Issuu on Google+

Hechting

Mei 2011 Tweede jaargang

02

Omgaan met pijn Brandwondenpatiënt

Pijn Dagboek

Arts aan het woord

Het leven opnieuw

Bestijding

Monika Landesz

vormgeven

SOLK

in Indonesië

8

13,15 en 20 16

Nieuwe kinderwebsite

25


Inhoud 02

Omgaan met pijn In deze Hechting kijken we van verschillende kanten naar pijn. Hoe kun je pijn bestrijden, hoe voorkom je pijn, en hoe ga je om met pijn die niet te verklaren is? Daarnaast vertelt de ambassadeur van de Brandwonden Stichting Marlon over zijn leven met brandwonden. Verder een kijkje op de nieuwe hart-long afdeling, en een voorproefje van de nieuwe kinderwebsite. En natuurlijk nog veel meer.

Nieuws

5

Patiënt aan het woord Brandwondenpatiënt

8

Zorg Het Elektronisch Patiënten Dossier

11

Veilig Pijndagboek

13

Onderzoek Pijnbestrijding op de SEH

14

Wat doet die arts nog meer Monika Landesz

16

Daar moeten we wat mee RKZ onder de loep

19

SOLK Omgaan met pijn

20

Zorg Geriatrie

22

Voor de kinderen Nieuwe website

25

Zorg Hart-long afdeling

28

Bouw Toen en nu

30

RKZ Online, Colofon

33

Puzzel, Agenda

34

8

14

16

25


Nieuws Nieuwe CT-scanner

Top!

Het Rode Kruis Ziekenhuis heeft de wereldprimeur met een nieuwe CT-scanner: de Toshiba Aquilion Prime. De scanner heeft minder röntgenstralen

nodig, maakt het mogelijk sneller onderzoek te doen en levert betere beeldkwaliteit. Omdat de beelden direct beschikbaar zijn, kan bijvoorbeeld een eventueel benodigde punctie direct worden uitgevoerd. Dat betekent minder ingrepen en minder dagopnames. Op donderdag 28 april is de nieuwe scan ‘ingezegend’ met een traditionele Japanse sake-ceremonie. Een houten vat sake werd aangeslagen door door de Ch. Kamijima, President en CEO Toshiba Medical Systems Europe.

Onderzoek Kraamcentrum Het Rode Kruis Ziekenhuis heeft een kraamzorgcentrum: ‘Regionale Kraamzorg Midden Kennemerland’. In het centrum werken de gynaecologen en kinderartsen van het RKZ, regionale verloskundigen, ViVa Zorggroep en de jeugdgezondheidszorg samen. Hun doel: de kraamtijd een feestje laten zijn. Of het inderdaad een feestje is, werd onderzocht door onafhankelijk onderzoeksbureau TRIQS. Van Zilveren Kruis kreeg Kraamzorg Midden Kennemerland eerder dit jaar al een 9.3. Patiënten zijn zeer tevreden over de zorg, zo blijkt ook uit het onderzoek dat TRIQS uitvoerde. Het RKZ scoort uitstekend ten opzichte van de resultaten van eerder door TRIQS uitgevoerde onderzoeken, de zogenaamde spiegelinformatie. Op zes van de acht onderdelen scoort Kraamzorg Midden Kennemerland hoger dan de spiegelinformatie. Hoge scores kregen de bejegening, informatie en communicatie, hygiëne, het effect van kraamzorg en de organisatie van zorg. Facetten van het kraamcentrum waar nog verbetering mogelijk is, zijn de

continuïteit van zorg (heb je de gehele periode dezelfde kraamhulp) en cliëntgerichtheid. Niet alleen op ‘de werkvloer’, ook op het web timmert de Kraamzorg aan de weg. Onlangs lanceerde het kraamcentrum een eigen, uitgebreide website. Vol met informatie die elke zwangere vrouw nodig heeft voor en tijdens de kraamperiode. Online kraamzorg aanvragen is ook mogelijk. Het adres: www.rkzkraamzorg.nl

Rectificatie In de vorige Hechting stond de verkeerde naam bij de rubriek “patiënt aan het woord”. Het artikel is geschreven door Marten Groen. Excuses Marten!

5


Nieuws

Algemeen

Lintjesregen in het RKZ Het heeft de koningin behaagd een stevige lintjesregen neer te laten dalen in het Rode Kruis Ziekenhuis. De dag voor Koninginnedag werden onderscheiden: geestelijk verzorger Ron Hopman, Ella van Unen, afdeling Kwaliteit/Stichting Kind en Brandwond, Vrijwilliger Tiny van der Does-Buis en voormalig vrijwilliger Lonny Molenaar. Het RKZ feliciteert hen allemaal!

Parkeerplaatsen invalide en specialisten Er komen meer parkeerplaatsen voor invaliden voor het RKZ. Doordat de spoedparkeerplaatsen voor de specialisten van plaats wisselen met de invalidenplekken, komt er meer ruimte voor de laatste groep. Wij hopen hiermee een probleem dat al enige tijd bestond, opgelost te hebben.

Waarschuwing voor gebruik aanmaakgel De brandwondenartsen van het Brandwondencentrum waarschuwen voor het gebruik van aanmaakgel en andere aanmaakvloeistoffen voor de barbecue. De brandwondenartsen: “Aanmaakgel en andere vloeistoffen om de barbecue aan te maken zijn heel gevaarlijk. Zeker als het warm weer is zal zich in een gelfles gas ontwikkelen waardoor een explosie kan ontstaan, met alle gevolgen van dien. In het Brandwondencentrum zien wij de resultaten hiervan. Vooral kinderen zijn regelmatig het slachtoffer, omdat vooral juist omstanders vaak worden getroffen.”

Wordt vriend van het RKZ De medewerkers van het RKZ doen er alles aan om patiënten goede zorg te bieden. U kunt ook helpen. Door een financiële bijdrage -klein of groot- te geven aan de Stichting Vrienden van het Rode Kruis Ziekenhuis, draagt u bij aan bijvoorbeeld extra faciliteiten, of wetenschappelijk onderzoek. In de afgelopen jaren werden met bijdragen van de Stichting onder andere de recreatieruimte op het Brandwondencentrum vernieuwd, het Stiltecentrum werd ingericht en er werd een vleugel aangeschaft voor concerten en kerkdiensten. Voor meer informatie over de Stichting Vrienden van het Rode Kruis Ziekenhuis kunt u contact opnemen via: info@rkz.nl.

6

Hechting 02 / mei 2011


Algemeen

RKZ breidt service uit met digitale plattegrond Een bezoek aan het ziekenhuis is vaak al spannend genoeg. Als je dan ook nog moet zoeken naar de locatie... Sinds maandag 18 april staat op de website van het Rode Kruis Ziekenhuis een uitgebreide plattegrond voor routes in het ziekenhuis. Patiënten en bezoekers kunnen zich hiermee thuis alvast voorbereiden op hun bezoek aan het ziekenhuis. De routes zijn te printen, zodat het eenvoudig mee te nemen is. Mensen die thuis geen computer hebben, kunnen altijd nog terecht bij het patiëntenservicebureau. Zij maken ook gebruik van de digitale plattegrond en kunnen u ter plekke een uitdraai meegeven. U vindt de plattegrond op: www.rkz.nl.

Informatieavond ernstig overgewicht in het RKZ Wanneer kom je in aanmerking voor een maagband? Hoe is de begeleiding voor mensen met ernstig overgewicht? Wat houdt de operatie in? De antwoorden op deze en veel meer vragen komen aan bod op de informatieavond die het Rode Kruis Ziekenhuis op dinsdag 7 juni organiseert over chirurgische ingrepen bij ernstig overgewicht (obesitas). Tijdens de avond wordt u over het onderwerp geïnformeerd vanuit verschillende invalshoeken. Sprekers zijn onder andere een chirurg, een longarts, een verpleegkundige, een MDL arts en een medewerker van de Nederlandse Obesitas Kliniek. De bijeenkomst vindt plaats in het restaurant van het ziekenhuis op de 2e etage, van 19.00 tot 20.00 uur. De zaal is open vanaf 18.30 uur. Aanmelden kan bij het Patiëntenservicebureau van het RKZ, aan de balie in de centrale hal van het ziekenhuis, telefonisch via 0251 - 265 111 (ma - vrij 9.00-16.00 uur) of via het aanmeldingsformulier op www.rkz.nl. E-mail: patientenservicebureau@rkz.nl.

7


‘Het is toch prachtig dat ik hier in Nederland de beste zorg krijg die ik me maar kan wensen’

8

Hechting 02 / mei 2011


Door: De Brandwonden Stichting en Marten Groen - Beeld: Ronald Goedheer

Patiënt aan het woord

‘Je leven opnieuw vormgeven’ Ruim tien jaar geleden raakte Marlon zwaar gewond bij een gasexplosie in zijn huis. Met brandenwonden in zijn gezicht en op zijn bovenlichaam kwam hij in het Rode Kruis Ziekenhuis terecht. Nu, vele operaties later, is hij ambassadeur van de Brandwonden Stichting. ‘Als ambassadeur kan ik lotgenoten ondersteunen.’

Na een lange dag werken, was ik op de bank in slaap gevallen. Rond half zes ’s ochtends werd ik wakker. Ineens was daar die ontstellend harde klap. In nog geen seconde had een gasexplosie alles verwoest. De kamer was een ravage van rook, stof en vlammen. Plotseling was de brandweer boven. Tot die tijd voelde ik niks. Maar door de lamp op de helm van één van de brandweermannen, zag ik mijn verbrande lijf. Dat was zo’n schok. Daarna ging het snel. Ik werd bij de buren onder de douche gezet. De ambulancebroeder bracht een infuus in. ‘Ik voel m’n neus niet,’ was het laatste wat ik dacht voordat de narcose zijn werk deed. De drie maanden daarna bracht ik door in het brandwondencentrum in Beverwijk. Mijn missie was overleven. Mijn gezin gaf me de kracht om te vechten. In het revalidatiecentrum had ik maar één doel: thuis zijn voor mijn vrouw zou bevallen. Ik wilde weer een vader voor mijn kinderen zijn. Ik heb me suf getraind. Met resultaat! Drie weken voor de geboorte was ik weer thuis.

Tweede familie Het is fantastisch wat de artsen de afgelopen tien jaar voor me hebben gedaan. Als je ziet hoe de medische technieken ontwikkeld zijn sinds het brandwondencentrum is opgericht… Vroeger was ik misschien aan mijn verwondingen overleden, nu heb ik dankzij de chirurgen van het Rode Kruis Ziekenhuis weer een gezicht gekregen. Omdat ik al zo lang in het RKZ rondloop, zie ik de medewerkers een beetje als een tweede familie. Op welke afdeling ik ook moest zijn, ik werd op handen gedragen. Mijn huidige plastisch chirurg

Paul van Zuijlen is een dokter in wie ik een groot vertrouwen heb. Het is toch prachtig dat ik hier in Nederland de beste zorg krijg die ik me maar kan wensen.”

Psychologische hulp Meer dan een jaar na het ongeluk werd de diagnose Post Traumatische Stress Stoornis gesteld. Ik sliep slecht, had nachtmerries en raakte in paniek als ik een ambulance hoorde. Ik ben in behandeling gegaan bij de psychologe van de Brandwonden Stichting. Ook de cursus Verder met littekens en andere projecten van de Brandwonden Stichting, zoals Scartrek (wandelen met lotgenoten) hebben ontzettend geholpen. Dat is wat ik nu aan lotgenoten wil vertellen: vind de moed om naar buiten te gaan. Het heeft ook met durf te maken en welke bagage je had vóór het ongeluk. Ik heb ontdekt dat je heel veel kracht in jezelf hebt om het leven opnieuw vorm te geven. Publiek bezit Heb je brandwonden, dan ben je publiek bezit. Je kan nooit meer onopgemerkt over straat. Je zelfvertrouwen krijgt door die verminkingen een enorme knauw. Het ongeluk heeft me niet alleen aan de buitenkant veranderd, maar ook van binnen. Ik prijs mezelf gelukkig met mijn kinderen, familie en vrienden. In het ziekenhuis was het altijd druk bij mijn bed. Dat zijn echt cadeautjes. Die mensen geven me de kracht om door te gaan. En als je bedenkt wat ik allemaal heb bereikt sinds het ongeluk... Dan kan ik oprecht zeggen dat ik heel trots op mezelf ben!”

9


Kies zelf een thuiszorgorganisatie die bij u past‌ Persoonlijke benadering Flexibel en slagvaardig Gratis intake aan huis

BeterThuis, een goede keus! Koning Bodyfashion is gespecialiseerd in het geven van advies omtrent borstprotheses en aanverwante artikelen. Wij voeren een breed assortiment van verschillende merken borstprotheses zoals Anita, Amoena, Silima en Basko Camp. Uiteraard zijn we SEMH gecertificeerd. Koning Bodyfashion is daarnaast gespecialiseerd in lingerie, foundation en badmode.

Adres: Zeestraat 7, 1941 AJ Beverwijk,

tel 0251-223736, info@bodyfashionkoning.nl

Belt u voor meer informatie met Cees Jan Vendrik.

tel. 0251 219091 of 06 22959794

www.beter-thuiszorg.nl

BeterThuis


Door: Judith Koning

Zorg

Altijd en overal beschikbaar Begin 2012 moet het basis Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) zijn ingevoerd binnen het RKZ. Op de afdeling ICT en ook op veel andere afdelingen wordt achter de schermen hard gewerkt aan de invoering. Peter Bos, sinds juni 2011 interim manager ICT-MIZ, legt uit wat het EPD inhoudt.

Wat is het EPD? “Het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) is niets anders dat het digitaal opslaan en kunnen raadplegen van alle patiëntgegevens. We hebben nu nog papieren dossiers en deze gaan we omzetten in digitale dossiers. De patiëntgegevens kunnen alleen binnen de beveiligde netwerkomgeving van het ziekenhuis uitgewisseld worden. Met dit EPD zullen alle afdelingen 24 uur per dag en op iedere plek in het ziekenhuis een volledig overzicht van patiëntengegevens kunnen oproepen. Dit softwarepakket van ChipSoft ondersteunt medisch specialisten in hun werk. Gegevens van patiënten zijn altijd, en op iedere plek in het ziekenhuis beschikbaar.”

Wat betekent het EPD voor patiënten en huisartsen? “Huisartsen kunnen straks digitaal patiënten doorverwijzen. Het RKZ krijgt deze aanvragen binnen en benadert de patiënt zelf voor het maken van een afspraak. De patiënt kan zijn eigen dossier vanuit zijn computer inzien en zelf afspraken maken met het RKZ. Door het EPD zal er minder telefoonverkeer komen en zijn formulieren vrijwel niet meer nodig. Het blijft natuurlijk wel mogelijk om per telefoon afspraken te maken. De digitale communicatiemogelijkheden zullen dus toenemen; huisartsen kunnen op een veilige manier online uitslagen inzien, zowel huisartsen als patiënten zullen online

afspraken kunnen gaan maken, et cetera. Het is voor patiënten meestal al vervelend genoeg om naar een ziekenhuis te moeten. Alles daaromheen willen we zo soepel mogelijk laten verlopen. Als patiënt op je eigen moment een geschikte afspraak kunnen maken, hoort daarbij.”

‘Dit biedt heel veel voordelen’ Wat betekent het EPD voor gebruikers? “Gegevens invoeren in het EPD is een andere manier van werken. Ik heb ervaren dat gebruikers gaandeweg steeds enthousiaster worden als ze de mogelijkheden zien. Een goed werkend EPD brengt heel veel voordelen voor een ziekenhuis, en dus voor de patiënten.”

Is het EPD veilig? “We zorgen er voor dat het EPD voor 99,99 veilig is. Het EPD wordt uitgerust met een dubbele stroomtoevoer, de kans dat het straks uitvalt omdat de stroom uitvalt wordt zo bijzonder klein. Daarnaast moeten we ons houden aan veel wetten en richtlijnen. Denk daarbij aan patiëntveiligheid en de privacy. Bijkomend voordeel van het EPD is dat er geen dossiers meer kunnen zoekraken en dat informatie snel en op meerdere plekken beschikbaar is.”

11


Praktijk voor huidtherapie Ga voor een gavere huid RAY VAN DEN BERG HAARWERKEN is een onderdeel van ray van den Berg kappers. Een multifunctionele kapsalon die al meer dan 40 jaar “meer is dan alleen een kapsalon”. In onze salon bieden wij verschillende specialisaties aan zoals haarverlenging, haar en hoofdhuid diagnoses visagie en haarwerk (pruiken). n n n n n n n n

Speciale ruimte voor extra privacy Erkend leverancier van haarwerken. Aangesloten via alle Zorgverzekeraars. Lid van Top Haarwerkers Gilde Nederland. SEMH gecertificeerd. Mogelijkheid tot huisbezoek. Uitgebreide informatie op onze internetsite. Collectie alternatieve hoofdbedekking zoals bijvoorbeeld mutsjes, sjaals en Buff’s.

Lasertherapie: - Laserontharing met Lumenis Lightsheer Diodelaser, ook voor donkere huid - Couperose & pigment verwijderen met Diolite XP diodelaser

Huidtherapie: - Huidverbetering met dermaroller - Acnetherapie - Peeling ook voor donkere huid - Camouflagetherapie - Verwijderen steelwratjes - Huidverzorging en advies

Lid Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en ingeschreven bij Kwaliteitsregister Paramedici. Vergoeding huidtherapie door zorgverzekeraar vaak mogelijk 100% Huid is gevestigd in Castricum. Belt u voor informatie of een vrijblijvend kosteloos consult

06 - 30 91 71 32 of zie www.100procenthuid.nl info@100procenthuid.nl

Hilbersplein 29 n 1944 RB Beverwijk n 0251-234041 www.vandenbergkappers.nl n info@vandenbergkappers.nl

Op donderdagmiddag Huidtherapie spreekuur in het Rode Kruis Ziekenhuis op poli Dermatologie


Door: Femke Sanders

Veilig

Nieuw - pijndagboek Pijn als vanzelfsprekend onderdeel van de ziekenhuisopname. Het hoort erbij, dus accepteer het maar. Die gedachte is sterk achterhaald. Uitgebreide aandacht voor het reduceren van pijn hoort bij een goede behandeling. Het RKZ introduceert het pijndagboek als hulpmiddel.

Copyright beeldmerk © VMS Veiligheidsprogramma

“Bewezen is dat pijn een negatieve invloed heeft op de genezing. Het zorgt ervoor dat mensen minder bewegen, minder eten en daardoor ook minder snel fit genoeg zijn om naar huis te gaan. Ook het succes van de behandeling wordt erdoor beïnvloed. Bijvoorbeeld een nieuwe knie is vaak veel beter te gebruiken als tijdens de behandeling genoeg aandacht is besteed aan het reduceren van pijn”, aldus Rien van der Vegt, anesthesioloog en werkzaam op de pijnpoli van het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ). “Accepteren van pijn is onderbehandelen van de patiënt.”

Het RKZ start nog voor de zomer met een pijndagboek. Hierin geven opgenomen patiënten zelf een cijfer aan de hoeveelheid pijn. Van een 1 voor weinig/geen pijn tot een 10 voor extreme onhoudbare pijn. Van der Vegt: “Bijkomend voordeel is dat de patiënt zelf ook terug kan zien hoe het de dagen ervoor ging. Dit inzicht kan enorm motiverend zijn. Voor mensen die niet in staat zijn om het pijndagboek bij te houden, zijn er observatieschalen die de verpleegkundige bijhoudt.

Aandacht

‘De patiënten geven zelf de mate van pijn aan’ Pijndagboek Voor het behandelen van pijn zijn de patiënten essentieel. Zij moeten immers zelf aangeven of ze pijn hebben en in welke mate. De pijnbeleving verschilt als je ligt of in beweging bent. Maar het moment van de dag kan ook bepalend zijn. Om goede pijnbehandeling toe te passen moet het minstens drie keer per dag worden gemeten.

Het RKZ start nu met het pijndagboek op papier. “Op termijn met de komst van het EPD, (red: lees het artikel op pagina 11) hopen we een stap verder te kunnen gaan door scores digitaal bij te houden. Ook als de patiënt niet meer in het ziekenhuis verblijft. De gegevens zijn dan direct beschikbaar waardoor we nog gerichter de pijnbehandeling in kunnen zetten. Hoe dan ook, pijnbestrijding blijft onze aandacht hebben. Je hoeft het niet te accepteren”, aldus Van der Vegt.

13


‘Een roesje werkt geruststellend’

14

Hechting 02 / mei 2011


Door: Femke Sanders - Beeld: Ronald Goedheer

Onderzoek

Nieuwe vorm van pijnbestrijding op de SEH Het begon allemaal met een stage bij het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam. Daar leerde SEH-arts Maarten Kok van een Amerikaanse SEH-arts hoe hij mensen met hevige pijn voor een korte tijd in slaap kan brengen (sedatie). “Het werkt geruststellend.”

Het is draaglijker voor de patiënt en bespoedigt de behandeling”, aldus Kok, arts op de spoedeisende hulp (SEH) in het RKZ. Nu wordt deze methode ongeveer 150 keer per jaar toegepast op de SEH. Voorbeelden van behandelingen waarbij patiënten een roesje kunnen krijgen, zijn het zetten van een gewricht uit de kom, het ondergaan van een elektrische cardioversie: een schok voor het herstellen van het hartritme, of het behandelen van een grote wond of abces. Het gaat hier om korte, zeer pijnlijke ingrepen. “Bij binnenkomst krijgen deze patiënten vaak al pijnstilling die als het nodig is, wordt aangevuld met een lokale pijnstiller. We geven de patiënt aan dat we hem eventueel volledig in slaap kunnen maken op de SEH. Dat werkt geruststellend. Hierdoor lukt het vaak om de procedure eerst voorzichtig zonder het roesje te doen. Als het toch pijnlijk is, gaan we over tot sedatie.

‘Er gaat altijd een zorgvuldige afweging aan de sedatie vooraf’

altijd een zorgvuldige afweging aan vooraf. Het is niet per definitie voor iedereen geschikt. De conditie van de patiënt speelt een belangrijke rol. Mensen met een zwakke gezondheid hebben een verhoogde kans op complicaties. “Onze SEHartsen worden allemaal opgeleid om deze methode toe te passen volgens vaste veiligheidsmaatregelen. Heeft de patiënt een te hoog risico op complicaties, dan komt hij niet in aanmerking”, aldus Maarten Kok.

Onderzoek Om de veiligheid en effectiviteit van deze vorm van pijnbestrijding op de SEH aan te tonen, deed het RKZ in samenwerking met het OLVG onderzoek. Gedurende 1,5 jaar werden in het Amsterdamse en Beverwijkse ziekenhuis in totaal 386 patiënten gesedeerd en de resultaten gevolgd. De successcore was 99,5 procent. Er werden geen ernstige bijwerkingen waargenomen. “Hiermee is wat ons betreft bewezen dat deze methode veilig is. En het verbetert de kwaliteit van zorg. Voor ons opent dit deuren naar bredere inzet van pijnbestrijding op de SEH. Hier gaan we komende periode mee aan de slag.”

Nuchter Een groot voordeel van het roesje is dat de patiënt niet nuchter hoeft te zijn en daar dus ook niet op hoeft te wachten. Mocht het nodig zijn, kan er dus snel gehandeld worden. Voordat iemand het roesje krijgt toegediend, gaat daar

15


Stichting Leer Anderen Helpen Oogarts Monika Landesz zet zich in als vrijwilliger voor de Stichting Leer Anderen Helpen (SLAH). Niet alleen voert ze gratis operaties uit in Indonesië, ze zit ook in het bestuur van de stichting. SLAH stuurt ieder jaar teams naar dit land om kosteloos oogheelkundige behandelingen uit te voeren. Zo kunnen per jaar honderden mensen geholpen worden. Landesz: “In het Rode Kruis Ziekenhuis was een patiënt zo blij met de uitkomst van haar operatie dat ze vervolgens geld gedoneerd heeft voor twee dezelfde operaties in Indonesië”, een prachtig gebaar.” Meer weten over het werk van de stichting? Bezoek dan de website www.slah.nl.

‘Arme mensen met staar zijn volkomen afhankelijk van hun omgeving’

16

Hechting 02 / mei 2011


Door: Marten Groen - Beeld: Ronald Goedheer

Wat doet die arts nog meer

Oogarts in Indonesië Monika Landesz werkt sinds vorig jaar bij het Rode Kruis Ziekenhuis als oogarts. Daarnaast vliegt ze elke twee jaar naar Indonesië om daar voor de Stichting Leer Anderen Helpen mensen te behandelen die geen geld hebben voor een operatie.

Wereldwijd lopen 40 miljoen mensen rond met staar. In de westerse wereld is deze ziekte vrij eenvoudig te behandelen en de medische technieken worden ieder jaar beter. In ontwikkelingslanden is dat een heel ander verhaal. Alleen rijke mensen hebben toegang tot medische hulp, arme mensen met staar worden volkomen afhankelijk van hun omgeving. Voor Monika Landesz reden om iedere twee jaar naar Indonesië te vliegen om daar in twee weken tijd ruim 125 operaties gratis uit te voeren bij de allerarmsten. “Het is een druppel op een gloeiende plaat, maar de kwaliteit van leven van de mensen die we kunnen helpen gaat er enorm mee vooruit.” Landesz doet het werk niet voor de dankbaarheid van de mensen in Indonesië, maar ziet ze het als haar plicht om mensen te helpen die anders nooit de hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben. “Het effect van onze hulp is direct meetbaar, dat is prachtig. Mensen kunnen met een eenvoudige staaroperatie weer een zelfstandig leven leiden en zelf in hun onderhoud voorzien.”

Botte messen De uitdaging voor Landesz en haar collega’s zit ‘m met name in de primitieve werkomstandigheden. “De pincetten zijn vaak niet goed en de messen regelmatig bot.” Ook de omstandigheden zijn natuurlijk anders. “Op een keer voelde ik me tijdens een operatie heel raar en draaierig. Bleek dat er een lichte aardbeving was geweest. En soms valt het licht gewoon uit. Gelukkig is er meestal wel een generator beschikbaar, maar voordat die opgestart is, zijn we weer even verder.” De patiënten zelf zijn ontzettend blij

met hun hulp. “Op een zeker moment kwam er een jongen naar ons ziekenhuis van een jaar of 18. Hij had aangeboren staar, wat nu uitgegroeid was tot een dikke witte staar. De ouders waren wanhopig en zagen ons als hun laatste redding. Ik wist dat ik deze jongen nooit zijn gezichtsvermogen terug kon geven, maar na afloop bleek dat hij weer kleuren kon herkennen. De jongen en zijn ouders waren dolblij. Daardoor realiseerde ik me dat zelfs een verbetering van 1% voor mensen een grote sprong voorwaarts is.”

Gehoorzaam De meeste patiënten die Landesz in Indonesië behandeld zijn erg ‘gehoorzaam’: “Ze doen precies wat de arts zegt. In Nederland, met name in de grote steden, merk je dat mensen veel kritischer en veeleisender zijn. Maar goed, in Indonesië heb je ook lastige patiënten of mensen die het heel normaal vinden dat je ze geholpen hebt. En het scheelt natuurlijk dat ik de taal niet spreek. Dus er ontgaat me veel”, zegt ze lachend. In de toekomst wil Landesz meehelpen om artsen in Indonesië op te leiden, ‘zodat wij het stokje aan hun over kunnen dragen’. “Het draait ook om een mentaliteitsverandering: arme mensen gratis helpen kennen ze daar niet.” En verder wil ze ooit nog een keer voor een langere periode naar een ontwikkelingsland. “Als mijn kinderen het huis uit zijn, wil ik voor een half jaar naar een arm land om echt iets te kunnen betekenen voor de mensen daar. Er zijn nog zoveel mensen met staar, en vooral in ontwikkelingslanden is het een groot probleem wat in principe gemakkelijk te verhelpen is.”

17


Van de buren…..! Ruim zeventig jaar is de Tandartsengroepspraktijk Beverwijk gevestigd in de historische villa naast het Rode Kruis Ziekenhuis. Begonnen als praktijk aan huis door de heer Hamann senior is de kliniek nu uitgegroeid tot één van de grootste groepspraktijken van Nederland. Diverse disciplines van de tandheelkunde worden u hier aangeboden. Esthetische behandelingen, implantaten, (moeilijke) wortelkanaalbehandelingen, bleken etc. Er werken 8 tandartsen, 2 mondhygiënistes en 3 preventieassistentes. In dit blad zal elk kwartaal een speciaal aandachtsgebied van deze praktijk worden belicht.

De praktijk staat ook weer open voor nieuwe patiënten. Checkt u gerust de website www.tandartsengroepspraktijkbeverwijk.nl of ga langs op de Vondellaan 27. Telefonisch is de praktijk bereikbaar onder nummer 0251-229061.

Met vriendelijke groet van de buren…..!


Het RKZ onder de loep Daar moeten we wat mee!

Tevreden patiënten voeren de boventoon Het Rode Kruis Ziekenhuis probeert altijd de kwaliteit van de zorg te verbeteren. De mening van patiënten is daarbij onmisbaar. Het patiënttevredenheidsonderzoek brengt deze meningen in kaart.

Patiënttevredenheidsonderzoek In november voerde het ziekenhuis een uitgebreid patiënttevredenheidsonderzoek uit. Patiënten van het Rode Kruis Ziekenhuis ontvingen bij hun opname of polikliniekbezoek in de maand november een enquêteformulier. Door de vragen in te vullen gaven zij aan wat zij vinden van de service en zorg in het RKZ. De patiënten blijken over het algemeen zeer te spreken over de zorg in het Rode Kruis Ziekenhuis. Met name de artsen en verpleegkundigen worden zeer positief beoordeeld. Het gemiddelde rapportcijfer voor de klinieken is een 8.3, de dagbehandeling krijgt van de patiënten een 8.5.

‘Er zullen meer invalidenparkeerplekken komen’

geregeld worden. Er wordt op dit punt goed gekeken hoe aan de wensen van de patiënten voldaan kan worden. Ook de wachtruimtes bij de poliklinieken mogen qua inrichting en locatie verbeterd worden, vinden de patiënten. Met de interne verbouwing hopen we hier een eind aan tegemoet te komen.

Invalidenparkeerplaatsen Het parkeren voor invaliden is tevens een aandachtspunt. Patiënten zijn niet tevreden over de capaciteit. Hier is het RKZ direct mee aan de slag gegaan. In mei wisselen de parkeerplaatsen van de spoedplekken voor artsen met de invalidenparkeerplaatsen. Hierdoor zullen er meer invalidenplekken beschikbaar komen. De spoedplekken blijven uiteraard bestaan, aangezien deze van groot belang zijn om bijvoorbeeld artsen direct bij het ziekenhuis te laten parkeren bij spoedsituaties.

Aan de slag Uiteraard zijn er ook wat aandachtpunten naar boven gekomen tijdens het onderzoek. Zaken waar we in het RKZ mee aan de slag moeten. Zo blijkt dat niet iedereen tevreden is over de informatie over de wachttijden. Op de operatiekamers moet volgens 15 procent van de ondervraagden de temperatuur veel beter

19


Door: Marissa Jalink - Beeld: Rosalie van Rijn-Rozeman

Omgaan met pijn SOLK

Zonder de moed te verliezen Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten. Oftewel lichamelijke klachten die medisch onverklaard blijven. In het RKZ kunnen mensen met deze klachten terecht in een speciale SOLK-groep. Elly Abas, psycholoog-psychotherapeut van de afdeling psychiatrie legt uit.

Waarom zijn jullie begonnen met de SOLKgroepen? “De afdeling psychiatrie wil dit aanbieden omdat het mooi aansluit bij het ziekenhuis. Mensen

met ernstige lichamelijke klachten, waar geen verklaring voor gevonden kan worden, kunnen bij ons terecht. We komen 12 weken lang één keer per week bij elkaar. Tijdens de bijeenkomsten wordt niet gezocht naar de oorzaak van klachten. We kijken naar de gevolgen op je dagelijks denken, voelen en doen.“

De groep maakt deel uit van de afdeling psychiatrie, waarom? “Niet omdat de klachten tussen de oren zitten, zoals vaak gedacht wordt. Op de SOLK komen mensen die bij de huisarts en specialist geweest zijn, maar bij wie niets gevonden is. Toch blijven ze klachten houden. Wij leren ze in de SOLK groep niet iets waardoor de klachten minder worden. Wij leren ze anders naar de klachten te gaan kijken, en anders te denken.”

Hoe doen jullie dat? “We proberen in de SOLK-groep mensen te leren de pijn beter te dragen. Hiervoor is het van groot belang dat de groepsleden er zelf van overtuigd zijn dat er geen lichamelijke oorzaak is voor hun klachten. Anders werkt deze therapie niet.

‘We willen pijn draaglijk maken’ We werken in de SOLK-groep veel met mindfulness. Dat is de laatste tijd natuurlijk een enorme hype, maar niet ten onrechte. Mind-

20

Hechting 02 / mei 2011


fulness biedt een mooie manier om om te gaan met ongemak, zonder de moed te verliezen. De grondlegger van de mindfulness hield zich veel bezig met boeddhisme, en oude Oosterse wijsheden. We zijn tegenwoordig vaak geneigd te denken: alles moet opgeruimd, onder controle en beheersbaar zijn. Er mag geen rimpel in de vijver zijn. Maar uiteindelijk, als je bij mensen in hun hart kijkt, is dat bij niemand het geval. We maken elkaar gek door te streven naar meer, beter en mooier. In het boeddhisme zijn dingen zoals ze zijn. Er zijn mooie dingen, en moeilijke tegelijk. Die mogen naast elkaar bestaan. Dat proberen we onze patiënten te leren.

Is groepstherapie dan niet een extra grote drempel? “In de terugkomdagen die we tot nu toe gehad hebben, blijkt dat mensen veel steun hebben aan het ontmoeten van lotgenoten. Van hen wil je eerder iets aannemen. Tijdens een gesprek met mij kan een patiënt denken: ‘tja, het is een aardige psycholoog, ze luistert goed. Maar zij voelt niet de pijn die ik voel.’ Met medepatiënten is deze barrière er niet. Er is een aantal mensen in de huidige groep met soortgelijke klachten. Een aantal heeft last van oorsuizen, een andere groep heeft last van op reuma gelijkende klachten. Deze herkenbaarheid helpt mensen.”

Wat is het einddoel van de groep?

‘Mooie en moeilijke dingen mogen naast elkaar bestaan’

In de groepen speelt ook fysiotherapie een grote rol: veel mensen met onverklaarde klachten ontwikkelen nog meer klachten doordat ze bijvoorbeeld krampachtig stil blijven zitten. Hierdoor ontstaat onderbelasting, wat zeer slecht is voor lijf en leden. Aan de andere kant heb je de overbelasters: zij gaan door, hoeveel pijn ze ook voelen. Voor beide groepen is fysiotherapie van zeer groot belang.

“Het draaglijk maken van de klachten. Ook belangrijk is dat mensen niet meer om de haverklap naar een specialist gaan. We verwachten dat deze therapie op de lange termijn ook kostenbesparend zal zijn voor gezondheidszorg.”

De volgende SOLK-groep vindt plaats in september/oktober, houdt de website www.rkz.nl in de gaten. Ook kunt u altijd terecht bij de afdeling psychiatrie voor meer informatie. Telefoon 0251 - 783 724.

Cogitieve gedragstherapie speelt ook een grote rol in de SOLK-groepen. Zogenaamde irrationele gedachten zorgen vaak voor vermijdingsgedrag of agressie. De technieken die gebruikt worden in de cognitieve gedragstherapie richten zich op het veranderen van de inhoud van deze irrationele gedachten.”

Zijn er veel mensen met onvoldoende verklaarde klachten? “Onnoemlijk veel. Toch weten weinigen van hen de weg naar de psycholoog te vinden. Het taboe wordt steeds minder groot, maar er blijft een flinke drempel.”

21


Al meer dan 50 jaar!! Geesterduin 4, Castricum tel. 0251-656917

Koningstraat 60, Beverwijk tel. 0251-212000

www.gravemaker-orthopedie.nl www.gravemaker.eu

Erkend leverancier van: - (semi) Orthopedisch schoeisel - Op maat gemaakte steunzolen - Orthopedische voorzieningen aan confectieschoeisel

Tevens hebben wij: - Pedicure - Orthesen, nagelbeugels, vilttherapie - Speciaal comfortschoenen - Schoenreparatie


Door: Marissa Jalink - Beeld: VMS

Geriatrie Nieuws

Kwetsbare ouderen De afdeling geriatrie in het Rode Kruis Ziekenhuis staat nog in de kinderschoenen. Sinds eind 2009 kent het Rode Kruis Ziekenhuis een specialisme voor de kwetsbare oudere patiënt in het ziekenhuis. Hilje Wind, klinisch geriater, vertelt over de groei van dit specialisme. Copyright beeldmerk © VMS Veiligheidsprogramma

De geriatrie legt zich toe op ouderen die vaak meerdere problemen of aandoeningen tegelijkertijd hebben, wat hen extra kwetsbaar maakt. Ons streven is alle klinische patiënten van 70 jaar en ouder te screenen. Dit met als uiteindelijke doel voorkómen dat bij patiënten van 70 jaar en ouder door een ziekenhuisopname (onherstelbaar) functieverlies optreedt. Hilje Wind, klinisch geriater, legt uit: “Met de toenemende vergrijzing komen er steeds meer geriatrische afdelingen in ziekenhuizen. De mensen die op de geriatrische afdeling komen zijn ouderen, bij wie bijvoorbeeld sprake is van een onverklaarbare achteruitgang in het dagelijks functioneren. Op de afdeling geriatrie doen we uitgebreide geriatrische screening op de dagkliniek. Wij nemen zo de tijd om te gaan puzzelen wat er met ze aan de hand is.”

Lichamelijk en psychisch De geriater kijkt niet alleen naar lichamelijke ziekten, maar ook naar psychische en sociale problemen. Wind: “Onze algemene streven is: kijken naar de hele mens, zowel lichamelijk als psychisch. We willen de kwaliteit van leven centraal stellen.” Ook maakt de geriater deel uit van de geheugenpoli. De ouderen zien op de geheugenpoli op een dag meerdere specialisten, het is een carrousel. Dat houdt in dat mensen op een ochtend een

verpleegkundige, iemand van GGZ ouderen, een psycholoog, een geriater en een neuroloog zien. Ook krijgen ze een CT scan. ‘s Middags komen ze samen en een week later weet de patiënt waar hij aan toe is.

‘Wij nemen de tijd om te puzzelen wat er aan de hand is’ Delier Een vaak voorkomend probleem bij de kwetsbare ouderen is het delier. Een delier is een tijdelijke psychische stoornis. Deze wordt gekenmerkt door wisselend bewustzijn, desoriëntatie, hallucinaties, waanideeën, onrust en angst die wordt veroorzaakt door een lichamelijke aandoening. Er zijn risicofactoren voor het ontstaan van een delier. Naast een lichamelijke ziekte kunnen ook medicijnen, of het plotseling stoppen met medicijnen een delier veroorzaken. Wind: “De afdeling geriatrie heeft in samenwerking met andere vakgroepen een delierprotocol ontwikkeld. Zo willen we streven naar zoveel mogelijk voorkomen van het delier, maar vooral vroegtijdige herkenning, en adequate behandeling van de acuut verwarde patiënt. Omdat mensen met een delier een hoger risico hebben op complicaties, is dit erg belangrijk.”

23


Particuliere zorg, PGB zorg en zorg via de AWBZ FlexiCura is een klein bureau voor thuiszorg met een breed dienstenpakket. De cliënt kan het gewenste pakket zelf samenstellen. Voor iedere vraag is er bij FlexiCura een passende oplossing. Direct zorgvuldig geregeld. We werken met kleine teams van vaste medewerkers, die over de juiste referenties en diploma’s beschikken en daarnaast oog hebben voor dienstverlening.

Bij FlexiCura kunt u terecht voor o.a.: • Verpleging thuis • Persoonlijke verzorging • Begeleiding aan huis voor kinderen, volwassenen en ouderen • Nacht- en 24-uurszorg • Hulp bij het huishouden • PGB advies en beheer • Aanvraag indicatie/PGB (gratis) • Au-pair+: oppas voor een aantal uren per dag/week of door een tijdelijk inwonend hulpverlener

Schipholpoort 46 Tel.: 023-5100300 info@flexicura.nl 2034 MB Haarlem Fax: 023-5100307

SPECIALIST IN HAARWERKEN Van Aostastraat 4 1851 JC Heiloo T 072 - 5337660 www.kapperdeboer.nl

w w w . f l e x i c u r a . n l


I VO O R D E K N D E R E N Kleur in!

25


I VO O R D E K N D E R E N Sinds mei heeft het RKZ een vernieuwde kinderwebsite. Alle info over de kinderafdeling vind je hier. We hebben een apart gedeelte voor peuters en kleuters, voor kinderen en voor jongeren. We stellen je op deze pagina vast voor aan de pedagogisch medewerkers, en geven je een kijkje in het kinderbrandwondencentrum.

Kinder e nbrandw o nd centrum trum is één van ncen Ons brandwonde le beste in de he de bekendste en er ov eer wilt weten wereld. Als je m brandwonden en over ons brand, wondencentrum kun je op de website verder kijken.

Pe dagog is

c h m e de werker

Om te zorgen dat je het ee n beetje fijn hebben we tw hebt en je n ee pedagogis iet verveelt, ch medewerkers Ze praten met : Marleen en je en spelen Anneke. met je in de kamer, als je speelkamer o je bed niet u f op je eigen it mag. De p leggen ook u edagogisch it wat de do medewerkers kters allemaa begrijpt wat l gaan doen, er gaat gebeu zodat je goed ren. En ze m je, zodat je aken een dag weet hoe je programma vo dagen eruit or zien.

Van tevoren kijk

en Als je naar h et ziekenhuis moet, kun je bij ons komen van te voren kijken hoe d al een keertj e kinderafdel gaat. En je va e ing eruit ziet der en moed en hoe alles er mogen nat een afspraak uurlijk mee. met de pedag Maak wel ev ogisch medew is 0251-26 5 en erker, het te 3 07. lefoonnumm er

Eerste Hulp bij brandwonden ‘Eerst water, de rest komt later!’ Als je je brandt, is het heel belangrijk om de brandwond te koelen met water. Een brandwond hand hou je onder de kraan met lauw stromend water. Ongeveer 5-10 minuten. Als je brandwond niet onder de kraan past, ga dan onder de douche staan of spring in het water (bijvoorbeeld het zwembad) als je kunt zwemmen. Lauw water is goed. IJskoud water doet te veel pijn, dat hou je geen 10 minuten vol. En van een koude douche koel je teveel af, dat is ook niet gezond.

Kijk ook op onze website: www.kinderwebsite.rkz.nl

26

Hechting 02 / mei 2011


Meekijken met een operatie: peuters & kleuters 1

De balie Vandaag is een spannende dag. Eva gaat naar het ziekenhuis. Ze krijgt een operatie. Samen met mama gaat ze naar de kinderafdeling. Zie je die mooie vissenkom op de balie?

7 2

Kapje voor de narcose Nu moet Eva gaan slapen. Een speciale slaap, die ‘narcose’ heet. De slaapdokter doet een kapje over haar mond en neus. Eva kan gewoon ademen. Al snel valt ze in slaap. Mama is er nog steeds bij.

Wachten en spelen Eva moet nog even wachten voor de operatie. Ze is blij dat mama bij haar is. Gelukkig liggen er stiften en kleurboeken op haar kamer en kan Eva kleuren.

Slaapmiddel Medicijnen Voor een operatie krijgen kinderen van de verpleegkundige een pilletje en soms ook een drankje. Daarvan word je een beetje moe. Eva krijgt een drankje.

Dan brengt de dokter het slaapmiddel in via het infuusje. Nu valt Eva snel in slaap. (Als je het spannend vindt, is het een goed idee mama’s hand vast te houden en een mooie droom te kiezen.)

8

3 In de lift naar de operatiekamer Het is tijd voor de operatie. De verpleegkundige rijdt Eva door de gang naar de lift. Mama gaat ook mee en Eva’s knuffel ook. Samen gaan ze naar boven.

9 4

Uitslaapkamer De operatie is voorbij. Eva ligt op de uitslaapkamer. Als ze wakker wordt is mama er weer en haar knuffel ook. Als je wakker wordt, kan het zijn dat je nog pijn voelt. Zeg dat dan tegen papa of mama. De verpleegkundige kan je er iets tegen geven.

Overdragen Eerst moeten Eva en mama in de wachtkamer nog even wachten. Mama heeft ook een speciaal pak aan gekregen. De kinderverpleegkundige geeft de map met informatie over Eva aan de operatieverpleegkundige.

6

Spelen 5 Plakkers op de borst

Na een tijdje voelt Eva zich beter. Ze heeft haar eigen kleren weer aan en wil graag spelen. Op de kinderafdeling is gelukkig heel veel speelgoed. Eva speelt op de gang met de grote speelkoffer van de CliniClowns.

Straks gaat de operatie beginnen. Eva ligt al op het operatiebed en mama staat ernaast. De dokter plakt allemaal plakkers op Eva’s borst. Zo kan de dokter haar tijdens de operatie goed in de gaten houden.

10

www.kinderwebsite.rkz.nl 27


Door: Marissa Jalink - Beeld: NVZ

Samen staan we sterk Nieuws

Hart-long afdeling Begin april zijn de verpleegafdelingen van longgeneeskunde en cardiologie samengevoegd. Een enorme meerwaarde voor het RKZ, vinden cardioloog Maarten Koole, en senior verpleegkundigen Leslie Bruin en Kim van der Ploeg.

Maarten Koole

Cardiologie en longgeneeskunde zijn sinds half april hele goede buren. De verpleegafdelingen zijn samengevoegd, op de 4e etage. Cardioloog Maarten Koole is verheugd over deze overgang.

‘We willen van de twee teams echt één team maken’ “Bij de keuze voor de omschakeling naar een efficiënter systeem in het RKZ, is heel erg goed

28

gekeken naar welke specialismen bij elkaar passen. Er is gekeken naar raakvlakken. Veel patiënten hebben het aan hun hart en hun longen. Uitwisseling van expertise gaat natuurlijk het best op het moment dat je dicht bij elkaar zit.” Ook senior verpleegkundige van cardiologie, Leslie Bruin, ziet de samenvoeging zitten. “Natuurlijk is het eerst nog even aftasten, we hebben er plotseling een aantal collega’s bij. Maar de samenwerking tussen cardiologie en

Hechting 02 / mei 2011


over gaan nemen en uiteindelijk elkaar helemaal vervangen. Ook Koole ziet kansen op dit vlak: “Wanneer je een groter team hebt, kan ook eventueel uitval wegens ziekte van een verpleegkundige veel eenvoudiger opgevangen worden. De algemene kennis van de zorg gaat verbeteren.”

Roken

Kim van der Ploeg en Leslie Bruin

longgeneeskunde loopt nu al goed. Je merkt dat de collega's van de verschillende afdelingen elkaar heel goed helpen. We streven er naar zo snel mogelijk een team te worden. Het mooie is dat we heel veel van elkaar kunnen leren.”

Van twee teams naar één De verpleegafdelingen van longgeneeskunde en cardiologie zijn nu vrij specialistisch. Doordat de afdelingen worden samengevoegd, voegt dat heel veel toe aan het ziekenhuis. De verplegende teams zullen in het begin voornamelijk gaan samenwerken, maar ook steeds meer kennis aan elkaar overdragen. Cardioloog Koole legt uit: “Het komende jaar gaan we van de twee teams echt één team maken. Scholing is daarbij heel belangrijk, we staan erop dat de verpleging zo snel mogelijk omgeschoold wordt.” Kim van der Ploeg, sluit zich hier bij aan. Ze verhuisde met drie verpleegkundigen van longgeneeskunde van de 1e naar de 4e, waar cardiologie al zat. “Stapje voor stapje gaan we meer samenwerken. We zitten nu een week bij elkaar en het loopt nu al heel goed. Heel belangrijk is de scholing: de verpleegkundigen gaan zich specialiseren in een ander vakgebied. Daarnaast leren we ook heel veel van elkaar. In de opstartfase werkten we nog op ons eigen gebied, maar we zullen steeds meer van elkaar

Ook op het gebied van roken ziet Koole veel kansen om de krachten te bundelen. “Roken heeft vaak niet alleen een enorme impact op de longen, maar ook op de bloedvaten en het hart. Wanneer je deze problemen in teamverband kunt aanpakken, is dat een enorm voordeel.” Ook voor patiënten die zich in de terminale fase bevinden, wordt extra ruimte op de afdeling gecreëerd. Er komen drie palliatieve kamers, die wat luxer zijn dan de huidige kamers. Zo kan familie bij de stervende zijn. Koole: “We willen ze zo helpen de laatste fase draaglijker te maken.”

‘De algemene kennis van zorg gaat verbeteren’ Expertise “De lijnen worden korter, er kan daardoor veel gestructureerder gewerkt worden,” legt Kim van der Ploeg uit. “Doordat er bijvoorbeeld op de nieuwe afdeling bijvoorbeeld één arts-assistent is voor alle patiënten, kan deze veel sneller patiënten behandelen. Dit is efficiënter dan wanneer er diverse specialisten naar alle patiënten kijken.” Koole kijkt naast het samenvoegen van de verpleegafdelingen ook erg uit naar de hechtere samenwerking met de longartsen: “Hun expertise is voor ons van groot belang. Zij zijn bijvoorbeeld ook op extern gebied goed aan de weg aan het timmeren, daar kunnen wij cardiologen veel van leren.”

29


Beeld nu: Ronald Goedheer

Nieuws Algemeen

Het RKZ toen

Het RKZ in 1930 (boven) en het ziekenhuispersoneel in die tijd (onder)

30

Hechting 02 / mei 2011


en nu!

31


NOTARIS MAATSCHAP BATENBURG Kantoor Beverwijk Zeestraat 26 Tel. 0251-262800 Kantoor Haarlem Tempelierstraat 20A Tel. 023-5530900

Specialisten in: Onroerendgoedrecht Ondernemingsrecht Familierecht Estate Planning NotariĂŤle informatietechnologie


Door: Gea de Jong

RKZ online

Laat u informeren

ruiszh r.com/rodek www.twitte enhuis dekruisziek o /r m co e. b www.youtu panies/ in.com/com www.linked iekenhuis rode-kruis-z

Natuurlijk kunt u ons bellen, langskomen, onze folders lezen of deze Hechting. Maar u vindt informatie van het Rode Kruis Ziekenhuis uiteraard ook op internet. Op www.rkz.nl. In elke Hechting vindt u hier website-weetjes van het RKZ en nieuws over onze activiteiten op het wereldwijde web.

Nieuwe website voor kinderen en jongeren

Nooit meer de weg kwijt in het RKZ

Het Rode Kruis Ziekenhuis heeft sinds 11 mei een speciale website voor peuters/kleuters, kinderen en jongeren. Per leeftijdsgroep laat de site zien wat er allemaal gebeurt als je naar het ziekenhuis moet. Voor ouders is het een handig hulpmiddel om hun (jonge) kinderen voor te bereiden op een opname of doktersafspraak. Op de website is veel te lezen, maar vooral veel te bekijken en luisteren kan ook via de voorleesfunctie. Het adres: www.kinderwebsite.rkz.nl. Kijk op ook de kinderpagina in deze Hechting op pag. 25.

Moet u binnenkort naar het ziekenhuis? Dan kunt u nu thuis alvast de route naar de afdeling of polikliniek opzoeken en uitprinten. Op internet via de online ziekenhuisplattegrond. Dat scheelt weer zoeken en turen naar bordjes in de gangen. Wel zo handig! www.rkzplattegrond.nl

Kraamzorg nodig? Bekijk de uitgebreide kraamzorgsite (ook nieuw!) Niet alleen voor kinderen, maar ook voor zwangere vrouwen en hun partners hebben we onze online informatievoorziening uitgebreid. Regionale Kraamzorg Midden Kennemerland, het RKZ-kraamcentrum, heeft een uitgebreide nieuwe website. Met alles over kraamzorg, borstvoeding en meer. Online aanmelden voor kraamzorg kan natuurlijk ook. Kijk op www.rkzkraamzorg.nl

Colofon

: Volg ons op

Voor het eerst naar de polikliniek? Dit neemt u mee Moet u voor het eerst naar de polikliniek in het RK? Of bent u heel lang niet geweest of verhuisd? Dan moet u eerst langs de afsprakenbalie. Op de website leest u precies wat u dan mee moet nemen: http://www.rkz.nl/eerste_polikliniekbezoek

Laat van u horen Heeft u een tip, vraag of opmerking over de site? Laat het ons weten. Mail naar website@rkz.nl

Hechting is een uitgave van het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) in Beverwijk. Het magazine verschijnt vier maal per jaar en wordt verspreid via het ziekenhuis en wachtruimtes van onder andere huisartsen in regio Kennemerland. Aan deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend. Niets uit deze uitgave mag worden gepubliceerd zonder toestemming van het RKZ. Redactieadres: Rode Kruis Ziekenhuis, Afdeling Communicatie, Postbus 1074, 1940 EB Beverwijk Bladcoรถrdinatie, tekstproductie en eindredactie: Afdeling Communicatie RKZ Tekstbijdragen: Marten Groen, Judith Koning

Fotografie: Ronald Goedheer, Rosalie van Rijn-Rozeman

Vormgeving: Initium, Utrecht

Opmaak: Hannique de Jong, BCUitgevers

Uitgever: BCUitgevers, Sneek, Telefoon: 0515 - 429 429

Oplage: 15.250

33


Breng letters uit de puzzel over naar de hokjes met het corresponderende nummer

Kijk voor de oplossing van de puzzel op: www.rkz.nl

Horizontaal: 1 Russisch heerser 5 serie 10 ten behoeve van 12 opstootje 14 wortel 16 vlaktemaat 18 karakter 20 lidwoord 21 volkomen ontwikkeld insect 23 soort hert 24 veldloop 26 zalf 28 Spaanse uitroep 29 middelbaar technisch onderwijs 30 Griekse letter 33 groot hert 36 een zekere 37 verkoopplaats 40 onheilsgodin 41 insecteneter 43 gebouw in Amsterdam 44 gordel 45 droog 47 afgemat 48 kaartenboek 49 strijdperk Verticaal: 2 kortschrift 3 Algemeen Beschaafd Nederlands 4 als volgt 6 bijwoord 7 één en ander (afk.) 8 sterke drank 9 organisatie van olielanden 11 gewas 13 plan 15 binnenkort 16 voormiddag 17 landbouwwerktuig 19 aanvulling van paarden 21 godsdienst 22 achtstemmig muziekstuk 25 rekenopgave 27 cilinder 30 niet een 31 gewoonlijk 32 etensrest 34 strelen 35 proefopname 38 slee 39 kunstmatige inseminatie 42 deel v.h. oor 44 strafwerktuig 46 circa 47 titel

Agenda

34

Wanneer kom je in aanmerking voor een maagband? Hoe is de begeleiding voor mensen met ernstig overgewicht? Wat houdt de operatie in? De antwoorden op deze en veel meer vragen komen aan bod op de informatieavond die het Rode Kruis Ziekenhuis op dinsdag 7 juni organiseert over chirurgische ingrepen bij ernstig overgewicht (obesitas). U kunt zich aanmelden via het aanmeldingsformulier op de rkz-website. www.rkz.nl/aanmelden_obesitasvoorlichting.

‘Hoe bevalt het’: data 2011 Zes keer per jaar organiseert het Rode Kruis Ziekenhuis een informatieavond over bevallen in het ziekenhuis voor zwangere vrouwen en hun partners. De eerstvolgende bijeenkomst is op 28 juni, de daarop volgende bijeenkomst is op 23 augustus 2011. U kunt zich aanmelden bij het Patiëntenservicebureau van het RKZ: telefonisch: 0251 265111 of via het aanmeldingsformulier op de website.

Oplossing puzzel:

geriatrie

Evenementenkaalender

Informatieavonden 'Ernstig overgewicht' (obesitas)

Hechting 02 / mei 2011


Preventie, Behandeling en Advies • Acnetherapie • Camouflagetherapie • Coagulatietherapie • Littekentherapie

• Oedeemtherapie • Ontharen • Peeling • Wondzorg

Lid Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en geregistreerd bij Stichting Kwaliteitsregister Paramedici (StKP). Meer informatie over: Verwijzing, behandelmethodes, vergoeding en tarieven. Neem contact op met: Saskia Groot Huid- en oedeemtherapie. Korte Cieweg 8 • 1901 DT Castricum • tel/fax: 0251- 293308 info@saskiagroot.nl • www.saskiagroot.nl

Orthopedie Techniek Heiloo b.v. Leverancier van: - Prothesen en Orthesen - Korsetten - (Sport) Bandages - Elastische Kousen - Steunzolen - Borstprothesen / Lingerie

Alkmaar (borstprothesen e.d.) ma., di. en do. 9.00 t/m 16.00 uur volgens afspraak Kennemerstraatweg 71 (t.o. MCA) 1814 CG Alkmaar

info@otheiloo.nl

Heiloo (alle producten) ma. t/m vr. 8.30 t/m 16.30 uur Westerweg 88a 1852 AK Heiloo Fax: 072 533 72 34 Tel: 072 533 58 62

Velserbroek (alle producten) Aanmeet-Service center ma. t/m do. 8.30 t/m 16.30 uur Bedrijventerrein Broekerwerf Zeilmakerstraat 60 1991 JC Velserbroek

www.otheiloo.nlHechting mei 2011