__MAIN_TEXT__

Page 1

PROGRAM FOR VOKSNE & BØRN EFTERÅR 2019

Ringsted Bibliotek


FOREDRAG

DEBAT

MUSIK

FOR BØRN

2


06 10

FILM

Eftermiddagsbio for voksne 06

FOREDRAG

Tag ansvar for dit barns digitale liv 10 Stop madspild 10 Tyrkiske gæstearbejdere 14 Familieliv med autisme 14

12

LEVENDE VÆRKSTEDER

16

Morgensang 12 Strikkeværksted 12 Spil som en samurai 12 Dungeons & Dragons 12

MUSIK

Niels Skousen 16 Peter Sommer 18 Halfdanskerne 22

24

FOR BØRN

Babyarrangementer 24 Film for større børn 26 Teater for børn 28 Film for de mindste 30 3-års fødselsdag 30 Læsehunden Skipper 32 Læs højt med Sebastian Klein 34 Blandet for børn 36 For unge 38


4


TEMA: BEVIDSTHED

Mennesket udmærker sig frem for dyrene ved at være et bevidst væsen. Vi er bevidste om verden omkring os, om naturen, vores medmennesker og det samfund, vi lever i. Vi er også bevidste om, at vi har et indre liv med følelser, fornemmelser, tanker, drømme og fantasi. Man siger, at hjernen er sæde for bevidstheden, og det betyder, at du med meditation, mentaltræning eller mindfulness kan træne og styrke din bevidsthed. Det kan du også med studier eller fordybelse i musik og litteratur. Du kan også øge din bevidsthed ved at engagere dig i diskussion og debat. På den måde udvider du ikke blot din egen bevidsthed, men du bidrager også til vores fælles bevidsthed. På biblioteket vil vi i dette efterår forsøge at udvide din bevidsthed med udstillinger, film, debat, morgensang, romanklub, foredrag, spil, levende værksteder, koncerter, teater, højtlæsning og meget mere. Vi får besøg af psykolog Anna Bjerre fra organisationen GirlTalk, komikeren Christian Fuhlendorff og aktivisten Selina Juul fra forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad. Du kan møde læsehunden Skipper, tage med sangeren Niels Skousen på en musikalsk rejse, høre Sebastian Klein læse højt, fejre 3-årsfødselsdag med Carl Quist-Møller og Thomas Sandberg fra Rytmevæsenet eller komme til koncert med Peter Sommer. Du kan også udfordre din bevidsthed om fremtidens klima ved at deltage i en åben debat med journalisten Tine Götzsche, vejreksperten Jesper Theilgaard og klimaaktivisten Anders Morgenthaler. Vi håber, at du er bevidst om, at du er velkommen på biblioteket. Anders Clausen, Biblioteks- og Borgerservicechef

BIBLIOTEKSKLUBBEN KULT

Hvis du er medlem af Biblioteksklubben KULT får du rabat til alle vores arrangementer. Læs mere og meld dig ind på vores hjemmeside ringstedbib.dk

BIBLIOTEKET I PAVILLONEN

Til Biblioteket i Pavillonen-arrangementerne for de voksne mødes vi på biblioteket til en lille forfriskning og velkomst, inden vi sammen går over til arrangementet i Pavillonen.


I KRIG OG KÆRLIGHED

Esben flygter fra skyttegravene under Første Verdenskrig. Han har kæmpet i tre år for at komme hjem til sin kone og sin søn. Men alt derhjemme er forandret. En tysk officer har vundet Kirstines kærlighed, og han har overtaget Esbens rolle som far for deres søn. Filmen varer 135 minutter.

HAPPY ENDING

Helle glæder sig som et lille barn til, at hendes arbejdsnarkoman af en mand, Peter, endelig går på pension. Men da han på dagen for sin pensionering til hendes skræk annoncerer, at han nu skal til at være vinimportør og har investeret hele deres fælles opsparing i et østrigsk vinhus, tager livet en overraskende ny drejning. Filmen varer 96 minutter.

GREEN BOOK

En udsmider bliver hyret til at køre dr. Don Shirley, en sort pianist i verdensklasse, på en koncertturné fra Manhattan til sydstaterne. De benytter sig af ”The Green Book” for at kunne finde de få steder, som er sikre for afroamerikanere. De oplever racisme og fare og tvinges til at se bort fra deres forskelligheder for at overleve. Filmen varer 124 minutter.

THE WIFE

Joan Castleman er en intelligent og smuk kvinde. De sidste 40 år har hun tilsidesat sit eget talent for at støtte op om sin karismatiske mand og hans imponerende litterære karriere. Hun har ignoreret hans utroskab, tilskrevet det hans kunst og undskyldt det. ”The Wife” er en intens og gribende rejse om modet til at finde tilbage til sig selv. Filmen varer 100 minutter.

6


Arrangementet er gratis, men tilmelding er nødvendig. Tilmelding på ringstedbib.dk

MANDAG DEN 7. OKTOBER KL. 11 & 13.30 i bibliotekets aktivitetsrum Tilmelding fra den 23. september Arrangementet er gratis, men tilmelding er nødvendig. Tilmelding på ringstedbib.dk

MANDAG DEN 4. NOVEMBER KL. 11 & 13.30 i bibliotekets aktivitetsrum Tilmelding fra den 21. oktober Arrangementet er gratis, men tilmelding er nødvendig. Tilmelding på ringstedbib.dk

MANDAG DEN 2. DECEMBER KL. 11 & 13.30 i bibliotekets aktivitetsrum Tilmelding fra den 18. november Arrangementet er gratis, men tilmelding er nødvendig. Tilmelding på ringstedbib.dk

FILM FOR VOKSNE

MANDAG DEN 2. SEPTEMBER KL. 11 & KL. 13.30 i bibliotekets aktivitetsrum Tilmelding fra den 19. august


KRYDSORD RUNEN

VAND

FISK

PORTUGAL

VIRKE SERIE AF KASPER HOFF

SVERIGE 1

LØFTET

RILLE DAMP 4

STEG ULLA 7

BLOMST TEMPUS SPIDS 6

MORSE •* -- *• SVENSK FORFATTER

KIPPUR

ITALIEN ILT 11. NOV. LÆSES HØJT I HELE

FRANSK FOR MIG NORSK FORFATTER 500

50

TONE

TYSK FORHOLDSORD

D'ITALIA

BY

TONE

SPANIEN

LOKUM 2

PRIMADONNA

HELET SÅR

PETER

8

3

JUUL ID EST

SYES

PLANCKS KONSTANT

1000

SKIPPER


VIDSTE DU AT...

FRED

Ringsted Bibliotek udgiver en bog om de 10 landområder, der omkranser Ringsted by? . ”Rundt om Ringsted – Biblioteket på sporet af de gode fortællinger” udkommer den 2. september og kan købes på biblioteket for 100 kroner. Vi fejrer udgivelsen med en reception på biblioteket samme dag kl. 17, hvor alle interesserede er velkomne. Tilmelding på ringstedbib.dk.

HYDROGEN HAM MED ARKEN

JORDLAG TEATERSTYKKE 8

GAMMEL KARAKTER ØSTRIG

NAVN:

URHAV

MOBILNUMMER: TIDSMÅLER URAN

5

KODEORD: Hvis du afleverer det rigtige kodeord til bibliotekets personale inden tirsdag den 15. oktober 2019, er du med i lodtrækningen om en præmie. Vinderen får direkte besked.

KRYDSORD

ALENE


TAG ANSVAR FOR DIT BARNS DIGITALE LIV

Mobilen er dit barns bedste ven, og den digitale verden med Snapchat, YouTube, Instagram og mange andre sociale medier og digitale kanaler er kæmpestor. Men hvordan lærer du dit barn at navigere og færdes i den digitale verden? Denne aften klæder dig på til at håndtere dit barns digitale liv, og psykolog Ulla Dyrløv hjælper dig med at finde svar på spørgsmål som: Hvor meget bør mit barn egentlig spille computer hver dag? Er det problematisk at se YouTube i timevis? Og hvordan skal man lære sit barn at opføre sig ordentligt på de sociale medier? Ulla Dyrløv er en populær foredragsholder og uddannet psykolog, der har stor erfaring med børns digitale liv gennem forløb i sin psykologpraksis FamiliePsykologisk Praksis. Hun er desuden kendt fra tv-programmerne ’Ingen styr på ungerne’ og ’Aldrig for sent’ ligesom hun har skrevet bøgerne ’Pilot for dit barn’ og ’Få styr på dit barns digitale verden’.

TIRSDAG DEN 17. SEPTEMBER KL. 19-21 i bibliotekets aktivitetsrum

Billetpris: 75 kr. Kult-medlem: 50 k Tilmelding på ringstedbib.dk

STOP MADSPILD MED SELINA JUUL

Bruger du dit køleskab som skraldespand? Bliver du altid lokket af butikkernes mængderabat? Smider du hvert år tusindvis af kroner i skraldespanden, fordi du glemmer at udnytte dine madrester? Kom og mød Selina Juul, Danmarks førende ekspert indenfor madspil og kvinden bag bevægelsen ”Stop Spild Af Mad”, og bliv klogere på, hvad du kan gøre for at mindske dit madspild og få flere penge, mere fritid og bidrage til et bedre miljø. I Danmark bliver der årligt smidt over 700.000 tons god spiselig mad ud – og størstedelen af madspildet stammer fra forbrugere. Heldigvis er danske forbrugere blevet bedre til at undgå madspild, men der er stadig meget lang vej endnu. Under foredraget får du mere viden om, hvad madspild, overforbrug, stigende verdensbefolkning, massive klimaforandringer og mangel på ressourcer kommer til at betyde for fremtiden – og du får Selina Juuls bud på, hvordan vi som forbrugere og som civilisation kan sikre vores fremtidige overlevelse.

10

TORSDAG DEN 28. NOVEMBER KL. 19-21 i bibliotekets aktivitetsrum Billetpris: 100 kr. Kult-medlem: 75 Tilmelding på ringstedbib.dk


FOREDRAG

kr.

R

kr.


TYRKISKE GÆSTEARBEJDERE Foredragsaften om tyrkiske gæstearbejdere. I slutningen af 1960erne kom de første tyrkiske gæstearbejdere til Danmark fra fattige landsbyer i Tyrkiet. Projektleder Rasmus Thorup fra Sorø Museum fortæller om arbejdet med indsamling af historisk materiale. Lokalpolitikeren Sadik Cekic Topcu kom til Ringsted i 1973. Foredraget er en personlig fortælling om hans opvækst i 70’erne.

NORDISK BRÆTSPILSDAG

Sammen med andre biblioteker i Norden sætter vi fokus på glæden ved at spille sammen. Tag en pause fra en stressende hverdag, og fordyb dig i godt selskab med nye brætspil fra bibliotekets samling. Vi stiller brikkerne op og har styr på reglerne. Kræver ingen forudsætninger. Kom alene eller med dine venner, kæreste eller familie.

FAMILIELIV MED AUTISME

Psykolog Mette Albrektsen fra Autismecenter Storstrøm og ambassadør Sara Jensen fra landsindsatsen ”EN AF OS” holder foredrag om autisme. Autisme giver ofte vanskeligheder i det sociale samspil med andre. Uskrevne regler giver ingen mening, og alt skal helst være som aftalt. Det giver udfordringer for familielivet. Arrangementet er i samarbejde med PsykInfo. Region Sjælland.

ROMANKLUB

DR Romanklub er Danmarks største læseklub. For at være med i DR Romanklub skal du have tid og lyst til at læse de seks nominerede bøger, deltage i de månedlige møder og være engageret i debatten til møderne. Biblioteket skaffer bøgerne, og møderne faciliteres af bibliotekar Camilla Bøcher Roesen. Tilmelding på ringstedbib.dk fra mandag den 2. september kl. 11.

12


Arrangementet er gratis, men tilmelding er nødvendig. Tilmelding på ringstedbib.dk

LØRDAG DEN 9. NOVEMBER KL. 11-14 i bibliotekets centralrum for voksne og børn fra 12 år Arrangementet er gratis, ingen tilmelding

TIRSDAG DEN 26. NOVEMBER KL. 19-21.30 i anlægspavillonen Arrangementet er gratis, men tilmelding er nødvendig. Tilmelding på ringstedbib.dk

FØLGENDE MANDAGE KL. 19-21 2. DECEMBER 2. JANUAR 10. FEBRUAR 9. MARTS 6. APRIL i bibliotekets centralrum

FOR VOKSNE

MANDAG DEN 23. SEPTEMBER KL. 19-21 i bibliotekets aktivitetsrum


MORGENSANG

Morgensang er godt for sjæl og krop. Vær med til at samles om ordene, poesien og sangen, når vi fire mandage synger sange fra Højskolesangbogen. Vi starter med et par sange, der passer til årstiden, og derefter bliver der mulighed for at byde ind med forslag til sange, som vi kan synge sammen. Morgensangen akkompagneres af Lis Nielsen på klaver i bibliotekets centralrum.

STRIKKEVÆRKSTED

Det er afslappende at strikke, og det er ikke svært at lære. I strikkeværkstedet kan du møde glade strikkeentusiaster fra bibliotekets strikkecafé, der mødes hver anden mandag året rundt. I strikkeværkstedet kan du selv prøve at strikke, finde inspiration til nye strikkeprojekter og udveksle erfaringer og strikkeopskrifter. Du kan også se nogle af de mange strikkerier fra strikkecaféen.

SPIL SOM EN SAMURAI

Go, Shogi og Othello er navnene på tre klassiske, japanske strategispil, der ikke er så kendte i Danmark, men som alle kender i Japan. Vi får besøg af instruktører fra Ringsted Go Klub, Dansk Shogi Forbund og Dansk Othello Forbund, der viser dig, hvordan du spiller. Alle tre spil er nemme at lære, men byder på mange strategiske og taktiske muligheder. Det kræver ingen forudsætninger.

DUNGEONS & DRAGONS

Vær med til rollespil i en fantasyverden med magi og drager. I det klassiske bordrollespil Dungeons & Dragons er du med til at skabe historien. Du behøver ikke at have erfaring med rollespil. Der er hjælp ved bordet og flere forudlavede karakterer, du kan vælge at spille. Vi spiller efter reglerne i den 5. udgave og med de officielle regler fra Dungeons & Dragons Adventurers League.

14


LØRDAG DEN 28. SEPTEMBER KL. 11-14 i bibliotekets centralrum Arrangementet er gratis, ingen tilmelding

LØRDAG DEN 19. OKTOBER KL. 11-14 i bibliotekets centralrum Arrangementet er gratis, ingen tilmelding

LØRDAG DEN 16. NOVEMBER KL. 11-14 i bibliotekets centralrum Arrangementet er gratis, ingen tilmelding

LEVENDE VÆRKSTEDER

FØLGENDE MANDAGE 9. SEPTEMBER 7. OKTOBER 11. NOVEMBER 9. DECEMBER i bibliotekets centralrum ALLE DAGE KL. 9.30-10.15


NIELS SKOUSEN

Niels Skousen udgav i foråret et nyt album, der emmer af overskud, kritik, kærlighed, humor, mørke, drilleri og eftertænksomhed. Reaktionerne fra et samlet anmelderkorps er ikke til at tage fejl af; ”Døgnet har 24 timer” er Niels Skousen bedste udgivelse i karrieren. Samme ros får han for sine koncerter, som er et overflødighedshorn af musik fra hans lange karriere. Alt det har du mulighed for at opleve, når Niels Skousen gæster Ringsted Bibliotek i september og giver koncert på scenen i den gamle Anlægspavillon. ”Døgnet har 24 timer” er Niels Skousens sjette studiealbum siden comebacket med ”Dobbeltsyn” i 2002, og med sange der har titler som ”Danmark keder sig”, ”Kys mig” og ”Det virkelige liv” kommer han omkring emner som danskernes måde at være på, usvækket kærlighed og de store spørgsmål i livet. Når Niels Skousen står på scenen, bliver publikum inviteret med på en musikalsk rejse. Hans historier favner bredt, og med sin humoristiske, skarpe og til tider melankolske stemme rammer hans sange os der, hvor vi giver os selv lov til at lade følelserne komme op til overfladen. I vinter fyldte Niels Skousen 75 år, men det har ikke fået ham til at skrue ned for blusset, og hans smukke sprog, rørende historier og bidske kommentarer gør ham helt uundværlig på den danske musikscene, hvor han tilfører nærvær og stor erfaring og rækker ud til et publikum i alle generationer. Koncerten med Niels Skousen er en del af Biblioteket i Pavillonen, hvor Ringsted Biblioteks kulturelle arrangementer foldes ud i den gamle Anlægspavillon. En del af konceptet er, at deltagerne mødes i biblioteket til en velkomstdrink kl. 19.30, inden koncerten starter kl. 20.

Biblioteket i Pavillonen 16


Niels Skousen

TORSDAG DEN 26. SEPTEMBER KL. 19.30-22 i Anlægspavillonen Billetpris: 175 kr. Kult-medlem: 150 kr. Tilmelding på ringstedbib.dk

MUSIK

Helt banalt skriver jeg sange, som gerne skulle rejse fra hjerte til hjerte.


PETER SOMMER

Peter Sommer har spillet på nogle af de største scener i Danmark og nu kan du opleve ham helt tæt på, når han kommer til Ringsted som en del af sin efterårstour ”Alene med Palle i verden”. Sidste år udkom Peter Sommers anmelderroste album ”Elskede at Drømme, Drømmer om at Elske”, og sommeren bød på en succesfuld tour, hvor Peter Sommer sammen med pianisten Palle Hjort spillede koncerter for fulde huse i danske kirker og på enkelte spillesteder. Duoen gentager succesen til efteråret, hvor de igen besøger en række mindre spillesteder og kirker i hele landet og spiller koncert i intime rammer. Aftenen kommer til at byde på både nye sange og gamle klassikere, og med Palle Hjorth på tangenterne indtager Peter Sommer scenen med sin vokal og guitar. Publikum kan se frem til en aften med musik i høj klasse. Da de danske musikkritikere i februar uddelte deres pris Steppeulven, blev Peter Sommer aftenens helt store vinder. Ikke nok med at han modtog prisen Årets Album for sit album ”Elskede at Drømme, Drømmer om at Elske”, så modtog han også priserne Årets Tekstforfatter samt Årets Komponist for sine evner til at skrive tekster og komponere sange. Koncerten med Peter Sommer er en del af Biblioteket i Pavillonen, hvor Ringsted Biblioteks kulturelle arrangementer foldes ud i den gamle Anlægspavillon. En del af konceptet er, at deltagerne mødes i biblioteket til en velkomstdrink kl. 19.30, inden koncerten starter kl. 20.00.

TORSDAG DEN 31. OKTOB KL. 19.30 – 21.15 i Anlægspavillonen

Billetpris: 225 kr. Kult-medlem Tilmelding på ringstedbib.dk 18 18


m: 200 kr.

Peter Sommer

MUSIK

BER

For mig er det at lave tekster egentlig mere at sammenligne med at være stenhugger. Lige så stille bare stå og arbejde sig ind til en eller anden kerne af, hvad det vil sige at være menneske. Inde ved den kerne tror jeg, at vi ligner hinanden utrolig meget.


ALLE SNAKKER OM VEJRET, KAN VI GØRE NOGET VED DET?

Ringsted Bibliotek og aftenskolerne i Ringsted Kommune inviterer til klimadebat. Klodens opvarming, storme og oversvømmelser er tegn på at verdens vejr og klima er under dramatisk forandring. Spørgsmålet er ikke længere, om vi skal gøre noget ved det, men hvor hurtigt og hvor kraftigt vi skal reagere.

Det er gigantiske udfordringer som vi står overfor. Hvis politikerne ikke vælger at tage handskerne af og komme i sving, så ender det galt. Anders Morgenthaler Tegner, forfatter, filminstruktør og klimaaktivist

20 20


ARRANGØRER: FOF, AOF, LOF, GOK, Håndarbejdsskolen og Ringsted Bibliotek

Det nytter ikke noget, at man kommunikerer klimaforandringer ud som en afstraffelse af menneskeheden. Vi skal ikke slås oven i hovedet med dem, men derimod motiveres til at foretage de nødvendige indgreb. Jesper Theilgaard Meteorolog, forfatter og klimaekspert

Tine Gøtzsche, der er en rutineret vært, moderator, interviewer og foredragsholder, vil denne aften styre paneldebatten.

DEBATPANELET

Anders Morgenthaler Jesper Theilgaard Deltager fra Ungeklimarådet Senere vil vi afsløre deltagere fra erhvervslivet og fra den politiske scene

KLIMADEBAT

TORSDAG DEN 7. NOVEMBER KL. 19 - 21 i Anlægspavillonen Billetpris: 100 kroner. Tilmelding på ringstedbib.dk


SKUMRINGSTIME

Der er en ganske særlig stemning, når samme tekst læses på samme tidspunkt på forskellige steder rundt om i Norden. Årets tekst er fra Karen Blixens ”Babettes gæstebud”. Teksten læses på aftenen af bibliotekar Morten Halskov Jensen. Efter oplæsningen er der spisning, hvor deltagerne kan vælge fra en buffet med forskellige små retter samt musikalsk underholdning med det landskendte viseorkester Halfdanskerne. Siden Halfdanskerne i 2008 begyndte deres samarbejde om at arrangere og fortolke sange af danske digtere som Halfdan Rasmussen og Benny Andersen, er det kun gået en vej – fremad. År efter år er det blevet til flere og flere udsolgte koncerter i hele landet, og det er ikke så underligt, at folk i alle aldre strømmer til, når det populære viseorkester er på plakaten. Halfdanskernes seneste og 5. album er udkommet i år, og her har de tre herrer i orkesteret kastet sig over nyfortolkning af sange som Jens Vejmand, Barndommens gade og Svantes allergiske vise. Der er altså uden tvivl lagt op til en hyggelig aften på biblioteket med både højtlæsning, god mad og musikalsk underholdning i topklasse i begyndelsen af november. Arrangementet er et samarbejde med Foreningen Norden.

MANDAG DEN 11. NOVEMB KL. 19-21.45 i bibliotekets centralrum

Arrangementet er gratis, men ønsker at spise med, skal du billet på ringstedbib.dk Sidste frist for køb af spisebil den 6.november Billetpris: 100 kr. 22 22


n hvis du u købe en

llet er

OPLÆSNING OG MUSIK SKUMRINGSTIME

BER


BABYMOTORIK

Babymotorik er motoriske lege, som stimulerer babyernes balance og kropsbevidsthed og er sjovt for både baby og forældre. Leg med din baby, vend benene i vejret på babyen eller nus babyen på ryggen med en fjer for at stimulere babyens balancesans og kropsbevidsthed. Sonja Bomberg fra Circle of Mindfulness instruerer i babymotorik og viser øvelser, som du kan lave med din baby derhjemme. Øvelserne giver din baby det bedste udgangspunkt for at krybe, kravle og gå. FREDAG DEN 6. SEPTEMBER FREDAG DEN 25. OKTOBER FREDAG DEN 6. DECEMBER alle dage fra kl. 10.30-12

BABYFØRSTEHJÆLP

Er I nybagte forældre til en baby på 0-1 år, og vil I gerne lære førstehjælp? Instruktør Kim Arnov fra Midt- og Sydsjællands Brand & Redning vil fortælle om almindelig førstehjælp til børn i aldersgruppen 0-1 år. Han vil fortælle om forebyggelse af småskader, ætsninger, feberkramper samt hvad du skal gøre, hvis din baby får et fremmedlegeme i halsen. Vi afholder to førstehjælpskurser for nybagte forældre, men du skal kun tilmelde dig en gang, da indholdet for begge dage er ens. På dagen er din baby selvfølgelig velkommen. FREDAG DEN 25. SEPTEMBER ELLER FREDAG DEN 20. NOVEMBER Begge dage fra kl. 10.30-12.30

2424


FOR BABYER OG DERES VOKSNE

Arrangementerne afholdes i bibliotekets aktivitetsrum Billetpris: 60 kr. Kult-medlem: 50 kr. Tilmelding pĂĽ ringstedbib.dk


VILDE ROLF SMADRER INTERNETTET

Outsiderne Rolf og Vanilje sætter alt på spil, da de begiver sig ud på internettet for at finde reservedele til Vaniljes videospil. Da Vanilje opdager den spændende nye verden, indser Rolf, at han kan miste den eneste ven, han nogensinde har haft. Filmen varer 108 min.

SÅDAN TRÆNER DU DIN DRAGE 3

Hiccup er ved at opfylde sin drøm om at skabe et fredfyldt drage-utopia, og Tandløs opdager en utæmmet mage, som trækker ham væk. Deres hjem bliver dog pludseligt truet, og Hiccups rolle som stammeleder bliver testet. Filmen varer 104 min.

DUMBO

Da den lille elefant Dumbo kommer til cirkus for første gang, bliver han drillet på grund af sine store ører. Hans ven, musen, gør sit bedste for at hjælpe ham, men de store ører skaber hele tiden nye problemer. Pludselig en dag opdager de, at Dumbo har et skjult talent. Han kan nemlig flyve! En vidunderlig og tidløs fortælling om venskab. Filmen varer 61 min.

DE UTROLIGE 2

Vores allesammens favoritsuperheltefamilie er tilbage. Denne gang med mor Helen i rampelyset, mens far Bob går hjemme med børnene og udfører heltegerninger i hverdagslivet. Da en ny skurk udtænker en genial og farlig plan, må familien arbejde sammen med Fryzo igen, hvilket er lettere sagt end gjort, selvom de alle er superhelte. Filmen varer 114 min.

26


Arrangementet er gratis, men tilmelding er nødvendig. Tilmelding på ringstedbib.dk

MANDAG DEN 21. OKTOBER KL. 16 i bibliotekets aktivitetsrum Tilmelding fra den 7. oktober Fra 7 år Arrangementet er gratis, men tilmelding er nødvendig. Tilmelding på ringstedbib.dk

MANDAG DEN 18. NOVEMBER KL. 16 i bibliotekets aktivitetsrum Tilmelding fra den 4. november Fra 7 år Arrangementet er gratis, men tilmelding er nødvendig. Tilmelding på ringstedbib.dk

MANDAG DEN 16. DECEMBER KL. 16 i bibliotekets aktivitetsrum Tilmelding fra den 2. december Fra 7 år Arrangementet er gratis, men tilmelding er nødvendig. Tilmelding på ringstedbib.dk

FILM FOR STØRRE BØRN

MANDAG DEN 16. SEPTEMBER KL. 16 i bibliotekets aktivitetsrum Tilmelding fra den 2. september Fra 7 år


TEATRET KRISKAT: B-BUMM

Ingen er for små til at se teater, når teatret Kriskat kommer på besøg. De laver forestillinger for det allermindste publikum, som kan lade sig opsluge af et spændende univers, der taler til deres sanser i en halv times tid. Denne gang skal vi se forestillingen ”B-Bumm”, som er en fabulerende fortælling om vores utrolige hjerte. I hjerterummet kan man høre lyden af en rolig puls og se et landskab af hæklede blomster i gyldne rødlige farver. I forestillingen bliver der arbejdet med rør. Lange, forsigtige, tynde og tossede rør, der skaber fantastiske forbindelser. Forestillingen ”B-Bumm” er nærværende børneteater for de ½ til 3-årige og deres forældre lavet af Teatret Kriskat i samarbejde med Thy Theater.

HONNINGBANDEN: HVEM HAR STJÅLET NISSEKRAFTEN?

Vi får besøg af Honningbanden, som skaber ægte julestemning med børneforestillingen: Hvem har stjålet nissekraften? Nissen med det mærkelige navn, som de andre nisser griner af, mister det allervigtigste, og pludselig er julens trylleri borte. Hvem har dog gjort sig til tyv af noget så betydningsfuldt? Og hvorfor? Svarene får du og dit barn i en vidunderlig fortælling om jul, venskab og kærlighed. Pakket ind i poetisk julegavepapir med små overraskelser, (næsten) ægte magi og en lille smule uhygge i børnehøjde. Honningbanden præsenterer en følsom, spændende, sjov og varm juleforestilling for publikum i alderen 3-10 år samt deres forældre og bedsteforældre. Forestillingen varer ca. 35 minutter efterfulgt af ca. 20 minutter med sanglege og julesjov.

28

LØRDAG DEN. 7. SEPTEMBE KL. 10-10.35 i bibliotekets aktivitetsrum

For børn fra 1½ - 3 år og deres

Billetpris: 60 kr. Kult-medlem: 5 Barn: 25 kr Tilmelding på ringstedbib.dk


TEATER FOR BØRN

ER

s forældre

50 kr.

Fotograf: Merete Byrial

FREDAG DEN 29. NOVEMBER KL. 16-17 i Anlægspavillonen For børn fra 3-10 år og deres forældre Billetpris: 60 kr. Kult-medlem: 50 kr. Barn: 25 kr. Tilmelding på ringstedbib.dk


FILM FOR DE SMÅ

Biblioteket viser film for de mindste fra 0-6 år en gang om måneden. Her er intet fast program, men hver gang vises 3-4 små film, der er velegnede til aldersgruppen. Forestillingerne er både for børn, der er i institution, i dagpleje eller bliver passet derhjemme. Onsdag den 11. september Tilmelding fra den 28. august Onsdag den 9. oktober Tilmelding fra den 25. september Onsdag den 13. november Tilmelding fra den 30. oktober Onsdag den 11. december Tilmelding fra den 27. november Alle dage kl. 10.15-10.45

Filmene vises i bibliotekets aktivit

Det er gratis at se film, men tilme er nødvendig. Tilmelding fra 14 dage før hver filmforevisning på ringstedbib.dk

3-ÅRS FØDSELSDAGSFEST

Vi inviterer alle 3-årige og deres familier til en stor fælles fødselsdagsfest med masser af sjov på biblioteket. Fødselsdagsbørnene får balloner, boller og juice, mens forældrene bliver budt på kaffe, og i løbet af formiddagen er der koncert med Carl Quist-Møller og Thomas Sandberg fra Rytmevæsenet. Det musikalske indslag begynder kl. 10.00, og når rytmerne bliver sat fri, kommer de små frække rytmevæsner frem, så ingen kan sidde stille. Børnene må gerne danse med under koncerten. Alle fødselsdagsbørn, som fylder 3 år i 2019, får også en flot indpakket gave fra biblioteket, inden festen slutter. Du skal blot huske dit barns sundhedskort.

LØRDAG DEN 2. NOVEMBER KL. 9.30-11 i bibliotekets centralrum

For børn på 3 år, deres søskende Arrangementet er gratis, men tilm nødvendig. Tilmelding på ringsted 30


elding

e og forĂŚldre melding er dbib.dk

FOR DE MINDSTE

tetsrum


LÆSEHUNDEN SKIPPER Biblioteket tilbyder læseforløb for børn med læsevanskeligheder. Forløbet er et samarbejde med Foreningen Læsehunde. Op mod 15% af danske skolebørn har en læseudfordring, og mange af dem har samtidig mistet lysten til at læse. Derfor oplever forældre, at det kan være svært at motivere barnet til at øve læsningen hjemme. Når bogstaverne driller, forsvinder lysten til at læse, ligesom det kan gå ud over barnets skoleglæde og selvtillid. En læsehund kan være med til at gøre børnene trygge og give dem mod på at begynde at læse igen. En læsehund er en venlig og børneglad hund, der motiverer børn til at læse. Vores læsehund Skipper er med til at skabe en positiv og anderledes læseoplevelse her på biblioteket. Læsehunden Skipper er en glad og kælen GoldenDoodle på seks år, der elsker historier. Selvom han er en voksen hund, er han stadig legesyg, og det bedste han ved er at finde gemte ting og lave tricks og kunster. Skippers mor hedder Tine og arbejder som ergoterapeut. For Tine giver det god mening at bruge Skipper til at hjælpe andre. Han er en glædesspreder, elsker alle mennesker og dyr og blev allerede da han var et år besøgshund på et plejecenter. Nu glæder Skipper sig til at møde børn, der vil læse højt for ham og nusse ham bag hans store ører. Så hvis du kender et barn, der har lyst til at læse en historie for Skipper, så er han klar til at lytte. Læseforløbet aftales med Tine på mail: laesehundenskipper@gmail.com Et læseforløb strækker sig typisk over 6 uger. Læs mere om læsehunde på laesehunde.dk For at et barn skal kunne deltage i et læseforløb med Skipper, lægger vi vægt på, at barnet: • • •

32

Er elev i 1.- 5. klasse. Har knækket læsekoden. Kan læse små ord.


LÆSEHUND Mandag d. 2. september kl. 16-16.30 vil der være mulighed for at hilse på Skipper og Skippers mor på biblioteket. Her kan du høre mere om projektet og melde dit barn til.


UGE 36 - LÆS HØJT UGEN

I forbindelse med den internationale læsedag, søndag den 8. september, sætter vi i hele uge 36 fokus på højtlæsning for børn. Det er vigtigt at læse højt for sine børn, da oplæsningen er med til at styrke børns sprog, nysgerrighed og dannelse. Samtidig skaber det tryghed og nærvær voksen og barn i mellem. Sebastian Klein Ugen skydes i gang lørdag den 31. august med et besøg af den populære børnevært Sebastian Klein, som læser højt fra nogle af sine bøger. Efter højtlæsningen kan du tage en selfie med Sebastian Klein. Læsehunden Skipper Mandag d. 2. september kl. 16-16.30 vil der være mulighed for at hilse på Skipper, som er vores læsehund, og på Skippers mor. Her vil du kunne høre mere om projekt læsehund, og hvordan du melder dit barn til. Baldrian Du kan også være heldig at møde Baldrian, vores maskot, på biblioteket i uge 36, hvor han vil komme på besøg på vilkårlige tidspunkter i løbet af ugen. Børn læser for børn I hele uge 36 vil børn læse for børn. Vi har fået kommunens 5. og 6. klasser til at læse højt for alle børnehaverne i Ringsted. Målet er at fremme den gode fortælling gennem en fælles oplevelse og bygge bro på tværs af alder. Baldrians børnefortællinger På Ringsted Bibliotek har vi skabt et digitalt oplæsningsunivers, som vi kalder ”Baldrians børnefortællinger”. Her kan du finde 20 film med bøger, der læses op. Bøgerne er primært for børn i aldersgruppen 3-6 år, men alle kan se med. Du finder filmene på hjemmesiden www.lililib.dk eller ved at bruge QR koden. Vi glæder os til en uge fyldt med højtlæsning.

34


LÆS HØJT UGE HØJTLÆSNING MED SEBASTIAN KLEIN i bibliotekets centralrum LØRDAG D. 31. AUGUST KL 10-11 for børn fra 3-6 år og deres forældre Arrangementet er gratis, men tilmelding er nødvendig. Tilmelding på ringstedbib.dk.


SMÅ SYNGER SAMMEN

Vi inviterer alle børn mellem 0 og 6 år til en festlig formiddag med fællessang under temaet ”Havets dyr”. Gitte Paxevanos fra Ringsted Musik- og Kulturskole og hendes musikalske veninde Mia Engsager byder op til sang og dans. Sanghæfter kan hentes på biblioteket fra den 29. august, så alle har mulighed for at øve sig inden. I er velkomne til at tage madpakker med, og alle får en juice.

MINDFULNESS FOR BØRN

Giv dit barn (og dig selv) en behagelig og rolig pause i hverdagen, når biblioteket slår dørene op til en formiddag med mindfulness i børnehøjde. Forfatteren til bogen ”Musicarma” introducerer børn og voksne til konceptet. Musicarma er en kombinationen af mindfulness-øvelser, rolig musik, remser og aktiviteter, der styrker dit barns opmærksomhed og koncentrationsevne.

DEN VILDE SKATTEJAGT

Har du lyst til at tage på skattejagt? Du kan tage hele familien med på skattejagt på Musik- og Kulturskolen, museet, biblioteket og Ringsted Sportcenter. Se hvad der er af spændende aktiviteter hvert sted og find bogstaver som danner skattejagtsordet. Dagen begynder kl. 9 i Ringsted Sportcenter, og vi slutter af med en hemmelig koncert i Anlægspavillonen om eftermiddagen.

HALLOWEEN PÅ BIBLIOTEKET

Vi holder traditionen tro halloween-hygge på biblioteket. Du kan besøge vores spændende og kreative værksteder og lave (u)hyggelige ting, så du bliver klar til Halloween den 31. oktober. Du kan også deltage i vores halloween-konkurrence, hvor du kan vinde en pose fuld af skræmmende godter. Der er åbent hus, så du kan komme og gå, når du vil i løbet af eftermiddagen.

36


Arrangementet er gratis, men tilmelding er nødvendig. Tilmelding på ringstedbib.dk

LØRDAG DEN 21. SEPTEMBER KL. 11-11.45 i anlægspavillonen for børn fra 3-8 år og deres forældre Billetpris: 60 kr. Kult-medlem: 50 kr. Barn: 25 kr. Tilmelding på ringstedbib.dk

TIRSDAG DEN. 15. OKTOBER KL. 9-14 i bibliotekets centralrum for børnefamilier. Børn fra 13 år må deltage uden en voksen Arrangementet er gratis, men tilmelding er nødvendig. Tilmelding på ringstedbib.dk

MANDAG D. 28. OKTOBER KL. 15.30-17.30 i børnebiblioteket for børn fra 7 år Arrangementet er gratis, men tilmelding er nødvendig. Tilmelding på ringstedbib.dk

FOR BØRN

TORSDAG DEN 12. SEPTEMBER KL. 10-11 i børnebiblioteket for børn fra 0-6 år


FORSTÅ DIN TEENAGEPIGE

”Er jeg god nok? Er jeg pæn nok? Er jeg tynd nok?” Tanker som disse fylder ofte meget i hovedet på teenagepiger, og som forælder kan det være svært at vide, hvordan man bedst hjælper sin teenagepige med de udfordringer, som hun kæmper med. Psykolog Anna Bjerre er direktør i organisationen GirlTalk, som har et indgående kendskab til teenagepiger og deres hverdag. I sit foredrag giver hun publikum et grundigt indblik i, hvad der sker i en teenagers verden, og således får både teenagepiger og deres forældre brugbare råd med hjem til de situationer, hvor I måske selv står og mangler redskaber. GirlTalk er en frivillig organisation, som gennem de sidste 14 år har tilbudt chatrådgivning til piger og unge kvinder. Organisationen arbejder dagligt med at minde unge piger om deres værdi og tale med dem om deres trivsel. Missionen er at forebygge mistrivsel blandt piger og unge kvinder, styrke deres selvværd og hjælpe dem, der har det svært.

TORSDAG D KL. 19-21 i bibliotekets For piger fra 1 og deres foræ

Voksen billetp Pige billetpris Kult-medlem:

Tilmelding på

”VI SGAL ALE BRUE VORÆS STYGER”

Workshop for forældre med ordblinde børn v. Rikke Falkenberg. MANDAG DEN 30. SEPTEMBER KL. 18-20.30 Billetpris: 50 kr. – inkl. en sandwich. Tilmelding på ringstedbib.dk senest den 27. september.

CHRISTIAN FUHLENDORFF

Foredrag om et liv med ordblindhed. For unge og voksne med ordblindhed. Fra 14 år. TIRSDAG DEN 1. OKTOBER KL. 19-20 Arrangementet er gratis, men tilmelding er nødvendig. Tilmelding på ringstedbib.dk

”APPS TIL ORDBLINDE”

Gratis workshop – CSU-Slagelse fortæller om muligheder for hjælp til ordblinde. ONSDAG DEN 2. OKTOBER KL. 15.30-17 Ingen tilmelding, du kommer bare.

38 38


FOR UNGE OG VOKSNE

DEN 5. SEPTEMBER

aktivitetsrum 12 år ældre

pris: 30 kr. s: 30 kr. : 25 kr.

å ringstedbib.dk

ORDBLINDEUGEN UGE 40 Læs mere på ringstedbib.dk


AUGUST 31. Læs højt med Sebastian Klein s. 34

SEPTEMBER 02. Film for voksne 02. Mød Læsehunden Skipper 05. Forstå din teenagepige 06. Babymotorik 07. Teatret Kriskat 09. Morgensang 11. Film for de små

s. 06 s. 32 s. 38 s. 24 s. 28 s. 12 s. 30

12. 16. 17. 21. 23. 25. 26. 28. 30.

Små synger sammen Film for større børn Dit barns digitale liv Mindfulness for børn Tyrkiske gæstearbejdere Førstehjælp til din baby Niels Skousen - solo Strikkeværksted Vi sgal ale brue voræs styger

s. 36 s. 26 s. 10 s. 36 s. 14 s. 24 s. 16 s. 12 s. 38

OKTOBER 01. 02. 07. 07. 09.

15. Den vilde skattejagt s. 36 19. Spil som en Samurai s. 12 Christian Fuhlendorff s. 38 21. Film for større børn s. 26 Workshop: CSU Slagelse s. 38 25. Babymotorik s. 24 Morgensang s. 12 28. Halloween s. 36 Film for voksne s. 06 31. Peter Sommer s. 18 Film for de små s. 30

NOVEMBER 02. 04. 07. 09. 11. 11.

3-års fødselsdagsfest Film for voksne Klimadebat Nordisk Brætspilsdag Morgensang Skumringstime

s. 30 s. 06 s. 20 s. 14 s. 12 s. 22

13. 16. 18. 20. 26. 28. 29.

Film for de små Dungeons & Dragons Film for større børn Førstehjælp til din baby Familielivet med autisme Selina Juul: Madspild Honningbanden

s. 06 s. 14 s. 24

09. Morgensang 11. Film for de små 16. Film for større børn

s. 30 s. 12 s. 26 s. 24 s. 14 s. 10 s. 28

DECEMBER 02. Film for voksne 02. Romanklub 06. Babymotorik

40

s. 12 s. 30 s. 26

Profile for ringsted1

Ringsted Bibliotek - Arrangementsprogram - Efterår 2019  

Arrangementsprogram for Ringsted Bibliotek Efterår 2019

Ringsted Bibliotek - Arrangementsprogram - Efterår 2019  

Arrangementsprogram for Ringsted Bibliotek Efterår 2019

Profile for ringsted1
Advertisement