Page 1

RISKIRiskipreemio IV/2012 PREEMIO


Pääkirjoitus School’s out! Parit tentit vielä ja sitten irtoo! Muistakaahan levätä joululomilla, sillä allekirjoittaneella on tunne, että tulevana vuona sattuu ja tapahtuu. Tästä pitää huolen myös seuraajani Lauri Kontio, joka on tulevan vuoden Riskipreemion päätoimittaja. Olemme hyvissä käsissä, Riskari tulee olemaan (ta)voittava ja mielenkiintoinen. Itse varmaan muutan ensi vuonna munkiksi luostariin. Loppuu se joutenolo, toisaalta tässä luovuus lisääntyy ku retkottelee vaan. Ehkä mä sittenkin valmistun! Tentit ei mee läpi, nukuin pommiin, ei oo kivaa, kylterifudiksessa otetaan viimeiset sijat. Tähän palatataan vielä lehden sivuilla. Mikä siinä on? Lisäksi käymme PoSE:n 75-vuotisjuhlilla kuokkimassa ja matkaamme Varkauteen katsastamaan sikäläisen tarjonnan. Nesu-Preemion viime aikaiset kuulumiset kertovat Perttu ja ensivuoden Nesuvastaavamme Tilda.

Hölläillään...

Sami Ivaska Päätoimittaja

Sisällys ~

4

~

~

6

~

~

8

~

~

10

~

14

~

19

~

Puheenjohtajan huutelut Optimin terveiset Kylterifudis Nesupalsta ~

~

PoSE

Kyllin hyvää ~

23

~

~

26

~

Palloilijan elämää Riskiryhmä testaa

Riskipreemio Päätoimittaja Sami Ivaska

Muu toimitus

Lauri Kontio Lauri Jukarainen Tilda Toikka Perttu Kettunen Jenna Toivanen Petri Makkonen Joel Sundström

Kansi

Sami Ivaska Lauri Kontio

Taitto

Sami Ivaska

Lehden paino

Offsetpaino L. Tuovinen Ky

Painon määrä 75

Julkaisija

Preemio ry, PL 1627 70211 Kuopio


Puheenjohtajan tervehdys Loppu lähenee… Mutta ei kuitenkaan vielä. Tämän lehden jälkeen pääsette vielä nauttimaan Sami Ivaskan kädenjäljestä vuoden viimeisessä Riskipreemiossa. Tässä projektissa apuna toimii vt. päätoimittaja Lauri Kontio. Eikä allekirjoittaneellakaan vielä hommat ihan pulkassa ole. Tämä ei siis jää vielä muistokirjoituksekseni. Itse kullakin on tässä joulun alla ilmeisesti vielä tenttejä ja luentoja kiitettävä määrä käymättä. Ja jos ei muuta niin sitten opintotuen tulorajaa uhmaten preemiolaiset antavat panoksensa työelämälle. Minä aion tenttien ohella vielä pari viikkoa pyhittää Preemion toiminnalle kunnolla ennen joululomaa. Työn alla on vielä uuden hallituksen perehdyttäminen ja ensi vuoden suunnittelua. Vuosijuhlatkin lähestyvät ja tarkoitus olisi taas saada mukaan paljon hyviä yhteistyökumppaneita. Tältä vuodelta tapahtumat ovat jo kuitenkin ohi. Vuoden viimeisin tapahtuma olikin Scandicissa järjestetyt pikkujoulut, jossa paikalla oli etenkin paljon fukseja. Tämä oli todella ilahduttavaa. Pikkujouluissa palkittiin myös perinteen mukaisesti ansioituneita preemiolaisia. Kävipä niinkin, että vuoden kuumin meni tänäkin vuonna tuttuun osoitteeseen, ja ensi vuonna vuoden kuumin kantaa nimeä Jere Lahti –palkinto. Ennen pikkujouluja marraskuun loppupuolella järjestettiin kaksi tapahtumaa, SEFEn liittokokous ja Preemion alumnisitsit, jotka olivat merkittäviä Preemion kannalta. Liittokokouksesta kerrotaan tarkemmin tässä lehdessä. Alumnisitsit järjestettiin toista kertaa Preemion historiassa, ja sen tarkoituksena on ollut toimia Preemion vuotuisena alumnitapahtumana vuosijuhlien ohella. Oli ilahduttavaa nähdä sitseillä Puijon majalla niin monta jo valmistunutta tai valmistumisen porteilla olevaa preemiolaista. Erityisesti mieltäni lämmitti monelta tullut kiitos tapahtuman järjestämisestä, jossa päävastuu oli Annukalla.


Alumnitoiminta tuleekin nähdä erityisen tärkeänä Preemion toiminnassa, sillä alumneissa piilee paljon käyttämätöntä voimavaraa. Sen kautta voi parhaillaan luoda yhteistyösopimuksia niin omalle liiketoiminnalle kuin Preemiollekin ja kasvattaa työelämää silmälläpitäen omaa verkostoaan. Lisäksi yksi Preemion alumnitoiminnan kulmakivistä on alumnien yhteen saattaminen ja moni taisikin nähdä pitkästä aikaa vanhoja opiskelijatovereitaan. Tulevaisuudessa Preemio jatkaa alumnitoimintaansa ja pyrkii kehittämään sitä entistä enemmän. Suunnitelmissa on ollut laajentaa alumnitoiminnasta vastaavien lukumäärää. Tällä hetkellähän hallituksen varapuheenjohtaja vastaa alumnitoiminnasta. Hänen lisäkseen on kaavailtu alumneista erityisiä alumnikoordinaattoreita tai –yhteyshenkilöitä, sillä alumnimme ovat levittäytyneet ympäri Suomen. Toinen esimerkki alumnitoiminnan kehittämisestä on Preemion uudet kotisivut, jotka aukeavat vuoden vaihteessa. Sinne on tarkoitus luoda oma alasivunsa alumneille ja mahdollisesti alkaa julkaista sähköisessä muodossa omaa alumneille suunnattua Riskipreemiota. Nyt kuitenkin takaisin sorvin ääreen. Painetaan jokainen vielä ennen joulua, niin voidaan jäädä sitten hyvillä mielin lomille. Mainitsin jo aiemmin vuosijuhlista ja yhteistyökumppaneista. Nyt tarkkana! Jokaisella Preemion jäsenellä on mahdollisuus osallistua yhteistyökumppaneiden hankintaan. Onnistumalla tässä lunastat itsellesi ilmeisen vuosijuhlaillalliskortin ja parhaimmillaan voit sellaisen saada myös avecillesi. Asiasta on tulossa tietoa piakkoin. Pysykää siis kuulossa!

Lauri Jukarainen Puheenjohtaja


Uudet tuulet puhaltaa, mut on se makiaa! Niin se aika vaan juoksee ja vuosi on kohta jo lopuillaan ja samoin sekä Preemion että Optimin tämän vuoden hallituskausi. Preemiolle uusi hallitus onkin jo valittu tätä kirjoittaessa, onnea Katariina ja muu uusi hallitus! Optimille valitaan uusi ja uljas hallitus yleiskokouksessamme 19.11. Optimi vietti 6.11. supertiistaita. Yritysmessumme teemalla Yrittäjyys elämäntapana olivat menestys niin puhujille, yrityksille että yleisöllekin. Sekä Pohjois-Karjalan kauppakamarin toimitusjohtaja Anne Vänskä, Maskun omistaja Toivo Sukari että Madventures Riku Rantala onnistuivat jokainen puheessaan. Saimme kuulla kolme erilaista tarinaa pohjoiskarjalaisesta, kansallisesta sekä kansainvälisestä yrittämisestä. Uskon, että moni yleisössä sai täten motivaatiota ja innostusta lähteä yrittämään yrittäjyyttä. Suurimmiksi teemoiksi nousivat rohkeus ja halu tehdä omaa juttua. Siinä onkin varmasti avaimet menestyksekkääseen yrittäjyyteen. Messujemme jälkeen vietimme ensimmäisiä Joensuun kampuksen kampussitsejä. Optimi oli vahvasti tapahtuman järjestämisessä apuna ja saimme iloksemme todeta, että sekin tapahtuma oli erittäin onnistunut. Paikalla oli sitsaamassa opiskelijoita 18:sta eri ainejärjestöstä, joten poikkitieteellisyys oli huikeasti edustettuna! Tapahtumasta ei jäänyt moitteen sijaa ja onkin toivottavaa, että tästä saamme perinteen joensuulaiseen yliopistokulttuuriin. Nämä tällaiset tapahtumat ovat sellaisia, joissa ennakkoluulot ja väärinkäsitykset poistetaan eri ainejärjestöjen kulttuurien väliltä ja saamme huomata, mitä yhdessä saa aikaan!


Optimin supertiistain huipensi illalla pidetyt Hope at Night – bileet, joihin sisäänpääsyn pystyi lunastamaan joko rahalla tai erilaisilla leluilla. Koko illan tuotot Optimi ohjasi Yhdessä ja Yhteisesti Hope ry:lle, joka oli lahjoituksesta erittäin mielissään. Saimme rahan lisäksi yhdistykselle lähes 200 lelua, jotka yhdistys voi lahjoittaa vähävaraisille lapsiperheille. Kerrankin juhlakansalla oli hyvä syy lähteä baariin. Toivottavasti minkäänlaista morkkista ei seuraavana aamuna ollut! Itsellä ei morkkiksesta ollut tietoakaan, vaan seuraavana päivänä lähdimme kohti rakasta Kuopiota ja teidän huikeita haalaribileitä. Tunnelma oli teillä siellä loistava ja väkeä riitti enemmän kuin tarpeeksi. Kiitos Preemio, meitsi ainakin viihtyi. Huomasin jälkeenpäin myös kuvista, että meillä Biisonin kanssa oli moovvssit hallussa. :D Ja Optimi pahoittelee myös näin julkisesti sitä, ettei meillä ollut tänä vuonna joukkuetta Kylterifutiksessa. Aikataulu sattui sen verran huonoon ajankohtaan ja pelaajarunko oli teillä tietymättömillä. Yritys oli kova saada joukkuetta kasaan, mutta nyt se jäi haaveeksi. Toivottavasti turnaus oli onnistunut! Vuosi on aikalailla paketissa. On aika kiittää ja päästää nuoremmat ja tuoreemmat aktiivit liikenteeseen. Minä olen oman osani ainejärjestötoimintaan antanut ja on vuoroni siirtyä nauttimaan molempien ainejärjestöjen anneista, erästä preemiolaista (Antti Pekkarinen) lainatakseni: ”ihan normaalina rivimosurina”. Hyvää joulua ja loisteliasta uutta vuotta! Oi Preemio! Oi Optimi!

Petri Makkonen Optimi RY Puheenjohtaja


Kuvat ja teksti: Joel Sundström ja Joonas Väisänen

Kylterifutis 2012

Tänä vuonna Kylterifutis pelattiin taas Kuopiossa ja kenttänä toimi hulppea Savon Sanomat Areena, Kups:in kotikenttä. Sääolot ei ehkä olleet aivan parhaimmat, sillä pakkasta oli muutama aste ja lunta tuli vähän väliä, mutta pelavaathan ne valio liigaakin samanlaisissa olosuhteissa, joten eipä se paljon meitä kyltereitäkään haitannu.

yrityksestä.

Joukkueita oli turnauksessa tänä vuonna vain viisi, joten turnaus pyöritettiin läpi melko tiukalla tahdilla. Mukana oli puolustavat mestarit, Boomarit, yhden joukkueen voimin, Pörssi kahdella joukkueella ja Preemio kahdella joukkueella. Taso oli ehkä vähän ennakoitua kovempi ja finaaliporukat, Boomi ja Pörssi 2, olivat hitusen muita parempia ja runnoivat tiensä finaaliin. Preemion ykkösjoukkue kuitenkin laittoi tiukasti kampoihin, mutta se ei vain riittänyt aivan finaalipeliin asti, joten pronssiottelussa Preemio ykkös joukkue kohtasi Pörssin ykkösjoukkueen. Preemion kakkosporukalle on nostettava kuitenkin hattua, vaikka he eivät mitalipeleihin yltäneetkään, porukka taisteli loppuun asti ja todella ansaitsevat ainakin nyt 10 pistettä ja papukaijamerkin kovasta yrityksestä. Vaikka turnaus oli onnistunut, tunnelmaa synkensi loukkaantumiset. Kovimman kohtalon koki Preemion oma futistähti Tuomas Koivisto, joka Preemion 1 joukkueen ja Pörssin 2 joukkueen välisessä ottelussa törmäsi pallontavoittelutilanteessa Pörssin maalivahtiin pahoin seuraamuksin. Tuomakselta meni sääriluu poikki ja päivä päättyi hänen osaltaan leikkaussalissa… Koko Preemion puolesta toivotan Stobelle voimia ja jaksamista! Toivotaan, että Tuomas palaa jalka entistä ehompana takaisin edarin avaukseen :)


Pelipäivän huipensivat mitalipelit, finaalissa kohtasivat siis Boomarit ja Pörssin 2 joukkue ja pronssiottelussa vastakkain mittelivät Pörssin 1 joukkue ja Preemion 1 joukkue. Pronssiottelun voiton vei tiukan kamppailun jälkeen Pörssin 1 joukkue, joka jatkoajalla kaatoi Preemion joukkueen. Finaalissakaan ei ilman jatkoaikaa voittajaa löydetty. Varsinainen peliaika päättyi 1-1 ja jatkoajalla Pörssi sitten teki tarvittavan maalin ja huolimatta Boomareiden kovasta loppupainostuksesta, ei palloa saatu ylärimaa lähemmäksi Pörssin maalia ja vuoden 2012 Kylterifutiksen mestareiksi siten kruunattiin Pörssin 2 joukkue. Suuret onnittelut voittajille!!!


Turnauksen loppusijat: 1. 2. 3. 4. 5.

Pörssi II Boomi Pörssi I Preemio I Preemio II

Turnauksen jälkeen siirryttiin saunomaan Kuopion keskustaan hulppeisiin saunatiloihin, jossa tunnelma oli katossa ja palautusjuomaa virtasi. Illan huipensi lopulta Kuopion Haalaribileet, jossa ei varmasti kukaan jäänyt kylmäksi eikä kenelläkään suu kuivaksi :) Preemio kiittää Pörssiä ja Boomia hyvästä turnauksesta ja lisäksi kaikkia järjestelyihin osallistuneita, nostetaan vielä kerran malja meille kaikille! Futisterveisin -

Jopi


Tervetuloa työpaikkaan, joka tarjoaa parempia mahdollisuuksia, suurempia haasteita ja enemmän työniloa. Organisaatioon, jonka toiminta perustuu tiimityöskentelyyn ja yhteistyöhön. Yritykseen, joka työskentelee teknologian kärjessä auttaen 18:aa Suomen 20 suurimmasta yrityksestä liiketoimintansa uudistamisessa. Tarjoamamme mahdollisuudet ovat rajattomat, voit vaihtaa töitä vaihtamatta yritystä. Tutustu meihin ja löydä mahdollisuutesi. accenture.fi/tyopaikat accenture.fi/facebook ©2012 Accenture. All rights reserved.


Kuvat ja teksti: Tilda Toikka ja Perttu Kettunen

Syksyn NESU-kuulumisia Lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna Tilda, Olli ja Perttu kävivät edustamassa NESU-Preemiota NESU-historian suurimmilla sitseillä, eli NESU:n 25/65-synttärisitseillä. Sitsit olivat KY:n tyyliin hyvin juhlalliset ja viimeisenpäälle hiotut, joista kertoi mm. jokaiselle sitsaajalle katettu 25/65-painatuksella varustettu shottilasi. Sitseillä harvoin saa hyvää ruokaa, jos ruokaa ollenkaan, mutta kaksviiskuusvitosilla tarjolla oli kolmen ruokalajin illallinen ja jatkoilla pääsimme herkuttelemaan vohveleilla. Lokakuun 24.päivä pidetyt Legenda-sitsit olivat nimensäkin mukaisesti legendaariset. Porukkaa oli hyvin niin Preemiosta, kuin muistakin NESUkaupungeista. Toastiksi saimme kauppatieteilijöiden keskuudessa legendaarisen aseman saavuttaneen Biisonin Jyväskylästä, joka päättikin aloittaa sitsit pelkkään sukkaan pukeutuneena. Sitsit olivat kaikin puolin onnistuneet, toivottavasti myös jatkossa NESU-sitsit saavuttavat yhtä suuren suosion.

-Tilda NESU-Optimin sitsit 25.10 Vaikka Legenda-sitsit jyskyttivät vielä osittain mielessä/päässä, oli aika herätä karuun todellisuuteen ja siihen että sitsaaminen jatkuisi Joensuussa samana iltana. Pienien käynnistymisvaikeuksien jälkeen kuusi urheaa sitsaajaa lähti selviytymään kohti susirajan takana odottavaa ihmeellistä Optimin kotikaupunkia. Bussimatkan aikana hiljaisen joukkomme pääkeskustelun aihe oli Kuopio-Joensuu – moottoritien varsin akuutti tarve, ja kävipä mukanamme ollut KY:läis vahvistus puhumassa norjaakin bussin vessanpöntölle. Perille päästiin kuitenkin suuremmitta kommelluksitta, allekirjoittaneelle jäi tosin ikuiset traumat koetusta laivasimulaattorista.


Joensuuhun päästyämme älysimme että Karjalassa on oikeasti KYLYMÄ, vaikkei lunta maassa vielä ollutkaan. Pakollisella darrakebabilla käytyämme pääsimme kuitenkin onneksi sitsipaikalle sisään lämmittelemään ja tunnelmakin rupesi jo pikku hiljaa nousemaan kun sitsit pääsivät alkamaan. Sitsit eivät olleet osallistujamäärältään kaikkein isoimmat, mutta ensimmäisen tauon jälkeen meno alkoi olla kuitenkin jo melkoisen railakasta. Sitsit menivät kaiken kaikkiaan varsin hyvin ja menokin pysyi toastmastereiden hallinnassa, joten pahimmilta ylilyönneiltä tällä kertaa vältyttiin. Päällimmäisenä sitseistä jäi mieleen turkulaisten proggis, joka oli niin huono, ettei sen jälkeen tiennyt pitäisikö itkeä vai nauraa ja se kuinka sammlingintarina pitäisi oikeasti kertoa! Jatkot voi varmaankin tiivistää parhaiten siten, että niistä ei puhuta. Erittäin hauskaa joka tapauksessa oli! Tämän jälkeen väsynyt Preemion delegaatio pääsi darrakebabiakin pakollisemman kännimakkaraperunoiden jälkeen siirtymään yöpaikkaamme Optimin talousvastaavan Miran luokse. Isot kiitokset vielä kerran Miralle ja anteeksi kun kuorsattiin!

-Perttu


Kuvat ja teksti: Lauri Jukarainen ja Erno Hilvenius

SEFEn syysliittokokous ja Pohjois-Sa –Miten ne oikein meni?

Marraskuun 24. päivä oli Suomen Ekonomiliiton ja Pohjois-Savon Ekonomien historiassa merkittävä, sillä Kuopiossa pidettiin ensimmäistä kertaa SEFEn liittokokous. Samalla juhlittiin myös PoSEn 75-vuotista olemassaoloa. Riskipreemio kävi selvittämässä mistä oikein liittokokouksessa on kyse ja kuinka PoSEn juhlat onnistuivat. Liittokokousta edeltävänä iltana perjantaina pidettiin vuoden viimeinen Kylteripuheenjohtajien verkoston kokous Hotelli Atlaksessa. Kokousteemaksi valittiin alkuvuodesta hallitusrakenteet, jaostot, toimikunnat & palkitseminen. Näihin ei kuitenkaan ehditty pureutua ollenkaan, sillä KPV katsoi parhaaksi käsitellä ensisijaisesti liittokokous asiat. Koko aika menikin tähän ja kyltereiden näkökulmien sekä lausuntojen hiomiseen. Kokouksen jälkeinen aika sujuikin sitten hieman rennommin Ravintola OS:n, Intron ja Onnelan tarjoiluiden lomassa. Huhu kertoo myös, että Preemion puheenjohtajan kotimatka olisi jäänyt kesken hotelli Atlakseen. Perjantain jälkeen seuraa tunnetusti lauantai ja näin ollen oli myös aika SEFEn syysliittokokouksen vuosimallia 2012, joka järjestettiin Kuopion Musiikkikeskuksessa. Liittokokouksessa päätetään liiton kannalta merkittävistä asioista, kuten hallituksesta (joka toinen vuosi), talousarviosta ja strategiasta sekä jäsenmaksun suuruudesta. Liittokokous onkin siis jokseenkin verrattavissa esimerkiksi Preemion kevät- ja syyskokoukseen. Liittokokouksissa jokaisella SEFEn jäsenyhdistyksellä on yksi edustaja. Käytännössä liittokokous edustaja on myös samalla yhdistyksensä puheenjohtaja joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta. Äänimäärät liittokokouksessa määräytyvät jäsenmäärän mukaisesti niin, että ekonomiyhdistyksillä on kokouksissa yksi ääni kutakin jäsenmääränsä alkavaa 50-lukua kohti, ja kullakin opiskelijayhteisöllä on kokouksissa yksi ääni kutakin jäsenmääränsä alkavaa 500-lukua kohti. Näin ollen suurin jäsenmäärä kokouksessa oli Helsingin Ekonomeilla (332), kun kaikkiaan ääniä oli 710. Preemion osuus äänistä oli yksi ääni.


avon Ekonomien 75-vuotisjuhlat Kokous oli monen mielestä, allekirjoittanut mukaan lukien, sekavin missä on tullut oltua. Syksyn 2012 liittokokouksessa merkittävimpiä asiakohtia olivat liiton strategiasta päättäminen, talousarvion hyväksyminen, sekä opiskelijoiden esitykset äänimäärien muuttamiseksi ja kyllien määrän lisäämiseen. Näiden päätösten eteen oli jo pitkään tehty taustatyötä ja esimerkiksi strategiaprosessi alkoi jo vuoden 2011 puolella. Pienen vääntämisen jälkeen strategia tuleville vuosille saatiin hyväksyttyä. Jo ennakkoon oli odotettavista, että kokouksessa keskustelua tulee varmasti äänimääräesitykseen ja kylleihin liittyen. Äänimääräkysymyksessä kaikkien kylteriyhteisöjen tahtotilana on ollut määrän muuttaminen samalla tasolle kuin ekonomiyhteisöillä. Jos kyseinen päätös olisi toteutunut, olisi Preemiollakin nyt kahdeksan ääntä yhden sijaan ja kyltereiden osuus kolmasosa kaikista äänistä. Äänimäärän ohella tavoitteena on saada jokaiseen opiskelijayhteisöön oma kyllinsä. KPV näkee, että kyllin palvellessa omaa jäsenyhteisöään ja asuminen samassa kaupungissa on omiaan edesauttamaan SEFEn jäsenhankinnassa kuin myös kyllin tehtävien jäsenyhteisön sisällä ja tapahtumissa. Edellä mainittujen asioiden lisäksi kokouksessa käsiteltiin taas muutaman vuoden tauon jälkeen jäsenhakemus, kun Estonian Business Schoolin Helsingin toimipisteen opiskelijajärjestö HEBS ry haki SEFEn kylteriyhteisön jäsenyyttä. Liittokokous päätyi lopulta samaan kantaan kuin Preemiokin. Jäsenhakemusta ei siis hyväksytty, mutta KPV:n puheenjohtaja Rasmus Savander painotti sitä, että päätös ei sulje HEBSiä lopullisesti SEFEstä pois. Aika ei vain ollut vielä otollinen, koska yhdistyskin on vasta syksyllä perustettu ja HEBSin ensimmäiset maisteritkin valmistuvat vasta vuonna 2017. Aika näyttää mikä tilanne on vaikkapa viiden vuoden päästä.

- Boomi ry:n puheenjohtaja Riku Jokinen kertomassa liittokokouksella KPV:n kantaa kyllien lisäämiseksi


Tässä onkin pari konkreettista esimerkkiä, joiden työstämistä toivoo KPV 2012 jatkettavan KPV:ssa myös tulevina vuosina. Itse kokouksesta on todettava vielä sen verran, että allekirjoittanut ei ole koskaan ollut niin sekavassa kokouksessa. Ilmeisesti osalla kokousedustajista ja kokouksen puheenjohtajalla oli kokoustekniikka hieman hakusessa, jolloin esimerkiksi ponsien ja muutosehdotusten käsittely ei ollut looginen. Samoin esimerkiksi talousarviosta päätettäessä oli tietynlaisia ongelmia, kun kokouksessa esitetty materiaali ei vastannut liittokokousedustajien ennalta saamia tietoja. Selkeämpi työjärjestys olisi ollut omiaan auttamaan kokouksen nopeammassa läpiviennissä.

- Juontajapari: Annukka & Joonas

Kaikkiaan kokous kesti viisi ja puoli tuntia ja se olisi varmasti kestänyt pidempäänkin, jos aikataulu olisi antanut periksi. Tarvittavat päätökset saatiin kuitenkin tehtyä ja seuraavaksi liittokokousväki siirtyikin sitten Hotel Atlakseen Pohjois-Savon Ekonomien 75-vuotisjuhlaan, jossa paikalla oli lisäksi PoSElaisia ja kutsuvieraita sekä Preemion delegaatio. Preemion osuus juhlien järjestelyssä olikin merkittävä, sillä juontajina toimivat Annukka Katainen ja Joonas Väisänen. Valokuvauksesta sekä juhlissa että liittokokouksessa huolehti Erno Hilvenius ja juhlapuheen piti Lauri Jukarainen.


Juhlissa saimme nauttia puheista, maukkaasta ruoasta ja hyvästä viinistä. Ohjelmanumeroihin kuului lisäksi Tanssiteatteri Minimin esityksestä Manners of Success ja loppuillasta ennen Intron jatkoja juhlakansaa viihdytti yhtye nimeltä Tunteet, jossa soittamassa oli muun muassa monelle preemiolaisellekin tuttu Jarkko Pellikka Honeywellilta.

- Tanssiteatteri Minimi

- SEFEn hallituksen puheenjohtaja Kasperi Launis ja toiminnanjohtaja Aija Bärlund antamassa PohjoiSavon Ekonomeille lahjaa

Kaiken kaikkiaan viikonloppu oli onnistunut, vaikka Preemion kannalta itse kokouksessa ei päädyttykään parhaisiin mahdollisiin päätöksiin. Tästä on kuitenkin hyvä jatkaa toimintaa niin Preemiossa kuin Ekonomiliitossakin. Onkin varsin toivottavaa, että edes joku kyltereiden ajamista muutosehdotuksista saa vielä paikkansa SEFEn toiminnassa.


Tervetuloa maailmaan, jossa korkoa korolle on aina muodissa. Liity jäseneksi kylterien ja ekonomien omaan yhteisöön Preemio ry:n kautta! Lue lisää: www.sefe.fi


KYLLIN HYVÄÄ! Heipparallaa! Se on jo syyslukukausi melkein paketissa ja joululoma aluillaan. Syksyn tapahtumia kiertäessäni ja opiskelijoita tavatessani minulle on tullut paljon kysymyksiä SEFEen liittyen. Koska monella voi olla samat kysymykset mielessä, seuraavassa joitain useasti kysyttyjä kysymyksiä vastauksineen: 1. Mistä saan jäsennumeron SEFEn jäsensivuille kirjautumiseksi? Jäsennumero löytyy helpoiten Ekonomi-lehden takakannesta (edellyttäen, että se on tallessa) tai laittamalla viestiä Kyllille eli minulle. 2. Mikä on Kylteripäivät? Kylteripäivät eli KYPÄ on kauppatieteen opiskelijoiden asiantuntija- ja viihdetapahtuma, joka järjestetään vuosittain tammi-helmikuun vaihteessa yleensä Helsingissä. Tämä yksi vuoden parhaista (jopa paras!) kylteritapahtuma koostuu ensimmäisen päivän seminaarista ja iltajuhlasta sekä seuraavan päivän silliksestä, jolloin kylterit ympäri Suomen pääsevät verkostoitumaan keskenään. 3. SEFEn nettisivuilla lukee, että osallistujia Kylteripäivillä on n. 500, mutta ilmoittautuessa paikkoja näkyi olevan vain 300. Miksi? Viidestäsadasta paikasta noin 200 on kiintiöpaikkoja, jotka on varattu mm. kylteriainejärjestöjen hallituksille. 4. Voinko tilata pelkästään Kauppalehden iPad-version? Valitettavasti et. Jotta voit aktivoida lukuoikeuden Kauppalehden näköislehteen, sinun on tilattava ensin lehtipainos. Lehden voit tilata osoitteessa www. kauppalehti.fi/kylteri. 5. Sponsoroiko SEFE Preemiota? SEFE muun muassa tukee rahallisesti erilaisia tapahtumia ja voi tarjota tapahtumissa jotain kivaa, kuten sitseille usein snapsin tai pitää esimerkiksi CV-klinikan, kuten Huipulle Seminaarin yhteyteen oli järjestetty.


6. Kuulun jo toiseen ammattiliittoon. Voinko silti liittyä SEFEen ja kuulua täten kahteen liittoon? Kyllä voit. Voit kuulua kahteen liittoon samanaikaisesti, mutta ainoastaan yhteen työttömyyskassaan. 7. Mistä saa Kylteri-merkkejä? Kylliltä (ja ihan ilmaiseksi! ), tule ja kysy kun näet tapahtumissa. Viimeisenä, mutta tärkeimpänä ja eniten kysymystä herättävänä… 8. Miksi SEFEen pitäisi liittyä tai minkä takia siihen on syytä kuulua?

Hyödyt tiivistetysti: -Ilmainen Talouselämä ja Ekonomi-lehti -Kesätyöpalkka-, gradupalkkio- ja vastavalmistuneen palkkasuositukset -Uraneuvonta: Keskustelut uraohjaajan kanssa auttavat sinua löytämään ratkaisuja urasi suuntaan ja työnhakuun ja saat muun muassa henkilökohtaista palautetta CV:stäsi. -Juristien palvelut: Työsuhdeneuvonta auttaa kaikissa työlainsäädäntöön liittyvissä kysymyksissä. Voit esimerkiksi tarkistuttaa työsopimuksesi ennen allekirjoittamista. -Voit kuulua IAET-kassaan SEFEn kautta. Jos et löydä haluamiasi töitä heti valmistumisen jälkeen, kassan jäsenenä turvaan toimeentulosi. (Mm. tästä lisää seuraavassa Riskipreemiossa!) Muihin kysymyksiin vastaukset suoraan Kylliltä ;) Piparintuoksuista joulun odotusta toivotellen,

Jenna Toivanen Kylteriyhdyshenkilö Suomen Ekonomiliitto SEFE ry Itä-Suomen yliopisto 040-7710781 jenna.toivanen@sefe.fi Suomen Ekonomiliitto – Finlands Ekonomförbund – SEFE ry Ratavartijankatu 2, 00520 Helsinki


Kuvat ja teksti: Lauri Kontio ja Sami Ivaska

Palloilijan elämää:

Kosketus Varkauden pyhimpään... WP-35 vs. OLS @ Vänäri,Varkaus

Eräänä lauantaisena iltapäivänä lehtitomikuntamme suuntasi Passatin keulan kohti etelää ja otimme kohteeksemme noin 80 kilometrin päässä sijaitsevan idyllisen tehdaskaupungin Varkauden. Matkamme tarkoituksen oli selvittää kaksi asiaa: Onko Varkaus niin surkea mesta, mitä olemme kuopiolaisilta opiskelutovereiltamme kuulleet sekä tärkeimpänä onko Preemion ehkä kaikkien aikojen kovimpana urheilijana pidetty Joel Sundström yhtä kova maalinsylkijä kuin mitä huhut Kuopiossa kertovat. Reisumme ensimmäinen etappi oli siis jääpallon Bandyliigan ottelu WP35 - OLS. Hovikuskimme Manusen raivoisasta yrityksestä huolimatta saavuimme otteluun noin 15 minuuttia kamppailun alkamisen jälkeen, jolloin oululaiset vieraat olivat jo siirtyneet maalin johtoon. Varkauden riveissä pelaavalta Preemion tähtipelaajalta kaivattiin siis kipeästi tehoja. Toisella puoliskolla WP:n peli alkoikin rullata paremmin ja vain pari minuuttia tauon jälkeen kulman jälkitilanteesta Sundström plinttasi pallon takanautaan. Maalin jälkeen kotijoukkueella oli useita paikkoja siirtyä johtoon ja ottaa tärkeä avausvoitto, mutta eipä saaneet Varkauden pojat palloa byyriin toistamiseen. Näin ollen legendaarisella Kämärillä päädyttiin pistejakoon lukemien 1-1 myötä. Sunninen #88 kyyristyy kulmalyöntiin


Saimme ottelun jälkeen supertähti Sundströmiltä haastattelun. No Jopi 1-1 tasapeli OLS:ää vastaan. Oletko tyytyväinen esitykseen? - No voitto olisi pitänyt ottaa. Varsinkin toisella puolikkaalla oli runsaasti paikkoja ratkaista matsi, mutta saatiin sentään pistetili auki, josta pitää olla iloinen. Entä henkilökohtainen esityksesi, yksi maali tänään? - Joo kyllähän siinä olisi ollut mestoja tehdä useempikin ja en oo oikeen ikinä tyytyväinen, jos en tee vähintään hattutemppua. Sinut tunnetaan varsin aktiivisena henkilönä opiskelijayhteisössämme. Olet varsin ahkera opiskelija, jonka lisäksi olet nyt ollut toista kautta Preemion hallituksessa. Miten sulla riittää ammattimaisen urheilun lisäksi kaikkeen tähän? - Kyllä sitä aikaa riittää, kun vain suunnittelee ajankäytön tarpeeksi hyvin. En käy juurikaan opiskelijabileissä tai vastaavissa, joten siinä säästyy aikaa. En ymmärrä miten jotkut tykkäävät heilua kaupungilla humalapäissään todella useasti. Itse koen, että on hyödyllisempää satsata sekin aika urheiluun tai muuhun hyödylliseen.

Kyllää!! #88 ja 1-1!!


Toimituksemme oli ensimmäistä kertaa seuraamassa jääpalloa ja voimme todeta, että pidimme kovasti ottelutapahtumasta ja sen tunnelmasta. Harvassa urheilutapahtumassa pääsee enään nykypäivänä kokemaan vastavaa talkoohenkeä, euron makkaroita ja hieman sekavaa kotijoukkuetta suosivaa kuuluttajaa, joka on ainakin allekirjoittaneen ykkösehdokas Preemion urheilutapahtumien kuuluttajaksi tulevaisuudessa!

Täydellisen ottelukokemus olisi kruunannut vanha kunnon taskumatti, mutta se päätettiin turvallisuussyistä jättää Kuopioon, joka näin jälkikäteen sanottuna olikin fiksua. Ilta nimittäin jatkui melkoisen vauhdikkaasti Varkauden anniskeluravintoloissa, jotka Riskiryhmä kävi testaamassa.

WP35 - OLS 1 - 1

0-1 `08 1-1 `47 Sunninen


Riskiryhmä testaa ... Edarin matkassa: Varkauden yöelämä!

Jääpallo-ottelun jälkeen päätimme ottaa reissun ensimmäisen, tiedostamattoman riskin. Ottelun jälkihehkutusten jälkeen oli aika suunnata kohti ydintä. Tämä ydin sijaitsi Varkauden keskustan välittömässä läheisyydessä. Varkauden yöelämä tuntuu olevan suuri kysymysmerkki myös osalle paikallisista, joten aikamme oli ottaa selvää! Puheet Varkauden kovimmasta paikallisesta ovat jakautuneet kahteen. Nekkarin (Next Level) ja Z-onen kannattajiin. Päätimme valita ensimmäiseksi paikaksemme Nekkarin, sillä se menee jo kahdelta kiinni. Alku lupasi hyvää live-esiintyjää myöten, mutta sisällä odotti skandaali! Ei siellä ollut ketään! Oltiin siinä sitten keskenään retkuttelemassa ensimmäisiä oluita alas.


Yökerhon ensitunnelmat

Kohta löyty ihmettelijöitä

Tästä viisastuneena totesimme Nekkarin olevan ”never again” ja suuntasimme hehkutettuun Z-oneen. Täälläkin vastaanotto yökerhon puolesta oli hiljainen, mutta saman kompleksin sportti-pubi on hehkutuksen arvoinen, itse tehtyjen lakushottien lisäksi. Lakushoteissa ei ole kuitenkaan maljan vastaavien voittanutta! Yökerhon puolella näytti kuitenkin olevan kaikki edellytykset Varkauden ykköspaikaksi. Puolen yön aikaan paikka oli jo täynnä janoisia Varkauslaisia ja pari kiinalaista vaihtariakin lyöttäytyi iloiseen porukkaamme, joka oli jo ainakin kolminkertaistanut kokonsa. Loppu ilta meni seesteisissä merkeissä, täysien mukien ilmestyessä jatkuvalla syötöllä pöytäämme. Tässä vaiheessa pahoittelut Kontiolle, joka oli suostunut ajamaan meidät takaisin Kuopioon. Sivun alaosan kuvista päätellen täälläpäin ei yökerhoon mennä ennen puolta yötä.

Z-one 23.00

Z-one 24.00


Ystävämme kiinasta! Timolla saattaa jouluaattona odottaa pari isompaakin yllätystä, kun kutsui nämä kaverit joulupöytään jouluaatoksi :)

Z-onen yössä edarin jäsenemme näyttivät omat kikkansa ja pääsimme starttaamaan Passatin takaisin Kuopioon noin. 04.30. Loppuillan kuvista päätellen lystiä näytti olevan ja Varkaudessa kannattaa vierailla vielä uudelleen, jos ei nyt kuitenkaan ihan lähiaikoina :D Erikoismaininnan saa myös varkautelais-italialainen ravintola, jonka listoilta kaverit eivät jaksaneet vääntää kuin pizzoja tai kebab-annoksia. Ei siinä mitään... annokset oli isoja ja pojat nälkäsiä. Varkauden yöelämä on ihan kokemuksen arvoinen paikka, jos on kyllästynyt Kuopion kuppiloihin. Myös pakettimatka WP35:sen peliin ja siitä ohjattu kierros Varkuden skandaaleihin olisi jo excun arvoinen. Saisi legendaarin Vänärikin ääntä lehtereille. Mahdollisista tulevista maakuntahölmöilyistä ykköskohteemme on Siilinjärven Kunnon paikka ”kunnon mestaan vetää” ja Iisalmi.

Lukijoiden ja ainakin meidän onneksemme Riskiryhmä jatkaa osana myös tulevan vuoden Riskipreemioita! Terveisin: Sami, Kona & Timo Kunnioitus!


Danske Bank Oyj, www.danskebank.fi

Helppoa ja joustavaa pankkiasiointia

Kirsi Kinnunen rahoituspäällikkö 050 422 3927

Virpi Hyvärinen rahoituspäällikkö 050 422 3966

Danske Bankin rahoituspäälliköt tavoitat myös iltaisin ja viikonloppuisin. Soita heti tai varaa aika www.danskebank.fi Asiakaspalvelu 0200 2580 (pvm/mpm) Ma–pe klo 8–18


riskipreemio 4-12  
riskipreemio 4-12  

riskipreemio 4-12

Advertisement