Page 1

∆ΕΥΤΕΡΑ 4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010

Με τους Μωµόγερους στη Λιβερά η Εύξεινος Λέσχη Τρικάλων Η

Αναχώρησε το Σάββατο οµάδα της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων και Μικρασιατών Ν. Τρικάλων για την Τραπεζούντα του πάλε ποτέ ιστορικού Πόντου.

οµάδα επρόκειτο να λάβει µέρος χθες σε εκδηλώσεις από κοινού µε το παγκοσµίου φήµης Ελληνικό Σωµατείο διάσωσης και διάδοσης της πολιτιστικής µας κληρονοµιάς «Οι Μωµόγεροι», µε κορυφαία αυτήν όπου και αναβιώνει το δρώµενο των Μωµόγερων στη Λιβερά της Τραπεζούντας (σηµερινό Yazlik koyu). Η αναβίωση του εθίµου γίνεται µε τη συνεργασία των Τουρκικών τοπικών Αρχών, του ∆ηµάρχου Ματσούκας Ertugrul Genc και του Νοµάρχη Τραπεζούντας Recep Kizilcik. «Η πρωτοχρονιά του 2009, ήταν η πρώτη φορά που έπειτα από 87 ολόκληρα χρόνια το έθιµο επέστρεψε στον τόπο όπου για χιλιάδες χρόνια τελούταν στην αυθεντική του µορφή από τους εκεί Έλληνες. Η

Η τρισδιάστατη ταινία επιστηµονικής φαντασίας έχει εισπράξει µέχρι σήµερα, µόνο από τις Ηνωµένες Πολιτείες και τον Καναδά περισσότερα από 350 εκατοµµύρια δολάρια και άλλα 670 εκατοµµύρια δολλάρια από τον υπόλοιπο κόσµο. Όπως είπε ο Τσαντ Χάρτιγκαν, αναλυτής της εταιρείας, «ουδέποτε µια ταινία δεν έφτασε σε τόσο µικρό χρονικό διάστηµα το ένα δισ. δολάρια». Προέβλεψε µάλιστα ότι δεν αποκλείεται οι εισπράξεις να φτάσουν τα 4 δισ.

Πολιτιστικά Μια λαµπερή συναυλία!

πρωτοχρονιά του 2010 σηµατοδοτεί την επάνοδο και τη συνέχιση του δρώµενου ως πολιτιστικού θεσµού πλέον. Ενός θεσµού που ευελπιστούµε όχι απλά να προάγει τον Πολιτισµό αλλά παράλληλα να αποτελέσει γέφυρα φιλίας µεταξύ των δύο λαών και να συµβάλλει στην διατήρηση της Ειρήνης», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων και Μικρασιατών Νοµού Τρικάλων.

Ρεκόρ εισπράξεων κάνει το Avatar Παγκόσµιο ρεκόρ εισπράξεων κάνει η κινηµατογραφική υπερπαραγωγή Avatar του Τζέιµς Κάµερον, οι οποίες ξεπερνούν το ένα δισεκατοµµύριο δολάρια µέσα σε 17 ηµέρες, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή η εταιρεία Exhibitor Relations.

15 (5)

Την περασµένη Τρίτη η Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου δεν έλαµπε µόνο από τα πολύχρωµα φανταχτερά χριστουγεννιάτικα στολίδια. Έλαµπε και από το πλήθος κόσµου που συνέρευσε προκειµένου να απολαύσει από κοντά τις αστραφτερές παρουσίες της Ευριδίκης και του ∆ηµήτρη Κοργιαλά.

Ό

λα άρχισαν κατά τις 20.30 όταν στην ειδικά διαµορφωµένη εξέδρα ανέβηκε η καταξιωµένη και γνωστή σε όλους µας Ευριδίκη. Το κοινό- εφηβικό, παιδικό, ενήλικο- ένα συνοθύλλευµα όλων των ηλικιών και κοινωνικών τάξεων από γυµνασιόπαιδα έως υποµονετικές γιαγιάδες και παππούδες µε τα εγγόνια τουςαναρίγησε. Η ατµόσφαιρα ήδη ζεσταµένη από την χαρισµατική φωνή του ∆. Κοργιαλά και τους ρυθµούς της ορχήστρας ηλεκτρίστηκε ακόµη περισσότερο. Η Ευριδίκη, απλή, προσιτή, πρόσχαρη, καλωσόρισε και ευχαρίστησε το Τρικαλινό κοινό για την εκεί παρουσία του, ζητώντας παράλληλα και την ενεργή συµµετοχή του στο µουσικό rock/pop πανηγύρι που θα ακολουθούσε. Και πράγµατι, δειλά στην αρχή, αλλά σταθερά ανοδικά, η αγάπη, η περιέργεια, η λατρεία του κοινού µετατράπηκε σε ένα ενεργειακό ξέσπασµα που σηµάδεψε το κεφάτο µουσικό ταξίδι της βραδιάς. Ερµηνεύοντας παλιές και νέες επιτυχίες από την δισκογραφία τους αλλά και πολλές διασκευές από το Ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο, η Ευριδίκη και ο Κοργιαλάς κατάφεραν µε πρωτοφανή ένταση, ορµή, συναίσθηµα και µε την απαράµιλλη σκηνική τους παρουσία να αιχµαλωτίσουν βλέµµατα και καρδιές, να κλέψουν τις εντυπώσεις και το κυριότερο, να µας παρασύρουν σε ένα διαφορετικό κόσµο της rock / pop µουσικής : αυτόν του διαχρονικού ποιοτικού τραγουδιού που δεν γνωρίζει σύνορα ή ηλικιακά όρια, που ζεσταίνει την ψυχή µε θαυµάσιους λυρικούς στίχους, που µιλά στην καρδιά υµνώντας την οµορφιά, την ζωή, τον έρωτα. Ένα µεγάλο «ευχαριστώ» λοιπόν στον Πολιτιστικό Οργανισµό του ∆ήµου Τρικκαίων που έδωσε την ευκαιρία στο φιλόµουσο κοινό να διασκεδάσει µε καλλιτέχνες διεθνούς κύρους! Ρίτσα Κρούπη

04-01-2010 ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ-DIALOGOS WEEKLY NEWSPAPER OF TRIKALA  
04-01-2010 ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ-DIALOGOS WEEKLY NEWSPAPER OF TRIKALA  

04-01-2010 CULTURE:Concert in Trikala: EVRIDIKI-KORGIALAS