Page 1

BEN JIJ EEN MBO’ER AUTOMOTIVE MET EXTRA VERMOGEN? SCHAKEL BIJ, HAAL ALLES ERUIT WAT ERIN ZIT EN GA NU DOOR NAAR HET HBO

www.acemobility.nl


DE AUTOMOTIVE INDUSTRIE GROEIT JAAR OP JAAR, GROEI MEE! WANT IN 2020 ZIJN ER 10.000 EXTRA AFGESTUDEERDEN AUTOMOTIVE NODIG!

Landelijk Automotive Doorstroomtraject voor talentvolle, ambitieuze mbo-studenten Je doet een mbo-studie autotechniek, het gaat je goed af en eigenlijk wil je meer. Je wilt vooruit en actief samenwerken met andere specialisten? Stroom dan door naar het hbo. Daar komen alle disciplines samen en na afronding van je studie heb je uitzicht op een wereldbaan.

In het 3e en 4e jaar mbo al naar het hbo Als mbo’er automotive heb je praktisch inzicht en al een stukje toegepaste technologie ervaren. Hou je van aanpakken en wil je door? Dan is het Landelijk Automotive Doorstroomtraject LAD voor jou ideaal. Misschien was je al van plan om verder te leren, maar je hoeft niet langer te wachten. Je kunt nu in het derde en vierde jaar van je opleiding al grote stappen zetten, met LAD komen je doelen dichterbij.


Waarom op de rem trappen, als je zelf de vaart erin kunt houden?

Het Landelijk Automotive Doorstroomtraject maakt dat jij versneld het zo gewilde hbo getuigschrift kunt behalen. Grenzeloze mogelijkheden omdat jij keuzes durft te maken en investeert in je toekomst!

Je wilt presteren. Getalenteerde mbostudenten met ambitie gaan verder waar anderen stoppen. Grenzen opzoeken ĂŠn grenzen verleggen.

Het Landelijk Automotive Doorstroomtraject biedt jou de unieke kans om tijdens je mbo-opleiding te wennen aan het denk- en werkniveau op het hbo. Is er dan geen plaats meer voor plezier? Volop! En een deel van dat plezier haal je uit de studie die jou op het lijf geschreven is, samen met de medestudenten die dezelfde drive hebben als jij.


Jij bepaalt je eigen toekomst Er zijn nog altijd mensen die menen dat we in Nederland geen eigen automobielindustrie hebben. Jullie weten wel beter. De automobielbranche is breder dan menigeen denkt. Het gaat niet enkel om megagrote productielocaties waar dagelijks honderden auto’s of trucks van de lopende band rollen. Automotive is zoveel meer. DE AUTOMOTIVE SECTOR IN NEDERLAND EN WERELDWIJD? VOERTUIGFABRIKANTEN ONDERZOEKSINSTITUTEN KEURINGSINSTANTIES AUTOSPORT/RACERIJ TOELEVERINGSBEDRIJVEN CARROSSERIEBOUWERS TRANSPORTONDERNEMINGEN

ONDERWIJS ONDERHOUDSWERKPLAATSEN LEASEBEDRIJVEN GROTE DEALERS IMPORTEURS ETC.

“Ik heb eerst havo gedaan, maar wilde meer met mijn handen werken dus heb daarna mbo gedaan bij ROC Aventus in Apeldoorn. Ik was toen nog jong en het leek me beter het doorstroomtraject te doen, dan kon ik kijken of ik het hbo niveau aankon. Ik heb wel wat herhaling gehad, maar vond ik niet erg. De lessen waren leuk en het programma zat goed in elkaar met afwisselend wiskunde, economie, natuurkunde naast de technische vakken. Ik kan het iedereen - zeker als je van het mbo afkomt - aanbevelen. Ik weet niet of ik nu wel zo makkelijk mee zou kunnen als ik het niet gedaan had. Het feit dat je ook gelijk de helft van je propedeuse dicht hebt geschreven maakt het eerste jaar wel relaxed. En de lessen schudden je echt goed wakker voor het krijgen van een goed gevoel van op het hbo studeren. Een aanrader dus!” Simon Arends, student 2e jaars Constructie en Beproeving (CB)


Vergroot je carrièrekansen!

Het team van Fontys Hogeschool Automotive in gesprek met minister Jette Bussemaker, als winnaar van het ESCBO project (electric sports car build off) tussen vier hogescholen, gesponsord door Siemens Nederland. Het team van Fontys Automotive legde beslag op de eerste plaats voor het compleet zelf bouwen van een geheel elektrisch voertuig. Zij eindigden als tweede bij de jaarlijkse Fontys Onderwijsprijs (22 inzendingen).


Verleg je grenzen en stuur versneld op je doel af LAD is de versnelde weg naar het (inter)nationaal meest gevraagde diploma dat de deuren opent naar ongekende kansen en spraakmakende projecten. Een ding is zeker, saai wordt het nooit! Wat je ook wilt worden, met het waardevolle getuigschrift hbo automotive kun je echt alle kanten op binnen én buiten Nederland. Bij fabrikanten, wagen- en carrosseriebouwers en toeleveranciers, maar ook bij dealerorganisaties, keuringsinstituten, leasebedrijven of importeurs. Vergroot dus je carrièrekansen en studeer door!

TEST ENGINEER PROJECTMANAGER PRODUCT DEVELOPMENT QUALITY ENGINEER MANAGER INKOOP SHIFT SUPERVISOR MEDEWERKER CLAIMMANAGEMENT PRODUCTION PLANNER ACCOUNTMANAGER SPECIALE VOERTUIGEN DEALER KWALITEITSCOÖRDINATOR MANAGER GARANTIE & TECHNIEK TECHNISCH ADVISEUR/SPECIALIST MARKETING & DEALER ACCOUNT MANAGER MANAGER MATERIAALBEHEER DEVELOPMENT ENGINEER MECHANICAL DESIGN ENGINEER PRODUCTION ENGINEER TECHNISCH ANALIST MANAGER AFTER SALES MARKETING MATERIAALSPECIALIST WERKPLAATSRECEPTIONIST PROJECTMANAGER ZONEMANAGER SALES PRODUCTMANAGER COMMERCIAL TRAINER MARKTANALIST MANAGER HOMOLOGATIE & SALES ENGINEERING KEURINGSSPECIALIST MEDEWERKER SCHADE & VERZEKERINGEN ACCOUNT TEAM MANAGER MANAGER LOGISTIEK MANAGER ADVANCED POWERTRAINS MANAGER PRODUCTMARKETING MATERIAALPLANNER MANAGER VERKOOP & BEHEER PRODUCTIEPLANNER LOGISTIC ENGINEER INKOPER PARTS RESEARCH ENGINEER AREA MANAGER BEDRIJFSLEIDER ORDERMANAGER DIRECTEUR/EIGENAAR GARANTIEANALIST AFTER SALES MANAGER INKOPER PRODUCTIEGOEDEREN SPECIALIST KWALITEITSZORG LEVERANCIERS SALESMANAGER MANAGER AFTER SALES PARTS & ACCESSOIRES TECHNISCH COMMERCIEEL

ADVISEUR

SUPPORTMANAGER

SALES

ENGINEER

PRODUCTMANAGER

MANAGER MARKETING & SALES LARGE ACCOUNTS (HOOFD)INSPECTEUR CERTIFICEREN GENERAL MANAGER VERKOOPADVISEUR MANAGER ROB TECHNISCH ONDERSTEUNER COMMERCIEEL MEDEWERKER VERKOOPDIRECTEUR VESTIGINGSMANAGER PROJECTMANAGER EUROPESE AANBESTEDINGEN MARKETINGCOÖRDINATOR PROJECTLEIDER SALESMANAGER TEAMLEIDER SCHADE & VERZEKERINGEN TECHNISCH INSPECTEUR PROJECTMANAGER COÖRDINATOR INKOOP LEASE CONSULTANT SOURCING & ANALYSIS OFFICER MANAGER OPERATIONS MANAGER KWALITEIT & OPLEIDINGEN TECHNISCH BEHEERDER TEAMLEIDER INKOOP TEAMMANAGER RISK CONTROLLER


Meer dan 80% vindt binnen 4 maanden een baan LAD, LEG DE LAT HOGER ... Studeren naast je mbo-studie? Het is de ideale kennismaking met het hbo werk- en denkniveau, de bevestiging dat je de juiste keuze maakt voor je vervolgstudie. Je werkt voor vrijstellingen waardoor je, wanneer je na afronding van je mbo-opleiding doorstroomt, minimaal een half jaar sneller klaar bent met je hbo automotive opleiding (75% van de LADdeelnemers behaalt de propedeuse binnen het half jaar!). Je moet huiswerk maken en daar wordt op gecontroleerd. Tussentijds wordt er geĂŤvalueerd en na een jaar besloten of je doorgaat of niet. Uiteraard willen we dat iedereen die start dit traject ook afmaakt, maar het is een studie naast je mbo-studie en die gaat voor.


Studeren is vooruitzien Wat betekent LAD concreet? • Extra inzet. 1 dag per week gedurende twee jaar naar het hbo tijdens je mbo-studie. Er wordt gemiddeld één dagdeel besteed aan wiskunde-B en één dagdeel aan communicatie, elektronica, motoren, natuurkunde, aandrijftechniek, mechanica en bedrijfskunde. • 2 x 1 Labweek per studiejaar op het hbo.


Hoe ziet een Labweek eruit? Iedere keer weer anders, maar altijd uitdagend! Je werkt een week lang samen aan een prestigieus project dat je na afloop presenteert. Een voorbeeld van een eerdere Labweek Onderzoek en breng advies uit welke aandrijfbron te kiezen voor een voertuig dat deel gaat nemen aan de Shell Eco-marathon.


Momenteel zijn er vier leslocaties voor het Landelijk Automotive Doorstroomtraject (LAD), het succesvolle versnellingsinitiatief van de samenwerkende automotive opleidingsinstituten in Nederland. GRONINGEN

ZWOLLE

ROTTERDAM

ARNHEM

Deelnemende ROC’s: Noorderpoort, Friesland College, Alfa College, Deltion College, Aventus, Rijn IJssel, ROC van Twente, Graafschap College, ROC Nijmegen, ROC Midden Nederland, Davinci College.

Vanuit CIVOM, het Centrum voor Innovatief Vakmanschap participeren de volgende ROC’s in dit LAD project: Albeda College, Zadkine, ID College en DaVinci College. Indien jouw ROC niet in het overzicht voorkomt, neem dan contact op met de decaan van jouw opleiding.

“Ik heb het mbo bij Deltion gevolgd in Zwolle. Ik kwam via een klasgenoot er achter dat dit programma er was. Reden voor mij het programma te volgen was dat ik wou zien of ik het programma aan kon. Het is me heel goed bevallen, vooral wiskunde, omdat ik dat niet kreeg op het mbo. Vakken waren leuk en waren onder andere elektrotechniek, voertuigtechniek en statica. De docenten die de vakken gaven waren hele praktische mensen. Ik denk dat het heel twijfelachtig was geweest als ik dit niet gedaan had. Iedere mbo-er kan ik het aanbevelen. Ik heb het programma twee jaar gevolgd, gedeeltelijk samen met Simon Arends.” Bernhard Kamphof, 2e jaars student Constructie en Beproeving.


Automotive Center of Expertise ACE ACE is begin 2012 opgericht en is een initiatief van bedrijfsleven, provinciale en lokale overheden en Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN), Fontys Hogescholen en Hogeschool Rotterdam. ACE is één van de drie hbo Centers of Expertise in Nederland en is mede gefinancierd door de ministeries van OCW en EL&I. Het Automotive Center of Expertise beoogt o.a. het verhogen van de instroom bij de automotive opleidingen van de drie hogescholen in Arnhem, Eindhoven en Rotterdam. Daarnaast biedt ACE een top-programma aan voor excellerende studenten die na het volgen van een intensief 3e en 4e jaar programma kunnen slagen met honours en/of naadloos kunnen doorstromen naar een masteropleiding. De twee automotive masters die voor hen open staan zijn de professionele master van de HAN in Arnhem en de wetenschappelijke master van de universiteit Eindhoven (TU/e). Kenmerkend voor het programma binnen ACE is de speciale onderwijsmethodiek, waarbij studenten intensief worden begeleid, zowel binnen de opleiding zelf als bij het bedrijfsleven. De projecten hebben altijd betrekking op actuele onderzoeksvraagstukken vanuit het bedrijfsleven. Zodoende zijn de studenten tijdens hun opleiding al “real time” aan het werk.

Automotive Center of Expertise Steenovenweg 1 • 5708 HN Helmond • 0492-562756 info@acemobility.nl • www.acemobility.nl

Hogeschool Automotive

www.han.nl/automotive

www.fontys.nl/automotive

www.hr.nl/autotechniek

MILIEU MARKETING VEILIGHEID ICT AANDRIJVING ONTWERPEN EN MAKEN TESTEN

Automotive Studie voor MBO-ers  

Volg je een MBO-opleiding in de richting Techniek? Dan is de HBO studie Automotive wellicht een interessante vervolgopleiding voor jou. De b...

Advertisement