Page 1

RISKIPREEMIO


Pääkirjoitus Syksy on polkaistu käyntiin ja on ollut ilo katsoa teitä, Preemion superveljiä/siskoja syksyn koitoksissa. Fuksit näyttävät löytäneen oman ”samanhenkisen” porukkansa itselleen ja Preemion ilonen joukko näyttää jälleen suuremmalta, ainakin yöelämässä ;) Preemiolaisena on se hieno tunne verrattuna muihin ainejärjestöihin, että täällä saa kävellä käsi pystyssä ympäri kaupunkia, kun joka kulmalla on joku Preemiolainen äänessä. Syksyssä oma henkilökohtainen suosikkitapahtuma on kylterifutis, joka pelataan tänä vuonna Kuopiossa. Korkit siis kiinni ja stepperit esiin, nyt ei hävitä! Lehdessä Kaisu kertoo lähemmin menneistä ja tulevista tapahtumista. Lisäksi palaamme takaisin muistelemaan viime vappuviikkoa ja lehden lopussa selviää, mitä kaikkea siellä sitseille oikein tarjottiin. Kimmo ”Kipi” Koski lähettelee terveisiä etelästä, elokuun MKPR-lentopalloturnaukseen liittyen. Nyt mä tempasen yhen kylmän Koffin ja sanon Konalle et sauna päälle!

Mieluiten ihan miten vaan...

Sami Ivaska Päätoimittaja

Sisällys ~

4

~

~

5

~

~

9

~

Puheenjohtajan huutelut Optimin terveiset ~

MKPR 13

~

~

17

~

~

20

~

~

23

~

~

26

~

Syksyn tapahtumat KTM IT-palveluihin? Kyllin hyvää Vappuviikko Riskiryhmä testaa

Riskipreemio Päätoimittaja Sami Ivaska Muu toimitus Lauri Jukarainen Katariina Rissanen Kimmo Koski Jenna Toivanen Petri Makkonen Ville Räsänen Kansi Lauri Jukarainen Taitto Sami Ivaska Lehden paino Offsetpaino L. Tuovinen Ky Painon määrä 75 Julkaisija Preemio ry, PL 1627 70211 Kuopio


Puheenjohtajan tervehdys Katsaus tulevaan Tätä vuotta on enää vähän vaille kolme kuukautta jäljellä. Vuosi on siis edennyt jo lokakuuhun asti ja Preemion syksy, niin kuin koko vuosikin, on ollut paljon tapahtumia ja toimintaa täynnä. Preemion hallitus on myös tehnyt nyt vajaan vuoden ajan ahkerasti töitä jäsenistön eteen ja suurin osa nykyisestä hallituksesta jääkin ansaitulle ”eläkkeelle” vuoden vaihteessa. Kuten jo mainitsin, on vuotta vielä noin neljännes jäljellä. Nämä tulevat kuukaudet sisältävät paljon tehtävää ja tapahtumia, kuten Kuopion Haalaribileet, yritysvierailuja, excursion, Kylterifutiksen, sitsejä ja Preemion pikkujoulut. Näiden kaiken ohella huomiota kiinnitetään tulevaan ja tällä hetkellä työn alla onkin toimintasuunnitelman ja talousarvion laatimista vuodelle 2013. Ne tulevat ohjaamaan ja opastamaan tulevaa hallitusta ensi vuoden toimissaan. Jätin mainitsematta aiemmin luettelemistani tapahtumista yhden oleellisen, Preemion syyskokouksen, joka pidetään marraskuussa. Se on syksyn tapahtumista varmasti tärkein Preemion kannalta, koska siellähän muun muassa valitaan Preemion hallitus 2013. Uuden puheenjohtajan lisäksi yhdeksän muuta preemiolaista tulevat olemaan ensi vuonna ratkaisevassa roolissa siinä, millainen yhteisö Preemio tulevaisuudessa on. Toivon, että tulevaan hallitukseen hakee ja tulee valituksi aikaansaavia, osaavia ja hallitustyöskentelylle omistautuvia henkilöitä. Sitoutumalla koko vuodeksi ja tehtävät hoitamalla Preemion toiminta kehittyy parhaiten ja samalla itsestään saa kaikista eniten irti. Vaikka et sattuisi syystä tai toisesta ensi vuottasi Preemion hallituksen jäsenenä viettämään, niin toimintaan on mahdollista osallistua toimikuntien kautta. Tarkoituksena onki n, että toimikuntien määrää tullaan kasvattamaan nykyisestä, ja niiden toimintaa pyritään sekä tehostamaan että organisoimaan entistä paremmin. Uskoisinkin monen löytävän tätä kautta itseään kiinnostavan tavan antaa panoksensa yhteisömme toiminnan kehittämiseksi. Preemiossa on toki myös suuri joukko ihmisiä, jotka eivät koskaan tule olemaan hallituksen tai minkään toimikunnan toiminnassa mukana. Silti jokaisen panos esimerkiksi tapahtumien järjestämisessä on tärkeä, sillä tekijöitä ei ole koskaan liikaa. Olit sitten fuksi tai seitsemättä vuotta kauppatieteitä opiskeleva vanha konna, niin osaamisestasi on varmasti hyötyä.

Näillä eväillä voi hyvinkin olettaa, että myös jatkossa Preemio tulee kasvamaan ja kehittymään. Olemme onnistuneet luomaan jo nyt paljon, vaikka Preemiolla on ikää vasta 11 vuotta. Omaamme erinomaiset pääyhteistyökumppanit ja sidosryhmät, talous on vakaalla pohjalla ja jäsentyytyväisyys on hyvällä tasolla. Tästä on hyvä jatkaa ja pyrkiä vielä parempaan. Ja se onnistuu parhaiten yhdessä. Tai kuten jotkut tapaavat sanoa – keskenään!

Lauri Jukarainen Puheenjohtaja


Syksy on TOIVON aikaa Syksy on kylteriopiskelijalle ehkä sitä kaikkein parasta aikaa. Koulun alkaminen, uudet fuksit, luennot, kylteriyhteisö ja kaikenlaiset tapahtumat antavat kylterin kalenterille täytettä riittämiin. Myös opiskelumotivaatiota ei tarvitse näin lukukauden alkuun vielä hirveästi hakea! Optimin syksy kulminoituu lokakuun lopusta aina marraskuun loppuun. 24.-25.10. Nesu-Optimi ja Nesu-Preemio järjestävät yhteistyössä nesusitsit peräkkäisinä päivinä. Kuopio aloittaa keskiviikkona 24.10. ja Joensuun vuoro tulee heti perässä, torstaina 25.10. Tällaista konseptia kokeiltiin ensimmäistä kertaa puolitoista vuotta sitten ja kokeilu oli toimiva. Yhteinen Nesusitsi-rundi saa opiskelijoita myös muualta Suomesta kiinnostumaan tulemisesta ItäSuomeen. Toivottavasti näemme sekä optimilaisia että preemiolaisia sankoin joukoin niin Kuopiossa kuin Joensuussakin. Optimin suurin tapahtuma syksyllä 2012 tulee olemaan yritysmessumme teemalla Yrittäjyys elämäntapana. Messuista on tulossa Optimin historian suurimmat ja olemme saaneet paikalle kovan luokan puhujia. Tapahtumamme pääpuhuja on Masku-ketjun sekä Ideaparkin perustaja ja suurin omistaja Toivo Sukari, joka on varmasti kaikkien tuntema värikäs mediapersoona. Uskon, että juuri ”Topi” on oikea henkilö kertomaan yrittäjyydestä ja siitä uskosta ja halusta, mitä siihen hommaan vaaditaan. Topin yrittäjyys on lähtenyt hänen hankkimastaan sadasta siasta, joten hän on elävä esimerkki siitä, että menestykseen ei tarvita valtavaa pääomaa. Toisena puhujana messuillamme on MadventuToisena puhujana messuillamme on Madventuresin Riku Rantala. Rantala on ehkä maailmalla jopa paremmin tunnettu kuin Suomessa ja on tullut julkisuuteen yhdessä Tuomas ”Tunna” Milonoffin kanssa sellaisella yrityskonseptilla, josta ehkä tyyliin kaikki ovat kateellisia. He ovat kääntäneet intohimonsa bisnekseksi ja Rantala osaakin kertoa miten ehkä hulluistakin yritysideoista voi saada toimivan konseptin. Kolmas ja viimeinen puhuja messuillamme on Pohjois-Karjalan Kauppakamarin tuore toimitusjohtaja Anne Vänskä. Vänskä tuo keskusteluun sopivasti pohjoiskarjalaisen liikekentän mukaan ja osaa varmasti kertoa mitä yrittämiseen vaaditaan juuri Pohjois-Karjalassa. Vänskällä on myös laaja kansainvälinen kokemus, josta on varmasti hyötyä asiassa kuin asiassa.


Lisäksi messuillamme tulee olemaan sekä pohjoiskarjalaisia, kansallisia että kansainvälisiä yrityksiä kertomasta toiminnastaan ja mahdollisuuksistaan työuraa aloittavalle opiskelijalle. Päivän huipentaa illalla pidettävät Hope-bileet, jonka tuotto lahjoitetaan Hope Yhdessä ja Yhteisesti ry:lle, joka auttaa Suomen vähävaraisia ja kaltoinkohdeltuja lapsia. Luvassa siis loistava tapahtuma ja sekä minä että Optimi odotamme innolla marraskuun 6. päivää! Marraskuun 22.-26.11. Optimi lähtee yhdessä Pörssi ry:n kanssa excursiolle Latvian pääkaupunkiin Riikaan. Luvassa on tutustumista paikalliseen liikeelämään yhdessä vanhan optimilaisemme, Optimi ry:n historian ensimmäisen puheenjohtajan, Henrik Härkösen kanssa. Härkönen toimii Latvian Prisman tavaratalojohtajana ja hänellä on laaja kokemus juuri Latviasta ja Riiasta, joten hän on eittämättä paras mahdollinen matkaopas reissullemme. Luvassa on myös tietenkin tutustumista paikalliseen yöelämään, joka ei tule jättämään ketään kylmäksi! Tahdon vielä lopuksi toivottaa tervetulleeksi myös Teidät, Preemion uudet fuksit. Olemme kaikki yhtä ja samaa Itä-Suomen yliopistoa, joten kannustan teitä vierailemaan meidänkin kampuksellamme täällä Joensuussa. Teemme monessa asiassa yhteistyötä ja vaikka olemmekin vasta hyvin nuori fuusioitunut yliopisto ja tiimipeli etsii vielä muotoaan – tulette huomaamaan,että kaksin on kivempaa kuin yksin! Hyvää syksyä Preemio!

Petri Makkonen Optimi RY Puheenjohtaja


Tervetuloa työpaikkaan, joka tarjoaa parempia mahdollisuuksia, suurempia haasteita ja enemmän työniloa. Organisaatioon, jonka toiminta perustuu tiimityöskentelyyn ja yhteistyöhön. Yritykseen, joka työskentelee teknologian kärjessä auttaen 18:aa Suomen 20 suurimmasta yrityksestä liiketoimintansa uudistamisessa. Tarjoamamme mahdollisuudet ovat rajattomat, voit vaihtaa töitä vaihtamatta yritystä. Tutustu meihin ja löydä mahdollisuutesi. accenture.fi/tyopaikat accenture.fi/facebook ©2012 Accenture. All rights reserved.


Rantapallotervehdys arvon uhkeet Preemio

MKPR? Mikä tää ny o? Jengi puhuu tästä, mut mitä ihmettä? Syksyinen tuulahdus ja aurinkoinen lämmitys tuntuivat iholla, kun avasin ulko-oven Kauppakatu 49:ssä. Aamu valkeni kello 7 aikaan 25.8.2012. Rantapalloturnaus harjattiin käyntiin uimahallin takana jo toista kertaa. Tervetuloa MKPR ja opiskelijat. MKPR-rantapalloturnaus sai idean KuoLO Ky:n ja Preemio Oy:n edustajien (AP ja Kipi) toimesta vuonna 2011. Saunanjälkeisten minttuhöyryjen jälkeen ideoiden määrä oli rajaton ja homma oli toteutusta vaille valmis. Alun perin tarkoitus oli järjestää minimuotoinen turnee omalla porukalla, mutta siitä idea kasvoi eksponentiaalisesti. Lopulta käsillä oli monen yhteistyökumppanin ja lähes 40 pelaajan turnaus Kuopion uimahallin takana.


Preemiolaiset kollegiot ja ofuksilaiset…

Ensimmäisestä turnauksesta saatu palaute oli hätkähdyttävän romanttisen positiivista ja päätimme KuoLO:n edustajan kanssa duunata samanmoinen turnee tänäkin kesänä. Turnauksen valmistelut hoidettiin jo keväällä alkuun. Turnaus oli tarkoitus olla edeltäjäänsä ”suurempi” ja jollain tavoin ”uudistetumpi” – pysyimme tavoitteissa. Päätarkoitus tässä niin kuin jokaisessa lipaston ravanraapimisissa ja kaiken maailman kinkereissä on: Hassuttelu ja Rento meininki sekä ennen kaikkea Poikkitieteellisyyden vaaliminen. Preemiohan on tunnettu tästä jälkimmäisestä erityisesti…Vitriini – tuo poikkitieteellisyyden syntien esikartano. Varokaa lääkisnaisia!!


Turnaus jatkuu perinteenä. Perinteitä pitää vaalia. Kolmannen turnauksen pohdinta on oranssissa mietintämyssyssä käynnissä ja ideoita tulvii Isaac-myrskyn tavoin. Tulemme ensi kesänä laajempana kuin kahtena edellisenä. OBS!! Kovia tekijöitä rekrytään mukaan MKPR-markkinointitiimiin, joten kertokaa innostuksenne, jos halukkuutta riittää. Palkintona kovasta työstä annetaan merenrantatontti Malminkartanosta ja savusaunaosake Keravanjoen varrelta. Huhu jo kiertää Cantsun ja Snellun käytävillä, että ensi kesänä mukana on siirrettävä sauna ja hävyttömän hienon Fisker Karman omistaja Justin Bieber peleissä mukana… MKPR tapahtumasta tulossa lisää tietoa Facebookissa, www.preemio. org, sähköpostissa ja ken tietää ehkä kotisivuillakin… Stay tuned… Traileria: https://vimeo.com/48388954. Käykää tsekkaa!!

-Kipi


Elämä haltuun!

jan

li Opiske

S

U ALENN

% 2 -4 Printti tai nettilehti

ä n i M ! Jess iytyjä! Selv

Voita Beetle!

www.savonsanomat.fi/arvonta

Tilaa! www.savonsanomat.fi/opiskelijatilaus

Voita 100€ Carlson-lahjakortti


KTM IT-Palveluihin? SaaS, WS, EAI, ERP.. IT maailmasta lyhenteitä kyllä löytyy. Olisiko myös KTM:llä paikkansa IT-palvelun tarjoajien palveluksessa? Nyt 4. vuotta Enfon palveluksessa olleena voin todeta, totta kai! Tänä päivänä tietotekniikan rooli yrityksissä on arkipäiväistynyt, se on vähemmän mystistä. IT:n rooli on nykyään se minkä sen alun perinkin piti olla: palvella liiketoimintaa. Yritysasiakkaat eivät enää hanki maailman parasta teknistä suoritetta vaan heidän liiketoimintaan ja liiketoimintaprosesseihin sopivaa ratkaisua. Samalla tämä aiheuttaa haasteen palveluntarjoajien osaamisessa. Tarjottavien palvelujen pitää tarjota selkeää bisneshyötyä, joko kustannussäästöillä tai tehostuneilla liiketoimintaprosesseilla. Näiden on oltava myös mitattavissa, sillä miten muuten nämä olisivat todennettavissa? Päivän kuumia aiheita ovat myös business intelligence ja big data. Käytännössä nämä tarkoittavat tietokannoissa ja tietojärjestelmissä olevan datan hyödyntämistä täysmääräisesti liiketoiminnan tarpeisiin.


Miten tästä selvitään? Liiketoimintaosaamisella. Asiakkaan liiketoiminnan lainalaisuudet täytyy tuntea ja samalla ne realiteetit missä asiakkaat elävät. IT hankkeet eivät enää ole tietohallinnon asioita vaan liiketoiminta on vahvasti mukana jokaisessa projektissa. Kuten mainoksissa sanotaan: liiketoimintapäätös aiheuttaa IT haasteen. Tosin haasteen ei tarvitse olla suuren suuri kun toimittajan puolella on liiketoimintaa ymmärtäviä asiantuntijoita. Alun perin aloitin Enfolla urani projektipäällikön tehtävänimikkeellä. Pääsin onnekkaasti heti käsiksi asiakasrajapintaan ja keskustelemaan asiakkaiden kanssa heidän tarpeistaan. Projektin tuotosten mittaaminen ja liittäminen asiakkaan liiketoimintaan avaa hyötyjä tietohallintojohtajan lisäksi liiketoimintajohdolle. Esimerkiksi sähköisten laskujen käyttöönottoa ei tehdä vain siksi, että saataisiin teknisesti hyvä tapa välittää aineistoa. Tavoitteet ovat pitemminkin kustannussäästöt taloushallinnossa, ajansäästö myynti- ja ostoreskontra toiminnoissa ja vihreän markkinointiviestin välittäminen yrityksen asiakkaille. Nyt toimin Enfolla Tiedonvälityspalveluiden konsultointiryhmän esimiehenä. Osaamisalueisiimme kuuluvat automaattinen mittarinluenta, sovellukset, laskutusprosessit ja toimialastandardit yritystenväliset integraatiot. Ryhmän henkilöiden täytyy pystyä keskustelemaan asiakkaan liiketoiminnan kanssa kielellä, jota asiakaskin ymmärtää. Kauppatieteiden tutkinto antaa tähän erinomaiset lähtökohdat.

-Ville Räsänen


Kuvat ja teksti: Katariina Rissanen

Katsaus syksyn –mitä on jo nähty ja mitä k Fuksiviikko on onnellisesti kahlattu, ensimmäisten viikkojen innostus ehtinyt haihtua ja totinen puurtaminen alkanut. Vai hetkinen. Kenellä muka fuksiviikko meni autuaan onnellisesti, ilman yhtään aamuista pahan olon tunnetta, yön pimeyteen kadotettua tavaraa tai salaperäisesti ilmestyneitä mustelmia, haalareiden tahroista puhumattakaan? Ja miten niin totinen puurtaminen? Joko ne luennot on muka alkaneet? Niin tai näin, on syyskuusta kuitenkin jo selvitty. Fuksiviikot toivat tullessaan sekä hienon sakin uusia preemiolaisia, että myös muutaman lentävän lauseen ja vastasyntyneen legendan entisten hienojen tarinoiden joukkoon. Huhujen mukaan joku parkkeerasi pyöränsä ensimmäisenä iltana keskustaan, eikä seuraavana aamuna (tai sen koomminkaan) enää muistanut, mille kujalle tai kulmalle se jäikään. Eräs viaton fuksi haettiin käsiraudoissa luennolta, koska hänellä oli leikkiase laukussaan – sopiva asuste illan western-sitseille, mutta poliisi ja kauhusta kankea vierustoveri eivät tykänneet yhtä paljon. Ja tuttuun tapaan joku sankari joutui baarin ovella nöyränä kääntymään kotia kohti, kun promillelukemat olivat huipussaan. Sitseillä vierailivat niin marsupilami, nunna kuin inkkarikin, ja punishmentti poltteli vatsaa vielä seuraavanakin aamuna. Huimia, hauskoja hetkiä. Ja mitenkäs muutenkaan kuin – KESKENÄÄN!


n tapahtumiin kaikkea vielä onkaan edessä? Vaikka kaikki tuo ihanuus onkin jo takanapäin, ei ole syytä vajota harmaaseen syysmasennukseen. Meillähän on lukukautta vielä vaikka kuinka jäljellä! Ja Preemiossahan ei tylsää tule. Lokakuussa päästään jälleen sitsailemaan, ja tällä kertaa tarjolla onkin kaksinkertaisesti tuota iloa. 24.10 järjestetään Kuopiossa NESU-sitsit, ja seuraavana iltana kovimmat jatkavat matkaa Joensuuhun Optimin sitseille Itä-Suomen NESU-rundin puitteissa. Helan gåriä tuplaten! Ja varmasti uusia tuttavuuksia. Mikäli shotit ja juomalaulut eivät sinua kuitenkaan innostaneet, ei hätää. Marraskuun alussa, 6.päivä, järjestetään jälleen Huipulle -seminaari, jossa pääsemme kuulemaan vierailevia puhujia, kiertelemään workshopeissa ja tutustumaan eri yrityksiin.

Heti seuraavana päivänä, marraskuun 7., koetaan syksyn kovin pamaus, kun Kuopion Haalaribileet valtaavat Onnelan. Tämä on ilta, josta tullaan puhumaan pitkään! Nämä bileet kokoavat niin amk- kuin yliopisto-opiskelijat yhteen kirjavissa haalareissaan. Ja jotta ilta saisi arvoisensa kruunun, saapuu esiintyjäksi yksi tämän hetken suosituimmista suomalaisnimistä: Stig. Se on ryypyn paikka!


Välillä on hyvä muistaa myös urheilla, ja Preemio isännöikin tänä syksynä perinteistä Kylterifutista, jonne saapuu muita kauppatieteilijöitä ympäri Suomen kisaamaan kovimman joukkueen tittelistä. Alumnit eli entiset opiskelijamme taas kokoontuvat marraskuun puolivälissä muistelemaan opiskeluaikaansa sitsien merkeissä, ja mikäli paikkoja tilaisuuteen jää, ovat myös nuoremmat preemiolaiset tervetulleita. Kuun loppupuolella, viikolla 47, karistetaan Kuopion pölyt hetkeksi haalareistamme, ja suunnataan Etelä-Suomeen syksyisen excursiomme puitteissa. Tällä kertaa jättäydymme Viron vesiltä (pettyneitä huokauksia), ja sivistämme itseämme kotimaan ympyröissä.

Pian ollaankin jo joulukuussa, ja syksyn päättää Preemion Pikkujoulut 4.päivä joulukuuta hotelli Scandicissa. Illan aikana palkitaan vuoden preemiolaiset, syödään hyvin ja nautitaan jouluisesta tunnelmasta. Syksy alkaa siis olla paketissaan, ja kotikonnut kutsua joululoman viettoon.


Ohjelmaa siis riittää, ja kun yllä mainittujen suurempien tilaisuuksien joukkoon lisätään vielä pienemmät tapahtumat, kuten Kukkolan leffa-illat, yritysvierailut sekä ulkopaikkakuntien omat kekkerit ja kinkerit NESU-sitseistä puhumattakaan, alkaa paatuneinkin viilettäjä huokailla joulukuun puolella. Ensi keväänä sitten uudet kujeet, uudet bileet ja uusi tapahtumavastaava –kenties sinä?

HUOMiO!!

Vielä ehdit mukaan syksyn kovimpien bileiden taustavoimiin! Tehtäviimme kuuluu bileiden markkinointi ja ennakkolipunmyynti niin ammattikorkeakouluissa kuin yliopistollakin. Suurempia velvoitteita ei ole, voit osallistua oman aikataulusi mukaan ja pääset samalla pitämään hauskaa! Vastavuoroisesti saat Haalaribile-paidan sekä pääset ennen bileitä järjestettävään yksityistilaisuuteen. Nopeimmat ehtivät vielä mukaan!


Tervetuloa maailmaan, jossa korkoa korolle on aina muodissa. Liity jäseneksi kylterien ja ekonomien omaan yhteisöön Preemio ry:n kautta! Lue lisää: www.sefe.fi


KYLLIN HYVÄÄ! Heipähei Preemiolaiset, tässä puhuu uusi kylli-tätinne! Syksy on lähtenyt jo mukavasti käyntiin ja tuonut tullessaan uusia haasteita ja kokemuksia niin uusille fukseille kuin jo vanhemmille opiskelijoille. Itse aloitin jo neljännen vuoden kauppatieteissä, mikä tuntui vähän kummalliselta varsinkin kun tajusin olevani jo neljättä kertaa fuksireissulla viime viikonloppuna. Vastahan minäkin olin ensimmäistä kertaa yliopistoon astuva fuksi, joka ei ihan vielä tiennyt mitä kaikkea opiskeluvuodet toisivat tullessaan. En ollut edes täysin varma olisiko kauppatieteiden opiskelu täysin se minun juttuni. Ala on kuitenkin osoittautunut loistavaksi valinnaksi antaessaan valmiudet mitä moninaisimpiin työtehtäviin sekä ympärille tiiviin opiskelijayhteisön. Kyltereillä ja ekonomeilla on tukenaan myös oma vahva etu- ja palvelujärjestönsä SEFE, joka huolehtii meidän tarpeistamme sekä opiskeluaikana, että työelämässä. Voit käydä virkistämässä muistiasi SEFEn palveluista ja eduista osoitteessa www. sefe.fi, mutta seuraavassa kertauksena erityisesti kolme asiaa, joiden takia SEFE on olemassa ja joiden takia siihen on syytä kuulua: -Edunvalvonta: Jotta koulutuksemme on laadukasta ja sitä arvostetaan eli, jotta asemasi olisi taattu. -Juristien palvelut: Työsuhdeneuvonta auttaa kaikissa työlainsäädäntöön liittyvissä kysymyksissä. Voit vaikkapa laittaa työsopimuksesi tarkastutettavaksi ennen sen allekirjoittamista. -Urapalvelut: Keskustelut uraohjaajan kanssa auttavat sinua löytämään ratkaisuja urasi suuntaan ja työnhakuun ja saat muun muassa cv-sparrausta ja palkkasuosituksia. Muistattehan, että SEFEen liittyvissä asioissa voitte kääntyä erityisesti oman kylteriyhdyshenkilönne puoleen. Tästä syksystä lähtien Itä-Suomen yliopiston kylli eli linkkisi SEFEen olen minä, Jenna. Meitä kyllejä on Suomessa yhteensä kymmenen, jokaisella kauppatieteitä harjoittavalla ylipistolla omansa. Minun lisäkseni kesällä valittiin myös kolme muuta kylteriyhdyshenkilöä, jotka kaikki toimivat tiiviissä yhteistyössä omien ainejärjestöjensä kuten minä Preemion sekä Joensuun kauppatieteiden ainejärjestön Optimin kanssa. Vaikka suoritan omat opiskeluni Joensuun kampuksella, pyrin olemaan mahdollisimman paljon läsnä Preemion tapahtumissa ja myös Kuopion kampuksella. Vastaan mielelläni kaikkiin kysymyksiinne SEFEen liittyen, joten jos ja kun jokin SEFEen liittyvä asia askarruttaa, ethän epäröi ottaa yhteyttä minuun! Lisäksi kun käyt SEFEn nettisivuilla, seuraat sähköpostia, SEFEn facebook sivuja ja Riskipreemion Kyllin hyvääpalstaa, saat kaiken tarpeellisen ja tärkeän tiedon kätevästi esille.


Lopuksi muistilista syksylle: •Jos erityisesti sinä fuksi et vielä ole Preemion ja samalla SEFEn jäsen, niin käyhän heti liittymässä jäseneksi osoitteessa www.sefe.fi. •Muista vastata Kauppalehden ennakkokirjeeseen, jotta saat lehden ilmaiseksi. Tilaaminen onnistuu myös osoitteessa www.kauppalehti.fi/kylteri 28.2.2013 saakka. •Voit käydä päivittämässä CV:si 6.11. Preemion Huipulle seminaarissa, jonne Arja Vuorela SEFEstä tulee pitämään CV-klinikkaa. •Kylteripäivät järjestetään taas 31.1.-1.2.2013 Helsingissä ja ilmoittautuminen alkaa 1.11.2012! Tämä myös KYPÄksi kutsuttu on siis kauppatieteen opiskelijoiden asiantuntija- ja viihdetapahtuma, jonka teemana on tänä vuonna ”Suomi maailman huipulla?” Tätä tapahtumaa et halua missata! •Jos esim. osoitteesi on muuttunut, käy päivittämässä se SEFEn nettisivuilla tai laita viestiä minulle. •Jos olet unohtanut jäsennumerosi SEFEn jäsensivuille kirjautumista varten, löydät sen Ekonomi-lehden takaa tai saat minulta.

Jenna Toivanen Kylteriyhdyshenkilö Suomen Ekonomiliitto SEFE ry Itä-Suomen yliopisto 040-7710781 jenna.toivanen@sefe.fi Suomen Ekonomiliitto – Finlands Ekonomförbund – SEFE ry Ratavartijankatu 2, 00520 Helsinki


Riskiryhmä testaa ...vappukilju!

Riskiryhmä teki historiaa vappuviikolla! Testiä ei ollut toteuttamassa samat väsyneet naamat, vaan mukaan pääsi koko arvoisa sitsikansa. Pöytiin oli ilmestynyt päältä kymmenen sulotuoksuista pulloa, joihin vain allekirjoittaneella oli ollut mahdollisuus tutustua etukäteen ;)

Itse valmistaminen oli melko kivuton kokemus, sillä jätin pojan porisemaan ja suuntasin itse etelään vappurundille. Kotona kuitenkin odotti vajaan viikon jälkeen lämpimän hiivaisa tuoksu, joka ei jäänyt vain kylpyhuoneen nurkkaan. Onneksi työn alla oli vappuun sopiva ”simakilju”, jonka tuoksu on tavan kiljua makeampi :P. Viimeisienkin sakkojen laskettua, pääsin itse maistamaan. Makua tärkeämpi vaihde testissä oli kokeilla, jatkaako kilju käymistä vielä omassa pakissani. HYVÄÄ ON!!


Oman ”koeajon” jälkeen, totesin pakin kestävän ja pullotin loputkin kymmenisen pulloa. Operaation raastavin osa oli jättää pullot omaan arvoonsa tässä vaiheessa, moneksi päiväksi ennen vappusitsejä. En kuitenkaan sortunut hakemaan edes jatkopulloa kotoa vapun hulinassa. PARHAITA KOMMENTTEJA: -Onks täs pinnoja? -Simaa? -käkäkkäkääk -LISÄÄ?!

Erikoiskiitokset Jopille, joka vaati saada oman pullon ja takasi näin muiden turvallisuuden. Todellista Riskiryhmään kuuluvaa asennetta! PS. Ohjeiden ja reseptien jakaminen ei olisi kenenkään etujen mukaista ;)

Seuraavia testejä kehitellessä.. -Sami

Sitseillä pullot hävisivät nopeaan ja varsinkin pojat kulmapöydästä ”kurmottivat” peräti pullo per mies tahdilla. Meno oli sitä myöten sekava ja myös allekirjoittaneella sumeni sen verran, että voi vain todeta että: TOIMII!


Kuvat ja teksti: Katariina Rissanen

Preemion Wappuviikko - ja kuinka se oikein syntyi? Villi. Valovoimainen. Viaton. Viinaanmenevä. Venähtänyt. No, oli vappu mitä tahansa edellä mainituista, niin ainakin varmaa on, että opiskelijapiireissä se on yksi vuoden kohokohdista. Miksi siis juhlia sitä vain aattona tai vapunpäivänä? Ehei, opiskelijat ovat fiksua porukkaa. Vappua vietetään ainakin viikko! Lappeenrannassa viisaat päät ovat lyöneet niin kovasti yhteen, että siellä vietetty Suomen pisin vappu kestää kolme viikkoa. Siinä sitä akateemista vapautta.

Tämän kevään Wappuviikko alkoi tuttuun tapaan Preemion järjestämällä Wappufudiksella, jonka järjestelyistä vastasi liikuntavastaavamme Joel. Keskuskentällä pelatuissa otteluissa taitojaan pääsivät näyttämään niin Preemion hupi- ja kilpajoukkue, ja myös muut ainejärjestöt osallistuivat turnaukseen sankoin joukoin.. Poikkitieteellisissä tunnelmissa jatkettiin vielä seuraavana päivänä Gladiaattoripäivän merkeissä. Idea Gladiaattoripäivästä lähti keskellä tammikuun pakkasia, kun tapasin KuoLon edustajia ja mietimme poikkitieteellistä yhteistyötä tapahtumissa. Syntyi ajatus urheiluhenkisestä mittelöstä ainejärjestöjen välillä ja päätimme kysyä Dentinaa mukaan. Pitkin kevättä idea alkoi jalostumaan ja konsepti rakentumaan. Mikrovitriinillä pidetyissä palavereissa minä, Jopi sekä KuoLon ja Dentinan edustajat suunnittelimme kiihkeästi tätä yhtä Wappuviikon kohokohtaa. Hulvattomia ideoita lensi, ja voin paljastaa, seuraavia vuosia varten on taskussa monta yllätystä, jotka vielä tänä vuonna jäivät toteutumatta. Gladiaattoripäivässä joukkueet kilpailisivat erilaisilla rasteilla –juoksubenji, pomppulinna, köydenveto ja monet muut, ja myös parhaat yksilösuorittajat palkittaisiin.


Innokkaita joukkueita ilmoittautui mukaan niin, että loppujen lopuksi paikalla riehui reilut 150 gladiaattoria. Jatkot pidettiin tuttuun tapaan Vitriinillä, jossa kisailtiin ainejärjestöjen välisessä baarisodassa. Vaikka ykkössijat menivät preemiolaisilta sivu suun (yllättäen kuitenkin viina ei), niin kaikilla osallistujilla tuntui olevan hauskaa. Toivottavasti myös uusia tuttavuuksia syntyi ja tästä olisi tarkoitus jatkaa. Gladiaattoripäivästä aiotaankin tehdä vuosittainen Wappuviikon tapahtuma. Gladiaattoripäivänä aurinko ei meitä hellinyt, mutta onneksi viikonloppuna saatiin nauttia jo pilkahduksesta Suomen kesää. Ohjelma oli vapaamuotoista – grillailua, Valkeisella hengailua ja rentoa yhdessäoloa ystävien kanssa. Haalarit pysyivät tiukasti jalassa päivästä toiseen (tai no jaa, en kyllä mene kaikkien puolesta vannomaan). Sunnuntaina vuorossa olikin sitten sitsipäivä.

Perinteisiä Wappusitsejä vietettiin Lukemalla, ja tätä arvokasta tilaisuutta kunnioittivat läsnäolollaan myös muutama vanha preemiolainen, herrat L.Korpi ja K.Koski etunenässä. Wappusitsit ovat vuoden älyttömimmät sitsit, ja tämän sai myös allekirjoittanut kokea. Hiljaista ei illan aikana ainakaan ehtinyt tulla, siitä pitivät huolen Preemion Edareiksi itseään tituleeraava joukko huonosti käyttäytyviä miehiä. Olisi kiva nähdä tilasto, kuinka monella sitsaajalla on muistikuvia vielä sitsien loppuvaiheessa. Hallituslaisten keskuudessa tekemämme pienen gallupin jälkeen prosentti oli lähellä nollaa. Tähän hieman humaltuneeseen olotilaan sopi siis mainiosti Preemion oma, ikiraitis Naamat, viihdyttämään tasapainoaan tanssilattialla etsiviä juhlijoita.


Bileiden päätyttyä Lukema oli yllättäen saatava siivotuksi, mistä suuri kiitos niille vapaaehtoisille, jotka jäivät paikkoja järjestelemään. Tämä on yleensä se pakollinen osuus, joka joidenkin on hoidettava, mutta kukaan ei halua. Kieltämättä oma sänky houkuttaisi jo tässä vaiheessa iltaa, mutta onneksi näitäkin ihania uhrautujia löytyy, ja tämä mahdollistaakin bileiden pitämisen myös muualla kuin baarissa. Toivottavasti itse kukin preemiolainen voisi tarttua tähän nakkiin edes kerran, niin saataisiin hommat hoidettua ja kenenkään ei tarvitsisi aina jäädä viimeiseksi paikalle. Wappuaattona pyörittiin taas Valkeisella, josta kukin jatkoi iltaa omien voimien mukaan. Huhujen mukaan joku selväpäinen keksi kiivetä roskikseenkin. Alkoi siis olla selvää, että Wappuviikko oli tehnyt tehtävänsä aivosoluille. Wappupäivänä tunnelma alkoikin olla jo finaalissa, kun väsyneet preemiolaiset keräilivät itseään ja tavaroitaan Lukemalla vietetyn Wappubrunssin merkeissä (allekirjoittanutkin sai takaisin kameransa, mitä ilman tämä juttu olisi jäänyt kuvitusta vaille). Railakkaan, ronskin ja ei-niin-raittiin viikon jälkeen olikin hyvä vetää haalarit narikkaan ja vaihtaa vähän maisemaa. Wapusta siis selvittiin. Joku sanoikin osuvasti, että hyvä, kukaan ei kuollut. Itselläni kyseessä oli ensimmäinen opiskelijavappu, joillakin ehkä viimeinen. Toivottavasti kaikilla riitti hauskoja hetkiä, se on tärkeintä! Tuoreille fukseillemme toteaisin, että tätä kevään huipennusta kannattaa ehdottomasti odottaa. Mitä kaikkea ensi kevään wappuviikko tuokaan tullessaan, jää vielä nähtäväksi. Mutta näin jälkeenpäin voin todeta, että nyt ymmärrän, miksi meillä onkaan niin pitkä kesäloma. Kyllä wappuviikon ja fuksiviikon väliin muutaman kuukauden lepo tarvitaankin.

-Kaisu


Sampo Pankki Oyj, www.sampopankki.fi

Näe taloutesi uudella tavalla Lataa uusi Tabletpankkimme iPadiisi

Sampo Pankin uudella iPad-sovelluksella päätät itse, millaisen näkymän haluat omaan talouteesi. Voit helposti muokata sen omiin tarpeisiisi parhaiten sopivaksi. Lataa maksutta App Storesta. Tiedonsiirtomaksu vaihtelee liittymän ja operaattorin mukaan.

Preemio ry:n yhteyshenkilöt Sampo Pankissa: Virpi Hyvärinen 050 422 3966, Kirsi Kinnunen 050 422 3927

Talouttasi ajatellen,


Riskipreemio3-12  

Riskipreemio 3/12

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you