Page 4

Het mysterie STEVO

Epi Waar Gerard Mensen en Wim Adolfsen de trainers zijn die aan de basis hebben gestaan van STEVO’s opmars naar de top van het amateurvoetbal, zette Epi Drost de kroon op het werk. Rechtlijnig,

Wat vooraf ging

maling aan reputaties en met groot gezag. Zo stuurt hij op de training de twee kemphanen Theo Wigger en Alphons Kruiper eens tegelijkertijd naar de kleedkamer. Gevarieerd is zijn trainingsstof niet, “want in een partijtje zit alles in.” Een ander credo van Drost is: “Het maakt mij niet uit wat je doordeweeks op de training doet, ook al ga je een half uur op de kop staan, als je d’r zondags maar staat.” Epi Drost houdt het graag simpel en waardeert de eenvoudige dingen in het leven. Zo bezoekt hij graag zijn stamkroeg “De Kater” aan de Oude Markt in Enschede, of gaat hij op stap met zijn boezemvriend Kick van der Vall. In Geesteren voelt hij zich tot aan zijn dood op zijn gemak. Bij garagebedrijf “De Boon” van voorzitter Henk Droste geniet hij in die jaren met volle teugen van de gastvrijheid van de familie Teikotte. Jarno Teikotte herinnert zich nog: “Epi was een hele beste kerel, heel gewoon ondanks zijn bekendheid. Hij

kwam wel zo’n vier à vijf keer in de week bij ons over de vloer en dan at hij altijd mee. Ook dingen die hij eigenlijk vanwege zijn gezondheid blijkbaar helemaal niet hebben mocht, zoals zoute vis of bakleverworst. Zo was Epi. Ik heb van hem nog een trainingsjasje van FC Twente en een lichtblauwe Adidas-jas gekregen. Mooie herinneringen aan een bijzonder persoon.”

De Voorzitters Bernard Imming Bernard is de man die als eerste de kar trekt bij de R.K.V.V. (rooms katholieke voetbalvereniging). Vreemd is dat niet, want hij is in die tijd nogal betrokken bij het ongeorganiseerde voetbal. De in 1888 in Emmen geboren en getogen Drent, komt vanwege zijn werk als kommies (douanier) eerst naar Vriezenveen om daarna als kruidenier aan de kost te komen in Geesteren. Hij begint aan de Almeloseweg maar verkoopt zijn woning na enkele jaren aan Ten Velde (Loo Jens) en verhuist zelf naar café De Halve Maan. Imming huurt het cafe annex kruidenierswinkel voor 4 gulden per week van zijn buurman H. Geerdink (Kroeswevers Herman).

6

De voorzitter heeft het voetbalveld dan achter zijn huis liggen. Maar niet voor lang, want Geerdink verkoopt ook die grond en de club moet omzien naar een ander terrein. Imming probeert aan de overkant van de straat nog een perceel te huren van veehouder Wesselink maar die gaat daar niet op in. Onder zijn voorzitterschap krijgt de vereniging rond 1937 een juniorenelftal, dat wordt geleid door Gerard Stamsnijder. Een familienaam die vaker zal opduiken in de STEVO-geschiedenis.

De Voorzitters Louis Vincken Louis Vincken, in 1892 geboren in het Limburgse Weert, komt in 1923 als hoofd van de openbare lagere school naar West-Geesteren. Vincken staat, zoals dat van een hoofd der school wordt verwacht, midden in de samenleving en vervult de nodige openbare functies. Zo leidt hij het zangkoor, de fanfare en is hij bestuurslid van het ziekenfonds. In de winter van 1944/45 verblijft hij met zo’n vijftig mannen uit Geesteren in het kader van de werkverschaffing in de Noordoostpolder om daar landarbeid bij de boeren te verrichten. Bernard Droste (Goes’n meester) is daar ook bij. Hij schrijft in de Rood Gele Koerier van 20 september 1987 daarover: “In de Noordoostpolder waren meester Vincken en ik samen bij een groep jongens uit Geesteren in kamp Ens I, van 15 december 1944 tot eind maart 1945. Dat samenzijn en die samenwerking heeft ertoe geleid, dat wij na de oorlog het totaal aan de grond gekomen STEVO trachtten nieuw leven in te blazen.” Dat gaat lukken. Een van de wapenfeiten is de bouw van een nieuwe kleedgelegenheid. Daar gaat een “ witwasoperatie” aan vooraf. Er wordt een collecte gehouden die maar liefst 3000 gulden opbrengt. De overheid wil direct na de oorlog af van het geld dat in het “ zwarte circuit ” is verdiend en blokkeert banktegoeden. De collectanten storten het opgehaalde geld daarom op eigen naam bij de Boerenleenbank van meester Ankoné. Zodra minster Lieftinck het geld weer vrij geeft, kan eenieder zijn bedrag met een maximum van 250 gulden “ gewit” weer ophalen en dat aan de vereniging geven. Hein Weerink levert betonnen palen en platen tegen kostprijs en diverse vrijwilligers bouwen vervolgens de kleedkamer. Louis Vincken overlijdt in februari 1948 aan een hartaanval.

In 1938 besluit de vereniging een andere naam te kiezen. STEVO! De naam zal tot aan vandaag de dag voor verwarring zorgen. Want waar staat die afkorting STEVO voor? De tegenstanders zijn er doorgaans snel uit: STomste Ezels Van Overijssel. Ach, laten we het maar op afgunst houden Maar ook in Geesteren zelf komen ze er lange tijd niet uit. “Steeds Vooruit“ wordt gezegd of “Strijdt Tot Eenheid Voor Overwin­ning” . Het is oud-kapelaan Van Rens­woude die zich in 2003 herinnert te hebben gehoord, dat het “Steeds Vooruit” moet zijn. De oplossing komt uiteindelijk van oud bestuurs- en erelid Jan Krone. In een onlangs opgedoken brief uit 1988 schrijft hij, dat het kapelaan Chapin is die tijdens de vergadering in cafe Steggink in 1938 de nieuwe naam bekend maakte: “Samen Trekken Elf Voor Overwinning”.

Van Halve Maan naar de Peuver Uitbater H. Geerdink verkoopt zijn Halve Maan in 1937 aan voetbalvoorzitter G. Imming. Mooi geregeld, zou je denken. Dat is aanvankelijk ook zo, het perceel grond achter het café mag in gebruik blijven als voetbalveld, maar na enige tijd eist Geerdink zijn grond toch op. Goede raad is duur. Na een speurtocht komt het bestuur terecht bij de familie Kottink. Maar waar geestelijk adviseur Kok er in 1933 geen moeite mee had, dat er bij een café werd gevoetbald, heeft pastoor Hamer dat in 1938 wel. De nieuwe kapelaan Chapin brengt uitkomst. Hij weet de familie Peuver te bewegen aan de voetbalvereniging een stuk grond te verhuren. Huursom: 70 gulden per jaar. Daarbij inbegrepen het gebruik van kapberg of kuikenhok als kleedruimte. Miet en Truus Peuver schenken in de rust de thee. Bij een putring waar Peuver het vee laat drinken, bouwt Bets Ophof even later de eerste houten kleedkamer. Dat het scheidingswandje tussen de twee ruimtes maar halfhoog is en een wasvoorziening ontbreekt, wordt voor lief genomen. Je kunt voor een bedrag van 360 gulden niet alles wensen. En wassen, dat kan immers ook in de putring.

7

Jubileumboek STEVO  

75 jaar STEVO

Jubileumboek STEVO  

75 jaar STEVO

Advertisement