Page 1

Interesseorganisationer er skeptiske omkring nyt RUT-register Både 3F og Dansk Byggeri tvivler på at nye regler vil få udenlandske virksomheder til at registrere sig. Tekst og foto af Rino Jensen og Jakob Steffensen

Registeret for udenlandske tjenesteydere - også kaldet RUT-registeret – undergik nog­le væsentlige ændringer den første januar. En ny regel gør det muligt at give andre end den udenlandske virksomhed, der ikke har registret sig i RUT, en bøde. Nu kan hvervgiveren, altså den danske virksomhed der har hyret den udenlandske ditto, se frem til at skulle til tegnebogen. Bøder på 10.000 kroner, skulle være det incitament, der kan gøre den meget lidt benyttede registrerings-hjemmeside virk.dk mere besøgt. Både SKAT og arbejds­ tilsynet, håber at de udenlandske virksomheder, ikke mindst i byggebranchen, tilmelder sig registeret, så de får lettere ved at aflægge dem besøg når de er her i landet. ”Den viden vi har nu, om hvad der sker i vores område er langt fra komplet, men det skulle den gerne blive med de nye regler,” siger Bent O Jeppesen, afdelingsleder ved SKAT i Esbjerg. Hos både 3F og Dansk Byggeri tvivler man dog på at reglerne får den fornødne effekt.

Dem der vil snyde tilmelder sig ikke

I Dansk Byggeri hilser man ændringerne velkommen, men tror umiddelbart ikke på at de vil ændre det store. ”De virksomheder, der vil snyde systemet, tilmelder sig ikke,” siger Søren Lange Nielsen, der er chefkonsulent i Dansk Byggeri. Han synes godt om idéen med et system, der gør det lettere for

både myndigheder og interesseorganisationer at holde øje med om loven bliver overholdt. Han tror bare ikke at de nye regler og bødestørelser hårde nok. ”Hvis man har lavet en entreprise på en halv eller hel million, så er det tvivlsomt at en bøde på 10.000 kroner, vil afskrække dem, der vil snyde en­ten SKAT eller arbejdstilsynet,” siger han. Hos det tidligere Træ – Indu­ stri og Byg og nuværende 3F, ser man lidt mere optimistisk på de nye regler. ”Ofte ser vi entrepriser mellem 50. – 200.000 kroner, og i den forbindelse vil en bøde på 10.000 kroner kunne få de fleste virksomheder til at tænke sig om,” siger faglig sekretær Claus Ørskou. Han er ofte ude at kontrollere forholdene på byggepladserne, og han møder til tider udenlandske firmaer, der ikke engang er registrerede i deres eget hjemland. Derfor håber han på, at de nye regler vil gøre kontrollen med virksomhederne meget lettere, og peger på ét centralt punkt, hvis det nye register skal have succes. ”Det er altafgørende, at politiet kommer ud og giver nogle bøder. Det skal rygtes blandt virksomhederne, at det har konsekvenser, når udenlandske underentreprenører ikke bliver tilmeldt registeret,” siger han.

Arbejdstilsynet er igang

Hos arbejdstilsynet, er man i fuld gang. Her fik man i juli, til opgave at forberede bødesager til politiet, på de virksomheder man finder ud af ikke er re­ gistrerede, og fra første januar gælder det altså også hvervgi­ veren. ”Det er noget vi har sat ekstra ressourcer af til siger Tanja Krabbe, pressekoordinator hos arbejdstilsynet. Hun mener man, at det er vigtigt, at det de får kørt nog­

Svindlerne vil fortsat være svære at finde. le sager i gang her fra start på danske virksomheder, så byggebranchen bliver opmærksom på, at det har konsekvenser hvis en udenlandskvirksomhed ikke er registreret. ”Når vi forbereder sager, giver vi alle de oplysninger, som politiet ellers selv skulle ud og hente til et anklageskrift, så de kan i princippet bare copypaste oplysningerne, og så køre sagen,” fortæller hun. Hun har holdt snor i at arbejds­ tilsynet har ændret deres procedurer og oplyser, at de allerede har sendt omkring 50 sager videre til politiet.

”Politiet er katastrofalt”

Hos 3F, er man bestemt ikke imponeret over de antal sager, politiet har kørt. De henvendte sig til rigspolitiet for at få et tal på hvor mange sager, der er blevet retsforfulgt, men sådan et findes ikke, og derfor måtte de gå til de enkelte politikredse.

Af de fire kredse man har fået svar fra, har kun en kørt en sag. ”Det er jo mærkeligt, at politiet ikke putter flere ressourcer ind i det her, for ellers får de nye regler jo ingen effekt,” siger Palle Bisgaard, der er forhandlingssekretær i byggegruppen i 3F. Han er harm over, at registeret ikke har virket, siden det blev oprettet i 2008, og han føler ikke at politiet gør det der kræves. ”Arbejdstilsynet er væsentligt bedre end politiet, og lige nu er politiet katastrofalt,” siger han. Indtil videre estimerer arbejdstilsynet, at kun hver femte udenlandske virksomhed er registreret.

Interesseorgansationer er skeptiske om RUT  

Interesseorganisationer