Page 1

rob diaz

| architecture | products


contents projects

ro

b

d

ia

z

SELECTED WORKS 2004 - 2012

rd2Studio.com rob@rd2studio.com


ar

architecture

cubinex museum

pr

products

cradle 2 house quartet usgbc

mi Orb lamp

da

digital art

piano house higashi art tower

layerveux bench

collective art


SUS TAIN ABILITY


S N Y

Like

much of the world, the United States faces a forecast of problems that entail accelerating

the probability for enlightenment. It celebrates our reasoning for existence and it entails society to imbue green practices as the norm. We [mankind] as a society can no longer be prodigal to our "green neighbors." The ideology that man is superior to all other creatures is a myth. Man must co-exist with nature and ban all impuritorial antics, if we stand a chance at survival on this planet.

At the moment every nation is over extending its "capital" and desiccating its land to feed millions whom continue to proliferate at a staggering rate. In countries such as India and Africa, where sanitation is scarce and education is primitive; they will face a foreshadowing future of famine and death. These countries will be the first to experience high mortality rates, major epidemics, arid farmlands, and empty water sources. Countries that are rich b unnatural assets face a predestined future of failure; if they do not alter their habits of excessive consumption. Consumers need to be aware that reducing, re-using, recycling, and conserving should be the four elements taken into practice for the institution of sustainable living.

The projects transcribed in this book address the concerns of innovative building ideas, the social and cultural well-being, and the impervious relations between man and nature; thus being the catalyst for a more sustainable world. Innovative ideas, theories, and concepts introduce the designer the fundamentals and elements of sustainable design that can reduce the carbon footprint. The reality is that the footprint needs to be diminished into a simplistic style of design and living; essentially living "off-the-grid.

population growth, depletion of natural resources, and erratic climatic changes. If the world continues as "business as usual," according to Lester R. Brown; mankind will inevitably cease to exist.

The study of sustainability proves an arduous journey; nevertheless, its reward will exceed

- Rob Diaz


cubinex

museum of modern art

ny, new york 2012


proces

In the south-end of the social connection of New York, a call for a museum of modern art is erected from a transfiguration of geometries. The twist and bend of cubes intersect at pivotal points creating a moment of connection for visitors. The entrance and featured gallery share a common open space connected to a branching series for both the interior and exterior. The Cubinex is a network of systems where parametric rib system is wrapped around the building, centered at the central point and to other subjectory elements.


regulate

circulate

south

categorate

visualate

east

isolate


concept

01

sectional render

02

03

04


3

4

10

7

8 6

12 1. 2. en 3. pl try 4. ex aza 5. en hib 6. pr tre it g 7. th iva /ex alle 8. ga resh te c hib ry 9 b lle ol ol it g 10 . o am ry/ d ra lect alle . 11 a utd bo din mp ion ry 12 . w nte oor o g ing . p at rio th ard er er r p ea en fo ga la tr rm rd za e an en ce sta ge

11 5

1

3

2nd level

1st level

section

3

5

3

4 3

4

open below

2 open below

3

9

3rd level

4

4


cradle 2

house

eco

design


Plants have a pore-like structure, called stomates, that absorb CO2. In the chloroplast, first light and water combine to produce energy O2 (a light dependent cycle). The energy is then used to produce glucose from CO2 (light independent cycle). Light dependent cycle can only occur during the day. The lightindependent cycle can occur during the day but in hot and dry climates. This process occurs at night so stomata do not also release excess H2O when absorbing CO2.

PT E C

N

CO

process sketches


B’

1

2

3

3 7

4

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

5

6

master room bathroom bedroom kitchen dinging living entry

A

B

ETAIL

A’

An extracted wall with stairs celebrates vitality transition to nature as one approaches its side entrance. Immediately we are forgotten that the plan is elevated on pilotis to refrain from site disturbance. The living and dining are met with a 1 ½’ thick wall with intermediate circular windows that permits limited ventilation from the northwest, during winter months. Accessible ventilation is transfixed by operable windows on its circular windows and eastern glazing.

section


Slate Panels Insulation Steel Beams

Bamboo walls

Fly Ash concrete floor Silt Panels

Double Glazing

Thermal Radiant Floor

Axon: kit-of-parts

diagrams

section


C2C HOUSE site: Roanoke, Virginia design: 2005-2007 size: 985 sq. ft. budget: $100,000 Render: Rhino + Vray + Photoshop


kitchen size: 160 sq. ft. render: Rhino + Vray + Photoshop


living room size: 200 sq. ft. render: Rhino + Vray + Photoshop


usgbc design competition

quartet

house

scope: competition site: New Orleans, LA. designers: Rob Diaz + Brittany Young design: 2010 size: 1121 sq. ft. budget: $100,000 program: raised housed to resist flooding from hurricanes or other related storms. The house should be ADA accessible respond to the historic context.


The quartet (the house) is more than a green little package in the Broadmoor historic district, it is a transitional composition derived from the rhythmic flow of “When the Saints Go Marching In�. The first four notes of the composition articulate a symphonic theme that defines the composition as an iconic experience. Those four notes become the conceptualization that transits to plan and space to public and private experiences.

broadmoor district, new orleans

2010 North Texas Regional Winner


circulation a

public

process

d

b

utility public

a

Project Name: The Quartet Location: Broadmoor Historic District

registered project checklist

LEED for Homes v3

Yes

2 Yes

7 Yes

13 Yes

14 Yes

38 Yes

15 Yes

17 Yes

LEED

private garden

c

1 Yes

Preq.

3 Preq.

0 Preq.

7 Preq.

0 Preq.

0 Preq.

0 Preq.

0

Max

11

Innovation & Design Process (ID)

10 Max

22

Location and Linkage (LL)

Points

7

Points

Sustainable Sites (SS)

20

Points

Water Efficiency (WE)

14

Points

Energy & Atmosphere (EA)

38

Points

Max

15 Max

38 Max

16

Materials & Resources (MR)

15

Points

Indoor Environmental Quality (IEQ)

17

Points

3

Points

119

Points

Max

21

Preq.

Max

2

3

Preq.

Max

107 12 136

Awareness and Education (AE)

Project Totals (pre-certification estimates) Certified: 45 points

plan

5

Max

Silver: 60 points

Gold: 75 points

Platinum: 90 points

The four notes influence the arrangement of the house into four spaces; the front porch, the public area, the private area, and the back porch. The public space is shaped by the entry area, lift, living room, dining room, kitchen, public garden, and half bath. The private space is shaped by the master bedroom and its private garden, full bathroom, and the second bedroom. The circulation space connects these two spaces and the two porches on opposing sides of the house by running through the central core. The

01 General Conditions

$ 15,360.00

02 Site Work

$

03 Concrete

$ 10,905.00

04 Masonry

$

-

05 Metals

$

-

06 Woods & Plastics 07 Thermal & Moisture

$ 13,322.73 $ 5,612.00

08 Doors & Windows

$

7,325.00

09 Finishes

$

9,802.50

10 Specialties

$

750.00

11 Equipment

$

2,472.00

12 Furnishings

$

-

14 Conveying Systems

$

5,000.00

15 Mechanical

$ 14,000.00

2,208.94

6,000.00

16 Electrical

$

TOTAL COSTS

$ 92, 758.17

house was designed to embrace natural lighting in order to minimize energy costs throughout the day. The two garden spaces help to separate the public space from the private space while filtering the harsh light from the east and west through the rest of the building. They also provide first floor level gardening spaces for the occupants. Vegetation for this space ranges from annual flower bulbs to seasonal herbs and berries that require shallow potted spaces.


rhythmicity


concrete beam

concrete boxes for bedrooms and bath concrete structural member

systematic

behind wall

green facade

behind wall

green facade

timber framing

concrete columns

lift exterior wall stained concrete entrance wood stairs

hurricane shutters green facade

axonometric assembly

north


2

1

4

3

10

9

sections

section 003

section 002

section 001

1. entry 2. foyer 3. bath (1/2) 4. lift/study 5. dining 6. kitchen 7. bath (full) 8. bedroom 9. master bed 10. private garden 11. public garden 12. living room 13. front patio 14. back patio

14

12 13

11

8

7

elevations

6

plan

5

west

south

east


full bath garden bedroom dining kitchen living hurricane shutters

back patio master bedroom green garden half bath

hallway w/ skylight bedroom w/natural light and ventilation

lift (ADA)

stairs/entry

0p

)

m

)

m

m

er

su

n

w

in

te

rs

un

) m 2p

:3

indirect sunlight

lift indirect sunlight

m

su

t gh am nli 10 su ( er se m en m int su mise

w os inte td r ire sun ct lig (3 ht pm -5

s in um te m ns e e r su (2 n pm lig - 6 ht pm

green facade

plan of interior

open green space

master bedroom

stairs/entry

direct sunlight indirect sunlight hot wind cool wind

diagrams


assembly An emphasis is made on the implementation of ADA standards and the Principles of Universal Design. An extremely important influence on tis design was to provide the accessibilities for persons with disabilities without making allowances distinct throughout the house. The eletric lift is a key feature of the design. It is accessible from the ground level, next to the garage. It lifts into the interior platform, serving as a common room and circulation for all habitable experiences. The lift and passages demonstrate the equality of users and the importance of function.

Slate panels (from recycled tires) timber wood frame Pinkpanther insulation Greenward system from Energy Alternatives interior wall (gypsum board) slot for skylight Slate panels (from recycled tires) hardwood floor concrete slab w/cross ventilation vents

axonometric of wall section

exterior wall (stained concrete) down spout/ collect water insulation

water tank


renders kitchen + living room size: 310 sq. ft. render: Rhino + Vray


master bedroom

living + dining


I am the Piano House

piano house

My structure echoes four notes. Four notes that articulate the composition of Sevilla. My structure stands tall for everyone to see. I am the support of my domain. I am the Piano House, The plans are arranged in a series of layers. These layers respond to my structure. I have no boundaries except from where I evolve. I am elevated to represent the composition.

I am the Piano House.

16 Calle San Isidoro | Sevilla, Spain

A façade is like a skin. It acts and protects the contents inside the structure from exterior elements. The skin may also have appeal to the general aesthetic sense of the public. The façade expresses the spatial planning of a place and the composition of volumetric spaces. The comparative spaces in a project evaluate a series of movement in the city of Seville. The floor plan mimics a series of movement similar to a sequence of movements in a symphony. These notes anchor the continuity of movement throughout the house by an “open” plan and manifest other important activities such as ventilation, circulation, and framed-views.


process

01

02

03

04

05

06

07

plans

ground level

first level

second level

render

front elevation


living room size: 160 sq. ft. render: Maya


practice room size: 150 sq. ft. Render: Maya


cradle 2

house

higashi art tower high-rise At a budy intersection of downtown Tokyo, Japan, a site of small dimensions will be used for greater identification; art. The sit, once home to natural vegetation, is condemned to a 5x20 meter lot, bullied by its concrete needled neighbors. Nonetheless, a gallery with studio will be build as a point for others to congregate.

eco

design


art + studios model


public/studio private/studio vertical circulation

In a city where people and buildings are bounded by a grid; lies an undeveloped end-condition dedicated to the celebration of the arts. The Higashi Azabu Arts Tower will be an expression form that breaks the grid in a concept that peels from its rigid edges by demonstrating non-orthogonal facades and networks.

first level

eighth level

ground level

seventh level

art + studios model

west

south

east

section

section


LAY


The inner-connection of vertical planes that rely the support of its neighbor to encourage a self sustained structure. The structure is a series of planes divided into equal segments using a scripting code to define parameter, surface, layers, structure, and connections. As one reclines on the bench, they are supported by the slight decline and upright lower support. As the subject settles into the bench, the weight is distributed throughout each rib and its neighbor reinforcing the product as a whole.

bench

YERVEUX

east


cnc machine sand edges stain panels adjust legs assemble to rod ... take a seat!


east


My name is Orb. I'm layered to give you an aesthetic appeal and emit enough light to make you happy. I don't take up too much room and I enjoy the company of others any time. I'm my own identity and I don't require much except a little attention every once in awhile...:)

miOrb lamp


east


2011

Vertical Limits


2011

iNNER color + connective


2011

iNNER + connective


2011

explosion vision


rob diaz rd2studio.com portfolio + works in progress

studio.com


rob diaz www.rd2studio.com

RDiaz Portfolio 2012  

portfolio of digital work

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you