Scandinavian Coating 2013 Mässtidning

Page 1

 På mässan

 Seminarier

  Branschfesten

Träna sprutlackering utan spill

Lean, Kaizen och TPS i lackeringsanläggningen

Räkna med fullt ös på gemensam branschfest

29–30 maj 2013 Svenska Mässan, Göteborg

www.scandinaviancoating.com Innehåll

Mässnyheter Branschfest

Seminarier Utställare Hallplan

PREMIÄR I SVERIGE: SCANDINAVIAN COATING

FRAMTIDENS LACK HÅLLER BILEN REN Returadress Svenska Mässan 412 94 Göteborg


Red. Scandinavian Coating Mässtidning är producerad av Rivista AB på uppdrag av Nice Events Scandinavia AB, SE-104 22 Stockholm Besöksadress: Klara Norra Kyrkogata 31, tel: +46 (0) 723 11 13 15, info@niceevents.se, www.niceevents.se. Produktion: Rivista AB, Mässans Gata 10, 412 51 Göteborg, tel: 031-708 66 80. www.rivista.se. Ansvarig utgivare: Björn Delin. Redaktör: Håkan Lnger. Bild på förstasidan: Anna Sigvardsson. Annonser: J2 Media AB. Tryck: MittMedia Print 2013. Tidningen publiceras även på www.rivista.se.

Välkommen till Scandinavian Coating ytbehandling är alltid en klok investering. På Scandinavian Coating behandlas därför ett antal viktiga frågor och ämnen som hållbarhet, livslängd, egenskaper, design, korrosion, slitage och miljö. Närmare 70 utställare från drygt 10 länder ställer ut för att visa de senaste nyheterna. Mer än 20 seminarier under mässans två dagar kommer att spegla den senaste utvecklingen inom branschens olika inriktningar. Första kvällens Get Together, med middag och underhållning på Liseberg, kommer att fullända årets samlingsplats för den nordiska ytbehandlingsbranschen.

Att välja rätt

och deltagande i seminarierna är helt kostnadsfritt. Gå in redan

Inträde till mässan

idag på www.scandinaviancoating.com för att registrera ert besök. Scandinavian Coating 2013 är ett måste att besöka för alla er som vill se det senaste, höra om den nya utvecklingen och mingla med kollegor från hela Norden. Aldrig är Göteborg så trevlig och vacker som i maj. Vi garanterar två minnesvärda dagar, fulla av kunskap, inspiration, affärsnytta och nöje med Göteborg som värd! Välkomna till

Scandinavian Coating 2013! Ulf Norman Ordförande SPF, Svensk Pulverlackteknisk Förening

Stefan och Kim showar på festen Det lär bli fullt ös när Scandinavian Coating hål-

ler branschfest i Lisebergs anrika huvudrestaurang på onsdag kväll. Underhåller gör allkonstnärerna Stefan & Kim, som bjuder på en laddad show. – Artisterna är fantastiskt duktiga och framträdde bland annat på ett slott i Klampenborg för ett litet sällskap på 50 personer, där bland andra Kronprins Fredrik och Prinsessan Mary ingick, tillsammans med representanter för från den danska regeringen, säger Anna Weilemar, mässkoordinator för Scandinavian Coating. Huvudrestauranten består av tre olika matsalar i anslutning till varandra. Den största har plats för 280 personer och där kommer Scandinavian Coating att hålla branschfest tillsammans med Scanplåt. – Vi kommer att äta en sommarbuffé och dricka gott och det lär bli fullsatt, hälsar Anna. Har du ännu inte bokat plats gå in på www.scandinaviancoating.com.

Öppettider 29–30 maj Onsdag 29 maj Torsdag 30 maj

Arrangörer

09:00-17:00 09:00-16:00

Glöm inte Skriva ut ditt kostnadsfria entrékort ◗ Fri entré när du registrerar dig på www.scandinaviancoating.com. ◗ Kom ihåg att skriva ut ditt entrékort innan du kommer till mässan, så slipper du stå i kö.

så Hittar du till mässan Från Centralstationen: ◗ Ta spårvagn 2 (mot Mölndal), 4 (mot Mölndal) eller 13 (mot Sahlgrenska) vid Drottningtorget. Från Brunnsparken kan du dessutom ta spårvagn 5 (mot Torp). Spårvagnarna stannar vid Korsvägen mitt emot Svenska Mässan och Gothia Towers. Från Landvetter flygplats ◗ Flygbuss. Stannar vid Korsvägen mittemot Svenska Mässan. Från Göteborg City Airport (Säve Flygplats) ◗ Flygbuss. Stannar vid Nils Ericssonsplatsen/Centralstationen. Byt till spårvagn.

2 www.scandinaviancoating.com


Chemetall AB presenterar ett antal nyheter i samband med Scandinavian Coating 2013 i Göteborg som markerar ett nytt skede i företagets utveckling. Chemetall AB har under 2013 etablerat ett kompetenscenter i Göteborg som blir huvudsäte för vår skandinaviska verksamhet. I samband med etableringen så skapar vi ett tekniskt center som har som målsättning att medverka till vår industris kompetensutveckling samt att vara ett nav tillsammans med våra partners och kunder i alla tekniska frågor rörande ytbehandlingskemi. Vårt kompetenscenter har utrustats med den senaste tekniken inom våtkemisk analys samt ytanalys för att fastställa ytbehandlingsprocessers kvalitet. Vi har dessutom skapat ett applikationslaboratorium som kan användas av våra kunder och partners för att simulera kundspecifika problem samt processer. Under Scandinavian Coating 2013 i Göteborg kommer vi att presentera vårt nya kompetenscenter och alla våra besökare får dessutom en personlig inbjudan till vår stora invigning i Augusti 2013. Under Scandinavian Coating kommer vi tillsammans med våra partners också presentera senaste nytt angående vår tunnfilmsteknologi Oxsilan®, vår nya avfettningsteknik samt ytbehandling för profillackering. Våra partners Ytteknik QP3, Chemstore, MyAB, Orikem Oy och Kjemipartner A/S, är representerade på mässan tillsammans med oss. På mässan kommer vi dessutom att gemensamt presentera vårt systerföretag Hebro Chemie® och vår försäljningsstruktur för deras spännande produkter. I samband med etableringen i Göteborg skapar vi nordens största och mest kompletta struktur för att erbjuda, service, kompetens och produkter till den nordiska ytbehandlingsindustrin. Vi hoppas att få se er på mässan och att ni dessutom tar tillfället i akt att få er personliga inbjudan till vårt evenemang i Augusti. Väl mött!

Chemetall AB Dragets ind omr,. 746 50 Bålsta +46 171 46 86 00 Infosweden@chemetall.com

Chemetall AB Danmark Tornerosevej 127 B DK 2730 Herlev +45 44 92 57 00 salg.cmdk@chemetall.com

Chemetall AB Finland Kuninkaankatu 22C Tampere, Fin 33210 +358 3 222 3401 marita.suomio@chemetall.com

Scandinavian Coatings Center – we have the expertise Surface treatment on: • Wood • Plastics • Metal • Concrete

MARITIME/ OFFSHORE

SP – an accredited laboratory with technical equipment of world class

Meet us in stand F01:37

SP Technical Research Institute of Sweden

TELECOM

INDUSTRY

CONSTRUCTION

AUTOMOTIVE

Telephone: 010-516 50 00 E-mail: scc@sp.se

www.sp.se/scc www.scandinaviancoating.com

3


HangOns världsnyhet gör lackeringen effektivare en världsnyhet på Scandinavian Coating. En engångsnivå som ersätter engångskrokar vid industriell målning. – Det här är en lösning som effektiviserar lackeringsprocessen.

HangOn presenterar

Engångsnivåerna sparar både tid och resurser, säger Jakob Törefors. HangOn, ett familjeföretag med säte i Hillerstorp och som funnits sedan 1989, tror att den nya produkten kan bli en succé, framfö-

rallt bland legolackerare. – Vår produkt förenklar processen för den som inte i förväg kan planera vad som ska lackeras inom den närmsta tiden, säger Jakob Törefors.

Intensiv forskning volvo cars specialist berättar om de senaste trenderna inom billack Vilka är de senaste trenderna när det gäller ytbehandling av bilar? För att få svaret åkte vi till Volvo Cars i Torslanda på Hisingen i Göteborg och träffade Jörg Wohner, teknisk specialist på området. Det visar sig att forskningen är intensiv – men nästan omöjlig att upptäcka med ögat. en helt annan division än andra typer av färger och lacker. Där har utvecklingen gått allra längst – driven av bilindustrin som ställer stenhårda krav. – Volvo är ett i sammanhanget litet företag och kan inte påverka på samma sätt som Mercedes, Audi och BMW. De största konkurrerande biltillverkarna liksom färgleverantörerna finns i Tyskland. Men utvecklingen gagnar givetvis även oss, säger Jörg Wohner. – Det kunderna numera frågar efter är bilar som inte blir smutsiga så fort. Det kan man påverka genom att utveckla en lack med en ytstruktur där smutspartiklar inte fastnar lika lätt.

Billack spelar i

en vanlig lack och en som är mer smutsavvisande går förstås inte att upptäcka med enbart ögat. Det är på nanonivå, det vill säga tusendelar av en millimeter, och går endast att se i mikroskop. De största utvecklingskostnaderna läggs på färgpigmenten. Lacken skall inte bara glänsa, den skall ha andra visuella effekter – antingen lite grövre eller få ett sammetsmjukare utseende. Det handlar dock inte bara om att lacken ska vara snygg utan även om kostnader och miljöpåverkan.

Skillnaden mellan

när det gäller ytbehandling är att man behöver hantera fler olika substrat i samma process. – Utvecklingen går mot lättare bilar och därmed lägre bränsleförbrukning. En annan viktig faktor är att minska bilens luftmotstånd vilket även det påverkar bränsleförbrukningen. Om man monterar ett plasthölje under bilens golv minskar luftmotståndet och samtidigt blir behovet av nötskyddsbehandling inte lika omfattande vilket i sin tur även minskar vikten, kommenterar Jörg Wohner. – Det blir mer och mer plast och aluminium som används – bilarnas

Den stora trenden

vikt och därmed koldioxidutsläpp driver utvecklingen. Innan karossen lackeras förses den med ett korrossionsskydd. Först syrabetas karossen och förses därigenom med ett tunt fosfatskikt som både förbättrar korrosionsegenskaperna samt ger det därpå följande färglagret något att fästa vid. Därefter doppas karossen ner i ett kar med vattenbaserad ED-färg. Under karossens transport igenom färgkaret spänningssätts karossen varvid färgpartiklarna i ED-färgen avskiljs på karossens alla ytor, såväl utvändigt som invändigt och inuti balkar. att härda karossen i ugn innan den får ett lager fyllerfärg som dels förbättrar lackskiktets stenskottsegenskaper dels gör ytan slätare för efterföljande lackskikt. Karossen får sedan sin kulör när den robotmålas med vattenbaserad baslack och därpå slutligen lackeras med klarlack. Merparten av lackeringsprocessen är vattenbaserad. För de lacker som är lösningsmedelsbaserade renas luften innan den släpps ut i atmosfären. Utsläpp av lösningsmedel ifrån Volvos måleri ligger för övrigt långt under den tyska strängaste luftreningsnormens krav i Europa.

Nästa steg är

Billacken ska även stå emot stenskott, repor etcetera, förutom miljöpåverkan som vägsalter och luftföroreningar. Den ska vara snygg, tålig och åldersbeständig med andra ord. Men frågan är hur mycket mer kunden är beredd att betala för att få den allra högsta kvalitén på just lacken? – På Volvo har vi vägt kundnyttan mot kostnaderna för kunden. Kunderna har väldigt få klagomål på lacken. Vi lägger därför enbart utveckling på sådant som förhöjer kvalitén ytterligare så länge det ger ett verkligt ökat kundvärde.

MATS AHLSTEDT

Volvo Torslandaverken På Volvo Torslandaverken kör man för närvarande 45 bilar/ timma men ökar till 51 vecka 20 när 2013 års modeller börjar byggas. I Torslanda målas och monteras S80, V70, XC70, S60, V60 och XC90. Produktionen sker i 2-skift och 150 personer jobbar i varje skift. En viktig fråga som det arbetas kontinuerligt med är att minska media och energiförbrukning vilket indirekt även leder till minskad CO2 belastning.

4 www.scandinaviancoating.com


Fullfjädrad lackeringsrobot för smågods

Ny teknik stoppar smuts

En fullfjädrad lackeringsrobot för smågods, säger Pelle Andersson på Robnor. Robnor bildades 2010 som ett systerbolag till RobotNorge AS och har en stor marknadsandel. Dessutom är företaget Authorized value partner med ABB.

Sedan 2006 har SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut

namnet på Robnors allra minsta lackeringsrobot som företaget ska visa på Scandinavian Coating. – Det är en lackeringsrobot med integrerad styrning av sprututrustningen som klarar av att stå i en miljö med explosionsrisk. IRB 52 är

drivit Scandinavian Coatings Center, SCC, som erbjuder laboratorieresurser och expertkompetens inom färg, lack och ytbehandling. SCC finns på plats på mässan för att träffa kunder samt hålla seminarier i nanoteknik som stoppar smuts- och påväxtproblem.

som går på ytan

Det kunderna numera frågar efter är bilar som inte blir smutsiga så fort. Det kan man påverka genom att utveckla en lack med en ytstruktur där smutspartiklar inte fastnar lika lätt.

Öva sprutlackering utan spill Det har hittills varit svårt att öva på sprutmåleri utan kladd, lösningsmedel och slöseri med resurser men franska Mimbus har kommit med en lösning. Programmet Simspray simulerar på ett mycket verkligt sätt en sprutmålares arbete i en dator utan att det påverkar omgivningen. På Scandinavian Coating har Teknos fått möjligheten att demonstrera Simspray i sin monter, något Karin Skov på Teknos är mycket nöjd med. – Ja, det är spännande. Mimbus är hos oss båda dagarna och ger alla som vill möjlighet att testa Simspray. Den som gör allra bäst ifrån sig vinner ett väldigt fint men än så länge hemligt pris, säger Karin Skov. I övrigt tänker Teknos Group, som är Nordens ledande färgtillverkare, visa ett komplett sortiment av beläggningslösningar för industriell användning, inklusive pulverfärg och våtfärg för underlag av metall, trä, mineral och plast. – Ingen utmaning är för stor för oss oavsett om det gäller cyklar, möbler, stålkonstruktioner eller nästa generations kärnkraftverk, säger Karin Skov på Teknos.

Samarbete med arkitekter bakom ny pulverfärglollektion en helt ny pulverfärgkollektion för arkitekter. Vad kan då vara bättre än att fråga just arkitekter? Resultatet blev Alesta® – The Architects Edition. – Vi har samarbetat med arkitekter i Europa för att analysera färgtrender och för att definiera marknaDupont ville skapa

www.scandinaviancoating.com

dens behov inom framtidens arkitektur, säger Helene Bolm, product leader på DuPont Powder Coatings Scandinavia AB Ett års arbete med kollektionen ledde fram till att ett antal förutsättningar sattes. Längre hållbarhet, en finstruktur som ger mer känsla samt

harmoniska färger med metalliceffekt som är inspirerade av trendkulörer. – Nu är den klar och lanseras i hela Europa. 16 kulörer av vilka 12 är metallic i traditionella och naturnära färger som riktar sig till främst arkitekter, fasadlackerare och husbyggare, säger Helene Bolm.

Eric Gouillouard på franska arkitektbyrån Atelier 3D och en av de ansvariga för att kollektionen blev verklighet är mycket nöjd med resultatet. – Vi är glada och stolta över att få ha varit med och tagit fram Alesta® – The Architects Edition, säger han. 5


Premiär för virtuella målerifabriken har utvecklats vid Fraunhofer-Chalmers Centrum som gör det möjligt att för första gången simulera sprutmålning av en bil på några timmar i datorn. Detta har åstadkommits genom unika algoritmer som utvecklats i ett Vinnova projekt inom FFI programmet hållbar produktionsteknik. Mjukvaran testas idag av Volvo Personvagnar, Scania CV, AB Volvo, General Motors och Swerea IVF. Den första kommersiella releasen är planerad under 2013 och kommer även att inkludera en modul för simulering av tätningsmassa. En ny mjukvara

Maskeringsproblem? Maskeringsproblem? Kom förbi monter Kom förbi monter nr:nr:

F02:30såsåhjälper hjälper dig!! F02:30 vivi dig!!

Tuff tvätt för miljökrävande företag med formulerade vätskeblandningar ger klara vinster och besparingar. Förutom stabilt rengöringsresultat, bättre arbetsmiljö och logistik erhålles lägre totalkostnader. – Lut, brännbara vätskor och olika lösningsmedel har varit standard vid färgborttagning. Företag med hög miljöprofil har därför inte kunnat hantera detta själva, utan färgborttagningen har skett hos yttre aktörer, säger Ingemar Karlsson på RedClean AB, som ställer ut på Scandinavian Coating. I dag finns vätskor som kan föras in till de mest miljökrävande företagen. Exempel på användare är Volvo, Scania och IKEA.

Införande av tvättutrustning

OLE-object På ett bra miljömässigt, kvalitetsmässigt och kostnadseffektivt sätt löser vi ert behov av pulverlackering. Med hjälp av kunnig och engagerad personal och bra logistik åtar vi oss även monteringsarbeten och lagerläggning. För att uppnå bästa kvalitet utför vi följande förbehandlingar

• • •

Alkalisk avfettning Järnfosfatering Oxsilanbehandling

R SLÖSNINGA MASKERINGTELO

Skicka en förfrågan och besök oss gärna på Scandinavian Coating 2013 Besök oss på Kyrkvägen 1, SE-515 32 Viskafors Tel: 033-29 81 00 , 033-29 81 03 Fax: 033-23 39 40 Mobil: 0705-11 79 27

ET SUOJAUSLU ER GSLØSNING AFDÆKNIN ER G IN SN Ø SL MASKERING LUTIONS MASKING SO

www.ulinco.se www.ulinco.se

BOKA

ONLINE FÖR BÄSTA

PRIS

GOTHIATOWERS.COM GothiaTowers-Rivista-225x162.indd 1

2013-04-11 18:53:00

6 www.scandinaviancoating.com


SeminarieProgram

Fredrik Edelvik, Fraunhofer Chalmers Centre

Marcus Johansson & Magnus Smith, Toyota BT Products

Ny mjukvara för simulering av elektrostatisk målning

TPS i lackeringsanläggningen

Nyheter och goda exempel i fokus När SPF, Svensk Pulverlackteknisk förening, började planera för årets seminarieprogram för Scandinavian Coating valde de två teman: bästa nyhet och success story. En innovation som just kommit ut på marknaden samt ett exempel på där en leverantör lyckats spara pengar eller miljö för en kund. Nu är programmet satt, 16 seminarier under två dagar, och Henrik Söröd på Svensk Pulverlackteknisk Förening, som ansvarat för sammansättningen, är nöjd. – Oh ja, konstigt vore annat. Responsen från industrin har varit överväldigande. Tre av seminarierna är enligt Henrik Söröd värda att lyfta fram lite extra. Toyota

BT Products som visar hur införandet av lean, kaizen och Toyota Production System (TPS) kan gå till för en lackeringsanläggning. – Ett bra seminarium oavsett vilken sorts ytbehandlare man är. Fraunhofer Chalmers Center presenterar en ny mjukvara för simulering av elektrostatisk målning. – Den gör det möjligt att enkelt kunna simulera något så komplext som elektrostatisk målning. Och slutligen världsnyheten med pulverlack på MDF-board som är en produkt som utvecklats och visas av Jotun. – Ett område som har potential att bli lika stort som pulverlack på metall, säger Henrik Söröd.

Onsdag 29 maj Torsdag 30 maj

Konferensens Moderator: Henrik Söröd, Svensk Pulverlackteknisk Förening

  Block 1: Nya förbehandlingssystem

10.30-10.50 Silanbaserad passivering av aluminium

Redovisning av silankemins uppbyggnad av ett förbehandlingsskikt. Undersökningar av silanskiktet och dess egenskaper och prestanda inklusive erfarenheter från kundprojekt. Föredragshållare: Jörgen Pettersson, Candor Sweden

11.00-11.20 Oxsilan – framgångssagan

Implementering av Oxsilan inom bilindustrin. Optimering och utveckling av processen samt presentation av Chemetall’s ”Competence center” i Göteborg. Föredragshållare: Tobias Bruhn, Chemetall

11.30-11.50 Bonderite CC som ersättning till järnfosfatering hos vitvarutillverkare

I fördraget presenteras hur en Bonderite CC process är uppbyggd samt beskrivning av tekniken. Exempel på införande av Bonderite CC. Presentation av vinster och besparingar efter 6 månaders produktion. Inkluderat besparingar/vinster gällande miljö, minskad energiförbrukning, mindre kemikalievolym att hantera, mindre avfallshantering, mindre destruktionskostnader, minskade underhållskostnader och förbättrad kvalité Föredragshållare: Stefan Nyckel & Göran Degerman, Henkel

  Lunch 12.00-13.15 SPF ÅRSMÖTE

  Block 4:

Funktionell ytbehandling

10.30-10.50 Utvärderingar för processkännedom och utveckling

Vad finns under ytan? Den frågan kan man ställa då det blir problem i produktionen eller då kvaliteten inte blir den man förväntar sig. Vi visar exempel på vad olika analyser kan avslöja och hur ny kunskap kan ge bättre resultat. Föredragshållare: Karin Lindqvist, Swerea IVF

11.00-11.20 Färg som motverkar påväxt och avvisar bakterier

Utvecklingen av det revolutionerande DSS antifouling ytbehandlingssystemet. En världsnyhet inom antibakteriella ytor baserat på en unik tillverkningsprocess. Föredragshållare: Robert Knudsen, Dominator

11.30-11.50 Tillverka renare ytor

Redovisning av olika strategier för minskning av nedsmutsning och biologisk påväxt genom beläggning med tillägg av kiseldioxidpartiklar. Föredragshållare: Jens Voepel, SP

  Lunch 11.50-13.15

Årsmötesstämma för Svensk Pulverlackteknisk Förening

  Block 2: Automation & Processuppföljning

  Block 5:

13.30-13.50 Ny mjukvara för simulering av elektrostatisk målning

13.30-13.50 TPS i lackeringsanläggningen

Vi kommer att presentera och demonstrera en ny programvara för simulering av elektrostatisk sprutmålning. Mycket effektiv implementering gör det möjligt att på en laptop simulera sprutmålning av en komplex del på bara några timmar. Föredragshållare: Fredrik Edelvik, Fraunhofer Chalmers Centre

Produktivitet & stödprocesser Grundstenar i TPS (Toyota Production System) med fokus på Kaizen – ständiga förbättringar. Måla rätt saker i rätt tid på ett effektivt sätt. Praktiska exempel hur man i målerierna gått från batchtillverkning till enstycksflöde, utmaningar och vinster. Föredragshållare: Marcus Johansson & Magnus Smith, Toyota BT Products

14.00-14.20 Utveckling och utvärdering av kontaktaktiva anti-fouling färger

14.00-14.20 Fyll din lackeringsanläggning

Resultat från pågående försök med kontaktaktiva båtbottenfärger och beskrivningar av metoder utvecklade på SP som kan användas i färgutveckling av tex antimögelfärger där frisättning och stabilitet är viktiga egenskaper. Föredragshållare: Mattias Berglin, SP

14.30-14.50 QPS – Chemguard

Statistisk processtyrning för alla processer. Bättre kontroll på allt från skärvätskor till ytbehandling och målning. Följ din process online och initiera förbättringsåtgärder. Föredragshållare: Anders Åbrink, Ytteknik QP3

14.50-15.00 RAST   Block 3: Utveckling inom pulverlack

15.00-15.20 Pulverlack på MDF – ger nya möjligheter

Att använda moderramar ger generellt sett ett mycket bättre utnyttjande av lackeringsanläggningens kapacitet, bättre energiutnyttjande och därmed bättre ekonomi. Med produktserien HQL finns det inga ursäkter att låta bli längre, det blir väldigt enkelt och snabbt att ställa iordning en hängare som ser till att fylla lackeringsanläggningen! Föredragshållare: Jakob Törefors, HangOn

14.30-14.50 Miljöanpassad färgborttagning av komponenters ytor och produktionsutrustning

Färgborttagning med hjälp av utrustning och formulerade vätskeblandningar. Beskrivning av utformning samt lämpliga företagscase. Föredragshållare: Ingemar Karlsson, RedClean AB

15.00 Slut

Världspremiär för slipbar pulverlack på MDF –tillgängliggör finish i klass med pianolack. Dessutom texturerade och släta pulverkvalitéer för nya möjligheter inom pulverlackering. Föredragshållare: Ulrik Sellman & Christer Opstad, Jotun

15.30-15.50 Pulverlackering på värmekänsligt material Fokus på Process – Miljö – Utrustning. Exempel på produkter som pulverlackeras idag (MDF med mera) och diskussion kring framtiden för pulverlackering av MDF och andra material. Föredragshållare: Lars Karlsson, TRIAB

16.00-16.20 Pulverlack som korrosionsskyddande system

En gennemgang af muligheden for at anvende pulvermaling som et korrosions-hindrende system på stål i aggressive miljøer med beskrivelse af forskellige pulver primere, zinkholdige såvel som ikke zinkholdige, epoxyprimere med mera. Föredragshållare: Hans Almlund, Teknos

www.scandinaviancoating.com

7


UTSTÄLLARE och representerade företag Akzo Nobel Car Refinishes AB

F03:70

Chemetall AB

Äsperedsgatan 2 SE-42457 GUNNILSE Tel: +46 31 928480 Email: stefan.ingmyr@akzonobel.com Web: www.sikkenscv.se

Backa Strandgata 18 SE-422 46 HISINGS BACKA Tel: +46 31 337 76 50 Email: infosweden@chemetall.com Web: www.chemetall.se

AkzoNobel är världens största färgtillverkare och en betydande tillverkare av specialkemikalier. Vi förser industrier och konsumenter över hela världen med innovativa produkter och vår passion är att utveckla hållbara alternativ för våra kunder. Vår produktportfölj inkluderar välkända varumärken som Interpon, Nordsjö, Sikkens, International och EKA. Huvudkontoret är placerat Amsterdam, Holland. AkzoNobel är ett Global Fortune 500 företag och ligger i topp på Dow Jones Sustainability Index. Vi är aktiva i mer än 130 länder och våra 55.000 medarbetare över hela världen är här för att leverera kunskap, engagemang och ” Tomorrow’s Answers Today™”

Akzo Nobel International Färg AB

CEIA F04:22

F03:70

Clemco Danmark

Niels Bohrs Vej 40 DK-8660 SKANDERBORG, DANMARK Tel: +45 70131080 Email: info@clemco.dk Web: www.clemco.dk

Clemco Norge AS

Cromocol Denmark ApS

Alufinish F01:49

Marielundvej 37 C DK-2730 HERLEV, DANMARK Tel: +45 4453 4753 Email: mail@d3system.eu Web: www.d3system.biz

Järnvägsgatan 11 SE-172 75 SUNDBYBERG Tel: +46 8 6290700 Email: avk@anti-corrosion.com Web: www.anti-corrosion.com

F02:69

CLEMCO Norge AS, Norge • CLEMCO Danmark ApS, Danmark

Ascott Analytical

F02:20

Atlas Material Testing

F02:20

Atlas MTS

F03:22

Atlas MTT

F03:22 F01:39

Box 5 SE-601 02 NORRKÖPING Tel: +46 11 361100 Email: information.scandinavia@atotech.com Web: www.atotech.com

b+m surface systems GmbH Biolin Scientific AB

Hängpilsgatan 7 SE-426 77 VÄSTRA FRÖLUNDA Tel: +46 31 7697690 Email: info@biolinscientific.com Web: www.biolinscientific.com

F02:12 F04:26

Bulkchemicals F01:49 Box 946 SE-601 19 NORRKÖPING Tel: +46 11 217500 Email: info@candorsweden.com Web: www.candorsweden.com Representerade företag:

Cromocol Scandinavia AB Åsboholmsgatan 16 SE-504 51 BORÅS Tel: +46 33 235000 Email: info@cromocol.se Web: www.cromocol.se

F01:49

F02:20

Bulkchemicals, USA • Alufinish, Tyskland • Mefiag, NederlÄnderna

Box 14 SE-253 04 PÅARP Tel: +46 42 229620 Email: info@freilacke.se Web: freilacke.se

G.A. Hansen A/S

F01:12

Industrivägen 7 SE-330 33 HILLERSTORP Tel: +46 370 373373 Email: info@hangon.se Web: www.hangon.se Representerade företag:

QNix, Tyskland • TQC, NederlÄnderna • Ramseier, Schweiz

Hansen-Icoma AB

F02:32

F01:11

F02:32

Margretelundsvägen 9 SE-331 34 VÄRNAMO Tel: +46 370 515490 Email: claes@hansen-icoma.se Web: www.hansen-icoma.se Gema, Schweiz • Reiter, Tyskland • Range+Heine, Tyskland • Walther Pilot, Tyskland

Symfonivej 22 DK-2730 HERLEV, DANMARK Tel: +45 44913533 Email: info@ga-hansen.dk Web: www.ga-hansen.dk Representerade företag:

Representerade företag:

Ascott Analytical, Storbritannien • Atlas Material Testing, Tyskland • Krüss GmbH, Tyskland • HunterLab, USA • Erichsen GmbH, Tyskland • Zehntner GmbH, Schweiz • Cromocol Denmark ApS, Danmark

D3 System A/S

F02:12

Vi har alle former for løsninger til overfladebehandling. Uanset om du skal overfladebehandle stål, jern, metal, plast eller træ med pulver eller med lak, så kan vi lave en løsning, som passer præcist til din virksomheds behov. Kom og få en fagsnak om rationel overfladebehandling samt genvinding af forbisprøjtet lak. Vores varemærker er Gema, Reiter, Graco, Range+Heine, Walther Pilot, CMA Robotics.

Gema F02:32 Graco F02:32

b+m surface systems GmbH, Tyskland • Zeller+Gmelin GmbH & Co., Tyskland • Italia Sistemi Technologico, Italien

Dominator Technology Aps Mosetoften 1 DK-8722 HEDENSTAD, DANMARK Tel: +45 75890272 Email: office@dominator.dk Web: www.dominator.dk

F03:30

E. Aabo Andersen A/S

F03:12

Box 520 SE-593 25 VÄSTERVIK Tel: +46 490 662 00 Email: powder.sweden@dupont.com Web: www.dupontpowder.se Finlandsvej 6 DK-5700 SVENDBORG, DANMARK Tel: +45 62220011 Email: aabo@aabo.dk Web: www.aabo.dk

F03:22 F04:64

Mättich 10 SE-77880 SASBACH

Envirostripp Chemicals AB Ålegårdsgatan 1 SE-431 50 MÖLNDAL Tel: +46 31 271211 Email: info@envirostripp.se Web: www.envirostripp.se

Graco BVBA

F03:62

F04:22

Slakweidestraat 31 BE-3630 MAASMECHELEN, BELGIEN Tel: +32 89770744 Email: info@graco.be Web: www.graco.com Graco grundades 1926 och är världsledande på området system och komponenter för vätskehantering. Gracos produkter transporterar, mäter, styr, fördelar och applicerar ett brett sortiment vätskor och viskösa material som används för smörjning av fordon, i kommersiell och industriell miljö. Om GRACO Företagets framgång grundas på teknisk överlägsenhet, tillverkning i världsklass och en kundservice utan motstycke. I nära samarbete med kvalificerade distributörer erbjuder Graco system, produkter och teknik som sätter kvalitetsstandarden inom ett brett tillämpningsområde för vätskehantering. Graco tillhandahåller utrustning för lackering, rostskyddsmålning, färgcirkulation, smörjning, och tätningsmedels- och limapplicering tillsammans med sprututrustning för yrkesmåleribranschen. Gracos fortsatta investeringar inom vätskehantering och vätskestyrning kommer även i framtiden att frambringa nyskapande lösningar för en mångfaldig världsmarknad.

H2O North Europe AB

Representerade företag:

Kluthe Benelux B.V., NederlÄnderna

Erichsen GmbH

F02:20+F03:22

Eurowater AB

F02:60

Danavägen 4 SE-168 53 BROMMA Tel: +46 8 373910 Email: info@h2onortheurope.se Web: www.h2o-ne.se

Vi har lösningar för alla typer av ytbehandlingar. Det spelar ingen roll om du ska behandla stål, järn, metall, plast eller trä med pulver eller lack – vi kan alltid ta fram en lösning som uppfyller just ditt företags behov. Besök oss för en pratstund om rationell ytbehandling och återvinning av överskottslack. Varumärken; Gema, Reiter, Range+Heine, Walther-Pilot

Hedson Technologies AB

F04:61

Helm Hellas S.A.

F04:15

Henkel Norden AB

F02:42

Box 1530 SE-462 28 VÄNERSBORG Tel: +46 521 281230 Email: industrialcuring@hedson.se Web: www.hedson.se 82nd Km Athens-Korinthos GR-20100 KORINTHOS, GREKLAND Tel: +30 2741085803 Email: info@niko.eu.com Web: www.niko.eu.com Box 15122 SE-167 15 BROMMA Tel: +46 10 4807500 Web: www.henkel.se

F04:68

DuPont Powder Coatings Scandinavia AB

Wadmans Linje 8 SE-561 33 HUSKVARNA Tel: +46 36 387777 Email: info@eurowater.se Web: www.eurowater.se

Chalmers Science Park SE-412 88 GÖTEBORG Tel: +46 31 7724000 Email: info@fcc.chalmers.se Web: www.fcc.chalmers.se

Gema, Schweiz • Reiter, Tyskland • Range+Heine, Tyskland • CMA Robotics, Italien • Graco, USA

Elomat GmbH

Hökärrsvägen 109 SE-141 91 HUDDINGE Tel: +46 8 7469149 Email: info@boman.se Web: www.boman.se

Candor Sweden AB

F02:20

Elcometer Ltd

Bomans Tjänstetorget Lackeringsverkstad AB KEG

Fraunhofer-Chalmers Centre F03:40 for Industrial Mathematics

HangOn AB

Representerade företag:

Representerade företag:

Representerade företag:

Atotech Skandinavien AB

F02:32

Coverspray International AB F02:62

AkzoNobel är världens största färgtillverkare och en betydande tillverkare av specialkemikalier. Vi förser industrier och konsumenter över hela världen med innovativa produkter och vår passion är att utveckla hållbara alternativ för våra kunder. Vår produktportfölj inkluderar välkända varumärken som Interpon, Nordsjö, Sikkens, International och EKA. Huvudkontoret är placerat Amsterdam, Holland. AkzoNobel är ett Global Fortune 500 företag och ligger i topp på Dow Jones Sustainability Index. Vi är aktiva i mer än 130 länder och våra 55.000 medarbetare över hela världen är här för att leverera kunskap, engagemang och ” Tomorrow’s Answers Today™”

Tjänstetorget

Vattugatan 8 SE-792 36 MORA Tel: +46 250 592050 Email: falk@falklack.se Web: www.moragruppen.se/falk

Frei Lacke AB

CMA Robotics Arendalsvägen 33 J SE-434 39 KUNGSBACKA Tel: +46 300 566330 Email: info@coverspray.se Web: www.coverspray.se

Falk Lack AB

Fischer F01:27 F02:69

F02:69

P.O. Box 104 Tveita NO-N-0617 OSLO, NORGE Tel: +47 23125120 Email: clemco@clemco.no Web: www.clemco.no

Box 44 SE-424 22 ANGERED Tel: +46 31 928500 Email: jan.jansson@akzonobel.com Web: www.akzonobel.com

Anti-Corrosion Sverige AB

F01:32

F04:62

Heraeus Noblelight GmbH

F02:41

Hesö A/S

F04:22

Hjort-Conveyor AB

F03:20

Holgers A/S

F04:50

Rågångsgatan 4 SE-252 27 HELSINGBORG Tel: +46 42 373800 Email: mail@hjort.com Web: www.hjort.com Andebu Naeringspark NO-3158 ANDEBU, NORGE Tel: +47 90704989 Web: www.holgers.no

HunterLab F02:20 Ideal Engineering A/S

F02:64

IGP Pulvertechnik AG

F02:40

Industrihängare AB

F01:01

Industrivej 7 V.Aaby DK-5600 FAABORG, DANMARK Ringstr. 30 CH-9500 WIL, SCHWEIZ Tel: +46 722 33 88 08 Email: info@igp.ch Web: www.igp.ch

Box 48 SE-334 31 ANDERSTORP Tel: +46 371 511685 Email: patrik@industrihangare.se Web: www.industrihangare.se

Italia Sistemi Technologico

F02:12

Jotun Powder Coatings (N) As F01:60 Box 151 SE-421 22 VÄSTRA FRÖLUNDA Tel: +46 31 696300

8 www.scandinaviancoating.com


UTSTÄLLARE och representerade företag Karl Deutsch Nordiska AB Sigurdsgatan 6 SE-721 30 VÄSTERÅS Tel: +46 21 357000 Email: kdn@kdn.se Web: www.kdn.se

F03:22

Representerade företag:

Elcometer Ltd., Storbritannien • Erichsen GmbH, Tyskland • X-rite, USA • Atlas MTS, USA

Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift

F01:47

Box 72001 SE-181 72 LIDINGÖ Tel: +46 8 6704100 Email: boel.j@mentoronline.se Web: www.chemicalnet.se

Kesam Industrilackering AB

Tjänstetorget

Tegelmästarvägen 13 SE-821 43 BOLLNÄS Tel: +46 278 20306 Email: info@kesam.se Web: www.kesam.se

F04:22

Kontrollmetod AB

F01:27

Fischer, Tyskland

Korrosjons-Teknikk AS

F02:62

Kremlin Rexson

F02:62

150, ave de Stalingrad FR-93245 STAINS CEDEX, FRANKRIKE Tel: +46 733 886688 Email: bjorn.palmqvist@kremlin-rexson.com Web: www.kremlin-rexson.com

Krüss GmbH Largo AB

Prästgårdsängen 3 SE-412 71 GÖTEBORG Tel: +46 31 7033630 Email: mail@largoab.se Web: www.largoab.se

Line-X Denmark A/S

Dalager 6 DK-2605 BRÖNDBY, DANMARK Tel: +45 3930 3388 Email: info@line-x.dk Web: www.line-x.dk

Louis Schierholz GmbH Arsterdamm 110 DE-28277 Bremen Tel: + 49 (0) 421 8406-287 TEL: + 49 (0) 421 8406-364 Web: www.schierholz.de

F02:20 F01:42

F01:64

F01:57

Mimbus F01:22 Moldow A/S

F04:33

Nordson AB

F01:62

Höjdrodergatan 25 SE-212 39 MALMÖ Tel: +46 40 6801700 Email: info@se.nordson.com Web: www.nordson.se

Polsonic F04:22 Prima-Vent A/S

Energivej 9 DK-6700 ESBJERG, DANMARK Tel: +45 76109700 Email: brian@prima-vent.dk Web: www.prima-vent.dk

Provexa AB

Gamlestadsvägen 303 SE-415 25 GÖTEBORG Tel: +46 31 430770 Email: info@provexa.com Web: www.provexa.com www.scandinaviancoating.com

Quality Powder Coating QPC AB

Tjänstetorget

F04:39

F03:64

Strenometer ApS

F03:22

Kongevejen 213 DK-2830 VIRUM, DANMARK Tel: +45 45 95 07 00 Email: salg@strenometer.dk Web: www.strenometer.dk

REPRESENTERADE VARUMÄRKEN

Representerade företag:

Elcometer Ltd, Storbritannien • Erichsen GmbH, Tyskland • X-rite, USA • Atlas MTT, USA

Svensk Pulverlack- teknisk Förening, SPF

Hantverksgatan 12 SE-571 34 NÄSSJÖ Tel: +46 380 514720 Web: www.qpc.nu

Tjänstetorget

Ramseier F01:12

c/o Swerea IVF AB Box 104, SE-431 22 Mölndal Email: info@spfpulverlack.se Web: www.spfpulverlack.se

Range+Heine F02:32

Swerea IVF AB

F02:80

Teknos AB

F01:22

RedClean AB

F04:22

Box 104 SE-431 22 MÖLNDAL Tel: +46 31 7066000 Web: www.swereaivf.se

Polsonic, Polen • Hesö A/S, Danmark • Telsonic Ultrasonics, Schweiz • CEIA, Italien • RUBIG, Australien

Box 211 SE-514 34 TRANEMO Tel: +46 325 619500 Email: info@teknos.se Web: www.teknos.se

Reiter F02:32

Mimbus, Frankrike

Representerade företag:

Ventilgatan 6 SE-212 41 MALMÖ Tel: +46 40 126900 Email: pelle.andersson@robnor.se Web: www.robnor.se

F01:20

SE-692 85 KUMLA Tel: +46 19 305100 Email: info@sakab.se Web: www.sakab.se

Scanotech A/S

Danmarksvej 7 DK-4681 HERFØLGE, DANMARK Tel: +45 56 27 50 00 Email: tn@scanotech.dk Web: www.scanotech.dk

F01:19

Smekano Maskinfirma AB Sälggatan 2 SE-252 30 HELSINGBORG Tel: +46 42 380380 Email: mail@smekano.se Web: www.smekano.se

SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut AB

F02:62

F04:28

F02:41

Trilack Finishing AB

F02:63

Ulinco AB

F02:30

Va Projekt & Administration i Skåne AB

F04:64

Ventherm A/S

F02:22

Backa Bergögata 6 SE-422 46 HISINGS BACKA Tel: +46 31 585355 Email: conny@trilack.com Askims Verkstadsväg 13 SE-436 34 ASKIM Tel: +46 31 7485520 Email: info@ulinco.se Web: www.ulinco.se

Möllegatan 17 SE-296 35 ÅHUS Tel: +46 44 24 34 42 Email: info@vaprojekt.se Web: www.vaprojekt.se

Kastanievej 5 DK-5672 BROBY, DANMARK Tel: +45 62631868 Email: info@ventherm.dk Web: www.ventherm.dk

Viskapartner AB

Textilvägen 1 SE-515 32 VISKAFORS Tel: +46 33 298100 Email: info@viskapartner.se Web: www.viskapartner.se

F02:63

F01:37

Tjänstetorget

Wagner Industrial Solutions Scandinavia AB

F02:70

Skolgatan 61 SE-568 31 SKILLINGARYD Tel: +46 370 79830 Email: pas@wagner-industri.com Web: www.wagner-group.com

Walther Pilot

Box 857 SE-501 15 BORÅS Tel: +46 10 5165000 Email: info@sp.se Web: www.sp.se

Sriab Svensk Reningsindustri AB

Ålegårdsgatan 3 SE-431 50 MÖLNDAL Tel: +46 31 272130 Email: info@triab.com Web: www.triab.com

Representerade företag:

Sherwin-Williams är en global ledare inom utveckling, tillverkning och försäljning av ytbehandling och därtill relaterade produkter. Sedan starten 1866 har vi idag över 32 000 anställda med verksamhet i 109 länder. Vi marknadsför oss genom våra 4 000 färgbutiker, bilåterförsäljare och industridistributörer. Med en årlig försäljning på 9,5 miljarder dollar är vi den största tillverkaren av ytbehandlingsprodukter i USA och den tredje största i hela världen. For a better finish - ask Sherwin-Williams. Parque Sta Juliana 7, local 5 ES-26004 LOGROÑO, SPANIEN Tel: +34 941286749 Email: info@chemeter.eu Web: www.chemeter.eu

F04:22

Heraeus Noblelight GmbH, Tyskland

Box 2016 SE-195 02 MÄRSTA Tel: +46 381 261 00 Email: info.acroma@sherwin.com Web: www.beckeracroma.com

Siam SL

Telsonic Ultrasonics Triab /Tri Innovation AB

Rubig F04:22 Sakab AB

Representerade företag:

TQC F01:12

Sherwin-Williams Sweden AB F01:40

Mefiag F01:49

Jörgen Hansens Vej 1 DK-6670 HOLSTED, DANMARK Tel: +45 7539 2644 Email: info@moldow.com Web: www.moldow.com

QNix F01:12

RobNor AB

Representerade företag:

Stanseveien 13 SE-0975 OSLO

F04:21

Fönstergatan 7 SE-598 40 VIMMERBY Tel: +46 492 20885 Email: info@q-strip.se Web: www.q-strip.se

Spinnarevägen 28 SE-194 54 UPPLANDS VÄSBY Tel: +46 8 59034460 Email: info@redclean.se Web: www.redclean.se

Kluthe Benelux B.V. Södra Långebergsgatan 18 SE-421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA Tel: +46 31 7485250 Email: info@kontrollmetod.se Web: www.kontrollmetod.se

Q-Strip AB

F02:32

X-rite F03:22

F01:29

Zehntner GmbH

F02:20

Zeller+Gmelin GmbH & Co.

F02:12

Rattgatan 13 SE-442 40 KUNGÄLV Tel: +46 303 94866 Email: info@sriab.se Web: www.sriab.se

ABB Robotics F01:20 Airmix F02:62 Alesta® F03:30 Alodine F02:42 Alufinish F01:49 Aquence F02:42 Atlas F03:22 Atlas Material Testing Solutions F03:22 Attension F04:26 Bonderite F02:42 Bulkchemicals F01:49 CEIA F04:22 CLEMCO F02:69 CMA Robotics F02:32 Covertech F02:30 CUSTOS F04:22 DECORRDAL F04:22 DeFelsko F01:42 Elcometer F03:22 Erichsen F03:22 Erichsen GmbH F03:22 Fischer F01:27 Flowmax F02:62 Gardobond F01:32 Gema F02:32 HAKU F04:22 HAKUPUR F04:22 Hanatek F01:42 Henkel F02:42 HENSOTHERM ® F01:22 HESÖ A/S F04:22 Hjort-Conveyor AB F03:20 IGP-DURA®face 58 F02:40 IGP-DURA®pol 68 F02:40 IGP-DURA®xal F02:40 IGP-HWF F02:40 IGP-KORROPRIMER F02:40 INFRALIT F01:22 INFRALIT EP/PE 8235 F01:22 INFRALIT PE 8530 Deco F01:22 International F03:70 Interpon F03:70 IPS Virtual Paint F03:40 IRT System F04:61 ISOGOL F04:22 KSV NIMA F04:26 Leneta F01:42 Lineguard F02:42 MBX-Bristle Blaster F02:69 Mefiag F01:49 MUNKEBO F02:69 NIKO F04:15 NIKUTEX F04:22 Oxsilan F01:32 Polsonic F04:22 Q-Sense F04:26 Range+Heine F02:32 Reiter F02:32 Rhopoint Instruments F01:42 RUBIG F04:22 Sikkens F03:70 Sikkens Autocoat BT F03:70 SPEEDOVEN F02:41 STRIPP F04:22 T 400 F04:22 TecTalis F02:42 TEKNODUR 3560 F01:22 TEKNOLAC PRIMER F01:22 TEKNOPLAST PRIMER F01:22 TEKNOPOX AQUA PRIMER F01:22 TEKNOPOX PRIMER F01:22 TEKNOSAFE 2907 F01:22 Telsonic Ultrasonics F04:22 TQC F01:42 TRIAB F02:41 Tritech F02:69 Walther Pilot F02:32 WIWA F02:69 X-Rite F01:42 X-rite F03:22

9


Scandinavian Coating Hallplan Scandinavian Coating

29-30 maj 2013 12

Konferens F01:82

F02:80 F02:69

F03:70

F02:70

F04:68 F04:64 F04:62

F01:57

F01:64 F02:63

F02:64

F01:49

F01:62

F02:62

F03:62 F03:64 F04:61 F04:50

F01:47 F01:39 F01:37

F01:60 F01:42 F02:41

F01:29 F01:27 F01:19

F02:60 F03:59

F01:40

F

F01:32

F01:11

F02:42

sig n De d ica Cu b

F04:40

F02:40

F03:40 F04:39

F02:32

F04:33

F02:30

F03:30

F02:22

F03:22 F04:21

F01:01 F01:20

F02:20

F03:20 F04:15

F01:12

F02:12

F03:12

F01:02 Tjänstetorget

F04:42

F04:38

F01:22

Rulltrappa till Scanplåt

F03:42

F04:34

F04:30 F04:28 F04:26 F04:22

Café

Entré 2

10 www.scandinaviancoating.com