Page 1

RISKIPREEMIO

Kuopion yliopiston kauppatieteilijät Preemio Ry

1/2009

Voittajaksi! -seminaari Kuulumisia Kypältä

HALLITUS 2009

Veijon palsta

Yhteistyökumppanit Osa 1

PREEMIO RY PRESENTS

VUOSIJUHLAT 2009


2

RISKIPREEMIO


PÄ Ä K I R J O I T U S Uusi vuosi on jo toivottavasti jokaisella tähän mennessä käynnistynyt, ja upouusi RiskiPreemiokin on vihdoin ilmestynyt. Tällä hetkellä tuskin pystyy avaamaan yhtäkään lehteä ilman, että siinä viitattaisiin edes jollain tapaa vallitsevaan taloustilanteeseen. Talouden menoa pohtivat Voittajaksi-seminaarin puhujat sivulla 10, mutta kai tämä kaikkia muutenkin puhuttava aihe pitää jotenkin sotkea myös pääkirjoitukseen. Opiskelijan elämässä talouskriisi ei ehkä näyttele niin suurta osaa kuin esimerkiksi lomautuksista ja irtisanomisista kärsivien jo työelämässä olevien isoveljien ja -siskojemme. Täytyy silti sanoa, että tilanne on ainakin omalla kohdalla konkretisoitunut viimeistään nyt kevään aikana kesätöitä etsiessäni. Ihan kuin kesätyöhaku ei stressaisi joka vuonna muutenkin tarpeeksi, mutta nyt soppaan on pitänyt lisätä vielä tuo ’Iso Paha Lama’, joka ei tuo tunnu tuovan ollenkaan valoa kesätyömarkkinoiden pitkän ja pimeän tunnelin päähän. Tuntuu, että kesätöitä on aivan turha lähteä hakemaan ihan summamutikassa, vaan jälleen kerran hakuprosesseissa korostuu se vanha tuttu kylteri-teesi, eli verkostoituminen. Mikäli suhteita ei ole vielä omasta takaa, tarjottiin niiden luomiseen mahdollisuus Kylteripäivien yhteydessä Helsingissä tammikuun lopulla (s. 5). Käytettiinpä hakuprosesseissa hyväksi sitten henkilökohtaisia suhteita tai muita avuja, toivon kuitenkin että jokainen preemiolainen löytää mieleisensä työpaikan tulevalle kesälle. Työmarkkinoiden lisäksi taantumalla tuntui olleen näppinsä pelissä myös Preemio Ry:n vuosijuhlissa (s. 12), sillä juhlapäivää vietettiin aikaisempaa pienemmällä porukalla. Mutta leikkaukset juhlaväen määrässä eivät haitanneet menoa, vaan tunnelman voidaankin jopa sanoa olleen katossa juuri tiiviin juhlakansan ansiosta. Ja viimeistään loppuillasta talouskriisi oli haihtunut jokaisen mielestä, mistä seuraavana aamuna muistutuksena oli päänsärky sekä muutama jäljellejäänyt kymmensenttinen laukun pohjalla. Jokainen on varmasti huomannut laman vastaisen ”Älä ruoki lamaa” –kampanjan, jota ainakin allekirjoittanut on toteuttanut taloustilanteesta huolimatta kiitettävän hyvin. Rahaa ei ole jäänyt säästöön ja talouskriisi ei ole ollut esteenä Preemion tapahtumissa käymiselle. Suosittelenkin samankaltaista talouden rattaita pyörittävää taktiikkaa muillekin, ja ehkä jo ensi keväänä riittää, että painimme vain sen ”normaalin” kesätyöstressin kanssa.

RISKIPREEMIO Päätoimittaja Meeri Liikanen paatoimittaja@preemio.org p. 050 4303813 Toimitus Netta Hjelm, Jussi Hyvätti, Jere Lahti, Kristiina Poutiainen, Mikko Vaitilo, Joonas Vartiainen Taitto ja ulkoasu Meeri Liikanen Painosmäärä 75 kpl Painatus Suomen Graafiset Palvelut Oy Ltd Kuopio Julkaisija Preemio Ry PL 1627 70211 Kuopio

RISKIPREEMIO

3


SISÄLLYS.

6 Lähes uunituore hallitus esittäytyy täynnä suurta

5

Puheenjohtajan palsta

6

Preemio Ry:n hallitus 2009

8

Kyllin hyvää

intoa ja uusia ideoita vuodelle 2009 10 Voittajaksi! -seminaari 11 Tulevia tapahtumia

Preemio Ry:n 7. vuosijuhlia juhlit-

12 Preemio Ry:n 7. vuosijuhla

tiin 28. helmikuuta Kuopion Klubin

16 Yhteistyökumppanin esittely Savon Sanomat

juhlallisissa puitteissa

12

18 On siis kevät 19 Kylteripäivät 2009

Kylteripäivät ottivat paikkansa tänä vuonna Helsingissä 29.-

19 4

RISKIPREEMIO

20 Veijon palsta 21 Laitoksen kuulumisia

30.1. 22 Logo-tunnistus


Puheenjohtajan palsta

T

alvi on mennyt nopeasti ja nyt ollaankin jo siinä vaiheessa kevättä, että viimeiset kurssit pyörähtävät käyntiin. Vielä pitäisi jaksaa parikuukautta käydä luennoilla ja lukea koulukirjoja, jonka jälkeen voimmekin keskittyä kesätöihin. Kesätöiden haku aiheuttaakin monelle (ainakin alekirjoittaneelle) stressiä vuodesta toiseen ja toivottavasti se stressi alkaa tämän vuoden osalta pikkuhiljaa laantua kun kesätyöpaikat varmistuvat. Toivottavasti mahdollisimman moni saa mielekkään kesätyön.

I

tä-Suomen yliopisto aloittaa toimintansa vuoden 2010 alusta ja ensimmäiset opiskelijat sinne tulevat ensi syksynä. Kuopion ja Joensuun yliopistojen muodostamasta liittoyliopistosta tulee maamme kolmanneksi suurin yliopisto. Yliopistoon tulee neljä tiedekuntaa, filosofinen tiedekunta, luonnon- ja metsätieteiden tiedekunta, terveystieteiden tiedekunta ja yhteiskunta- ja kauppatieteiden tiedekunta, joista kaikki muut paitsi filosofinen tiedekunta löytyy myös Kuopion kampukselta. Kauppatieteisiin uusi yliopisto vaikuttaa siten, että Kuopiossa opetettavat pääaineet muuttuvat. Ensi syksystä lähtien Kuopion kampuksella voi opiskella pääaineenaan taloushallintoa ja rahoitusta sekä innovatiivista liiketoimintaa. Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan ensimmäiset edustajiston vaalit ovat 31.3. ja on hienoa nähdä, että mukana ehdokkaina on myös monia Preemiolaisia. Haluaisinkin kehottaa kaikkia äänestämään vaaleissa, sillä olisi tärkeää saada edustajistoon myös kauppatieteilijöitä.

P

reemion seitsemänsiä vuosijuhlia juhlittiin helmikuun viimeisenä viikonloppuna Kuopion klubilla. Juhlat sujuivat hyvin ja ainakin näytti siltä, että kaikilla oli hauskaa. Etenkin tiukkis näytti maanantaiaamuna siltä kuin siellä olisi juhlittu montakin viikkoa. Preemion hallitus muutaman fuksin kanssa ansioituikin erinomaisesti siivoustyössä, kahdeltatoista hengeltä vei reilun tunnin siivota Tiukkis siihen kuntoon, että onnistuimme välttämään 500euron siivous maksun (normaali siivousmaksu 80euroa..). Vuosijuhlat olivat alku kevään suurin projekti ja niistä selvittiin kunnialla ja, siksi haluankin vielä kiittää koko hallitusta loistavasta panostuksesta vuosijuhlien järjestämisessä.

K

evään aikana järjestetään ainakin excu Jyväskylään, joka sisältää yritysvierailun Pandalle sekä Pörssin meille järjestämät sitsit. Vappuna järjestetään ainakin perinteinen haalarikaste, baarikierros ja vappusitsit yhteistyössä Fortiksen kanssa. Liikuntaa unohtamatta kevään aikana tullaan myös pelaamaan jokavuotinen laitos vastaan opiskelijat sählyturnaus sekä vappuna futisturnaus. Lisäksi opiskelijoilla on mahdollisuus lähteä keilaamaan yhdessä PohjoisSavon ekonomien jäsenten kanssa. Preemion nettisivut ovat olleet uudistuksen alla jo reilun vuoden ja tavoitteenamme onkin saada uudistus viedyksi loppuun (mikäli se nyt on edes alkanut) kevään aikana. Pahoittelenkin nettisivujemme heikkoutta, mutta asiaan on vihdoin tulossa parannus. Hallitus ottaa mielellään vastaan hyviä ideoita niin uusia nettisivuja, tapahtumia kuin Preemion toimintaa yleisesti koskien. Jos olet innostunut tapahtumien järjestämisestä, nettisivujen teosta, juttujen kirjoittamisesta tähän lehteen tai mistä tahansa muusta Preemion toimintaan liittyvästä asiasta ota rohkeasti yhteyttä hallituksen, apu ja ideat ovat aina tervetulleita. Aurinkoista kevättä ja onnea tentteihin!

P.S. Kun pelaatte Pessiä Preemion huoneella, niin vetäkää huoneen ovi kiinni ja käyttäkää ääntänne hillitysti, jotta sopu laitoksen väen kanssa säilyisi vastaisuudessakin :)

jelm Netta H taja oh Puheenj

RISKIPREEMIO

5


Preemio Ry:n h JERE FINNING Sihteeri Liikuntavastaava 1. vsk PÄIVI SILTA-MATTILA Tapahtumavastaava Nesu-vastaava Kv-vastaava 1. vsk MIKKO TOLVANEN Tietohallintovastaava 2. vsk KALLE SALLINEN Talousvastaava 3. vsk (ei kuvassa)

6

RISKIPREEMIO

MEERI LIIKANEN Päätoimittaja 3. vsk


hallitus JUSSI HYVÄTTI Vuosijuhlavastaava Tapahtumavastaava 1. vsk

MIKA KARTTUNEN Yrityssuhdevastaava 3. vsk

JERE LAHTI Varapuheenjohtaja Kopo-vastaava 1. vsk NETTA HJELM Puheenjohtaja 2. vsk LAURI KURONEN Yrityssuhdevastaava 1. vsk

HALLITUS 2009 LUKUINA Vuoden 2009 hallituksen jäsenistä 30 % on kotoisin Turusta 30 % on naisia (joista 67 % on kotoisin Turusta) 20 % on kotoisin Kuopiosta 50 % on fukseja

RISKIPREEMIO

7


KYLLIN HYVÄÄ

Joonas-kyllin mietteitä preemiolaisia koskettavista asioista ”Kesä – ainahan SE on mielessä.” Goan matkat on syytä unohtaa taas näiltä osin, sillä lämmintä piisaa muutaman kuukauden päästä meillä omastakin takaa. Meille useimmille se kuitenkin tarkoittaa kesätöitä, joten on jälleen aika evästää preemiolaisia SEFEmiehen top-3 -kesätyövinkeillä! 1 – Kylterin työnhaun opas. Tutustu Itellamiehen Ekonomi-lehden joulukuun numeron yhteydessä kotiisi kantamaan kova- ja vihreäkantiseen Kylterin työnhaun oppaaseen 2009. Kirjassa on mielenkiintoisten artikkelien lisäksi työnhaku- ja haastatteluvinkkejä sekä valmiita malleja CV:n ja työhakemuksen kirjoittamiseen – ne saattavat säästää ainakin muutaman desilitran kylmää hikeä. Mikäli oppaasi on jo syystä tai toisesta päätynyt Molok-syväkeräysjärjestelmään, löydät miltei kaiken oppaassa olevan materiaalin ja enemmänkin kylterit.net –sivuston kautta. Mene osoitteeseen kylterit.net ja klikkaa oikealta löytyvää Työnhaun oppaan banneria. Sisään kirjautumisen jälkeen voit selata opasta klikkaamalla oppaan linkkiä vasemmalla. 2 – Työsopimus ja juristipalvelut Ei jos, vaan kun saat työtarjouksen, suosittelen näyttämään työsopimusta SEFEn juristeille ennen puumerkkisi laittamista. En tietenkään tarkoita tällä epäluuloisuutta työnantajaa ja hänen perimmäisiä motiivejaan kohtaan: onhan vain nimittäin aina molemmille osapuolille parempi, että sopimuksen ehdot ovat mahdollisimman selkeästi ja ennen kaikkea lainmukaisesti määritellyt. 3 – IAET-kassa Jäsenyys kassassa on ennen kaikkea vakuutus tulevan varalle, ja kassaan liittyvä työssäoloehto (työssä vähintään 43 viikon verran ja vähintään 18 h/viikko) onkin parasta hoitaa kuntoon jo ennen valmistumista. Suosittelen lämpimästi kassaan liittymistä heti kesätyön työsopimuksen alkaessa, sillä vain kassan jäsenyyden aikana tehdyt viikot lasketaan työssäoloehtoon. IAET-kassan vuosimaksu on 45 euroa. Jäsenyys kannattaa – mikäli itse täyttäisin työssäoloehdon esimerkiksi omalla SEFEn Helsingin talousalueen kesätyöpalkkasuosituksellani (1980 €/kk), saisin työttömyyden iskiessä ansiosidonnaista päivärahaa nettona 47,50 euroa. Peruspäivärahahan on siis 25,63 euroa, joten saisin kassan yhden vuoden vuosimaksun takaisin reippaassa kahdessa päivässä. Rai rai! Työnhakuintoa toivottaa, - Kylli-setä Joonas PS. Kylteripäivät 2009 järjestettiin tänä vuonna Helsingissä tammikuun lopussa ja tapahtuma keräsi varauksetonta kiitosta kaikilta tahoilta. Vinkkinä myös, että virallista kuvamateriaalia on aivan vastikään julkaistu Kylteripäivien nettisivuilla osoitteessa www. kylteripaivat.fi. Kuvat löytyvät Galleria-linkin takaa. Muista valita myös pudotusvalikosta Kylteripäivät 2009. Jäsenmäärään suhteutettuna Preemio oli muuten mukana kaikista suurimmalla osallistujamäärällä – kylli kiittää! Joonas Vartiainen Kylteriyhdyshenkilö – Suomen Ekonomiliitto SEFE Kuopion ja Joensuun yliopistot puh. 040-8286377 joonas.vartiainen@sefe.fi

8

RISKIPREEMIO


Peruspäivärahahan on siis 25,63 euroa, joten saisin kassan yhden vuoden vuosimaksun takaisin reippaassa kahdessa päivässä. Rai rai!”

RISKIPREEMIO

9


VOITTAJAKSI!-SEMINAARI Saapa VOITTAJAKSI ! -seminaarista kiittää yritysvalmentaja Jari Sarasvuota, jääkiekkoilija Sami Kapasta tai KalPan hallituksessa vaikuttavaa Mika Sutista, on varmasti jokainen tapahtumaan osallistunut yhtä mieltä siitä, ettei luentojen skippaaminen kyseisenä päivänä ollut turhaa. Ja niitä, jotka eivät kyenneet paikalle, suosittelen

ristimään sormet ja varpaat ja toivomaan, että mahdollisuus tähän tilaisuuteen toistuu ensi vuonna.KalPa Hockeyn järjestämä Voittajaksi seminaari toi lavalle Suomen kärkipään puhujia sekä kokosi yhteen 500 Kuopion talouselämän vaikuttajaa. Ja toki paikalliselle opiskelijaedustuksellekin oli varattu paikkoja, tosin vain viisi takimmaista riviä…

Valtiovarainministeri

Toimitusjohtaja

JYRKI KATAINEN

JARI SARASVUO Trainers’ House Oy

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen käytti puheenvuoronsa aiheeseen, joka on tällä hetkellä jokaisen huulilla, ajatuksissa tai ainakin kukkarossa. Lama, talouskriisi, finanssikriisi, taantuma. Oli nimitys nykyiselle taloustilanteelle mikä hyvänsä, Katainen uskoo että tilanteesta selvitään lähes kuivin nahoin, kunhan vaan osataan panostaa oikeisiin asioihin. Sen lisäksi, että huonoina aikoina tulisi

keskittyä osaamiseen ja työntekoon panostamiseen, tuo Katainen esille myös vanhan tutun ”Kaveria-ei-jätetä” -ajattelun Hänen mukaansa toisista välittäminen ja vastuunottaminen kaverista voi mahdollistaa suomalaisen ihmeen myös tulevaisuudessa. Ja, jos ei mitään muuta hyvää lamasta keksi, niin ollaan nyt sitten Kataisen tapaan tyytyväisiä, että on se lama siellä Ruotsissakin!

järjestämä a Hockey Oy:n ri lP Ka on ri aa in Voittajaksi Semntasektorille suunnattu seminaa yrityksille ja ku , Helena Åhman Jyrki Katainen, sa ris aa in m se Puhujina Jari Sarasvuo Risto Harisalo ja Kuopion mäisen kerran sim en n tii et st Seminaari järje ssa 26.1. klo 8.30-16 Musiikkikeskukse udenrasvuon kiitollisu n Sa ri Ja a ns ku svuo ut al Kuulemma saan paselle hänen hankittua SaraPlayoff n Ka L: i H m N Sa yn a st ty la yy ve oliput loppuunm seurueelle loist otteluun

tena ja pystyi pitämään joukkueensa tappiottomana useampana valmennusvuotenaan. Sarasvuo vertasi ”maailmanhistorian parhaan valmentajan” valmennusmenetelmiä yritysten johtamisjärjestelmiin ja jokaisen työntekijän työhön. Puheenvuorossaan Sarasvuo kävi läpi peräti 15-osaisen menestyksen pyramidin (Pyramid of Success) ja liitti sen askelmat yritysmaailman toimintoihin. Lieneekö syynä alun virkistävä paikkojen vaihtelu vai Sarasvuon poikkeuksellinen karisma ja esiintymistaidot, vielä kahNo, olipa Sarasvuon tavasta toimia den tunnin jälkeenkin jaksan kuunmitä mieltä tahansa, yleisön hän nella haltioituneena herran esitystä. ainakin onnistui puheenvuoronsa aikana saamaan pauloihinsa. Luen- Ja toivon, ettei kukaan jääkiekosta non aiheeksi Sarasvuo määritteli tai Jari Sarasvuosta vähänkään kiinMaailman luovimman organisaa- nostunut unohda herran päätössanoja tion johtamisjärjestelmän, johon hän seminaarissa hänen vastaanottaesammensi esimerkkejä koripalloval- saan hänelle nimikoidun KalPan pementaja John Woodenilta. Wood- lipaidan: ”Jos KalPa voittaa meenin ansioluettelo valmentajana on staruuden, lupaan esiintyä julkisella vakuuttava: hän johti 1960-1970 paikalla tämä paita päällä mutta luvuilla mitäänsanomattomana alaosattomissa”. Siinä ainakin yksi syy pidetyn joukkueen mestaruuteen kannustaa KalPaa liigamestaruuteen. jopa seitsemänä peräkkäisenä vuoTuskin oli mies ehtinyt lavalle, kun kuului jo käsky: ”Nouskaa ylös ja täyttäkää sali uudelleen alhaalta ylöspäin ja keskeltä reunoille!”. Ei siinä auttanut jupina tai silmien pyörittely, kun Sarasvuo perusteli uudelleenjärjestelyä sillä, että ”jotta voitaisiin muuttaa jotain ajattelussa, täytyy muuttaa vireystilaa”. En tiedä suhtautuivatko kaikki kuulijat tähän taukojumppaan suopeasti, mutta itselleni se ainakin antoi paremman istumapaikan, joten kai sitä pitää olla muutoksen kannalla.

Hallituksen puheenjohtaja

Professori

HELENA ÅHMAN

RISTO HARISALO

Hunting Minds Oy Hunting Minds Oy:n hallituksen puheenjohtaja Helena Åhman puhui kuulijoilleen aiheesta ”Voittajatiimit yrityksen menestyksen lähteenä”. Vastoin yleisiä käyttäytymisetikettejä Åhmanin puheenvuoron aikana sai oikein luvan kanssa sulkea silmät ja ottaa mukavan asennon auditorion penkissä. Toimittaja nukahti. Ei siitä sen enempää.

10

Åhmanin väitöskirja ”Oman mielen johtaminen” käsittelee kutakuinkin samoja aiheita kuin Åhmanin puheenvuoro. Lue se jos aihe kiinnostaa enemmänkin.

RISKIPREEMIO

Toimitus pahoittelee, että hallintotieteen professori Risto Harisalon esityksestä ei saatu kommentteja tähän juttuun. Toimittajan lounastauko venähti ja luennon kuunteleminen vaihtui PESin katseluun Preemion huoneella...


TULEVIA TAPAHTUMIA ke 8.4. P채채si채isnaamiaiset GMss채 to-pe 16.-17.4. VVV-risteily to 23.4. Futisturnaus pe 24.4. Haalarikaste ja baarikierros ke 29.4. Vappusitsit

RISKIPREEMIO

11


Preemio Ry:n 7. Vuosijuhla Vuosi on taas siinä vaiheessa, että on aika potea helvetinmoista krapulaa ja parannella rikkoutuneista laseista tulleita haavoja. Preemio Ry:n seitsemänsiä vuosijuhlia juhlittiin kauniilla Kuopion Klubilla lauantaina 28. helmikuuta 2009. Juhlat alkoivat kutsuvieraiden tervetulomaljoilla cocktailtilaisuudessa, jossa vieraat saivat lahjoa kouluiän saavuttanutta Preemiota. Lahjaksi saatiin ekaluokkalaisen selviytymispakkaus, porilaisista kertova kirja, muita kouluaiheisia tavaroita, kirkasta viinaa, punasta viinaa, lisää viinaa, sekä ehkä perinteisin lahja, eli viinaa. Mihinköhän ne kaikki katosi..? Cocktailtilaisuuden jälkeen oli aika aloittaa itse juhlat. Juhlan juonsi sujuvasti käyntiin Preemio Ry:n hallituksen päätoimittaja Meeri Liikanen, jolla 12

RISKIPREEMIO

kokemusta hommasta on jo viime vuodelta vuosijuhlavastaavana. Preemion puheenjohtajan Netta Hjelmin puheesta oli hyvä aloittaa illan ohjelma. Ruuat Kuopion Klubilla olivat aivan mahtavan fantastisia! Alkuruuaksi tarjoiltiin Salaatti Skopeleff, joka sisälsi muun muassa kylmäsavulohta ja katkarapusalaattia. Maistuvan alkuruuan aikana oli myös aika ottaa ensimmäiset tiukat ryypyt, mikä huomattavasti lisäsi puheensorinaa pöydissä. Kun alkuruuat oli saatu alas, niin juhlapuhujana toiminut Kuopion Yrittäjien puheenjohtaja Mika Kolehmainen sai puheenvuoron. Pääruokana oli Chateaubriand a la Maitre d’hotel; häränsisäfileepihvi, jonka päällä persiljavoita, kastikkeena punaviinikastike ja lisäkkeenä fondantperunaa. Mm-mm-mmm. Voiko enempää enää

toivoa? Viinilasien ja pääruuan jälkeen oli aika pitää ensimmäinen tauko, joka suurimmilta osin kului baaritiskin äärellä, tai vessassa konferenssipulloja tyhjentäessä. Tauon jälkeen julkistettiin Vuoden Luennoitsija 2008 – äänestyksen voittaja, jonka voitti johtamisen professori Saija Katila. Hän otti juhlayleisön haltuun pienen puheen merkeissä. Puheesta siirryttiin lennossa seuraavaan – oli aika puhua Naiselle. Puheen pidin minä, Preemio Ry:n hallituksen tapahtumaja vuosijuhlavastaava Jussi Hyvätti. Puhe kokonaisuudessaan jäljempänä. Imelistä tunnelmista oli vain luonnollista siirtyä jälkiruuan pariin; mansikkateriiniä ja valkosuklaabavaroisea rosmariinikerman ja punaviinisiirapin kera, sekä kahvia liköörin tai konjakin kanssa.


Jälkiruuan jälkeen alkoivat kauan odotetut tanssit, jotka johdattivat vieraat tanssitunnelmaan Cicapon voimalla. Tanssin sujuvuudesta pitivät huolen aiemmin pidetyt tanssiharjoitukset, mikä näkyikin loistavissa tanssikuvioissa. Mahtavan duon lopetettua soittonsa, oli aika siirtyä jatkoille vievään bussiin. Jatkot pidettiin Tiukanlinnassa, jossa tarjottiin vieraille virkistävää juomaa ja pientä suolaista yöpalaa. Yritin kysellä kavereilta millaista jatkoilla oli, mutta kaikilla oli siellä niin mukavaa, etteivät muistaneet juuri mitään. Jotkut pitivät jatkoista niin paljon, että linnoittautuivat vessaan

lukkojen taakse koko illaksi, ihan melkein aamuun saakka. Jatkojen ja jatkojenjatkojen jälkeen oli vuorossa perinteinen silliaamiainen. Silliaamiainen oli tunnelmallisessa ravintola Glorian kellarissa, jossa jokainen sai nuolla haavojaan suht rauhassa. Sillisteemana oli Mexico, joten aamupalana oli tarjolla jalopenoja, sekä muuta teemaan sopivaa, nachoista pepperoneihin. Sillismusiikista vastasi loistava Guillermo Sanchez con los amigos, joka villitsi yleisönsä vanhojen ja uudempien hittien avulla, sekä tietenkin mahtavalla, lähes ylitsevuotavalla lavakarismallaan.

Kovakuntoisimmat juhlijat jatkoivat juhlintaa vielä iltaan asti, heikoimmat putosivat jo ennen silliksiä. Joillakin oli niin hauskaa, että järjestyksenvalvojan oli pakko poistaa heidät ravintolasta jo ennen kuin juhlat vaihtuivat jatkoiksi. Haluan kiittää kaikkia, jotka osallistuivat vuosijuhlille; vieraita, sekä loistavaa (ja vapaaehtoista) henkilökuntaa jatkoilla! Suuri kiitos myös muulle hallitukselle tuesta ja empatiasta. Kiitos.

Jussi Hyvätti RISKIPREEMIO

13


Puhe Naiselle Söpö, kaunis, lumoava, ihana, rut- lanteessa mies ei voi kuin hävitä; pitää istettava – kaikki varmaan jo arvaa vain valita kumpi: ylpeys vai Nainen. kenestä puhun. Itsestäni. Mutta nyt Mutta onko ylpeyden menettäminasiaan. Tämä puhe en miehelle parempi on siis maailman vaihtoehto kuin Naisen NAINEN, kauneimmalle, menettäminen? TarvitOLET KAUNIS. ihanimmalle olenseeko mies enemmän JOS SINUA EI OLISI, nolle, Naiselle! Naista kuin Nainen EI OLISI MITÄÄN. miestä? Tutkimusten Haluaisin heti mukaan hyvin palkaalkuun kiittää Teitä Naisia siitä, että tun ansiotyötä tekevän, naimattoman olette olemassa. Ilman Teitä, kuka Naisen henkinen ja fyysinen terveylohduttaisi, kun jotain sattuu; kuka dentila on puolta parempi kuin samuistuttaisi, kun jotain unohtuu; manikäisen kotirouvan, ja sinkkumikuka huolehtisi, kun olen kipeänä; ehet tekevät kaksi kertaa niin paljon kuka siivoaisi, kuka pesisi pyykit? itsemurhia, kuin parisuhteessa olevat. Haluaisin myös kiittää siitä, että olette Eli ei jää varmasti epäselväksi kenelsaaneet sanan kaunis merkityksen niin lekään kumpi tarvitsee kumpaa. Anna kauniiksi kuin se on. Nainen, olet kau- siis periksi, mies! nis. Jos Sinua ei olisi, ei olisi mitään. Ehkä totuudenmukaisimman kuvan Mutta vaikka olisit kuinka kaunis, Naisesta ja Naisena elämisestä antavat Nainen, on ajatustesi perässä yleensä – mitkäs muutkaan - kuin naistenlehmahdoton pysyä. Teet helpon elämän det. Nämä lähes absoluuttisia totuukvaikeaksi ja monimutkaiseksi meille sia laukovat jumalalliset lehdet, ovat yksinkertaisille miehille. Nina Mikkosen paljon muutakin kuin pelkkiä juoruja, mietteitä mukaillen; Nainen on aina testejä ja hyödyllisiä vinkkejä sänkyyn. oikeassa. Mutta jos Nainen on kaike- En nyt vain keksi mitä. Mutta odotan sta huolimatta sittenkin väärässä, on innolla, kun Cosmopolitanin elämänmies enemmän väärässä. Jos mies ei ohjeita noudattavat Naiset saavuttava ymmärrä jättää asiaa siihen, seuraa niin sanotun mammaiän. Jos annettuja väistämättä konfliktitilanne. Tässä ti- ohjeita on noudatettu, niin 70 vuo-

14

RISKIPREEMIO

tiaalla Naisella on sileä, hehkeä iho, joka kimaltelee kuun valossa, ja on pehmeä kuin ruusun terälehti sateen jälkeen, mutta välteltyään aurinkoa kellarissa ryppyjen pelossa, on hän sokea, ja jatkuvan dieetin seurauksena hän painaa n. 3 kg. Älkää ottako mallia lehdistä, vaan eläkää omaa elämäänne. Olette kauniita juuri sellaisena kuin olette. Minulle Nainen merkitsee enemmän, kuin olen varmastikaan antanut ymmärtää. Naiset saavat tunteet pintaan, niin hyvässä kuin pahassakin. Naiset ovat syy, minkä vuoksi elää. Nainen on muusa, joka olemassaolollaan nostaa minut aamulla ylös sängystä. En viitsi enempää häiritä iltaanne, joten päätän puheeni lainaukseen Suomen tunnetuimmalta naistenmieheltä, Kotiteollisuus-yhtyeen keulahahmolta Jouni Hynyseltä. Hän on kiteyttänyt koko käsityksensä Naisista muutamaan lauseeseen: ”On ne aika epeleitä ne naiset. Mutta onneksi niillä on aina hyvät tissit ja perse. Naamalla ja älykkyydellä ei nyt ole niin väliä. Turhaa hifistelyä.”

Jussi Hyvätti


RISKIPREEMIO

15


Ahneus,

himo, mässäily,

Savon Sanomat

Lööppi kirkuu: Ikea tulee Kuopioon! Savon koulut hiljenevät! Kaksi kuoli palossa Rantasalmella! Kangasniemelle tippui meteoriitti! Wincapitan savolaisepäiltyjä pidätettiin! KalPa-huuma kasvaa! Kyllä: näyttää täällä aina jotain tapahtuvan. Kuka vielä väittää, ettei Kehä kolmosen ulkopuolella ole elämää? Ja Savon Sanomat on herkästi kiinni siinä elämässä, piehtaroi uutisten kimpussa. Usein ehtii miettiä, mitä tapahtuu seuraavaksi. Lehti tempaisi ja muuttui helmikuussa ulkoasultaan. Uudistuksen tyyliin tottumattomat tiukkasivat, miksi lehdessä on isommat kuvat ja vähemmän tekstiä. Laiskat toimittajanplantut vain lonkkaa vetävät ja kuvia venyttelevät. Hävyttömät. Paljastus: tarkoitus on vastata nykymedian haasteisiin ja antaa lukijalle helpommin nieltävä paketti. Jutut ovat ehkä lyhentyneet, mutta asiasisällöt terhakoituneet. Vaatii taitoa saada sama asiamäärä vähempään tekstitilaan. Kuvat ovat tarkkaan mietittyjä ja niihin liittyy oivallus: kaikkea ei tekstin tarvitse kertoa, kun kuva puhuu puolestaan. Lisäksi napakka tekstipulla on helpompi huitaista aamukahvin lomassa kuin tankata massiivisia jaaritteluja, joiden ydin hahmottuu vasta jutun lopussa. Savon Sanomat himoitsee uutisia, ilmiöitä ja elämää - aivan kuten opiskelijatkin. Ahnehdimme totuutta. Teemme maakunnan asioiden parantamisen eteen töitä, jotta lukijamme voisivat mässäillä maan siteeratuimpien lehtien jutuilla - ja paremmalla elämällä. Kauppatieteellisen säilyttämiseen Kuopiossa otimme kantaa pääkirjoituksissa ja pidimme aihetta pinnalla uutissivuilla. Kallan siltojen korjaamisesta huomauttelimme aktiivisesti säännöllisin väliajoin. Halusimme tuuppia hammaslääketieteellistä Kuopioon päin, ja Lääkelaitoksen alueellistamispäätös oli meillekin työvoitto. Meidät löytää niin Suonenjoen mansikkakarnevaaleilta, koulusurmapaikoilta kuin maakunnan päättäjien pöytäkirjojen äärestä. Olemme myös paikalla kun Itä-Suomen yliopisto avaa ovensa ja kun Ikea ja Ideapark nousevat antamaan alueelle työpaikkoja. Lukijoiden etu on lehdenkin etu. Mutta kukaan ei tyydy pelkkiin juttuihin. Lehti on herkullisempi viestintäväline. Onhan se tiedettävä, missä ovat parhaat tarjoukset, mistä löytyisi kunnon tietokoneenkorjaaja, mistä saisi asunnon ja minne mennä vapaa-ajalla. Ilmoituksia tarvitaan. Ilmoitusammattilaisia tarvitaan vielä enemmän. Noin puolet lehden työntekijöistä häärii ilmoitusten, myynnin ja markkinoinnin puolella. Esimerkiksi teemaliitteitä mietittäessä on huomioitava, mikä kiinnostaisi mainostajia? Mikä mainostaja kiinnostuisi teemasta? Pelkällä savolla ei pärjää, kun ketjuuntuneiden yritysten ulkomaalaiset mediamyyjät ottavat maailmalta yhteyttä suoraan lehteen. Ilmoitusta valmistettaessa laitetaan mielikuvitus ja luovuus liikkeelle. Tiukka bisnes rakastaa oivaltavaa ilmoitusmyyjää. Rinnakkain tulee tulosta. Vaikka olemme tiukasti kiinni niin valtakunnan kuin alueen ykkösuutisissa, puheenaiheissa ja ilmoittelussa, emme unohda juuriamme. Vai mitä sanoo lööppi: Liisa käy yläkoulua TRAKTORILLA. Niin. Eipä kävisi päinsä Kehä kolmosen sisällä. Ähäkutti. Ps. Opiskelijat ovat meille tärkeitä. Joten kaikki ajatukset, ideat, juttuvinkit ja palautteet, joita mielessäsi pyörii, auttaisivat meitä tekemään sinulle entistä parempaa lehteä. Joten älä aristele, vaan ota yhteyttä tai tule käymään!

16

RISKIPREEMIO

Kristiina Poutiainen Uutispäällikkö, Savon Sanomat


Sittenpä tiedät. Älä hukkaa aikaasi tiedon etsintään. Savon Sanomista löydät päivän puheenaiheet helposti ja luotettavasti: • päivittäiset uutiset tarkasti taustoittaen - takuulla hyötyä opiskeluusi • paikkakunnan parhaat tarjoukset - säästät sievoisen summan rahaa • mielenkiintoisimmat tapahtumat vapaa-aikaasi

Opiskelijakestotilaus vain

Uudistunut, raikas, monipuolinen!

0,40 €/päivä

• TILAA INTERNETISSÄ www.savonsanomat.fi/ opiskelijatilaus • SOITA PALVELUNUMEROOMME (017) 303 500 Ma-pe 8-16. • TULE KÄYMÄÄN Asiakaspalvelussamme Aapelissa Kuopiossa, Iisalmessa, Pieksämäellä tai Varkaudessa.

RISKIPREEMIO www.savonsanomat.fi/opiskelijatilaus

17


ON SIIS KEVÄT! 1. Peräänajot lisääntyvät kaupunkialueella ensimmäisten minihameiden ilmestyessä katukuvaan. 2. Luennoilla on yhä enemmän tyhjiä paikkoja, kun kevätaurinko ja terassit ovat alkaneet tuntua houkuttelevammilta ajanviettopaikoilta. 3. Koiran p*ska ja muut lumen alla muhineet jätökset tuovat ilmaan keväälle ominaisen lemun. Nauti hajusta. Kaupunkialueella se on ainoa kevään tuoksu. 4. Valkea lumi on muuttunut ruskeanharmaaksi loskaksi, mistä syystä Kuopaksen pyykkivuorolistat ovat täynnä kevätpyykkääjien varauksia. 5. ”Ihanaa, aurinko paistaa!”- tai ”Voi hitto ku sai taas rämpii loskassa kouluun!” – tyyppinen lätinä. Small talk on ihanan helppoa keväisin. 6. Maha ja p*rse tuntuu näyttävän valtavalta kaikessa, ja bikinien sovittelua ei uskalla edes harkita. No worries! Rantakuntoon ehtii vielä tänäkin keväänä. 7. Kaikki keskustelut kääntyvät mitä kummallisimpien aasinsiltojen kautta (tai jopa ilman niitä) SM-liigaan. Viimeinen tiukka rutistus, ja mistäs sitten puhutaan? 8. Ne, jotka eivät Kuopiossa pyöräile ympäri vuoden, kaivavat pyöränsä varastoista viimeistään nyt. Keväthuumoksessa kaahaavan pyöräilijän alle voi jäädä lähes missä vain. Heads up! 9. Kadunvarsimainoksiin vaihdetaan uudet julisteet mainostamaan kevään uusia siiderimakuja. Ihanan makeaa ja kevyttä, kesäisen raikasta. Ihanan cha chaa!

18

RISKIPREEMIO


DRINKKEJÄ JA DESIGNIA Kylteripäivät 2009

Kylteripäivät Helsingissä. Tammikuun viimeisenä torstaina linja-auto puolillaan kuopiolaisia kyltereitä lähti matkaan kohti Helsinkiä. Ensin oli kuitenkin käytävä Jyväskylän kautta täyttämässä loputkin autosta pörssiläisillä. Helsingissä tarkoitus oli osallistua Kylteripäiville, Suomen Ekonomiliitto SEFE ry:n vuosittain kaikille Suomen kauppatieteilijöille järjestettävälle asiantuntija- ja viihdetapahtumalle. Tapahtumaan ilmoittautuminen alkoi kello 11 Kaapelitehtaalla. Päivän aikana kylterit kuulivat asiantuntijapuheenvuoroja Vertti Kiveltä joka on yksi Suomen johtavista sisustusarkkitehdeista, Artekin toimitusjohtajana toimivalta Mirkku Kullbergiltä, Hartwallin toimitusjohtaja Yrjö Närhiseltä, vahinkovakuutusyhtiö Ifin Minna Mikkaselta sekä Suomen Hiltin toimitusjohtaja Timo Tiaiselta.

Kylteripäiviä vietettiin 29.-30.1. Helsingissä. Tänä vuonna teemana perinteikkäässä kyltereille järjestetyssä seminaarissa oli suomalainen design. Hallitus lähti matkaan Sefe-päivän merkeissä jo edellisenä päivänä tapaamaan muita hallituksia ja saamaan vinkkejä tulevan vuoden hallitustyöhön.

Verkostoitumista kokkareitten merkeissä. Iltapäivillä kyltereillä oli vielä loistava mahdollisuus tutustua useiden yritysten työmahdollisuuksiin rekrytointitapahtuman ja cocktailtilaisuuden yhteydessä. Tämän jälkeen noin kello 17 Kaapelitehtaalta lähti bussikuljetus kohti majapaikkana toimivaa Omenahotellia jossa alkoi valmistautuminen illallisbuffettia varten. Juhlahumua Helsingin yössä. Hieman ennen kello kahdeksaa Kaapelitehtaalle saapui Omenahotellilta bussikyydityksillä joukko kyltereitä puvuissa ja pikkumustissa. Illallisbuffetissa oli tarjolla erinomaisen ruuan lisäksi myös lauluesitys Kauppakorkeakoulun Ylioppilaskunnan Laulajilta. Ruokailun jälkeen noin kello 23 linja-autot tulivat jälleen siirtämään nyt jo hieman äänekästä kylterilaumaa Kaapelitehtaalta keskustaan yökerho Luxiin jossa osa kyltereistä juhli pilkkuun asti toisten siirtyessä vähitellen illan kuluessa hotellille nukkumaan ja valmistautumaan seuraavana aamuna paikassa X pidettävään sillikseen. Tsillailua silliksellä. Seuraavana aamuna hiukan ennen puoltapäivää joukko haalariasuisia kyltereitä lähti Omenahotellilta kohti sillistä joka pidettiin yökerho Freda 51:ssä. Silleksellä tunnelma oli katossa jo alusta asti ja tanssilattia täyttyi mukavasti. Varsinainen fiiliksennostattaja silliksellä oli kuitenkin Kalle Päätalo –yhtye jonka soittaessa ei kyltereissä juurikaan edellisillan juhlimisen merkkejä näkynyt. Tunnelmaa linja-autossa. Kaikki bileet kuitenkin loppuvat joskus ja perjantai-iltana hiukan kello neljän jälkeen bussillinen väsyneitä preemiolaisia ja pörssiläisiä lähti Helsingistä kohti Jyväskylää johon enemmistö matkustajista jätettiin pienen kuopiolaisporukan vielä jatkaessa pari tuntia matkaansa. Jos et tänä vuonna ”kypälle” ehtinyt niin kirjoittaja suosittelee ehdottomasti kokemaan tämän Suomen kylterit kokoavan tapahtuman ensi vuonna.

Jere Lahti RISKIPREEMIO

19


Tää on kolumni turkulaiselt. Ei sunkaa viralline, mut torelline Mult pyyrettii tämmöst ku kolumni nkirjottamist meijä ikiomaa Preemion lehtee, Riskipreemiossee. Mä ole kerra aikasemmi kirjottanu tänne jutun turunkiälel ja se oli niim pal kauhia suksee, et mua oikke pyyrettii viarailevaks kolumnistiks koko täks vuareks. Eli täs ois nyssit maailma ensmäne turunkiäline kolumni kuapiolaises opiskelijajulkasus, joka saa si jatkoo tosa ens numeros. Tervetuloo riamukkaase seuraa lukemaa alkuperäst suamenkiält. Tän kolumnisarja irea ei ol olla mikkä kauhee informatiivine, vaa enemmänki niinku simmotti ajatustejuaksuu liittye johonki kauhian ajankohtasse ja tärkiää asiaa. Ei tartte kiittää. Täs ois vissii sit ireana, et mää, yks Preemio lukusist turkulaisist kertoisi jotta niim pal kauhia näppärii tarioi ja elämäohjei teijä kaikkie ulkomaalaste iloks. Täs iha ensmäses numeros mää hiuka kerro jotta tärkei jutui simmosest tiatokonepelist ku proopilkki. Sii istuta kompuutteri ääres ja käsi käy kauheesti. Nyjjoku varmaa ajattele jotta kauhia rivoo, mut ei se oo mittä sellasta. Siin oikeest pilkitää. Se miks mää valitti tähän ekaa juttuu proopilki, ni mää ku vunteerasi et ku meijä siin kampuksen keskel on se simmone rapakko ku savilahti. Se on iha aikuiste oikeesti siin pelis yks kalapaikoist. Savilahrest saa kauhian pal isoi lahnoi, etenki siält toispuoalt lammikko, mis joku oja laskee siihe lammikko. Kaikil tarkennukseks, et se oja ei ol meiti niimpal kauhian nätti Aurajoki, vaan joku hiuka viäl kurasempi vesiväylä. Mää en ossaa muuta oikeen sanoo siit rapakost ku et kannattaa koitta niit lahnoi, vaik ei niit oikke voikka syärä, ku ne o virtuaalissi. Se siit pelist ja ny jääkiekko. Meil Turus saatii nährä tänä kevään muutama vuare tauo jälkke, et meiti oma poja pelasiva piäne hetke oikke hokii. Vähä saatii maistella hunajaaki, mut niinku vanhoil ja viisail ol tapan sanno, ni ei makiaa mahan täyrelt. Koht alkaaki si meiti turkulaiste toise ylpeyre, potkupallo tepsin seuraamine. Mää ole kovi vakuuttunu, et saaraa ainaki mestaruus Turkkusse, ellei hiukan enemmänki. Pojat tahtoo sitä makiata lissää! Ulkomailt. Tääl Savos eletää kovi harvinaist aikaa. Kalpa pleijareis. Jotku kaikke kovimma kalpalaise ova jo puhunee nii sanotu ”pojan” tuamisest Kuapioo. Nii, oisha se kova temppu. Onha siit jo kahreksantoist vuatta ku Kalpa viimeks vinaalis oli. Sillo sil ei vaa ollu mittä mahrollisuut, ku oli meiti Tepsi vastas. ”Poju” jäi sit tiätty Turkkusse, kolmat vuatta peräjälkee, ja toril taas tavattii. Sama juttu se tol Kalpa veriviholisel Jypil o. Pelasiva viimeks tasa kakskyt vuatta si vinaaleis, meijä tepsii vastaa ja poika jäi tiätty Turkkusse. Sitä se Jypi valmentaja jotta jupisiki, et aikova ”palauttaa Jyväskylän jääkiako uskottavuure”. Kummotti se oikke palautetaa, ku eihä oikke koskaa oo uskottavaa ollukkaa? No, jää nähtäväks kuin käy. Se o jo varma et poja ulkomaanmatka jatkuu viäl ainaki yhre vuare, mut kai se routa possun kotti tua sittaas koht. Tähä mää lopeta mun ensmäse kolumni. Ei mittä korupuheit, pelkkä turunkiält. Ens numeros mä höpötä varmaa jottai tost tyäväe juhlast, mikä häämöttääki jo. Ja tiätty kesäst, joka taita jo tual Turkkuses ollakki. Terve sivvaa! -Veijo

20

RISKIPREEMIO


a i s i m u l u u k n Laitokse Kauppatieteiden laitos syksyllä 2009 Itä-Suomen yliopiston kauppatieteiden laitoksen uuden opetussuunnitelman lopullinen versio valmistuu lähiviikkoina. Kuopion kampuksella tämä tarkoittaa sitä, että syksyllä aloittavat uudet opiskelijat valitsevat aikaan kahden teema-alueen välillä nykyisten pääaineiden sijaan. Teema-alueiden nimikkeet ovat Innovaatiojohtaminen sekä Taloushallinto ja rahoitus. Myös nykyisten koulutusohjelmien opiskelijoilla on mahdollisuus siirtyä uuteen tutkintorakenteeseen niin halutessaan. Nykyisissä pääaineissa on kuitenkin mahdollista jatkaa opintoja vielä seuraavat seitsemän vuotta. Mahdolliseen siirtymiseen liittyvistä menettelyistä tiedotetaan syksyn aikana. Muutenkin uuden, ensi syksynä toimintaansa käynnistävän kahden kampuksen laitoksen toiminnan valmistelu on jo pitkällä. Opiskelijoiden näkökulmasta muutokset jokapäiväisessä toiminnassa ovat kuitenkin pieniä. Suurin ero nykyiseen lienee se, että sivuainevalikoima kasvaa, kun myös Joensuun kampuksella tarjottavat sivuainekokonaisuudet ovat entistä helpommin tarjolla myös Kuopion kampuksen opiskelijoille. Kesätentit Kesän lähestyessä kovaa vauhtia on jälleen syytä muistuttaa, että kesätenttiin ilmoittautuminen poikkeaa yleisestä tentti-ilmoittautumiskäytännöstä. Kesätenttiin ilmoittaudutaan tenttikuorella, joka palautetaan laitokselle 31.5.2009 mennessä. Vaihtoon lukuvuonna 2009/2010 Vaikka varsinainen hakuaika onkin jo päättynyt, hajapaikkoja ensi lukuvuoden vaihtoyliopistoihin on vielä tarjolla. Jos vielä mietit vaihtoon lähtemistä, toimi nopeasti ja käytä tilaisuutesi kansainvälistymiseen. Kauppatieteiden laitoksen henkilökunta toivottaa kaikille hyvää kevään jatkoa! Terveisin Mervi Niskanen Professori, Pk-yritysten taloushallinto ja rahoitus

RISKIPREEMIO

21


22

RISKIPREEMIO VASTAUKSET: 1) VR 2) t채-Suomen yliopisto 3) Ponsse 4) Fazer 5) S-ryhm채 6) Securitas 7) Savon Voima 8) Nokia 9) Fortum 10) Sefe

7)

8)

4) 1)

9) 5)

10) 6)

2)

3)

S I H U U Tunnista logot P


N]Y^hi~e^hiZZi_V VjiV]^^g^_jjhidcajd#

=nk~# ?Vcni`d]iVaV^hZc]Zaeed_ZceVc``^" _VkV`jjijheVakZaj_ZceVg^^c/de#Ã$cjdgZi

Olemme nähneet paljon vaivaa sen eteen, että asiakkaamme voisivat nähdä mahdollisimman vähän vaivaa. Siinä on mielestämme palvelun ja palvelemisen ydin. Jos haluat hoitaa pankki- ja vakuutusasiasi helposti yhdessä paikassa, käy osoitteessa op.fi/nuoret katsomassa, mitä etuja tarjoamme 18-25 -vuotiaille asiakkaillemme.

RISKIPREEMIO

23


Riskipreemio 1/2009  

Riskipreemio 1/2009

Advertisement