Camp Ripan – i hjärtat av Kiruna!

Page 1

CAMP

Kiruna W W W. R I PA N . S E


Camp Ripan CAMP RIPANS AKTIVITETSUTBUD innehåller det bästa Kiruna har att erbjuda. Här finns något för dig, just precis då när du själv väljer att gästa oss.

Vi månar om gästen & värnar om miljön!

Vi är Svanenmärkt och Sustainable Arctic destination certifierade. Vår restaurang är Slow food Sápmi-premierad samt White Guide-klassificerad.

FÖLJ MED PÅ EN stadsvandring och lära känna det arkitektoniska Kiruna som byggdes för att klara ett arktiskt klimat.

SOM VÅR GÄST SER VI fram emot att få guida dig på en minnesvärd smakresa i det lappländska skafferiet.


- det naturliga valet!

HOS OSS BOR DU BEKVÄMT med naturen runt knuten och ett stenkast från Kiruna centrum. Vi har inrett våra vackra och bekväma hotellrum i Foto: Björn Tesch stugor med egen entré, dusch och toalett – helt enkelt små privata oaser med närhet till all service.


Mat

Mat

Det är inte för inte som det finns hur många talesätt som helst om mat. Mat berör. Mat gör oss gott. Mat är gemenskap. Mat är helt enkelt en stor del av våra liv. Om vi ska beskriva Camp Ripans mattänk med en mening skulle vi kunna säga att – vägen till människans hjärta går genom magen. Vi tror på mat. Vi tar mat på allvar men med nytänk och humor. Vi vill att mat ska vara spännande, vällagad, rolig och överraskande. Och, framförallt, innehålla så lokala och miljövänliga råvaror som möjligt. Mat ska göra gott, hela vägen från jord till bord och ner i magen.

Mat”Vi har byggt ett rum, eller egentligen ett hus, för att våra gäster ska få uppleva mat på det sätt vi vill att den ska upplevas.”


Andrummet UPPLEV MAT & DRYCK I ANDRUMMET

I Kiruna, där tre kulturer möts – den samiska, den tornedalsfinska och den svenska, ligger Andrummet. Andrummet är platsen för gemenskap runt den öppna elden, en plats att rensa tankarna i och en plats där vi tar det bästa från våra tre kulturer och gör det till vårt egna andrum. Andrummet är en lokal gjord för inspiration med form och miljö som inte liknar något annat.


Kärleken


till björk och design Hur skapar man en plats som är unik? Ett framgångsrikt koncept är att gräva där du står och värdesätta den historia som finns runt om kring dig. – NÄR VI BYGGDE Camp Ripan till den anläggning den är idag, var vi alla överens, vi ska gräva där vi står, berättar Camp Ripans vd, Monica Lind, och säger att det synsättet följer med som en röd tråd genom hela verksamheten och genomsyrar också tankegångarna när det gäller inredning och design. Hon förklarar att anläggningen inte är tänkt att se ut som ett hotell placerad var som helst i världen, uttrycket ska andas Kiruna. DET ÄR FRÅN stadens tre kulturer, den svenska, samiska och tornedalska, i kombination med naturens egna kontrastrika färger och former som inspiration hämtats. Design, inredning och materialval andas renhet och enkelhet, precis som naturen, kulturen och atmosfären i den lappländska

fjällstaden. Huvudbyggnadens panoramafönster ger stora utblicksytor, precis som vidderna på fjället ger blickfång i fjärran. Och mitt i allt detta, centralt placerad i entrén står eldstaden.Den värmande och livgivande elden som skapat förutsättningar för tidigare släkten att överleva i det många gånger bitvis hårda polarklimatet.

”För oss på Camp Ripan känns det fint att kunna använda oss av och vårda våra förfäders kunskaper om björkens livgivande egenskaper.” – Man kan säga att varje plats har sin själ och det trekulturella samhälle vi befinner oss i är vår själ. Vi har verkligen grävt där vi står, säger Monica Lind. VAD MATERIALVAL beträffar finns det en anledning till att Camp Ripan använder sig av björk i

inredningsdetaljer, i mat och i sitt spa. Björken kan ses som en symbol för själva livet och var i svunna tider en direkt livsnödvändighet. Innanför eldstadens stenar gav björken värme till frusna kroppar och kokkärlens innehåll. Men björken är även en nyttoväxt inom fler områden. Saven anses fortfarande ha hälsobringande effekter, vitaminrikt te kan bryggas på nyutslagna löv, bark och löv används vid växtfärgning av garner och nävern kan användas i slöjd och resultera i vackra och praktiska nyttoföremål. Därtill har björkriset använts av samerna sedan lång tid tillbaka för att röka kött och fisk, råvaror som måste klara ett nomadiserande liv utan tillgång till kalla förvaringsutrymmen sommartid. – FÖR OSS PÅ Camp Ripan känns det fint att kunna använda oss av och vårda våra förfäders kunskaper om björkens livgivande egenskaper. Vi ser det som en ära att få använda oss av det naturen har att erbjuda, säger Monica Lind med stolthet i rösten.


Aurora Spa - en lapp

TRÄ

STEN

VAT T E N

”Vi har valt att inte bygga bort naturen, vi har byggt in den. I vårt Aurora Spa rör du dig mellan inne och ute, mellan värme och kyla, mellan mörker och ljus.”


pländsk juvel


en

Swed

Äventyr - Möjligheter - Upplevelser

Camp Ripan

KIRUNA

Camp Ripan +46(0)980-630 00 info@ripan.se POLCIRKELN

www.ripan.se

Fotogafer: Björn Wanhatalo, Jan-Åke Fors, Hans-Olof Utsi, Björn Tesch, Inger Wanhatalo, Jonas Sundberg, Anette Larsson, Anders Nilsson, Emma-Sofia Olsson

Vi ger dig Kiruna!