Ap luontopalvelut tuotekansio

Page 1

AP Luontopalvelut


AP Luontopalvelut


KANARIAN SAARET MAAILMAN PARAS ILMASTO JA ATLANTIN SALAISUUDET Kanarian saarten ilmasto on useiden muuttujien summa. Länsipuolella on lämmin Golfvirta, idässä kylmä Kanarianvirta. Saarilla puhaltaa lempeä koilispasaatti tai vaihtoehtoisesti idästä kuuma sirokko. Joskus Atlantilla syntyvät trooppiset myrskyt, hurrikaanit yllättävät – minkä lisäksi meressä asuu eläinmaailman jättiläisiä, joista osa on niin isoja, ettei niitä ole voitu edes mitata. Lisäksi tuliperäinen maa vuoristoineen pysäyttää ilmavirrat ja kerää kosteutta maaperään muodostaen saarista pienoismantereen. Lisäksi euroopan kirkkain tähtitaivas näkyy Kanarialla. SUOJELUALUEET Kanariansaarilla on kaikkiaan neljä kansallispuistoa, jotka ihastuttavat erilaisuudellaan. Puistot ovat suojelualueita ja niiden tehtävä on turvata luonnon monimuotoisuus. Gran Canarialla ei ole omaa kansallispuistoa, mutta saaren 1530 km ² pinta-alasta on lähes puolet suojeltu. Meille matkailijoille kansallispuistot sekä suojelualueet tarjoavat mahdollisuuden nauttia luonnosta ja rentoutua. Puistoissa on merkittyjä luontopolkuja sekä tulenteko paikkoja ja yöpymisalueita. ” Valon leikki hauraan usvan keskellä, naavaisten puiden hiljainen liike, auringon ensimmäiset säteet….. onko tarua vai totta. Hetkellisesti sumun hälvetessä avautuu uskomattomia ja mielikuvituksellisia näkymiä täynnä oleva satumetsä ja aivan yhtä nopeasti maisema peittyy uudestaan sumuun. Sumussa naavaiset puut saavat lähes henkiolennon muodon ja sitten, yhtäkkiä, valo tuo metsän herkän kauneuden takaisin – Tamadaban suojelualue kertoo tarinaa”

GRAN CANARIAN FAUNAA JA FLOORAA Maapallolla elää yli 10 000 lintulajia, joista uhanalaisia on 1 312. Vuoden 2013 loppuun mennessä Kanarialla oli tavattu 434 eri lajia, vastaava luku Suomessa oli 480. Lajillisesti päästään siis lähes samaan, mutta yksilömäärät ovat huomattavasti vähäisemmät. Täällä on vitsauksena matelijoiden tulokaslaji: Kalifornian kuningaskäärme. Alkuperäisväestön inhoamalle ja saaren endeemisille liskolajeille uhkaksi olevalle kuristajakäärmeelle saari sopii elinpaikaksi hyvin, sillä ilmasto muistuttaa käärmeen alkuperämaan, Kalifornia ilmastoa. Kanarian saaret ovat monessa mielessä luontoharrastajan paratiisi. Saarilla kasvaa (2009) luonnonvaraisesti 2 091 eri kasvilajia, joista endeemisiä (kotoperäisiä) on 539.

Kerää kaveriporukka 4-6 henkilö ja lähde mukaan tutustumaan uskomattoman saaren luontoihmeisiin tai vaihtoehtoisesti voit osallistua yhteistyökumppanin kanssa järjestettäviin elämys- ja virkistäytymismatkoille. AP Luontopalvelut

1


AP Luontopalvelut On eri kokoisille ryhmille luontoelämyksiä tarjoava palveluyritys. Yritys toimii Gran Canarialla ja järjestää retkiä sekä turisteille että saarella asuville suomalaisille. Toiminnan päämääränä on asiakaslähtöisesti tuoda esille saaren luonnon monimuotoisuutta sekä ”pienoismantereen” eri ilmasto- ja kasvillisuusvyöhykkeitä.

Retkellä voi kokea niin laukeanvyöhykkeen kosteuden kuin trooppisen kuumuuden tai vaihtelevat lämpötilat rannikon + 25 asteesta aina vuoriston huippujen jopa muutamaan pakkasasteeseen. Nämä olosuhteet ovat luoneet Gran Canariasta ympärivuotisen, todellisen luontoharrastajan paratiisin. Toiminnan peruspilarit ovat asiakasturvallisuus ja asiakastyytyväisyys, joita mitataan säännöllisesti mm. asiakaspalautteilla. Tulosten pohjalta toimintaa kehitetään jatkuvasti. Luontoretket palvelee asiakkaita järjestämällä opastettuja retkiä kestävän kehityksen periaatteella. Retket toteutetaan kiertoajeluina Gran Canarian näyttävämpiin luontokohteisiin sekä vaelluksina turvalliseksi koetuissa vaihtelevissa maasto-olosuhteissa. Asiakkaan toiveen mukaisesti voidaan suunnitella ja tarjota lisäksi 2-3 vuorokauden retkiä Kanarian saarten eri kansallispuistoihin. Luontokuvat ikuistavat kiertoajelut sekä vaellukset kuvin ja tarinoin jokaisesta retkestä ja ne toimitetaan asiakkaille tilauksesta sähköisessä muodossa. Valokuvaajan voi tilata myös yksityisten tai yritysten järjestämiin erilaisiin tapahtumiin. Myytävänä on lisäksi AP:n kuvaama laaja Gran Canarian luontokuvasarja.

Catering palvelu järjestää kiertoajeluiden ruokapalvelut sekä ”eräruokaa tulilla” – teeman mukaisen päivällisen yksityisessä kodissa.

AP Luontopalvelut 2


Ari-Pekka Niskanen (AP) Erä- ja luonto-opas

Kuva: Tero Laurila

Olen aloittanut luontoharrastuksen jo 10-vuotiaana, jolloin kiinnostuin linnuista. Suoritin 15-vuotiaana metsästystutkinnon ja sitä kautta harrastus laajeni myös muihin eläimiin. Pian haulikko vaihtui kuitenkin kameraan ja minulle paljastui, että täysosumakuvan saamiseksi tarvitaan paljon enemmän tietoa kuvattavasta lajista kuin sitä metsästettäessä. Kasvit ja maisemat tulivat mukaan myöhemmin valokuvauksen edistyessä. Olen toiminut sekä työntekijänä että yrittäjänä 25 vuoden ajan erilaisissa asiakaspalvelutehtävissä ja suorittanut työelämäni aikana neljä eri tutkintoa. Vuosina 2015-2016 suoritin erä- ja luonto-opas tutkinnon ja ymmärsin, että nyyt teen sitä, mitä aina olen halunnut tehdä. Lähes kaikki erä- ja luonto-opaskoulutuksen näyttökokeet olen suorittanut Gran Canarialla. Samalla sain laajennettua yhdeksän osa-aikaisen asumisvuoden aikana retkeilemällä ja vaeltamalla kerättyä kattavaa tietopakettiani Gran Canarian luonnosta ja nähtävyyksistä ammatilliselle tasolle.

Kuva: Marko Männistö

Kuva: Eki Canaria

3


Tietoja retkistä • Kaikista retkistä on tehty turvallisuussuunnitelmat ja riskianalyysit • ovat aina autossa mukana

• Retkelle tai vaellukselle ilmoittautuminen • ilmoittautuminen viimeistään 2 päivää ennen toteutusta • ti – pe klo 18:00 – 21:00 AP +34 674 577 272 • muina aikoina Rita + 34 617 166 473 • lisäinformaatiot ja kyselyt sähköpostilla • apluontopalvelut@gmail.com • peruminen maksutta 2 vrk ennen retkeä tai vaellusta • Ennen retkien toteutumista kerätään kaikilta osallistujilta vähintään • henkilötiedot nimellä, syntymävuosi, puhelinnumero/sähköposti osoite • osallistumismaksu • Kaikki retket alkavat ja päättyvät samaan pisteeseen • erillissopimuksella myös muualla • auto pysähtyy matkan aikana monissa kuvauksellisissa paikoissa

4


Matkan hinta sisältää •

kuljetukset

eräoppaan suomenkieliset tarinat retkikohteista retken aikana

eräoppaan opaspalvelut patikoinnin tai kävelyreittien osalta • tapaturmissa ensiapu

vakuutukset ja verot • tapaturma + vastuuvakuutus alle 75 vuotiaille • arvonlisävero (IGIS)

Retkieväät, niiden valmistus ja tarjoilu (kiertoajelut) • ei koske vaelluksia, joilla mukana omat eväät

Matkan hinta ei sisällä • retkivarusteet • suomalaista matkavakuutusta

Mukaan retkille • henkilökohtaiset lääkkeet • retkille sopiva sään mukainen vaatetus • kuvausvälineet •

yleistyneiden allergioiden vuoksi kotieläimiä ei sallita

5


Retkien hinnasto Elämys- ja virkistäytymismatkat Matkat järjestetään yhteistyössä ruokapalveluja tarjoavan yrityksen kanssa. Matkoja tullaan tekemään 3 kertaa talvikauden aikana: marras-, tammi- ja maaliskuussa Hinnat ja tarkemmat ajankohdat tullaan ilmoittamaan paikallissanomissa sekä sosiaalisessa mediassa

Kiertoajelut

€/hlö

Grilliretki

60

08

Vulkaaninen maa

50

10

Tamadaban luonnonpuisto

50

12

Saarikierros

50

14

esittelysivu

Grilliretki pitää sisällään päivällisen ja muut kiertoajelut retkilounaan sekä nokipannukahvit, paakkelsit ja nuotiomakkaran. Pidätämme oikeuden tarjoilujen muutokseen metsäpalovaroitusten aikoina. Lisäksi ruokajuomat olut, viini ja vesi sisältyvät hintaan.

Vaellukset

€/hlö

Bandama

35

16

Saaren huiput

35

18

San Bartolome

35

20

Barraco Hondo

35

22

esittelysivu

Vaellukset eivät sisällä tarjoilua, vaan jokainen varaa itselleen tarvitsemansa eväät ja juomat.

Kuvaukset 10 € lisähintaan on mahdollisuus tilata oppaalta kuvallinen matkakertomus (4-5 * A4) toteutuneesta retkestä PDF-versiona. Kertomus toimitetaan sähköpostiin viikon kuluessa tapahtuneesta.

Alennukset Saarelaisten, eläkeläisten ja lapsien alennus vaelluksille ja kiertoajeluille 10€/hlö

6


Yläpuoliseen karttaan on merkittynä paikkatietona seuraavilla sivuilla esitettyjen kiertoajeluiden sekä vaellusten luontokohteita. Jos mielessäsi on karttaan merkitsemätön luontokohde ja haluat siihen tutustua, niin ota reilusti yhteyttä ja katsotaan voimmeko palvella teitä haluamallasi tavalla.

Liiketoimintaamme eivät kuulu henkilö-, tavara- tai lentokenttäkuljetukset, ne hoituvat parhaiten käyttämällä paikallisia kuljetusyrityksiä tai taxipalveluja.

7


Grilliretki 12:00 – 21:00 Retkellä tutustutaan saaren koillisosassa oleviin luontokohteisiin ja kasvitieteelliseen puutarhaan. Reitti: Playa del Ingles – Bandaman kraatteri – Jardin Botanico – El Bufadero – Cuatro Puertas – Playa del Ingles

Bandaman kraatteri on syntynyt räjähdyspurkauksena 5000-4000 vuotta sitten. Kraatterilla on syvyyttä yli 200 metriä ja se on halkaisijaltaan kilometrin. Kraatteri näkyy upeasti Bandama vuoren huipulta (573 m), josta näkee myös saaren vanhimman Kuninkaalisen Golf-kentän. Hyvällä ja kirkkaalla säällä huipulta voi hahmottaa Kanarian itäisimmät saaret Lanzaroten ja Fuerteventuran

Jardin Botanico on yksi maailman kauneimmaksi mainostettu puutarha. Se on 27 hehtaarin kokoinen ja siellä löytyy jopa 10 km erilaisia polkuja. Polut on niin hienosti suunniteltu ja sijoitettu maastoon, että välillä unohtaa kävelevänsä kasviteiteellisessä puutarhassa. Puistoon on istutettu monet saaren 500 endeemisestä kasvilajista, joten puutarha on kasvitieteilijän ja muutoin luonnosta kiinnostuneen todellinen paratiisi.

8


El Bufalerossa on yksi erikoisista Atlantin salaisuuksista. Luonnonnähtävyys yhdistää vedenalaisen laavatunnelin kautta kaksi basalttiin muodostunutta allasta mereen. Sopivan nousuveden yhteydessä pinta laskee ja nousee toista metriä muutamassa sekunnissa, joten pinta ”hengittää” todella näyttävästi. Jopa 10 metriä korkean vesihöyrysuihkun voi hyvällä tuurilla nähdä.

Cuatro Puertas eli neljä porttia aiheuttaa jopa tutkijoille päänvaivaa. He eivät ole vielä päässeet yhteisymmärrykseen siitä, onko tällä alueella ollut oma kultti Kaikkia alueelta löydettyjä kaivauksia, kaiverruksia tai merkkejä ei ole yksiselitteisesti pystytty tulkitsemaan ja paikka onkin erittäin tärkeä sekä arkeologisesti että kulttuurihistoriallisesti

Safari päättyy Playa del Inglesiin n. klo 18:00, jolloin nautitaan yksityisessä kodissa valmistettu päivällinen. Päivällisen teemana on ”eräruokaa tulilla.” Samalla kun seurataan eräruuan valmistamista – voidaan vaihtaa ajatuksia päivän kokemuksista ja seurata auringon laskua. Koko ryhmälle valmistetaan sama, ennakkoon annetuista vaihtoehdoista valittu, menu.

9


Vulkaaninen maa 09:00 – 18:00 Retkellä tutustutaan saaren keski- ja itäosissa oleviin luonto- ja kulttuurikohteisiin. Reitti: Playa del Ingles – Fatagan laakso – Tunte – Rogue Nublo – Lianos de la Paz – Pico las Nieves – Marteles – Guayadequen laakso- Playa del Ingles

Näköalapaikalta avautuu upeat näkymät Barraco Fatagaan. Samalta paikalta näkee vieläkin tuhansia vuosia sitten tapahtuneen valtaisan kivivyöryn arvet vuorenrinteessä, jonka louhikosta löytyy alkuperäiskansan hautoja. Kymmeniä hautakumpuja (tumuli) on rakennettu kivenlohkareista.

Tunten näköalaravintolan terassilta avautuu hienot näköalat San Bartolomen kattilaan. Samalla voi ihailla yhtä saaren suurinta magmakertymää. Tämä 400 metriä korkea kupoli on 3,8 miljoonaa vuotta sitten syntynyt Risco Blanco (valkea kallio).

Rogue Nublo on saaren tunnusmerkki, joka on kunnioitusta herättävä, järkälemäinen 65 m. korkea laavatappi. Tietystä suunnasta katsottuna toinen kivimuodostelma näyttää aivan polvistuneelta munkki Fransiskaanilta. Ehkä juuri tästä syystä paikalliset pitävät paikkaa pyhänä.

10


Lounaspaikka on de Lianos de La Pazin virkistysalueella, joka sijaitsee noin 1 660 metrin korkeudella. Taukopaikalla kanarian mäntymetsässä lepuutellaan hiukan jalkoja ja nautitaan retkilounas.

Pico las Nieves, saaren huippu on 1949 metriä korkealla. Huipulta voi sään salliessa nähdä aina Teneriffalle saakka. On mahdollisuus kävellä viereiselle, toiseksi korkeimmalle huipulle, Pozo las Nieves (1926 m). Kävelyyn on syytä varata 2 tuntia aikaa, mutta maisemat palkitsevat osallistujia. Jopa 1 km äkkijyrkät pudotukset tekevät lähtemättömän vaikutuksen.

Huipulta laskeudutaan kurkkaamaan Martelesin kraatteria, joka on syntynyt hydro-vulkaanisen toiminnan seurauksena. Matkalla näkee sekä tuhkakukkuloita että rakopurkauksissa syntyneitä rakenteita, joita voisi luulla ihmisen tekemiksi.

Viimeinen pysähdyspaikka sijaitsee Guayadequen kauniissa laaksossa. Siellä on mahdollisuus tutustua kallion sisään rakennettuun kirkkoon sen aukioloaikoina. Virkistysalueella sytytetään vielä tulet nokipannukahveja sekä nuotiomakkaraa varten.

11


Tamadaban luonnonpuisto 09:00 – 18:00 Retkellä tutustutaan saaren luoteisosassa olevaan luonnonpuistoon. Reitti: Playa del Ingles – Tunte – Tamadaba – Tunte - Playa del Ingles ” Valon leikki hauraan usvan keskellä, naavaisten puiden hiljainen liike, auringon ensimmäiset säteet…..onko tarua vai totta. Hetkellisesti sumun hälvetessä avautuu uskomattomia ja mielikuvituksellisia näkymiä täynnä oleva satumetsä ja aivan yhtä nopeasti maisema peittyy uudestaan sumuun. Sumussa naavaiset puut saavat lähes henkiolennon muodon ja sitten, yhtäkkiä, valo tuo metsän herkän kauneuden takaisin – Tamadaban suojelualue kertoo tarinaa”

Tamadaba on Gran Canarian suurin luonnonsuojelualue, pinta-alaltaan yli 7 500 hehtaaria. Tämä kanarian mäntymetsikkö on yksi saaren yhteneväisimmästä ja se sijaitsee Tamadaba vuoren (1 444 m) rinteillä ja laella. Kun saavumme perille (ajoaika 2 h) nautimme suolaisen välipalan, jonka jälkeen tutustutaan luonnonsuojelualueen polkuverkostoon kiertämällä n. 5 km lenkki vuoren ympäri. Polulla on nousuja ja laskuja n. 200 metriä ja se on helppokulkuinen. Ainoastaan, jos haluaa kiivetä huipulle, täytyy olla varmajalkainen, sillä nousu-uralla on lohkareita, joita pitää kiertää tai ylittää.

12


Tamadaballa on mahdollista nähdä todella puhtaan luonnon merkkejä, sillä kanarian männyissä on naavaa enemmän kuin missään paikassa Suomessa.

Naavat roikkuvat jopa metrisinä, kun puhtaan luonnon merkkinä Suomessa pidetään 5-10 cm. Samoin useat kotoperäiset kasvilajit, hyönteiset ja jopa linnut voivat ilahduttaa kulkijaa. Onnekas saattaa löytää matkamuistoksi jopa 20 cm:n Kanaria männyn kävyn.

Kävelyn jälkeen tehdään tulet grilliin ja valmistetaan maukas lounas nokipannukahveineen.

13


Saarikierros 09:00 – 18:00 Retkellä kierretään koko saari ympäri. Reitti: Playa del Ingles – Los Azulejos – San Nicolas (el Charco) Anden Verde – Agaete – El Bufadero – Guayadeque - Playa del Ingles

Los Azulejos – sinivihreät kalliot. Kallio on saaren värikkäimmät sekä näyttävimmät ja ovat syntyneet 14 miljoonaa vuotta sitten, hydrovulkaanisen toiminnan seurauksena. Sadeaikana kalliota myöten virtaavat useat näyttävät satojen metrien korkuiset vesiputoukset.

Rannalla tutustutaan vuosittain 11.9 järjestettävän Fiesta de ”el Charco” ympäristöön. Juhlassa tuhannet ihmiset koettavat pyytää kaloja alkuperäiskansojen pyyntivälinein eli vedessä kahlaten ja kaislasta tehtyyn koriin kaloja haalien. Lampi on suljettu, joten istutetut kalat eivät pääse sieltä karkuun.

Anden Verden näköalapaikka. Paikalle on rakennettu pieni näköalapaikka, josta on lähes suoraa pudotusta merenpintaan kohti 550 metriä. Näkymä on aivan fantastinen, kun useat barracon kärjet valuvat mereen.

14


Pieni Agaeten kalastajakylä, jossa voi rauhassa kävellä rantakatuja ja tarvittaessa poiketa nauttimaan ravintolapalveluista

El Bufadero, luonnon itsensä rakentama ”geysir”, mikä sopivissa olosuhteissa puhaltaa yli 10 metriä korkean vesipatsaan.

Guayadequen kauniissa laaksossa meillä on mahdollisuus vielä sytyttää tulet nokipannukahveja sekä nuotiomakkaraa varten. ”Tankkauksen” jälkeen palataan lähtöpisteeseen

15


Bandaman vaellus 09:00 – 14:00 Keskivaativa 5-6 km Vaellus aloitetaan ajamalla auto ylös Bandaman huipulle, josta noustaan näköalatasanteelle tutkimaan kraatterin näkymiä. Näköalatasanteen alapuolella sijaitsee sodanaikainen bunkkeri. Näköalatasanteella tankataan omia eväitä ja sen jälkeen suunnataan kiertämään kraatteri ympäri.

Kraatterin harjalta avautuu todella upeat näkymät itse kraatteriin, tätä ei varsinaiselta näköalatasanteella edes näy. Kraatterin kiertäminen kestää noin puolitoista tuntia, jonka jälkeen laskeudumme itse kraatterin pohjalle. Pohjalla on jäänteitä vanhasta viinitarhasta, jonka hollantilaisen omistajan mukaan itse kraatteri on nimetty. . Polku on välillä kapea, vain metrin levyinen, ja molemmin puolin polkua on jyrkkä pudotus. Toinen pudotus johtaa pensaisiin ja toinen laavasorarinteeseen. Tällä noin 50 metrin mittaisella osuudella luo jännittävyyttä lisää jalan alla oleva irtosora. Jos on epävarma itsestään, ei kraatteria pidä lähteä kiertämään

16


17


Saaren huiput vaellus 09:00 – 17:00 Kohtalainen 9-10 km

Vaellus alkaa los Lianos de la Pez virkistysalueelta, jossa nautimme omia eväitä tankataksemme itsemme kohtalaista nousua varten saaren korkeimmalle huipulle. Kuljemme pitkin kanarian mäntymetsää aina hiukan piilossa olevaa polkua myöten. Saavumme noin tunnin nousun jälkeen sotilastukikohtaan, jota ympyröi sähköistetty aita. Aitaan ei siis kannata koskea. Nousemme asvalttitietä n. 400 metriä ja saavutamme saaren huipun Pico Las Nieves. Huipulta avautuu hienolla säällä näkymät aina Teneriffalle saakka. Huipulla on pieni kioski, josta voi halutessaan täydentää varastojaan tai nauttia vaikka kahvit.

18


Tauon jälkeen laskeudumme hiukan alas irtosoraa täynnä olevalla polulla, joten varovainen saa olla. Saavumme jälleen mäntymetsään, jossa on hyvä ja turvallinen polkuosuus, josta teemme pienen poikkeaman saaren toiseksi korkeimmalle huipulle Pozo las Nivekselle. Täällä kivikruunun päällä pidämme pienen huili tauon ja ihailemme lähes kilometrin äkkijyrkkää pudotusta San Bartolomen kattilaan. Huilattuamme palaamme kuninkaan polkua myöten takaisin lähtöpisteeseen.

19


San Bartolome vaellus 09:00 – 17:00 Kohtalainen 15 km

Alussa noustaan vuosisatoja vanhaa kivettyä kuninkaanpolkua noin tunnin verran ylös. Nousu on tämän patikoinnin raskain osuus, sitä kertyy kylästä noin 350 metriä ylöspäin. Morro de la Cruz Grande – huippu on 1535 metriä korkealla.

Gruz Grandeen nousun jälkeen alkaa huomattavasti tasaisempi leveä tieura. Tie on suljettu kettingillä normaalilta liikenteeltä, joten kävely on turvallista. Päällystämätön ura mutkittelee mäntymetsikössä, jossa aina paikoin avautuu hienoja metsä- ja vuoristomaisemia.

20


Siinä vaiheessa kun saavutaan juuri ja juuri havaittavaan polkujen risteykseen, tehdään poikkeama Dekollada de Rosianin näköalapaikalle. Näköalapaikalla ”sielu lepää”, kun katselee esteettömästi kauas itään yli San Bartolome kylän. Paikassa on hyvä evästellä. Ylhäällä kierretään vielä toinen huippu: Morro de las Vagas (1 428 m), jonka jälkeen on valmis pitkään ja huikeaan laskeutumiseen takaisin lähtöpaikkaan. Laskeuduttaessa ohitetaan kallion sisällä oleva lähde, jolla on ollut paikalliselle asukkaille oma merkityksensä aikojen alussa.

21


Barraco Hondo vaellus 09:00 – 17:00 Kohtalainen 10 km

Barraco Hondo on saaren yksi kauneimista jokilaaksoista, jossa pystysuorat jopa 100 – 150 metriä korkeat jyrkänteet sijaitsevat lähimmillään ainoastaan 20-30 metrin päästä toisistaan. Alhaalla jokilaaksossa ihminen huomaa olevansa pieni ja monelle tulee tunne, että seinät kaatuisi päälle. Tämän kokeakseen on käveltävä jokilaakson pohjalla ylämäkeen n. 5 km. ajoittain vaikeakulkuisessa maastossa, sillä virtaava vesi on pyörittänyt jopa talon korkoisia lohkareita matkaa hidastamaan.

22


Tässä hiirihaukan valtakunnassa on mahdollista kävellä vuoren läpi kaivetussa vesitunnelissa, joka on päiväaikaankin pilkkopimeä. Pieni tasku- tai otsalamppu jokaisella olisi helpottamassa tunneliin tutustumisessa.

23


Elämys- ja virkistäytymismatkat Nämä toteutetaan bussikuljetuksina kohteeseen ja takaisin. Kohteessa asiakkaat jakautuvat kahteen ryhmään, joista toinen ryhmä tutustuu luontoon kävellen 1-2 tunnin lenkin, toisen ryhmän jäädessä virkistäytymisalueelle pelaillen seurapelejä tai vain viettämään aikaa olostaan nauttien.

Kaikilla näillä reissuilla nautitaan luonnossa valmistettu lämmin ruoka sekä vielä jälkiruokana juodaan nokipannukahvit lisukkeineen. Ensimmäinen matka järjestetään Tamadaballe marraskuussa ja toinen saaren huipuille tammikuussa ja vielä kolmas maaliskuussa vielä toistaiseksi määrittelemättömään paikkaan.

Näistä matkoista tiedotetaan erikseen ajankohdat, ohjelmat sekä hinnat sosiaalisen median ja sanomalehden avulla

24


Luontokuvaillat teemoittain kerran kuussa (vapaa pääsy) Suojelualueet ja maisemat

Linnusto

Kasvisto

Eläimistö

25


Tervetuloa mukaamme nauttimaan kanarian saarten ainutlaatuisesta ja jäljittelemättömästä luonnosta

26