Page 1

2019 |1. szám

RMC magazin Ne csak akkor menj orvoshoz, ha panaszod van

5 érv, hogy miért menj orvoshoz akkor is, ha

egészséges vagy Teszt:

Mit tudsz a szűrésekről?

Test és lélek:

Miért halogatjuk az egészségünket? Kudron Emese dietetikusunk receptjei:

Ételek az egészséges fogakért 45 év felett minden férfinak kötelező,

mi az?

Mellrákszűrés:

emlőultrahang vagy mammográfia?

4+1 dolog, amit megtehetsz azért,

hogy ne félj a ráktól


2 | RMC magazin | 2019 1. szám

3

5 érv, hogy miért menj orvoshoz akkor is, ha egészséges vagy

4

Mellrákszűrés: emlőultrahang vagy mammográfia?

5

Rossz testtartás, hátfájás, ízületi problémák – tehetsz ellenük

6

Anyajegyek – honnan tudod, hogy veszélyes?

7

Vastagbélrák-szűrés: Mit kell tudni a kolonoszkópiáról?

8

Évente legalább egyszer látogass el a fogorvoshoz

10

Mit egyél, hogy egészségesek maradjanak a fogaid?

11

Kudron Emese dietetikusunk receptjei:

Ételek az egészséges fogakért

12

Milyen szűrővizsgálatokat ajánlunk?

14

Miért hasznosak a gyermekgyógyászati szűrések?

16

Milyen gyermek szűrővizsgálatokat ajánlunk?

17

Mikor vegyek részt nőgyógyászati szűrésen?

18

45 év felett minden férfinak kötelező, mi az?

19

Szűréssel megelőzhető az allergia?

20

4+1 dolog, amit megtehetsz azért, hogy ne félj a ráktól

22

A tumormarkerek tényleg megmutatják, hogy rákos vagyok?

24

Test és lélek: Miért halogatjuk az egészségünket?

26

Mit tudsz a szűrésekről? Teszteld a tudásod!


5 érv, hogy miért

menj orvoshoz akkor is, ha EGÉSZSÉGES

vagy

DR. BODNÁR ESZTER belgyógyász

1. Olyan betegségekre is fény 3. A legtöbb betegségre igaz, Például az állandó fáradtság hátderülhet, amelyek korai stádium- hogy minél előbb felfedezik, annál terében állhat vitaminhiány is, ami ban még nem okoznak tüneteket. könnyebben kezelhető. megfelelő életmóddal, táplálék kiegészítőkkel kezelhető. 2. Az életmódodnak megfele- 4. Nem kell mindig komoly beteglő egészségmegőrzési tanácsokat ségekre gondolni, gyakori, könnyen 5. Egyszerűbb egészségesnek kap­hatsz, amelyekkel megelőzhe- kezelhető problémák is kiszűrhe- maradni, mint azért küzdeni, hogy ted bizonyos problémák, betegsé- tők és kezelhetők, aminek követ- visszaszerezd az egészséged. keztében javul az életminőséged. gek kialakulását.

FONTOS, HOGY TUDD:

KIK A LEGVESZÉLYEZTETETTEBBEK KÁNIKULA IDEJÉN? • • • •

Idősek Kisgyermekek Szívbetegek Cukorbetegek

Feleslegesen ne vesd alá magad vizsgálatoknak, csak olyan szűréseket végeztess el, amelyek valóban szüksége­ sek. Hogy melyek ezek, az függ a nemedtől, életkorodtól, valamint az egyéni és családi kórelőzményedtől. Ezzel kapcsolatban kérd orvosod segítségét, vagy nézd meg a hazai és nemzetközi protokollok alapján összeállított szűrési ajánlásunkat a 12-13. oldalon.

RMC magazin | 2019 1. szám |3


Mellrákszűrés:

emlőultrahang vagy mammográfia?

DR. BARTUS ANIKÓ radiológus

A nők körében az egyik vezető daganatos megbetegedés az emlőrák, amelyet ha időben felfedeznek, jó eséllyel gyógyítható. A korai felismerésben fontos szerepet játszanak a szűrővizsgálatok. Dr. Bartus Anikó radiológusunk segítségével elmondjuk, mit vizsgál az emlőultrahang és a mammográfia, illetve melyik, mikor ajánlott. Az ultrahang vizsgálat 30 éves kor alatt alapvizsgálatként, 30-35 éves kor felett a mammográfia kiegészítőjeként javasolt. Természetesen panasz vagy tapintható csomó esetén a mammográfiát kortól függetlenül el kell végezni. Az ultrahang vizsgálat segít tisztázni a mammográfián látható árnyék jellegét. Ezek lehetnek jóindulatú elváltozások és rosszindulatú daganatok bizonyos típusai is. Amen�nyiben bizonytalan vagy gyanús elváltozás látszik, lehetőség van ultrahang vezérelt citológiai vagy hisztológiai mintavételre.

MIT MUTAT A MAMMOGRÁFIA ÉS MIT AZ EMLŐULTRAHANG? A mammogram natív röntgenkép a mellről. Az emlő daganatos betegségeinek ábrázolására alkalmas. Kimutatja az emlő jóindulatú és rosszindulatú betegségeit vagy utalhat azok jelenlétére közvetlen jelekkel. Az ultrahangos emlővizsgálat során az emlők állományát és a hónaljárok képleteit monitorozzuk. Rendszerint daganatot, cisztákat, tályogokat keresünk, de a daganatos betegségek nyirokcsomó-áttétei is kimutathatók. 4 | RMC magazin | 2019 1. szám

MIKOR, MELYIK AJÁNLOTT? A mammográfia és emlőultrahang kiegészítik egymást, együttes alkalmazásukkal nagyobb biztonsággal tudunk véleményt adni. A mammográfia az emlőrák kimutatásának elsődleges vizsgálómódszere. Mammográfiával a legapróbb eltéréseket is látjuk, az olyan apró meszesedéseket is, amelyek daganat kialakulásának jelei lehetnek, és sem tapintással, sem ultrahang vizsgálattal nem észlelhetők.

NE FELEDKEZZ MEG AZ ÖNVIZSGÁLATRÓL! Az emlődaganat szűrésnek elengedhetetlen lépése az önvizsgálat is. Az önvizsgálatot rendszeresen végzők között kevesebb előrehaladott rák fordul elő, mint az ezt elhanyagolók esetében. Fontos hangsúlyozni, hogy ez önmagában nem szűrővizsgálat, a mammográfiás vizsgálatot nem helyettesíti.


Rossz testtartás, hátfájás, ízületi problémák

– tehetsz ellenük Dr. Ruzicska Éva Ph. D. cikke

DR. RUZICSKA ÉVA PH. D. reumatológus

KIK VESZÉLYEZTETETTEK? A mozgásszegény életmód, amit legtöbbünk kénytelen folytatni, nagy terhet ró a gerincünkre, vázizomzatunkra, ízületeinkre, így szinte mindenki érintett, jóformán mindenki tapasztalni fog mozgásszervi tünetet élete során. A sok ülés (különösen az ülőmunka, vezetés, utazás) a kevés mozgás, a számítógép előtti feszült, merev testtartás, a telefonozás közben felvett nyaktartás, a nehéz iskolatáska mindmind elősegítik a panaszok kialakulását. Természetesen az aktív sportolás sok mindentől megvéd, de nem mindegy miből mennyit és hogyan. Sokan követik el azt a hibát, hogy hirtelen nagy terhelésnek teszik ki a szervezetüket, vagy nem az alkatuknak megfelelő sportot választják, esetleg nem megfelelő technikával mozognak, vagy túlerőltetik magukat. Ezek akár sérülésekhez is vezethetnek.

Napjainkban a mozgásszervi problémák népbetegségnek számítanak. Dr. Ruzicska Éva Ph. D. reumatológusunkat kérdeztük, hogyan vehetjük elejét a panaszoknak. a megelőzésért, keressünk fel egy reumatológust és kérjünk egy mozgásszervi állapotfelmérést. A szakorvos alaposan megvizsgálja a pácienst és tanácsot tud adni, min érdemes változtatni az életmódjában, hogy elkerülje a mozgásszervi problémákat. MIBŐL ÁLL EGY ÁLLAPOTFELMÉRÉS? Először az orvos részletesen kikérdezi a pácienst életmódjáról: ülőmunkát végez-e, sportol-e, ha igen mit és mennyit, mennyi időt tölt számítógépezéssel, telefonozással,

van-e ízületi panasza vagy fájdalma. Sor kerül esetlegesen korábbi problémáinak átbeszélésére is, értékeljük korábbi orvosi leleteit, képalkotó eljárással készült felvételeit is. Ezután fizikális vizsgálat következik, amelynek során megvizsgáljuk a páciens testtartását, gerincét, ízületeit, izomzatát, mozgásfunkcióit, mozgástartományát. Amennyiben szükséges, képalkotó vizsgálatot kérünk. Végezetül ezek alapján tudunk javaslatot összeállítani, hogy mit tehet mozgásszervi egészségének megőrzése érdekében.

MIT TEHETÜNK A MOZGÁSSZERVI PANASZOK ELLEN? Mint minden más egészségügyi problémát, ezt is jobb megelőzni, mint kezelni. Ha szeretnénk tenni RMC magazin | 2019 1. szám |5


Anyajegyek – honnan tudod, hogy

DR. BIRÓ LÁSZLÓ bőrgyógyász

Dr. Biró László segít, mikor érdemes bőrgyógyászhoz fordulni.

• Méretében, alakjában változást észlelsz • Határai elmosódnak, nehéz megmondani hol ér véget a bőr és hol kezdődik az anyajegy • Rendellenes színek jelennek meg rajta, vagy a barna több árnyalata is mutatkozik egy anyajegyen belül • Vérzik, viszket, vagy gyulladt • Sebes, fáj, váladékozik • Alakja vagy szerkezete aszimmetrikus, vagyis az egyik oldala eltér a másiktól Ha nem tapasztalsz panaszt, évente egyszer akkor is keress fel egy bőrgyógyászt dermatoszkópos anyajegyszűrés céljából.

6 | RMC magazin | 2019 1. szám

VESZÉLYES?


Vastagbélrák-szűrés:

Mit kell tudni

A KOLONOSZKÓPIÁRÓL?

DR. SZABÓ ENDRE gasztroenterológus

HOGYAN SZŰRHETŐ? Alapvetően kétféle módszer létezik: 1. Székletvér-teszt Ez a módszer semmilyen kellemetlenséggel nem jár és gyakran megismételhető, ugyanakkor megbízhatósága nem olyan magas. A már kialakult daganatok csupán körülbelül 70%-át képes kimutatni, daganatmegelőző elváltozások kimutatására nem megbízható. Pozitív székletvér-teszt esetén kolonoszkópiás vizsgálat elvégzése feltétlen szükséges a pontos diagnózis felállítása érdekében. A székletvér-teszteken kívül több székletminta segítségével történő

A vastagbélrák az egyik legelterjedtebb rákfajta, amelynek megelőzésében és korai felismerésében kulcsszerepe van a szűrésnek. rákszűrési módszer is hozzáférhető, esetenként még patikákban is kaphatók ilyen tesztek, ezek hatékonysága azonban alapvetően nem különbözik a székletvér-teszttől. Az egyik ilyen módszer például a calprotectin fehérje kimutatása a székletben. 2. Kolonoszkópia Vastagbéltükrözéssel, más néven kolonoszkópiával a béldaganatok csaknem 100%-os megbízhatósággal szűrhetők és a daganatmegelőző állapotot is felismerhetjük. Ez tehát egy sokkal megbízhatóbb módszer. Hátránya, hogy maga az eljárás kellemetlen lehet.

HOGYAN ZAJLIK A KOLONOSZKÓPIÁS VIZSGÁLAT? A vizsgálat előtti napokban a bél tartalmát ki kell üríteni, ez egy speciális diétával és hashajtókkal érhető el. A vizsgálat során egy speciális endoszkópos eszközt vezetünk óvatosan a végbélen keresztül a vastagbélbe. Az eszköz lényege egy vékony, száloptikás technika alapján kifejlesztett cső, ennek segítségével ellenőrzi az orvos a vizsgált területet. A zavartalan áttekintéshez levegőt fújunk a belekbe, ez haspuffadást, hasi görcsöket, székelési ingert okozhat, a cső mozgatásától hasi fájdalmat is érezhet a páciens. A kellemetlenségek elkerülése érdekében a tükrözést nagyon gyakran altatásban vagy bódításban végezzük. MIKOR, MELYIK MÓDSZER AJÁNLOTT? 45 éves kor felett a székletvér-teszt elvégzése évente ajánlott, emel‑ lett 8 évente szükséges a kolonosz­ kópiai eljárás is. Ha a családban már előfordult vastagbéldaganat, érdemes 45 éves kor alatt is részt venni szűrésen, az orvos ajánlásának megfelelően. RMC magazin | 2019 1. szám |7


Évente legalább egyszer látogass el a

FOGORVOSHOZ

Dr. Várnagy Éva cikke

DR. VÁRNAGY ÉVA fogszakorvos

MIÉRT FONTOS AZ ÁLLAPOTFELMÉRÉS? Rendszeres állapotfelméréssel a fogászati problémák korai stádiumban kiszűrhetők és kezelhetők, így elkerülhetők a hirtelen jelentkező tünetek és a komoly, fájdalmas

8 | RMC magazin | 2019 1. szám

A fogorvosi vizsgálattól legtöbben tartunk. Sok kellemetlenséget megelőzhetünk, ha évente részt veszünk egy állapotfelmérésen és fogkőlevételen. beavatkozások. Az állapotfelmérés szájüregi rákszűrés is egyben.

tapintjuk a nyirokcsomókat és meg­‑ nézzük az állkapocsízület mozgását. Ezután megnézzük a száj nyálMIBŐL ÁLL AZ ÁLLAPOTFELMÉRÉS? kahártyáját, a nyelv mozgását, Először megtekintjük kívülről az felszínét, a nyálmirigyek kivezető arcot, deformitást, duzzanatot, csöveit, hogy ürül-e belőlük nyál. aszimmetriát keresünk. Majd meg- Végül megvizsgáljuk a fogakat:


helyzeti, alaki, szerkezeti rendelle­ nességet, szuvasodást keresünk, megnézzük, fedi-e őket fogkő, ha igen hol és mennyi.

páciens szájhigiéniájától, a fogak felszínétől, a táplálkozási szokásoktól, a száj bakteriális összetételétől és attól is, hogy található-e korona a fogon. Azoknak is érdemes MIÉRT FONTOS A FOGKŐLEVÉTEL? évente legalább egyszer ellátoA fogkő nem csak esztétikai problé- gatni fogkőlevételre, akiknek ezen ma. Gyulladásban tartja a fogínyt tényezők alapján kevés fogkövük és fogíny alatti területet. Az állan- képződik. Akiknél nagyobb esél�dó, vagy hosszan tartó gyulladás lyel alakul ki fogkő, 3-6 havonta fogágybetegség kialakulásához, is szükséges lehet az eljárás. vagy akár a fog elveszítéséhez is Ezt a fogorvos határozza meg. vezethet. A fogkő rengeteg baktériumot tartalmaz, melyek általános problémákat generálhatnak, sőt várandósság esetén koraszülést is okozhatnak. MILYEN GYAKRAN VEGYEK RÉSZT FOGKŐ-ELTÁVOLÍTÁSON? Az, hogy mennyi fogkő alakul ki és ennek következtében milyen gyakran kell eltávolítani, függ a RMC magazin | 2019 1. szám |9


Mit egyél, hogy

egészségesek maradjanak a

FOGAID?

Dr. Várnagy Éva fogszakorvosunk tanácsai

DR. VÁRNAGY ÉVA fogszakorvos

SAVAS GYÜMÖLCSÖKKEL ÓVATOSAN A savas gyümölcsök, például: citrom, grapefruit, narancs felpuhítják a fogzománcot. Figyelj rá, hogy ezek fogyasztása után legalább fél órát várj a fogmosással.

Kiváló választásnak számítanak a nyers, ropogós zöldségek és gyümölcsök, például az uborka, a zeller, paprika, a körte, vagy az alma.

AMIT RÁGNI KELL Általánosságban jót teszünk az olyan ételekkel, amelyeket rágni kell, a rágás ugyanis tisztítja a fogakat. ZÖLDSÉGEK ÉS GYÜMÖLCSÖK A magas rosttartalmú zöldségek és gyümölcsök fokozzák a nyálelválasztást, így tisztító hatásúak. 10 | RMC magazin | 2019 1. szám

MIT NE? A cukros, savas italok és ételek nagy terhelést jelentenek a fogzománcnak és elősegítik a fogszuvasodás kialakulását. Főként igaz ez a lágyabb, ragacsos cukorkákra, nyalókákra, tejkaramellára. Ezek beleragadnak a fogakba és ott maradnak a fog felszínén. Szintén veszélyesek a luxus kalóriát jelentő rágcsálnivalók, például krékerek, chipsek, illetve az alkohol.

TEJTERMÉKEK A tejtermékek a bennük lévő kalciumnak és foszfornak köszönhetően védik a fogzománcot. A HELYES SZÁJHIGIÉNÉ ALAP Fogaink egészsége érdekében NYÍRFACUKOR természetesen nem szabad megA nyírfacukor egy édesítésre alkal- feledkezni a helyes szájhigiénéről mas cukoralternatíva, amely több sem. Naponta legalább kétszer zöldségben és gyümölcsben meg- moss fogat, legalább 2 percig, található, bizonyítottan baktérium- figyelj a megfelelő technikára. ölő hatású és legújabb kutatások Kisfejű és puha-közepes keményszerint a fogszuvasodás is megelőz- ségű fogkefét válassz, és fogmosás hető vele. után használj fogselymet is.


Kudron Emese Eszter dietetikus receptjei

Ételek az egészséges

fogakért

KUDRON EMESE ESZTER dietetikus

ZÖLDSÉGES TAVASZI TEKERCS Hozzávalók (2 főre, kb. 10 pici tekercs) • • • • • • •

1 db kaliforniai paprika 1 db kápia paprika 1 közepes db répa 6 szár angol zeller 1 közepes avokádó 0,25 db lilakáposzta 10 db rizslap

A mártogatóshoz • • • • •

1,5 ek rizsecet 1 ek. szójaszósz 1,5 tk xylit (nyírfacukor) 1 tk szezámolaj 1 kis db chili

Az öntet hozzávalóit összekeverjük, ehhez a csilit aprítjuk. Félretesszük, míg elkészítjük a tekercseket. A zöldségeket 2-3 mm vastag hosszú csíkokra vágjuk. Töltsünk meg egy nagy méretű serpenyőt meleg vízzel és tegyük bele a rizslapokat 15-25 másodpercre. Tegyük egy deszkára az áztatott rizslapot, halmozzunk rá egy oszlopban a zöldségekből, hajtsuk fel az alját és tetejét és tekerjük fel. Vágjuk kisebb darabokra és tunkoljuk a mártogatósba.

DIÓS SZENDVICSKRÉM Hozzávalók (2 főre) • • • • • • • •

100 g félzsíros túró 25 g aprított dió 2 ek natúr joghurt 1,5 ek reszelt sajt 1 szár újhagyma (elhagyható) só, fehér bors – ízlés szerint 1 kisebb db kígyóuborka 2 db hónapos retek

A hozzávalókat elkeverjük és egy nagy szelet kenyérre kenve fo­ gyaszt­­juk ropogós friss zöldségek kíséretében. RMC magazin | 2019 1. szám |11


MILYEN SZŰRŐVIZSGÁLATOKAT AJÁNLUNK FELNŐTTEKNEK?

SZEMÉSZET

KOMPLEX BELGYÓGYÁSZATI SZŰRŐPROGRAM • • • • • •

60 perces fizikális vizsgálat nyugalmi EKG korra, nemre laborvizsgálat 40 év alatt: 2 évente 40 év felett: évente krónikus betegségek esetén (cukorbetegség, magas vérnyomás, kardiológiai rizikó) egyedi szűrő­ program a belgyógyász javaslatának megfelelően

• alapszűrés: 40 éves életkorban • magasabb rizikójú csoportoknál

(pl. cukorbetegség, magas vérnyomás, pozitív családi anamnézis) egyedi javaslat szerint • alacsony rizikó esetén • 40 éves életkor alatt: 5-10 évente • 40 és 54 év között: 2-4 évente • 55 és 64 év között: 1-3 évente • 65 év felett: 1-2 évente • amennyiben más betegség indokolja, egyedi javaslat szerint

BŐRRÁKSZŰRÉS • dermatoszkópos anyajegyszűrés: • serdülőkor előtt alapvizsgálat • 18 éves kor felett évente

FÜL-ORR-GÉGÉSZETI ÉS FEJ-NYAKI ONKOLÓGIAI SZŰRÉS • Szájüreg, garat, gége és nyak átvizsgálása,

szükség esetén további vizsgálatok kezdeményezése (pl. nyaki UH, CT, MR, citológia, szövettan): 50-55 év felett • Nagy kockázatú személyek (dohányosok, rend­ szeres alkoholfogyasztók, ártalmas/ karcinogén anyagokkal foglalkozó, illetve elhanyagolt szájhigiénés személyek): 40-45 év felett évente • Hallásvizsgálat: tartós, nagy zajterhelés, kommu­ nikációs zavar, ismert hallás-csökkenés esetén 12

VASTAGBÉLRÁK-SZŰRÉS • 45 éves korban alapvizsgálat

(korábban, ha a családi anamnézis pozitív) • 45 éves kor felett 8 évente

Bejelentkezés | +36 1 392 0505 | www.rmc.hu


FOGÁSZATI SZŰRÉS ÉS SZÁJÜREGI RÁKSZŰRÉS

PROSZTATARÁK SZŰRÉS

• félévente állapotfelmérés és kontroll, ami szájüregi

rákszűrő vizsgálat is egyben

• félévente/évente fogkő eltávolítás (javaslat szerint) • 40 év felett parodontológiai státusz felvétele

45 éves kor felett évente

• urológiai komplex vizsgálat • teljes vizeletvizsgálat • PSA szint meghatározása

NŐGYÓGYÁSZATI RÁKSZŰRÉS CSONTSŰRŰSÉG MÉRÉS

• 25 év alatt: citológia alapú szűrés évente,

• 50 év felett: szűrésként, majd • 2 évente: korai menopausa, családi ill. egyéni

osteoporoticus törések, pajzsmirigybetegség, tartós steroid szedés esetén • 65 év felett: évente (külsős helyszínen elérhető vizsgálat)

az első szexuális együttlét után • 25-65 éves korban: citológia + HPV alapú szűrés 3 évente • 65 év felett: citológia alapú szűrés évente

MELLRÁKSZŰRÉS

TÜDŐRÁKSZŰRÉS Alacsony dózisú mellkas CT évente azoknak, akik: • 55 év felettiek és • 30 éven keresztül napi 1 doboz, vagy 15 éven keresztül napi 2 doboz cigarettát szívtak el. (külsős helyszínen elérhető vizsgálat)

• 30 év felett: ha panasza van, a családi

anamnézis pozitív vagy már szült

• 35-40 év között: egy alapvizsgálat • 40 év felett: évente • 65 év felett: 2 évente (évente, ha a családi

anamnézis pozitív, vagy hormont szed)

Bejelentkezés | +36 1 392 0505 | www.rmc.hu

13


Miért hasznosak

a gyermekgyógyászati

szűrések?

Dr. Jókay Kinga cikke

DR. JÓKAY KINGA gyermekgyógyász

1. A SZÜLŐ NEM LÁTJA, HOGY GOND VAN A fejlődési elmaradásokra és egyéb egészségügyi problémákra utaló jeleket a szülők sokszor nem veszik észre, ha mégis, nem tulajdo­ nítanak nekik jelentőséget. Például ha a gyermek csetlik-botlik, sokan legyintenek, csak ügyetlen. Pedig ennek hátteré­ben szem­p roblé­ mák, vagy mozgás­koordinációs 14 | RMC magazin | 2019 1. szám

.

elmaradások is állhatnak. Ugyan­ így, azt hihetjük, ha a gyermek három éves korára még nem szólal meg, csak későn érő típus, miközben ez súlyos hallásproblémákat is jelezhet. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a gyermek nem tudja jelezni, hogy baj van. Vagy azért, mert még nem tud beszélni, vagy azért, mert nem tudja, mi a normális, egészséges.

2. MINÉL ELŐBB ELKEZDJÜK KEZELNI, ANNÁL JOBB A korán felfedezett egészségügyi problémák, fejlődési rendellenes­ ségek, elmaradások gyorsabban és nagyobb hatékonysággal orvosol­ hatók. Ha gyermekkorban elkezdjük kezelni ezeket, idősebb korra teljesen megszűnhetnek, vagy enyhülhetnek és megelőzhetjük a maradandó, súlyosabb betegségek kialakulását.


3. A „CSENDES GYILKOSOK” Léteznek olyan betegségek, amelyek könnyen rejtve maradnak és hosszútávon súlyos panaszokat okozhatnak. Ilyen például a magas vérnyomás, vagy a pajzsmirigy betegségek. A szűrővizsgálat alkalmával az orvos ezeket is felfedezi és időben megkezdődhet a kezelés. MIBŐL ÁLL A GYERMEKORVOSI SZŰRÉS? A szűrővizsgálaton a gyermekorvos egy órán át foglalkozik a gyermek testi-lelki egészségével. Nem egy konkrét problémát szűrünk, hanem komplexen vizsgáljuk a gyermeket. Ellenőrizzük a növekedést és fejlődést, elvégezzük az életkornak megfelelő speciális vizsgálatokat, védőoltással kapcsolatos tanácsokat adunk és beadjuk a kötelező és választható védőoltásokat. A vizsgálat része egy mozgásszervi alapszűrés, az alvási rendellenességek szűrése, a széklet minőségének, állagának átbeszélése is. Sokan nem gondolják, de olyan egyszerű vizsgálatokból, mint a testsúly, testmagasság megmérése is következtet-

hetünk olyan komoly betegségre, mint a pajzsmirigy alul- vagy túlműködés. Ha valamilyen eltérést találunk és további vizsgálatok szükségesek, szakorvoshoz irányít­ juk a pácienst. Az általános egészséghez a lelki egyensúly is elengedhetetlen, ezért a szűréseken ezzel is kiemelten foglalkozunk. A szűrések kiváló alkalmat kínálnak az egészségnevelésre is.

Azt is megtanítjuk, hogyan végezhetnek önvizsgálatot, hogyan tapinthatják ki a csomót a mellben, herében. Megtörtént eset, hogy egy fiúnak beszéltem az önvizsgálatról és néhány hónapon belül egy rosszindulatú csomót tapintott ki a heréjében. Szerencsére még időben felfedezte a daganatot, amely nem terjedt tovább. Ma is boldogan él.

MILYEN EGÉSZSÉGNEVELÉSSEL KAPCSOLATOS TANÁCSOKAT ADHAT AZ ORVOS? Az orvos feladata az is, hogy segítse az egészséges gyermeknevelést. Tanácsot adunk a szülőknek, hogy milyen kiságyat, babakelengyét válasszanak, hogyan figyeljenek az autóban a gyermek biztonságára, mennyi időt engedjék tévézni. Segítünk eldön­te­ni, hogy melyik sport lenne a legmegfelelőbb a gyermek alkatához, mennyi mozgásra van szüksége. Amikor a gyer­ mek nagyobb, beszélgetünk vele a férfi-női kapcsolatokról, a szexualitásról és a dohányzás, az alkohol- és drogfogyasztás témája is előkerül. RMC magazin | 2019 1. szám |15


MILYEN GYERMEK SZŰRŐVIZSGÁLATOKAT AJÁNLUNK?

KOMPLEX RADIOLÓGIAI SZŰRÉS • (csípő, has és koponya) 6 hetes korban

FÜL-ORR-GÉGÉSZETI SZŰRÉS: GYERMEKORVOSI SZŰRÉS • 0-1 hónapos korig újszülött hallásvizsgálat • születés után, 2 hetesen, 1, 2, 3, 4, 6, 9, 12

hónaposan • 15, 18, 24 hónapos korban • 2 éves kor felett évente (18 éves korig)

• Gyermekkorban, beiskolázás előtt (5-6 éves korban),

valamint 13-14 éves és 17-18 éves korban. • A hangsúly a hallásvizsgálaton van, ilyenkor java­ soljuk a fizikális vizsgálaton felül a hallásküszöbvizsgálatot és a középfül-analízist. • A szűrés hangsúlyos azok számára, akiknél korábban halmozottan fordult elő középfülgyulladás, átestek fülműtéten vagy dobhártyatubus-beültetésen, valamelyik életkorhoz kötött hallásszűrés elmaradt vagy pozitív volt, halláspanaszuk van vagy a családban előfordult fiatalkori halláscsökkenés.

FOGÁSZATI SZŰRŐVIZSGÁLAT • az első fogak kibújásától évente

SZEMÉSZETI SZŰRŐVIZSGÁLAT • 1, 3, 6 éves korban • bármilyen látást érintő betegség gyanúja, illetve

pozitív családi anamnézis esetén gyakrabban

16

FOGSZABÁLYOZÁS SZŰRŐVIZSGÁLAT • 5 évesen a fogorvosi szűrés részeként alapszűrés • 7-8 évesen fogszabályzó szakorvosi

szűrővizsgálat

Bejelentkezés | +36 1 392 0505 | www.rmc.hu


Mikor vegyek részt

nőgyógyászati

SZŰRÉSEN?

Dr. Csermely Gyula Ph. D. cikke

DR. CSERMELY GYULA PH. D. szülész-nőgyógyász

MIKOR KELL ELŐSZÖR NŐGYÓGYÁSZHOZ MENNI? MI TÖRTÉNIK ILYENKOR? Az első szexuális együttlét előtt érdemes konzultálni egy nőgyó­ gyásszal a fogamzásgátlási és védekezési módszerekről, illetve beadatni a HPV oltást. A HPV oltás a szexuálisan még nem aktívak között a leghatékonyabb. Célja, hogy a legveszélyesebb HPV típu­ sok hatása ellen védelmet nyújtson, terápiás célra nem alkalmas. A rákszűrést az első szexuális együttlét után három évvel, de legkésőbb 21 éves korban érdemes elkezdeni, ennél korábban nem. Ennek oka, hogy a HPV vírus által okozott méhnyakrák

teszt célja, hogy a méhnyakrákot okozó HPV vírust kimutassa a szervezetben. Ha a citológiai vizsgálat kóros képet mutat, annak sok oka lehet: gyulladás, daganatmegelőző folyamat, esetleg daganat is. Negatív HPV lelet esetén annak a valószínűsége, hogy a kóros citológia hátterében daganatmegelőző állapot, vagy daganat áll alacsony. A pozitív HPV teszt kialakulásához sok idő kell. Tehát sem jelenti azt, hogy daganat, ha valaki meg is szerzi a fertőzést, vagy daganatmegelőző állapot három éven belül nem lesz rákja. fog kialakulni, de a HPV fertőzötteknek gyakoribb szűrés indokolt. MILYEN VIZSGÁLATOKBÓL ÁLL EGY A kombinált vizsgálat azért fontos, KOMPLEX MÉHNYAKRÁK SZŰRÉS? mert érzékenyebb, mint az egyes • Nőgyógyászati fizikális vizsgálat módszerek külön-külön. Emellett • Hüvelyi ultrahang lehetővé teszi a ritkább szűrési pe• Citológia riódust és kiválasztásra kerülhet • HPV teszt az a csoport, akiknél gyakoribb szűrés javasolt. MI A KÜLÖNBSÉG A HPV TESZT ÉS A CITOLÓGIA KÖZÖTT? MIKOR, MELYIK VIZSGÁLAT Mindkét vizsgálat során a méh- JAVASOLT SZŰRÉSI CÉLLAL? nyak csatornájából és felszínéről Hazai és nemzetközi protokollok egy kis kefe segítségével sejteket alapján 25 éves kor alatt évente veszünk. A citológia során azt vizs- citológiai vizsgálatot végzünk, 25 és gáljuk, hogy a levett minta tartal- 65 éves kor között 3 évente kombimaz-e kóros (daganatmegelőző, nált citológia és HPV szűrést, 65 év vagy daganatos) sejteket. A HPV felett pedig évente citológiát. RMC magazin | 2019 1. szám |17


45 év felett minden férfinak kötelező

MI AZ?

DR. NAGY MARIANNA urológus

A prosztatarák az egyik leggyakoribb daganatfajta a férfiak körében, melynek szűrése azért is fontos, mert a betegség sokszor egyáltalán nem okoz panaszokat és mire a tünetek jelentkeznek, már nagy a baj. Dr. Nagy Marianna urológusunkat kérdeztük a témában. Áttét képződése esetén: • Csontfájdalom (gerinc áttétnél) • Lábdagadás (hasi nyirokcsomó áttétnél) • Vesetáji panasz

MIÉRT FONTOS A SZŰRÉS? A prosztatarák sokszor egyáltalán nem okoz panaszokat, és ha kialakulnak tünetek, azok nehezen különböztethetők meg a jóindulatú prosztata megnagyobbodástól. MI A PROSZTATA? Minél korábban fedezik fel a dagaA prosztata egy szelídgesztenye natot, annál nagyobb a gyógyulás nagyságú és formájú férfi belső esélye. Különböző agresszivitást nemi szerv, amely a húgyhólyag mutató prosztatadaganat létezik, alatt helyezkedik el és körülfogja ezért 45 éves kor felett minden férfia húgyvezetéket. Kivezető csöve, nak javasolt évente a prosztatarák az ondóvezetékhez hasonlóan, szűrés elvégzése. a húgycsőbe nyílik. A prosztata­ váladék az ondóvezetéken át MIBŐL ÁLL A SZŰRÉS? érkező, hímivarsejteket tartalmazó váladékkal együtt fontos részét 1. Urológiai komplex vizsgálat képezi az ejakuláció alkalmával A vizsgálat során először felvesszük távozó ondónak. a páciens anamnézisét, majd vizeletmintát veszünk a teljes vizeletvizsMILYEN TÜNETEKET OKOZ gálat elvégzéséhez. Ezután követA PROSZTATARÁK? kezik egy fizikális vizsgálat, amely • Vizelési problémák: elvékonyo- során az orvos gumikesztyűben dott vizeletsugár, nehézvizelés a végbélen át megtapintja a prosz• Vér az ondóban tatát, végül pedig ultrahanggal is 18 | RMC magazin | 2019 1. szám

megvizsgálja az érintett területet. Amennyiben eltérés látható, tapintható, további vizsgálatokra lehet szükség, mint a biopszia, CT, MR. 2. PSA szint meghatározása A prosztatadaganat szűrésére a legelterjedtebb vérvizsgálat a PSA szint meghatározása. Ez a prosztata által termelt és a véráramban is jelenlévő fehérje, amelynek magas szintje utalhat prosztatadaganatra. Előfordulhat azonban, hogy az emelkedett PSA szint mellett sem fedezhető fel rák vagy ellenkezőleg, rosszindulatú daga­ nat fennállása esetén negatív a PSA lelet. Ezért ez a vizsgálat, csak a többi kiegészítő vizsgálattal együtt eredményes. PCA3 TESZT Nem az általános szűrés része, de vizeletből is van mód a prosztatarák gyanújának igazolására, az úgynevezett PCA 3 teszt segítségével. Önmagában azonban ez a módszer sem alkalmas szűrésre, mert a negatív eredmény nem jelent egyértelmű tumor kizárást.


Szűréssel

megelőzhető az

DR. NAGY ADRIENNE PH. D. allergológus

ALLERGIA?

Sok betegségről tudjuk, hogy rendszeres szűréssel megelőzhető. Vajon az allergia is ezek közé tartozik? Dr. Nagy Adrienne Ph. D. allergológusunkat kérdeztük. veszélyes és felesleges is lehet. Csak az allergológus tudja meghatározni a pontos diagnózist és ez alapján célzottan kezelni a tüneteket. A vizsgálaton kiderülhet, hogy a tüneteteket esetleg nem is allergia, hanem más betegség okozza, léteznek ugyanis az allergiához hasonló tüneteket okozó betegségek, például a reflux vagy a hisztamin intolerancia.

VÉGEZTESSÜNK ALLERGIATESZTET, HA NINCS TÜNETÜNK? Az allergia diagnózisához pozitív allergiateszt és az adott klinikai anyag által kiváltott tünet is szükséges. A bőrpróbával vagy vérvétellel végzett szűrés pozitív eredménye csak a szenzibilitást jelzi, ebből önmagában még nem következtethetünk allergiára. Tünetmentes, megelőző céllal allergia szűrővizsgálatot tehát nem javasolunk,

mert az eredmény félrevezető lehet. A tesztek elvégzése csak akkor indokolt, ha tünet jelentkezik, vagy ha az allergológus javasolja. AZ ÖNDIAGNÓZIS NEM MEGOLDÁS A teszteket tünet nélkül tehát szükségtelen elvégeztetni, azonban ha tünetünk jelentkezik, mindenképpen szakorvoshoz kell vele fordulni. Az öndiagnózis és a vény nélkül kapható gyógyszerek alkalmazása

MILYEN TÜNETEKKEL FORDULJ ALLERGOLÓGUSHOZ? • Tüsszögés, orrdugulás, könnyezés, szemviszketés, száj- és garatviszketés • Nehézlégzés, zihálás, fulladás, légszomj, lázmentes köhögés, köhécselés • Futás, ugrálás, nevetés, étkezés utáni köhögés • Étel- vagy gyógyszerfogyasztással összefüggő emésztési vagy légúti panaszok, kiütések • Ekcéma, csalánkiütés, bőrkiütések, viszketés, ödéma • Rovarcsípést követő heves reakciók, gyógyszerbevétel utáni panaszok • Lázmentes hasmenések, kiütések RMC magazin | 2019 1. szám |19


4+1 dolog,

amit megtehetsz azért, hogy ne félj a ráktól

DR. DOHÁN ORSOLYA klinikai onkológus

A rákot a vezető halálokok között tartják számon a világban. Sokan félnek tőle és már a legapróbb tünetek esetén szoronganak attól, hogy daganatot találnak náluk. Mit tehetsz azért, hogy csökkentsd a félelmet, szorongást? Dr. Dohán Orsolya klinikai onkológusunk segít.

1. MENJ EL SZŰRÉSRE Az ajánlott szűrővizsgálatokat mindig végeztesd el. Az, hogy milyen szűrés elvégzése szükséges függ a nemedtől, életkorodtól, az életmódtól, amit folytatsz és attól, volt-e daganatos megbetegedés a családban. Hazai és nemzetközi protokollok alapján összeállított, nemre és életkorra vonatkozó szűrési ajánlásunkat a 12-13. oldalon találod. Olyan vizsgálat elvégzése, amely az ajánlásban nem szerepel vagy orvos nem javasolta teljesen szükségtelen, felesleges idő-, pénz-, energiaráfordítást és pszichés terhet jelenthet. 2. ÉVENTE LÁTOGASS EL A HÁZIORVOSODHOZ VAGY EGY BELGYÓGYÁSZHOZ Ha nincs panaszod, akkor is érdemes évente elmenni a háziorvosodhoz vagy belgyógyászhoz, aki általános vizsgálatot végez, részletesen kikérdez az egészségi állapotodról, és ha szükségesnek találja, szakorvoshoz irányít. 20 | RMC magazin | 2019 1. szám


3. VEDD KOMOLYAN A TÜNETEKET Ha szokatlan tünetet tapasztalsz, amely az életviteledet befolyásolja, mindenképpen keress fel egy orvost. Melyek lehetnek ezek a tünetek? • Hirtelen fogyás • Nem múló köhögés • Megváltozott széklet • Véres széklet, vizelet • Rendellenes menstruációs vérzés • A megszokottól eltérő, vagy súlyosbodó fejfájás 4. ÉLJ EGÉSZSÉGESEN Táplálkozz változatosan és egészségesen, sportolj hetente legalább 150 percet, figyelj az elegendő alvás­ra és kerüld a stresszt. Ha alko­ holt fogyasztasz, ügyelj a mértékre, a dohányzást pedig kerüld. +1 HA MINDENT MEGTETTÉL, NYUGODJ MEG Ha az első négy pontot betartod, akkor mindent megtettél, amit lehet. Engedd el a félelmet és próbálj meg valami másra koncentrálni, annyi szép dolog van az életben. RMC magazin | 2019 1. szám |21


A tumormarkerek

tényleg megmutatják, hogy

RÁKOS VAGYOK?

Dr. Dohán Orsolya onkológusunk segít megválaszolni a kérdést

DR. DOHÁN ORSOLYA klinikai onkológus

A tumormarkerek olyan fehérjék, antigének, vagy hormonok, amelyek a daganatos betegek szervezetében emelkedett mennyiségben vannak jelen, de egészséges emberekben is előfordulhatnak alacsonyabb koncentrációban.

22 | RMC magazin | 2019 1. szám

A közhiedelemmel ellentétben nem alkalmasak a rák diagnosztizálására, mert a negatív lelet esetén sem zárható ki teljesen a rosszindulatú daganat jelenléte és a pozitív eredmény utalhat más betegségekre is. A diagnózis felállításához minden esetben szükség van további kiegészítő vizsgálatokra.

A tumormarkereket elsősorban a már felfedezett rákbetegség esetén vizsgálják, a daganat agresszivitását és kiterjedését lehet velük becsülni. A daganatos betegségek kontrolljánál is fontos szerepük van, a hirtelen megemelkedett értékek a daganat kiújulására, áttétképződésre utalhatnak.


MELYEK A LEGISMERTEBB TUMORMARKEREK?

PSA

A prosztatarák-szűrésben játszik fontos szerepet, a daganaton kívül jóindulatú prosztata megnagyobbodást is jelezhet.

SZÖVETI POLIPEPTID ANTIGÉN (TPA)

Megemelkedett koncentrációját több daganatos betegség okozhatja, de terhesség, diabétesz és gyulladásos betegségek esetén is emelkedhet a szintje.

CARCINO-EMBRIONÁLIS ANTIGÉN (CEA)

Emelkedett szintje vastagbélrákra utalhat, de sokszor kimutatható dohányosoknál, májzsugorral küzdőknél is.

CARCINOMA ANTIGÉN 125 (CA 12)

A petefészekrák tumormarkere, magas étéke mögött a petefészekrák mellett bármilyen kismedencei gyulladásos betegség is állhat.

CARCINOMA ANTIGÉN 19-9 (CA 19-9)

Magasabb koncentrációban lehet jelen a hasnyálmirigyrákos betegek szervezetében, megnövekedett szintje máj- és epeúti betegségeket is jelezhet.

CARCINOMA ANTIGÉN 15-3 (CA 15-3)

Az emlőrák felismerését és követését segíti, a magas érték mögött valószínűleg emlőrák áll, de a diagnózishoz mammográfiai és emlőultrahang vizsgálatra is szükség van. RMC magazin | 2019 1. szám |23


Test és lélek KÁNTOR NEDDA pszichológus

MÁS DOLOG FONTOSABB Egyéb dolgokon van a fókusz, a mindennapi élet kihívásai: a gyereknevelés, munka, háztartási feladatok elveszik az időt attól, hogy az egészségünkkel foglalkozzunk.

24 | RMC magazin | 2019 1. szám

Miért halogatjuk az egészségünket?

Kutatások szerint az emberek 20%-a halogató típus. Halogatjuk a munkahelyi feladatokat, a mindennapi teendőket és sokszor azt is, hogy az egészségünkért tegyünk. Kántor Nedda pszichológusunk segítségével összegyűjtöttük, milyen okai lehetnek annak, hogy halogatjuk az egészségünkkel kapcsolatos teendőket, döntéseket. Fontosabb a határidős munka elvégzése, minthogy kialudjuk magunkat, pihenjünk. Muszáj betenni egy mosást, rendbe tenni a konyhát, lefektetni a gyereket, emiatt nincs idő elmenni mozogni.

NINCS MOTIVÁCIÓ Hajlamosak vagyunk addig halogatni az egészséggel kapcsolatos teendőket, amíg nem jelentkezik egy sürgető, motiváló tényező. Sokan csak akkor keresik fel az orvost,


amikor a tünetek már negatívan befolyásolják az életvezetésüket. Az is jellemző, hogy valaki akkor vált életmódot, amikor a korábbi rossz szokásokból a probléma már kialakult: túlsúlyból diabétesz, ülőmunkából ízületi problémák. A dohányzásról való leszokásban erős motiváló tényező lehet a várandósság, amikor a magzat egészsége a tét. FÉLELEM A VÉGKIMENETELTŐL Tartunk a vizsgálat eredményétől és következményeitől. Előre félünk, hogy milyen változásokat idézhet elő az életünkben egy egészségügyi probléma, milyen kellemetlenségeket okozhatnak az esetleges további vizsgálatok és egy kezelési folyamat. Ez a félelem különösen jellemző azokra, akiknek az önértékelése alacsony és ezért úgy

érzik, mindenképpen vesztesen ke- foglalkozni, amikor azok már fennrülhetnek ki egy ilyen szituációból. állnak. A problémát akkor oldják meg, amikor jelentkezik, előre nem ÉN NEM LEHETEK BETEG aggódnak és a megelőzést kevéssé Szeretjük magunkat tökéletesnek és tekintik fontosnak. sebezhetetlennek mutatni. Ebbe a képbe nehezen fér bele, hogy vala- MILYEN HATÁSA LEHET milyen egészségügyi problémánk A HALOGATÁSNAK? legyen és gyengének lássanak • Állandó stressz minket vagy mi saját magunkat, • Ingerlékenység esetleg ne tudjunk úgy teljesíteni, • Gyomor- és bélrendszeri ahogy elvárjuk magunktól, vagy problémák mások elvárják tőlünk. Nárcisztikus • Alvászavar személyiségeknél inkább megfigyel‑ • Fejfájás hető ez a hozzáállás. • Társas kapcsolatok, munkahelyi viszonyok romlása AZ UTOLSÓ PILLANATRA HAGYOM • Teljesítmény gondok/ Az izgalomkereső típusú emberekvisszaesések re jellemző, hogy azért halogatnak valamit az utolsó pillanatig, mert a határidő közeledtével jobban teljesítenek. Ők az egészségügyi problémákkal is csak akkor akarnak RMC magazin | 2019 1. szám |25


Mit tudsz

a szűrésekről? TESZTELD A TUDÁSOD!

• • • • • • • • • • • •

1. Évente egyszer mindenkinek ajánlott ellátogatni a fogorvoshoz. Igaz Hamis

2. Az allergia szűrővizsgálatokkal megelőzhető. Igaz Hamis

3. Mikor szükséges először részt venni nőgyógyászati rákszűrésen? A. 18 évesen B. Az első szexuális együttlét után három évvel, de legkésőbb 21 éves korban C. Csak tünet esetén szükséges a szűrés D. Az első menstruáció után

4. Melyik módszerrel szűrhető csaknem 100%-os megbízhatósággal a vastagbélrák? A. Székletvér teszt B. Székletvér teszt és vérvizsgálatok együttesen C. Kolonoszkópia E. Calprotectin fehérje kimutatása a székletben

26 | RMC magazin | 2019 1. szám


5. A vérben a megemelkedett PSA szint minden esetben daganatot jelez.

• •

Igaz Hamis

6. 35 éves kor felett milyen módszerrel/módszerekkel diagnosztizálható legnagyobb biztonsággal az emlődaganat?

• • • • • • • • • • • • • • • •

A. Mammográfiával B. Mammográfiával és emlőultrahanggal együttesen C. CT-vel D. Emlőultrahanggal, mert a mirigyállomány sűrű

7. Milyen gyakran ajánlott a dermatoszkópos bőrrákszűrés? A. Ötévente B. Panasz esetén C. Évente D. 18 éves kor felett évente

8. A szokásos bőrrákszűrésen kívül akkor fordulj orvoshoz az anyagjegyeddel, ha A. Határai elmosódtak B. Viszket C. Méretében, alakjában változást észlelsz D. Mindegyik fent említett esetben

9. 25-65 év között milyen nőgyógyászati rákszűrés ajánlott, milyen gyakorisággal? A. Citológia+HPV alapú szűrés 3 évente B. Citológia+HPV alapú szűrés évente C. Citológia évente D. Citológia 3 évente

10. A fogkő gyulladásban tartja a fogínyt és fogíny alatti területet, ami fogágybetegség kialakulásához és akár a fog elveszítéséhez is vezethet. Igaz Hamis

Megfejtések: 1. Igaz, 2. Hamis, 3. B, 4. C, 5. Hamis, 6. B, 7. D, 8. D, 9. A, 10. Igaz

• •

RMC magazin | 2019 1. szám |27


1000 m2 100 orvos 60 szakterület

Rózsakert Bevásárlóközpont 1026 Budapest, Gábor Áron u. 74-78. (+36 1) 392 0505 www.rmc.hu

Profile for Rózsakert Medical Center

RMC magazin - Ne csak akkor menj orvoshoz, ha panaszod van  

Az RMC magazin idei első számában a szűrővizsgálatokról olvashattok hasznos tudnivalókat. A különböző szűrővizsgálatokon való részvétel az e...

RMC magazin - Ne csak akkor menj orvoshoz, ha panaszod van  

Az RMC magazin idei első számában a szűrővizsgálatokról olvashattok hasznos tudnivalókat. A különböző szűrővizsgálatokon való részvétel az e...

Profile for rmc2014
Advertisement