Page 1

Fuksi Itä-Suomen yliopiston kauppatieteilijät - Kuopion kampus | 3/2021


Avaimet pankkiin missä ja milloin tahansa Lataa mobiilipankki ja tunnuslukusovellus. Saat käyttöösi edullisimmat pankkipalvelut. Lue lisää nordea.fi/mobiilipankki Sinä päätät pankin paikan.

KAUPPAKATU 28, KUOPIO, 0200 3000, NORDEA.FI Nordea Bank Oyj


TÄSSÄ LEHDESSÄ 5 Pääkirjoitus

18

Hallituksen esittely

38 Edarimähinä

6 Puheenjohtajalta

19

Preemion tiimit

39

P reemiopolin edut

7

Kopon pelikenttä

20

Preemion sidosryhmät

40

Seuraa somessa

8

Kyllin hyvää

22 Kaupunkiesittely

10

Optimin tervehdys

24 Ainejärjestöesittely

12

Preemio Investment Club

27 Haalariopas

14

Laitoksen tervehdys

28 Kampusesittely

15 Preemion liikuntakerhon esittely

30 Preemion tuutoreiden esit- tely

16

Preemio Pig Band

36

17

Mikä NESU? Mitkä ihmeen 37 sitsit?

Fuksin checklist Fuksin ABC


RISKIPREEMIO 3/21

issuu.com/riskipreemio

Päätoimittaja Nea Liikanen

Päätoimittaja paatoimittaja@preemio.fi Nea Liikanen Ulkoasu ja taitto Nea Liikanen

Ulkoasu Kannen jakuva taitto NeaNea Liikanen Liikanen

Preemiolaiset Preemio ry @preemiory

Paino

Grano Oy

Kannen kuva NeaJulkaisija Liikanen

@preemiory

Preemio ry

www.preemio.fi

@preemiory

70211 Kuopio

Paino

Toimitus

Grano Oy Pauliina Alasorvari

Sami Gabbouj

Joona Minkkinen

Miika Hiltunen

Anastasija Nukala

Veera Holappa

Tommi Ojala

Eetu Hyvönen

Miko Malinen

JulkaisijaPatrik Palmgren

Marjo Jaakkola Preemio ry

Lauri Pyrhönen

Jade Jimenez www.preemio.fi Henri Rautio

Saara Julkunen 70211 Kuopio Marco Rigano

Vilma Kainulainen

Carola Karlstedt

Lauri Kejonen

Toimitus

Anne-Maria Kekäläinen

Hermanni Kokkonen

Maria Korhonen

Inka Laitinen

Laura Räisänen Tyko Salmi Kaaperi Sensio Aapo Tanskanen Irina Toivonen Timi Vikholm

Suurkiitos jokaiselle! Iso kiitos jokaiselle!

4

Onko mielessäsi asia, jonka haluaisit lehteen tai josta haluaisit tietää lisää? Lähetä meille juttuvinkki osoitteeseen paatoimittaja@preemio.fi!


Pääkirjoitus Teksti: Nea Liikanen Kuva: Laura Räisänen

Tervetuloa preemiolaisten joukkoon! Oikein isot onnittelut opiskelupaikastasi! Sen eteen on varmasti ahkeroitu paljon, joten nyt on sitten aika nauttia työsi tuloksista eli tervetuloa opiskelemaan kauppatieteitä Kuopioon! Mahtavaa, että olet löytänyt tämän lehden pariin. Riskipreemio on Preemion jäsenlehti, joka ilmestyy viisi kertaa vuodessa. Tutummin lehteä kutsutaan yleensä riskariksi. Tämä kesällä ilmestyvä lehti onkin juuri teitä uusia opiskelijoita varten tehty. Fuksi-riskari sisältääkin laajan tietopaketin oikeastaan kaikesta, mitä uuden opiskelijan tarvitsee tietää, joten kannattaakin tutustua lehteen ja lukea juuri teille fukseille omistettuja juttuja! Yliopisto-opiskelujen aloittaminen saattaa mahdollisesti jännittää, mikä onkin ihan luonnollista, koska suurimmalle osalle edessä on uusi vaihe elämässä ja todennäköisesti myös muutto vieraalle paikkakunnalle. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kaikilla muillakin uusilla opiskelijoilla on yhtä lailla uuden ja vieraan asian aloittaminen edessä! Liikaa ei kuitenkaan kannata stressata, koska myös tuutorit ovat auttamassa teitä tutustumaan opiskelijaelämän saloihin. Tämän vuoden tuutoreihin voikin tutustua tarkemmin sivulta 30 alkaen! Lehden ensimmäisillä sivuilla pääset tutustumaan tarkemmin Preemion ja sen sidosryhmien toimintaan. Preemion kerhot tarjoavat laajasti erilaisia asioita, kuten uusien urheilulajien kokeiluja, musisointi ja oppeja sijoittamisesta, joten kannattaa rohkeasti lähteä mukaan niiden toimintaan, jos yhtään kokee kiinnostusta! Myös Preemiolla on olemassa monenlaisia erilaisia pestejä tiimeissä ja hallituksessa.

Näiden jälkeen lehden sivuilta löydät muun muassa esittelyn tulevasti kotikaupungistasi ja kampuksesta sekä ainejärjestöesittelyn ja haalarioppaan, jottet ensimmäisissä poikkitieteellisissä bileissä ole aivan pihalla omista ja eri ainejärjestöjen haalareista. Ennen opiskelujen aloittamista on myös monta hoidettavana käytännön asiaa, joista löytyy hyvä muistilista sivulta 36. Sen jälkeen heti sivulla 38 pääset lukemaan, mihin läsnäolevaksi ilmoittautuessasi maksamasi maksu käytetään – ehkä kenties ylioppilaskunnan edustajiston kokouseväisiin? Kun kaikki käytännön asiat on hoidettu pois alta, kannattaa ottaa unta palloon sekä lähteä rennoin ja avoimin mielin kohti tulevia fuksiviikkoja! Niistä tulee varmasti rankat, mutta fuksiviikot ovat aina mahtavaa aikaa! Mukavaa opiskelun aloittamista toivottaen,

555 Nea Liikanen Nea Liikanen päätoimittaja Preemio ry

5


Puheenjohtajalta Teksti: Eetu Hyvönen Kuva: Laura Räisänen

Isolla eteenpäin! Tullessasi valituksi Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksen kauppatieteilijöihin, tai tutummin Preemiolaisiin, olet päässyt mukaan aivan mahtavaan porukkaan. Opiskeluajoista jää kaikille ikimuistoisia kokemuksia, sillä opiskelu on ihmisen parasta aikaa. Lienee paikallaan siis onnitella valinnastasi. Onnittelut! Vieras paikka, vieraat ihmiset, vieraat toimintatavat ja vieras ympäristö. Monen mielestä asetelma tuntuu varmasti vähintäänkin jännittävältä, mutta jokainen uusi opiskelija on täysin samassa tilanteessa, joten huoli pois. Kannustan ja rohkaisenkin näkemään tilanteen pelkästään uutena mahdollisuutena. Sitä paitsi me teemme teidän kanssanne yhdessä kaiken mahdollisen sen eteen, että opiskelujen aloitus sujuu mukavasti ja mutkattomasti. Preemio ry on siis Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksen kauppatieteilijöiden ikioma ainejärjestö, joka edustaa ja valvoo kuopiolaisen kauppatieteilijän etua opintoihin liittyvissä asioissa. Sen lisäksi Preemio toimii yhteistyössä yritysmaailman kanssa, jotta jäsenistön siirtyminen työelämään sujuisi mahdollisimman mutkattomasti. Preemio toimii siis linkkinä niiden tahojen kanssa, jotka vaikuttavat opiskelijan arkipäivään. Olemme matalan kynnyksen edunvalvoja, joka pitää huolta kuopiolaisesta kylteristä. Preemiolaisia on tätä nykyä jo niin paljon, ettei viininpunaisia haalareita voi olla huomaamatta ja tunnistamatta kuopiolaisesta katukuvasta. Olemme yksi Kuopion aktiivisimmista ja isoimmista ainejärjestöistä ja tämä takaa myös parhaat edut, aktiviteetit ja tapahtumat jäsenistöllemme. Sen lisäksi, että Preemio tulee jäseneksi liittymisen myötä edustamaan myös teitä, edustaa myös Preemiota joku. Olen Eetu Hyvönen ja toimin Preemion hallituksen puheenjohtajana. Opiskelen itse kolmatta vuotta kauppatieteitä pääaineenani johtaminen ja markkinointi. Olen alun perinkin kuopiolainen, joten paikallisoppaana olen vähintäänkin melkein kelvollinen. 6

Yliopisto-opiskelusta voin omasta kokemuksestani sanoa, ettei itse opiskelusta kannata kantaa kohtuutonta stressiä, sillä siihen kuuluu äärimmäisen paljon muutakin kuin pelkkä luennoilla istuminen. Olit sitten kiinnostunut kaikenlaisesta liikunnasta tai aamuneljältä tanssilattialla pumppaamisesta, mikä toki sekin menee hyvästä hyötyliikunnasta, löytyy saman henkisiä kavereita varmasti joka lähtöön. Preemiolaiset pitävät hyvin tiiviisti yhtä, ja aktiviteetteja järjestetään pitkin vuotta laidasta laitaan. Vaikka kovasti kannustankin teitä lähtemään kaikkeen aktiivisesti mukaan, en sitä voi kenellekään taata, sillä hauskanpito on aivan itsestä kiinni. Avoin mieli ja uudet kokemukset pitävät myös fiiliksen korkealla! Syksy tulee vauhdilla ja vie mukanaan alkaessaan, joten kannattanee ainakin rentoutua ja viettää virkistävä kesä, jotta jaksaa mennä isolla eteenpäin! Tapaamme viimeistään syksyllä opiskelujen alun merkeissä. Vielä kerran onnittelut parhaasta opiskelupaikasta!

Eetu Hyvönen Eetu Hyvönen puheenjohtaja Preemio ry


Kopon pelikenttä Teksti: Miika Hiltunen Kuva: Nea Liikanen

Kohti uutta lukuvuotta Aivan ensimmäisenä haluan onnitella jokaista opiskelupaikan saanutta! Te olette tehneet hienon päätöksen lähteä opiskelemaan kauppatieteitä Itä-Suomen yliopistoon ja kuukauden päästä pääsettekin starttaamaan sitä legendaarista fuksivuottanne. Muutokset korkeakoulujen hakuprosesseissa ovat varmasti aiheuttaneet kuluvan vuoden keväänäkin mietintöjä mutta nyt niistäkin on selvitty ja pääsemme syksyllä aloittamaan lukuvuotta Preemion historian suurimman vuosikurssin kanssa. Ensimmäisen lukuvuoden aikana teillä on lähes ainutlaatuinen mahdollisuus päästä kokemaan uutta ja tutustumaan uusiin ihmisiin. Preemion erityinen vahvuus on yhteisöllisyys, jonka johdosta jokainen taustoista, vuosikurssistaan tai mistään muustakaan riippumatta on aina tervetullut joukkoon. Suosittelen lämpimästi ottamaan tulevista opiskeluvuosista kaiken irti ja tutustumaan tulevaan opiskelukaupunkiinne sekä muihin opiskelijoihin rohkeasti vuosikursseista välittämättä. Mitä enemmän annatte itsestänne opiskelijaelämälle, sitä enemmän sieltä myös saa. Ja mikäli teille tulee vastaan mitä tahansa kysyttävää opiskeluiden tai minkä tahansa osalta, muistakaa että voitte aina kääntyä tuutoreidenne tai hallituksen jäsenten puoleen sillä me kaikki olemme täällä juuri teitä varten. Opiskeluiden alkuvaiheessa ei myöskään kannata ottaa liikaa stressiä opinnoista. Vaikka yliopisto onkin varmasti ympäristönä vieras ja metodit erilaisia, niin on myös oppimistapoja ja opiskelijatyyppejäkin. Tulette varmasti tulevien vuosien aikana löytämään oman paikkanne ja tapanne opiskella.

Tuleva syksy tulee varmasti olemaan jälleen poikkeuksellinen, mutta antamalla fuksiviikoille mahdollisuuden osallistumalla erilaisiin ohjelmiin avoimin mielin ette sitä varmasti tule katumaan! Itsekin vuosi sitten opintoni aloittaneena pääsin tutustumaan lukemattomiin uusiin ihmisiin sekä näkemään omin silmin miltä opiskelijaelämä näyttää yliopistossa. Eli lähtekää te uudet opiskelijat rohkeasti osaksi tätä mahtavaa yhteisöämme ja pidetään me vanhemmat vuosikurssit samaan aikaan huolta, että aivan jokaiselle syksyllä fuksivuottaan aloittavalle avautuu tähän mahdollisuus. Ja muistakaa nauttia avoimin mielin legendaarisesta fuksisyksystä! Vielä kerran onnittelut opiskelupaikasta ja tsemppiä tulevaan syksyyn!

Miika Hiltunen Miika Hiltunen

777 koulutus- ja sosiaalipoliittinen vastaava Preemio ry

7


Kyllin suositukset Kuopioon:

-Kuopion Saana - Vänärin palmut - Trattoria Sorrento (molemmat ravintolat!) - Jätskit torilla (vielä kun niitä on!!) - Suomen kaunein kauppahalli - Tietoteknian opiskelijalounas - Satama - Viileämmällä ilmalla kaakao (sekä mintulla että ilman hyvää) Apteekkarin kattoterassilla

Kyllin hyvää Teksti: Anastasija Nukala Kuva: Nea Liikanen

Jos seuraat kylliä Instagramissa, saat haalarimerkin

😎

Suomen Ekonomit - uusi tukipilarisi Fuksi ’21, lämpimästi tervetuloa Preemio-perheen lisäksi myös osaksi Suomen Ekonomit-perhettä, johon kuuluu 14 kauppatieteiden ainejärjestöä, joista yksi on Preemio. Kovan kilpailun päätteeksi pääsit näiden harvojen onnekkaiden mukana maailman parhaaseen ainejärjestöön ja ihan uskomattomia helmiä täynnä olevaan Kuopioon! Kylli? Mun nimi on Anastasija Nukala ja olen Preemion kylteriyhdyshenkilö eli Kylli. Olen 23-vuotias kolmannen vuoden opiskelija ja olen kuopiolaistunut (kuitenkin ikuinen) tamperelainen. Opintojen ohella olen töissä Suomen Ekonomeille ja mun hommiin kuuluu olla teidän ja Suomen Ekonomit -liiton välillä linkkinä. Lyhyesti tiivistettynä autan sinua kaikessa enemmän (tai vähemmän) Ekonomien toimintaan liittyvässä, järjestän tapahtumia, tiedotan, pyörin kanssasi tapahtumissa ja teen vähän milloin mitäkin. Suomen Ekonomit? Suomen Ekonomit ovat kauppatieteiden opiskelijoiden ja jo valmistuneiden eli ekonomien palvelu- ja etujärjestö. Suomen Ekonomit koostuvat 25 ekonomiyhdistyksestä ja 14 opiskelijayhteisöstä. Ekonomit toimivat sinun tukenasi ja apuna opintojen aikana ja työelämässä tarjoten monenlaista etua ja palvelua (tarkka lista löytyy www.ekonomit.fi). Kun liityt Preemion jäseneksi, liityt automaattisesti myös Suomen Ekonomien jäseneksi. Mitä etuja ja palveluita saat? Suomen Ekonomien jäsenyyden kautta tarjolla on mm. lakipalveluita esim. työsopimuksen tarkistamisen muodossa, CV:n ja koko työnhaun prosessin apua, urapalveluita, sparrailua oman opinto- tai urapolun löytämisessä, koulutuksia, tapahtumia sekä rahanarvoisia pankki- ja vakuutusetuja. 8

Kylteriyhdyshenkilö Kuopio

Informaatioähky?? Ei hätää, informaatioähky on jokasyksyinen riesa. Vaikka tästä koko lehdestä ei jäisi paljoakaan käteen niin opit kyllä varmasti kaiken tarvittavan vielä edessäpäin tulevista tiedotuksista tai ihan vaan lähtemällä rohkeasti mukaan kaikenlaiseen ilotteluun, mitä syksy tuo tullessaan. Luvassa on paljon mielenkiintoisia ja erilaisia tapahtumia, joissa pääsee hiomaan kauppatieteilijälle niin tärkeitä verkostoitumistaitoja ja tietysti kuulemaan lisää Suomen Ekonomeista ja jäsenyyden tuomista eduista. Nähdään syksyllä tapahtumissa, tulehan juttelemaan Ekonomeista, opiskelusta, haalarimerkeistä tai mistä vaan tärkeästä tai vähemmän tärkeästä. Kaikkien teidän tapaamista innolla odottaen, Kylli-Tätinne

Anastasija Nukala Anastasija Nukala Kylteriyhdyshenkilö, Kuopio 040 529 7882 anastasija.nukala@ekonomit.fi

@kuopionkylli


999


Optimin tervehdys Teksti: Henri Rautio Kuva: Anni Mustonen

Moikka Preemion uudet opiskelijat! Kesäiset terveiset Joensuusta. Mä oon Henri Rautio, teidän sisarainejärjestö Optimin puheenjohtaja. Oma kesäni on mennyt pääosin töissä niin kuin monella muullakin. Opiskelijalle jää kohtalaisen vähän aikaa pitää lomaa kesäisin, jos ei muihin vuodenaikoihin työskentele. Tietenkin säästämällä opintolainaa paremmin tässä voisi onnistua tai jos on kerännyt muita säästöjä. Itse olen vähän nautiskelija, joten aivan äärimmäiseen säästäväisyyteen en pysty. Sijoitan itseeni. Toisaalta vapaa-aikaa arvostaa enemmän, kun sitä on vähemmän. Tää teksti vois olla vähän niiku vinkkejä uusille opiskelijoille. Tärkein: lähtekää Preemion järjestämiin tapahtumiin mukaan. On äärettömän tärkeää olla mukana juuri alussa, koska tällöin tutustuminen on nopeinta, koska suurin osa opiskelijoista on paikalla ja tapahtumia on lähes koko ajan. Jokaiselle löytyy aktiviteetteja. Opiskelijan arki sujuu paljon mukavammin, kun on kavereita kenen kanssa hengailla. Jos olet paikallinen, niin pyri hengaamaan myös itselle ennalta tuntemattomien kanssa. Usein tuttu porukka ympärillä voi johtaa siihen, ettei omalta mukavuusalueelta poistu, eikä tutustu uusiin ihmisiin. Jos olet ulkopaikkakuntalainen, älä lähde heti ekana viikonloppuna takaisin porukoille vaan pyri hengailemaan Kuopiossa. Osallistu silloin johonkin tapahtumaan tai mee hengailee uusien opiskelukavereiden kanssa. Nosta opintolainaa. Opintolainahyvitys on 40 %, joka tarkoittaa kandi+maisteri-opinnoissa maksimissaan 6200 euroa. Jos ei löydy käyttöä ylimääräiselle rahalle, niin sijoita vaikka se tai laita ASP-tilille. Pankit antavat ASP-tileille keskimäärin 1 % vuotuisen koron, sekä 4 % lisäkorkoa avaamisvuodelta plus viideltä seuraavalta vuodelta. Nämä korot ovat verovapaita.

10

Pidä kämppä siistinä. Rientoihin on nopeampi lähteä, kun tavarat ovat siellä missä pitääkin. Opiskelijat asuvat myös aika pienissä asunnoissa, joten kämppä tuntuu tilavammalta, kun tavarat eivät loju missä sattuu. Löydä itsellesi paras opiskelutekniikka. Opinnot yliopistossa eroavat suuresti toisen asteen opinnoista, joten täysin uusiakin tekniikoita voi kokeilla. Älä tee turhaa työtä. Opiskele fiksusti. Itse yritin alussa opiskella koko tenttikirjat ja osata nekin asiat täydellisesti, jotka olivat kurssilla jääneet vähemmälle. Sitten tajusin opiskella ne asiat, joita kursseilla painotetaan. Arvosanat olivat parempia ja aikaa jäi enemmän muulle. Opintojen aloitusta saa jännittää, mutta ei ole pakko. Jännitys on normaali tunne, kun uudet asiat alkavat. Tsemppiä opiskelujen alkuun! Huomaatte, kuinka nopeasti rutiini uuteen elämänvaiheeseen syntyy. Kesäterveisin,

Henri Rautio Henri Rautio puheenjohtaja Optimi ry


OVV Asuntopalvelut Kuopio @ovvkuopio

Ota vuokrauksen ammattilaiset avuksesi ja nauti vuokrauksen helppoudesta Välitämme yksityisomisteisia vuokraasuntoja Kuopiossa ja Siillinjärvellä

111111

Asemakatu 26, 70100 Kuopio | p. 017 363 5566 | kuopio@ovv.com


Preemio Investment Club Teksti: Aapo Tanskanen Kuva: Unsplash.com

Sijoitusklubin tervehdys Heti alkuun lämpimät onnittelut opiskelupaikasta uusille fukseille! Tervetuloa mukaan Sijoitusklubin toimintaan olit sitten kokeneempi sijoittaja tai vasta ajattelemassa sijoittamisen aloitusta. Ensimmäinen asia, joka kannattaa muistaa sijoittamisesta on, että aika on sijoittajan paras ystävä. Nimittäin korkoa korolle -ilmiön kautta pienetkin sijoitukset voivat kasvaa ajan kanssa huomattavaksi. Toisin sanoen paras aika sijoittaa on aina sama – nyt! Tällä palstalla on tarkoitus auttaa uusia fukseja pääsemään mukaan sijoittamisen maailmaan, sekä antaa vinkkiä, kuinka voisi tehokkaasti aloittaa sijoittamaan opiskelijanakin. Käytännössä sijoittamisen aloittamiseen tarvitsee ensin luoda sijoitustili, joko arvo-osuustili tai osakesäästötili. Osakesäästötili on kätevä, sillä sen kautta mahdollisten myyntivoittojen ja osinkojen veroja ei tarvitse maksaa ennen, kuin tililtä nostetaan varoja. Toisin sanoen osakesäästötilillä voi sijoittaa enemmän voitostaan korkoa korolle -ilmiötä hyödyntämään. Lisäksi osakesäästötili vaikuttaa opintotukeen vain, jos tili on voitolla, ja sieltä nostetaan rahaa, toisin kuin arvo-osuustilin voitot. Vuorostaan arvo-osuustilin hyöty on sijoittajalle se, että toisin kuin osakesäästötililä, sillä ei ole 50 000 € rajaa sijoitettavalle rahalle (tosin rikkaina opiskelijoina tämähän ei meitä välttämättä koske). Lisäksi hyvinkin tärkeä etu arvo-osuustilillä on mahdollisuus ostaa indeksirahastoja tai ETF:iä (pörssissä vaihdettu rahasto), jotka käytännössä toimivat kokoelmana osakkeita antaen sijoittamille hajauttamisen 12 tuoman suojan. Kuukausisäästäminen indeksirahastoihin ja ETF:iin on vaivattomampi ja vähemmän riskipitoinen valinta aloittelevalle sijoittajalle, joka vasta harjoittelee osakepoimintaa. Lisäksi näihin pääsee sijoittamaan jo kympeilläkin kuussa. Seuraava huolen aihe uusille sijoittajille on alkupääoman kasaaminen, mutta onneksi opiskelijoille tarjotaan mainio etu opintolainan muodossa. Luonnollisesti osa tästä lainasta voi opiskelijalle mennä elämiseen, ja elämästä nauttimiseen mahdollisesti jopa sijoitusklubin tastingeissa. Tästä huolimatta harvempi opiskelija onnistuu juomaan koko opintolainaansa, josta jää sopivasti apukeino sijoittamisen aloittamiseen opintojen alussakin. Suosittelen kilpailuttamaan opintolainaa, jotta saa itselleen mahdollisimman edullisen tarjouksen. Kannattaa myös huomioida erot eri tarjoajien tilien kustannuksissa osakesäästö- tai arvo-osuustiliä avatessa. 12

Preemio Investment Club

@preemioinvestmentclub


Preemio Investment Club Saatuaan itselleen sopivan opintolainan on hyvä huomioida sijoittamisessa säännöllisyys. Kuten urheilussa, paras tapa parantaa tulosta on käydä säännöllisesti urheilemassa. Samoin sijoittamisessa hyötyy sijoittamalla tietty osa rahoista säännöllisesti, esimerkiksi kuukausittain. Näin onnistuu välttämään yhden sijoittajien suurimmista peloista, eli väärän ajoituksen. Mahdollisina ehdotuksina aloittaville sijoittajille ensimmäisinä sijoituksen kohteina voivat toimia arvo-osuustilin käyttäjille indeksirahastot ja ETF-rahastot. Kannattaa pitää mielessä eri tarjoajien erot hinnoittelussa. Vuorostaan osakesäästötiliä käyttäville hyvä tapa lähteä valitsemaan ensimmäisiä osakkeita on käyttää hyödyksi saatavilla olevaa osakeanalyysia, jota pystyy löytämään esimerkiksi Inderes:in tarjoama. Kaikille kiinnostuneille sijoitusklubi järjestää monipuolisia tapahtumia vuoden mittaan, halukkaat ovat tervetulleet mukaan milloin tahansa. Tapahtumatarjontaan kuuluu muun muassa: Yliopistosuunnistus: Klubin rastilla esitellään klubin toimintaa fukseille ja pidetään tietovisa, jonka voittajatiimi palkitaan Tutustumisilta: Tilaisuus tutustua klubin toimintaan ja klubimestareihin tukikohdassamme Maljan yläkerrassa. Ohjelmassa myös pubivisa. Tastingit: Kaikille avoimissa tastingeissa maistellaan oluita, viinejä tai viskejä rennosti porukalla keskustellen, ja pyritään löytämään uusia suosikkeja. Syysvaellus: Lähdetään PreLin kanssa vaeltamaan ja juttelemaan mukavia yleensä suuntautunut Vuorilammelle. Kurssit: Sijoitusklubi järjestää syksyllä Varallisuudenhallinta (5214214) sekä Sijoitussuunnittelu ja sijoitustuotteet Nordea-pankissa (5210240) -kurssit. Kursseja suositellaan kaikille sijoittamisesta kiinnostuneille, vaikkei olisi pohjatietoa tai kokemusta alla. Excursio: Vieraillaan finanssialan yritysten luona tai etänä, kuullen alan asiantuntijoiden näkemystä ja käyden keskustelua temaattisista aiheista. Sijoittamisessa on kyse pitkäaikaisesta säästämisestä ja säästetyn omaisuuden kasvattamisesta. Mikäli aihe kuulostaa kiinnostavalta ja janoatte lisää tietoa, kannattaa liittyä klubin jäseneksi (jäsenetuna Inderes Premium-tili) tai tulla juttelemaan samasta aiheesta kiinnostuneiden kanssa klubin järjestämissä tapahtumissa. Muistakaa, että ei kannata antaa pelon tai tiedon puutteen estää ottamasta osaa sijoittamiseen tai klubin toimintaan, vaan kannattaa lähteä mukaan toimintaan oppimaan ja kysellä rohkeasti. Seuraa aktiivisesti Preemion viestintää, jotta pysyt perillä klubin tapahtumista. 13

Terveisin,

131313 Aapo Tanskanen

Klubimestari, Preemio Investment Club

13


Kauppatieteiden laitoksen tervehdys Teksti: Saara Julkunen

Hei uusi opiskelijamme Tervetuloa Itä-Suomen yliopistoon, Business Schooliin! Haluan onnitella sinua opiskelupaikan johdosta! Olet saavuttanut hienon tavoitteen elämässäsi ja päässyt opiskelemaan kauppatieteitä. Jatka tästä eteen päin yhtä peräänantamattomasti, sillä ahkeran ja pitkäjännitteisen työn tuloksena sinusta tulee kauppatieteiden maisteri. Jo pian olet omalta osaltasi kantamassa vastuuta suomalaisesta elinkeinoelämästä, joka todella tarvitsee kauppatieteellistä osaamistasi. Yliopisto-opiskelu on itsenäistä ja sen vuoksi vapaampaa kuin lukiossa tai muissa opiskelupaikoissa. Itsenäisyys tarkoittaa, että opintopisteiden saavuttaminen on kokonaan sinun vastuullasi. Rohkaisen sinua suunnittelemaan opiskelurytmisi järkeväksi ja itsellesi sopivaksi alusta alkaen, sillä tavoin jaksat. Yliopisto-opiskeluun kuuluu, että joudut lukemaan paljon. Ilman kovaa työtä ei tenteistä ja harjoitustöistä pääse läpi. Kovasta työstä huolimatta sinulla on mielenkiintoiset ajat edessäsi. Jo ensimmäisen vuoden jälkeen tulet huomaamaan, että opinnoissasi on runsaasti valinnanvaraa. Vähitellen voit yhä enemmän keskittyä juuri siihen, mikä sinua erityisesti kiinnos-

14

Muista nauttia myös elämän hyvistä hetkistä, niitä tulee eteesi varmasti opiskelujen lomassa. Kaunis Kuopion kaupunki tarjoaa paljon monipuolisia mahdollisuuksia vapaa-aikaan. Olen varma, että innostava tekeminen ei lopu, kunhan vain olet avoimella ja osallistuvalla mielellä. Muista osallistua myös Preemion ja ylioppilaskunnan rientoihin. Tutustu uusiin ihmisiin ja kuopiolaisiin palveluihin. Kaiken lomassa muista pohtia myös itseäsi ja omia toiveitasi. Haaveile sopivasti päivittäin. Jos päätät työskennellä opiskelujesi ohessa, pidä opintosi aina ensimmäisenä tärkeysjärjestyksessä. Opiskeluvuodet kuluvat ohi nopeasti, mutta työvuosia sinulla tulee olemaan loppuelämäksi. Meitä Business Schoolin henkilökuntaa on noin 30 täällä Kuopion kampuksella. Kuluvan kesän aikana korjaamme kesätenttejä, suunnittelemme seuraavaa vuotta ja hoidamme pääsykoeasioita. Odotamme sinua: Olet lämpimästi tervetullut meille opiskelijaksi. Syyskuun alussa nähdään!

Saara Julkunen Saara Julkunen Johtaja Business School UEF


Esittelyssä: Preemion Liikuntakerho Teksti: Kaaperi Sensio Kuva: Unsplash.com

Preemion Liikuntakerho, tuttavallisemmin PreLi, on syksyllä 2017 Preemion jäseniä varten perustettu kerho, jonka tarkoituksena on järjestää jäsenistölle liikunnallisia tapahtumia ja mahdollisuuksia tutustua uusiin lajeihin. Tapahtumia ja lajikokeiluita järjestämme muutaman niin syys- kuin kevätlukukaudella. Meillä on myös oma vakiovuoro, jonne kaikki jäsenemme ovat tervetulleita pelailemaan. Perinteikkäitä PreLin tapahtumia ovat olleet Preemio Open golfturnaus, Ruka Spring Break sekä poikkitieteellinen jalkapalloturnaus Wappufutis. Osa näistä tapahtumista jäi menneen lukuvuoden aikana valitettavasti koronatilanteen vuoksi järjestämättä, mutta palaavat tulevana lukuvuotena tapahtumakalenteriin suurempina kuin koskaan, samalla kuin uusia kehitellään. Vaihtelevat lajikokeilut vauhdittavat vuottamme myös. Lajit vaihtelevat laidasta laitaan ja pyrimme toteuttamaan jäseniemme toiveita parhaamme mukaan. Uudistunut vakiovuoromme on saanut myös uuden ajankohdan. Jatkossa vakiovuoro pidetään joka keskiviikko Studentialla klo 17–18. Kerhon toiminnasta tulevana syksynä vastaa joukko kolmannen ja neljännen vuoden Preemiolaisia: Kerhon vastaavana toimii Kaaperi Sensio, vakiovuoroja pyörittää Eero Tarvainen ja Kalle Reunanen, lajikokeiluista huolehtii Anna Simola sekä excursiot järjestää Maija Kaivola ja Jani Peltola.

Kerhon toiminnasta tulevana syksynä vastaa joukko kolmannen ja neljännen vuoden Preemiolaisia: Kerhon vastaavana toimii Kaaperi Sensio, vakiovuoroja pyörittää Eero Tarvainen ja Kalle Reunanen, lajikokeiluista huolehtii Anna Simola ja excursiot järjestää Maija Kaivola ja Jani Peltola. Tapahtumat ja lajikokeilut ovat joko ilmaisia tai vähintäänkin opiskelijan kukkarolle sopivia. Vakiovuorot vaativat SYKETTÄ-tarran (17€ / lukukausi). Kaikki Preemion jäsenet ovat tervetulleita kaikkiin tapahtumiimme, eikä aiempaa lajitaustaa tarvita. Ottakaa myös Preemion Liikuntakerhon Facebook ja Instagram sivut seurantaan, jotta pysytte ajan tasalla toiminnastamme. PreLin ensimmäinen tapahtuma syksyllä on jo fuksiviikkojen aikana, jossa toivommekin näkevämme paljon uusia innokkaita fukseja. Hyvää kesänjatkoa ja nähdään syksyllä!

151515

15


Teksti ja kuva: Marco Rigano

Hei te kaikki yksin kotona treenailevat, jotka kaipaisitte soittokavereita. Nyt sulla on mahdollisuus päästä mukaan yhteen Kuopion kovimpaan opiskelijabändiin!

Hey you! Are you a singer or play an instrument? As students graduate and move on in their lives, we are now looking for some new players.

Luonnollisen opiskelijapoistuman (valmistumisen ja työelämään siirtymisen) takia bändissä olisi tarvetta tärkeysjärjestyksessä: laulajalle (mieluiten naispuoliselle), rumpalille, basistille ja kitaristille/synalle. Oletusarvoisesti sinulta löytyy hyvälaatuinen instrumentti. (Jos rumpalilta ei omaa rumpusettiä opiskelijasolusta löydy, voidaan asiasta neuvotella.) Taustalaulutaito on plussaa!

In order of importance, we’re looking for: singer (preferably female), drummer, bassist, guitarist/keyboard/synths player. We expect you to have your own high quality instrument as we play (normally) a lot of gigs. For the drummer, the lack of your own instrument can be negotiated. If you can sing backup vocals, it’s a bonus.

Bändi koostuu lähinnä kauppatieteen opiskelijoista, mutta muutkin ovat tervetulleita try outteihin. Bändi treenaa viikoittain ja ennen koronaa keikkojakin oli mukavasti. Jos kiinnostus heräsi tai tiedät soittotaitoisen kaverin, joka kaipaisi bändikavereita, laita viestiä FB @PreemioPigBand

16

Preemio Pig Band

Preemio Pig Band is a group of (mostly) business school students, but students of other majors are also welcome to come to our try outs. If you’re interested or know someone who needs a band to play in, just message us so we can arrange an audition! FB @PreemioPigBand

🎶


Teksti: Hermanni Kokkonen, kuvat: Lauri Rämä

Mikä NESU? Mitkä ihmeen sitsit? Elämme hetkiä, kun kesän rentouttavista riennoista ja täyteläisestä terassikaudesta aletaan kääntää katseita kohti syksyä ja tulevaa lukuvuotta. Paitsi että syksyn lähestyminen kertoo opintojen alusta, on se aina myös varma ennuste fuksien saapumisesta kampukselle – tänä vuonna ilmeisesti ja toivon mukaan fyysisesti. Onnittelut siis vielä minunkin puolestani teille onnekkaille! Rohkenisin väittää, että olette tehneet opiskelupaikan suhteen vähintäänkin erittäin onnistuneen valinnan. Ja sitten asiaan. Syksyllä kylterin opiskelijaelämään orientoituessanne tulette varmasti onneksenne törmäämään kirjainyhdistelmään NESU (Nordiska Ekonomie Studerandes Union). Preemion hallituksen NESU-vastaavana minulla kunnia avata teille enemmän tuon kirjainyhdistelmän tarjoamia mahdollisuuksia. Kyseessä on järjestö, joka on olemassa tuodakseen yhteen kauppatieteiden opiskelijoita eri puolilta Suomea sekä pohjoismaita hienojen niin asiapitoisten, kuin viihteellistenkin tapahtumien merkeissä. Ennen kuin alkaa kuulostaa liian kliiniseltä, puhutaanpa hetki sitseistä. Sitsit ovat ehdottomasti yksi tärkeimpiä ja näkyvimpiä NESU:n ilmenemismuotoja. Käytännössä NESU:n ansiosta jokaisella kauppatieteiden opiskelijalla on mahdollisuus osallistua NESU-sitseille missä tahansa Suomen Kylterikaupungissa tai vaikkapa Tallinnassa. Enkä muuten ihan heti keksi mitään parempaa tapaa verkostoitua tai ihan vaan pitää hauskaa, kuin sitsipöydässä skoolaaminen muiden kaupunkien kohtalotovereiden seurassa!

Varaslähtönä sitsikulttuuriin tarjoan teille lyhyen suomi – sitsi – suomi -sanakirjan, jotta pääsette jo etukäteen raottamaan tuota huurteista verhoa, joka kätkee taakseen akateemisen pöytäjuhlan tuuhean sisältökattauksen. Toastmaster = Toimivat sitsien juontajina ja valvovat sääntöjen noudattamista. Skool = Fraasi, jonka myötä suoritetaan skoolaus ympärillä istuvien kanssa laulun loputtua. Punishment = Rangaistus, joka langetetaan sitsaajalle sääntörikkeestä. Proggis = Lyhyt esitys, peli tai tehtävä, joka toteutetaan sitsien aikana. Mellis, (Mellan Sup) = Huudahdus, jolla otetaan huikka kesken laulun ennen kuin jatketaan laulamista. Laulutoive = Toiveen voi esittää pyydettyään Toasteilta puheenvuoroa ja noustuaan seisomaan. Laulukirja = Nesu-laulukirjan voit ostaa sitsien yhteydessä. Kanssasitsaajat raapustelevat kirjaasi laulujen oheen usein omia terveisiään sitsipöydässä. Helan Går ja Pieniä käärmeitä!

Hermanni Kokkonen NESU-vastaava

171717

NESU-Preemio

@nesupreemio

17


Hallituksen pestit

Puheenjohtaja (pj)

Strateginen ja operatiivinen johtaminen, yhdistyksen keulakuva, antaa viralliset kannanotot, valmistelee kokoukset sekä johtaa niitä ja kantaa taloudellisen vastuun talousvastaavan kanssa.

Puheenjohtaja vuonna 2021: Eetu Hyvönen Varapuheenjohtaja (vpj)/sihteeri Operatiivinen johtaminen ja vastuunjakaminen puheenjohtajan kanssa, hallituksen alumnivastaava, hallituksen sihteeri kokouksissa ja yhdistyksen juoksevat asiat.

Varauheenjohtaja/sihteeri vuonna 2021: Saara Myllynen Koulutus- ja sosiaalipoliittinen & kansainvälisyysvastaava (kopo/sopo & KV) Edunvalvonta ja koulutuspolitiikka paikallisesti ja kansallisesti, palautteen kerääminen, mentoroinnin järjestäminen, tuutoroinnin koordinointi sekä lukiovierailut ja abi-päivän järjestäminen. Lisäksi kv-opiskelijoiden kontaktointi ja tiedottaminen sekä suomalaisten opiskelijoiden kansainvälistymismahdollisuuksista huolehtiminen.

Kopo/sopo & KV vuonna 2021: Miika Hiltunen Talousvastaava Talouden suunnittelu, vuosibudjetin ja tilinpäätöksen laatiminen yhdessä puheenjohtajan kanssa. Vastaa myös yksittäisten tapahtumien budjetoinnista yhdessä tapahtumasta vastaavan ja hallituksen kanssa, pitää talouskuria yllä, seuraa budjettia, lisäksi päivittäisiä tehtäviä juokseva kirjanpito, laskutus ja perintä, käteiskassat ja vaihto-omaisuuden hallinnointi.

Talousvastaava vuonna 2021: Joel Lyytinen Mediavastaava Yhdityksen viestinnästä huolehtiminen ja sen kehittäminen kanavina nettisivut, Preemion Perjantaiposti, Instagram, Facebook ja Snapchat sekä mediatiimin vastuuhenkilönä toiminen yhdessä päätoimittajan kanssa.

Mediavastaava vuonna 2021: Robert van Voorn

Teksti: Maria Korhonen

Yrityssuhdevastaava (yrkkä)

Hoitaa yhdistyksen yritysyhteistyön. Tehtäviin kuuluu mm. vuosijuhla- ja Huipulle-seminaari-pakettien myyminen, haalarien hankinta, yritysvierailut ja excursiot sekä yrityssuhdetiimin yhteyshenkilönä toimiminen.

Yrkkä vuonna 2021: Eino Rask NESU-vastaava (NESU-pj) Järjestää Preemion sitsit ja NESU-saunaillan fukseille yhdessä NESU-tiimin kanssa, edustaa yhdistystä NESU-tapahtumissa ympäri Suomen sekä toimii yhdyshenkilönä muihin NESU-kaupunkeihin.

NESU-vastaava vuonna 2021: Hermanni Kokkonen Tapahtumavastaava Sitsejä ja muutamia tapahtumia lukuunottamatta tapahtumien järjestäminen apunaan tapahtumatiimi.

Tapahtumavastaava vuonna 2021: Jani Peltola Projektivastaava Yhdistyksen isoimpien yksittäisten tapahtumien, kuten vuosijuhlien ja Visio-tapahtuman järjestäminen sekä projektitiimin vastuuhenkilönä toimiminen.

Projektivastaava vuonna 2021: Juha Karjalainen Päätoimittaja Riskipreemion toimittaminen sisällön ideoinnista ja tuottamisesta lehden taittoon sekä mediatiimin vastuuhenkilönä tomiminen.

Päätoimittaja vuonna 2021: Nea Liikanen

18


Preemion tiimit Yrityssuhdetiimi - yritysyhteistyön kehittäminen sekä vuosijuhlan ja Preemion asiatapahtuman yhteistyökumppaneiden hankkiminen​ - fuksien haalarihankinnan avustaminen ja excumahdollisuuksien kartoittaminen

Mediatiimi - sisällöntuotanto sosiaaliseen mediaan, Preemion nettisivuille sekä muut viestinnän avustavat tehtävät - tapahtumista viestiminen oikea-aikaisesti läpi Preemion viestintäkanavien - Preemion lehden Riskipreemion sisällöntuotanto

NESU-tiimi - sitsien järjestäminen - edustaa NESU-Preemiota NESU-tapahtumissa - yhteydenpito muihin NESU-kaupunkeihin

Projektitiimi - vuosijuhlien käytännön järjestelyt - projektivastaavan avustaminen isompien projektien kuten Preemion asiatapahtuman ja pikkujoulujen järjestelyissä

Tapahtumatiimii - erilaisten tapahtumien järjestäminen ympäri lukuvuoden - vuosijuhlien silliksen käytännön järjestelyt - uusien tapahtumien suunnittelu ja toteutus hallituksen tapahtumavastaavan johdolla

Talousapulainen - Preemion talouden seuranta, laskutus - muut talousvastaavan avustavat tehtävät

191919

19


Preemion sidosryhmät

Lehden aiemmilla sivuilla oletkin jo päässyt tutustumaan Preemion erilaisiin sidosryhmiin! Tällä aukeamalla vielä tiivistelmä erilaisista sidosryhmistä ja niiden toiminnasta.

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta (ISYY)

on opiskelijoiden etu- ja palvelujärjestö, joka toimii Kuopion ja Joensuun kampuksilla. Ylioppilaskunnan jäseniä ovat kaikki kandi- tai maisteritutkintoa Itä-Suomen yliopistossa suorittavat opiskelijat, joiden lisäksi vapaaehtoisesti jäseniksi voivat liittyä jatko-opiskelijat ja ulkomaiset vaihto-opiskelijat. Tekin liityitte ISYYn jäseniksi maksamalla pakollisen jäsenmaksun lukukausi-ilmoittautumisenne yhteydessä. Ylioppilaskunnan tehtävä on valvoa jäsentensä etua mm. opiskeluun, asumiseen tai terveydenhuoltoon (YTHS) liittyvissä asioissa, sekä tuottaa heille palveluita, kuten tapahtumia, juhlatiloja vuokrattavaksi sekä harrastusmahdollisuuksia, esimerkiksi SYKETTÄ-liikuntapalvelut.

Korkeinta päätösvaltaa ISYYssä käyttää jäsenistä koostuva, kahden vuoden välein vaaleilla valittava, 39-jäseninen edustajisto, eli edari, jossa meidän kauppatieteilijöiden ääntä kannattelee Kylterit-ryhmä. Toimeenpanovaltaa käyttää vuosittain valittava ISYYn hallitus, jossa kyltereistä vaikuttavat tällä hetkellä puheenjohtajana Vesa Janhunen ja jäsenenä Enni Toiviainen.

Jokaisella ISYYn jäsenellä on oikeus äänestää ja asettua ehdolle vaaleissa, ja tätä pääsette hyödyntämään jo tänä syksynä tulevissa edustajistovaaleissa! Lue lisää edarivaaleista ja Kylterit-ryhmästä Edarimähinä-palstalla tämän lehden lopussa. Mikäli palsta ei vastaa kaikkiin kysymyksiisi vaaleista, ISYYsta tai elämän tarkoituksesta, älä epäröi kääntyä allekirjoittaneen puoleen. Yours truly, Sami Gabbouj, Kylterit-ryhmän puheenjohtaja, sami.gabbouj@uef.fi

Suomen Ekonomit Suomen Ekonomit on kauppatieteellisen yliopistotutkinnon suorittaneiden ja alan opiskelijoiden palvelu- ja etujärjestö, joka tarjoaa jäsenilleen monenlaisia palveluita, jäsenetuja ja apua uran kaikissa käänteissä. Liiton muodostavat 25 ekonomiyhdistystä ja 14 opiskelijajärjestöä. Ekonomien ammattitaitoinen henkilöstö tarjoaa työelämässä tarvittavaa tietoa ja neuvontaa, sekä tulo-, työmarkkina- ja koulutuspoliittista edunvalvontaa niin työntekijöille kuin työnantajillekin. Suomen Ekonomien jäseneksi voit liittyä helposti: Preemio on yksi Ekonomien neljästätoista opiskelijajärjestöstä, joten jos olet Preemion jäsen, olet myös Suomen Ekonomien jäsen. Jokaisella kauppatieteitä opettavalla yliopistolla on oma kylteriyhdyshenkilönsä eli tuttavallisemmin “kylli”, joka toimii linkkinäsi Suomen Ekonomeihin. Kuopiossa kyllinä toimii Anastasija Nukala ja hänet voikin bongata monesta Preemion tapahtumasta!

20


, . -

. -

ä ,

a -

NESU Nordiska Ekonomie Studerandes Union eli NESU on Pohjoismaisten kauppatieteilijöiden yhteisö, jonka tavoitteena on lisätä yhteistyötä kauppakorkeakoulujen välillä. Tällä hetkellä toiminnassa mukana ovat kaikki Suomen kylterikaupungit, sekä Islanti ja Tallinna. NESU järjestää vuosittain kaksi viikon mittaista NESU-Konferenssia, monia kymmeniä sitsejä ympäri Suomen ja Tallinnassa, sekä muita mahtavia tapahtumia ympäri vuoden. NESU koostuu siis huikeista tapahtumista, ystävällisistä ihmisistä ja loistavasta yhteishengestä!

Preemion liikuntakerho (PreLi) Preemion Liikuntakerho, PreLi, on syksyllä 2017 perustettu kaikkien preemiolaisten oma kerho, jonka tarkoituksena on koordinoida yhdistyksen liikuntatoimintaa ja järjestää jäsenistölle liikuntatapahtumia ja lajikokeiluja. Yksinkertaisimmillaan PreLin tarkoitus on tuoda liikkumisesta kiinnostuneet samaan paikkaan. Kerhoon ei tarvitse erikseen liittyä, vaan kaikki preemiolaiset ovat tervetulleita PreLin tapahtumiin ja Preemion avoimille laji- ja vakiovuoroille, joilla urheillaan lähes viikoittain. Vakiovuorojen lisäksi PreLi järjestää noin kerran kuukaudessa isomman tapahtuman, joissa on mahdollista kokeilla uusia liikuntamuotoja. Kaikesta PreLin toiminnasta infotaan aktiivisesti Preemion ja PreLin viestintäkanavissa, sekä kerhon omassa Facebook-ryhmässä.

Preemio Investment Club Sijoitusklubi on Preemion kerho, jonka tavoitteena on edistää opiskelijoiden talous- ja sijoitustietoutta Itä-Suomen yliopistossa. Klubi järjestää yhteistyössä finanssialan yritysten kanssa sijoittamiseen liittyviä koulutus- ja keskustelutilaisuuksia, excursioita sekä rennompia tapahtumia, kuten vaelluksia ja tastingeja yhteistyökumppanimme Ravintola Maljan kanssa. Tapahtumia odotellessa kannattaa tsekata kirjasuositukset ja ja ilmoittautua WebOodissa klubin järjestämille Varallisuudenhallinta sekä Sijoitussuunnittelu ja sijoitustuotteet Nordea-pankissa -kursseille. Tervetuloa opiskelemaan kauppatieteitä ja toivottavasti nähdään klubin tapahtumissa! Klubimestarit Maria, Sara, Lauri, Aapo, Juhana, Sami ja Henri

Preemio Pig Band Preemio Pig Band on vuonna 2017 perustettu, (pääosin) kauppatieteilijöistä koostuva bändi kaikille soittamisesta ja laulamisesta kiinnostuneille. Bändi keikkailee erityisesti erilaisissa opiskelijatapahtumissa. Preemio Pig Bandilla on luotettava maine viihdyttäjänä erilaisissa tapahtumissa, joten jos musikaalisuutta löytyy, kannattaa liittyä mukaan bändiin (ohjeet s.16)!

212121

i Preemiolla on myös edellä mainittujen lisäksi muita tärkeitä sidosryhmiä, joita ovat muun muassa muut ainejärjestöt Kuopiossa ja kylterijärjestöt ympäri Suomea. Yhteistyötä Preemio tekee myös aktiivisesti kauppatieteiden laitoksen ja Pohjois-Savon Ekonomien kanssa. Näiden lisäksi myös yhteistyö monien paikallisten yritysten kanssa on tärkeää. Yritysyhteistyö tuo preemiolaisille esimerkiksi opiskelijaetuja, yritysvierailuita ja työllistymismahdollisuuksia.

21


Kaupunkiesittely Tässä osiossa esittelemme Kuopion nähtävyyksiä. Erityisesti ulkopaikkakunnilta muuttaville fukseille tärkeää yleissivistystä uudesta paikkakunnasta. Kuopio on Suomen 8. suurin kaupunki noin 120 000 asukkaallaan. Kuopiossa on paljon upeita nähtävyyksiä ja kaunista luontoa, joita esittelemme nyt.

Puijon torni Kuuluisin nähtävyys Kuopiossa lienee Puijontorni, joka on nimensä mukaisesti torni, joka kohoaa 75 metrin korkeuteen. Puijon tornissa on ravintola, jossa pääsee syömään sekä pientä että isoa purtavaa. Mikäli ei nälkä kuitenkaan ole, on se käymisen arvoinen pelkästään näköalojensa takia. Puijon tornin vierellä kohoavat myös Puijon mäkihyppymäet.

Teksti: Carola Karlstedt

Valkeisenlampi Tämä upea lampi sijaitsee keskustan ja yliopiston välisellä alueella. Valkeisenlampi on suosittu piknik-paikka upeine puistoalueineen. Valkeisenlammella pääsee halutessaan myös uimaan toisessa päässä sijaitsevalla uimarannalla. Vappuna tämä paikka kokoaa yhteen kaikki opiskelijat sekä muut nuoret, jotka tulevat viettämään vappua.

Saana Kuopion Saana on melko uusi paikka myös pidempään Kuopiossa asuneille. Saana valmistui Kuopion Bellanrantaan vuonna 2019 ja on ollut suosittu ravintolapaikka, jossa on iso terassi, uima-altaat sekä upeat järvimaisemat Kallavedelle.

22


Tahko Monelle ulkopaikkakuntalaisellekin tuttu paikka Tahko sijaitsee Kuopion Nilsiässä noin tunnin ajomatkan päässä. Paikka on suosittu laskettelupaikka talvisin ja kesäisin mökkeilykohde. Tahkolla järjestetään monenlaisia tapahtumia, joista mainittakoon esim. Tahkon juhannus.

Kuopion satama Väinölänniemeltä hieman eteenpäin mentäessä tulee vastaan Kuopion satama. Erityisesti kesällä satamassa riittää vilskettä. Satamassa sijaitsee Wanha satama-ravintola, jossa voi ruokailla sekä juoda. Wanhan sataman lisäksi satamassa sijaitsee Albatrossi, joka on suosittu baari viihtyisine terasseineen. Satamasta voi ottaa myös laivan ja lähteä Kallavesi-risteilylle. Loppukesästä satamassa järjestetään myös yötivoli, joka kerää paljon nuoria kävijöitä.

Väinölänniemi

Täällä sijaitsee Kuopion suosituin uimaranta, jossa hellepäivinä riittää kävijöitä. Paikka on ahkerassa käytössä myös heinä-elokuun vaihteessa, sillä siellä järjestetään Kuopio Rock. Väinölänniemellä sijaitsee lisäksi urheilustadion, jossa pääsee katsomaan mm. Steelerssien peliä sekä itse halutessaan urheilemaan. Väinölänniemen yhteydessä sijaitsee myös upea Rönön asuinalue, jossa on kauniita rantataloja.

232323 Kuvien lähteet

Muut paikat Kaikkia paikkoja emme tässä pysty esittelemään, mutta muita mainitsemisen arvoisia paikkoja ovat mm. Kuopion kauppahalli, josta saa monenlaista syömistä sekä erilaisia herkkuja ja Kuopion tori eli Mualiman napa, jossa sijaitsee kesäisin useita terassipaikkoja sekä ruokakojuja. Lisäksi Saaristokatu on upea Saaristokaupunkiin johtava reitti, jossa pääsee ihailemaan upeita järvimaisemia koko matkan ajan.

- Väinölänniemi: https://fi.wikipedia.org/wiki/Väinölänniemi - Kuopion satama: https://www.savonsanomat.fi/paikalliset/3083568 - Kuopion Saana: https://www.outdooractive.com/fi/gastro/pohjois-savo/ kuopion-saana-lounas-sauna-ja-spa/45122755/ - Puijon torni: https://liikkuvakuopio.fi/liikuntapaikat/luontotorni/puijon-nakotorni/ - Valkeisenlampi: http://arksavo.fi/kohteet/valkeisenlampi-ymparistoineen/ - Tahko: https://www.epressi.com/tiedotteet/matkailu/villi-pohjola-saapuu-tahkolle.html

23


Kuopion opiskelijaelämän värit ja sävyt Teksti: Laura Räisänen Kuva: https://www.outdooractive.com/fi/poi/jaervi-suomi/ puijon-torni/48449785/#dmlb=1

Opiskelijaelämä ja Kuopio kuuluvat vahvasti samaan lauseeseen. Opiskeluaikasi Kuopiossa tulee takuulla tarjoamaan paljon erilaisia tapahtumia aina approista haalaribileisiin ja sitseihin asti. Preemio on Kuopiossa erityisen tunnettu poikkitieteellisesti järjestämistään haalaribileistä. Opiskelijana on hyvä tunnistaa oman opiskelijakaupunkinsa haalarien värit niin yliopiston kuin ammattikorkeakoulunkin puolelta. Sukella siis haalarivärien kiehtovaan maailmaan!

Itä-Suomen yliopisto, Kuopion kampus

Dentina ryhammaslääketiede

Fortis ry farmasia

Hyeena ry sovellettu fysiikka ja ympäristötiede

KuoLO ry lääketiede

Kulti ry biolääketiede

Preemio rykauppatieteet

Serveri ry tietojenkäsittelytietiede

Socius ry yhteiskuntatieteet

Terho ry terveystieteet

Retikka ry ravitsemustiede

24


Humanistinen ammattikorkeakoulu

Savonia - ammattikorkeakoulu, Kuopion kampus

Muotoilu

Musiikki ja tanssi

Pelastusopisto

Restonomi

252525

Sosiaali- ja terveysala

Tekniikka

Tradenomi

25


Mistä tunnistat sä kylterin? Teksti: Laura Räisänen No haalareista tietenkin! Kauppatieteiden opiskelu on mahdollista useissa eri yliopistoissa ja yliopistojen yksiköissä ympäri Suomen. Kauppatieteiden haalarien värien osaaminen auttaa sinua tunnistamaan kauppatieteiden opiskelijat eli kylterit tulevaisuuden opiskelijatapahtumissa, liikuit sitten missä päin Suomea tahansa.

Boomi ry Tampereen yliopiston kauppatieteiden ylioppilaat

Dumppi ry Jyväskylän yliopiston tietojenkäsittelyopin opiskelijat

Enklaavi ry LUT -yliopiston kauppatieteiden opiskelijat

Finanssi ry Oulun yliopiston kauppatieteiden opiskelijat

KY ry Aalto -yliopiston kauppatieteiden ylioppilaat

Åbo Akademin kauppatieteiden

Merkantila Klubben rf. (MK) opiskelijat, Turku ja Vaasa

Optimi ry

PorKy ry

Preemio ry

Itä-Suomen yliopiston kauppatietei-

Turun yliopiston kauppatietei-

Itä-Suomen yliopiston kauppatietei-

den opiskelijat, Joensuun kampus

den opiskelijat, Porin yksikkö

den opiskelijat, Kuopion kampus

Probba ry

Pörssi ry

SHS & SSHV

Aalto-yliopiston kauppatieteiden

Jyväskylän yliopiston kauppatieteiden opiskelijat

Hanken Svenska handelshögskolanin

opiskelijat, Mikkelin yksikkö

Turun Kauppatieteiden ylioppilaat (TuKY)

Vaasan yliopiston kauppatietei-

Turun yliopiston kauppatietei-

den opiskelijat

den opiskelijat

26

opiskelijat, Helsinki ja Vaasa

Warrantti ry


Haalarien käyttöopas Ylempi kuva: Laura Räisänen, alempi kuva: Lauri Rämä Teksti: Nea Liikanen

Edellisillä sivuilla olet päässyt tutustumaan niin Kuopion ainejärjestöjen kuin muiden kaupunkien kylterijärjestöjen haalareiden väreihin! Kun nämä ovat nyt hallussa, herääkin kysymys, kuinka niitä Preemion viininpunaisia haalareita käytetään? MITEN SAAT HAALARIT? Haalareiden hankinta alkaa fuksiviikoilla, kun käydään sovittamassa mallikappaleita ja tilataan itselle oikeankokoiset! Kannattaa ottaa jopa vähän reilut haalarit, jotta alle mahtuvat toiset housut, jolloin ei vilu pääse talvipakkasillakaan yllättämään. Sovittamisen jälkeen alkaa työ sponsereiden hankintaa varten. Sponsoreita kannattaakin etsiä mahdollisimman aktiivisesti, sillä sitä nopeammin haalarit saa omiin käsiinsä, kun sponsoripaikat ovat täyttyneet!

MERKIT Kannattaa keräillä merkkejä kaikista mahdollisista paikoista, niin tapahtumista kuin niiden myyntisivuistoistakin! Saadut merkit kannattaa ommella kiinni haalareihin, sillä niiden kerääminen baarien lattioilta ei ole se mieluisin kokemus. Merkkejä ommellessa kannattaa myös huomioida, että ne ensisijaisesti tulisi tilan riittäessä ommella joihinkin muihin kohtiin kuin sponsoripaikkojen päälle. MUUTA Haalareita voi muokata haluamaansa tapaan, esimerkiksi lahkeen voi vaihtaa seurustelukumppanin kanssa. Myös mahdollisia lisävarusteita kannattaa harkita. Tärkein niistä kenties pullonavaaja, joka voi pelastaa vaikka monet vappupiknikit! Kun haalarit vihdoin ovat ensimmäisen kerran sinulla jalassa, niin ei muuta kuin kovaa ajoa ja muista pitää hauskaa!

HAALARIEN KÄYTTÄMINEN Haalarit saatuasi melkein tärkein toimenpide on kuminauhojen ompeleminen niiden lahkeisiin, jotteivat lahket haittaa kovempaakaan menoa. Kannattaa myös käyttää vyötä. Kun käyttää vyötä haalareita pitäessään, auttaa se siihen, ettei niitä löydä nilkoistaan. Vaikka haalareihin tulisi tahroja, tulee muistaa, ettei niitä saa pestä! Mikäli haalarisi kuitenkin vaativat raikastusta, vaatii se uimareissun haalarit päällä.

27


Kampusesittely Teksti: Pauliina Alasorvari Kuva: https://kartta.kuopio.fi/

Sydämellisesti tervetuloa Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampukselle! Kampus sijaitsee kauniilla paikalla järven rannalla Savilahden alueella. Kampukselle on hyvät kulkuyhteydet niin bussilla kuin pyörälläkin. Autolla kulkevat opiskelijat voivat varata lukuvuodeksi pysäköintioikeuden yliopiston pysäköintialueelta. Yliopistolla on monta (siis ainakin 10) kampusravintolaa ja -kahvilaa, joista voit ostaa edulliseen hintaan lounasta. Tämän jutun avulla saat yleiskuvan kampuksesta. Vaikka kampus tuntuisi ensimmäisten päivien aikana sokkeloiselta, niin liikut kampusalueella jouhevasti jo ensimmäisten viikkojen jälkeen!

KPY NOVAPOLIS KPY Novapoliksen G-siivessä sijaitsee tärkeä paikka eli kauppatieteiden laitos. Novapolis oli ennen nimeltään Technopolis, joten ylemmän vuosikurssin preemiolaiset saattavat nimittää rakennusta yhä teknoksi. Novapolis koostuu useasta rakennuksesta, joka pitää sisällään esimerkiksi Savonia ammattikorkeakoulun tiloja, kahviloita ja opiskelijaravintoloita.

28

SNELLMANIA Snellmaniaa, tai tuttavallisemmin snellua, pidetään yliopistomme päärakennuksena. Snellulta löydät yhden tärkeimmistä paikoista opintojen aikana, eli yliopiston kirjaston. Snellulla sijaitsee myös suuri SN100 -sali, jossa järjestetään normaalioloissa usein tenttitilaisuuksia. Jos vatsa kurnii tai kahvihammasta kolottaa, löytyy snellulta myös opiskelijaravintoloita ja kahviloita.


CANTHIA Canthia tai tuttavallisemmin cantsu on punatiilinen rakennus, jonka sisuksista löydät muun muassa Oppari- opiskelijan tukipalvelut. Opparista löydät mukavat itseopiskelutilat, ja esimerkiksi IT-tukipalvelut. Canthiassa sijaitsee myös muun muassa ainejärjestömme Preemion toimisto, useita luentosaleja sekä opiskelijaravintola. Täällä tulet varmasti törmäämään usein toisiin preemiolaisiin!

PREEMION TOIMISTO Canthian kellarikerros kätkee sisäänsä Preemion toimiston. Toimisto on kaikille ainejärjestömme jäsenille tarkoitettu oleskelutila. Toimistolla voit juoda kahvia, opiskella, tai vaikka vain levätä luentojen välillä, ja vaihtaa kuulumisia toisten preemiolaisten kanssa. Preemion hallituslaiset päivystävät toimistolla keskiviikkoisin. Tervetuloa rohkeasti hengailemaan toimistolle!

STUDENTIA Studentiaa kutsutaan usein Lukemaksi. Studentialta löydät Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan eli ISYY:n toimiston. Studentialla saatetaan järjestää Preemion opiskelijabileitä ja sitsejä. Studentia kätkee sisäänsä myös mm. kappelin, liikuntasalin ja kuntosalin.

29


PREEMION TUUTORIT - 2 1 Kandivaiheen tuutorit

30

Marjo Jaakkola

Vilma Kainulainen

Lauri Kejonen

Vilma esittelee: Marjo on tuutoriporukkamme pirtsakka lisäys. Tämän Kuopiosta kotoisin olevan ilopillerin kanssa ei jutut lopu kesken ja ei huolta, että aika kävisi pitkäksi. Juttuseuraa kaivatessaan kannattaakin ottaa yhteys Marjoon. Vaikka ohjelmaa on vaikka muille jakaa, löytyy kiireisen arjen keskellä aina aikaa niin kavereille kuin muulle ohjelmalle. Yliopiston ulkopuolella Marjon löytääkin todennäköisesti salilta tai töistä. Treenaaminen on Marjolle lähellä sydäntä ja sitä hän harrastaa tavoitteellisesti.

Marjo esittelee: Vilma on ihanan empaattinen, koko porukasta huolta pitävä kaikkien kaveri. Jos joku askarruttaa, kannattaa tukeutua erityisesti tällöin Vilmaan, asiassa kuin asiassa. Vaikka Vilma on aina perillä kaikesta, ei huumori ole koskaan unholassa. Ja Vilman ylöjärveläinen suuntavaisto on täyttä priimaa ja tiukan paikan tullen pitkästä partiokokemuksesta voi olla hyötyä tilanteessa kuin tilanteessa. Ja kannattaa kokeilla pikku juttutuokiota vaikkapa saksaksi!

Miko esittelee: Lauri (tottelee paremmin nimeä Late) on rento ja lupsakka savolainen, jonka seurassa on harvoin tylsää! Mies tuntuisi aina olevan hyvällä tuulella ja hänen naurunsa on tarttuva kuin koronan brittivariantti. Tämän kaverin arkirutiineihin kuuluu armoton salilla pumppaaminen, jonka jälkeen hän tykkää palkita itsensä parilla elowehnällä. Fuksiviikkojen aikana hänet löytää useimmiten tanssilattialta reivaamassa yön pikkutunneille asti. Vaikka miehen bailukunto on suorastaan legendaarinen, suoriutuu Late myös koulutehtävistään kunnialla. Jos siis tarvitset vinkkejä kyykkytuloksesi parantamiseen, apua laskentatoimen tehtävissä tai seuraa kyynärpäätaklauksen nauttimiseen, suosittelisin ottamaan rohkeasti yhteyttä tähän herrasmieheen!


Inka Laitinen

Miko Malinen

Joona Minkkinen

Irina esittelee: Inkaan tutustumista et varmasti kadu! Hän on iloinen, rento ja lämminhenkinen ihminen, joka haluaa varmasti tutustua myös sinuun. Inkan seurassa ei koskaan tule tylsää ja voitkin luottaa siihen että, illanvietto hänen kanssaan voi päättyä vaikka toiselle puolelle Suomea.

Lauri K. esittelee: ”Whatever makes you happy”, kajahtaa hämyisessä karaokekulmauksessa, kun tämä herrasmies on vetänyt mustavalkoiset menotossunsa jalkaan. Miko on huumorintajuinen ja rempseä suonenjokelainen, jonka seurassa viihdyt taatusti, olipa kyseessä aamuinen luento tai iltainen Intron terassi.

Inka on tuutoritoiminnan lisäksi mukana Preemion tapahtumatiimissä, joten hänet voit epäilemättä löytää osallistumasta lukuisiin tapahtumiin vuoden mittaan. Joskin hän saattaa ilmestyä paikalle puoli tuntia myöhässä, ajan kuluessa täydellisen asuvalinnan etsimiseen.

Rahoituksen ja laskentatoimen opintojen ohella Mikon voi löytää hallitsemasta padel-kenttiä tai Kuopion lukuisia tanssilattioita, joista jälkimmäiselle tämä suonenjokelainen usein houkutteleekin kanssaopiskelijoitaan legendaariseksi muodostuneella ”tänään yksille” -lausahduksellaan.

Hauskanpidon lisäksi Inka on kuitenkin myös hyvä opiskelemaan ja siis loistava esimerkki siitä, että opiskelijaelämässä voi todella saavuttaa kaiken. Kurssien alkaessa tuntua liian haastavilta, kannattaakin napata Inkaa hihasta, sillä hän on varmasti enemmän kuin halukas auttamaan.

Heittäytymiskykynsä ja avoimen asenteensa ansiosta Miko pitää takuuvarmasti jo pelkällä läsnäolollaan huolen, ettei kukaan tunne oloaan tylsäksi. Mikäli tanssijalkaasi vipattaa tai äänihuulesi huutavat pääsyä karaokelavalle, kannattaa Mikoa nykäistä hihasta!

Timi esittelee: Oulusta rahvaan sekaan Suomen sydämeen Savoon laskeutunut Joona on mukava herrasmies, joka ei tyttöjä pelkää. Mikäli tarvitset koulutehtäviin apua Joona on enemmän kuin valmis auttamaan. Soita tekstaa pistä viestii, Joona kyllä vastaa. Joona suunitteli myös tuki tuli tuki meni-haalarimerkin Preemiolle eli jos tarvitsette talous neuvoja niin sekin hoituu. Luotonhoitajana Joona peittoaa neuvottelutaidoillaan Italian Mafian ja saisi Lähi-Itään rauhan niin halutessaan. Vapaa-ajallaan Joona pelailee padelia ja kokeilee erilaisia lajeja. Joona on sympaattinen ja hauska kaveri, jonka kanssa ei tule tylsää.

31


Kandivaiheen tuutorit

Tommi Ojala

Patrik Palmgren

Lauri Pyrhönen

Moikka uudet fuksit ja paljon onnea opiskelupaikan johdosta! Olen Tommi Ojala 24-vuotias Espoosta kotoisin oleva hassuttelija, joka on päätynyt tänne Savon sydämeen. Avoimen yliopiston kautta päädyin tänne ja pääaineeksi valikoitui laskentatoimi ja rahoitus. Vapaa-aikani kuluu kuntosalilla ja jalkapalloa pelatessa, sekä koulujuttujen ja opiskelutapahtumien parissa. Kuopio on osoittautunut todella mukavaksi opiskelijakaupungiksi ja olen hyvin sopeutunut savolaisten joukkoon. Preemiossa parasta on yhteisöllisyys sekä kaikki uudet ihmiset, joihin olen päässyt tutustumaan ensimmäisen vuoden aikana. Nauttikaa kesästä ja rentoutukaa, jotta olette valmiina fuksivuoden rientoihin. Nähdään syksyllä!

Miika esittelee: Patrik Palmgren on viimeisin Porvoon lahja Kuopion opiskelijaelämälle. Patrik on mies, jolla on tuhansia lempinimiä kuten NESUNAATTORI sekä WABUNAATTORI. Ja kuten näistäkin nimistä arvata saattaa, kuuluu ”Podrickin” erityisosaamiseen painiminen, viihdyttäminen sekä lähitulevaisuudessa myös sitsaaminen! Patrikilla on tästä huolimatta myös loistavia ominaisuuksia tuutoriksi, sillä tämä porvoolainen herrasmies pitää huolen siitä että kaikille avautuu mahdollisuus päästä mukaan porukkaan. Patrikista saa loistokaverin, mikäli menojalkaa vipattaa, tekee mieli lähteä punttisalille tai vaikkapa keskustelemaan opinnoista. Kuten kaikesta tästä voikin päätellä, on tämän herran läsnä ollessa tylsyys kaukana. Patrikin karaokebravuuri Kikaltakin sen kertoo ”Mä haluun viihdyttää”.

Tyko esittelee: Lauri ”Lauri” pyrhönen on se Lauri tuutori meidän Lauri-tuutoreista. Lauri olisi valmis ekonomi vaikka ilman koulutusta sillä hän golffaa, pukeutuu tyylikkäästi ja on tehnyt jo mittavaa uraa myynnin parissa. Lauri vetää radalla pilkkuun asti joka kerta, huolimatta siitä kuinka monen päivän putki on jo meneillään, sillä olihan hän vuoden fuksi 2020. Myös Preemion Warren Buffettina tunnetulta Laurilta kannattaa kysyä kaikki sijoitusvinkit tai jos viinahammasta kolottaa niin kannattaa Lauria nykäistä hihasta!

32


Tyko Salmi

Irina Toivonen

Lauri P. esittelee: Tyko pitkään Kuopiossa asuneena osaa kaupungin jokaisen kiven ja kannon (lue: baarin ja ravintolan), joten hän toimii navigaattorina tilanteessa kuin tilanteessa ja onneksi ilman promillerajaa. Hänet tunnetaan myös kovasta fyysisestä kunnostaan niin kuntosalilla kuin jalkapallossakin, ja uskoisin että hän on jo siirtänyt postiosoitteekseen keskustan Fressin, jossa miestä näkeekin päivittäin.

Inka esittelee: Irina on oikea spontaaniuden perikuva: voit pyytää häntä vaikkapa seuraksesi aamusalille tai nautiskelemaan roseeviiniä lähipubiisi ja hän on messissä varmasti. Tämä Tampereelta kotoisin oleva tehotyttö taipuu siis vaikka mihin, joten voit huoletta nykäistä häntä hihasta, jos kaipaat kaveria.

Kuntosalin lisäksi miestä voi nähdä dominoimassa muun muassa padel-kentillä ja sählyn parissa, onhan hänellä varmaan seitsemän ihmisen keuhkot. Tykoa ei turhaan kutsuta porukan urheilijaksi, joten jos kaipaat kaveria kuntosalille tai muuhun liikunnalliseen aktiviteettiin, on Tyko varma valinta. Saksalaiset sukujuuret näkyvät Tykosta erinomaisena kielitaitona ja analyyttisinä olutarvioina. Opiskeluiden suhteen Tykoa ei paljoa deadlinet paina, sillä yleensä hän on tehnyt tehtävät ennen kuin niitä voi edes palauttaa.

Irina ei myöskään tunne käsitettä "tyhmä kysymys", joten jos kohtaat hektisessä (opiskelija)elämässäsi ongelmia ja pulmia, lähesty häntä huoletta; voit olla varma, ettei hän tuomitse. Kuitenkin mikäli kysymyksesi koskevat rahoituskurssisi kinkkisiä laskutehtäviä, ei Irinalta tuskin konkreettista apua heru, mutta vertaistukea varmasti senkin edestä! Vapaa-ajalla saatat törmätä Irinaan kuntosalilta, koska urheilu on tämän tytön henkireikä. Irina kuitenkin osaa myös tarpeen tullessa ottaa rennosti ja laittaa aivot narikkaan mm. tosi-tv:n ja hömppäsarjojen parissa. Irinan voit kohdata varmasti myös monissa opiskelijatapahtumissa (myös legendaaristen fuksiviikkojen jälkeen), sillä Irina kuuluu Preemion tapahtumatiimiin ja kokee lähes velvollisuudekseen osallistua niin moneen tapahtumaan kuin suinkin mahdollista.

33


Maisterituutorit Miika Hiltunen

Patrik esittelee: Miika ”Mika” Hiltunen on erittäin mukava ja supliikki nuori herrasmies, vaikka onkin aikoinaan valmistunut tradenomiksi. Edellisen ”tutkinnon” suoritettuaan, Miika vaihtoi vihreämmille laitumille meille Preemioon. Miika viihtyykin erittäin paljon preemionpunaisissa haalareissaan erinäisissä opiskelijoille suunnatuissa virkistymistapahtumissa, joko yhtenä järjestäjistä tai säälimättömänä häirikkönä. Häneen voit törmätä vaikkapa Ale Pupin aamuhartaudessa rankan illan jälkeen, nauttimassa huurteista aamupalaansa. Jos kuulet karaokessa laulettavan Tiktakin Mennään Minne Vaan -kappaletta, liity rohkeasti Miikan vetämään hilpeään kuoroon muiden korkeakulttuurin ystävien kanssa. ”Jos matka on pidempi kuin taksi, me otetaan taksi” -sanonnan ruumiillistumana, Miikaa on myös kiittäminen Kuopion seudun auto-alan yritysten elinvoimaisuudesta.

Anne-Maria Kekäläinen

Veera esittelee: Anne-Maria (tai Anne) on Tuusniemeltä kotoisin, mutta on asunut Kuopiossa pitkään ja tuntee kaupungin läpikotaisin. Hän on hyvä Kuopio-opas, kertoo paljon hyviä (ja huonoja) vitsejä, sekä viiheltää nopeasti paikalle kispallaan, jos on menoa ja meininkiä tiedossa. Anne on helposti lähestyttävä, hauska ja tuleva crazy cat lady. Annen kanssa on helppo jutella, joko kevyttä small-talkia tai analysoida elämää suurempia aiheita. Kaikki on aina tervetulleita mukaan Annen seuraan, joten häneltä kannattaa rohkeasti kysyä missä on päivän meininki

Kv-tuutorit Veera Holappa

Anne-Maria esittelee: Veera on kotoisin Espoosta, josta hän on löytänyt tiensä oekeitten immeisten tykö Savvoon! Veera on asunut nuoruutensa ulkomailla ja puhuukin suomen ja englannin lisäksi sujuvaa finglishiä! Hän on iloinen, ystävällinen ja helposti lähestyttävä. Hänet voi bongata ajelemassa ympäri Kuopiota Paprikalla (punainen Ford Escort -99) tai juoksemassa Puijon portaita. Veeran lempipuuhiin autoilun ja urheilun lisäksi kuuluu myös toisten ihmisten astioiden piilottaminen kotibileissä. Mikäli sinulla on kysyttävää koskien opiskeluja, tai esimerkiksi mikä on paras Ben & Jerry jäätelömaku, käy rohkeasti nykäisemässä häntä hihasta!

34


n ä a t a n

Kv-tuutorit Jade Jimenez

Hi guys! I am Jade - Master student at the International Business and Sales Management programme. I am a Mexican soon-to-be Finn and I’ve been living in Kuopio since 2012, I truly love this city! I am super excited to be your tutor in this upcoming year. Cannot wait to show you around the city and the campus. I am sure you will have lots of fun together as you start this new academic journey at the university!

Joona esittelee:

Timi Vikholm

Monet ovat kuulleet legendaa tästä Helsingin suuresta herrasta, shottimaisteri69:stä, mutta vain harva on päässyt todistamaan sen todeksi. Timin muuttaessa Kuopioon, ei kiero savolaisuus ole päässyt häntä ollenkaan muuttamaan. Itseasiassa Timi on itse pistänyt Savon solmuun uskomattomilla hauiksillaan. Timi on myös liikkeellä mukana kaikessa, olkoot kyse urheilusta tai vaikka Kuopion yöelämästä. Fuksiviikoilla varmasti jokainen on kuullut tarinoita shottimaisteri69:stä. Kaikkien rakastama Timi ei varmastikkaan jätä ketään yksin ja auttaa aina tarvittaessa. Uskomattomat myyjän lahjat omaava Timi on vielä tämän kaiken lisäksi tarujen mukaan neuvotellut nuoruusvuosinaan Suomelle itsenäisyyden, ja itseasiassa puhelinmyynnin

Tuutorien vinkit fukseille - Rohkeasti mukaan kaikkiin tapahtumiin! - Kannattaa osallistua avoimin mielin kaikkeen ohjelmaan mukaan. Jos mietit pitäisikö? Niin ehdottomasti pitäisi! - Kannattaa myös rohkeasti tutustua muihin opiskelijoihin jo heti ensimmäisistä tapahtumista alkaen. Hyvästä opiskeluporukasta on suuri apu opinnoissa ja vähän kaikessa muussakin. - Fuksiviikolle kannattaa lähteä ilman ennakkoluuloja ja univelkaa - Muistakeehan juua! - Ei kannata turhaan paineilla ryhmäytymisestä tai yliopistoon liittyvistä asioista

- Touhutonnin palaminen fuksiviikolla ei ehkä ollutkaan vaan legenda - Välipäivät kannattaa ohittaa, ne vaan lamauttaa - Fuksiviikko on kuin kestävyyslaji josta vain harvat selviää - Varokaa sociuslaisia - Unohtakaa alussa koulusta stressaaminen ja keskittykää uusiin ihmisiin tutustumiseen ja hauskanpitoon fuksiviikoilla. Muistakaa myös, että samanhenkiset ihmiset kyllä löytää lopulta toistensa luokse, joten tutustukaa rauhassa kaikenlaisiin ihmisiin. Kuka vaan voi olla sun tuleva paras kamu. <3 - Opiskele porukassa, silloin asiat oppii helpommin ja samalla voi viettää aikaa kavereiden kanssa. 35


Fuksin checklist Koonnut: Maria Korhonen

Jos pääsi on jo valmiiksi pyörällä kaikesta siitä, mitä pitäisi muistaa ennen opintojen alkamista, tässä pieni apulista. Viime tinkaan näitä ei kannata jättää, sillä fuksiviikolla pääsi voi olla sekaisin jostain aivan muusta syystä. Ota siis nämä haltuun ajoissa: 1. Vastaanota opiskelupaikkasi, ilmoittaudu läsnäolevaksi tulevalle lukukaudelle Opintopolussa ja maksa ylioppilaskunnan jäsenmaksu. 2. Etsi itsellesi katto pääsi päälle, jos sinulla ei vielä sellaista ole (esimerkiksi Kuopaksen eli Kuopion Opiskelija-asunnot Oy:n, Vuokraoven tai Oikotien kautta). 3. Hae opintotukea ja mahdollisesti yleistä asumistukea Kelalta. Kaikki raha on tarpeen opiskeluvuosina. 4. Tutustu YTHS:n (Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiö) palveluihin osoitteessa www.yths.fi ja Sykettä liikuntapalveluihin osoitteessa www.sykettä. fi. Itsestään huolen pitäminen on tärkeää, jotta jaksaa rankat illat. 5. Muista maksaa korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu Kelan sivuilla! 6. Hanki opiskelijakortti osoitteesta www.frank.fi ja Preemion, sekä Suomen Ekonomien liiton jäsenyys osoitteesta www.preemio.fi. Näistä jäsenyyksistä on iso hyöty tulevina vuosina. 7. Liity Facebookissa ryhmään Preemion fuksit 2021, saadaksesi tärkeää tietoa fuksiviikon tapahtumista ensimmäisten joukossa. 8. Laita seurantaan kaikki tärkeät sometilit, kuten @preemiory. 9. Lataa Tuudo-sovellus 10. Aktivoi yliopiston käyttäjätunnus (mahdollista 1.8. alkaen). 11. Suorita digistartti, jotta et ole aivan pihalla uusista käyttöjärjestelmistä opiskelujen alkaessa (avautuu 2.8.). 12. Hanki kirjaston jäsenyys jo etukäteen (linkki löytyy Kamusta). 13. Tutustu UEF Kamussa ”uudelle opiskelijalle” -välilehteen. Täällä erittäin tärkeitä lukea oppiaineen Smart Start -opas, opiskelijan käsikirja ja muistilista uudelle opiskelijalle. 14. Tule avoimin mielin viettämään ikimuistoinen fuksisyksy! 36


Fuksin ABC

Ainejärjestö Tietyn alan opiskelijoiden vapaaehtoistoimintaan perustuva yhdistys tai julkisyhteisö, joka pyrkii edistämään opiskelijoiden asemaa ja kehittämään yhteisönsä toimintaa

Akateeminen vappu Lukukauden kruunaava pitkä juhlajakso, joka aloitetaan jo hyvissä ajoin ennen varsinaista vapun päivää Akateeminen vartti Luennot ja opetus alkavat normaalisti vartin yli tasan, pois lukien tentit Alumni Valmistunut opiskelija Amanuenssi Hoitaa yliopiston tai tutkimuslaitoksen hallintovirkaa, sekä toimii opintojen ohjaajana ja järjestelijänä. Kauppatieteen laitoksen amanuenssi on Christina Piel Edari Edustajisto (ISYY), ylioppilaskunnan ylin päättävä elin Ekonomi Arvonimi, jota saa käyttää kauppatieteiden maisterin tutkinnon suoritettuaan Excu, excursio Opintomatka, joka useimmiten liittyy kulttuuriin ja yritysvierailuihin Fuksi Ensimmäisen vuosikurssin opiskelija

Haalaribileet Preemio ry:n suurimpia tapahtumia, jossa voit tavata Kuopion haalarikansaa poikkitieteellisesti kaikissa haalarikirjon väreissä Häirikkö/häiriköinti Preemiolainen elämäntapa ISYY Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta Kastajaiset Juhla, jossa uudet fuksit kastetaan Preemion jäseniksi

Kylteri Kauppatieteiden opiskelija Kylli Suomen Ekonomien ainejärjestökohtainen edustaja, joka toimii linkkinä Ekonomien ja kyltereiden välillä Lentävä lähtö Preemion järjestämä vuoden vauhdikkain appro NESU Nordiska Ekonomie Studerandes Union eli pohjoismaisten kauppatieteiden opiskelijoiden yhteinen järjestö. NESU-Preemiolla on oma tiimi, joka järjestää kaikki Preemion sitsit. Oi Mikkeli! Preemiolaisen sotahuuto Poikkari Poikkitieteellinen opiskelija, muun alan tieteenharjoittaja Preemiopoli Preemion yritysyhteistyö, joka tuo mukanaan monia etuja ja alennuksia preemiolaisille Sillis Eli silliaamiainen on vuosijuhlien jälkeinen yhteinen juhla Sitsit Akateeminen pöytäjuhla, jossa lauletaan, syödään ja juodaan hyvin, preemiolaisittain erityislaatuinen juhlakonsepti

Suomen Ekonomit Kauppatieteellisen yliopistotutkinnon suorittaneiden ja alan opiskelijoiden palvelu- ja etujärjestö. Liiton muodostavat 25 ekonomiyhdistystä ja 14 opiskelijayhteisöä. Sykettä Itä-Suomen korkeakoulujen liikuntapalvelukokonaisuus Ulkkari Ulkopaikkakuntalainen kylteri Vujut Vuosijuhlat, vuoden arvokkaimmat juhlat YTHS Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö

37


Edarimähinä Teksti: Sami Gabbouj Kuva: Lauri Rämä

Sinä maksat ylioppilaskunnalle – kuka päättää mitä rahoillasi tehdään? Onnittelut sinulle, joka jaksoit lukea lehteä tähän asti! Muistatko sen 71,50 € summan, jonka maksoit ilmoittautuessasi läsnäolevaksi opiskelijaksi yliopistoon? Lue eteenpäin, niin kerron sinulle, mistä oikein olet maksanut ja miten voit vaikuttaa siihen, mitä sillä rahalla tehdään. Mikäli olet lukenut tätä lehteä kuin tunnollinen tuleva tai nykyinen preemiolainen, tulit kerranneeksi, mitkä tahot ovat Preemion tärkeimmät sidosryhmät. Jos taas hyppäsit suoraan tähän juttuun kulkematta lähtöruudun kautta (onnittelen itseäni raflaavasta otsikosta), suosittelen palaamaan Sidosryhmät-palstalle lukemaan, että mikä on ylioppilaskunta ja miksi sinua pitäisi kiinnostaa, että minä ja edustajistokollegani teemme menopäätöksiä ja syömme kokoussämpylöitä sinun rahoillasi. MIKÄ YLIOPPILASKUNTA? Jokaisessa Suomen yliopistossa toimii itsehallinnollinen ylioppilaskunta, jolla on lakisääteinen tehtävä (Yliopistolaki 46 §) ”olla jäsentensä yhdyssiteenä ja edistää heidän yhteiskunnallisia, sosiaalisia ja henkisiä sekä opiskeluun ja opiskelijan asemaan yhteiskunnassa liittyviä pyrkimyksiä”. Käytännössä tämä tarkoittaa paikallista ja valtakunnallista edunvalvontaa sekä palveluiden tarjoamista. Lisäksi ylioppilaskunta nimittää opiskelijaedustajat yliopiston hallintoon. Me UEF:n opiskelijat muodostamme jäseninä Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan (ISYY), ja päätämme, millaisia edunvalvonnallisia tavoitteita ISYY edistää puolestamme ja millaisia palveluita ylioppilaskunta tarjoaa meille. MITEN PÄÄTETÄÄN? Jäsenet käyttävät valtaansa äänestämällä joka toinen vuosi edustajistovaaleissa, joissa valitaan ISYYlle kaksivuotiseksi kaudeksi 39-jäseninen edustajisto (edari), joka on ylioppilaskunnan korkein päättävä elin. Jokaisella läsnä olevalla opiskelijalla – kyllä, juuri sinulla – on oikeus äänestää ja asettua ehdolle edustajistovaaleissa. Te uudet fuksit pääsettekin käyttämään tätä suurta valtaa jo tämän syksyn vaaleissa! Ehdolle asetutaan vaalilistojen kautta, ja meillä onkin Kuopion ja Joensuun kampuksen kauppatieteilijöiden yhteinen Kylterit-lista. Edustajisto valitsee vuosittain ylioppilaskunnalle hallituksen, joka toimeenpanee edustajiston päätökset ja toteuttaa ISYYn toimintaa yhdessä työntekijöiden kanssa.

@uefkylterit 38

MISTÄ PÄÄTETÄÄN? Edustajisto kokoontuu kuukausittain päättämään ylioppilaskunnan vuosikohtaista tai ylivuotista toimintaa ohjaavista kokonaisuuksista, joihin kuuluvat muun muassa: • Toimintasuunnitelma, joka linjaa vuoden aikana toteutettavaa juoksevaa toimintaa ja projekteja • Budjetti, joka määrittää tulo- ja menokehyksen toimintasuunnitelmalle • Linjapankki, johon kirjataan ylioppilaskunnan kannat opiskelijoita koskettaviin paikallisiin ja valtakunnallisiin asioihin • Strategia, joka ohjaa ISYYn toiminnan kehittä mistä nelivuotiskauden ajan Aivan kuten valtakunnallisissa tai paikallisvaaleissa äänestät verorahojesi käytöstä, kannattaa sinun ehdottomasti vaikuttaa jäsenmaksusi käyttöön äänestämällä ja asettumalla ehdolle edustajistovaaleissa sekä ottamalla yhteyttä Kylterit-ryhmään, jos sinulla on mielessä asia, jota haluaisit edistää opiskelijayhteisössämme. Tulkaahan jutustelemaan, kun käytävillä ja tapahtumilla syksyllä tavataan! Puss och kram,

Sami Gabbouj

Jäsenmaksunsa iloisesti maksava Kylterit-ryhmän puheenjohtaja


39


SEURAA SOMESSA PREEMIO RY IG: @preemiory SC: @preemiory FB: Preemiolaiset, Preemio ry NESU-PREEMIO IG: @nesupreemio FB: NESU-Preemio PRELI (Preemion liikuntakerho) IG: @preemionliikuntakerho FB: Preemion Liikuntakerho PREEMIO INVESTMENT CLUB IG: @preemioinvestmentclub FB: Preemio Investment Club PREEMIO PIG BAND IG: #preemiopigband FB: Preemio Pig Band KUOPION KYLLI IG: @kuopionkylli FB: Kylteriyhdyshenkilö Kuopio SUOMEN EKONOMIT IG: @suomenekonomit FB: Suomen Ekonomit - Finlands Ekonomer

KUOPION HAALARIBILEET IG: @kuopionhaalaribileet FB: Kuopion Haalaribileet LENTÄVÄ LÄHTÖ IG: @lentavalahto FB: Lentävä Lähtö ISYY (Itä-Suomen ylioppilaskunta) IG: @isyyuef FB: ISYY - Itä-Suomen ylioppilaskunta UEF Kauppatieteiden laitos IG: @uef_business FB: UEF Kauppatieteet/ UEF Business School ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO IG: @uniuef FB: Itä-Suomen yliopisto - University of Eastern Finland (UEF) Twitter: @UniEastFinland KYLTERIT-RYHMÄ IG: @uefkylterit


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.