Page 1

RISKIPREEMIO Itä-Suomen yliopiston kauppatieteilijät - Kuopion kampus | 4/2019


www.pwc.fi

The experience stays with you Take the opportunity of a lifetime

@PwC_Suomi

#wearepwc

PwC Suomi on vastuullinen suomalainen työnantaja, joka kuuluu kansainvälisesti toimivaan PwC-ketjuun. Suomessa meitä on yli 1 000 asiantuntijaa 20 paikkakunnalla. Palveluitamme ovat liikkeenjohdon konsultointi, yritysjärjestelypalvelut, veroneuvonta, lakipalvelut, riskienhallinta sekä tilintarkastus- ja muut varmennuspalvelut. Tarkoituksenamme on rakentaa yhteiskuntaan luottamusta ja ratkaista asiakkaidemme merkittävimpiä ongelmia. Etsimme joukkoomme päämäärätietoisia, innostunutta työskentelyilmapiiriämme ylläpitäviä ihmisiä, joilla on aito halu kuunnella asiakasta. Työ meillä on monipuolista ja haasteita on tarjolla niitä haluaville. Tarjoamme hyvät edellytykset ammatilliseen ja henkilökohtaiseen kehittymiseen, mielenkiintoiset asiakkaat, osaavat työkaverit sekä erinomaiset työsuhde-edut. Lisää tietoa: www.pwc.fi.


RISKIPREEMIO

TÄSSÄ LEHDESSÄ

4/19 issuu.com/riskipreemio Päätoimittaja

Jemina Knihtilä paatoimittaja@preemio.fi

Ulkoasu ja taitto Jemina Knihtilä

KANNEN kuva Lauri Rämä

Paino

4 Pääkirjoitus 5

Puheenjohtajalta

6

Kyllin hyvää

Preemio ry www.preemio.fi 70211 Kuopio

8

Optimin tervehdys

9

Kopon pelikenttä

TOIMITUS

10

Preemio Investment Club

Offsetpaino L. Tuovinen Ky

Julkaisija

ARTTU ANTIKAINEN EMILIA ENROTH HENRI OJALA HENRI RAUTIAINEN JANI TELATIE JUSTIINA JÄRVENTAUS LAURA RÄISÄNEN MAX VON HELLENS MIKKO MA OLLI JUKARAINEN PETRA LAUNIKARI RITA LAKKA SAMI GABBOUJ STELLA LAUKKANEN VALTTERI BOVELLAN

Suurkiitos kaikille!

12 Asuntosijoitus 16

Ensikosketus oman alan töihin

20

ISYY edustajistovaalit

23

Opsetilla uraa

26 Hallitushaku 28 Fuksiviikot 35 Preemiopoli

Onko mielessäsi asia, jonka haluaisit lehteen tai josta haluaisit tietää lisää? Lähetä meille juttuvinkki osoitteeseen paatoimittaja@preemio.fi.

@ preemiory

Preemio ry Preemiolaiset

3


PÄÄKIRJOITUS

KUVA: JANI TELATIE

KYNTTILÄ JA TULITIKKU Lukuvuotta on nyt edetty mukavaa vauhtia ja kunnon ruska on vihdoin saapunut. Kesän jälkeen vähenevä valon määrä ja viileät ilmat voivat aiheuttaa jopa pientä masennuksen omaista tunnetta osassa meistä. Sadepäivät, harmaa taivas ja asfaltilla hengailevat madot saattavat tuottaa kylmiä väristyksiä ja halua pysytellä sisällä lämpöisen peiton alla. Jos syksy on sinulle pääosin masentavaa aikaa, niin kannattaa toteuttaa erityisen paljon niitä omia virkistäytymistoimintoja. Toinen puoli syksystä on ainutlaatuista luonnon ollessa täynnä kauniita värejä ja aamujen ollessa syksyisen kirpsakoita. Toivotaan, että tämä kaunis aika jatkuu pitkään. Yliopistolla on näin syksyisin aina mukavaa kuhinaa. Monilla tuntuu olevan vielä intoa käydä luennoilla ja siksi ihmisiä näkeekin mukavan paljon kampuksella ja tietysti Preemion toimistolla. Onhan se aina ilahduttavaa istahtaa kahvikupposen kanssa toimiston pöydän ääreen ja vaihtaa kuulumisia kanssapreemiolaisten kanssa. Myös erilaiset tapahtumat tuovat riemua syksylle ja ne tuovat kaivattua vastapainoa opiskeluille. Onneksi meillä on edessämme mielenkiintoisia tapahtumia niin Preemion omasta takaa kuin sidosryhmienkin järjestämänä. Tässä lehdessä on pureuduttu asuntosijoittamiseen ammattilaisen vinkkien avulla ja preemiolaisten omakohtaisten kokemuksien myötä, palataan hieman takaisin fuksiviikon tunnelmiin ja saadaan kurkistusta finanssialan työmahdollisuuksiin. Hallitushaku on nyt myös auennut ja suosittelen ehdottomasti hakemaan sitä oman kiinnostuksen mukaista paikkaa, ellei sitten useampaakin. Ei voi muuta kuin suositella hallitukseen hakemista. Kyllä tämä on ihan parasta bestiä. Mukavaa syksyn jatkoa ja tsemppiä opintoihin!

Jemina Knihtilä Päätoimittaja 4 4


PUHEENJOHTAJALTA

SYKSYN SÄVEL

Legendaariset fuksiviikot saatiin kunnialla maaliin asti ja uudet fuksit on ajettu hyvin sisään preemiolaisuuteen. Preemiolaisuus, kuten elämäkin on elinikäinen matka ja kasvutarina. Tästä on jokaisen hyvä jatkaa kohti tulevia koitoksia. Fuksiviikot onnistuivat kaikkine järjestelyineen mallikkaasti ja porukalla oli hyvä pöhinä päällä. Erityiskiitoksen haluan antaa jokaiselle upealle tuutorillemme, jotka luonnonlakeja uhmaten tutustuttivat fuksit opiskelijaelämän ihmeelliseen maailmaan. Kiitokset myös toimikunnille, Sijoitusklubille ja PreLille tapahtumien järjestämisestä. Preemiolaiset näyttivät jälleen, että myös strategiasta löytyvä arvo yhteisöllisyys on yksi Preemion suurimmista vahvuuksista. Katseet kääntyvät jo pikkuhiljaa kohti seuraavaa vuotta, vaikka koulutehtävät ja tentit painavat yleisen syyttäjän tavoin päälle. Syksylle on luvassa jännittäviä aikoja mm. sääntömääräisen syyskokouksen tiimoilta. Kokouksessa katseet kohdistuvat erityisesti uuden upean hallituksen valintaan. Hallituksessa toimineena voin lämpimästi suositella hallitukseen hakemista, mikäli vähänkään sitä miettii. Hallitushommat ovat antaneet itselleni sanoinkuvaamattoman paljon. Unohtumattomien kokemusten ja lukuisten uusien tuttavuuksien lisäksi hallitusvuosi on opettanut ja vahvistanut monia työelämässä tarvittavia taitoja.

KUVA: LAURI RÄMÄ

”Ohi syyskuun läpi repaleisen lokakuun kaipuun kaljakori kilisee”. Miljoonasateen melankolinen kappale ”Marraskuu” alkaa olla jälleen ajankohtainen ja vie jokaisen oman mielensä syövereihin miettimään elämän arvoja, ihmisyyttä, euribor-korkoja, sekä maailman pahuutta. Onneksi synkkää syksyä piristää Preemion tapahtumat ja opiskelukavereiden vertaistuki. Vuosi alkaa olla jo ehtoopuolella, mutta aivan vielä ei voi huokaista helpotuksesta. Töitä on vielä rutkasti jäljellä.

Hallituksen lisäksi myös toimikunnat ovat oiva väylä vaikuttaa ja osallistua Preemion toimintaan. Mikäli mieleen tulee kysyttävää hallitus- tai toimikuntahakuun liittyen, nykäiskää hihasta. Vastaan mielelläni kaikkiin esiin tuleviin kysymyksiin. Kannattaa myös osallistua erikseen järjestettäviin hallitus- ja toimikuntainfoihin. Tähän loppuun haluan valelääkärin ominaisuudessa antaa pari vinkkiä yleiseen jaksamiseen. Syksyn pimeyden ja kolean kelin auttaa kellistämään ”hyvinvoinnin Bermudan kolmio”, eli ravinto, liikunta ja lepo. Olen huomannut oman jaksamisen kohenevan huomattavasti, kun jokainen kolmion osa-alue on mintissä. Tiedän tämän ohjeen noudattamisen olevan helpommin sanottu kuin tehty. Kalenterista kannattaa kuitenkin vaikka väkisin raivata aikaa myös oman hyvinvoinnin ylläpitoon. Liikunta ja kavereiden näkeminen auttaa siirtämään ajatukset hetkeksi pois arjen askareista ja lievittää stressiä.

555

Tsemppiä syksyyn!

Olli Jukarainen Puheenjohtaja

5 5


KYLLIN HYVÄÄ

RAKAS PREEMIO Täällä kirjoittelee uusi kylli-tätinne Justiina. Kylli-setä Max jätti valtavat saappaat minulle täytettäväksi, mutta odotan innolla kaikkia kyllin tehtäviä ja haasteita. En myöskään malta odottaa teidän kaikkien preemiolaisten näkemistä käytävillä, lenkkipoluilla sekä tapahtumissa ja toivon, että uskallatte aina ohimennen nykäistä minua hihasta. Muutokset omassa elämässä kuitenkin aina väsyttävät ja varsinkin syksyisin voi monesta ihmisestä tuntua, että omat voimavarat eivät meinaa riittää. Päivät pysyvät tasaisen harmaina, illat pimenevät entistä aikaisemmin ja sade ei tunnu koskaan loppuvan. Lisäksi varmasti te fuksit olette lopen uupuneita jatkuvasta pyörityksestä ja vanhempia konkareita jalka sekä opinnot saattavat alkaa painamaan. Onko siis ihmekään, että monena aamuna peiton alle piiloutuminen tuntuu parhaimmalta mahdolliselta idealta? Väsymys on sangen yleistä ja usein syy siihen löytyy elintavoista tai elämäntilanteesta. Opiskelijan elämäntilanne voi monella tapaa valmiiksi olla rankka ja stressaava, joten sen takia onkin erittäin tärkeää pitää huolta riittävistä yöunista, hyvästä ravitsemuksesta sekä joka aamuisesta vitamiinipilleristä. On turhaa painaa kouluhommia yötä myöten, koska todennäköisesti ette saa vapautettua itsestänne kaikkea potentiaalia, vaan enemmänkin kiusaatte itseänne. Väsyneenä voi luvan kanssa jättää palautettavat tehtävät sekä loputtomat luentomateriaalit nurkkaan ja lähteä paiskomaan salille painoja tai avata suklaalevy ja syödä se kokonaan yksin. Omia akkuja on tärkeää ladata myös ystävien avulla. Väsymyksestä on tärkeää päästä kertomaan läheisille ihmisille ja hetki ystävän kanssa rentouttaa sekä saa ajatukset takuuvarmasti mielekkäämpiin asioihin. Ilman sosiaalista tukea väsymys voi ottaa vallan arjesta, ja mahdollisuus tilanteen paisumiselle on liian suuri.

KUVA: LAURI RÄMÄ

Jatkossa jättäkää illan viimeinen kupillinen kahvia aamuksi ja antakaa aivojenne levätä. Muistetaan kaikki näin syksyllä kiinnittää huomiota omaan väsymykseen, jotta motivaatiomontuista jaksetaan kiivetä ylös ja virtaa riittää joulukuun viimeisiin päiviin saakka!

Justiina Järventaus

6

Kylteriyhdyshenkilö, Kuopio Kontaktperson för ekonomistuderande, Kuopio P./tfn. 040 4134478 elli-justiina.jarventaus@ekonomit.fi


Vapauta potentiaalisi. Suomen Ekonomit on ainutlaatuinen yli 50 000 jäsenen vaikuttajayhteisö. Ekonomeilla on koulutuksensa, osaamisensa ja asemansa ansiosta usein mahdollisuus olla mukana muutoksen tekemisen etujoukoissa. Yhteisön voima on enemmän kuin yksittäisten jäsenten summa. Keskity merkityksellisen elämän ja tulevaisuutesi luomiseen. Me autamme.

777

ekonomit.fi

7


OPTIMIN TERVEHDYS

KARJALASTA KAJAHTAA

Ensinnäkin myöhäiset onnittelut Preemion uusille fukseille opintopaikasta ja tervetuloa Itä-Suomen yliopistoon minunkin puolestani. Seuraavat vuodet tulevat varmasti olemaan iloa ja mahtavia kokemuksia täynnä! Uudet opiskelijat saattavat ihmetellä, että kuka ihme täällä kirjoittaa, joten fukseille tiedoksi: olen Laukkasen Stella, Joensuun kampuksen kauppatieteiden ainejärjestö Optimin puheenjohtaja. Optimi on Preemion kiltti ”pikkusisarus”, joka on nyt 17 vuoden ikäinen. Mutta itse asiaan: nyt kun ollaan kaikki takaisin sorvin ääressä, pysähdytään hetkeksi. Kesä meni taas kerran yhtä nopeasti kuin tuli ja näin syksyllä, kun deadlinet alkavat iskeä pikkuhiljaa päälle, sitä vain miettii, että miksi en aloittanut taaskaan ajoissa tekemään sitä 10-sivuista esseetä tai lukemaan tosi vaikeaan tenttiin… MUTTA ei huolestuta, vaan otetaan oppia edellisestä kerrasta ja pyritään aloittamaan hommat hyvissä ajoin. Ja jos ei siitä toisellakaan kerralla opi, niin sitten seuraavalla tai sitä seuraavalla, muistakaa olla armollisia itsellenne opiskelun tuoksinassa ja käykää välillä vähän ulkoiluttamassa haalareita hauskoissa bileissäkin, ei se elämä ja opiskelu ole niin vakavaa.

KUVA: STELLA LAUKKANEN

Moikka preemiolaiset, niin uudet kuin vanhat!

Olettekin varmaan kaikki jo kyllästymiseen asti kuulleet, että opiskelijaelämä on ihmisen parasta aikaa, mutta kun se on vaan niin totta! Optimilla sekä Preemiolla on paljon erilaisia tapahtumia ja mahdollisuuksia lähteä toimintaan mukaan. Voin suositella vahvasti ainejärjestötoimintaa, koska sillä saa mukavaa vastapainoa opiskeluihin, korvaamatonta kokemusta vuorovaikutustaidoista sekä tiimityöstä ja paljon uusia ystäviä. Miksipä et siis hakisi mukaan? :) Toivottavasti nähdään toisiamme ihan tässä lähiaikoina, joko Joensuussa tai Kuopiossa. Kylteriyhteisössä parasta on se, että saa tutustua ympäri Suomea opiskeleviin kauppislaisiin, muistakaa ottaa siitäkin ilo irti. Rentoa ja mukavaa syksyä jokaiselle!

Stella Laukkanen Optimi ry:n puheenjohtaja

8


KOPON PELIKENTTÄ

KUVA: LAURI RÄMÄ

KOPON PÄIVÄKÄSKY

”Nää tunnit voi ihan hyvin skippaa ” kuuluu preemion toimistolla, kun vanhemmat opiskelijat jakavat tietämystään nuoremmille. Fraasin tuntuu kuulevan nykyään melkein jokaisen kurssin kohdalla. Todellisuushan on se, että tavoitteet, joita kurssin alussa asetetaan, tulee olla opeteltuna kurssin läpäisemiseksi, kävi luennolla tai ei. Se miten jokainen asiat omaksuu, on sitten täysin eri asia. Oman kokemukseni perusteella kuitenkin luennoilla läsnäolo korreloi positiivisesti kurssiarvosanaan. Oma opiskelu esimerkiksi tenttiin on huomattavasti helpompaa aloittaa, kun luennoilta on saanut luotua hyvän pohjan kurssilla käytävistä asioista. Läsnäolon tärkeys korostuu varsinkin syventävien kurssien yhteydessä, joilla kurssin asioiden jättäminen oman opiskelun varaan vaatii järjestelmällistä ajanhallintaa, koska asioita on todella haastava sisäistää ensimmäiseltä istumalta. Siksi seuraavalla kerralla, kun vanhempi ”konkari” sattuu laukomaan omia mielipiteitään luennoilla läsnäoloista, kannattaa niihin suhtautua varauksella. Haastavien kurssien asioiden oppiminen on hyvin yksilöllistä, sillä jokaisen lähtötaso on erilainen. Yleensä ensimmäisellä luennolle kannattaa osallistua, koska siellä saa hyvän käsityksen siitä, mitä kurssin suorittaminen vaatii, jonka jälkeen omaa ajanhallintaa on sen suhteellisen helppo suunnitella. Tällä tavalla pystyy tekemään itselleen vaivattomasti jaon ”helppojen” ja vaikeiden kurssien välillä, eikä päätöksiä luennoilla läsnäolosta tarvitse jättää muiden mielipiteiden varaan. Ei muuta kuin tsemppiä opiskeluihin ja hyvää syksyä!

Henri Ojala Koulutus- ja sosiaalipoliittinen vastaava

999

99


PREEMIO INVESTMENT CLUB

HYÖDYLLISET SIVUSTOT SIJOITTAJALLE Askarruttaako maailmantalouden kehitys ja kääntynyt korkokäyrä tai kenties tietyn yhtiön uusi investointi? Seuraavat sivustot auttavat pysymään ajan tasalla markkinoiden tapahtumista sekä pitämään salkkusi tuoton ja riskin tasapainossa.

10 10

http://www.morningstar.fi/fi/

https://seekingalpha.com/

Morningstar on sijoitustutkimuksen suurimpia nimiä, ja tarjoaa kattavan valikoiman työkaluja rahasto- ja osakesijoittamisen avuksi. Paras ominaisuus sivuilla on ehdottomasti rahastojen vertailutyökalut, joiden avulla voi arvioida niin aktiivisia kuin indeksirahastoja. Rahastoista löytyy arvioita historiallisen tuoton perusteella, sekä analyytikkojen arvioita rahastojen tulevasta kehityksestä. Vastuullisesta sijoittamisesta kiinnostuneiden kannattaa tarkastaa myös vastuullisuusraportit sekä Morningstarin hiilimittari. Voit lisätä palveluun myös oman salkkusi, mikä on valitettavasti kuitenkin hieman työlästä, sillä sen joutuu tekemään manuaalisesti, mutta lopulta oman sijoitussalkun varojen allokaation, maantieteellisen hajautuksen, kokonaiskulusuhteen, osakkeiden ja korkojen sektorit sekä tyylit näkee X-ray työkalun avulla.

Seeking Alpha toimii crowdsourcing periaatteella eli yksittäiset sijoittajat tuottavat sivuston artikkelit. Koska aineiston tuottajia on jopa seitsemän tuhatta, löytyy sivustolta analyysejä niin osakkeista, rahastoista, raaka-aineista kuin kryptovaluutoista. Koska Seeking Alphan materiaali tulee monelta eri kirjoittajalta, kannattaa tiedon analysoinnissa käyttää enemmän harkintaa, vaikka jokainen artikkeli tarkastetaan heidän toimittajien toimesta.Tärkeää on myös huomioida kirjoittajien ilmoittama sijoitustyyli, joka selviää jokaisen artikkelin alusta. Nimensä mukaisesti alfaa etsivälle sijoittajalle sivusto voi olla hyödyllinen sillä, Chenin ym. (2014) tutkimuksen mukaan artikkelit kykenevät ennustamaan tulevia osaketuottoja sekä tulosyllätyksiä.

https://www.investopedia.com/

https://www.inderes.fi/fi

Investopediasta löydät artikkelin lähes jokaiseen sijoittamisen liittyvään käsitteeseen, joten, jos törmäät uuteen käsitteeseen, suuntaa Investopedian sivuille. Artikkelit pyrkivät lähestymään aihepiirejä siten, että myös aloittelevat sijoittajat pysyvät mukana. Sivustolta löytyy myös ajankohtaisia uutisia sekä markkinoista, että maailmanpolitiikasta. Lähestymistapa maailmanpolitiikan saralla keskittyy päätösten vaikutukseen pääomamarkkinoihin.

Inderes on osakeanalyysitalo, sekä osakesijoittajien yhteisö. Perinteisesti pankit tai muut osakevälitystä tarjoavat toimijat ovat olleet ainoat osakeanalyysia tarjoavat tahot, mutta Inderesin analyysit ovat täysin riippumattomia. Sivustolta löydät kattavat yhtiökohtaiset analyysit suurimmasta osasta Helsingin pörssin yhtiöistä, makroanalyysit ja inderesTV:n ohjelmat sekä päivittäisen aamukatsauksen. Sijoitusklubin Facebook ryhmään liittymällä on mahdollista saada Inderesin premium tunnukset ilmaiseksi käyttöön, joilla pääset tarkastelemaan mm. kaikki yhtiökohtaiset analyysit. Suosittelemme lukemaan ainakin yhden laajemman analyysin, sillä se opettaa seikkoja, joita yhtiöitä tai toimialoja analysoidessa tulee ottaa huomioon.

Lähteet: Chen, H., De, P., Hu, Y. J., & Hwang, B. H. 2014. Wisdom of crowds: The value of stock opinions transmitted through social media. The Review of Financial Studies, 27(5), 1367-1403.

w


w

Uudet klubimestarit:

Moikka! Olen Henri Rautiainen toisen vuoden opiskelija ja pääaineenani on laskentatoimi ja rahoitus. Sijoittaminen ja osakemarkkinat ovat kiinnostaneet minua jo pitkään, joka sitten johdatteli minut Investment clubin remmiin. Oma sijoittaminen alkoi 18-vuotiaana ensimmäisistä kesätyörahoista, mistä on sitten vaihtelevalla menestyksellä menty eteenpäin ja opittu paljon uutta. Matkan varrelle on sattunut niin hittejä kuin hutejakin, mutta niiden kokemusten pohjalta olen löytänyt itelleni sopivan strategian säästää ja sijoittaa. Opittavaa riittää tässä lajissa, jonka vuoksi pidän hyvänä tälläisen klubin toimintaa, jossa aiheesta kiinnostuneet voi kokoontua yhteen ja vaihtaa ajatuksia. Niinpä, jos sinulla itselläsi on mielessä sijoittamiseen liittyviä tapahtumia tai yrityksiä jossa haluaisit vierailla, nykäise hihasta niin tuumitaan porukalla!

Olen Mikko Ma, 21-vuotias toisen vuoden kauppatieteiden opiskelija ja yksi Preemio Investment Clubin uusista klubimestareista. Mielenkiintoni sijoittamista kohtaan alkoi 16-vuotiaana, kun tienasin ensimmäiset omat rahani kesätöistä. Varsinaisen sijoittamisen aloitin kuitenkin vasta paria vuotta myöhemmin ostamalla suomalaisten kansanosaketta, Nokiaa. Kyseinen kiinnostus sijoittamiseen ja rahoitusmaailmaan johti lopulta kauppatieteen opintojen tielle. Jos sinulla on ehdotuksia tulevista tapahtumista tai ideoita klubin kehittämiseen, niin tule toki nykäisemään hihasta. Toivottavasti törmäämme klubin tapahtumissa!

Tulevat tapahtumat

Whatsapp-ryhmä: Liity QR-koodilla

22.10 Sijoittamisen aloittaminen ft. Nordea Joulukuu: Wine tasting Tammikuu: 111111 Excursio Preemio Investment Club (page) Preemio Investment Club ryhmä preemioinvestmentclub 11 11


X

ASUNTOSIJOITTAMINEN KOONNUT: EMILIA ENROTH

Miksi kannattaa sijoittaa asuntoon? Asunto sijoituksena on ollut turvallinen sen helpon vuokrattavuuden ja tasaisen tuoton vuoksi.

Kun on päättänyt hankkia oman asunnon ja tietotaso ei ole suuri, mistä tunnistaa hyvän välittäjän? Välitysliikkeiden omilla sivuilla on kerrottu kustakin henkilöstä ja hänen ominaisuuksista, kokemuksesta ja mahdollisesta erityisosaamisesta. Toinen hyvä vaihtoehto on tiedustella lähipiiristä olisiko jota voisi suositella.

Millainen on hyvä asuntosijoituskohde ja mihin kannattaa kiinnittää huomiota ensiasunnossa? Juuri valmistumassa olevan asunnon ostoa miettivän kannattaa tutkia velvoitteet/kustannukset ostettavan asunnon osalta kuten yhtiövastike, yhtiölainaosuus/rahoitusvastike, tonttiosuus/tonttiosuusvastike ja tietysti jos alue on vielä rakenteilla niin kaava mitä naapurustoon on mahdollisesti tulossa. Yksiö tai pieni kaksio hyvällä sijainnilla ja hyvillä kulkuyhteyksillä uudehkosta tai peruskorjatusta taloyhtiöstä. Ensiasunnon ostossa kannattaa kiinnittää huomiota asunnon tarkoituksenmukaisuuteen juuri siinä elämän tilanteessa.

Onko uudemman ja vanhemman asunnon välillä käytännön eroja? Uusi asunto on tietysti uusi ja remonttivapaa ja näin ollen kustannukset ovat tiedossa pitkäksi aikaa. Hankintahinta tietysti on hyviltä paikoilta suhteessa vanhempaan asuntoon korkea. Vanhemman hyvältä sijainnilta olevan asunnon ostoa suosittelen kun käy perusteellisesti läpi tulevat remontit ja varautuu niihin kustannuksiin.

12


ASUNTOSIJOITTAMINEN

Miten sijainti vaikuttaa asuntoon? Sijainti yleisesti vaikuttaa kahteen suuntaan eli hyvällä sijainnilla oleva asunto on aina hyvä ja sen markkinat ovat vakaammat suhdanteista riippumatta. Asunnon huono sijainti taas saattaa aiheuttaa tuskaa mahdollisessa myyntitilanteessa.

Miten asunnon valinta eroaa vuokralle pantavan ja asumistarkoituksessa ostetun välillä? Vuokralle menevän asunnon vuokrattavuus ja vuokratuotto määrittelee hankinnan. Omaan asumiseen tarkoitetun asunnon hankintaan vaikuttaa fiilis ja tunteet ja tietenkin omaan elämän tilanteeseen tarkoituksenmukaisuus. Omaan asumiseen asunnonhankinta on aina järkevä vaihtoehto vuokralla asumiseen verrattuna.

Minkälainen pesämuna kannattaa kerryttää ennen ostamista ja onko se pakollista? On hyvä aloittaa säästäminen heti kun se on mahdollista ASP-tilille. Mitä suurempi omarahoitusosuus niin sitä enemmän on vaihtoehtoja hinnan ja sen oikean asunnon löytämiseksi. Nykyisin pankit vaativat omaa rahoitusosuutta tai ainakin lisävakuutta esim. omilta vanhemmiltaan. Pankit ovat hyvin kiinnostuneita asiakkaan takaisinmaksukyvystä, joka ratkaisee paljolti lainansaannin.

Miten kannattaa kilpailuttaa asuntolaina? Miten lainan otossa kannattaa huomioida korko? Kaikilla pankeilla on hyvät lainahakemussivut, joiden kautta lähestyminen on helppoa ja vastaukset ehtoineen tulee nopeasti, jonka jälkeen on hyvä vertailu tehdä. Korko ja muut kustannukset (korkokatto) lainaan kannattaa vertailla ja omaan maksukykyyn suhteuttaa takaisinmaksu ja kuukausierät.

Mitkä verot ja muut kulut kannattaa huomioida? Ensiasunnonostajana välttyy varainsiirtoveron maksusta (2% tai 4%) tietyin lain edellytyksin.

131313

OMA ASUNTO ON AINA HYVÄ SIJOITUS!

T. Kari Laatikainen, LKV Kiinteistömaailma/Kuopion Kodit Oy alalla jo vuodesta 1983 lähtien tuhansien kauppojen kokemuksella

13


OMISTUSASUMINEN KOONNUT: EMILIA ENROTH

En itseasiassa säästänyt päivääkään asuntoa varten enkä (omaa hölmöyttäni) ollut avannut ASP tiliä vielä silloin. Kuitenkin oli muita säästöjä kertynyt muihin sijoituskohteisiin, jotka helpottivat lainan nostamista. Disclaimerina pitää myöntää, ettei lainaa olisi myönnetty ilman lainan vakuutena toimivaa panttikirjaa, jonka saimme vanhemmilta käyttöön. Olimme vaimoni Hetin kanssa molemmat siihen aikaan täysipainoisia opiskelijoita ilman työsopimuksia, joten valinta meni niiden pankkien välille, jotka olivat valmiita ylipäätään edes tarjoamaan lainaa. Ostopäätökseen vaikutti erityisesti sen ominaisuudet sijoitusasuntona; halpa yhtiölaina, ei isompia remppoja tulossa ja helppo vuokrattava. Sijainti ja ylipäätään asunnon laatu merkkasivat myös isosti. Ensisijaisesti halusimme ostaa täysin remontoidun asunnon mutta löysimme sen verran hienon kohteen, ettei sen aivan järkyttävässä kunnossa oleva kylppärikään haitannut. Ostettiin remontti ja hyödyttiin itseasiassa noin 1500€ kotitalousvähennyksen avulla! Kylppärirempan aikana ilmeni muutama ongelma mutta niihin olikin varauduttu ja yllätys oli vain se, kuinka taloyhtiö ei osallistunut ollenkaan ongelmien aiheuttamiin lisäkustannuksiin. Yleensä mm. vialliset viemärin korokerenkaat kuuluisivat taloyhtiön vastuulle vastuunjakotaulukon mukaan. Asunnonhankintaan vinkkinä, että kannattaa ehdottomasti käydä pankissa juttelemassa mahdollisista lainoista jo nyt opiskeluaikana. Siinä voi säästää pitkän pennin vuokrissa ja saada jopa voittoja tai hyvän sijoitusasunnon tulevaisuutta varten! Ja perustakaa ASP-tili vaikka ette tietäisi ostavanne asuntoa, se saattaa palkita jossain vaiheessa!

Max von Hellens

14 14


ASUNTOSIJOITTAMINEN

Jani Telatie Rahoitin asuntolainani omarahoitusosuuden säästöillä, joita oli kerääntynyt rahastoihin sekä omalle säästötililleni useiden vuosien varrella. Käytössäni ei siis ollut varsinaista ASP-tiliä. Kilpailutin lainantarjoajat kotipaikkakunnallani ja tein päätöksen lainaehtojen perusteella. Lainantarjoajaksi valikoitui oma pankkini, joka on myös perheemme muiden jäsenten pankki. Täten sain neuvoteltua ehkä jopa normaalia paremmat ehdot, huomioiden sen, että osa pankeista ei aikonut edes myöntää lainaa nuorelle opiskelijalle, jolla ei ole opintolainan ja opintotuen lisäksi säännöllisiä palkkatuloja. Käytin asunnon hankintaan hieman minimiomarahoitusosuutta enemmän omaa rahaa, jolloin sain lainan kuukausittaisen takaisinmaksuerän haluamani suuruiseksi. (minimiomarahoitusosuus OP:lla ensiasunnon ostajalle on 5%) Asuntoni valinnassa painoivat eniten asunnon sijainti, asunnon kunto sekä taloyhtiön taloudellinen tilanne. Tuohon aikaan en ollut ikinä edes käynyt Kuopiossa pääsykokeita lukuun ottamatta, joten jouduin tiedustelemaan tutuiltani, mikä olisi hyvä sijainti ja vastaukseksi sain keskusta, Niirala tai Puijonlaakso. Kuitenkaan keskustasta ja Niiralasta ei löytynyt sopivan kuntoista kaksiota, johon ei olisi tiedossa lähiaikoina suuria remontteja, ja joka olisi sopinut budjettiini. Täten asunnon sijainniksi valikoitui Puijonlaakso, josta löysin sopivan kaksion. Täydellinen ei tämäkään ollut, vaan sain tietää, että asuntoon olisi tehtävä kylpyhuoneremontti lähiaikoina. Onneksi tämä näkyi asunnon hinnassa ja remonttikustannuksienkin kanssa hinta asettui budjettiini. Asunnon hankinnassa ei varsinaisesti ilmennyt yllätyksiä, sillä koko prosessi oli minulle uutta. Tästä johtuen minulla ei ollut asioista kovin paljon ennakko-oletuksia. Vinkkinä preemiolaisille asunnon ostoon liittyen voisin antaa sen, että 151515kunnon lisäksi taloyhtiössä kannattaa huomioida asunnon tämänhetkisen tulevaisuudessa tehtävät suuremmat remontit, jotka tuovat kustannuksia osakkaille. Lisäksi laina kannattaa neuvotella etukäteen pankin kanssa, tällöin olet etusijalla ostotilanteessa muihin mahdollisiin ostajiin nähden, mikäli heillä ei ole lainaa valmiiksi neuvoteltuna.

15


Ensikosketus oman alan töihin TEKSTI: PETRA LAUNIKARI

Opintojen alkaessa on kai turvallista sanoa, että kesä on jälleen tullut päätökseen. Ja niin ovat myös kesätyöt. Monille opiskelijoille kesätyö antaa mahdollisuuden ensimmäiseen maistiaiseen oman alan töistä. Preemiolaiset Sara Kärnä, 22, ja Maija Kaivola, 21, onnistuivat lunastamaan kesätyöpaikat Nordeasta Vallilan pääkonttorilta 24/7 palveluneuvojina (Service Advisor). Työnkuvaan kuului pääsääntöisesti puheluiden vastaanottaminen sekä asiakkaiden neuvominen chat-palvelussa. ”Service advisoreina me olimme eturintamassa vastaamassa kaikkiin pankin tuotteisiin liittyviin kysymyksiin ja ongelmiin”, kertoo Sara. Kolmatta opiskeluvuotta aloittavalle Saralle ja toista opiskeluvuotta aloittavalle Maijalle työpaikka Nordeassa oli heidän ensikosketuksensa työelämään omalla alalla. Nordean toiminta perustuu neljään arvoon: omistajuus, intohimoon, yhteistyöhön ja rohkeuteen (ownership, passion, collaboration, courage). Yrityksen arvot näkyivät työpaikalla joka päivä; tytöt painottivat rohkeuden, vastuullisuuden ja uskaltamisen tärkeyttä työtehtävässään. Puhelimen päästä ei vain voinut kadota, jos eteen ilmeni hankala tilanne. Omaan osaamiseen täytyi uskoa ja luottaa. Ja jos oma osaaminen ei riittänyt ongelman ratkaisuun, kannustavasta työtiimistä löytyi aina joku, joka oli valmiina auttamaan. ”Kesätyö auttoi ymmärtämään, miten asiat käytännössä tapahtuu pankkikonsernin sisällä”, Maija kuvailee kokemustaan kesästä. Joka päivä oppi jotain uutta niin omasta työtehtävästä uudenlaisten ongelmatilanteiden kautta kuin konsernin erilaisten osastojen ja yksiköiden tehtävistä. Sekä Sara että Maija kokivat, että paikka Nordeassa vei heitä eteenpäin opinnoissa ja että he kehittyivät omalla alallaan: kokemus toi uusia perspektiivejä opintoihin. Kesätöitä hakiessa tytöt muistuttavat, kuinka tärkeää on olla aikaisin liikkeellä. Kun rekryt aukeavat, hakemus kannattaa laittaa eteenpäin mahdollisimman nopeasti. Rento ote ja avoimuus työnhakutilanteessa vie pitkälle. Early bird catches the worm! ”Ja hei, kaikki menee nyt subscribaamaan Maapallo-kerhoon!”

16


171717

17


KESKO ON PREEMION UUSI PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANI

18


191919

19


HAE HALLITUKSEEN 20LAURI RÄMÄ KUVA:

2020


LÄHETÄ HAKEMUS PJ@PREEMIO.FI

HALLITUS VALITAAN SÄÄNTÖMÄÄRÄISESSÄ SYYSKOKOUKSESSA 29.10.

PESTIT 2020 JA NIIDEN TEHTÄVIÄ: PUHEENJOHTAJA:

Hallituksen puheenjohtajan tehtäviin kuuluu strateginen ja operatiivinen johtaminen. Puheenjohtaja on yhdistyksen keulakuva, joka edustaa yhdistystä ja pitää yhteyttä eri tahoihin (mm. Kylteripuheenjohtajien verkosto KPV, Suomen Ekonomit, Pohjois-Savon Ekonomit, ISYY:n järjestöjaosto, Perinneneuvosto), sekä antaa viralliset kannanotot. Puheenjohtaja myös valmistelee kokoukset sekä johtaa niitä ja kantaa taloudellisen vastuun talousvastaavan kanssa. Puheenjohtaja tietää kaiken.

VARAPUHEENJOHTAJA/SIHTEERI:

Varapuheenjohtajan tärkein tehtävä on operatiivinen johtaminen ja vastuunjakaminen puheenjohtajan kanssa. Varapuheenjohtaja on hallituksen alumnivastaava: pitää yhteyttä ja edustaa yhdistystä Preemion Alumnit ry:ssä sekä vastaa alumnitapahtumista. Sihteerin tehtäviä ovat kokouksissa sihteerinä toimiminen, yhdistyksen juoksevat asiat, kuten toimistopäivystykset ja -tarvikkeet, haalarimerkit ja tilavaraukset.

TALOUSVASTAAVA

Talouden suunnittelu, vuosibudjetin ja tilinpäätöksen laatiminen yhdessä puheenjohtajan kanssa ovat talousvastaavan tärkeimpiä tehtäviä. Talousvastaava vastaa myös yksittäisten tapahtumien budjetoinnista yhdessä tapahtumasta vastaavan ja hallituksen kanssa, pitää talouskuria yllä, seuraa budjettia ja valvoo sijoitusklubin toimintaa. Päivittäiseen toimenkuvaan kuuluu juokseva kirjanpito, laskutus ja perintä, käteiskassat ja vaihto-omaisuuden hallinnointi. Talousvastaavalla on ns. oikeana kätenään talousapulainen.

YRITYSSUHDEVASTAAVA

212121

Yrityssuhdevastaava hoitaa yhdistyksen yritysyhteistyön (jo olemassa olevien ylläpitäminen ja uusien hankinta). Tärkeimpiin tehtäviin kuuluu mm. vuosijuhla- ja Huipulle-seminaari-pakettien myyminen, haalarien hankinta, yritysvierailut ja excursiot sekä Preemiopolin ylläpitäminen. Yrityssuhdevastaava toimii myös yrityssuhdetoimikunnan vastuuhenkilönä.

JATKUU SEURAAVALLA SIVULLA -> 21


PÄÄTOIMITTAJA

Päätoimittajan tehtävä on Preemion lehden Riskipreemion toimittaminen sisällön ideoinnista ja tuottamisesta lehden taittoon. Päätoimittajalla on apunaan mediatoimikunta, jonka vastuuhenkilönä hän toimii.

MEDIAVASTAAVA

Mediavastaava kehittää ja huolehtii yhdistyksen viestinnästä. Preemion viestintäkanavia tällä hetkellä ovat nettisivut, Preemion Perjantaiposti, Instagram, Facebook, Snapchat ja Twitter. Mediavastaava toimii mediatoimikunnan vastuuhenkilönä yhdessä päätoimittajan kanssa.

PROJEKTIVASTAAVA

Yhdistyksen isoimpien yksittäisten tapahtumien päävastuu kuuluu hallituksen projektivastaavalle. Näitä ovat mm. vuosijuhlien ja Huipulle-seminaarin järjestäminen. Vuosijuhlien järjestämisessä vastaavan apuna on projektitoimikunta, jonka vastuuhenkilönä projektivastaava toimii. Projektivastaava on mukana myös joidenkin pienempien tapahtumien järjestämisessä, kuten Pikkujoulut, yhdessä jonkun toisen hallituksen jäsenen kanssa.

TAPAHTUMAVASTAAVA

Tapahtumavastaavan tehtäviin kuuluu sitsejä ja joitain yksittäisiä tapahtumia lukuunottamatta tapahtumien järjestäminen (4xKuopion Haalaribileet, sillis, Wappufutis, kastajaiset ja kostajaiset, fuksi- ja wappuviikko) joko yksin, yhdessä tapahtumatoimikuntansa kanssa, jonka vastuuhenkilönä hän toimii tai yhdessä jonkun muun hallituksen jäsenen kanssa. Tapahtumavastaava edustaa yhdistystä ISYYn vapaa-ajan jaostossa.

NESU-VASTAAVA

Preemion sitsit (2xpoikkitieteelliset, 2xNESU, wappusitsit ja fuksisitsit) ja NESU-saunaillan fukseille järjestää hallituksen NESU-vastaava yhdessä NESU-toimikunnan kanssa, jonka vastuuhenkilönä NESU-vastaava toimii. NESU-vastaava edustaa yhdistystä NESU-tapahtumissa (sitsit, seminaarit, NESU-puheenjohtajien verkosto NPV) ympäri Suomen ja toimii yhdyshenkilönä muihin NESU-kaupunkeihin.

KOULUTUS- JA SOSIAALIPOLIITTINEN VASTAAVA/KANSAINVÄLISYYSVASTAAVA

Hallituksen koulutus- ja sosiaalipoliittinen vastaava vastaa edunvalvonnasta ja koulutuspolitiikasta paikallisesti ja kansallisesti. Kopo edustaa yhdistystä mm. ISYY:n edunvalvontajaostossa, kauppatieteen laitoksella, KTM-työryhmässä sekä Suomen Ekonomien kopo-tapaamisissa. Kopon tehtäviin kuuluu lisäksi palautteen kerääminen, Suomen Ekonomien opetuspalkintokilpailu, mentoroinnin järjestäminen, tuutoroinnin koordinointi sekä lukiovierailut ja abi-päivän järjestäminen. Kopo toimii myös kansainvälisyysvastaavana eli hän vastaa kv-opiskelijoiden kontaktoinnista ja tiedottamisesta sekä suomalaisten opiskelijoiden kansainvälistymismahdollisuuksista.

22


OPSETILLA URAA

TEKSTI: JEMINA KNIHTILÄ KUVAT: LAURA RÄISÄNEN

23


AATU QVIST Kahden joustavan puhelinpalvelutiimin esimies

Aatu Qvist on 30-vuotias kuopiolainen ja entinen preemiolainen. Hän aloitti kauppatieteiden opinnot Kuopiossa vuonna 2009 ja valmistui vuoden 2015 joulukuussa. Pääaineena Qvistillä oli taloushallinto ja rahoitus. Sivuaineena hän opiskeli markkinointia ja urheilujohtamista, joista urheilujohtaminen tuli hieman sattumalta mukaan kuvioihin. Vapaa-ajallaan Qvist pelaa jääkiekkoa, jota hän on pelannut 5-vuotiaasta saakka ja tämän hetkinen peliseura on Varkauden Warkis. Urheilua tulee kuulemma seurattua muutenkin penkkiurheilun muodossa kaikkiruokaisesti. Qvist haki valmistumisen jälkeen töitä ja pääsi vuokratyöntekijäksi OP:n tiimiin asiakasneuvojaksi keskitettyyn puhelinpalveluun, jossa hän työskenteli vajaa pari vuotta. Sen jälkeen hän teki taustatehtäviä neljä kuukautta ja viime vuoden maaliskuussa hän pääsi työvuorosuunnittelijaksi. Nykyisessä tehtävässä eli kahden joustavan puhelinpalvelutiimin esimiehenä, Qvist on toiminut viime vuoden heinäkuusta saakka. Työnkuvaan kuuluu monipuolisesti tiimien valmentaminen, osaamisesta vastaaminen, henkilöstöasiat ylipäätään, tiimin talousasiat, kumppaniyhteistyö OP:n suuntaan ja muut projektihommat. Tiimeihin kuuluu vaihtelevasti 30-45 henkilöä. Opiskelujen ohella Qvist teki töitä myyntitehtävissä. Hän oli Carlsonilla urheilupuolen myyjänä ja myöhemmin Kodin Ykkösellä myyntihommissa. Qvist muistuttaakin, että myynti- ja asiakaspalvelukokemus on tärkeää missä tahansa. Jos on hyvä myymään, niin on hyvä tulevaisuus alalla kuin alalla. Finanssialasta hän nostaa esille sen, että sillä on käynnissä iso murros automatisoinnin myötä. Sen takia tulevaisuudessa ihmisen jälki on tärkeää myynnissä ja asiakaspalvelussa, sillä robotit ja koneet eivät pysty täysin korvaamaan oikean ihmisen kohtaamista.

24


Qvist kertoo, että suurimman vaikutuksen Opsetilla on tehnyt mahdollisuus omalla uralla etenemiseen ja se, että hyvä työ todellakin palkitaan. Opsetilla on hänen mukaansa hyvät etenemismahdollisuudet ja moni esimiesasemassa oleva henkilö on aloittanutkin esimerkiksi asiakasneuvojana. Qvist kokee, että hän on oppinut todella paljon työtehtävissään ja saanut vastuuta, jota hän on myös kaivannut. Priorisoinnin suhteen hän on kehittynyt niin, että ymmärtää mikä on olennaista ja tärkeää ja mikä taas ei. Itse esimiestyössä Qvist on huomannut suurimman kehityksen juuri itsessään. Yrittäjähenkisyys on Qvistin mukaan yksi tärkeimmistä ominaisuuksista, jota Opsetlaisella voi olla. Sillä Qvist tarkoittaa sitä, että on valmis kehittämään itseään ja oma suoritus kiinnostaa oikeasti. Lisäksi tärkeää on ylipäätään hyvä asenne ja se, että on valmis tekemään kaikkensa yhteisten tavoitteiden saavuttamisen eteen. Opsetilla ei tarvitse olla välttämättä aikaisempaa kokemusta finanssialasta, sillä jokainen työntekijä perehdytetään hyvin alusta saakka. Kunhan on kunnianhimoa, hyvä asenne, asiakaspalveluhenkisyyttä ja tunneälyä, niin niillä pääsee pitkälle. Qvistin on vaikeaa nostaa vain yhtä parasta puolta Opsetista, sillä niitä on monia. Hänelle ei ole vielä tullut kahta samanlaista päivää vastaan eikä luultavasti tule tulevaisuudessakaan. Joka päivä oppii uutta niin itsestään, kun tiimiläisistäkin ja positiivisella tapaa on kiire ja monta rautaa tulessa. Jatkuva kehittyminen, tietynlainen haastavuus ja vastuullisuus palkitsevat. Qvistin mukaan erityisen hyvä tunne tulee siitä, kun omat tiimiläiset onnistuvat ja saavat positiivista palautetta. Hän suosittelee kaikille työskentelyä Opsetilla niin opiskelujen aikana, kun valmistumisen jälkeenkin. Monista eri työtehtävistä löytyy varmasti jokaiselle oma paikkansa.

25


IS

YY

EDUSTAJISTOVAALIT TEKSTI: VALTTERI BOVELLAN, SAMI GABBOUJ

Hei arvon preemiolainen tai kuka tahansa muu joka tätä erehtyy lukemaan. Mielenkiintosi varmaanloppui jo otsikon kohdalla, mutta pyytäisimme sinua silti jatkamaan lukemista. ISYY ei ole perinteisesti herättänyt kovinkaan suuria tunteita preemiolaisten keskuudessa, ainakaan positiivisia sellaisia. Jokainen yliopistomme opiskelija maksaa vuosittaisen jäsenmaksun ylioppilaskunnalle, mutta harvalla on kuitenkaan mitään käsitystä miten se käytetään tai mitä ylioppilaskunta tekee. Seuraavassa yritämme avata tätä hieman.

MIKÄ YLIOPPILASKUNTA?

Ylioppilaskunta on yliopiston opiskelijoista muodostuva, yliopistolaissa määrätty itsehallinnollinen yhteisö, jonka jäseniä kaikki perustutkinto-opiskelijat ovat. Me opiskelijat muodostamme siis Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan (ISYY) ja päätämme sen asioista, kuten taloudesta ja opiskelijaedustajien nimeämisestä yliopiston hallintoon. Ylioppilaskunta toimii jäsentensä edunvalvojana niin paikallisella kuin valtakunnallisella tasollakin.

MITEN?

Ylioppilaskunnan korkein päättävä elin on edustajisto, joka valitaan parittomien vuosien syksyllä suhteellisilla vaaleilla. Vaaleissa jokaisella jäsenellä, eli läsnäolevalla opiskelijalla, on oikeus asettua ehdolle ja äänestää. Ehdolle asetutaan vaalilistojen kautta ja kauppatieteilijät ovat perinteisesti ryhmittyneet Kuopion ja Joensuun yhteisen Kylterit-listan kautta. Edustajistoon valitaan 39 varsinaista äänivaltaista jäsentä, jotka kokoustavat noin kerran kuukaudessa päättäen toiminnan suurista linjoista.

Kyltereillä on tällä hetkellä vain kolme (3) ääntä edustajistossa (7.7% kaikista paikoista), vaikka kauppatieteen pääaineopiskelijoita on Itä-Suomen yliopistossa kaikista aloista eniten.

MISTÄ PÄÄTETÄÄN?

Edustajisto päättää ylioppilaskunnan strategiasta, toimintasuunnitelmasta ja talousarviosta, valitsee vuosittain hallituksen ja valvoo sen toimintaa, sekä päättää ylioppilaskunnan linjoista opiskelijoita koskettavissa asioissa.

Ylioppilaskunnan vuosittainen liikevaihto on noin 1,6 miljoonaa euroa. Jäsenmaksun suuruus on tällä hetkellä 126 euroa vuodessa ja YTHS-maksujen jälkeen näistä kertyy tuottoa hieman yli 900 000 euroa vuodessa. Kulupuolella jakauma on seuraavanlainen.

KUKA PÄÄTTÄÄ?

26


ÄÄNESTÄ KYLTERIÄ, ÄLÄ BROILERIA! Kylterit-lista on Itä-Suomen yliopiston kauppatieteilijöiden poliittisesti sitoutumaton lista, jonka tarkoituksena on edistää kauppatieteilijöiden äänen kuuluvuutta ylioppilaskunnan ja yliopiston päätöksenteossa.

KYLTERIT-LISTAN EHDOKKAAT: 41 Bovellan Valtteri (sit.) 42 Gabbouj Sami (sit.) 43 Gran Julius (sit.) 44 Honkanen Emilia (sit.) 45 Jukarainen Olli (sit.) 46 Kinnunen Aleksi (sit.) 47 Käenmäki Joona 48 Leppinen Joel (sit.) 49 Manninen Tommi 50 Raatikainen Sami (sit.) 51 Räisänen Laura (sit.) 52 Pakarinen Lotta (sit.)

Ennakkoäänestys 29.10.-1.11. Varsinainen äänestyspäivä on 6.11. Vaalit ovat kokonaan sähköiset, joten äänestäminen on naurettavan helppoa! Äänestyslinkin löydät UEF-sähköpostistasi lähempänä vaaleja. Seuraa somessa: @uefkylterit

Ja katso lisätietoja vaaleista: isyy.fi/vaalit

27


Fuksiviikot Tuutorien tunnelmia TEKSTI: RITA LAKKA KUVAT: LAURI RÄMÄ

Ja jälleen kerran yksi hieno ja legendaarinen fuksiviikko on selätetty. Hektinen viikko sisälsi perinteen mukaan paljon ohjelmaa viikon jokaiselle päivälle, ja ajoittain olikin suorastaan herkistävää seurata uusien opiskelijoiden omistautumista ja intoa koulun alun äärellä. Virallinen viikko lähti käyntiin Lukeman tutustumisillalla ja sitä seurasi muun muassa kaupunkisuunnistus, poikkitieteellinen Kuolon ja Preemion risteily ja baarikierros. Tässä jutussa palaamme fuksiviikon tunnelmiin ja kokosimme yhdessä tuutorien kanssa menneen viikon päällimmäisiä ajatuksia. Miten se fuksiviikko oikein menikään? Tapahtumien kirjosta suosikeiksi osoittautuivat kaupunkisuunnistus ja iki-ihanat fuksisitsit. Kaupunkisuunnistuksessa Preemion rastilla oli hyvä fiilis ja oli upeaa nähdä miten fukseilla ja muiden vuosikurssien opiskelijoilla oli hauskaa yhdessä. Edes sade ei haitannut kovaa menoa! Fuksisitsit sen sijaan saattoivat olla monelle ensikertalaiselle täysin vieras käsite. Tästä huolimatta uudet opiskelijat olivat akateemisessa pöytäjuhlassa täysillä menossa mukana. Kaiken kaikkiaan tuutorin näkökulmasta fuksiviikko oli todella hauska ja ikimuistoinen. Päällimmäisenä mieleen jäi fuksien aktiivisuus ja into, maisterifuksit mukaan lukien. Tämän lisäksi mieleenpainuvaa oli viedä fuksit nauttimaan kulttuuriravintola Anturan tunnelmasta sen ansaitsemalla tavalla. Fuksivuosi on ainutlaatuista aikaa, sillä kaikki on uutta ja jännittävää. Ottakaa kaikki irti eteenne tulevista mahdollisuuksista ja älkää unohtako pitää hauskaa!

28


Terveisiä fukseille: ”Hyvin ne pärjää!” ”Terveisiä fukseille, aina on hyvä pitää välipäivä :)” ”Tsemppiä ja jatkakaa samaan malliin!” ”Jatkakaa aktiivisesti tapahtumissa käymistä jatkossakin! Ootte huippuja” ”Töitä pittää tehä ja muistakaa nauttia”

29 29


Fuksiviikot Fuksien kommentteja KOONNUT: RITA LAKKA KUVA: LAURI RÄMÄ

”Tosi helppoa on lähteä mukaan kun kaikki on niin avoimia” ”Fuksiviikot on ollu hyvää, nyt me ei tiietä mitä me enää tehää.”

”Hyvä meno ja kiss kiss”

”Fuksivuosi on lähtenyt käyntiin lievästi liian vahvoissa promilleissa” ”Eihän tästä oo suunta ku ylöspäin.” ”On täällä ollut mukavaa”

”Oisin halunnut oikeustieteelliseen nyt ollaan täällä”

”Kiitos tuutoreille.”

”Tänää ollu märkä päivä” -Se on sanottu jo keksi jotain uutta.”

”Kiitos kaikille. Etenkin siitä, että kaadoitte aivan helvetisti viinaa minun päälle” ”Hiirveen hyvä on ollu täällä, olo ei oo ollu kovin hyvä ku hirvees rapulas ollu koko ajan.”

”Helvetin jea” ”Sitsit oli kyllä hyvät!”

”Kiitän vanhempia opiskelijoita. Kiitän tuutoreita” ”Akateemiset taitoni ovat kehittyneet merkittävästi.” 30


31


Fuksiviikot

32


KUVAT: LAURI RÄMÄ

kuvina

33


Avaimet pankkiin missä ja milloin tahansa Lataa mobiilipankki ja tunnuslukusovellus. Saat käyttöösi edullisimmat pankkipalvelut. Lue lisää nordea.fi/mobiilipankki Sinä päätät pankin paikan.

KAUPPAKATU 28, KUOPIO, 0200 3000, NORDEA.FI Nordea Bank Oyj


PREEMIOPOLI Preemiopoli on paikallisten yritysten ja Preemion yhteinen hanke, jonka tarkoituksena on saattaa yhteen paikallisia yrityksiä ja kauppatieteiden opiskelijoita tarjoamalla etuja ja hyötyä molemmille osapuolille. Preemiopolin taival on alkanut syksyllä 2013 ja jatkaa kasvuaan ja kehittymistään jatkuvasti. Mikäli sinulla on ehdotus kiinnostavasta yrityksestä tai haluaisit kenties oman yrityksesi mukaan, odotamme viestiäsi osoitteeseen yrityssuhteet@preemio.fi. Alla luetellut edut ja alennukset saat voimassaolevaa opiskelijakorttia ja Preemion tarraa näyttämällä.

laatupesu - 10% alennus kaikista pesulapalveluista pois lukien nahkatuotteiden, lakanoiden sekä mattojen pesusta Preemion tarraa opiskelijakortissaan näyttävälle henkilölle. - Alennus koskee sekä Kuninkaankadun, että Särkiniementien toimipisteitä.

-Preemion jäsenille mobiilinen opiskelijaetukortti, jolla ilmainen sisäänpääsy Ravintola.fi yökerhoihin ennen klo 23, sekä -20% pääruoista ruokaravintoloissa. (psl. erikoisillat ja ikärajat huomioonottaen). -Preemion jäsenet pääsevät Kuopion Ilonaan ilmaiseksi sisään ennen kello 24 opiskelijakortissaan olevaa Preemion tarraa näyttämällä. Pääsylipusta aina klo 24 jälkeen 2€:n alennus (ei voimassa ulkopuolisen järjestäjän tapahtumissa, esim. toisen järjestäjän opiskelijabileet). - Kortilla ikäraja K-19. -Preemion tarralla muina kuin Haalaribileiltoina tai tarjousiltoina juomatarjouksia: hanaolut 4€, hanasiideri 4€, hanalonkero 4€, fisu/salmari 3€, preemiodrinkki 4€.

- 15 % kaikista tuotteista

- 15 %:n alennus kaikista tuotteista näyttämällä Preemion tarraa opiskelijakortissa.

- Hiustenleikkaus näyttämällä Preemion tarraa opiskelijakortissa 25 € ilman aikarajaa. - Gold-tason jäsenyyskortti vuodeksi silverin hinnalla 360 € (sisältäen 16 palvelua). Ei sisällä tuotelahjaa/bonuspalveluita.

- Kaikki palvelut -15%.

-Isokallan panimon ”Keskarista” 1 € alennusta -Talon omasta oluesta 0,5 € alennusta -Vaihtuva 0,33 litran tarjousolut hintaan 5 € -Jallushotti 5 € -Skumppalasi 3,5 € -10 % alennusta lista-annoksista sekä lounaasta

- 0,33l Hanaolut/siideri 3,70€. - Talon puna-, rosee-, tai valkoviini 5€/12cl. - À la Carte-ruokailu -15%

-Siivet 0,70 €/kpl

-Tarinan jäsenyys 80 €; sisältää myös golfliiton jäsenyyden ja mm. vakuutuksen -Opiskelijapelioikeus 400 €; Sisältää 30 polettia rangelle(arvo 60 €), sekä klubiharjoitukset kerran viikossa ja kummipelaajapalvelun (arvo 250 €) -Kymppikortti 220 €; sisältää 10 greenfeetä, 20 polettia rangelle (arvo 40 €) -Starttipaketti 112,5 €; sisältää 5 greenfeetä, sekä 10 polettia (arvo 20 €)

-Ostot ja vuokraukset -15 %

- 5% alennus kaikista palveluista Preemion tarraa näyttämällä.

35


Profile for Preemio Ry

Riskipreemio 4/2019  

Riskipreemio on Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksen kauppatieteiden opiskelijoiden ainejärjestö Preemio ry:n julkaisema ainejärjestöleht...

Riskipreemio 4/2019  

Riskipreemio on Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksen kauppatieteiden opiskelijoiden ainejärjestö Preemio ry:n julkaisema ainejärjestöleht...