__MAIN_TEXT__

Page 1

Kiss Rita Településmérnök hallgató

Portfólió 2018


Tartalomjegyzék

Építészet II

4-5

Műhely gyakorlat

10

Településtervezés II

6

Savaria - Tervező Tábor

11

ArchiCAD, Artlantis

7

HelloArbor

12

PreMOME

13

Építészet III

8-9

3


Építészet II / 2016 Féléves feladat Feladat leírása Tervezési helyszín: Budapest, XIII. ker. Készítette: K. Rita Mesterképzésen a féléveink során, lakóépületek közül többlakásos társasházat is kellett terveznünk. A feladatban, a több mint 2.000 m2-es telekre tervezett épületet 5 egységből hoztam létre. Az egyes egységek a méreteikkel a szomszédos épületekhez igazodnak, így szinte mindegyik más és más adottságokkal rendelkezik. Az épület részei elsősorban lakó funkciójúak és összesen 54 lakás található bennük, átlagosan 30-60 m2 közötti alapterülettel. Célcsoportként fiatal párokat, egyetemistákat és művészeket jelöltem meg. A lakásokhoz egy közös, az OTÉK előírásainak megfelelően, 56 férőhelyes mélygarázs tartozik. A garázs az egyetlen utca felőli oldalról, vagyis a Pannónia utca felől közelíthető meg, az I. egység alatti lehajtón. Ugyanennek az egységnek az utcaszintjén és első emeletén, egy galéria elhelyezését terveztem, ami a jelenleg a telken álló épületben is megtalálható. Ezen felül eltérő funkciójú a legbelső V. egység, melyben keskeny mérete miatt stúdiólakások kaptak helyet. Az együttes és a hozzá tartozó, korlátozottan közhasználatú zöldterület, a Pannónia utca és a Hegedűs Gyula utca 12. sz. félprivát udvara felől, az észak-nyugati szárny földszintjén keresztül közelíthető meg. 4

Épülettömeg fejlődése

Modell

Beépítési terv


Építészet II / 2016

Féléves feladat

Utcakép - Pannónia utca felől

Lakások taxonómiája - I. egység

5


Településtervezés II / 2016 Féléves feladat Feladat leírása

Bontási terv

Tervezett állapot

Tervezési helyszín: Budapest, VIII. ker. Készítette: G. Dorina, Gy. Levente Zsombor, L. Lóránd László, K. Laura, K. Rita, S. Dorottya A feladatban a 8. kerület egyik legösszetettebb területével foglalkoztunk, mely a Baross utca és a Práter utca között található. Az alapvető vizsgálatok elkészítése után, a feladatunk elsősorban a beépítés felülbírálása volt. Telek és tömbszinten vizsgálva az épületeket, együttesen hoztunk döntést azok átalakításával kapcsolatban. Kidolgoztunk egy többlépcsős bontási javaslatot, a felszabaduló területekre pedig új épületegyütteseket fogalmaztunk meg. A közterületek megújítására is tettünk javaslatot, valamint bemutattuk a tervünkben, hogy hogyan lehetne a teljes terület közlekedési rendszerét árnyaltabban kialakítani. A folyamat utolsó lépéseként, a legnagyobb változással érintett tömbökre szabályozási tervet készítettünk. Az egyes részfeladatok közül a terület 3 dimenziós látványtervét rajzoltam meg, majd annak felhasználásával készítettem a bontási javaslat fázisait, a áttervezett tömbök metszeteit, végül a tervezett környezeti állapotot bemutató ábrát.

6

Modell részletek


ArchiCAD, Artlantis / 2017 Féléves

Látványterv

Részlet - Utcafront

feladat Feladat leírása Eredeti terv készítője: Studio Toggle Feladatot készítette: K. Rita A szabadon választható tárgy keretében, tömbösített órákon sajátíthattuk el az ArchiCAD és az Artlantis programok használatát. A megszerzett tudás bemutatásához egy előre kiadott tervet kellett újraalkotnunk. A feladat bonyolultsága abban mutatkozott meg, hogy a kapott terv hiányos volt, így a saját építészeti alapismereteimre és térlátásomra kellett hagyatkozzak az egyes részek kidolgozásakor. A munka során valóban próbára tehettem magamat és széles skálán alkalmazhattam a tanult lépéseket.

Részlet - Udvar

7


Építészet III / 2017 Féléves feladat Feladat leírása Tervezési helyszín: Budapest, XXI. ker. Tamariska-domb Készítette: K. Rita Építészeti feladatink közül utolsóként egy középületet kellett megtervezzünk. A helyszínül választott Tamariska-domb már 2012 óta védett terület, így a látogatóközpont a domb déli oldalán, az egyik beékelődő telken kapott helyet. Az épületegyüttes, formavilága által, egyszerre befogadja a látogatókat és “védelmezi” a mögöttes területet. Déli szárnya a lakóterületek felé nyitva, vendéglátó szerepet tölt be. Az északi-nyugati rész, a földszinti kiállító teremmel és az emeleti előadóteremmel oktatás célját szolgálja. A kiegészítő épületek közül, a “pelletáló üzem”, funkciójával a domb és környezetének karbantartását segíti, amíg a kilátó torony, az együttes csúcspontjaként a lehetőségek körét bővíti.

8


Építészet III / 2017

Féléves feladat

Modell

Észak-nyugati homlokzat

Dél-keleti homlokzat

A-A metszet

B-B metszet

9


Műhely gyakorlat / 2017 Tervezési feladat Feladat leírása

Funkciók

Tervezett állapot - keleti oldal

Tervezési helyszín: Nagybörzsöny Készítette: F. Mónika, G. Dorina, H. Máté, K. Rita, M. Tóth Nikolett, M. Orsolya, S. Dorottya A tavaszi szemeszter 1. műhely hetét Nagybörzsönyben töltöttük és ez idő alatt részletesen megismerhettük a település fő terét, ami a feladatunk helyszínéül szolgált. A cél a Hunyadi tér újragondolása és valódi faluközponttá való átalakítása volt. Az összegyűjtött és feldolgozott információkhoz többszöri terepszemle, fotózás, interjúk és az aktív helybéliek jelentették a forrást. Az első 5 nap alatt elkészült a jelenlegi állapotot bemutató helyszínrajz, metszetek, utcaképek, SWOT-analízis. Összegyűjtöttük a tervezett funkciókra, kialakításra vonatkozó ötleteket, előképeket és felvázoltuk a tér fejlesztési lehetőségeit.

10

0

50

Jelmagyarázat

A következő napokban, hetekben elkészültek a pontosabb vizsgálatok és az átfogó koncepció. További egyeztetések után véglegesítettük az új funkciókkal, a közterület kialakításával és a közlekedési rendszerrel kapcsolatos elképzeléseket.

Kereskedelem

A végső dokumentációban a jelenlegi és a tervezett állapotot bemutató helyszínrajzok és 3 dimenziós látványtervek elkészítése, valamint a változásokat összefoglaló vizsgálatok (tulajdonviszony, funkciók, zöldfelületi- és közlekedési rendszer) térképes ábrázolása volt a feladatom.

Intézményi

Tervezett állapot - nyugati oldal Rendezvénytér

Lakó

Bolt Házi készítésű termékek Cukrászda, kávézó

Vallás

Szálláshely

Parkoló

Szolgáltatás

Zöldterület/üres telek

Vízimalom Templom Polgármesteri Hivatal Posta

Játszótér Kisvasút-állomás


Savaria - Tervező tábor / 2016

Tervezési feladat

Földszinti alaprajz

I. emeleti alaprajz

Feladat leírása Tervezési helyszín: Sárvár Készítette: H. Hajnalka, K. Rita, K. Nóra A 3 napos tervező tábor ideje alatt többször bejártuk a feladat helyszínéül választott régi malmot, mely épületei a Gyögyös-patak két oldalán találhatóak. A tervezésnél az egyik fő szempontot a malom elhelyezkedése adta, ugyanis alig pár percre van tőle a város főútja, illetve a sárvári vár. Az épületegyüttes közvetlen környezetében lakó- és kereskedelmi területek helyezkednek el. A terv céljai az épületek építészeti szempontú megújítása és funkciókkal való megtöltése volt. A fő épületnek elsősorban turisztikai-kereskedelmi célt szántunk, így bemutatótér (a malom működésének bemutatására), kávézó, bolt kapott helyet az egyes szinteken. A déli szárnyban ún. közbringapontot terveztünk elhelyezni, így maga az épület is részévé válna a patak mentén tervezett sétánynak.

A-A metszet

A magtár inkább a helyi lakosság igényeit szolgálná egy bérelhető rendezvénytérrel, a felső szinten a berendezéséhez szükséges eszközöknek raktár, illetve egy lakás kapott helyet, ahol igény szerint az intézmény üzemeltetője számára. A feladataim közé tartozott térképes viszgálatok, az építészeti tervek, a látványterv elkészítése és a dokumentáció grafikai egységesítése.

11


HelloArbor / 2016 Egyetemi pályázat Feladat leírása

A-A metszet

Tervezési helyszín: Budai Arborétum Készítette: K. Rita 2016-ban a SZIE tájépítész hallgatókból álló csapata nyerte a HelloWood első, magyar egyetemek számára rendezett versenyét, mely egy 1 hetes nyári tábor keretében került megrendezésre. A nyereményt a csapat tagjai az egyetem vezetőségével együtt működve használhatta fel egy saját tábor vagy verseny szervezésére. Így került meghirdetésre a HelloArbor, melyre egyéniben vagy csapatban is nevezhettek a hallgatók és célja egy installáció tervének elkészítése volt, amihez helyszínül a Budai Arborétum valamely területét kellett kiválasztani. A versenyen egyéniben indultam és a terv, melyet készítettem, az elemózsia nevet kapta. Koncepciója: “Az egyetem a tudást, mint útravalót biztosítja számunkra, melyet később a munkánk, életünk folyamán hasznosítani tudunk. Korábbi tanulmányaink egy-egy szakaszának végén tanáraink kis batyuval, tarisznyával engedtek minket utunkra - ez adta az ötletet az alapformához. A belső, mobilizálható elemek, mint a hamuba sült pogácsa morzsái, szétszórhatóak az installáció körül, addig az építmények, funkcióik és használóik száma a képzésünk során elsajátított tudás sokszínűségét jelképezik.” A terv szerint 8-16 személy tudja használni az építményt és az előre meghatározott mennyiségű fűrészáruból 4 installáció készíthető. 12

Látvány

B-B metszet

Részletek


PreMOME / 2010 -’11

Tervező grafikai előkészítő

Képpárok

Filmplakát, tipográfia

Feladat leírása Feladat: portfólió elkészítése egyetemi alkalmasságihoz Készítette: K. Rita Az egyetemi jelentkezéskor megjelöltem a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tervező grafikai képzését, ahova portfólió összeállításával és egy több részes alkalmasságival lehetett bekerülni. A jelentkezést megelőző tanévben részt vettem egy 18 alkalmas előkészítő tanfolyamon, ahol a felvételihez szükséges munkákat készítettük el, szakmai vezetők segítségével. Az egyik feladat képpárok készítése volt, melyben először egy létező műalkotásról kellett másolatot készítenünk, majd a kép párján egy másik környezetbe, történetbe helyezni a kép szereplőit. A számomra leginkább kiemelkedő feladatok mégis a filmplakátok és a tipográfiai munkák, illetve ezek ötvözése, vagyis betűképek készítése volt. Szabadidőmben vagy az egyes feladataink, munkáink során, ha tehetem szívesen foglalkozok az elkészített anyagok grafikai megjelenésével, az átlagostól kreatívabb összeállításával.

13


Profile for Rita Kiss

Pf_  

Pf_  

Advertisement