Page 1

2

E F

Spetterende start van het feestjaar De start van 800 jaar Arendonk was een schot in de roos. Duizenden Arendonkenaren genoten van optredens, een hapje en een drankje, vuurwerk … en vooral van elkaars gezelschap.

K T S E

Een jaar vol verrassingen, Arendonk al in zijn 800-jarig bestaan, wat is dat in een snel tempo vooruitgegaan! De kerstboomverbranding wordt met vele kleuren in gang geschoten, het lawaai is ver te horen, 2012 is geboren. Kraampjes, muziek en dans, doch, door toezicht blijft alles in goede balans. Mensen genieten van het brandend spektakel! Dat het in ons dorp goed om te leven is, heeft dit jaar wel wat meer betekenis. We gaan dus mee met al het goede, geven en nemen, en vele wensen. Overal in de menigte klinkt in ’t rond: blijf vooral gezond! Carpe diem, in zon en regen … … vol van zegen.

Ook een afvaardiging van de NoordBrabantse gemeente Oisterwijk, die eveneens acht eeuwen stadsrechten viert, was van de partij. Marc Helsen voorzitter vzw 800 jaar Arendonk

A R

T N

Met 2012 staat Arendonk letterlijk in ’t goud, en wij zorgen samen voor het behoud. We nemen iedereen die wil, een jaar mee op reis. Met gouden pen en krulletters geschreven in de boeken van ’t paleis, want Arendonk verdient die prijs. Deze avond is het kerstvuur langzaam uitgedoofd, alleen de sterren blinken nog boven ons hoofd. Het is tijd om terug naar huis te keren, ieder met gedachten over zijn of haar leven, met andere gevoelens in ’t hart. Was dit voor jou het begin van die nieuwe start?

Beste Arendonkenaar, Wij zijn ons feestjaar op een formidabele manier gestart. Jullie waren allemaal present, denk ik, want de opkomst was massaal. Nooit waren er zoveel mensen samen in het Centrum van Arendonk om te feesten. Onze verenigingen, de optredens, de vuurkorven, een sprookjesachtig vuurwerk en uw enthousiasme maakten van dit startevenement een ongekend succes. Dit is alleszins de beste reclame voor het vervolg van ons feestjaar.

Als ik je hoop kan geven, ik heb deze avond kinderen zien lachen. Is het dat niet waar wij het voor doen en waar we naar streven? De goede ouderwetse gewoonten levend houden voor ons allen, en zeker voor de jongeren en hun toekomst … De kerstboom, het vuur, niets gaat verloren in de nacht. We wachten alleen op een nieuwe tijd, voor iedereen, mens zijn in rechten en gelijk. Het kerstvuur heeft weer zijn taak volbracht. Maria Faes, dorpsdichter 2012

Hou je maar klaar! Nest Buijs Burgemeester

K

N DO

N ARE

IN DEZE EDITIE o.a.: > Feestprogramma > Dorpswandeling > Arendonkse Academie > Winnaars Stickeractie

1


‘Den 800 on tour’ Zaterdag 26 mei 2012

Tijdrit Ronde van België met volksfeest Voor elke rechtgeaarde wielerliefhebber wordt dit een absolute hoogdag! Een keur van eliterenners zal de revue passeren en in een spannend secondespel strijden voor de dagzege en, wie weet, de eindoverwinning in de Ronde van België. Wij zijn dan ook terecht trots dat de aankomststreep van deze tijdrit in Arendonk ligt. Voor wie ook de extrasportieve sfeer wil opsnuiven, hebben wij een speciale aanbieding. Zijn je pa, peter, broer, zoon, schoonmoeder… grote wielerliefhebbers en wil je ze eens goed in de watten leggen ? Dan bieden wij volgende mogelijkheden: VIP-restaurant: VIP-lunch in de Garve (aperitief, warm en koud buffet, dessertbuffet) – toegang tot het VIP-café (dranken en hapjes inbegrepen) en 4 consumptiebons voor het volksfeest à 150 EUR per persoon (prijs excl. btw).

‘Den 800 on tour’

VIP-café: toegang tot de afgebakende aankomstzone (dranken en hapjes inbegrepen) en 2 consumptiebons voor het volksfeest à 65 EUR per persoon (prijs excl. btw).

het mobiele containercafe van 800 jaar Arendonk ‘Den 800’ is het mobiele containercafé van de vzw ‘800 jaar Arendonk’ dat wordt opgesteld tijdens een 6-tal evenementen. In ‘Den 800’ ontvangen wij graag onze sponsors en kan verder iedereen terecht voor: • omruiling van de evenementencheques • algemene en praktische informatie over het verloop van het evenement • degustatie van de ‘Arendonker’ bieren • informatie over de feestkalender 2012

• • • •

Teljoorlekkersdag

toeristische informatie eventuele aankoop van consumptiebonnen een rustige babbel en zoveel meer aankoop t-shirts (15 euro)

‘Den 800 on tour’ is er voor u tijdens volgende evenementen: Vrijdag 04 en zaterdag 05 mei 2012

Arendonk Zingt & Swingt Vrijdag 4 mei 2012 Festivaltent, Main stage 19.30 – 01.30 uur: • Kon. fanfare de Wampegalm • 185-koppig koor onder begeleiding van de AZ-band • Uitreiking opbrengst 2011 • AZ-band featuring Sergio • DJ Uncle Benz Bemdhal, Bemd stage 21.00 – 01.00 uur PartyNoize, gevolgd door The Chain, Sundkids@Night en John John. Deejays met pit, deejays met stijl. Deejays met beats die je niet wilt missen.

• Harmonie De Arend • Speelparadijs voor de kindjes in de Bemdhal Voor iedereen is er gratis taart en alle kinderen krijgen een ijsje omdat we de verjaardag van Arendonk vieren! Primus stage 16.00u White Bird 17.00u Unlucky Bastard 18.00u DJ Deluxxe De 800 gratis pinten – ook al vanwege de verjaardag van Arendonk – maken de pret alleen maar groter.

Festivaltent, Main stage Basement Gate, de winnaar van de RockRally 2012, Monks Avenue, Mintzkov en A Brand maken Arendonk Swingt 2012 onvergetelijk.

Zaterdag 5 mei 2012 Festivaltent, Main stage 13.30 – 18.00 uur • Jeugdfanfare De Galmkes • Optreden tiener- en jeugdkoor • Dansoptreden

Bemdhal, Bemd stage Deejay time Pros-T-Tunes, SquarElectric en DJ Christophe Lambrecht die zich laat vergezellen door Studio Brussel’s Ilse Liebens, de madam van de Maxx en bekend van JimTV.

Zondag 24 juni 2012 De 12e Teljoorlekkersdag, een organisatie van de cultuurraad, wordt een dag boordevol plezier voor jong en oud in het verkeersvrije centrum van Arendonk. Vanaf 14 uur kunnen kinderen zich uitleven op de vele attracties: springkastelen, zandberg, gocarts, kinderboerderij, ballonwedstrijd, ponyrijden en volksspelen. Op de gezellige terrasjes zorgen Arendonkse verenigingen voor hapjes en drankjes aan democratische prijzen. De hele namiddag vind je talent van eigen bodem op de dansvloer en ook onze muziekverenigingen staan paraat: naast de Harmonikavrienden, Fanfare Wampegalm en Harmonie de Arend staat dit jaar ook de New Sound Big Band op het podium.

4&5 mei 2012

Extra feest vanwege 800 jaar Arendonk De festiviteiten rondom 800 jaar Arendonk maken het mogelijk op zaterdag 5 mei heel wat extra’s te organiseren. Nog meer feest, nog meer plezier, want er is ijs voor alle kinderen, verjaardagstaart voor iedereen en we schenken 800 gratis pinten bij de Primus Stage. Vanzelfsprekend staat ook Den 800 on Tour op het festivalterrein, waar iedereen den Arendonker kan proeven en kunnen de kinderen zich tot slot helemaal uitleven in het reuze speelparadijs in de Bemdhal. Met dank aan de organisatie van 800 jaar Arendonk!

Zondag 09 september 2012

Dag van de Solidariteit Dag van de Sigaar Open Monumentendag Vlaanderen Valkeniersdag Boerenmarkt Oisterwijk op bezoek in Arendonk De 2e zondag van september wordt traditioneel gereserveerd voor Open Monumentendag Vlaanderen, maar is in Arendonk ook al jarenlang de Dag van de Solidariteit, waarvan de opbrengst naar verschillende goede doelen gaat. Zondag 9 september wordt een ongeziene krachttoer. Eénmalig verhuist de Dag van de Solidariteit van basisschool St. Clara naar parking De Wissel aan de Wampenberg in een unieke samenwerking met de Academie Arendonk, de gemeentelijke cultuurdienst, Toerisme Arendonk, de Heemkundige Kring ‘Als Ice Can’, de Landbouwraad en de Arendonkse Valkeniers. Op het programma staan ondermeer een groots dorpsontbijt/brunch, vele verkoopstandjes, wandelingen, tentoonstellingen, animatie en optredens. Sigarenliefhebbers en gewezen sigarenmakers ontmoeten elkaar in het Heemhuis voor de ‘Dag van de Sigaar’ om herinneringen op te halen. In de Academie worden op geheel eigen

Geïnteresseerden kunnen zich (best zo snel mogelijk) wenden tot Mia Noyens voor bijkomende informatie (014/40 90 63 – mia.noyens@arendonk.be). Deze dag moet een echt volksfeest worden en daarom hebben wij ook aan de niet-wielerliefhebbers gedacht. In de speeltuin aan het zwembad zorgen wij voor aangepaste kinderanimatie met kinderdisco, springkastelen en allerhande animatie en parking Deroissart wordt het toneel voor muzikale optredens voor jong en oud. Ambiance verzekerd van ’s middags tot in de late (vroege) uurtjes!

En ja, natuurlijk is er weer gratis rijstpap voor elke teljoorlekker. Breng al je vrienden en kennissen mee want we wagen een poging om het wereldrecord bordenlikken te verbeteren. Maar liefst 800 teljoorlekkers op het appel gevraagd! Meer details worden later bekend gemaakt via de gemeentelijke en regionale informatiekanalen, maar Vrijheid en park Deroissart worden weer het toneel voor een echt volksfeest waar de Teljoorlekker zijn naam eer aan kan doen!

wijze het verleden als sigarenfabriek Karel I en de herbestemming van het gebouw toegelicht. De valkerij is sinds 2010 door Unesco erkend als cultureel erfgoed en onze Arendonkse Valkeniers zullen zich dan ook prominent tonen (zie artikel). Onze Nederlandse vrienden uit het eveneens 800-jarige Oisterwijk komen op 9 september op bezoek naar Arendonk. De boerenmarkt is een initiatief van de Landbouwraad in samenwerking met de KLJ waarbij je kan kennis maken met verschillende landbouwproducten. Ondermeer eieren, groenten, kaas, aardappelen en fruit worden tentoongesteld en verkocht. Voor de kinderen is er een heuse kinderboerderij met geitjes, schapen, kippen, kuikens,… en noem maar op. De KLJ-ers zullen de kinderen op ludieke wijze tonen hoe moderne landbouw precies werkt. Kom zeker een kijkje nemen en misschien ga jij wel met een mooie prijs in natura naar huis!

Wampenberg 83, 2370 Arendonk tel 014.67.82.71

2

3


‘Den 800 on tour’

Zaterdag 13 oktober 2012

Oktoberfjest

in samenwerking met de vzw ‘800 jaar Arendonk’

Geen kopie van München maar de Arendonkse invulling van een oerdegelijk muzikaal volksfeest. De verenigingen aangesloten bij de Jeugdraad Arendonk zorgen voor een pak ambiance met optredens van schlagervedetten en lokaal talent. Al wie jong van hart is, wordt verwacht in de Bemdhal! Programma: Namiddag: schlagerparade met optredens van: Nicole en Hugo, Willy Sommers, Bart Kaëll, Luc Steeno, Mieke, Nathalie Avond: AlpenFever-Bart en AlpenFever-Peter hebben ‘ein Herz für Zillertaler Musik’: Oostenrijkse volksmuziek van de bovenste plank.

Overzicht van activiteiten

Dankzij de enthousiaste medewerking van talrijke verengingen, openbare diensten, scholen en organisaties wordt een zeer gevarieerd programma van activiteiten en projecten gepresenteerd zodat iedereen, jong en oud, kan meegenieten tijdens de viering van 800 jaar Arendonk. De hiernavolgende activiteiten worden door de organisatoren extra omkaderd in het teken van 800 jaar Arendonk en verdienen daarom onze aandacht en ondersteuning.

Swizzle goes schlager! Na ruim 35 jaar nog altijd springlevend en rockend doorheen schlagermuziek!

Vrijdag 13 en zaterdag 14 april 2012

Turngala

Inkomkaarten voor het namiddagprogramma (schlagerparade) zijn vanaf 01 juni te koop bij de dienst ‘vrije tijd’ op het gemeentehuis à 25 EUR per persoon (Arendonkse senioren betalen 20 EUR) MAX. 4 KAARTEN PER PERSOON

De honderden enthousiaste leden van Turnkring Verbroedering tonen hun acrobatisch kunnen tijdens het jaarlijkse turngala in de Bemdhal.

Zaterdag 14 en zondag 15 april 2012

Garageverkoop

Zondag 30 december 2012

Op ruim 200 plaatsen doorheen de gemeente kan je op schattenjacht. Met wat geluk vind je voor een prikje net dat ene boek of dat ontbrekende deel van je collectie. De deelnemers herken je aan de blauwe en gele ballonnen. De organiserende cultuurraad vraagt de bezoekers te voet of per fiets op ontdekking te gaan, met respect voor de wegcode

AFSLUITING FEESTJAAR Het jubileumjaar wordt in schoonheid afgesloten op de Voorheide, aan de parochiekerk SintJozef in De Brulen.

NK

DO

EN

Zaterdag 28 april 2012

Lenteconcert Koninklijke Fanfare Wampegalm Koninklijke Fanfare Wampegalm laat muzikaal van zich horen tijdens dit feestjaar. Het jaarlijkse lenteconcert in gemeentelijke feestzaal De Garve wordt extra – feestelijk. Speciaal voor 800 jaar Arendonk heeft saxofonist Gert Verrydt, ooit spelend lid, de ‘Teljorenmars’ gecomponeerd. De uitvoering hiervan wordt een echte wereldpremière op het lenteconcert. Daarnaast laten de nieuwe dirigent Ive Bellens en de muzikanten u een ganse avond genieten van een muzikale ode aan acht eeuwen Arendonkse geschiedenis.

ARENDONK TOEN

Arendonk heeft een oud verleden, veel ouder zelfs dan 800 jaar. Arendonk was een bloeiende vrijheid. Dit ook dankzij zijn schapen. Men was hier in het bezit van voldoende wol… daar waar Gent en Brugge ervoor moesten vechten. De laken- en tijknijverheid bloeide op in de 15de eeuw. Er werd zelfs een gilde gesticht, die in 1460 onder Philips de Goede octrooi verkreeg. Dat wil zeggen dat ze recht op toezicht hadden op de handel, op het aannemen van leden en het regelen van hun plichten. Dit octrooi werd in 1618 vernieuwd door Albrecht en Isabella. Iets na 1700 komt de kousennijverheid op. Ook saaien mutsen en handschoenen werden uit hetzelfde materiaal vervaardigd. Men had immers wol ter plaatse!

4

Op zeker ogenblik telde men hier vierhonderd getouwen. Maar de “mot” kwam in de kous en Arendonk ging achteruit… tot in 1873 het dynamietfabriek werd opgericht boven de vaart.

ken- en tijkweverijen, het breien van kousen en mutsen, het wolspinnen, het turfsteken, de sigarenmakerij, de fabricatie van springstoffen en aluminiumsulfaat en aluin zijn volledig van het toneel verdwenen.

Rond diezelfde periode ontdekt men in de Arendonkenaars weer het ambachtelijke volk, - handwerkers en vakkundigen. De sigarennijverheid trekt zich op gang vanaf 1876. Ze was tot voor een 40-tal jaren geleden goed voor een duizendtal werkplaatsen.

In 1845 werd een aanvang genomen met het graven van een kanaal dat de verbinding vormde tussen het Albertkanaal in Antwerpen en het Kempisch kanaal in Dessel en het Albertkanaal in Kwaadmechelen. Pogingen in de 19de eeuw tot aanleg van een spoorweg leverden geen resultaten op. Vanaf medio 19de eeuw werden grote heidegebieden van Arendonk ontgonnen en werd een watering aangelegd in de omgeving van het kanaal.

Van de vroegere industrieën en huisarbeid blijft niets meer over. Het maken van gereedschappen voor de valkenjacht, de la-

Erfgoeddag De heemkundige kring Als Ice Can opent extra de deuren van het Heemmuseum voor Erfgoeddag 2012 rond het thema ‘Helden’.

We maken de balans op van het voorbije jaar, bekijken de fotomontage van Arfoc, klinken een laatste maal op ‘800 jaar Arendonk’ en wensen elkaar alvast het beste voor het nieuwe jaar 2013 met een spetterende afsluiter!

Birds@work verzorgt op parking Deroissart een 3-tal roofvogeldemonstraties en het Steve Bailey Quartet zorgt voor passende muzikale omlijsting. Daarnaast stelt Toerisme Arendonk de nieuwe dorpskernwandeling voor en kan u deze wandeling enkele keren onder begeleiding verkennen. Heemmuseum en Toremansmolen zijn die dag eveneens gratis toegankelijk.

Zondag 29 april 2012

Kijkdag vernieuwd gemeentehuis

Zondag 22 april 2012

AR

DONK

‘den Arendonker’, een (h)eerlijk product van eigen bodem, gebrouwen met veel liefde en respect voor traditie en kwaliteit. Laat het u smaken!

AREN

Na een dankviering, opgeluisterd door Harmonie de Arend, kerkkoor Voorheide en kinderkoortje Voorheide, genieten we in het parochiecentrum van spek en eieren of andere winterse kost. Waaghalzen en/of sportievelingen nemen deel aan de wintereditie van vogelpik terwijl jong en oud zich vermaakt in de feesttent en het parochiecentrum met volksdans, tafelvoetbalcompetitie en aangepaste animatie.

programma voor jong en oud. Ortus Phoenix toont aan de Lam Godsberg het middeleeuwse kampleven met inbegrip van oude ambachten, een werkende middeleeuwse keuken, gevechten tussen geharnaste ridders en een ‘kiddiebattle’ voor de jongeren.

Zondag 29 april t/m dinsdag 01 mei 2012

Week van de AmateurKunsten In het ‘Witte Huis’ aan parking Deroissart organiseert Creatief Arendonk in samenwerking met de gemeentelijke cultuurdienst een tentoonstelling met werken van Arendonkse beeldende amateurkunstenaars. Schilderijen, foto’s, beelden en andere kunstzinnige werken van Arendonks talent zijn er drie dagen lang gratis te bewonderen.

Zondag 29 april 2012

Opening toeristisch seizoen voor Land van Turnhout In 2012 is het de beurt aan Toerisme Arendonk om de officiële opening van het toeristisch seizoen voor het samenwerkingsverband Land van Turnhout te organiseren. Vanaf 10 uur verwelkomt Toerisme Arendonk u graag op parking Deroissart met een verrassend

Na ingrijpende verbouwingswerken beantwoordt het vernieuwde gemeentehuis volop aan de normen voor hedendaagse, moderne dienstverlening. Het gemeentebestuur nodigt iedereen uit om van 14 tot 17 uur kennis te maken met de nieuwe infrastructuur.

Donderdag 17 t/m zondag 20 mei 2012

World soccerfestival KFC Verbroedering Arendonk organiseert een opmerkelijk voetbaltornooi met volgende onderdelen: donderdag 17 mei: tornooi U15 – kadetten en tornooi i.s.m. asielcentrum vrijdag 18 mei: tornooi U17 – scholieren zaterdag 19 mei: tornooi duiveltjes – U13 miniemen zondag 20 mei: internationaal tornooi U13 (Duitsland/Nederland/ België) / footgolf / demowedstrijden G-voetbal / demowedstrijd damesvoetbal Nederland-België

Zaterdag 19 mei 2012

Kampioenschap buikschuiven Voorlopig nog geen olympische discipline, maar zeker een apart schouwspel. Voor de 2e maal wordt in ieder geval een heus Arendonks Kampioenschap Buikschuiven georganiseerd op de terreinen aan de Klotputten. Geïnteresseerden vinden alle bijkomende informatie op www. buikschuivenarendonk.be.

Zaterdag 19 en zondag 20 mei 2012

Oldtimerweekend De Trabi-Vrienden Arendonk blazen verzamelen op parking Deroissart voor een uitzonderlijke editie van hun

5


jaarlijks oldtimerweekend. Op zaterdag 19 mei wil men een 100-tal mensen met een beperking een onvergetelijke dag bezorgen met een rondrit Arendonk – Oisterwijk – Arendonk in oldtimers. Onze vrienden uit Oisterwijk zullen alvast voor een passende ontvangst zorgen, maar uiteraard vraagt dit initiatief heel wat voorbereiding en vrijwillige inzet. Wie het hart op de juiste plaats heeft en daarnaast over een oldtimer beschikt, wordt dan ook gevraagd zich bij de organisatie te melden. Dit kan telefonisch op nummer 014/67 23 15 (8.00-11.00u en 14.30–21.00u) of via email trabi-vriendenarendonk@hotmail.com. Uiteraard is verder iedereen hartelijk welkom om de unieke sfeer en ambiance van dit weekend mee te beleven.

Zondag 17 juni 2012

Seizoensconcert Allegria Het 2e seizoensconcert van Allegria vindt plaats in de boomkwekerij F. Van Gorp op de Voorheide. Ongetwijfeld een schitterende locatie om bij een aperitief te verlangen naar een mooie zomer.

Vrijdag 22 juni t/m dinsdag 26 juni 2012

Zondag 20 mei 2012

Toerrit wielertoeristen Oisterwijk – Arendonk – Scherpenheuvel Moergestel, deelgemeente van Oisterwijk, geniet ruime bekendheid als wielerdorp. Sinds 2011 staat ook een toerrit naar Scherpenheuvel op het programma en onze Arendonkse wielertoeristen gingen graag in op de uitnodiging om deze rit in 2012 gezamenlijk uit te werken. Getrainde wielertoeristen kunnen de benen al insmeren voor een tocht van ruim 170 kilometer. Inschrijven kan via www.arendonk.be/800 jaar.

Zaterdag 09 juni 2012

Barbecue brandweer met concert De Gezellen De brandweer houdt het vuur onder controle voor een lekkere barbecue aan de kazerne. Mannenkoor De Gezellen brengt aansluitend een concert.

Eindejaarstentoonstelling Traditioneel tonen de leerlingen van de Academie Arendonk de resultaten van het voorbije schooljaar. De gelegenheid om van nabij (hernieuwd) kennis te maken met de werking van de academie. Open van 10.00u tot 17.00u (maandag gesloten).

VERKEERSMAATREGELEN

“Ronde van België”. Een manifestatie als deze brengt onvermijdelijk verkeersproblemen met zich mee. Onze diensten zullen alles in het werk stellen om deze tot een minimum te beperken. Dit plan geeft je al een idee over de verkeersstroom tijdens die dag. Ook voor de bewoners van de Bosvelden zal het tussen 11.00u en 16.00u niet mogelijk zijn om met de wagen weg te raken. Alle aanpalende bewoners zullen later nog per brief op de hoogte gebracht worden. Alvast bedankt voor je begrip.

Zaterdag 23 juni 2012

ARENDONK

Line-dans namiddag De Arendonkse seniorenraad organiseert een line-dans namiddag in zaal De Garve. Van 13.30u tot 18.00u kan je als Arendonkse senioor er terecht om zelf te dansen of te genieten van het optreden van de stijldansgroep ‘Splendit’ uit Scherpenheuvel.

Donderdag 12 juli 2012 In het kader van 800 jaar Arendonk nodigt OKRA Arendonk de senioren van Oisterwijk uit om samen een gezellige dag door te brengen. Na een officiële ontvangst en een lunch zal er een bezoek gebracht worden aan verschillende bezienswaardigheden in Arendonk. Op 16 augustus 2012 wordt OKRA Arendonk in Oisterwijk ontvangen.

• Volledig afgesloten van 06.30u tot 03.00u • Volledig afgesloten van 11.00u tot 16.00u • Van 11.00u tot 16.00u enkel doorgang voor wagens met doorlaatbewijs

ARE ND K ON

Nys-Keustermans Verzekeringen nv

metaalwerken

CLAESSEN

Industriebouw

6

Maatschappelijke zetel

Atelier

Koeistraat 28 2370 Arendonk

Hoge Mauw 110 2370 Arendonk

7


‘DORPSKERNWANDELING’ ENDON E AR K M v IS

zw

TO ER

i.s.m. vzw ‘800 jaar Arendonk’

ONTDEK ‘EENVOUDIG VERRASSEND Arendonk’ Op zondag 29 april zal Toerisme Arendonk vzw officieel een nieuwe dorpskernwandeling voorstellen en inwandelen.

EE

NV

O UDIG VERRAS

SE

ND

Eigenzinnig als we zijn, wijken we met deze wandeling regelmatig af van de gemarkeerde wandelwegen. Kuierend door en rond

De Arendonkse scholen vieren 800 jaar Arendonk

het centrum (her)ontdekt u zeker en vast talrijke verrassende landschappelijke en bouwkundige elementen. De handige folder met kaart en beschrijving (1 EUR) zet je aan om ook oog te hebben voor de kleinste details. Oplettende wandelaars zullen des te meer genieten van een “eenvoudig verrassend Arendonk” !

Ook in de meeste scholen voeren de kleuren blauw en geel de boventoon. Van bij het begin van het schooljaar is men bezig met de voorbereiding en de uitvoering van talrijke initiatieven. De kinderen, jongeren en volwassenen van de verschillende scholen hebben voor 800 jaar Arendonk letterlijk de handen in elkaar geslagen. Om de verbondenheid te benadrukken, werd het officiële startschot voor de scholen gegeven op 12 januari om 12u.

nieuwe wandeling door het centrum van Arendonk

Honderden ballonnen werden die dag op 12 verschillende plaatsen de lucht in gestuurd om de hele wereld te verkondigen dat Arendonk een bijzondere verjaardag viert.

VIP-RESTAURANT

VIP-café: toegang tot de afgebakende aankomstzone (dranken en hapjes inbegrepen) en 2 consumptiebons voor het volksfeest. Prijs : 65 EUR/pp (excl. btw)

Weet jij … … hoe snel water van de Wamp stroomt? ZIJ WEL, dankzij hun PETflesboten ! … hoe je een brug bouwt over de Wamp? ZIJ WEL, dankzij hun bamboeconstructies ! … welke diertjes er leven ? ZIJ WEL, dankzij hun wateronderzoek ! … hoe de Wamp er uitziet in de verschillende seizoenen? ZIJ WEL, dankzij fotozoektochten en schilderopdrachten ! … hoe de Wamp door onze gemeente loopt? ZIJ WEL, zelfs aan de hand van oriëntatieopdrachten ! Onze 10-jarigen weten dus alles over de grootste rivier van onze jarige gemeente … vraag het hen maar. En straks maken ze ook nog een fotoboek over al hun ervaringen !

Is je pa, peter, broer, zoon, schoonmoeder …. een grote wielerliefhebber en wil je ze eens goed in de watten leggen ? Dan hebben wij een leuke tip. Op zaterdag 26 mei 2012 zal de tijdrit in de Ronde van België wielrennen aankomen in Arendonk. Hiervoor kan je toegangskaarten kopen voor het VIP-restaurant of het VIP-café. VIP-restaurant: VIP-lunch in de Garve (aperitief, warm en koud buffet, dessertbuffet) & toegang tot het VIPcafé (dranken en hapjes inbegrepen) en 4 consumptiebons voor het volksfeest. Prijs van 150 EUR/pp (excl. btw)

Ook de basisscholen besteden dit schooljaar extra veel aandacht aan hun gemeente. De kinderen van het derde en vierde leerjaar trekken langs de Wamp met rugzakken vol experimenten en creatieve verwerkingen.

De verste ballonnen vlogen via Nederland helemaal tot in Duitsland. Meer dan 100 kaarten met verjaardagswensen keerden terug naar het gemeentehuis. Tot in Tettau (Duitsland), 589 km verderop, vond men onze ballonnen terug. De vinders én degene die de ballon verstuurde, krijgen een feestelijke attentie.

Voor meer informatie kan je terecht op het secretariaat van de vzw ‘800 jaar Arendonk’ (Mia Noyens) 014/40.90.63 – mia.noyens@arendonk.be

STA JIJ op de foto? 800 Arendonkse koppen voor de lens krijgen. Dat was het ambitieuze plan van de Arendonkse fotoclub, Arfoc, om 800 jaar Arendonk in de kijker te zetten. In 2011 werden op verschillende grote Arendonkse manifestaties fotostudio’s opgesteld waar de Arendonkenaren terecht konden voor de fotoshoot. Dankzij de enthousiaste medewerking van de bevolking ging dit vlotter dan verwacht. Het grootste puzzelwerk was voor Mario Van Accom van de Arendonkse fotoclub, nl. al deze mensen op een grote banner plaatsen. Het resultaat kan je bewonderen op het marktplein.

8

9


ACADEMIE ARENDONK Het jaar 2012 is voor de academie ondertussen een opmerkelijk creatief jaar waarbij de projecten rond ‘800 jaar Arendonk’ een belangrijk onderdeel van de lessen zijn. We zien een grotere samenhorigheid tussen de bewoners van Arendonk en de studenten van de academie waardoor ze elkaar op een andere manier leren kennen. Sinds de start van ons projectjaar zijn er een aantal positieve samenwerkingen met Arendonkse bedrijven en scholen lopende. Dankzij hun hulp kunnen er ondertussen al een groot aantal projecten van onze studenten bewonderd worden in het straatbeeld en in openbare gebouwen. We zijn zeer verheugd om te zien hoe enthousiast de bezoekers en voorbijgangers zijn over de verschillende kunstingrepen, elk met een eigen verhaal. Een mooie stimulans om verder te gaan met onze kunstwerken

Banner Roobeek

Vlaggen Ruim 80 vlaggen langs de invalswegen en op strategische plaatsen kondigen het feestjaar aan. Naar een ontwerp van onze kinderen tonen ze fragmenten van Teljoorlekkers. Na een technisch moeilijke start hopen we dat ze nu de sterke wind op onze ‘donk’ een jaar lang kunnen trotseren. Teljoor Zoals in 1962 (750 jaar Arendonk) geeft de gemeente een teljoor uit als aandenken aan dit feestjaar 2012. De kinderen van de lagere graad van de academie vonden ook hier inspiratie in de Teljoorlekker. De teljoor is te koop op het gemeentehuis bij Mia Noyens, aan 10 EUR/st. Sigarenbandjes Karel I Kunstzinnige interpretaties van sigarenbandjes aan het Karel I gebouw. Leerlingen van het eerste jaar schilderkunst kozen een gekend portret uit de kunstgeschiedenis en ontwierpen hiermee een nieuw sigarenbandje. De lasafdeling van het St.-Clara College maakte het frame voor de banner.

Kunstzinnige interpretaties van sigarenbandjes aan het Karel I gebouw.

Deze fotoreportage geeft je alvast een idee van waar we de laatste tijd aan gewerkt hebben. Tijdens de maanden maart, april en mei zullen er veel creatieve beelden gerealiseerd worden. Wacht dus niet op de volgende editie van de feestkrant maar ga zelf op zoek naar iets nieuws en laat je verrassen.

De leerlingen van de middelb are gr aad maa 10 zouttapijten kten van wielerlegen de Rik Van Steenbergen.

10

Deroissart Aan parking Deroissart tonen we met 3 banners een hedendaags spel met de cijfers 800. Ontwerp van Hans de Man, afdeling monumentale kunsten/mixed media. Van Eyck Het indrukwekkende zeildoek aan de zijgevel van het “witte huis” aan parking Deroissart toont de geschiedenis van Arendonk. Centraal staat het zelfportret van de schilder Jan Van Eyck, geboren te Arendonk. Rond het portret zijn typische thema’s van Arendonk gegroepeerd: de Toremansmolen, de schilder en de duif, de Teljoorlekker, de valkenier, de vrijheidsverklaring anno 1212 en het stratenplan van Arendonk. Aan de rechterzijde wordt de tekening afgesloten met de arend op de steen de vierschaar en een glas-in-lood raam uit de O.L.V.-kerk. Dit kunstwerk is van de hand van Frans Aurik, laatstejaarsstudent van de afdeling tekenkunst. Het origineel werd getekend op formaat 90/120 cm en digitaal uitvergroot. De voorheide De toren van de kerk van de Voorheide was voor de leerlingen van de specialisatiegraad schilderkunst een interessante plaats om hun werk, met verschillende interpretaties van gemeenteplannen van Arendonk, op te hangen. De studenten zijn vertrokken van Google Earthbeelden en hebben die op geheel eigen, persoonlijke manier verwerkt in schilderijen. Met photoshop werden de schilderijen samengebracht tot een glasraam in rood en groen. De originele schilderijen werden in februari en maart tentoongesteld in het RVT Sint-Isabella.

Schildersalon De academie toonde tijdens de jaarmarkt in het “witte huis” schilderijen over Arendonk. Het 4de en 5de jaar schilderen brachten voor ‘800 jaar Arendonk’ aparte plekjes en typische onderwerpen van Arendonk in beeld. De tentoonstelling in het oude pand deed denken aan de intimistische sfeer van de 19e-eeuwse schildersalons. Verder werden ook maquettes en tekeningen van monumenten en kunstingrepen in Arendonk voor het 800-jarig bestaan getoond. Enkele van deze projecten zijn nog in uitvoering en zullen later dit jaar in het straatbeeld verschijnen. Zouttapijten De leerlingen van de middelbare graad maakten 10 zouttapijten van wielerlegende Rik Van Steenbergen. Aan de hand van oude foto’s werden de grote tapijten ingekleurd met zout. Tijdens de opendeurdagen in februari kon je de jongeren aan het werk zien in het “witte huis”.

Roobeek Een banner ter hoogte van Roobeek kondigt met een abstractie van Arendonk, een ontwerp van de afdeling tekenkunst, het 800-jarig bestaan aan bij het binnenrijden van het dorp. Arend Al enkele maanden prijkt op het binnenplein van het gemeentehuis een metalen “Arend”. Resultaat van een samenwerking tussen het St.-Clara College en de afdeling beeldhouwkunst. Panta Rhei Het kunstwerk “Panta Rhei”, een geheel van blauwe keramische waterpartijen, siert de gevels van het gemeentelijk zwembad. Het is eenontwerp van Carla Vrijhoeven, studente keramiek, en betekent ‘Alles stroomt, alles is in beweging’.

Zwembad De afdeling beeldhouwen zorgde ervoor dat via subtiele typografische ingrepen de kleedhokjes van het gemeentelijk zwembad getransformeerd werden tot een interactief kunstwerk. Afhankelijk van het gebruik van de hokjes komen steeds andere deurtjes en dus ook andere woorden tevoorschijn. Alle mogelijke vertalingen van badpak, zwembroek, kleedhok, handdoek, ... duiken op en verdwijnen. St.- Clara “Een groene school”, de muurschildering op de elektriciteitscabine aan het St.-Clara College, is het resultaat van een samenwerking tussen de leerlingen van de middelbare graad van de academie en leerlingen plastische opvoeding van St.-Clara.

Teljoorlekkers en feesttafels Schilderijen van “Teljoorlekkers” en “Feesttafels” maken in 2012 een rondreis door de gemeente in verschillende tentoonstellingen, ondermeer in het “witte huis”, in het gemeentehuis en tijdens de Teljoorlekkersdag in juni in De Gouden Arend. De werken zijn gemaakt in de klas portret- en modelschilderen. Arendonkenaars 80 Arendonkenaars, levensgroot geportretteerd door de afdeling tekenkunst, zullen vanaf 29 april op verschillende locaties in Arendonk te zien zijn, o.a. in het nieuwe gemeentehuis dat die dag officieel geopend wordt. De exacte locaties zullen we via de plaatselijke media bekendmaken.

AGENDA EINDEJAARSTENTOONSTELLING ACADEMIE vrijdag 22, zaterdag 23, zondag 24 en dinsdag 26 juni 2012 van 10.00u tot 17.00u maandag gesloten

www.academiearendonk.be

WWW.LAUWERSNV.BE

EXPERTISE - GARAGE - CARROSSERIE - AUTOHANDEL - TAKELSERVICE & AUTOSTALLING GROEP LAUWERS - ROOBEEK 50, 2370 ARENDONK - T. 014 68 90 90 - E. INFO@LAUWERSNV.BE

11


17 augustus - 14 oktober 2012

Kleef en win !

Louis Van Gorp Mystiek.

MAAK KANS OP EEN REIS NAAR PARIJS De afgelopen weken trok onze fotograaf geregeld op pad op zoek naar de stickers ‘We AREndonk’. Herken je jouw voordeur, auto … dan ligt er op het secretariaat van het gemeentehuis een toffe prijs voor je klaar. Blijf vooral kleven want op het einde van het feestjaar zijn er 2 reizen naar Parijs te winnen.

Een schitterende langlopende tentoonstelling en een cultureel hoogtepunt in het kader van 800 jaar Arendonk. Het kerkbestuur van Onze Lieve Vrouw Arendonk brengt in samenwerking met het gemeentebestuur, de parochiale verenigingen, het parochieteam en de familie van de kunstenaar, een langlopende tentoonstelling met een keur van werken van de Arendonkse ereburger Louis Van Gorp.

De sticker ‘WE ARENDONK’ is ondertussen prominent aanwezig in het straatbeeld, waarvoor onze dank. Uw medewerking aan onze stickeractie wordt beloond (zie elders in deze feestkrant).

Deze tentoonstelling vindt plaats in het prachtige decor van de geklasseerde monumentale neogotische parochiekerk van Arendonk-Centrum van 17 augustus tot 14 oktober 2012.

Voor de fervente Arendonkenaar hebben wij nog meer in de aanbieding: • Vlaggen (€ 20) • T-shirts (€ 15) • CD Remi Lens (Arendonks dialect - € 13,5) • Bord ‘Teljoorlekker’ (€ 10) • Glazen bord logo (€ 18) • Postzegel (€ 1) • Glas ‘Arendonker’ (€ 2)

De parochie, die als instelling eeuwen ouder is dan de aan de gemeente toegekende stadsrechten van 1212, wil zo haar steentje bijdragen in de prachtige vieringen van het jubeljaar ‘800 jaar Arendonk’. lijden van Louis Van Gorp geen verdere openbare bezichtiging van zijn werk is mogelijk geweest.

Luister naar onze jachthoornblazers hoe zij eer betonen aan het geslagen wild en kom zeker kijken naar de roofvogeldemonstraties waar we in nauwe samenwerking met de roofvogels jullie alle facetten van de valkerij zullen uitleggen.

12

kbc.be/wijsprekenuwtaal

Wij spreken uw taal.

KBC_imago_110x170_3649.indd 1

NK

Herbeleef een 15deeeuws jachtkamp met Maria van Bourgondië en haar persoonlijke valkeniers. Kom je inleven tijdens de demonstratie van de “legge” en ervaar hoe menig van jullie voorouders deze eeuwenoude techniek gebruikten om de slechtvalk in te vangen.

KBC Bank Arendonk Vrijheid 28 2370 Arendonk tel. 014 68 92 00 fax 014 68 92 01

DO

De Arendonkse Valkeniers ontvangen jullie graag op 09 september aan de parking achter het academiegebouw Karel I.

Bij bankieren of verzekeren denk je al vlug aan cijfers. Cijfers zijn nodig, cijfers zijn goed. Toch tellen woorden evenzeer. Met woorden heb je taal. En taal … dat is praten, dat is dialoog, dat is begrijpen en begrepen worden, dat is dingen delen op de manier van hier. Er is een bank-verzekeraar die uw taal spreekt. ’t Zijn 3 letters. KBC.

EN

De valkerij is sinds 2010 door Unesco erkend als cultureel werelderfgoed. Daarom nemen de Arendonkse Valkeniers ons graag mee doorheen de geschiedenis van de valkerij in woord en beeld.

Woorden helpen cijfers te begrijpen.

BELGIË-BELGIQUE

AR

Arendonkse Valkeniers in de kijker

NK

Zondag 9 september 2012

NDO

In het kader van 800 jaar Arendonk, wil de parochie dit cultureel hoogstaande gebeuren nog extra omkaderen met vier muzikale zondagen tijdens de periode van de tentoonstelling. Het onlangs gerestaureerde kerkorgel zal hierin een centrale rol spelen. Momenteel worden hiervoor de nodige contacten gelegd om het geheel muzikale luister te geven. Verdere informatie volgt in de loop van de volgende maanden via diverse informatiekanalen op lokaal, regionaal en nationaal vlak.

Deze items zijn te koop op het secretariaat en in ‘Den 800 on tour’. Een absolute must !

ARE

Deze tentoonstelling wordt een hommage aan de grote kunstenaar die als een eenvoudig man, volks, sympathiek, werklustig en in de beste traditie van het ambacht zijn schilderkunst op een hoog niveau heeft gebracht. Louis Van Gorp ging rustig zijn weg, wars van tijdelijke verheerlijking, en bouwde een oeuvre op, gebaseerd op klassieke motieven, portretten, familieleven, landschappen. De familie heeft uit dit omvangrijke oeuvre een prachtige selectie gemaakt met een aantal werkelijk unieke schilderwerken, waarvan sommigen nog nooit het atelier van de kunstenaar hebben verlaten. Deze tentoonstelling zal dan ook terecht de grenzen van onze 800-jarige gemeente ver overstijgen. Vele geïnteresseerden zullen deze tentoonstelling willen bezoeken ondermeer omdat na het plotse over-

Schilder- en decoratiewerken

KBC Verzekeringen Helsen NV Retie-Arendonk Sint-Martinusstraat 5 2470 Retie tel. 014 37 87 42 fax 014 37 15 27

Marc JANSSENS Hoge Mauw 630

B.V.B.A

2370 Arendonk

7/11/11 15:41

Karel Verheyen, Patrick Van Gorp, Eddy Broeckx en Jozef Van Houdt met hun woestijnbuizerd, een roofvogel met een vleugelsspanwijdte van meer dan een meter. (foto Marinus Van Rooy)

13


2370 Arendonk T: +32 (0)14 63 93 10 | F: +32 (0)2 565 03 51 arendonk@bnpparibasfortis.com

Gemeentelijke activiteitenkalender Van mei tot juli 2012

Het gewone, rijke en veelkleurige verenigingsleven in onze gemeente blijft in 2012 natuurlijk doorgaan in zijn gezellig-drukke tempo. Naar goede gewoonte worden deze activiteiten ook in 2012 in de gemeentelijke activiteitenkalender gepubliceerd. Sommige verenigingen hebben aangekondigd hun activiteit extra te kaderen rond ‘800 jaar Kantoor Arendonk Arendonk’. Hieronder een overzicht: Vrijheid 59 2370 Arendonk Kantoor Arendonk Woensdag 11 juli 2012 Zondag 06 mei 2012 T: +32 (0)14 63 93 10 | F: +32 (0)2 565 03 51 Vrijheid 59 Wielerwedstrijd aspiranten en Provinciaal kampioenschap dames elite arendonk@bnpparibasfortis.com 2370 Arendonk

G-rennen (Industrieterrein Hoge Mauw – KSV

en amateurs/masters (Café Angèle – KSV T: +32 (0)14 63 93 10 | F: +32 (0)2 565 03 51 Sport en Steun) arendonk@bnpparibasfortis.com

Sport en Steun)

Donderdag 26 juli 2012

Zondag 13 mei 2012

“Lenteklanken” (De Liedertafel –

Sport en spel (Okra)

kapel St. Agnetendal)

Zaterdag 21 t/m zondag 29 juli 2012 Zaterdag 26 + zondag 27 + maandag 28 mei 2012 Kantoor Arendonk

Sinksenfestival (lokaal De Arend – Harmonie Vrijheid 59 de Arend) 2370 Arendonk T: +32 (0)14 63 93 10 | F: +32 (0)2 565 03 51 Zaterdag 30 juni + zondag 01 + maandag 02 juli 2012 arendonk@bnpparibasfortis.com 50e editie missiefeesten (school Begijnhof – Missiewerking Arendonk vzw)

Nationaal tennistornooi TC Lusthoven Kantoor Arendonk Vrijheid 59 2370 Arendonk T: +32 (0)14 63 93 10 | F: +32 (0)2 565 03 51 arendonk@bnpparibasfortis.com

zet je activiteit extra in de verf ! Organiseert je vereniging een activiteit in het kader van ‘800 jaar Arendonk’ en wil je dit extra in de verf zetten, dan kunnen wij zorgen voor het plaatsen van vlaggemasten en vlaggen aan de locatie. Graag ruim vooraf een seintje aan ons secretariaat.

Kantoor Arendonk

Kantoor Arendonk | Vrijheid 59 | 2370 Arendonk

T: +32 (0)14 63 93 10 | F: +32 (0)2 565 03 51 | arendonk@bnpparibasfortis.com

Vrijheid 59 2370 Arendonk T: +32 (0)14 63 93 10 F: +32 (0)2 565 03 51

arendonk@bnpparibasfortis.com

Kantoor Arendonk Vrijheid 59 2370 Arendonk T: +32 (0)14 63 93 10 F: +32 (0)2 565 03 51 arendonk@bnpparibasfortis.com

Kantoor Arendonk

Totale kantoorinrichting van ontwerp tot eindoplevering Kantoormeubelen Kantoor Arendonk | Vrijheid 59 | 2370 Arendonk www.projectatelier.be

T: +32 (0)14 63 93 10 | F: +32 (0)2 565 03 51 | arendonk@bnpparibasfortis.com

Vrijheid 59 2370 Arendonk T: +32 (0)14 63 93 10 F: +32 (0)2 565 03 51

arendonk@bnpparibasfortis.com

Kantoor Arendonk Vrijheid 59 2370 Arendonk T: +32 (0)14 63 93 10 F: +32 (0)2 565 03 51 arendonk@bnpparibasfortis.com

Kantoor Arendonk

Vrijheid 59 | 2370 Arendonk T: +32 (0)14 63 93 10 | F: +32 (0)2 565 03 51 arendonk@bnpparibasfortis.com

14

Kantoor Arendonk

Vrijheid 59 | 2370 Arendonk T: +32 (0)14 63 93 10 | F: +32 (0)2 565 03 51 arendonk@bnpparibasfortis.com

15


HORECAZAKEN ARENDONK GEVEN EEN RONDJE PROEVERTJESROUTE DOOR ARENDONK Tot 31 oktober 2012 nodigen 16 Arendonkse horecazaken je uit om op eigen tempo te genieten van hun gevarieerd aanbod. Voor amper 3 EUR per persoon koop je de brochure met voordeelbonnen. In ruil voor deze bonnen biedt elke deelnemende zaak je eemalig een aantrekkelijke korting of een verrassend extraatje. Met een volledig afgestempeld deelnameformulier maak je nadien nog kans op een mooie prijs. Deze proevertjesroute is ongetwijfeld dé ideale manier om wandelend of fietsend (hernieuwd) kennis te maken met onze 800-jarige gemeente. De ‘Proevertjesroute’ is te koop aan de infobalie toerisme op het gemeentehuis en bij de deelnemende horecazaken: D EN AR K

ON

Theehuis Talander - TC De Lusthoven - Café Angèle – Bemdkaffee - Café ’t Stekske - De Grill - De Gouden Arend - Lèche Plat - Café de Mèt - Eetcafé De Ster Taverne Valkenhof - Café De Voskens - Postelboers Hof - PC De Vraai – Bakeliet - ’t Swaans Hof Een initiatief van HoReCa – Arendonk t.g.v. 800 jaar Arendonk i.s.m. Unizo en Toerisme Arendonk vzw en met medewerking van Gastenkamers Egelantier

GENIETEN VAN FEBRUARI TOT OKTOBER

ZONNEPANELEN

V.U.: Ernest Buijs, Vrijheid 29 B-2370 Arendonk

WWW.FUTECH.BE

16

Feestkrant 800 jaar Arendonk, editie 2  

Feestkrant 800 jaar Arendonk, editie 2

Advertisement