Page 1

RISKIPREEMIO RISKIPREEMIO Itä-Suomen yliopiston kauppatieteilijät - Kuopion kampus | 2/2019


www.pwc.fi

The experience stays with you Take the opportunity of a lifetime

@PwC_Suomi

#wearepwc

PwC Suomi on vastuullinen suomalainen työnantaja, joka kuuluu kansainvälisesti toimivaan PwC-ketjuun. Suomessa meitä on yli 1 000 asiantuntijaa 20 paikkakunnalla. Palveluitamme ovat liikkeenjohdon konsultointi, yritysjärjestelypalvelut, veroneuvonta, lakipalvelut, riskienhallinta sekä tilintarkastus- ja muut varmennuspalvelut. Tarkoituksenamme on rakentaa yhteiskuntaan luottamusta ja ratkaista asiakkaidemme merkittävimpiä ongelmia. Etsimme joukkoomme päämäärätietoisia, innostunutta työskentelyilmapiiriämme ylläpitäviä ihmisiä, joilla on aito halu kuunnella asiakasta. Työ meillä on monipuolista ja haasteita on tarjolla niitä haluaville. Tarjoamme hyvät edellytykset ammatilliseen ja henkilökohtaiseen kehittymiseen, mielenkiintoiset asiakkaat, osaavat työkaverit sekä erinomaiset työsuhde-edut. Lisää tietoa: www.pwc.fi.


RISKIPREEMIO

TÄSSÄ LEHDESSÄ

2/19 issuu.com/riskipreemio Päätoimittaja

Jemina Knihtilä paatoimittaja@preemio.fi

4 Pääkirjoitus

Ulkoasu ja taitto

5

Puheenjohtajalta

KANNEN KUVA

6

Kyllin hyvää

8

Optimin tervehdys

9

Kopon pelikenttä

Jemina Knihtilä

Lauri Rämä

Paino

Offsetpaino L. Tuovinen Ky

Julkaisija

10 Klubiterveiset

Preemio ry www.preemio.fi 70211 Kuopio

TOIMITUS

ARTTU ANTIKAINEN EMILIA ENROTH HENRI OJALA KARRI HAATAJA LAURA RÄISÄNEN LINDA HAARA MAX TOMPERI MAX VON HELLENS OLLI HAAPALAINEN OLLI JUKARAINEN PETRA LAUNIKARI RITA LAKKA SAMI GABBOUJ STELLA LAUKKANEN TUOMAS RUOTSALAINEN

Suurkiitos kaikille! Onko mielessäsi asia, jonka haluaisit lehteen tai josta haluaisit tietää lisää? Lähetä meille juttuvinkki osoitteeseen paatoimittaja@preemio.fi.

@ preemiory

Preemio ry Preemiolaiset

12

Preemio harrastaa

14

Prelin kevätkuulumiset

16

Vinkkejä veroasioihin

18

Kyselyn tulokset

22

Uratarina - Jussi Rieppo

26 Vaihtokuulumisia 28

Paneudutaan Podcast Boomiin

30 Yliopistolooks 32

Preemion vappu

34 Vappusuoriutuminen 35 Preemiopoli

3


PÄÄKIRJOITUS

KUVA: JANI TELATIE

LASILLINEN SIMAA Sieltä se vappu taas tuli! Vaikka vappupäivä onkin virallisesti vasta 1. toukokuuta, niin sitä juhlitaan hyvissä ajoin pitkin huhtikuuta erilaisten tapahtumien parissa ja tietyn hilpeän ilmapiirin vallitessa. Me opiskelijat ymmärrämme vapun useamman viikon pituisena jaksona ja osan mielestä se ei ikinä ala tai lopu erikseen. Monelle vappu on joka tapauksessa merkki siitä, että opintohommat alkavat olemaan loppusuoralla tältä lukukaudelta ja voi hyvällä omallatunnolla nauttia tästä hienosta vuodenajasta. Lumet ovat sulaneet jo hyvän tovin. Sitä kautta on tullut esiin kaikennäköistä roskaa. Voi sitä surullista näkyä, kun talven jäljiltä märkä ja littana ruohikko on täynnä erivärisiä roskia. Tietysti paras yllätys on jopa mahdollisesti edelleen haiskahtava koirankakka. Kyllä sitä miettii, että miksi on niin vaikeaa huolehtia omalta osaltaan ympäristön siisteydestä ja omien roskien kierrätyksestä tai edes sinne roskakoriin kuljettamisesta. Katsotaan yhdessä, ettei vappunakaan sotketa turhaan ympäristöä. Tahdon kehottaa teitä tietysti hoitamaan opiskeluvelvollisuudet loppuun asti kunnialla, mutta myös huolehtimaan, että otatte mahdollisimman paljon irti vapun ajasta. Tästä lehdestä löytyy muun muassa preemiolaisten harrastuksiin paneutuva juttu, preemiolaisille aikaisemmin tehdyn mielipidekyselyn tulokset sekä tietysti vapun ohjelmaa. Hyvää vappua kaikille!

Jemina Knihtilä Päätoimittaja 4 4


PUHEENJOHTAJALTA

KEVÄTTÄ RINNASSA!

Tässä numerossa on varmasti paljon asiaa vapusta, joten rikon hieman kaavaa ja kirjoitan toisesta tärkeästä asiasta eli kylteripuheenjohtajien verkostosta (KPV). Ai mikä ihmeen KPV? Moni ei varmasti ole koskaan edes kuullut kyseisestä asiasta sanaakaan. KPV tekee merkittävää työtä kylterien eteen, joten lyhyt briiffi lienee paikallaan. KPV on Suomen Ekonomeihin kuuluva verkosto, johon kuuluu Suomen Ekonomien opiskelijajäsenyhteisöjen puheenjohtajat. Kokoustamme noin neljä kertaa vuodessa. Lisäksi pidämme epävirallisempia palavereja ja tapaamisia. KPV:ssä on siis 14 jäsentä kylteriyhteisöistä ympäri Suomen. Ajamme yli 20 000 kylterin etua Suomen Ekonomeissa. KPV:lla on monia ydintehtäviä. Niitä ovat mm. edistää opiskelijayhteisöjen ja ekonomiyhdistysten yhteistyötä kylterien ja ekonomien vuorovaikutuksen edistämiseksi, päättää kansallisiin kylteritapahtumiin liittyvistä linjauksista toimiston ja koordinaatioryhmien työn taustatueksi, vahvistaa kylterien yhteishenkeä ja imagoa, sekä antaa lausuntoja opiskelijatoimintaan liittyvistä kysymyksistä.

KUVA: LAURI RÄMÄ

Kevät on jo hyvässä vauhdissa ja valoisat aamut alkavat kummasti piristämään yleistä mielialaa. Lisääntynyt valon määrä on erittäin tervetullutta, sillä monella on vielä viimeinen rutistus edessä kevään opintojen suhteen. Itse sitä välillä miettii, että mistä saisi kaivettua tsemppiä kevään viimeisiin tentteihin ja palautettaviin tehtäviin. Onneksi piristysruisketta ei tarvitse hakea kaukaa. Opiskelijoiden riemujuhla vappu on nimittäin tulossa. Vappu kuuluu ehdottomasti opiskeluajan kohokohtiin ja osaa aina yllättää riemukkuudellaan. Kehotan kaikkia palkitsemaan itsenne koko lukuvuoden tehdystä kovasta työstä ja ottamaan kaikki ilo irti vapun riennoista.

KPV on asettanut tälle vuodelle paljon tavoitteita. Kalenterivuosi on suhteellisen lyhyt aika suuriin muutoksiin, joten tavoitteen asetettua siihen pitää laittaa kaikki paukut peliin tuloksen aikaansaamiseksi. Yksi tavoite on jo täytetty, kun päätimme jatkaa viime vuoden aikana sovittua vuosijuhlalahjakäytäntöä ja lahjoittaa vuosijuhlien lahjarahat hyväntekeväisyyteen. Tämän vuoden hyväntekeväisyyskohteeksi valikoitui Suomen luonnonsuojeluliitto. Toinen jo hyvässä vauhdissa oleva tavoite on KPV:n ohjesäännön päivittäminen. Näiden lisäksi työn alla on muutama muu asia, jotka ovat saaneet hyvin tulta alleen. Toivottavasti jokainen lukija sai KPV:stä enemmän tai vähemmän uutta tietoa. Nyt ei muuta, 555 kun täysi rähinä päälle loppukeväälle. Kohta sitä voikin jo kaivaa ylioppilaslakit naftaliinista. Ikuista vappua toivottaen,

Olli Jukarainen Puheenjohtaja

5 5


KYLLIN HYVÄÄ

MORJENS PREEMIO! Oletko sinä onnellinen? Oletko lähiaikoina pysähtynyt pohtimaan mitä onnellisuus merkitsee juuri sinulle? Havitteletko onnea kenties seuraavan saavutuksen myötä? Varjoteoria on hyvä vertaus onnellisuudesta ja sen saavuttamisesta; et ikinä saa varjoasi kiinni, koska se liikkuu poispäin sitä jahdatessasi mutta jos kuljet sinne minne itse haluat niin varjosi seuraa sinua. Jos tavoittelet koko ajan seuraavaa saavutusta ja sen myötä onnellisuutta, et ikinä tule pääsemään perille, sillä yhden saavutuksen saavutettuasi, on toinen jo horisontissa. Onnellisuutta on siis mahdoton saavuttaa väkisin eikä hienot saavutuksetkaan sitä takaa. Juju onkin kulkea omaa polkuaan ja antaa onnellisuuden seurata luonnollisesti perässä, jahtaamatta sitä itseisarvona. Otin tämän esille, koska menestys ja onnellisuus ovat mielestäni sama asia. Sillä mikäpä olisi elämässä suurempi menestyminen kuin se, että on onnellinen. Eudaimonistinen eli pitkäaikainen onnellisuus vaatii ylä- ja alamäkiä mutta silloin kun kuljet omaa polkuasi, pystyt näkemään tarkoituksen hankalinakin hetkinä ja motivaatiosi kestää paremmin. Pitkäaikaisen onnellisuuden haastajana tuppaa nykyaikana olemaan välitön mielihyvä ja sen helppo saatavuus, mikä johtunee erityisesti internetin mahdollistamasta ns. mullehetinyt-mindsetista. Mikäli ihminen ei pysty toimimaan pitkäjänteisesti omien tavoitteidensa ja onnellisuutensa eteen, voi hän päätyä tekemään pitkäaikaisen onnellisuutensa kannalta negatiivisia asioita nopean mielihyvän saavuttamiseksi.

Onnellisuus on siis mielestäni sitä, että henkilö tekee juuri niitä asioita, joita hän itse haluaa elämässään tehdä. Ole oma itsesi ja silloin elät elämääsi parhaalla mahdollisella tavalla. Tästä seuraa se, että voit myöhemmin katsoa taaksepäin ja ajatella, että et edes haluaisi muuttaa mennyttä, koska olet käyttänyt sen parhaalla mahdollisella tavalla. Näin ollen meidän kaikkien kannattaisi tehdä juurikin niitä asioita, jotka kuvastavat sitä keitä me todella oikeasti olemme. Tätä toteuttaessamme on hyvä kuitenkin pitää mielessä, että mielitekojensa harkitsemattomassa seuraamisessa piilee riski päätyä ajelehtimaan välittömän mielihyvän kokemusten perässä vain nopeasta mielihyvän tunteesta toiseen ja täten olemaan koskaan saavuttamatta merkityksellistä elämää ja aitoa onnellisuutta. Daniel Allyn sanoin: ”If you’re trying to be what other people want you to be, then who will be you? So the key to success is to stop conforming to other people’s expectations and start performing to your own level of expectations.” Onnea ja menestystä Preemiolaiset!

Max von Hellens

Kylteriyhdyshenkilö, Kuopio Kontaktperson för ekonomistuderande, Kuopio P./tfn. 0407476689 max.vonhellens@ekonomit.fi

6


KylteriPlus Maksimoi mahdollisuutesi ja räätälöi oma palvelukokonaisuutesi! KylteriPlus on maksullinen lisäpalvelupaketti, jolla kylterijäsen voi laajentaa palveluvalikoimaansa missä tahansa opintojensa vaiheessa. KylteriPlus-palvelupaketti maksaa 25 €/vuosi. Saat sillä käyttöösi henkilökohtaiset urapalvelut sekä oikeusturva- ja vastuuvakuutuksen ja pääset hyödyntämään pikamentorointia. Lisäksi saat laajemman Kauppalehti-edun, Kauppalehti Option sekä osallistumisoikeuden Ekonomien ja paikallisten ekonomiyhdistysten tilaisuuksiin jo kylterinä – opintojen vaiheesta riippumatta. Palvelupaketti maksetaan tilauksen yhteydessä ja se on voimassa vuoden ajan ostopäivästä alkaen. Tarkemmat tiedot ekonomit.fi/kylteriplus

777

Paras urakumppani.

7


OPTIMIN TERVEHDYS

Tervehdys Savon mualle!

Kevätlukukausi on mennyt ohitse aivan liian nopeasti. Itse olen kylläkin vasta nyt selvinnyt Optimin vuosijuhlaviikonlopusta. Oli kyllä aivan mahtavaa, että Preemiostakin löytyi rutkasti edustusta juhlimaan 17-vuotiasta Optimia! Sää suosi tänä vuonna silliksellä, missä vauhtia riitti. Erityisen vahvasti mieleeni on juurtunut kuva puheenjohtajastanne Ollista laulamassa Rekkamiestä kuin vanha tekijä. Taisi siellä toki muutama muukin Preemion konkari laulaa suloisen sävelen. Vapun jälkeen kuitenkin kesä ja vastuut iskevät nopeasti vasten kasvoja. Kuten kirjoitin Optiminkin Osavuosikatsaukseen: muistakaa nauttia kesästä, vaikka vastuut välillä painaisivat päälle! Kun pää tuntuu hajoavan, on hyvä suunnata esimerkiksi nauttimaan yksi pieni terassille tai lähteä lenkille kavereiden kesken, tai Kuopiossa suunnata ”kuolemaan” Puijon portaisiin. Minutkin voi mahdollisesti bongata Kuopiosta kesällä nauttimassa lenkin jälkeen palauttavaa olutta Mualiman Navasta.

8

KUVA: MIISA VANHANEN

Kevät taitaa vihdoin olla koittanut. Totta kai, kuten aina Suomen kevääseen kuuluu perinteinen takatalvi, mutta senkin selätettyämme saamme toivottavasti nauttia vappuna kauniista ja lämpimästä säästä. Vappuviikko onkin yleisesti se aika vuodesta, milloin opiskelijat kerääntyvät yhteen (myös ne, jotka tuskailevat kandin, gradun tai Kielikeskuksen kurssien kanssa) ja pitävät hauskaa nauttien kylmästä juomasta, simasta ja munkeista. Tänä vuonna pääsiäinen on tosin todella hämäävästi juuri ennen vappua, joten muistakaa vaihtaa suklaamunat munkkeihin ja harras tunnelma iloiseen vappumieleen heti 2. pääsiäispäivän jälkeen!

Toivon, että syksyllä jokainen jaksaa siis lähteä uuteen lukuvuoteen energisenä ja levänneenä. Odotukseni ovat myös korkealla sen suhteen, että näemme taas teitä preemiolaisia syksyllä Joensuussa muun muassa NESU-sitseillä, sekä muissa tapahtumissa, joihin sisarainejärjestömme jäsenistö on tervetullutta, esimerkiksi Starttiapprot tai haalaribileet. Pitäkää vappuna siis hauskaa ja muistakaa rentoutua kesällä! Kuulemisiin taas syksyllä,

Stella aka Stely Laukkanen Optimi ry:n puheenjohtaja


KOPON PELIKENTTÄ

KUVA: LAURI RÄMÄ

Moro kaikille

Kevätlukukausi alkaa olla monella jo loppusuoralla ja paljon on ehtinyt tapahtua. Samoin paljon asioita on tapahtunut myös kopon pelikentällä. Pääsimme osallistumaan yhdessä puheenjohtajamme Ollin kanssa opiskelijavaikuttajien tapaamiseen Helsinkiin. Uunisaaressa järjestettävään tapahtumaan osallistui kylteriainejärjestöjen koulutuspoliittiset vastaavat sekä puheenjohtajat. Päivä oli ajatuksia herättävä, koska tällä hetkellä tapahtuu todella paljon monella eri rintamalla. Saimme kuulla esimerkiksi mielenkiintoisen puheenvuoron tulevista vaaleista Silja Silvakselta. Monet asiat, kuten työttömyysasteen nousun tuomat haasteet eläkepommia unohtamatta ovat jatkuvasti tapetilla. Nämä ovat kuitenkin asioita, jotka tulevat vaikuttamaan myös meihin, jotka siirrymme työelämään muutaman vuoden päästä. On siis todella tärkeää, että myös me tiedostamme näiden asioiden tuomat vaikutukset ja käymme äänestämässä joko ennakkoon tai itse vaalipäivänä. Toinen pääkeskusteluaiheistamme oli yliopistojen rahoitusrakenteen muutokset, jotka tulevat voimaan 2021. Muutokset tulevat koskemaan myös kauppatieteiden tiedekuntia. Onneksi meidän tilanteemme Kuopiossa on näyttää pysyvän suhteellisen hyvänä moneen muuhun kaupunkiin verrattuna. Töitä on silti tehtävä jatkuvasti, jotta saamme pidettyä Kuopion kauppatieteet houkuttelevana vaihtoehtona uusille opiskelijoille myös tulevaisuudessa. Lopuksi haluan toivottaa kaikille hyvää loppukevättä ja kulman takana odottavaa vappua. Toivottavasti mahdollisimman moni on saavuttanut tavoitteitaan, joita opiskeluidensa etenemiseksi on lukuvuoden alussa asettanut. Nyt on vielä viimeisen puristuksen aika, jonka jälkeen pääsemme kaikki ansaitulle kesälomalle ja rentoutumaan. Jos liikutte kesällä Helsingissä, niin laittakaahan viestiä, niin käydään vaikka hörppimässä kahvit!

999

Henri Ojala Koulutus- ja sosiaapoliittinen vastaava

99


PREEMIO INVESTMENT CLUB

TULEVAN OSAKESÄÄSTÖTILIN ABC Eduskunta on hiljattain hyväksynyt osakesäästötiliä koskevat lait ja sijoittajilla onkin täten mahdollisuus ottaa tili käyttöönsä vuoden 2020 alusta alkaen. Kaikkien aloittelevien sijoittajien onkin nyt hyvä hetki ottaa selvää, mitä uusi osakesäästötili tarkoittaa, ja miten sitä voidaan hyödyntää piensijoitustoiminnassa. Kaikessa yksinkertaisuudessaan osakesäästötili on siis tili, johon yksityishenkilö voi tallettaa rahaa ja jonka kautta voidaan tehdä suoria osakesijoituksia. Osakesäästötilin kautta ei siis voida sijoittaa esimerkiksi rahastoihin tai ETF:iin. Maksimissaan osakesäästötilille voidaan tallettaa 50 000 euroa. Tilille tehtyjen sijoitusten arvo saa kuitenkin kasvaa yli 50 000 euron rajan. Sijoittajan kannalta osakesäästötilistä tekee hyödyllisen se, että tilillä olevia voitollisia osakkeita voidaan myydä ilman luovutusvoittoveroa tilin sisäisesti. Tämä poistaa sijoittajien lukkiutumisvaikutusta, jolla viitataan sijoittajien haluttomuuteen myydä voitollisia osakkeita maksettavien verotuksen vuoksi. Myöskin tilille maksetut osingot ovat verovapaita. Pääomavero tulee osakesäästötilin tapauksessa maksettavaksi vasta siinä vaiheessa, kun tililtä nostaa rahoja aikanaan ulos. Osakesäästötilin tarkoituksena on siis yksinkertaistettuna lykätä verojen maksua tulevaisuuteen. Täten osakesäästötili siis mahdollistaa entistä merkittävämmän korkoa korolle ilmiön, sillä osinkoja ja myyntivoittoja ei veroteta välissä, toisin kuin nykymallissa. On otettava toisaalta huomioon, että osakesäästötilin kautta kiertäviin osinkoihin kohdistuu 100 %:n tulovero, kun suoraan omistetun pörssiosakkeen tapauksessa osingoista vain 85 % on veronalaista tuloa. Osakesäästötilin verotuksen ongelmana on myös se, että hankintameno-olettamaa ei voida käyttää. Tästä saattaa olla haittaa, mikäli tilille karttuu yli kymmenen vuoden aikana reilusti tuottoa. Myöskään tilin sisällä realisoituvia myyntitappioita ei voida vähentää verotuksessa. Verovähennykset voidaan hyödyntää vasta siinä vaiheessa, kun varoja nostetaan ulos tililtä. Onkin siis pidettävä mielessä, että kaikkine hyötyineen todella merkittävää veroetua osakesäästötiliä käyttämällä ei onnistuta välttämättä saavuttamaan. Kokonaisuudessaan käyttöönotettava osakesäästötili on kuitenkin suositeltava työkalu aloittelevalle sijoittajalle, joka haluaa säästää osakkeisiin pitkällä aikajänteellä. Osakesäästötilin kuluista ei vielä olla saatu tietoa palveluntarjoajilta. Tiliä avatessa kannattaakin muistaa tarkistaa myös mahdollisten hallinnointi tmv. kulujen mahdollisuus ja arvioida näiden vaikutusta.

Kevätterveisin klubimestarit

10 10


PREEMIO INVESTMENT CLUB

TULEVAT TAPAHTUMAT: Vierailu Olvin yhtiökokoukseen - 16.4 OP:n Sijoituskoulu – Ajankohta julkaistaan myöhemmin

KUVA: LAURI RÄMÄ

111111

11 11


PREEMIO HARRASTAA Ainejärjestömme on täynnä monipuolisia kyltereitä, jotka opiskelujen ohella puuhastelevat lajeja laidasta laitaan. Tässä osiossa kurkkaamme muutaman valitun harrastuksen maailmaan. Ehkäpä myös sinä voisit laittaa jonkin uuden lajin testaukseen! JUTTU: RITA LAKKA

1. Mitä harrastat ja missä? 2. Milloin ja miksi olet aloittanut? 3. Paljon harrastus maksaa? 4. Mikä siitä tekee kivaa?

KUVA: ELINA KETTUNEN

Janita, ratsastus 1. Harrastan ratsastusta kotipaikkakunnallani Orimattilassa yksityisomistuksessa olevalla tallilla. 2. Aloitin ratsastuksen 7-vuotiaana. En muista tarkalleen mistä sain halun kokeilla ratsastusta, sillä kukaan suvusta tai tutuista ei sitä harrastanut. Joku kuitenkin hevosissa kiehtoi jo silloin. 3. Mulla oli oma hevonen seitsemän vuotta viime kesään asti, joten en osaa harrastuksen hinnoista sanoa kovin hyvin. Silloin kulut olivat tuhannesta eurosta ylöspäin kuukaudessa, mutta tavalliset ratsastustunnit taitavat olla 30-45 euroa kerralta. 4. Ratsastuksessa hienointa on sen palkitsevuus, kun saa 500 kiloisen eläimen tekemään yhteistyötä. Lajissa ei myöskään koskaan voi tulla valmiiksi, vaan aina on jotain korjattavaa ja hiottavaa. Talilla käyminen on myös hyvä tapa nollata stressiä.

KUVA: THOUSANDLAKE FILMS

Niina, lentopallo

12

1. Pelaan lentopalloa, tällä hetkellä Puijo Wolleyssä. Innostuin taas lajista kun kakkossarjasta tarjoutui paikka, joka ei vie niin paljoa aikaa. 2. Aloitin lentopallon 7- vuotiaana isoveljeni innoittamana ja olen pelannut siitä asti, eli reilut 12 vuotta. 3. Kakkossarjassa pelaaminen on tosi edullista, muutama sata euroa kaudessa, kun siihen yhdistää erilaiset lisenssit, vakuutukset, seura- ja kausimaksut. 4. Parasta lentopallossa on ehdottomasti kaikki kaverit joita on vuosien varrella saanut ja sitä kautta se, että on aina saanut mennä hallille hyvillä mielin.


KUVA: SAARAN KOTIALBUMI

Saara, muodostelmaluistelu 1. Harrastin muodostelmaluistelua Kuopion luisteluseurassa noin 8 vuotta. Lopetuspäätöksen tein viimekeväänä, mutta jatkoin valmentamisen parissa. 2. Aloitin 12-vuotiaana, koska naapurini harrasti myös. Minulla oli myös yksinluistelutausta, joten uudelleen aloittaminen kiinnosti kovasti. 3. Kuopiossa kovimman kilpatason joukkueilla kuukausimaksut ovat noin 100-200 euron luokkaa, sillä he harjoittelevat 5-6 kertaa viikossa ja jäämaksut ovat korkeita. 4. Harrastus on tuonut minulle elinikäisiä ystäviä, joiden kanssa minulla on tosi paljon yheistä. Kisamatkat olivat parhaita ja esiintymine toi haasteita, mutta myös varmuutta vuosien aikana. Onnistuminen sekä joukkue, että yksilötasolla oli huikea ja siihen johtanut joka viikkoinen työ tuntui palkitsevalta.

KUVA: MARDO MÄNNIMÄGI/HELE OTTI

Lauri, lukkopaini & brasilialainen jujutsu 1. Harrastan lukkopainia ja brasilialaista jujutsua Kuopiossa Gladiator Factoryllä, joka toimii Kuopion Liikunta-& Kamppailukeskus Liikkeessä. 2. Aloitin vapaaottelun 2016, sillä siinä oli mattotekniikat ihan uutta yhdeksän vuoden karaten ja potkunyrkkeilyn jälkeen. Siitä siirryin vuoden jälkeen pelkästään painimaan ja aloitin myös jujutsun treenaamisen. 3. Kuopiossa lukuvuoden ajan treenimaksu on noin 300 euroa. 4. Lajista tekee kivaa se, että voi jatkuvasti kehittyä, koska tekniikoiden määrä on laaja ja tyylejä on erilaisia. Myös se, että sparraamista, eli painia, voi vetää täydellä teholla ilman suurta loukkaantumisriskiä. Toisin kuin esimerkiksi potkunyrkkeilyssä, jossa sama ei olisi terveyden kannalta fiksua.

Sanni, crossfit 1. Harrastan Crossfitia Crossfit Kuopiossa Itkonniemellä. 2. Aloitin syksyllä 2017, eli noin puolitoista vuotta on lajin parissa vierähtänyt. Aloitin, sillä olin seurannut lajia pitkään ja Kuopioon muuttamisen myötä tuli hyvä tilaisuus aloittaa. 3. Crossfit ei ehkä ole kaikkein opiskelijaystävällisin laji. Maksan tällä hetkellä 63 euroa kuukaudessa ja aina kerralla vuoden maksut eteenpäin. 4. Tämä laji vaan vie mennessään! Crossfit on niin monipuolinen laji, että aina löytyy jotakin mitä voiisi harjoitella enemmän. Meidän salilla on myös huikea yhteisöllinen meininki, että aina on mukava mennä treenaamaan! Myös valmentajat ovat Suomen tasolla todella kovia.

KUVA: SANNIN KOTIALBUMI

131313

13


KEVÄTKUULUMISIA Mitä PreLille kuuluu? No hyvää kuuluu, sillä PreLin vuosi on startannut vauhdikkaammin kuin koskaan aikaisemmin! Vauhdikkaan startin tälle vuodelle ovat tarjonneet useat lajikokeilut ja muut tapahtumat. Alkuvuoden ja kevään aikana ollaan käyty taekwondossa, mäkihyppäämässä, lasersotimassa ja pelaamassa tennistä. PreLi on järjestänyt myös Preemion perinteisen wappufutiksen sekä voisiko jopa sanoa, että jonkinlaiseen hittimaineeseen nousseen Ruka Spring Break –excun. Ennen kesää on vielä luvassa golfin aloittamisesta kiinnostuneille päivän mittainen greencard –kurssi, jossa opetellaan golfin alkeita ja suoritetaan pelaamiseen edellytettävä greencard. On ollut ilo huomata, että PreLin tapahtumat kiinnostavat. Osallistujia tapahtumissa on ollut mukavasti ja on ainakin vaikuttanut siltä, että tapahtumissa myös viihdytään. Kiitokset ja kumarrukset siitä kuuluvat tietenkin teille kaikille osallistujille, koska ilman teitä ei tämän kerhon olemassaololla olisi merkitystä! Toivottavasti samanlaista aktiivisuutta löytyy myös tulevaisuudessa. Lajikokeiluiden ja tapahtumien suhteen kuuntelemme mieluusti toiveita ja ideoita, jotta pystymme jatkossakin suunnittelemaan mielenkiintoisia ja mahdollisimman hyvin teille sopivia tapahtumia. Syksyllä PreLin kokoonpanossa tulee tapahtumaan muutoksia, koska silloin osa meistä nykyisistä kerhojyyristä lähtee etsimään lajikokeiluideoita muille maailman mannuille. Syksyllä ilmestyvästä fuksiriskarista pääsette sitten lukemaan uudesta kokoonpanosta ja sen hetkisistä kujeista tarkemmin. Muistakaahan myös ottaa PreLin somekanavat seurantaan, mikäli ne eivät vielä ole. Sekä Instagramista että Facebookista PreLin löytää nimellä Preemion liikuntakerho. Niiden kanavien kautta pysytte parhaiten kartalla PreLin tapahtumista ja meiningeistä.

Tsemppiä kevään vikoihin kouluhommiin ja aurinkoista kesän odotusta! PreLi –Linda 14 14


IKSEN

L A JIK O KE I

LU

EN KUVA: JARNO MINKKIN

TENN

E: TATU R INTANEN TALLENN

M

YP Ä KI H

YN L

O KE K I J A

I LU

151515 @preemionliikuntakerho

15 15


VINKKEJÄ VEROASIOIHIN TEKSTI: EMILIA ENROTH

O

n taas se aika vuodesta, jolloin aiemman vuoden veroasiat tulevat esille veroilmoituksen kautta. Verotuksessa on tapahtunut muutoksia vuoden 2019 aikana, joista kannattaa olla tietoinen. Kesätöitä ajatellen on hyvä muistaa, että verokortti on uudistunut. Nykyään verokortissa on vain yksi tuloraja koko vuoden palkoille, eli on tärkeää pysyä kartalla omien vuositulojensa määrästä. Sama verokortti käy siis päätuloille sekä sivutuloille, eikä sivutuloille lasketa enää eri veroprosentteja. Positiivinen muutos on se, ettei verokortin täydy olla alkuperäinen, vaan nykyään voi toimittaa myös kopion verokortista työnantajalle. Kannattaa pitää mielessä se, että osa tuista on verotonta tuloa. Opintotuen asumislisä on verotonta, mutta opintoraha taas on veronalaista. Opintorahasta ei enää oteta ennakonpidätystä Kelassa, vaan tilillesi kilahtaa tuet bruttona. Opintoraha täytyy siis huomioida muiden tulojen verotuksessa veroprosentin muodossa. Esitäytetty veroilmoitus saapuu maalis-huhtikuun aikana ja suurin muutos on veronpalautusten maksupäivissä. Nykyään et välttämättä saakaan joululahjarahoja joulukuun aikana, vaan voit saada palautuksia elokuun ja joulukuun välisenä aikana, jolloin saatat päästä nauttimaan Preemion fuksiviikoista paremmalla käteisvaralla. Jos veroilmoituksessa ei ole mitään muutettavaa, niin sinun ei tarvitse reagoida veroilmoitukseen mitenkään. Jos sinulla on siihen muutettavaa, niin kannattaa tutustua erityisesti verovähennyksiin.

16


Verohallinto vähentää 750 euron tulonhankkimisvähennyksen automaattisesti palkansaajien tuloista, joka on myös samalla omavastuuraja tulonhankkimiskuluille. Työssä käyvän kannattaa pysyä kartalla, jos syntyy vähennettäviä tulonhankkimiskuluja yli omavastuun, jolloin voit vähentää töihin liittyvät tulonhankkimiskulut verotuksessa. Ota huomioon se, etteivät verovähennykset aina lähde suoraan verojen määrästä, vaan ne pienentävät tulojesi määrää. Tällaisia tulonhankkimiskuluja ovat muun muassa matkakulut, ammattikirjallisuus, työhuonevähennys sekä tietokoneesta ja tietoliikenneyhteyksistä syntyneet kustannukset. Mikäli työantajasi on jo korvannut jonkun kulun, et luonnollisesti voi vähentää tätä enää verotuksessa. Et myöskään voi vähentää opintojesi aiheuttamia kuluja. Matkustaessa töihin saatat käyttää omaa autoasi, mutta et välttämättä voi vähentää ajoista syntyneitä kustannuksia verotuksessa niiden suuruisina. Tämä johtuu siitä, että matkakustannukset vähennetään halvimman käytettävissä olevan kulkuneuvon käyttökustannusten mukaan, eikä todellisesti käytetyn kulkuneuvon mukaan. Yleensä julkinen liikenne on halvin käytettävissä oleva kulkuneuvo, jonka mukaan vähennyksen määrä lasketaan. Myös polkupyörän käytöstä katsotaan syntyneen matkakuluja, jolloin vuodessa voi vähentää 85 euron suuruisen vähennyksen. Ammattikirjallisuuden hankinnasta syntyneet kulut voidaan vähentää verotuksessa, mikäli sen hankinta on tarpeellista ammattitaidon tai pätevyyden ylläpitämiseksi. Kaikenlaisia kirjoja tai lehtiä ei voida kuitenkaan hyväksyä ammattikirjallisuudeksi. Esimerkiksi sanoma- ja aikakausilehdet eivät ole vähennyskelpoisia, joten et voi vähentää Kauppalehden tilaamisesta syntyneitä kustannuksia.

Vaikka verotus voi tuntua välillä kuivalta aiheelta, kannattaa jokaisen kylterin oppia vähentämään verojaan!

Työhuonevähennykseen voi olla oikeutettu, jos tekee töitä kotona tiettyjen kriteerien vallitessa. Siihen edellytetään, että työhön liittyy kotona tehtävää työtä tai työnantaja ei ole järjestänyt työpistettä. Työhuonevähennys voidaan tehdä myös pääomatuloista, jolloin esimerkiksi huomattavien sivutulojen hankkiminen osakkeiden ja rahastojen kautta voi oikeuttaa tähän vähennykseen. Tietokoneesta ja sen oheislaitteiden hankinnasta171717 aiheutuneet kustannukset voidaan vähentää tulonhankkimiskuluina, jos ne liittyvät työntekemiseen. Merkitystä on sillä, missä määrin tietokoneen käyttö on yksityiskäyttöä ja kuinka suuri osa voidaan katsoa olevan työkäytössä. Tietoliikenneyhteydestä syntyneet kulut voidaan vähentää samoilla perusteilla. Verohallinto arvioi onko käytön määrä kohdistunut työhön 0-, 50- vai 100-prosenttisesti. 17


MIELIPIDEKYSELYN s ä t ö i hi n ? Ke

%

n kui

Tilaan taksin

Rakkauskirje

Tinderviesti

J

m

Bussilla mennään

taksi

46%

65% valitsee VIININ 35% valitsee VIINAN

54%

EESTÄ

J uu s

TAKKAA

Päälle

61%

50%

el Kesk lä ei m i

än tä

36%

Ka i k e n k

pi? m Ku 64%

to

ttuu leivällä kin ase

n ku

39%

k es

ellä 18

Pappa,

la?

tka on pid e

pi

o

a sm

44 % du beta

36%

Jag beta

64%

55%

r. la

n Ka

45%

Kuopioon

56

Muualle

JALL U

40% 60% SIMA

Alle

50%


ra ai

kkaus? Raha

Raha

v

TULOKSIA 25% Rakkaus

75%

63%

37%

rin

kka ptee

A

Yläkerta

Perjantaisin 59% menee mielummin salille 41% Menee mielummin baariin

28%

OOTKO SINKKU?

Alakerta

72%

OON

45%

PERSILJA 56%

EN

55%

KORIANTERI

4

77% pitää enemmän etkoista 23% PITÄÄ ENEMMÄN JATKOISTA

5 Kirjast o

9%

ri

1%

191919

O ppa

44%

KYSELYYN OLI MAHDOLLISTA OSALLISTUA NIMETTÖMÄNÄ FACEBOOKISSA JAETUN LINKIN KAUTTA JA SIIHEN VASTASI 95 PREEMIOLAISTA.

19


Preemiolaiset kertovat: Mikä on p arasta? Elämä Preemio Elämä on laiffii Kevät Vujut Proptimi Viina. Häkkinen Elämäntilanne Preli Kissat Smirk queen Brie Larsson CS rankki nousee Vapaus Erilaisiin kyselyihin vastaaminen Opiskelujen vapaus Kohta on kesä! Bradley Cooperin säkeistö Shallow-kappaleessa Kevät, tuleva kesäduuni ja kesä!! Löytää avokado jossa on hirvittävän pieni kivi Viinam juonti,,, Vapaus tehdä mitä haluaa! Ja tietty preemiolaisuus. Suunnitelmat tulevalle kesälle ja terdekauden edessä häämöttävä alkaminen Ihmiset. Ja se että Kuopiossa ei joudu olemaan ikuisesti Koirat Uudet tuulet Viiniteline Kun humanisti ruikuttaa opintotuen lainapainotteisuudesta. Tulevaisuus Kesä tulee Tämmöset kyselyt. Kuka idioomi tämmösen keksi - hyvä idea! Kukkosen Lasse Tavoitteellinen elämä Kossuvissy Tuorepuuro Napue GT Seksi Nauttiminen opiskelijaelämästä Kohta alkaa kesäloma +10 sää ja aarinko Uudet kaverit Terveelliset elämäntavat Kalja http://lmgtfy.com/?q=Mik%C3%A4+on+parasta Armoton sekoilu Vapaapäivä maanantaina Ihmiset Nukkuminen ystävät tietenkin Downton Abbeyn kutostuottari Seksi, ruoka ja unet Huvila ja huussi ohjelma Ruoka-annokseni vihreät sattumat olivatkin korianterin sijaan persiljaa Tavoitteiden saavuttaminen

20 20


Mikä on h uonosti?

Ei mikään Kandi Ihmiset eivät ymmärrä, tai eivät halua ymmärtää Välimätka Optimin ja Preemion välillä Viinan puute tällä hetkellä. Promillet nollassa Kielikeskus Vitusti velkaa Välillä sukat. Tyttöystävä vaatii liikaa hipsutusta Työt kutsuu Kiire opintojen suhteen Motivaatio on hukassa. Pankkitili Koulum käynti,,, Puhelimen näyttö meni rikki. Nykyinen duuni ei oikein nappaa Jos ei ole koiria Lumi ja kylmä Darra Kiire ja stressi tulevasta Suomen sijainti Pakko käyä töissä Mielenterveys Kavereiden tulevaisuus KuoLo Kesä ei oo vielä Liika selvänä olo Liikaa tekemistä Oma elämänhallinta pilalla, henkilökohtainen talous on pilalla, taiteellinen visio on pilalla pelkkää paskaa tilalla Maksan hyvinvointi Kesäkunto Inhottavat ihmiset ympärillä. Elämä Liian moni kannattaa vassareita. Tulevaa miljonääriä pelottaa niiden verosuunnitelmat Onnibussin ahtaat istumapaikat !!!!!! Se ettei vielä ole kesä Opinnot huonosti (komparatiivi huonommin, superlatiivi huonoimmin) huonolla tavalla Etymologia sanan huono vartalosta huono- ja suffiksista -sti Lamauttava masennus Koulussakin pitäisi käydä Tyhjä jääkaappi Kuopio Kaikki väsyttää Terveys Häivitin avaimet Talous Proffat antaa ykkösiä Keväältä ei ikinä kyllä heru myötätuntoa itsesäälille, koska kesä tulee ja linnut laulaa

212121

21


22


URATARINA

Jussi Rieppo - Kesäuunosta yrityspankin johtajaksi TEKSTI: PETRA LAUNIKARI

Monelle nuorelle tulevaisuudennäkymät ovat edelleen pimennossa lukion jälkeen. Oikean opiskelupaikan löytäminen voi vaatia rohkeutta, uskaliaisuutta ja yksinkertaisesti vain kokeilemista. Lapinlahdelta kotoisin oleva kauppatieteiden maisteri Jussi Rieppo päätyi opiskelemaan kauppatieteitä, vaikkei hän ollut varma mitä halusi tehdä isona.

“Ajattelin, että taloustieteiden osaaminen ei ainakaan mene koskaan hukkaan”, Rieppo kertoo tieteenalan valinnastaan. Saatuaan ylioppilaan paperit lukiosta, opinnot käynnistyivät Lapin yliopistossa. Yliopistokaupungissa viehätti sen pieni koko ja sijainti; pienen paikkakunnan kasvatti ei ollut aiemmin käynyt Oulua pohjoisemmassa. Alun perin Rieppo lähti lukemaan Yrityksen taloustieteitä ja opinnot sujuivatkin suunnitelmien mukaisesti. Kuitenkin opintojen varrella yliopistossa tehtiin muutos, joka mahdollisti kauppatieteiden maisterin tutkinnon suorittamisen. Opinnot sattuivat olemaan hyvässä vauhdissa ja Rieppo tarttui muutoksen tuomaan tilaisuuteen. Tutkinnon pääaineeksi valikoitui laskentatoimi, jonka lisäksi Rieppo suoritti kansantaloustieteen laajana sivuai-

neena ja tilastotieteen lyhyenä sivuaineena. “Jostain syystä numerot ovat aina olleet minulle merkityksellisiä”, sanoo Rieppo. Vuonna 2002 Rieposta tuli ensimmäinen Lapin yliopistosta valmistunut kauppatieteiden maisteri.

“Jostain syystä numerot ovat aina olleet minulle merkityksellisiä.” Rieppo loi pohjaa työuralleen hakemalla oman alan työtehtäviin kesätyöhaussa. Samaan aikaan eräs opiskeluaikojen ystävä kantoi Rovaniemen Merita Pankin konttorinjohtaja -titteliä, mikä mahdollisti “kesäuunon” paikan pankissa. Haastattelu kyseiseen pankkiin jäi elävästi Riepon mieleen: “Haastattelija totesi haastattelun päätteeksi, että jos joku on niin hullu, että haluaa pankkialalle töihin, niin sellainen pitää ottaa!” Vuosituhannen vaihtumisen aikoihin saatu kesätyöpaikka sisällytti esimerkiksi eurojen vaihtorumban. Maisteritutkinnon saatua Rieppo haki 232323 silloiseen Trainee-ohjelmaan (nyk. Graduate) ja hänestä tuli osa Meritan vakituista henkilökuntaa.

23


Työuran varrella Merita Pankki fuusioitui ruotsalaisen Nordbankenin kanssa synnyttäen nykyisen Nordean. Yhteistyöhön kannustava ilmapiiri ja yleinen henki työpaikalla innostivat jatkamaan pankkialalla. Nordea on mahdollistanut työuran rakentamisen samassa talossa useiden erilaisten työtehtävien kautta. Riepon urapolulle on kuulunut sekä henkilöasiakas- että yrityspuolen tehtäviä. Tarttuessaan kiinni uusiin tilaisuuksiin, Rieppo on pystynyt syventämään osaamistaan ja vuosi vuodelta saamaan enemmän vastuuta. Lapissa tehtävät kehittyivät kassalta Lapin alueen aluejohtajaksi. Vuonna 2015 Nordea tarjosi jälleen uusia tuulia, joiden myötä Lapin reissu tuli päätökseen tällä erää. Kyseessä oli pesti Itä- ja Keski-Suomen yritysalueen aluejohtajana. Vuosi sitten tehtävät vaihtuivat jälleen ja nykyään Rieppo toimii Savo-Karjalan yrityspankin johtajana, ja hänen tiimiinsä kuuluu neljä johtajaa Kuopiossa ja saman verran Joensuussa. Rieppo nostaa esille, kuinka hän pääsee työtehtävässään tutustumaan mielenkiintoisiin yrityksiin ja kuulemaan mitä huikeampia tarinoita. Tiimin tehtäviin kuuluukin hoitaa toimialueen isoimmat yritykset. “Lisäksi meidän tiimimme on täynnä niin lujaa ammattitaitoa, että voi olla aidosti ylpeä meidän porukastamme”, kehuu Rieppo. Rieppo korostaa jatkuvan oppimisen merkitystä rajusti muuttuvassa pankkimaailmassa. Kun ympäröi itsensä asiantuntevilla ja ammattitaitoisilla ihmisillä, oppia tulee joka puolelta. Myös vuorovaikutustaitojen kehittäminen ja säilyttäminen, niin organisaation sisällä kuin ulkopuolella, antaa hyvät edellytykset pärjätä muutosten keskellä. Ennen kaikkea Rieppo painottaa uuden oppimiskyvyn tärkeyttä.

“Maailma menee kahteen eri suuntaan: toisaalta asiantuntijuus syvenee ja keskittyy todella pieniin erikoisaloihin, toisaalta taas kokonaisuuksien hahmottaminen on erityisen tärkeää. Monet uudet ja mielenkiintoiset löydöt osuvat esimerkiksi eri tutkimusalueiden rajamaille. Koettakaa siis pitää mielenne avoimena ja keskustelut laajoina. Tsemppiä opiskeluun!”

24 24


Avaimet pankkiin missä ja milloin tahansa Lataa mobiilipankki ja tunnuslukusovellus. Saat käyttöösi edullisimmat pankkipalvelut. 252525 Lue lisää nordea.fi/mobiilipankki Sinä päätät pankin paikan.

KAUPPAKATU 28, KUOPIO, 0200 3000, NORDEA.FI Nordea Bank Oyj

25


V

aihtoa alkaa olla takana se vajaa kolmisen kuukautta ja lukukauden toisen puolikkaan alku on polkaistu käyntiin. Viime vuoden helmikuussa pahimman kaamosmasennuksen aikaan alettiin miettiä ystäväni ja samaa vuosikurssia Preemiossa rokkaavan Ville-Pekka Vartiaisen kanssa, että olisi se hienoa maata rannalla ja ottaa aurinkoa samalla, kun muut kärvistelevät paukkupakkasissa. Vaihtokohteeksi valikoitui hetken mielijohteesta eteläeurooppalainen kaupunki nimeltä Lissabon. Syitä valinnalle olivat muun muassa jokainen niistä yli 300 aurinkoisesta päivästä vuodessa, joista kaupunki nauttii sekä tietysti saamamme suositukset kyseisestä kaupungista niiltä, jotka täällä ovat opiskeluiden tai muiden syiden vuoksi enemmän aikaa viettäneet.

26


Mitäpä tässä sen kummempia. Iho on useaan kertaan palanut, aikamääreet paikallisilla ovat vähän sinne ja tänne, mutta ainakin olut on halpaa! Kulttuurillisesti Lissabon on tarjoiluidensa puolesta loistava kohde. Tähän lyhyeen kirjoitukseen voisin todeta, että nähtävää ja koettavaa kaupungista löytyy niin historiallisista rakennuksista kuin modernista taitojalkapallosta sekä kaikkea näiden väliltä. Erityisesti paikallinen ruokakulttuuri innostaa kokeilemaan mitä erilaisempia vaihtoehtoja. Uusien kokeilujen rinnalla on kuitenkin hyvä muistaa pitää perinteistä kiinni ja siksi suosittelenkin kaupungissa vierailevia suunnistamaan Bairro Alton kaupunginosan pieniin baareihin, joissa oluen litrahinta pyörii 3-4 euron välillä.

Lissabonissa vaihto-opiskelijoiden yhteisö on iso ja erittäin aktiivinen. Opiskelijan pitää kiireisenä kaksi paikallista Erasmus-järjestöä: ELL ja ESN. Tekemistä löytyy jokaiselle viikonpäivälle ohjattujen kaupunkikierrosten, pidempien Portugalin sisäisten reissujen ja tietysti päivittäisten alkoholisävytteisten bileiden merkeissä. Aktiivinen elämä vaatii veronsa ja välillä on tietysti vietettävä rauhallisia biitsipäiviä auringon säteiden alla. Niin joo ja se opiskelu tietenkin… opetuksen laatu on yleisesti melko hyvä. Professorit tietävät opettamastaan aiheesta paljon ja ainakin valitsemillani kursseilla ovat päteviä sekä osallistavat myös opiskelijoita mukaan opetukseen aktiivisesti. Vaihto-opiskelijoille suunnatut kurssit toteutetaan englanniksi ja kielitaito professoreilla on hallussa. Vaihto-opiskelussa vähintäänkin yhtä tärkeitä itse opiskelun lisäksi ovat kokemukset uudessa kulttuurissa uusien ystävien kanssa. Lainataan nyt viimeisiksi sanoiksi Portugalin presidenttiä, joka kuvaili nauraen vaihto-opiskelua sanoin: ”Erasmus? Erasmus don’t study.” (kyllä mä täällä ihan oikeesti opiskelenkin) Mikäli mietitte vaihtoon lähtöä, voin lämpimästi todeta lähtöpäätöksen olevan yksi parhaimpia, mitä opiskeluaikana voi tehdä! Varmasti paljon kerrottavaa unohtui ja kysymällä tietysti saa lisää tietoa, mikäli Lissabon vaihtokohteena kiinnostaa.

Max

27


PPB: Paneudutaan Podcast Buumiin TEKSTI: LAURA RÄISÄNEN

Nykyisin tuntuu, että podcasteja on joka puolella. Kuunneltavaa löytyy niin työelämään, lifestyle sisältöön kuin tosielämän rikosmysteereihin liittyen. Podcastit voivat käsitellä myös kulttuuria, urheilua, kirjallisuutta, sijoittamista tai lähes oikeastaan mitä vain. Lukuisten podcastien joukosta tähän juttuun on poimittu neljä toisistaan poikeavaa podia, hieman lähempää tarkastelua varten.

Papupata on Salatut Elämät – televisiosarjassa näyttelevien Johanna Puhakan ja Sara Parikan kepeä ja kupliva podcast. Kaksikko höpöttelee joka tiistai ilmestyvissä jaksoissa kevyesti kuulumisistaan sekä syvällisemmin jostain hieman rajatusta aihepiiristä. Aiheina jaksoissa ovat olleen mm. mustasukkaisuus, koulutustaustat ja välivuosien pitäminen sekä tietenkin sosiaalinen media. Jaksot ovat alle tunnin mittaisia ja löydät ne mm. Spotifystä sekä Acast – sovelluksesta.

28

Tämä työmatkan pituinen podcast käsittelee aiheita työelämästä ja bisneksestä. Podcastin takaa löytyvät vahvat naiset palkkatyöläinen Vivian Valpuri sekä yrittäjä ja Satokausikalenteri Median toimitusjohtaja Natalia Salmela. Naisten erilaiset asenteet sekä mielipiteet työntekemistä kohtaan huokuvat hyvin jaksoissa, luoden monipuolista keskustelua. Aiheina kaksikko käsittelee mm. ylisuorittamista, rahaa, työelämän tasa-arvoa sekä tavoitteita. Sopivasti työmatkan mittaiset jaksot ovat niin ikään löydettävissä Spotifystä, Acast – sekä Castbox – sovelluksista.


”Jossain on aina pelipäivä, joten eiköhän mennä”. Urheilujätkänä mainetta sosiaalisessa mediassa niittäneen Esko Seppäsen Urheilucast pureutuu monipuolisesti urheilumaailmaa sykähdyttäviin ajankohtaisiin aiheisiin urheilufanin pohdintojen muodossa. Tässä jutussa esiteltävistä podeista Urheilucast sisältää pisimmät, kolmesti viikossa ilmestyvät jaksot. Uusi jakso ilmestyy Spotifyhyn ja Soundcloudiin joka maanantai, keskiviikko sekä perjantai. Esimerkkejä aiheista, joita Seppänen on viime aikoina Urheilucastissa käsitellyt, ovat mm. e-urheilujoukkue ENCE:n menestyminen, jääkiekon Liiga, Lauri Markkasen otteet NBA:ssa sekä Patrik Laineen ja muiden suomalaisten edesottamukset NHL:ssä.

Nonsense by Alexa ja Linda on muotibloggaajina tunnettujen Alexa Dagmarin ja Linda Juholan huoleton ja paikoittain ronski podcast. Bloggaamisen lisäksi kaksikko tekee muutakin. Dagmar mm. julkaisi esikoiskirjansa Nuoren naisen opas vuonna 2016 ja Juhola asuu ja opiskelee markkinointia Tukholmassa. Parivaljakon podi pureutuu ilman turhaa sensuuria mm. rahankäyttöön kulutuspäiväkirjojen avulla, seksiin ja villeihin sinkkumuistoihin sekä tyyliin. Jaksoissa liikutaan Nonsense – nimenmukaisesti hullun hauskoista tarinoista syvällisempiin pohdintoihin. Jaksojen pituus liikkuu puolen tunnin sekä tunnin välimaastossa ja löydät tämän podcastin Spotifystä ja Acast – sekä Podtail – sovelluksista.

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ: Rahoitusalaa, sijoittamista koskevat podcastit: NORDNETIN #RAHAPODI, INDERESPODI Työelämään linkittyvää sisältöä tarjoavat: AFTERWORK, UNELMADUUNARIT Ajankohtaisia ja pohdintaa herättäviä podcasteja: MITÄ VIELÄ, RONJA SALMI?, UUTISRAPORTTI PODCAST Pohdintaa elämän suuriin kysymyksiin: KAVERIN PUOLESTA KYSELEN, YKSILLÄ, JARI SARASVUO Tosielämän rikosmysteereihin perehtyvät: JÄLJILLÄ, KADONNUT Höpinää elämästä yleisesti: NO FILTER, RIISUTTU BY ROSANNA, PARISUHDEKRIISI

2929


YLIOPISTO LOOKS

KEVÄT EDITION

Kevät kolkuttaa jo ovella ja on aika vaihtaa talven toppavaatteet raikkaisiin kevätvaatteisiin! Nappasimme jälleen kerran näppärännäköisiä opiskelijoita avaamaan tyyliensä saloja. Mikä on sinun välttämätön kevätvaate alkavalle keväälle? Ota selvää, mikä on yliopistomme opiskelijoiden mielestä selvä merkki keväästä. TEKSTI: PETRA LAUNIKARI, RITA LAKKA, LAURA RÄISÄNEN KUVAT: PETRA LAUNIKARI, LAURA RÄISÄNEN

Hanne, 22, lääketiede “Kukikas, sekalainen ja luonnollinen!” Inspiraatiosi? Ei mulla hirveesti ole mitään yksittäistä inspiraatiota, mutta kaverit ainakin. Kevään merkki vaatetuksessa? Kukkamekko!

Eetu, 25, sosiaalitieteet “Fabulous, rento, yritän upgradeta tyyliäni tähän yliopistomaailmaan.” Inspiraatiosi? Otan vaikutteita kaveriporukasta ja se taipuu aika paljon katumuotiin. Yliopistolla inspiroituu siistimpään vaatetukseen ja haluaa erottautua. Kevään merkki vaatetuksessa? Yleensä tulee mieleen kevät, kun ei tarvitse enää laittaa niin paljon vaatetta päälle. Kevät on mulle sitä, ettei tarvitse käyttää enää talvitakkia.

30


Moonika, 21, sosiaalitieteet ”Muuntuva, rento ja ehkä vähän streethenkinen.“ Inspiraatiosi? Katselen kaikenlaisia kuvia Instagramista ja myöskin Pinterestistä. Kevään merkki vaatetuksessa? Rennot kesähousut ja t-paita taikka tosi leveät farkut!

Oskar, 21, tietojenkäsittelytiede ”Rento ja siisti.” Inspiraatiosi? En voi sanoa, että mulla olisi mitään varsinaista inspiraation lähdettä, mutta laitan päälle sen, mikä tuntuu hyvälle. Fiilispohjalla. Kevään merkki vaatetuksessa? Varmaan siistit uudet kengät!

Helmi, 20, lääketiede “Mukava ja rento!” Inspiraatiosi? Instagram ja Pinterest. Sää myös määrittelee miten pukeudun, eli aika käytännönläheisesti ja menen fiiliksen mukaan. Kevään merkki vaatetuksessa? Valkoiset tennarit ja nahkatakki!

31


N E N I M U T U I R O U S U P P VA Suorita kultainen merkki Lentävässä Lähdössä

Osallistu vappuviuhahdukseen

Rakasta

Pese haalarit Kallavedessä

Tulosta naamari itsellesi puheenjohtajan kuvasta

Tanssi salsaa paikallisessa

Nauti terassilla konjakkikahvi

Yritä ”sitsata” vappu”sitseillä”

Ymmärrä vapun tarkoitus

Herää epätuntemattoman vierestä

Älä hävitä lakkia

Laita rallihanskat käteen Grand Prixiin

Puhalla serpentiiniä kaverin tukkaan

Sheivaa nilkat

Kasvata parta

Älä poistu kotoa ilman haalareita

Kättele Häkkistä

Hommaa heliumpallo

Naura omille vitseille

KUVA: LAURI RÄMÄ

Älä sano: ”wabueilopu”

34

Juo sima Syö tippaleipä

Ole poikkitieteellinen

Laula kara okessa duetto

Tuo toimistolle oma munkki

Morjesta naapuria


PREEMIOPOLI Preemiopoli on paikallisten yritysten ja Preemion yhteinen hanke, jonka tarkoituksena on saattaa yhteen paikallisia yrityksiä ja kauppatieteiden opiskelijoita tarjoamalla etuja ja hyötyä molemmille osapuolille. Preemiopolin taival on alkanut syksyllä 2013 ja jatkaa kasvuaan ja kehittymistään jatkuvasti. Mikäli sinulla on ehdotus kiinnostavasta yrityksestä tai haluaisit kenties oman yrityksesi mukaan, odotamme viestiäsi osoitteeseen yrityssuhteet@preemio.fi. Alla luetellut edut ja alennukset saat voimassaolevaa opiskelijakorttia ja Preemion tarraa näyttämällä.

laatupesu - 10% alennus kaikista pesulapalveluista pois lukien nahkatuotteiden, lakanoiden sekä mattojen pesusta Preemion tarraa opiskelijakortissaan näyttävälle henkilölle. - Alennus koskee sekä Kuninkaankadun, että Särkiniementien toimipisteitä.

-Isokallan panimon ”Keskarista” 1 € alennusta -Talon omasta oluesta 0,5 € alennusta -Vaihtuva 0,33 litran tarjousolut hintaan 5 € -Jallushotti 5 € -Skumppalasi 3,5 € -10 % alennusta lista-annoksista sekä lounaasta

- 15 %:n alennus kaikista tuotteista näyttämällä Preemion tarraa opiskelijakortissa.

-Preemion jäsenille mobiilinen opiskelijaetukortti, jolla ilmainen sisäänpääsy Ravintola.fi yökerhoihin ennen klo 23, sekä -20% pääruoista ruokaravintoloissa. (psl. erikoisillat ja ikärajat huomioonottaen). -Preemion jäsenet pääsevät Kuopion Ilonaan ilmaiseksi sisään ennen kello 24 opiskelijakortissaan olevaa Preemion tarraa näyttämällä. Pääsylipusta aina klo 24 jälkeen 2€:n alennus (ei voimassa ulkopuolisen järjestäjän tapahtumissa, esim. toisen järjestäjän opiskelijabileet). - Kortilla ikäraja K-19. -Preemion tarralla muina kuin Haalaribileiltoina tai tarjousiltoina juomatarjouksia: hanaolut 4€, hanasiideri 4€, hanalonkero 4€, fisu/salmari 3€, preemiodrinkki 4€.

- Hiustenleikkaus näyttämällä Preemion tarraa opiskelijakortissa 25 € ilman aikarajaa. - Gold-tason jäsenyyskortti vuodeksi silverin hinnalla 360 € (sisältäen 16 palvelua). Ei sisällä tuotelahjaa/bonuspalveluita.

- Kaikki palvelut -15%.

-Tarinan jäsenyys 80 €; sisältää myös golfliiton jäsenyyden ja mm. vakuutuksen -Opiskelijapelioikeus 400 €; Sisältää 30 polettia rangelle(arvo 60 €), sekä klubiharjoitukset kerran viikossa ja kummipelaajapalvelun (arvo 250 €) -Kymppikortti 220 €; sisältää 10 greenfeetä, 20 polettia rangelle (arvo 40 €) -Starttipaketti 112,5 €; sisältää 5 greenfeetä, sekä 10 polettia (arvo 20 €)

- 0,33l Hanaolut/siideri 3,70€. - Talon puna-, rosee-, tai valkoviini 5€/12cl. - À la Carte-ruokailu -15%

-Siivet 0,70 €/kpl

-Ostot ja vuokraukset -15 %

- 5% alennus kaikista palveluista Preemion tarraa näyttämällä.

35


Profile for Preemio Ry

Riskipreemio 2/2019  

Riskipreemio on Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksen kauppatieteiden opiskelijoiden ainejärjestö Preemio ry:n julkaisema ainejärjestöleht...

Riskipreemio 2/2019  

Riskipreemio on Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksen kauppatieteiden opiskelijoiden ainejärjestö Preemio ry:n julkaisema ainejärjestöleht...

Advertisement