__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Natuurlijk samen

pers meer uit je streek p. 4

boomplantactie p. 7

groene hoekjes p. 18

LANDSCHAPSKRANT september 2016 I1


Beste lezer, Jozef Dauwe Voorzitter

Dirk Otte Ondervoorzitter

I2

Wie ‘Vlaamse Ardennen’ zegt, roept beelden op van bossen met weelderige bloemtapijten van lentebloeiers, van voorjaarsklassiekers op onze hellingen, van wandelen of fietsen doorheen ontluikend groen. Maar ook in de herfst toont onze streek zich op haar best. Het najaar is dé periode bij uitstek om landschap en natuur in de Vlaamse Ardennen te beleven. Maak je keuze uit de waaier aan buitenactiviteiten die in de regio georganiseerd worden en trek er

op uit! Of zoek je het graag dichter bij huis? Maak dan kennis met de groene hoekjes die, in samenwerking met je gemeente, recent opgewaardeerd werden. Nóg dichter bij huis, in de eigen tuin, genieten van het buitenleven? Lees dan zeker onze vijf tips om meer leven in je tuin te toveren. En ook de jaarlijkse boomplantactie levert inspiratie voor nog meer tuingenot. Veel leesplezier!


LEER FRUITBOMEN SNOEIEN OP DE SNOEIDEMO

O

p de snoeidemo legt een ervaren snoeier je de basisprincipes uit van het snoeien van fruitbomen. Op drie uur tijd krijg je de nodige praktische informatie waarmee je zelf aan de slag kunt om je eigen bomen te snoeien. Niet te veel theorie, maar duidelijk uitgelegd in de praktijk van de hoogstamboomgaard. Interesse? Inschrijven kan voor volgende snoeidemo’s: - Herzele 17 december 2016 (oude boomgaard) - Oudenaarde 21 januari 2017 (jonge bomen) - Geraardsbergen 18 februari 2017 (bomen ongeveer 20 j oud) - Kluisbergen 18 maart 2017 (oude boomgaard)

Deelnemen kost 5 euro per persoon voor inwoners van RLVA, 10 euro voor wie niet in het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen woont.

Info en inschrijvingen: INFO@RLVA.BE of 055/207265.

I3


PERS MEER UIT JE STREEK Over appels, peren en meer

O

p zondag 23 oktober slaan we onze tenten op in het Provinciaal Erfgoedcentrum in Oudenaarde (Lotharingenstraat 1, 9700 Ename-Oudenaarde). Je kunt er die dag terecht voor een proefstand met een twintigtal inheemse appel- en perenrassen, een plantof snoeidemo van fruitbomen, een individueel planmoment over het aanplanten van fruitbomen en inheems groen ĂŠn je kunt er je appel- en perenoogst door de mobiele fruitpers laten omzetten tot lekker en gezond sap. Dit alles op de abdijsite met een historische, pas aangelegde boomgaard. In samenwerking met het PAM Ename.

- snoeidemo jonge fruitbomen: van 10u tot 11u30 en van 15u30 tot 17u (gratis) - correct aanplanten van een fruitboom: om 14u en om 15u (gratis) - individuele planmomenten: doorlopend, maar vooraf inschrijven verplicht via 055/207265 of INFO@RLVA.BE. We voorzien een half uur per inschrijving, breng je kadasternummer(s) en/of een plan van het perceel mee. (gratis) - proefstand: doorlopend van 10u tot 17u (gratis) - mobiele fruitpers: enkel op afspraak via 0475/262480, zie ook hier onder voor meer info. (betalend) I4


Mobiele fruitpers

B

oomgaarden, maar ook een enkele appel- of perenboom zijn prachtig om zien en leveren bovendien flink wat fruit op. Ook dieren als vlinders, vogels, bijen en hommels en ander klein grut vinden in en rond fruitbomen voedsel en beschutting. Een aanwinst voor het landschap met andere woorden, vandaar dat we als Regionaal Landschap graag een handje toesteken om het vele fruit een nuttige bestemming te geven. Op de persdag worden appels en peren (minstens 75 kg) verwerkt tot een lekker, gezond en lang houdbaar sap. Lekker om zelf te drinken, maar ook leuk om cadeau te geven. En zo gaat je fruitoogst niet verloren.

De meeste appel- en perenrassen kunnen geperst worden. De smaak is voller als je kiest voor een mengeling die niet te rijp is. Rot of beschimmeld fruit kan niet meer worden verwerkt, maar valfruit of lichte aantasting door insecten is geen probleem. Meer tips lees je op de websites van de mobiele fruitpersen (zie onder).

Op zondag 23 oktober reserveerden wij alvast een mobiele fruitpers. De hele dag staat die voor je klaar bij het Provinciaal Erfgoedcentrum (PEC), Lotharingenstraat 1, 9700 Ename (Oudenaarde). Enkel op afspraak via: 0475/262480.

Meer tips, en nog meer locaties en data op de websites van mobiele persers in de buurt: www.mobielefruitpers.com, 0475/262480 of www.mobielefruitpers.be, 0495/733670 of ga langs bij een vaste fruitpers, o.a. bij Boomgaard Langeveld in Kruishoutem: www.hoogstamboomgaard.be, 09/3802280. I5


PLANMOMENTEN BOMEN EN STRUIKEN PLANTEN Welke soorten, waar en hoe?

D

e boomplantactie is dé gelegenheid om fruitbomen en streekeigen bomen en struiken aan te schaffen. Maar hoe begin je er aan? Welke bomen horen waar thuis en welke fruitboom heeft een bestuiver nodig? Welke planten staan liever in de schaduw of op een natte plaats? Hoe ver plant je bomen uit elkaar en hoe bescherm je best je aanplant tegen schapen of andere grazers? Op drie momenten, verspreid over ons werkingsgebied, kun je op onze ‘planmomenten’ terecht met je vragen en proberen we je verder te helpen. De infosessies zijn gratis, maar enkel op afspraak. Neem contact op het nummer 055/207265 of INFO@RLVA.BE en schrijf je in. Oudenaarde: zondag 23 oktober 2016 PEC Lotharingenstraat 1 tussen 9-12u en 13-16u30 Ronse: woensdag 19 oktober 2016 RLVA secretariaat, Veemarkt 27 tussen 9-12u en 13-16u Zottegem: donderdag 20 oktober Administratief Centrum, G. Schockaertstraat 7, tussen 18 -21u I6

We voorzien een half uur per inschrijving. Breng alvast je kadasternummer(s) mee en/of een plan van het aan te planten perceel.


BOOMPLANTACTIE Streekeigen groen

D

e jaarlijkse boomplantactie is een éénmalige groepsaankoop voor streekeigen bomen en struiken. Deze passen niet alleen landschappelijk goed in de Vlaamse Ardennen, ze zijn ook perfect aangepast aan de plaatselijke groeiomstandigheden en doen het hier dus van nature goed. Bestellen kan tot woensdag 26 oktober. De bestelbon vind je op pagina 11.

MPS-certificaat: More Profitable Sustainability

A

ls leveranciers voor deze groepsaankoop komen enkel boomkwekers in aanmerking die het MPS-certificaat met A of A+ label toegekend kregen. Concreet komt het er op neer dat de kweker op een efficiënte en verantwoorde manier omgaat met o.a. meststoffen, fytoproducten, water en energie. Een win-win situatie voor de boomkweker én voor het milieu! Meer info: www.vms-vzw.be. vrucht van de mispel I7


PLANTPAKETTEN- SOORTENKEUZE

H

et aanbod bij de boomplantactie is heel divers. Sommige soorten lenen zich beter voor een bepaald doel dan andere. Om je te helpen met de soortenkeuze geven we hierbij enkele tips om je pakket samen te stellen. Wil je bijvoorbeeld bij- en vlindervriendelijke planten, kies dan in eerste instantie voor boswilg en klimop (vroege insecten), meidoorn, sleedoorn, hondsroos, bosroos, liguster, zoete kers, lijsterbes, vuilboom of vogelkers. Verder zijn natuurlijk ook alle fruitbomen in het assortiment een fantastische voedselbron voor deze insecten.

Geschoren haag of bloesemheg Een natuurlijke haag, heg of houtkant bestaat altijd uit een mengeling van verschillende soorten. Toch is het best om bij het planten de verschillende soorten niet kriskras door elkaar te planten. De sterkst groeiende zouden de minder sterke groeiers kunnen overwoekeren, dus best drie of vier planten van dezelfde soort bij elkaar. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een haag van ĂŠĂŠn soort, bijvoorbeeld, haagbeuk, beuk of meidoorn. Qua plantafstand reken je vier planten per meter voor een haag, drie voor een lossere heg

Geschoren meidoornhaag

Soorten voor de geschoren haag: haagbeuk, veldesdoorn, liguster, meidoorn, sleedoorn, taxus, hulst, iep, beuk, gelderse roos, rode kornoelje of een mengeling van deze soorten. Soorten voor de bloesemheg: meidoorn, sleedoorn, hondsroos, bosroos, liguster, rode kornoelje, gelderse roos, vogelkers, vuilboom, kardinaalsmuts, of een mengeling van bovenstaande soorten. Een bloesemheg draagt enkel bloemen als ze niet jaarlijks geschoren wordt. Uitgroeiende meidoornstruik I8


Brede houtkant Meestal wordt er bij een houtkant gewerkt met twee of drie rijen planten. De aftand tussen twee rijen bedraagt 1 meter. Na verloop van tijd zal dit een dichte houtkant worden, een dunning is wel aangewezen na een paar jaar. Soorten voor de houtkant: alle inheemse boom- en struiksoorten op de bestelbon.

Vogelbosje Kies hier voor een ruim plantverband waarbij de planten zo’n twee meter van elkaar af staan. De vorm van het bosje kun je laten afhangen van het te beplanten perceel. Om een bos-effect te verkrijgen voorzie je best minstens 4 à 5 rijen bomen. Soorten voor het vogelbosje: meidoorn, sleedoorn, zoete kers, vuilboom, hazelaar, gelderse roos, lijsterbes, rode kornoelje.

Hondsroos

Vuilboom I9


PLANTPAKETTEN- SOORTENKEUZE Wat met een kleine tuin?

B

eschik je niet over veel plaats in je tuin maar wil je toch de natuur een handje helpen? Ook dan biedt de boomplantactie opties. Wat dacht je bijvoorbeeld van enkele bessenstruiken? Zowel frambozen, trosbessen, kruisbessen als braambessen lokken hommels en bijtjes die voor de bevruchting instaan. Veel vogels zijn dan weer geĂŻnteresseerd in de oogst en zullen dankbaar overgebleven of afgevallen bessen oppikken. Misschien heb je een plaatsje voor een mooie klimplant? Wilde kamperfoelie is een magneet voor nachtvlinders, terwijl klimop nectar en stuifmeel biedt op momenten dat weinig andere planten bloeien. Maar ook de andere klimmers in het assortiment bieden voedsel en/

I 10

of schuilplaats aan nuttige insecten en vogels. En misschien heb je voldoende ruimte voor een vogelvriendelijke struik of een klein bosje? Boswilg, meidoorn, hazelaar, lijsterbes en vuilboom zijn diervriendelijk en worden niet al te groot. Bovendien verdragen ze allemaal een flinke snoeibeurt mochten ze toch te omvangrijk worden.


Totaal

Oudenaarde Ronse St-Lievens-Houtem Wortegem-Petegem Zingem Zottegem Zwalm

Erpe-Mere Gavere Geraardsbergen Herzele Horebeke Kluisbergen Kruishoutem Lierde

Maarkedal

Brakel

(voor exacte locatie zie www.rlva.be)

Voorkeurplaats voor afhaling

Afhaalpunt (zie lijst hierboven):

Emailadres (nodig voor bevestigingsmail):

Telefoon (waar je overdag te bereiken bent):

Gemeente:

Adres:

Naam:

De vermelde prijzen op de bestelbon zijn incl. 6% btw mits uitzondering van het materiaal aan incl. 21% btw.

Bestellingen < 250€: contante betaling bij afhaling Bestellingen > 250€: betaling via overschrijving

Indien factuur, eventueel BTW-nr

Wenst factuur (vanaf 25€): ja/neen

Totaal E (materiaal)

Totaal D (kleinfruit)

Totaal C (fruitbomen)

Totaal B (klimplanten)

Totaal A (streekeigen bomen & struiken)

Overzicht bestellingen - prijzen incl BTW

Bestellingen december Bestellingen van van minder minder dan dan 250€ 250€ zijn tegen contante betaling af te halen op zaterdag 53 december 2016 van meer meer dan dan 250€ 250€worden wordenininde de gemeengemeen2015 op op het het door door jou jou gekozen verdeelpunt. Bestellingen van tenvan vanhet hetRegionaal Regionaal Landschap Landschap op vrijdag 24 december gratis aan huis geleverd, mits voorafgaande ten voorafgaande betaling. Vanaf Vanaf van betaling. van 500€ 500€ (excl. (excl. BTW) BTW)krijg krijgjeje5% 5%korting. korting. terugbezorgen aan aan Regionaal De volledig ingevulde bestelbon voor 28 oktober 2015 terugbezorgen De volledig ingevulde bestelbon voor 26 oktober 2016 Regionaal Landschap Landschap Vlaamse Ardennen, Veemarkt 27, 9600 Ronse of via het bestelformulier op www.rlva.be Vlaamse Ardennen, Veemarkt 27, 9600 Ronse of via het bestelformulier op www.rlva.be en emailen emailen naar boomplantactie@rlva.be. boomplantactie@rlva.be.Tegen Tegenten tenlaatste laatste8 6.11.2015 je een je bevestigingsmail dat je naar novemberontvang 2016 ontvang een bevestigingsmail bestelling verwerkt werd. Geef daarom onderaan je emailadres op. dat je bestelling verwerkt werd. Geef daarom onderaan je emailadres op. Geen bevestigingsmail = Geen bevestigingsmail = geen bestelling! geen bestelling! Eind november krijg je nog een brief met het overzicht van je definitieve bestelling Eind november krijg je dan nog een overzicht van je definitieve bestelling met details ivm afhaling, met details ivm afhaling, levering en betaling. levering en betaling. Meer info & planttips op www.rlva.be/boomplnt.html Meer info & planttips op www.rlva.be/boomplnt.html

2015 2016

BOOMPLANTACTIE


Nr 32 33 34 35 36 37 38 39 40

Naam Bergbosrank, Clematis montana (5) Blauwe regen, Wisteria sinensis (5) Bosrank, Clematis vitalba Bruidssluier, Fallopia aubertii (5) Klimop, Hedera Helix Vijfdelige wingerd, Parthenocissus quinquefolia (5) Wilde hop, Humulus lupulus Wilde kamperfoelie, Lonicera periclymenum Winterjasmijn, Jasminum nudiflorum (5) Totaal B

Klimplanten

Naam Beuk, Fagus sylvatica Boswilg, Salix caprea Bosroos, Rosa Arvensis Eenstijlige meidoorn, Crataegus monogyna Fladderiep, Ulmus laevis (1) Geldere roos, Viburnum opulus Gewone esdoorn, Acer pseudoplatanus Gladde iep, Ulmus minor (2) Grauwe abeel, Popolus canescens Haagbeuk, Carpinus betulus Hazelaar, Corylus avellana Hondsroos, Rosa canina Hulst, Ilex aquifolium Kleinbladige linde, Tilia cordata Lijsterbes, Sorbus aucuparia Okkernoot, Juglans regia (gezaaid, groot) Ratelpopulier, Populus tremula Rode Kornoelje, Cornus sanguinea Ruwe berk, Betula pendula Sleedoorn, Prunus spinosa Tamme kastanje, Castanea sativa (3) Veldesdoorn, Acer campestre Vogelkers, Prunus padus Vuilboom, Sporkehout, Rhamnus frangula Wilde Kardinaalsmuts, Euonymus europaeus Zachte berk, Betula pubescens Zoete kers, Prunus avium Zomereik, Quercus robur Zwarte els, Alnus glutinosa Taxus, Venijnboom, Taxus baccata (4) Wilde liguster, Ligustrum vulgare (4) Totaal A

Klimplanten

Nr 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Streekeigen bomen & struiken Streekeigen bomen & struiken

60/90 cm 50/80 cm 50/80 cm 50/80 cm 50/80 cm 50/80 cm 60/90 cm 30/40 cm 50/80 cm 60/90 cm 50/80 cm 50/80 cm 60/90 cm 50/80 cm 50/80 cm 50/80 cm 50/80 cm 50/80 cm 50/80 cm 50/80 cm 50/80 cm 50/80 cm 50/80 cm 60/90 cm 30/40 cm 50/80 cm

50/80 cm 50/80 cm 50/80 cm 50/80 cm

Maat bosgoed

Aantal

Prijs 0,55 0,55 1,35 0,55 / 0,70 0,55 0,70 1,00 0,55 0,75 0,55 1,65 0,70 0,55 1,70 1,00 0,55 0,50 0,55 0,70 0,55 0,55 0,55 0,55 0,50 0,55 0,75 0,50 1,40 0,55

Aantal

Aantal

Prijs 5,50 7,00 5,50 4,50 0,90 5,50 5,50 4,50 4,50

Bedrag

Bedrag

16,50 13,50 13,50 / / 13,50 13,50 18,00 13,50 / /

Prijs 18,00 ďż˝ / / 18,00 / 13,50 / 13,50 16,50 / / / 16,50 13,50 16,50 13,50 / 13,50

Hoogstam Stamomtrek 6/8 cm (blote wortel)

Plantsoen in pot

Bedrag

Bosplantsoen zie maat bosgoed (blote wortel)


Aantal

17,00 17,00 17,00 17,00 17,00 17,00 17,00 17,00 17,00 17,00 17,00 17,00 17,00 17,00 17,00 16,00 16,00 16,00 16,00 16,00 16,00 16,00 16,00 16,00

11,00 11,00 11,00 11,00 11,00 11,00 11,00 11,00 11,00

Prijs

11,00 11,00 11,00 11,00 11,00 11,00 11,00 11,00 11,00 11,00 11,00 11,00 11,00 11,00 11,00

Aantal 16,00 16,00 16,00 16,00 16,00 16,00 16,00 16,00 16,00 16,00 16,00 16,00 16,00 16,00 16,00

Bedrag

Bedrag

Halfstam stamomtrek 8/10 (blote wortel)

11,00 11,00 11,00 11,00 11,00 11,00 11,00 11,00 11,00 11,00 11,00 11,00 11,00 11,00 11,00

Prijs

Halfstam stamomtrek 6/8 (blote wortel)

voetnoten (1) Fladderiep: deze inheemse iep wordt enkel als hoogstam aangeboden omwille van zijn resistentie tegen de olmenziekte (2) Gladde iep: enkel geschikt in scheerhagen omwille van olmenziekte (3) Tamme kastanje als bosplantsoen: geschikt voor houtkanten (hakhoutbeheer) (3) Tamme kastanje als hoogstam: geschikt als solitaire boom in de tuin en de boomgaard (4) Geschikt voor siertuin, niet voor landschappelijke aanplantingen (5) Niet inheems, geschikt voor siertuin, niet voor landschappelijke aanplantingen Opgelet: Fruitbomen halfstam hebben stamomtrek 6/8 - fruitbomen hoogstam 8/10.

Nr Naam Appel, Malus domestica 41 Cabarette (President van Dievoet) 42 Court-Pendu Rouge 43 Cox Orange Pippin 44 Essing 45 Jacques Lebel 46 James Grieve 47 Joseph Mush 48 Melrose 49 Oogstappel (Transparante blanche) 50 Ossekop 51 President Roulin 52 Reine des Reinettes 53 Schone van Boskoop (Goudrenet) 54 Streeping (Rambour d'Hiver) 55 Winterbanana Peer, Pyrus communis 56 Beurré Alexander Lucas 57 Beurré Hardy 58 Calabasse Bosc 59 Catillac 60 Clapp's Favourite 61 Comtesse de Paris 62 Conférence 63 Doyenné du Comice 64 Dubbel Flip 65 Jeanne d'Arc 66 Jefkespeer 67 Triomphe de Vienne 68 Wijnpeer (Calabasse à la reine) 69 Williams Bon Chrétien 70 Winterkeizerin Pruim, Prunus domestica 71 Anna Späth 72 Belle de Thuin 73 Bleue de Belgique 74 Mirabelle de Nancy 75 Monsieur Hâtif 76 Prune de Prince 77 Queen Victoria 78 Reine Claude d'Althann 79 Reine Claude d'Oullins

Fruitbomen


Nr Naam 106 Steunpalen (kastanje) 2m50 diam 6/8 gepunt 107 Bindstrips-schakelband 53 cm Totaal E

Materiaal

Naam Frambozen, Rubus idaeus Tulameen (rode zomerframboos) Golden Bliss (witte herfstframboos) Autumn Bliss (rode herfstframboos) Trosbessen, Ribes rubrum/ nigrum Jonkheer van Tets (rood) Blanka (wit) Black Reward (zwart) Kruisbessen, Ribes uva-crispa Hinnonmaki (rood) Braambessen, Rubus fructicosus Loch Ness (doornloos, in pot) Druif, Vitis Vinifera Boskoops Glorie (blauw) Roland (wit) Totaal D

Materiaal

104 105

103

102

99 100 101

96 97 98

Nr

Kleinfruit

Nr Naam Kers, Prunus avium 80 Bigarreau EspÊren (witte kraker) 81 Bigarreau Napoleon 82 Gelbe Knorpelkirsche 83 Kordia 84 Lindekers, Early Rivers 85 Regina 86 Schneiders späte Knorpelkirsche 87 Noordkriek 88 Brugse Kortsteel Perzik, Prunus persica 89 Amsden 90 Broechemse 91 Reine des Vergers 92 Vaes Oogst Overige 93 Kweepeer, Cydonia oblonga 94 Moerbei, Morus nigra 95 Mispel, Mespilus germanica Totaal C

Fruitbomen ( vervolg) Aantal

24,50 41,50 24,50

17,00 25,00 17,00

Bedrag

Aantal

Aantal

Prijs 7,00 0,25

Plantsoen in pot

5,40 5,40

6,00

1,80

1,20 1,20 1,20

0,90 1,20 1,20

Prijs

Bedrag

Bedrag

Plantsoen 50-70 cm (blote wortel)

20,50 20,50 20,50 20,50

Prijs

12,50 12,50 12,50 12,50

Aantal 14,00 14,00 14,00 14,00 14,00 14,00 14,00 14,00 14,00

Bedrag

Halfstam stamomtrek 8/10 (blote wortel)

10,00 10,00 10,00 10,00 10,00 10,00 10,00 10,00 10,00

Prijs

Halfstam stamomtrek 6/8 (blote wortel)


P

BRENG LEVEN IN JE TUIN

rivé tuinen nemen zo’n 8% van de totale oppervlakte in Vlaanderen in. Dat is vergelijkbaar met de totale oppervlakte van onze bossen, goed voor zo’n 11%. Al die tuinen samen hebben dus een enorm natuur-potentieel, mits ze milieuvriendelijk aangepakt worden. Ook in jouw tuin kun je heel wat grote en kleine maatregelen treffen om de natuur te helpen. Begin alvast met deze vijf vuistregels voor een gezonde en natuurlijke tuin. Zo tover je als vanzelf meer leven in je tuin.

Zorg voor ruige hoekjes Verwilderde hoekjes zijn vaak een paradijs voor allerlei soorten planten en dieren. Laat de natuur hier gewoon zijn gang gaan, en je zal zien dat het er zal bruisen van het leven!

Kies voor streekeigen planten Plant enkel inheemse plantensoorten. Vanuit onze tuinen hebben zich immers verschillende uitheemse ‘invasieve exoten’ verspreid. Deze concurreren onze inheemse soorten weg. Deze laatsten verdwijnen uiteindelijk, samen met de van hen afhankelijke diersoorten. Vermijd pesticiden en meststoffen Er zijn milieuvriendelijke alternatieven voor gifstoffen. Biervallen voor slakken, kleefstrips tegen vliegen binnenshuis,… Of bevoordeel de vijanden van storende insecten. Lieveheersbeestjes en oorwormen eten bijvoorbeeld hopen bladluizen. Meststoffen heb je niet nodig als je de juiste sierplanten voor je tuin uitkiest. zorg voor voedselplanten Nectarplanten trekken vlinders, hommels en bijen aan en zorgen voor leven in de tuin. De insecten zorgen op hun beurt dan weer voor de bestuiving van de planten. Zorg voor nestgelegenheid voor vogels en insecten Zorg voor een haag, laat een stapel dood hout in je tuin liggen of plaats een insectenhotel. Vogels en insecten trekken op hun beurt weer andere diersoorten aan. I 15


S

STREEKMOTOR 23

Streekmotor23 is een streekfonds dat actief is in 23 gemeenten van de streek Vlaamse Ardennen-Dender. Een streekfonds zamelt middelen in bij lokale inwoners en bedrijven om lokale initiatieven te steunen die de streek ten goede komen. Streekmotor23 gaat dit jaar van start. In het najaar lanceren we een projectoproep. Wil je op de hoogte blijven, stuur ons een mailtje op info@streekmotor23.be.

I

Kristof De Rous (Bosgroep Vlaamse Ardennen tot Dender), Roeland Cappon (LEADER Vlaamse Ardennen) en Jonathan Vercruysse (Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen) namen op 2 juli deel aan de Bedrijventriatlon in Kortrijk ten voordele van Streekmotor 23.

3 DECEMBER: PROVINCIALE NATUURSTUDIEDAG

n de bres voor Oost-Vlaamse soorten en hun leefgebied. Op deze natuurstudiedag krijg je een stand van zaken van allerlei boeiende natuurstudieprojecten in de provincie, kun je deelnemen aan praktische natuurstudieworkshops en genieten van postersessies en een uitwisselingsmoment tussen natuurstudievrijwilligers. Zaterdag 3 december in het Provinciaal Administratief Centrum, Wilsonplein 2, Gent-Zuid. Registreer je nu al op www.oost-vlaanderen.be/natuurstudiedag en ontvang je persoonlijke uitnodiging. Een organisatie van het Provinciebestuur Oost-Vlaanderen - directie leefmilieu i.s.m. de Regionale landschappen en Bosgroepen, vzw Durme, Natuurpunt vzw en het Agentschap voor Natuur en Bos.

I 16

Volg ons op Facebook, Twitter en LinkedIn. Meer info op www.streekmotor23.be


SPEELNATUUR OP SCHOOL

D

e speelplaats op school was tot jaren geleden vaak niets anders dan een grijze, saaie omgeving. Gelukkig zien we daar steeds meer verandering in en erkennen we de meerwaarde van uitdagend groen op school. Dat kinderen daarbij van zeer nabij betrokken worden, samen met leerkrachten, oudercomité en onderhoudspersoneel is een must om zich met z’n allen mee verantwoordelijk te voelen. Groen op school zorgt voor meer actief en spontaan natuuronderwijs in de directe omgeving: ontdekken, beleven, onderzoeken, waarnemen, experimenteren, spelen en leren. Het is bovendien rustgevend en ontspannend, en zorgt voor een duidelijke afname van pestgedrag. Speelnatuur is niet alleen aangenaam en leerrijk voor de kinderen en leerkrachten, ook de natuur en het milieu varen er wel bij. ‘Wilde’ dieren en planten krijgen zo de kans om zich te vestigen op plaatsen waar ze anders geen kansen zouden krijgen. Dit komt de biodiversiteit alleen maar ten goede.

S

MELD JE KNOTBOMEN

taan er in je weide knotbomen die komende winter aan een snoeibeurt toe zijn, maar heb je geen tijd, materiaal of zin om zelf de boom in te kruipen, dan kan je een beroep doen op één van onze knotteams. In ruil voor het hout komen gespecialiseerde vrijwilligers voor jou de knotwerken uitvoeren. Tegen een vooraf afgesproken vergoeding kan ook al het fijnhout opgeruimd worden. Interesse? Kijk dan snel op www.rlva.be/knotboomgezocht! Hier kan je zien of je knotbomen in aanmerking komen en kan je het online-aanvraagformulier invullen.

Twee scholen in de regio, het KBO Ename (Oudenaarde) en VBS De Vliegenier in Semmerzake (Gavere) kregen in de loop van 2015 een extra duwtje in de rug met advies, begeleiding en financiële middelen van de Provincie Oost-Vlaanderen om speelnatuur op school te realiseren. Geïnteresseerde scholen kunnen steeds een beroep doen op RLVA voor advies en begeleiding. I 17


BEZOEK GROENE PLEKJES IN JE BUURT

G

plekjes inbuurt… jouw buurt… RLVAerwerkt aan ! Saaie grasperken Groeneroene plekjes in jouw RLVA werkt aan ! er Saaie grasperken worden worden tot leuke ontmoetingsplekken. speelbos, omgevormd totomgevormd leuke ontmoetingsplekken. Een speelbos, eenEen buurtparkje, een buurtparkje, de buitenruimte van een jeugdbeweging… groene de buitenruimte van een jeugdbeweging… groene ontmoetingsplekken waar bewoners kunnen verpozen, kinderen ravotten en de natuur ontmoetingsplekken waar bewoners kunnen komen verpozen, kinderen komen raopnieuw kans krijgt. We een nodigen uit om nieuwe te votten en een de natuur opnieuw kans jekrijgt. We deze nodigen je uitplekjes om deze komen ontdekken. nieuwe plekjes te komen ontdekken. Veel plezier Veel plezier

1

1 GAVERE GAVERE KRUISHOUTEM KRUISHOUTEM

ZINGEM ZINGEM

2

ZWALM ZWALM

Speelnatuur Marolle | Kruishoutem

4

WORTEGEM WORTEGEM -PETEGEM PETEGEM

OUDENAARDE OUDENAARDE HOREBEKE HOREBEKE

5

Passionistenstraat (naast Chirolokalen), Kruishoutem

2

MAARKEDAL MAARKEDAL

Wannelappersbos | Zingem

KLUISBERGEN KLUISBERGEN RONSE RONSE

3 Kruising Damstraat & Dijkstraat, Zingem I 18

BRAKEL BRAKEL

ZOTTEG ZOTTEG


4

Uitgevoerde projecten

amfitheater

Projecten in uitvoering

’t Veldeken | Zwalm

bloemenweide boomgaard/bessentuin

SINT-LIEVENSSINT-LIEVENSHOUTEM HOUTEM

hondenlosloopweide

ERPEERPEMERE MERE

insectenhotel klim- en klauterelementen picknickbanken

HERZELE HERZELE

Marlborougstraat (naast de kerk), Zwalm

5

Koekoeksnest | Horebeke

reliëf

GEM GEM

speelweide speelgroen/bos wilgenconstructie Koekoeksstraat, Horebeke

LIERDE LIERDE

3

Buurtpark Stookt | Ronse

6

Pikkelgemplein| Lierde

6 GERAARDSBERGEN GERAARDSBERGEN

Edmond Picardlaan, Ronse

Hoek Pikkelgemstraat & Watermolenstraat, Lierde I 19


B

LANDSCHAPSZORG IN CIJFERS

innen het project landschapszorg van het regionaal landschap zijn afgelopen winter weer een twintigtal projecten gerealiseerd. Grote en kleine projecten, die allemaal bijdragen tot meer biodiversiteit en de beleving van ons landschap alleen maar vergroten! Een overzicht:

47

hoogstam fruitbomen aangeplant

waarvan17 met - kooi tegen veevraat

74

30

bomen bij

de bomendokter 12 nieuwe aangeplant

knotbomen aangeplant

en bij 35 knotbomen achterstallig onderhoud uitgevoerd

I 20

1186

meter

haag aangeplant en 125 meter achterstallig onderhoud

1329

meter

houtkant aangelegd en 120 meter achterstallig onderhoud


KERKUILEN IN DE VLAAMSE ARDENNEN

A

l bijna 20 jaar lang zet RLVA zich actief in voor de kerkuil in de regio, onder meer door op geschikte locaties kerkuilnestkasten te plaatsen. Die nestkasten komen tegemoet aan het tekort aan natuurlijke nestplaatsen voor kerkuilen. Tijd om een balans op te maken: doet de kerkuil het ondertussen beter of is er bijkomende actie nodig? Als we het aantal broedgevallen in grafiekvorm gieten dan valt meteen op dat de kerkuil het globaal genomen ondertussen heel wat beter doet. Waar we in 1997 amper 3 broedende koppeltjes in de regio telden zien we de laatste jaren een spectaculaire stijging, goed voor een voorlopig record van 120 jonge keruilen in 2014. Waarschijnlijk is dat te verklaren door de inname van de nieuwe nestkasten door jongen uit de buurt. Voor 2016 is het nog wachten op de definitieve aantallen, maar mogelijk wordt ook dit een recordjaar. Ook jij kunt de kerkuil helpen, bijvoorbeeld door knotbomen, houtkanten, hagen en heggen aan te planten. Vermijd ook het gebruik van knaagdiergif met schadelijke actieve stoffen zoals brodifacoum. Er bestaan alternatieven op basis van alfa cellulose die onschadelijk zijn voor kerkuilen en andere rovers. Meer cijfers over het aantal broedgevallen en jongen vind je op onze website. Aantal broedsels in een niet-nestkast en in een nestkast in de Vlaamse Ardennen

Onze medewerker natuur met een jonge kerkuil I 21


UIT-TIPS Zondag 2 oktober: opening buurtpark Stookt

In Ronse wordt het vernieuwde buurtpark Stookt (p18-19) officieel geopend. In de Ernest Solvaystraat is er een rommelmarkt en op het terrein zelf is er jeugdige randanimatie voorzien (workshop scharrelkids). Info: www.scharrelkids.be

Zaterdag 8 oktober: Nacht van de Duisternis

Organisatie Bond Beter Leefmilieu. Tijdens de nacht van 8 oktober vieren we de 21ste editie van Nacht van de Duisternis. Dan doven verschillende gemeenten de openbare verlichting voor een avond en kunnen inwoners even proeven van de rust en gezelligheid van een donkere nacht. Een overzicht van de activiteiten vind je op www.nachtvandeduisternis.be

15 en 16 oktober: Dag van de Trage Weg

Organisatie trage wegen vzw. Een waaier aan activiteiten in het teken van onze trage wegen. In Brakel, Kruishoutem, Lierde, Oudenaarde, Ronse, Zottegem en Zwalm staan er alvast activiteiten geprogrammeerd. In Zottegem krijg je bij de stand van RLVA langs het parcours een stuk fruit uit de streek. Laat je inspireren op www.dagvandetrageweg.be.

Van 9 tot 16 oktober: Week van het bos - welkom in de grootste sportclub

Organisatie Agentschap Natuur en Bos, Bos+. Trek je sportiefste schoenen aan en zet je beste beentje voor, want waar kan je beter sporten dan in het bos? Het is er groener, groter, gezonder én gratis! Alle info op www.weekvanhetbos.be.

Zondag 23 oktober: pers meer uit je streek

organisatie RLVA. Snoeidemonstratie, mobiele fruitpers, fruitrassen proeven en individuele planmomenten over streekeigen aanplantingen, alles samen op één dag op één locatie. Provinciaal Erfgoedcentrum Oudenaarde. Zie pagina 3 in deze landschapskrant.

30 oktober: Geraardsbergen bij-vriendelijk

Organisatie Stad Geraardsbergen. Een hele dag in het teken van bijen: workshops bijenhotel, zaadbommen maken, allerlei infostands, lezingen, bijenspel op de Ipad,… Van 10 tot 16u, Koetshuis en Abdijpark Geraardsbergen

3 december: provinciale natuurstudiedag

In de bres voor Oost-Vlaamse soorten en hun leefgebied. Zie pagina 16 in deze landschapskrant. Meer uittips op WWW.RLVA.BE/KALENDER. I 22


COLOFON

Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen vzw Veemarkt 27, 9600 Ronse T 055 207265 – F 055 206187 INFO@RLVA.BE – WWW.RLVA.BE rekeningnummer: BE23 0012 2912 5291

V.U.: Dirk Otte Layout: Kachet Opmaak en druk: Moderna printing / Wolf Graphics oplage: 115000 Gedrukt op 100% gerecycleerd FSC papier

Foto’s: coverfoto & paddenstoel pg. 2 : Chris Dernacourt, foto paddenstoel achterzijde: Chantal Decordes, overige foto’s: RLVA I 23


WWW.RLVA.BE

Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen werkt met subsidies van de Provincie Oost-Vlaanderen, Vlaanderen, Europa  en de gemeenten Brakel, Erpe-Mere, Gavere, Geraardsbergen, Herzele, Horebeke, Kluisbergen, Kruishoutem, Lierde, Maarkedal, Oudenaarde, Ronse, Sint-Lievens-Houtem, Wortegem-Petegem, Zingem, Zottegem en Zwalm.

Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen is 1 van de 17 Regionale Landschappen in Vlaanderen: www.regionalelandschappen.be

Profile for RLVA

RLVA landschapskrant september 2016  

Landschapskrant van het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen, september 2016

RLVA landschapskrant september 2016  

Landschapskrant van het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen, september 2016

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded