__MAIN_TEXT__

Page 4

SNELLE DIAGNOSE,VASTE GEZICHTEN In het Borstcentrum van het Rode Kruis Ziekenhuis kunnen patiënten terecht met goedaardige en kwaadaardige borstaandoeningen. “Dankzij de samenwerking tussen alle professionals stellen we vaak binnen één dag de diagnose vast”, vertelt verpleegkundig specialist Linda Stengs. “Patiënten hoeven daardoor niet te lang in onzekerheid te zijn.”

Snelle diagnose De Borstkanker Vereniging Nederland heeft meegedacht over de snelle diagnostiek op het Borstcentrum. Linda Stengs: “Zij adviseerden om de diagnose niet op dezelfde dag te bespreken als het behandelplan. Tijdens het diagnosegesprek is er ruimte voor emoties. De volgende dag bespreken we de behandeling.”

MEEKIJKEN MET…

Vertrouwen

De specialist die de diagnose met je bespreekt, legt de volgende dag het behandelplan aan je voor en blijft je vaste behandelaar. Naast Linda, zijn dat mammachirurgen Gisela Moormann, Henk van der Veen en Kirsten Blaauwendraat. “Ook onze mammacareverpleegkundigen Mariette Noorderbroek en Annemieke Boone zijn onderdeel van het team. Zij zijn de vaste contactpersonen bij wie patiënten terecht kunt met hun vragen.” Achter de schermen werkt een team van professionals vanuit verschillende disciplines mee aan het onderzoek, de diagnose en de behandeling. “We voeren soms emotionele gesprekken, dat is niet altijd even makkelijk. Het is goed om hierbij stil te staan. Gelukkig vormen we een hecht team waar we ook dit met elkaar kunnen bespreken.”

verpleegkundig specialist Linda Stengs

Foto: Heleen Vink

Het behandelend team van het Borstcentrum (deels), v.l.n.r.: radioloog Paula van Heuzen, patholoog Nathalie Balmus, mammacareverpleegkundige Mariëtte Noorderbroek, plastisch chirurg Toine van Trier, radioloog Suzanna van Veen, mammachirurg Henk van der Veen en verpleegkundig specialist Linda Stengs.

Bundeling van expertise Het Borstcentrum is een samenwerkingsverband van het Rode Kruis Ziekenhuis en de Noordwest Ziekenhuisgroep, locaties Alkmaar en Den Helder. Meer informatie: www.rkz.nl/borstcentrum en www.nwz.nl/borstkliniek

08.00 - 10.00 uur

12.00 - 12.30 uur

Linda bereidt de gesprekken voor met nieuwe patiënten. “Onze wachttijd is kort, sommige patiënten komen ’s middags bij de huisarts en kunnen de volgende ochtend al bij ons terecht. Ik informeer naar hun voorgeschiedenis, voer een lichamelijk onderzoek uit en vertel hen wat ze vandaag kunnen verwachten.”

Het behandelend team van het Borstcentrum belt in via een beschermde videoverbinding met collega’s uit de borstkliniek van de Noordwest Ziekenhuisgroep en de pathologen in Haarlem en Alkmaar. De chirurgen, radiologen, pathologen, internistoncologen, radio-therapeuten, plastisch chirurgen en verpleegkundig specialisten leggen alle gegevens naast elkaar. Aan het eind van het overleg ligt er een definitief behandelplan voor alle nieuwe patiënten.

08.45 - 12.45 uur Na het lichamelijke onderzoek kunnen nieuwe patiënten meteen terecht voor een röntgenonderzoek (mammografie), een echo en eventueel een biopt op de afdeling Radiologie. Het stukje weefsel dat bij het biopt is weggehaald, gaat met een koerier naar het pathologie laboratorium in Haarlem.

Foto: Heleen Vink

13.30 - zonder eindtijd Linda bespreekt het behandelplan met de patiënten die ze de dag ervoor heeft moeten vertellen dat ze de diagnose borstkanker hebben gekregen. Ook bestaande patiënten komen langs. “Daarnaast is er ruimte voor patiënten die we met spoed willen zien en patiënten die een consult hebben aangevraagd voor andere klachten. Het spreekuur is pas afgelopen als we iedereen hebben gezien.”

10.00 - 11.50 uur Linda bespreekt de resultaten van het lichamelijk onderzoek en het röntgenonderzoek met haar nieuwe patiënten. “Ik vraag hoe ze vanmiddag de uitslag van het weefselonderzoek willen krijgen: op het Borstcentrum of telefonisch. De meeste vrouwen kiezen voor een telefoontje.”Bestaande patiënten komen langs voor bijvoorbeeld wondcontrole of het bespreken van een uitslag.”

12.15 - 16.00 uur, laboratorium in Haarlem Ondertussen bewerken analisten het weefsel van het biopt. Patholoog Nicole Bulkmans beoordeelt de cellen onder de microscoop: “We zien of cellen normaal of afwijkend zijn en in welk stadium kwaadaardige cellen zich bevinden. Ook kunnen we beoordelen of de kankercellen gevoelig zijn voor hormoontherapie.”

Vanaf 16.00 uur Om 16.00 uur belt patholoog Nicole Bulkmans over de uitslag van het biopt dat die ochtend is gedaan: wel of niet kwaadaardig. Nicole: “Bij ongeveer 1 op de tien vrouwen is er een extra onderzoek in het laboratorium nodig waardoor de uitslag meestal de volgende ochtend duidelijk is.” Linda: “Nadat de patholoog de uitslag heeft doorgegeven, stem ik de uitslag af met mijn collega’s om te controleren of het past in ons beeld. Pas daarna bel ik de patiënt. Tijdens dat gesprek is er alle ruimte voor emoties. Ik nodig ze uit om de volgende dag langs te komen om het behandelplan te bespreken met de chirurg of met mij.” 04 • juni 2017

Profile for Rode Kruis Ziekenhuis

Voor U - Rode Kruis Ziekenhuis Regiokrant - editie juni 2017  

Nieuws en verhalen uit het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk: Cor heeft slaapapneu, maar staat nu uitgerust op, Rianne had vertrouwen in ha...

Voor U - Rode Kruis Ziekenhuis Regiokrant - editie juni 2017  

Nieuws en verhalen uit het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk: Cor heeft slaapapneu, maar staat nu uitgerust op, Rianne had vertrouwen in ha...

Advertisement