Page 1

Assistans TIDNINGEN

NUMMER 4 • 2015

En tidning om assistan stjänster

Grattis!

ANDREAS

˚ ARETS ASSISTENT TEMA/ HJÄLPMEDEL ● Robotarna blir vårdens räddning ● Här kan du få vägledning och bidrag

FOTOGRAFEN SOM UTMANAR NORMERNA

MÅNGA RISKERAR MISTA ASSISTANS EFTER NY DOM


Mer än bara personlig assistans Utan externt vinstintresse Ända sedan starten 1995 har det varit viktigt för oss på 7H Assistans att tillvarata våra brukares och anställdas intressen utan att tänka på att behöva dela ut pengar till externa ägare. Detta medför inte att vi har råd att göra vad som helst men innebär att vi kan ge lite mer än många andra företag. Personlig Assistans Söker ni personlig assistans där ni får just era behov tillgodosedda? 7H Assistans erbjuder kvalitativ assistans där just dina behov är i centrum. All vinst i bolaget används för att ge kunderna en god förutsättning att leva ett aktivt och meningsfullt liv i gemenskap med andra och delta i samhället på lika villkor. Brukare hos 7H Assistans ’’7H Assistans lyssnar på både brukarna och assistenterna . 7H Assistans är måna om att alla ska ha det bra. Jag känner mig trygg med 7H Assistans som assistanssamordnare.” Carl-Johan Hamm, Svenljunga Personlig Assistent hos 7H Assistans ”Det jag uppskattar med 7H Assistans är värmen och den personliga närvaron av ledare och personal. Assistenter och kunden prioriteras alltid och bemöts i direktkontakt.” Lanja Amen, Borås Daglig verksamhet Söker ni daglig verksamhet där ni kan hitta just det ni vill göra på dagarna? Hos oss är ingenting omöjligt. Alla har möjlighet att utvecklas efter just sina behov. Du kan arbeta i en eller flera av våra grupper, helt enligt dina önskemål. Besök oss gärna för att prova om Kamgarn kan vara rätt för er! Arbetstagare på Kamgarn ”Varje torsdag har vi musikcafe. Då kommer en musikledare som heter Hans-Olof. Onsdag vid första advent brukar vi ha vår julbazaar. Då brukar det komma jättemycket folk. Jag trivs jättebra på Kamgarn.” Mattias Lillemoen

Mervärden På 7H Assistans kan ni verkligen se hur vårt eventuella överskott arbetar för att skapa mervärde till brukarna. Vår grundattityd är att vi finns här för att lyfta människor. Sinnesro Friskvårdscenter är ett resultat av detta och erbjuder bland annat yoga, taktil beröring, mm. Vi har dessutom lägenheter till våra brukare där de kan bo ensamma eller med rum för sina personliga assistenter.


LEDAREN ■

Assistans TIDNINGEN

Det finns glädjeämnen!

#4 2015 ISSN 1653-9095 Politiskt, fackligt och kommersiellt obunden tidning om assistanstjänster

NU NÄR HÖSTMÖRKRET sänker sig är det lätt att tycka tillvaron är lite dyster. Men i detta nummer tycker jag att vi belyser några väldigt positiva saker. Under temat hjälpmedel berättar vi om bland annat spännande forskning som kan öppna nya möjligheter och vi möter de som kallas ”möjliggörarna”.

Ansvarig utgivare Dan Wallander Produktion Just Rivista Mässans gata 14 412 51 Göteborg 031–708 66 80 info@justrivista.se

VI TRÄFFAR entreprenörerna som tänkte: Varför ska det behöva vara så krångligt – vi gör något eget i stället. En annan entreprenör ville bedriva assistansverksamhet på sitt eget sätt och blev årets snabbväxare. Vi bjuder på några trivsamma filmtips för hemmabion.

Redigering Thomas Glans

OCH SIST MEN inte minst har vi utsett Årets Assistent – stort grattis till Andreas Höglund! Det är femte gången som vi delar ut denna utmärkelse och därmed är det helt klart en tradition nu. Vi tycker det är viktigt att höja statusen för denna yrkesgrupp som betyder så mycket för så många människor. De förtjänar att lyftas fram i strålkastarljuset!

Redaktör Petra Hansson Skribenter Christopher Kullenberg Rothvall, Andreas Karlsson, Mattias Hagberg, Petra Hansson Annonser Fredrik Johansson Evelina Karlsson

Assistans

Tryckeri Billes Tryckeri 2015

TIDNINGEN

NUMMER 4 • 2015

PETRA HANSSON REDAKTÖR

En tidning om assistanstjänster

Grattis!

ANDREAS

˚ ARETS

Just Rivista AB www.justrivista.se

ASSISTENT TEMA/ HJÄLPMEDEL ● Robotarna blir vårdens räddning

● Här kan du få vägledning och bidrag

FOTOGRAFEN SOM UTMANAR NORMERNA

MÅNGA RISKERAR MISTA ASSISTANS EFTER NY DOM

RIVISTA

Foto förstasidan Anna Sigvardsson

JUST RIVISTA AB

Vi är ingen resebyrå, idrottsförening, byggfirma, bank, stuguthyrare, eller har påhittade metoder m.m. Att man har inflytande, medbestämmande, kunskap, trygghet, respekt, livskvalitet och delaktighet är en självklarhet för oss! Vi utför enbart

100%

Personlig assistans www.varomtanke.se

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM 

3


■ INNEHÅLL

UR INNEHÅLLET I NR 4/2015 RISKERAR INDRAGEN ASSISTANS ”Många kommer att mista sin assistans. Det kommer att innebära en personlig tragedi för dem som drabbas”, säger advokat Mathias Blomberg efter domen i Högsta Förvaltningsdomstolen.

18.

ANDREAS BLEV ÅRETS ASSISTENT I tuff konkurrens blev det till slut Andreas Höglund som utsågs till Årets Assistent. Assistans var på plats i Vänersborg för att gratulera och dela ut utmärkelsen och fick samtidigt en pratstund med brukaren Nils Hellman.

22.

06.

FOTOGRAF SOM UTMANAR NORMER Efter att ha fått en son som sitter i rullstol på grund av en cp-skada har fotografen Jon Klarström fått en annan syn på livet. Nu vill han utmana samhällets normer och väcka debatt på ett lite annorlunda sätt.

Foto: Anna Sigvardsson

08.

24.

FÖDD: EN DIGITAL DAGBOK Det började med att Lisa Lidgren tyckte att dagboken som som användes för kommunikation mellan skola och föräldrar var otidsenlig. Idag är hon mamma till en digital webbaserad dagbok som mött stort intresse.

TEMA/ HJÄLPMEDEL EN VÄG TILLBAKA TILL JOBBET Tekniska hjälpmedel har blivit en allt större del av vården. För den som drabbats av en funktionsnedsättning kan det innebära en möjlighet att komma tillbaka till jobbet. För andra är det en hjälp i vardagen. Assistans har träffat Robotdalen, som utvecklar tekniska lösningar och Möjliggörarna, som ger både vägledning och bidrag till hjälpmedel.

26. Foto: Robotdalen

10.

FÅ MYNDIGHETER ÄR TILLGÄNGLIGA Arbetet med att göra myndigheterna tillgängliga för alla går långsamt. En stor undersökning visar att bara fyra procent uppfyller de 13 kriterier som krävs för att uppnå full grundläggande tillgänglighet.

AVANCERAT YRKE MED TUFFA KRAV ”Lyhörd för signaler och stämningar, diskreta och lite av kameleonter, vara närvarande och inte vara rädd för att göra fel.” Det är inte alltid helt lätta krav en assistent ska uppfylla och det är kanske det som gör yrket så avancerat.

UPPTÄCK STRANDBERGSMETODEN! För oss på Strandbergs respekterar vi Dig och Dina val. Vi lägger ingen värdering eller åsikt på hur Du vill ha Ditt liv! Dina assistenter verkar för att följa Dina behov och önskemål. Du ska med andra ord själv styra VAD Du vill göra, NÄR du vill, och HUR Du vill. Du ska kunna leva som just Du vill! inom dem ramar och förordningar som finns. Vi tar ett helhetsansvar för Din assistans. Du har alltid full inblick i vad som görs. Du styr själv hur mycket eller lite stöd/hjälp du vill ha. www.strandbergs-assistans.se

Strandbergs Personlig assistans AB Bertha Nordqvists gata 3, 218 37 Bunkeflostrand

Tel: 040-60 85 600 info@strandbergs-assistans.se

www.strandbergs-assistans.se


MARLENE är kund hos Frösunda i umeå sedan fem år tillbaka.

Med min hund.

Duktig vovve.

På jobbet.

En ledig dag vid äppelträdet.

“Frösunda är Flexibelt, både mina assistenter och Företaget.” Marlene Bergqvist är hälsokonsult samt coach och arbetar på Shift education med projektet ”Livsentreprenören” som ger ungdomar med funktionsnedsättning möjlighet att identifiera sina styrkor och nå sina mål. “Jag behöver personlig assistans för att mitt liv ska fungera så smidigt som möjligt. Frösunda är en långsiktigt bra utförare. Men bäst är det när jag kan glömma bort själva företaget, koncentrera mig på mitt liv. Frösunda och mina assistenter finns där. All flexibilitet ger möjlighet till ett liv.”

hur vill du ha det? > Vill du kunna ägna dig helt åt det som fyller ditt liv? Då tar Frösunda ett helhetsansvar och sköter allt runt den personliga assistansen. > Har du närstående och vill agera mer på egen hand? Då ger vi er den möjligheten. Vi tar arbetsgivaransvaret. > Eller ser dina önskemål ut på annat sätt? Vi anpassar oss. Med 20 års erfarenhet är det självklart för oss att skräddarsy din personliga assistans. Du är expert på ditt liv och du kommer först i alla lägen. Våra medarbetares uppdrag är att möta dig med respekt, engagemang och nyfikenhet, oavsett. kontakta oss så berättar vi mer: tel: 0771-Frösunda (0771-37 67 86 32) frosunda.se/personlig assistans

omsorg För högsta livskvalitet. oavsett.


■ REPORTAGET

Många riskerar att förlora assistanstimmar

LSS-expert kritisk efter domen i Högsta Förvaltningsdomstolen anser att båda domarna strider mot LSS intentioner. – Nu har vi två domar där man målmedvetet lyckas pressa ut en tolkning som ytterligare beskär svårt funktionshindrade människors rätt att få en livsavgörande insats, säger han.

Kritiken mot Högsta Förvaltningsdomstolens dom från juni i år tilltar. Mathias Blomberg, advokat och specialiserad på frågor om LSS menar att domen inte bara bryter mot LSS-lagens intentioner utan också strider mot senare politiskt fattade beslut. – Många kommer att mista sin assiststans. Det kommer att innebära en personlig tragedi för dem som drabbas, säger han. I JUNI KOM en dom i Högsta Förvaltningsdomstolen, HFD, som säger att det femte grundläggande behovet ”annan hjälp som förutsätter ingående kunskaper om den funktionshindrade”, bara ska beviljas vid psykiska funktionsnedsättningar. Monica Svanholm, enhetschef på Försäkringskassan, bekräftade i en intervju på Assistanskoll att domen innebär att vissa personer kommer att beviljas färre timmar. Mathias Blomberg, advokat på IGNE Advokatbyrå, är kritisk och menar att många med stora behov riskerar att mista sin assistans. – Eftersom övervakning och aktiv tillsyn inte inryms i de andra grundläggande behoven rör det till exempel personer som har terapiresistent epilepsi, astma, utvecklingsstörning eller diagnoser inom autismspektrumet. Det kommer att innebära en personlig tragedi för dem som drabbas. ENLIGT MATHIAS BLOMBERG strider dessutom domslutet mot politiskt fattade beslut. Bakgrunden är en regeringsproposition som riksdagen röstade bort 1996. Regeringen ville då enligt Mathias Blomberg ”förtydliga” att endast praktisk hjälp med de grundläggande behoven berättigade till assistans men förslaget röstades ner i Socialutskottet. – Det var uppenbart att Socialutskottet markerade att även icke praktisk hjälp, till exempel aktiverings- och motivationsinsatser kunde vara ett grundläggande behov. Det femte grundläggande behovet infördes således för att säkerställa att personer med medicinsk problematik skulle kunna få assistans även om de inte hade behov av hjälp med de andra grundläggande behoven. Mathias Blomberg menar att domen är en fortsättning – ett följdfel – på Regeringsrättsdomen 2009 som slog fast att enbart integritetsnära delar av grundläggande behov ger rätt till assistansersättning. Mathias Blomberg

6

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLEN Domar i Högsta Förvaltningsdomstolen (f.d. Regeringsrätten) är prejudicerande, vilket innebär att de blir vägledande för hur lagstiftningen ska tolkas, därför måste exempelvis Försäkringskassan följa resultatet av dessa domar. Domar i Kammarrätterna, steget under Högsta Förvaltningsdomstolen, har också en stark betydelse för rättspraxis. Grundläggande behov För att få assistansersättning från Försäkringskassan behövs 20 timmars hjälp med ”grundläggande behov”/vecka. Behoven är: 1) måltider 2) personlig hygien 3) av- och påklädning 4) kommunikation 5) annan hjälp som förutsätter ingående kunskap om den funktionshindrade. Om man bedöms ha mer än 20 timmar ”grundläggande behov” beviljas assistansersättning och därefter prövas för att eventuellt få assistanstimmar också för ”andra personliga behov” som fritidsaktiviteter/träning, umgås med släkt och vänner, utföra ett arbete, utöva föräldraansvar, laga mat, vara delaktig i samhället och så vidare. FAKTA: Assistanskoll

DOMEN FRÅN 2009 innebar att Försäkringskassan införde hårdare krav som resulterade i att många förlorade sin assistans på tvåårsomprövningarna. Även de förutsättningslösa omprövningarna är något som Mathias Blomberg är ytterst kritisk till. – Har inte funktionsnedsättningen ändrats och hjälpbehovet minskats så dramatiskt så att det går under tjugo timmar ska det heller inte dras in eftersom förhållandena är de samma. Det borde finnas en grundtrygghet. Den absoluta huvuddelen av de som omfattas av LSS har ju livsvariga funktionsnedsättningar. ÄVEN FUNKTIONSHINDERRÖRELSEN har reagerat starkt på den nya domen. Sofie Karlsson, Intressegruppen för Assistansberättigade, IfA, menar dock att det i nuläget är svårt att se vilka konsekvenser det kommer att innebära för dem som mister sin assistans. När hon spekulerar låter det mycket som ett Svarte Petter-spel. – Precis som många andra som gått miste om sin assistans kommer de att bli hänvisade till kommunerna, men även där är det svårt att få assistans. Vissa kommer troligtvis att hänvisas till sjukvården eftersom det i många fall handlar om medicinska orsaker. Men om de tidigare beviljats assistans finns ju redan ett beslut på att personen inte är i behov av sjukvård och då är de ju därmed inte heller sjukvårdens ansvar… Bara denna ovisshet i sig kommer att bli ett stort problem för dem som drabbas. – Det kommer att bli svårt för individen att sätta sig in i vad beslutet betyder. Att vara tvungen att sätta sig in i juridiska hårklyverier borde inte vara nödvändigt för att få sina behov tillgodosedda, säger Sophie Karlsson. MATHIAS BLOMBERG MENAR att det rent lagteknisk inte skulle vara komplicerat att rätta till felen, men han tror inte att det är där skon klämmer utan att det i grund och botten handlar om att spara pengar. Han antyder att Finansdepartementet ligger bakom. – Förut var det inte särskilt svårt att få personlig assistans men det innebar mer beviljanden än den förväntade kostnaden tillät.

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM


Mathias Blomberg, advokat på IGNE Advokatbyrå, ser Finansdepartementets sparkrav som en orsak till att Högsta Förvaltningsdomstolen valt att omtolka lagen.

”Nu har vi två domar där man mycket målmedvetet lyckas pressa ut en tolkning som ytterligare beskär svårt funktionshindrade människors rätt att få en livsavgörande insats” Kostnaderna skenade, som de säger och Finansdepartementet var väl inte helt nöjda med den utvecklingen. Antalet personer med funktionsnedsättningar kunde inte begränsas och eftersom det inte gick att skriva om lagtexten så måste man börja fundera på att snäva in det här på något annat sätt, och vara ”kreativ”. Att omtolka lagen var enda alternativet. Impulsen att börja grotta i detta måste ha kommit någonstans ifrån. Sophie Karlsson vill inte gärna uttala sig om vad som kan ligga bakom den nya domen men

hon ser att det från politiskt håll har blivit ett fokus på kostnaderna för assistansen – att den kostar för mycket. – Men vad vill de då egentligen spara in på? Vad skulle alternativet vara? Vi menar att assistansen inte är en kostnad utan snarast besparingar för samhället för andra insatser skulle troligtvis kosta mycket mer. Mathias Blomberg skräder inte orden när han pratar om det politiska spelet bakom assistansen och kallar pratet om att ”reformen ska värnas” som ”läpparnas bekännelser”.

Under tiden så lider människor, säger han. – Med den senaste domen har vi nått vägs ände och nu måste de ju göra något om de menar allvar, nu är det hög tid att sätta handling bakom orden. Han hade föredragit ärlighet och att de sa ”så här mycket får det kosta”. – Då har man alla fall något att ta ställning till. Men att låtsas som att det här är tingens ordning, att det ska vara så här utan att någon tar ansvar det tycker jag är fruktansvärt. TEXT: ERIK TILLANDER

Personlig assistans hos oss är ett personligt utformad stöd

som passar Dina behov. Du har rätt till ett bra liv där du känner delaktighet och inflytande. Vårt mål är att Du ska leva ett så självständigt liv som möjligt. Din känsla av trygghet och delaktighet står i fokus. Som kund

hos oss har du din egen grupp av assistenter. Adena är godkänd av Socialstyrelsen att bedriva personlig assistans. Tag gärna kontakt med oss! Adena Personlig omsorg Skytteholmsv 2, 171 27 Solna Tel: 08-735 53 30 www.adena-assistans.se

Adena kvartssida 180x62 fk1301.indd 1

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM 

2012-12-12 14:20

7


■ ÅRETS ASSISTENT

Grattis, Andreas! Assistans var med och firade Årets Assistent Årets Assistent är utsedd! Den som kammade hem utmärkelsen 2015 heter Andreas Höglund. När Assistans träffar honom hemma hos brukaren Nils Hellman i Vänersborg är också lokaltidningen på plats för att uppmärksamma händelsen. – Han är en bra assistent, sammanfattar Nils Hellman belåtet. DET ÄR INGEN tvekan om att Nils och Andreas trivs bra ihop. De skrattar och skojar som vilka goda vänner som helst, men Andreas finns alltid där, nästan omärkligt, och stöttar och hjälper till där det behövs. Det är säkert ingen nackdel att de är ungefär jämngamla – Nils är 27 och Andreas 26. Nils mamma, Anja Hellman, som nominerade Andreas ger entusiastiskt massor av exempel på allt det som gör att det fungerar så bra mellan Nils och Andreas. Bland annat har Andreas läst på ordentligt om Nils olika diagnoser och även om hans speciella intressen.

Foto: Anna Sigvardsson

Assistenten Andreas Höglund har jobbat med Nils Hellman i drygt fem år och han stortrivs med jobbet. – Det är ett roligt jobb där man har massor av frihet. Man får bestämma, tillsammans med sin brukare, hur man ska lägga upp tiden, säger Andreas.

– Nils vill gärna gå sina egna vägar och få ägna sig åt sina egna intressen, säger hon. – Med Andreas lever Nils ett vanligt liv.

8

NÅGRA FÖRMIDDAGAR i veckan jobbar Nils på Lyckan, en second-hand affär. Där jobbar han med varumottagning. Andreas är med och stöttar i bakgrunden. – Det är väldigt roligt, berättar Nils. Efter jobbet, om Nils inte är för trött, åker de gärna till en antikaffär eftersom Nils har ett brinnande intresse för kinesiska vaser och tallrikar. Ibland är de ute och fiskar på Vänern. De delar gärna med sig av några fiskehistorier, till exempel om den där gäddan som var så stor att den alldeles nya fiskelinan gick av. När Nils kör sin moppe, en minicrosser, får Andreas springa vid sidan om. Nils gillar att testa hur fort han kan få den att gå, men dementerar bestämt att han det handlar om att testa hur fort Andreas kan springa. Ibland går de och bowlar. Och de ser också mycket film, som är ett annat av Nils passionerade intressen. Det har även blivit ett par utlandsresor, till exempel till Milano för att titta på fotboll. ANDREAS, SOM ARBETAR heltid som assistent, har jobbat med Nils i drygt fem år. Han sökte sig till yrket eftersom han ville jobba med människor även om han egentligen är utbildad elektriker. – Det är ett roligt jobb där man har massor av frihet. Man får bestämma, tillsammans med sin brukare, hur man ska lägga upp tiden, säger Andreas. – Vi träffar mycket folk. Vi är ju kända över hela stan, skojar han med Nils. Nackdelen, menar han, kan vara arbetstiderna, att det blir en del kvällar och helger. Men eftersom hans tjej har liknande tider, är det inte något stort problem, tycker Andreas. HAN ÄR SJÄLV överraskad och glad över att bli utsedd till Årets Assistent och tycker inte att han har så många råd till andra, mer än att det är viktigt att vara väldigt social och bra på att lyssna på andra. Nils Hellberg förklarar på sitt kortfattade vis varför Andreas är bäst: – Han är en bra assistent. Jag känner mig trygg med honom.

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM

TEXT: PETRA HANSSON


Foto: Anna Sigvardsson

Foto: Anna Sigvardsson

Motivering

”Andreas har ett fantastiskt bemötande och smälter in i alla miljöer. Han är alltid glad och trevlig mot alla. Han ger stödet till sin brukare på ett sätt som inte syns. Han har förmågan att förhålla sig personlig och professionell på samma gång. Andreas har tillägnat sig kunskap om brukaren, hans diagnoser, sjukdomar och specialintressen. Han är förekommande, flexibel och lätt att kommunicera med samt kommer själv med förslag till förändringar som gynnar brukaren.”

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM 

9


■ TEMA HJÄLPMEDEL

Bestic är ett äthjälpmedel för personer som har svårt att röra sina armar och händer själva.

Foto: Robotdalen

Robotarna blir Robotkatter som sprider trivsel på äldreboenden, en smart stol som gör det enklare att duscha och roboten Giraff som underlättar att kommunicera på distans. Det är några av alla robotar som är på väg in i vården på bred front. Kunskapscentret Robotdalen leder utvecklingen.

eller blinkande röda ögon, är plastiga eller färgade i metall och är kalla utan några känslor. Det är en vanlig bild av den människoliknande roboten, en slags humanoid som ska bli mänsklighetens räddning i framtiden och som det skapats myter om genom Hollywood. Myter som bidragit till den starka skepsisen som finns gentemot robotar i vården, framförallt att de en dag ska ersätta människan. Men enligt Adam Hagman, affärsutvecklare inom området hälsorobotik på kunskapscentret Robotdalen i Mälardalen, är det så fel det kan bli. – Tyvärr är det alltför många som tror att vi ska ha robotar som ser ut som Terminator som ska mata tant Asta, men så är det inte. Vårt motto är att teknologin aldrig ska ta hand om människor, den ska istället hjälpa oss att ta hand om varandra och göra oss självständiga, säger han.

Grundtanken är att både näringslivet, den offentliga sektorn, robotutvecklare och vårdtagare ska kunna mötas på samma ställe för att delta i arbetet med att ta fram nya tekniska innovationer för framtidens sjukvård.

DE HAR LYSANDE

Mollii, en skräddarsydd neurorehabilitering i form av ett klädesplagg med elektroterapi som programmeras efter individens behov.

10

ROBOTDALEN ÄR ETT svenskt centrum för utveckling av robotteknologi med bas i Västerås.

Adam Hagman, Robotdalens affärsutvecklare i hälsorobotik.

”Det svåra är att få människor att acceptera tekniken, det ser jag som den största utmaningen”

– Vi jobbar egentligen på tre olika sätt, dels genom att människor kommer till oss med idéer, dels att vi själva stöter på något intressant utomlands när vi är ute och reser eller slutligen genom att vi själva skapar utvecklingsprojekt kring något som behöver lösas, säger Adam Hagman. Robotdalen har funnits sedan 2003 och hittills har de bidragit till att 32 nya innovationer

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM


Poseidon, en duschlösning som ökar självständigheten för äldre och funktionshindrade.

Giraff, en mobil kommunikationslösning som ger äldre möjlighet att kommunicera med vårdpersonal och anhöriga på distans.

Foto: Niclas Albinsson

Servohandsken, ett personligt krafthjälpmedel för personer med svag handstyrka eller nedsatt handfunktion.

vårdens räddning nått ut på marknaden. De har exempelvis utvecklat en robotiserad terapikatt för personer med demens och en handske som kallas Servohandsken och som är ett personligt krafthjälpmedel för personer med svag handstyrka eller nedsatt handfunktion. – Den gör att man får ett förstärkt grepp utifrån sina egna händer. Det är en typisk robotteknologi som hjälper människan, säger Adam Hagman.

FAKTUM ÄR ATT i framtiden kommer allt fler människor att tvingas klara sig själva, mycket eftersom det kommer att vara en stor brist på vårdpersonal. SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, har förutspått att till år 2030 kommer det att saknas 150 000 personer med vårdutbildning inom äldreomsorgen, samtidigt som vi lever allt längre. År 2040 kommer var fjärde svensk att vara 65 år eller äldre. – Vi har en demografisk utmaning i Sverige, vi kommer helt enkelt inte att ha människor så att det räcker till för att klara vårdbehoven. Därför behövs teknologi som gör att människan kan vara självständig så länge som möjligt, säger Adam Hagman. Men tekniken föds inte av sig självt, vägen framåt är snarare kantad av problem. Förutom en allmän skepsis mot robotteknologin så finns

ett bekymmer med att ingenjörerna med den tekniska kompetensen sällan har tillräckliga kunskaper om vården för att själva inse vilka behov som finns och vilka problem som tekniken egentligen ska lösa. Risken blir att det utvecklas avancerad teknik som ingen egentligen behöver eller som inte fungerar i praktiken. – Utvecklingen i Japan är ett exempel på det, det kommer väldigt många labbrobotar som sällan når ut på marknaden eftersom utvecklingen nästan helt styrs av robotteknologer. Teknik ska utvecklas för individens skull, inte för att det ska publiceras i en artikel i en fin vetenskaplig tidning, säger Adam Hagman. FÖR ATT UNDVIKA DET problemet utgår alltid Robotdalen ifrån konkreta behov innan de börjar utveckla olika typer av robotar. I alla projekt finns slutanvändarna med. – När vi utvecklat vår duschlösning Poseidon har vi haft med en grupp äldre för att utvärdera och testa. Där är den som är yngst 92 år gammal och de är jätteglada och positiva till att få vara med på detta, säger Adam Hagman. Men även om det både finns intresse för tekniken från användare, utvecklare och finansiärer så är det ändå inte alltid så lätt att få ut den i vården. Orsaken är att det inte finns någon nationell implementering av sådan teknik, vil-

ket Adam Hagman menar är den största utmaningen just nu. – Att utveckla tekniken är sällan problemet, det svåra är att få den implementerad över hela landet och inte bara här i Västerås. Därför jobbar vi hårt för att hitta en nationell samordningsprocess för ny teknik i vården, säger Adam Hagman. Hur långt fram har utvecklingen kommit om fem år? – Då har tekniken blivit ännu mer avancerad jämfört med i dag, men mycket av tekniken finns ändå redan nu. Det svåra är istället att få människor att acceptera tekniken, det ser jag som den största utmaningen. TEXT: CHRISTOPHER KULLENBERG ROTHVALL

FAKTA: ROBOTDALEN • Är ett kunskapscenter för robotteknik som startades 2003 och som ligger i Västerås. • De fokuserar på nya tekniska lösningar för industri, service samt vård och omsorg. • Robotdalen finansernas av bland annat av Vinnova, EU:s regionala utvecklingsfond och lokala aktörer, så som länsstyrelsen och olika regionförbund i Sörmlands, Västmanlands och Örebro län.

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM 

11


■ TEMA HJÄLPMEDEL

Möjliggörarna kan hjälpa dig att komma tillbaka till jobbet En dator som talar, en stårullstol eller helt enkelt en anpassning av arbetsplatsen. Det är vad som kan göra att någon som drabbats av funktionsnedsättningar ska kunna komma tillbaka till sitt arbete, så även för personliga assistenter. Försäkringskassans Möjliggörare i Karlshamn ger både vägledning och bidrag. PÅ FÖRSÄKRINGSKASSAN i Karlshamn i Blekinge finns en lite speciell avdelning, en enhet som ganska få egentligen känner till. De är totalt 15 personer som går under smeknamnet Möjliggörarna och som har till uppgift att besluta om bidrag och ge vägledning när någon behöver personliga arbetshjälpmedel för att kunna fortsätta jobba trots en funktionsnedsättning. – Vi har pratat mycket om att vi vill göra det möjligt för fler människor att få hjälp av förmånen arbetshjälpmedel och det var därför som det här smeknamnet Möjliggörarna kom till, säger Cecilia Ljungberg, chef för verksamheten. REGLERNA SÄGER ATT Försäkringskassan kan betala ut så mycket som 50 000 kronor för arbetshjälpmedel till förvärvsarbetande som har en funktionsnedsättning som gör det svårt för dem att klara av arbetet, i vissa fall till och med mer än så. Det kan antingen vara för att den anställde ska kunna återgå i arbete efter en sjukskrivning eller i förebyggande syfte. En som jobbat länge inom området är Anders Pojkas, specialist på arbetshjälpmedel. – Vi beviljar bidrag som ett led i en rehabilitering och i det begreppet kan man även

BIDRAG TILL ARBETSHJÄLPMEDEL Bidraget beviljas när någon behöver personliga arbetshjälpmedel för att kunna fortsätta arbeta trots en funktionsnedsättning. Det kan också beviljas i rehabiliterande eller förebyggande syfte. Bidraget ges till anställda, egna företagare och till arbetsgivare. Det ges däremot inte till sådant som kan betraktas som normal utrustning på arbetsplatsen. Man kan högst få 50 000 kronor för personliga hjälpmedel, men den som behöver datorbaserade hjälpmedel kan få mer. Så här söker man bidrag för arbetshjälpmedel: 1. Ordna ett läkarutlåtande. Det behövs för att visa vilken funktionsnedsättning man har. 2. Skaffa en offert. Kontakta en leverantör som kan föreslå hjälpmedel för att få en prisuppgift, vilket behövs skriftligt. 3. Är en utredning gjord? Om arbetsgivaren redan har gjort en utredning om behoven på din arbetsplats så kan du skicka med den. 4. Skicka in ansökan. Blanketten Ansökan om bidrag till arbetshjälpmedel finns på www.forsakringskassan.se. 5. Försäkringskassan ringer. Du får ett samtal om hur du jobbar och vilka hjälpmedel du behöver. 6. Beslutet kommer. Det brukar ta mellan en och två månader.

väga in förebyggande och underlättande för framtida ohälsa på arbetsplatsen, säger han. Bidraget kan sökas både av en anställd och av en arbetsgivare. Men Anders Pojkas menar att det finns en viktig faktor som ofta avgör om en ansökan blir beviljad eller inte. – Vi beviljar inte för sådant som är klassat som normal utrustning på en arbetsplats eller andra åtgärder som arbetsgivaren ansvarar för när det gäller arbetsmiljö. Det ska vara individuellt anpassat och inte något som alla kollegor kan ha nytta av, säger han. TROTS ATT DET finns tydliga politiska mål om att fler personer med funktionsnedsättningar ska få möjligheten att komma ut i arbetslivet så är det tämligen få som känner till att man kan ansöka om bidrag till arbetsplatshjälpmedel. Under förra året gjordes runt 3 300 ansökningar, vilket gör att förmånen är en av de minsta inom hela Försäkringskassan. – Vi har jobbat väldigt mycket med att sprida information om att det här bidraget finns och så som det ser ut nu kan det bli en liten ökning av antalet ärenden i år. Det blir troligtvis ingen minskning i alla fall, säger Cecilia Ljungberg. Av alla ärenden som Möjliggörarna hanterar blir omkring 80 procent beviljade och resulterar i nya hjälpmedel på jobbet. Majoriteten av ansökningarna gäller hörselnedsättningar, siffran ligger på omkring 70 procent. Då handlar det inte om hörapparater eftersom det är något som ligger på landstingens bord, utan snarare om att den anställde behöver mer avancerad teknik för sina hörselproblem för att klara av kraven i arbetet. Exempelvis kan det handla om bordsmikrofoner som kan användas under möten för att skicka ljudet direkt till hörapparaten.

Barn har svårt att vänta. Särskilt i flera år. – Jag är en vinnartjej, säger Isabelle. Och den största vinsten är att hon mår bra och kan leva ett liv som de flesta andra barn, trots en tuff start i livet. Under en period var de tvungna att suga rent plaströret i halsen från slem 300 gånger per dygn. Var femte minut. Vi på Humana brinner lite extra för våra barnkunder och har ca 20 jurister som står upp för att du ska få rätt beslut. Vår övertygelse är att barn inte ska behöva vänta, särskilt inte i flera år!

Behöver du hjälp? Ring 020 - 30 31 00

12

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM


Försäkringskassans Möjliggörare i Karlshamn kan hjälpa dem som drabbats av funktionsnedsättning, och även personliga assistenter, med både vägledning och bidrag.  Foto: Försäkringskassan

Ytterligare 20 procent av ärendena gäller synen och hjälpmedel som förstoringskameror, punktdisplayer och punktskrivare. – Andra ärenden kan gälla funktionsnedsättningar som har med rörelse att göra, exempelvis om man behöver en annan typ av rullstol i arbetet, men det kan också handla om kognitiva nedsättningar så som dyslexi eller ADHD, säger Cecilia Ljungberg. UNDER 1980-TALET låg förmånen på Arbetsförmedlingens bord, men under 1991 beslutades att det istället var en fråga om rehabilitering och att det även skulle ligga under Försäkringskassans vingar. Men till en början låg frågan om arbetshjälpmedel ute på Försäkringskassans alla kontor istället för att vara centraliserat till en ort så som i dag. Det förde dock med sig att det blev väldigt stora variationer i landet vem som fick bidraget och

ofta berodde det på kompetensen i frågan hos den enskilde handläggaren. För att öka kvaliteten och framförallt rättsutfallet beslutades därför att alla ärenden om arbetshjälpmedel skulle centraliseras till ett ställe, vilket gjorde att det hamnade i Karlshamn år 2009. Frågan om arbetshjälpmedel gäller inte bara personer med funktionsnedsättningar i största allmänhet, utan även personliga assistenter. – Det finns absolut fall där personliga assistenter kan behöva arbetshjälpmedel, men det man måste tänka på är att det ska vara kopplat till ens eget arbete. Det kan exempelvis vara att man har en kraftig hörselnedsättning som motiverar arbetshjälpmedel, säger Anders Pojkas. EN DEL I UTREDNINGEN för de som arbetar som utredare hos Möjliggörarna är att avgöra vad

. Byte

r namn til l

www.alminia.se

Nytt namn, samma företag, samma ägare, samma trygghet, fler tjänster

Gör ditt tryggaste val! www.alminia.se

Telefon: 08-735 86 86

som är ett hjälpmedel som arbetsgivaren ska stå för och vad som faller inom ramen för Försäkringskassans ansvar. – Det är inte alltid helt enkelt att avgöra, men om det är så att vi har ett fall där vi är osäkra så kontaktar vi Arbetsmiljöverket för att fråga vad arbetsgivaren ska ansvara för, säger Anders Pojkas. De som arbetar som Möjliggörare i Karlshamn upplever att det finns en stark drivkraft i alla de solskenshistorier som de får höra i arbetet med att hjälpa människor att hitta rätt arbetshjälpmedel. – Man märker att man gör en väldig skillnad för många människor på så sätt att de kan komma ut i arbete eller fortsätta på sitt gamla jobb och det känns oerhört positivt, säger Cecilia Ljungberg. TEXT: CHRISTOPHER KULLENBERG ROTHVALL

08-648 27 00

o

Utbildning för Taktipro lyhört bemötande R

ORIGINALMETODEN TAKTIL MASSAGE

Mycket goda effekter på kontakt, förhållningssätt och kroppsuppfattning. Speciellt viktigt vid funktionshinder, sjukdom och vid skador. Metoden underlättar ditt arbete inom både vård, omsorg och rehabilitering. Undervisning i små grupper. Kunskapen är direkt användbar efteråt. GRUND på två dagar 3950:- inkl. litteratur. Godkänd assistent omkostnad. Lär dig på vår uppskattade kursgård i Stockholm: www.arstaholmar.se eller i Skåne, Göteborg, Jönköping, Sundsvall. Vi lär ut på arbetsplatser.

taktil.se

Läs mer, se film på www.

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM 

13


■ TEMA HJÄLPMEDEL

Allt fler dörrar stängs för ledarhundar För många synskadade är ledarhunden ett livsviktigt hjälpmedel, men allt fler möter problem med att bli insläppta med hunden på restauranger och i matbutiker. Nu kräver Synskadades Riksförbund en lagändring. DET FINNS OMKRING 300 ledarhundar i Sverige, hundar som blivit tränade på att leda sin förare genom stadsmiljöernas alla hinder och faror. Det är ett hjälpmedel som fungerar precis som en rullstol för någon med en fysisk nedsättning. Det som gör ledarhunden unik är att den får vistas på platser där hundar normalt sett inte får förekomma. Men allt oftare upplever ledarhundsförarna att de inte är välkomma på sådana ställen, exempelvis på restauranger och i matbutiker. – Det finns ett stort antal sådana anmälningar kring detta som är gjorda till Diskrimineringsombudsmannen, säger Ulrika Norelius Centervik, ansvarig för ledarhundsverksamheten inom Synskadades Riksförbund. ULRIKA NORELIUS CENTERVIK menar att kunskapen om ledarhundar blivit sämre i Sverige, vilket gör att många inte vet vad som gäller när det kommer in ett ledarhundsekipage på en restaurang. – När man inte är van vid hundar är det så lätt att skylla på exempelvis allergier för att slippa problemet. Men det är inget argument om man inte har en väldigt allvarlig allergi vilket ganska få har. Om två sådana personer skulle mötas på samma ställe är det först till kvarn som gäller, säger hon. Ett större problem är i så fall den rådande lagstiftningen i Sverige kring ledarhundar. I lagtexten står det formulerat att man bör släppa in ledarhundar, vilket Ulrika Norelius Centervik tycker är för vagt. – Det öppnar för tolkningen att man inte behöver släppa in en ledarhund, säger hon. Ulrika Norelius Centervik och ledarhunden Vante. INFÖR

SKÄRPNINGEN

AV

lagen om tillgänglighet i ”När man inte är van vid hundar är det så lätt att skylla början av året hade många ledarhundsförare förhopp- på exempelvis allergier för att slippa problemet. Men det ningen om att frågan skulle få ett starkare stöd är inget argument om man inte har en väldigt allvarlig i lagen, men inget hände. allergi vilket ganska få har” – Det gehör vi fått nu är att vi måste vänta och se vad den nya lagen ger innan det kan bli ytterligare förändringar, säger Ulrika Norelius Centervik. FAKTA: LEDARHUNDAR Drömmen hade varit att Sverige skulle ta efter Nor• Det finns omkring 300 ledarhundar i Sverige. ge. Där är det lag att personer med ledarhund ska få • Alla ledarhundar ägs av Synskadades Riksförbund. • Den vanligaste rasen är labrador retriever. komma in överallt, en lag som är unik och bara har en • Ledarhunden ska leda förbi hinder, visa på trappor och kanter och vara lyhörd för föramotsvarighet i USA. rens olika kommandon. Föraren måste däremot själv hitta rätt på gator och torg. – Vi har jobbat länge för att få in en sådan lag i • När hundföraren besöker livsmedelsbutiker och restauranger får, enligt LivsmedelsSverige också och vi försöker påverka på många olika verket, ledarhunden tas med in i lokalen – om respektive verksamhetsföreståndare sätt, men hittills utan att lyckas, säger Ulrika Norelius ger sitt medgivande. Centervik.  (källa: Synskadades Riksförbund) TEXT: CHRISTOPHER KULLENBERG ROTHVALL

14

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM


FORSKNING ■

Vård av äldre med utvecklingsstörning uppmärksammas i stort forskningsprojekt Medicinska framsteg gör att vi lever allt längre. Vi har också lärt oss att hantera många funktionshinder så att de inte nödvändigtvis påverkar livslängden, något som gör att andelen äldre med exempelvis utvecklingsstörningar blir fler. Inom ramen för ett forskningsprojekt vid Lunds universitet försöker man öka kunskapen om äldre och utvecklingsstörningar. DAGENS ÄLDRE SKULLE kunna beskrivas som den första generation där människor lever ett långt liv med utvecklingsstörning. Därför är också kunskaperna dåliga när det gäller konsekvenserna av att bli gammal när man har en utvecklingsstörning, hur behoven ser ut och vilken betydelse det har för äldreomsorgen. Projektet Äldres hälsa och personcentrerad vård, vid Institutionen för hälsovetenskap vid Lunds universitet, syftar till att försöka ändra på det. Utgångspunkten är att det under de senaste fyrtio åren har skett en enorm förändring till det bättre när det gäller överlevnad med utvecklingsstörning. Exempelvis har den genomsnittliga livslängden för personer med Downs syndrom ökat med 35 år de senaste drygt tre decennierna, medan medellivslängden för människor i allmänhet har ökat med sju-åtta år under samma period.

Vi kan erbjuda dig: • Högkvalitativ service och hög tillgänglighet • Kontaktperson • Juridiskrådgivning • Utbildad och tillmötes­ gående personal

metropol

assistans

Metropol Personlig Assistans & Hemtjänst AB

Metropol Personlig Assistans & Hemtjänst AB gör sitt yttersta för att du som kund ska vara nöjd Tillsammans med dig skapar vi personliga lösningar som passar just dina behov. Det som är viktigt för dig, är viktigt för oss, något vi sätter stort värde vid. Vi har kompetens, god erfarenhet och är stolta över vårt arbete! Tel: 08-510 515 51 info@metropolassistans.se www.metropolassistans.se

Byte

r namn til l

www.alminia.se

Nytt namn, samma företag, samma ägare, samma trygghet, fler tjänster

Gör ditt tryggaste val! www.alminia.se

Telefon: 08-735 86 86

– ÄLDRE MED UTVECKLINGSSTÖRNING har samma rätt till stöd som alla andra, men idag är inte äldreomsorgen anpassad till det vårdbehov som äldre med utvecklingsstörning har, säger den ansvarige forskaren, professor Gerd Ahlström, i en intervju. Hon konstaterar att den förbättrade överlevnaden är en enorm förändring, vilket ställer stora krav på vård och omsorg att hänga med i utvecklingen. Erfarenheter visar dock att personalen inom omsorg och habilitering fortfarande i första hand är vana vid att arbeta med yngre personer. Kunskapsluckorna är med andra ord stora och behöver överbryggas för att öka vårdkvaliteten. STUDIEN PÅGÅR FORTFARANDE och innehåller ett antal underprojekt, bland annat en omfattande studie av totalt 8 000 personer över 55 år med utvecklingsstörning. Forskarna kommer också genomföra intervjustudier med personal inom LSS-boenden och anhöriga till äldre med utvecklingsstörning. I ett delprojekt studeras även palliativ vård för äldre och de ojämlikheter som finns när det gäller hur äldre och yngre vårdtagare vårdas. I underlaget till studien konstateras att palliativ vård är förhållandevis ovanlig bland äldre, något som skulle kunna bero på svårigheten att definiera de olika faserna i livets slutskede. Icke desto mindre slår såväl Socialstyrelsen som Världshälsoorganisationen fast att palliativ vård inte ska ha några åldersbarriärer och studien i Lund syftar till att förbättra kunskapsläget på området.

Sedan 2005 har vi hjälpt människor i vardagen. Vi vill bidra till högsta möjliga livskvalitet och möjlighet till utveckling, utifrån varje individs förutsättningar. För i vår värld är varje person unik. Läs mer på www.furubodaassistans.se

ANDREAS KARLSSON

Tel: 044 - 781 48 50. Mail: info@furubodaassistans.se

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM 

15


■ ASSISTANS GRANSKAR

Staten sämst i klassen på att anställa Staten ska gå i täten för att personer med funktionsnedsättningar ska komma ut i arbetslivet. Men istället visar nya siffror att privata arbetsgivare anställer mer än tre gånger så många jämfört med de offentliga. – Bedrövligt, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

en halvårig praktik på en statlig myndighet, vilket sedan skulle leda till anställning. I de första preliminära diskussionerna om projektet trodde man att det skulle ge 2 250 praktikplatser, kanske så många som 5 000 platser. Men så blev det inte. Hittills har bara 578 personer deltagit i programmet på omkring 60 olika myndigheter. Hälften av platserna har varit hos Arbetsförmedlingen.

DEN 14 JANUARI 2009. Det är datumet då FNkonventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättningar trädde i kraft i Sverige, en konvention där det i artikel 27 står att människor med funktionsnedsättningar har rätt till arbete på samma villkor som alla andra. Statens uppgift är att skydda den rätten. Och politikerna har tagit initiativ, men fortfarande ligger Sverige långt ifrån målsättningarna om lika rättigheter för alla på arbetsmarknaden. Antalet personer med funktionsnedsättningar som har ett jobb är lägre i dag jämfört med för tjugo år sedan. Och faktum är att det är staten som är sämst på att anställa i förhållande till det privata näringslivet. – Bedrövligt att inte myndigheter anställer fler. Staten borde gå i täten för att förbättra detta, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) i ett uttalande om faktumet.

SOFIE BERGQVIST PÅ Arbetsförmedlingen är nationellt kundansvarig för programmet. Hon håller med om kritiken på så sätt att det borde ha blivit fler platser, men hon är ändå inte missnöjd med resultatet. – Rent kvantitetsmässigt skulle vi kunna ha fått in fler platser, men vi har valt att satsa på kvalitativa platser. Ingen vill komma till ett ställe och känna att man inte bidrar så därför har vi varit väldigt noga med kvaliteten. Det har legat väldigt mycket arbete bakom varje plats och mot den bakgrunden är jag nöjd, säger hon. Sofie Bergqvist menar att det egentligen aldrig funnits något så högt mål som att ordna över 2 000 praktikplatser. – Från början kom det egentligen inget volymmål alls, men vi har ändå själva haft ett internt mål på 500 platser, säger hon. Få av de 578 platserna har mynnat ut i en riktig anställning. Knappt en tredjedel av alla de som deltagit i programmet har fått någon form av arbete och då oftast inte inom någon av de myndigheter som praktiken varit på. Inget konstigt, menar Sofie Bergqvist. – Syftet med praktikplatserna var aldrig att de skulle leda till någon anställning, det gick vi också ut med tidigt. Det här ska istället ses som en väg till arbetsmarknaden genom en färsk och bra referens, säger hon.

STATISTIK FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN i somras visade att privata arbetsgivare anställt tre gånger så många personer med funktionsnedsättningar som offentliga arbetsgivare. Av de 77 500 personer som i somras fanns inskrivna i Arbetsförmedlingens olika stödprogram arbetade 18 300 på offentliga arbetsplatser, alltså bara 23 procent. Dessutom har antalet inom den privata sektorn ökat under de senaste fem åren medan utvecklingen mer eller mindre stått stilla inom den offentliga sektorn. Förhållandet är inte någon nyhet för politiker eller myndigheter. Inför 2013 gav regeringen i uppdrag åt Arbetsförmedlingen att starta projektet Praktikantprogrammet där personer med funktionsnedsättning skulle få

FAKTA: ARBETSFÖRMEDLINGENS PRAKTIKANTPROGRAM Personer med funktionsnedsättning och nedsatt arbetsförmåga utgör en fjärdedel av alla arbetslösa som är inskrivna hos Arbetsförmedlingen. För att få plats i praktikantprogrammet måste man vara inskriven som arbetslös och ha en dokumenterad funktionsnedsättning. Praktiken pågår i upp till sex månader. Ersättningen är densamma som när praktikanten var arbetssökande. Arbetsgivaren får inte ersättning för handledning eller anpassning av arbetsplatsen. Antal platser i praktikantprogrammet januari 2013–juli 2015 Arbetsförmedlingen 286 Försäkringskassan 54 Skatteverket 44 Domstolsverket 24 Regeringskansliet 13 Övriga 89

ATT DET INTE blev fler praktikplatser menar Sofie Bergqvist har flera förklaringar. En kan vara att myndigheterna inte fick med sig några pengar till handledare för praktikanterna. – Det var myndigheterna själva som skulle

Är du ute efter ett mindre och personligare assistansbolag i Kalmar med omnejd?

Me assistans är inte ute efter att bli störst men vill vara det bästa bolaget för dig med personlig assistans. Fördelen med ett mindre bolag är närheten och personligheten mellan företagsledning, dig och dina assistenter. Vi vill visa dig att personlig assistans hos oss är ett fantastiskt sätt att få ut det mesta möjliga av livet. Vi eftersträvar att med våra ledord - trygghet, enkelhet och valfrihet, ge dig som kund den assistans som du efterfrågar, behöver och önskar.- Efter över 15år i branschen vet vi vad detta innebär.

Tycker du detta låter intressant varför inte slå oss en signal på 0480-59052 så berättar vi mer. Om du hellre vill maila oss finns adressen på vår hemsida www.meassistans.se 16

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM


personer med funktionsnedsättningar stå för det och i det läget var det flera som kände att det inte fanns utrymme med den personalsituation som de själva hade, säger Sofie Bergqvist. Till det dök problemet upp med att myndigheterna inte kunde få någon information om exakt vilken typ av funktionsnedsättning personerna kunde tänkas ha. Det berodde helt enkelt på sekretesslagstiftningen. Men trots det upplever inte Sofie Bergqvist att intresset från myndigheterna varit svalt på något sätt. Dock var det dubbelt så många myndigheter som var intresserade av att delta inför projektets start jämfört med de 60 som hittills varit med. – Många myndigheter har inte kunnat få fram lämpliga praktikplatser. En del som jag pratat med har sagt att de valt att avstå eftersom de redan har engagemang med exempelvis Samhall eller skolor, säger hon. TROTS KRITIK MOT resultaten och trots att många ifrågasätter nyttan med hela projektet, så bestämde regeringen i budgetpropositionen inför 2016 att projektet ska fortsätta även efter 2015. Hur fortsättningen kommer att se ut är oklart, men det Sofie Bergqvist vet är att de kommer att jobba på ett helt annat sätt jämfört med under projektets första tid.

– När projektet började sköttes den största delen från huvudkontoret för att få in platser och överenskommelser med myndigheterna. Nästa steg är att göra det lokalt, säger hon. Förhoppningen är att förändringen ska göra att myndigheterna får bättre information om potentiella kandidater till praktikplatserna eftersom Arbetsförmedlingens handläggare numera kan titta på möjliga kandidater tillsammans med myndighetens kontaktpersoner.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).  Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

”Bedrövligt att inte myndigheter anställer fler. Staten borde gå i täten för att förbättra detta”

KVARSTÅR GÖR DOCK den övergripande frågan om varför det är så stora skillnader mellan myndigheterna och den privata sektorn. En del menar att förklaringen ligger i att företagen ser lönestödet som en chans till billig arbetskraft, andra menar att det är byråkratin som sätter käppar i hjulet för de offentliga arbetsgivarna. Sofie Bergqvist är inne på det senare och menar att företag oftast har lättare att ta beslut om att satsa på praktikplatser. – Visst känns det tråkigt att det är en så stor skillnad, men jag tror att företag jobbar lite annorlunda i de här frågorna. Myndigheter måste ofta ta ett beslut om praktikanter centralt vilket gör att det blir en lång förankringsprocess i en organisation som ofta är väldigt stor, säger hon. TEXT: CHRISTOPHER KULLENBERG ROTHVALL

Byte

www.alminia.se

DET HANDLAR OM LYHÖRDHET

Nytt namn, samma företag, samma ägare, samma trygghet, fler tjänster

Vi tänker bli Sveriges bästa assistansanordnare. Carina är en av dem som kommer att göra det möjligt. Se filmen där Carina berättar mer om sitt arbete. Scanna QR-koden i din smartphone eller gå in på youtube.com/aassistans

r namn til l

Carina Gräftegård Personlig assistent Hudiksvall

Gör ditt tryggaste val! www.alminia.se

Telefon: 08-735 86 86

* Vgggggggg ggg ggg gtt vägjg gggggggggg ggggggggggg * Jugggggk gjägg g gggg gggggggggggåggg * Råg gcg gggg ggg ggg gcg gggg ggggggggggg * Uggggggggg tigg gggggggggggg gcg ggggggggggg * Agmgggggggtigg Helsingborgs Independent Living ggggggggggggggggggggggggggggggggg ggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggg

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM 

17


■ PROFILEN

Personer med funktionsnedsättningar är som flyttlådor med vårdbehov. Det är den härskande bilden i dagens samhällsklimat som fått pappan, fotografen och göteborgaren Jon Klarström att bli riktigt förbannad. Genom att kalla sig Normfotografen vill han nu utmana samhällets normer och väcka debatt på ett lite annorlunda sätt.

Fotografen som utmanar normerna I EN VACKERT utsmyckad kista på en begravningsbyrå någonstans i USA ligger ett barn. Av ansiktet och kroppens hållning att döma kan man tydligt se att det är ett barn med grava funktionsnedsättningar. Vid sidan av kistan står föräldrar och syskon och sörjer, alla klädda i svarta sorgkläder. Faktumet är dock att barnet som ligger i kistan fortfarande lever. Det hela är en scen som inte funnits i verkligheten, men som finns inne i fotografen Jon Klarströms huvud. Det är en bildidé som han kallar Cross my heart and hope you die, ett foto som han hoppas ska både uppröra, engagera och upplysa den dag som det väl blir verklighet. – Vid sidan av den officiella bilden hör man ofta många föräldrar som säger just något i stil med att jag hoppas att mitt barn dör före mig. Det eftersom så många är rädda för vem som ska ta hand om barnet annars och ge det respekt, frihet och förståelse när föräldrarna är borta, säger han. JON KLARSTRÖM ÄR 40 år och bor i västra Göteborg. Han har en son som heter Mio, en helt vanlig kille på elva år som gillar tåg, hissar, spårvagnar och god mat. Men eftersom han sitter i rullstol på grund av en CPskada har hans pappa fått en helt annan syn på livet. Det har gjort att Jon Klarström fått ett starkt engagemang inom funktionshinderspolitiken. En allt större frustration över att samhällssystemet behandlar människor så olika har gjort att han blivit en engagerad debattör i sociala medier, framförallt på Twitter. Men han

18

har även suttit i styrelsen både för RBU och DHR, dock kände han snabbt att det inte riktigt var rätt forum för honom att påverka i. – Jag är lite för snabb av mig för den ganska långsamma demokratiska processen. Därför mynnade det istället ut i ett normutmanande fotograferande med funktionsperspektivet som grund. Jag hittade en nisch där jag kände att jag kunde tillföra något, säger han. JON KLARSTRÖM VILL skapa förändring nu och för att göra det vill han få människor att själva börja debattera frågorna istället för att säga vad de ska tycka. Istället för att skriva debattartiklar tror han att den fotografiska och konstnärliga bilden är rätt vapen för att på bara ett par sekunder fånga uppmärksamheten hos människor. Receptet går genom bilder som är väldigt estetiskt tilltalande, men där olika perspektiv krockar. – Man måste hitta på sätt som gör att folk öppnar ögonen och börjar tänka efter på vad de håller på med. Men samtidigt vill jag inte visa mänskor hur det ska vara, jag vill utmana dem att ta ställning själva, säger han. Hur gör man det då? – Man gör dem förbannade. En bildidé som Jon Klarström har och som han hoppas just ska göra människor förbannade är en bild på en kvinna som sitter i en elrullstol. Kvinnan är naken med undantag för ett par högklackade skor. Kvinnan försöker skyla sin kropp, men problemet är bara det att hon själv inte har armar för att göra det. I stället får hennes personliga assistent göra det åt henne.


FAKTA: JON KLARSTRÖM

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM 

19

Foto: Jon Klarström

Ålder: 40 år. Bor: Högsbohöjd i Göteborg. Gör: Fotokonstnär som går under namnet Normfotografen och som är aktiv både på Twitter, Instagram och som driver ett flertal bloggar. Familj: Sonen Mio, 11 år, och sambo


Foto: Jon Klarström

■ HEJA SVERIGE

Fotografen Jon Klarström vänder sig mot medias bild där allt målas i svart eller vitt, där det antingen är hjältar eller offer som beskrivs. – Om man bara skulle måla i gråskala istället för svartvitt skulle allt bli så jävla mycket bättre, säger han.

– Det är helt enkelt en sexualiserad och objektifierad bild av en kvinna i en elrullstol. Det blir en norm som är befäst och felaktig som i sin tur krockar med funktionsnormen. I det uppstår någonting där jag tror många säger att så där får man inte utnyttja människor med behov och det är precis dem jag vill åt. Det är där debatten skapas, säger han. ETT AV DE STÖRSTA problemen som Jon Klarström ser i dag är att alltför mycket av debatten fortfarande målas med svartvita penseldrag, framförallt i media där det oftast är antingen hjältar eller offer som beskrivs. – Antingen är det den här jäveln ”Vi lever kvar i den svartsom slängde rulloch ålade vita tiden fortfarande och stolen sig upp för Kebnekaise eller så är i en sådan verklighet blir det offret som inte de som inte är hjältar au- fått duscha på tre månader, bara för tomatiskt offer istället” att anpassningen tagit för lång tid. Tänk om man skulle definiera alla människor så, antingen är man rockstjärna eller mil bortom chansen att få komma med i Kriminellas revansch i samhället, säger han. Jon Klarström menar att hjälteperspektivet absolut kan vara bra för att uppmuntra människor och visa på att det är värt att kämpa, men samtidigt är poängen att det finns så många som inte har samma möjligheter och som automatisk blir offer eftersom de inte kan övervinna hindren.

20

– Vi lever kvar i den svartvita tiden fortfarande och i en sådan verklighet blir de som inte är hjältar automatiskt offer istället. Om man bara skulle måla i gråskala istället för svartvitt skulle allt bli så jävla mycket bättre, säger han. TANKAR, IDÉER TILL nya bilder och andra sätt att påverka genom är inte Jon Klarströms stora problem. Det är snarare att han själv har en tuff ekonomisk situation i kombination med faktumet att få vill köpa konstnärliga bilder som gör människor förbannade istället för sådana som bara ska hänga på väggen och se vackra ut. Det har inneburit att han redan efter ett halvår tvingats lägga ner sitt fotografiska företag och istället satsa på det som en hobbyverksamhet. – Mitt problem är att jag inte är tillräckligt mystisk för att få ett rockstjärnebreak, vilket egentligen är det jag behöver för att ha råd att förverkliga mina idéer, säger han. Hans dröm är ändå att en dag kunna öppna dörrarna till en egen utställning. Ett recept för att han ska lyckas är att etablera ett samarbete med någon världsberömd fotokonstnär och då få till en gemensam utställning fast med något annorlunda premisser. – Jag vill att taket i utställningshallen ska sänkas till 140 centimeter så att ingen ska kunna gå upprätt. Vill man in och se den här världsberömda fotografen får man antingen krypa eller låna en rullstol. Det är precis så man gör för att tvinga på andra nya och normutmanande perspektivförändringar, säger Jon Klarström. TEXT: CHRISTOPHER KULLENBERG ROTHVALL

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM


2015 firar vi

10

år

• Självständighet • Närhet • Delaktighet Marie Hansson (till höger) har tillsammans med Patrick Hansson och Ann-Louise Hansson fått ett stort erkännande för på vilket sätt de driver verksamheten i Björka Assistans.  Foto: Björka Assistans

Hallå där, Marie Hansson, som driver Björka Assistans, årets Gasellföretag i Skåne län. Hur känns det att vara gasellvinnare? – Det känns helt magiskt! Och väldigt roligt att det är någon från vår bransch! Hur kom det sig att du startade ett assistansföretag? – Jag var verksamhetschef på ett annat assistansföretag. Men jag insåg att jag ville få jobba på mitt eget sätt, nära mina kunder, anhöriga och assistenter. Så jag startade eget i stället, med min dotter som första kund. Hon är idag 23 år och bor nu på ett gruppboende. Maken jobbade som chef på Ericsson. Han har varit med från starten och har skött löFAKTA: BJÖRKA ASSISTANS ner och bokföring. Tillväxt 2011-2014: 1822 procent Det talas mycket om poOmsättning 2014: 44,8 Mkr Antal anställda 2014: 83 litiska beslut som missgynVerksamhet: Personlig assistans nar assistansverksamhet. Om Marie: Marie Hansson har själv ett Hur ser du på branschens autistiskt barn och hade jobbat 30 år förutsättningar idag? inom kommunen med assistansvård – Skillnaden mellan oss innan hon startade eget 2010. Då hade och en del andra bolag är att hon inga brukare, i dag har Björka Assistans 23 brukare. Antalet beviljade vi har en gedigen bakgrund assistanstimmar för brukarna har också inom området. Vi som leder ökat vilket bidragit till tillväxten. Hon verksamheten är socionoblev årets företagare i Lomma kommun mer, LSS-handläggare och 2014 och hösten 2015 Dagens Industris liknande. De som tycker Årets Gasellföretag i Skåne. (Sveriges att branschen är besvärlig största tävling i tillväxt). kanske har för mycket fokus på ekonomi? Vi tänker hela tiden på kunderna, servicen och en god livskvalitet för brukarna. Vi har ofta arbetsplatsträffar, jättenära kontakt med assistenterna, vi är alltid tillgängliga och pratar mycket med kunderna. Vad krävs för att bli framgångsrik i denna bransch? – Att ha hjärtat på rätta stället! Att ständigt tänka på kvalitet och service. Sen har det förstås hjälpt oss att vi har en egen dotter med funktionshinder och vi vet vad det handlar om, hur det är att ha kontakter med myndigheter osv. – När jag rekryterar chefer är det viktigt att de är utbildade inom social omsorg. När det gäller assistenter är det viktigaste att de har rätt inställning, rätt bemötande. Det praktiska kan vi lära dem. Hur ser dina framtidsplaner ut på kort och på lång sikt? – Våra planer är att fortsätta växa, men aldrig på bekostnad av kvalitet och service.

Lokalkontor i Göteborg och Borlänge, möteslokaler i Stenungssund och Kungsbacka Verksamma sedan 2005 Kontakta vår grundare/VD Monika Y Wassberg på 0707-33 49 33 eller monika@otimalassistans.org

Välkommen!

www.optimalassistans.org Skånes Nord Ost Kooperativ är en ekonomisk förening som finns i Kristianstad. Kooperativet arbetar enligt LSS och LASS och syftet är att få större möjlighet till att bestämma över den egna assistansen och arbetssituationen. Service som SNOK erbjuder.

● ● ● ●

Utbildning Ansökningar Rekrytering Arbetsmiljöfrågor

● ● ●

Löneadministration Ekonomisk redovisning Övrig hjälp som du behöver i din arbetsroll.

Om du vill veta mera, kontakta oss gärna på

Skånes Nord Ost Kooperativ Fästningsgatan 19 A, 291 34 Kristianstad Sara Hetzi, verksamhetsledare e-post: snok.sara@gmail.com Ring 044-10 31 14 eller 0703-111 676

TEXT: PETRA HANSSON

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM 

21


■B

Otillgängliga myndigheter Bara ett fåtal uppfyller de grundläggande kriterierna Bara fyra procent av landets myndigheter uppfyller alla de 13 kriterier som krävs för att uppnå full grundläggande tillgänglighet. Det trots att regeringen slagit fast att staten ska prioritera området. Dock ser Myndigheten för delaktighet en positiv utveckling i sin senaste undersökning. ALLA MÄNNISKOR SKA vara lika inför lagen och ha samma möjligheter att ta del av det offentliga samhället. Alla ska kunna använda sig av landets myndigheter, oavsett om det handlar om att begära ut handlingar, plugga på högskola eller ta del av en rättegång. Men alla kan inte det eftersom myndigheterna helt enkelt inte är tillgängliga nog. Nu under hösten har Myndigheten för delaktighet presenterat resultatet av sin årliga enkätundersökning bland landets myndigheter. Totalt svarade 257 myndigheter på frågor om tillgänglighet. Ett av resultaten från undersökningen blev att bara nio av myndigheterna – fyra procent – uppfyller de 13 grundläggande kraven. – Man kan knappast säga att det är positivt att det bara ligger på fyra procent. Undersökningen har pågått sedan 2003 och det har varit en positiv utveckling sedan dess, men det går alldeles för sakta, säger Pedro Landfors, en av utredarna som gjort undersökningen.

berör olika aspekter av begreppet tillgänglighet, så som om myndigheten anpassat sin webbplats, om man åtgärdat brister i de publika utrymmena och personalutrymmena, utsett en person som samordnare för tillgänglighetsfrågor och tagit fram en handlingsplan för arbeDE 13 KRITERIERNA

22

tet. De har alla sin utgångspunkt i lagstiftningen från 2001 om genomförandet av de funktionshinderspolitiska målen där det slås fast att statliga myndigheter ska verka för att personer med funktionsnedsättning ska ges möjlighet till full delaktighet i samhällslivet, genom att den egna verksamheten, informationen och lokalerna ska vara tillgängliga. – Eftersom det ligger en förordning i bakgrunden har man alltid en förhoppning om att resultaten ska bli bättre. Men samtidigt är inte detta så svartvitt, det finns myndigheter som gjort stora framsteg, exempelvis domstolarna, säger Pedro Landfors. OM MAN TITTAR på antalet myndigheter som uppfyller minst 10 av de 13 kriterierna så är siffran uppe i 30 procent. Samtidigt är det fortfarande 23 procent som inte når upp till ens hälften av kriterierna, vilket exempelvis inte Kronofogdemyndigheten, Polismyndigheten och Statens historiska museer gör. Totalt 26 procent av myndigheterna har fått ett sämre resultat i år jämfört med förra året, vilket betyder att de därmed har backat i sitt tillgänglighetsarbete. – Det är ganska svårt att veta varför en viss myndighet tappar, det kan handla om allt från att man gjort en ombyggnation där man inte haft möjlighet att kontrollera tillgängligheten ännu till att man faktiskt fått en utökad kunskap om området och insett att man inte uppfyller kraven, säger Pedro Landfors. EFTERSOM UNDERSÖKNINGEN bygger på att myndigheterna själva ska uppskatta hur väl de uppfyller kriterierna istället för att Myndigheten för delaktighet faktiskt åker ut och mäter, så menar Pedro Landfors att det finns risk för felkällor. Dessutom är lagstiftningen ofta ganska komplicerad även för myndigheterna.

13 KRITERIER FÖR GRUNDLÄGGANDE TILLGÄNGLIGHET • Har handlingsplan • Utsett samordnare • Inventerat stor del av lokaler • Inventerat skriftlig information • Inventerat kommunikationen • Inventerat webbplatsen • Åtgärdat publika utrymmen • Åtgärdat personalutrymmen • Ingår i brandskyddsarbetet • Utbildat personalansvariga • Rutiner för alternativa format • Alternativa format går att beställa och anges i publikationer • Anpassat webbplatsen

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM


– Den här förordningen är ganska luddig. Det finns undantag i den som gör att myndigheterna exempelvis kan ha svårt att veta om de måste göra sig tillgängliga både utåt i kundbemötandet och internt, säger han. Är era krav för höga? – Vi anser inte att kraven är för höga, framförallt inte om vi ser till den förordning som finns där myndigheternas ansvar utmålas när det kommer till tillgängligheten. Men ingen myndighet är perfekt och frågan är om det verkligen går att nå den perfekta tillgängligheten genom att få max poäng i vår öppna jämförelse. Däremot är det en väldigt god bit på vägen. TROTS DE MÅNGA mörka siffrorna finns det en positiv utveckling, bland annat genom att 35 procent av myndigheterna gått framåt när det gäller den grundläggande tillgängligheten. Bryter man sedan upp det på delområdet kommunikation och information där Myndigheten för delaktighet ställer ytterligare 14 krav, så ligger siffran på 48 procent. – Framförallt har domstolarna gått framåt väldigt mycket när det gäller information och kommunikation. Många gånger är tillgänglighet så mycket mer än den rent fysiska och där handlar det om att göra kunskapshöjande insatser för att identifiera sådana brister och det tror jag är något som just Domstolsverket jobbat med, säger Pedro Landfors.

DE 21 STRATEGISKA MYNDIGHETERNAS RESULTAT Avser de 13 grundläggande kraven. Siffran anger antalet uppfyllda krav. Siffran inom parantes anger förändring sedan förra årets undersökning. Konsumentverket Post- och telestyrelsen Specialpedagogiska skolmyndigheten Boverket Brottsoffermyndigheten Försäkringskassan Socialstyrelsen Transportstyrelsen Arbetsmiljöverket Statens kulturråd

13 (0) 13 (0) 13 (0) 12 (0) 12 (0) 12 (0) 12 (+2) 12 (0) 11 (+3) 11 (-2)

Arbetsförmedlingen Migrationsverket Folkhälsomyndigheten Myndigheten för yrkeshögskolan Riksantikvarieämbetet Statens skolverk Trafikverket Domstolsverket Statens skolinspektion Kammarkollegiet

10 (-1) 10 (+2) 9 (0) 9 (-1) 9 (0) 9 (+1) 9 (-1) 8 (0) 8 (+3) 7 (-2)

JUST ATT DET blivit en förbättring inom rättsväsendet är extra positivt eftersom Domstolsverket är en av de totalt 21 strategiska myndigheterna som har ett särskilt ansvar för funktionshinderspolitiken. Andra sådana myndigheter är exempelvis Konsumentverket, Arbetsförmedlingen, Socialstyrelsen och Försäkringskassan. – De är aktörer som har ett viktigt samhällsansvar och som är viktiga för att frågor om exempelvis tillgänglighet ska få vikt i samhället i stort. Och jämfört med andra myndigheter så ligger de bättre till i resultaten, de är längre fram i tillgänglighetsarbetet, säger Pedro Landfors. Tittar man enbart på dessa 21 myndigheter så uppfyller 13 procent alla kriterierna medan 59 procent klarar tio av dem. Tittar man på delområdet lokaler så är det 19 procent som kammar hem full pott och klarar alla de 17 uppställda kraven, exempelvis Arbetsförmedlingen. När det gäller information klarar hela 42 procent av de 21 myndigheterna som uppfyller alla de 14 kraven, exempelvis Socialstyrelsen. TEXT: CHRISTOPHER KULLENBERG ROTHVALL

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM 

23


■ RECENSIONEN

Filmtips för kulna vinterkvällar

V

arje år samma sak: knappt har midsommarsångerna klingat ut förrän mörkret har lagt sig, vi tänder brasor och börjar fundera på årets julklappar. Och vad är väl bättre i vintermörkret än några bra filmer? Här är några favoriter från dvd-hyllan att njuta av, eller ge bort till någon du tycker om. TEMAT FÖR FILMTIPSEN är udda vänskap och vi börjar på Irland, med Inside I’m Dancing. De omaka och något motvilliga vännerna Rory och Michael träffas när den rebelliske Rory flyttar in på det institutionaliserade handikapphem där Michael bor. En sällsam vänskap utvecklas, bland annat grundad i att Rory är en av få som klarar av att förstå vad Michael försöker säga, utan bokstavs- eller teckentavlor. Rory lockar med sig Michael i sin strävan efter något bättre, efter ett eget liv, efter frihet från regler och förmynderi. De flyttar till en egen lägenhet, anställer den vackra, men oerfarna assistenten Siobhan och någonstans här tar filmen fart på allvar. Inside I’m Dancing är en varm komedi av bästa irländska snitt. Det är en film om vänskap i första hand och om funktionshinder i andra hand. Det är en film om beroende och oberoende, om instängdhet, frihet och fördomar, ämnen som skildras genom tydliga symboler; som när vårdarna på handikapphemmet inte har tid att ordna Rorys spikefrisyr varje dag och därigenom berövar honom en bit av hans identitet. Eller som när Rory kräver att få bli gripen av en polis efter att ha FILM stulit en bil tillsammans med INSIDE I’M DANCING några småkillar, men istället SNOW CAKE släpps fri eftersom han med EN OVÄNTAD VÄNSKAP sin funktionsnedsättning inte bedöms vara någon större samhällsfara. FILMEN SNOW CAKE gick för några år sedan de stora scenerna förbi. Det är en oberoende lågbudgetfilm från Kanada, som lyckats placera stjärnskådespelare i de stora rollerna och som hyllades av recensenterna. En ung kvinna liftar med en engelsman på den kanadensiska landsbygden. Bilen blir påkörd av en lastbil och hon dör omedelbart. Han klarar sig oskadd, men fylls av skuldkänslor, och bestämmer sig för att söka upp kvinnas föräldrar. Han hittar mamman, men hon är inte riktigt som han föreställt sig. Sigourney Weaver har hyllats för sin tolkning av den autistiska Linda, mamma till den omkomna Vivienne. Hennes rollprestation har jämförts med Dustin Hoffmans i klassiska Rain Man från 1988. Engelsmannen Alex Hughes, spelas av en av Storbritanniens många framstående karaktärsskådespelare, den karismatiske Alan Rickman. Lindas autism yttrar sig bland annat i ett maniskt behov att hålla ordning omkring sig, med matematisk precision. Det är ett behov hon får utlopp för på sitt jobb på den lokala stormarknaden. Och hon är galen i blinkande leksaker, gillar att dansa till hög musik, hoppa studsmatta och att äta snö. I Alex ögon en ganska udda person, med andra ord. VI AVSLUTAR MED en film som fick betydligt mer uppmärksamhet när den kom, franska En oväntad vänskap, om den motvillige assistenten Driss, kriminellt belastad tuffing från Paris förorter som anställs av den stenrike, totalförlamade aristokraten Philippe, vilket – som titeln anger – blir början på en märklig relation. Både Omar Sy och Francois Cluzet är lysande i huvudrollerna och har du inte redan sett En oväntad vänskap så är det hög tid. ANDREAS KARLSSON

Fotnot: Samtliga filmer finns som dvd eller via flera av de stora streamingtjänsterna.

24

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM


NOTISER ■

– Hassen älskar att titta på bilderna och gör det ofta både morgon och kväll. Då kan vi också samtala om vad han gjort och vad han kanske kommer att göra under kommande dag, berättar hans mamma Lisa.

Digital dagbok förenklar vardagen rar, syskon och andra som är intresserade av att följa barnet eller ungdomen. – Det är en möjlighet för till exempel förSTING hjälper personer att omvandla idéer till framgångsrika företag. Stödet omfattar coachäldrar som reser mycket men ändå vill veta ning i affärsutveckling, en riskkapitalfond, en vad som händer i skolan, konstaterar Yvonne rekryteringstjänst och ett internationellt nätverk av Malmström. investerare, affärskontakter och experter. Responsen från testpanelen har, enligt Yvonne Malmström, varit överväldigande positiv. De har också fått OM MAN HAR barn med in många tips på vad man funktionsvariationer, finns kan lägga till, så de har en ett extra stort behov av en lång önskelista på saker väl fungerande kommuniatt utveckla när pengarna kation mellan skolan och räcker till. hemmet. Lisa Lidgren har Och nästa steg är just en pojke med Downs synatt hitta fler finansiärer. drom. Hon letade hjälpmeHittills har de klarat sig del på nätet. Bland annat med egna satsade pengar hade hon tröttnat på den och lån från ALMI. Nu handskrivna boken som är PictureMyLife med i skickades fram och tillbaka tävlingen Framtidens Enmellan pedagoger och förtreprenörer som arrangeras äldrar. Om man exempelvis av Carnegie och Svenska vill illustrera med bilder, Dagbladet. Där är de med måste man först fotografera, bland tio finalister, och i sen skriva ut i skrivare och Grundarna av PictureMyLife, Yvonne Malmström Grimme, Lisa Lidgren, Maria Skantz och oktober röstades de fram därefter klistra in i boken. Lollo Andström. som ett av de fem föreLisa Lidgren, som är tag som kommer att gå grafisk formgivare, pratade ”Det är en möjlighet för till exempel föräldrar som reser vidare och få presentera ihop sig med två kollegor, sin affärsidé för Carnegies Maria Skantz och Lollo mycket men ändå vill veta vad som händer i skolan” investerare. De är också Andström och kom fram till att det skulle finnas helt andra möjlighe- och för programmering har de tagit hjälp ett STING-företag, vilket innebär att de ter med en digital och webbaserad dagbok. av en extern konsult. Under utvecklingspe- får stöd, hjälp och coachning av Stockholm Och en sådan verkade inte finnas att få tag rioden hade de en fokusgrupp med föräldrar Innovation & Growth, STING. på. Så varför inte ta saken i egna händer? och pedagoger. Innan lanseringen hade de en testperiod, då 28 barn och 76 vuxna testade FRAMTIDSPLANERNA inkluderar bland annat DE TOG KONTAKT med Yvonne Malmström tjänsten. Och i april 2015 lanserades produk- att lägga till fler funktioner i Dagboken, att Grimme, som har erfarenhet av att starta och ten som helt enkelt kallas för PictureMyLife- bygga en app och att bygga färdigt Schemat driva företag. Och i september 2014 bildades Dagboken. Sen kom ett sommarlov emellan, som är en kompletterande tjänst. – Sen vill vi gärna expandera utanför Svebolaget PictureMyLife. så det är först under hösten 2015 som de har riges gränser, berättar Yvonne Malmström – Jag tyckte att idén var fantastisk, säger börjat marknadsföra tjänsten på allvar. Grimme. Yvonne Malmström Grimme, som nu är föTEXT: PETRA HANSSON retagets VD. DAGBOKEN ÄR WEBBASERAD. Därmed kan Företagarna står själva för idéer och design, föräldrarna även bjuda in far- och morföräldKommunikation mellan föräldrar och skola sköts ofta med en anteckningsbok som skickas fram och tillbaka. Kan det göras på ett roligare och effektivare sätt? Denna fråga, som några kreativa kvinnor ställde sig, resulterade i en affärsidé.

FAKTA STING

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM 

25


■ ASSISTANSTIPS

Går det att bli mer lyhörd? Både tipsare och assistenter har i flera tips sagt att assistentyrket är avancerat. Men hur och på vilket sätt det är avancerat finns inget snabbt och enkelt svar.

tenterna det, de jobbar som vanligt men tonar ner den sociala biten. Assistenterna försöker då vara mer i bakgrunden samtidigt som de alltid är närvarande för Christina.

ANDREAS BESKRIVER NÅGOT liknande. Han beskriver sig själv som morgontrött och är HELÉNA SÄGER I TIPSET med just namnet Personlig assistent – ett avancerat yrke ”i det här inte sällan lite irriterad och sur när han vakyrket går det verkligen inte att ’ta av sig huvet nar. Varje morgon vill han att assistenterna och lägga det på hyllan’ – det är ett väldigt kollar vilket humör han är på. Om Andreas är tyst och inbunden vet assistenten att hen komplicerat yrke men det är få ska vara tyst och vänta en till som fattar det. Assistenterna två timmar innan det är dags ”Personliga måste vara lyhörda för signaler att börja prata. ”De vet precis och stämningar. Och den de assistenter hur de ska sköta min hygien, jobbar hos kan ju vara som en berg- och dalbana, det är ju så måste kunna stretcha och klä mig utan att jag behöver säga något.” Men livet är för en del.” det finns också mornar när känna hur han vaknar och är jätteglad KANSKE ÄR DET JUST det ”lyoch känner för att prata: ”Då hörda för signaler och stäm- mycket plats märker ju assistenten det och ningar”, den ordlösa kommu- de ska ta” anpassar sig”, säger han. nikationen, som gör jobbet

avancerat. Flera tipsare har beskrivit hur de vill att deras assistenter ska känna av hur de känner sig och anpassa sig efter det. Christina uttrycker i sitt tips Lyhörda assistenter att hon förväntar sig att assistenterna ska förstå vilket humör hon är på och att de ska anpassa sig till det. När hon är på gott humör är hon väldigt social med sina assistenter men när hennes humör är sämre märker assis-

26

I MÅNGA TIPS BESKRIVS vikten av att assistenterna kan hålla sig i bakgrunden i sociala sammanhang. Lasse säger i tipset Lasses krav på assistenterna, att de ska vara ”diskreta, lite av kameleonter”. Men det kan vara olika mycket beroende på vilket socialt sammanhang det handlar om. I samma tips lägger Lasse till: ”De måste kunna känna hur mycket plats de ska ta”.

Man kan ställa frågan om, och i så fall hur, assistansanvändaren kan göra för att hjälpa assistenterna att bli mer lyhörda och sensibla. Många tipsare säger att de pratar mycket och diskuterar ”jobbet” med assistenterna. Tinas tips Prata, prata, prata är ett exempel på det. Pernilla är mer konkret. I tipset Har inget nedskrivet utan vill ” involvera” assistenterna säger hon att hon är öppen gentemot sina assistenter för att skapa förståelse för hur hon vill ha det: ”Jag involverar mina assistenter i min funktionsnedsättning så de vet vad de ska göra i olika situationer”, säger hon. Genom att prata mycket med assistenterna om sig själv stärker hon deras medvetenhet om henne, hur hon fungerar och hur hon vill ha det. MEN FLERA TIPSARE hyser dock tvivel till att det ska gå att ”träna upp” lyhördhet och tänker att det är en förmåga man antingen besitter eller inte. Caroline säger i tipset Går det att bli mer lyhörd? att de assistenter som har haft den förmågan är de som varit trygga i sig själva. ”De har en förmåga att vara helt närvarande i situationen och är inte heller rädda för att göra fel”. Caroline sållar därför helt enkelt ut de personerna redan under anställningsintervjun. Hon säger att hon ”går mer på en känsla för hur personen verkar vara än vad de faktiskt svarar på frågorna”.

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM

ERIK TILLBERG


behovet av bra personlig assistans • Hjälpsam hjälper alla, unga som gamla

AKTUELLA TIPS I KORTHET

• Vi hjälper er med administration, scheman samt ansökningar till olika instanser

Sammanfattning av några av våra senaste tips

Hur kan man förebygga osäkerhet i yrkesrollen? Veronica diskuterar i det här tipset otrygghet och osäkerhet hos vissa assistenter och vad det kan bero på. Hon anser att både att hon själv och assistenten har ansvar för att det blir bra. Å ena sidan tror hon att det är viktigt att hon själv är tydlig. Å andra sidan, menar hon, är assistentens ansvar stort eftersom det är dennes arbete och hen blir ledig efter jobbet till skillnad mot Veronica, som aldrig blir ”ledig”. Vad Christina söker hos en assistent Christina säger att hon inte är intresserad av referenser eller vad någon har jobbat med tidigare utan vad hon kan tillföra och att de ”klickar med varandra”. Hon menar att assistans ser olika ut för olika brukare. ”Bara för att en assistent har jobbat hos tio olika brukare som varit nöjda innebär det inte att ”samma grej” hos mig blir bra”. Skapa egentid Christina är alltid rak på sak och säger vad hon tycker. När hon känner att hon vill vara ensam ber hon assistenten vänligt sätta sig någon annanstans. Hon kan säga: ”Skulle du kunna gå och sätta dig i köket? Jag tror att jag skulle behöva lite tid för mig själv. Men var lyhörd för när jag behöver din hjälp. Då ropar jag, sms:ar eller ringer jag till dig”. Flera tips om resor I tipset Förberedelser innan resa tar Eva upp en rad praktiska saker att tänka på innan man reser, bland annat olika detaljer i reseavtalet. I tipset Första utlandsresan berättar Louise hur hon ”den hårda vägen” lärde sig att tydligt tala om vad assistenterna kan förvänta sig av resan och att det är Louise vilja som styr. Eva tar i tipset På plats upp viktiga saker att ha i packningen och i tipset Tystnadsplikt och resande beskriver hon hur hon kan hålla resmålet hemligt. Louise säger i tipset Anhöriga som jobbar att hon bara har anhöriga som assistenter när hon reser. Två tips om att ha djur Caroline säger i tipset Förhållningssätt till djur att hon har en pärm där det bland annat står hur assistenterna ska förhålla sig till hennes katt och föräldrarnas hund som hon ofta har hand om. Hon vill känna att det är hon som tar hand om och bestämmer över djuren. Louise säger något liknande i tipset Uppfostra hundar. Hon vill inte att assistenter ska ta egna initiativ kring hennes hundar.

PA-TIPS Assistanstips är ett projekt som drivs av Independent Living Institute med medel från Allmänna arvsfonden. På hemsidan PA-tips.se och på Facebook delar assistansanvändare med sig av sina egna idéer och lösningar på olika problem.

• Godkända av Socialstyrelsen • Besök gärna vår hemsida www.assistansbolagethjalpsam.se ”Ett assistansföretag för funktionshindrade med målet att ge Er en bättre vardag”

För mer information kontakta Mattias eller Lena Tel. 0589-101 77, 070-480 61 85, 073-728 11 66

• För dig som behöver personliga assistenter i vardagen

• Verksamheten bygger på egen erfarenhet som sjuk och E-mail: mattias.hjalpsam@tele2.se behovet av bra personlig assistans

lena.hjalpsam@tele2.se

• Hjälpsam hjälper alla, unga som gamla

TotalAssist är en helt webbaserad tjänst • Vi hjälper er med administration, scheman samt ansökningar till olika instanser för personlig assistans. Det är enkelt att komma igång med schemaläggning,  • Godkända av Socialstyrelsen tidrapportering och elektronisk signering.

TotalAssist

• Besök gärna vår hemsida www.assistansbolagethjalpsam.se

ger en effektiv och säker administration för assistansföretaget med avseende på lagar och regler För Försäkringskassan, mer information kontakta enligt ATL, etc.Mattias eller Lena Tel. 0589-101 77, 070-480 61 85, 073-728 11 66

info@totalassist.se www.totalassist.se E-mail: Aros mattias.hjalpsam@tele2.se Circle AB, 021-448 49 50 lena.hjalpsam@tele2.se

Hur får du den bästa assistansen?

Prata med oss om vårt breda utbildningsprogram för personliga assistenter och om vikten av kompetensutveckling.

LÄMNA TIPS! Har du också tips att dela med dig av? Maila då: johanna@patips.se. Eller ring: 070-687 42 09. Eller skicka meddelande via Facebook. Du väljer själv hur mycket du vill berätta. Du väljer också om du vill synas i text och bild eller om du vill vara anonym.

Personligare assistans sedan 1994

www.lss.se

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM 

27


■ SJUKGYMNASTEN TIPSAR ■ ■ ■ Under vinjetten Sjukgymnasten tipsar bjuder Tidningen Assistans på goda råd och tipsar om verktyg som un-

derlättar vardagen för personliga assistenter och brukare. ■ ■ ■ Andreas Jörgensen och Björn Linde som driver Momentum Ergonomi och Förflyttning är båda legitimerade sjukgymnaster och har även erfarenhet av att arbeta som personlig assistent och att utbilda assistenter inom ergonomi.

Rätt använd är glidskivan ett smidigt hjälpmedel IBLAND KAN DET, på grund av brukarens förutsättningar vara svårt att ställa sig upp och sätta sig ner igen vid förflyttningar mellan två sittande positioner, som sängen och rullstolen. Då kan en glidskiva vara ett alternativ. Brukaren behöver vara delaktig i förflyttningen utifrån sina förutsättningar. Till exempel underlättas förflyttningen av ett självständigt sittande och förmåga att själv dra sig över till rullstolen. En glidskiva kan vara en möjlighet till delaktighet och frihet för personer med nedsatt funktion då den under rätt omständigheter kan användas för förflyttningar till bilen eller till andra sittande positioner.

1.

2.

3.

4.

Brukaren Carolina behöver göra en tyngdöverföring för att få in glidskivan under vänstra sittknölen. Assistenten Emelie stödjer tyngdöverföringen och placerar glidskivan.

OM FÖRFLYTTNINGEN sker till en rullstol behöver ni ta bort fotstöden och armstödet på sidan där förflyttningen görs. Observera att om glipan mellan säng och rullstol är större än vad som är rekommenderat för den glidskiva ni använder, så får ni inte göra förflyttningen. Då behövs en annan glidskiva! Ställ rullstolen snett så undviker ni däcket och ni kommer längre in i rullstolen. DET FINNS MÅNGA sätt som assistenten Emelie kan understödja förflyttningen. Vilken metod som väljs måste alltid vara anpassat utifrån brukarens individuella behov. Till exempel kan Emelie guida rörelsen med sina händer på Carolinas höfter eller sitta framför Carolina så att hon vågar luta sig framåt. Att förflyttas med en glidskiva för med sig vissa risker. Till exempel att användaren kan glida av glidskivan framåt. En utprovning av en glidskiva behöver därför göras i samråd med en arbetsterapeut eller en sjukgymnast som kan göra en individuell riskbedömning.

28

Om Carolina har tillräcklig armstyrka kan hon dra sig över till stolen. Till exempel genom att ta tag i stolens ryggstöd eller rullstolens bortre armstöd. Förflyttningen underlättas om hon lutar sig framåt.

Om det lutar för mycket och Carolina inte får kontakt med underlaget så finns det risk att hon glider av framåt. En förhöjningsplatta under fötterna minskar den risken. Fötterna placeras med den vänstra foten något framför den högra. Carolina gör en liten tyngdöverföring åt vänster och glider på glidskivan tills hon sitter helt på den.

Carolina gör en tyngdöverföring åt höger och trycker in sig den sista biten med höger hand, för att komma hela vägen bak i stolen.

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM


MTM firar allas rätt att läsa DEN 20 NOVEMBER firade MTM (Myndigheten för tillgängliga medier) Barnkonventionens födelsedag med att lyfta fram alla barns rätt till läsning. Det finns många olika sätt att läsa. Vissa läser med ögonen medan andra läser med öronen eller fingrarna. – Hur man läser spelar ingen roll, det är lusten att läsa som är viktig, säger Camilla Batal, marknadschef på MTM. Barn och unga som har en läsnedsättning kan låna talböcker och punktskriftsböcker från MTM. Böckerna hittar man i MTM:s digitala bibliotek Legimus eller genom sitt lokala bibliotek. Webbplatsen Legimus har också filmade boktips, topplistor och tre nya figurer tecknade av Moa Hoff. Just nu pågår en tävling på www.legimus.se för att ge dem namn. – Tillgängliga medier ger fler chansen att bli delaktiga i samhället. Att kunna läsa samma bok som kompisarna är en demokratisk rättighet. I Legimus finns 17 000 böcker för barn. Varje år fylls Legimus barnsidor på med ca 750 nya talböcker. Av dessa gör MTM cirka 500 själva, resten är förvärv bland annat från systerorganisationer i andra länder. De allra flesta talböcker som laddas ner är förstås på svenska men förvärven görs för att ytterligare bredda urvalet på andra språk. Det näst vanligaste nedladdningsspråket är engelska och sedan följer finska, tyska, franska, spanska och arabiska. I Legimus katalog kan man också söka fram punktskriftsböcker, taktila bilderböcker, e-textböcker och böcker på teckenspråk. Det finns också många lättlästa böcker som punktskriftsböcker och talböcker. Årets mest nedladdade bok av barn och ungdomar är just den lättlästa versionen av Jag är Zlatan (Zlatan Ibrahimovic och David Lagercrantz).

LEGIMUS TOPPLISTA 2015, UNGA ANVÄNDARE

r namn til l

www.alminia.se

Nytt namn, samma företag, samma ägare, samma trygghet, fler tjänster

Gör ditt tryggaste val! www.alminia.se

SECURANOVA ASSISTANS ett IT-journalsystem som underlättar bl.a. * dokumentation av genomförd assistans * kvalitetssäkring av dokumentationen * planering, uppföljning och utvärdering * rättssäkerhet och insyn för brukare * systematisk kvalitetsledning * insyn för brukare, beslutsfattare, tillsyn I SecuraNova Assistans utförs den lagstadgade journalföringen och övrig dokumentation för assistansanordnare. Systemet är säkert, lätt att använda, och bidrar till kvalitetsutveckling. Det anpassas till varje anordnares specifika behov. Ca 100 mallar finns färdiga i systemet. Vi utbildar våra drygt 200 kunder i systemet, i journalföring, planering, uppföljning samt även i BBIC. SecuraNova stöder BBIC fullt ut. Exempel på användbara funktioner: - Dokumentera via webben, även på distans. - Assistenter kan journalföra viktiga händelser. - Viktiga händelser som journalförs kan följas upp, utvärderas och utgöra underlag för resultatmätning och jämförelser. - Skapa underlag till Kvalitetsberättelsen. - Integration med Kvalitetsledningssystem.

1. Jag är Zlatan av Zlatan Ibrahimovic och David Lagercrantz (bearbetad till lättläst) 2. Harry Potter och de vises sten av J.K. Rowling 3. Hungerspelen av Suzanne Collins 4. Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren 5. Värre än vanligt av Jeff Kinney

Byte

tillhandahåller

SecuraNova journalsystem är utvecklat helt och hållet för assistansanordnares behov och bygger på vårt journalsystem för vårdgivare. Kontakta oss gärna för information, visning av systemet och möjlighet att testa det. Kontakt: Tel: 0290-712 64, 073-508 54 37 info@securanova.se www.securanova.se Dokumentationssystem sedan 1996 Full koll på läget med SecuraNova Assistans

Telefon: 08-735 86 86 HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM 

29


■ HÄLPMEDELSGUIDEN SITTA  & LIGGA ALC Hjälpmedel Skarpövägen 12 132 38 Saltsjö-Boo 08-7158250 info@alchjalpmedel.se www.alchjalpmedel.se Anatomic SITT AB Terminalgatan 1 603 61 Norrköping 011-161800 info@anatomicsitt.com www.anatomicsitt.com Autoadapt AB Åkerivägen 7 443 61 Stenkullen 0302-25400 contact@autoadapt.se www.autoadapt.se Bericon Lövängsvägen 8 194 45 Upplands-Väsby 08-59094890 bericon@telia.com www.bericon.se BIMA Plastteknik AB Trålvägen 5 432 74 Träslövsläge 0340-41950 info@bimaplastteknik.se www.bimaplastteknik.se Care of Sweden AB Fabriksgatan 5A 514 33 Tranemo 0771-106600 info@careofsweden.se www.careofsweden.se Cema Medical AB Alvsta by 32 137 91 Västerhaninge 08-50035548 info@cemamedical.se www.cemamedical.se Elisabeth Svedin Rehab Borgargatan 18 117 34 Stockholm 0709-695269 elisabeth@svedinrehab.se www.svedinrehab.se Etac Sverige AB Oljevägen 3 334 32 Anderstorp 0371-587300 info@etac.se www.etac.se Eurovema Baldersvägen 38 332 35 Gislaved 0371-390100 info@eurovema.se www.eurovema.se Fysionord AB Sågverksvägen 9 872 93 Lunde 0730-329299 info@fysionord.se www.fysionord.se Gula Rehab Fanérgatan 15 566 33 Habo 036-40500 ac@gulare.com www.gulare.com Göran Sjödéns Rehabshop Rosenlundsgatan 4 411 20 Göteborg 031-7119914 info@rehabshop.com www.rehabshop.se

30

Handicare AB Maskinvägen 17 972 54 Luleå 08-55762200 info@handicare.se www.handicare.se

Mercado Medic Tryffelslingan 14 181 57 Lidingö 08-55514300 info@mercado.se www.mercado.se

Snickarboa i Rämshyttan AB Rämshyttan 348 781 99 Idkerberget 0240-26390 snickarboa@telia.com www.snickarboa.se

Enklare Liv Bleikerveien 17 1387 Asker, Norge 020-377070 post@enklareliv.se www.enklareliv.se

HCK Produkter HB Marmorvägen 8 665 35 Kil 073-8172491 info@hck-produkter.com www.hck-produkter.com

Merivaara AB Karlsbodavägen 41 168 67 Bromma 08-6272950 sales.sweden@merivaara.com www.merivaara.se

Somna AB Panelvägen 16 443 61 Stenkullen 031-3011720 info@somna.eu www.somna.eu

Fysioline Sweden AB Gavenius väg 2 A 141 60 Huddinge 08-7606100 info@fysioline.se online.fysioline.se

Hjälpmedel SAM Johanneslötsvägen 22 806 28 Gävle 026-153500 info.hjalpmedelsam@lg.se www.hjalpnu.se

MerryCare AB S:t Eriksgatan 113, plan 7 113 43 Stockholm 08-54442035 info@merrycare.se www.merrycare.se

Svan Care AB Alvägen 1 771 41 Ludvika 0240-10102 info@svancare.se www.svancare.se

Fysionord AB Sågverksvägen 9 872 93 Lunde 0730-329299 info@fysionord.se www.fysionord.se

Hjälpmedelsteknik Sverige AB Tenngatan 2 234 35 Lomma 040-410780 info@hjalpmedelsteknik.se www.hjalpmedelsteknik.se

Monomak Medical AB Tallbacksg. 11, Hus 7 195 72 Rosersberg 0431-13935 info@monomed.se www.monomed.se

Swereco Rehab AB Barnhusgatan 4 111 23 Stockholm 08-4443820 info@swerecogroup.se www.swereco.se

Gula Rehab Fanérgatan 15 566 33 Habo 036-40500 ac@gulare.com www.gulare.com

Hjälpredan Olskrokstorget 14 416 65 Göteborg 031-266810 info@hjalpredan.se www.hjalpredan.se

Nimacare AB Sigurdvägen 4 182 54 Djursholm 08-51517111 order@nimacare.se www.sjobergsdynan.se

TEMPUR Sealy Sverige AB Torsgatan 4, 4tr 111 23 Stockholm 020-452222 info@tempur.se se.tempur.com

Hjälpmedel SAM Johanneslötsvägen 22 806 28 Gävle 026-153500 info.hjalpmedelsam@lg.se www.hjalpnu.se

Hugia of Sweden Platensgatan 14 582 20 Linköping 013-140440 info@hugia.se www.hugia.se

Närkes Vital AB Finspångsvägen 205 602 09 Norrköping 0585-81350 info@narkesvital.se www.narkesvital.se

Togemo AB Ölkanbo 3 Karlberg 726 91 Skultuna 0722-195969 ingela@togemo.se www.togemo.no/SE

Hjälpredan Olskrokstorget 14 416 65 Göteborg 031-266810 info@hjalpredan.se www.hjalpredan.se

Invacare AB Fagerstagatan 9 163 53 Spånga 08-7617090 sweden@invacare.com www.invacare.se

Parir AB Fabriksgatan 5A 514 33 Tranemo 0771-106600 info@parir.se www.parir.se

Uriform 08-7029774 butiken@uriform.se www.uriform.se

Inerventions AB Ankdammsgatan 35 171 67 Solna 08-41027701 info@inerventions.se www.inerventions.se

Järven AB Bromsvägen 3 891 60 Örnsköldsvik 0660-222850 mailbox@jarven.se www.jarven.se

Pegasos sjukgymnast och handikapphjälpmedel Fäjövägen 58 371 94 Lyckeby 0708-241110 anders@pegasos.se www.pegasos.se

Kuddy KB Stationsgatan 27 195 42 Märsta 0707-945101 info@kuddy.se www.kuddy.se Liko AB Nedre Vägen 100 975 92 Luleå 0920-244700 se.info@hill-rom.com www.liko.se/se/Sverige Liljenberg Care AB Östanväg 43 216 19 Malmö 040-496470 info@liljenbergcare.se www.liljenbergcare.se Mayday Aid AB Arendalsvägen 35 434 39 Kungsbacka 0300-569700 info@maydayaid.se www.maydayaid.se MedNet AB Drottninggatan 22 281 48 Hässleholm 0451-40890 info@mednet.se www.mednet.se

Pernova Hjälpmedel AB Drottninggatan 111 281 48 Hässleholm 0451-705400 info@pernova.se www.pernova.se Primed AB Industrivägen 1 302 41 Halmstad 035-178285 info@primed.se www.primed.se Protecta Medical AB Förrådsvägen 5 901 32 Umeå 090-142625 info@protecta.nu www.protecta.nu Sharpman Engineering AB Hogstad, 595 93 Mjölby 0142-72200 info@sharpman.se www.sharpmanengineering.se Skandinaviska Ortopedtekniska Laboratoriet AB Hälsovägen 1 252 32 Helsingborg 042-139550 info@omkroppen.se www.sol.nu

Varsam AB Slottsgatan 25 703 61 Örebro 019-125505 varsam.ab@varsam.se www.varsam.se

STYRKA & RÖRELSE Actileg AB Träffgatan 2 136 44 Handen 0702-838350 info@actileg.com www.actileg.com Active Care Sverup Uggledalsvägen 47 427 40 Billdal 031-917525 info@activecare.se www.activecare.se Anatomic SITT AB Terminalgatan 1 603 61 Norrköping 011-161800 info@anatomicsitt.com www.anatomicsitt.com Cema Medical AB Alvsta by 32 137 91 Västerhaninge 08-50035548 info@cemamedical.se www.cemamedical.se Elisabeth Svedin Rehab Borgargatan 18 117 34 Stockholm 0709-695269 elisabeth@svedinrehab.se www.svedinrehab.se

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM

Jump & Joy AB Virkesvägen 19 120 30 Stockholm 0705-742028 ylva.dalen@jumpandjoy.se www.hoppolek.se Kebo Care AB Englundavägen 13 171 41 Solna 08-56485030 info@kebocare.se www.kebocare.se Primed AB Industrivägen 1 302 41 Halmstad 035-178285 info@primed.se www.primed.se THUASNE Bégat AB Hammarby Fabriksväg 43 120 30 Stockholm 08-6408317 info@thuasne.se www.thuasne.se Uriform 08-7029774 butiken@uriform.se www.uriform.se

SYN & HÖRSEL Doro AB Magistratvägen 10 226 43 Lund 046-2805000 sales@doro.se www.doro.se


Entomed AB Jägersrovägen 204 213 77 Malmö 040-210090 mailbox@entomed.se www.entomed.se GN Hearing Sverige AB Gårdatorget 2 1tr 412 50 Göteborg 031-800150 info-se@gnhearing.com www.gnresound.se Hörbart Arbetargatan 31 112 45 Stockholm 08-7201400 info@horbart.se www.horbart.se Höron i Skaraborg AB Kungsgatan 9 541 31 Skövde 0500-414161 info@hoeron.se www.hoeron.se Hörsam - LIC Audio AB Kung Hans väg 3 192 68 Sollentuna 0200-111450 info@audionomerna.se www.horsam.se Hörseltjänst Vasagatan 5 241 38 Eslöv 0413-14848 info@horseltjanst.se www.horseltjanst.se ILD International AB Brädgårdsvägen 28 236 32 Höllviken 040-453545 info@ild.nu www.ild.nu Insyn Sverige AB Ankdammsgatan 22 171 43 Solna 010-7053900 info@insyn.se www.insyn.se Ipps - Brostigen AB Hindbärsvägen 24 269 35 Båstad 070-3406120 info@ipps.se www.ipps.se Multilens AB Skinnefjällsvägen 1 435 40 Mölnlycke 031-887550 info@multilens.se www.multilens.se Provista Specialoptik AB Gruvgatan 8 421 30 Västra Frölunda 031-497830 info@provistaab.se www.provista-optik.se Sennberg AB John Ericssonsgatan 10 112 22 Stockholm 08-56616400 mail@sennberg.se sennberg.se Starkey Sweden AB Brännkyrkagatan 80 118 23 Stockholm 08-4424890 info@starkey.se starkey.se

VÅRD & BEHANDLING Active Care Sverup Uggledalsvägen 47 427 40 Billdal 031-917525 info@activecare.se www.activecare.se Aiolos Medical AB Nattvindsgatan 9 652 21 Karlstad 054-534805 air@ailos.se www.aiolos.se Airsonett AB Metallgatan 2E 262 72 Ängelholm 0431-402530 info@airsonett.se www.airsonett.com Apotea AB Sveavägen 166 113 46 Stockholm 08-7509220 info@apotea.se www.apotea.se Camp Scandinavia Karbingatan 38 254 67 Helsingborg 042-252700 kundsupport@camp.se camp.se Care of Sweden AB Fabriksgatan 5A 514 33 Tranemo 0771-106600 info@careofsweden.se www.careofsweden.se Caresia AB Solliden vägen 8 236 42 Höllviken 040-459356 info@caresia.se www.caresia.se Cema Medical AB Alvsta by 32 137 91 Västerhaninge 08-50035548 info@cemamedical.se www.cemamedical.se Coloplast AB Kungsparksvägen 2, 434 39 Kungsbacka 0300-33256 se@coloplast.com www.coloplast.se Entomed AB Jägersrovägen 204 213 77 Malmö 040-210090 mailbox@entomed.se www.entomed.se Erimed international kb Ellipsvägen 11 141 75 Kungens Kurva 08-4495650 info@erimed.se www.erimed.se Flexiwise AB Bäckvägen 22 435 35 Mölnlycke 033-258601 info@flexiwise.com www.flexiwise.com Göran Sjödéns Rehabshop Rosenlundsgatan 4 411 20 Göteborg 031-7119914 info@rehabshop.com www.rehabshop.se

Hjälpmedel SAM Johanneslötsvägen 22 806 28 Gävle 026-153500 info.hjalpmedelsam@lg.se www.hjalpnu.se

PharmaCell AB Vagngatan 20 591 60 Motala 0141-212165 info@pharmacell.se www.pharmacell.se

Infiniti Medical AB Enhagsvägen 9 187 40 Täby 08-7921240 info@infiniti.se www.infiniti.se

Phoniro Systems AB Rörkullsvägen 4 302 41 Halmstad 010-4567200 www.phonirosystems.se

Ipps - Brostigen AB Hindbärsvägen 24 269 35 Båstad 070-3406120 info@ipps.se www.ipps.se MediStore AB Stormbyvägen 2 163 55 Spånga 08-4060660 info@medistore.se www.medistore.se MYoroface AB Sjötullsgatan 16 824 50 Hudiksvall 0650-402237 info@myoroface.com www.myoroface.com Philips Home Healthcare Solutions Knarrarnäsgatan 7 164 70 Kista 08-12045900 www.healthcare.philips.com/ se_sv Plusvardag i Uppsala AB Hållnäsgatan 8B 752 28 Uppsala 018-204120 info@plusvardag.se www.plusvardag.se Primed AB Industrivägen 1 302 41 Halmstad 035-178285 info@primed.se www.primed.se Romalore Göteborgsvägen 35 504 35 Borås 033-412140 info@romalore.se www.romalore.com Össur Nordic Salagatan 16 753 30 Uppsala 018-182200 info@ossur.com

LARM & IT Abilia AB Kung Hans väg 3 192 68 Sollentuna 08-59469400 info@abilia.se www.abilia.se

Aros Circle AB Pilgatan 21 721 30 Västerås 021-4484950 info@totalassist.se www.totalassist.se TotalAssist har utvecklats av IT-konsultföretaget Aros Circle, som har egen erfarenhet av assistans både ur brukarens och anordnarens perspektiv. TotalAssist är en webbaserad tjänst för tidrapportering, schemaläggning och alla till- hörande funktioner utifrån Försäkringskassans och övrigas krav. Ett av målen har varit att ge anordnarna ett lätthanterligt och säkert system, som bidrar till en trygg assistans för brukarna.

Posifon AB Sven Hultins Gata 9C 412 58 Göteborg 031-3608770 info@posifon.se www.posifon.se RehabCenter AB Enhagsvägen 18 187 40 Täby 08-7682500 info@rehabcenter.se Tele Radio Sverige AB Askims Verkstadsväg 4 436 34 Askim 031-7249800 sverige@tele-radio.com www.tele-radio.com ToLarm AB Dr. Forselius gata 6 413 26 Göteborg 0513-10552 info@tolarm.se www.tolarm.se

Avancit AB Tingsvägen 19 191 61 Sollentuna kontakt@avancit.se www.fasttid.se FAST – Det kompletta systemet för assistansbolag FAST är ett webbaserat system med en komplett svit av funktioner för assistansbolag. Från tidplanering, attestering med digital signatur, till FKblanketter och lönehantering med korrekt frånvaro/karensberäkning direkt till lönesystemet! Dessutom journalföring, daganteckningar, vikariehantering, CRM/Samarbete och andra kvalitetshöjande funktioner som effektiviserar och sparar tid. Allt i ett paket till ett bra pris – utan tillägg. Kontakta oss idag för mer information eller en demo. Best Teleprodukter AB Uggledalsvägen 19 427 40 Billdal info@best.se www.best.se Box Play Alleato AB Västgötagränd 5 118 28 Stockholm 08-55065990 info@alleato.se www.alleato.se CareTech AB Nyborgsvägen 197 952 91 Kalix 010-4829000 info@caretech.se www.caretech.se

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM 

Tormax Sverige AB Karins väg 1 194 54 Upplands-Väsby 08-365400 mail@tormax.se www.tormax.se Tvättbart.SE Vivstavägen 5 861 32 Timrå 060-572250 info@mastre.se www.tvattbart.se ZAFE Care Systems Bockebäcksvägen 23 291 73 Önnestad 010-2096210 info@zafe.se www.zafe.se

KOMMUNICERA Abilia AB Kung Hans väg 3 192 68 Sollentuna 08-59469400 info@abilia.se www.abilia.se Frölunda Data AB Askims verkstadsväg 4 436 34 Askim 031-7695560 info@frolundadata.se www.frolundadata.se Gerdtsson & Andersson Gråsparvsvägen 182 227 31 Lunde 0725412420 info@peklampor.se www.peklampor.se Göran Sjödéns Rehabshop Rosenlundsgatan 4 411 20 Göteborg 031-7119914 info@rehabshop.com www.rehabshop.se

31


■ HÄLPMEDELSGUIDEN HEA Medical AB Norra Ågatan 10 416 64 Göteborg 031-157320 info@heamedical.se www.heamedical.se Hjälpmedel SAM Johanneslötsvägen 22 806 28 Gävle 026-153500 info.hjalpmedelsam@lg.se www.hjalpnu.se Hörseltjänst Vasagatan 5 241 38 Eslöv 0413-14848 info@horseltjanst.se www.horseltjanst.se ICAP AB Karl Johansgatan 42 414 59 Göteborg 031-7043099 info@icap.nu www.icap.nu Inläsningstjänst AB Heliosgatan 26 120 30 Stockholm 08-55611550 info@inlasningstjanst.se www.inlasningstjanst.se Insyn Sverige AB Ankdammsgatan 22 171 43 Solna 010-7053900 info@insyn.se www.insyn.se Iris Hjälpmedel AB Sandsborgsvägen 52 122 88 Enskede 08-399400 infohjalpmedel@iris.se www.irishjalpmedel.se LVI Low Vision International AB Verkstadsgatan 5 352 46 Växjö 0470-727700 info@lvi.se www.lvi.se Olinder & Westberg AB Östgötavägen 8 222 25 Lunde 046-124300 mail@ow.se www.ow.se Polar Print Tåggatan 4 973 31 Luleå 0920-203430 info@polarprint.se www.polarprint.se Rehabmodul AB Enspännargatan 10 165 57 Hässelby 08-58358890 info@rehabmodul.se www.rehabmodul.se Tobii Technology AB Karlsrovägen 2D 182 53 Danderyd 08-6636990 sales@tobii.com www.tobii.com/sv Tvättbart.SE Vivstavägen 5 861 32 Timrå 060-572250 info@mastre.se www.tvattbart.se

32

Uriform 08-7029774 butiken@uriform.se www.uriform.se Voxema AB Linslagargränd 5 721 30 Västerås 072-3331519 info@voxema.se www.voxema.se

GREPPA & ÖPPNA Bestic AB c/o Business Hub Årstaängsvägen 21 C 117 43 Stockholm 0733-979338 info@bestic.se www.bestic.se Bioservo Technologies AB Isafjordsgatan 39B 164 40 Kista 08-211710 info@bioservo.com www.bioservo.com Elisabeth Svedin Rehab Borgargatan 18 117 34 Stockholm 0709-695269 elisabeth@svedinrehab.se www.svedinrehab.se Etac Sverige AB Oljevägen 3 334 32 Anderstorp 0371-587300 info@etac.se www.etac.se Greppet AB Spelmansplatsen 6 416 56 Göteborg 031-218549 ann@greppet.se www.greppet.se Gula Rehab Fanérgatan 15 566 33 Habo 036-40500 ac@gulare.com www.gulare.com

MediStore AB Stormbyvägen 2 163 55 Spånga 08-4060660 info@medistore.se www.medistore.se

Anpassarna Gunnérius AB Kraftgatan 8 776 23 Hedemora 0225-286900 info@anpassarna.se www.anpassarna.se

Eurovema Baldersvägen 38 332 35 Gislaved 0371-390100 info@eurovema.se www.eurovema.se

Mun-H-Center Ågrenska Lillövägen 2 Lilla Amundön 436 58 Hovås 031-7509200 mun-h-center@vgregion.se www.mun-h-center.se

Aritco Lift AB Energivägen 7 196 21 Kungsängen 08-12040100 info@aritco.se www.aritco.com

FeAl AB Södra Industriområdet 23 774 68 Horndal 0226-40075 info@feal.se www.feal.se

Armbike Petersburg Nordanå 234 744 97 Järlåsa 018-253533 arm.bike@hotmail.com www.armbike.se

Fysionord AB Sågverksvägen 9 872 93 Lunde 0730-329299 info@fysionord.se www.fysionord.se

Autoadapt AB Åkerivägen 7 443 61 Stenkullen 0302-25400 contact@autoadapt.se www.autoadapt.se

Gate Rehab Development AB Industrigatan 2 330 21 Reftele 0371-31800 info@gaterd.se www.gaterd.se

Plusvardag i Uppsala AB Hållnäsgatan 8B 752 28 Uppsala 018-204120 info@plusvardag.se www.plusvardag.se Snickarboa i Rämshyttan AB Rämshyttan 348 781 99 Idkerberget 0240-26390 snickarboa@telia.com www.snickarboa.se Swede Design Care AB Bysmedsgatan 40 931 54 Skellefteå 070-5295033 rolf@swededesign.se www.swededesign.se Swereco Rehab AB Barnhusgatan 4 111 23 Stockholm 08-4443820 info@swerecogroup.se www.swereco.se Uriform 08-7029774 butiken@uriform.se www.uriform.se Varsam AB Slottsgatan 25 703 61 Örebro 019-125505 varsam.ab@varsam.se www.varsam.se

FÖRFLYTTNING

Göran Sjödéns Rehabshop Rosenlundsgatan 4 411 20 Göteborg 031-7119914 info@rehabshop.com www.rehabshop.se

Ackumulator och Batteri Teknik i Gränna AB Tranåsvägen, Åsa 562 92 Gränna 0390-30313 info@ackumulatorbatteri.se www.ackumulatorbatteri.se

HEA Medical AB Norra Ågatan 10 416 64 Göteborg 031-157320 info@heamedical.se www.heamedical.se

Active Care Sverup Uggledalsvägen 47 427 40 Billdal 031-917525 info@activecare.se www.activecare.se

Hjälpmedel SAM Johanneslötsvägen 22 806 28 Gävle 026-153500 info.hjalpmedelsam@lg.se www.hjalpnu.se

ALC Hjälpmedel Skarpövägen 12 132 38 Saltsjö-Boo 08-7158250 info@alchjalpmedel.se www.alchjalpmedel.se

Hjälpredan Olskrokstorget 14 416 65 Göteborg 031-266810 info@hjalpredan.se www.hjalpredan.se

Anatomic SITT AB Terminalgatan 1 603 61 Norrköping 011-161800 info@anatomicsitt.com www.anatomicsitt.com

LESO Huldrans väg 9 371 53 Karlskrona 0455-311322 info@leso.se www.leso.se

Andréns Bil AB Hantverksgatan 14 434 42 Kungsbacka 0300-18696 andrensbil@telia.com www.handikappspecialisten. com

Bilinredarna Hjalmar Petris väg 30 352 46 Växsjö 0470-733210 info@bilinred.se www.bilinred.se Caresia AB Solliden vägen 8 236 42 Höllviken 040-459356 info@caresia.se www.caresia.se CM Fordonsteknik AB Rörvägen 57 136 50 Haninge 08-50012838 info@cm-fordonsteknik.se www.cm-fordonsteknik.se Decon Wheel Södra Ekeryd 115 314 93 Hyltebruk 0345-40880 info@decon.se www.decon.se Elisabeth Svedin Rehab Borgargatan 18 117 34 Stockholm 0709-695269 elisabeth@svedinrehab.se www.svedinrehab.se Eloped AB Lundavägen 78 212 25 Malmö 040-309292 kontakt@eloped.se www.eloped.se Enklare Liv Bleikerveien 17 1387 Asker 020-377070 post@enklareliv.se www.enklareliv.se Etac Sverige AB Oljevägen 3 334 32 Anderstorp 0371-587300 info@etac.se www.etac.se Euforia Södergatan 38 195 47 Märsta 08-59129250 info@euforia.se www.euforia.se

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM

Gula Rehab Fanérgatan 15 566 33 Habo 036-40500 ac@gulare.com www.gulare.com Göran Sjödéns Rehabshop Rosenlundsgatan 4 411 20 Göteborg 031-7119914 info@rehabshop.com www.rehabshop.se Handicare AB Maskinvägen 17 972 54 Luleå 08-55762200 info@handicare.se www.handicare.se HEA Medical AB Norra Ågatan 10 416 64 Göteborg 031-157320 info@heamedical.se www.heamedical.se Hjälpmedel SAM Johanneslötsvägen 22 806 28 Gävle 026-153500 info.hjalpmedelsam@lg.se www.hjalpnu.se Hjälpmedelsteknik Sverige AB Tenngatan 2 234 35 Lomma 040-410780 info@hjalpmedelsteknik.se www.hjalpmedelsteknik.se Hjälpredan Olskrokstorget 14 416 65 Göteborg 031-266810 info@hjalpredan.se www.hjalpredan.se HRM Care Sävsjöström Sävsjö 6 360 74 Sävsjöström 0474-22020 hrmcare@hrmcare.se www.hrmcare.se Häfla Bruks AB 610 14 Rejmyre 0151-524000 info@hafla.se www.hafla.se


Invacare AB Fagerstagatan 9 163 53 Spånga 08-7617090 sweden@invacare.com www.invacare.se

Panthera AB Gunnebogatan 26 163 53 Spånga 08-7615040 panthera@panthera.se www.panthera.se

Sunrise Medical AB Britta Sahlgrens gata 8 421 31 Västra Frölunda 031-7483700 post@sunrisemedical.se www.sunrisemedical.se

Ipps - Brostigen AB Hindbärsvägen 24 269 35 Båstad 070-3406120 info@ipps.se www.ipps.se

Pegasos sjukgymnast och handikapphjälpmedel Fäjövägen 58 371 94 Lyckeby 0708-241110 anders@pegasos.se www.pegasos.se

Svan Care AB Alvägen 1 771 41 Ludvika 0240-10102 info@svancare.se www.svancare.se

Kalea Specialhissar AB Hulda Lindgrens gata 4 421 31 Västra Frölunda 031-490440 info@kalea.se www.kalealifts.com Liko AB Nedre Vägen 100 975 92 Luleå 0920-244700 se.info@hill-rom.com www.liko.se/se/Sverige Mayday Aid AB Arendalsvägen 35 434 39 Kungsbacka 0300-569700 info@maydayaid.se www.maydayaid.se MedNet AB Drottninggatan 22 281 48 Hässleholm 0451-40890 info@mednet.se www.mednet.se Melins sjukvårdsbutik Kungsgatan 53 111 22 Stockholm 08-106713 info@melinssjukvardsbutik.se www.melinssjukvardsbutik.se Mercado Medic Tryffelslingan 14 181 57 Lidingö 08-55514300 info@mercado.se www.mercado.se Merivaara AB Karlsbodavägen 41 168 67 Bromma 08-6272950 sales.sweden@merivaara.com www.merivaara.se MerryCare AB S:t Eriksgatan 113, plan 7 113 43 Stockholm 08-54442035 info@merrycare.se www.merrycare.se Minicrosser AB Bultgatan 28 442 40 Kungälv 0303-245200 info@minicrosser.se www.minicrosser.se MPR Lifts AB Åvägen 4 232 91 Arlöv 040-432944 info@mprlift.nu www.mprlift.nu Nordic Activity AB Lokegatan 5 263 37 Höganäs 042-147860 nordic@nordicactivity.se www.nordicactivity.se

Permobil AB Per Uddéns väg 20 861 36 Timrå 060-595900 sales@permobil.se www.permobil.se Pernova Hjälpmedel AB Drottninggatan 111 281 48 Hässleholm 0451-705400 info@pernova.se www.pernova.se Plusvardag i Uppsala AB Hållnäsgatan 8B 752 28 Uppsala 018-204120 info@plusvardag.se www.plusvardag.se POPAB Västermovägen 78 125 40 Älvsjö 08-991220 info@popab.se www.popab.se Primed AB Industrivägen 1 302 41 Halmstad 035-178285 info@primed.se www.primed.se Rebase AB Svarvaregatan 19A 442 34 Kungälv 0303-14250 rebase@rebase.se www.rebase.se Rehabhuset Borringia AB Sibo Sandersberg 3453 823 91 Kilafors 0278-650740 borringia@telia.com www.borringia.se Salubrious AB Nääs Fabriker 5021 448 51 Tollared 031-7104470 order@salubrious.se www.salubrious.se Sharpman Engineering AB Hogstad 595 93 Mjölby 0142-72200 info@sharpman.se www.sharpmanengineering.se Skandinaviska Ortopedtekniska Laboratoriet AB Hälsovägen 1 252 32 Helsingborg 042-139550 info@omkroppen.se www.sol.nu Sodexo Hjälpmedelsservice Rissneleden 6 174 53 Sundbyberg 08-57885200 info.hjalpmedelsservice.se@ sodexo.com www.sodexohjalpmedelsservice.se

Swereco Rehab AB Barnhusgatan 4 111 23 Stockholm 08-4443820 info@swerecogroup.se www.swereco.se THUASNE Bégat AB Hammarby Fabriksväg 43 120 30 Stockholm 08-6408317 info@thuasne.se www.thuasne.se Top Hygien Nordic AB Slöjdgatan 23-25 703 63 Örebro 019-164130 info@tophygien.se www.tophygien.se Tormax Sverige AB Karins väg 1 194 54 Upplands-Väsby 08-365400 mail@tormax.se www.tormax.se Trident Industri AB Metallgatan 27 262 72 Ängelholm 0431-449500 info@trident.se www.trident.se Tunbjers Hjälpmedel AB Klockarebolsvägen 7 290 34 Fjälkinge 044-50190 info@tunbjer.se www.tunbjer.se Uriform 08-7029774 butiken@uriform.se www.uriform.se Varsam AB Slottsgatan 25 703 61 Örebro 019-125505 varsam.ab@varsam.se www.varsam.se Västia AB Bäckvägen 26 463 33 Lilla Edet 031-943526 info@vastia.se www.vastia.se Wennergrens Hiss AB Industrigatan 1 520 25 Dalum 0321-32040 info@wennergrenshiss.com www.wennergrenshiss.com Zoomability AB Glödgargränd 3 721 30 Västerås 021-415300 info@zoomability.com www.zoomability.com

KLÄDER & SKYDD Back on Track AB Sofielundsgatan 5 A 753 23 Uppsala 018-590555 info@backontrack.se www.backontrack.com Elisabeth Svedin Rehab Borgargatan 18 117 34 Stockholm 0709-695269 elisabeth@svedinrehab.se www.svedinrehab.se Enklare Liv Bleikerveien 17 1387 Asker, Norge 020-377070 post@enklareliv.se www.enklareliv.se Erimed international kb Ellipsvägen 11 141 75 Kungens Kurva 08-4495650 info@erimed.se www.erimed.se Etac Sverige AB Oljevägen 3 334 32 Anderstorp 0371-587300 info@etac.se www.etac.se Euforia Södergatan 38 195 47 Märsta 08-59129250 info@euforia.se www.euforia.se Gula Rehab Fanérgatan 15 566 33 Habo 036-40500 ac@gulare.com www.gulare.com Göran Sjödéns Rehabshop Rosenlundsgatan 4 411 20 Göteborg 031-7119914 info@rehabshop.com www.rehabshop.se HEA Medical AB Norra Ågatan 10 416 64 Göteborg 031-157320 info@heamedical.se www.heamedical.se Hipsaver 031-3608036 kontakt@hipsaver.se www.hipsaver.se Hjälpmedel SAM Johanneslötsvägen 22 806 28 Gävle 026-153500 info.hjalpmedelsam@lg.se www.hjalpnu.se Hjälpredan Olskrokstorget 14 416 65 Göteborg 031-266810 info@hjalpredan.se www.hjalpredan.se KAO Rehab Skaraborgsvägen 35 E 506 30 Borås 076-4010098 kaorehabsverige@live.se www.kaorehab.com

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM 

Klaveness Medical AB Prästängsvägen 36 452 33 Strömstad 0526-60788 info@klaveness.se www.klaveness.no/sv/aboutus/sweden Klädvalet Sverige Signalistgatan 2 721 31 Västerås 021-62015 info@kladvalet.se www.kladvalet.se LEGA Wear Källängsgatan 6 A 426 79 Västra Frölunda 031-3408098 info@legawear.com www.legawear.com Lindströms konfektion Espeboda 593 96 Västervik 0490-23800 info@049023800.se www.lindstromskonfektion. com Mabs int AB Importgatan 46 602 28 Norrköping 011-330005 info@mabs.se www.mabs.se medi Sweden AB Vespergränd 31 192 72 Sollentuna 08-969798 info@medi.se www.medi.se Mediband AB Ryssviksvägen 2 131 36 Nacka 08-7162515 info@mediband.se www.mediband.se MediStore AB Stormbyvägen 2 163 55 Spånga 08-4060660 info@medistore.se www.medistore.se Melins sjukvårdsbutik Kungsgatan 53 111 22 Stockholm 08-106713 info@melinssjukvardsbutik.se www.melinssjukvardsbutik.se Monomak Medical AB Tallbacksg. 11, Hus 7 195 72 Rosersberg 0431-13935 info@monomed.se www.monomed.se NordiCare Ortopedi+Rehab AB Solrosvägen 1 263 62 Viken 042-352220 info@nordicare.se www.nordicare.se Plusvardag i Uppsala AB Hållnäsgatan 8B 752 28 Uppsala 018-204120 info@plusvardag.se www.plusvardag.se Salubrious AB Nääs Fabriker 5021 448 51 Tollared 031-7104470 order@salubrious.se www.salubrious.se

33


■ HÄLPMEDELSGUIDEN Sanicare AB Skreavägen 15 311 44 Falkenberg 0346-715530 sanicare@sanicare.se www.sanicare.se

Göran Sjödéns Rehabshop Rosenlundsgatan 4 411 20 Göteborg 031-7119914 info@rehabshop.com www.rehabshop.se

Euforia Södergatan 38 195 47 Märsta 08-59129250 info@euforia.se www.euforia.se

Mayday Aid AB Arendalsvägen 35 434 39 Kungsbacka 0300-569700 info@maydayaid.se www.maydayaid.se

Sanicare AB Skreavägen 15 311 44 Falkenberg 0346-715530 sanicare@sanicare.se www.sanicare.se

Skandinaviska Ortopedtekniska Laboratoriet AB Hälsovägen 1 252 32 Helsingborg 042-139550 info@omkroppen.se www.sol.nu

KOMIKAPP Stormhallsvägen 4 432 32 Varberg 0340-666870 info@komikapp.se www.komikapp.se

Firma Margareta Hedin Vegagatan 5 113 29 Stockholm 070-5592536 margareta.hedin@femia.se www.femia.se

MediStore AB Stormbyvägen 2 163 55 Spånga 08-4060660 info@medistore.se www.medistore.se

Pajala Klockan Kengis 154 984 92 Pajala 0978-62075 kontakt@pajalaklockan.com www.pajalaklockan.com

Gate Rehab Development AB Industrigatan 2 330 21 Reftele 0371-31800 info@gaterd.se www.gaterd.se

Minicrosser AB Bultgatan 28 442 40 Kungälv 0303-245200 info@minicrosser.se www.minicrosser.se

Sodexo Hjälpmedelsservice Rissneleden 6 174 53 Sundbyberg 08-57885200 info.hjalpmedelsservice.se@ sodexo.com www.sodexohjalpmedelsservice.se

Sodexo Hjälpmedelsservice Rissneleden 6 174 53 Sundbyberg 08-57885200 info.hjalpmedelsservice.se@ sodexo.com www.sodexohjalpmedelsservice.se Teamolmed Pjäsgatan 2 553 05 Jönköping 036-300150 jonkoping@teamolmed.se www.teamolmed.se TLC Medical Roskarlsvägen 5 756 51 Uppsala 070-3245647 info@forwardarchsweden.com www.forwardarchsweden.com Uriform 08-7029774 butiken@uriform.se www.uriform.se Varsam AB Slottsgatan 25 703 61 Örebro 019-125505 varsam.ab@varsam.se www.varsam.se Össur Nordic Salagatan 16 753 30 Uppsala 018-182200 info@ossur.com

KOGNITIVA HJÄLPMEDEL Abilia AB Kung Hans väg 3 192 68 Sollentuna 08-59469400 info@abilia.se www.abilia.se Elisabeth Svedin Rehab Borgargatan 18 117 34 Stockholm 0709-695269 elisabeth@svedinrehab.se www.svedinrehab.se Euforia Södergatan 38 195 47 Märsta 08-59129250 info@euforia.se www.euforia.se Flexénita Sunnerstavägen 58 186 70 Brottby 08-51241803 info@flexenita.se www.flexenita.se Frölunda Data AB Askims verkstadsväg 4 436 34 Askim 031-7695560 info@frolundadata.se www.frolundadata.se

34

PharmaCell AB Vagngatan 20 591 60 Motala 0141-212165 info@pharmacell.se www.pharmacell.se RehabCenter AB Enhagsvägen 18 187 40 Täby 08-7682500 info@rehabcenter.se Rehabmodul AB Enspännargatan 10 165 57 Hässelby 08-58358890 info@rehabmodul.se www.rehabmodul.se Sanicare AB Skreavägen 15 311 44 Falkenberg 0346-715530 sanicare@sanicare.se www.sanicare.se Uriform 08-7029774 butiken@uriform.se www.uriform.se

BADRUM & HYGIEN Anatomic SITT AB Terminalgatan 1 603 61 Norrköping 011-161800 info@anatomicsitt.com www.anatomicsitt.com Bano Sverige AB Malmskillnadsgatan 58 111 38 Stockholm 08-301110 post@bano.se www.bano.se Caresia AB Solliden vägen 8 236 42 Höllviken 040-459356 info@caresia.se www.caresia.se Elisabeth Svedin Rehab Borgargatan 18 117 34 Stockholm 0709-695269 elisabeth@svedinrehab.se www.svedinrehab.se Etac Sverige AB Oljevägen 3 334 32 Anderstorp 0371-587300 info@etac.se www.etac.se

Gula Rehab Fanérgatan 15 566 33 Habo 036-40500 ac@gulare.com www.gulare.com

Mun-H-Center Ågrenska Lillövägen 2 Lilla Amundön 436 58 Hovås 031-7509200 mun-h-center@vgregion.se www.mun-h-center.se

Göran Sjödéns Rehabshop Rosenlundsgatan 4 411 20 Göteborg 031-7119914 info@rehabshop.com www.rehabshop.se

Nordic Activity AB Lokegatan 5 263 37 Höganäs 042-147860 nordic@nordicactivity.se www.nordicactivity.se

Handicare AB Maskinvägen 17 972 54 Luleå 08-55762200 info@handicare.se www.handicare.se

Pernova Hjälpmedel AB Drottninggatan 111 281 48 Hässleholm 0451-705400 info@pernova.se www.pernova.se

HCK Produkter HB Marmorvägen 8 665 35 Kil 073-8172491 info@hck-produkter.com www.hck-produkter.com

Plusvardag i Uppsala AB Hållnäsgatan 8B 752 28 Uppsala 018-204120 info@plusvardag.se www.plusvardag.se

HEA Medical AB Norra Ågatan 10 416 64 Göteborg 031-157320 info@heamedical.se www.heamedical.se

Pressalit AB Färögatan 33 164 51 Kista 08-4441930 se@pressalit.com www.sv.pressalit.com

Hjälpmedel SAM Johanneslötsvägen 22 806 28 Gävle 026-153500 info.hjalpmedelsam@lg.se www.hjalpnu.se

Primed AB Industrivägen 1 302 41 Halmstad 035-178285 info@primed.se www.primed.se

HRM Care Sävsjöström Sävsjö 6 360 74 Sävsjöström 0474-22020 hrmcare@hrmcare.se www.hrmcare.se

Rebex Hygiene Storgatan 44 590 36 Kista 0494-71818 info@rebex.se www.rebex.se

Ifö Sanitär AB Folkets Husgatan 1 295 31 Bromölla 0456-48000 info@ifo.se www.ifo.se

Rehabhuset Borringia AB Sibo Sandersberg 3453 823 91 Kilafors 0278-650740 borringia@telia.com www.borringia.se

Invacare AB Fagerstagatan 9 163 53 Spånga 08-7617090 sweden@invacare.com www.invacare.se

Salubrious AB Nääs Fabriker 5021 448 51 Tollared 031-7104470 order@salubrious.se www.salubrious.se

Kebo Care AB Englundavägen 13 171 41 Solna 08-56485030 info@kebocare.se www.kebocare.se

SUNDAB Dumpervägen 8 142 50 Skogås 08-6448818 info.sundab@telia.com www.sundab.eu Svan Care AB Alvägen 1 771 41 Ludvika 0240-10102 info@svancare.se www.svancare.se Swereco Rehab AB Barnhusgatan 4 111 23 Stockholm 08-4443820 info@swerecogroup.se www.swereco.se Tenabutiken.se 0325-145146 tena@a-logistik.se www.tenabutiken.se Top Hygien Nordic AB Slöjdgatan 23-25 703 63 Örebro 019-164130 info@tophygien.se www.tophygien.se Trident Industri AB Metallgatan 27 262 72 Ängelholm 0431-449500 info@trident.se www.trident.se Uriform 08-7029774 butiken@uriform.se www.uriform.se Varsam AB Slottsgatan 25 703 61 Örebro 019-125505 varsam.ab@varsam.se www.varsam.se Villeroy & Boch Gustavsberg AB Chamottevägen 15 447 29 Vårgårda 08-57039100 info@gustavsberg.com www.gustavsberg.com Västia AB Bäckvägen 26 463 33 Lilla Edet 031-943526 info@vastia.se www.vastia.se

Det sker kontinuerligt förändringar inom utbudet av hjälpmedel. För uppdaterad sammanställning av hjälpmedelsföretag hänvisar vi till www.hjalpmedelsguiden.com. Saknas ditt företag? Skicka företagets basupp­gifter till info@justmedia.se

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM


ER NS

f

LÄKARE

U TA

n vä

ta ö re g s

N GRÄ


POSTTIDNING B Returer till: Just Rivista AB Mässans gata 14 412 51 Göteborg

Permobil Sverige

Med vår långa erfarenhet och rikstäckande verkstäder skapar vi bästa förutsättningar för ett aktivt liv med bil. Kontakta oss för en kostnadsfri utprovning! MÖT OSS PÅ HÖSTENS EVENEMANG 14 oktober, Öppet hus på Permobil bilanpassning i Stockholm 19-20 oktober, Funka för Livet i Halmstad www.permobil.se, 0225-774000

Assistans nr 4 2015  
Assistans nr 4 2015  

Politiskt, fackligt och kommersiellt obunden tidning om assistanstjänster