Page 1

VOOR U Nieuws uit het RKZ I juni 2017

Foto: Ronald Goedheer

Komt u ook naar één van onze informatiebijeenkomsten? Kijk in de Agenda op pagina 9

Cor heeft slaapapneu en slaapt met een masker

“IK HEB ME IN JAREN NIET ZO FIT GEVOELD” Cor Koopmans werd er door zijn vrouw op gewezen dat hij zo onrustig sliep. Na een nacht op de slaappoli wist hij waarom hij iedere avond op de bank in slaap viel. En zich altijd moe voelde, zelfs na het sporten: ’s nachts werd zijn luchtpijp wel veertig keer afgesloten. Cor had niets in de gaten, maar zijn vrouw wel. Cor: “Ze merkte dat ik ’s nachts schrok, maar pas als ze me een por gaf, werd ik echt wakker.” Zijn vrouw besprak zijn slaapgedrag met de huisarts. En ze regelde een één-tweetje. Toen Cor na een valpartij met de mountainbike even langs de huisarts ging, wilde zij het juist over zijn slaapgedrag hebben. Hij ging naar huis met een verwijzing voor de slaappoli in het Rode Kruis Ziekenhuis.

De uitslag van het slaaponderzoek was duidelijk: je gezondheid liep gevaar. “Voor mij was het code rood-rood”, vertelt Cor. Tijdens de slaap ontspannen de spieren in de hals en de spieren die de onderkaak op zijn plaats houden. De luchtpijp komt daardoor in de verdrukking en kan zelfs worden afgesloten. Extra kilo’s die je meedraagt versterken dit effect. Te weinig lucht betekent: te weinig zuurstof voor de longen. Als dat gebeurt, sturen de hersenen een waarschuwingssignaal uit. “Daardoor schrok ik, spande mijn spieren en kon ik weer vrij inademen.” De hersenen wenden het directe gevaar van het zuurstoftekort af, ten koste van de diepe slaap. “Als ik vervolgens weer in slaap viel en me ontspande, raakte mijn luchtpijp opnieuw geblokkeerd en werd ik weer uit mijn slaap gehaald. Zo had ik wel veertig ademstops per nacht.” Cor slaapt nu met een masker dat met een hogere druk bevochtigde lucht in zijn luchtpijp blaast. Zijn adem

stokt nog maar twee keer per uur. Omdat zijn slaappatroon niet meer verstoord wordt, staat hij uitgerust op. Daarmee is niet alleen de rust teruggekeerd in de slaapkamer, ook zijn kans op het krijgen van harten vaatproblemen en een beroerte heeft hij fors verminderd.

VERDER IN DEZE KRANT Pagina 4 Meekijken met verpleegkundig specialist Linda Stengs in het Borstcentrum.

Pagina 7 Rianne van den Brink: “Ik had vertrouwen in mijn bevalling.”

Het masker is met een slang verbonden aan een apparaat naast het bed. Hoe was het om daar aan te wennen? “Ik slaap licht. Als ik me omdraai in mijn slaap, til ik de slang op en draai hem met me mee. Binnen een paar tellen val ik weer in slaap. Dat doe ik automatisch. Ik heb wel moeten wennen aan de lucht die in je neus wordt geblazen en dat je met je mond dicht moet slapen.”

Pagina 8 De 3 beste vragen in de spreekkamer.

“Het koffertje is voor mij absoluut geen taboe” Toch sta je fitter op… “Ik heb me in jaren niet zo fit gevoeld. In mijn bedrijf is het – gelukkig – drukker geworden, maar de hectiek gaat mij veel makkelijker af. Ik heb er elke dag twee uur bijgekregen, omdat ik na het avondeten niet meer op de bank in slaap val.”

> Vervolg op pagina 3

Pagina 8 Dermatoloog Marjolijn Leenarts beantwoordt 7 vragen over zonbescherming.


Werken in de zorg is niet met één term te beschrijven. Het is veelzijdig, dynamisch, hartverwarmend maar ook aangrijpend en confronterend. Kortom, zoals het dagelijks leven zelf. Dat is waar het bij ons om draait. Jouw werkplek is de privé-leefsituatie van onze cliënten. FlexiCura biedt: • flexibele werktijden en diensten • opleiding- en/of cursusmogelijkheden • zelfstandig werken met korte lijnen naar kantoor • CAO VVT • doorgroei mogelijkheden Geïnteresseerd? Neem dan contact met ons op of kijk voor meer informatie op www.flexicura.nl!

02 • juni 2017


> Vervolg van pagina 1 En dat het masker er niet elegant uitziet? “Als je weet dat je gezondheid er zoveel baat bij heeft, moet je schakelen. Die feiten zijn voor mij een stok achter de deur. Ik vraag me nooit af of ik zin heb om te gaan sporten, op zondag- en op woensdagochtend ben ik er gewoon. Zo is het ook met dit masker. Ik heb de knop omgezet en slaap niet meer zonder. Je hebt het wel over je eigen gezondheid!”

Ben je ook bij de diëtist van de slaappoli geweest? “Ja, als onderdeel van dit onderzoek hoort ook een bezoek aan een diëtist. We hebben samen naar mijn eetpatroon gekeken en daar positieve veranderingen in aangebracht. Ik weet waar ik dik van wordt. Als de link tussen overgewicht en slaapapneu net zo helder zou zijn als die bij de andere gezondheidsrisico’s, dan zou ik ook hier de knop kunnen omzetten voor een van mijn grootste hobby’s, koken. Nu laveer ik liever tussen goed en iets minder goed eten en blijf ik genieten van een goed glas port.”

Veel mensen zijn overdag moe. Ze hebben geen idee dat ze slecht slapen. “Tot je geconfronteerd wordt met de gevolgen van de ademstops. Tegen die mensen zou ik willen zeggen; “Laat je testen, doe het gewoon, er zijn oplossingen.”

En misschien praten ze niet graag over hun snurkprobleem? “Eens per jaar word je opgeroepen voor controle, het apparaat wordt dan uitgelezen, de uitkomst besproken en - indien nodig - onderdelen vervangen. Op het parkeerterrein zie ik ze al lopen, in de wachtruimte kom ik ze weer tegen; ook mensen bij mij uit de buurt met net zo’n zwart koffertje als ik. Ik weet dan weer dat ik niet de enige ben. Het koffertje is voor mij absoluut geen taboe. Ik vind het juist fijn dat het er is.”

SNELLE SERVICE RADIOLOGIE

Direct röntgenfoto en echo voor vrouwen met onduidelijke uitslag borstonderzoek Bij het bevolkingsonderzoek voor borstkanker komt het voor dat de gemaakte foto’s niet voldoende informatie geven om borstkanker uit te sluiten. Dit zijn de zogeheten BI-RADS 0. Aanvullend onderzoek, meestal een röntgenfoto en echo, zijn dan nodig. Vrouwen met BI-RADS 0 kunnen rechtstreeks door de huisarts verwezen worden naar de afdeling Radiologie. Verwijzing naar het Borstcentrum is niet nodig. Snel zekerheid Het RKZ biedt deze service om de vrouwen snel uitsluitsel te bieden en de periode van stress en onzekerheid zo kort mogelijk te houden. Bijkomend voordeel is dat de huisarts de regie houdt en dat het eigen risico van 385 euro niet aangesproken hoeft te worden. Van elke tien vrouwen die een aanvullend onderzoek ondergaan na een BI-RADS 0 verwijzing, kan bij negen vrouwen borstkanker uitgesloten worden.

Vervolgonderzoek Als de röntgenfoto en echo laten zien dat er wel iets aan de hand is, dan kunnen vrouwen bij het Borstcentrum terecht. Een team van specialisten stelt dan binnen 24 uur een behandelplan op.

Verplicht vanaf 1 juli 2017 Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verplicht ziekenhuizen om vanaf 1 juli 2017 te organiseren dat het aanvullend onderzoek na een BI-RADS 0 verwijzing onder regie van de huisarts blijft. Afdeling Radiologie RKZ werkt nu al op deze manier. Meer informatie: www.rkz.nl/borstcentrum

Snurken en slaapapneu • Snurkt u? • Treden er ‘s nachts stops op van de ademhaling? • Wordt u moe wakker of valt u in slaap overdag? Deze klachten kunnen wijzen op het Obstructief Slaap Apnoe Syndroom (OSAS). Met een slaaponderzoek aan huis is dit eenvoudig vast te stellen. Onbehandelde OSAS kan leiden tot hoge bloeddruk, hartritme stoornissen, een hartaanval en diverse andere problemen van hart of hersenen. Op de slaappoli werken longartsen, KNO-artsen, neurologen, kaakchirurgen en tandartsen aan een betere en snelle diagnostiek en behandeling. Samen met de OSAS Zorgcoach bekijkt u wat u zelf kunt doen om uw gezondheid te verbeteren of te behouden. Een verwijzing voor een OSAS Beweegprogramma en/of de diëtiste is mogelijk. Meer informatie: www.rkz.nl/slaappoli

VERTEL OVER HET ZIEKENHUIS! Wil je kind een spreekbeurt houden over het ziekenhuis? Reserveer onze spreekbeurtkoffer!

In de koffer zitten onder andere een stethoscoop, een röntgenfoto, een gipsen mal, een doktersjas (voor de verteller) en voor de hele klas handschoenen, mutsjes en kleurplaten. Ook is er uitleg over alle materialen en het ziekenhuis.

Reserveren De spreekbeurtkoffer is voor kinderen tussen de 6 – 12 jaar. Reserveren via www.kinderwebsite.rkz.nl Met dank aan de stichting Vrienden van het Rode Kruis Ziekenhuis: www.rkz.nl/vriendenrkz

NIEUWE PRIKPOSTEN Begin dit jaar is het aantal prikpunten van het RKZ uitgebreid. Naast de bestaande 11 prikposten in Beverwijk, Castricum, Heemskerk, Uitgeest, Wijk aan Zee, IJmuiden en de bloedafname in het RKZ zijn er 3 nieuwe prikposten bijgekomen.

De nieuwe prikposten zijn: Velsen-Noord, De Stek, Heirweg 2 op maandag van 8.00 tot 8.45 uur en op donderdag van 9.45 tot 10.15 uur Beverwijk, De Prinsenhof, Beatrixlaan 2 op maandag van 8.00 tot 9.00 uur Uitgeest, De Kleis, Graskamplaan 11 op donderdag van 8.00 tot 9.00 uur

Vaker open De prikpost in Geesterhage aan de Geesterduinweg 3 in Castricum is ook open op maandag. De al bestaande locaties, openingstijden en actuele informatie kunt u vinden op: www.rkz.nl/priklocaties

juni 2017 • 03


SNELLE DIAGNOSE,VASTE GEZICHTEN In het Borstcentrum van het Rode Kruis Ziekenhuis kunnen patiënten terecht met goedaardige en kwaadaardige borstaandoeningen. “Dankzij de samenwerking tussen alle professionals stellen we vaak binnen één dag de diagnose vast”, vertelt verpleegkundig specialist Linda Stengs. “Patiënten hoeven daardoor niet te lang in onzekerheid te zijn.”

Snelle diagnose De Borstkanker Vereniging Nederland heeft meegedacht over de snelle diagnostiek op het Borstcentrum. Linda Stengs: “Zij adviseerden om de diagnose niet op dezelfde dag te bespreken als het behandelplan. Tijdens het diagnosegesprek is er ruimte voor emoties. De volgende dag bespreken we de behandeling.”

MEEKIJKEN MET…

Vertrouwen

De specialist die de diagnose met je bespreekt, legt de volgende dag het behandelplan aan je voor en blijft je vaste behandelaar. Naast Linda, zijn dat mammachirurgen Gisela Moormann, Henk van der Veen en Kirsten Blaauwendraat. “Ook onze mammacareverpleegkundigen Mariette Noorderbroek en Annemieke Boone zijn onderdeel van het team. Zij zijn de vaste contactpersonen bij wie patiënten terecht kunt met hun vragen.” Achter de schermen werkt een team van professionals vanuit verschillende disciplines mee aan het onderzoek, de diagnose en de behandeling. “We voeren soms emotionele gesprekken, dat is niet altijd even makkelijk. Het is goed om hierbij stil te staan. Gelukkig vormen we een hecht team waar we ook dit met elkaar kunnen bespreken.”

verpleegkundig specialist Linda Stengs

Foto: Heleen Vink

Het behandelend team van het Borstcentrum (deels), v.l.n.r.: radioloog Paula van Heuzen, patholoog Nathalie Balmus, mammacareverpleegkundige Mariëtte Noorderbroek, plastisch chirurg Toine van Trier, radioloog Suzanna van Veen, mammachirurg Henk van der Veen en verpleegkundig specialist Linda Stengs.

Bundeling van expertise Het Borstcentrum is een samenwerkingsverband van het Rode Kruis Ziekenhuis en de Noordwest Ziekenhuisgroep, locaties Alkmaar en Den Helder. Meer informatie: www.rkz.nl/borstcentrum en www.nwz.nl/borstkliniek

08.00 - 10.00 uur

12.00 - 12.30 uur

Linda bereidt de gesprekken voor met nieuwe patiënten. “Onze wachttijd is kort, sommige patiënten komen ’s middags bij de huisarts en kunnen de volgende ochtend al bij ons terecht. Ik informeer naar hun voorgeschiedenis, voer een lichamelijk onderzoek uit en vertel hen wat ze vandaag kunnen verwachten.”

Het behandelend team van het Borstcentrum belt in via een beschermde videoverbinding met collega’s uit de borstkliniek van de Noordwest Ziekenhuisgroep en de pathologen in Haarlem en Alkmaar. De chirurgen, radiologen, pathologen, internistoncologen, radio-therapeuten, plastisch chirurgen en verpleegkundig specialisten leggen alle gegevens naast elkaar. Aan het eind van het overleg ligt er een definitief behandelplan voor alle nieuwe patiënten.

08.45 - 12.45 uur Na het lichamelijke onderzoek kunnen nieuwe patiënten meteen terecht voor een röntgenonderzoek (mammografie), een echo en eventueel een biopt op de afdeling Radiologie. Het stukje weefsel dat bij het biopt is weggehaald, gaat met een koerier naar het pathologie laboratorium in Haarlem.

Foto: Heleen Vink

13.30 - zonder eindtijd Linda bespreekt het behandelplan met de patiënten die ze de dag ervoor heeft moeten vertellen dat ze de diagnose borstkanker hebben gekregen. Ook bestaande patiënten komen langs. “Daarnaast is er ruimte voor patiënten die we met spoed willen zien en patiënten die een consult hebben aangevraagd voor andere klachten. Het spreekuur is pas afgelopen als we iedereen hebben gezien.”

10.00 - 11.50 uur Linda bespreekt de resultaten van het lichamelijk onderzoek en het röntgenonderzoek met haar nieuwe patiënten. “Ik vraag hoe ze vanmiddag de uitslag van het weefselonderzoek willen krijgen: op het Borstcentrum of telefonisch. De meeste vrouwen kiezen voor een telefoontje.”Bestaande patiënten komen langs voor bijvoorbeeld wondcontrole of het bespreken van een uitslag.”

12.15 - 16.00 uur, laboratorium in Haarlem Ondertussen bewerken analisten het weefsel van het biopt. Patholoog Nicole Bulkmans beoordeelt de cellen onder de microscoop: “We zien of cellen normaal of afwijkend zijn en in welk stadium kwaadaardige cellen zich bevinden. Ook kunnen we beoordelen of de kankercellen gevoelig zijn voor hormoontherapie.”

Vanaf 16.00 uur Om 16.00 uur belt patholoog Nicole Bulkmans over de uitslag van het biopt dat die ochtend is gedaan: wel of niet kwaadaardig. Nicole: “Bij ongeveer 1 op de tien vrouwen is er een extra onderzoek in het laboratorium nodig waardoor de uitslag meestal de volgende ochtend duidelijk is.” Linda: “Nadat de patholoog de uitslag heeft doorgegeven, stem ik de uitslag af met mijn collega’s om te controleren of het past in ons beeld. Pas daarna bel ik de patiënt. Tijdens dat gesprek is er alle ruimte voor emoties. Ik nodig ze uit om de volgende dag langs te komen om het behandelplan te bespreken met de chirurg of met mij.” 04 • juni 2017


HET VERHAAL VAN ANNA Gezellig gourmetten op een zomerse avond veranderde Anna’s leven voorgoed. Anna verbrandde voor 45%. Ze lag tweeënhalve maand in het Brandwondencentrum, drie weken in kunstmatige coma. Ze is getekend voor het leven.

Anna: “Dat brandgel zo ontzettend veel schade kan aanrichten en je leven een compleet andere wending kan geven, daar wil ik anderen voor behoeden. Want de wending die je leven krijgt, daar kies je niet voor. Daarom vertel ik mijn verhaal.”

“Moet je niet even wachten met het bijvullen van de branders totdat ze helemaal uit zijn?” Anna heeft de woorden nog niet uitgesproken of de jerrycan met brandgel ontploft, vliegt door de lucht en spat uiteen. De gloeiend hete spetters brandgel vallen op Anna neer. In een reflex sluit Anna haar ogen en mond. Haar T-shirt dat vlam vat, trekt ze vliegensvlug uit. Haar zoon en dochter proberen de vlammen tevergeefs te doven. De brandgel blijft op haar huid plakken en is moeilijk te doven. Haar kinderen helpen haar naar de badkamer, een klein afstandje, maar Anna staat nog steeds in brand en door de zuurstof laaien de vlammen weer op.

“Het is alsof je iedere dag een te heet gewassen spijkerbroek aantrekt, zo strak zit de huid om mijn benen” Anna: “Ik hoor mijn zoon nog roepen ‘geen koud water, dan raakt ze in shock, lauw water, lauw!’ Ze hebben ontzettend goed gehandeld. Als ik mijn ogen sluit zie ik mezelf weer in de badkuip zitten terwijl ik de zwarte huid van mijn benen af zie bladderen en zo door het putje zie verdwijnen…een absurde gewaarwording. Ik dacht nog: daar gaat mijn huid.” Tweeënhalve maand wordt Anna opgenomen in het Brandwondencentrum. Ruim drie weken wordt ze in kunstmatige coma gehouden. Haar lichaam is voor 45 procent verbrand. Haar armen, benen, buik, gezicht en handen zullen nooit meer hetzelfde aanvoelen. Anna: “Het is alsof je iedere dag een te heet gewassen spijkerbroek aantrekt, zo strak zit de huid om mijn benen.” De littekens zijn de zichtbare gevolgen van het ongeval, maar de schade aan Anna’s lichaam is veel groter. Ze is snel moe, heeft slaapproblemen, concentratieverlies en haar kortetermijngeheugen is slechter. Een dop van een fles afdraaien is nu een uitdaging omdat ze kracht verloren is in haar handen.

Test je eerste hulp kennis op www.brandwondenstichting.nl/bbq Brandbare vloeistoffen Spiritus, bio-ethanol, benzine, wasbenzine en brandgel zijn allemaal vormen van brandbare vloeistoffen. Steek een barbecue of vuurkorf nooit aan met brandbare vloeistoffen. Ze kunnen onverwachts grote steekvlammen creëren.

Waarom gevaarlijk? Bij het openen van een fles brandbare vloeistof komt er altijd een gaswolk vrij. Deze onzichtbare gaswolk blijft in de lucht hangen en is zéér brandbaar. Komt daar één vonkje bij, dan ontstaat een steekvlam.

Veiligheidstips • • • • • •

Plaats een fles brandbare vloeistof nooit in de zon, zo ontstaat explosiegevaar. Open een fles brandbare vloeistof nooit in de buurt van vuur, zo ontstaan steekvlammen. Is het vuur uit, maar de temperatuur nog hoog, dan is er nog steeds gevaar op steekvlammen en explosies. Een steekvlam gaat met de wind mee, zorg daarom dat je de wind in je rug houdt. Lees de gebruiksaanwijzing van de brandbare vloeistof én van het voorwerp waarvoor je de vloeistof gebruikt. De énige manier om een barbecue veilig aan te steken, is met aanmaakblokjes!

Wij W ij zoeken

W

OK-assistenten en anesthesie medewerkers Kom jij ons team versterken? wwww.werkenbijhetrkz.nl juni 2017 • 05


Revalidatie

Zelfstandig met ondersteuning

Niemand aan de zijlijn Het leven verandert ingrijpend bij een handicap, ziekte of ongeluk. Ook voor ouders, kinderen, partners en direct betrokkenen. Heliomare biedt ondersteuning en begeleiding bij: revalidatie, onderwijs, arbeid, bewegen en sport. Zodat u zo zelfstandig mogelijk kan deelnemen aan de maatschappij. Er is meer mogelijk dan u denkt! Voor meer informatie of aanmelding: Kijk op onze website: www.heliomare.nl of bel T 088 920 88 88

Heliomare Revalidatie Relweg 51 1949 EC Wijk aan Zee E info@heliomare.nl heliomare

onderwijs reva lidatie wonen arbeidsintegratie dagbesteding spor t

Kenniscentrum voor infectieveiligheid

• Medisch microbiologische diagnostiek en interpretatie • Consultatie ten behoeve van therapie • Ondersteuning bij opstellen beleid rond infectieziekten • Infectiepreventie

Streeklab Haarlem tel.: 023-5307800 info@streeklabhaarlem.nl 06 • juni 2017

• Epidemiologische analyse • Legionellapreventie • Wetenschappelijk onderzoek • Logistieke service

www.streeklabhaarlem.nl


Integrale geboortezorg in de praktijk

“IK HAD VERTROUWEN IN MIJN BEVALLING” Rianne van den Brink is de kersverse moeder van dochter Vera. Ze ondervond de voordelen van de integrale zorg rondom zwangerschap en geboorte; haar verloskundigen werken nauw samen met andere professionals in de geboortezorg waaronder de gynaecologen in het Rode Kruis Ziekenhuis. “Waar ik ook zou bevallen, ik had er vertrouwen in.” Informatiebijeenkomsten over bevallen: kijk in de Agenda Rianne van den Brink met dochter Vera op pagina 9

Een natuurlijk zetje om te bevallen Als Rianne vijf dagen over tijd is, helpt verloskundige Hester de bevalling op gang. “Ook de gynaecoloog zette zich in voor een natuurlijke start van de bevalling. Toen ik met 41 weken en vijf dagen nog steeds niet bevallen was, schoof zij met afspraken zodat ik nog die middag een ballonkatheter kon krijgen. Zou die later zijn geplaatst, dan was de kans groter geweest dat ik ingeleid had moeten worden.” Rianne hoeft haar verloskundige niet in te lichten over de ballonkatheter, dat doen de collega’s in het ziekenhuis. “Alles was geregeld, ik hoefde zelf nergens achteraan te gaan.”

Alles onder controle Dankzij de ballonkatheter kan Hester de volgende ochtend de vliezen breken en komt de bevalling op gang. Rianne: “Ik voelde me zelfverzekerd dat ik thuis kon bevallen. Ik heb geen moment aan het ziekenhuis gedacht. Hester gaf mij de controle tijdens het opvangen van de weeën en het vertrouwen dat ik het kon.” De bevalling verloopt voorspoedig; even na negen uur ’s avonds wordt Vera geboren. Al vrij snel stelt Hester voor om toch naar het ziekenhuis te gaan; de placenta komt niet vanzelf mee.

Toch naar het ziekenhuis

“Alles was geregeld, ik hoefde zelf nergens achteraan te gaan”

“Even dacht ik nog dat ik samen met Emiel en Vera in de ambulance kon stappen, “ vertelt Rianne, “maar de ernstige blik van de verpleegkundige zei genoeg; dit was serieuze koek. Het idee dat Emiel achter de ambulance aan zou moeten rijden, stelde me niet gerust. Hester hakte de knoop door; ze besloot bij ons te blijven – ook al was haar dienst al afgelopen – en bracht Emiel en Vera in haar auto naar Beverwijk.” Ondertussen ruimde kraamverzorgster Eline het huis op, zette de wasmachine aan en schoof de sleutel door de brievenbus.

Iedereen staat voor je klaar

Foto: Heleen Vink

Rianne wordt in het ziekenhuis opgewacht door de klinisch verloskundige en de gynaecoloog, achter de schermen staat het OK-team klaar. De placenta wordt onder algehele narcose verwijderd. “Dat je geopereerd moet worden, daar kun je je niet op voorbereiden. Heel fijn om te weten dat iedereen klaar staat als dat nodig is.” Ook Hester bleef nog even. Ze bekommerde zich om Emiel, zorgde ervoor dat Vera tegen zijn blote borst kon liggen.“Ik keek er wel van op dat de arts naar Emiel ging om te vertellen dat de operatie goed was verlopen, en dat ik hem niet heb gezien. Heel netjes dat hij terugkoppeling gaf, maar ik had het ook fijn gevonden om te horen wat er gebeurd was.” Ver na twaalven werd het hele gezin herenigd in de kraamsuite. “Ik had Vera uren niet gezien. Eindelijk kon ik haar bewonderen.”

Wordt het Alkmaar of Beverwijk? Rianne van den Brink ging er aan het begin van haar zwangerschap vanuit dat ze in een ziekenhuis zou willen bevallen. Haar verloskundigen van Verloskundige Praktijk Castricum vertelden over de goede samenwerking met het Rode Kruis Ziekenhuis. Rianne: “Onze voorkeur ging daarom uit naar het RKZ.” Tijdens de informatiebijeenkomst over

De voordelen van integrale geboortezorg

bevallen in het RKZ was haar verloskundige ook aanwezig. Rianne: “De kraamsuites zagen er niet direct medisch uit, dat sprak me aan. In de weken die volgden, gaven de verloskundigen me het vertrouwen dat ik ook thuis zou kunnen bevallen. Gelukkig kende ik de kraamsuites al. Waar ik ook terecht zou komen, ik had er vertrouwen in.”

In de regio Midden Kennemerland werken verloskundigen, gynaecologen, kinderartsen, verpleegkundigen, echoscopisten en kraamzorg met elkaar samen. Ze vormen het Verloskundig Samenwerkingsverband (VSV) Midden Kennemerland. Ellen Maussen is Unitmanager VrouwMoeder-Kind in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. Wat merken aanstaande moeders van jullie samenwerking? Ellen Maussen: “We maken gezamenlijke afspraken, onder andere over het beleid tijdens de bevalling. En alle verloskundige professionals kijken samen wat de beste zorg is voor ‘onze’ aanstaande moeders.”

Hester weer mee Mocht ze ooit een tweede kindje verwachten, dan zal Rianne in het ziekenhuis moeten bevallen. Rianne hoopt dat haar eigen verloskundige er in de kraamsuite bij kan zijn. “Je kent elkaar en bent op elkaar ingespeeld. We hebben het supergoed gedaan als team!”

In het kort

Door een ballonkatheter wordt de baarmoeder geprikkeld om zelf hormonen aan te maken die de baarmoedermond ‘rijp’ maken voor de bevalling. Het inleiden van een bevalling gebeurt met medicijnen die weeën opwekken. juni 2017 • 07


GOEDE VRAGEN IN DE SPREEKKAMER

Met een vrijwilliger het ziekenhuis in

“ZE WIST WIE IK WAS, PERFECT”

Hoe kunt u zich het best voorbereiden op een gesprek met uw arts? Patiëntenfederatie Nederland adviseert om de volgende vragen te stellen:

Bram van der Horst (86) speelt nog drie keer per week jeu de boules. Aan zijn wandelstok heeft hij een magneet met een draadje bevestigd. Daarmee haakt hij de magneet aan de bal en trekt hij de bal aan het touwtje omhoog. Die handeling kan hij doen zonder zijn evenwicht te verliezen. Toch is hij in de afgelopen weken een paar keer gevallen, soms zonder aanleiding.

Wat zijn mijn mogelijkheden? Wat zijn de voor- en nadelen daarvan? Wat betekent dat in mijn situatie?

Begeleiding tot in de wachtruimte

Beter begrip en makkelijker contact Op verzoek van de Patiëntenfederatie Nederland stelden bijna 300 mensen deze drie vragen tijdens een consult. De meeste gesprekken werden gevoerd bij huisarts, specialist of fysiotherapeut. Het overgrote deel van de patiënten zegt dat het stellen van de vragen heeft geholpen. Ze begrijpen de medische situatie beter, hebben heldere en duidelijke antwoorden gekregen, kregen soms een andere behandeling en hadden meer het gevoel dat ze zelf konden kiezen. Acht van elke tien mensen zeggen dat ze de eigen medische situatie beter begrijpen en gemakkelijker kunnen praten over wat zij belangrijk vinden. Negen van elke tien raden andere patiënten het gebruik van de 3 vragen aan. Patiëntenfederatie Nederland vertegenwoordigt ruim 160 patiëntenorganisaties, kijk op patiëntenfederatie.nl voor meer handige adviezen voor het contact met uw arts.

Op advies van zijn huisarts maakte hij een afspraak bij de val poli in het Rode Kruis Ziekenhuis. Bij binnenkomst werden hij en zijn dochter opgewacht door een vrijwilliger. Bram van der Horst: “Ze wist wie ik was en bracht ons naar boven, tot in de wachtruimte. Perfect. Na het onderzoek bij de geriater bracht dezelfde vrijwilliger ons naar de bloedafname. Daar kregen we voorrang en waren we meteen aan de beurt.” Aan het eind van de ochtend besprak de geriater de resultaten van de onderzoeken met Bram van der Horst en zijn dochter. De vrijwilliger wachtte op hen in de wachtruimte en bracht hen weer naar de uitgang van het ziekenhuis.

Afspraak maken? Patiënten kunnen een afspraak maken voor de begeleiding door een vrijwilliger via het Patiëntenservicebureau, van ma - vr van 09.00 tot 12.30 uur via (0251) 26 51 11 of patientenservicebureau@rkz.nl.

7 VRAGEN OVER ZONBESCHERMING “Te zuinig smeren is eigenlijk het grootste probleem” Vraag

Wat is het verschil tussen UV-A en UV-B?

Vraag

Welke beschermingsfactor (SPF) is goed?

Antwoord

Zonlicht bestaat uit infrarood licht, zichtbaar licht en UV-A, UV-B en UV-C. Van de UV-straling die de aarde bereikt, is het grootste gedeelte UV-A en slechts vijf procent UV-B. Verbranding door zonnebaden wordt meestal veroorzaakt door UV-B licht. Vroeger dachten we dat UV-A niet schadelijk was, nu weten we dat blootstelling aan UV-A ook voor verbranding zorgt en een verhoogde kans op huidkanker geeft. Bovendien is UV-A ook verantwoordelijk voor huidveroudering!

Vraag

Kun je achter glas bruin worden?

Antwoord

Daar kunnen we kort over zijn: ja. Omdat UV-A straling door glas gaat, zul je ook achter het raam moeten smeren. UV-B straling wordt wel tegengehouden door glas.

“Het verschil tussen factor dertig en vijftig is minimaal”

Vraag

Beschermt een wit T-shirt tegen de zon?

Vraag

Kan smeren leiden tot een tekort aan vitamine D?

Antwoord

Hoe belangrijk vitamine D ook is, dit is geen excuus om niet te smeren. Met vijftien tot twintig minuten in de zon heb je al genoeg zonneschijn om vitamine D aan te maken.

De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie adviseert factor vijftien voor dagelijks gebruik en factor dertig in de zon. Het verschil tussen factor dertig en factor vijftig is minimaal: factor dertig beschermt 97 procent en factor vijftig maar één procent meer. Onderzoek laat zien dat mensen langer in de zon blijven met factor vijftig op: ze denken ten onrechte honderd procent beschermd te zijn. Nederlandse dermatologen adviseren daarom factor dertig.

Antwoord

Kleding beschermt tegen de zon. Hoeveel precies, hangt af van weeftechniek en kleur. Een wit T-shirt beschermt maar met factor vijf, en nog minder als het nat is. Donkere kleuren geven meer bescherming. Speciale UV-kleding is te koop, bijvoorbeeld via www.uv-fashions.nl.

Vraag

Antwoord

Antwoord

Het grootste probleem is eigenlijk dat mensen te zuinig smeren. Om de aangegeven factor van het product te halen, moet je twee milligram crème gebruiken per vierkante centimeter huid. Dit komt neer op een halve theelepel voor het gezicht en een eetlepel voor arm, been of rug.

Hoeveel moet je smeren?

Vraag

Helpt aftersun ter verkoeling?

Antwoord

Na een dagje zon is het prettig om het lichaam te verkoelen en verzorgen met bodylotion of aftersun. En nog verstandig ook, want van zonblootstelling droogt de huid uit.

Dermatoloog Marjolein Leenarts beantwoordt nog meer vragen over zonbescherming op onze website, www.rkz.nl/ dermatologie

5 smeertips

Hoewel je met factor dertig goed beschermd bent, blijft het belangrijk om de huid om de twee of drie uur opnieuw in te smeren – nog vaker voor kinderen die in het water of zand spelen. Alle smeerregels in het kort: • Gebruik

een factor dertig of hoger • Smeer een half uur voordat je in de zon gaat 08 • juni 2017

• Vergeet

de volgende plekjes niet: op en achter de oren, voeten en het randje onder de zwembroek of het badpak

• Zoek

tussen 12.00 en 15.00 uur de schaduw op • Bedek de hoofdhuid met een hoedje of een pet


AGENDA Datum en tijdstip

Activiteit

Ma 12 juni

Look good… Feel better

09.30 - 11.30 uur in de Prof. De Grootzaal 2, 1e etage van het RKZ

Workshop van stichting Look good... Feel better met praktische informatie en advies over uiterlijke verzorging bij kanker.

Di 4 juli

Hoe bevalt het?

19.30 tot 21.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur

Informatiebijeenkomst over bevallen voor zwangere vrouwen en hun partners, gezamenlijk georganiseerd door de afdeling Gynaecologie en Verloskunde RKZ, kinderafdeling RKZ, kraamorganisaties en verloskundigenpraktijken in de regio (VSV Midden Kennemerland). Een rondleiding langs de kraam (couveuse)suites is daarbij inbegrepen. Ook krijg je alle gelegenheid om vragen te stellen, bijvoorbeeld over pijnstilling.

Di 15 augustus

Hoe bevalt het?

19.30 tot 21.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur

Informatiebijeenkomst over bevallen voor zwangere vrouwen en hun partners, gezamenlijk georganiseerd door de afdeling Gynaecologie en Verloskunde RKZ, kinderafdeling RKZ, kraamorganisaties en verloskundigenpraktijken in de regio (VSV Midden Kennemerland). Een rondleiding langs de kraam(couveuse)suites is daarbij inbegrepen. Ook krijg je alle gelegenheid om vragen te stellen, bijvoorbeeld over pijnstilling.

Woe 23 augustus

Obesitas: ‘operatie ja / nee?’

17.00 - 18.00 uur, inloop van 16.30 uur

Tijdens de informatiebijeenkomst vertellen chirurg Michiel Hunfeld en obesitasverpleegkundige Petra ten Brug van het Obesitascentrum van het Rode Kruis Ziekenhuis over obesitas en over de operatie als onderdeel van de behandeling. Anja van Kuilenburg van de Nederlandse Obesitas Kliniek licht het begeleidingstraject toe.

Di 12 september

‘Nierfunctiestoornis’: wat betekent dat voor mij?

19.00 tot 21.00 uur in het restaurant van het Rode Kruis Ziekenhuis op de 2e etage van het ziekenhuis. De zaal is vanaf 18.30 uur open

Informatiebijeenkomst over nieren en wat het betekent als ze niet goed (meer) functioneren. Internist-nefroloog Margreet Bartels, Internist-nefroloog Hanneke van den Broek, Internist-nefroloog Lotte Lips en diëtist Karin Hartog vertellen over anatomie, symptomen, klachten, oorzaken, behandeling, controles, dieet, dialyse en transplantatie. U heeft alle gelegenheid om vragen te stellen.

Aanmelden voor een informatiebijeenkomst U kunt zich aanmelden via het aanmeldingsformulier op de website via www.rkz.nl/agenda of telefonisch bij het Patiëntenservicebureau: T (0251) 26 51 11 (maandag t/m vrijdag van 09.00 - 16.00 uur). De toegang is gratis. Locatie: Alle informatiebijeenkomsten worden gehouden in het restaurant op de tweede verdieping van het Rode Kruis Ziekenhuis, tenzij anders aangegeven.

Foto: Heleen Vink

Tijdens haar zwangerschap nam Rianne een kijkje op de verlosafdeling van het Rode Kruis Ziekenhuis:

“De kraamsuites zagen er niet direct medisch uit, dat sprak me aan. Mijn verloskundigen gaven me het vertrouwen dat ik ook thuis zou kunnen bevallen. Waar ik ook terecht zou komen, ik had er vertrouwen in.”

RODE KRUISWOORDZOEKER Alle onderstaande woorden zijn in deze woordzoeker verwerkt. Herkent u een woord? Streep het dan door. Na het wegstrepen van alle woorden blijft een aantal letters over. De eerste tien vormen de oplossing van de woordzoeker. Aanmaakblokje Behandelplan Bevalling Energie Kraamsuite Medicatiebox

Persoonlijk Prikpost Röntgenfoto Slapen Smeren Sneldiagnostiek

Snurken Spreekkamer Valpoli Veilig Zonnebrand

Stuur uw antwoord (inclusief uw naam, adres en telefoonnummer of e-mailadres) in vóór 1 september 2017 en maak kans op een heerlijke appeltaart van patisserie Dick Leek uit Beverwijk. Mail uw antwoord naar communicatie@rkz.nl. Bij meerdere goede inzendingen wordt er geloot. Het goede antwoord van de vorige puzzel was: GASTVRIJ. De appeltaart is gewonnen door mw. B. Kors-Schmidt uit Beverwijk.

V U Z O N N E B R A N D E E K

N E P A L S J P A W U N I E P

E W V J J J K V G E B G I R E

K T E V Y H O O Q G R T B Ö R

R E I L O P L A V E S W E N S

U N L U J U B K N O P O H T O

N Y I K S T K E N S R P A G O

S D G V J M A G H F E S N E N

X O B E I T A C I D E M D N L

E L H E N I M A F H K E E F I

R L L U D Y N B R Y K R L O J

T J F L V D A J H K A E P T K

R A E T D K A M B Z M N L O E

O N P R I K P O S T E N A C H

S B E V A L L I N G R H N E R

juni 2017 • 09


Meer informatie zie www.bouwsteentjes.nl

10 • juni 2017


DIGITALE POST Wij horen graag van u hoe u onze zorg waardeert, ook via Twitter, Facebook en LinkedIn. Volg ons als u op de hoogte wilt blijven van nieuws en vacatures.

Enkele reacties via Twitter, Facebook of LinkedIn: Denise Westerveld Gisteren (6 april) op het brandwondenspreekuur geweest met mijn dochter en we kwamen vanwege een littekenprobleem op haar buik, maar het eerste wat de dokter opviel was dat zij teveel speling in de gewrichten van haar pols heeft. Nadat hij naar haar buik had gekeken kwam hij daar op terug en gaf ons goed advies. Ondanks dat we er inmiddels alweer 10 jaar komen blijven ze superlief en zorgzaam. Kitty, je bent een topper. Nicole voelt zich zo relaxed bij jou. Echt heerlijk om te zien! Marian Zonneveld Schram Super geholpen donderdagnacht na een snoeduik van de trap. om half 1 binnen gerold en om half 4 met gipsen pootje alweer in mijn eigen bed. Topartsen en superlieve verpleegkundige die er een mooi gipsvoetje van gemaakt heeft.

Jannie van Zutphen Goed ziekenhuis, lieve mensen en goed eten. Wat kan ik nog meer zeggen.

Op donderdag 21 september is het 90 jaar geleden dat wij onze deuren openden voor de inwoners van de regio. Op deze dag worden feestelijke activiteiten georganiseerd in het ziekenhuis.

AL 90 JAAR SPECIAAL VOOR U!

Erika Van de Bilt Wij zijn enorm blij met onze zeer betrokken kinderarts. hij kent onze dochter al vanaf haar geboorte bijna 14 jr geleden. Hetkorte lijntje met hem is voor ons zeer waardevol gezien de ernst van de aandoening waar onze dochter aan leidt. Monique Hegman Ik moest naar de pijnpoli. Daar werd ik zo lief en vakkundig opgevangen. Hoe ze daar met patiënten omgaan: een dikke 10.

/RKZ.BrandwondencentrumBeverwijk /RodeKruis ZH /company/rode-kruis/ziekenhuis

Kom op 14 oktober een kijkje nemen! Open Huis Op zaterdag 14 oktober bent u weer van harte welkom tijdens een spetterende Open Huis die helemaal in het teken zal staan van het 90-jarig lustrum. U kunt bijvoorbeeld een kijkje nemen achter de schermen en er zijn leuke activiteiten voor kinderen. Zet de datum vast in uw agenda!

MEDICIJNEN PER BOX: VEILIG EN GEMAKKELIJK Het innemen van geneesmiddelen kan een heel gepuzzel zijn. Sommige pillen moeten drie keer daags, andere twee keer daags en weer andere enkele malen per week worden ingenomen. Menig patiënt verlaat met een ingewikkeld schema en een tas vol geneesmiddelen het ziekenhuis.

COLOFON

Voor U is een uitgave van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. De krant wordt driemaal per jaar verspreid in de regio Kennemerland, Alkmaar en de Zaanstreek. Hoewel de inhoud met zorg is geschreven, kunt u hieraan geen rechten ontlenen.

Afgestemd op uw persoonlijke situatie Om de medicijninname voor patiënten veiliger en gemakkelijker te maken biedt de apotheek van het RKZ een nieuwe service: de medicatie box. De medicijnen zijn gesorteerd op dag en tijdstip en precies afgestemd op uw behoefte. Uiteraard wordt bij het uitreiken van de medicatie box ook rustig de tijd genomen voor uitleg en het beantwoorden van uw vragen.

Welke aandoeningen? De medicatie box is nu beschikbaar voor patiënten die oncologie- of pijnmedicatie nodig hebben. Patiënten krijgen een informatiefolder mee over het gebruik van de medicijnrol en de medicatie.

HET RKZ WENST U EEN GOEDE ZOMER TOE!

Redactie en fotografie

Vormgeving

Afdeling Communicatie Rode Kruis Ziekenhuis T (0251) 26 57 27 E communicatie@rkz.nl

Hannique de Jong

Uitgeverij

Rode Kruis Ziekenhuis

BC Uitgevers BV, Sneek T (0515) 42 94 29 E advertenties@bcuitgevers.nl

Vondellaan 13, 1942 LE Beverwijk T (0251) 26 55 55

Bladmanager Dennis de Kam, T (0515) 42 94 28

Druk Janssen/Pers Rotatiedruk, Gennep

Het Rode Kruis Ziekenhuis maakt deel uit van het Zorg van de Zaak Netwerk.

WAT VINDT U VAN ONZE ZORG? Uw mening helpt ons weer om verder te werken aan een nog betere zorgverlening. Het RKZ houdt zelf patiënttevredenheidsonderzoeken, maar u kunt uw mening ook geven via www.zorgkaartnederland.nl/. Deze site biedt een vrijwel volledig en onafhankelijk overzicht van het zorgaanbod in Nederland. Alvast bedankt! juni 2017 • 11


Voor U - Rode Kruis Ziekenhuis Regiokrant - editie juni 2017  
Voor U - Rode Kruis Ziekenhuis Regiokrant - editie juni 2017  

Nieuws en verhalen uit het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk: Cor heeft slaapapneu, maar staat nu uitgerust op, Rianne had vertrouwen in ha...

Advertisement