__MAIN_TEXT__

Page 1

RISKIPREEMIO Itä-Suomen yliopiston kauppatieteilijät - Kuopion kampus | 5/2019


www.pwc.fi

The experience stays with you Take the opportunity of a lifetime

@PwC_Suomi

#wearepwc

PwC Suomi on vastuullinen suomalainen työnantaja, joka kuuluu kansainvälisesti toimivaan PwC-ketjuun. Suomessa meitä on yli 1 000 asiantuntijaa 20 paikkakunnalla. Palveluitamme ovat liikkeenjohdon konsultointi, yritysjärjestelypalvelut, veroneuvonta, lakipalvelut, riskienhallinta sekä tilintarkastus- ja muut varmennuspalvelut. Tarkoituksenamme on rakentaa yhteiskuntaan luottamusta ja ratkaista asiakkaidemme merkittävimpiä ongelmia. Etsimme joukkoomme päämäärätietoisia, innostunutta työskentelyilmapiiriämme ylläpitäviä ihmisiä, joilla on aito halu kuunnella asiakasta. Työ meillä on monipuolista ja haasteita on tarjolla niitä haluaville. Tarjoamme hyvät edellytykset ammatilliseen ja henkilökohtaiseen kehittymiseen, mielenkiintoiset asiakkaat, osaavat työkaverit sekä erinomaiset työsuhde-edut. Lisää tietoa: www.pwc.fi.


RISKIPREEMIO

TÄSSÄ LEHDESSÄ

5/19 issuu.com/riskipreemio Päätoimittaja

Jemina Knihtilä paatoimittaja@preemio.fi

4 Pääkirjoitus

Ulkoasu ja taitto

5

Puheenjohtajalta

KANNEN kuva

6

Kyllin hyvää

8

Optimin tervehdys

9

Kopon pelikenttä

10

Preemio Investment Club

Jemina Knihtilä Lauri Rämä

Paino

Offsetpaino L. Tuovinen Ky

Julkaisija

Preemio ry www.preemio.fi

12 NESU-Finland

TOIMITUS

ABDIQANI ABDULKADIR ARTTU ANTIKAINEN ALEKSI KINNUNEN EMILIA ENROTH HENRI OJALA HENRI RAUTIAINEN JANI TELATIE JUSTIINA JÄRVENTAUS JUULIA RUUSKANEN KARRI HAATAINEN LAURA RÄISÄNEN MIKKO MA OKKO KRÄKIN OLLI HAAPALAINEN OLLI JUKARAINEN RIINA KENTTÄMAA RITA LAKKA SAMI GABBOUJ SINI MARKKANEN STELLA LAUKKANEN TATU RINTANEN TIINA LEDENTSA VALTTERI BOVELLAN

15

Huipulle -seminaari

18

Kesko uratarina ja K-kampus

21 Hallopedit 24

Vuosijuhlien etiketti

27

Alumnien kuulumisia

30

Paneudutaan podcast boomiin part 2

32 Pikkujoulut 33

Riskiryhmä testaa

37

Prelin kuulumisia

38 Vaihtokuulumisia

Suurkiitos kaikille! Onko mielessäsi asia, jonka haluaisit lehteen tai josta haluaisit tietää lisää? Lähetä meille juttuvinkki osoitteeseen paatoimittaja@preemio.fi.

@ preemiory

Preemio ry Preemiolaiset

3


PÄÄKIRJOITUS

PAKETISSA

KUVA: JANI TELATIE

Vuosi alkaa olemaan paketissa ja luet tämän vuoden viimeistä Riskipreemion numeroa. Haikeudella teen tätä viimeistä pääkirjoitusta ja muistelen kulunutta vuotta. Onneksi olen saanut tehdä tätä lehteä yhdessä kaikkien huipputyyppien kanssa. Jatkossa Laura ottaa päätoimittajan kynän käteensä ja toivotan hänelle onnea matkaan! Kuten puheenjohtajakin viereisellä sivulla kiittää teitä huikeita preemiolaisia, niin samat kiitokset itsekin heitän ilmoille. Taas kerran voi todeta, kuinka preemiolaisena on hyvä olla. Olen aina ollut iloinen siitä tiimihengestä, joka vallitsee preemiolaisten keskuudessa. Kaveria autetaan tehtävissä ja niitä tehdään yhdessä, tenttivinkit jaetaan muillekin, hieman liikaa juoneesta pidetään huolta ja toimistolla melkein aina on joku keittänyt kahvia valmiiksi kaikille. Toimistolla on usein saanut myös ajatukset muualle hetkeksi, kun on turissut niitä näitä preemiolaisten kanssa. Tunnustettava on, että joskus nämä turinatuokiot ovat kestäneet kaksi tuntia, vaikka on ollut tarkoitus tehdä kouluhommia. Tässä lehdessä on vuosijuhlista juttua, sillä ne tulevat yllättävän pian. Kannattaa siis lukea etiketistä ja pukeutumisesta, varsinkin jos vuosijuhlat ovat ennestään ihan vieras konsepti. Kolme huippu alumnia kertoo kuulumisiaan ja luettavissa on parit vaihtokuulumiset hieman lämpöisimmistä olosuhteista. Muistellaan tapahtumien osalta vielä Huipulle -seminaaria ja äskettäin pidettyjä pikkujouluja. Riskiryhmälläkin on oma raporttinsa pikkujouluista. Vielä on tenttejä ja kouluhommia jäljellä, mutta kunhan vaan saatte ne hoidettua, niin nauttikaa joululomasta. Olette sen ansainneet. Kiitokset vielä tästä vuodesta ihan jokaiselle!

Jemina Knihtilä Päätoimittaja 4 4


PUHEENJOHTAJALTA

JOUTSENLAULU

Haluan kiittää kaikkia teitä huikeita preemiolaisia. On ollut kunnia viedä upean yhteisömme tarinaa eteenpäin. Juuri te olette se syy, miksi vuosi sitten tähän hommaan lähdin. Kulunut vuosi on vain vahvistanut käsitystäni siitä, miten upean ja ainutlaatuisen yhteisön preemiolaiset muodostavat. Voitte olla varmoja siitä, että tämän miehen sydän sykkii Preemiolle koko loppuelämän. Vuosi on vilissyt silmissä kuin värifilmi. Valtion rautateiden aina yhtä luotettavassa Pendolinossa istuessani mieleeni palautuu monta huikeaa hetkeä kuluneen vuoden varrelta. Joukkoon on mahtunut vaikeitakin hetkiä, mutta niistä on selvitty ja opittu paljon. Kiitos hallitukselle´19 Sami, Henri, Emilia E, Vesa, Emilia H, Krista, Enni, Jemina ja Lauri. Olette jokainen huikeita tyyppejä, enkä olisi voinut toivoa parempaa lössiä luotsattavaksi. Onnea Vesalle (aina luottanu äijään) ja muulle hallitukselle´20. Teidän käsiinne voi rakkaan yhdistyksemme jättää rauhallisin mielin. Nauttikaa ensi vuodesta täysin rinnoin! Kiitos myös tuutoreille ja toimikunnille. Olette tehneet todella arvokasta työtä ja ilman teitä tapahtumien ja muun toiminnan pyörittäminen olisi tällaisella tasolla mahdotonta.

KUVA: LAURI RÄMÄ

”Miltä tuntuu, kun hommat loppuu?”. Kyseiseen kysymykseen olen saanut vastailla lähiaikoina useammin, kuin Pukilla on maaleja tällä kaudella. Huikean vuoden jälkeen valtikan siirtäminen eteenpäin tuntuu totta kai haikealta, mutta päällimmäisenä fiiliksenä on kiitollisuus.

Ensi vuonna on meikäläisen aika siirtyä kansan syviin riveihin nauttimaan Preemion tarjoamista hedelmistä. Hallitushommat loppuvat, mutta aktiivisuus toimintaa kohtaan ei koskaan. Aika näyttää mitä tässä tulevien vuosien aikana keksiikään päänne menoksi. Nyt on kuitenkin aika keskittyä enemmän tuohon mystiseen opiskeluun ja kandin tekemiseen, sekä muuhun puuhasteluun. Otan mielelläni vinkkejä vastaan, mitä lisääntyvällä vapaa- ajalla voisi tehdä. Alkuun otan kuitenkin rennosti ja nautin siitä mahdollisuudesta, että joku päivä ei tarvitse tehdä yhtään mitään. Vuosi on ollut elämäni kiireisin, mutta samalla antanut käsittämättömän paljon. Päivääkään en vaihtaisi pois. Nyt on aika aloittaa uusi luku Preemion tarinassa ja mennä eteenpäin. Kiitos vielä kaikille mahdollisille tahoille kuluneesta vuodesta. Jugi has left the building!

555 Olli Jukarainen Puheenjohtaja

5 5


KYLLIN HYVÄÄ

TONTTUJA SEKÄ KESÄTÖITÄ Vauhdikas sekä villi syyslukukausi alkaa olemaan voiton puolella ja joulu kolkuttelee jo oven takana. Silmissä siintävät joulupöydän antimet, loputtomat suklaakonvehdit sekä tenttikirjojen olemattomuus varmasti houkuttelevat nostamaan kaasujalan polkimelta ja päästämään vaihteen vapaalle. Jokainen meistä, huolimatta siitä jäikö syksystä käteen kiitettävän keskiarvo tai liian monta uusintatenttiä, on jälleen kerran ansainnut lomansa. Vaikka joululomalla voi hyvällä omalla tunnolla heittää aivot narikkaan, kannattaa aina välillä tarkastaa niiden olevan edelleen tallella, sillä vuoden vaihtumisen myötä tulee ajankohtaiseksi myös kaikkien rakastama kesätyöhaku. Kesätyöhaku on joka vuosi aivan yhtä vastenmielistä eikä stressiä helpota yhtään se, että kaverit ovat saattaneet napata ”hyvät paikat” jo ennen vuoden vaihtumista. Moni varmasti pyrkii kalastamaan itselleen kesäksi sen kuuluisan ”oman alan työn”. Mikä olisikaan parempaa, kuin päästä astumaan oman uran ensimmäiset askeleet jo opiskeluaikana ja maistamaan alkupaloja mahdollisesta menestymisestä? Tavoitteet on hyvä asettaa korkealle, mutta haluaisin myös muistuttaa pitämään realiteeteista kiinni ja olemaan valmis ottamaan kaikenlainen työ vastaan. Työskentelitpä kesäsi jakkupuvussa hienossa toimistossa tai huomiohaalarit jalassa nikkaroiden uutta kattoa, olet kuitenkin saanut töitä ja osoitat olevasi ahkera. Vaikka siinä hetkessä ei siltä tunnu, kaikki työkokemus on aina plussaa ja pitkässä juoksussa jokainen työkokemus katsotaan eduksi. Välttämättä et myöskään itse pidä kyseisen kesän työkokemusta minkäänlaisena saavutuksena, mutta moni rekrytoija pitää kokemusta erilaisten yritysten saralta suurena rikkautena. Kesätyöhakuun henkisesti valmistautuminen on yksi asia, mutta itse ansioluettelon sekä hakemuksen kokoon taiteileminen on täysin oma juttunsa. On eri asia tietää, mitä pitäisi kirjoittaa, kuin oikeasti saada järkevät asiat paperille. Usein tällaisessa tenkkapoo-tilanteessa saatetaan kääntyä jonkun läheisen, kuten oman äidin, neuvojen äärelle, mutta valitettavan usein konkreettisten neuvojen sijaan saa ainoastaan puolueellisia kehuja. Joillekin sydämelliset kehut saattavat riittää mutta sinä, joka vaadit vilpittömästi hyödyllisiä ja käyttökelpoisia vinkkejä, voit löytää avun hätääsi Ekonomien kesätyösivuilta https://www.ekonomit.fi/ kesaksityohon. Etsitpä sitten tärppiä selkeän hakemuksen laatimisen tai videohaastattelussa käyttäytymiseen, saat vastauksen vaivattomasti yhdeltä sivulta ja ehkä mahdollisesti jopa etulyöntiaseman unelmien kesätyösi saavuttamiseksi. Toivotan teille kaikille preemiolaisille ihanaa joulua ja tsemppiä kesätöiden hakemiseen!

KUVA: LAURI RÄMÄ

Rakkaudella Kylli-tätinne Justiina

Justiina Järventaus 6

Kylteriyhdyshenkilö, Kuopio Kontaktperson för ekonomistuderande, Kuopio P./tfn. 040 4134478 elli-justiina.jarventaus@ekonomit.fi


Vapauta potentiaalisi. Suomen Ekonomit on ainutlaatuinen yli 50 000 jäsenen vaikuttajayhteisö. Ekonomeilla on koulutuksensa, osaamisensa ja asemansa ansiosta usein mahdollisuus olla mukana muutoksen tekemisen etujoukoissa. Yhteisön voima on enemmän kuin yksittäisten jäsenten summa. Keskity merkityksellisen elämän ja tulevaisuutesi luomiseen. Me autamme.

777

ekonomit.fi

7


OPTIMIN TERVEHDYS

Heipparallaa Preemion jäsenistö!

KUVA: STELLA LAUKKANEN

One last time on aika kuulla Optimin pj:n 2019 löpinöitä. Varoituksen sanana, teksti

saattaa sisältää lievää savolaista huumoria.

On outoa ajatella, miten nopeasti aika on jälleen kerran kulunut, ja mitä kaikkea vuosi 2019 on pitänyt sisällään. Ennen kaikkea voin sanoa, että vuosi on opettanut sietämään omaa keskeneräisyyttä johtajana, siivoamaan oksennusta vessasta yökkäilemättä, kuin myös iloitsemaan pienistä onnistumisista ja ennen kaikkea muiden onnistumisista! :) Uudet hallitukset on valittu nyt sekä Kuopiossa, että Joensuussa. Joensuussa ainakin seurattiin jännityksellä, kun Preemion uusi hallitus vuodelle 2020 valittiin ja voitte kyllä olla tyytyväisiä, koska ainejärjestönne on varmasti hyvissä käsissä ensi vuonnakin. Meillä Optimissa puhutaan aina hallituksen jäsenten sakkokierroksista ja tänä vuonna Preemiollakin taisi näitä sangen kuuluisia kierroksia muutamat tulla, hienoa! Kaksi vuotta hallituksessa toimineena tuntuu oudolta ajatella, että vastuut häviävät vuoden alussa. Ehkä tätä tyhjää aukkoa pitää sitten tulla täyttämään Kuopioon alkuvuodesta Preemion vujuille, koska juhlat olivat tänäkin vuonna aivan mahtavat (etsitään siis avecia tosi tarkoituksella).

Ennen helmikuuta kuitenkin moni teistä varmasti odottaa jo innolla joululomaa, vaikka vastassa kotona olisikin joulustressistä kärsivä vanhempi tai työvuoro jouluaattona. Pyritään niistä huolimatta latailemaan akkuja, niin jaksetaan taas painaa alkuvuodesta uudella energialla opintoja eteenpäin. Kaiken kaikkiaan en voi muuta sanoa kuin, että olen todella onnellinen siitä, että meillä on sisarusainejärjestö, jonka jäseniin olen saanut tutustua, ja toivottavasti tutustun myös tulevaisuudessakin! Haluan toivottaa jokaiselle Preemion jäsenelle rentouttavaa joululomaa, ja Preemion hallitukselle vuosimallia 2020 paljon onnea, ja muistutuksena, että nauttikaa vuodesta joka ikinen hetki, se menee ohi nopeasti! Mutta näihin sanoihin, näihin tunnelmiin. Auf wiedersehen!

Stella Laukkanen Optimi ry:n puheenjohtaja

8


KOPON PELIKENTTÄ

KUVA: LAURI RÄMÄ

KOPO 2019 PELI KIINNI

Nyt kun vuosi alkaa olla lopuillaan, niin uskallan viimeinkin avata suuni. Kirjoittelen tätä palstaa hallituksen kanssa kämppäapproilla (hyvä konsepti), joten aistini ovat herkimmillään. Toivon, että kaikki lukevat palstani, koska minulla on kerrankin jotain sanottavaa. Saatan jopa kertoa, miten Kouvola rulettia pelataan. Joulukuu on jo pitkällä, joten kauluspaidan nappeja voi jo keventää. Kysykää Turusen Villeltä vinkkejä tähän. Muistakaa rentoutua joululomalla raskaan syksyn uurastuksen jälkeen. Joululoma on siitä maagista aikaa, koska voi ottaa kunnolla leebeniä. Joululomalla on hyvä keskittyä sellaisiin asioihin, mitä ei opiskelun tuoksinnassa ole ehtinyt tekemään esimerkiksi huispaukseen ja keppihevosteluun. Joulun alla tontut myös tunnetusti tarkkailevat kylpyhuoneen ikkunasta. Jokaisen siis kannattaa kysyä itseltään, olenko ollut kiltti vai häirikkö? Oli vastaus mikä tahansa, niin lahjojen saanti riippuu kuitenkin siitä, onko pukki tuhma vai kuoropoika. Joka tapauksessa vuosi on ollut kokonaisuudessaan hirvikolari. Sitä ei siis koskaan odota, mutta kaikki sitä pelkäävät. Toisin sanoen voisi sattua kelle (ei Kalle Kattelus) vaan. Noniin puhutaas välillä asiaakin. Ootteko ikinä miettiny, että miksi puolukat ovat hertan punaisia? Niin, en minäkään. Ne kuitenkin ovat, ja antaa olla. Kiitos kaikille aktiivisille lukijoilleni kuluneesta vuodesta. Kiitos myös Suomen hallitukselle. Lopetan tämän vuoden kopon pelikentän aikamme suuren ajattelijan Olli Jukaraisen sanoihin: ”Keneltä se on pois, no ei yhtään keltään.” Kopo out.

999

Henri Ojala Koulutus- ja sosiaalipoliittinen vastaava

99


PREEMIO INVESTMENT CLUB

SIJOITUSKLUBI UUSISSA SFÄÄREISSÄ? Sijoitusklubi on jatkanut tänäkin lukuvuonna perusvarmaa tekemistä tapahtumajärjestäjänä sekä tuonut sijoittamisesta kiinnostuneet poikkitieteellisesti yhteen. Tapahtumavalikoimassa on ollut niin perinteisiä, jokavuotisia tapahtumia, kuten Sijoitusklubin tutustumisilta Maljassa ja Vuorilammen vaellus. Uutena tulokkaana tapahtumakattaukseen saimme Nordean kanssa yhteistyössä järjestetyn ’’Sijoittamisen aloittaminen’’ -illan, joka keräsi huimat 150 osallistujaa monilta eri koulutusaloilta. Hyvää jatkoa saimme OP:n kanssa järjestetystä asuntosijoittamisillasta, johon löysi paikalle reilut 100 osallistujaa, joista noin puolet oli muita kuin kyltereitä. Lisäksi paikat ensi vuonna järjestettävälle Helsinki-excursiolle täyttyivät todella nopeasti. Klubimestareina meistä on mukavaa huomata, että sijoittamisesta kiinnostuneita on näin valtavasti. Haluamme jatkossakin lisätä tietoutta sijoittamiseen liittyen ja toivommekin tämän hyvän vireen jatkuvan läpi koko lukuvuoden! Lopuksi haluamme kiittää kaikkia syyslukukauden osallistujia, jotka olette olleet mukana tässä hyvässä hengessä sekä yhteistyökumppaneita, jotka ovat jakaneet tietouttaan ja ammattitaitoaan meille. Nähdään kevätlukukaudella! Klubiterveisin, Henri, Mikko, Sami, Arttu, Karri ja Olli

Sijoitusklubi vieraili Osuuspankilla kuulemassa asunnoista sijoituskohteena ja ensiasunnon ostamisesta. 10 10


Klubimestarin haku

Haemme porukkaamme mukaan 1-3 uutta klubimestaria! Mikäli toiminta on herättänyt positiivisia fiiliksiä, laitathan ehdottomasti hakemusta kehiin. Klubimestarina pääset toimimaan sijoittamisen lähettiläänä, jonka myötä sinulla on mahdollisuus luoda kontakteja finanssialan yrityksiin, muihin ainejärjestöihin ja päästä esiintymään. Sinun ei tarvitse olla mestaritreidari tai omistaa 100 kilon salkkua. Riittää, että olet kiinnostunut aiheesta! Ilmoitamme vielä myöhemmin tarkemmat hakuohjeet, joten pysy kuulolla ja seuraa Sijoitusklubin somekanavia. Mikäli syntyi kysymyksiä, ota yhteyttä meihin sähköpostitse osoitteeseen: sijoitusklubi@preemio.fi.

Kirja joululahjaksi?

Joulu lähestyy pian ja on aika miettiä lahjoja perheelle ja ystäville. Klubimestareiden lahjasuositus tänä jouluna on Sixten Korkmanin Talous ja Utopia, joka on tiivis ja yleistajuinen johdatus markkinatalouden toimintaperiaatteisiin ja peruskäsitteisiin. Sixten Korkmanin teos on opettavainen katsaus yhteiskunnan ja talouden rakenneosiin. Kirjassa käsitellään kansantaloutta ja sen yhteiskunnallista merkitystä sekä keskeisiä talouspolitiikan ongelmia ja keinoja. Kirja soveltuu jokaiselle, joka haluaa ymmärtää paremmin talouden ja politiikan olennaisia kysymyksiä. Talous ja utopia on Suomen Ekonomiliiton kirjallisuuspalkinnolla huomioitu teos.

Klubin kirjasuositus

111111

11 11


NESU FINLAND KOONNUT: EMILIA ENROTH

NESU Finlandin hallituksen jäsenet kertovat tehtävistään NESU Finlandissa ja nesuilusta ylipäätään. Kerrataan vielä alkuun, mitä NESU ja NESU Finland tarkoittavat.

NESU: Nordiska Ekonomie Studerandes Union eli NESU on Pohjoismaisten kauppatieteilijöiden yhteisö, jonka tavoitteena on lisätä yhteistyötä kauppakorkeakoulujen välillä. Tällä hetkellä toiminnassa mukana ovat kaikki Suomen kylterikaupungit, sekä Islanti ja Tallinna. NESU järjestää vuosittain kaksi viikon mittaista NESU-Konferenssia, monia kymmeniä sitsejä ympäri Suomen ja Tallinnassa, sekä muita mahtavia tapahtumia ympäri vuoden.

NESU Finland: NESU Finlandin päätehtävänä on koordinoida yhteistyötä suomalaisten NESU-kaupunkien välillä. Koska NESU-aktiviteetti Suomessa on tällä hetkellä Pohjoismaiden suurin, NESU Finland pyrkii levittämään NESU:n myös muihin Pohjoismaihin. NESU Finlandia johtaa maan edustaja eli puheenjohtaja kolmen hengen hallituksen tuella, joka valitaan NESU:n eri kaupunkien jäsenistä. Hallituksen lisäksi NESU Finlandilla on oma komitea, joka koostuu NESU:n hallitusten puheenjohtajista ja kaikkien NESU-kaupunkien toimikunnista Suomessa.

1. Nimi: 2. Missä opiskelet ja mones vuosi: 3. Tehtävä NESU Finlandissa: 4. Paras nesu muisto: 5. Oudoin asia, mikä on lähtenyt matkaan sitsireissulta: 6. Miten päädyit mukaan nesun toimintaan: 7. Miksi kannattaa nesuilla?: 12


1. MAIJA SAARI 2. Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu, 4. vuosi 3. Puheenjohtaja ja maavastaava 4. Nesumöksä 2017 Jyväskylässä. Ihanan rento viikonloppu huikealla nesuporukalla, valvominen aamuun asti Suomen kesäyössä järvessä polskien ja sunnuntaiaamun kruunanneet MM-rallit, joiden lähtöpaikka oli aivan mökin edessä. 5. Oudoin asia, mikä on lähtenyt matkaan sitsireissulta: Seitsemät erilaiset aurinkolasit 6. Innostuin jo fuksisyksynä ulkkarisitseistä ja päädyin NESU-Probban puheenjohtajaksi heti siihen perään. Ihanat uudet tutut ympäri maata saivat lähtemään aina uudestaan tien päälle ja ennen kuin huomasinkaan niin nesuilusta oli tullut elämäntapa. 7. Nesuilun parissa pääsee tutustumaan isoon joukkoon ihan huipputyyppejä ympäri Suomea ja pohjoismaita. Itse oon saanut runsaasti korvaamattomia elinikäisiä ystäviä ja unohtumattomia kokemuksia!

1.HEIDI RIIHIMÄKI 2. Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu, 3. vuosi 3. Communications coordinator elikkäs tiedottaja 4.On oikeasti aika hankala valita parasta nesu-muistoa, koska niitä on kertynyt mittava määrä! Nesu on antanut mun elämään ennen kaikkea mahtavia ihmisyksilöitä, joten kai pakko kuvailla lyhyt kohtaus näytelmästä Wappurundi 2019: erittäin aurinkoinen päivä Kyrö distilleryn terassilla, takana wappusitsit Oulussa ja Vaasassa, ja illalla edessä vielä yhdet Tampereella. Ympärilläni päivää paistattelee nesulaisia ympäri Suomen, ja heistä kenen tahansa kanssa voi aloittaa keskustelun aiheena esimerkiksi opiskelijatoiminnan luonne taikka sitsiasun täydentäminen huoltoaseman valikoimasta. Nauru ja keskustelu kuuluvat kauas, ja kaikki velvoitteet on hoidettu pois alta. Reissun (epä)virallinen tunnuskappale soi taas jonkun matkakaiuttimesta, ja vannon, etten ikinä enää kuuntele kappaletta - siihen asti, kunnes taas ensi kerran näemme. 5.Mikki-hiiren kädet. 6.Omana mursuvuonnani oli kova palo lähteä opiskelijajärjestötoimintaan mukaan, ja NESUun päädyin mukaan hyvän meiningin, monipuolisuuden ja ulkkarisitsikulttuurin saattelemana. Lähdin puheenjohtamaan NESU-KY:tä vuodelle 2018, ja sittemmin olen tutustunut tähän hulvattomaan joukkoon sitsien, semmojen, mökkien ja rundien kautta yhä enemmän. Kun tajusin kesällä, että NESU saa yhä sydämeni soittamaan sähkökitaraa, oli valinta jo tehty: NESU Finland ja toiminnan tukeminen ympäri Suomen. 7.Verbi ”nesuilla” juontaa juurensa hyvin varhaisten tekstien tulkintaan: jo pitkään on ollut joukko ihmisiä, jotka kaupunkirajoja rikkoen osallistuvat aktiivisesti kehittämään yhteisöä, jonka viitekehyksessä voi kysellä apua niin koulutehtävissä ja työmahdollisuuksissa kuin ommeltavien haalarimerkkien sommittelussa ja energiajuomien merkkivalinnassa. ”Nesuilla” tarkoittaa sitä, että henkilö haluaa tuoda koko Suomen kattavaan kauppiskulttuuriin osan itsestään, tutustua ihmisiin ennakkoluulottomasti, pitää hauskaa ja päästä järjestämään mahtavia kokemuksia myös muille. Nesuilu kannattaa, koska yhdessä on kivempaa.

131313

13


1. AINO LAINE 2. LUT University, 4. vuosikurssi 3. Rahastonhoitaja 4. Parhaat muistot NESU:sta liittyvät puolivuosittaisiin seminaareihin. Viikko 60 nesulaisen ympäröimänä synnyttää ennenkuulumattoman yhteenkuuluvuuden tunteen, jota muistellaan porukalla vielä vuosien jälkeen. 5. Itselläni ei ole kleptomaanin piirteitä, mutta ystävälleni tarttui mukaan NESU Islannin sitseiltä WC-kyltti, joka löysi tiensä aina takaisin koti-Suomeen saakka. 6. Ihastuin NESU:n toimintaan heti fuksisitseillä: uusia ystäviä syntyi lähes huomaamatta ja vanhan muusikon mieltä lämmittivät hassunhauskat sitsilaulut. Kun keväällä kynnys ulkkarisitseille lähtemiselle oli ylitetty, NESU vei mukanaan aina Finlandiin saakka. 7. Sitsit konseptina on erittäin helppo ja matalan kynnyksen tapa tutustua uusiin ihmisiin ja laajentaa verkostojaan läpi Suomen. NESU tarjoaa unohtumattomia hetkiä jokaiselle kylterille!

1. SAMI ROJO 2. Oulun yliopiston kauppakorkeakoulu, 4. vuosi 3. Projektivastaava ja varapuheenjohtaja 4. Kyllä minunkin pitää sanoa tuo NESU:n kesämöksä 2017 Jyväskylässä. Maakokous viereisessä kappelissa sekä NESU Finlandin vanhojen hallitusten virren laulaminen ei unohdu koskaan! 5. Ostoskärryt rundilla 2017. 6. NESU-Finanssi vei mukaansa fuksisyksynä 2016 harkkasitseillä, mutta viimeisen sysäyksen sain ystävältäni Elinalta, joka veti minut mukaansa sitsaamaan Lappeenrantaan keväällä 2017. 7. Yhteishenki, ystävät ja unohtumattomat kokemukset ovat NESU:ssa taattuja!

14


HUIPULLE -SEMINAARI KUVAT: LAURI RÄMÄ

Workshopit

Seminaaripäivä alkoi Workshoppien parissa, joista oli valittavana mieluisin kolmen vaihtoehdon joukosta. Suomen Ekonomien uravalmentajan Arja Parpalan pitämässä CV & LinkedIn-profiili workshopissa saatiin esimerkiksi vinkkejä siitä, miten CV kirjoitetaan niin, että se erottuu muista ja siitä, millainen LinkedIn-profiili herättää rekrytoijan kiinnostuksen. Arja piti myös toisen workshopin, jonka aiheena oli Arvot ja niiden vaikutus elämään. Tässä workshopissa pohdittiin tärkeitä asioita kuten muun muassa sitä, mikä on itselle tärkeää niin elämässä, opiskelussa ja työssä ja opeteltiin tunnistamaan omia arvoja ja vertailtiin niitä muiden kyltereiden ja ekonomien arvoihin. ATA-Henkilöstöpalvelut Oy:n yksikön päällikkö ja perustajaosakas Olli Malkavaaran pitämässä Työnhaku ja rekrytointi workshopissa tarkasteltiin sitä, mistä rekrytointi koostuu, käytiin läpi prosessia työnantajan näkökulmasta ja suunniteltiin pienryhmissä työpaikkailmoitukset.

Yritystori

Technopoliksen pääaulassa oli hyvä kuhina, kun yrityksien edustajat ja opiskelijat vaihtoivat ajatuksia puolin ja toisin. Ständeillä oli mahdollista saada tietoa avoimista työpaikoista ja siitä, minkälaisia tyyppejä yritykset haluavat joukkoonsa. Moni sai käytännön vinkkejä omiin kurssivalintoihinsa ja kontakteja mielenkiintoisiin yrityksiin. Yritystorilla oli mukana Ropo Capital, Nordea, Kesko, Opset, Suomen Ekonomit, Business Center Pohjois-Savo ja EY.

151515

15 15


Paneelikeskustelu

lääkärirekrytoinnin johtaja Anni Huotari, vaatesuunnittelija/taiteilija/muotoilija/yrittäjä/ elokuvantekijä Paola Suhonen, Tree Amigos -yrityksen perustajajäsen Dana Vartiainen, Nordean Kuopion toimipaikan johtaja Jari-Pekka Raatikainen ja laskentatoimen ja rahoituksen yliopisto-opettaja ja yrittäjä Riikka Holopainen. Paneelin vetäjä Sami Gabbouj johti keskustelua ja aihe pyöri vahvasti eri vastuullisuusalueiden ympärillä. Alkuun puhuttiin hieman jokaisen henkilökohtaisesta vastuusta ja panelisteilta tuli esimerkkejä konkreettisista teoista kuten junan valitseminen lentokoneen sijasta, kasvisruokapäivä edes kerran viikkoon ja se, ettei ole altis kaikille trendeille. Omissa organisaatioissaan käytännön esimerkkeinä vastuullisuudesta oli kestävät tuotteet, se että vastuullisuus otetaan strategiaan mukaan ja kunnollisten mittarien luominen ja päivittäminen vastuullisten tekojen seuraamiseen. Yksi hyvä pointti oli se, että jos organisaatiossa julistetaan vastuullisuutta, niin silloin on tärkeää myös oikeasti toteuttaa sitä. Organisaatioiden sosiaalinen vastuu näkyi konkreettisesti opiskelijoiden tukemisena, asioiden esille tuomisena ja tunnettavuuden lisäämisenä yhteiskunnassa, nuorten taloustaitojen parantamisena, vanhusten digitaitojen lisäämisenä ja työhyvinvoinnin ylläpitämisenä. Tärkeä huomio paneelikeskustelussa oli se, ettei vastuullisuus syö välttämättä yrityksen kannattavuutta, vaan voi päinvastoin lisätä sitä.

Paola Suhonen

Paola Suhonen on suomalainen vaatesuunnittelija, taiteilija, muotoilija, yrittäjä ja elokuvantekijä, joka tunnetaan erityisesti toisena Ivana Helsinki -vaatemerkin perustajista. Suhosella oli kolme pääteemaa puheessaan, joista vastuullisuus on yksi. Sen lisäksi hän puhui rohkeudesta ja vastuusta. Suhosen mukaan mennään harhaan, kun asiat tehdään samalla tavalla kuin aina ennenkin. Rohkeutta tarvitaan toisin tekemiseen. Hän myös rohkaisi kyseenalaistamaan kulutushysterian ja trendit, sillä kulutushysteriakin on vain korvike huonolle itsetunnolle, eikä trendikkyys ei ole Suhosen mukaan sama asia kuin tyylikkyys. Hän myös sanoi hyvin, että kateus jollekin on tapa tunnistaa oma unelmansa. Suhonen nosti esiin henkilökohtaisen vastuun, josta hän antoi esimerkin, että ei ostettaisi jatkuvasti uutta. Suhonen myös muistutti, että omiin huonoihin valintoihin löytyy kyllä syyllinen ulkopuolelta, jos haluaa, mutta usein tulisi tarkastella itseään ja ottaa vastuu omista teoistaan ja päätöksistään. Itsestä lähtee muutenkin asiat liikkeelle, sillä kannattaa ensin auttaa itseään ja sitten vasta muita. Tästä Suhonen antoi hyvänä esimerkkinä lentokoneiden happinaamarit, jotka asetetaan ensin itselle ja sitten vasta autetaan muita. Suhonen otti esille hänen vaateyrityksensä vaatteet, jotka ovat kuin taide-esineitä tarinoineen ja vastakohdaksi trendivillityksen, joita saa halpavaateketjuilta. Hän mainitsi yhtenä nykypäivän kulutuskulttuurista eroavana asiana sen, kuinka esimerkiksi aikaisemmin vaatteita huollettiin enemmän eikä ostettu samaan tahtiin uutta tilalle. Kaiken kaikkiaan Suhonen oli vakuuttava, sillä onhan hän saanut paljon aikaan monella eri alalla ja hänellä on tärkeitä arvoja, joista hän pitää kiinni niin henkilökohtaisessa elämässään kuin yrityksissään.

16 16


PAOLA SUHONEN

ARTO O. SALONEN

Arto O. Salonen

Professori Arto O. Salonen avartaa ihmisenä olemista ja valtavirtaistaa yhteiskunnan kestävyyttä. Salosella on ainutlaatuinen kyky saada kuuntelija minuuteissa keskittymään täysin kuuntelemaan häntä ihmisyyden keskeisistä teemoista. Salonen aloitti pienellä muistutuksella siitä, minkälaisissa teemoissa ihminen on kulkenut lähihistoriansa aikana ja missä ollaan nyt. Väestönkasvun myötä tultiin massakulttuurin valtavirtaistumiseen, josta on päästy elämän yksilökeskeistymiseen. Esimerkiksi Suomessa ihmisten perustarpeet on tyydytetty, joten elämän merkityksellisyyttä etsitään muualta ja elintason parantamisesta on päästy elämänlaadun kohottamiseen. Merkityksettömyys ja tarkoituksettomuus ovat yltäkylläisyyden ajan ihmisen suurin vihollinen, mutta merkitsemättömyyteen ei kannata tyytyä ja tärkeää on tunnistaa reitti upeuksiin. Salosen askeleet omaan merkityksellisyyteen ovat itseensä tutustuminen eli oman jutun löytäminen, sen jälkeen miettiminen olisiko planeetalla käyttöä omalle jutulle ja sitten pitää toimia. Haluammehan me ihmiset liittää itsemme osaksi jotain suurempaa. Salosen mukaan hyvä bisnes on sellaista, että se tarjoaa osalliselle kokemuksen olla osana itseään suurempaa ja ei tuota jätettä. Salonen muistutti, että mitä enemmän on teknologiaa, niin sitä enemmän ihmisen näkemyksellisyys korostuu ja tulevaisuuta tehdään nyt, historia kirjoitetaan vasta myöhemmin.

After Work

Päivän päätteeksi suunnattiin After Workeille Ilonaan, jossa tunnelmaa loi screenillä Huuhkajien EM-karsintojen viimeinen kotiottelu eli Suomi-Liechtenstein peli. Pelin seuraamisen lomassa keskustelua käytiin niin päivän teemoista kuin muistakin mielenkiintoisista aiheista. Hienolle päivälle hieno päätös!

171717

Kiitos kaikille osalli stujille!

17


URATARINA 2017 loppuvuodesta painiskelin gradun kanssa, ja ajattelin että työpaikan saaminen vauhdittaisi sitä ikuisuusprojektia. Satuin huomaamaan Keskon työpaikkailmoituksen, jossa etsittiin vientiasiantuntijaa. Päätin heti, että se työ on minun, vaikka en tiennyt viennistä mitään. Sanoin, että minua voi jo onnitella uuden työpaikan johdosta, vaikka en ollut vielä edes hakenut koko paikkaa. Kohdemaana oli Kiina ja Venäjä, ja olin opiskellut molempia kieliä. Olin myös ollut Kiinassa vaihdossa, ja kirjoitin gradua immateriaalioikeuksista Kiinassa. Työ oli kuin tehty minua varten. Niin siinä kävi, että sain paikan, vaikka hakijoina oli myös ollut pitkän vientikokemuksen omaavia kandidaatteja. Kenellä muullakaan meidän tiimistämme ei ollut viennistä suoranaista kokemusta ennestään, ja oli hienoa huomata, miten annettiin tilaa uusille ja tuoreille ideoille. Tämä 2 vuotta Keskolla on ollut todella mielenkiintoista, olemme saaneet toimia ikään kuin start uppina ison yrityksen sisällä. Joka päivä on haasteita ja yllätyksiä täynnä, siitä Kiina pitää huolen. Kiinalainen yrityskulttuuri ja tapa tehdä bisnestä, ei ole ihan vielä mennyt ymmärrykseen, mutta kulttuurierot tekevät tästä vielä mielenkiintoisempaa. Olen osa todella pientä, 4 hengen tiimiä, ja yhdessä teemme oikeastaan kaiken, mikä liittyy meidän Venäjän vientiin tai Kiinan verkkokauppaan. Tuotesuunnittelu, budjetointi, hinnoittelu, yhteistyö tavarantoimittajien kanssa, markkinointi, logistiikka, some yms. En ollut ikinä ajatellut, että työskentelisin kaupan alalla, mutta on myös hienoa, miten eri tavalla on alkanut ajattelemaan niinkin arkisesta asiasta kuin kaupassakäynti. K-ryhmässä on todella monipuoliset mahdollisuudet, ja täällä kannustetaan rohkeasti etsimään se itselleen sopiva työ monien eri tehtävien joukosta. Sitä helpottavat uudet upeat tilat, joissa kaikki istuvat saman katon alla.

Terkuin, Riina Kenttämaa Vientiasiantuntija, K-ryhmä

18


K-kampus Tänä kesänä saatiin K-ryhmä yhteen, 1800 K-laista, 3 eri toimialalta ja kahdeksasta toimipisteestä. Uusi upea kampus on rakennettu vastaamaan k:laisten tarpeita, ja tukemaan uutta monipaikkatyötä. Työpisteen voi valita päivän fiiliksen mukaan, oma lemppari on katosta riippuva korituoli! Oma työpöytä pysyy myös todella siistinä, kun joka päivän päätteeksi se pitää tyhjentää, ja viedä omat tavarat omaan lokerikkoon. Kampuksella on myös hienot keittiötilat, jossa kuvataan mm. Mitä tänään syötäisiin-ohjelmaa. Jokaisessa kerroksessa on oma teemansa, ja omanlainen sisustus. Istumapaikan voi valita myös meluvyöhykkeiden mukaan, riippuen siitä miten paljon keskittymistä työ vaatii. Enne työpisteeni oli Hakkilassa, Keskon keskusvaraston yhteydessä, erittäin ei-inspiroivassa miljöössä. Muuton myötä työmotivaatio kyllä ainakin tuplaantui :) Tulkaahan käymään ja ihastelemaan k-kampusta!

191919

19


Avaimet pankkiin missä ja milloin tahansa Lataa mobiilipankki ja tunnuslukusovellus. Saat käyttöösi edullisimmat pankkipalvelut. Lue lisää nordea.fi/mobiilipankki Sinä päätät pankin paikan.

20

KAUPPAKATU 28, KUOPIO, 0200 3000, NORDEA.FI Nordea Bank Oyj


Hallo-what? Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan edustajisto nimitti marraskuussa yliopiston toimielimiin uusia hallinnon opiskelijaedustajia eli tutummin hallopedejä. Hallopedien toimikausi on kaksivuotinen 1.1.2020-31.12.2021. Preemiolaisia valittiin upeasti mukaan kaikkiin toimielimiin, joka tarkoittaa sitä, että Kuopion kauppatieteilijät ovat kattavasti edustettuina tulevalla kaudella kaikilla yliopiston hallinnon tasoilla. Seuraavassa jutussa avataan yliopiston hallintorakennetta tarkemmin ja kuullaan tuoreiden hallopedien mietteitä.

Yliopiston toimielimet ja niiden tehtävät YLIOPISTON HALLITUS käyttää ylintä päätösvaltaa yliopiston suurimmissa strategisissa kysymyksissä sekä tärkeimmissä henkilövalinnoissa. Sen keskeisiä tehtäviä ovat ● Rehtorin ja akateemisen rehtorin valinta viisivuotiskausille ● Yliopiston toiminnan tavoitteista, strategiasta ja budjetista päättäminen ● Yliopiston toimintaa ohjaavien johtosääntöjen ja vastaavien dokumenttien hyväksyminen ● Yliopistoon otettavien opiskelijoiden määrästä päättäminen

YLIOPISTOKOLLEGIO valvoo hallituksen toimintaa. Sen tarkoituksena on

● valita yliopistoyhteisön ulkopuoliset jäsenet hallitukseen ja ● vahvistaa yliopistoyhteisön valinnat hallituksen jäseniksi ● päättää hallituksen ja sen yksittäisen jäsenen erottamisesta ● vahvistaa yliopiston tilinpäätös ● päättää mahdollisen vahingonkorvauskanteen nostamisesta hallitusta kohtaan

YHTEISKUNTATIETEIDEN JA KAUPPATIETEIDEN TIEDEKUNTANEUVOSTO on tiedekunnan ylin päättävä elin, jonka tehtävänä on mm. ● tehdä esitys professorin tehtävään otettavasta henkilöstä ● määrittää professorin tehtävä ● päättää tiedekunnan talousarvio ● päättää tiedekunnan opetussuunnitelmasta

212121

Kuvat: Itä-Suomen yliopisto/uef.fi Lähteet ja lisätietoa: https://www.isyy.fi/vaikuta/mukaan-hallopediksi.html

21


?

PREEMION HALLOPEDIT 1. Kuka olet ja mistä tulet? 2. Aiempi tausta luottamustoimissa tai edunvalvonnassa? 3. Miksi hait hallitukseen/kollegioon/tiedekuntaneuvostoon? 4. Mitä odotat tulevalta kaudelta hallopedina? 5. Miksi on mielestäsi tärkeää, että preemiolaisia on mukana vaikuttamassa hallopedeinä?

MARIA PULKKA, 20

1. vuosikurssi, laskentatoimi ja rahoitus Yhteiskunta- ja kauppatieteiden tiedekuntaneuvosto 1. Oon Maria Pulkka ja oon eksynyt Kuopioon Lappeenrannasta 2. Oon ollu järjestöaktiivi jo 17-vuotiaasta saakka, joten erilaisii luottamustoimii on kerenny kertyy jo jonkinmoinen kasa. Tällä hetkellä oon mm. toiminut NCF:ssä eli pohjoismaiden keskustaliberaalien nuorten hallituksessa, jossa oon päässyt näkemään ja tekemään pohjoismaista yhteistyötä. 3. Hain tiedekuntaneuvostoon, koska halusin olla vaikuttamassa siihen, millaista opiskelu ja tutkimus tulevaisuudessa on. 4. Uusien haasteiden lisäksi, odotan kovaa vääntöä tärkeiden asioiden puolesta. 5. Tarvitaan myös vahvaa kauppatieteilijöiden näkökulmaa siitä, mitä halutaan lähteä korjaamaan, kehittämään ja uudistamaan tulevaisuudessa.

22 22


KUVA: JANI TELATIE

KALLE KATTELUS, 24

4. vuosikurssi, laskentatoimi ja rahoitus Yliopistokollegio 1. Kalle Kattelus, Hämeenlinna/Kuopio/Lissabon/Preemio. 2. Preemion hallitus 2018, Koulutus-/sosiaalipoliittinen sekä kansainvälisyysvastaava. 3. Mahdollisuus osallistua yliopistokollegion toimintaan kuulosti mielenkiintoiselta ja opettavaiselta kokemukselta tulevaisuutta varten. 4. Odotan pääseväni osalliseksi päätöksenteon ydintä ja sitä kautta tutustuvani yliopiston edunvalvontaan entistä syvällisemmin. 5. On ehdottoman tärkeää, että hallopedeinä toimii mahdollisimman paljon preemiolaisia. Tällöin voidaan taata, että kauppatieteiden opiskelijoiden ääni ja näkemys päätöksenteossa otetaan varmasti huomioon.

KUVA: LAURI RÄMÄ

SAMI GABBOUJ, 27

2nd year master’s student in Innovation Management Yliopiston hallitus 1. Moro! Olen Sami Gabbouj, 27-vuotias tunisialaisjuurilla varustettu tamperelainen, joka tykkää hämmentää englanniksi palvelua tarjoavia asiakaspalvelijoita vastaamalla heille kohteliaasti suomeksi. Valmistuin maisteriksi biolääketieteeltä vuonna 2016 ja nyt viimeistelen neurotieteiden väitöskirjaani yliopistolla sekä olen toisen vuoden innovaatiojohtamisen maisteriopiskelija. 2. Kipinä järjestötoimintaan heräsi Suomen lukiolaisten liitossa, jossa toimin kolmisen vuotta eri luottamustoimissa ensin piiritasolla ja myöhemmmin liittohallituksessa. Yliopistossa hyppäsin heti fuksina Kultin hallitukseen, jossa vietin kolme vuotta, joista viimeisen vuoden puheenjohtajana. Tuona aikana toimin myös tuutorina sekä ISYY:n Kuopion edunvalvonta- ja järjestöjaostossa. Vuosi 2015 vierähti ISYY:n hallituksen viestintä- ja yritysyhteistyövastaavana ja seuraavat kaksi vuotta edustajiston jäsenenä. Olen lisäksi toiminut opiskelijaedustajana terveystieteiden tiedekuntaneuvostossa ja yliopistokollegiossa sekä jatko-opiskelijoiden edustajana tohtoriohjelmani johtoryhmässä. 3. Hain yliopiston hallitukseen, koska haluan vaikuttaa yliopistomme oma-aloitteiseen kehitykseen tässä kriittisessä koulutuksen, työelämän ja yliopiston rahoituksen murrosvaiheessa. Haluan edistää visiotani proaktiivisemmasta yliopistosta, joka, koko yliopistoyhteisöä osallistaen, kokeilisi rohkeasti uusia lähestymisiä koulutuksen, opetuksen ja tutkimuksen kehittämiseen. Lisäksi, tahdon edistää kulttuuria, jossa koko yliopistoyhteisö tukisi edunvalvonnassaan toisiaan ja puhuisi yhtenäisellä, voimakkaalla äänellä. 4. Eniten odotan näkökulmia avartavia ja opettavaisia keskusteluita hallituksen kesken. Odotan myös onnistumisen elämyksiä kyetessämme sovittamaan yhteen kaikkien yliopistoyhteisön ryhmien näkemykset yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi. 5. Meidän täytyy tuoda opiskelijoiden näkemykset esiin niissä pöydissä, joissa päätetään opiskelijoita koskevista asioista. Palautteen antamisen lisäksi on tärkeää edistää proaktiivisesti preemiolaisten etuja kaikissa relevanteissa hallinnon elimissä. Jos olemme hiljaa, joku muu ajattelee ja puhuu puolestamme.

232323

23


Infopaketti: vuosijuhlat ja sillis TEKSTI: LAURA RÄISÄNEN, ALEKSI KINNUNEN

KUVAT: UKKO JUNTUNEN

Vuosijuhlat ovat Preemion vuoden arvokkain ja suurin tapahtuma. Vuosijuhlilla juhlitaan siis rakasta ainejärjestöämme sekä palkitaan Preemion toimintaan aktiivisesti vaikuttaneita toimijoita. Arvokaan juhlan juhliminen aloitetaan ansaitusti jo ennen virallista vuosijuhlapäivää. Vuosijuhlia edeltää siis vuosijuhlaviikko, jonka ohjelma on esimerkiksi viime vuonna sisältänyt mm. pipolätkäturnauksen, vujubingon ja paljon muuta ohjelmaa viikon mittaan ennen virallista suurta juhlapäivää. Preemion vuosijuhlat järjestetään ensi vuonna helmikuun 14.päivä. Juhlapäivää varten tulee valmistautua ja on hyvä olla tietoinen mm. pukeutumisetiketistä, jotta pystymme takaamaan juhlan arvokkuuden. Tarkemman etiketin löydät Preemion nettisivuilta, mutta tässä poimittuna muutamia pääkohtia.

Miehillä:

-Pukukoodina frakki tai tumma puku (ei kuitenkaan smokki tai saketti) -Frakin kanssa ei saa käyttää rannekelloa (ainoastaan taskukelloa, vasemmassa taskussa kannettuna) -Tumma puku on väriltään musta, tummansininen tai tummanharmaa -Kauluspaita ovat väriltään valkoinen ja solmio/ solmuke on väriltään hillitty; rusetti usein tumma, ja kravatti harmaa/hopeinen -Puvun kanssa kenkien tulee olla mustat ja ohutpohjaiset, ja sukkien tummaa värimaailmaa

Naisilla:

-Juhlapuku tulee olla arvokas ja kokopitkä, eli peittää kantajansa nilkat -Puvun väri on täysin kantajansa päätettävissä, kunhan muistetaan arvokkuus ja tyylikkyys, sekä juhlava materiaali, kuten silkki, satiini tai sifonki. -Mikäli puku ei peitä naisen olkapäitä, tulisi silloin käyttää esim. hartiahuivia. Hartiahuivia kannetaan siihen saakka, kunnes illan emäntä laskee omansa. -Hiusten olisi suotavaa olla kiinni, mikäli niiden pituus sen mahdollistaa -Laukkua käytettäessä laukku on väriltään pukuun tai kenkiin sopiva ja pienikokoinen. Illallispöydässä se lasketaan pöydälle lautasen oikealle puolelle.

24

Juhlissa voidaan käyttää myös akateemisia kunniamerkkejä sekä järjestö- ja kuntanauhoja, joiden käytöstä ohjeistetaan tarkemmin Preemion perinneohjesäännössä.


Juhlan kulku

Juhlan kulku noudattaa myös arvokasta kaavaa. Juhliin tulee saapua ajoissa. Juhlasalin ovella illan isännät kättelevät vieraat ja juhlijat saavat alkumaljan. Pöytiin siirryttäessä olisi suotavaa istuutua paikalleen vasta, kun koko pöytäseurue on läsnä. Herrojen tulisi auttaa viereiset daamit istumaan. Seremoniamestarin aloituspuheenvuoro käynnistää juhlan. Juhlien seremoniamestarin tunnistaa seremoniamestarin sauvasta, jolla hän kopauttaa kuuluvasti lattiaan huomion merkiksi. Puheiden ja palkitsemisien aikana tulisi olla hiljaa ja pöydistä on suotavaa poistua vain tauoilla. Illan aikana nautitaan kolmen ruokalajin menu. Juhlan lopussa sana on vapaa vieraiden puheenvuoroille, pyytämällä tätä ennakkoon seremoniamestarilta. Juhlapaikalla järjestetään vielä tanssiaiset, jonka jälkeen siirrytään jatkopaikkaan.

Hyvä muistaa käytöstavoista!

•Vuosijuhlien eteen tehdään paljon työtä, joten vieraana vähintä mitä voit tehdä on kunnioittaa juhlan eteen tehtyä työmäärää omalla käytökselläsi •Seremoniamestaria tulee kunnioittaa, joten ylimääräinen jutustelu olisi suotavaa ajoittaa taukojen ja ruokailun yhteyteen •Laulutoiveita voi esittää juhlan aikana pyytämällä niitä seremoniamestarilta, joka antaa luvan laulamiselle mikäli se sillä hetkellä juhlan ohjelmaan sopii. Juhlissa lauletaan vain niiden arvokkuudelle sopivia lauluja, jotka löytyvät juhlan käsiohjelmasta. Mikäli juhlissa on erilliset esilaulajat, aloittavat nämä kaikki laulut ellei toisin ole sovittu. Muussa tapauksessa laulut aloittaa laulutoiveen esittäjä.

Silliaamiainen eli sillis

Arvokkaiden juhlien jälkeen on hyvä siirtyä kohti seuraavaa päivää ja kuuluisaa akateemista silliaamiaista eli sillistä. Monille sillis on vuosijuhlaviikon grande finale, joka käsittää yhdessäoloa, hauskanpitoa, saunomista ja syömistä yllätyslokaatiossa. Tapahtumaan ei tarvitse ilmoittautua erikseen, vaan osallistumalla vuosijuhlille varmistat paikkasi myös silliksellä. Sillikselle pukeudutaan rennosti, vuosittain vaihtuvan teeman mukaan. Sillistä ei voi muuten selittää, se täytyy itse kokea!

25


Nauhoja ja muuta kilkettä

Vuosijuhlilla ja muissa akateemisissa tilaisuuksissa saattavat juhlijoiden asuja koristaa monenlaiset näyttävät nauhat ja merkit. Kyseiset asusteet kertovat kantajastaan yleensä paljon ja aivan jokaisella Preemion jäsenelläkin on mahdollisuus hankkia myös itselleen esimerkiksi järjestönauha. Preemion järjestönauha on 20 mm leveä nauha, joka on symmetrinen keskiviivan suhteen. Nauhan pohjaväri on viininpunainen ja siinä on kaksi kahden millimetrin levyistä keltaista raitaa, molemmat kahden millimetrin etäisyydellä nauhan reunasta. Hallituksen jäsenet kantavat hieman leveämpää 30 mm levyistä nauhaa. Järjestönauhaa kannettaessa tulee muun pukeutumisen olla tilaisuuden ja nauhan arvolle sopivaa. Miehet kantavat nauhaa siten, että se kulkee oikealta olkapäältä rinnan yli vasemmalle lantiolle. Nauhaa kannetaan juhlapuvussa (frakki) liivin alla ja arkipuvussa liivin ja solmion päällä. Naiset kantavat nauhaa taiteltuna ruusukkeena vasemmalla puolella rintaa tai siten, että nauha kulkee vasemmalta olkapäältä rinnan yli vasemmalle lantiolle. Nauha ei saa koskettaa paljasta ihoa. Jokainen Preemion nykyinen tai entinen jäsen voi hankkia itselleen järjestönauhan koristamaan omaa juhla-asuaan. Nauha toimii ikään kuin iltapuvun tai frakin kanssa ’’haalareina’’, sillä erityisesti muiden järjestöjen ja ylioppilaskunnan juhlissa edustaessa voi nauhan perusteella erottaa eri yliopistojen ja alojen opiskelijat toisistaan. Nauhan voi hankkia omakseen Preemion toimistolta ja hallitus tiedottaa jäseniä tästä erikseen keväällä ennen omia vuosijuhlia. Ylioppilaskunnan jäsenet voivat lisäksi hankkia itselleen kuntanauhan ISYYn toimistolta. Mikäli nauhoja kannetaan useampaa kerrallaan, kannetaan ne yleisen etiketin mukaan siten, että ylioppilaskuntien nauhat ovat ylimpänä, mahdollisten osakuntien nauhat toisena, ainejärjestöjen kolmantena ja yliopistoyhteisön eri järjestöjen nauhat neljäntenä. Samanarvoisia nauhoja (esimerkiksi useamman ainejärjestön) kannetaan järjestöjen ikäjärjestyksessä vanhin ylimpänä. Järjestöä tai ylioppilaskuntaa erikseen edustettaessa kannetaan kuitenkin kyseisen tahon nauhaa yleensä ylimpänä ja tietyn järjestön omassa juhlassa on kyseisen järjestön nauhaa syytä kantaa ylimpänä. Nauhojen lisäksi eri järjestöt ja ylioppilaskunnat myöntävät ansioituneille jäsenilleen erilaisia kunnia- ja ansiomerkkejä. Preemiolla näitä on kultainen, hopeinen ja pronssinen ansiomerkki, sekä itsenäisenä huomionosoituksenaan aktiivisille jäsenille myönnettävä aktiivijäsenen merkki. Ansiomerkeistä poiketen aktiivijäsenen merkkiä voidaan kantaa myös muussa kuin juhlapuvussa, mutta sitä ei koskaan kanneta yhdessä ansiomerkkien kanssa. Merkit myöntää vuosittain alkuvuodesta yhdistyksen hallitus ja luovuttaa vuosijuhlilla hallituksen puheenjohtaja raikuvien aplodien saattelemana. Aktiivijäsenen merkkiä ja hallitusmerkkiä lukuun ottamatta kaikkia yhdistyksen tunnuksia tulee käyttää vain akateemisissa tilaisuuksissa, joten esimerkiksi häissä tai vaikkapa Linnan juhlissa niitä ei ole soveliasta kantaa.

26


Alumnien kuulumisia Juulia

TERVEISIÄ ORAVANPYÖRÄSTÄ!

Taakse ovat jääneet keskiviikkoiset Haalaribileet, Kielikeskuksen kanssa tappelu ja kolmen tunnin opiskelutauot Preemion toimistolla ja tilalle on tullut heinäkuun valmistumisen jälkeen oikea työelämä. Aloitin jo opiskeluaikoina lääkisläisten omistamassa yrityksessä Medicina Oy toimitusjohtajana ja nyt syksyn alusta mukaan on tullut lisäksi myyntipäällikön tehtävät yrityksessä Management Events, joka järjestää kutsuvierastilaisuuksia Suomessa ja kansainvälisesti. Viikkoni koostuvat nykyään asiakkaiden kontaktoinnista, lukuisista tapaamisista ja sähköposteista sekä tilaisuuksista. Muutamana iltana viikossa hoidan Medicinan työt, joihin kuuluu yleisen liiketoiminnan valvomista ja hoitamista. Tasan neljä kuukautta on takana täysipäiväistä työtä, mutta edelleen minusta tuntuu siltä, että olen kesätöissä ja kohta jatkuu taas koulu ja näkee kaikki opiskelukaverit. Kaipaan tietyllä tapaa opiskeluaikoja, mutta toisaalta nyt on se aika, kun voin hyödyntää oppimaani käytännössä, oppia uutta ja edetä uralla. Myöskään pankkitilin saldo ei ole niin surullisen näköinen kuin opiskeluaikoina. Itse koen, että kandivaiheen opinnot loivat hyvän pohjan, mutta maisterivaiheen opinnoista on ollut minulle paljon enemmän hyötyä työelämässä, sillä IBS pääaineena toi ymmärrystä kansainvälisestä liiketoiminnasta, myynnistä ja johtamisesta. Gradun merkitystä ei myöskään pidä missään nimessä unohtaa, sillä vaikka sen kirjoittaminen oli tuskaa, on minulla nyt omasta aiheestani, sosiaalisesta myynnistä, paljon laajempi ymmärrys, joka nähtiin myös etuna, kun hain työpaikkaa. Osa tietää jo kauppiksen opintoja aloittaessaan tai ainakin hyvin aikaisessa vaiheessa mitä he aikovat tehdä valmistumisen jälkeen. Jos kuulut samaan kategoriaan kuin minä, joka oli aivan hukassa valmistumisen lähestyessä ja ahdistuksen kasvaessa päivä päivältä työpaikkailmoituksia selatessa, niin lohdutuksen sanana, että et ole yksin ja ajatukset kyllä selvenevät pikku hiljaa. Tässä mun kolme vinkkiä työelämään valmistautumiseen jo opiskeluaikana: 1. Yritä jo opiskeluaikoina löytää aiheita, jotka sinua kiinnostavat ja panosta oikeasti näihin. 2. Hanki työkokemusta jo opiskeluaikana alalta, jossa voit hyödyntää tätä aihetta, vaikka väkisin. Jos taas olet hukassa, pyri kokeilemaan mahdollisimman erilaisia työtehtäviä jo opiskeluaikana, jolloin vältyt haahuilulta edes osittain valmistumisen jälkeen. 3. Unelmoi ja ole valmis tekemään töitä unelmiesi eteen, sillä se on ainoa keino saavuttaa ne! 27


ALUMNIT

Sini

Aloitin opiskelemaan Itä-Suomen yliopistossa syksyllä 2014 International Business and Sales Management maisteriohjelmassa (M. Sc), josta valmistuin toukokuussa 2016. Opiskeluaika meni todella nopeaan, sillä ensimmäisen vuoden jälkeen jäljellä oli lähinnä gradun tekeminen ja muutama sivuainekurssi. Kyseinen linja oli englanninkielinen ja oli oppilaita ympäri maailmaa. Tunnelma sekä työskentely monikulttuurisessa luokassa oli erilaista ja antoi paljon eväitä tulevaisuutta varten. Meillä oli hyvä ryhmähenki ja monet kerrat istuttiin koulun ruokalassa tuntien jälkeen vain höpöttäen niitä näitä. Työurani alkoi 2012 vuoden lopussa valmistuttuani Savonia Ammattikorkeakoulusta International Business linjalta (BBA). Tein pari vuotta töitä vakuutusalan asiakaspalvelussa, jonka jälkeen päätin hakea yliopistoon laajentaakseni työmahdollisuuksia. Tein töitä asiakaspalvelun parissa valmistumiseni loppuun, jonka jälkeen sain mielenkiintoisen työn vakuutusalan järjestelmäkehityksen parissa samasta yrityksestä. Tehtyäni järjestelmäkehitystä muutaman vuoden tajusin tulevaisuudessa haluavani olla liiketoiminnan konsultti. Kävin tekemässä vuoden töitä Intiassa IT-kehityksen keskuksessa Bangaloressa, jonka jälkeen aloitin Suomessa CGI:llä konsulttina. Konsulttina työskentely vaatii laajojen kokonaisuuksien hallintaa, johtamiskykyä, fasilitointia sekä hyviä vuorovaikutustaitoja. Työnkuvaani kuuluu muun muassa projektinhallinta sekä työskentely asiakkaan ja kehittäjien apuna selventäen liiketoiminnan tarpeita. Työtehtävät ja toimiala voivat vaihtua riippuen asiakkaasta ja projektista minkä parissa työskentelee. Tällä hetkellä työskentelen tiimissä, jonka jäsenet tekevät töitä eri maissa. Koulussa opituista tiimityöskentely taidoista ja eri kulttuurien välisistä eroista onkin ollut apua tässä työssä. Tämän lisäksi koulusta opitut loogisen päättelykyvyn ja kokonaisuuksien hallinnan taidot ovat olleet tarpeen. Kauppatieteiden maisterin tutkinto avaa monia erilaisia urapolkuja. Erityisesti suosittelen kaikkia lähtemään ulkomaille joko vaihtoon tai työskentelemään. Ulkomailla oltuasi erotut työnhaussa ja se avartaa muutenkin. Kannattaa rohkeasti hypätä uusiin haasteisiin, sillä koskaan ei tiedä minne päätyy!

Terveisin Sini Markkanen

28


ALUMNIT

Tiina

Opiskelin Itä-Suomen yliopistossa maisterivaihettani vuosina 2014-2017. Pääaineeni oli International Business and Sales Management, sivuaineeni laskentatoimi ja rahoitus. Opintojen loppuvaiheessa tein Pro-Gradu tutkielmani Metso Oyj:lle toimeksiantoprojektina, aiheena oli henkilöstön motivaation ja kulttuurin suhde työtyytyväisyyteen 35 eri maassa. Opiskelin maisterivaiheen opinnot opintovapaani aikana, joten työelämä oli jo minulle hyvin tuttua. Olen ollut finanssialalla vuodesta 2007 lähtien, 2015 opintovapaani aikana tekemääni Metson tutkimusharjoittelua lukuun ottamatta. Aloitin 2007 Ifillä vakuutusten myynnissä, josta muutaman mutkan kautta siirryin yhdeksän vuotta sitten silloiseen OP-Pohjolaan. OP:n työuran aikana myin vakuutuksia, työskentelin Pohjolassa assistenttina, koulutin Itä- ja Pohjois-Suomen vakuutushenkilöstöä, johdin vakuutuksia myyvää tiimiä tiimipäällikkönä, sekä elin ja hengitin muutoksen tuulia muutosjohtamisen asiantuntijana projektiluontoisessa hankkeessa. Tällä hetkellä työskentelen osaamisen parissa vastaten OP:n valtakunnallisen rahoituspalvelun osaamisen kehityksestä, apuna minulla on kuusi rahoituksen kouluttajaa ja laaja verkosto yhteistyökumppaneita ympäri taloa. Valtakunnallisessa rahoituspalvelussa henkilöstöä on n.600. Olen tehnyt hyvin erilaisia töitä, mutta lähes aina saanut työskennellä omien vahvuuksieni kautta. Vahvuuteni on aito kiinnostus ihmisistä, erilaisista motivaation lähteistä ja niiden suhteesta työtyytyväisyyteen. Toinen asia mikä minua on aina kiehtonut työelämässä, on asiakkaat, se millaista arvoa tuotamme asiakkaillemme ja kuinka pystymme siinä kehittymään, on minulle todella tärkeää. Yliopistosta saamiani parhaimpia oppeja työelämään on kriittinen ajattelu, asioiden linkittäminen oikeisiin faktoihin ja strateginen ajattelukyky. Näiden avulla kokonaiskuvien ymmärtäminen on hyvin vaivatonta. Työelämässä asioita tehdään myös käytännön tasolla ja teorian soveltaminen käytäntöön on aina oma juttunsa. IBS-ohjelmassa case-esimerkkejä/ryhmätöitä tehtiin todella paljon ja se valmisti työelämään erittäin hyvin. Osaamisen ja oppimisen lisäksi opiskeluajoilta jäi myös paljon kivoja ihmisiä elämään. Vinkit preemiolaisille: Mieti missä asioissa olet luontaisesti hyvä, keskity tulemaan erinomaiseksi vahvuuksissasi ja muista seurata intohimoasi. Mitä konkreettisemman tavoitteen pystyt asettamaan itsellesi, sitä varmemmin saavutat sen. Muistakaa myös välillä huilata ja tehdä kaikkea kivaa. Tsemppiä opintoihin ja urasuunnitelmiin :) Annan mielelläni vinkkejä.

Tiina Ledentsa https://www.linkedin.com/in/tiinaledentsa/ 29


PPB: Paneudutaan Podcast Buumiin part 2 TEKSTI: LAURA RÄISÄNEN

Kesän hulinat on jätetty taakse, syksykin on hujahtanut vauhdilla ohi ja katseet on käännetty jo kohti tulevaa joulua. Ja ennen kaikkea kohti joululomaa, joka onkin mainio syy sukeltaa uusien podcastien pariin. Paneudutaan podcast buumiin – juttusarjan toinen osio, tuo nyt esille taas muutaman uuden kuuntelemisen arvoisen ja erilaisen podin

”Oikein hyvää ja oikein hyvää, ja vielä oikein hyvää..” Usein näillä toivouksilla lähtee käyntiin näyttelijänä, kirjailijana sekä viihdepersoonana tutun Antti Holman podcast Auta Antti. Podcastin perusideana on kuulijoiden henkilökohtaisiin ongelmiin vastaaminen. Holma käsittelee omaperäisellä ja hyvin verbaalisella tavallaan kuuntelijoiden ongelmia aina huonoista pomoista identiteettikriiseihin ja kuntosaliohjelmiin asti, kertoillen samalla tarinoita sekä kommelluksia uransa ja yksityiselämänsä varrelta. Podcast erottuu omaperäisellä ideallaan, hauskuudellaan ja on taattua viihdettä oikeastaan missä tilanteessa tahansa. Ainoana miinus puolena on, että Auta Anttia on ilmestynyt vain kaksi kautta (ja ne jäävät ainoiksi kausiksi), ja kun vauhtiin kuuntelemisen kanssa pääsee niin jaksojen vähyys saattaa alkaa harmittamaan.

30

POKS –podcast on Youtubesta tuttujen videobloggaajien Sita Salmisen ja Veronica Verhon uusi aluevaltaus. POKS on kepeä ja viihdyttävä, moniteemainen podcast. Ensimmäisellä kaudella, jonka jaksot ilmestyivät viime kesän aikana, jaksojen jujuna oli ns. ”etkot”, eli jokaisessa jaksossa jompikumpi vloggaajista toi studioon molemmille alkoholipitoisen aloittelujuoman, joka jotenkin liittyi jakson teemaan. Juomien äärellä naiset sitten jaksoissa paneutuivat erilaisiin aiheisiin mm. entisiin ja nykyisiin työpaikkoihin, festareihin ja muihin kesän juhliin sekä treenaamiseen. Kilistelyn lisäksi konsepti erottuu sillä, että asioista puhutaan rehellisesti niiden oikeilla nimillä ja naurunremakoilta ei voi välttyä. Podcastin toinen kausi on parhaillaan käynnissä, ja vaikka jaksojen alkudrinkit ovat jääneet tauolle, on POKS silti hauskaa kuunneltavaa. Uusi jakso ilmestyy joka perjantai aina jouluun asti.


Onko Hollywoodin ja suuren maailman julkkisten sekoilut ja suhdesotkut sinusta parasta mitä tiedät? Tahdotko tietää mehukkaimmat juorut Beckhamien aviokriisistä, Kourtney Kardashianin Lapin lomasta tai kartoittaa keitä kaikkia Rihanna on vuosien varrella deittaillut? Jos jokin näistä herätti mielenkiintosi, silloin Tuplakääk on juuri sinua varten. Podcast on Musla.fi – sivuston Enni Koistisen ja Kirsikka Simbergin käsialaa. Jaksoja on runsaasti ja kuunneltavaa riittää, mutta alussa julkkisten nimien ja erilaisten suhdesotkujen paljous saa pienen pään hieman pyörälle. Pian kuitenkin huomaa janoavansa lisää tietoa missä kukakin on ollut taas juhlimassa ja kuka on vetänyt mitenkin paljon kamaa julkisuuskuvan kärsimättä tippaakaan. Asiasisältöinen tämä podcast ei ole (tosikoille tätä ei suositella), mutta kaiken kaikkiaan hämmästyttävän viihdyttävä.

Viime kerralla esittelyssä oli monipuolisesti urheilun kentälle viikoittain sukeltava Esko Seppäsen luotsaama Urheilucast. Tällä kertaa esittelen vain jääkiekkoaiheisiin erikoistuneen podcastin. Kimanttia – podia luotsaavat Viasatin NHL – selostaja Antti Mäkinen sekä Viasatin NHL- asiantuntija, Stanley Cup – voittaja ja Kuopion oma poika Kimmo Timonen. Torstaisin ilmestyvä Kimanttia paneutuu kattavasti maailman parhaaseen jääkiekko sarjaan, analysoiden ja tuoden jaksoissa esille monipuolisesti sekä reaaliaikaisesti NHL:n tapahtumia sekä suomalaispelaajien kuulumisia. Kyseinen podcast on oiva lisämauste NHL:ää enemmän seuraavalle kiekkofanille tai opettavainen kuunneltava sellaiselle, joka tahtoo päästä kartalle mitä siellä rapakon takana oikein tapahtuu.

Viimeisenä jutun podcastina esitellään aivan täysin poikkeava podi, tämän juttusarjan kliseinen musta hevonen. Jos murhamysteerit ja selvittämättömät rikokset saavat sinut ihmettelemään maailman menoa ja janoamaan tietoa tapahtumista, kannattaa rikosmehustelu aloittaa tästä podista. Kyseessä on siis Jäljillä podcast, joka perehtyy true crime – tapauksiin ympäri maailman. Jäljillä on Suomen kolmanneksi suosituin podcast ja rikospodcastien ykkönen. Podia luotsaa helsinkiläinen Tilda Laaksonen. Hän käsittelee joka viikko jonkin uuden ratkaisemattomaksi jääneen tai muuten epäselvän rikostapauksen. Jäljillä jaksojen joukosta löytyy myös omat jaksonsa suomalaisia kohauttaneille Kyllikki Saaren murhalle sekä Bodomjärven tapahtumille. Mielenkiintoinen podcast, mutta jos mielikuvituksella on tapana laukkailla, ei kuuntelua kannata ajoittaa myöhäiseen ilta-aikaan.

31


Preemionpienet joulut TEKSTI: RITA LAKKA KUVAT: LAURI RÄMÄ

Jälleen kerran joulu on jo ovella, mutta sitä ennen selätetään yksi vuoden hienoimmista ajanjaksoista, nimittäin pikkujoulukausi. Tähän kuuluu perinteiseen tapaan hienon ainejärjestömme Preemion pikkujoulut, joita tänä vuonna vietettiin Sokos Hotel Puijonsarven tiloissa. Juhlat starttasivat upeissa puitteissa ja entistä upeammassa seurassa. Pikkujoulujen teemana oli jälleen kerran pikkumusta, ja loppuunmyytyyn tapahtumaan olikin eksynyt tyylikkäitä preemiolaisia sankoin joukoin. Kun oma istumapaikka oli löydetty ja viini kaadettu lasiin juhlat saivat alkaa. Preemiolaiset ovat värikäs joukko, josta perinteisesti ansioituneimmat palkittiin. Suorassa äänestyksessä mitattiin muun muassa viehätysvoimaa, aktiivisuutta, omistautumista ainejärjestölle, pelihenkeä, sekä yleistä sekoilukykyä. Vuoden kuumimpana palkittiin tuttuun tapaan Niko Oinonen, vuoden suorituksena Sami Raatikainen, vuoden fuksina Eetu Hyvönen ja vuoden preemiolaisena Kerttu Kutvonen. Suuret onnittelut kaikille palkituille! Tämän lisäksi pikkujouluissa saatiin nauttia hyvästä ruuasta, Preemio Pig Bandin soitosta ja itse joulupukin vierailusta. Kaiken kaikkiaan pikkujoulut olivat jälleen menestys. Oli upeaa nähdä kaikki tutut kasvot pitämässä hauskaa yhdessä ennen (mahdollista) rauhoittumista joulun viettoon. Muistakaa nauttia joulupyhistä ja ennen kaikkea ottaa rennosti. Tammikuussa jatketaan!

32


RISKIRYHMÄ TESTAA K K I P ON

I

M PREE

UT L U UJO KUVAT: LAURI RÄMÄ

Olli Jani

valtteri

okko

+ BO

O I S O NUS

33


Preemion Riskiryhmä päätti testata omilla menetelmillään ja mittareillaan Preemion pikkujoulut. Tärkeimmiksi testauskohteiksi muotoutui pöytä, pukin polvi (polvet) ja yleinen tunnelma. Ryhmän omien havaintojen lisäksi, se haastatteli muita pikkujouluilijoita ja jopa itse pukkia. Riskiryhmään on helppo luottaa, sillä ”se on semmoinen homma, että kun Riskiryhmä testaa, niin pistetään homma eetterii, keho etikkaa ja nimi lehtee”.

PÖYTÄ:

Ryhmällä oli hieman epäselvyyttä kattauksesta. Ilmeisesti pöytään oli katettu kahdet taisteluvälineet, mutta siitä ei voi olla edelleenkään varma. Ei siis tiedetä, oliko niitä todella kahdet vai näyttikö se vaan silmissä siltä. Epäselvyyksistä huolimatta rynnäkkövarusteet luvattiin ottaa jossain vaiheessa esiin. Ryhmä tarkkaili ja huolestui siitä, että fuksit istuivat kiltisti pöydissään ja söivät marjapiirakkaa. Yleisesti ”paljon oli punaista ja vähän enemmän kirkasta, mut edelleen parasta.”

PUKIN POLVI:

Polvea ei päästy heti testaamaan, sillä vaaleita neitoja oli asemoitunut siihen. Ensimmäinen suunnitelma polven/polvien testaamiseen oli se, että Okko potkaisee oikeaan polveen ja Valtteri vasempaan. Kuitenkin Jani otti Ville Turusen mukaansa ja laittoi hänet toiselle polvelle ja istui itse toiselle. Pukilla oli ollut pitkä päivä, mutta hän odotti jo sitä, että muori leipoo piparia. Kuulemma piparinmakuinen ilta, yllätysten yö ja pukki ottaa tontut mukaansa Ilonaan rouhimaan. Pukki on yrittänyt olla kiltti, mutta välillä on menty tuhmuuksien tielle. Jani lohdutti pukkia, että hänkin on vain ihminen ja tuhmuuksien tekeminen on osa ihmisyyttä. Tärkein kysymys jätettiin lopuksi eli paljon pukki nostaa penkistä: ”Ei paljo, jossain 100-500 kg välillä”.

34


TUNNELMA:

Tunnelma oli hyvä ja niin poispäin. Hyvällä meiningillä mentiin ja mentiin vähän kuin joukkueena eteenpäin. Ilta lähti rakentumaan hyvin. Ryhmä huomasi, että osa oli juonut enemmän viinikaatoja ja osa vähemmän. Koska Janin muisti ei oikein toiminut hetkittäin, hän pyysi Anni Huttusta kertomaan tunnelmasta. Annin mukaan on kiltti meininki, koska tuoleja ei ole näkynyt pöydillä. Myös Ville Turuselta kysyttiin tunnelmasta ja hän oli iloinen, koska tarjoilu on pelannut ja hän on saanut mitä on pyytänyt. Ville kertoi, että hän on menossa seuraavana päivänä kannustamaan Kati Hukkaa peijjaisiin kentän reunalle. Ryhmä kysyi myös Aleksi Kinnuselta tunnelmia ja hän kertoi, että raivokasta on. Kuulemma kaikki on tehty ja annettu itsestä enemmän. Aleksin mukaa on kiva olla nuorison kanssa paikalla ja viihtyä. Hän ei kuulemma viettäisi kenenkään kanssa mieluiten iltaa kuin kaikkien 120 pikkujouluilijan kanssa. Neljänneksi haastateltavaksi valittu Antton Flink kertoi, että ”Helou. Hyvä meininki. När borjar”.

MUITA HUOMIOITA:

•Vaikka pukki poistui areenalta, kosteat tunnelmat jäivät pitkälle iltaan. •Henri Ojalaa ei näkynyt pukin ollessa paikalla. •Viini alkoi maistumaan vedeltä klo 21:11. •Kahvi konjakilla oli hetero/hetero. •Mikrofonina oli ilmeisesti käytetty Saaran puhelinta. •Richterin asteikolla juhlat 1/5/9 -> 9,5. •MIINUS: Baaritiskillä ei ollut Fernettiä. Olli ei löytänyt sanoja kuvaamaan pettymystään.

35


Pikkujoulujen jälkeinen aamu

BONUSOSUUS: 5:11 Testataan junamatka välillä Kuopio-Vaasa. Kello on 5:11 ja olen nukkunut vajaan tunnin. Kävelen Kuopion torilla kohti rautatieasemaa ja siitä nappaan junan parin mutkan kautta Vaasaan. Pieksämäellä on vaihto kuuden pintaan ja sitten vielä Tampereella vaihto puoli yhdeksän aikoihin. Molemmilla asemilla on herätykset. Mikä tärkeintä, klo 9:00 on herätys, koska ravintolavaunussa alkaa kaljan myynti. 5:39 Ensimmäiseen junaan selvitty. Tämä on tämmöinen kiva loossi missä ollaan eli saa olla rauhassa. Se minkä olen huomannut on se, että olen vielä aika päissään kyllä, mikä ei sinällään haittaa asiaa. Päinvastoin väsymystila on hyvä eli ei väsytä kovin paljon. Kaljaa tekisi mieli, että silleen vähän töppäsin, että olisin voinut pari kaljaa ottaa mukaan. Olisi mennyt mukavammin tämä matka. Eiköhän me selvitä silti tästä. 6:30 Humala laskee ja väsymys alkaa painaa 6:57 Pakko antaa vähän risuja. Kävin tuossa ravintolavaunussa. Ei saanut kaljaa, niin piti jotain perkeleen vettä ottaa. 9:19 Meikä on ollut reilun tunnin Jämsässä jumissa, kun raide on rikki. Odotellaan bussia Orivedelle ja siitä jollain junalla Tampereelle ja ei vielä tietoa miten Tampereelta Vaasaan asti pääsisi. 9:35 Vetää kyllä pata jumiin tämä VR. Raportointi tauolla 18:19 Tulee kysymys kavereille: Onko kellään meikästä videota vappusitseiltä, kun meikä vetää muna sukassa? 36


VUOSI 2019 PreLin

vuosi on sujunut oikein vauhdikkaasti! Kevätlukukausi alkoi useammalla lajikokeilulla, kun kävimme kokeilemassa taitojamme niin mäkihypyn, taekwondon, lasersodan kuin tenniksenkin parissa. Lisäksi järjestimme perinteisen Wappufutiksen, jossa Preemion joukkueet sijoittuivat hienosti toiseksi ja kolmanneksi, lääkisopiskelijoiden valitettavasti päihittäessä Kati Hukan soturit trillerimäisessä finaalissa 0-1. Toukokuussa järjestimme TarinaGolfin hienoissa puitteissa päivän mittaisen greencard -kurssin, joka tarjosi opiskelijaystävälliseen hintaan edellytykset golfin harrastamiseen. Viimeisenä muttei todellakaan vähäisimpänä täytyy mainita jo lähes legendaariseksi muodostunut excursio Ruka Spring Breakkiin. Perjantaista sunnuntaihin kestäneellä mielenvirkistys -matkalla pääsimme laskettelemaan kukin tavallamme, osa suksilla ja laudalla, osa pulkalla ja toiset paremmalla menestyksellä kuin toiset. Kaikki palasivat Kuopioon kuitenkin yhtenä kappaleena ja hauskaa oli varmasti kaikilla!

Syksyn aikana on pelattu frisbeegolfia, vaellettu Kolin kansallispuiston upeissa maisemissa Boomareitten kanssa sekä pelattu sulkapalloa Kaaperin ja Tatsin ammattitaitoisen valmennuksen avustamana. Näiden lisäksi syyskuussa järjestimme historian kolmannen Preemio Open -Golfkisan Tarinagolfissa. Lisäksi Kati Hukka on treenannut koko syksyn katse tiukasti suuressa päämäärässä, jalakapallo peijjaisissa. Jotain Katin Hukan motivaatiosta ja sitoutumisesta kertoo se fakta, että marraskuun alun pakkasetkaan eivät estäneet ulkona treenaamista lähes 20 pelaajan voimin. Sisäpiirilähteemme mukaan joukkue on valmiimpi kuin koskaan aiemmin. Tämä on Hukan vuosi! Kevätlukukaudella on tarjolla taas erilaisia lajikokeiluja ja tapahtumia, joihin toivommekin saavamme teiltä ideoita tai toiveita tulevaa varten. Kevään aikana tulemme hakemaan myös uusia jäseniä PreLin toimintaan, vanhojen jyyrien tehdessä tilaa nuoremmille, joten pysykäähän kuulolla. Lisäksi halutaan vielä muistuttaa, että tulevan kevään Ruka Spring Break liput tulevat myyntiin jo tammikuun alussa. Lippuja on rajoitetusti ja ne menevät nopeasti, joten kannattaa olla hereillä!

PRELIN POPPOO

37 37


TATUN VAIHTOKUULUMISIA

Annyeong haseyo Preemiolaiset ja terveisiä Etelä-Korean pääkaupungista Soulista! Talvi tekee tuloaan myös tänne ja oma vaihtojakso alkaa olemaan paketissa. Etelä-Korea on ollut mitä mielenkiintoisin vaihtokohde ja koko vaihtojakso unohtumaton. Opintojen osalta syksy on vierähtänyt Sungkyunkwan Universityssä, joka on muuten koko Korean niemimaan vanhin yliopisto. Vaihtareita on yli 600, joten kampuksella on melko kansainvälinen meininki. Kurssitarjonta on monipuolinen ja kauppiksen puolelta suurin osa opetuksesta on englanniksi. Opetuksen taso on korkea ja professorit puhuvat pääosin hyvää englantia. Etenkin rahoituksen kurssit ovat olleet itselle mielekkäitä ja opettavaisia. Täällä teknologia on oleellinen osa opetusta ja monilla kursseilla hyödynnetään Excelin lisäksi eri ohjelmointikieliä, kuten Pythonia ja R-kieltä. Mikäli siis data-analytiikka sovelluksineen kiinnostaa, suosittelen Soulia vahvasti!

38


VAIHDOSSA

Soul on sananmukaisesti suurkaupunki 10 miljoonalla asukkaallaan. Kaupungista ei tekeminen lopu kesken ja liikkuminen paikallisella metrolla on todella helppoa. Vaikka kaupunki on täynnä pilvenpiirtäjiä ja teknologiaa, on kulttuuri vahvasti läsnä mm. useiden museoiden ja palatsien muodossa. Liikkuminen Korean sisällä on myös vaivatonta ja esim. junalla pääsee lähes jokaiseen kolkkaan, paitsi tietysti pohjoiseen! Monipuolisten vaellusmahdollisuuksien myötä kaupungin vilskeestä pääsee nopeasti rauhoittumaan luonnon pariin ja allekirjoittanut onkin käynyt jo useammalla nyppylällä ihailemassa upeita maisemia. Mikäli haluaa kuitenkin käväistä muissa Aasian maissa, on lentäminen suhteellisen halpaa ja helppoa. Yleiseltä hintatasoltaan Etelä-Korea on melko halpa Suomeen verrattuna ja esim. ulkona syöminen on arkipäivää. Asumiseen löytyy useita ratkaisuja, mutta yliopiston asuntola on omasta mielestäni kätevin ja halvin vaihtoehto (n. 350€/kuukausi). Paikalliset asukkaat ovat pohjimmiltaan ystävällisiä ja auttavaisia, mutta todella ujoja. Juttuun pääsee kuitenkin yleensä nopeasti, kunhan jaksaa alkuun pitää keskustelua yllä. Kannattaako vaihtoon lähteä? Ehdottomasti. Vaihtokohteesta riippumatta kokemus on varmasti unohtumaton. Itsestään ja muusta maailmasta oppii lyhyessä ajassa hyvin paljon ja kokemukset pysyvät mielessä lopun elämää. Aina ei ole helppoa ja mukavaa, mutta kaikesta kyllä selviää. Mikäli haluat kuulla lisää Soulista tai Aasiasta ylipäänsä vaihtokohteena, niin laita ihmeessä viestiä vaikka Facebookissa.

39


ABDIQANIN VAIHTOKUULUMISIA

Ennen vaihtoa minulla ei ollut juurikaan ennakko-oletuksia tulevasta puolivuotisesta. Tiesin melko varmasti, että vaihdostani tulee upea kokemus, mutta muuta en oikein osannutkaan ajatella. Mielikuvani Meksikosta olivat hyvin stereotyyppisiä: tulisia tacoja, polttavaa tequilaa, paahtavaa aurinkoa, pölyisiä kaupunkeja ja liian puheliaita paikallisia. Pelkäsin hieman, että koti-ikävä iskisi rajusti kulttuurishokin ansiosta ja leppoisa elämäntyyli johtaisi siihen, että arjen sijaan minua odottaisi kuusi kuukautta pelkkää lomaa enkä saisi rutiineista kiinni. Onneksi olin suurimmaksi osin väärässä. Meksiko on täynnä erilaisia ruokaelämyksiä, ja tacot ovat vain osa sitä. Toisaalta tacot ovat niiiin hyviä, että voisin melkein elää pelkästään niillä. Taco on tietty aivan eri asia kuin suomalainen tortilla, joten en ole myöskään kyllästynyt tuohon kestosuosikkiin! Ainoa ero on se, että kaupan guacamole (huikeat 4 % avokadoa) ei enää houkuta tippaakaan, vaan ennemmin murskaan tuoreet avokadot itse. Tosin täällä hintaa niille on alle 1 €/kilo, jolloin guacamolen tekokin tulee halvemmaksi. Ja niin tequila on parempaa kuin Suomessa, ei herkullista mutta parempaa xD

40


VAIHDOSSA

Meksikolaiset ovat huikean ystävällisiä. Tässä maassa on helppo pärjätä, sillä aina löytyy joku avulias ihminen, joka koittaa auttaa parhaansa mukaan. Monet kerrat olen onnistunut sähläämään jotain ja välillä jopa täysin viattomat ohikulkijat ovat käyttäneet puoli tuntia ajastaan auttaakseen minut oikealle asemalle tai lainanneet kännykkäänsä yhteydenottoja varten. Toisaalta saan joka kerta bussissa tai junassa istuessani olla omissa ajatuksissani ilman että joku yrittää aloittaa epätoivoista small talkia. Ainoa rasite on satunnaiset Uber-kuskit, jotka jaksavat olla ihmeissään eksoottisesta Suomesta ja kysyvät samat kysymykset kerta toisensa jälkeen. Olen joko ollut mielettömän onnekas, tai sitten Meksikon vaarallisuutta hypetetään aivan turhaan. Kertaakaan en ole kokenut olevani uhattuna tai tuntenut pelkoa kulkiessani kaduilla. Toisaalta pimeän aikaan vältän pienempiä sivukujia ja harvoin liikun yksin missään. Guadalajara on suurkaupungiksi todella kotoisa ja ehkä myös siksi tuntuu turvallisemmalta. En ole vielä ehtinyt kokea koti-ikävää. Odottamaani kulttuurishokkia ei tullut ja tunsin kuuluvani tänne heti alusta alkaen. Arki on arkea, vaikkakin täällä välillä vähän vauhdikkaampaa kuin Suomessa viikonloppureissujen takia. Koko ajan tekee myös ennemmin mieli lähteä ulos tutkimaan uusia mercadoja ja katuja kuin avata läppäri ja katsoa Netflixiä (sitä kun voi tehdä missä tahansa, ja Suomessa vielä paremmin kuin täällä). Koko ajan tuntuu, että tapahtuu jotain ja tästä tunteesta haluan pitää kiinni myöhemminkin.

41


KUVA: UKKO JUNTUNEN

Kiitos kaikille vuodesta 2019!


PREEMIOPOLI Preemiopoli on paikallisten yritysten ja Preemion yhteinen hanke, jonka tarkoituksena on saattaa yhteen paikallisia yrityksiä ja kauppatieteiden opiskelijoita tarjoamalla etuja ja hyötyä molemmille osapuolille. Preemiopolin taival on alkanut syksyllä 2013 ja jatkaa kasvuaan ja kehittymistään jatkuvasti. Mikäli sinulla on ehdotus kiinnostavasta yrityksestä tai haluaisit kenties oman yrityksesi mukaan, odotamme viestiäsi osoitteeseen yrityssuhteet@preemio.fi. Alla luetellut edut ja alennukset saat voimassaolevaa opiskelijakorttia ja Preemion tarraa näyttämällä.

laatupesu - 10% alennus kaikista pesulapalveluista pois lukien nahkatuotteiden, lakanoiden sekä mattojen pesusta Preemion tarraa opiskelijakortissaan näyttävälle henkilölle. - Alennus koskee sekä Kuninkaankadun, että Särkiniementien toimipisteitä.

- 15 % kaikista tuotteista

-Preemion jäsenille mobiilinen opiskelijaetukortti, jolla ilmainen sisäänpääsy Ravintola.fi yökerhoihin ennen klo 23, sekä -20% pääruoista ruokaravintoloissa. (psl. erikoisillat ja ikärajat huomioonottaen). -Preemion jäsenet pääsevät Kuopion Ilonaan ilmaiseksi sisään ennen kello 24 opiskelijakortissaan olevaa Preemion tarraa näyttämällä. Pääsylipusta aina klo 24 jälkeen 2€:n alennus (ei voimassa ulkopuolisen järjestäjän tapahtumissa, esim. toisen järjestäjän opiskelijabileet). - Kortilla ikäraja K-19. -Preemion tarralla muina kuin Haalaribileiltoina tai tarjousiltoina juomatarjouksia: hanaolut 4€, hanasiideri 4€, hanalonkero 4€, fisu/salmari 3€, preemiodrinkki 4€.

- Hiustenleikkaus näyttämällä Preemion tarraa opiskelijakortissa 25 € ilman aikarajaa. - Gold-tason jäsenyyskortti vuodeksi silverin hinnalla 360 € (sisältäen 16 palvelua). Ei sisällä tuotelahjaa/bonuspalveluita.

- 15 %:n alennus kaikista tuotteista näyttämällä Preemion tarraa opiskelijakortissa.

-Isokallan panimon ”Keskarista” 1 € alennusta -Talon omasta oluesta 0,5 € alennusta -Vaihtuva 0,33 litran tarjousolut hintaan 5 € -Jallushotti 5 € -Skumppalasi 3,5 € -10 % alennusta lista-annoksista sekä lounaasta

-Ostot ja vuokraukset -15 %

- Kaikki palvelut -15%.

-Tarinan jäsenyys 80 €; sisältää myös golfliiton jäsenyyden ja mm. vakuutuksen -Opiskelijapelioikeus 400 €; Sisältää 30 polettia rangelle(arvo 60 €), sekä klubiharjoitukset kerran viikossa ja kummipelaajapalvelun (arvo 250 €) -Kymppikortti 220 €; sisältää 10 greenfeetä, 20 polettia rangelle (arvo 40 €) -Starttipaketti 112,5 €; sisältää 5 greenfeetä, sekä 10 polettia (arvo 20 €)

-su-to: kaikki hanajuomat -1€ -pe-la: Sandels III, IV, Blackthorn, Paulaner & RPS:n hanat -1€

-Siivet 0,70 €/kpl

- 0,33l Hanaolut/siideri 3,70€. - Talon puna-, rosee-, tai valkoviini 5€/12cl. - À la Carte-ruokailu -15%

- Ruokalistan ruoista -15% alennus - Lounaasta -10% alennus - Karhu hana olut 0,5l 4€ - Somersby siiderit 0,33l plo 4,50€ - Talon viinipullo (valkoviini tai punaviini ) 9,90€

43


Profile for Preemio Ry

Riskipreemio 5/2019  

Riskipreemio on Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksen kauppatieteiden opiskelijoiden ainejärjestö Preemio ry:n julkaisema ainejärjestöleht...

Riskipreemio 5/2019  

Riskipreemio on Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksen kauppatieteiden opiskelijoiden ainejärjestö Preemio ry:n julkaisema ainejärjestöleht...

Advertisement