Page 1

BOKMÄSSAN presenterar:

På scen: Pija Lindenbaum Läs mer om: nyhet för folkbibliotek Top 5 på Bokmässan seminarieprogrammet

Biblioteken – en del av Bokmässans DNA

24–27 september, svenska mässan göteborg

tt e j

l bi >> n > di är p h ö k


Biblioteken

– en del av Bokmässans DNA

ursprunget till Bokmässan var en ljus idé om att skapa en inspirerande och lustfylld mötesplats för Sveriges bibliotekarier. 31 mässor ­senare är biblioteken och bibliotekarierna en lika självklar del av ­Bokmässan som alltid. 2014 bestämde vi oss för att göra något särskilt för alla er 7 000 ­biblioteksanställda som varje år besöker Bokmässan för att söka inspiration och intryck. Därför skapade vi Biblioteksloungen som omgående blev en uppskattad hemvist för biblioteksbranschen. I år fortsätter vi att utveckla området. Loungen – som liksom förra året ligger i D-hallen på plan 1 – förtätas och vässas ytterligare. I anslutning till loungen finns både en scen och en seminarie­ lokal. Scenen drivs av Kultur i Väst och har ett innehållsrikt program som under fyra dagar både tar upp angelägna biblioteksfrågor och b ­ juder på kittlande litterära samtal. I seminarielokalen hålls under torsdag och fredag samtal om biblioteken och dess roll i samhället. Efter seminarierna kommer du direkt ut i Biblioteksloungen, där du kan delta i diskussionerna.

Välkommen till Bokmässan i Göteborg 24–27 september! Maria Källsson Mässansvarig Bokmässan

> Köp din biljett här!


Här hämtar du

MISSA INTE

inspiration! På Bokmässan fullkomligt vimlar det av intressanta personer, seminarier och scenprogram för alla som är intresserade av biblioteksfrågor. Här tipsar vi om fyra måsten på mässan. I vårt program på nätet hittar du mycket, mycket mer.

1

Daniel Goldin

2

Biblioteks & berättarscenen

3 4

Daniel Goldin, chef för det hypermoderna Vasconcelos-biblioteket i Mexico City, har kallats en av världens främsta läsfrämjare. Han har bland annat varit nominerad till ALMA-priset flera gånger. Hör honom berätta om vikten av att bjuda in människor till äkta, ostörd läsning för att få dem att upptäcka läsningens innersta kärna. Seminariet ”Läsfrämjare i världsklass” arrangeras av Kulturrådet och ALMA fredag 11.00.

På Biblioteks & berättarscenen arrangerar Kultur i Väst ett fullmatat och spännande program under hela Bokmässan. Samtal om aktuella biblioteksfrågor, med bland andra Jenny Lindh, Christer Hermansson och Linnéa Lindsköld, varvas med författarfram­ trädanden – Henning Mankell, Árni Thórarinsson, Jessica Schiefauer och många andra – litteraturquiz och prisutdelningar.

Seminarielokalen

I direkt anslutning till Biblioteksloungen ligger seminarielokalen E1. Här hålls merparten av alla våra intressanta biblioteksrelaterade seminarier. Makerspace på bibliotek, upphovsrätt och Open Access, bibliotekens roll för yttrandefriheten och många andra ämnen diskuteras. Det fina i kråksången är att du kommer d ­ irekt ut i loungen efter ­avslutat seminarium.

Folkbibliotekschefsdagen

Vi går händelserna i förväg. Ett år närmare bestämt. Vi vill redan nu f­ lagga för att vi 2016 viker en hel dag, onsdag 21 september, åt folkbibliotekens chefer. Det blir en dag med föreläsningar om bibliotekschefens utmaningar och möjligheter – ett unikt ­tillfälle att nätverka med kollegor. Läs mer på nästa sida.

> Här hittar du alla seminarier som handlar om bibliotek!


En dag för Sveriges

viktigaste chefer! 2016 blir startskottet för nya Folkbibliotekschefsdagen på ­Bokmässan. Men vi gör ett avstamp redan i år! Biblioteken är utan tvekan en av de viktigaste grundpelarna i en fungerande demokrati. Vilka utmaningar står våra bibliotek inför? Hur ska framtidens bibliotek se ut? Vilken funktion ska de fylla? Vad kan ett enskilt bibliotek göra för att bli tydligare i sin profil och mer attraktiv för användarna? Och inte minst, hur ska verksamheten ledas i morgondagens moderna bibliotek? Detta är några av de viktiga frågor som kommer att lyftas i Biblioteksloungen i år, bland annat på vår samarbetspartner Axiells scen. Det blir ett avstamp inför 2016 då Bokmässan tar ytterligare ett steg för att sätta fokus på biblioteken under en hel dag. Nästa år blir det premiär för Folkbibliotekschefsdagen, ett event med ambitionen att årligen belysa brännande biblioteks­ frågor ur ett ledarskapsperspektiv med hjälp av svenska och internationella gäster i seminarier, workshops och andra aktiviteter. Onsdagen 21 september 2016 rullar vi ut röda mattan och klipper invigningsbanden för Folkbibliotekschefsdagen, en perfekt start på mässbesöket. För mer information, kontakta Tomas Belfrage: tb@bokmassan.se, 031-708 84 33

Men innan dess, välkommen till Bokmässan 2015!


BIBLIOTEKSLOUNGEN – DET ÄR HÄR DET HÄNDER

UR SEMINARIEPROGRAMMET

(Tiderna är preliminära. För exakta tider håll dig uppdaterad via axiell.se)

Torsdag 10.00-10.30 En av Sveriges duktigaste kommunikatörer från reklambyrån Forsman & Bodenfors sätter bland annat ord på varför bibliotekarier är en av framtidens viktigaste yrkesgrupper. Torsdag 10.30-11.00 Hur bygger man en framgångsrik hemsida för ett bibliotek? Vad bör man tänka på vad gäller varumärke, kommunikation och användarvänlighet? En av Axiells duktiga grafiska formgivare ger tips kring Axiell Arenas möjligheter. Torsdag 11.00-11.30 SNOKA-biblioteken (Bromölla, Hässleholm, Hörby, Kristianstad, Osby och Östra Göinge) berättar om hur de lyckats bygga sitt varumärke och kommunikation på sin hemsida. Torsdag 13.30-14.00 Enhetschefen Elisabeth Aquilonius från Kista bibliotek berättar om deras ombyggnad och digitala fokus. Fredag 10.00-10.30 Biblioteket i Örnsköldsvik berättar om hur de har delat in sitt bestånd i mer användarvänliga kategorier. Fredag 10.30-11.00 Hur gör man ett pop-up bibliotek? Fredag 11.00-11.30 Biblioteket som det tredje rummet.

Välkommen till vår monter i Biblioteksloungen! Här gör vi plats för många spännande och spontana möten. Här får du också reda på vad man behöver för att sätta upp ett pop-up bibliotek, och du får chans att live-testa hur det fungarar. I samarbete med Bok & Bibliotek bjuder vi dessutom på ett gediget seminarieprogram där kända och inspirerande föreläsare från både näringsliv och bibliotek avlöser varandra. Ta del av hela vårt seminarieprogram på axiell.se. Vi ses! Facebook “f ” Logo

CMYK / .eps

Facebook “f ” Logo

CMYK / .eps

Du följer väl Axiell Sverige på Facebook? Förutom information om aktuella händelser i branschen erhåller du ibland specialerbjudanden och en möjlighet att vara med och tävla om riktigt fina priser!

Axiell Sverige, www.axiell.se


TOP 5

Fem andra måsten på Bokmässan:

Var 38:e sekund. Så ofta startar det i snitt ett nytt program på Bokmässan. Långt över 3 000 programpunkter under hela mässan totalt. Det är naturligtvis ingen lätt sak att välja i det enorma utbudet, men här kommer några tips på sådant du inte ska missa.

» » » » »

Hälsa & Livsstil, E-hallen

Vi springer, gymmar, yogar, core-tränar och utforskar nya dieter som aldrig förr. Hälsomedvetenheten avspeglar sig i bokutgivningen också. Därför får scenen Hälsa & Livsstil i år utökat utrymme med program under samtliga fyra dagar med föreläsare som Agneta Sjödin, Alex & Sigge, Fredrik Paulún och Kristin ­Kaspersen. I anslutning till scenen skapar vi dessutom en aktivitetsyta, en hälsobar och ett område för utställare som har särskilt fokus på hälsa och livsstil.

Crime Scene, F-hallen

Mysterier, brott, blod och ond bråd död. I år vrider vi upp spänningen till max och skapar en helt egen scen för deckare – Crime Scene. Där kan ni lyssna på många av de största namnen i spänningsgenren – både svenska och internationella – under lördag och söndag, till exempel Conn Iggulden, Martin Widmark, Mari Jungstedt och Anne Holt, för att bara nämna några.

Debattscenen, F-hallen

Bör Sverige gå med i Nato eller inte? Vem har egentligen makten över vår matkasse? Hur ser situationen ut för medierna i Ungern? Ämnena på Debattscenen är lika många som heta. Fördjupa dig i dagsaktuell debatt under torsdag och ­fredag på Bokmässan.

Molnet, G-hallen

Molnet är Bokmässans mötesplats för samtal om lärande, läromedel och digitalisering, speciellt för dig som arbetar inom skola och bibliotek. Här kommer bland andra Maria Sundén Jelmini att tala om journalisters bild av skolan, Andreas Cervenka diskuterar ämnet ”Skriva för att bli läst” och Patricia Diaz förklarar hur man ökar elevaktiviteten i klassrummet med digitala verktyg.

Yttrandefrihet

Nästa år fyller den svenska Tryckfrihetsförordningen 250 år. Bokmässan tjuv­ startar firandet av en av demokratins grundstenar redan i år och gör yttrande­ frihet till ett av våra teman. Du hör internationella storheter som Masha Gessen, Ian Buruma och Ágnes Heller ta tempen på tillståndet för det fria ordet i världen.


Molnet – här utvecklas lärande och skola

M

olnet är en mötesplats på Bokmässan för dig som är lärare, bibliotekarie eller intresserad av samtal om ­läromedel, lärande och digitalisering. I en i­nspire­rande miljö kan du möta forskare som Alli Klapp, Göran ­Svanelid och Maria Westman, lyssna på föreläsare som Patricia Diaz, ­ ndreas Cervenka och Camilla Askebäck Diaz, delta i interaktiva A workshops och se på när podcasts som tar upp de v­ iktigaste frågorna inom utbildningssverige spelas in live. Molnet presenteras av aktörerna Axiell Media & Education, ­Gleerups, Lärarnas Riksförbund, Samtid Skola, Studentlitteratur och Svenska Dagbladet.

INGA UGGLOR I MOSSEN MEN BÅDE KANINER OCH VARGAR KAN TÄNKAS DYKA UPP I BOKSKOGEN!

!

Exponering är alltid aktuellt! Showalothyllorna från pop-up biblioteket i Lund är bara ett exempel av flera smarta lösningar från oss. NS VI FIN 2 N A L PÅ P


Bokmässan 24–27 sept 2015

24–25 september välkomnas ­branschbesökare från skola och bibliotek. > köp din biljett här!

www.bokmassan.se @bokmassanGbg f facebook.com/BokmassanGbg # bokmässan

Företagsinformation på bibliotek erbjuder blivande företagare och småföretagare: * Stöd och hjälp under de första inledande stegen * Förslag på lämpliga rådgivare och digitala verktyg * Skräddarsydda underlag med företagskunder, samarbetspartners, leverantörer, återförsäljare m m * Program, föreläsningar och workshops * Kontaktnät och mötesplats Företagsinformation på bibliotek är ett nätverk i:

Mingla med oss på mässan: Torsdag 24 september 18.00-19.00 bjuder vi på bubbel!

Målgrupp Biblioteken  
Målgrupp Biblioteken