Page 13

Wat vooraf ging

STEVO 1 1974-1975 Kampioen 2e klasse TB Achter v.l.n.r.: H. Gehring, A. Leus (verzorger), J. Steggink, A.ten Velde, G. Kock, J. Oude Boojink, B. Stamsnieder, H. Veldhof, H. Meijer (trainer), H.Levering (leider), J. Kreuwel (leider) Voor v.l.n.r.: H.Van Bentheim, F. Kokhuis, A. Stamsnieder, T. Leus, H. Kuipers, H. Steggink, P. Saris, A. Klein Haarhuis.

Een opvallende feestganger

De kelder van het amateurvoetbal

De kampioenen van 1975

Na de degradatie naar de 1e klasse TVB, in ‘68‘69, blijven de resultaten achter bij de verwachtingen. STEVO blijkt niet in staat om het verloren terrein terug te winnen. Sterker nog, in het seizoen ‘70-‘71 volgt degradatie naar de kelder van het amateurvoetbal, de 2e klasse TVB. Toenmalig speler Frans Kokhuis: “Twee wedstrijden voor het eind van de competitie stonden we 4 punten voor op ZV en 2 op RSC. Twee wedstrijden later stonden we alle drie in punten gelijk, waardoor een halve competitie moest beslissen over degradatie. Om te redden wat er te redden viel, werd trainer Jan Hoogenlucht ontslagen en Harry Steggink sr. als interim trainer aangesteld. Het mocht niet baten. Zowel tegen ZV als tegen RSC verloren we kansloos met 3-0, waardoor degradatie een feit was. Sommige spelers hadden tranen in de ogen”. De gifbeker blijkt nog niet leeg. Zelfs in de 2e klasse TVB speelt STEVO in eerste instantie geen rol van betekenis. Het seizoen ‘72-‘73 gaat zelfs de boeken in als het jaar waarin STEVO de laagste eindklassering ooit bereikt: de 9e plaats in de 2e klasse TVB.

Onder leiding van trainer Henk Meijer (Glas Henkie) probeert STEVO in het seizoen 1974-1975 een rol van betekenis te spelen in de 2e klasse TVB. Middenvelder Alwie Stamsnieder over de trainer: “Meijer was een echte persoonlijkheid. Met z’n lange regenjas en strak in het pak een echte gentleman. Een goede trainer, die het in zich had om mensen te motiveren. De spelers zijn dat seizoen een stuk fanatieker dan voorgaande seizoenen. “Uit bij Dinkelland waren we al zo’n 20 minuten bezig met de warming-up, voordat de tegenstander het veld betrad. Desondanks verloren we de wedstrijd met 2-1”. Het seizoen begint niet echt overtuigend, maar na een wedstrijd of zeven begint het te draaien en gaan nog maar drie punten verloren. Het eerste kampioenschap in 15 jaar. De kampioenswedstrijd is thuis tegen Rijssen Vooruit.“Zo’n wedstrijd waarin het niet verkeerd kan gaan”, herinnert Stamsnieder zich.“Er stonden ongeveer 1000 toeschouwers langs de lijn. We waren oppermachtig, na een 5-1 ruststand wonnen we met 8-1”. Ook Frans Kokhuis is destijds speler van het 1e elftal. “Schitterend, om na een sportief gezien mindere periode op zo´n manier kampioen te worden.”

Sportverkiezing v.l.n.r.: Els Leus, Hans van Breukelen, Henk Droste en Gerrit Waaijer

24

Het kampioensfeest wordt eerst gevierd in de kantine, waarna een receptie en instuif bij Zaal Warmelink volgen. Tijdens deze receptie spreekt een ontroerde voorzitter Henk Droste: “Ik heb vanmiddag vreugdetranen gezien, spelers gezien die elkaar als kinderen omhelsden en een overgelukkige trainer gezien die op de schouders ging. Het was een happening die je nooit meer vergeet en die je diep ontroert.” De eerste jaren daarna in de 1e klasse TVB kenmerken zich als tussenjaren, jaren met vier keer achter elkaar een 4e plaats. In het seizoen 19761977 gebeurt dit onder trainer Jan Hofman. Als de selectie tijdens de winterstop wordt gevraagd of de trainer moet blijven, is aanvoerder Herman

In het seizoen 1984-1985 wordt STEVO voor de derde keer in vier jaar tijd kampioen. Nu in de tweede klasse. De titel wordt massaal gevierd in café Warmelink, met Mustafa Bachir als opvallende feestganger. De onberispelijk fluitende Marokkaanse scheidsrechter uit Deventer valt na de kampioenswedstrijd in en tegen Hengelo zoveel gastvrijheid ten deel, dat hij de feestvreugde niet kan weerstaan. Hij toert met de selectie op de platte wagen door Geesteren. In STEVO-shirt nog wel. In de euforie zingt hij menig STEVO-lied uit volle borst mee, om daarna in slaap te vallen in een Tubbergs etablissement. Bachir fluit het volgende seizoen een toontje (klasse) lager omdat de KNVB minder gecharmeerd is van deze roodgele feestneus.

Veldhof duidelijk.“Als je gezelligheid wilt, dan moet ie blijven. Maar als je hogerop wilt, dan moet ie weg.” Voor trainer Jan Hofman blijft het bij één seizoen STEVO.

Frans en Alwie bewaren warme herinneringen aan de 70-er jaren. Kenmerkend voor deze periode zijn de altijd zeer goed bezochte uitreikingen van de fairplay-cup. Bekende personen die Geesteren aandoen voor de uitreiking van deze fairplay-cup zijn o.a. Piet Schrijvers, Willy van de Kerkhof, Frans Thijssen, Ruud Geels, Anton Geesink, Arnold Mühren, Theo Koomen, Barry Hughes en Frank Kramer.

Het doel heiligt de middelen De winnaarsmentaliteit van STEVO is sinds jaar en dag een geducht wapen. Mentale weerbaarheid, gekoppeld aan fysieke kracht en, zonodig de trukendoos. Dringt de tegenstander teveel aan en dreigt puntenverlies, dan haal je de vaart er uit. Zoals bij Arnhemse Boys uit. De rechtsbuiten van STEVO is ineens zijn richtinggevoel kwijt en schopt de bal keer op keer in een naastliggend ravijn. Hij gaat na afloop overigens niet onder de douche maar verstopt zich in de bus tot zijn medespelers klaar zijn. De aanwezigheid van diverse spelers met dezelfde achternaam wil ook wel eens van pas komen. Welke scheidsrechter raakt het overzicht immers niet kwijt met al die Oude Wesselinks en Wiggers? Wel handig dat een Gregor Oude Wesselink, die amper voetbalt, dan lid is en de schorsingen op zich kan nemen.

Trainer Henk Meijer op de schouders na het behalen van het kampioenschap in 1975

25

Jubileumboek STEVO  

75 jaar STEVO

Jubileumboek STEVO  

75 jaar STEVO

Advertisement