Tumbaco, Ecuador a suburban valley near the city of Quito in which the temperate climate and nature are

2012-2013 QUITO, ECUADOR

COLLABORATION: MIRANDA JAIME one of its major characteristics. This family wanted a residence in which they could be able to feel the peacefulness of nature and escape from work and diverse obligations of daily life.

CONTRIBUTION: DESIGN, CONSTRUCTION DIRECTION

Placed in a very steep site with negative slope, the main idea of the project was to generate a house, which seems to emerge naturally from the ground. In order to create this sensation, the main element is a wall made out of

THE WALL HOUSE

handcrafted brick of the area, located in the principal facade. The other elements of the house were designed as additions to the main brick wall from which the name of the house comes from.


SECOND FLOOR NATURE OF SITE

HOUSE POSITION

CONNECTION WITH SITE

We wanted to be very respectful with the nature of the terrain that is why the entrance to the house is located on the second floor and through a metal bridge. As soon as you get in to the house a lobby welcomes you, immediately contrasted with an inverted high ceiling as you

look down into the living room located in the ground floor. The programmatic composition of the residence was done in such a way so that the bedrooms were placed in the entrance level, on the second floor, in order to take advantage of the view of the site. This decision was combined with

the idea of placing the social areas of the residence on the ground floor, letting those spaces have a direct relationship with the garden and a high ceiling exterior living room providing the sense of peacefulness that the client requested.

THE WALL HOUSE

ENTRANCE SECTION

BEDROOM SECTION


FRONT FACADE DETAIL

BRIDGE DETAIL

FRONT ELEVATION

THE WALL HOUSE


ENTRANCE DETAIL

THE WALL HOUSE


WELL LIVING CHILDHOOD CENTERS (WLCC)

2014 QUITO, ECUADOR

ECUADORIAN GOVERNMENT CONTEST PROFESSIONAL CONTRACTOR: INMOLUSSO (1ST PRIZE)

O

ne of the most important elements in the master plan of the Government of Ecuador for the development of the country and its future generations, will be the

COLLABORATION: MIRANDA Jaime, MENDIZABAL Clara, NARANJO Esteban, CORDOVEZ Carlos, MALDONADO Daniela construction of affordable childcare centers all over the country. This government believes that the mind and body of children should be molded since its very early stages and in

order to do that, children should grow in a positive pedagogic environment. This is why the government held a contest for the design of the WLCC to serve children from 0 to 5 years .

WLCC

CONTRIBUTION: DESIGN

In order to reach all Ecuadorian territory, this centers had to be easily adaptable to three different environments: Coast, Andes Mountains and Amazon regions of Ecuador.


D

E

F

4.05

GROUND FLOOR

The project starts with a public plaza that C 3.16

C

invites the community into the WLCC and that can also be used as a place for presentations

AULA 5

3.59

or civic gatherings. Immediately after this 9.66

B

2.10

B

square, an administrative and service module

BANO- CAMBIADOR

is placed which acts as a barrier and a transition space between the public space

1.50

and the childhood center.

HALL

HALL

1.84

A

A

The heart of the project is a communal play area that acts as the distribution axis

HALL

of the classrooms and organizes the project in a radial manner. This play area varies in L

size depending on the necessities of each WLCC and connects directly to the open

RAMPA

P= 10%

garden as a way of extending the activities

.20

.40

1.25

.10 .1 0.1 0.1 0.1 0.1 0.1 0

S

0 0.1 0.1 0.1 0.1 0.1 .1

salida emergencia

to the outdoors and connecting the children

.10 .10.10 .10.10 .10.10 .10.10

COMMUNITY PLAZA D

E

F

with nature. Finally the circulations are independent elements.

.20 .20

1M 1M 2M 2M

4M 4M

10M 10M

WLCC


UNIVERSAL ACCESSIBILITY

ELDERLY

MEN/WOMEN

KIDS

VISUAL IMPAIRMENT

LISTENING IMPAIRMENT

WALKING IMPAIRMENT

MULTIPLE USE AREA

COMMUNITY PLAZA

RENDERS: ESTUDIO HÍBRIDO

CLASS BATHROOM

CIRCUATION

CLASSROOM

OUTDOOR MULTIPLE USE AREA

WLCC

CLASSROOM

CIRCULATION

CLASS BATHROOM


CLASSROOM MODULE

Rooftec Panel Termal Insulation Steel Girder

Steel Panel (Andes/Coast) Structural Concrete Wall Concrete Flooring Slab Concrete Foundations

ADMINISTRATIVE MODULE The constructive method developed for this project is based on the concept of delivering a complete affordable quality product which can be easily transported and built independently of the location or geographical accesibility of the building site. This is an essential condition due to the fact that some WLCC’s will be built in the farthest places around Ecuador. For these reasons most materials will be prefabricated: reinforced concrete modules for walls and columns, PVC windows, recycled plastic for flooring and metallic panels for roofing. This method facilitates the constructor’s work as he will be able to build the project as a “puzzle” on site. Thus, the majority of selected materials require practically no maintenance overtime as to reduce costs in the long run.

WLCC


WAVE

TABLE

PERSONAL 2016


FREEHAND

DRAWINGS

CHURCH OF SAN FRANCISCO QUITO, ECUADOR

PERSONAL 2013

SKETCH: INK ON PAPER

MONASTERY OF SAN FRANCISCO QUITO, ECUADOR


ROBERTO BUCHELI ARCHITECTURE PORTFOLIO Master of Architecture Candidate Georgia Institute of Technology 2017 Work Samples 2008 - 2016


Architecture Portfolio 2016 - Roberto Bucheli