Page 1

2

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012

Ένας Ροπωτιανός επιστήµονας που αγαπά τους κτηνοτρόφους Στην µεγάλης πανελλαδικά κυκλοφορίας εφηµερίδα “ΕΘΝΟΣ” την Κυριακή 25 Σεπτεµβρίου 2011 υπήρχε ένα δισέλιδο ρεπορτάζ-αφιέρωµα στον επίκουρο καθηγητή της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης, τον συγχωριανό µας κ. Γιώργο Αρσένο, µε τίτλο «από το αµφιθέατρο στο στάβλο». Με αφορµή αυτό το αφιέρωµα δηµοσιεύτηκε στον “διάλογο” το παρακάτω σχόλιο. Το αφιέρωµα έχει διπλό ενδιαφέρον για το νοµό µας. Πρώτον γιατί ο Γιώργος Αρσένος κατάγεται από το Ροπωτό, όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια και δεύτερο και σηµαντικότερο γιατί διαπραγµατεύεται ένα θέµα που αφορά το σύνολο βέβαια της χώρας αλλά και ιδιαίτερα τα Τρίκαλα, δηλαδή το µέλλον της

κτηνοτροφίας. Στόχος του Γιώργου Αρσένου και των συνεργατών του είναι να προσδιορίσει σε ποιους τοµείς µπορεί η ελληνική κτηνοτροφία να αναδειχθεί και να έχει εξαγωγικές βλέψεις και πως µπορεί το δηµόσιο να στηρίξει την πρωτογενή παραγωγική πηγή, δηλαδή τον Έλληνα κτηνοτρόφο. Είναι ζήτηµα ζωής, για την ελληνική κτηνοτροφία να βγάλει κρέας µε όνοµα και να πάψει να πουλάει «κρέας στο τσιγκέλι», όπως λέει ο κ. Αρσένος. Με αφορµή και τη διήµερη εκδήλωση προβολής των Τρικαλινών προ]όντων, στα οποία ξεχωριστή θέση κατέχει το κρέας, µας προκαλεί θλίψη το ότι σήµερα η Ελλάδα, µια χώρα που θεωρείται αγροτική, παράγει µόνο το 24% από το κρέας που καταναλώνει! Ενώ θα έπρεπε όχι µόνο να είναι αυτάρκης αλλά και να εξάγει κρέας, επώνυµο και τυποποιηµένο, στις αγορές όλου του κόσµου. Προς αυτή την κατεύθυνση ο συµπολίτης µας επιστήµονας και οι συνεργάτες του δίνει µεγάλο αγώνα γυρίζοντας τη χώρα από την Κρήτη µέχρι την Αλεξανδρούπολη και παρέχοντας αφιλοκερδώς τις συµβουλές του σε πολλούς παραγωγούς. Νοµίζουµε πως και τα Τρίκαλα θα πρέπει να ζητήσουν, σε θεσµικό επίπεδο, τις γνώσεις και τις προτάσεις του... ∆.Κ.

Το πανέµορφο Ροπωτό σε καρτ-ποστάλ της ΤΕ∆Κ Τα Χριστούγεννα του 2011 στον Μύλο Ματσόπουλου, στα Τρίκαλα έγιναν πλούσιες πολιτιστικοψυχαγωγικές εκδηλώσεις µε τίτλο «Μύλος των Ξωτικών» και αποτέλεσαν πόλο έλξης για δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας. ∆ιαφηµίστηκε έτσι ο νοµός παντού. Στο περίπτερο του ∆ήµου ανάµεσα στα άλλα ενηµερωτικά και διαφηµιστικά φυλλάδια που διανέµονταν στους επισκέπτες ήταν και ένα καρτ-ποστάλ της ΤΕ∆Κ στο οποίο πρώτο-πρώτο «φιγουράριζε» το Ροπωτό, πανέµορφο και καταπράσινο και ακολουθούσαν τα Μετέωρα µε την Καλαµπάκα και στη συνέχεια τµήµα του Ληθαίου εντός της πόλης των Τρικάλων. Το δε Ροπωτό «εκπροσωπούσε» τα ορεινά Τρίκαλα και την Πίνδο.

Ο Ροπωτιανός ∆ηµήτριος Γ. Τσόλας Β΄ Aντιπρόεδρος του Επιµελητηρίου

Στον 18ο χρόνο ο «διάλογος»

Η

γνωστή εβδοµαδιαία εφηµερίδα του νοµού µας «διάλογος» την οποία ίδρυσε και διευθύνει ο συγχωριανός µας ∆ηµήτριος Νικ. Κρούπης, συµπλήρωσε πρόσφατα 17 χρόνια συνεχούς κυκλοφορίας και εισήλθε στον 18ο. Το ∆.Σ. εύχεται να τα εκατοστήσει και ευχαριστεί για την προβολή όλων των εκδηλώσεων του Συλλόγου αλλά και γενικότερα την ανάδειξη των προβληµάτων της ευρύτερης περιοχής µας, καθώς και για τη σηµαντική συµβολή του στην έκδοση της εφηµερίδας του Συλλόγου µας “ΡΟΠΩΤΙΑΝΑ ΝΕΑ”. Το ∆.Σ.

Ο συγχωριανός µας ∆ηµήτριος Γεωργίου Τσόλας, εκτός από διευθυντής του ΚΤΕΛ Τρικάλων, από τον περασµένο ∆εκέµβριο κατέχει και τη θέση του Β΄ Αντιπροέδρου του Επιµελητηρίου Τρικάλων. Ο κ. Τσόλας εκλέγεται συνεχώς στις εκλογές του Επιµελητηρίου, από το 2011 και χαίρει µεγάλης εκτίµησης στο σύνολο των επαγγελµατιών-επιχειρηµατιών του νοµού µας. Το ∆.Σ. του Συλλόγου τον συγχαίρει θερµά και του εύχεται πάντα επιτυχίες.

∆ιεθνής ∆ιάκριση για την συγχωριανή µας Αγορίτσα Κ. Κρούπη Το δοκίµιο της που επικεντρώνεται στην θρησκευτική διάσταση του λογοτεχνικού έργου του γνωστού Αµερικανού συγγραφέα Ernest Hemingway (Έρνεστ Χεµινγουέη) δηµοσιεύθηκε στο παγκοσµίου φήµης ακαδηµα]κό περιοδικό “The Hemingway Review” που εκδίδει το Πανεπιστήµιο του Idaho (Α]ντάχο), U.S.A. Το εν λόγω περιοδικό κυκλοφορεί ευρέως σε πανεπιστηµιακά ιδρύµατα και βιβλιοθήκες ανά τον κόσµο. Το δε δοκίµιο αποτελεί τµήµα της µεταπτυχιακής διατριβής της Α. Κρούπη στο Πανεπιστήµιο της Ν. ∆ανίας, Odense. Η µετάφραση του άρθρου θα δηµοσιευτεί στον «δ».

ROPOTIANA NEA 2012  

ROPOTO NEWS 2012: INTERNATIONAL DISTINCTION

Advertisement