__MAIN_TEXT__

Page 8

GOEDE VRAGEN IN DE SPREEKKAMER

Met een vrijwilliger het ziekenhuis in

“ZE WIST WIE IK WAS, PERFECT”

Hoe kunt u zich het best voorbereiden op een gesprek met uw arts? Patiëntenfederatie Nederland adviseert om de volgende vragen te stellen:

Bram van der Horst (86) speelt nog drie keer per week jeu de boules. Aan zijn wandelstok heeft hij een magneet met een draadje bevestigd. Daarmee haakt hij de magneet aan de bal en trekt hij de bal aan het touwtje omhoog. Die handeling kan hij doen zonder zijn evenwicht te verliezen. Toch is hij in de afgelopen weken een paar keer gevallen, soms zonder aanleiding.

Wat zijn mijn mogelijkheden? Wat zijn de voor- en nadelen daarvan? Wat betekent dat in mijn situatie?

Begeleiding tot in de wachtruimte

Beter begrip en makkelijker contact Op verzoek van de Patiëntenfederatie Nederland stelden bijna 300 mensen deze drie vragen tijdens een consult. De meeste gesprekken werden gevoerd bij huisarts, specialist of fysiotherapeut. Het overgrote deel van de patiënten zegt dat het stellen van de vragen heeft geholpen. Ze begrijpen de medische situatie beter, hebben heldere en duidelijke antwoorden gekregen, kregen soms een andere behandeling en hadden meer het gevoel dat ze zelf konden kiezen. Acht van elke tien mensen zeggen dat ze de eigen medische situatie beter begrijpen en gemakkelijker kunnen praten over wat zij belangrijk vinden. Negen van elke tien raden andere patiënten het gebruik van de 3 vragen aan. Patiëntenfederatie Nederland vertegenwoordigt ruim 160 patiëntenorganisaties, kijk op patiëntenfederatie.nl voor meer handige adviezen voor het contact met uw arts.

Op advies van zijn huisarts maakte hij een afspraak bij de val poli in het Rode Kruis Ziekenhuis. Bij binnenkomst werden hij en zijn dochter opgewacht door een vrijwilliger. Bram van der Horst: “Ze wist wie ik was en bracht ons naar boven, tot in de wachtruimte. Perfect. Na het onderzoek bij de geriater bracht dezelfde vrijwilliger ons naar de bloedafname. Daar kregen we voorrang en waren we meteen aan de beurt.” Aan het eind van de ochtend besprak de geriater de resultaten van de onderzoeken met Bram van der Horst en zijn dochter. De vrijwilliger wachtte op hen in de wachtruimte en bracht hen weer naar de uitgang van het ziekenhuis.

Afspraak maken? Patiënten kunnen een afspraak maken voor de begeleiding door een vrijwilliger via het Patiëntenservicebureau, van ma - vr van 09.00 tot 12.30 uur via (0251) 26 51 11 of patientenservicebureau@rkz.nl.

7 VRAGEN OVER ZONBESCHERMING “Te zuinig smeren is eigenlijk het grootste probleem” Vraag

Wat is het verschil tussen UV-A en UV-B?

Vraag

Welke beschermingsfactor (SPF) is goed?

Antwoord

Zonlicht bestaat uit infrarood licht, zichtbaar licht en UV-A, UV-B en UV-C. Van de UV-straling die de aarde bereikt, is het grootste gedeelte UV-A en slechts vijf procent UV-B. Verbranding door zonnebaden wordt meestal veroorzaakt door UV-B licht. Vroeger dachten we dat UV-A niet schadelijk was, nu weten we dat blootstelling aan UV-A ook voor verbranding zorgt en een verhoogde kans op huidkanker geeft. Bovendien is UV-A ook verantwoordelijk voor huidveroudering!

Vraag

Kun je achter glas bruin worden?

Antwoord

Daar kunnen we kort over zijn: ja. Omdat UV-A straling door glas gaat, zul je ook achter het raam moeten smeren. UV-B straling wordt wel tegengehouden door glas.

“Het verschil tussen factor dertig en vijftig is minimaal”

Vraag

Beschermt een wit T-shirt tegen de zon?

Vraag

Kan smeren leiden tot een tekort aan vitamine D?

Antwoord

Hoe belangrijk vitamine D ook is, dit is geen excuus om niet te smeren. Met vijftien tot twintig minuten in de zon heb je al genoeg zonneschijn om vitamine D aan te maken.

De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie adviseert factor vijftien voor dagelijks gebruik en factor dertig in de zon. Het verschil tussen factor dertig en factor vijftig is minimaal: factor dertig beschermt 97 procent en factor vijftig maar één procent meer. Onderzoek laat zien dat mensen langer in de zon blijven met factor vijftig op: ze denken ten onrechte honderd procent beschermd te zijn. Nederlandse dermatologen adviseren daarom factor dertig.

Antwoord

Kleding beschermt tegen de zon. Hoeveel precies, hangt af van weeftechniek en kleur. Een wit T-shirt beschermt maar met factor vijf, en nog minder als het nat is. Donkere kleuren geven meer bescherming. Speciale UV-kleding is te koop, bijvoorbeeld via www.uv-fashions.nl.

Vraag

Antwoord

Antwoord

Het grootste probleem is eigenlijk dat mensen te zuinig smeren. Om de aangegeven factor van het product te halen, moet je twee milligram crème gebruiken per vierkante centimeter huid. Dit komt neer op een halve theelepel voor het gezicht en een eetlepel voor arm, been of rug.

Hoeveel moet je smeren?

Vraag

Helpt aftersun ter verkoeling?

Antwoord

Na een dagje zon is het prettig om het lichaam te verkoelen en verzorgen met bodylotion of aftersun. En nog verstandig ook, want van zonblootstelling droogt de huid uit.

Dermatoloog Marjolein Leenarts beantwoordt nog meer vragen over zonbescherming op onze website, www.rkz.nl/ dermatologie

5 smeertips

Hoewel je met factor dertig goed beschermd bent, blijft het belangrijk om de huid om de twee of drie uur opnieuw in te smeren – nog vaker voor kinderen die in het water of zand spelen. Alle smeerregels in het kort: • Gebruik

een factor dertig of hoger • Smeer een half uur voordat je in de zon gaat 08 • juni 2017

• Vergeet

de volgende plekjes niet: op en achter de oren, voeten en het randje onder de zwembroek of het badpak

• Zoek

tussen 12.00 en 15.00 uur de schaduw op • Bedek de hoofdhuid met een hoedje of een pet

Profile for Rode Kruis Ziekenhuis

Voor U - Rode Kruis Ziekenhuis Regiokrant - editie juni 2017  

Nieuws en verhalen uit het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk: Cor heeft slaapapneu, maar staat nu uitgerust op, Rianne had vertrouwen in ha...

Voor U - Rode Kruis Ziekenhuis Regiokrant - editie juni 2017  

Nieuws en verhalen uit het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk: Cor heeft slaapapneu, maar staat nu uitgerust op, Rianne had vertrouwen in ha...

Advertisement