här&nu nr 2 2014

Page 1

skpf-medlemmarnas tidning

nr 2/2014

SKPF:s ordförande

Pensionärsparti inte rätt väg Här&Nu granskar

Vem ska vårda oss i framtiden? Aktiv pensionär

Få kontroll på din ekonomi Porträttet

Politik är livet för Göran Greider

Varde LJUS Må bra

Så påverkas du av solens strålar


tsenior.se www.smar

Till dig som är SKPF- och Smart Seniormedlem:

100-tals fina erbjudanden väntar på dig NY PARTNER! Skruvat.se har allt till bilen; reserv-

delar, biltillbehör, däck och verktyg. Du får 10% rabatt på hela sortimentet samt prisgaranti.

Upp till 30% rabatt på hela sortimentet. BOKNINGSFAKTA: Se smartsenior.se eller ring HP direkt på telefon 08-593 664 19.

BOKNINGSFAKTA: Uppge seniorskruv. Läs mer på smartsenior.se eller ring Skruvat.se på telefon 08-120 20 420.

Hyr eller köp din bil med upp till 9% rabatt. BOKNINGSFAKTA: Visa upp ditt Smart Seniorkort hos din närmsta Toyota-handlare.

Du får 50% rabatt på tjänsten e-Diagnos samt rabatt på kontrollbesktningen. Erbjudandet gäller den 5:e till 20:e varje månad mellan klockan 9 och 15.

Upp till 20% rabatt på tusentals elektronikprodukter. BOKNINGSFAKTA: Visa upp ditt Smart Seniorkort och uppge 99518.

BOKNINGSFAKTA: Visa upp ditt Smart Seniorkort och betala på stationen. Boka per telefon 0771-600 600.

5% rabatt på din resa.

Fritt avbeställningsskydd, bo-kvar och prisgaranti vid bokning 30 dagar före avresa.

BOKNINGSFAKTA: Uppge Senior14. Boka per telefon 040-668 0500.

BOKNINGSFAKTA: Uppge Smart. Boka per telefon 0771-37 37 37.

Välj hur många kanaler du vill ha. Boxer bjuder på startavgiften på utvalda paket.

Hemtelefoni: 69 kr/månad – spara 1 000 kr/år. Mobilabonnemang: endast 39 kr/månad (Tele2 Mini). Fler abonnemang och mobiler se smartsenior.se.

BOKNINGSFAKTA: Se smartsenior.se eller ring Boxer direkt på 020-21 20 20.

BOKNINGSFAKTA: Tecknas via telefon 08-410 426 10 eller smartsenior.se

10% extra rabatt (utöver pensionärsrabatten) på Swebus Smarta avgångar. BOKNINGSFAKTA: Uppge ”Smarta resan”. Köp resan på swebus.se eller ring 0771-218 218.

En snygg, hållbar och lättanvänd telefon i vikbar design. Med Doro PhoneEasy® 621 kan du utöver SMS och MMS meddelanden även spela in och skicka videomeddelanden. Telefonen har snabbval och SMSknapp, bordsladdare, Bluetooth®, lättanvänd kamera samt extra högt och tydligt ljud.

Tillgång till marknadens bredaste hyrbilsutbud, alltid upp till 10% rabatt. BOKNINGSFAKTA: Uppge (AWD) S576801 och ta med ditt Smart Seniorkort när du hämtar ut bilen. Boka per telefon 0770-82 00 82.

Du får ytterligare 100 kronor rabatt om du samtidigt tecknar valfritt Tele2 abonnemang hos Smart Senior.

25% rabatt på glas vid köp av kompletta glasögon. Vid köp av enkelslipade glas ges rabatten vid köp över 1 498 kronor. Kan ej kombineras med andra rabatter.

BOKNINGSFAKTA: Beställ på smartsenior.se eller ring medlemsservice på 08-410 426 10. Vill du samtidigt teckna Tele2 abonnemang måste beställning göras via telefon.

BOKNINGSFAKTA: Visa upp ditt Smart Seniorkort.

Registrera dig snabbt och KOSTNADSFRITT på:

Ditt pris: 1 275 kr (utan abonnemang)

www.smartsenior.se

Detta får du helt kostnadsfritt när du registrerar dig: - Extra Smart 4 gånger/år

Saknar du

Namn: ___________________________________________________________________________________________ tillgång till dator

– fyll i och posta

kupongen Personnummer: ______________________________________________________________________________ till oss!

Medlemsnummer i SKPF: __________________________________________________________________ - Tillgång till Smart Senior medlemsservice

4 nr/år

- Tillgång till alla Smart Seniors erbjudanden - Nyhetsbrev med aktuella erbjudanden (när du anger e-postadress) tsenior.se www.smar 0771 -218 218

E-post: ___________________________________________________________________________________________ Telefonnummer: _____________________________________________________________________________ Mobilnummer: ________________________________________________________________________________ Anmäl dig på www.smartsenior.se eller fyll i kupongen och posta den till: Smart Senior, Birger Jarlsgatan 18, 114 34 Stockholm.

SKPF 2/2014

www.smartsenior.se E-post: medlemsservice@smartsenior.se Telefon 08 410 426 10 (vardagar kl 9-12)

0771 -218 218

Upp till 50% rabatt


Aktuellt

från Pensionsmyndigheten

Vem kan få bostadstillägg? En enkel tumregel är att du kan ha rätt till bostadstillägg om du har lägre inkomst än 13 000 kronor per månad efter skatt som ensamstående eller 9 000 kronor per månad efter skatt som gift eller sammanboende. Det gäller om du har låg förmögenhet eller ingen förmögenhet alls. Tänk på att du måste ansöka om bostadstillägget, det är alltså inget som betalas ut automatiskt.

Information om bostadstillägg Bostadstillägg är ett tillägg till din pension som du kan få för att betala ditt boende. Bostadstillägget är skattefritt och cirka 250 000 pensionärer har det idag. Du kan ansöka om bostadstillägg för din bostadskostnad oavsett om du bor i en hyrd bostad, en bostadsrätt, ett eget hus, ett äldreboende eller annat boende. Som ålderspensionär ska du vara över 65 år och ta ut hela din pension, inklusive eventuell premiepension, för att kunna få bostadstillägg. Om du har låga inkomster kan du få bostadstillägg även om du har tillgångar. Om du är gift, sambo eller registrerad partner är det era gemensamma inkomster och tillgångar som påverkar bostadstillägget.

Som ensamstående kan du som mest få 4 990 kronor per månad i bostadstillägg. Om du bor i ett tvåbäddsrum, på till exempel ett sjukhem eller ett äldreboende, kan du få högst 2 093 kronor per månad i bostadstillägg. Om du är gift, sambo eller registrerad partner kan du som mest få 2 495 kronor i bostadstillägg. Har du låga inkomster kan du ha rätt till ytterligare ersättning i form av särskilt bostadstillägg eller äldreförsörjningsstöd.

Så ansöker du om bostadstillägg

Du ansöker enklast via vår webbplats, www.pensionsmyndigheten.se, eller genom att fylla i en blankett. Blanketten beställer du från oss via webben eller vår kundservice per telefon. För att se om du har rätt till bostadstillägg kan du göra en prognos på vår webb, få hjälp av vår kundservice per telefon eller besöka ett av våra servicekontor.

Monica Petersson, Pensionsexpert

Kundservice 0771-776 776

www.pensionsmyndigheten.se


sams sida

En enda pensionärsorganisation? Förhandla om pensioner?

L

ite då och då kommer det upp förslag om att pensionärerna bör bilda ett politiskt parti, ett pensionärsparti. Särskilt inför val luftas dessa tankegångar. Det är lätt att förstå varför. Det finns ett utbrett missnöje med att många frågor som är viktiga för pensionärerna inte får den uppmärksamhet de förtjänar. Det är dessa frågor – pensioner och skatter i första hand – som gör att vi pensionärer engagerar oss extra. Det är områden som berör äldres levnadsvillkor och standard, och det finns fortfarande 2014 många vad vi kallar fattigpensionärer, trots ett helt livs hårt arbete. Det finns redan ett parti (SPI) som säger sig företräda pensionärerna. Hittills har deras framgångar varit begränsade. De få gånger jag varit i kontakt med dem har det oftast handlat om invandringspolitik. Ett pensionärsparti som får en missnöjesstämpel och enfrågeparti över sig gynnar definitivt inte äldrepolitiken. Det är dock ingen tvekan om att det finns ett underlag för ett pensionärsparti. Omkring 25 procent av valmanskåren är över 65 år, så om bara hälften röstade på ett sådant parti skulle det bli Riksdagens tredje största parti. Jag tycker dock att det finns flera skäl som talar mot ett renodlat pensionärsparti: För det första: pensionärerna är ingen homogen grupp, ingen grå massa som ska betraktas som ett kollektiv. För det andra: jag tror inte att människor ändrar politisk uppfattning bara för att man stiger över gränsen till ett liv som pensionär. Varför skulle man göra det efter att under ett helt liv haft en viss politisk uppfattning? Att bunta ihop alla pensionärer i en enda pensionärsorganisation vore att underkänna dem som fria individer, som om det vore skillnad mellan att vara 64 år respektive 65 år. Det finns för övrigt redan en viss politisk fördelning bland pen-

4

H ä r & N u

sionärsorganisationerna, varför åtminstone möjligheten att välja mellan vänster/höger i stort redan finns. För det tredje: det finns redan åtta politiska partier i Riksdagen, och de flesta verkar samlas i mitten. Ett till parti utan inflytande? För det fjärde: De tre största pensionärsorganisationerna är medlemsmässigt större än de etablerade partierna. SKPF med över 150 000 medlemmar är 1,5 gånger större är Socialdemokraternas medlemsantal. Pensionärsorganisationerna i Regeringens Pensionärskommitté utgör tillsammans över 850 000 pensionärer. Kan vi samlas och gemensamt utnyttja den kraft som finns i det antalet skulle vi kunna påverka politiken rejält. Gå på politiska möten, utnyttja rösträtten, utnyttja rätten att tala fritt! Vi har fyra val i år, utnyttja den möjligheten! Bör pensionärerna vara en förhandlingspart? Det är också något jag hört ibland, och då menas antagligen att pensionärerna ska bli en förhandlingspart och kunna förhandla om de allmänna pensionerna. (tjänstpensionerna förfogar arbetsmarknadens parter över). I Norge förhandlar pensionärera om de allmänna pensionerna. Det kan låta som en möjlighet till ett ökat inflytande, men vad innebär en förhandling? Ge och ta, förstås, men pensionärernas förhandling med staten om pensionerna går inte att jämföra med de förhandlingar om arbetsvillkoren som arbetsmarknadens parter har. Vad gör vi om vi inte kommer överens? Vilka konfliktvapen har vi som pensionärer? Vem/vilka ska företräda parten pensionärer? Dessutom är det dagens förvärvsaktiva som betalar dagens pensioner. Ska de, och i så fall på vilket sätt, medverka i förhandlingarna. Som Ni ser är jag lite ”Tjalle Tvärvigg” när det gäller de här två frågorna. Poängterar att det är min personliga uppfattning, inget som vi i SKPF som förbund har tagit ställning till. Men det är ju också ”min sida”. Pensionärernas levnadsvillkor och välfärd beslutas av våra valda politiker, därför ska vi öka vår närvaro och deltagande i det politiska livet. Det har vi varit dåliga på hittills. Vi ska försöka få alla partier att bli ”pensionärspartier”.

sam sandberg ordförande skpf

n r

2 – 2 0 1 4


SKPF – Svenska KommunalPensionärernas Förbund Franzéngatan 4, Box 300 88, 104 25 STOCKHOLM Tel: 010–442 74 60, Fax: 08–32 69 95 Telefontid: 09.00–15.00 www.skpf.se

Tidningen Här&Nu

Mässans gata 14, 412 51 Göteborg info@harochnu.se Tel: 031-708 66 80

Redaktionsråd:

SKPF: Inger Carlsson, Annastina Hörnfeldt, Bengt Lundholm Just Media: Pär Axelsson, Mattias Hagberg, Dan Wallander

Ansvarig utgivare: Sam Sandberg sam.sandberg@skpf.se

Chefredaktör: Pär Axelsson par.axelsson@harochnu.se

Produktion: Just Media Sverige AB Mässans gata 14, 412 51 Göteborg Tel: 031-775 03 90 info@justmedia.se, www.justmedia.se Grafisk form och layout: Rivista AB Omslagsfoto: Thinkstockphoto TS-upplaga: 149 900 exemplar Annonsbokning: Just Media, Tel: 031-708 66 80

Tryckeri: Forssa Print 2014, Finland Insänt material:

Här&Nu tar tacksamt emot bidrag från läsare och avdelningar. För att underlätta vid redigeringen är det allra bäst om materialet är digitalt. Av praktiska skäl har vi ingen möjlighet att återsända bilder och texter. På grund av platsbrist tvingas vi ibland att korta ned ett bidrag och en och annan gång till och med inte publicera det. Villkoret för att ett bidrag ska publiceras är att författaren anger namn och adress, dock kan en insändare undertecknas med en pseudonym. Avdelningar får gärna i löpande text informera om kommande evenemang, men inte en uppräkning av klockslag och programpunkter, som ett kalendarium. Bidragen till nr 3-2014 vill vi ha senast den 20 maj. Publicerade händelser och evenemang får inte vara äldre än tre månader, det vill säga inte ha ägt rum före den 10 mars. Texten får inte vara längre än 1 500 tecken med blanksteg (ordmellanrum). Endast ett bidrag per avdelning förs in i tidningen.

Innehåll 2.14 4

Sam om pensionärsparti

28

Motala andas historia

6

Vårdfrågan i fokus

32

Greider ÄR politik

Det är bättre att öka deltagandet i det politiska livet och försöka få alla partier att bli "pensionärspartier" än att bilda ett eget pensionärsparti, skriver Sam Sandberg.

I detta nummer av Här&Nu frågar vi partierna hur de ser på den framtida personalförsörjningen och hur de vill säkra kvalitén inom äldreomsorgen.

Det var i Motala bygget av Göta Kanal tog sin början 1810. Det är också i mångt och mycket kanalbygget som präglat denna svenska pärla vid Vätterns strand.

Livet och politiken är omöjliga att skilja åt för Göran Greider. I stort sett allt han gör andas samhällsengagemang, och han jobbar jämt, även om han själv inte ser det så.

16

Få kontroll på ekonomin

38

Så påverkas du av ljus

20

Partille tänker nytt

48

Fototävlingen avgjord

Privatekonomin har blivit allt svårare att sköta och många känner sig osäkra på pensioner, fondsparande, bank på internet och så vidare. Men hjälp är på väg.

Avdelning 39 i Partille har förnyelse som enständig punkt på agendan. Men ett arrangeman som är återkommande är den årliga hattlunchen som lockar fram helt nya sidor av deltagarna.

Att dagsljus påverkar vår hälsa och vårt välbefinnande är kanske inte någon nyhet. Men ljus påverkar oss på många andra sätt. Ljuset styr till exempel också vår dygnsrytm.

Det finns många potentiella fotografer bland Här&Nu:s läsare. Det kunde vi konstatera vid en genomgång av alla bidrag som skickades in till vår fototävling.

Här&Nu granskar på sidan 12

Skicka bidragen till:

info@ harochnu.se eller SKPF Här&Nu, Mässans gata 14, 412 51 Göteborg

ISSN: 1653-2287

Illu strati on: Robert Nyberg

Tidningen SKPF Här&Nu distribueras till SKPF:s 150 500 medlemmar sex gånger om året.

Adressregistret uppdateras automatiskt var­för eventuell adressändring ej behöver anmälas

MEDIA

JUST MEDIA AB

H ä r & N u

n r

2 – 2 0 1 4

5


P r of i l f r å g a n

val 2014 Här&Nu tar pulsen på riksdagspartierna

Riksdagsvalet närmar sig och valrörelsen har så smått börjat dra igång. En av de stora framtidsfrågorna för Sverige är hur välfärden skall finansieras när befolkningen blir allt äldre. En lika viktig fråga är vem som skall arbeta inom framtidens vård, skola och omsorg. De senaste åren har det nämligen blivit allt svårare för kommuner och landsting att rekrytera personal, framför allt till äldreomsorgen. Och bättre lär det inte bli. Flera olika organisationer spår att det inom fem år kommer att saknas uppemot 40 000 undersköterskor bara inom äldreomsorgen. Så hur ska personalförsörjningen lösas? Hur vill partierna tackla den alltmer alarmerande situation som håller på att uppstå?

Här är frågorna vi ställde

6

1.

Många rapporter och undersökningar målar upp en mörk bild av framtidens personalförsörjning inom äldreomsorgen. Hur ser ert parti på utvecklingen?

2. 3.

Hur vill ert parti säkra den framtida personalförsörjningen och kvalitén inom äldreomsorgen? Vilken betydelse kan invandringen ha för att säkra personalförsörjningen? H ä r & N u

VÄNSTERPARTIET Anders Thoré (v)

1.

Resurserna till äldreomsorgen har urholkats. Antalet platser på äldreboenden har minskat kraftigt och fortsätter att minska. Till detta kommer att vinstintressen leder till att resurser försvinner från demensvården samt att man försöker sänka kostnaderna, vilket går ut över personaltätheten och utbildningsnivån samt innebär sämre arbetsvillkor för personalen. Privatiseringarna leder också till ersättningssystem och styrning som är mer anpassat till den ekonomiska redovisningen när det istället är individens behov som ska bestämma vilka insatser som ska ges. Detta kan ha inneburit att äldreomsorgen inte ses som en attraktiv arbetsplats.

2.

Resurserna till äldreomsorgen måste öka bl.a. genom att möjligheten till privata vinster inom den offentligt finansierade äldreomsorgen avskaffas. Det behövs åtgärder så att de som har behov erbjuds en god vård och omsorg på demensenheter av personal med kunskap om sjukdomen. Personalen både i hemtjänsten och på särskilda boenden för demenssjuka måste därför få kontinuerlig fortbildning och handledning. Mot bakgrund av att låg bemanning är ett problem på såväl demensenheter som övriga äldreboenden har riksdagen beslutat, efter ett utskottsinitiativ från V, Mp och S, att ge Socialstyrelsen i uppdrag att utarbeta riktlinjer för bemanningen inom hela äldreomsorgen. Kommunerna måste ta sitt ansvar och Vänsterpartiet driver i många kommuner kravet på ökade resurser till äldreomsorgen. Men det behövs också ett tydligt nationellt ansvar därför har V i vår skuggbudget öronmärkt 1 miljarder för mer personal med särskild inriktning mot demensvården. Allt fler äldre kvinnor och män med mycket stora vård- och omsorgsbehov bor kvar i sitt ordinarie boende med hjälp av hemtjänst. Vänsterpartiet föreslår en satsning på mer resurser för att äldre, som har rätt till hjälp i hemmet, ska få mer och bättre hjälp av hemtjänsten. Pengarna ska bl.a. användas till att personaltätheten inom hemtjänsten ska öka och att kontinuiteten bland hemtjänstpersonalen ska bli bättre. I dag saknar runt 20 procent av dem som arbetar på äldreboenden rätt gymnasieutbildning, d.v.s. omvårdnadsprogrammet, och inom hemtjänsten är motsvarande andel 25 procent. Vänsterpartiet vill att äldreomsorgspersonalen ska vara utbildad. Vi satsar därför på ett kunskapslyft för anställda inom äldreomsorgen. Vi vill göra en långsiktig 10-årig kompetenssatsning. Vi ger även kommunerna de ekonomiska möjligheterna att ta in ersättare istället för dem som utbildar sig genom utbildningsvikariat. Arbetsvillkoren inom äldreomsorgen måste också förbättras. Högre personaltäthet och bättre möjligheter till kompetensutveckling bidrar till det, men också rätt till heltid och tillsvidareanställningar.

3.

Invandrad personal är nödvändig för att äldre med annat modersmål än svenska skall kunna få äldreomsorg av personal som kan deras språk.

nr

2 – 2 0 1 4


MILJÖPARTIET

SOCIALDEMOKRATERNA

1.

1.

2.

2.

Agneta Luttropp (mp)

Lena Hallengren (s)

Det behöver inte vara lika mörkt som det ibland målas upp. Äldre håller sig ofta friskare längre och medicinsk utveckling går framåt. Ett läkemedel som stoppar utvecklingen av demenssjukdomar skulle t ex innebära en dramatiskt ny situation. Men visst behövs särskilda satsningar för att få personal i och med den ändrade demografin. Fler geriatriker och geriatriska mottagningar gör att insatser blir rätt. Vi gör särskilda satsningar för att göra jobbet inom äldreomsorgen mer attraktivt. Att tycka om sitt jobb, är a och o när man jobbar med människor. Alla som tagit emot vård och omsorg vet hur snabbt det märks om det inte är så. Vi vill ha krav på minimibemanning som utgår från varje äldres individuella behovsbedömning. Mp är ett av de partier som drivit frågan både för demensvården och vård och omsorgsboende och vi är mycket glada att ha fått igenom förslaget i riksdagen. Socialstyrelsen ska utfärda föreskrifter, men de kommer först i januari 2015, vilket vi beklagar. Vi vill ha äldreomsorgsinspektörer i alla kommuner och tydliga viteskrav på verksamheter som inte uppfyller kraven. Kompetensutveckling behövs till minst undersköterska och så kallat delade turer tycker vi ska bort. Mp gör ett stort tillskott, tre miljarder de kommande tre åren för personalförstärkning och för bättre arbetsmiljö. Kommuner som vill införa sex timmars arbetsdag för personal i äldreomsorgen med bibehållen lön ska kunna söka pengar ur en pott. Vi anser att vård och omsorg ska bedrivas med en genuin önskan att bedriva bra verksamhet. Vinst ska inte vara syftet och eventuell vinst ska stanna i verksamheten. Villkoren för idéburna aktörer behöver förbättras. Kvalitet handlar mycket om bra mat, möjlighet att komma ut och träffa andra och att insatserna ska anpassas till den enskildes behov. Målet måste vara att alla människor, som ofta blir allt mer olika med åren, måste få fortsätta att vara den de är och göra sina egna val i vardagen. Äldreomsorgen ska ge stöd för det.

Fortsätter dagens utveckling är bilden mörk. Få söker gymnasiets vård- och omsorgsprogram. Vi måste vända på detta. Det kommer att finnas jobb i äldreomsorgen och detta måste kommuniceras till dagens ungdomar som står i begrepp att välja utbildningsinriktning. Samtidigt behöver vi kraftigt öka möjligheterna för vuxna att byta yrkesbana och välja jobb i äldreomsorgen. Det handlar om fler platser på Yrkesvux och att den yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningen ökas och även riktas mot arbete i äldreomsorgen.

Vi säger nej till skattesänkningar. Det behövs resurser för att klara välfärdens utmaningar. För att klara att successivt ställa om det svenska samhället föreslår vi en långsiktig kvalitetsplan för den svenska äldreomsorgen. Kvalitetsplanen behöver sträcka sig fram till 2025 med etappvisa mål och delmål. Planen ska stimulera innovationer i äldreomsorgen, ett hälsofrämjande arbete på alla nivåer, en ökad tillgänglighet, åtgärda kvalitetsbrister och öka jämlikheten, inflytandet och valfriheten för de äldre samt innehålla ett program för generationsväxling för personalen. Personalen ska garanteras rätt till heltid, utvecklingsmöjligheter, kompetensutveckling, bra arbetsmiljö och bra arbetsvillkor. Dagens tillfälliga och kortsiktiga satsningar och projekt löser inte huvudfrågan. Äldreomsorgen kommer att behöva mer personal, mer kompetens och mer investeringar. Det kräver långsiktig och uthållig planering över en 10-årsperiod för att ge resultat.

3.

Det kommer att spela stor roll. Det märks redan i flera storstadsområden där nya svenskar spelar en viktig roll i hemtjänsten. Äldreomsorgen kommer att behöva mycket ny personal i hela landet för att klara den stora generationsväxlingen och ökade vårdbehov. Nya svenskar kommer att vara en viktig pusselbit för att detta ska lyckas.

3.

Migration är en förutsättning för utveckling och för att upprätthålla vår välfärdsstandard även i framtiden. Vi lever allt längre och då är det viktigt att vi även är många både inom vård- och omsorgssektorn, men även på arbetsmarknaden generellt. Invandring är en viktig del för att lyckas med detta. Men det är inte nyttan med invandring som är främsta anledningen till att Sverige ska ha en öppen migrationspolitik. Istället ser vi det som en grundläggande frihet att röra sig över gränser oavsett om det är för att söka arbete, asyl eller kanske till och med kärleken.

Sverigedemokraterna Sverigedemokraterna har valt att inte svara på enkäten.

H ä r & N u

n r

2 – 2 0 1 4

7


P r of i l f r å g a n

MODERATERNA

FOLKPARTIET

Stefan Dubois (m)

Malin Strid (fp)

1.

Sverige är ett av världens bästa länder att åldras i. Exempelvis rankar bistånds-organisationen Help Age International Sverige som etta i sin världsranking över länder att åldras i. Att bli äldre handlar för många om att gå från att vara oberoende och själv¬ständig till att i ökande utsträckning behöva hjälp av sin omgivning. Detta ställer krav på omsorgsfulla bedömningar av hjälp- och stödbehov i varje enskilt fall. För även om dagens äldre är friskare och mer aktiva än någonsin så är och förblir äldreomsorgen en av de allra viktigaste delarna i en trygg politik för äldre. Vård och omsorgsbehovet kommer troligen att öka i framtiden då den demografiska utvecklingen tyder på att allt fler människor kommer att leva allt längre. Detta är någonting i grunden positivt, samtidigt kommer det också att ställa högre krav på både vård och omsorg. Samtidigt kommer många av de som i dag arbetar inom vård och omsorg att gå i pension. För att möta dessa två framtidsutmaningar är det därför viktigt att äldreomsorgen klarar av den generationsväxling som är förestående.

2.

För att säkra den framtida personalförsörjningen inom äldreomsorgen är det viktigt att kommuner och fristående aktörer aktivt satsar på att vara attraktiva och lyssnande arbetsgivare där utbildning och vidareutveckling lönar sig för medarbetarna. Goda arbetsvillkor och engagerade medarbetare är centrala förutsättningar för det fortsatta arbetet med att höja kvaliteten inom äldreomsorgen. Medarbetarnas löner, arbetsvillkor och arbetstider är i grunden en fråga för arbetsmarknadens parter, men vi är övertygade om att om fler unga ska kunna lockas till arbeten inom äldreomsorgen måste det bli ett tydligare fokus på medarbetarnas arbetssituation. Vi tror att ett större utbud av arbetsgivare leder till fler möjligheter för medarbetarna och i förlängningen också till bättre villkor och nöjdare medarbetare. Därför ser vi mycket positivt på de kommuner som inför lagen om valfrihetssystem (LOV) och låter nya aktörer komma in med nya idéer och inriktningar.

3.

Sverige är ett rikt land som historiskt sett alltid haft en öppen attityd mot andra kulturer, religioner och länder vilket hjälpt oss att utveckla en trygg gemensam välfärd. Invandring berikar Sverige och vi behöver invandrad arbetskraft för att kunna säkra att Sverige har tillräckligt mycket arbetskraft i framtiden. För oss är en fortsatt öppenhet mot vår omvärld centralt.

8

H ä r & N u

1.

Medicinska framsteg och bättre folkhälsa har skapat ett av vår tids viktigaste framsteg: den stigande medellivslängden och fler friska år för de flesta. Detta är en stor mänsklig vinst, men det skapar också utmaningar. Både Socialstyrelsen och SCB förutspår kraftigt ökande behov av personal till äldreomsorgen de närmaste decennierna. Behoven är störst utanför storstadsregionerna, där andelen äldre i befolkningen är större.

2.

Fler behöver utbilda sig inom vård- och omsorg. Folkpartiet har i regeringen tagit flera initiativ för att göra både undersköterskeutbildning och sjuksköterskeutbildning bättre och mer attraktiva. Det behöver bli mer attraktivt att arbeta i äldreomsorgen, samtidigt som personalens kompetens är helt avgörande för en god kvalitet. Därför har Folkpartiet varit pådrivande för de kompetenssatsningar som regeringen genomfört för äldreomsorgspersonal. Det måste bli möjligt att göra karriär också i äldreomsorgen, och den som utbildar sig och tar på sig större ansvar ska också få högre lön. Hög kvalitet på själva äldreomsorgen gör också att det blir en mer attraktiv arbetsplats. Äldreomsorgen ska ske på den äldres egna villkor. Äldreomsorgens åtaganden ska beskrivas genom en omsorgsgaranti med mätbara kvalitetskrav. Om omsorgsgarantin inte uppfylls ska den äldre få ersättning. Med större flexibilitet både vad gäller arbetstider och pensionsålder kan fler orka arbeta längre upp i åren. Mångfald driver kvalitet. LOV och andra modeller för valfrihet ger också plats för utveckling och nya idéer som ger högre kvalitet för de äldre och möjlighet för personalen att välja arbetsgivare, göra karriär och starta eget. Med satsningar på förebyggande vård, bostäder som är tillgängliga, bra tekniska hjälpmedel och genom att underlätta för äldre att vara socialt och fysiskt aktiva kan de friska åren bli fler och fler vara självständiga längre.

3.

Folkpartiet vill att Sverige ska vara ett öppet land. Vi värnar asylrätten och har medverkat till att göra det lättare att komma till Sverige som arbetskraftsinvandrare. Öppenhet bygger välstånd, och ger oss större resurser att klara till exempel framtidens äldreomsorg. En betydande andel av dem som arbetar inom vård och omsorg idag har utländsk bakgrund och det är mycket värdefullt. Det är viktigt att det finns bra validering av utländska utbildningar, och bra introduktionsutbildningar i t ex svenska språket. Samtidigt är det en tillgång med personal som kan andra språk, när också allt fler äldre har utländsk bakgrund.

n r

2 – 2 0 1 4


KRISTDEMOKRATERNA

CENTERPARTIET

Anders Andersson (kd)

Alexander Stavreski (c)

1.

1.

Vi kristdemokrater anser att de kompetenssatsningar som regeringen gjort inom ramen för Omvårdnadslyftet 2011-2014 har varit viktiga och vi noterar att de har gett ett gott resultat. Även satsningen om 100 miljoner kronor för ledarskapsutbildning för äldreomsorgens chefer 2013-2015 kommer att ge effekt framöver. Ett gott och kunnigt ledarskap ger effekt genom hela personalstyrkan. Det behövs också en attitydförändring i samhället så att fler söker till omvårdnadsprogrammen. I stort sett råder nu balans mellan tillgång och efterfrågan på personal inom vård och omsorg om äldre, men en betydande brist beräknas uppstå under 2020-talet. Detta måste vi ta på allvar. Därför måste både utbildning på gymnasienivå till ett omsorgsarbete och kompetenshöjande utbildningsåtgärder för redan anställda ske.

2.

För att säkra framtida personalförsörjning måste det löna sig bättre att ta hand om människor inom både vård och omsorg. Det är en grundläggande aspekt för att skapa en attitydförändring, att göra det mer eftertraktat att arbeta med människor. Kvalitet för den äldre är trygghet genom kontinuitet i personalstyrkan, den äldres självbestämmande, att kunna välja och välja bort samt att få ett värdigt bemötande. Andelen anställda med grundläggande utbildning har ökat under de senaste tio åren. 2011 hade 75% grundläggande yrkesutbildning i hemtjänsten, 83 % i särskilt boende. Men andelen måste öka och det är en stor utmaning med tanke på att det kommer att behövas många fler anställda i omsorgen. Genom fortsatta satsningar liknande omvårdnadslyftet tror vi att man kan säkra såväl personalförsörjning som kvaliteten inom äldreomsorgen.

3.

Stor betydelse. Vi ser att invandringen är en nödvändighet för att vi ska klara välfärden. Invandrade utgör en god arbetskraftspotential och många som är födda i utlandet arbetar inom vård och omsorg. Redan idag är var tredje läkare och var fjärde tandläkare utrikes födda. Att få tala sin egen barndoms språk underlättar när man blir gammal. Framöver kommer vi sannolikt att se språkkunskaper som ytterligare en merit för anställning i hemtjänsten. Vi får sannolikt också fler språk- och kulturprofilerade äldreboenden och dessa kommer att behöva personal som kan ge omsorg på det egna språket.

H ä r & N u

För att klara det framtida rekryteringsbehovet behöver yrket bli mer attraktivt. När flera olika aktörer tvingas konkurrera med varandra skapas drivkrafter att erbjuda bättre kvalitet, tillgänglighet och valmöjligheter. Genom att släppa in fler utförare i välfärden skapas förutsättningar för utveckling av idéer, metoder och kompetensutveckling, som alla är verktyg för kvalitetsförbättring. En gedigen utbildning är en förutsättning för alla som väljer att arbeta inom äldreomsorgen. För Centerpartiet är den avgörande frågan inte bara hur vi bibehåller och utvecklar kvalitén i vården och omsorgen, utan även hur vi stärker de ansvarstagande aktörerna. Vi vill se hårda krav och noggranna kvalitetskontroller inom välfärdssektorn. Valfriheten är numera ett grundkrav för svenska folket. Vi måste fortsätta det påbörjade arbetet med att flytta makten från politiker och personal till medborgarna själva. För oss är det viktigt att alla äldre ska ha den fulla rätten att själva bestämma vem som kommer in i hemmet och ger hjälp och stöd i vardagen. Den äldre måste också ges rätten att styra över innehållet i hemtjänsten. Om en gammal människa upplever en otrygghet i sitt eget boende eller känner sig instängd och vill komma till en bostad som är anpassad för äldre så måste detta vara avgörande för kommunens biståndsbeslut. De äldre måste sättas i centrum. Att få fortsätta vara den person man varit tidigare också när man har behov av samhällets omsorg är centralt. Man ska få stöd för att behålla sina intressen, vanor och sociala kontakter så långt det är möjligt. Vad vården och omsorgen gör, hur det görs och vilka resultat det leder till måste vara lätt tillgängligt för alla. Brukarundersökningar, öppna jämförelser och eHälsa är viktiga steg för att öka transparensen. Invandringen har stor betydelse för att täcka behovet av kompetensförsörjningen inom äldreomsorgen.

2.

3.

SKPF:s kommentar till partiernas svar Vill börja med att säga att orsaken till att det fattades ett parti i partiernas svar i förra tidningen – och även i detta nummer – är att de avböjt att delta. Vi hade, och har även nu, givetvis skickat frågor till alla åtta partier i Sveriges Riksdag. De är alla åtta demokratiskt valda och SKPF behandlar dem lika. Alla partier som svarat inser att rekrytering och kompetensförsörjning blir en central fråga i framtiden och att anställningsvillkoren behöver förbättras för att attrahera nya medarbetare. Utbildningsbehovet är, som jag uppfattar det, så stort att det krävs någon form av nationellt grepp i den frågan. Först grundutbildning på gymnasienivå, sedan kompletteringar och s k ”lyft”. Karriär ska kunna göras inom yrket – inte behöva byta yrke för att utvecklas. Jag tycker att politikerna har en insikt om vilka problemen är, att det krävs ökade resurser och att invandrad arbetskraft är en nödvändighet. Hur rekryterings- och kompetensförsörjningen konkret ska lösas behöver politikerna bli tydligare i. Sam Sandberg nr

2 – 2 0 1 4

9


Prova tidningen Nära! 69 NOK, 8,50 EUR

andlighet

nära hjäl 5andlighet nära de Ditt välbefinnan i vardagen

Nr 3 2014 69,90 KR, 79 NOK, 9,50 EUR

AllA kAn få

Raw foo Tankens kraftSpöken

ledde till skivkontrakt med or intervjum

KR, 69 NOK, 8,90

EUR

nnande nära ditt välbefi

Vårens andliga kurser och mässor

ERIC PEARL

QIGONG Karmalagedenn så fungerar

TIDSAM 4419-08 TIDSAM 4419-05

MEDIET ARVO

eniash öt l! aman ärec tack aMsp Årets storDet i stiletter! vare YOGA

VINN! a_21103.indd 1

NARA_0008_f_rsid

i vardagen

Kurs med Benny

Mandella, 25 år:

jag lever!

+

Personligt möte med

har spått folk i 50 år

Tema YOGA 2012-09-28 11:07:35

Budskap från

PLEjAdErNA

Healing

TIDSAM TIDSAM 4419-03 4419-05

EAN Nara 03-14.indd 1

Nr 2 2014 59,90

sidor om

Sök dina TIDIGARE LIV

2014-01-07 07:43:38

nära ditt välbefinnande i vardagen

Änglar

Terry evans

svar om

HEALING

St på fil Så kan du öva

+ meditations CD!

BENNY ROSENQVIST:

and d!e h gla ocinn t väl kbef Ditfris gör dig i vardagen

03

218 2

med

från läraren lt Alandlige nqvist seom ro ECKHART TOLLE

7 388441 906994

förverkliga ! dina drömmar

ingskolay Healvisdomsord Benn

d

Nr 3 2014 69,90 KR, 79 NOK, 9,50 EUR

n nande i vardage nära ditt välbefin

fOU upplevelser

EUR

av tidningen nära för bara

Ditt välbefinnande i vardagen

08

69 NOK, 8,50 EUR

Läsarnas

KR, 69 NOK, 8,90

Allt om

andlighet

7 388441 905997

Nr 8 2012 59,90 KR,

änglpla!-

Nr 2 2014 59,90

3nr 149:-

Allt om

2014-02-17 10:49:10

nära Nr 8 2012 59,90 KR,

DITT ERBJUDANDE

Ditt pris Du sparar 111.indd 1

1402_f_rsida_32

02

180:149:329:-

EAN Nära 02-14.indd

1

7 388441 905997

3 nr av nära värde i! värde Meditations CD Läkande energ Totalt värde

Värde! 149:-

TIDSAM TIDSAM 4419-02 4419-05

På köpet får du vår Meditations CD! På denna cd får du lära dig hur du kommer igång och mediterar. Mediet Benny Rosenqvist leder dig också genom tre spännande meditationer – du får möta din guide och gå in i tidigare liv.

2014-01-10 14:08:09

149:180:-

Välj det erbjudande som passar dig bäst. Kryssa i ditt val: Du kan även beställa på www.dintidning.se/hn

ATMGNA

ATMHNA

Frankeras ej

nära

Ja tack! Jag vill prenumerera på 3 nr av nära för endast 149:och får Meditations CD utan extra kostnad (jag sparar 180:-)

bjuder på portot

Ja tack! Jag vill hellre ha ett extra nummer av nära istället för Meditations CD och får 4 nr för endast 149:-

nära

Namn:………………………………………………………………………………

Svarspost 20 46 57 63 208 00 Malmö

Adress: …………………………………………………………………………… Postnr/Ort: ……………………………………………………………………… E-mail: …………………………………………………………………………… Tidningen kommer direkt hem i min brevlåda. Jag betalar med inbetalningskortet som skickas separat. Din premie skickas snarast efter din betalning (vid val av 3 nr). Erbjudandet gäller t o m 31 maj 2014 inom Sverige. Prenumerationen avslutas automatiskt. Egmont Tidskrifter AB som äger Nära behandlar kunduppgifterna med modern informationsteknik och lagrar dessa för att kunna fullfölja kundrelationerna samt för att kunna lämna erbjudanden från företag inom Egmont eller andra företag som samarbetar med Egmont.

10

H ä r & N u

n r

2 – 2 0 1 4

Värd 120här&nu granskar

Vem ska vårda Personalbrist och kompetensförsörjning pekas ofta ut som ödesfrågor för sjukvården och äldreomsorgen. Bristen på framför allt undersköterskor kan snart vara ett stort problem. Text Mattias Hagberg

S

tatistiken är dyster. Inom två decennier kommer bristen på personal vara ett alarmerande problem för vården och omsorgen i Sverige. Enligt regeringskansliets prognoser kommer behovet av personal inom hälso- och sjukvården, framför allt inom äldreomsorgen, att öka med femtio procent inom två decennier, och 2030 väntas personalbristen vara 65000 årsarbeten. Samtidigt visar en rapport från fackförbundet Kommunal

”Vi har stora pensionsavgångar framför oss samtidigt som allt färre söker sig till omsorgsutbildningar. Och ovanpå det har vi en åldrande befolkning med ökat behov av vård och omsorg”

12

H ä r & N u

nr

att många anställda inom äldreomsorgen vill sluta och börja jobba med något annat. Orsaken, enligt den enkät Kommunal genomfört med drygt 5000 medlemmar, är dålig arbetsmiljö. Framför allt är det stress på arbetsplatserna som skapar problem. Och som inte det var nog visar ytterligare statistik att ungdomar nu överger landets utbildningar i omvårdnad. 1980 sökte drygt 18000 unga till gymnasiets omvårdnadsprogram. De senaste åren har den siffran legat stadigt kring 3000 sökande. I många skolor står platser tomma trots att äldreomsorgen skriker efter personal.

Bota, lindra, trösta

Den fråga som automatiskt inställer sig är: Vem ska utföra den där viktiga, och ibland livsnödvändiga, omvårdanden på landets sjukhus och äldreboenden? Enligt den urgamla läkaretiken ska sjukvården ”om möjligt bota, ofta lindra och alltid trösta”. Förenklat kan man säga att de tre orden – bota, lindra, trösta – motsvarar de tre yrkesgrupperna läkare, sjuksköterskor och undersköterskor. Det har alltid varit undersköterskorna som har varit där, närmast patienten. Det är undersköterskorna som har haft eller tagit sig tid att prata och finnas till hands. Det är undersköter-

1 – 2 0 1 4


h ä r & n u GRANS K AR

oss i framtiden? skorna som hållit handen när ingen annan funnits till hands. Men denna viktiga del av all sjukvård och all omsorg är nu satt på undantag. Enligt en färsk undersökning från Kommunal pågår det en tydlig akademisering av vården och omsorgen i Sverige. Under de senaste två decennierna har antalet läkare och sjuksköterskor ökat kraftigt, medan antalet undersköterskor minskat med 26 procent.

Oroliga för lönen och arbetsmiljön

Kommer det överhuvudtaget att finnas några undersköterskor i framtiden? – Det är klart att det ser tufft ut. Vi vet att vi behöver rekrytera ungefär 24 000 undersköterskor till hälso- och sjukvården och ungefär 40 000 till äldreomsorgen inom fem år, säger Håkan Sörman, VD för SKL, Sveriges kommuner och landsting, och fortsätter: – Men jag är inte så orolig. Det går relativt bra än så länge. Men det är klart att vi är medvetna om att detta är ett stort problem. Vi har stora pensionsavgångar framför oss samtidigt som allt färre söker sig till omsorgsutbildningar. Och ovanpå det har vi en åldrande befolkning med ökat behov av vård och omsorg. Han berättar att SKL frågat ungdomar om de är intresserad av jobb inom välfärdssektorn och att många svarat ja. De säger att det känns som ett meningsfullt arbete. Men många är oroliga för lönen, arbetsmiljön och möjligheterna att göra karriär. – Där har vi en viktig uppgift. Vi måste göra jobbet mer attraktivt. Vi måste erbjuda fler karriärvägar, bättre arbetsmiljö och en bättre löneutveckling. Dessutom, säger han, måste kommuner och landsting bli

H ä r & N u

bättre på att berätta hur det ser ut på äldreboenden och andra vård- och omsorgsjobb. – Via media får man ofta en negativ bild. Men så illa är det inte. De flesta trivs med sina jobb och brukarna är ofta nöjda.

Fel syn på kunskap

Det är en bild av situationen som Emma Ölmebäck, utredare på fackförbundet Kommunal och författare till rapporten Framtidens sjukvård kräver patientnära proffs – om undersköterskor i framtidens sjukvård, håller med om. Hon lyfter arbetsmiljön och lönen, men också arbetsKällor villkoren. Hon menar att • Här finns Sveriges viktigaste jobb – en många jobb inom vård rekryteringsprognos för välfärdssektorn, och omsorg präglas av SKL, 2012. stress, obekväma arbets• Framtidens sjukvård kräver patientnära tider, delade turer och proffs – om undersköterskorna i hälsobrist på heltidstjänster. och sjukvården, Kommunal, 2013. – Överhuvudtaget • Stress och låg bemanning i äldreomsormåste kommuner och gen, Kommunal, 2013. landsting signalera att • Den ljusnande framtid är vård, Regeringsjobbet som undersköterkansliet, 2010. ska är viktigt. I dag sparas det på den patientnära omsorgen och det sänder fel signaler. I sin rapport lyfter hon det faktum att många kommuner och landsting satsar på att anställa sjuksköterskor och läkare istället för undersköterskor. Hon menar att det pågår en akademisering av välfärdssektorn som kan komma att bli problematisk. – Det handlar om synen på kunskap. Många tjänstemän

nr

1 – 2 0 1 4

13


här&nu granskar och politiker verkar tro att man kan förbättra kvalitén genom att anställa fler akademiker. De tänker att en modern och avancerad vård och omsorg kräver fler avancerade tjänster. Men patienterna behöver ju fortfarande allt det där andra. De behöver hjälp att duscha, att gå på toaletten, att klara sin hygien och så vidare. Det kan man inte rationalisera bort. Många myndigheter räknar med att vi måste effektivisera vården och omsorgen genom att minska antalet anställda. Men det är inte särskilt realistiskt. Så, hur ska personalförsörjningen lösas? Såväl SKL som Kommunal lyfter fram utbildning och invandring som två viktiga vägar framåt. – Vi måste satsa på fler utbildningsvägar, säger Emma Ölmebäck. Framför allt behöver vi vuxenutbildning. Alltså en möjlighet för fler personer som redan gått ut gymnasiet att skaffa sig en utbildning till undersköterska. Och Håkan Sörman: – Vi behöver bli fler människor i Sverige. Vi har en demografisk utmaning. Där tror jag att alla är överens om att arbetskraftsinvandring är nödvändigt. Redan i dag är vi beroende av läkare som kommer utifrån.

Hallå där... …Eskil Wadensjö, professor i arbetsmarknadspolitik vid Stockholms universitet! Vilken betydelse har invandringen för den svenska hälso- och sjukvården? – Den har en stor betydelse. I dag kan vi se att vi har en betydande arbetskraftinvandring till många yrken inom vård och omsorg, framför allt från länderna i den Europeiska unionen och från Norge. Många läkare kommer från till exempel Grekland och Polen. Varför behöver vi arbetskraft utifrån? – Det beror på två saker. Dels att vi har en åldrande befolkning, dels att vi inte utbildat tillräckligt många till yrken inom hälso- och sjukvård. Det finns alltså ett växande behov av vård och omsorg, samtidigt som vi har en krympande andel personer som kan de här jobben. Några områden där den här invandringen är särskilt viktig? – Ja, för glesbygden. Utan vårdpersonal utifrån kommer det bli väldigt svårt att klara sjukvården i hela landet. Hur ser det ut framöver? – Utan invandring kommer vi få svårt att upprätthålla den vård och omsorg vi är vana vid i Sverige. Invandringen kommer förmodligen att bli än viktigare framöver. Jag tror inte att vi kommer att klara av framtidens välfärd utan att det kommer människor utifrån. Vad händer om vi stryper invandringen? – Då kommer vi att få problem. Särskilt i vissa delar av landet där det redan är svårt att hitta personal till vården och omsorgen.

SKPF:s kommentar

Flera myndigheter och organisationer har presenterat seriösa beräkningar av rekryteringsbehovet framöver, och den enkla frågan jag ställer mig är: ”Finns det människorna att rekrytera”? Jag har ännu inte sett något politiskt parti som presenterat konkreta planer på hur personalbehov och kompetensbehov inom äldreomsorgen ska säkerställas. Det krävs ett nationellt grepp över den frågan. En avgörande faktor är arbetsvillkoren; arbetsmiljö, utvecklingsmöjligheter m m. Äldreomsorgen måste göras till en attraktiv framtidsbransch! Invandrarnas betydelse har vi behandlat i flera nummer för inte så länge sedan, men det tål att upprepas: det räcker att se sig omkring, så förstår vi. Sam Sandberg

VAR 17:E

MINUT STROKE I SVERIGE!

SÅ OFTA FÅR NÅGON

Bli Medlem och få information, råd och stöd, gemenskap samt möjlighet att delta i olika aktiviteter. Vill du veta mer: www.strokeforbundet.se STROKE-Riksförbundet Tel: 08-721 88 20

14

H ä r & N u

nr n r

2 – 2 0 1 4


A 2734 14-03 Foto: Andreas Lindh

Det börjar nu Vad drömmer du om? Är det en resa, ett födelsedagsparty – eller vill du bygga om hemma? Med Sparliv 60+ kommer du närmare din dröm. Vi har speciellt tagit fram den för dig som är senior. Sparliv 60+ består av två försäkringar i ett: ett sparande och ett efterlevandeskydd. Med en summa i månaden bygger du upp ett kapital som du kan använda till precis vad du vill. Samtidigt ingår ett belopp till dina efterlevande.

Enkelt a m m o k t t a igång!

Kontakta oss – vi hjälper dig att komma igång.

Ring 0771-950 950 eller gå in på folksam.se/skpf

H ä r & N u

n r

2 – 2 0 1 4

15


Frågan

RESOR TILL SOLEN RUNT MEDELHAVET. Flyg, Hotell & Transfer i 3 veckor fr. 6.400:100 utvalda hotell och Lägenheter

Är du orolig för kvalitén i framtidens äldreomsorg? Ingalill Jönsson – Ja, det är väl alla eftersom det är så ont om personal. Det är något som drabbar både de boende och de som jobbar där. De som är unga i dag vill inte ha den typen av jobb eftersom det är så tungt.

Flexibla reslängder, du väljer själv hur länge du vill vara borta, från några dagar till flera månader. Många direktflyg från bla. Arlanda, Landvetter, Kastrup, Skavsta,m.m. Våren och hösten anses av många vara den bästa tiden runt Medelhavet, med behaglig temperatur i både luften och havet. Där har vi 200 utvalda hotell och lägenhetshus varav ca 70 st ligger på stranden i trivsamma omgivningar. Där har vi i bland annat: Pris ex. 3 veckor per person inkl flyg, hotell, och transfer

Mallorca

Palmanova Alcudia Puerto Pollensa

Portugal

Hazne Isik – Nej, man får nästan ta det när den dagen kommer. Kanske blir det bättre till dess, kanske sämre. Men visst behövs det mer personal och boenden jämfört med i dag.

4 strandhotell

Albufeira

Sol e Mar ***+ halvpension, havsutsikt 12.800:-

Costa del Sol Marbella Fuengirola Torremolinos Nerja Almuñecar

Cypern

10 strandhotell

Mediterraneo ***, tvårumsvåning Veramar **+ i centrum Bajondillo ***+ på stranden Toboso **** på stranden, havsutsikt Chinasol *** på stranden, frukost

5 strandhotell

Fig Tree Bay Agia Napa Larnaca Paphos

8.300:7.500:8.800:12.900:8.100:-

Evalena **+ på stranden, havsutsikt Androthea *** hamnen och Grecian Bay Atrium *** Corallia *** på stranden, havsutsikt

Kreta

Berit Hertzman – Ja. Jag hoppas att mina barn kan ta hand om mig. Jag minns själv när min mamma bodde på ett boende och då kom bara personalen in till henne när vi kom på besök, annars var de aldrig där.

8.900:7.700:9.500:9.900:-

15 strandhotell

Chania stad Chryssi Akti Aghia Marina Stalos

Turkiet

15 strandhotell

Aquasol ***+, tvårumsvåning 8.700:Maristany **** enrumsvånin 8.500:Daina ***+ på stranden, enrumsvåning 8.900:-

Magia ***+ på stranden, havsutsikt 9.900:Golden Sand ***+ enrumsvåning 7.300:Galini Beach & Eden *** strand, all-incl 9.300:Lia **+ på stranden, tvårumsv. 6.400:-

Alanya Side Marmaris/Icmeler Bodrum/Gümbet Bodrum/Bite

25 strandhotell

Sultan Sipahi **** på stranden, all-incl Sun Beach ***+ på stranden, all-incl Marbas *** all-incl, havsutsikt Parkim Ayaz **** stranden, all-incl Ambrosia * på stranden, halvpension

10.500:10.600:11.800:12.900:8.100:-

Timo Nykänen – Ja, allt i samhället går så fort i dag och det påverkar även äldrevården. Det stressas samtidigt som det är ont om personal. Och politikerna, de skyller bara på varandra.

VINTERKATALOGEN

Snart här med 150 utvalda hotell på Gran Canaria , Teneriffa och Lanzarote Beställ den redan idag! Birgit Lind – Nej, det kan jag väl inte påstå. Jag har inte den åldern inne riktigt ännu. Men samtidigt har jag erfarenhet av en mamma som bodde på ett hem och vet därför att man måste slåss för att få en plats i dag.

För bokning, rådgivning eller beställa broschyrer RING! 08-540 202 20

Hotelreservation.se Fridhemsgatan 68 112 46 Stockholm www.hotelreservation.se Email: info@hotelreservation.se

16

H ä r & N u

n r

2 – 2 0 1 4


VI GÖR PLATS FÖR NYA PRODUKTER

TOTAL LAGERRENSNING UPP TILL 90% RABATT! A PRODUKTER PÅ UTVALD

En elegant och samtidigt trendig Massagefåtölj med bred sittyta för extra komfort. Masserar nacke, skuldror och rygg, djupgående och grundligt.

KOLLA ! PRISET

MASSAGEFÅTÖLJER FRÅN

4 900:-

Frakt tillkommer med 550:på alla massagefåtöljer

. .. IN S N O G Å N A N R E IS R P A T S BÄpå www.attract.nu! till kvarn! r oss för ev. slutförsäljning – först Vi reservera YANTRA Yantraslipper är en hälsotoffel som förbättrar din cirkulation. Fjädrande punkter är placerade i sulan i enlighet med kunskapen om zonterapi.

YANTRA SLIPPER

79:-

YANTRAMATTAN FRÅN

69:-

Ord. pris 399:-

Handla på

www.attract.n Härlig huvudmassage med Yantra head massager! Stimulerar din hårbotten och ger njutningsfull massage!

HEAD MASSAGER

10:-

u

Spikmattan stimulerar blodcirkulationen och kroppens syreupptagningsförmåga.

Ord. pris 79:-

FÖR FLER PRODUKTER BESÖK: www.attract.nu

Köpvillkor: Minsta ordervärde 100:-. Expeditionsavgift 39:- tillkommer på alla orders. Vid postförskott tillkommer även en postförskottsavgift på 49:-. Leveranstid ca 5 arbetsdagar. Vi reserverar oss för eventuell slutförsäljning. Sedvanlig kreditupplysning sker alltid vid orders över 1000:-. Outlöst försändelse debiteras kunden.

Kontakta oss gärna på kundservice 020-220 220 I info@attract.nu I www.attract.nu


Må bra

Ljuset gör dig

pigg

&glad

Dagsljuset är på väg tillbaka, efter en lång och mörk vinter. Och med ljuset är det många som upplever att man mår bättre. Men vad beror det på, och vilka effekter har egentligen dagsljuset på oss? Text: Andreas Karlsson

J

ohanna Garefelt är doktorand på Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet, och forskar om dagsljusets betydelse för vår hälsa. Hon säger att dagsljus påverkar hur man mår och det är nödvändigt att för att vi överhuvudtaget ska fungera i en tidsstyrd värld. – Dagsljuset är det som synkroniserar vår inre klocka, så att vår dygnsrymt blir rätt. Det är nödvändigt eftersom kroppens egen klocka inte nödvändigtvis delar in dygnet i exakt 24 timmar utan ofta gör det en aning längre. Om vi var helt avskurna från dagsljus skulle vi alltså gradvis förskjuta tiden framåt, men med hjälp av dagsljuset så kan vi anpassa oss till rätt dygnsrytm, säger Johanna Garefelt. Ljus på morgonen gör oss pigga under dagen och kan förbättra nattsömnen. Mycket starkt ljus kvällstid kan ha motsatt effekt. Under perioder mer lite dagsljus, exempelvis under vinterhalvåret minskar skillnaden mellan natt och dag, vilket kan orsaka trötthet på dagen och sämre sömn under natten. Trötthet är också vanligt när ens inre klocka går i otakt med omvärldens, som exempelvis vid jet lag, innan kroppen anpassat sig till den nya tidszonen. Ungefär samma mekanismer uppstår när man arbetar skift och måste ställa om sin sömn- och dygnsrytm efter arbetsschemat.

Ljus minskar produktionen av sömnhormon

Dagsljuset har också en direkt inverkan på hur pigga vi känner oss. På kvällen börjar kroppen att producera sömnhormon och mörkret sätter fart på den produktionen. Mer dagsljus under längre perioder betyder alltså mindre sömnhormon, det vill säga mindre trötthet. – Vi håller just nu på med en studie av dagsljusets betydelse med ett antal personer i Kiruna. Anledningen till att vi förlagt det dit är förstås att där är skillnaderna mellan sommar och vinter extrema; från nästan inget dagsljus alls på vintern, till dagsljus dygnet runt på sommaren. Vi vill se hur det påverkar människors sömn, humör, och trötthet respektive pigghet, säger Johanna Garefelt.

18

H ä r & N u

Hon konstaterar att dagsljuset helt klart har en lång rad positiva effekter på våra kroppar och vår sinnesstämning. Det är också genom solljus som vi får vårt tillskott av D-vitamin, ett vitamin som bildas på huden. Men, förklarar hon, för oss nordbor sker detta endast på sommaren. – Vintertid står solen för lågt för att D-vitamin ska kunna bildas. Det spelar alltså ingen roll hur solig och vacker en vinterdag är; hela vår dos av D-vitamin måste vi tillgodogöra oss under sommarhalvåret. Om vi inte åker på solsemester under vintern förstås. Johanna Garefelt tillägger att givetvis finns det andra faktorer som antagligen också bidrar till att välbefinnandet är större på sommaren; angenämare temperatur, lustfyllda aktiviteter, mer ledig tid, och så vidare. Men helt klart är att ljuset är en av de viktigaste faktorerna.

Glödlampa räcker inte

Går det då inte att simulera dagsljus? Räcker det inte att tända alla lampor i huset för att kompensera för bristande dagsljus under den mörka tiden på året? – Det går att simulera, men det är inte så lätt som att tända en vanlig glödlampa. Dagsljuset är nämligen så otroligt mycket starkare, även om vi inte alltid upplever det så. Ljusstyrka mäts i enheten lux och en normal, bra upplyst arbetsplats bör ha minst 250 lux. Det kan jämföras med omkring 10 000 lux utomhus en solig dag, och kanske ett par tusen lux en molnig dag, säger Johanna Garefelt. Hon tillägger: – Ska man simulera dagsljus så krävs en särskild dagsljuslampa, som förutom styrkan också tar hänsyn till ljuset färg. Blått ljus påverkar oss nämligen mer än rött och grönt, vilket bland annat innebär att glödlampans varma sken inte har något direkt effekt på oss i det avseendet.

nr

2 – 2 0 1 4


Må bra

FAKTA/Testa själv Om du har en smart mobiltelefon, så kan du ladda ner en app från Arbetsmiljöverket som heter ”Ljus”. Med den kan du själv mäta ljusstyrkan i olika miljöer och jämföra med vad Arbetsmiljöverket rekommenderar. Läs mer på: http://www.av.se/teman/ljusappen H ä r & N u

nr

1 – 2 0 1 4

19


F otot ä v l i n g e n

En bra bild känns i magen Man kan analysera tekniska aspekter, komposition och motivval i all oändlighet, men i grund och botten kvarstår faktum: det känns omedelbart om en bild är bra eller inte. Till Här&Nu:s fototävling fick vi in många fina bidrag, varav en överväldigande majoritet var natursköna vyer. Juryn har valt ut tre bidrag som vi tycker sticker ut lite extra och som därför kommer att belönas med en fotobok. Grattis!

Vinnarna i Här&Nu:s fototävling

2

1

Katten och paddan av Annika Enberg.

3

Ön i sjön av Ann-Katrin Benefjäll-Steén.

Bilden är välkomponerad och känns genomtänkt. Katten är bildens huvudfigur, och även om man kanske skulle önska ett skärpedjup som räckte till paddan också, så bidrar det samtidigt till ett djup i bilden. Trädäckets diagonala linjer går igen i kattens teckning på huvudet, och återkommer i relationen mellan katten och paddan, vilket ger en fin riktningsverkan i bilden. Kort sagt: en väldigt fin bild.

Det döda trädet av Bengt Engström.

Att arbeta med förgrund och bakgrund är ett klassiskt sätt att skapa djup i bilder och här används tekniken på ett bra sätt. Det döda, nästan lite spöklika trädet dominerar bilden, men bakom skymtar en vacker vy som på ett elegant sätt speglar sig i den blanka vattenytan. Molnen på himlen är en viktig ingrediens, för utan dem hade bilden kunnat kännas platt och inte alls lika dramatisk. Vitbalansen återskapar inte riktigt det vackra vädret, men det kan å andra sidan ses som en effekt för att också det höja dramatiken i bilden.

Återigen en bild som drar nytta av förgrund och bakgrund här genom att en nedhängande gren dessutom får signalera årstiden med sina gulnande blad. Det gröna barrträdet till vänster skapar en behaglig inramning som leder blicken inåt i bilden, och hade gärna fått ha en motsvarig på högersidan. Björkgrenens gula löv skvallrar om årstiden och bidrar starkt till känslan i bilden. Horisonten skulle gärna få rätas upp en aning genom att kameran hölls helt rakt, men på det hela taget är detta en bild som får en att längta till vattennära miljöer.

Fotnot: Juryn har bestått av Annastina Hörnfeldt, Kerstin Billmark och Bengt Lundholm, Här&Nu:s redaktionsråd, under ledning av Andreas Karlsson, journalist och fotograf.

20

H ä r & N u

nr

2 – 2 0 1 4


Gör även Du som vårt Kungapar, semestra i genuina Mae Phim!

INNEHÅLLSRIKA KULTURRESOR

Res till Thailands genuina pärla på En – nästan – All inclusive resa

Badparadiset Mae Phim

WALES

Norra Wales, mellan havet och de mäktiga bergen i Snowdonia. Vi bor i den viktorianska kuststaden Llandudno & gör utfärder.

2014: 24/10, 30/10, 5/11, 11/11, 17/11, 23/11**, 22/12 (16 dgr jul- & nyårsresa) – 2015: 2/1, 14/1, 26/1, 7/2, 13/2, 19/2, 25/2 och 3/3** 14-dagars resa med reseledare, endast 19.985:- (med SKPF:s rabatt), med möjlighet till förlängn. med 6 alt. 12 dgr (*gäller ej 23/11-14 och 3/3-15) för endast 3.600:- resp. 7.200:-/pers. i dbl-rum inkl. middagar. *Resorna 23/11-14 och 3/3-15 finns även som 17-dagarsresa, pristillägg 1.800:-/pers i dblrum.

SKpf pRIS: 11 950 KR (12 950 Kr) 2 - 9/6, 18 - 25/8 I pRISET INGÅR: Flygresa Stockholm– Manchester t/r • Del i dubbelrum med frukost 7 nätter • 9 måltider • Alla utfärder • Olle & Irene sangemark som reseledare • Konsert manskör

Bangkok Pris en Vad är Mae Phim? Jo, Mae Phim är dast Mae Phim 1 en liten genuin Thailändsk by med 9 . 9 85 /perso n i dub :härliga bad, spännande utflykts(med belrum SKP möjligheter och god mat. Enkelr F:s rabatt) Phuket umstil 2.175:- lägg Mae Phim passar bäst för den som vill uppleva lokalt thailändskt vardagsliv samtidigt R NYHE som man har en avkopplande semester med SKPeFs omed T! 17-da c ga god mat, sköna bad, härlig massage, River rsresor inkl. 2.000:h få K w a B i angko och k intressanta utflykter och vänlig atmosfär. RABATToch 3/23/11-14 ! Pris: 2 3-15! Denna del av Thailand är mest känd för 7 .985:(med SKPF :s rabatt sina långa, vackra och nästan helt folktomma I priset ingår: ) stränder. Det är absolut ingen risk att man ska • Flyg t/r samt transfer flygpl-hotellet trängas med andra eftersom stranden är så lång. • Boende på hotell Princess Här finns inte heller några strandförsäjare och • Rummen till kl. 19.00 avresedagen • Frukost och middagar högljudda barer. Det är inte utan anledning • Tre helkroppsmassage som vårt Kungapar semestrat här liksom • Utfärder (värde ca 2.000 SEK) tusentals seniorer som har semestrat här • Christers och/eller svensktalande tillsammans med oss. lokalguides tjänster • Och sist, men inte minst, all dricks Prisnivå: Tack vare att många thailändare själva tillbringar sina weekends och semestrar under måltider och utfärder. För mer info, reseberättelser här är prisnivån ca 30 % lägre jämfört med m.m. gå in på www.cksresor.se ”charterorterna” i Thailand.

Christer Kullberg

fLODKRYSSNING ST pETERBURG - MOSKVA St. Petersburg, Mandrogui, ön Kizhi, Goritsi, Uglich och Moskva. UNIKT pRIS: 11 990 KR ( ord PriS:14 590 Kr) 30/8 - 6/9

Berlin 18 - 22/5 SKpf pRIS: 5 700 KR Operafestivalen i Riga 4 - 6/6 SKpf pRIS: 5 950 KR Skottland med Tattoo 10 - 17/8 SKpf pRIS: 13 950 KR SOMMARENS MUSIKRESOR: Opera på Skäret 3 - 4 /8 SKpf pRIS: 3 550 KR Visfestivalen i Halland 24 - 26/7 SKpf pRIS: 3 500 KR

08-94 40 40 www.reseskaparna.se

Anmälan helst per Epost: christer@cksresor.se eller 044-20 90 90. OBS! Begränsat antal platser.

BRA BATTERIER TILL DIN HÖRAPPARAT DIREKT I BREVLÅDAN! ReseSkaparna annons SKPF mars 2014 ref 111266.indd 1

2014-03-07 19:29:46

Vårerbjudande! 40 kronor/förpackning inkl. moms och frakt (ord. pris 43 kronor) (Detta pris gäller enbart vid beställning med denna blankett eller via www.earstore.se, gäller till 2014-05-31) Batterierna är datummärkta och kan förvaras i cirka 2 år innan de används Varje förpackning innehåller 6 batterier Vi levererar inom 48 timmar Du betalar inom 30 dagar med inbetalningskortet som bifogas leveransen Minsta order är 2 förpackningar

Jag önskar beställa antal föpackningar batterier av följande storlek: 10 (gul) antal förp . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13 (orange) antal förp 312 (brun) antal förp 675 (blå) antal förp

...............

...................

Storlek 10 (gul)

Storlek 13 (orange)

Storlek 312 (brun)

Storlek 675 (blå)

.....................

SWEDEN AB

Jag vill beställa 100% kvicksilverfria batterier till samma pris

Adress

...............................................

Tel.

.......................

...............................................................

Postnummer E-postadress

......................

Ort

.........................................

.....................................................................................................................

Du kan beställa genom att skicka in denna portofria svarstalong eller via www.earstore.se. (samma pris gäller på www.earstore.se) Har du frågor kan du ringa tel. 08-442 48 99. Fax 08-429 94 45. E-post: info@earstore.se eller via vår hemsida: www.earstore.se

HÄR&NU #2-14

Namn

Frankeras ej mottagaren betalar portot

SVARSPOST 110 424 300 110 17 STOCKHOLM


resor & fritid

Alla vägar bär till

Motala

Varför resa runt halva jordklotet när det finns så mycket att se och uppleva på hemmaplan? Sverige är fyllt av små pärlor som ruvar på intressanta och spännande sevärdheter – som exempelvis Motala, vid Vätterns strand. Te x t: A n d r e as Ka r lsso n Foto: H ass e schröder, M i cke F ransso n, Stefan No rdkvist, Mikael Hjer pe, Niclas Albinsso n, Motala Moto rm us eum

S

äg Motala och många tänker på det gamla radioanropet ”Stockholm-Motala”, från slutet på 1920-talet, när de första publika radiosändningarna i landet inleddes just här. Andra tänker på svettiga cyklister klädda i åtsittande trikåer som trampar iväg runt Vättern mitt i natten. Men Motala är förstås mer än Vätternrundan och svensk radiohistoria. Det är en vacker sjöstad och en plats med en mer än 11 000-årig historia som mänsklig bosättning. Här har man nämligen påträffat fynd från den tid då inlandsisen precis hade dragit sig tillbaka och Östersjön fortfarande var ett innanhav som täckte stora delar av Östergötland.

Tidiga planer på kanal

Idag är det Vättern som svarar för sjöutsikten när man besöker Motala, och här flyter också det som är ett av Sveriges mest formidabla insfrastrukturprojekt: Göta Kanal. Baltzar von Platen var den som såg till att verkställa bygget av kanalen i början av 1800-talet, men redan 300 år tidigare hade förslag på en vattenväg från Östersjön till Kattegatt framförts. Tanken var att man skulle slippa problem med handelsförbundet Hansan, som mer eller mindre hade monopol på sjötrafiken i området, och dessutom kunna komma undan den tull som

22

Motala

passagen genom Öresund var belagd med. Det var under den här tiden som Motala började anta sin nuvarande form. Här fanns under medeltiden tre olika byar, Motala Södra By, Motala Norra By och Bimotala. Det var en trakt där fiske och ett antal kvarnar var den dominerande näringen.

Populärt stopp för båtturister

FAKTA/Motala • Motala kommun har drygt 42 000 invånare och ligger i västra Östergötland vid Vättern. • Kommunen genomkorsas av järnvägen Mjölby-Hallsberg, Riksväg 50 och Göta kanal och Motala Ström. • Det vattennära läget, där de största sjöarna är Vättern och Boren, erbjuder många fina rekreationsområden. • Motala är framför allt kännt för att det var här bygget av Göta kanal tog sin början. Det var också här de första publika radiosändningarna inleddes.Vidare passerar runt 30 000 cyklister Motala under Vätternrundan.

H ä r & N u

nr

2 – 2 0 1 4

Bygget av Göta Kanal tog sin början i just Motala, 1810, och här anlades också en verkstad – Motala Verkstad – för att kunna serva mudderverket som användes vid bygget. Det tog drygt 20 år innan kanalen kunde färdigställas och den invigdes av dåvarande kungen Karl XIV Johan. Baltzar von Platen fick däremot aldrig se sitt livsverk fullbordat, eftersom han dog ett par år innan kanalen blev klar. Idag kan den som är intresserad av det fascinerande bygget av Göta kanal besöka den permanenta Göta kanalutställningen som finns i närheten av gästhamnen i Motala. Här kan man lära sig mer om tekniken som användes och om de strapatser som bygget innebar för arbetarna. Det är också med båt som många väljer att komma till Motala. Med sitt strategiska läge vid Vättern och längs Göta kanal är det ett populärt stopp för fritidsskeppare, som i Motala får en trevlig gästhamn och en anrik ort att utforska. Den med intresse för


resor & fritid

M/S Juno, världens äldsta registrerade fartyg med övernattningsmöjligheter, byggdes 1874 vid Motala Werkstad.

Göta Hotell byggdes redan 1908 och har ett fantastisk läge mellan Göta Kanal och Motala Ström. H ä r & N u

n r

2 – 2 0 1 4

Baltzar von Platen verkställde bygget av kanalen.

23


resor & fritid

På Motala Motormuseum kan man beskåda världens första bil.

Längs Göta kanal planterades 16 000 träd när kanalens byggdes.

”Här finns dyrgripar som revykungen Karl Gerhards Daimler och Kar de Mummas (Erik Zetterströms) Rolls Royce” 24

Wetternmagasinet, Motala hamn.

Vätternrundan lockar runt 30 000 cyklister.

svensk industrihistoria kan få sitt lystmäte här, med ett flertal framstående museer, inte minst Motala industrimuseum.

Samlar cyklister

Motala ståtar också med det som är Sveriges mest besökta bilmuseum: Motala Motormuseum. Här får alla motorintresserade sitt lystmäte i både tidig bilteknisk historia, design, veteranbilar och betydligt nyare modeller. Här finns dyrgripar som revykungen Karl Gerhards Daimler och Kar de Mummas (Erik Zetterströms) Rolls Royce. Och här finns en komplett bilverkstad från början på 1900-talet. Bland andra sevärdheter i Motala finns även Motala kyrka. Den är från slutet av 1600-talet, men innehåller delar från en tiH ä r & N u

n r

2 – 2 0 1 4

digare kyrka som antas ha byggts på 1200talet. Och den har genom århundradena fått tillbyggnader och uppgraderingar, vilket gör den till en spännande resa genom svensk kyrkoarkitektur. Sedan var det ju det här med de svettiga cyklisterna. I juni varje år trampar de iväg i tiotusental från Motala, med 30 mil runt Vättern framför sig (en del väljer någon av de kortare varianterna ”Halvvättern” och ”Tjejvättern”). Vätternrundan är och förblir en svensk klassiker – i dubbel bemärkelse. Det är ett lopp med anor sedan 1966 och det är dessutom en av fyra delar i den idrottsprestation som kallas en Svensk Klassiker och som innebär att man förutom Vätternrundan avverkar Lidingöloppet, Vansbrosimmet och Vasaloppet.


Gratis blodtrycksmätning! Som Smart Senior-medlem får du mellan den 15–20 varje månad gratis blodtrycksmätning på Apotek Hjärtat. Många som har högt blodtryck märker ingenting, just därför är det så viktigt att mäta det. På Apotek Hjärtat kan du enkelt mäta ditt blodtryck – det tar bara några minuter. För att ta reda på vilka apotek som erbjuder tjänsten, gå in på apotekhjartat.se eller ring kundkontakt på 0771-405 405 Välkomna!

H ä r & N u

n r

2 – 2 0 1 4

25


po r t r ä tt e t

Politik är livet för Göran Greider Journalist, debattör, chefredaktör – och poet. Det är nog bara en nu levande svensk som stämmer in på den beskrivningen. Göran Greider. Här&Nu åkte hem till honom för ett samtal om klass, makt och den kommande valrörelsen.

D

et är lite som att trycka på en knapp. Jag hinner nätt och jämnt innanför dörren i lägenheten i Årsta, Stockholm, innan Göran Greider börjar prata politik. Medan han sätter på kaffe i köket gör han en liten analys av den senaste opinionsundersökningen. Han säger att han känner sig säker nu, det blir en socialdemokratisk regering efter nästa val. Han säger att tillräckligt många nu har förstått att de nya moderaterna var precis lika mycket höger som de gamla. – Det var många äldre människor som röstade fram Alliansen, det tycker jag är lite märkligt. Göran Greider har alltid en ny tanke på gång. Något som måste sägas, skrivas eller diskuteras. Vissa dagar förefaller han vara överallt: i radio, i teve och i tidningen. Alltid med någon ny infallsvinkel på samtiden. Jag tänker att han är outtröttlig. När vi sätter oss med varsin nybryggd kaffe

26

Text: M attias Hagberg Foto: Mattias Hagberg

frågar jag om det där. Arbetar han jämt? Men han vill inte se det så. För honom är det inte arbete, snarare ett sätt att vara, ett sätt att finnas till. – Jag skriver, läser och tänker hela tiden. Det hade jag gjort, även om jag inte hade fått betalt för det. Det är inte betungande. Det är inte ett jobb.

Rasande tempo

Denna förmiddag har han klämt ur sig en ledarkrönika till Dala-Demokraten, tidningen där han är anställd på halvtid som chefredaktör, och på eftermiddagen, efter min intervju, ska han på ett panelsamtal om en antologi där han själv bidragit med ett kapitel. – Och i går var jag i Hedemora och höll föredrag. Eller vänta, det kanske var i förrgår… Han kliar sig lite snabbt i det glesa, gråa och yviga håret. Sen konstaterar han att det inte alltid är så lätt att hålla reda på allt. Det går liksom i ett rasande tempo. – Det låter stressigt, säger jag. H ä r & N u

n r

2 – 2 0 1 4

Men, nej, det håller han inte med om. – Jag känner mig aldrig pressad. Jag är inte den typen. Förmodligen har han rätt. Samtidigt som han alltid är på väg, alltid mitt i en ny tanke, en ny text, en ny debatt, finns det något rofyllt över honom. Han utstrålar inte stress och han framstår inte som jäktad. Snarare finns det något lustfyllt över hans förhållande till tid och arbete.

Upptäckte Marx

Han säger att han skriver jämt. Att det är ett sätt för honom att få syn på tillvaron. Om det inte blir något annat, blir det åtminstone några dagboksanteckningar eller små reflektioner varje dag. Reflektioner och anteckningar som han ibland låter bli stommen i någon dikt eller krönika. Han hämtar mer kaffe. Säger att han kan dricka hur mycket som helst. Sen kastar vi oss över politiken, eller livet, eller både och. Livet och politiken är liksom


po r t r ä tt e t

”Det var många äldre människor som röstade fram Alliansen, det tycker jag är lite märkligt” H ä r & N u

nr

2 – 2 0 1 4

27


po r t r ä tt e t omöjliga att skilja åt för Göran Greider. Han bokstavligt talat går och andas politik och samhällsdebatt. Som tonåring upptäckte han Marx och Engels och på den vägen är det. Efter att han slukade de klassiska socialistiska texterna på pojkrummet i Vingåker har han aldrig slutat att fundera över klassamhället, orättvisorna och möjligheten att skapa en ny och bättre värld. – Jag blev kommunist. Jag gick med i VPK:s ungdomsförbund i Vingåker. Det stod mellan dem och SSU. Men det blev VPK. Jag har alltid velat vara lite rebellisk. Han berättar att intresset för klass och makt vaknade tidigt. Redan som barn kände han av strukturerna som formar människor i ett samhälle.

Arbetet begränsade föräldrarnas frihet

I sin bok Det måste finnas en väg ut ur det här samhället beskriver han känslan från barndomen: ”För min del tror jag att en avgörande händelse i psyket var upptäckten att mina föräldrar i vissa avseenden verkade vanmäktiga.” Och någon sida längre fram förklarar han: ”Vad var det jag tyckte tyngde mina föräldrar och begränsade deras frihet? Ytterst var det just deras arbeten. Det gav dem ingen frihet. Kan ett barn uppfatta sådant? Ja, naturligtvis, om än bara som en ruvande dager över vissa människor.” Hans föräldrar jobbade båda inom industrin i Vingåker. Men för Göran Greider är klassamhället mer än bara underordning på arbetsmarknaden. – Klassamhället är hundratals små händelser varje dag. Små, vardagliga saker som begränsar en människa liv. Som att mina föräldrar inte kunde hjälpa mig med läxan i engelska när jag kom upp i högstadiet. Ett ögonblick blir han tyst. Tittar lite åt sidan. Sedan sammanfattar han: – Klass och makt. De där två orden ringar in det mesta jag hållit på med i mitt liv.

En gränsvarelse som inte passade in

Ungefär samtidigt som han upptäckte marxismen fann han skönlitteraturen. Han slukade det mesta som kom i hans väg. Han blev en läsande och skrivande tonåring. – När jag kom till gymnasiet i Katrineholm

28

blev allt mycket tydligare för mig. Där syntes klassamhället mer än i Vingåker. Jag träffade människor som hade helt andra förutsättningar än jag själv. Ungdomar som alltid hade pengar, som ofta åkte på resor och som tog för sig i alla sammanhang med en självsäkerhet som jag inte sett tidigare. Själv reagerade han med att odla sitt motstånd genom en personlig och bohemisk stil. Han blev den långhårige poeten som gick i träskor även på vintern. – Herregud, jag hade ju hår som gick ända ner till midjan, säger han och visar med handen, samtidigt som han skrattar. Jag ville verkligen vara en outsider. Även om håret numera är kort gillar han fortfarande att utmana. När andra kommer till tevesoffan i skjorta och kavaj kliver han själv in i en urtvättad gammal t-shirt. – Jag har alltid upplevt mig själv som en

”Jag har alltid ställt mig lite vid sidan av och betraktat och kommenterat istället för att ryckas med och bli delaktig” FAKTA: Göran Greider Född: 1959 i Vingåker Bor: Stockholm och Dala-Floda Familj: Fru och en dotter

gränsvarelse, som en person som inte riktigt passar in. Jag har alltid ställt mig lite vid sidan av och betraktat och kommenterat istället för att ryckas med och bli delaktig. I flera av sina böcker har han beskrivit andra personer som han upplever som gränsvarelser. Han har skrivit om poeten Dan Andersson, om ekonomen och socialdemokraten Rudolf Meidner och om statsministern Olof Palme. H ä r & N u

nr

2 – 2 0 1 4

– För mig är detta personer som inte riktigt passade in. Olof Palme var överklasskillen som blev socialdemokrat. Det gav honom andra perspektiv. Det är viktigt om vi ska förstå varför han var så speciell. I mycket av det som Göran Greider skriver lyser ett skimmer över sjuttiotalet. Det är ett årtionde han gärna återvänder till. – Då fanns en radikalitet och en vilja att tänka nytt. Sen kom åttiotalet. Göran Greider flyttade till Stockholm och började plugga på universitetet medan Sverige och världen svängde mot höger. – Åttiotalet var tråkigt på många sätt. Såväl politiken som kulturen blev så individualistisk och världsfrånvänd. Jag har aldrig gillat det där. Med krisen i början av nittiotalet kom nästa stora politiska uppvaknande i Göran Greiders liv. På sjuttiotalet hade han upptäckt marxismen. Nu var det dags för den reformistiska socialismen. På några år förvandlades han från en kommunistisk kulturskribent till en socialdemokratisk debattör. – Jag insåg att samhället måste förändras i små, små steg. Jag hade inte riktigt förstått hur trögt och segt samhället var innan krisen kom.

Vänstermänniska i allmänhet

Som socialdemokrat blev han snabbt en tongivande sanningssägare. Via tidningar, teve och radio flyttade han in i allmänhetens medvetande. Men han värjer sig för epitetet socialdemokrat. Han säger att han hellre ser sig som vänstermänniska i allmänhet. – Jag är inte orubbligt trogen partiet. Jag har röstat på vänstern och på miljöpartiet. Just nu tycker jag nog att Jonas Sjöstedt är den bästa partiledaren. Han tar en klunk kaffe. – Men det viktiga nu är inte vem inom vänstern som är bäst. Det viktiga är att vi blir av med Reinfeldt. Och så återvänder han till dagspolitiken och opinionsmätningarna. – Jag gick här och tänkte på valet till europaparlamentet förut. Det är svårt att uppbåda något riktigt intresse för det där. Men det är viktigt. Nu ser vi hur radikalhögern formerar sig och försöker vinna platser där. Det måste vi stoppa.


Ett seniorboende med många möjligheter Bonum seniorboende är inte bara lägenheter att bo i, utan hem att leva i. Vi tycker att ett hem ska göra mer än bara fylla dina behov. Det ska också uppfylla dina önskningar. Därför bygger vi inte bara moderna och funktionella lägenheter, utan skapar hem med trivsel och gemenskap. För att kunna skapa ett boende med många möjligheter har vi intervjuat, lyssnat och diskuterat med hundratals personer i olika åldrar runt om i landet. Med den kunskapen bygger vi nu seniorboenden där du kan bo bra – idag och i många decennier framåt. I ett Bonumhus får du en modern, ljus och lättskött bostad med hög

standard, i ett hus som fungerar och där du får tillgång till en Bonumvärd som hjälper till med service och tjänster när du så önskar. Ett Bonumhus innebär också möjligheter till gemenskap med goda grannar, släkt och vänner. Skötsel av fastigheten, och förvaltning, det står vi för.

Bonum är Riksbyggens varumärke och organisation för seniorboende. Fyll i kupongen och skicka den till oss om du vill veta mer om något av våra projekt. Du kan lägga den direkt i postlådan.

Bonum har pågående projekt på följande platser. Jag vill veta mer om Bonum i: Limhamn, Malmö

Dalby, Lund

Vilbergen, Norrköping

Kungsängen, Uppsala

Håkanstorp, Malmö

Kullavägen, Helsingborg

Gustavsberg, Värmdö

Täby centrum, Täby

Gyllins trädgård, Malmö

Tuve, Göteborg

Bromma, Stockholm

Jakobsberg, Järfälla

Hjärup, Staffanstorp

Munkebäck, Göteborg

Viksjö, Järfälla

Kålgården, Jönköping

Åkarp, Burlöv

Södergården, Uddevalla

Kapellgärdsallén, Uppsala

Kongahälla, Kungälv

Namn: .........................................................................................................................................................

Ragvaldsbo, Sigtuna

Adress: .......................................................................................................................................................

Annan ort:

Postnr: ................................................... Ort: ...........................................................................................

........................................

PORTO BETALT

Bonum SVARSPOST 20545803 110 00 Stockholm

E-post: ........................................................................................................................................................ Om du inte vill klippa sönder tidningen kan du läsa mer på www.bonumseniorboende.se, ringa 08-698 42 50, eller beställa information på www.bonumseniorboende.se/kupong

Försäljning pågår Planeras

Här&Nu 2-14


Sverige runt | Avdelning 39 Partille

Skpf avd 39 Partille

Fakta| Avdelning 39 Var: Partille Antal medlemmar: 1061

SKPF i Partille tänker nytt I Partille satsar SKPF på att alltid göra lite mer. Varje år skall helst bjuda på något nytt i programmet. Text och foto: Mattias Hagberg

D

et tar en liten stund innan Agneta Wolff, ordförande i avdelning 39, får tyst på alla. Det är så mycket man vill prata om, så mycket att berätta. Men så tystnar alla till slut och mötet kan börja. Agneta Wolff sorterar lite snabbt bland papprena och hälsar sedan

alla välkomna. – Kul att se att så många är här. Vi är säkert hundra stycken idag. Det är årsmöte i SKPF:s avdelning 39 i Partille, strax nordost om Göteborg, och samlingslokalen hos HSB är full av medlemmar. På bordet framför alla de medlemmar som kommit hit i dag ligger verksamhetsberättelsen för året som gått. Det är en diger lista med aktiviteter, möten och utflykter. SKPF i Partille håller igång. Förra året genomförde Agneta Wolff och de andra i avdelningen åtta möten, åtta resor, tre studiebesök, två konsertbesök, en seniordag och ett stort antal studiecirklar i allt från handarbete till Falun Gong. Efter några inledande ord lämnar Agneta Wolff över ordförandeklubban till mötesordföranden och kommer och sätter sig. Innan allt åter är tyst hinner hon berätta att styrelsen hela tiden satsar på att ha något nytt i programmet. – Det började med att vi för rätt många år sedan provade med att lägga till något nytt varje år. En eller två saker som vi trodde att medlemmarna efterfrågade. Och på den vägen är det…

30

H ä r & N u

Hon tystnar tvärt. Mötet är åter igång. Verksamhetsberättelsen presenteras och därefter blir det en lång rad av val till olika förtroendeuppdrag. Sen blir det kaffe, smörgås, kaka och underhållning. Trubaduren Ove Gerth serverar ett rikt smörgåsbord av visor, allt från Evert Taube till Dan Andersson, och medlemmarna njuter. Efter knappt två timmar är mötet över, medlemmarna sorlar ut ur lokalen och jag sätter mig med styrelsen för att prata. Det är ett glatt och stolt gäng. De säger att de stortrivs tillsammans och att de är väldigt glada över att de fått sådan fart på avdelningen. – Vi jobbar bra tillsammans och är noga med att dela upp våra uppgifter så att det inte blir alltför betungande. Det ger mycket åt en själv också, säger Agneta Wolff. Och de andra i styrelsen nickar instämmande. Sedan berättar de om den årliga hattlunchen. Ett arrangemang där alla som vill i avdelningen är välkomna på lunch, bara man har en rolig eller fin hatt på sig. – Det är så roligt och intressant. Alla blir lite annorlunda. Om du visste vad folk förändras när de får en hatt på huvudet. Man känner sig stilig och fin och lite speciell. Det blir alltid roligt på de där luncherna, säger Agneta Wolff och fortsätter: – Och det är ju det viktigaste, att vi har roligt och skapar sociala arenor åt våra medlemmar. n r

2 – 2 0 1 4


30%

Beställ direkt: 0771-40 45 40

Eller skicka in svarskortet nedan

Erbjudande till HÄR&NU’s läsare Är ni kund hos Telia har ni säkert märkt av de prishöjningar som skett på abonnemangen vid årsskiftet. Nu erbjuder Grön Telekom dig som HÄR&NU-läsare att sänka din fasta abonnemangskostnad till 116 kr/mån. Operatörsbytet innebär att du kommer börja ringa med våra låga priser och spara upp till 30% (lägsta fasta abonnemangskostnad för Telia är 165 kr/mån och Grön Telekoms kampanjabonnemang är 116 kr/mån) och du fortsätter ringa på samma nät, nummer och din vanliga telefon.

Beställ innan sista juni för att ta del av kampanjen! Abonnemanget är bundet i 24 månader med en fast månadsavgift om 116 kr, 18 öre per samtasminut till fasta telefoner, 65 öre per samtalsminut till mobiltelefoner och 65 öre i öppningsavgift, fullständiga villkor får du i ditt välkomstbrev. Erbjudandet gäller till och med 2014-06-30. Din besparing på 30% är baserad på Grön Telekoms fasta månadsavgift (116 kr) i aktuell kampanj i jämförelse med Telias abonnemangsmånadsavgift (165 kr). Besparingen kan variera beroende på vilket abonnemang och ringmönster du har i dagsläget. Erbjudandet gäller HÄR&NU’s läsare. Dina konsumenträttigheter skyddas av Distans och hemförsäljningslagen.


S v e r i g e r u n t | INSÄNDA BIDRAG Rekommendation: Tänk på när du skriver till denna sida, att det ska vara en liten berättelse som våra läsare kan njuta av. Använd inte förkortningar som i ett protokoll, exempelvis ordf, sekr och avd. Skriv ordförande, sekreterare och

avdelning. Tänk också på att Här&Nu är SKPF:s medlemstidning och att du inte behöver skriva att avdelningen tillhör SKPF. Bidragen till nr 3-2014 vill vi ha senast den 20 maj. Publicerade händelser och evenemang får inte vara äldre

än tre månader, det vill säga inte ha ägt rum före den 10 mars. Texten får inte vara längre än 1 500 tecken med blanksteg (ordmellanrum). Endast ett bidrag per avdelning förs in i tidningen.

Årsmöte på Stjärnholms slott

Grand old lady Greta Bränberg sjunger till gitarr.

Ljuv musik på årsmötet i Skellefteå Mer än tvåhundrafemtio medlemmar kom till Skellefteåavdelningens årsmöte som hölls den 5 mars i EFS lokal i Skellefteå. Avdelningens ordförande Kerstin Weidersjö hälsade alla varmt välkomna varefter sedvanliga årsmötesförhandlingar hölls med Anders Vikström som mötesordförande. Där redovisades bland annat en omfattande verksamhet där antalet studiecirklar ökat år från år och 2013 deltog nästan 500 medlemmar i dessa cirklar. De många medlemsresor som också arrangerats har varit mycket populära och alltid fulltecknade. Avdelningen redovisade en god ekonomi vilket möjliggör en fortsatt mångfald aktiviteter för medlemmarna under 2014 med bland annat många spännande resor.

Avdelningens egen sånggrupp, med sju skönsjungande damer och dito fyra herrar under ledning av den dragspelsackompanjerande Åke Söderlund, underhöll med många vackra sånger som också lockade

32

Sångaren Alf Forsberg gestaltar en viss Emil på väg till snickerboá.

åhörarna med i glad unison allsång. En av sångardamerna, Greta Bränberg sjöng visor till egen gitarr och sångaren Alf Karlberg gestaltade Emil i Lönneberga på väg till snickerboa. Efter avtackning av avgående funktionärer bjöds det på en god köttsoppa med tillbehör och kaffe i restaurangen. Text och bild Lars Norman

H ä r & N u

nr

2 – 2 0 1 4

Fredagen den 20 februari samlades medlemmarna i Nyköping, Oxelösund och Östra Sörmland, avdelning 43, i Örebrosalen på Stjärnholm till årsmöte. Det blev lottförsäljning innan ordförande AnneCatrine Fornedahl hälsade välkommen. Parentation med ett tänt ljus och en tyst stund för de bortgångna medlemmarna 2013. Till årsmötets ordförande valdes Christina Södling och till sekreterare Marjo Gustavsson. Sedvanliga årsmötesförhandlingar klarades snabbt av. AnneCatrine pratade om framtidens tekniska hjälpmedel inom äldrevården såsom kameror och ev. robotar, men alla önskade istället mer personal. AnneCatrine informerade också om Tystberga Revyn den 9 mars och politikerträffen den 27 mars. Barbro påminde om besöket på Skavsta flygplats och Flygmuseét den 26 mars. Några medlemmar avtackades för sitt arbete inom SKPF med blommor och presentkort. Även guldnål för 10 års arbete i föreningen till Marianne Eng. Från allvar till underhållning med Linda & Lina som spelade och sjöng låtar från 50-60 talet. En blandning av visor, pop och schlagermusik som uppskattades mycket. De fick varsin tulpanbukett som tack. Det blev lottdragning innan alla tog en promenad till slottet och fint uppdukade bord. Lät oss väl smaka av skinkpaj och sallad. Kaffe och chokladtårta avslutade dagen innan hemfärd. Barbro OlssonS v e r i g e r u n t | INSÄNDA BIDRAG

Årsmöte på Frösö Strand

Pigg pensionär på Elmia Delar av Distriktet Östergötland for iväg tidigt en onsdagsmorgon för att besöka äldremässan "Pigg Pensionär" på Elmia i Jönköping. Vi gick runt och tittade på de olika utställarna – det var en blandad kompott. Bl.a.fick vi lyssna till professor Stefan Einhorn, som höll ett föredrag om Goda relationer, snällhet och bemötande. Och Leif Mannerström som pratade mat och demonstrerade hur man gör en god köttfärssmet till pannbiff, som han sedan bjöd på. Vi träffade den duktiga och trevliga vårdhunden Othello, vilket var jätteskojigt. Och vi hälsade på hos Jönköpings SKPF-avdelning

och pratade lite med dom. Det var mycket trötta men belåtna pensionärer som styrde kosan hemåt till Östergötland igen.

Inger Larsson, Sekreterare avdelning 20

Sammankomst på Oxhagshemmet Avdelning 48 Kalmar har haft en medlemsträff på Oxhagshemmet den 10 mars. Ordförande Siv Eriksson hälsade alla medlemmar varmt välkomna och riktade ett särskilt välkommen till europaparlamentarikern Anna Hedh som sedan tog över ordet. Anna Hedh berättade om sitt arbete i Europaparlamentet och om hur det slösas med pengar genom att parlamentet sammanträder både i Bryssel och Strassbourg. Till nästa period hoppades Anna att frågan skulle vara löst. Anna upplyste också om att allt parlamentsarbete och utskottsarbete är

helt öppna och att vi kan följa sammanträdena på dator. Hon slutade med att uppmana oss att rösta i EU-valet i maj. Därefter serverades ett välförtjänt kaffe med smörgåsar och hembakad kaka. Per Hansson kåserade om sitt långa liv som anställd i Borgholms kommun och drog många glada skratt. Både han och Anna Hedh avtackades med en blomstercheck. Anmälningslista till Ölandsresan den 3 juni gick runt, och medlemsträffen avslutades med lottdragning, innan medlemmarna kunde gå ut och njuta av vårsolen. Laila Nilsson, sekreterare

Möte i simhallen I 34 grader varmt vatten, träffas och trivs vi varje onsdag på simhallen i Arvika. En underbar och välgörande aktivitet!

Irene Axelsson, avdelning 56 Arvika

34

Tisdag den 11 mars höll Jämtlands Kommunalpensionärer sitt årsmöte ute på Frösö Strand. Jorun Åhlberg hälsar drygt 70 medlemmar välkommen och inleder mötet med att tända ett ljus och vi håller en tyst minut för de medlemmar som lämnat oss under året. Till ordförande för mötet väljs Rigmor Danielsson och Eva-Britt Frånlund till sekreterare. Styrelsen får godkännande för verksamhetsrapport och budgeten. Sen blir det val av den nya styrelsen, som får följande utseende. Till ny ordförande efter Jorun, väljs Britt Wikman. Övriga ledamöter blir, omval på Assar Hedberg, Sonja Ejenstam, Jorun väljs till ledamot och nyval av Roger Dahlkvist. Kvar sen tidigare är Nils Ericsson, Gerd Axelsson, Ingeborg Strömsén och Agneta Andersson. I övrigt väljs kongressombud, Britt Wikman och Nils Ericsson väljs, revisorer samt olika ansvarsuppdrag. Efter mötet bjuds på god fisksoppa, och kaffe med kaka. Nu blir det dags för Signe Singers att äntra scenen. Dom bjuder på en härlig bukett ur sin repertoar inklusive allsång som vi glatt deltar i. Efter lottdragningen avtackas Henny Lindkvist och Jorun Åhlberg med blomma och paket. Presidiet tackas med blommor för väl genomfört möte. Slutligen överlämnar Jorun klubban till nyvalde ordförande Britt och önskar henne lycka till med det nya uppdraget. Britt tackar medlemmarna för förtroendet och önskar dom välkommen till nästa möte som är den 8 april. Britt Wikman, Avdelning 30 Jämtland

H ä r & N u

nr

2 – 2 0 1 4


Skraplotten som förgyller tillvaron! Nyhet!

PREMIÄRERBJUDANDE

Halva priset! Läs mer i erbjudandet som kom med tidningen.

Guldkanten_annons_15apr.indd 1

2014-03-17 16:59


a kt i v p e n s i o n ä r

Trygga din ekonomi

Får du utslag av privatekonomi? Känner du dig vilsen och bortkommen när folk börjar prata om räntor, fonder och avtal? Då är du inte ensam. Många svenskar känner en genuin osäkerhet inför alla de val som hushållsekonomin i dag kräver. Men lugn. Nu kan botemedlet vara på väg. Te xt Mattias Hagberg

36

H ä r & N u

nr

2 – 2 0 1 4


a kt i v p e n s i o n ä r

”Privatekonomin har blivit mer komplex och det gör att dagens pensionärer hamnar i ett underläge”

T

ystnaden och koncentrationen är stor när Carita Lindberg från Konsumenternas Försäkringsbyrå kliver fram och börjar berätta om allt man ska tänka på när man ser över sina försäkringar. I publiken sitter företrädare och representanter från alla de stora pensionärsförbunden och lyssnar och antecknar noggrant. Det är onsdag morgon och en två dagar lång utbildning i privatekonomi för äldre har precis dragit i gång. Deltagarna är så kallade vidareinformatörer som nu skall lära sig mer om allt från pensioner till familjejuridik. Tanken är att dessa instruktörer sedan ska gå ut i sina organisationer och utbilda andra instruktörer som i sin tur kan arrangera studiecirklar och föredrag för att höja kunskapsnivån om privatekonomi.

Stärka landets pensionärer

Bakom detta utbildningsprojekt står Finansinspektionen tillsammans med bland andra Pensionsmyndigheten och landets pensionärsorganisationer. Satsningen kallas ”Tryggare ekonomi på äldre dar” och är en del av en bred statlig satsning på ekonomisk folkbildning kallad ”Gilla din ekonomi”. Dagens utbildning hålls i TCO:s lokaler i Stockholm och har samlat ett tjugotal intresserade. I pausen mellan ett föredrag om bank-

tjänster och ett om utgifter på äldre dar får Här&Nu en pratstund med Viveca Wallén Vrenning från Finansinspektionen. Hon ansvarar för kursen och är övertygad om att den här satsningen på folkbildning kan få stor betydelse. – Många av dagens pensionärer har inte fått någon som helst finansiell skolning. De växte upp i en värld som inte krävde så mycket kunskap på det här området. Men nu är det annorlunda. Privatekonomin har blivit mer komplex, och det gör att dagens pensionärer hamnar i ett underläge. Därför behöver Sveriges pensionärer stärka sina kunskaper för att inte bli lurade eller behöva känna sig oroliga. Hon säger att förhoppningen är att den här satsningen på folkbildning ska ge kunskap och minska oron. – Dessutom är det ju så att många lever med små marginaler och då är det extra viktigt att ha koll på sin privatekonomi.

Viveca Wallén Vrenning, Finansinspektionen.

Stort intresse redan

Projektet är än så länge i sin linda, men Viveca Wallén Vrenning berättar att intresset redan är stort. – Vi har fått ihop ett bra och pedagogiskt material som kommer att funka väldigt fint ute i landet. Sen är pausen slut och kursen fortsätter. Sakta men säkert betas område efter område

Barbro Ottosson, SKPF:s avdelning 2 i Stockholm.

fakta Några tips

Beställ utbildningsmaterial

Försäkringar

På nätet finns olika tjänster som hjälper dig att välja fonder, försäkringar och sparande. Gå till exempel in på: www.fondkollen.se www.minpension.se www.konsumenternas.se

Vill du dra igång en studiecirkel kring privatekonomi? Eller vill du få mer kunskap om till exempel fonder och seniorlån? Då ska du beställa material från Gilla din ekonomi. Gå in på www.gilladinekonomi.se/trygga Eller skicka ett vykort till: Finansinspektionen, Box 7821, 103 97 Stockholm

Känner du dig osäker på om din försäkring är bra eller dålig? Då kan du gå in på Konsumenternas hemsida och jämföra olika försäkringar: www.konsumenternas.se eller ringa för kostnadsfri rådgivning på 0200225800

H ä r & N u

nr

2 – 2 0 1 4

37


a kt i v p e n s i o n ä r av: pensioner, seniorekonomi, konsumentvägledning, fondsparande, bank på internet och familjejuridik. Utbildningens olika delar bygger på enkätundersökningar med pensionärer som Finansinspektionen genomfört tillsammans med Sveriges fem största pensionärsorganisationer. Den undersökningen visade att landets pensionärer efterfrågade kunskap om omräkning av pensioner och tillägg, lån, budget, betaltjänster, försäkringar, konsumenträtt och juridik.

BILSEMESTER MED

Som läsare kan du spara upp till 100:- per person. Se mer på www.happydays.nu. Reskod: SKPF

Happydays är en resebyrå som säljer semestrar med många olika teman och ibland med ”det lilla extra”. För oss handlar det om att hantera gästernas mest dyrbara tid med respekt och göra vårt absolut bästa för att skapa en härlig semester till dig.

Glomstad Gjestehus

”Nu vet jag mer”

När de två utbildningsdagarna går mot sitt slut sätter sig Här&Nu med Barbro Ottosson från SKPF:s avdelning två i Stockholm. Precis som många av de andra deltagarna tycker hon att kursen har varit mycket bra. – Det här är saker och ting som jag inte visste så mycket om. Nu vet jag betydligt mer. Materialet har varit mycket lättfattligt. Man förstår direkt vad det handlar om. Hon bläddrar lite grann fram och tillbaka i den pärm och de broschyrer som ingår i kursen. – Nu får vi se vad jag gör med detta. Jag kan tänka mig att vi kommer arrangera någon föreläsning i avdelningen och förhoppningsvis få igång en studiecirkel. Jag ska också se till att de här broschyrerna får spridning, säger hon och pekar på de fyra häften med information om fonder, sparande, hushållsbudget och juridik som alla som vill kan beställa kostnadsfritt från Finansinspektionen.

Sommar i Gudbrandsdalen 6 dagars på Glomstad Gjestehus i Norge Pris per person i dubbelrum

2.949:-

• 5 x övernattningar • 5 x frukostbuffé • 5 x 2-rätters middag/buffé

Pris utan reskod 3.049:-

Enkelrum 3.199:-

Glomstad Gjestehus är ett pensionat med traditioner ända tillbaka till 1600-talet. Pensionatet ligger vackert i de norska fjällen med utsikt över Gudbrandsdalen. Idag är det fortfarande de genuina norska traditionerna som präglar såväl inredningen som den originala stämningen. Runt om hotellet breder sig de urgamla fjällen ut sig med solvärmda ängar och Gudbrandsdalens unika sevärdigheter: T.ex. Ringebu Stavkyrka och Hunderfossen Familjepark vid Lillehammer. Ankomst: Söndagar i perioden 1/6-1/9 2014. Vistelsen inkluderar endast slutstädning. Foto Mats Samuelsson.

Hallå där... …Annastina Hörnfeldt, förbundssekreterare och SKPF:s representant i projektet ”Tryggare ekonomi på äldre dar”. Varför är det här projektet viktigt? – Det är viktigt därför att det ökar kunskapen hos våra medlemmar, så att vi kan bli lite kaxigare och ta för oss när det kommer till frågor om privatekonomi och juridik. I all enkelhet handlar det om att få den där grundläggande kunskapen så att man vågar fråga och ifrågasätta. Hur är det tänkt att kunskapen ska spridas? – Vi önskar att de som går den här vidareinformatörsutbildningen tar med sig sina kunskaper hem till sina avdelningar och startar studiecirklar och informationsmöten. Förbundsstyrelsens förhoppning är att privatekonomi ska bli en del av SKPF:s verksamhet ute i avdelningarna. Detta är ett sätt att bredda förbundets verksamhet. Hur har det funkat så här långt? – Jag tycker att det har funkat bra. Vi har haft deltagare från SKPF med på alla utbildningstillfällen hittills. Nu gäller det bara att detta sprider sig från vidareutbildarna och ner i organisationen. Är man medlem i SKPF och vill lära sig mer om ekonomi, då ska man ta kontakt med sin avdelning och efterfråga möten och studiecirklar utifrån projektet ”Tryggare ekonomi på äldre dar”. Man kan även skicka efter broschyrer.

38

H ä r & N u

Se också våra weekendpaket

Best Western Royal Corner

Sommarsemester i Småland 4 dagar på Best Western Royal Corner HHHH i Växjö • 3 övernattningar • 3 x frukostbuffé • 1 x 2-rätters middag/buffé på den italienska restaurangen La Castellina • Parkering i hotellets garage (värde 110:-/dygn)

Pris per person i dubbelrum

1.499:-

Pris utan reskod 1.549:-

Enkelrum 2.199:-

5 övernattningar 2.299:-

Det är ren svensk sommarnostalgi, när du kör turen genom Smålands skogar till Växjö, som ligger omgivet av glittrande sjöar mitt i den småländska idyllen och vid porten till Glasriket. Här bor du i hörnet av gågatan Storgatan och därmed i centrum av Växjö. Här kan ni t.ex. besöka Utvandrarnas Hus, som berättar historien om när Småland miste enorma resurser till Drömmen om Amerika. Ankomst: Valfri i perioden 1/6-29/8 2014. Avbeställningsskydd kan köpas till. Expeditionsavgift på 89:- tillkommer. Förbehåll för tryckfel och utsålda datum.

Beställ på

Vistelsen inkluderar endast slutstädning.

Visste du att...

Nicola, logistikavdelningen

...du kan välja mellan mer än 500 hotellvistelser i 10 länder med Happydays?

020-79 33 84 eller

www.happydays.nu Telefonerna är öppna vardagar kl. 8-17. n r

2 – 2 0 1 4

Din reskod är:

SKPF


VI GÖR PLATS FÖR NYA PRODUKTER

TOTAL LAGERRENSNING UPP TILL 90% RABATT! PRODUKTER PÅ UTVALDA

Attract´s motionsband

HMT-1030A

2 995:-

GALET BILLIGT!

Ord. pris 3 395:Frakt tillkommer med 350:-

Motionsbandet passar utmärkt för dig som vill motionera allt ifrån lågintensiv till högintensiv träning. HMT-1030 A är anpassat för promenader, jogging och löpning.

. .. IN S N O G Å N A N R E IS R P A T S BÄpå www.attract.nu! g – först till kvarn! Vi reserverar oss för ev. slutförsäljnin

KIIKOI – För alla som vill ha en skön nattsömn och vakna fräsch och utvilad. Naturligtvis går plagget bra att använda som ett helt vanlig klädesplagg.

å Handla p

u n . t c a r t t www.a KOLLA PRISET !

Mysig filt med ärmar!

COZYONE

VUXEN

59:Ord. pris 399:-

ALLA KIIKOPLAGG

100:-

CozyOne håller dig varm och ger dig samtidigt frihet att använda armarna.

FÖR FLER PRODUKTER BESÖK: www.attract.nu

Köpvillkor: Minsta ordervärde 100:-. Expeditionsavgift 39:- tillkommer på alla orders. Vid postförskott tillkommer även en postförskottsavgift på 49:-. Leveranstid ca 5 arbetsdagar. Vi reserverar oss för eventuell slutförsäljning. Sedvanlig kreditupplysning sker alltid vid orders över 1000:-. Outlöst försändelse debiteras kunden.

Kontakta oss gärna på kundservice 020-220 220 I info@attract.nu I www.attract.nu


N y tt f r å n f ö r b u n d e t

Ett litet kliv framåt i pensionsfrågan Riksdagens pensionsgrupp – bestående av de fem partierna som står bakom dagens pensionssystem – har nyligen presenterat en rad förslag på förändringar av pensionerna. – Det är en början på en förbättring av pensionssystemet som vi länge har väntat på. Vårt opinionsarbete börjar ge resultat men pensionsgruppens förslag når inte ända fram, säger förbundsordförande Sam Sandberg. Ett förslag är att dämpa bromsens verkningar, så att svängningarna i pensionen mellan åren blir mindre. Det innebär inte mer pengar i pensionssystemet utan att bromsens verkningar slås ut på fler år. – Att minska bromsen påverkan på pensionerna är flera steg i rätt riktning. Men det gör inget åt det stora övergripande problemet – pensionssystemets underfinansiering, anser Sam Sandberg Pensionsgruppens föreslår också en nyordning av AP-fonderna. Fem fonder blir tre, och en huvudstyrelse för alla tre AP-fonderna bildas och placeras i Pensionsmyndigheten. De tre fonderna, varav en fortsättningsvis ska ligga i Göteborg, får också friare placeringsregler. Dessutom ska fonderna bli mer kostnadseffektiva, dvs. att kostnaderna för förvaltningen ska hållas nere. – Dessa förslag är en välkommen modernisering av AP-fonderna. De ger bättre och fler verktyg för AP-fonderna att förbättra avkastningen på pensionskapitalet samtidigt som kostnaderna stramas åt, menar Sam Sandberg. Beträffande premiepensionen meddelar pensionsgruppen bara

Förhindra fallolyckor!

Ankelsocka med lös resår!

Antihalksocka för vuxna

75:-

49:-

/PAR

marin

36 - 39 40 - 44 45 - 48

grå vit

marin grå

Sitter bra uppe utan gummiresår. Handkettlad tåsöm för bästa komfort. Finns i beige, vit, grå, marin, och svart.

Avresor 30/5, 12/6, 29/6.

Ditt pris fr: 7 870:-

Helpension ingår. Ange kod ”SKPF14”

Sockarna är av högsta kvalitet. 75-80% bomull med polyamid. HärochNuSKPF_20140317_89,5x57_Latitudetravel.indd 1 Strl 36-39, 40-44, 45-48. Sömnproblem, stelhet eller värk i kroppen? Frakt ingår i priset. Endast postförskottsavg tillkommer. När du sover gott kommer kropp och själ till Vid förskottsbetalning till ro, och du vaknar utvilad och full av energi.

ULL I SÄNGEN 20 års erfarenhet. Jämför våra priser innan du betalar onödigt mycket på buss-/charterresa. Import från tillverkaren av tyska sängprodukter i finaste merino-, kashmir- och kamelull. Även magnet- och örtprodukter.

postförskott förskottsbetalning

Jag beställer från

namn ...............................................................................................................

adress

...............................................................................................................

postadress

...............................................................................................................

40

Kryssa från Göteborg med 20% rabatt!

pg 8 33 33-5 tillkommer ingen avgift.

beige svart

postnr

Norges vackraste fjordar

/PAR

Mjuk vid krage, halkskyddande stjärnor under foten. Finns i marinblå och grå färg. SÄKERsockan Ankelsockan VID

att utredningen om den fortsätter bl.a. om premiepensionsavgiftens storlek. Slutligen föreslår pensionsgruppen att åldern för hur länge man får arbeta höjs från dagens 67 till 69 år. Dock krävs det en dialog med arbetsmarknadens parter för att kunna genomföra förslaget, som inte bara förlänger arbetslivet utan även ökar antalet arbetade timmar i samhället. Även 65-årsåldern, då olika ersättningar från socialförsäkringen byts ut mot pension, ska utredas om åldern möjligtvis ska höjas. Samtidigt vill man införa regler för att pensionärer med enbart garantipension ska kunna tjäna på att arbeta vid sidan om sin garantipension. – Om en lindring av bromsens verkningar var några steg framåt så är beskedet om att premiepensionen bevaras ett kliv bakåt. Genom att avsluta premiepensionen och föra över den till inkomstpensionen stärks inkomstpensionen så att bromsen upphör, vilket skulle ge högre pensioner i framtiden för våra barn och barnbarn. Vi får dock hoppas att de fortsatta diskussionerna leder fram till en bättre lösning”, menar Sam Sandberg och fortsätter: ”Vi förstår att arbetslivet måste bli längre i framtiden om pensionen ska räcka hela livet. Men det är viktigare att öka antalet arbetade timmar totalt sett än att bara fokusera på att arbeta högt upp i åldrarna. Här saknas i förslaget den mest avgörande faktorn – att förbättra arbetsmiljön så att människor i framtiden både kan och vill arbeta längre än idag, anser Sam Sandberg.

Lockö-Strumpan AB 511 68 Hyssna tel 0320-390 04 fax 0320-392 40

Högsta kvalitet Pensionärsrabatter Räntefri delbet.

Nu även tryckavlastande madrasser!

lockostrumpan@swipnet.se www.lockostrumpan.com

H ä r & N u

2014-03-17 15:07:31

Ring för information och broschyr. 0583-400 61 • www.mavalprodukter.se n r

2 – 2 0 1 4


SKPF startar eget rikslotteri

Vi skickar gärna en GRATIS KATALOG!

blimo hjälpmedel

Guldkanten heter SKPF:s nya lotteri. Målet är att överskottet från lotterna ska hålla nere medlemsavgiften i förbundet och samtidigt generera pengar till geriatrisk forskning. Lotterier har länge varit ett populärt sätt att få in pengar till organisationer och partier. Nu går SKPF samma väg och startar ett eget rikslotteri. Lotteriet heter Guldkanten och är ett prenumerationslotteri. – Det här var en idé som kom upp på ett möte med förbundsstyrelsen för rätt länge sedan. Tanken är att lotterna ska dra in pengar till SKPF. På så sätt kan vi hålla nera medlemsavgiften och fortsätta att vara ett billigt förbund. Det säger Lars-Inge Larsson, förbundskassör i SKPF, och fortsätter: – Förhoppningen är också att lotteriet ska skapa ett sådant stort överskott att vi kan skänka pengar till forskning som har betydelse för våra medlemmar, till exempel forskning i geriatrik. Hur ser ni på risken med spelmissbruk? – Vi har undersökt den saken. Det här är ett prenumerationslotteri och sådana är inte så problematiska ur missbrukssynpunkt. En prenumeration, med några skraplotter som kommer en gång i månaden, ger inga snabba kickar. Forskning om spelmissbruk har visat att det främst är spel där vinsten ligger nära i tid som är vanebildande. Dessutom har vi en begräsning på hur många lotter varje person får köpa. Hur ser era förhoppningar på lotteriet ut? – Vi hoppas så klart att det ska bli en stor efterfrågan på de här lotterna. Vi vet att många av våra medlemmar köper mycket lotter och då kan de ju lika gärna köpa våra lotter istället för några andras. Vem sköter lotteriet? – Lotteriet ägs av SKPF, men servicebolaget heter Nordic Lottery, som i sin tur ägs av Kombispel, som bland annat sköter Socialdemokraternas och PRO:s lotterier. Det är servicebolaget som sköter hela administrationen och som står för alla ekonomiska risker.

Blimo Moto

PÅSKKAMPANJ

- 16 km/h - 40 km räckvidd

Spara 5000 kr

Helt nya promenadscooters till påskharens bästa priser!

14.995 kr

1250 kr/månad*

OBS: BEGRÄNSAT ANTAL! Nu erbjuder vi även

FRI HEMLEVERANS Goped 500W

Blimo X-90

6.495 kr

19.995 kr

- 14 km/h - 800W elmotor - 55 km räckvidd Spara 8000 kr

- ca: 25 km/h - Löstagbar sadel - 20 km räckvidd Spara 1500 kr

1666 kr/månad*

541 kr/månad*

Trehjuling

Blimo X-50

10.995 kr

14.995 kr

- 8 km/h - 400W elmotor - 45 km räckvidd Spara 5000 kr

- Med elmotor 250W - 20 km/h - 40 km räckvidd Spara 4000 kr

1250 kr/månad*

916 kr/månad*

Blimo X-Moto

Blimo T-30

14.995 kr

8.995 kr

- 20 km/h - 600W elmotor - 55 km räckvidd Spara 7000 kr

- 6,5 km/h - 250W elmotor - 30 km räckvidd Spara 4000 kr

1250 kr/månad*

750 kr/månad*

Kontakta oss309 så 80 skickar vi info@blimo.se en GRATIS PRODUKTKATALOG! Tel: 08-522 Mail: www.blimo.se

* = Gäller vid 12 mån. delbetalning. Uppläggningsavgift 299 kr samt aviavgift 29 kr/betalning tillkommer.

Tel: 08-522 309 80

Mail: info@blimo.se

www.blimo.se

Problem med andningen? Testa DSI Saltinhalator du också. Flera tusen nöjda kunder kan inte ha fel!

1

Mattias Hagberg

KLASS

DSI Saltinhalator är ett tryggt val!

Glöm inte att rösta 25 maj

Problem med andning eller hosta?

Den 25 maj är det val. Då ska vi svenskar utse våra 20 representanter till Europaparlamentet. Ett val som ofta glöms bort. Senaste det var val till riksdagen gick 85 procent av alla röstberättigade i Sverige till valurnorna. Motsvarande siffra för valet till Europaparlamentet var bara 46 procent. Det är siffror som det flesta politiker, statsvetare och opinionsbildare tycker är problematiska. Europaparlamentet är en viktig del av den gemensamma europeiska politiken, och egentligen den enda institutionen i EU med direktvalda representanter. För att öka valdeltagandet satsar regeringen i år 60 miljoner kronor på information till landets väljare. Orsaken är enkel: Utan ett högt valdeltagande blir demokratin lidande. Så glöm inte att rösta den 25 maj. H ä r & N u

– Att inhalera bergssalt har hjälpt mig, säger Henry Jansson. Under många år kunde Henry Jansson, 74, knappt gå upp ur sängen på morgonen på grund av andningssvårigheter. Han lider av astma, KOL och allergi. - Redan efter en vecka kändes det lättare att andas, säger han. Saltluft bra för luftvägarna DSI Saltinhalatorn innehåller kristaller av naturligt rent bergsalt, halit. Inhalering av saltluft renar och skyddar luftvägarnas slemhinna.

n r

2 – 2 0 1 4

i

Inte tid att bli förkyld! - Jag håller mig frisk tack vare DSI Saltinhalator, säger Alexandra Schauman. Som professionell konståkerska som turnerar med ishower världen över är hon ständigt på resande fot. Jag inhalerar saltluft varje dag, säger Alexandra. -Tack vare den klarar jag mig undan svåra förkylningar och influensor.

Beställ på internet eller via telefon

www.saltbutiken.se • Tel 0390-418 00

41


Var uppmärksam på ofrivilliga skakningar

Följ med på kulturkryss SPRF och Omnia-resor genomför en kulturkryssning 28–29 sept. med Vikinglines Cinderella. Medlemmar i SKPF är också välkomna att delta i detta arrangemang. Spännande författare som Karin Thunberg, Teodor Kalifatidis och Arne Dahl finns med på resan, där de föreläser och du har också möjlighet att träffa dem under den gemensamma middagen. För bokning och prisuppgifter, kontakta: OmniaResor, Stora Gatan 44, Västerås, tel: 021 – 12 90 90

42

H ä r & N u

Forskarna uppskattar att ungefär 50 000 svenskar lider av essentiell tremor, en ärftlig neurologisk sjukdom som få känner till. Såväl unga som gamla kan drabbas av essentiell tremor, men sjukdomen blir vanligare med stigande ålder. Symtomen är skakningar eller darrningar i framför allt händerna, men ibland även i huvud, bål och ben. De påminner om skakningarna vid Parkinsons sjukdom, men vid tremor är de snabbare och kortare.

Hur tremor uppkommer är oklart. Forskarna tror att sjukdomen är ärftlig och att det därför är vanligare att drabbas om man har föräldrar eller syskon med samma problem. Den som misstänker essentiell tremor ska givetvis uppsöka läkare. Men eftersom forskarna inte är säkra på orsakerna finns det inga botemedel. Däremot finns det lindring. Med hjälp av så kallade beta-blockerare kan darrningarna och skakningarna bli betydligt lättare att hantera. Mattias Hagberg

Prenumerera på KA Som före detta medlem i Kommunal får du KA en tid efter att du gått i pension. Sedan kan du själv prenumerera på tidningen. Kolla i tidningen hur du gör – 90 kronor per år.

nr

2 – 2 0 1 4


I n s ä n d a r e / d e b a tt

Det gäller att vara frågvis Upptäck världens smartaste hörapparat

Registrerade varumärken tillhör och används av The GN ReSound Group och relaterade dotterbolag. © 2014. Apple, Apple-logotypen, iPhone, iPad och iPod touch är varumärken som tillhör Apple Inc. registrerade i USA och andra länder. App Store är ett varumärke som tillhör Apple Inc.

Kundtjänst 0771-820045

www.dinhorsel.se

GN ReSound Här och Nu 2 2014.indd 1

Efter att ha läst artikeln Svart på Vitt i Här och Nu vill jag berätta om mitt senaste Apotekbesök. Jag hade fått mitt recept på Atorbir förnyat och begav mig till apoteket för att lösa ut medicinen. Kvinnan bakom disken sa att just den tabletten inte finns längre, men jag kan få en annan tablett. – Jaha, är den läkemedelsförsäkrad? svarar jag. Kvinnan läser på sin dator och kommer fram till att den är inte försäkrad. – Då ska jag inte ha den. Hon hittar en annan sort men den är inte rabatterad. – Nej tack. Hon hittar försäkrade orabatterade sorter men de går inte att dela. Det är en förutsättning eftersom jag bara ska ha en 1/2 tablett. Jag får förslaget att gå tillbaka till läkaren

och få utskrivet något annat. – Jag tycker det är märkligt att min läkare inte vet att just Atorbir inte finns längre. Nej då, det är inte så konstigt, eftersom läkemedlen uppdateras varje natt. – Har du ingen försäkrad, rabatterad sort på 10mg frågar jag. Efter en kort stund hittar hon en sort som är både försäkrad och rabatterad! – Tack då tar jag den. Då frågar kvinnan om jag jobbat inom sjukvården? Svaret blir Nej. Jag trodde det säger hon, eftersom du kan så mycket om och verkar veta vad du vill. Ja, det gäller att vara frågvis. Är man inte dum så får man göra sig dum. Jag uppmanar ALLA att fråga om medicinen är läkemedelsförsäkrad och rabatterad! Hälsning B Carlsson

2014-03-17 11:25:56

ÅK PÅ PROMENAD MED ELOPEDS

ELDRIVNA SCOOTERS INGA AVGASER!

LÄTTA ATT ANVÄNDA! HEMLEVERANS UTAN KOSTNAD!

SÄKRA OCH PRAKTISKA!

Premiär 5 aPril

ENKLA ATT LADDA!

SE ALLA MODELLER PÅ WWW.ELOPED.SE

SPelaS t o m 18 maj

Titta, lyssna och läs mer på opera.se

RING OCH BESTÄLL VÅR NYA KATALOG ELLER GÅ IN PÅ WWW.ELOPED.SE!

Biljetter och Göteborgsoperans restaurang 031-13 13 00, www.opera.se En uppsättning från Litauens nationalscen för opera och balett.

ELOPED AB, BOX 6198, 200 11 MALMÖ. TEL 040-30 92 92. WWW.ELOPED.SE

H ä r & N u

n r

2 – 2 0 1 4

43


Kulturspalten

Kvinnorna äger bokvåren

Amalfikusten i Italien 30/5,12/9 8 dagar Flyg 12.590:-

Utflykter längs Amalfikusten till Sorrento, Pompeji, Ravello, Neapel och Capri med Axel Munthes San Michele.

Rundresa på Irland 3/6, 25/8 7 dagar Flyg 12.480:-

Njut av ”Ring of Kerrys” vackra vyer. Vi besöker mytomspunna Aranöarna, Cliffs of Moher, Galway, Dublin och Killarny.

Läs mer på hemsidan eller beställ en katalog

Sommar i Skåne 23/7

4 dagar

Buss 5.590:-

Följ med till Örenäs slottshotell. Vi gör utflykter till Ven i Öresund, Bjäre- och Kullahalvön samt Norrvikens trädgårdar. 29/5 Konstrunda på Gotland 12/6 Bodensjön, Mainau, Alper 19/6 Midsommar på Visingsö 30/6 Engelska trädgårdar, slott 12/7 Malena Ernman, Dalhalla 7/8

Sommar i Bohuslän

1/9

Pommern med Rügen

Tel 08 – 665 10 35 www.triangelresor.se 44

L

itteraturhistorien är full av män, av geniala herrar och modiga hjältar, av våghalsiga äventyrare och dumdristiga skurkar, av tuffa upptäcktsresanden och briljanta detektiver. Männen är såväl författare som huvudperson. På varje kvinnlig författare eller huvudperson går det säkerligen hundra manliga. Därför är det extra roligt att läsa författaren Elin Boardys feministiska omtolkning av den klassiska äventyrsromanen Skattkammarön. Här är det inte piraterna, sjömännen och äventyrarna som står i centrum utan Long John Silvers livskamrat Dolores och deras unga köksflicka Mary Jones. Boken har formen av en dagbok eller minnesbok, skriven av just Mary Jones efter att Long John Silver dött. Det är en kort och finstämd liten berättelse om kärlek, sexualitet och beroende. Här ges inblick i hårt kvinnoarbete, här beskrivs kroppens alla hemligheter och intimiteter, här skildras rädslan för våldet i en rättslös värld, liksom sorg och kärlek. Men framför allt är detta en bok som belyser en av litteraturhistoriens mest kända böcker ur ett nytt perspektiv. Elin Boardy, som tidigare skrivit två uppskattade romaner, har med den här historien tagit en fast plats i den svenska litteraturen. Hon skriver rakt och enkelt – nästan förrädiskt enkelt – men aldrig banalt. Mary Jones historia, som boken heter, är kort och gott en liten pärla. En roman som effektivt utnyttjar sin förlaga för att säga något mer om vad det är att vara människa. Jag önskar att fler författare tog sig an gamla manliga klassiker på samma sätt som Elin Boardy. Då skulle onekligen litteraturhistorien bli både rikare och roligare. Överhuvudtaget är det kvinnorna som regerar i vårens bokutgivning. Annelie Jordahl har skrivit en viktig roman om en bit modern svensk vardagshistoria. I hennes bok Låt inte den här stan plåga livet ur dig får vi följa Mona som flyttar från en liten ort på landet till Östersund. Hon överväldigas av ”storstaden” med alla dess konditorier, biografer,

H ä r & N u

nr

danspalats och stiliga militärer. Det svänger i hela kroppen. Året är 1959 och hon har fått en tjänst som hembiträde hos ett ungt par med en liten dotter. Britt arbetar på kontor och Ove spelar i ett jazzband. De inviger Mona i musikens värld och tar med henne på dansbanor där hon får paradplatsen, längst fram vid scenens kortsida. Den blyge gitarristen i Oves band försvarar henne i nattvimlet där kvinnornas kroppar ses som allmän manlig egendom. Hon faller. Och livet blir inte riktigt som hon tänkt sig. Låt inte den här stan plåga livet ur dig är en roman om en inte alltför avlägsen tid då det inte fanns några p-piller, då abort var förbjudet och då Sverige fortfarande präglades av en hederskultur som slog hårt mot ung ensamstående kvinnor och mödrar. Även Majgull Axelsson kommer med en bok i vår som handlar om förträngda delar av den svenska efterkrigstiden. Hennes roman Jag heter inte Miriam handlar om en romsk kvinna som antar namnet Miriam och identiteten av en judinna för att överleva i kvinnolägret Ravensbrück där romer stod allra längst ner i rangordningen bland fångarna. När hon sedan kommer till Sverige med de Vita bussarna behåller hon namnet och gör allt för att dölja sitt förflutna. Hennes hem och familj är skött till perfektion, hennes utseende är alltid välordnat och hon är korrekt, lugn och välformulerad i allt hon gör. Men under den perfekta ytan döljer sig den stora hemligheten, en hemlighet som börjar sippra fram på hennes 85-års dag när hon plötsligt, med tårar i ögonen, deklarerar: ”Jag heter inte Miriam.” Jag heter inte Miriam är utan tvekan en av vårens riktigt betydelsefulla böcker. Det är en roman som tar tag i flera av de där frågorna från 1900-talet som bara fortsätter att förfölja oss. Det är en berättelse om självbedrägeri, skam och utanförskap, om Europas smärtsamma historia, om romers situation och Sverige under efterkrigstiden. Litteraturhistorien må vara full av män, men nu är det kvinnorna som regerar.

2 – 2 0 1 4

Mattias Hagberg


H ä r & N u

nr

2 – 2 0 1 4

45


P op u l ä r m a t

Påskmat i ny tappning Påsk är en högtid som uppskattas av många. Bland annat för att den oftast inte är förknippad med lika många måsten och ”så har det alltid varit” som exempelvis julen. På bordet finns ofta de vanliga klassikerna för en högtid, men kring påsk kan man också tillåta sig att prova lite nya varianter. Båda våra rätter den här gången sköter sig också ganska bra själva i ugnen, vilket ger dig mer tid att njuta av påskfriden. Text: Andreas Karlsson

46

H ä r & N u

n r

2 – 2 0 1 4


För ditt välbefinnande...

kyckling i gryta med lök, champinjoner, äppelcider En rätt som blir bäst och saftigast om man använder sig av en hel kyckling. Det här receptet räcker till ca sex portioner. Rätten går utmärkt att frysa in Undvik däremot att frysa tillbehör, såsom potatismoset. Grytan 250 g steklök 2 morötter 1 hel kyckling Salt och peppar 250 g champinjoner 1 kruka timjan 4 dl äppelcider 3 dl hönsbuljong Sås: 2 dl crème fraiche 2 tsk majsstärkelse Salt och peppar Till servering: Potatismos Riven pepparrot Gör så här: 1. Använd gärna en lergryta och blötlägg den då i kallt vatten i ca 15 minuter innan användning. Sätt ugnen på 150 grader. 2. Skala lök och morötter och skiva morötterna. 3. Gnid in kycklingen med salt och peppar och lägg den i lergrytan. Lägg i lök, morötter och champinjoner. Strö över timjankvistar. 4. Häll över äppelcidern och buljongen och sätt in grytan (med lock) i ugnen. Tillagningen tar ca 2,5 timmar eller till dess att kycklingen har en innertemperatur i lårvecket på ca 82 grader, alternativt när kycklingsaften är en helt klar vätska. 5. Ta upp kycklingen och sila av buljongen från grytan. Koka upp buljongen i en kastrull. 6. Efter några minuters kokning, tillsätt crème fraiche och koka

ytterligare 5 minuter. Lägg över grönsakerna till såsen och koka med dem i några minuter innan du reder av såsen med majsstärkelse utblandat i lite vatten. Salta och peppra. 7. Stycka upp kycklingen i bitar och skivor och servera ihop med såsen och grönsakerna, samt gärna potatismos och riven pepparrot.

Lax i ugn med basilika

Ledins egenvård Mer än 90 års erfarenhet och kunskap För en bättre egenvård!

Ledins är ett av Sveriges äldsta egenvårdsföretag. Ledins har jobbat med människors hälsa och välbefinnande sedan 1923. Det är viktigt för oss att erbjuda våra kunder trygga och säkra produkter. Därför är vi ett certifierat företag enligt ”System för säkra kosttillskott till konsument”. Råvarorna i Ledins pro­ dukter är noga utvalda. Ledins är medlem i branschorganisa­ tionen Svensk Egenvård.

En rätt som kan lätt kan anpassas beroende på antalet personer vid bordet. Vi väljer att göra den för det lilla hushållet på två personer. Ingredienser 2 bitar lax (ca 150 g styck) 1/2 kruka basilika 1/2 citron 1,25 dl matlagningsgrädde 1/2 tsk majsstärkelse Salt och peppar 125 g broccoli 10 cm purjolök Tillbehör: kokt potatis Gör så här: 1. Sätt ugnen på 175 grader och lägg laxen i en ugnssäker form. 2. Strimla basilikan, riv det gula på citronskalet och pressa ur saften. 3. Koka upp grädden med citronskalet och red av med majsstärkelse utrörd i lite vatten. Smaka av med citronsaften. 4. Blanda i basilikan i såsen och slå den över laxen. Salta och peppra. 5. Sätt in laxen i ugnen i ca 15 minuter, till dess att laxen faller sönder när man skrapar på den. 6. Plocka under tiden broccolibuketter och strimla purjolöken. Koka broccolin i lättsaltat vatten i ca 4 minuter och låt purjolöken koka med sista minuten. 7. När laxen är klar, servera med grönsakerna och kokt potatis.

Mega B 12 olika B-vitaminer Mega B innehåller bl. a Vitamin B12 som bidrar till immunsystemets normala funktion. Vitamin B1 som bidrar till normal hjärtfunktion. Vitamin B5 som bidrar till att minska trötthet och utmattning. Folsyra som bidrar till att bibehålla normal blodbildning. Utan jäst. En tablett om dagen. 60 tabletter.

Komplett Vitaminer och Mineraler Komplett är en multivitamin med 23 olika vitaminer och mineraler. Innehåller bl. a Vitamin D, zink, koppar och selen som bidrar till immunsystemets normala funktion. Vitamin B12, B2, B6, Vitamin C, och järn som bidrar till att minska trötthet och utmattning. En ta­ blett om dagen. 100 tabletter.

Silica Plus för hud, hår och naglar Silica plus är ett kosttillskott som innehåller Biotin som bidrar till att bibehålla normalt hår och normal hud. Vitamin A som bidrar till att bibehålla normal hud. Zink som bidrar till att bibehålla normalt hår, normala naglar och normal hud. En tablett om dagen. 60 tabletter.

läs mer om Ledins produkter på

www.ledins.se

Birger Ledin AB • www.ledins.se Tel 010-707 52 40 • Epost info@ledins.se

47


försäkringar / Juristen

Fråga juri§ten

En

5

*

n

frå

ng

eri

ark

p ch

éo

uff

stb

o ruk

l. f

ink

Advokat Peter Zeijersborger besvarar frågor från våra läsare som rör familjejuridik. Han nås på SKPF Här&Nu, Mässans gata 14, 412 51 Göteborg eller info@har&nu.se. Skriv ”Fråga juristen” på kuvertet eller på mejlets ämnesrad. Vi får många frågor till vår juridikspalt och väljer därför att ge svar på de frågor som har störst allmänintresse för våra läsare.

:95

um

lr ke

Vi har två hotell i Göteborg: Gårda i centrum (nära Ullevi och Liseberg). Majorna i väster (nära Stena och Slottsskogen)

Seniorpriser i Göteborg Du som vill ha ett riktigt bra och prisvärt boende i Göteborg bor på 3-stjärniga Spar Hotel! Receptionen är öppen dygnet runt - allt för att ge dig som gäst en hög och personlig service. I logipriserna ingår alltid, förutom en förstklassig frukostbuffé, trådlöst Internet och fri parkering i varmgarage (i mån av plats). Våra hotell är helt rökfria. Varmt välkomna! * SENIOR-priser! Vid bokning uppge ”SENIOR”. Prisexemplen gäller dig som är 65 år och äldre. Dubbelrum från 795:-

Hur får jag mina pengar tillbaka? Jag köpte en kaffemaskin för 700 kr i en onlinebutik. När kaffemaskinen kom, så fungerade den inte som den skulle. Jag skickade tillbaka maskinen och kontaktade företaget via mejl men fick inget svar. Jag pratade också med dem per telefon och de lovade att återkomma men det har de inte gjort. Nu har det gått över två månader och jag har inte hört av dem. Jag vill ha tillbaka mina pengar och tänker aldrig mer handla hos detta företag! Vad gör jag nu?

Svar: Om du skickade tillbaka kaffemaskinen inom två veckor, ska du få dina pengar tillbaka. Enligt reglerna skall du återbetalas inom 30 dagar. När man som konsument handlar över internet så gäller distans- och hemförsäljningslagen. Därutöver gäller konsumentköplagen. Den viktigaste betydelsen av distans- och hemförsäljningslagen är att den ger konsumenten en ångerrätt på två veckor. Så även om maskinen hade fungerat, hade du haft rätt att returnera den. Nu har du enligt konsumentköplagen rätt att få felet avhjälpt eller att få en ny kaffemaskin. I vissa fall har man även rätt att häva köpet och få sina pengar tillbaka. Du kan anmäla företaget till Konsumentverket. Men för att få dina pengar tillbaka så fort som möjligt, kan du på nytt skriva till säljaren och informera om att du tänker väcka talan vid domstol om de inte återbetalar dig omgående. Det bör ge effekt för de flesta företag vill undvika onödiga domstolsprocesser. Då beloppet är under ett halvt basbelopp, kommer ditt ärende vid en domstolsprövning att handläggas som ett så kallat småmål och då brukar man inte ta hjälp av ombud och betalar inte heller några rättegångskostnader. Du kan även få din sak prövad av Allmänna Reklamationsnämnden men deras avgörande är bara vägledande och företag behöver inte följa det. På Domstolsverkets hemsida hittar du information om du vill ansöka om stämning. Det kostar 450 kr att ansöka om stämning men den avgiften har du också rätt att kräva att säljarna återbetalar till dig.

48

H ä r & N u

H

www.sparhotel.se Tel. 031-752 03 10

H H

PÅSKGODIS GÖTA KANAL kryssning till kanonpris! Köp ett presentkort på Göta Kanal till nästan 1/2 priset! Presentkortet som gäller för 2 personer att kryssa på Göta Kanal mellan Berg och Borensberg t & r med M/S Wasa Lejon säsongen 2014. Ni upplever nio slussar samt två akvedukter i vardera riktning. Ni ringer själva och bokar det datum som passar Er. Gäller även för kryssning med Symfoni från Söderköping till Arkösund eller Häradsskär.

PRIS ENDAST 600:-

Erbjudandegäller gällert toomm15/5 31/1-14. Erbjudande 2014.(Ordinarie (Ordinariepris pris 990:-) 990:-)

Köp ett presentkort till den Svenska Hurtigrutten Välj att kryssa med Symfoni från Stockholm – Nyköping – Västervik – Söderköping Nu endast 645:-/person (Ordinarie pris 745:-)

I priset ingår: Guidad kryssning, morgonkaffe med fralla, lunch och dryck, kaffe, musikunderhållning och samt returbuss.

Bokning: 08-21 00 25, 011-12 78 01• www.rscl.se Royal Stockholm Cruise Line/Wahlinrederierna

n r

2 – 2 0 1 4


På kryss

Skriv ner svaret i de gula rutorna på ett vykort och skicka det tillsammans med ditt namn och adress till: Här&Nu På kryss med Lisa Mässans gata 14 412 51 Göteborg

Du kan också mejla in svaret till: info@harochnu.se. Skriv “På kryss” i mejlets ämnesrad. Skriver du något annat kommer inte din lösning med i dragningen. Vi behöver ha ditt svar senast den 20 maj.

H ä r & N u

n r

2 – 2 0 1 4

Vinstplan 1:a pris: Tre Dubbeltrisslotter 2–3:e pris: Två Dubbeltrisslotter 4–10:e pris: En Trisslott Förra numrets vinnare samt korsordslösning finner du på sidan 50. Eventuell vinstskatt betalas av vinnarna.

49


I NÄS T A NUMMER

Lösning 1-2014

skpf-medlemmarnas tidning

Fylligt nummer vecka 26 Med fler antal sidor blir det mycket att läsa i nästa nummer – bland annat kommer vi utförligt att redogöra för SKPF:s kongress i juni.

Riksdagsvalet 2014 Här&Nu fortsätter att ta pulsen på våra riksdagspartier och att ställa viktiga frågor i för oss pensionärer angelägna ämnen. Den här gången handlar frågorna om hur den framtid personalförsörjningen i vård och omsorg ska säkras.

Den tjugonde kongressen Var tredje år samlas SKPF till kongress som i år äger rum i Örebro den 11-13 juni. Under dessa tre dagar ska de 97 ombuden först ta ställning till Versamhetsberättelsen för de tre år som gått sedan förra kongressen och sedan blicka framåt mot nästa treårsperid. Kongressen kommer att behandla en rad motioner, välja styrelse, verkställande utskott och personer för andra förtroendeuppdrag samt också fastställa det mycket viktiga Handlingsprogrammet. Allt detta kommer Här&Nu utförligt berätta om i text och bild.

Vinnare i ”På kryss med Lisa” nr 1-2014

SKPF i Almedalen

Martinson – Edsbyn

I Almedalen i Visby samlas varje år de politiska partierna, ideella organisationer, företag och många andra för att framföra sina åsikter. Och naturligtvis – SKPF är här också i år.

Lätt sommarmat Under sommarmånaderna ska maten inte bara vara lätt att äta utan också lätt att laga. Här&Nu:s matpatrull presenterar några enkla och somriga recept för små hushåll. Bone apetite!

Sista dagen för insända bidrag är den 20 maj

Saknar du något i tidningen?

1:a pris: Inga-Lisa Janz – Åmål

2:a-3:e pris: Ingrid Becker – Göteborg, Inga-Maj Österholm – Töreboda 4:e-10:e pris: Lilian Ström – Mariestad, Greta Lärkhagen – Gälliva-

re, Bengt Sjöström – Borlänge, Ingeborg Raftsjö – Frösön, Margith Andersson – Västervik, Lena Paulind Holm – Kristianstad, Ragny

Gör SKPF starkare, värva en ny medlem! Säkert känner du någon pensionär som kan få glädje av gemenskapen i ett förbund som vårt. Varje ny medlem gör SKPF starkare och ger oss möjlighet att ut­rätta mer för pensionärer i alla åldrar. Sänd oss namn och adress till din vän så sänder vi information om fördelarna med ett medlemskap i SKPF. Anmäl dig enkelt på www.skpf.se/medlem eller skriv till:

Finns det något ämne du vurmar för, eller kanske någon orättvisa du vill att vi ska ta upp? Hör av dig till oss:

SKPF – Svenska KommunalPensionärernas Förbund Franzengatan 4, Box 300 88 104 25 Stockholm Tel: 010-442 74 60, Fax: 08-32 69 95 E-post: info@skpf.se Webb: www.skpf.se

SKPF Här&Nu, Mässans gata 14, 412 51 Göteborg

Eller mejla oss på: info@harochnu.se. Glöm inte bort att bifoga namn och telefonnummer, så att vi kan kontakta dig om vi bestämmer oss för att haka på just ditt förslag.

50

H ä r & N u

nr

2 – 2 0 1 4


Annons

Det känns jättebra att kroppen fungerar! Inger Olsson är en aktiv pensionär från Munkedal som är med i flera olika pensionärsföreningar. För henne innebär ett bra liv att vara pigg till att kunna göra det hon vill utan att känna sig stel i kroppen. I en ålder av 71 år är Inger en aktiv pensionär. Under vintern tycker Inger om att vara aktiv inne, där handarbete och framförallt stickning ligger henne gott om hjärtat. När Inger har tid kan hon sticka timmar i sträck. – För mig innebär ett bra liv att vara pigg till att kunna göra det jag vill. På äldre dagar har jag i perioder inte varit nöjd med rörligheten vilket bidragit till att jag tappat engagemang för mina intressen. – Med VitaePro behåller jag rörligheten, det känns jättebra att kroppen fungerar och att jag kan vara aktiv! Efter sju år tar jag fortfarande VitaePro som mitt dagliga kosttillskott. Det tänker jag fortsätta med i många år till!

– Jag tänker fortsät ta med VitaePro i många år till! - Genom att äta VitaePro varje dag som en del av en sund kost kan jag bevara smidigheten i kroppen och känna att orken finns på plats i vardagen.

VitaePro® innehåller växtextrakt med astaxanthin, lutein och zeaxanthin, samt vitamin C, D, E och viktiga omega 3-fettsyror.

MUSKELFUNKTION:

Vitamin D bidrar till att bibehålla normal muskelfunktion

BROSKFUNKTION:

Vitamin C bidrar till normal kollagenbildning som har betydelse för normal broskfunktion

MINSKA TRÖTTHET:

Vitamin C bidrar till att minska trötthet och utmattning

HJÄRTAT:

DHA och EPA bidrar till hjärtats normala funktion*

1/2 PRIS- 2EmTån!* 149 kr

*Gynnsam effekt på hjärta erhålls vid intag av 250 mg DHA/EPA dagligen.

Inger Olsson, VitaePro-kund

Stig Strand, världscupsegrare i slalom.

BESTÄLL HÄR!

SMS: Skriv LIV 20, sänd till 72100 Du betalar endast eventuell operatörsavgift

Ring 0771 – 21 07 00 Du betalar endast lokalsamtal

Ja tack! Jag vill beställa VitaePro® för halva priset för endast 149 kr. Jag får nästa leverans till medlemspris 299 kr för 2 månader direkt hem i brevlådan. Ingen bindnings- eller uppsägningstid. Erbjudandet gäller endast nya kunder. *Porto på 39 kr tillkommer. ADRESS:

TEL:

Medlem i branschorganisationen Svensk Egenvård Medlem i branschorganisationen Svensk Egenvård

www.vitaelab.se

Frankeras ej. VitaeLab AB betalar portot

TEXTA TYDLIGT

NAMN:

VitaeLab AB

POSTNUMMER OCH ORT:

VitaeLab AB Norra Drottninggatan 5-7, 451 31 Uddevalla Postadress: VitaeLab AB , Box 526, 451 21 Uddevalla VitaeLab AB www.vitaelab.se Västgötavägen 30, 451 34 Uddevalla | www.vitaelab.se | Mån–fre: 8:30-16:30 Kundservice tel: 0771-21 07 008:30-16:30 Kundservice tlf: 0771-21 07 00 | Mån–fre:

Beställ online på:

Svarspost 20516456 45120 Uddevalla

UNDERSKRIFT:

E-POST: (För person under 18 år behövs målsmans underskrift) Dina konsumenträttigheter skyddas av Distans- och hemförsäljningslagen. Med förbehåll för eventuella prisjusteringar.

20

51


POSTTIDNING B Returer till: Just Media Sverige AB Mässans gata 14, 412 51 Göteborg

Resor med innehåll

Nyhet!

Kryssa på romantiska Rhen! Floden Rhen bjuder på storslagen utsikt över vidsträckta vinmarker och korsvirkesbyar. Se landskapet sakta glida förbi och njut av stämningen ombord på denna resa i historiens, vinets och de vackra vyernas tecken. Fascinerande storstäder och historiska monument väntar oss när vi går iland.

Med utgångspunkt från universitetsstaden Mannheim gör vi en spännande tillvalsutflykt till Heidelberg, en av Tysklands vackraste städer och drottning Silvias födelsestad. Vi går på en guidad promenad i den välbevarade gamla stadsdelen, Altstadt. Tid ges även för shopping på den imponerande gågatan. Den 2000 år gamla staden Mainz har ett spännande förflutet som en av romarrikets viktigaste utposter mot nord, vilket har satt en särskild prägel på stadens arkitektur.

Vår kryssning både inleds och avslutas i Bonn, där det familjära flodkryssningsfartyget M/S Arlene ligger förtöjd. Under en vecka färdas vi längs Rhens mest romantiska sträckningar, omgivna av gröna vinmarker och besöker historiskt intressanta städer under dagliga strandhugg.

Allt detta ingår i priset: Flyg till Frankfurt t/r • Flygplatsskatter och säkerhetsavgifter • Transfer till fartyget t/r • Del i utsides dubbelhytt, huvuddäck • Kryssning och utflykter enligt program • Välkomstdrink • Helpension ombord från middag dag 1 till frukost dag 8 • Kaptensmiddag • Underhållning och aktiviteter ombord • Dricks till lokalguider, chaufförer och ombord • Lokalguider • Grand Tours färdledare.

I den lilla vinstaden Rüdesheim promenerar vi längs gemytliga Drosselgasse och beundrar de vackra korsvirkeshusen, medan Speyer stolt visar upp sin 1000 år gamla UNESCO-skyddade domkyrka. I ”Europas huvudstad” Strasbourg erbjuds en tillvalsutflykt till det eleganta ”Petite France”.

Boka på grandtours.se eller ring oss på 08-24 15 25.

Avresa från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn 9/8* och 23/8. 8 dagar. Pris fr 15.395:- (* Specialkryssning med bridgespel.)

Fler flodkryssningar finns på grandtours.se.