Issuu on Google+

Hechting

Oktober 2011 Tweede jaargang

03

Uit het leven gegrepen Rookstopper

Spataderpoli

‘Ik voelde me

Snel doorstromen

Vruchtbare samenwerking

Mammacare 1000 Borsten Beurs

IVF samenwerking

een slappeling’

met VUMC

8

11

15

24


Inhoud 03

Uit het leven gegrepen Uit het leven gegrepen; spataders, borstkanker, worstelen met (stoppen met) roken, graag een kind willen en het lukt niet… Het komt veel voor en is daardoor herkenbaar voor velen. Lees mee over mogelijke medische behandelingen. Maar ook over de praktische en emotionele kanten die er bij komen kijken. ‘Ik voelde me een slappeling, maar nu ben ik trots op mezelf’ zegt gestopte roker Petra.

Nieuws

5

Patiënt aan het woord Rookstopper

8

Zorg Spataderpoli

11

Opleiden Beginnende specialisten

12

Zorg Vruchtbare IVF samenwerking

15

Wat doet die arts nog meer Neuroloog Jon Zegerius

16

Daar moeten we wat mee Ziekenhuisbacteriën

19

Continuing promise Zorg op zee

20

Donatie De laatste wens

21

Bijeenkomsten

23

Mammacare 1000 Borsten Beurs

24

Onderzoek Aandacht na chemo

26

Bouw

28

De Cliëntenraad

31

RKZ Online, Puzzel, colofon

33, 34

12

16

24

26


Nieuws

Zorg

Campagne: Naar dokter of ziekenhuis? Medicatieoverzicht mee! Sinds kort hangen in het RKZ en in huisartsenpraktijken en apotheken in MiddenKennemerland posters en flyers om u als patiënt aan te sporen altijd een actueel medicatieoverzicht mee te nemen naar een afspraak met de huisarts of in het ziekenhuis. De campagne is een gezamenlijk initiatief van het RKZ, Huisartsenvereniging Midden-Kennemerland en Apotheken Midden-Kennemerland, geïnitieerd vanuit het platform medicatieveiligheid en duurt tot eind december 2011.

Verantwoordelijker en veiliger De drie organisaties hebben de handen ineen geslagen om u te informeren over het belang van het meenemen van uw persoonlijk

Deelname Kreisprijs Het RKZ/Brandwondencentrum reikt 28 november 2011 voor de tweede keer de ‘Kreisprijs’ uit. Iedereen die in 2010 of 2011 een artikel over brandwondenonderzoek heeft gepubliceerd of een voordracht over brandwonden heeft gehouden kan meedingen. De Kreisprijs bestaat uit een bedrag van 3000 euro, bestemd voor nader onderzoek naar brandwonden. De ‘Kreisprijs’ voor het beste brandwondenonderzoek is op 30 oktober 2009 ingesteld door het RKZ/Brandwondencentrum, ter gelegenheid van het afscheid van prof. dr. Robert Kreis. De prijs is bedoeld om jonge artsen en

Unieke Wijckloop voor kinderen, jongeren en volwassenen Medewerkers van het Rode Kruis Ziekenhuis, de ViVa! Zorggroep en Heliomare organiseren voor de derde keer het sportieve loop evenement De Wijckloop. Dit unieke en kleinschalige sportieve wandel- en hardloopevenement gaat grotendeels over onverharde paden. De start is bij Heliomare in Wijk aan Zee en gaat via het strand de duinen in. De Wijckloop vindt plaats op zondag 2 oktober; start is om 10.00 uur. Er kan gekozen worden tussen een wandel-

medicatieoverzicht. De apotheker kan u daarbij helpen. Zo kunt u zelf bijdragen aan een veilige behandeling. Posters, flyers en stickers Vanaf eind augustus zijn de posters en flyers overal te vinden. Wij vragen onze medewerkers de boodschap zoveel mogelijk onder de aandacht te brengen bij onze patiënten: altijd een medicatieoverzicht mee bij elk doktersbezoek! Door onder andere het meegeven van de flyer en het opplakken van een opvallende sticker op de afsprakenkaart.

onderzoekers te stimuleren onderzoek te doen naar brandwonden en daarover te publiceren. De deadline voor inzending is 30 september 2011. Uit de inzendingen worden drie onderzoekers genomineerd. Zij mogen op een symposium op 28 november een voordracht van ca. 10 minuten houden. Ter plekke wordt de winnaar van de Kreisprijs 2011 bekend gemaakt. Voor onderzoekers die mee willen doen staat meer info over de procedure op: www.rkz.nl/kreisprijs.

route van 10 km, een hardloopwedstrijd voor volwassenen van 10 en 16 km en de loop voor kinderen en jongeren tot 16 jaar van 1,5 km en 3 km. Uiteraard mogen papa’s en mama’s, opa’s en oma’s ook meedoen. Dat kan zelfs nog voordat hun eigen wedstrijd van 10 of 16 kilometer plaatsvindt. Kijk op www.wijckloop.nl, schrijf u in via www.inschrijven.nl.

5


Nieuws

Algemeen

Eerste kraamsuites klaar De verpleegkundigen zijn te gast in jouw kamer. Dat gevoel moet je als zwangere vrouw krijgen in de kraamsuites in het RKZ. Niet het gevoel van het ziekenhuis, maar de sfeer van thuis moet in de suites hangen. Het is mooi ingericht, met fleurige bloemenprints, je kunt bezoek ontvangen wanneer je maar wilt en er is altijd koffie en thee. De zorg voor de moeder en de baby wordt in overleg geregeld.

Eind september zijn de eerste vier kraamsuites klaar. Eind november zijn dat er negen. Bijzonder is dat drie van de suites geschikt worden gemaakt voor moeders met kindjes die in de couveuse moeten liggen. Ze kunnen samen met hun moeder op de kamer verblijven. De moeder krijgt zorg van de afdeling verloskunde en de baby van een verpleegkundige die is gespecialiseerd in neonatologie (voor te vroeg geboren baby’s).

Xbox Kinect voor brandwondencentrum Sinds enige tijd staat in de recreatieruimte van het brandwondencentrum een Xbox Kinect, geschonken door Microsoft. Nazorgverpleegkundige Anita Boekelaar had in december de stoute schoenen aangetrokken en Microsoft benaderd of zij het BWC wilden sponsoren met deze nieuwe spelcomputer. Aanleiding daarvoor was dat een sportieve meneer, met twee zeer ernstig verbrande handen, zich na een paar weken opname in het brandwondencentrum beter voelde en zich ging vervelen. Anita zorgde voor luisterboeken en een WII spelcomputer met sport-spellen. Bij de WII moest de patiënt echter een controler vasthouden en dat lukte maar moeizaam in zijn verbrande handen. Daardoor ontstond het idee om Microsoft te vragen een Xbox Kinect te doneren. Deze spelcomputer reageert op bewegingen van het lichaam. Een controler vastgehouden hoeft dus niet. Microsoft honoreerde de aanvraag en de spelcomputer is inmiddels

geïnstalleerd. De patiënten van het brandwondencentrum zijn er heel erg blij mee!

Boek over onverklaarde lichamelijke klachten Astrid Blok, gezondheidspsycholoog en cognitief gedragstherapeut in het RKZ, heeft een boek geschreven over ‘Omgaan met onverklaarde lichamelijke klachten’. Ze deed dat samen met Jan Houtveen, onderzoeker van de Universiteit Utrecht en auteur van het boek ‘De dokter kan niks vinden’ uit 2010. Het boek bevat onder andere interviews met RKZ-

6

cliënten die met onverklaarde lichamelijke klachten kampen. Vanaf begin oktober kunt u op www.rkz.nl vinden hoe u het boek kunt bestellen. In het RKZ worden ook cursussen gegeven over het omgaan met deze klachten, zogeheten SOLK-cursussen. Informatie hierover vindt u op www.rkz.nl. Of u kunt met de afdeling Psychiatrie bellen voor meer informatie: 0251 783 724.

Hechting 03 / oktober 2011


Algemeen

Spreekuur Parkinsonverpleegkundige Sinds september werkt op de polikliniek neurologie een speciale Parkinsonverpleegkundige. Met een wekelijks spreekuur én een telefonisch spreekuur is de zorg voor Parkinson patiënten hiermee uitgebreid. Parkinson is een chronische ziekte. In de loop der tijd raken steeds meer disciplines betrokken bij de behandeling. Er is vaak sprake van ingewikkelde medicatielijsten en er kunnen verschillende klachten optreden. Zoals stijfheid en trillen, maar ook bijvoorbeeld geheugenklachten of duizeligheid. De Parkinsonverpleegkundige speelt een belangrijke rol om alle zorg die hierbij komt kijken goed te coördineren.

RKZ op TV Klokhuis In oktober herhaalt de NTR twee afleveringen van jeugdprogramma Klokhuis over brandwonden. Op 7 oktober wordt een kijkje genomen in het Brandwondencentrum in Beverwijk.

Op 11 oktober volgt een portret van een patiëntje met brandwonden. Uitzending van 18.25 tot 18.40 uur.

BIO-BITS SchoolTV heeft opnamen gemaakt voor het nieuwe programma BIO-BITS over mens en lichaam. Het is bedoeld voor het het voortgezet onderwijs. In deze aflevering wordt de

jonge astmapatiënte Kimberly gevolgd bij het sporten en medicijngebruik thuis. Ook brengt ze een bezoek op de kinderpoli bij kinderarts Dirk Jan van Zuidam. En ze voert een longfunctietest uit in het ziekenhuis. De uitzending is op 3 november van 5.15 tot 5.30 uur en daarna ook te zien op www.uitzendinggemist.nl

7


Door: Marten Groen - Beeld: Ronald Goedheer

Patiënt aan het woord

‘Ik voelde me een slappeling’ Stel: je rookt al jaren en hebt talloze malen geprobeerd te stoppen. Telkens lukt het maar niet. Je gezondheid heeft er flink onder te lijden, net als je zelfvertrouwen. Dat is ook het verhaal van Petra Schoo uit Beverwijk. Met hulp van de Rookstopcoach is het haar tóch gelukt.

Waarom wilde je stoppen met roken? “De hoofdzaak was mijn gezondheid. Ik had op een gegeven moment ernstige COPD, een chronische longaandoening. Ik begon daar erg last van te krijgen: constant buiten adem en hele zware hoestbuien. Mensen in mijn omgeving vroegen ook telkens wanneer ik nou eens zou gaan stoppen.”

deur. Pas toen ik uit mezelf dacht: en nu moet het gedaan zijn, ging ik er ook echt voor. Mijn longarts heeft me doorverwezen naar de Rookstoppoli van het Rode Kruis Ziekenhuis. Ik kreeg medicijnen en nicotinepleisters om de verslaving langzaam af te bouwen en te voorkomen dat ik weer zou gaan groeien. Maar het belangrijkste was de groepstherapie.”

Hoe lang heb je gerookt? “Ik ben op mijn negende begonnen… Nu ben ik 51, dus dat is ongeveer 42 jaar! In het begin was het lekker stoer doen tijdens de wekelijkse repetitie van de drumband. Later mocht ik ook gewoon thuis roken. Eigenlijk te zot voor woorden hè? Maar ja, in mijn omgeving rookte iedereen. Op het dieptepunt rookte ik drie pakjes per dag. Toen het roken op mijn werk werd verboden, heb ik gelijk ontslag genomen en ben ik thuis gaan werken. Kon ik mooi mijn eigen gang gaan…”

Wat is dan de kracht van deze therapie? “Je komt in een groep gezellige mensen terecht met hetzelfde probleem. Je moet je voorstellen hoe ik me een slappeling heb gevoeld als een stoppoging weer mislukte. Dankzij de verbondenheid met die mensen in de groep, gesprekken die je met elkaar voert en de deskundige begeleiding, heb ik zelfvertrouwen gekregen. Je beseft dat je niet de enige bent die hier mee worstelt.”

Heb je vaak geprobeerd te stoppen?

Wat voor invloed heeft het op je leven gehad?

“Ontelbare keren. Ik kan me niet meer herinneren hoe vaak ik ’s ochtends zei: en vandaag stop ik. En dan kocht ik dezelfde avond alweer een nieuw pakje. Het was een enorme verslaving. Het lukte me wel om langere periodes te stoppen, maar dan kwam ik flink aan en vroegen mensen of ik zwanger was. Dat was voor mij een reden om opnieuw een sigaret op te steken.”

“Ik kan weer alle normale dagelijkse dingen doen, in een normaal tempo fietsen en stukken lopen. En dat stimuleert me om het vol te houden. Ben erg trots op mezelf geworden! Ik kan zeggen dat ik eindelijk het licht heb gezien. Natuurlijk is het nog wel eens zwaar, maar dan probeer ik afleiding te zoeken. En die therapie duurt een jaar, dus ik heb nog steeds ondersteuning.”

En nu is het toch gelukt! Hoe is dat gekomen? “Mijn gezondheidsklachten werden steeds erger. Maar toen mijn longarts aangaf mij geen vijf jaar meer te geven, was zelfs dat geen stok achter de

8

Hechting 03 / oktober 2011


‘Op het dieptepunt rookte ik drie pakjes per dag’

9


Kies zelf een thuiszorgorganisatie die bij u past‌ Persoonlijke benadering Flexibel en slagvaardig Gratis intake aan huis

BeterThuis, een goede keus! Koning Bodyfashion is gespecialiseerd in het geven van advies omtrent borstprotheses en aanverwante artikelen. Wij voeren een breed assortiment van verschillende merken borstprotheses zoals Anita, Amoena, Silima en Basko Camp. Uiteraard zijn we SEMH gecertificeerd. Koning Bodyfashion is daarnaast gespecialiseerd in lingerie, foundation en badmode.

Adres: Zeestraat 7, 1941 AJ Beverwijk,

tel 0251-223736, info@bodyfashionkoning.nl

SPECIALIST IN HAARWERKEN Van Aostastraat 4 1851 JC Heiloo T 072 - 5337660 www.kapperdeboer.nl

Belt u voor meer informatie met Cees Jan Vendrik.

tel. 0251 219091 of 06 22959794

www.beter-thuiszorg.nl

BeterThuis


Door: Gea de Jong

Spataderpoli nieuwe stijl

Snel doorstromen Diagnose en behandelplan op één ochtend. Soms zelfs de behandeling ook op dezelfde dag. Dat is het resultaat van de nieuwe werkwijze op de Spataderpoli. Dermatologen en vaatchirurgen van het RKZ werken nauw samen om mensen met spataderen zo snel mogelijk een passende behandeling te kunnen bieden.

In een spreekkamer van de polikliniek Dermatologie vertellen vaatchirurg Jorianne de Nie en dermatoloog Marjolein Leenarts over de Spataderpoli ‘nieuwe stijl’. Sinds mei 2011 houden zij gezamenlijk spreekuur voor mensen met spataderen, net als dermatologen Leon Plusjé en Martina Kozel en in oktober komt er een extra vaatchirurg bij. “De samenwerking is niet nieuw” vertelt De Nie, “maar onze aanpak is veel efficiënter. Drie, vier keer terugkomen voor een diagnose, is verleden tijd. Nu vertellen we de patiënt op één ochtend wat er aan de hand is én hoe we de spataderen willen behandelen.”

De eerste afspraak De patiënt begint de ochtend op de Spataderpoli met een bezoek aan de vaatverpleegkundige. Samen nemen zij een vragenlijst door, die de patiënt thuis al heeft ontvangen en ingevuld. Daarna volgt de afspraak met de vaatchirurg en dermatoloog. Zij onderzoeken samen het been en besluiten of er een aanvullend duplexonderzoek nodig is. Dat onderzoek kan direct plaatsvinden. ”Een duplex maakt een echo van de bloedvaten en stelt de stroomrichting van het bloed vast. We kunnen ermee zien waar de spataderen zich bevinden, en of er lekke aderklepjes zijn“, legt Leenarts uit. “We beoordelen de duplex zodra die klaar is. Vervolgens bespreken we het behandeladvies met de patiënt. Gaat het om het inspuiten van kleine spataderen, dan kan dat vaak dezelfde

dag nog. In ieder geval geven we een datum voor de behandeling mee.”

Naar de dokter? Is een behandeling altijd zinvol? Spataderen zijn niet mooi, ze kunnen pijn, jeuk, vermoeide benen en zwellingen veroorzaken, maar zijn niet levensbedreigend. Sommige mensen hebben weinig last. De Nie is duidelijk: “Als je last krijgt, is het verstandig een specialist te raadplegen. Verwaarlozing kan leiden tot nare situaties, bijvoorbeeld open wonden.“ “Spataderen zijn nog niet te genezen”, besluit Leenarts, “maar we kunnen de klachten wel verlichten of zelfs wegnemen.”

Het Spataderspreekuur is op maandagochtend. Telefoonnummer: 0251 265 147 (ma - vrij 8.30 - 12.00 uur en 13.00 - 16.30 uur). Een verwijzing voor een afspraak is niet nodig. Neem contact op met uw zorgverzekeraar voor informatie over de vergoeding van de behandeling. De folders ‘De Spataderpoli’ en ‘De behandeling van spataders’ kunt u downloaden op de RKZ-website: www.rkz.nl/folders of aanvragen via het telefoonnummer hierboven.

11


‘Vertrouwen om jezelf te ontwikkelen’

12

Hechting 03 / oktober 2011


Door: Marten Groen - Beeld: Ronald Goedheer

Opleiding

“Help, een broekie aan m’n bed” Wetenschap ontstaat door denken en verklaren, wijsheid door voelen en ervaren. Deze uitspraak gaat zeker op voor beginnende specialisten in ziekenhuizen. Zij moeten in het diepe springen en in de praktijk de kneepjes van het vak leren. In het RKZ werken in 2011 gemiddeld steeds 17 AIOSsen: Artsen In Opleiding tot Specialist.

Assistent In Opleiding tot Specialist worden ze genoemd, of kortweg AIOS. Christiaan van Bergen is één van die specialisten in opleiding bij het Rode Kruis Ziekenhuis. Hij wil orthopedisch chirurg worden. Voor het zover is, doorloopt hij een lang traject van voelen en ervaren. Niemand begint zomaar zelfstandig aan een grote operatie. Je kijkt eerst mee, mag daarna kleine handelingen verrichten en tenslotte onder begeleiding voor het eerst zelf een ingreep doen. Christiaan: “Toen ik bij het RKZ kwam, heb ik de eerste drie maanden op de spoedeisende hulp gewerkt en een maand stage gelopen bij het brandwondencentrum. Pas daarna mocht ik algemene chirurgie gaan doen.” De begeleiding van de AIOS is intensief. Dat moet ook wel, want er komt veel op hen af. “De eerste maanden waren hectisch. Je wilt natuurlijk alles zo goed mogelijk doen, maar met weinig ervaring is dat soms lastig. Gelukkig kun je altijd terugvallen op een ervaren chirurg. Dat geeft vertrouwen om jezelf te ontwikkelen. Dat was ook één van de redenen dat ik in dit ziekenhuis wilde werken. Er is hier een goede mix van opleiding en gezelligheid.”

Prachtig! Pas na een tweejarige basisopleiding volgt de specialisatie. “Dan ga ik voor vier jaar in opleiding bij het AMC in Amsterdam om orthopedisch chirurg te worden.” In de tussentijd mag Christiaan al wel aan het vak proeven. “Inmiddels heb ik twee keer een kophalsprothese gedaan. Dat is het aanbrengen van een nieuwe kop bij een heupfractuur. Prachtig! Ook

het verwijderen van een galblaas middels een kijkoperatie was bijzonder.” Dit alles onder de deskundige begeleiding van alle chirurgen in het RKZ en Huib Cense in het bijzonder. Hij is de opleider van de arts-assistenten. “Aan mij de eervolle taak om de AIOS te begeleiden tot chirurg, door het opstellen van een onderwijsprogramma, ervoor te zorgen dat ze voldoende opereren en te begeleiden bij onderzoek. Niemand begint hier zomaar rechtstreeks uit de schoolbanken. Altijd nemen we mensen aan die al ervaring hebben als basisarts of wetenschappelijk onderzoek hebben gedaan”, aldus Cense.

Ervaren collega “Patiënten vragen soms weleens of ik de ingreep eerder heb gedaan”, vertelt Christiaan. “Dan vertel ik dat ik chirurg in opleiding ben en dat er bij de operatie altijd een ervaren collega aanwezig is. Dat stelt de mensen gerust.” De andere medewerkers beschouwen Christiaan gewoon als een volwaardig collega. “Juist doordat ik veel contact heb met patiënten, weet ik veel van hun achtergrond en kan ik een goede bijdrage leveren.” Huib Cense: “Wat dat betreft is het ook goed voor patiënten om te weten dat het RKZ een opleidingsziekenhuis is. Daarmee weet je dat er hier heel veel wordt gedaan aan onderwijs en onderzoek. Het houdt ons allemaal scherp, wat weer ten goede komt aan de patiënt.”

13


Praktijk voor huidtherapie Ga voor een gavere huid RAY VAN DEN BERG HAARWERKEN is een onderdeel van ray van den Berg kappers. Een multifunctionele kapsalon die al meer dan 40 jaar “meer is dan alleen een kapsalon”. In onze salon bieden wij verschillende specialisaties aan zoals haarverlenging, haar en hoofdhuid diagnoses visagie en haarwerk (pruiken). n n n n n n n n

Speciale ruimte voor extra privacy Erkend leverancier van haarwerken. Aangesloten via alle Zorgverzekeraars. Lid van Top Haarwerkers Gilde Nederland. SEMH gecertificeerd. Mogelijkheid tot huisbezoek. Uitgebreide informatie op onze internetsite. Collectie alternatieve hoofdbedekking zoals bijvoorbeeld mutsjes, sjaals en Buff’s.

Lasertherapie: - Laserontharing met Lumenis Lightsheer Diodelaser, ook voor donkere huid - Couperose & pigment verwijderen met Diolite XP diodelaser

Huidtherapie: - Huidverbetering met dermaroller - Acnetherapie - Peeling ook voor donkere huid - Camouflagetherapie - Verwijderen steelwratjes - Huidverzorging en advies

Lid Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en ingeschreven bij Kwaliteitsregister Paramedici. Vergoeding huidtherapie door zorgverzekeraar vaak mogelijk 100% Huid is gevestigd in Castricum. Belt u voor informatie of een vrijblijvend kosteloos consult

06 - 30 91 71 32 of zie www.100procenthuid.nl info@100procenthuid.nl

Hilbersplein 29 n 1944 RB Beverwijk n 0251-234041 www.vandenbergkappers.nl n info@vandenbergkappers.nl

Op donderdagmiddag Huidtherapie spreekuur in het Rode Kruis Ziekenhuis op poli Dermatologie


Door: Gea de Jong

Zorg

Vruchtbare samenwerking Sinds april is het RKZ gestart met transport IVF. Dit is een samenwerking met het IVF-laboratorium van VU medisch centrum in Amsterdam. De IVFbehandeling vindt deels plaats in Beverwijk en deels in Amsterdam. Hoe gaat dit in z’n werk? Hans van Weering, en Margriet Krombeen, resp. gynaecoloog en zorgmanager Gynaecologie & Verloskunde in het RKZ, leggen uit.

Eén behandeling, twee ziekenhuizen. Handig? Van Weering: “Zeker voor mensen uit deze regio. Een IVF-traject is belastend: lichamelijk, psychisch, en ook praktisch. De meeste afspraken voor de IVF-behandeling vinden hier in het RKZ plaats, dat kan zelfs voor het werk of ’s avonds. Er zijn maar twee afspraken in VU medisch centrum. Dit scheelt enorm veel geregel en tijd.”

Wat vindt plaats in VU medisch centrum en wat gebeurt in het RKZ? Van Weering: “Hier in het RKZ kijken we of mensen in aanmerking komen voor IVF. Patiënten krijgen uitleg en informatie over de ingreep. De behandeling start met het stimuleren van de eierstokken. Via echo-onderzoek wordt de eicelontwikkeling gevolgd. Zijn de eicellen rijp, dan volgt de punctie: de eicellen worden op de poliklinische operatiekamer uit de eierstokken verzameld. Direct daarna brengt de man de eicellen naar VU medisch centrum. Dit is zijn taak, omdat hij daar zijn aandeel moet leveren: het sperma, waarmee in het laboratorium de eicellen worden bevrucht. Na drie dagen wordt in VU medisch centrum het beste embryo (bevruchte eicel) in de baarmoeder van de vrouw teruggeplaatst. De overige worden zo mogelijk ingevroren.”

Best heftig, zelf de eicellen vervoeren. Van Weering: “De eicellen zijn goed beschermd in een verwarmde koffer. Daar kunnen ze zonder probleem vier uur in bewaard worden. De man heeft alle tijd om naar Amsterdam te rijden.”

De vrouw blijft in het RKZ? Krombeen: “Ja, zij mag na de punctie lekker bijkomen op een afdelingsbed tot haar man terugkomt. Bij de punctie zijn twee verpleegkundigen aanwezig. Een daarvan houdt zich bezig met pijnstilling en de ander assisteert bij de punctie.”

Hoe verlopen de behandelingen tot nu toe? Krombeen: “Goed, de eerste koppels verwachten inmiddels hun kind. Over een paar maanden hopen we het eerste succesverhaal te kunnen melden!”

Wat is In Vitro Fertilisatie (IVF)? Heel kort: IVF is bevruchting van de eicel buiten de baarmoeder. In de folder ‘Transport IVF RKZ en VU’ vindt u alles over IVF door het RKZ/VUmc. Deze folder kunt u downloaden van de RKZ-website www.rkz.nl/folders, of aanvragen bij de IVF-polikliniek, balie 48, T 0251 265 684.

15


Tekst: Marissa Jalink - Beeld: Ronald Goedheer

Wat doet die arts nog meer

Neuroloog met gitaar Jon Zegerius werkt al tien jaar in het RKZ als neuroloog. Daarnaast treedt hij regelmatig op met het gitaarduo Lopuhaä & Zegerius. ‘Ik oefen elke dag, soms ook tussen de patiënten door. Dan is er rust’.

Bovenop zijn dossiers ligt een flinke stapel bladmuziek. “Ja, dat is toevallig, ik heb net nog even gespeeld. Dat doe ik soms ook tussen de patiënten door.” Zegerius loopt naar zijn locker en toont trots zijn gitaar die daar staat te rusten. “Thuis heb ik natuurlijk ook een gitaar, maar ik oefen hier ook wel, gewoon op mijn kamer.” Tijdens zijn studie wilde hij eigenlijk klassiek gitarist worden. Het conservatorium heeft hij uiteindelijk niet gedaan, het werd toch geneeskunde. “De muziekwereld is nog moeilijker dan de medische wereld. Daarmee bedoel ik: nog lastiger om je plek in te vinden. Ik heb wel jarenlang les gehad van een docent van het conservatorium. Ik ken dus alle tips en trics. Ik heb ook vaak leerlingen van het conservatorium begeleid, en zat echt in dat klassieke muziekwereldje.”

Badhuis Zegerius speelt al sinds zijn 8e, en speelt dus al 48 jaar ‘min of meer intensief’ zoals hij het zelf omschrijft. Sinds 15 jaar speelt hij samen met Rik Lopuhaa, wiskundige in het dagelijks leven. “Rik is mijn overbuurman, toen we elkaar ontmoetten kwamen we erachter dat wij ook in Amsterdam als kind bij elkaar om de hoek gewoond hadden, zonder het van elkaar te weten. Hij kwam vroeger vaak in het badhuis, waar wij op uit keken. Vervolgens bleek dat hij net als ik klassiek gitaar speelt. Als klap op de vuurpijl blijken we ook op dezelfde dag jarig te zijn. Dan lijkt het toch wel een beetje of het is voorbestemd, dat wij samen zouden gaan spelen. Dat doen we inmiddels vijftien jaar, sinds 1997. En nog nooit is er een onvertogen woord gevallen. Er is nog geen enkele sprake van

16

slijtage, wat toch wel vaak gebeurt met duo’s.” Sowieso speelt Zegerius het liefst samen. “Met Rik speel ik als duo, maar ook met andere muzikanten. Onlangs heb ik de anesthesiologe en mooie sopraan Diana van Iterson nog begeleid, tijdens de promotie van een collega in het ziekenhuis. Ik treed niet vaak op voor collega’s, maar af en toe komt het er toch van. Sterker nog, bij het afscheid van mijn voorganger heb ik ook gespeeld.” Voor Zegerius in het RKZ aan de slag ging, werkte hij in een psychiatrisch ziekenhuis als neuroloog. “De psychiatrie vind ik, net als de neurologie ontzettend interessant. In dat ziekenhuis heb ik op een bepaald moment opgetreden, en toen kwam alles samen: ik speelde als neuroloog klassieke gitaar in een psychiatrische instelling. Een mooie driehoek.”

Rust Zegerius is in de eerste plaats liefhebber van klassieke muziek, hij luister er ook heel graag naar. “Wat ik bijvoorbeeld de mooiste muziek voor twee gitaren vind, zijn de Spaanse dansen van Granados. Het zijn er twaalf, en wij spelen de eerste zes. Klassiek gitaar spelen is de ideale manier om even je werk achter je te laten. Kunst vind ik een mooie manier om een andere kamer in te lopen. Het werken met patiënten vind ik geweldig, maar de gezondheidszorg is continu in beweging. Bezuinigingen, veranderingen, reorganisaties; dat is niet altijd leuk. Er is weinig rust. Wanneer ik dan mijn gitaar erbij pak en ga spelen, dan is er rust.“

Hechting 03 / oktober 2011


‘Ik oefen vaak tussen de patiënten door’

17


Van de buren…..! Ruim zeventig jaar is de Tandartsengroepspraktijk Beverwijk gevestigd in de historische villa naast het Rode Kruis Ziekenhuis. Begonnen als praktijk aan huis door de heer Hamann senior is de kliniek nu uitgegroeid tot één van de grootste groepspraktijken van Nederland. Diverse disciplines van de tandheelkunde worden u hier aangeboden. Esthetische behandelingen, implantaten, (moeilijke) wortelkanaalbehandelingen, bleken etc. Er werken 8 tandartsen, 2 mondhygiënistes en 3 preventieassistentes. In dit blad zal elk kwartaal een speciaal aandachtsgebied van deze praktijk worden belicht.

De praktijk staat ook weer open voor nieuwe patiënten. Checkt u gerust de website www.tandartsengroepspraktijkbeverwijk.nl of ga langs op de Vondellaan 27. Telefonisch is de praktijk bereikbaar onder nummer 0251-229061.

Met vriendelijke groet van de buren…..!


Hoe gaan we om met multiresistente bacteriën? Daar moeten we wat mee!

Foto: Bram Diederen in zijn lab.

Multiresistente bacteriën komen regelmatig in het nieuws; elk ziekenhuis heeft er wel eens mee te maken. Sommige zijn met bijna geen enkel antibioticum te bestrijden; daarom worden ze ook wel superbacteriën genoemd. Hoe gaat het RKZ hier mee om?

Voor gezonde mensen zijn multiresistente bacteriën ongevaarlijk. Binnen een paar maanden raak je de bacterie meestal vanzelf weer kwijt. Maar patiënten die verzwakt of zwaar gewond zijn, kunnen ernstig ziek worden door de superbacterie. Het lichaam moet keihard vechten om de bacterie te verslaan.

Testen In het RKZ worden sommige patiënten getest op multiresistente bacteriën. Patiënten die bijvoorbeeld in bepaalde landen zijn geweest hebben een verhoogde kans op besmetting. De test wordt onderzocht op Streeklaboratorium voor de Volksgezondheid Kennemerland in Haarlem. Blijkt iemand besmet te zijn, dan werken artsmicrobioloog Bram Diederen van het streeklaboratorium en de ziekenhuishygiënisten van het RKZ nauw samen om de situatie in de hand te houden en verdere besmetting te voorkomen.

Handen wassen De bacterie verspreidt zich alleen via lichamelijk contact met de patiënt of via de besmette omgeving. “De belangrijkste oorzaak van verdere verspreiding is onvoldoende hygiëne”, aldus Diederen. “De bacterie kan zich niet zoals een griepvirus via de lucht verplaatsen. Daarom is het van het allergrootste belang dat ziekenhuizen goede preventieregels in acht houden. Deze regels zijn eigenlijk vrij simpel en houden

bijvoorbeeld in dat artsen en verpleegkundigen na aanraking met iedere patiënt hun handen wassen of desinfecteren.” Patiënten die besmet zijn worden in isolatie verpleegd. Dat betekent dat ze alleen op een kamer liggen. Verpleegkundigen, artsen en alle andere mensen die voor besmette patiënten zorgen, dragen aparte kleding: een wegwerpschort, mond- en neusmasker, handschoenen en muts. Na ieder bezoek wordt deze kleding weggegooid. Wil je bij een patiënt op bezoek dan moet je ook beschermende kleding aan. Als de patiënt is ontslagen, wordt de kamer ontsmet.

Voorkomen Nog beter is om besmettingen zoveel mogelijk te voorkomen. Ingeborg van Ess, ziekenhuishygiëniste van het RKZ, speelt hierin een belangrijke rol. “Wij stellen ziekenhuisbrede instructies op, hoe om te gaan met deze en andere bacteriën. In een ziekenhuis kun je infecties niet helemaal voorkomen, maar je kunt wel proberen de kans op infecties zo klein mogelijk te maken. Bijvoorbeeld door materiaal te kiezen dat goed te reinigen is én meteen in te grijpen als er sprake is van een besmetting om verspreiding te voorkomen.”

19


Door: Marissa Jalink

OK-verpleegkundige op zee Continuing promise

Foto: Rina Koopman (rechts).

Rina Koopman, OK-verpleegkundige in het RKZ, is net terug van een humanitaire trip in Nicaragua en Guatemala. Op een tot ziekenhuis omgebouwde olietanker ‘de USNS Comfort’, assisteerde ze een flink aantal operaties. ‘De mensen daar zijn ontzettend blij dat er iets met hun klacht gedaan wordt.’

Een maand lang was een gigantische verbouwde olietanker de thuisbasis van OK-verpleegkundige Rina Koopman. De USNS Comfort is onderdeel van Continuing promise; humanitaire hulpverlening van de Amerikaanse marine. Het schip, met aan boord twaalf operatiekamers, doet verschillende landen in Midden- en Zuid Amerika aan. Rina Koopman voer mee en meerde aan in Nicaragua en Guatemala. Naast Rina Koopman zaten in het Nederlandse team ook een anesthesist, anesthesiemedewerker, chirurg, OK-assistent, huisarts, tandarts en tandarts-assistent en IC-verpleegkundige. Het was niet Koopmans eerste keer; ze heeft al de nodige OK-ervaring opgedaan in onder andere Afghanistan, Irak en Bosnië. “Daar zag ik voornamelijk oorlogswonden, van mensen die op een mijn waren gestapt of beschoten waren. Op de USNS Comfort zie je meer de ‘gewone’ dingen, die we hier in het RKZ ook langs zien komen.” Voor er geopereerd kon worden werden alle mensen gescreend. De mensen hadden verwijsbriefjes mee van hun huisarts of ziekenhuis, en werden gescreend op schoolpleinen. Degenen die geopereerd moesten worden, werden dan met kleine schepen of soms een helikopter naar het schip vervoerd. Ik ben één keer mee geweest naar een screening,

20

dat was ongelooflijk. Het plein zat vol met zo’n tweehonderd mensen, die allemaal gezien moesten worden door specialisten. Ik begeleidde de mensen die voor de gynaecoloog kwamen, we hebben die dag wel vijftig mensen gescreend. Die mensen zijn zo ontzettend blij dat ze met hun klachten terecht kunnen. In de operatiekamers zie je heel veel mensen met staar en liesbreuken. Ook veel kinderen met een hazenlip, die kun je met een operatie zo goed helpen! Helaas zijn er ook schrijnende gevallen, mensen bij wie uitzaaiingen gevonden zijn. Hier kan niets aan gedaan worden, omdat het schip maar kort in de haven mag blijven. Elke avond na het eten werd besproken hoeveel operaties er waren gedaan, wat er was bereikt. “Daar werd dan flink voor geapplaudisseerd, heel Amerikaans.” Toch snapt Koopman de trots van de Amerikaanse marine wel. “Het werk is ontzettend nuttig. Er wordt niet alleen geopereerd, er zijn ook tandartsen mee, die behandelingen en voorlichting geven. Dat is hard nodig, er lopen in Guatemala ontzettend veel kleuters met zwarte stompjes in hun mond. Er worden door vrijwilligers en technici allerlei projecten gedaan, zoals het opknappen van klaslokalen en waterputten. Ook zijn er dierenartsen aan boord, die vee vaccineren en uitleggen hoe het vee verzorgd moeten worden.“

Hechting 03 / oktober 2011


Door: Marissa Jalink

Orgaan en weefseldonatie

De laatste wens De donatievraag. Wanneer stel je hem als arts en hoe doe je dit zonder de naasten af te schrikken? Ineke Storm, donatiefunctionaris van het RKZ houdt zich hiermee bezig, en zorgt dat artsen goed voorbereid zijn op het stellen van de vraag.

Het is natuurlijk ontzettend lastig om over na te denken: je eigen dood. Toch doen steeds meer mensen dit, gezien de flinke toename van donorregistraties.

De vraag In het RKZ zorgt de commissie orgaandonatie- en weefseldonatie voor voorwaarden die borg staan voor een goed verloop van de donatieprocedure. Artsen en arts-assistenten worden voorbereid op het voeren van het donorgesprek. Iedere arts die het RKZ binnenkomt heeft een gesprek met Ineke Storm, donatiefunctionaris. “Een belangrijk punt is dat artsen eerst het donorregister moeten

raadplegen en dan pas de familie. Wanneer blijkt dat de patiënt met bezwaar in het donorregister staat, dan wordt de donatievraag niet gesteld aan de familie. Als blijkt dat de overleden patiënt wel wil doneren, of niet in het register staat, kan de arts het gesprek met de naasten anders ingaan.”

Veto familie Mocht de familie toch onoverkomelijke emotionele bezwaren hebben, kunnen zij de donatie tegenhouden. “De familie heeft een veto. Artsen worden er in getraind goed te achterhalen of naasten echte bezwaren hebben, of dat ze overmand zijn door emoties. Het gaat om de laatste wens van een patiënt, het is het laatste wat je nog kunt doen.“

Nazorg Nabestaanden kunnen achteraf met Ineke Storm een gesprek aangaan. “Ik hoor vaak dat ze heel tevreden zijn over de vraagstelling van de artsen en de ruimte die ze gekregen hebben om echt goed na te denken. Tijdens dit gesprek kunnen ze ook informatie krijgen over wat er gebeurd is met het weefsel van hun geliefde. Is het gebruikt? Wie heeft het gekregen? Dit beperkt zich tot een korte omschrijving: mannelijke patiënt, 76 jaar. Soms kan het weefsel niet gebruikt worden. De oorzaak blijft privé. De privacy van de patiënt blijft, ook na zijn dood, voorop staan.” Wilt u zich ook registeren? Ga naar www.jaofnee.nl. Met uw digiD kunt u hier ook controleren of u zich al geregistreerd heeft en op welke manier.

21


NOTARIS MAATSCHAP BATENBURG Kantoor Beverwijk Zeestraat 26 Tel. 0251-262800 Kantoor Haarlem Tempelierstraat 20A Tel. 023-5530900

Specialisten in: Onroerendgoedrecht Ondernemingsrecht Familierecht Estate Planning NotariĂŤle informatietechnologie


Evenementenkalender

Informatiebijeenkomsten voor patiënten Het RKZ organiseert regelmatig informatiebijeenkomsten voor patiënten. Over allerlei verschillende onderwerpen. Dit najaar staan bijvoorbeeld al gepland incontinentie, COPD, Obesitas, inclusief een speciale XXL-markt, bevallen in het RKZ. Zie de agenda in deze Hechting en kijk ook op www.rkz.nl voor nieuws en aanvullingen. Opgeven kan ook altijd via de website. September 29 september: Boekpresentatie ‘Omgaan met onverklaarde lichamelijk klachten’ Zie pagina 3 in deze Hechting. Aanmelden via aanmelden@rkz.nl

29 oktober: XXL-markt Informatiemarkt, entertainment, muziek en gratis tests voor mensen met overgewicht.

November 16 november: Wereld COPD-dag

Oktober 2 oktober: Sportief wandel- en hardloopevenement

Gratis longfunctiemeting in het RKZ. Inschrijving op de dag zelf.

Dit sportieve wandel- en hardloopevenement voor kinderen en volwassenen vindt dit jaar voor de derde keer plaats in de duinen van Wijk aan Zee.

29 november: Hoe bevalt het

5 oktober: informatieavond: Incontinentie

Januari 17 januari: Informatieavond over chirurgie bij overgewicht

Ongewild verliezen van urine of ontlasting. Een probleem waarover niet of nauwelijks wordt gepraat. Jammer, want er zijn heel veel mogelijkheden om de klachten te bestrijden of voorkomen.

Informatieavond over bevallen in het ziekenhuis voor zwangere vrouwen en hun partners.

14 oktober: 1000 Borsten Beurs

Wanneer kom je in aanmerking voor een maagband? Hoe is de begeleiding voor mensen met ernstig overgewicht? Wat houdt de operatie in? De antwoorden op deze en veel meer vragen komen aan bod

Informatie, modeshow, sprekers, pruiken en entertainment. Voor vrouwen en mannen met borstkanker (in hun omgeving). Zie ook pagina 24 in deze Hechting.

Zie voor meer informatie/aanmelden www.rkz.nl/agenda


‘Afstand tussen patiënt en ons is klein’

24

Hechting 03 / oktober 2011


Door: Marten Groen - Beeld: Ronald Goedheer

1000 Borsten Beurs: Zorg

Info, modeshow, sprekers, pruiken Op vrijdag 14 oktober wordt voor de tweede keer de 1000 Borsten Beurs gehouden: een beurs over borstkanker. Mariette Noorderbroek, Yvonne de Vries en Jodien de Graaf zijn als mammacare verpleegkundigen van het Rode Kruis Ziekenhuis en betrokken bij de organisatie.

Met ruim 2000 bezoekers was vorig jaar de eerste editie van deze beurs over borstkanker in Heerhugowaard een groot succes. Mariette: “We kregen heel veel positieve reacties van mensen die het fijn vonden dat deze informele bijeenkomst georganiseerd werd, omdat je er vragen kunt stellen over borstkanker en lotgenoten kunt ontmoeten.” De informele sfeer buiten het ziekenhuis en de toegankelijke benadering van artsen zorgden er mede voor dat vrouwen, hun familieleden en vrienden blij waren met dit initiatief. Reden genoeg voor een vervolg. Ook omdat borstkanker in Nederland toeneemt. Ongeveer 1 op de 8 vrouwen - en heel soms een man krijgt ermee te maken. Dankzij bevolkingsonderzoeken wordt borstkanker nu vaak sneller ontdekt en kan er ook in een eerder stadium ingegrepen worden.

Beetje aandacht Mammacare verpleegkundigen Mariette Noorderbroek en Yvonne de Vries zijn speciaal aangesteld om patiënten te begeleiden en ondersteuning te bieden. “Wij fungeren als een steunpilaar”, zegt Mariette, die al ruim 34 jaar verpleegkundige is. “De afstand tussen ons en de patiënt is vaak veel kleiner dan die tussen de arts en patiënt. En een beetje extra aandacht doet vaak wonderen. Mammacare verpleegkundigen (mamma is het Latijnse woord voor borst) zijn makkelijk bereikbaar en tijdens het hele proces van intake tot nazorg betrokken. “De situatie waarin wij kennismaken met de mensen

is natuurlijk niet mooi. Vaak is de tijd tussen de onderzoeken, uitslag en een eventuele operatie nogal kort”, zegt Yvonne. Zij is al vier jaar als mammacare verpleegkundige werkzaam. “Wij proberen de mensen zoveel mogelijk gerust te stellen en goed voor te lichten.”

Welke bh De 1000 Borsten Beurs is een extra onderdeel in het aanbod van ondersteuning en informatie. Het Rode Kruis Ziekenhuis organiseert deze beurs samen met andere ziekenhuizen in NoordHolland. Er zijn gastsprekers, er zijn artsen en verpleegkundigen aanwezig en er zijn standjes van belangenverenigingen en organisaties zoals Pink Ribbon. Yvonne: “Maar je kunt er ook informatie krijgen over pruiken, er zijn modeshows en je kunt leren hoe je je borsten moet onderzoeken op knobbeltjes.” De mammacare verpleegkundigen van de deelnemende ziekenhuizen hebben ook een gezamenlijke stand. “Hier beantwoorden we vragen over hoe de operaties verlopen, over protheses en wat voor bh de vrouwen kunnen dragen”, aldus Yvonne. “Daarnaast is het voor ons ook fijn om met de collega’s van andere ziekenhuizen kennis te maken en van elkaars aanpak te leren.” De 1000 Borsten Beurs wordt gehouden op vrijdag 14 oktober in de Waerdse Tempel in Heerhugowaard, tussen 15.00 en 21.00 uur. De entree is 3,50 euro. Op woensdag 12 oktober is er ook een beurs in Groningen. Meer informatie: www.duizendborsten.nl

25


Door: Femke Sanders - Beeld: Ronald Goedheer

Onderzoek

Meer aandacht patiënt na chemo De kans om te blijven leven met sommige vormen van kanker neemt toe. In de behandeling ligt de focus niet meer alleen op het remmen van de tumor en de overleving van de patiënt. Er is steeds meer aandacht voor het effect op het welbevinden van de patiënt, anders gezegd: kwaliteit van leven. RKZ ziekenhuisapotheker Doranne Hilarius verdiepte zich gedurende tien jaar in dit onderwerp. In juni 2011 promoveerde zij.

Monitoring “Tijdens mijn onderzoek ben ik patiënten tijdens chemotherapie gaan volgen. Ik heb ze vragenlijsten laten invullen en dagboekjes meegegeven om bij te houden. De informatie die je op deze manier verkrijgt, is enorm waardevol. We kunnen hierdoor de zorg beter afstemmen op de individuele patiënt. Iedere patiënt is immers uniek”, aldus Doranne Hilarius. Als het aan haar ligt, gaan ziekenhuizen patiënten thuis monitoren en begeleiden met behulp van modules op de pc of speciaal daarvoor ontwikkelde app’s op de smartphone. De komende periode hoopt ze met behulp van verpleegkundigen- en patiëntenpanels dit idee verder uit te werken. In de tussentijd grijpt ze iedere gelegenheid aan om haar kennis te delen met collega’s, zodat het welbevinden een meer centrale rol krijgt in de behandeling van patiënten met kanker.

blijkt is dat de mate waarin patiënten aangeven moe en/of misselijk te zijn maar beperkt invloed heeft op de behandeling. Zo blijken misselijkheid en braken vooral een probleem te zijn bij jonge vrouwen. Zij krijgen echter geen extra medicatie voorgeschreven ter behandeling van deze klachten. Dit gebeurt alleen bij acuut braken.” De kennis die Hilarius heeft opgedaan over de groep jonge vrouwen gaat ze inzetten voor een vervolgonderzoek, in de hoop dat de behandelrichtlijn wordt aangepast. Daarnaast komt ze binnenkort met een ‘anti-emetica box’, een box met medicatie tegen misselijkheid die patiënten mee naar huis krijgen. Nemen de klachten later toe, dan kan de patiënt in overleg met de arts de medicatie opvoeren. Hilarius: “Het aantal behandelingen met chemotherapie neemt landelijk enorm toe. De vraag welke invloed het heeft op het dagelijks leven van de patiënt wordt daardoor steeds actueler. Ik ben dus nog lang niet klaar met dit onderwerp. U hoort van mij!”

‘Behandelrichtlijn jonge vrouwen aanpassen’ Oproep panelleden Moe en misselijk De RKZ - apotheker onderzocht ook wat de gegevens vertellen over de geleverde zorg. Hilarius zoomde in op twee onderwerpen die veel invloed hebben op het welbevinden van de patiënt: vermoeidheid en misselijkheid. “Wat

26

Wilt u meedenken over nieuwe manieren om mensen met kanker thuis beter te monitoren? Het RKZ zoekt nog panelleden. Hebt u ervaring met chemotherapie en interesse in deelname als panellid? Meldt u zich dan aan via communicatie@rkz.nl.

Hechting 03 / oktober 2011


‘Welbevinden patiënt moet belangrijk deel behandeling worden’

27


Door: Femke Sanders

Bouw

Opknapbeurt poliklinieken en verpleegafdelingen Het RKZ is al op behoorlijk wat plekken aardig opgeknapt. De afgelopen periode zijn weer een paar belangrijke mijlpalen bereikt in het bouwtraject. En het laatste kwartaal van 2011 heeft nog het nodige in het verschiet.

Uitbreiding behandelkamers SEH

Eigen polikliniek voor Reumatologie

De spoedeisende hulp is flink verbouwd en uitgebreid. Met als resultaat onder andere meer en ruimere behandelruimtes en een opgeknapte en grotere wachtruimte. Ook de gipskamer wordt aangepakt.

Polikliniek Heemskerk is voor Reumatologie opgehouden te bestaan. Zij hebben nu een eigen plek in het RKZ op de begane grond richting polikliniek Chirurgie.

Scopieafdeling Nieuwe locatie voor de huisartsenpost De huisartsenpost deelt niet langer een wachtruimte met de spoedeisende hulp. Voor huisartsenzorg buiten kantoortijden melden patiĂŤnten zich nu op de plek van Bureau Opname. Daarachter bevindt zich de huisartsenpost.

28

Vanaf oktober delen polikliniek Urologie, Maag-, Darm-, Leverziekten en Interne Geneeskunde een gang op de eerste etage. Hier bevindt zich ook de scopieafdeling. Deze compleet vernieuwde afdeling voor onder andere het doen van inwendige onderzoeken van maag, darmen of

Hechting 03 / oktober 2011


blaas, voldoet aan de nieuwste eisen. De drie specialismen gaan hier gezamenlijk gebruik van maken.

Kraam(couveuse)suites In oktober worden de eerste kraamsuites in gebruik genomen. Meer hierover op pagina 6.

Maximaal 4-bedskamers

Meer informatie? Wilt u altijd op de hoogte blijven van de actuele bouwzaken, bezoek dan onze website ww.rkz.nl. Onder bouwnieuws leest u de laatste ontwikkelingen. Goed voorbereid naar het ziekenhuis? Bekijk dan ook even de online plattegrond van het ziekenhuis: ww.rkzplattegrond.nl. Zo bereidt u zich vast voor op de route in het ziekenhuis.

Uitbreiding invalideparkeerplaatsen

Op de vijfde etage is de opknapbeurt van de verpleegafdeling bijna klaar: vernieuwd sanitair, uitgebreidere voorzieningen en maximaal 4-bedskamers. Vanaf oktober is de vierde etage aan de beurt.

Doorloop richting nieuwbouw

Het aantal parkeerplaatsen voor invaliden is begin september uitgebreid. Hiermee komt het RKZ tegemoet aan een veelgehoorde klacht dat er te weinig parkeerplaatsen voor invaliden zijn. Eerder dit jaar werd het aantal plaatsen ook al vergroot. Een parkeerwacht houdt in de gaten of de parkeerplaatsen terecht worden gebruikt. De plaatsen zijn direct voor het ziekenhuis, bij de hoofdingang. Hier zijn ook een aantal spoedplaatsen gereserveerd voor artsen en OKmedewerkers die bijvoorbeeld in de nacht met spoed moeten kunnen parkeren.

Ook op de eerste etage is het nu mogelijk om door te lopen richting de nieuwbouw (aanbouw) van het ziekenhuis. Of andersom. Mocht u bijvoorbeeld bij de longartsen geweest zijn en nog even bloed moeten prikken, kunt u binnendoor.

29


Al meer dan 50 jaar!! Geesterduin 4, Castricum tel. 0251-656917

Koningstraat 60, Beverwijk tel. 0251-212000

www.gravemaker-orthopedie.nl www.gravemaker.eu

Erkend leverancier van: - (semi) Orthopedisch schoeisel - Op maat gemaakte steunzolen - Orthopedische voorzieningen aan confectieschoeisel

Tevens hebben wij: - Pedicure - Orthesen, nagelbeugels, vilttherapie - Speciaal comfortschoenen - Schoenreparatie

Particuliere zorg, PGB zorg en zorg via de AWBZ FlexiCura is een klein bureau voor thuiszorg met een breed dienstenpakket. De cliënt kan het gewenste pakket zelf samenstellen. Voor iedere vraag is er bij FlexiCura een passende oplossing. Direct zorgvuldig geregeld. We werken met kleine teams van vaste medewerkers, die over de juiste referenties en diploma’s beschikken en daarnaast oog hebben voor dienstverlening.

Bij FlexiCura kunt u terecht voor o.a.: • Verpleging thuis • Persoonlijke verzorging • Begeleiding aan huis voor kinderen, volwassenen en ouderen • Nacht- en 24-uurszorg • Hulp bij het huishouden • PGB advies en beheer • Aanvraag indicatie/PGB (gratis) • Au-pair+: oppas voor een aantal uren per dag/week of door een tijdelijk inwonend hulpverlener

Schipholpoort 46 Tel.: 023-5100300 info@flexicura.nl 2034 MB Haarlem Fax: 023-5100307

w w w . f l e x i c u r a . n l


Door: Marissa Jalink

Nieuws

De Cliëntenraad De Cliëntenraad is er voor u, de patiënt. Hoe weet deze raad wat er speelt onder patiënten? En hoe kunnen zij vervolgens zorgen dat er iets met uw stem wordt gedaan? Eggie Wolfs van de cliëntenraad legt uit.

Hoe blijven jullie op de hoogte van wat er speelt onder de cliënten?

Jullie hebben ook spiegelbijeenkomsten georganiseerd, wat houden deze in?

“We krijgen brieven, we hebben contact met patiënten en bezoeken avonden van patiëntenverenigingen. En uiteraard liggen we zelf ook zo af en toe in het ziekenhuis. Sinds kort hebben we een vragenlijst op de website voor patiënten die in het RKZ behandeld zijn. Voor wie geen internet heeft, liggen de vragenlijsten op de poliklinieken. Via deze kanalen blijven we op de hoogte van de ervaringen en meningen van onze patiënten.”

“We hebben een paar jaar geleden spiegelbijeenkomsten geïntroduceerd, inmiddels hebben er twee met succes plaatsgevonden. We zijn van plan dit vaker te doen. Via een brief worden cliënten opgeroepen om mee te doen. Tijdens deze bijeenkomsten zijn ook de specialisten, behandelaars en zorgverzekeraars aanwezig. Dit heeft veel voordelen: door het face to face contact hebben de gesprekken een groot effect op het gedrag van de medewerkers. Vaak komen er heel concrete verbeterpunten op en kan een specialisme er direct mee aan de slag.”

Wat doen jullie met deze informatie? “De signalen vanuit de achterban en het werkveld worden door de Cliëntenraad geanalyseerd en vertaald in adviezen of verbeterpunten. Gevraagd en ongevraagd adviseren wij de Raad van Bestuur over alle zaken die voor patiënten van belang zijn, zoals patiëntenzorg, beleidsplannen, begrotingen, et cetera. Een concreet voorbeeld is de geriatrie; in onze regio een belangrijk specialisme omdat in deze regio veel ouderen wonen. De CR heeft een advies geschreven/is een keer aangeschoven bij het reguliere overleg met zorgverzekeraars. Dat heeft mede bijgedragen aan het uittrekken van geld voor een geriater door de zorgverzekeraar.”

Jullie zijn van plan een cliëntenpanel op te zetten? “Dat klopt, het moet nog goedgekeurd worden maar het plan ligt er. We willen bepaalde patiëntengroepen oproepen: bijvoorbeeld de groep ‘ouderen’. Zij kunnen anoniem vragen beantwoorden, bijvoorbeeld over nieuwe plannen. De mening van deze groepen is zeer belangrijk.” Wat is uw mening over uw behandeling in het RKZ ? Laat het ons weten via: www.rkz.nl/enquete_clientenraad. De formulieren liggen ook op de poliklinieken. Overige vragen over de zorg in het RKZ kunt u mailen aan: cliëntenraad@rkz.nl.

31


Preventie, Behandeling en Advies • Acnetherapie • Camouflagetherapie • Coagulatietherapie • Littekentherapie

• Oedeemtherapie • Ontharen • Peeling • Wondzorg

Lid Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en geregistreerd bij Stichting Kwaliteitsregister Paramedici (StKP). Meer informatie over: Verwijzing, behandelmethodes, vergoeding en tarieven. Neem contact op met: Saskia Groot Huid- en oedeemtherapie. Korte Cieweg 8 • 1901 DT Castricum • tel/fax: 0251- 293308 info@saskiagroot.nl • www.saskiagroot.nl

Orthopedie Techniek Heiloo b.v. Leverancier van: - Prothesen en Orthesen - Korsetten - (Sport) Bandages - Elastische Kousen - Steunzolen - Borstprothesen / Lingerie

Alkmaar (borstprothesen e.d.) ma., di. en do. 9.00 t/m 16.00 uur volgens afspraak Kennemerstraatweg 71 (t.o. MCA) 1814 CG Alkmaar

info@otheiloo.nl

Heiloo (alle producten) ma. t/m vr. 8.30 t/m 16.30 uur Westerweg 88a 1852 AK Heiloo Fax: 072 533 72 34 Tel: 072 533 58 62

Velserbroek (alle producten) Aanmeet-Service center ma. t/m do. 8.30 t/m 16.30 uur Bedrijventerrein Broekerwerf Zeilmakerstraat 60 1991 JC Velserbroek

www.otheiloo.nl


Door: Gea de Jong

RKZ online

Laat u informeren Natuurlijk kunt u ons bellen, langskomen, onze folders lezen of deze Hechting. Maar u vindt informatie van het Rode Kruis Ziekenhuis uiteraard ook op internet. Op www.rkz.nl. In elke Hechting vindt u hier website-weetjes van het RKZ en nieuws over onze activiteiten op het wereldwijde web.

Snel een antwoord op uw vragen

‘Vind ik leuk!’

“Kan ik pinnen in het ziekenhuis?”, “Mag ik mijn medisch dossier inzien?”, “Wat kost een behandeling?” Zomaar een paar veel voorkomende vragen bij patiënten en bezoekers van het Rode Kruis Ziekenhuis. Het antwoord op deze en andere vragen vindt u thuis (of onderweg) snel en gemakkelijk terug op de RKZ-website. Ga naar www.rkz.nl/veelgesteldevragen

Het Rode Kruis Ziekenhuis begeeft zich sinds kort ook op Facebook, de grote sociale netwerksite op internet. En wel met twee pagina’s: één van Bo de Bever, mascotte van de kinderafdeling, en één van het Rode Kruis Ziekenhuis/Brandwondencentrum zelf. Heeft u een profiel op Facebook? Volg ons dan en plaats zelf ook eens een berichtje. Ga naar www.facebook.com, zoek naar ‘Bo de Bever’ en naar ‘Rode Kruis Ziekenhuis/ Brandwondencentrum Beverwijk’ en klik op ‘Vind ik leuk’.

De kinderwebsite: kijken, luisteren, (voor)lezen De kinderwebsite van het Rode Kruis Ziekenhuis is sinds mei 2011 online en staat boordevol informatie over de Kinderafdeling en het Kinderbrandwondencentrum. Met prentenboekjes voor de hele kleintjes over onder andere een operatie en een nachtje slapen. Voor de grotere kinderen en jongeren zijn er fotoreportages, filmpjes en de uitgebreide informatie die je zowel kunt lezen als beluisteren. En tot slot: Bo de Bever, de vrolijke blauwe bever die bezoekers verwelkomt en verrast met nuttige tips. Een bezoekje waard, ook als je geen kind meer bent, kijk op www.kinderwebsite.rkz.nl

Laat van u horen Heeft u een tip, vraag of opmerking over de site? Laat het ons weten. Mail naar website@rkz.nl.

: Volg ons op

iszh om/rodekru c r. e t it w .t w ww isziekenhuis ru k e d ro / m e.co / www.youtub /companies m o .c in d e k www.lin iekenhuis rode-kruis-z

33


Breng letters uit de puzzel over naar de hokjes met het corresponderende nummer

Horizontaal: 1 geraamte 7 hijstoestel 12 plant 13 treffen 14 kloosterzuster 15 wapen 17 plechtige gelofte 19 in memoriam 21 takje 23 vogelproduct 24 strijkmes 27 pl. in Flevoland 30 roeipen 31 lokspijs 32 Europees land 35 taaloefening 38 bijwoord 39 water in Utrecht 41 lidwoord 42 seconde 44 uitbouw 46 vogel 47 werpspel 49 cijfer 51 kapot 52 deel v.e. geschrift Verticaal: 2 schoeisel 3 lidwoord 4 laatstleden 5 vordering 6 zuigspeen 7 Zuideuropees eiland 8 bloeiwijze 9 te koop 10 soort hert 11 schande 14 muurholte 16 voegwoord 18 aanwijzend vnw. 20 brede sjaal 22 tennisterm 25 gravin van Holland 26 profeet 28 stuk stof 29 Europeaan 32 een weinig 33 deel v.e. trap 34 aanvankelijk 35 Griekse letter 36 man van adel 37 pausennaam 40 eerstkomende 43 zouteloos 44 etcetera 45 opstootje 46 kerkelijke straf 48 zangnoot 50 ter inzage

Colofon

Kijk voor de oplossing van de puzzel op: www.rkz.nl

Hechting is een uitgave van het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) in Beverwijk. Het magazine verschijnt vier maal per jaar en wordt verspreid via het ziekenhuis en wachtruimtes van onder andere huisartsen in regio Kennemerland. Aan deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend. Overname van artikelen alleen na toestemming van het RKZ. Redactie: Judith Koning | Jan Kramer | Marjan Ruiter | Agna Nijman | Margriet Krombeen-Stegenga Femke Sanders | Rosalie van Rijn-Rozeman | Marissa Jalink Redactieadres: Rode Kruis Ziekenhuis, Afdeling Communicatie, Postbus 1074, 1940 EB Beverwijk Bladcoรถrdinatie, tekstproductie en eindredactie: Afdeling Communicatie RKZ Tekstbijdragen: Marten Groen,

Fotografie: Ronald Goedheer

Vormgeving: Initium, Utrecht

Opmaak: Hannique de Jong, BCUitgevers

Uitgever: BCUitgevers, Sneek, Telefoon: 0515 - 429 429

Oplage: 15.250

34

donatie

Oplossing puzzel:

Hechting 03 / oktober 2011Hechting september 2011