Mässans Tidning Evenemang 2014

Page 1

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN SVENSKA MÄSSAN

Aktuellt om mässor, möten och evenemang på Svenska Mässan i Göteborg

Kasta loss!

evenemang 2014

The Theatre välkommen till Göteborgs nya show-arena

Hög tid att inta manegen

Foto: Frédérique Clement

EUROHORSE

MC Mässan bjuder på magisk show

Foto: Barry Hathaway

MC Mässan

Resor och äventyr på samma mässa

Foto: Nordic Outdoor

TUR / Nordic Outdoor

Föräldrarollen i fokus på Baby & Barn

BABY & BARN

Foto: Thinkstock

Båtmässan visar vägen till livet på och vid vattnet


HE LA

22

D E NNA

B I LAG A

ÄR

E N

ANNO NS

FR ÅN

S V E N S K A  M Ä S S A N

Hämta ett leende på mässan!

S

törre upplevelser, fler upplevelser, starkare upplevelser! Det är så vi har tänkt när vi planerat mässprogrammet för 2014. Har vi lyckats? Det avgör förstås du som besöker oss. Men jag tror nog att chanserna är goda att du går härifrån med ett belåtet leende på läpparna. Till det bidrar inte minst Joe Labero, magimästaren, som får motorcyklar att flyga i luften under årets MC-mässa. Enbart mässbesökare har tillträde till showen i Scandinavium, som lovar att bli något alldeles extra. Labero kommer förresten tillbaka i höst för ett tvåmånaders engagemang i vår nya showrestaurang ”The Theatre”, som byggs upp i nuvarande C-hallen. Det blir en glittrande show av Las Vegas-snitt. För den som är sugen på en verklig totalupplevelse erbjuder vi förmånliga paket, där showbesöket kombineras med hotellövernattning, spa- och restaurangerbjudanden. Men vi vågar utlova oförglömliga ögonblick innan dess. Till

exempel när Båtmässan slår upp sina portar 1 februari och väcker våra drömmar om sommar, sol och hav. Drömmarna får sannerligen näring i år: båtbranschen satsar som aldrig förr på årets mässa som innehåller ett 20-tal världspremiärer och lika många skandinaviska premiärer. Nytt för i år är en upplevelsehall med två pooler där du kan prova kajak eller stå-upp-paddling, köra eldrivna gummibåtar, dyka eller segla modellbåtar. Mässan bjuder också på ett häftigt scenprogram, utnämningen av Årets Segelbåt och rader av förmånliga deals, utställarnas bästa erbjudanden.

Resemässan går parallellt med äventyrs- och upplevelseeventet Nordic Outdoor och för en entrébiljett får du tillgång till båda mässorna. Räkna med hög puls och ett myller av aktiviteter − klättring, kajak, slackline, parkour − inte bara i mässhallarna utan även i Valhalla simhall och planen mellan våra anläggningar. Intensiva upplevelser av ett annat slag kan vi utlova under EuroHorse och Gothenburg Horse Show, som i fjol slog rekord med 97 477 besök. Nordens största hästevent fortsätter att ha en magnetisk dragningskraft.

Mässans Tidning Evenemang ges ut av ­Svenska Mässan i Göteborg. Tidningen ­utkommer en gång om året och distri­bueras med Göteborgs-Posten. Postadress: Mässans Tidning, 412 94 Göteborg www.svenskamassan.se Produktion: Rivista, www.rivista.se Projektledare: Annika Orgert, Svenska Mässan Pernilla Falkman Berger, Rivista Layout: Thomas Glans Eftertryck: Varsågod! Men ange källa, tack! Tryck: V-TAB 2014 Mässans Tidning Evenemang publiceras också på www.rivista.se

Det finns fler skäl att ta sig till Svenska Mässan i vår: • I början av mars rekommenderar jag ett besök på MEG, Mediedagarna i Göteborg, som sätter fokus på supervalåret 2014 (val till både Europaparlamentet och riksdagen). En rad spännande seminarier och heta debatter med politiker och medieprofiler står på programmet. • Baby & Barn-mässan ger en oslagbar överblick på allt från barnkläder till försäkringsskydd och utslagsgivande testbanor för barnvagnar. • Och för alla som törstat efter smakupplevelser har jag goda nyheter: Öl & Whiskymässan är tillbaka! Efter den makalösa rusningen i fjol har mässan förlängts, från två dagar till tre och ytan har fördubblats. Nu ska alla få plats.

Svenska Mässan är idag en av Nordens effektivaste mötesplatser. Varje år kommer drygt en miljon besökare till Svenska Mässan för att delta i ett 30-tal mässor samt 100-tals små och stora konferenser och kongresser.

var ett axplock av allt som händer i vår. Jag hoppas du ska hitta något som lockar just dig − och att du ska få en verkligt minnesvärd upplevelse. Välkommen!

Svenska Mässan äger och driver också Gothia Towers, ett av Nordens största hotell, samt en av Sveriges största restaurangverksamheter med bl a välrenommerade Heaven 23 och italienska Incontro.

Ja, det där

på resor, hotell, m m kan du också göra på TUR, ”världens mötesplats”, som i år utvecklats till alla tiders superevent.

Riktigt bra deals

CARIN KINDBOM VD SVENSKA MÄSSAN

Flerfaldiga testvinnare och 2013 års storsäljare, GPSMAP® 720 och 720s. Köp dem hos:

Svenska Mässan har tillsammans med dotterbolag drygt 600 anställda, en omsättning på 800 Mkr och generar årligen runt 2 miljarder kronor i besöksnäringseffekter till Göteborg.

Hotel Surte PRISVÄRT BOENDE!

GPSMAP 720

5 990:-

GPSMAP 720s

6 590:-

GPSMAP® 720 & 720s

©2014 Garmin Ltd. or its subsidiaries

Göte

d net! ll me Hote runt hör * * * * 4 a rt s hjä borg

FRÅN VÅRT HOTELL ÄR DET GÅNGAVSTÅND TILL LISEBERG OCH SVENSKA MÄSSAN! PÅ BEST WESTERN PLUS

HOTEL MEKTAGONEN I GÖTEBORG FINNS UTRYMME FÖR VÄRME OCH PERSONLIG SERVICE. VI HAR 149 RUM OCH INGET ÄR MINDRE ÄN 32 KVM. ALLA VÅRA RUM HAR KÖK OCH NÅGRA ÄVEN BASTU!

VARMT VÄLKOMNA! Falkenbergsgatan 3 | SE-412 85 GÖTEBORG +46 (0) 31-387 90 00 | Fax. +46 (0) 31-387 90 10 www.hotelmektagonen.se

Enkelrum, dubbel och familjerum från 550:bara tio minuters bilfärd från centrala Göteborg. I priset ingår frukostbuffé, fria filmkanaler, trådlöst internet och fri parkering. Hjärtligt välkommen! Göteborgsvägen 24-26 • 445 02 SURTE Tel: +46 31-98 05 80 • info@hotelsurte.se

70 % för 0 kr. Vi är en ideell förening som står för 70% av sjöräddningen i Sverige – utan en krona från staten. Bli medlem på sjöräddning.se eller ring 077-579 00 90.


HE LA

DE NNA

BI LAG A

ÄR

E N

ANNO NS

FR ÅN

SV E NSK A  M Ä S S A N

VATTNET VÄNTAR. VÄLKOMMEN! Sommaren är närmare än du tror. Kom och testa segling, kajaking och allt annat som vattenlivet har att erbjuda. Lyssna på drömmar som blivit verklighet, heja fram vinnaren i Lilla Tjörn Runt Indoor Cup eller ta det bara lugnt och njut av god mat i Västkustmiljö. Och viktigast av allt: ta chansen att göra ditt livs affär bland 100-tals båtar och 1000-tals tillbehör. Välkommen till livet i, på och vid vattnet!

KÖP BILJETTER PÅ BATMASSAN.SE 1-9 FEBRUARI 2014, GÖTEBORG

3


HE LA

4

D E NNA

B I LAG A

ÄR

E N

ANNO NS

FR ÅN

S V E N S K A  M Ä S S A N

e m i t w o Sh Joe Labero inviger Gothia Towers nya ”Las Vegas-koncept” Storslagna shower av Las Vegas-snitt. I Göteborg! Det låter kanske osannolikt, men blir verklighet i höst då nya showarenan ”The Theatre” invigs på Gothia Towers. − Ett fantastiskt koncept, säger premiärartisten Joe Labero. Den 9 november i år drar Joe Laberos explosiva magishow ”Inferno”

in på Gothia Towers. Föreställningen, som ska gå i två månader, är förlagd till en ny häftig showarena av internationellt snitt, kallat ”The Theatre”. Här blir en stor scen, med all upptänklig teknik och avancerad ljussättning. För publiken öppnas många alternativ: man kan välja att bara se showen från en läktarplats, eller slå sig ned vid runda eller fyrkantiga bord eller i halvrunda alkover för en femrättersmeny eller enklare måltid. − Jag har samlat intryck, bland annat från showanläggningar i Las Vegas, Singapore och Macao och skapat en mix av allt, säger producenten Patrik Krall. Trots den spatiösa inredningen ska 1 200 gäster kunna se showen samtidigt. − Tanken är att man som gäst ska kunna ha maximal frihet: en familj med begränsad ekonomi ska kunna se showen från läktarplats, den som vill kosta på sig något mer exklusivt ska kunna göra det.

För den som vill kombinera showbesöket med hotellvistelse, spabesök och restaurangerbjudanden ska det finnas sju, åtta paket att välja mellan. I olika prisnivåer. En särskilt lyxig variant kallas ”meet & greet”, då får man genomgående VIP-behandling och får dessutom träffa kvällens stjärna över ett glas champagne i hans privata svit. Ingen behöver vara törstig under själva showen heller: i anslutning till ”The Theatre” skapas en foajé med cocktailbar, där man när som helst − alltså även under pågående föreställning − kan hämta förfriskningar. − Meningen är att publiken ska samlas i baren någon timma innan showen börjar. Här blir inget vanligt barhäng, det kommer att hända saker hela tiden: uppträdanden av cirkusartister och eldkonstnärer, med mera, berättar Patrik. − Mycket bygger på överraskningseffekter. Vi vill skapa en happening, en känsla av förväntan, att man är med om något spännande och oförutsägbart.

uppträtt på showscener i bland annat Las Vegas, var nyligen i Göteborg och inspekterade anläggningen. − Jag blev imponerad. Man har helt klart haft ett internationellt tankesätt redan från början, säger han. − Utformningen av entrén till exempel: stora ytor, inga trånga gångar, man ska inte behöva köa för att hänga av sig jackan. Det är inte vanligt här i Skandinavien att man tänker på det sättet. Det känns otroligt professionellt hela vägen. Daniel Stenbäck, vd på Gothia Towers, ser showkonceptet som en viktig del i den nya mötesplats som nu tar form: − Vi tror starkt på det här och vår förhoppning är att kunna genomföra en eller ett par shower varje år, säger han.

Joe Labero, som

BJÖRN HULTMAN


HE LA

DE NNA

BI LAG A

ÄR

E N

ANNO NS

FR ÅN

5

SV E NSK A  M Ä S S A N

Fakta om showen Premiär: 9 november Biljettsläpp: 11 mars Läs mer på: gothiatowers.com/thetheatre

Upper House Dining bjuder på olika menyer varje dag, allt beroende på vilka råvaror som är bäst för dagen.

Unik meny på Upper House I höstas öppnade Gothia Towers nya flaggskepp Upper House. Ett hotell i hotellet där fokus ligger på personlig och perfekt service lokaliserat till de åtta översta våningarna i Gothia Towers mittentorn. Och självklart finns en unik restaurang kopplad till det nya hotellet. Menyn på Upper House Dining är bokstavligt talat unik. Exakt vad som står på den bestäms av vilka råvaror som är bäst för dagen. Och av vad gästen föredrar att äta. – Vi komponerar olika menyer varje dag beroende på vilka råvaror vi har. Vi tar också noga reda på om det är något speciellt gästen inte tål eller helt enkelt inte uppskattar. Därefter släpper vi lös kreativiteten i köket. Variationen i menyn gör att besöket blir en helhetsupplevelse som ständigt förändras, säger Krister Dahl, Executive Chef för Gothia Towers restauranger. Menyn på Upper House är uppbyggd kring sex rätter, dessutom tillkommer dagligen ett antal överraskningsrätter som också bygger på råvarutillgången. Totalt serveras 12-15 rätter och en meny tar cirka tre timmar att äta. JASMIN KROHN

Höjden av spa-upplevelse Varma stenar, bubblande pooler och blå isgrottor. Men framför allt en his-

nande utsikt från Gothia Towers mellersta torn. Upper House Spa & Relax står för lyx och avkoppling i unik miljö, högt ovanför Göteborg. Den 1 september förra året öppnade Upper Houses spektakulära spa på tre våningsplan. På 20:e våningen finns reception, omklädningsrum och VIPavdelning med mötesrum och bastu. På 19:e våningen ligger själva spaet, med pooler, bastu och hamam. Ytorna är generösa och rena. Materialvalen i svart, grått och vitt förstärker den vilsamma känslan. På detta plan finns också ett gym. Ytterligare en våning ner finns relaxen, med vilmöbler, förfriskningar, frukt, kakor och tidningar. Varje gäst börjar sitt spabesök med att välja sin Spa Experience, och får en necessär med produkter som kroppsskrubb eller tvål, ansiktsmask och olja. I den klassiska varianten är temat västsvenskt, med dofter av ljung, lingon, blåbär och hav. Den orientaliska innehåller istället lime, apelsin, eukalyptus och kardemumma, och den gäst som väljer en orientalisk upplevelse får också låna en kopparbytta för att hälla vatten. Därefter är det bara att börja! Upper House Spa är öppet för alla, även för dem som inte bor på hotellet. Åldersgränsen är 16 år. MIA MALMSTEDT


HE LA

6

D E NNA

B I LAG A

ÄR

E N

ANNO NS

FR ÅN

S V E N S K A  M Ä S S A N

Välkommen till

en mässa om livet vid och på vattnet

V

i har alla olika känslor, minnen och upplevelser förknippade med hav, sjö och vatten. En tur med kajaken en stilla morgon, fiskelycka, salta seglatser, ungarnas tjutande skratt när de åker ring bakom båten, kvällsdopp och krabbrace. Trots namnet är Båtmässan inte bara en mässa för de redan båtfrälsta. Båtmässan vill vara en mässa om livet i, på och vid vattnet. Den lite nya inriktningen kallar man ”Vattnet väntar – Välkommen”, och baseras på undersökningar som visar att drygt 60 procent av svenskarna är positiva till upplevelser i, på och vid vattnet. – Vi vill verkligen lyfta allt det fantastiska som hav och sjö ger. Det är en positiv livsstil som vi vill förmedla till ännu fler. Därför handlar Båtmässan alltså inte bara om båtliv, utan om allt möjligt som har med vattnet att göra – dykning, fiske, gemenskap, fantastiska solnedgångar i horisonten, smultronställen och nygrillad makrill, exemplifierar en lyrisk mässgeneral Bengt Wallin som alltid längtar till hav och sjö. För att lyfta vattentemat ytterligare och nå nya målgrupper skapar Båtmässan 2014 en Upplevelsehall med en massa spännande aktiviteter som besökarna kan prova på. Bland annat kommer det att finnas två pooler där man kan testa mindre båtar, havskajaker, eldrivna gummibåtar, stand up paddling och segling med modellbåtar. I denna del av mässan finns också en matscen där Sjömagasinet delar med sig av goda tips på ”mat ombord”. För Bengt Wallin och Båtmässan är Upplevelsehallen ett steg och en satsning mot framtidens mässa. Man vill nå nya målgrupper och inspirera till att se och göra nya saker. – Att tänka bredare och satsa på upplevelser är viktigt för oss som mässa men även för båtbranschen. Båtliv är inte bara logistik, teknik och bottenmålning. Båtliv är en del av något mycket större. Vattnet.

1–9 februari www.batmassan.se Öppettider

Lördag 1 februari Söndag 2 februari Måndag 3 februari Tisdag 4 februari Onsdag 5 februari Torsdag 6 februari Fredag 7 februari Lördag 8 februari Söndag 9 februari BiLjettpris Förköp på nätet

Dagsbiljett helg Dagsbiljett vardag

135:115:-

Köp biljett på plats

Dagsbiljett helg Dagsbiljett vardag Ålderspensionär

(Pris gäller endast vardag)

Barn, 0-16 år Grupp

(minst 10 personer)

JASMIN KROHN

Familjen Thorell lämnade jobb och skola för båtliv i Medelhavet Familjen Thorell från Onsala vågade förverkliga sin dröm. De transporterade sin motorbåt, en Grandezza, på lastbil ner till Medelhavet och tog själva bilen efter. Under 121 dagar åkte de 3300 distans, besökte åtta länder och två kontinenter, upplevde ett fantastiskt natur- och djurliv med delfiner, djävulsrockor och sköldpaddor. – Framförallt hade vi tid för varandra, säger Håkan Thorell. Det är en inspirerande historia som Håkan Thorell berättar. Hur familjen, mamma Pia, William 15 år, Sara 13 och

10 – 18 10 – 18 12 – 20 12 – 20 12 – 20 12 – 20 10 – 18 10 – 18 10 – 18

pappa Håkan, vågade ta ett break i ett inrutat vardagsliv för att uppleva något helt annat. På Båtmässans Stora Scen berättar de mer om sitt äventyr som faktiskt startade och realiserades på just Båtmässan. – Ja, det stämmer. Vi köpte vår första båt efter ett besök på Båtmässan 2006. När vi väl bestämt oss för att göra vår resa besökte vi Båtmässan igen och bland alla montrar råkade vi springa på Medelhavsseglarna. Det var som att träffa en outsinlig källa till kunskap som de dessutom delade med sig av på ett jättebra sätt. Därför känns det kul om vi nu kan inspirera eller hjälpa andra att

förverkliga en liknande resa, säger Håkan. I maj 2011 tog familjen ledigt från jobb och skolor och stack iväg. Ett beslut som de inte ångrat en sekund. – Jag tänker på resan varje dag och längtar tillbaka. Allra bäst var all den tid och alla samtal vi hade med varandra i familjen och att vi har fått möjligheten att dela så många upplevelser och erfarenheter. Jag är verkligen glad att vi åkte, troligtvis kommer inget tillfälle att göra något liknande igen. Man ångrar sällan det man gjort, oftast det man inte gör. JASMIN KROHN

På Båtmässan: Familjen Thorell.

150:130:100:Fri entré 100:-


HE LA

DE NNA

B I LAG A

Ä R

E N

ANNO NS

FR ÅN

7

S V E N S K A   M ÄSS A N

FAKTA

Expedition Vega

Skinnarmos team gav sig i juni 2013 av på S/Y Explorer of Sweden för att leta efter Adolf Erik Nordenskiölds försvunna fartyg. Nordenskiöld var först med att segla genom Nordostpassagen. Skeppet såldes senare och fastnade 1903 i isen utanför Grönlands nordvästra kust. Den nya kaptenen försökte spränga loss Vega, som då sprängdes sönder och sjönk. Trots att 230 miljoner kvadratmeter söktes av med högteknologisk utrustning – bland annat en undervattensrobot, AUV – återfanns ingenting av Vega. Troligtvis har skeppet malts sönder av isbergen.

Ola Skinnarmo med besättning lämnade Göteborgs hamn i juni 2013 för att lokalisera Nordostpassagenfartyget Vega. Till Båtmässan kommer han för att berätta om expeditionen, men också för att träffa Foto: skinnarmo.com folk och – köpa segelbåt!

Båtmässan Skinnarmos nästa expedition kommer till Båtmässan för att berätta om Expedition Vega. Men också i privat ärende: – Jag funderar på att köpa en ny segelbåt, berättar han. Segling tilltalar Ola Skinnarmo. – Det är ett sätt att resa så att tanken hinner med. Det tar lång tid att komma fram, man känner längtan, förväntan och ser målet vid horisonten. Att segla är absolut ett av de häftigaste sätten att resa. Förra sommaren startade Expedition Vega, som förde Ola Skinnarmo till Grönland. Syftet var

Äventyraren Ola Skinnarmo

”Det blir en kick off inför sommaren och så funderar jag på att köpa en ny segelbåt”

att hitta det försvunna skeppet Vega. Men trots intensivt sökande och högteknologisk utrustning återfanns ingenting. – Man kan se det som ett misslyckande. Men det riktiga misslyckandet hade varit att inte ens försöka. Nu fick vi fantastiska data från havsbotten och en otrolig upplevelse, säger han. Ola Skinnarmo har varit med på Båtmässan under ett flertal tillfällen. – Jag gillar Båtmässan. Det är kul att träffa folk och det blir en kick off inför sommaren. Efter Expedition Vega sålde Skinnarmo sin

Explorer of Sweden. Därför ser han i år ett annat syfte med Båtmässan; att eventuellt köpa en ny segelbåt, för privat bruk. – Jag har ägt en av världens coolaste expeditionsbåtar, och har gjort tre spännande projekt med henne. Det kändes helt ok att sälja. Att äga är inte alltid en frihet, säger han, och berättar att banden till Explorer trots allt inte är brutna: – Jag kommer med stor säkerhet att segla henne igen. Nästa expedition går troligen till Antarktis 2015, med ännu hemligt syfte. MIA MALMSTEDT

Seglar jorden runt i tio fot

Fiskelycka på mässan

Bli inspirerad

Sven Yrvind – filosofen på de sju haven kommer självklart till Båtmässan. Sedan barnsben har han gett sig ut på världsomspännande seglatser för att förverkliga sina drömmar. Det gäller bara att hitta det rätta verktyget, vilket för Sven Yrvinds del alltid handlar om att rita och bygga egna båtar. Nästa projekt är en non-stopsegling jorden runt i en tiofots båt. Den minsta båten någonsin för hans del.

Båtmässan satsar

stort på nya Sportfiskedagen. – Båtmässan vill vara mötesplatsen för allt liv vid, på och i vattnet. Därför arrangerar vi en temadag om sportfiske den 2 februari tillsammans med Fiskejournalen, berättar Bengt Wallin, mässansvarig. Flera föreläsare är klara, exempelvis Martin Falklind, professionell fiskeäventyrare och chefredaktör för Fiskejournalen och Gunnar Westrin, naturfotograf, författare och stor profil inom sportfiske.

Båtmässans scen

På Båtmässan: Sven Yrvind.

På Båtmässan: Martin Falklind.

Förverkliga dina drömmar bjuder på inspiration och fascination i massor. Vad sägs om att paddla 230 mil på 60 dagar från Svinesundsbron till Haparanda? Turen kallas havspaddlingens ”Blå Band” och den första norskan som paddlade sträckan var äventyraren Ann-Kristin Skinlo, 30. Själv kallar hon projektet ”Frökentur till Haparanda” och den 1 februari kommer Ann-Kristin till Båtmässan för att berätta och visa bilder från sommarens äventyr i kajaken längs Sveriges långa kust.


8

HE LA

D E NNA

B I LAG A

ÄR

E N

ANNO NS

FR ÅN

S V E N S K A  M Ä S S A N

Välkommen in i ”hästbubblan”

Hopp och dressyr på hög nivå

Snart fylls Scandinavium och Svenska Mässan av doften av häst, hö och sadelläder. Det betyder att alla ridsportentusiaster kan få försvinna in i en riktig ”hästbubbla” under några härliga dagar då EuroHorse-mässan och Gothenburg Horse Show pågår. Som vanligt kommer runt 90 000 mässbesökare att få se uppvisningar av alla slag, shoppa det senaste till sig själv och de fyrbenta vännerna samt ta del av en massa intressant kunskap om hästar och ridsport. Succén med de ridande poliserna fortsätter. I paddocken visar de upp hur de tränar

Förra året handlade

sina fantastiska fyrbenta arbetskamrater. Paddockprogrammet bjuder också på en massa andra spännande uppvisningar, bland annat inom westernridning. På Hästföretagarforum, får de som driver verksamheter inom ridsporten inspireras av bland annat dressyrryttaren Patrik Kittel som också driver ett framgångsrikt företag. Lockar Safari på Zanzibar eller terränghoppning på Irland? För dem som är nyfikna på ridresor finns mycket inspiration att hämta hos ridresearrangörerna på EuroHorse.

kvalificerat sig i Svenska Breeders möter inbjudna utländska deltagare. En annan nyhet är satsningen på Young Riders (18-21 år), vilken gör att tävlingarna smygstartar redan på onsdagen. Högtidsstunder blir det med Grand Prix på fredagen och Kür på lördagen. Och Patrik Kittel kommer att hålla en dressyrclinic om utbildning av unghästar på torsdagen. Det uppskattade showinslaget från 2012, där populära världsklassryttare möttes i mångkamp på fjordingar är också tillbaka. PETRA HANSSON

Foto: Claes Jacobsson

PETRA HANSSON

det om superspännande tävlingar med dubbla världscupfinaler i dressyr och hoppning. Men även 2014 års upplaga av Gothenburg Horse Show kommer att erbjuda tävlingar på allra högsta nivå, spännande nyheter och showinslag. – Årets show erbjuder världscuptävlingar i både dressyr och hoppning och i hoppningen är det sista kvalet i den västeuropeiska ligan – vi kommer alltså att få veta vilka européer som går till final, berättar Tomas Torgersen, tävlingsledare för Gothenburg Horse Show. En nyhet är en unghästklass där de som

27 februari – 2 mars Foto: Frédérique Clement

www.eurohorse.se Öppettider

Tors 27 feb 09.30–21.00 Fre 28 feb 08.30–21.30 Lör 1 mars 08.30–21.30 Sön 2 mars 08.30–18.00

Chalmers satsar på hästsport

Vet du om din häst är lycklig?

Hästsporten är en utpräglad kunskapssport, där behovet av forskning är både stort och brett. Det har Chalmers tagit fasta på genom att utveckla produkter som underlättar vardagen för ryttare. I höst drar Chalmers dessutom igång en kurs i sportteknologi – ett led i satsningen på att tillsammans med Göteborgs universitet bli Sveriges riksidrottsuniversitet. I montern på EuroHorse visar man en rad projekt. Exempelvis en textil EKG-sensor som kan mäta hästens hjärtfrekvens genom pälsen.

Bara för att

Dessutom visas en broddplatta som Pia Stenberg uppfunnit. Hon fick hjälp av studenter på Chalmers med vidareutvecklingen av sin uppfinning i ett kandidatarbete. Uppfinningen fick pris vid en internationell innovations- och entreprenörmässa arrangerad av Euwiin European Union Women Inventors & Innovators Network i november 2013. Dessutom utsågs den till årets kandidatarbete inom hästsport och tilldelades Chalmers teknikkonsulters pris för innovation och entreprenörskap. MATS AHLSTEDT

en häst fungerar bra i de flesta sammanhang, behöver det inte betyda att den är lycklig. Om du är det minsta osäker – missa inte att ta del av paddockprogrammet på EuroHorse med det övergripande temat ”hästens välfärd”. Hur ska man träna hästen för olika uppgifter och samtidigt främja dess hälsa och möjlighet att bete sig naturligt? En rad programpunkter ger svar på de flesta av dina frågor. Hästcentrum är ett nätverk av organisationer och utbildare i samarbete med SLU i Skara som tillsammans har en stor kompe-

tens. Den vill man förmedla genom seminarier, föreläsningar och inte minst genom att medverka på EuroHorse varje år. Djurskyddsaspekter, kvalitetssäkring och säkerhet är begrepp som alltid står i fokus. – Hur vet du exempelvis att din häst är lycklig? Beteendeforskare och studenter från Sveriges Lantbruksuniversitet i Skara kommer att visa och berätta vad som är viktigt att hålla koll på, berättar Vanja Sandgren, kommunikatör på SLU och samordnare för paddockprogrammet. MATS AHLSTEDT


HE LA

DE NNA

BI LAG A

Ä R

E N

ANNO NS

FR ÅN

S V E N S K A   M ÄSS A N

9

Medvind för mc-branschen Glädjande nog har vinden vänt för mcbranschen och det visar sig på flera sätt. Försäljningen ökar och de internationella mässorna under hösten har bjudit på många nyheter. När det gäller rena produktnyheter på MC Mässan var det längesedan det visades så många nya klockrena modeller. Förutom det fortsätter MC Mässan med sin uppskattade satsning på ungdomarna. Under torsdagen och fredagen är det fri entré för alla 15-åringar, det vill säga ungdomar födda 1998 eller senare.

Nytt till våren • Amerikanska Harley-Davidson har visat flera nya modeller och en nyhet är att stora Electra Glide fått en delvis vätskekyld motor. Dessutom blir det nypremiär för klassiska mc-märket Indian som med buller och bång har presenterat tre helt nya modeller. Bara de är värda ett besök på MC Mässan, så häftiga är de. • Tyska BMW har presenterat en spännande customhoj kallad R NineT (där svenske Ola Stenegärd har varit med och designat) och en ny version av touringmodellen R 1200 RT.

• Italienska Ducati har visat nya sporthojen Superleggera och en häftig version av Monster 1200 och österrikiska KTM kommer med nya 1290 Super Duke (bilden). • Engelska Triumph kommer med nya Thunderbird LT liksom en ny specialversion av trecylidndriga Tiger 800 XC.

Välkommen till en

magisk mc-helg Joe Labero och flygande motorcyklar är några av höjdpunkterna på MC Mässan 2014.

Öppningen av MC Mässan kryper närmare. Den 23-26 januari är det dags igen att samla alla motorcykelälskare och entusiaster på Svenska Mässan. Nytt för i år är en halsbrytande motorcykelshow med Joe Labero i Scandinavium. Förutom alla nya motoriserade tvåhjulingar är MC Mässan stolta över att kunna presentera Cirkus Spektakulär. Det är en helt ny, hisnande och magisk föreställning med allt från flygande motorcyk-

lar, halsbrytande volter, osannolika balansnummer och förtrollande magi av självaste Joe Labero vilket kommer att förvandla Scandinavium till en av mässans stora höjdpunkter. Och han lovar att presentera några ess i rockärmen. – Självklart blir det så. Motorcyklar på scen är grym rock´n ´roll. Det brummar, det luktar och det ryker. Jag har inte bara ett nytt trick att komma med, utan säkert två eller tre. Skulle du kunna trolla bort en motorcykel från scenen?

– En gång i Göteborg trollade jag fram en gigantisk lastbil, så det ska nog gå. Allt är möjligt, brukar jag säga. Antalet biljetter är begränsat och beställs på MC Mässans hemsida. Showen är endast tillgänglig för MC Mässans besökare. ROBERT LAVÉR

• Stora mc-landet Japan krutar på ordentligt med nyheter från alla de stora tillverkarna. Yamaha satsar stenhårt på två helt nya koncept. Förutom en ny MT07, en ny två­ cylindrig 689-kubikare med ett sensationellt lågt pris kommer de återigen med en trecylindrig motor i nya MT09, även den med ett attraktivt pris. Honda har många nyheter, där snygga CB650F verkligen står ut och en ny CTX700 för A2-körkort. Sporthojen CBR1000RR Fireblade får i SP-version fjädring från svenska Öhlins och populära VFR800F med V4-motor har ett nytt grymt utseende. Kawasakis nakenmodell Z1000 är nu både starkare och ännu mer aggressiv i linjerna. Suzuki har gjort underverk med sin V-Strom 1000 ABS och visar också två nya Burgmanskotrar på 125 och 200 kubik, även de med ABS-bromsar. • Svenskmärket Husqvarna är tillbaka på banan rejält med flera intressanta terrängmodeller.

23–26 januari www.mcmassan.se Öppettider

Tors 23 jan 10.00–20.00 Fre 24 jan 10.00–20.00 (Cirkus kl. 17, 19) Lör 25 jan 09.00–19.00 (Cirkus kl. 14, 16, 18) Sön 26 jan 10.00–17.00 (Cirkus kl. 15)

• Amerikanska Indian gör comeback! Med tre helt nya modeller kommer de bli en riktig publikmagnet.


HE LA

10

D E NNA

B I LAG A

ÄR

E N

ANNO NS

FR ÅN

S V E N S K A  M Ä S S A N

TUR – en buffé av resor och upplevelser Dröm dig bort på hemmaplan. TUR tar dig världen runt. Passa även på att lyssna på spännande reseberättelser, prova på häftiga aktiviteter och fynda med Deals. Farhad Kakavand, mässansvarig för TURmässan, beskriver mässan som en buffé av upplevelser och aktiviteter. – Vi vill att TUR:s besökare ska hitta inspiration,

få kunskap och kunna fynda resor. Som besökare kan man i förväg besöka vår hemsida för att se de olika erbjudandena som våra utställare kommer att ha i sina montrar under TUR. Därefter är det

bara att besöka TUR och exempelvis köpa en resa till ett riktigt bra pris. På TUR-mässan finns mängder av montrar med olika resmål, alltifrån närliggande till mer exotiska platser. Utställarna berättar mer än gärna varför du ska besöka just deras land eller stad. Här kan man också provsmaka olika länders mat och lyssna på deras musik, shoppa resor och reserelaterade produkter, träffa researrangörer och få kunskap och inspiration från alla de olika resmålen. – Dessutom finns en massa roliga tävlingar för hela familjen, missa inte SkattTURen som är en tipsrunda för alla våra unga besökare eller vår pool där man kan få göra ett testdyk. Förra året firade TUR 30-årsjubileum, 91 län-

TUR

der och regioner fanns representerade och hela 32 700 personer besökte mässan. TUR arrangeras 20-23 mars. Under hela torsdagen och del av fredagen riktar mässan sig till fackbesökare, från klockan 14.00 på fredag öppnar mässan för allmänheten. På mässgolvet finns då över 500 utställare från hotellkedjor, transportbolag, researrangörer och resebyråer, destinationer, länder, teknikföretag och bokningsbolag. – Till TUR ska man kunna gå oavsett om man är ute efter en specifik resa eller produkt eller om man bara vill strosa runt för att njuta och inspireras av en den unika mötesplats som TUR är, säger Farhad Kakavand. JASMIN KROHN

20–23 Mars www.tur.se Öppettider (allmänheten)

Fredag 21 mars 14.00-18.00 Lördag 22 mars 09.00-18.00 Söndag 23 mars 10.00-17.00 Exempel på BiLjettpriser

Vuxen 130:Förköp vuxen 100:För övriga priser, se tur.se.

Nordic Outdoor

Nordic Outdoor – för den aktiva familjen och äventyraren Upplevelse- och livsstilsmässan Nordic Outdoor har ett utbud som saknar motstycke. Här kan du bland annat prova på klättring, paddling, mountainbike, dykning, parkour, multisport och outdoor cooking. Ladda för en spännande och upplevelserik dag på Nordic Outdoor. Nordic Outdoor hade en lovande premiär förra

året med fokus på äventyrssporter och utomhusaktiviteter. Omkring 7000 personer besökte mässan och nu när den arrangeras parallellt med TUR är förutsättningarna bättre än någonsin

eftersom mässorna kompletterar varandra och ger besökarna ett rejält mervärde. Som besökare har man fri tillgång till alla aktiviteter, föreläsningar och filmvisningar. Det kommer finnas aktiviteter inne på mässan men även i Valhallas bassänger och i parken bakom mässan. – Nordic Outdoor är en unik mötesplats för besökaren. Vi har skapat en urban outdoorarena där alla delar inom outdoor och äventyrssport erbjuds i en unik mix. Branschen är på plats, aktiviteterna är samlade, kunskapen är i centrum och glädjen och inspirationen är drivkraften. Vår ambition är att Nordic Outdoor ska vara en arena för hela familjen såväl som för den inbitna hard-

coreutövaren. Den gemensamma nämnaren är en aktiv livsstil, säger mässansvarig Angela Anyai. Nordic Outdoor bjuder också på shoppingmöjligheter – här finns det bästa av outdoor och sportkonfektion under ett tak. Missa inte heller Deals – unika erbjudanden från utställare som presenteras på Nordic Outdoors hemsida och Facebook cirka två veckor innan mässan öppnar. – Dessutom finns många av de främsta äventyrarna och utövarna på plats för att föreläsaOla Skinnarmo, fotografen Fredrik Schenholm, Robin Trygg som är yngste svensk på toppen av Mount Everest och världsmästarna i multisport 2011, Team Thule, tipsar Angela Anyai. JASMIN KROHN

21–23 Mars www.outdoornordic.com Öppettider

Fredag 21 mars 14.00–18.00 Lördag 22 mars 9.00–18.00 Söndag 23 mars 10.00–17.00 Exempel på BiLjettpriser

Vuxen Förköp vuxen För övriga priser, se outdoornordic.com

130:100:-


HE LA

DE NNA

BI LAG A

ÄR

E N

ANNO NS

FR ÅN

11

SV E NSK A  M Ä S S A N

Föräldrarollen i fokus på Baby & Barn På Baby & Barn stortrivs både barn och vuxna. Här finns en massa aktiviteter – teater, sång, dans, böcker och god mat. Du kan också testköra olika barnvagnar på en terrängbana, lyssna på spännande föreläsningar och shoppa till mässpriser. blir bara större och större, i år lägger vi extra fokus på det goda föräldraskapet, en roll som är både rolig, svår och spännande, säger fyrabarnspappan Fredrik Egelstedt, mässansvarig för Baby & Barn. Baby & Barn är en mötesplats för alla som planerar att skaffa barn, väntar barn eller som redan har barn. Mässans huvudinriktning är barn upp till sex år, men självklart finns det plats även för de äldre barnen. – Vi har dialog med våra besökare året runt på både Facebook och Twitter och där händer det mycket. I samband med årets mässa kommer vi även att ha en exklusiv bloggträff, berättar Fredrik Egelstedt.

– Intresset för Baby & Barn

Teamet bakom Baby & Barn har valt att lyfta fram det goda föräldraskapet. Ett ämne som berör många, då man idag som nybliven mamma eller pappa blir överöst med tips, råd och krav. – Vi har sett att det finns ett stort behov av att prata om den moderna tidens föräldraskap, säger Fredrik Egelstedt som tipsar om föreläsare på temat. – Bland annat kan man lyssna på den före detta landslagsmålvakten i fotboll, Magnus Hedman, som pratar om sin bok ”Låt ditt barn vinna”. Missa inte heller Family-Lab, som är den svenska delen av Jesper Juuls undervisnings- och rådgivningsorganisation, Family-Lab International. På mässgolvet kommer de att föreläsa och ge konkreta tips och råd som är baserade på den danske familjeterapeuten och författaren Jesper Juuls arbete. JASMIN KROHN

28–30 Mars www.babybarn.se www.facebook.com/babybarn Öppettider

Fredag 28 mars Lördag 29 mars Söndag 30 mars

09.30 – 17.00 09.30 – 17.00 09.30 – 16.00

Baby & Barn är en mötesplats för alla som planerar att skaffa barn, väntar barn eller som redan har barn.

EvenEmAngskalendern La Cage aux Folles

– 9 mars

GöteborgsVarvet 2014

Familjen Addams

– 12 april

Summerburst 2014

Lorensbergsteatern Rondo

Ullevi

23 jan – 12 april

Göteborg Film Festival Göteborg

Philip Glass – Etyder

Göteborgs Konserthus

Nina Persson

8 feb

Trollkarlen från OZ

9 feb

Med Markoolio och Tobbe Trollkarl Lorensbergsteatern

Tomas Ledin

Göteborgs Konserthus

9 mars

18 juni

Live från Royal Shakespeare Company, Biografen Roy

Handboll: European Open Champ. 30 juni – 4 juli Scandinavium

Stena Match Cup Sweden Marstrand

Gothia Cup Göteborg

Backstreet Boys

14 mars

Tribute Show - Dire Straits

Popical: Frida Hyvönen

14 feb

Alla har ADHD

14 mars

VM i Innebandy 2014

Mustasch

22 mars

Stenhammarsalen

Melodifestivalen 2014 – deltävling Scandinavium

14-15 feb

Folkteatern Trädgår’n

Agnes

20 feb

Jag! Jag! Jag!

Laleh

22 feb

UFO

29 mars

Göteborgsgirot 2014

2-4 maj

Trädgår’n Scandinavium

Inomhus-SM i friidrott Friidrottens Hus

Alla heter Allan Folkteatern

Jesus Christ Superstar Scandinavium

22-23 feb 4-15 mars 7-9 mars

Folkteatern

Sticky Fingers Ullevi

Kliniken

Folkteatern

Yoga Games

Svenska Mässan

6-8 juni

Henrik IV del II

14 feb

Scandinavium

30-31 maj

14 juni

Tomas di Leva Stora Teatern

17 maj

Diggiloo 2014

Trädgårdsföreningen

30 jan 7 feb

Trädgår’n

Liseberg

24 jan – 3 feb

Veronica Maggio Scandinavium

Skate på Liseberg 2014

Foto: Peter Knutson

Rock of Ages

Slottsskogsvallen

Trädgår’n

Scandinavium

30 juni – 5 juli 13-19 juli 26 juli 5-14 dec

25-29 mars

12 april – 3 maj 9-11 maj

Foto: Dan Ljungsvik

GöteborgsOperan


12

H EL A

D EN N A

B I LAGA

ÄR

EN

AN N ON S

F R ÅN

SV E NS K A  MÄ SSA N

Välkommen till Svenska Mässan! Program våren 2014

25–28 maj

22nd Nordic Congress of Gerontology

30 maj–1 juni

Miljöpartiet De Grönas Kongress

3 juni

Hjärntillskott

11–14 juni

37th ECFS European Cystic Fibrosis Conference

15–19 juni

20th WCET Biennal Congress

1–6 juli

Partille Cup Disco

15–20 juli

Gothia Cup Disco

23–26 jan

MC Mässan

1–2 feb

Scandinavian Gathering 2014

1–9 feb

Båtmässan

6 feb

National Geographic Live med Gerlinde Kaltenbrunner

7–9 feb

KlarSynts inköpsmässa

7–9 feb

Optometridagarna

15–16 feb

Bröllopsfeber

17–18 feb

Ung Företagsamhet

18–19 feb

Jobbmässan

Program hösten 2014

22–23 feb

Köpa hus utomlands

28–30 aug

Mary Kay Seminars

22–23 feb

Megaloppis OnTheFlea

31 aug–6 sep

ICFP 2014 International Conference on Functional Programming

1–4 sept

EMC Europe 2014

2–5 sept

Trä & Teknik

27 feb–2 mars EuroHorse 4–5 mars

3:e Nationella Konferensen i Palliativ Vård

6–7 mars

Mediedagarna i Göteborg (Meg)

4–5 sept

SATS & Svenska Thoraxmötet 2014

6–7 mars

Marknadschefsdagen

10–12 sept

8–9 mars

Mary Kay Career

NVK 2014 Nordisk Vårdhygienkonferens

11–14 mars

Underhåll (Sustainable Maintenance)

25–28 sept

Bok & Bibliotek

1–3 okt

Socialchefsdagarna 2014

13–14 mars

Skolverket

7–9 okt

Scanautomatic

19 mars

Hjärntillskott

7–9 okt

ProcessTeknik

20–23 mars

TUR

7–9 okt

Gymnasiedagarna

21–23 mars

Nordic Outdoor

16 okt

Hjärntillskott

24 mars

National Geographic Live med Paul Nicklen

18–22 okt

25–26 mars

Nordiska Skolledarkongressen

EANM 2014 – Annual Congress of the European Association of Nuclear Medicine

28–29 mars

Kristdemokraternas Kommun- och landstingspolitiska dagar 2014

23–24 okt

Ortopedteknik

27–28 okt

Mötesplats Skola

28–30 mars

Baby & Barn

30 mars–1 apr

STHF – TandhygienistDagarna

2–3 april

IT SOLUTIONS EXPO

4–5 april

Moderaternas Sverigemöte

8 april

Swedish Maritime Day

8–10 april

Vitalis

10–12 april

En Öl & Whiskymässa

24 april

National Geographic Live med Mattias Klum

25–26 april

Svenska Kyrkan

27–28 april

Axfood Närlivs Servicehandelsdagar

7–8 maj

28–30 okt

Persontrafik Arrangeras på Stockholmsmässan

30 okt–2 nov

Hem & Villa

30 okt–2 nov

Mitt kök

8–9 nov

Köpa hus utomlands

9–10 nov

Vilorum

10–13 nov

Ground Handling International Conference

13–15 nov

Kunskap & Framtid

18–20 nov

Träffpunkt Idrott IDA/BAD

21–22 nov

Bostadsrättsmässan

29–30 nov

Fitnessfestivalen

Logistik & Transport

4 dec

Hjärntillskott

9–11 maj

Yoga Games

23 maj

National Geographic Live med Carsten Peter

Mer information om arrangemangen på www.svenskamassan.se

412 94 Göteborg. Tel: 031-708 80 00. Fax: 031-16 03 30. Besöksadress: Mässans Gata/Korsvägen. E-post: infomaster@svenskamassan.se www.svenskamassan.se