Page 1

e d i s ring 2 012 # 2

2 1 0 2 n ä s Ke

t i r a t s me

Vihertääkö ruoho aidan takana? s. 18

Meitä on JO 1700

s. 28

Positiivisten uutisten kausi

s. 21

Swingin pohjat luodaan talvella s. 24


2

Kausi 20 12

Sisältö

Voittajan puhe Kauden varrella olen kuullut kaksi mieleenpainuvaa voittajan puhetta. Ensimmäinen oli heinäkuussa Rinkussa pidetyn Tsemppitourin osakilpailun yhteydessä, jossa ihan ensimmäisissä kilpailuissaan 43 bogeypistettä napannut 9-vuotias Jimi Penttinen puristi itsestään kaiken hämmennyksen ja jännityksen keskellä lakki kourassa kiitokset kaikille asianosaisille. Tippa siinä oli silmäkulmassa muillakin kuin läsnä olleilla äideillä. Toisen mieliin painuvan puheen piti seuramme kärkipelaaja Henrietta Lahti, joka teki tällä kaudella täydellisen Grand Slamin voittamalla pari-, reikä- ja lyöntipelien mestaruudet sekä vielä shoot outinkin. Henrietta kävi Everybody’s-kilpailun yhteydessä pokkamassa pokaalin toisensa jälkeen ja puhe tuli lopuksi. Siinä ”Jetta” kelasi noin neljännesvuosisataa kestänyttä peliuraansa ja sitä, miksi tänä kesänä kaikki meni putkeen. Suurin muutos Jetan mukaan oli tapahtunut hänen asenteessaan golfiin – siis 25 vuoden jälkeen. Nyt ei ykkösväylällä näy enää out oikealla, eivät bunkkerit vasemmalla eikä vettä taustalla, vaan ihana vihreä väylä. Ja niinpä avauslyönti onkin päätynyt useimmiten väylän keskelle. Samoin Jetan mukaan on mennyt muussakin elämässä, karikkoja ei näy, vaan suunta on kohti positiivisia asioita. Tätäkin voimme talven aikana harjoitella yhdessä Samulin venyttelyohjeiden kanssa. Nähdään viimeistään keväällä – ellei jo talviharjoituksissa! Arja Vartia päätoimittaja

Espoo Ringside Golf Nurmikartanontie 5, 02920 Espoo www.ringside.fi caddie@ringsidegolf.fi

Seuratoiminta 14 Junnutreeneissä on oppimisen riemuaa 17 Valvojat edistävät nopeaa peliä 18 Ladyilla jälleen ennätyskesä 19 Uusia aktiiveja tarvitaan 19 Uusia kasvoja seuran hallitukseen 21 Positiivisten uutisten kausi 22 Klubipelaaja hyrisee tyytyväisyydestä 24 Samulin treeneillä swingi kuntoon 28 Ringsiden klubimatkailua Kausi 2012 3 Parkkipaikan uudet haltijat 4 Jesse Särkisilta näytti kaapin paikan 6 Rinkun mestareita 2012 6–7, 19, 23 ja 28 Ajassa 10 Ammattilaisen arki on yllättävän rankkaa 11 Kilparyhmän kesässä toivomisen varaa 12 SM-kisan uskaltajat 15 Matias Tolppaselle upea voitto Tsemppitourilla Kenttä 8 Ruoho on erilaista aidan toisella puolella 16 Positiivista henkeä Rinkussa 20 Tervetuloa Rinkkuun!

Ajanvaraus (09) 84 94 940 Klubiravintola (09) 84 94 944, 0500-428 779 ProShop (09) 84 94 940


Lyöntipelimestarit 20 12

3

Parkkipaikan uudet haltijat Ringside Golfin mestaruuskilpailuja suosi sää, kenttä oli loistokunnossa ja osanottajia oli ennätysmäärä. Miesten yleisessä sarjassa mestaruudesta taisteli tuplasti enemmän pelaajia kuin viime vuonna. Mestaruuden vei Jesse Särkisilta, kolmen kierroksen yhteistulos oli +7. Jessen viimeinen kierros oli 75 (+2). – Mestaruuden voittaminen oli erittäin hienoa! Niin paljon loistavia pelaajia pystyin jättämään taakseni. Lisäksi tämä oli oikeastaan kauteni ”suurin” kilpailu, sillä en kiertänyt mitään touria, Jesse ilakoi. Viime vuotinen mestari Henrik Lahti hävisi kahdella lyönnillä, vaikka pelasikin viimeisen kierroksen Jessen kanssa samaan tulokseen. Kierroksille mahtui parikin eaglea. Pronssin vei vasta 16-vuotias Jaakko Järvi +14 tuloksella. Toisen kierroksen Jaakko pelasi yhden alle parin tulokseen. Naisten mestaruus ratkottiin Henrietta Lahden ja Milla Vasaman kesken. Pronssin vei Mari Virtanen. – Pelasimme ihanan Milla Vasaman kanssa tiukkaa taistoa aina toiseksi viimeiselle reiälle asti, jossa onnistuin ottamaan kahden lyönnin kaulan ennen viimeistä väylää. Sain voitettua mestaruuden, kun pidin hyvän mielen loppuun asti ja olemalla ajattelematta sössimisiä, joita oli mahtunut kierrokseen riittämiin, Henrietta kuvasi. Henrietta teki tänä kesänä Grand Slamin eli voitti lyöntipelimestaruuden lisäksi reikäpelin, paripelin ja shoot outin.

Naiset 50 -sarja kutistui lopulta vain nelihenkiseksi, ykkönen oli Tarja Väreluoto, Sirkka Wallin oli hopealla ja Tuula Kulmala pronssilla.

Miehet 55 -sarjassa ylivoimainen ykkönen oli Olavi Hietikko, joka hänkin yltyi eagle-vauhtiin väylällä 9. Ilari Vainio vei hopean ja Jorma Koski pronssin.

Naiset 65 -sarjan voittaja oli jo kahdeksatta kertaa Merja-Leena Tamminen, hopeamitalisti oli Helga Nyholm ja viimevuotinen mestari Kati Malmivaara vei pronssin. – Erot olivat niin pienet, ettei hetkeksikään  voinut  ”nukahtaa”. Pystyin omasta mielestäni parhaiten  pelaamaan omaa peliäni toisena päivänä, huolimatta siitä, mitä toiset ryhmässä tekivät, Merja-Leena tuumi.

Miehet 65 -sarjassa moninkertainen mestari Esko Öysti joutui tiukkaan voittotaistoon, sillä hopeamitalisti Hanno Strang kiilasi lopulta vain kolmen lyönnin päähän. Pronssi meni Tuomo Välisalolle.

Henriettalle, Tarjalle, MerjaLeenalle, Eskolle, Roopelle ja Jesselle lämpimät onnittelut voitoista!

Arja Vartia


4 Lyöntipelimestari 2012

Jesse Särkisilta näytti kaapin paikan Millainen on mystinen Jesse Särkisilta, joka ensi vuonna parkkeeraa Volvonsa mestarin paikalle? ERG:n lyöntipelin mestaruuskilpailuissa yllätysvoittajaksi nousi Jesse Särkisilta, joka pelasi tasaisen kilpailun jättäen taakseen muun muassa Henrik Lahden, Pertsa Palosuon, JJ Hyytiäisen ja allekirjoittaneen. Jesse ”Särkkä” Särkisilta on vuonna 1986 syntynyt (henkeen ja vereen) espoolainen. Hän aloitti jo pienenä tämän jalon lajin. Silloin Jesse edusti SHG:ta (Suomen Hienoin Golfkenttä) ja oli yhdessä harjoittelemassa nykypäivän parhaiden pelaajien kanssa. Samassa tiimissä olivat esimerkiksi Salmisen veljekset Mikke ja Tuomas, Panu Kylliäinen ja muut SHG:n supermiehet. Jesse vietti talvensa biljardisalin lisäksi Vermon hallissa, jossa hän myös allekirjoittaneelta ryösti jätskirahoja tuulen nopealla ja legendaarisella puttigreenilla. Jesse oli juniorivuosinaan tasaisen vahva suorittaja, joskaan ei koskaan mikään tähti. Särkkä oli osana junnujoukkuetta, joka ylsi SM-mitaleille. Varhaisaikuisuus asetti Jessen kuitenkin tilanteeseen, että golf sai lähes totaalisesti jäädä. Särkkä alkoi tehdä töitä Hertzissä vuokraten autoja aamusta iltaan.Vapaa-aika kului käytännössä biljardisalilla, jossa Särkkä on ottanut eriä muun muassa maailmanmestari Mika Immoselta. Lopulta kuitenkin oikeus voitti ja Jesse muisti rakkautensa golfia kohtaan. Jesse kaivoi 80-luvun bladensa isän serkun autotallista. Ne olivat ruostuneet ja gripit kaupanpäälle homeessa. Hän osti pelioikeuden Ringsidesta ja soitti allekirjoittaneelle: ”Moi täällä Jesse Särkisilta, muistat varmaan jostain 90-luvulta. Näin, että pelaat Rinkussa… Ottaisitko lompakon mukaan ja lähtisit vähän häviämään mulle rahaa?”

Jesse saapui kentälle kertoen, ettei ole koskenut mailoihin seitsemään vuoteen. Siitä lähtien Särkkä on pelannut jokaisen kierroksen väliin 71–78, ihan synnynnäisellä lahjakkuudella. Olemme useasti ehdottaneet hänelle pelaamista muissakin kuin Rinkun sisäisissä kisoissa, mutta Jesse on onnellinen kiertäessään Ringsiden kenttää. ”Kyllä mä mielellään pelaisin myös kansallisia kisoja, mutta ne alkavat keskimäärin aina torstaina ja töistä on vaikea saada vapaita jatkuvasti”, Jesse kommentoi kisojen pelaamattomuuttaan. Ringsiden mestaruus tuli Jesselle lopulta kahden lyönnin turvin ennen Henrik Lahtea. Päivä oli Särkälle ikimuistoinen ja etenkin parkkipaikka on muistutus, joka mestaria lämmittää. ”Ne oli hyvät kisat. Kenttä oli laitettu parhaaseen kuntoon, jossa muistan sen ikinä olleen. Sain aika hyvin pidettyä pelin kasassa ja lopulta Henun kiri ei riittänyt.Voiton myötä saan nyt parkkeerata parhaalle paikalle, joka tietysti lyhentää kävelymatkaa autolta rangelle. Ehkä se innostaa minua harjoittelemaan nykyistä enemmän”, mestari pohtii. Jesse Särkisiltaa voidaan pitää erikoisena golfaajana. Hän ei juurikaan stressaa tekemisestään. Hän ei lyö palloa välttämättä maksimaalisen pitkälle. Hän ei loista missään osa-alueessa yli muiden (vaikka onkin uskomattoman hyvä puttaaja). Jesse Särkisilta pelaa golfia tietäen omat rajansa – ja se tässä lajissa on tärkeintä. ”Minun vinkkini kaikille rinkkulaisille golfaajille voisi olla seuraava: Tiedä mitä osaat ja mihin pystyt, pelaa niiden ehdoilla ja älä ikinä yritä mitään, mikä menee taitorajojesi yläpuolelle. Tai jos yrität, tee se ensin treenialueilla.” Jesse Särkisilta on luvannut myös järjestää mestaruuden kunniaksi kakkukahvit Espoon Biljardikerholla Kivenlahdessa. Päivää, ajankohtaa ja kakun makua ei ole vielä päätetty. Kaikki ovat kuulemma tervetulleita. Nikke Tyry


5

”Älä ikinä yritä mitään, mikä menee taitorajojesi yläpuolelle.”

Jesse


6

Rinkun mestareita 2012 Shoot Out Nikke

Naiset Miehet

Henrietta Lahti Nikke Tyry

Reikäpelimestaruus Naiset

Miehet

Henu ja Jetta, Liisa

Paripelimestaruus Naiset

Miehet

JJ ja Jaakko, Kirsi

1. Henrietta Lahti, 2. Sirkka Wallin, 3. Pirjo Luoma 1. Henrik Lahti, 2. Jaakko Järvi, 3. Joni Länsivuori

1. Henrietta Lahti / Liisa Soppela 2. Arja Vartia / Sirkka Wallin 3. Kirsi Rossilahti / Hanna Knuuttila 1. Jaakko Järvi / J-J Hyytiäinen 2. Nikke Tyry / Jesse Särkisilta 3. Mikko Korkalainen / Joni Länsivuori

Kesä lähti käyntiin Avajaiskisalla 5.5. Hannon sanoin: ”Mukavaa pelikesää rinkkulaisille” – ja ilmeet olivat iloisen odottavat raikkaasta säästä huolimatta.

Naisten hcp reikäpeli 1. Kirsi Rossilahti

Ringside Cup Naiset

• hcp 1. Merja-Leena Tamminen 2. Hanna Knuuttila 3. Henrietta Lahti Miehet

Miikka

• hcp • scr

1. Miikka Vainio 2. Klaus Laine 3. J-P Suomalainen 1. Jesse Särkisilta 2. Henrik Lahti 3. Jarmo Kulmala

Senioreiden viikkokisat Helga ja Hanno

Naiset

Miehet

1. Helga Nyholm 2. Sirkka Wallin 3. Hilve Pääkkönen 1. Hanno Strang 2. Olavi Hietikko 3. Tauno Pääkkönen

Yllä: Harri ja Merja iloitsivat keittiön laajennuksesta – kuten me kaikki asiakkaatkin! Juhannuksen tienoilla Early Birdsit tapasivat aamutuimaa ykköstiillä. Tulkaa mukaan ensi kesänä, kokemus on hieno ;) Vasemmalta promoottori Ulla, Sirkka, Arja ja Raila.


7

Yllä: Mansikoita ja shampanjaa -kisassa voitti Tarja Väreluodon joukkue, jonka työskentely greenillä oli kyllä ihailtavan tarkkaa…

Yllä: ”Virallisen” caddien toimenkuvaan kuului puttilinjojen katsomisen lisäksi myös muistaa taltioida tiukan reikäpelin vaiheita.

Yllä: Rangella on riittänyt tänä kesänä käyttäjiä aiempaa enemmän. Range myös avattiin keväällä ensimmäisten joukossa.

Naisten Sunnuntaina paistoi perinteiseen tapaan aurinko ja pelimuotona oli Greensome. Voittajat Milla Vasama/Immu Nyström, jotka kuulemma voittavat ensi vuonnakin!

Klubi- ja naistoimikuntien järjestämät kisat olivat tänä kesänä varsin suosittuja.

Everybody’s on pelattu, nyt voi rentoutua ja seurata tilannetta puttigriinillä, jossa on meneillään klubin puttimestarin haku.


8

Kentt äkokemuksia

Ruoho on erilaista aidan toisella puolella

Markuksen toinen työilme

Kahdeksana kesänä tarkkailin rinkkulaisten pelaamista caddiemasterina, viime kesänä pääsin jo hyppäämään kenttätyöntekijän haalareihin. Tänä kesänä olinkin siellä koko kesän. Toki olen samaan aikaan tehnyt molempia hommia ja nauttinut niistä. Jäsenistö on tullut hyvin tutuksi.


9 Puhelimeen vastaamista ja asiakkaiden palvelemista toimistossa se caddien päivä on suurimmaksi osaksi. Itse jään aika usein keskustelemaan asiakkaiden kanssa pitkäänkin, koska olemme tunteneet jo niin pitkään. Kenttähenkilöstö on reipasta ja hauskaa porukkaa, jolla yhteishenki on mahtava. Kuuden aikaan, kun koneet lähtevät kentälle, niin kaikki tietävät tarkalleen hommansa ja toimivat sen mukaisesti. Kolmena päivänä viikossa on tietyt tehtävät ja kahtena muuna päivänä ennen kuutta kenttämestarimme Pasi (Lampinen) jakaa tehtävät.

N

äivä caddiemasterin toimistossa alkaa katsomalla mikä on tilanne kentällä. Parin tunnin ajan meitä on kaksi, jolloin ennättää helpommin tehdä valmiiksi jo tulevia kilpailuja. Niissä riittää tekemistä yllättävän paljon ja niitä on ollut tänäkin vuonna aika runsaasti.

ormaali päivänä aloitan 05:40 kahvinkeitolla, jota on saatava ennen työpäivän alkua. Kuudelta sitten startataan bunkkerikone kohti kenttää ja tutuksi tulleen järjestyksen mukaan ajamaan bunkkereita. Aluksi saan ajella ja haravoida niitä yksikseni, mutta ennen kahvitaukoa tulee toinen kaveri mukaan.Yhdeksältä pidetään pieni kahvitauko ja tämän jälkeen hän ajaa bunkkereita ja minä haravoin reunat viimeistellyn näköiseksi. Valmiita olemme tästä hommasta noin klo 12, jonka jälkeen mennään syömään. Homma vie aikaa näinkin paljon, koska kentällämme riittää bunkkereita ajettavaksi (vähän yli 80).Viimeiset pari tuntia sitten tehdään muita hommia, kuten esimerkiksi siimausta.Välillä huomaan jääväni keskustelemaan pelaajien kanssa. Toimistossa istuessani en ole aina tullut ajatelleeksi mitä kaikkea kentällä tapahtuu, jotta se pysyy noin hyvässä kunnossa ja siistinä. Kenttähommissa olen ”joutunut” tekemään monenlaista eri hommaa. Niihin lukeutuvat: bunkkereiden ajaminen ja kitkeminen, ojien siimaaminen, roskisten tyhjentäminen, pallopesureiden veden vaihtaminen, lipun paikkojen vaihtaminen noin muutaman luetellakseni.

S

uurimmaksi osaksi yhteistyö pelaajien kanssa on mielestäni sujunut hyvin, mutta aina mahtuu mukaan tapauksia ettei näin ole ollut. Jatkuvaa palautetta kentän kunnosta kentällä saa enemmän

kuin toimistossa. Parin viimeisen vuoden aikana se on ollut positiivista, wonder why… Kokeneemmat pelaajat sen jo tietävätkin, mutta uudemmille haluan sanoa että: odottakaa kunnes saatte kenttätyöntekijältä luvan lyödä! Se annetaan nostamalla käsi ylös ja siirtymällä vähän syrjemmälle. Ellei näin toimita, voi tulla vaaratilanteita, joita kukaan ei toivo. Kun edessänne on kenttätyöntekijä, joka ajaa raffia, väylää, greeniä tai bunkkeria, niin olkaa kärsivällisiä – eivät he ole siellä edessänne kiusatakseen teitä. Hauskoihin kommentteihin lienee lukeutuvan erään pelaajan lausahdus: ”Eikö teitä pelota olla siellä edessä, kun teitä lyödään mailoilla ja palloilla”. Mitä siihen enää lisäämään. Omalla tavallaan hauskoja tapahtumia ovat ne, kun ihmiset huitovat kesken bunkkerin ajamisen luokseen ja kysyvät neuvoa esimerkiksi polvivaivaan. Kyllä, olen urheiluhieroja ja kohta valmistun fysioterapeutiksi, mutta ilman tutkimista on vaikea sanoa yhtään mitään muuta kuin ”laita siihen kylmää”. Huumorilla olen sanonut pelaajille, jotka ovat lyöneet bunkkeriin kun sitä siellä ajelen: ”Näyttäkää mulle, että mene sinne lipulle, niin voitte lyödä kohti ja olette greenillä ettekä bunkkerissa”. Hyvin ovat ottaneet tämän huumorin vastaan.

C

addiemasterina näkee ihmisestä yhden puolen ja kenttätyöntekijänä toisen. Totuus vaan on, että suurin osa ihmisistä muuttuu kentällä. Muutos voi olla parempaan tai pahempaan, mutta se vain tapahtuu. Niin ja olisi mukavaa, jos ennättäisi enemmän pelata hyväkuntoisella kentällämme. Ei ruoho tässä tapauksessa ole vihreämpää aidan toisella puolen, se on vaan eri sävyistä! Markus Juvonen


10

Ammattilaisen arki on yllättävän rankkaa Viime vuonna (2011) tein päätöksen luopua golfin amatöörioikeuksista ennen Paltamon Nordic Leaguen -osakilpailua. Ammattilaiseksi siirtyminen tapahtui pitkän pohdinnan jälkeen.Varmistin ensin kaikilta mahdollisilta tahoilta, jotta mitään ongelmia tästä ei koituisi. Golfarin luopuessa amatöörioikeuksista hän siirtyy ns. Non-Amatööriksi ja näin ollen saa vastaanottaa rahapalkintoja ammattilaiskilpailuissa. Samalla selkiytyivät sponsorointi- ja tukikuviot kuntoon. Valitettavasti kausi ei mennyt odotusten mukaan ja kohta onkin syväanalyysin paikka. Tämä oli ensimmäinen kausi, kun kehitystä kilpakentillä ei tapahtunut sen jälkeen, kun aloin pelata golfia ”vähän enemmän totisemmin”. Jätin kuitenkin kaikki ovet auki ensi vuodelle sijoittumalla kansallisen pääkiertueen karsinnoissa 17:nneksi ja sain kategorian, joka oikeuttaa jokaiseen Suomessa pelattavaan Finnish Tourin sekä Nordic Leaguen kilpailuun. Tätä kirjoittaessa olen vielä valmistautumassa kauden viimeiseen koitokseen, joka pelataan Tanskan Himmerlandissa. Kyseessä on Nordic Leaguen karsinnat. Sain kotimaan karsinnoista villin kortin suoraan karsinnan finaaliin, jossa on mukana 72 pelaajaa. 30 näistä saa käytännössä täyden kortin ensi vuoden kilpailuihin. Kyseessä on siis kiertue, johon kuuluu 25 osakilpailua ympäri pohjoismaita. Toisin sanoen, jos sieltä paikka irtoaa, alkaa jumalaton treenaaminen ja taustojen kuntoon laittaminen, koska kausi alkaa jo maaliskuussa. Käytännössä se tarkoittaisi sitä, että kauden läpi vieminen edellyttää mittavaa varainkeruuta. Se ei amatöörinä golfissa onnistu. Olen saanut kunnian tutustua seurassamme hienoon herrasmieheen nimeltä Ville H.S. Ranta.Ville on ollut minulle tällä kaudella suunnaton apu aloittaessani ensimmäistä kautta ammattilaisena. Trafore

Oy on luonut minulle upeat nettisivut: www.henriklahti.com, joka toimii mitä parhaana kanavana kertoa kuulumisista sekä mainostaa yhteistyökumppaneiden ja sponsoreiden tuotteita sekä palveluja. Ensimmäisen viikon jälkeen etusivulla oli

käyty yli 5000 kertaa, mikä oli meille jo pienoinen shokki. Tämä tietenkin positiivisessa mielessä. Haluan kiittää jokaista mukana tukemassa ollutta henkilöä tästä kaudesta ja


11

Kilparyhmän kesässä toivomisen varaa toivottaa kaikille rinkkulaisille oikein hyvää talvea. Muistakaa käydä talvella Golf Balancessa treenamassa ja syödä paljon D-vitamiinia  Henrik Lahti

Rinkun kilparyhmä lähti kesään melko hyvistä lähtökohdista, kun Samuli Seppälä siirtyi valmennusvastaavaksi. Henrik ”Henu” Lahti laittoi itselleen nettisivut kuntoon heittäessään paidan pois ja luopuessaan amatööristatuksestaan. Viime kauden mestari Pertti ”Pertsa” Palosuo kävi jälleen yhden kauden Kauppista Turussa, jossa oppii kuulemma myös golfiin erittäin tärkeitä oppeja. Nikke Tyry (allekirjoittanut) oli saanut talven aikana nähdä läheltä miten golfia pelataan tehdessään reportteja maailman suurista golfkilpailuista. Finnish Tourin kilpakausi käynnistyi muutaman viikon putkella Peuramaalta jatkuen seuraavalla viikolla Lohjalla. Molemmissa kilpailuissa oli mukana neljä rinkkulaista. Henu, Pertsa, Hannu ja Nikke eivät saaneet mailojaan lämpimiksi kummankaan kisan aikana. Muutamia yksittäisiä kohtalaisia kierroksia lukuun ottamatta näistä kisoista ei jäänyt enempää tähän lehteen kirjoitettavaa. Haetaan nyt suomalaisittain (teko)syyt näiden kisojen alisuorittamiseen. Keväällä jäi lähes pakollinen tatsia ja yhteisöllisyyttä luova Etelä-Ruotsin leiri tekemättä. Ensi kaudella ohjelmaan lisätään pelimatka Skåneen, jos-

sa joukkue leireilee sissiteltassa ja pelaa 54 reikää golfia joka päivä. Reissun tulisi olla avoin kaikille Rinkun jäsenille, jotta tulostaso olisi kova heti ensimmäisistä viikkokisoista lähtien. Loppukauden aikana parasta Rinkkua on ollut muutamat jatkoonpääsyt ja yksittäiset hyvät kierrokset. Nyt on aika miettiä syitä, minkä takia tämä ei mennytkään kuten Strömsössä. Uskon vakaasti kilpagolfia läheltä jo pitkään seuranneena (ja joskus sitä myös harjoitelleena), että nyt olisi tehtävä selkeä suunnitelma ensi talveen ja panostaa seuraavaan kauteen näillä resepteillä: 1: Tekniikat kuntoon ennen tammikuun loppua Samulin valvovan silmän alla. 2: Rinkkulaisille oma pallopelivuoro (kaikille avoin esimerkiksi futsal), jonka jälkeen/ennen vedetään golfkuntoon panostava salitreeni. 3: Rinkun pelimatka huhti-toukokuussa kauden alla. Viikko, jonka aikana vedetään niin paljon golfia, että tatsi on taattu jo ennen kauden alkua. Näillä eväillä ensi kauteen. Sen tavoitteena voisi olla paremmat peliotteet ja kaikkien rinkkulaisten mahdollisuus parantaa peliään hauskalla ja yhteisöllisellä tavalla talven aikana.

Nikke Tyry


12


13

SM-kisan uskaltajat Kymmenen reipasta Rinkun seniorinaista lähti mukaan kotikentällä pidettyyn Seniorinaisten SM-lyöntipelikilpailuun. Helga Nyholmia lukuun ottamatta kokemus oli muille ensimmäinen.Vaikka emme palkintosijoille yltäneetkään, kokemus oli osallistujien mielestä pelkästään positiivinen. Ongelmista ja ensikertalaisten mokista huolimatta mailat eivät menneet kenelläkään vaihtoon. – Viikonloppu oli jännä kokemus isosta kisasta – fiilis oli hiukan eri kuin viikkokisaa pelatessa, varsinkin toisena päivänä. Mutta oli upeaa nähdä, kuinka nuo seniorihuiput Suomessa pelaavat! Ja hymyilytti, kun moni totesi, että onpa Rinkku hyvässä kunnossa, kenttänä pitkä ja kylläpä raffit rankaisevat… senhän me tiedämme, kuvasi Sirkka Wallin. – Kisassa yllätti mukavat ihmiset, joista suuri osa pelasi ihan meikäläisten klubipelaajien tasolla. – Opin kisassa nöyryyttä, ja julkisen häpeän kestämistä, mutta myös sen, että hyvänä päivänä olisin seniorinaisten keskitasoa, kuvasi ladykapteeni Raila Soininen. Katriina Malmivaaran mielestä oli hienoa olla mukana noin isossa tapahtumassa. – Suurinta osaa meistä rinkkulaisista taisi vaivata jännittäminen, olihan se meille melkein kaikille uusi tapahtuma. Mutta selvisimme hengissä ja ensi vuonna otamme uudestaan osaa ja paremmalla menestyksellä, eikö! Nyt tiedämme, mitä se on, emmekä enää turhaa jännitä! Gita Laitinen arveli, että hänelle tuli onnistumisia vasta toisena päivänä viimeisellä osuudella, kun ”en enää jaksanut jännittää ja pelivauhti rauhottui”. – Mielestäni onnistuin parhaiten siinä etten masentunut täysin. Tuula Strang tykkäsi, että osallistuminen oli hienoa, vaikka peli ei oikein kulkenutkaan. Ja heti perään tuli kysymys, missähän ne on ensi vuonna? Arja VArtia

Rinkusta Seniorinaisten SM-kilpailuissa olivat mukana Tarja Hurme, Gita Laitinen, Katriina Malmivaara, Helga Nyholm, Merja-Leena Tamminen, Raila Soininen, Tuula Strang, Arja Vartia, Sirkka Wallin ja Pirkko Vehmas.

Kehuja sateli Kokonaisuutena SM-kisat olivat Ringsidelle menestys. Kilpailuista tuli kiitosta sekä osallistuneilta pelaajilta että Golfliitolta. Erityisesti hyväkuntoinen kenttä ja ketterästi toiminut kisaorganisaatio online-tulospalveluineen saivat suitsutusta. Päävastuussa olivat Ari Vepsä ja Hanno Strang, joka kilpailun johtajana organisoi toiminnan.


14

Junioritoimikunta

Junnutreeneissä on oppimisen riemua mppitourin Junnujen kauden kohokohta oli Tse osakilpailu omalla kentällä. kokuussa, Kun junioriharjoitukset aloitettiin tou innokasta mukana olikin heti toistakymmentä uutuutena olivat kouluikäistä junioria. Tämän kesän yä. Näillä myös kesäkurssit heti koulun päätytt a suorittaa kursseilla junioreiden oli mahdollist samalla myös Green Card.

Veikka Vaalamon tyylinäyte ykköstiillä Tsemppitour-kisassa.

Harjoituksissa opiskeltiin seuran pron Samuli Seppälän johdolla golfin saloihin leikinomaisesti torneja rakennellen ja taisipa siinä puttikisojen tuoksinassa Samuli hävitä muutaman jäätelönkin. Kesän aikana koettiin oppimisen riemua ja tulokset paranivat. Sekä harjoituksissa että kentälläkin nähtiin upeita suorituksia. Oli erittäin mukava huomata, että ERG on saanut taas pienen tauon jälkeen myös junioreiden Tsemppitourille osallistujia omasta seurasta.Vanhemmat ”juniorit” jatkoivat edelleen Aluetourilla. ERG:n heinäkuussa järjestämä Golfliiton alueellinen Tsemppitour-osakilpailu keräsi kiitosta sekä Golfliitolta että vanhemmilta kilpailun järjestämisestä. Järjestelyt sujuivat moitteettomasti vahvalla rutiinilla. Nuorisogolf perustuu ajatukseen, että laadukkaan, yksilön huomioivan toiminnan kautta on mahdollisuus vaikuttaa positiivisesti lapsen ja nuoren kasvuun ja kehitykseen. Tämä ajatus on ERG:n junioritoiminnassa myös ensi kesänä ja haluankin toivottaa innokkaiden pienten ja isompien pelaajien vanhemmat lämpimästi mukaan toimintaamme! Kristiina Linna


15

Matias Tolppaselle upea voitto Tsemppitourilla Suomen golfin tulevaisuus vaikuttaa erittäin lupaavalta, niin hyviä tuloksia nähtiin Espoo Ringside Golfissa pelatussa Tsemppitourin viidennessä Etelä-Itä-kilpailun eri sarjoissa. Parhaasta tuloksesta vastasi 15-vuotiaiden poikien sarjassa Ringsiden oma kasvatti Matias Tolppanen, joka selvitti kentän tuloksella 70 (-3). Poikien sarja oli muutenkin kovatasoinen, toiseksi tuli Masterin Roope Lahti, joka manaili puttejaan.Viisi parasta P-15 -sarjassa selvitti kierroksen alle 80 lyönnillä. Tyttöjen T-15 voitto meni Masterin Ronja Taipaleen palkintokaappiin. Tasaiseen peliinsä tyytyväisellä Ronjalla on haaveena näkyä jatkossakin tuloslistojen kärjessä – ainakin Suomessa. Samaa vakuuttelivat muutkin palkitut, Nicola Fall Talmasta ja Isa Korhonen Masterista. T-12 voiton vei Suur-Helsingin Golfin Reetta Teräväinen, joka pelasi kisakierroksen sarjansa ainoana ja ensimmäistä kertaa alle sadalla lyönnillä, tulos oli 96. Pokaali oli selvästi mieleen hänelle niin kuin monelle muullekin. P-12 voittaja Niko Somppi Tuusulan Golfklubista oli vakuuttavassa par-tahdissa

vielä väylällä 12, mutta sitten pari bogeytä ja yksi tupla nostivat tuloksen 77 lyöntiin. Reipas voittaja ajatteli mennä juhlimaan Hesburgeriin. Tuusulan Golfklubin kova juniorityö näkyi kisan osallistujamäärässä, heitä oli yhteensä 16. Somppi kertoi kovan innostuksen taustalta löytyvän hyvät valmentajat (Ari Savolainen ja Heini Haapala)ja erinomaiset harjoitusmahdollisuudet. Onnellinen ja hämillään oli myös 9-vuotias Helsingin Golfklubin Erik Parkkinen, joka nappasi voiton ensimmäisissä kisoissaan Easy 9 -sarjassa. Green Card tuli suoritettua alkukesällä. Kiitospuhe onnistui häneltä niin kuin muiltakin voittajilta mallikkaasti. Easy 18 -sarjan voiton vei Jimi Penttinen 43 bogeypisteellä. Loppukiitokset sujuivat komeasti ilman lippiksiä. Se sujui nuorilta paremmin kuin jälkien korjaaminen greeneillä. Arja Vartia

Matias sinetöi voittonsa eagelillä.

Vasta kolmatta kesää golfia pelaava Matias jännitti varsinkin takaysiä, joka on vime aikoina ollut hänelle varsin haasteellinen. – Äiti käski minun ajatella positiivisia asioita kierroksen aikana. Ajattelin siis golfia ja takaysiin tarvitsin vain 32 lyöntiä, Matias tilittää. Komein saavutus oli väylän 13 eagle. Golfopit jatkuvat Rinkun pron Samuli Seppälän kanssa, joka kannustaa Matiasta jatkamaan myös toista lempilajia eli koripalloa. Monipuolisesta pallonhallinnasta on vain etua.


16

Toimitus- / toiminnanjohtajalta

Positiivista henkeä Rinkussa Golfliitto julkaisi syksyllä kaikkien Suomen golfseurojen jäsenmäärät tältä vuodelta ja golfareiden määrä jatkoi edelleen kasvuaan Suomessa, tosin enää vain reilulla kolmella sadalla uudella harrastajalla.

IV -osakilpailun järjestelyoikeuden, kierrosmäärät ylittivät 6  000 kierrosta kilpailu pelataan Rinkussa 28.7.2013. Tämä kuukaudessa. Sateisesta syksystä johtuen jatkaa Rinkussa Golfliiton myöntämien kierrosmäärät syksyllä jäivät hieman kilpailujen järjestämistä ja uskon, että jälkeen viime vuodesta ja koko kauden saamme taas koottua kilpailuun järjestekierrosmäärä tullee jäämään hieman alle lytoimikunnan, joka selviää järjestelyistä 32  000 kierrokseen. Tavoitteemme tälle kiitettävästi. kaudelle oli noin 32  000 kierrosta, joten Ensi kaudella haluamme kasvattaa tavoite toteutui erittäin hyvin. Tulevaisuuerityisesti junioreiden määrää seurassamdessa tavoittena onkin pysyä tällä tasolla me ja tarjoamme juniorijäsenillemme ja taata osakkaillemme ja jäsenillemme hyvät harjoittelumahdollisuudet sekä riittävästi pelimahdollisuuksia. mahdollisuuden edulliseen pelaamiseen. Kauden päätapahtumana järjestimme Tähänkin kasvuun Suomen Golfliitto oli Yhdistyksemme tarjoaakin alle 13-vuotänä vuonna heinäkuussa SM-kilpailut, toki tyytyväinen, sillä Euroopassa harrastiaille junioripelaajille koko kauden naisten lyöntipelimestaruudet 50/60/65 tajien määrä on viime vuosina laskenut. -sarjoissa. Saimme koottua hyvän ja toimi- pelioikeuden hintaan 195 €, vanhemmille Me sen sijaan Rinkussa saamme olla junioripelaajille pelioikeus maksaa 295 €. van kilpailuorganisaation ja kilpailujen erittäin tyytyväisiä, sillä kasvatimme Yhdistys tarjoaa myös rinkkulaisille järjestelyistä saimme pelkästään kehuja jäsenmääräämme peräti 420 golfarilla, jäsenetuna edulliset talviharjoitukset, 10 niin kilpailijoilta kuin myös kilpailun mikä on toiseksi eniten koko Suomessa myöntäjiltä. Kenttä oli loistavassa kunnos- kerran viikoittaisen harjoituksen pro Saja eniten täällä Uudellamaalla. Pientä muli Seppälän johdolla, jäsenhintaan vain sa, tulospalvelu toimi moitteettomasti ja vaihtuvuutta jäsenistön keskuudessa Rinkussakin tapahtui, sillä uusia jäseniä liittyi rinkkulaiset saivat kiitosta myös hymyile- 100 €. Talviharjoitukset saivat heti harjoiseuraamme tänä vuonna kaikkiaan yli 600 västä, rennosta ja kannustavasta asenteesta. tusaikataulun julkistamisen jälkeen suuren suosion ja täyttyivätkin ennätystahtiin. Heli Ekström kirjoitti järjestämästämme henkilöä! Mitään yksittäistä selitystä ei tähän jäsenkasvun jatkumiseen ole, mutta kilpailusta Seniorigolfari 2/2012 -lehdessä, Paikkoja talviharjoituksiin kannattaa vielä tiedustella suoraan Samulilta. että ”Ringsiden kilpailu oli hyvä esimerkki ainakin se todistaa meille, että oikeaan Kenttä on nyt hiljentynyt ja siirtymässä vähäeleisesti, mutta täydellisesti hoidetusta suuntaan asiat ovat viime vuosina täällä talvilepoon, ensi kauden valmistelut ovat tapahtumasta”. Tällaista palautetta on aina Rinkussa kehittyneet. kuitenkin jo hyvässä vauhdissa. Koko henmukava saada ja kiitokset tästä kuuluvat Suomen Golfliiton toiminnanjohtaja kilökunta ansaitsee kiitokset kuluneesta kaikille kisajärjestelyihin osallistuneille. Petri Peltoniemi vieraili kauden mittaan kaudesta, sillä selvisimme jäsen- ja pelaaVähintään yhtä hyvin mielestäni onnisuseamman kerran kentällämme ja pyysi jamäärän kasvusta hienosti. Kiitokset antuimme myös Golfliiton meille myöntämyös lupaa käyttää Rinkun toimintaa saitsee myös erittäin tärkeää työtä tehneet esimerkkinään kiertäessään luennoimassa mässä    Tsemppitour-kilpailun järjestelyiskenttävalvojamme, jotka saivat kenttämsä. Erityisen mukavaa oli tällä kertaa olla eri golftapahtumissa ympäri Suomea. me rullaamaan ruuhkautumatta. Lopuksi järjestämässä juniorikilpailua Rinkussa, Saimme kentän jälleen erittäin hykiitokset vielä kaikille toimikuntiemme kun oma kasvattimme Matias Tolppanen vään kuntoon heti kauden alussa ja jo jäsenille, jotka olitte mukana järjestämässä otti upean voiton poikien 15-sarjassa toukokuussa Rinkussa pelattiin ennälukuisia tapahtumiamme. ja vielä huipputuloksella 70 (-3), tysmäärä kierroksia, lähes 6 000. Kasvua Tästä on hyvä jatkaa kohti ensi kautta. hienoa Matias! edellisen vuoden toukokuuhun oli yli Ensi kaudella Rinkussa järjestettävien 1 000 pelikierrosta. Tämän jälkeen kasvu Ari Vepsä kilpailujen neuvottelut ovat vielä osittain tasaantui, mutta kesä-, heinä- ja elokuun kesken, mutta Golfliiton kilpailutoimikunta jo myönsi meille Haastajakiertue


17

Terveisiä kapteenilta

Valvojat edistävät nopeaa peliä Takana on Ringsidelle monella tapaa erinomainen pelikausi. Jäsenmäärä on kasvanut merkittävästi, kenttä on ollut erinomaisessa kunnossa, tärkeät kilpailut on läpiviety kilpailijoiden kehujen saattamana.

Y

li 600 uutta jäsentä tuovat mukanaan myös haasteita. Pystymmekö me pitämään uudet jäsenet jatkossakin seuran jäseninä. He pysyvät, jos seura osaa ottaa heidät nopeasti yhteisönsä jäseniksi, tuntemaan olonsa Rinkussa kotoisaksi. Siinä on haastetta sekä seuran hallinnolle että jokaisella seuran jäsenelle. Ringsidella oli erityisesti vuosituhannen vaihteessa maine erittäin hitaana kenttänä. Silloin kierrokset saattoivat kestää yli viisi tuntia. Tätä mainetta emme halua takaisin.Vaikka jäsenmäärä on kasvanut ja kierrosten määrä lisääntynyt viime vuodesta noin kymmenellä prosentilla, niin kierrosajat ovat pysyneet kohtuullisesti hallinnassa.Valvojien keskeinen tehtävä on kauden aikana ollut pelinopeuden tarkkailu. Heitä on ohjeistettu puuttumaan hitaaseen peliin nopeasti ja päättäväisesti. Korvauksetta työtä tehneet valvojat ansaitsevat kiitoksen. Hidasta pelaamista ja kentän ruuhkautumista on pyritty estämään myös lisäämällä tuloskorttiin ”ihanneaika” ja ottamalla käyttöön 10 minuutin pakollinen tauko etu- ja takaysin välissä. Tuntuu kuitenkin siltä, että tuloskorttiin merkitty aika on aiheuttanut enemmän epäsel-

vyyttä kuin toiminut tarkoitetulla tavalla. Valvojan kannustaessa nopeampaan pelaamiseen tai sallimaan ohitus vedotaan usein siihen, että me emme ole ylittäneet ihanneaikaa, joten pelinopeuden muutokseen ei ole syytä. Sääntökirjasta löytyy pelinopeutta käsittelevä kohta. Sen mukaan takana nopeammin pelaavalle ryhmälle on annettava mahdollisuus ohittamiseen ja erityisesti kun edessä on tyhjä väylä.  Tuloskorttiin merkityt reikäkohtaiset ajat ovat peliajan takaraja. ERG:n kentän kiertää neljän ryhmässä kiirehtimättä 3h 45 min. Hitaat kierrosajat ovat ehkä golfin kiusallisin piirre. Ongelma ei ole yksin Ringsiden, eikä suomalainenkaan, vaan samasta ongelmasta kärsitään kaikkialla golfia pelaavassa maailmassa.

G

olfilla ja autoilulla on yhteneviä piirteitä. Toisen autoilijan ”opastaminen” liikenteessä saa aikaan vain vihanpurkauksia. Samoin on golfkentällä. Huomautukset pelinopeudesta tai mistä tahansa toiminnasta toiselle ryhmälle eivät koskaan saa aikaan myönteistä tunnelmaa. Toistuvasti kauden aikana toimistoon on tullut palautetta pelaajilta ja ryhmiltä, joiden mielestä toisten ryhmien pelaajat ovat asiattomasti puuttuneet heidän ryhmänsä pelaamiseen ja siten pilanneet kierroksen. Aika harva autoilija on tyytyväinen, jos matkustaja neuvoo häntä ajotavassa. Sama tilanne on golfissa. Monella meistä on tarve huomauttaa pelikaverille huonon lyönnin jälkeen, että stanssisi oli alun perin väärään suuntaan tai pää nousi lyönnin aikana tai seisoit liian lähellä palloa. Kun vaimoni kanssa aloittelimme golfia, tunnelma pelin aikana oli usein aika kiihkeä,

kun en malttanut olla huomauttamatta virheestä, jonka mielestäni aivan selvästi näin. Kokenut pelaaja seurasi sivusta takkuamistamme ja sanoi kierroksen jälkeen minulle, että toki voin neuvoa vaimoani hänen pelatessaan – aina kun vaimo pyytää neuvoa. Pelitunnelmamme on parantunut merkittävästi kun ja jos muistan tämän kultaisen neuvon. Noudattamista helpottaa havaintoni, että kun menemme pron luokse hakemaan apua jossain vaimon lyöntiongelmassa, niin pron ohjeet ovat poikkeuksetta erilaiset kuin minun antamani. Monella pelaajalla on tapana kannustaa pelikaveriaan ”hyvä lyönti” ilmaisulla jokaisen ei-epäonnistuneen lyönnin jälkeen. Tiedän itse, ja varmasti moni muukin, että harmittaa isolla v:llä, jos tietää lyönnin olleen lähes epäonnistunut ja jos sitä vielä kehutaan. Hyvä lyönti ansaitsee kehut, mutta ei pelkästään palloon osuminen. Hanno Strang

Tule mukaan Facebook-ryhmään ja kutsu kaverisikin!


18

Naistoimikunta

Ladyilla jälleen ennätyskesä Rinkun Ladyjen kesän pelitaidot pohjustettiin huolella jo talvitreeneissä ja heti sen jatkeena kevätharjoituksissa ulkona. Tulokset näkyivät varsinkin lähipelissä. Toimikunta oli kauden aikana mukana organisoimassa kahdeksaa eri tapahtumaa, SM-kisat mukaan lukien. Maanantaikisojemme suosio kasvoi vielä entisestä ennätyksestään ja eri peli- ja kilpailumuotoja oli testaamassa kaikkiaan yli 90 jäsentä. Yhdeksi suosikiksi nousi elokuun puttikisamme, jossa keskityimme hyödylliseen lähipelin hiomiseen. Naisten Sunnuntai, johon jokainen Lady kutsui itselleen mies- tai naisparin, veti mukaan 37 paria. Teemana meillä oli toisen kerran ”Roosa nauha – rakkaudesta suomalaisiin naisiin”, jolla keräsimme rahaa Syöpäsäätiön rintasyöpätutkimukseen.

Voiton vei Milla Vasama parinsa Immu Nyströmin kanssa. Pari on harjoitellut yhdessä kisaamista useampana vuonna, vaihtelevalla menestyksellä. Voitto on heillä tähtäimessä jo ensi vuodeksikin. Fennia Ladies Open pelattiin 16.6. ja se oli samalla yksi Gloria LadyCupin Uudenmaan karsintakilpailuista. Loppukilpailuun selvisivät Rinkun Ladyista mukaan Merja-Leena Tamminen ja Katriina Malmivaara, jotka saivat myös olla mukana juhlimassa Uudenmaan joukkueen voittoa!

Kesän kohokohta oli Seniorinaisten SM-kilpailut 6.–7.7., jonka järjestelyissä seuramme jäsenistö oli erittäin aktiivisesti mukana. Itse kilpailuunkin lähti mukaan 10 urheaa omaa senioriamme.Voittoa ei vielä tullut, mutta paljon hyvää ja hauskaa pelikokemusta. Ladykapteeni Raila Soininen päättää tähän kauteen kuuden vuoden kapteenijaksonsa, josta ajasta ladyjäsenet häntä lämpimästi kiittävät! Ensi kaudella Rinkun ladyja luotsaa uutena ladykapteenina seuran hallituksen valitsema Kirsi Rossilahti.


19 Uusia kasvoja seuran hallitukseen

Uusia aktiiveja tarvitaan Golf on kivaa. Ja vaikka ei aina olisikaan, niin kyllä se kuitenkin on . Miksi me muuten viettäisimme kymmeniä, satoja tunteja ja kävelisimme satoja kilometrejä kesässä painavaa reppua raahaten? Mikä upea tapa kohottaa kuntoa ja haastaa itsensä yhä parempiin suorituksiin. Samalla saa tutustua mukaviin ja samanhenkisiin ihmisiin, seurata kesän kehittymistä ja vuodenaikojen vaihteluita. Golf on kivaa. Ja vielä kivempaa se on silloin, kun peli kulkee. Itse uskon – ehkä jonkun mielestä naiivistikin – että mitä positiivisemmin asiat ja mahdolliset esteet edessään näkee, sitä paremmin niistä selviää. Henrietta Lahden voittopuhe Everybodyn palkintojenjaossa korosti tätä samaa ajattelua fokusoimalla vain onnistumiseen: ”Näe se väylä, se green, mihin olet menossa ja unohda esteet ja se mitä väylän vieressä saattaa olla”. Jetta vei kaikki mahdolliset kauden naisten mestaruudet ja varmaan tällä asenteella oli suuri vaikutus hänenkin onnistumiseensa! Golfiin liittyvä seuratoiminta on kivaa ja kuluneen kauden suunnittelua aloittaessamme mielessämme olikin hyvin onnistunut edellinen kesä 2011 pitkine helteineen ja ihanteellisine golfsäineen. Tuskin uskalsimme odottaa jäsenten aktiivisuuden edelleen lisääntyvän niin voimakkaasti kuin tänä kesänä nyt on nähty. Jo lähes 100 eri Ladya osallistui kesän tapahtumiimme ja osallistumisprosentti kasvoi edelleen 15 prosentilla! Ladyjen tapahtumia oli ennätysmäärä ja tärkeimpänä nousi tietysti esiin Naisten 50/60/65/70 Lyöntipelimestaruuskilpailu, jonka järjestelyihin koko seuran jäsenistö

Kirsi Rossilahti

osallistui upeasti! Kiitos kaikille, tästä projektista voimme olla ylpeitä! Seuraan liittyi ennätysmäärä uusia jäseniä ja mikä mukavinta, uudet jäsenet ovat myös aktiivisesti osallistuneet seuratapahtumiin. Toivottavasti tämä aktiivisuus säilyy, koska seuran toimikuntiin olisi tosi mukava saada uusia jäseniä uusine ideoineen. Tämä ajatus vahvistui, kun yllätyksekseni sain vastaanottaa Kapteenin Kannun. Ylpeänä luin vuodesta 1993 kiertäneen kannun kaiverrukset ja laskin että yli puolet sen saajista toimivat edelleen Ringsiden ”aktivisteina”! Uudet jäsenet, tulkaa ihmeessä mukaan seuratoimintaamme, tehdään yhdessä Ringsidesta entistä mukavampi golfyhteisö, se todellinen ”Pelaajien kenttä”! Kun kuusi vuotta sitten aloitin Ladykapteenina Ringsidessa, sain korvaamatonta apua ja opastusta edeltäjältäni Sirpa Turtiaiselta, vielä kerran lämmin kiitos siitä Sirpalle! Toivon voivani auttaa samalla tavalla seuraajaani, jotta hommat pääsevät alkuun. Kukin tekee pestistään oman näköisensä, joten viime vuosituhannelta perityt mapit saavat varmaan jäädä odottamaan historioitsijoita. Ladykapteenin tukena on meillä aina ollut erittäin aikaansaava ja tehokas Naistoimikunta, joten Ladyille on taatusti ensi kaudellekin luvassa reilusti mukavia tapahtumia! Mukavia talvitreenejä toivotellen ja kevään uusia viheröitä odotellen!

Raila Soininen Ladykapteeni (evp)

Kirsi on suurelle joukolle jäsenistöä tuttu, niin väyliltä kuin vaikkapa caddiemastereiden apurina kilpailuissa. – Aloitin golfin vuonna 1998, ja kymmenen vuotta olen ollut mukana ladytoimikunnassa.  Kauden tavoite on pelata 100 kierrosta kesässä.  Kirsin mielestä Rinkun yhteishenki on hyvä ja sen ylläpitäminen sekä mukavien tapahtumien järjestäminen ovat ry:n hallituksen avainasia. Tärkeää on myös saada uudet jäsenet tuntemaan itsensä tervetulleiksi Rinkkuun ja mukaan seuran kilpailuihin ja myös toimintaan.

Jukka Nylander Jukka asuu 60 metriä Rinkun portista, on ERG:n osakas ja erittäin aktiivinen pelaaja – jo melkein 20 vuotta (n. 60–80 kierrosta vuodessa), joista suurin osa Rinkussa viimeisten kuuden vuoden aikana. Jukkaa kiinnostaa kehittää edelleen Rinkun yhteisöä. Viimeiset 35 vuotta Jukka on työskennellyt myynnissä ja sen johtotehtävissä ja opettaa 5-vuotista tyttären poikaa pelaamaan golfia.


20

ERG Oy

Tervetuloa Rinkkuun! Haluan toivottaa kaikki 600 uutta jäsentä tervetulleeksi ja kertoa heille, millainen yhteisö Rinkku on.

R

inkussa toimii kaksi yhteisöä, ERG Oy eli yhtiö ja ERG ry eli yhdistys. Osakeyhtiö pitää huolen golfliiketoiminnasta, kiinteistöistä, kentästä ja koneista.Yhdistys huolehtii toiminnasta eli jäsenasioista, tasoituksista, tapahtumista ja kilpailuista. Osakeyhtiöön kuuluvat kaikki ERG Oy:n osakkeenomistajat.Yhdistykseen liitytään jäseneksi ja maksamalla vuosittain jäsenmaksun myös pysyy ERG ry:n jäsenenä. Moni meistä kuuluu molempiin, koska olemme samalla sekä osakkeenomistajia että jäseniä. Yhdistyksen ja yhtiön saumaton yhteistyö on golfyhteisön menestyksessä elintärkeää. Muutama vuosi sitten yhdistys teki ison päätöksen ja hankki paljon yhtiön osakkeita. Tänään yhdistys on yhtiön suurin osakkeenomistaja, mikä takaa osaltaan sen, että matkamme suunta ja tempo on sama. Koko yhteisön menestys on sekä osakkeenomistajan että jäsenen etu.

H

yvän kentän kunnon ja maineemme takia yhdistyksen jäsenmäärä kasvaa kohisten ja on jo ylittänyt 1 700 jäsenen rajan.Yhdistys onkin koko Suomen toiseksi nopein kasvaja. Rinkussa yhdistys välittää osakkeita jäsenistönsä ja muiden golfareiden pelikäyttöön ylläpitämällä vuokrauspörssiä. Osakkeenomistaja, joka ei käytä osakettaan itse, voi antaa osakkeen pörssin kautta vuokralle välitettäväksi.Vuokrauksesta saatava tuotto kattaa reilusti kulut. Osakkeiden vuokrauspörssi on aktivoinut osakkeella pelaamista.Vuonna 2012 oli 739 osaketta pelikäytössä, kun vuonna 2008 niitä oli vain 550. Tämä tarkoittaa,

että yhtiö on saanut vuoteen 2008 verrattuna yli 180 000 € lisää liikevaihtoa, jonka investoimme takaisin liiketoimintaan. Lisääntyneellä liikevaihdolla voimme edelleen parantaa kenttää, kiinteistöä ja koneita.Vuonna 2013 yhtiö maksaa jo suurimman osan investoinneista kassavaroistaan. Osakkaan etu on tässä ilmeinen.Vuodesta 2010 lähtien olemme vuosittain kyenneet laskemaan osakkaan maksuja (pelikausimaksu + vastikkeet) melkein 30 %.Vuonna 2010 osakas maksoi yhtiölle 890 euroa, ja vuonna 2013 maksut ovat enää 642 euroa.Yhtälö on yksinkertainen mutta toimiva.

Y

hteistyö ja yhteen hiileen puhaltaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että mitä vetovoimaisempi yhdistys on ja mitä parempaa toimintaa se tarjoaa jäsenilleen, sitä enemmän osakkeita aktivoituu pelikäyttöön. Sama toisinpäin, mitä paremmassa kunnossa kenttä ja palvelut ovat, sitä houkuttelevampi yhdistys on. Tämä on paitsi yhtiön ja siten kaikkien osakkaiden etu, mutta myös yhteisön ja sen jäsenten etu. Palapelistä puuttuu vielä yksi pala eli yhteisön maine, joka on erittäin olennainen. Yhtiön näkökulmasta golf  liiketoimintana on palveluliiketoimintaa, jossa ensiarvoisen tärkeää on kentästä ja palveluista pelaajalle syntynyt kokemus. Pelaajien kokemukset muodostavat yhteisön maineen. Tätä mainetta verrataan kokemuksiin muista golfkentistä ja mielipiteitä jaetaan

esimerkiksi netin keskustelupalstoilla. Mainostamisella voidaan hiukan vaikuttaa maineeseen, mutta ”puskaradio” on sitäkin tehokkaampi vaikutuskeino. Maine leviää nopeasti ja etenkin huono maine muuttuu hyvin hitaasti hyväksi. Rinkun maine on, tai ainakin sen tulisi olla, meille kaikille erittäin tärkeä asia. Me Rinkussa uskomme vakaasti siihen, että pelaajat haluavat kuulua yhteisöön, jossa asiat, kuten kenttä ja talous, ovat kunnossa ja jossa vallitsee hyvä, toiset huomioon ottava, rento ja suvaitsevainen klubikulttuuri. Tämän kulttuurin vaaliminen ja kehittäminen on meidän kaikkien tehtävä, ei pelkästään yhdistyksen tai yhtiön.

T

ämä oli perusta ”Rinkku – Pelaajan kenttä” -strategiallemme, jolla uutta Rinkkua lähdettiin rakentamaan maaliskuussa 2008, jolloin osakkaat vaativat Rinkkuun muutosta ja äänestivät yhtiökokouksessa yhtiölle uuden hallituksen. Strategiamme pääkohta oli ja on edelleen se, että Rinkku on haluttu ja arvostettu golfyhteisö. Jälkikäteen katsottuna on helppo todeta, että vuosien aikana tehdyt päätökset ovat olleet suurelta osalta oikeita ja toimivia, vaikka jotkut niistä ovat olleet tekohetkellä erittäin ikäviä ja vaikeita.


21

ERG ry

Positiivisten uutisten kausi

M

itä sitten olemme saaneet aikaan? Olemme rakentaneet muun muassa uuden lasiterassin, keittiön ja portin. Kentällä koneet on kunnostettu, kastelujärjestelmää parannettu, puroja padottu, väyliä salaojitettu ja kulkuväyliä asfaltoitu. Lisäksi olemme luoneet hyvät suhteen Espoon kaupunkiin. Mitään edellä mainituista ei voi tehdä yhden yön aikana, vaan se vaatii systemaattisen ja usean vuoden suunnitelman asioiden hoitamiselle. Kaudella 2012 pelattiin lähes 10 % enemmän kierroksia kuin edellisenä vuonna. Tästä kuormituksesta huolimatta on kenttämestari Pasi joukkoineen pitänyt kentän huippuhyvänä! Kesällä Rinkun uusi maine on kiirinyt myös Golfliittoon, jossa kenttäämme on kiitelty ja muutoksen sekä menestyksen nopeutta ja suuntaa jopa hieman ihmetelty.

K

auteen 2013 Rinkku lähtee paremmista asemista kuin koskaan aiemmin. Tulemme kaudella 2013 keskittämään markkinoinnin ja tuotetarjonnan pääasiassa osakkaille, heidän perheenjäsenilleen ja yhdistyksen jäsenille. Mika Rytkönen hallituksen pj, Espoo Ringside Golf Oy

Ringsiden ry:n muuttuneiden sääntöjen mukaisessa syyskokouksessa hallitukseen tuli pieniä muutoksia. Pitkäaikinen ladykapteenimme Raila Soininen halusi siirtyä vapaalle ja tilalle valittiin Kirsi Rossilahti, josta tulee uusi ladykapteeni. Toinen uusi hallituksen jäsen on Jukka Nylander. Hallituksesta erosi jo syyskuussa Henrik Lahti henkilökohtaisista syistä. Railalle ja Henulle lämpimät kiitokset hallitustyöskentelystä ja onnea uusille valituille jäsenille. Ensi vuoden jäsenmaksuksi vahvistettiin 80 euroa, eikä liittymismaksua toistaiseksi peritä. Saimme kuluvana vuonna ennätysmäärän uusia jäseniä, meitä on nyt yli 1700 henkeä! Pelikierroksia kertyi tänä vuonna lähes 32 000! Toimikunnat jatkoivat aktiivista toimintaa ja teimme ennätyksiä monilla eri osa-alueilla. Tuntui, että positiivisia uutisia tuli jatkuvasti eri puolilta koko ajan! Pelioikeuksia oli käytössä ennätysmäärä: 739 kpl. Tavoitteemme ensi vuodelle on 785 kpl, mikä mahdollistaa hintatason säilyttämisen pelioikeusvuokramarkkinoilla tämän vuoden tasolla ja antaa vuokraajille hieman tuottoakin.

Uudet prot Samuli Seppälä ja Hannu Suomalainen aloittivat viime keväänä puhtaalta pöydältä ja saivat todella paljon aikaan. Talviharjoittelussa kävi ennätysmäärä jäseniä ja toimintaa jatketaan myös ensi talvena. Green Card -kurssin suoritti 160 hlöä, joista tuli jäseniksemme yli 60 uutta pelaajaa. Seura tarjosi kertauskurssitusta tasoituksella 36–54 pelaaville jäsenilleen. Ryhmät täyttyivät heti. Tätäkin toimintaa tullaan jatkamaan ensi kesänä. Haluan kiittää kaikkia toiminnassa mukana olleita aktiivisesta ja rakentavasta yhteistyöstä. Arvioni mukaan olemme onnistuneet selvästi kilpailijoitamme paremmin. Tällä linjalla on hyvä jatkaa. Toivotan kaikille tämän lehden tekijöille kuin lukijoillekin menestyksekästä golfvuotta 2013! Matti Wennäkoski puheenjohtaja Espoo Ringside Golf ry


22 Seuralainen tutuksi

Klubipelaaja hyrisee tyytyväisyydestä Kesä 2012 oli säiden vuoksi merkillinen pelikausi, mutta Rinkussa pelaamiseeni säätkään eivät paljon vaikuttaneet. Kenttä on ollut tänä kesänä aivan erinomaisessa kunnossa. Pelikokemus on kohentunut reippaasti muutamassa vuodessa. Kyllä, ja siitä kiitokset! Yleistunnelma Rinkussa on parantunut huomattavasti takavuosista, jolloin kenttä oli ajoittain heikossa kunnossa useista eri syistä yhtä aikaa. Rinkku ei ollut vieraspelaajien suosikkilistan kärkipäässä. Itsekin mietin, että jospa vaihtaisin muualle. Pelikokemus on olennainen mittari kentällä kuin kentällä. Kysymys on aika pitkälle asiakaslupauksesta ja sen täyttymisestä, vaikka kyse olisikin liikunnasta. Golfiin liittyy harvinaisen monta pelikokemukseen liittyvää asiaa. Ensivaikutelma tulee usein jo ajettaessa portista sisään alueelle. Vaikka kentät Suomessa ja muualla maailmassa eroavat toisistaan ja jokaisella kentällä on oma luonteensa, pelikokemuksen ydinasiat ovat melko pitkälle samoja. Ensimmäinen asia on kentän kunto, johon tietysti vaikuttaa se, miten kenttä on rakennettu alun alkaen. Se asettaa kentän hoidon rajat: esimerkiksi savipohjalle rakennettu kenttä näyttää ominaisuutensa sateella, jos maamassoja ei ole vaihdettu ja jos viemäröinti on puutteellista. Sitä ei hyvä hoitokaan muuksi muuta. Rinkussa näkyy nyt, kuinka pitkäjänteinen kentän parantami-

nen vaikuttaa.Väylät olivat koko kesän erinomaisessa kunnossa kun kosteutta riitti, mutta väylien kuntoon vaikuttavat viime vuosien perusparannustyöt ja uudistukset ja muutamien ongelmakohtien korjaukset. Vesi ei juurikaan makaa kentällä sateillakaan. Lisäksi väylien ruoho on laadultaan hyvä.  Tässä lähiseudulla on monta kenttää, joiden väylissä on paljon ongelmia kasvitauteja myöten. Rinkku puhkesi todelliseen loistoonsa kesän SM-kisoihin. Työtä tehtiin rajusti ja se kyllä näkyi ja tuloksista on voitu nauttia lokakuulle saakka. Griinit olivat uskomattoman hyvät koko kesän. Vierailut monilla muilla kentillä nostivat Rinkun griinit ykkösluokkaan ja kilpakenttien tasolle. Näillä griineillä saattoi putata oikein. Siitä tuli erittäin myönteinen osa pelikokemusta. Kesän aikana pelasin useita kertoja esimerkiksi Vierumäellä. Cooke-kentän griinit olivat surkeaa kynnöspeltoa juhannuksesta lokakuulle. Se jää pelaajan mieleen päällimmäisenä. Rinkun bunkkerit ovat nyt siinä kunnossa kuin niiden pitää tämäntapaisella kentällä ollakin. Reunat on pengerretty oikein ja reunusten ruoho on leikattu oikein. Portugalissa pelatessa ihailen aina sikäläistä tapaa leikata tarkasti bunkkeria reunustava ruoho. Kilpailuihin viimeistelyt tehdään siellä usein käsi-

Ilkka Lampi (oik.) on saanut golfin perusopit Jussi Kaarenmaalta sekä kotikentällä että Portugalin viheriöillä.


23

•  Caddiemasters Trophy J-P Suomalaiselle

•  Kapteenin kannu Raila Soiniselle

• Roopen kannu Jesse Särkisillalle

•  Gentleman pelaaja ja ERG:n puttimestari – Raimo Oikarinen Ringsiden Ladyt äänestivät tänä kesäLadyt palkitsivat nä ensimmäisen kerran seuran GentleRaimon. man pelaajan. Äänestys osoitti, että meillä on useita herramiespelaajia, jotka täyttävät kohteliaan, miellyttävän ja kaikin tavoin mukavan pelaajan kriteerit. Äänestyksessä nousi kuitenkin yksi selvästi ykköseksi: Raimo Oikarinen. Raimon suosiota lisäsi varmasti se, että hän pelaa hyvin monien jäsenten kanssa ja pelin lomassa hänen kanssaan on mukava rupatella monista aiheista – erityisesti Italiaan liittyvistä asioista. Everybody’s-kilpailupäivä oli Raimolle täydellinen – tuolloin luovutetun Gentleman-palkinnon lisäksi hän voitti seuran puttimestaruuden.

Näillä voimilla pallo pyörii Ringside Golfissa: Tyttöjä -21 v. 40, 2% Poikia -21 v. 160, 10%

Naisia 485 29%

Jäsenjakauma

Miehiä 980 59%

hcp alle 10 7%

hcp yli 36 24%

Tasoitusjakauma

hcp 10-18 21%

hcp 18-25 21%

hcp 25-36 27%

Pelioikeuksia pelikäytössä vuosittain 21 v. tai 61 v. tai nuorempia 12% vanhempia 17%

200

0

2012 87 %

400

2011 78 %

600

2010 67 %

800

2009 66 %

Ilkka Lampi

2012  palkittuja rinkkulaisia

Osakkeita 846 kpl

työnä ja sen kyllä huomaa. Huolellisuus vaikuttaa myönteiseen pelikokemukseen. Rinkun esteettinen yleisilme on kohentunut reippaasti myös siksi, että hoitamattomia kohtia ei enää ole ja esimerkiksi raffien heinikot ovat nyt kutakuinkin yhtäläiset. Lisäksi puusto ja pensaat ovat kasvaneet niin, että nekin vahvistavat hyvin hoidetun kentän leimaa. Yhden selvän havainnon olen tehnyt tänäkin kesänä. Nimenomaan vieraspelaajat eivät korjaa riittävän aktiivisesti pallon iskemiä griineillä. Joka kerta pelatessani korjaan runsaasti monien edellä menneiden lähtöjen jättämiä jälkiä. Tähän pitää saada ensi kesälle korjaus. Mikä on fiksuin tapa kertoa se vieraspelaajille? Joskus olen kaivannut myös valvojaa näyttäytymään sekä korjaamattomien pallonjälkien vuoksi ja siksi, että useimmiten juuri vieraspelaajat unohtavat pelitempon ja ajantajun. Aivan pienistä asioista ei viitsi soittaa caddiellekaan joka kerta. Meillä varmaankin täytyy olla tulevaisuudessa lisää vapaaehtoistyötä tekeviä valvojia… Pelikokemukseen vaikuttaa myös iloinen palveluhenki. Sitä osoittivat tänäkin kesänä caddiet. Myönteinen kokemus syntyy, kun Markus tai kuka tahansa siellä sanoo muutaman mukavan sanan omalle väelle tai vieraille yhtä hyvin. Golf on taito- ja tarkkuuslajina mielen hallintaa, ja siten myös mielialalaji tiettyyn mittaan saakka. Sen näkee ammattilaisten kilpailussakin kaiken aikaa. Runsaan neljän tunnin kierros on aina myös palvelukokemus. Siihen vaikuttavat kaikki fasiliteetit ravintolaa ja sosiaalitiloja myöten. Rinkussa pitää jokaisen pelaajan muistaa myös oman esimerkin vaikutus käyttäytymisessä eri tilanteissa. Pienetkin asiat pitää tehdä hyvin. Tänä kesänä yleistunnelma oli oikein hyvä. Tulin mielelläni Rinkkuun ja lähdin hyvillä mielin pois, vaikken tänäkään kesänä kyennyt pelaamaan niin usein kuin olisin halunnut. Ensi kesänä enemmän!

Ikäjakauma 41-60 v. 41%

2240 v. 30%


24

Treeniä talveksi

Samulin treeneillä

swingi kuntoon Huippugolfarit ympäri maailmaa ovat alkaneet kiinnittää yhä enemmän huomiota fysiikkaharjoitteluun. Uuden sukupolven nuoret pelaajat lyövätkin palloa uskomattoman pitkälle ja tarkasti. Myös vanhemmat pelaajat ovat saaneet rutkasti lisävuosia huipulla sekä harrastusmielessä kiinnittämällä huomiota oman kehonsa ongelmakohtiin. Seuraavassa jutussa esittelen neljä yksinkertaista harjoitetta, joilla jokainen voi parantaa omaa peliään ja swingitekniikkaansa. Harjoitteita voi tehdä vaikka joka päivä ja lisätä toistomääriä pikkuhiljaa viikoittain. Ringsiden jäsenillä on tulevan talvikauden aikana mahdollista kartoittaa omat kehityskohteet ja luoda oma harjoitusohjelma swinginsä parantamiseksi. TPI (Titleist Performance Institute) kehonkartoitustestit ja swingianalyysit pyörähtävät käyntiin marraskuussa ja antavat lisäpotkua talven supersuosittuihin ryhmäharjoituksiin, jotka starttaavat helmikuun alussa. Lisätietoa talven harjoituksista löydät Ringside Golfin nettisivuilta. Mukavia hetkiä talviharjoitusten parissa! Samuli Seppälä

1. Lantio tilt ja lantion neutraali asento Ota rauta 6 alkuasento. Aseta kätesi ristiin rintasi päälle. Pidä hartiat ja pää paikallaan. Lantiota liikuttamalla kourista ja pyöristä selkää vuorotellen. Toistojen jälkeen yritä löytää keskikohta ns. neutraali asento lantiolle. Hae neutraali asento aina selän kouristuksen jälkeen, jolloin aktivoit keskivartalon lihakset paremmin. Käytä peiliä apuna jos mahdollista.   Ω  Vaikutus: Lantion liikkuvuus ja lantion hallinta ovat todella tärkeässä roolissa swingin voiman siirtymisessä alavartalosta ylävartaloon ja sitä kautta mailaan. Lantion neutraali asento on oikeiden liikeratojen löytymisen kannalta välttämätöntä ja ennaltaehkäisee monien selkävaivojen syntymistä.   Ω  Toistot: Toista liikettä 10–20 kertaa ja toista sarja 2–4 kertaa. Jokaisen sarjan jälkeen muista hakea lantiolle neutraali asento.  π

2. Yhden jalan seisonta ja hartiakierto Seiso yhdellä jalalla golfin alkuasennossa. Aseta kätesi ristiin rintasi päälle. Yritä kiertää hartioitasi puolelta toisella liikuttamatta alavartaloasi. Tasapainon helpottamiseksi kohdista katseesi yhteen pisteeseen edessäsi. Voit myös vaikeuttaa harjoitusta nostamalla tukijalan kantapäätä hieman irti maasta.   Ω  Vaikutus: Tasapainon tärkeyden kaikki tietävät, mutta harvat harjoittelevat. Yhdellä jalalla tehdyt harjoitukset auttavat myös stabiloimaan ja vahvistamaan keskivartaloa sekä erottelemaan alavartalon ja ylävartalon toisistaan.   Ω  Toistot: Yritä aluksi tehdä liikettä 30 sekuntia kerrallaan. Myöhemmin haasta itseäsi ja yritä rikkoa omia ennätyksiäsi.  π

1


25

2

3. Silta Selin makuulla, kantapäät lähellä pakaroita, yritä löytää lantiosi neutraali asento harjoituksen 1 tapaan. Nosta kätesi suoraksi ylös ja aseta kämmenet yhteen. Nosta lantiosi ylös ja yritä löytää jännitys pakaroista. Pidä lantio ilmassa vähintään 10 sekuntia. Voit vaikeuttaa harjoitusta nostamalla toisen jalan suoraksi lantion ollessa ilmassa.   Ω  Vaikutus: Pakaralihakset ovat golfswingin ”kuninkaat”. Kehon vahvimmat lihakset ovat golfswingin voimantuotossa avainasemassa. Lisäksi pakaralihakset auttavat ylläpitämään tasapainoa ja säilyttämään asennon swingissä.   Ω  Toistot: Aloita harjoitus molemmilla jaloilla. Tee toistoja aluksi 10–20 kerrallaan. Tee myös pitoja, joissa pidät asentoa vakaana 10–60 sekuntia kerrallaan. Vaikeuta harjoitusta tasosi mukaan ja tee pidot yhdellä jalalla.  π

   Ω   Ω  Ω   Ω

3


26

4. Syväkyykky – käsien ojennus Ota hartioiden levyinen asento ja aseta jalkaterät osoittamaan suoraan eteenpäin. Kyykisty syvälle alas asti. Nosta kädet vuoron perään niin korkealle ylös kuin pystyt. Pidä kädet korkealla pääsi yläpuolella ja nouse ylös. Helpota harjoitusta asettamalla pienet korokkeet (esim. kirjat, kynnys) kantapäittesi alle.   Ω  Vaikutus: Syväkyykky on monipuolinen harjoite, jolla on havaittu olevan monia yhtymäkohtia yleisimpiin ongelmiin swingissä. Harjoite kohdistuu moniin eri kehon osiin, kuten leveisiin selkälihaksiin, rintarankaan, pakaroihin ja nilkkoihin.   Ω  Toistot: Tee 5–20 toistoa ja 2–4 sarjaa omasta tasostasi riippuen.  π

4

Katso myös: http://ringsidegolf.fi/files/Ohjatut_talviharjoitukset_2013.pdf


27

n i s a l i l u u T a j o t h i a v korjaus Asennusliikkeet: www.autolasi. Sopimusyhteistyössä:


28

Ringsiden klubimatkailua Klubimatkat ovat yksi klubitoimintamme suola. Perinteeksi on viime vuosina muodostunut järjestää keväinen retki ennen kauden alkua. Vielä lehden painoon mennessä ei ole tehty päätöksiä mahdollisesta kevään 2013 matkasta. European Event (lue teksti vieressä) on ehdottanut muun muassa Berliiniä, joten se lienee yksi hyvä vaihtoehto. Monena vuonna ansiokkaasti toimineet järjestelyvastaavat Ville H.S. Ranta ja Macke Askolin ovat todenneet mielellään antavansa vastuuta matkajärvestelyistä välillä muillekin, mutta viimeistään keväällä selviää, miten vuosi 2013 lähtee liikkeelle. Varmaa on vain se, että aiheesta käydään keskustelua verkossa (muun muassa Facebookissa ja forumillamme). On toivottavaa, että tämä mukava perinne jatkuu, mutta kuten vapaaehtoistoiminnassa yleensäkin: aloite on hyvä saada jäsenistöstä. Olkaa aktiivisia!

Vuonna 2 0 13 Berliiniin?

V Vilnassa hotellimme Le Meridien sijaitsi aivan The v golf clubin vieressä. Folke Nyberg ja Piia Heinonen tulivat rinkkulaisille tutuiksi viime keväänä Vilnaan suuntautuneen golfmatkan aikana, ja juhannuksena he olivatkin sitten jo Ringsidessä mukana organisoimassa meidän omaa juhannuskisaamme …

Keväällä 2010 klubimatkamme suunta oli Pärnu, jossa pelasimme White Beach -kentän. Mukana mm. vas. Eero, Arja, Kati ja Oili.

Pärnussa majoituimme. tämän hotellin alueelle.

uoden 2012 klubimatka suuntautui Vilnaan, jossa vajaa parikymmenpäinen joukko vietti vappua edeltävän pitkän viikonlopun. Kelitkin suosivat matkalaisia:Vilna oli tuolloin koko Euroopan lämpimin kaupunki! Kustannussyistä päädyttiin lentämään Tampereen kautta. Kustannuksia säästyi, kun Ville H.S. Ranta ja European Eventistä mukana järjestelyissä ollut Piia Heinonen kuljettivat omalla autollaan matkatavarat edellisenä päivänä Vilnan hotellille valmiiksi. Majoituimme Le Meridien -hotellilla, jonka välittömässä läheisyydessä on varsin haastavaksi kokemukseksi havaittu ”the v golf club”. Paikan päällä golftoiminnasta vastaa suomalainen Folke Nyberg, joka muun muassa ensimmäisenä päivänä haastoi pelaajat ilmoittamalla, että jokainen, joka selviää neljästä ensimmäisestä väylästä samalla pallolla, saa häneltä oluen. Monikaan ei haasteesta selvinnyt, joka kuvastaa kentän haastavuutta. Järjestäjille (Macke Askolin ja Ville H.S.) oli pienoinen pettymys, kun joukkomme ei tällä kertaa tätä suurempi ollut, mutta tunnelma oli tiivis valikoituneessa joukossa. Kotiin tuotavaa oli runsaasti, mutta joillakin enemmän kuin muilla. Järjestetyssä klubin kauden avauskilpailussa nimittäin Leo Maja ja Sirkka Wallin voittivat toisen palkinnon, joka lunastetaan Espanjaan suuntautuvalla matkalla tulevana talvena. Palkinnot olivat siis ruhtinaalliset, kun olimme mukana todistamassa suurinta Liettuassa koskaan järjestettyä tapahtumaa, jossa olimme siis joukkona edustamassa Suomea ja Rinkkua. Ville H.S. Ranta

Leksa ja tuleva Espanjanreissu


29


30 Toimisto tiedottaa Tarkista, että sähköpostiosoitteesi on ajantasalla Golfboxissa. Voit päivittää omia tietojasi kirjautumalla tunnuksillasi Golfboxiin, kohdasta ”muokkaa profiilia”. Voit myös ilmoittaa muuttuneet yhteystietosi sähköpostitse caddie@ringsidegolf.fi . Käytämme tiedotuksessamme sähköistä Uutiskirjettä ja olemme huomanneet, että rekisterissämme on useita vanhentuneita yhteystietoja.

Caddiet kiittävät!

Yllä: Tulvat eivät unohtaneet meitä tänäkään kesänä. Hetken saa miettiä, mihin suuntaan tästä olisi tarkoitus pelata… Sateet tekevät tepposensa bunkkereissa. Pelatako tästä vai ei, siinäpä kysymys. Ja mitähän sanoo sääntökirja? Ja onhan pallo varmasti se oma!

Näin ei onneksi ole Rinkussa! Tämä ystävällinen rantakäärme (?) vastaanotti sennupelaajat Pickalassa.

MYYRMANNI - III KERROS

Yllä: Tasaväkistä on: Katin ja Millan avaukset Ladykauden päättäjäiskisassa. Väylä oli 4 ja lipulle matkaa ehkä enää 60 metriä! Golf on onnellisten ihmisten laji, taltioi Jukka Nylander ;) Ja millähän väylällä hän tässä on menossa…?

ringside 2#2012 Espoo Ringside Golf ry:n jäsenjulkaisu Päätoimittaja: Arja Vartia Graafinen suunnittelu: Sirkka Wallin Kirjoittajat: Markus Juvonen, Henrik Lahti, Ilkka Lampi, Ville H.S. Ranta, Mika Rytkönen, Samuli Seppälä, Raila Soininen, Hanno Strang, Nikke Tyry, Ari Vepsä, Matti Wennäkoski Kuvat: Ilkka Lukka, Arja Vartia, Kati Malmivaara, Jukka Nylander, Ville H.S. Ranta, Raila Soininen, Erik Westerlund Julkaisija: Espoo Ringside Golf ry, Nurmikartanontie 5, 02920 Espoo Kansikuva Ilkka Lukka www.ringsidegolf.fi


31


§ JURILEX Oy Ilkka J. Turpeinen Lakimies

Juvan teollisuuskatu 23 B 2 krs 02921 Espoo Puh. 041-5277133 E-mail: office@jurilex.fi www.jurilex.fi

Jurilex Oy on yhtiöoikeuteen erikoistunut lakiasiaintoimisto, joka hoitaa myös perheoikeudellisia asioita.

see better. be better.

FUSTRA –METODI

Suosittu golf -pelaajien harjoitusmuoto. Vahvempi keskivartalo, parempi liikkuvuus ja kehonhallinta. Varaa nyt oma tutustumistuntisi hintaan 25€ (norm. 89€)

LUOTETTAVA, LAADUKAS, KOTIMAINEN. fennooptiikka.fi • linssiklinikka.fi

Forever Varisto Martinkyläntie 39 b 01720 Vantaa puh. (09) 825 60060

Liittyminen Rinkun jäseneksi ja pelioikeuden vuokraaminen on nyt helppoa! Täytä Rinkun kotisivuilla sähköinen jäsenhakemus- tai pelioikeuslomake ja noudata maksuohjeita. Maksun saavuttua tilille jäsenyys tai pelioikeus vahvistuu.

Liity Rinkun jäseneksi

Jäsenmaksu 80 €, juniorijäsen 40 € (s. 1992  ) Erillistä liittymismaksua ei peritä!

Pelioikeus kaudelle 2013

Espoo Ringside Golfin pelioikeuksien vuokraus kaudelle 2013 on alkanut. Pelioikeuksia on rajallinen määrä, varmista jo nyt pelaamisesi Rinkussa!

Aikuinen 695 €, juniori 195 € (alle 13 v.) / 295 € (yli 13 v.) Myös osamaksulla: 3 x 240 = 720 € tai
5 x 150 € = 750 €.

Lisätiedot toimistosta

puh. (09) 849 4940, caddie@ringsidegolf.fi

Ringside 2#2012  

Ringside-lehti 2-2012

Ringside 2#2012  

Ringside-lehti 2-2012

Advertisement