Page 1

november

2014

InnovATIon Avis for alle medarbejdere i Ringkøbing-Skjern kommune

nye ideer nye veje

• • • •

Mød Hjerne-Madsen og de andre oplægsholdere Se oversigt over stande Få inspiration til fremtidens opgaver Guide til Innovationsmessen 2014

InnovATIonSmESSE 19. november 2014, kl. 09.00 – 16.15 Tarm Idrætscenter, Skovvej 25, 6880 Tarm

Ringkøbing-Skjern Kommune INNOVATION - NOVEMBER 2014

-

www.rksk.dk 1


Velkommen til innovationsavisen

Kære læser Med denne avis er du og din idérig-dom inviteret til kommunens innovationsmesse d. 19. november. Idérigdom er temaet for de mange stande og for dagens tre foredrag. Et af dagens foredrag handler om vores børn. De er kreative kraftværker, og det er dem, der skal bygge videre på vores stærke tradition for iværksætteri og skabertrang i Vestjylland. I foredraget med VIA Center for Undervisningsmidler kan du høre om overraskende og nye måder at arbejde med innovation i skolen. Innovation er selvfølgelig ikke kun for børn. Det er en evne, vi alle har, og som du - som medarbejder i Ringkøbing-Skjern Kommune - skal bruge. Vi har en stor opgave foran os: Vi skal møde fremtidens krav til bedre service for færre ressourcer. Det kan vi kun klare ved at finde nye måder at løse opgaverne på. Løsningen er ikke bare at løbe stærkere. Derfor skal vi have blik for innovation i det daglige. Der skal være plads til at tænke anderledes og lade idéerne spire og gro. Det sker kun, hvis vi grundlæggende kan lide hinanden. Men så kan vi til gengæld også, med Piet Heins ord om kreativitetens væsen, løse de problemer, der ikke kan beskrives, før de er løst. Det handler Lars AP’s foredrag Fucking Flink om.

Innovationsmessen er åben fra kl. 09.00 – 16.15. Det er gratis at deltage. Du får hjernen tanket op med inspiration, uanset om du har en time eller hele dagen til din rådighed. På standene kan du se, høre, prøve og smage på innovation i

2

RKSK og andre kommuner. Og du kan prøve flere af fremtidens hjælpemidler, digitale løsninger og gadgets, der også er udstillet på messen. Eller hvil fødderne og slå ørerne ud til en af dagens tre foredrag, der folder innovation ud fra hver sin vinkel.

Idérigdommen bor i hjernen. Det gør hangen til at gøre, som vi plejer også, og hvordan det forunderlige organ fungerer så modsatrettet på samme tid, og hvordan vi får de gode idéer, fortæller Hjerne-Madsen i dagens sidste foredrag. Vi er godt i gang med innovation i kommunen. Det kan du forvisse dig om på messens mange stande. De viser et bredt udsnit af innovative løsninger, som er tænkt af dine kolleger. En måling viser også, at vores innovative kapacitet er øget betragteligt de senere år. Vi er på rette vej, og det skal vi være stolte af, for det viser potentialet. Forrige Innovationsmesse var velbesøgt og en kilde til stor inspiration. I år er messen endnu større med flere stande og foredrag. Jeg håber, du har lyst til at tage en kollega under armen og kaste dig ud i en dag i innovationens tegn. Niels Erik Kjærgaard, kommunaldirektør.

I midten af denne avis finder du program og oversigt over stande, som du kan hive ud og tage med på Innovationsmessen d. 19. november. Alle stande er åbne indtil klokken 15.00, hvor HjerneMadsen går på scenen med sit foredrag om hjernen og kreativitet.

NOVEMBER 2014 - INNOVATION


Indhold

02

Forord ved Niels Erik Kjærgaard

03 Indhold 04

Innovation i børnehøjde

05 Program 06

Stande på Innovationsmessen 2014

07

Stande på Innovationsmessen 2014

08 Oversigtskort 09

Idéerne sidder i hjernebarken

10

Flinkhed - det ultimative smøremiddel

11

Træk-og-slip + skyl-og-føn

11

Lånehygge afskaffer park-skrald i Aarhus

12

Del eller læs en idé på iToppen.dk

12

Tilkald innovationsteamet

12

Inno-hva’-for-en-fisk?

LARS AP Fucking Flink SIDE 10

Træk og slip + skyl og føn Side 11

Redaktion: Lotte Holck Jensen, IUP, 9974 1595, Winnie Arnold, Kommunikation, 9974 1433. Layout: Egon Vestergaard, Kommunikation, 9974 1532, Print: Dafolo A/S Forsidefoto: Rod Clemen - ClemenFoto.dk

INNOVATION - NOVEMBER 2014

Tilkald innovationsteamet side 12 3


Innovation i børnehøjde

LEGO til tekstanalyse og computerspil i matematik. Lyder det mystisk? Fra vores børn forventningsfuldt møder op med spritnye skoletasker, til de forlader uddannelsessystemet igen, skal deres evne til at tænke innovativt sættes i spil og udfordres.

- Læreren skal både slippe kreativiteten løs og guide eleverne gennem processen. For eksempel med brainstormingmetoder, med musik eller ved at bruge LEGO superkreativt, siger han.

- Det eneste, der er konstant, er forandringen. Derfor dur det ikke at tænke på samme måde, som vi altid har gjort.

- Tegner man et billede af dagens skoleelever, har de meget store hoveder og små hænder. Vi har proppet deres hoveder med viden. Den skal vi have gjort operationel ved at kanalisere den ud i deres hænder. På den måde kan man sige, at innovation også er håndens didaktik, forklarer han.

- Vi kan ikke give vores børn noget viden i dag, som de 100 procent sikkert får brug for i morgen. Viden er frit tilgængelig for alle, så det afgørende er, hvordan du kan gøre brug af den. De redskaber lærer eleverne at bruge gennem innovationsprocesser, siger Rune Overvad Skibelund Schou fra VIA Center for Undervisningsmidler (VIA CFU), som du kan høre på Innovationsmessen kl. 13.00 i Hal A. Kig ind i fremtidens skole I foredraget Innovativ legestue for voksne giver Rune Overvad Skibelund Schou flere bud på, hvordan nutidens elever bliver til fremtidens innovatører. Det handler om, at eleverne rykker frem på banen og bliver medproducenter af viden:

Kroppen får også lov til at være mere med i den innovative skole:

Mød VIA CFU på Innovationsmessen Kl. 13.00 – 13.30 Foredrag i Hal A Innovativ legestue for voksne. Efter foredraget åbner VIA CFU tre innovationsværksteder i Hal A: LEGO-værkstedet Hvordan kan du bruge LEGO til alt fra tekstanalyse til geografi? IT-værkstedet Hvordan bruger du kodning i undervisningen? Værkstedet for synlig læring og evaluering Hvordan styrker du fag-fagligheden i innovative undervisningsforløb?kommunen.

Handsken er kastet - Det viser sig, at fag-fagligheden og elevernes motivation går i vejret, når vi bruger innovative læringsformer, så jeg ser innovation i skolen for mig, som at vende en handske på vrangen: Det er stadig undervisning, det er stadig læring, men på en ny måde. - Det kan man selvfølgelig selv prøve af og høre meget mere om i umiddelbar forlængelse af foredraget i vores tre værksteder, hvor skolebørn også vil omsætte redskaberne i praksis, inviterer Rune Overvad Skibelund Schou.

Se Rune forklare evalueringsværktøjet Læringsstregen på You Tube. Søgeord: ”Læringsstregen”

Nyt, Nyttigt og Nyttegjort I skolen indgår innovation i begrebet entreprenørskab, som handler om at få ideer, udvikle dem til brugbare koncepter og sætte dem i værk. www.viacfu.dk I Ringkøbing-Skjern er innovation et nøglepunkt i kommunens strategi for viden, og der er et innovationsnetværk blandt undervisere i hele kommunen.

“Det er stadig undervisning, det er stadig læring, men på en ny måde”

4

NOVEMBER 2014 - INNOVATION


InnovATIonSmESSE InnovATIonSmESSE 19. november 2014, kl. 09.00 – 16.15 Tarm Idrætscenter, Skovvej 25, 6880 Tarm

Program

(Hal A)

Ringkøbing-Skjern Kommune slår atter dørene op til innovativt åbent hus for alle ansatte. Du kan deltage i hele dagens program, eller plukke blandt foredrag og stande som du har tid og lyst til.

Lige til at tage med Deltagelse er gratis – og inspirationen garanteret.

09.00

Innovationsmessen åbner

09.15

Velkomst og morgensang

Borgmesteren kridter banen op, og bagefter kan du synge morgensang med KOL-koret - en innovative succes, hvor korsangerne alle lider af lungesygdommen.

09.30 - 10.30 Foredrag: Fucking Flink

Lars AP står bag folkebevægelsen Fucking Flink og har arbejdet med innovation i 14 år. I foredraget kan du høre hvordan flinkhed hænger sammen med arbejdsglæde, innovation og det at få tingene til at ske.

13.00 - 13.30 Foredrag: Innovativ legestue for voksne

Rune Overvad Skibelund Schou fra VIA Center for Undervisningsmidler viser hvordan børns evne til at tænke innovativt kan udfordres i undervisningen. Hør blandt andet om LEGO som redskab til tekstanalyse, computerkodning og nye idéudviklingsværktøjer.

13.30 - 15.50 Innovativ legestue for voksne – nu med værksteder I forlængelse af foredraget åbner Rune Overvad Skibelund Schou sammen med kollegerne Peter Bak-Jensen og Anny Overgaard tre værksteder i foredragssalen: LEGO-værkstedet, IT-værkstedet og Værkstedet for synlig læring og evaluering. Her kan du få fingrene i foredragets redskaber og se skolebørn arbejde med dem.

15.00 - 16.00 Foredrag: Hjernen og kreativitet

Peter Lund Madsen løfter sløret for hjernens krinkelkroge. Hvordan får man gode idéer og hvorfor dukker de bedste altid op om morgenen? Hør Hjerne-Madsens finurlige og forståelige foredrag om kilden til al innovation: Hjernen.

16.00 - 16.15 Tak for i dag

Direktør Flemming Juel-Nielsen samler dagens oplevelser, inspiration og skæve indfald.

INNOVATION - NOVEMBER 2014

5


InnovATIonSmESSE Stande på Innovationsmesse 2014

Temaer

Standene holder åbent fra kl. 09.00 til 15.00

Velfærdsteknologi Innovation i RKSK Innovation i skolen Eksterne gæster 1.

2.

3.

Der bliver fest og farver, når Sundhedscentret fejrer din 75 års fødselsdag - et alternativ til hjemmebesøg. Under hyggelige former får aldersgruppen informationer om kommunens tilbud. Mad og Samvær – måltidet styrker livsglæden. Skovturskurve og madkasser gør det muligt for borgere med få kræfter at invitere til mad og samvær. Vinder af bedste idé forår 2014 (Aktivitetscenter Syd) Sund Mand – flere sunde år til mænd i RKSK. Mænd mellem 40 og 50 år har travlt med familie og karriere, men passer de også på deres sundhed? Sund Mand giver et puf i den rigtige retning (Sundhedscenter Vest)

4.

TREAX Pads – Prøv et innovativt træningssystem til alle aldre og alle former for træning og bevægelse (InnovAID)

5.

Innokvariet – en åben innovativ workshop med unge fra UddannelsesCenter Ringkøbing Skjern (Viden og Strategi)

6.

7.

8.

9.

Snak med elever fra Amagerskolen, som har stået for en innovativ facilitering IT-værkstedet VIA Center for Undervisningsmidler viser IT og computerkodning i undervisningen VIA Center for Undervisningsmidler præsenterer redskaber til innovation og entreprenørskab Værkstedet for synlig læring og evaluering VIA Center for Undervisningsmidler fortæller om visuel evaluering og metoden Læringsstregen

10. LEGO-værkstedet VIA Center for Undervisningsmidler viser hvordan LEGO styrker læring og evaluering 11. Se skolebørn anvende Center for Undervisningsmidlers redskaber i praksis 12. Affald og Genbrug præsenterer Så er der fuld skrald i campingvognen 13. Naturvidenskabernes Hus – bliv inspireret til innovativ undervisning

15. Få et overblik over kommunens handleplan for innovation i skolen (Dagtilbud og Undervisning) Elever sætter IT og medier i spil (Vorgod-Barde Skole) Mød KIT-piloterne – et kompetenceudviklingsteam - og få inspiration til IT og medier i undervisningen (Dagtilbud og Undervisning) Se eksempler på grafisk facilitering. En metode, der gør mål og midler mere tydelige (Dagtilbud og Undervisning) 16. Hør om Lyskurven - et idéudviklingsværktøj til lyse idéer (Fjelstervang Skole) Design for Change: Om kunstoplevelser på skolemuren i Fjelstervang gennem QR-koder Innovation gør børn til læseheste og forfattere (Fjelstervang Skole) Stop smitten - 4. klasse griber kameraet og instruerer god håndhygiejne (Fjelstervang Skole) 17. Hør hvordan Feed-back-metode styrker læringen på Spjald Skole 18. Mød Kolding Kommune: Innovation i børnehøjde – Tre dagplejere viser hvordan 19. InCare – den interaktive skærm, som skaber overblik for ældre og handicappede (CIM) 20. Bodydryer - Oplev det elektroniske håndklæde (Aidcare) 21. Gevinster ved den svingbare vask (Ropox) 22. Appinus Care – digital platform understøtter borgernes mestring af eget liv (Next Step Citizen) 23. Digital selvbetjening – en hjælp til borgere og ansatte (Service og Digitalisering) 24. Virtuelle arbejdsmøder – sparer tid og kilometer (Koncern IT) Se kommunens kort over mobilhuller og hør hvordan det blev til (Koncern IT)

14. Innovativ naturfagsundervisning på Kirkeskolen 6

NOVEMBER 2014 - INNOVATION


EInnovATIonSmESSE EInnovATIonSmESSE Stande på Innovationsmesse 2014

Temaer

Standene holder åbent fra kl. 09.00 til 15.00

Velfærdsteknologi Innovation i RKSK Innovation i skolen Eksterne gæster 25. Fra GIS (Geografisk InformationsSystem) til apps (Service og Digitalisering) Hvordan geodata bliver til guld i dit arbejde (Service og Digitalisering) 26. Work Wise viser arbejdsmetoder og – stillinger for plejepersonale, der inddrager borgeren, hjælpemidler og kroppens sikkerhedszoner. (Sundhed og Omsorg) 27. Den højdejusterbare badestol sikrer komfort og arbejdsmiljø (ArjoHuntleigh) 28. Energy Tour App’en viser vej til de bedste historier om, hvordan RKSK bliver 100 procent selvforsynende med vedvarende energi i år 2020 (Energisekretariatet)

36. Itoppen.dk – læs eller del en god idé (Intern Udvikling og Personale) 37. Mød Innovationsteamet – få hjælp til nye idéer (Intern Udvikling og Personale) 38. Tablets, smartphones, apps og QR-koder – en stor hjælp i hverdagen for hjemmeplejen og Handicap og Psykiatri 39. Telemedicin – færre besøg og bedre pleje eksempelvis ved sårbehandling (Sundhed og Omsorg) 40. Omsorgstelefonen – sparer besøg og giver tryghed på distancen (Medisat) 41. Mød Aarhus Kommune: Lån lidt hygge - lånegrill giver renere parker

29. Mød Frivilligcentret og hør hvordan I kan samarbejde med frivillige

42. Aarhus Kommune fortæller hvordan de arbejder strategisk med innovation

30. Hør om Fleksible broer – Gå på vandet – Et samarbejde mellem kommunen og private. (Land, By og Kultur)

43. ActionVideo: Oplev dronefly og actioncam – video til lands, til vands og i luften

Borg i Momhøje – Gi‘r historien én på frakken (Land, By og Kultur) 31. Innovest - Et nyt flagskib fyldt med udvikling og muligheder 32. Hør hvordan unge er involveret i kommuneplanen (Land, By og Kultur) Ko-koncert - med børn for køer - sparkede gang i Spil Dansk (Land By og Kultur) 33. Fokus på medarbejderens egen rolle nedbringer voldsepisoder og skaber bedre arbejdsmiljø i hjemmeplejen og på Enghaven. Kom og hør hvordan 34. Rengøring med omtanke – ny arbejdsmetode i hjemmeplejen og plejecentre skåner kroppen og sparer tid. (Sundhed og Omsorg) 35. Tarm-Hemmet Hjemmepleje fortæller hvordan struktureret kollegial sparring har styrket fagligheden og arbejdsmiljøet – støttet af Forebyggelsesfonden.

44. Intelligent plaster-faldalarm – giver tryghed for borgere med gangbesvær (Care Partner) 45. Safegroup viser varesikring – undgå at tyven løber med kommunen 46. Aspen fremviser skylle-tørretoiletsæde – oplev sædet på nært hold 47. Applicator – træning på en ny måde for ældre og handicappede

Vådt og tørt på Innovationsmessen Du kan købe forskellige sandwich, boller, pizzaslices og grillmad i cafeteriaområdet ved indgangen. Det er også her du kan købe frugt, slik og drikkevarer. 75-års fødselsdagen ved Sundhedscenter Vest på stand 1 har kaffe og te på kanden uden beregning.

Forbehold for ændringer. INNOVATION - NOVEMBER 2014

7


InnovATIonSmESSE Oversigtskort Tarm idrætscenter Skovvej 25, 6880 Tarm Indgang

A

A: Velkomst B: Evaluering C: Cafeteria D: Lounge m. Kaffe/te/vand

D

B 1

C

2 3 4

MU: BÆNK, SE DETAJLE SD-12 BYGH. 12 SKABE AF 40 CM

6 5

Hal A Oplæg

7 8 9 12 11 10

Hal B Stande

Temaer

Se detailkort herunder

22

21

20

Velfærdsteknologi Innovation i RKSK Innovation i skolen Eksterne gæster

Bemærk! Stand 6-11 kun fra kl. 13.00 til 15.00

19

18

17

16

15

14

13 Indgang

23

Hal B Stande

24

43

44

45

46

47

42

41

40

39

38

30

31

32

33

34

25

26

8

27

28

29

35

36

37

NOVEMBER 2014 - INNOVATION


E

Idéerne sidder i hjernebarken

- Alle undervurderer hvor længe, det egentlig tager at få en god idé. Der kommer altid en fase af stor frustration, siger Peter Lund Madsen, som holder foredrag om, hvor de gode ideer kommer fra og hvordan, man får dem på Innovationsmessen. - Og løsningen kommer næsten også altid, når du er i gang med noget andet: tidligt om morgenen eller når du snakker med en ven, fortsætter han. Besværligt? Måske, men der er ikke andet for end at acceptere, at det er sådan, hjernen er skruet sammen, ifølge manden vi kender fra radio, tv, teatret og litteraturen som Hjerne-Madsen.

- Vores hjerne er fantastisk. Men den fungerer altså ikke hundrede procent hensigtsmæssigt på alle måder. Den elsker vaner og har en indbygget modstand mod forandringer, fortæller han. Forestillingsevne som dåbsgave Når vi alligevel formår konstant at forandre vores omverden, handler det både om kreativitet og nødvendighed: - Vi har den vidunderlige kreative evne, at vi kan forestille os ting, som endnu ikke findes. For syv år siden opfandt nogen en iPhone. Den ville vi gerne have. Og den forandrer vi til stadighed vores hverdag med, siger han.

- Forandringer kan også ske af nødvendighed. Der hvor jeg arbejder, mangler vi læger, og derfor har vi ikke ordentlig tid til patienterne. Hvad gør vi så? Så må vi forandre arbejdsgange og give opgaver til andre faggrupper, for at bevare det vigtigste. Gode idéer er hårdt arbejde Det at få gode idéer fungerer lidt som et eventyr: Først må helten gå så grueligt meget igennem, før den lykkelige slutning kommer: - Når den gode idé først er der, virker den ofte helt indlysende. Men den kom ikke af sig selv. Kreativ ideudvikling handler om at finde nye løsninger, så man skal vide, hvad problemet er. Er jeg træt af morgenmøder, fordi mine kolleger snakker for længe, eller er problemet snarere, at folk dukker op for sent? uddyber Peter Lund Madsen. Næste skridt er at tænke over en løsning. Og tænke igen. Og tænke mere endnu. Og så er vi tilbage ved frustrationsfasen. Fang idéen At nødden ofte knækker sig selv, når vi holder fri, skyldes, at hjernen kan håndtere mange opgaver på en gang og sommetider arbejder videre, uden vi selv tænker over det. Og deri ligger nøglen til de gode idéer – og de dårlige. Når hjernen kombinerer flere tanker, kan det være, at man står med en ny løsning på et gammelt problem. Men det kræver opmærksomhed at fange idéen: - Det største problem ved at få en god idé er at fange den, før den flyver ud af bevidstheden igen. Sådan er vores hjerner bare skabt, siger Hjerne-Madsen.

Klokken 15.00 i Hal A, kan du høre Peter Lund Madsens festfyrværkeri af et foredrag om hjernen, kreativitet og hvordan man får de gode idéer

INNOVATION - NOVEMBER 2014

9


Flinkhed - det ultimative smøremiddel

Den lille tjeneste, komplimenten og interessen for din kollegas fritidsliv. I sig selv virker det som småting, der kan undværes, når hverdagen bliver travl og tiden strammer til. Men faktisk er fokus på flinkhed lige så nødvendigt som fokus på kerneopgaven, ifølge Lars AP, der er manden bag bevægelsen Fucking Flink: - Flinkhed er det, der gør alt det andet muligt. Flinkhed i sig selv får ikke sat en mand på månen, men det er smøremidlet, der gør, at vi kan arbejde sammen om at få og udføre idéen. Gearværket går til grunde, hvis ikke det bliver smurt, siger han. Du kan høre Lars AP holde foredrag om, hvordan flinkhed hænger sammen med arbejdsglæde, innovation og at få tingene til at lykkes i Hal A kl. 9.30 – 10.30 på Innovationsmessen.

Som at spille med Messi Lars AP trækker i sit foredrag på 14 års erfaring med innovation. Hans vigtigste pointe er, at det er vigtigt med tillid og socialt overskud. Og her kan flinkhed skrue op for den sociale termostat: - Innovation kræver, at man er flere, der tør løbe i den samme retning efter en idé, der i udgangspunktet kan virke tosset, og man skal også turde at ramme ved siden af. Flinkhed løfter og begejstrer, og i de situationer hvor overskuddet er til stede, er der langt større grobund for innovation, siger Lars AP, og uddyber: - Det er lidt som at spille med Messi: Det er ikke fordi, han er den allerbedste spiller, men han skaber de situationer, der gør alle bedre, og så er det langt nemmere at skyde bolden i mål, siger han.

Hør Lars AP’s foredrag Fucking Flink klokken 9.30-10.30 i Hal A

Tre veje til mere flinkhed på jobbet - Giv den kompliment! Har din kollega en flot skjorte på, så sig det, selvom du måske ikke kender vedkommende så godt. - Vær gavmild. En lille tjeneste kræver ikke meget, og undersøgelser viser, at ikke blot modtageren og giveren af tjenesten bliver i bedre humør. Det gør dem, der har bevidnet tjenesten også. - Bed om råd. De fleste vil gerne være generøse. Giv dem en anledning og spørg! Fx om dine kollegers bedste, nemme hverdagsopskrift eller om en faglig sag.

Hellere spise osten end hullerne i den En af de store dræbere af flinkhed er, at man umiddelbart virker klog iført alvorlig mine og nejhatten godt trukket ned om ørerne. Omvendt kan jahatten give indtryk af, at man er lidt tosseglad og smådum. Men det er en tankemåde, vi skal bryde ud af, ifølge Lars AP: - Hr. Suresen, der kan se hullerne i osten, virker måske klogere, end ham den lalleglade, der står og fører idéerne frem. Men det kortslutter simpelthen arbejdsglæden og hitte-på-somheden, og jeg vil altså hellere spise osten, end hullerne i den, slår Lars AP fast.

Om Fucking Flink Fucking Flink er en folkebevægelse, der vil gøre danskerne - verdens lykkeligste folk - til verdens flinkeste. Bevægelsen har over 171.000 likes på Facebook. www.fflink.dk

10

NOVEMBER 2014 - INNOVATION


Træk-og-slip PLUS skyl-og-føn Toiletsædet er en af fem demonstrationsmodeller, Ringkøbing-Skjern har anskaffet for at afprøve teknologien.

Velfærdsteknologi. Man må tage sin egen medicin. Eller benytte sit eget skylle-tørre toilet. I hvert fald i Tarm-Hemmet hjemmepleje, der lige har fået installeret et bidetsæde med indbygget vask og tørring. Et identisk sæde er med på Innovationsmessen.

Farvel til toiletpapiret Toiletsædet er tiltænkt borgere, der har brug for hjælp til toiletbesøg, men i første omgang bliver det også testet af personalet.

- Der var ikke noget ubehageligt i det, men man skal sidde der lidt længe for at blive tørret, og blæseren er godt nok varm, siger Lillian Kaspersen, der er social- og sundhedshjælper og netop har prøvet det nye toiletsæde med skyl og tørring.

Bidetsædet har dyser med vand, der kører frem og skyller efter et toiletbesøg, og bagefter sørger varm luft for, at man bliver helt tør fortil og bagtil.

- Det er klart, at jeg gerne vil prøve det af. Ellers kan jeg jo ikke anbefale det til borgerne, fortsætter hun.

- Jeg kan godt se det anvendt nogle steder. Vi kører ud og hjælper nogle borgere med toiletbesøg, fordi de ikke selv kan tørre sig.

Det spørgsmål har medarbejdere fra Aarhus Kommune fundet en smågenial løsning på, som du kan se på Innovationsmessen. Når sommersolen skinner i Aarhus, trækker børn, unge og voksne i alle aldre ud i byens parker, hvor de hygger sig - og efterlader en del skrald i form af engangsgriller, dåser og flasker, der både er grimt at se på og dyrt at fjerne. INNOVATION - NOVEMBER 2014

Leder af Tarm-Hemmet hjemmepleje, Eva Sønderby Jepsen, er enig: - Det ligger helt i tråd med målsætningen i kommunen om, at borgerne skal være så selvhjulpne som muligt. Det giver mening, at vi selv prøver det på egen krop først, for hvis personalet er med på idéen, kan de også bedre anbefale borgerne at komme og prøve det af.

Jeg tror, sådan et sæde er godt til dem, siger sosuassistent Camilla Ottesen, der har været med til introduktionen af det nye sæde og nu står i kø for at prøve det. Find skylle-tørre-toiletsædet på stand 46.

Lånehygge afskaffer park-skrald i Aarhus Ny løsning på gammelt problem: Hvad gør man ved det svineri mennesker efterlader i parker og naturen?

Win win - Toiletsædet vil hjælpe os af med dårlige arbejdsstillinger, og give borgerne mulighed for at komme på toilet, når de vil, og få mere privatliv omkring det, siger Camilla Ottesen.

af at passe på de fælles arealer, uden at snakken bliver oplevet som en løftet pegefinger. Parkens gæster har taget godt imod det nye koncept. Hidtil er alle kuglegriller og stole blevet leveret tilbage i fin stand. Og kommunen kan se, at der bruges markant færre engangsgriller i Mindeparken, og mængden af efterladt affald er også mindre.

Medarbejdere fra afdelingen Grønne Områder, Teknik og Miljø i Aarhus Kommune har fundet en innovativ løsning, der både løser problemet, øger serviceoplevelsen og gør borgerne mere ressourcebevidste. Lån lidt hygge Løsningen hedder ”Lån lidt hygge,” og er en bil udstyret med 20 kuglegriller samt havestole, som kan lånes gratis af Mindeparkens gæster. Leo, der er ansat i et seniorjob, passer bilen. Han får en god snak med parkens gæster om værdien

På stand 41 fortæller Aarhus Kommune om bilen og hvordan idéen om lånehygge blev skabt.

11


Del eller læs en idé på iToppen.dk Hvad enten du har en færdig idé, søger redskaber til innovation eller gerne vil inspireres af hvad andre har gjort, er iToppen.dk adressen, du skal kende. iToppen.dk er Ringkøbing-Skjerns innovationsside. Deler du en idé på iToppen, bliver den besvaret af det relevante fagområde, der vurderer om idéen kan sættes i søen med det samme, eller om der skal

Innovation i det daglige

mere udvikling til. Du kan også indsende en stafet – en idé, der er virkeliggjort og har skabt merværdi. Ideer og stafetter deltager i konkurrencen om 10.000 kroner to gange årligt.

Hør mere om iToppen.dk på stand 36

Tilkald innovationsteamet Hvis ”plejer” lever i bedste velgående, og din afdeling gerne vil have hjælp til at arbejde med nye idéer til opgaveløsningen, er det Innovationsteamet, I skal have fat på. Innovationsteamet er medarbejdere på tværs af fag- og stabsområder, der giver sig tid til at tage rundt og hjælpe med at skabe idéer til det daglige arbejde.

Alle medlemmer har diplommodul i facilitering af innovative processer. Kontakt Innovationsteamet via iToppen.dk.

Mød innovationsteamet på stand 37

Inno-hva’-for-en-fisk? Hvis du bliver stillet et skævt spørgsmål på Innovationsmessen, har du muligvis mødt Innokvariet – en åben innovativ workshop. Innokvariet er levende innovation og fyldt med elever fra UddannelsesCenter Ringkøbing Skjern, der alle går på skolens innovationslinje. De holder i udgangspunktet til på stand 5, der har store vinduer ud til indgangspartiet og Hal A, hvor alle foredrag foregår. 12

I løbet af dagen vil Innokvariet inddrage messedeltagere, ligesom der er en stående invitation til alle om at komme og være med som deltager eller tilskuer.

I Ringkøbing-Skjern definerer vi innovation som:

Innokvariet breder sig på hele Innovationsmessen.

”Aktiviteter, der omsætter viden til nye ideer og muligheder, som ved virkeliggørelse skaber merværdi i Ringkøbing-Skjern Kommune”

Men du træffer dem helt sikkert på stand 5

NOVEMBER 2014 - INNOVATION

Profile for Ringkøbing-Skjern Kommune

Innovationsavisen 2014  

Innovationsavisen 2014 for alle medarbejdere ved Ringkøbing-Skjern Kommune

Innovationsavisen 2014  

Innovationsavisen 2014 for alle medarbejdere ved Ringkøbing-Skjern Kommune