Page 1

Utgave 2 – 2013

Informasjonsmagasin om Ringeriksregionen

Snøhetta er med når Hønefoss utvikles

TO FAMILIER SOM FLYTTET FRA BYEN • •

Fra travelt byliv til egen strand i Hole Fant alt de ønsket seg på Jevnaker

Fritid i farta

– terrengsykling på Ringerike

Vi har verdens beste barnehage

UTEGØY – HELE ÅRET!


4

10

14

18

22

26

30

34

INNHOLD Velkommen til Ringeriksregionen................................. 3 Verdens beste barnehage.............................................. 4 Fritid i farta – terrengsykling på Ringerike................. 10 Fra travelt byliv til egen strand.................................... 14 Med barna på orrfuglleik............................................. 18 Rumpetroll med magisk gitar...................................... 22 Snøhetta med spennende planer for Øya .................. 25 Midt i byen – barnehagen i sentrum........................... 26 Fant alt de ønsket seg på Jevnaker............................. 30 To hundre år med folkeeventyr.................................... 34

Nysgjerrig på RiNgeRike? Vi ønsker oss dine tilbakemeldinger! Bli med i trekningen av to billetter til JAILHOUSE ROCK i Hønefoss fredag 16.08, kl. 21.00 – pluss 10 forundringspakker fra Ringerike.

1. Hva synes du om dette magasinet? 2. Har du lyst til å vite mer om Ringerike, og i tilfelle hva? gå inn på www.ringerike.no for svarskjema, eller send oss en mail på post@ringerike-utvikling.no

SvaRfRiSt:

8. august


Muligheter i Ringerike

Velkommen til Ringeriksregionen! Foto: Frode Johansen Ringerikes Blad

#

fuckOslo kvitret Marit Arnstad. #loveRingerike hadde vært smartere. Hun ønsket å formidle at hun var hjemmekjær og satte pris på landlige kvaliteter ved sitt hjemsted. På Ringerike kommer jeg ofte i tilsvarende tanker: Her har jeg det fantastisk godt, så jeg savner ikke Oslo. Der slutter nok likheten mellom Arnstads og mine refleksjoner. En av hovedgrunnene til at jeg får de gode fornemmelsene av å være hjemmekjær på Ringerike er nemlig nettopp nærheten til Oslo. Jeg vet at det sjelden er mer enn 15 minutter til den neste bussen går, og da er jeg i Oslo på 40 minutter om jeg vil. Samtidig har vi alle de landlige kvalitetene det er så lett å bli glad i, avhengig av og trygg på. Det er nettopp fordi Oslo ligger akkurat der den gjør, som gjør Ringerike til det det er: Nært og fjernt – helt uten kompromisser! Det er bra det! Det er helt Ringerike. Thomas Klevjer har satt noen poetiske ord til et slikt perspektiv, slik som bare kunstnerne kan det ”På Ringerike finner jeg et fint balansepunkt mellom by og land. Fra en fjellbygds perspektiv, bor vi i Oslo, og i fra et Oslo-perspektiv bor vi i en fjellbygd” Jeg er selv innflytter på Ringerike. Til tross for at familien har mange hundre år med sterke tradisjoner og bånd til regionen, har jeg selv bare bodd her siden 2008. Jeg var ikke helt uten forventninger når vi kom hit første gang, men jeg var ganske åpen og litt usikker på hva det nye ”livet på landet” hadde å tilby. Siden den gang har jeg har hatt mange store småbyopplevelser og jeg har hatt mange store kulturopplevelser på små scener. Jeg har mange gode og nære samtaler med folk som bryr seg og jeg er venner med naboene mine. Jeg har telefonnummeret til alle de ansatte i barnehagen til barna mine og jeg kan ringe de for å slå av en prat. Også har jeg båtplass og skikort. På dugnad i velforeningen stiller en traktor og en gravemaskin og når vi trengte det mer enn noen gang, flokket det seg ved døra vår av venner, kjente og bekjente som ville og kunne hjelpe og bistå. Ringerike er muligens ikke det mest urbane stedet i verden, kanskje ikke det mest spennende heller? Men livet på Ringerike har noen kvaliteter som jeg aldri vil velge bort: Jeg opplever Ringerikinger som åpne, ærlige, arbeidsomme og stolte. Og enn så lenge har vi også masse plass her! Vi vil aldri bli Oslo – det er det som gjør Ringerike til et så godt sted å være. Velkommen til et berikende Ringerike Jørgen Moe Jr Daglig Leder, Ringerike Utvikling AS

Ringeriksregionen – KUN EN TIME FRA DET MESTE!

Finn oss på

Ringeriksregionen består av kommunene Hole, Jevnaker og Ringerike.

facebook.com/ringeriksregionen

Besøk oss på: www.ringerike.no

Facebook

Utgitt av: Ringerike utvikling AS • Tekst og foto: Anette Marcelle Hallquist Forsidefoto: Marianne Ramstad • Utforming: Idéverkstedet AS • Trykk: Palerud Trykkeri

3


Oppvekst i Ringerike

VERDENS BESTE

barnehage I naturbarnehagen på Svendsrudmoen i Hole har de abbor i akvarium, og biller og larver i terrarium. – Det er viktig å lære barna å verdsette naturen på et tidlig tidspunkt, sier barnehagestyrer Knut Emil Kolstø.

V

i har brukt omtrent 15 år på å finne kjerneområdet i skogen som er perfekt for oss, fortsetter han. Vi vil at ungene skal utfordre egne grenser og lære å bruke kroppen sin. Hos oss utvikler de naturlig, god motorikk. Dette gir følelsen av mestring slik at det er lettere å bruke konsentrasjonen når det kreves. Vi ”sniker” inn skolefag i alt vi gjør, vi regner og leser, lager mat fra bunnen av, snekrer og skrur med ordentlig verktøy, og vi bruker masse tid på å undre oss over alle lydene i skogen og andre naturfenomen, sier Kolstø.

4

Leir i skogen

Barnehagen har egne plasser ute i skogen, bare noen hundre meter vekk fra selve barnehagebygningen. Her er det satt opp romslige telt, bygget soveplasser og praktiske ildsted. Ungene kan boltre seg i klatring, selvbygde husker, snodige røtter og mye annet rart som ligger på skogbunnen. Alt tilpasset de forskjellige aldersgruppene, og selvsagt med en forsvarlig voksentetthet. Barnehagen kan også skryte av å eie egen båt som de ofte er på tokt med.


Barnehagen holder øye med fugekassene de har hengt ut, og det føres loggbok. Oskar Mellerud er veldig spent pü om noen fugleegg klekker snart.

5


Juliana Løvlie Vamraak (t.v.), Jesper Andersen Hæhre og Sigurd Oppen er nysgjerrige klatremus. En nedblåst rot kan brukes til mye!

6


7


Foto: Marianne Ramstad

8

Den ti meter høye klatreveggen midt ute i skogen gir store og små både utfordringen og mestringsfølelse. Her er Thomas Slåtto på vei til topps!


– Da drar vi på tur med bøtter og luper, vi fanger insekter og kimer, setter garn, eller bare bader og koser oss, forteller Kolstø stolt.

Idrettsbarnehagen

Til høsten blir naturbarnehagen forvandlet til natur og idrettsbarnehage, og det gleder alle seg til. Barnehagebygningen bygges ut og tilrettelegges, og idrettsplassen utenfor utvides, slik at barna også snart kan få enkel innføring i de vanligste idrettene. Det lange skiløypenettet i Hole kommer til å ha sitt utgangspunkt her, kan Kolstø fortelle. – Når vi søker etter nytt personale, ser vi etter folk som har litt særpreg og gjerne kommer fra andre yrkesgrupper, de har ofte verdifull erfaring vi kan glede oss over her i barnehagen, sier han entusiastisk. - Filosofien er at vi selvfølgelig skal følge årshjulet, vi legger vekt på å bruke alle årstidene fullt ut, og at barna kan glede seg over forandringene underveis.

Ta vare på gleden

– Vi ønsker at barna skal ta vare på den nysgjerrige gleden og forskertrangen de utvikler, og vi vil at de skal fortsette å være i bevegelse når de blir større. Det handler i det store og hele om å la barna utvikle seg på en naturlig måte, og ikke minst i sitt eget tempo, avslutter Kolstø fornøyd.

MER INFORMASJON • 82 plasser med 16 ansatte • Fire avdelinger: Revehiet (3-5 års avdeling) Elgtråkket (3-4 års avdeling) Ekornstubben (1-3 års avdeling) Harelabben (1-3 års avdeling) • Alle avdelingene er ute hele dagen • M/L-Gjedda er barnehagens egen båt • Klatrevegg på ti meter, som primært brukes av de på Revehiet og Elgtråkket • www.naturbarnehagen.com

Foto: Marianne Ramstad

Måltider rundt bålet gir både varme og kos! Her sitter Jakob Bjørneby Jenssen midt i formiddagsmaten en deilig vårdag på bålplassen.

9


Oppvekst i Ringerike

FRITID i 10


Jostein Nesdal er ikke redd for utfordringer, han forserer gjerne en gigantisk søledam pü sykkelen sin.

FARTA! 11


Det går så gjørma spruter når Ringerike Sykkelklubbs MTB gruppe slippes løs i skogen på Helgelandsmoen, her er det absolutt ikke forskjell på jenter og gutter når søledammene roper.

M

ange foreldre tar ungenes trening altfor seriøst, og derfor ramler mange av lasset når kravene blir for høye, sier trener og sportslig ansvarlig for MTB (terrengsykkel) gruppa i Ringerike Sykkelklubb, Øyvind Langvandsbråten. Han mener det aller viktigste er å ha det moro, og temaet mestringsfølelse kommer opp som et klart punkt nummer ett. – Dersom vi klarer å ta vare på gleden og bygge et sportslig grunnlag basert på moro og gode minner, tenk hvilke resultater det kan bli i fremtiden, sier han entusiastisk.

Mangfold

I underkant av 50 barn fra alderen fem år og oppover er i dag involvert i sykkelklubben, og mange kommer med foreldre som kombinerer barnas trening med egen trening. – Her har vi bare én organisert sykkeltrening i uka, og slik ønsker vi å ha det, fortsetter Langvandsbråten. Han mener hverdagen er så travel og krevende at det er viktigere barna får prøve forskjellige ting, i stedet for bare fokusere på én idrett.

– Her tror vi på mangfold, sier han lurt, og legger til at de tilrettelegger treningsopplegget basert på hver enkelt barns forutsetninger.

Vil inkludere alle

– Vi ønsker å tilby et kvalifisert tilbud med skikkelige trenere, slik at flest mulig vil være med. Vi fokuserer ikke på fancy utstyr. Kom med sykkelen du har, og godt treningstøy som tåler en støyt. Kontingenten er også bevisst lav, og vi bidrar gjerne hvis noen har tekniske problemer. – Noen ganger har jeg hatt reservedeler til sykkel liggende i bilen, og jeg bruker dem med glede, sier han, og understreker viktigheten av å ha sunne interesser.

Bedre hverdag

– Ingenting er tilfeldig, vi står på for ungene våre. Hverdag og skole vil også bli noe lettere, og konsentrasjonen øker når man får brukt seg litt på fysiske utfordringer. – Snart bli det MTB bane på Vik også, det blir moro det, gliser han stort før han føyser hele ungeflokken foran seg, og hele banden forsvinner i skogen med elleville hyl.

Her har vi bare én organisert sykkeltrening i uka, og slik ønsker vi å ha det.

MER INFORMASJON • Ringerike sykkelklubb, stiftet i 1975. • MTB-gruppen trener hver mandag. • Barnegruppe både på landevei og MTB. • Sportslig tilbud til alle aldre – både bredde og elite. • Eget UCI-lag, Ringeriks-Kraft Look. • Arrangør av internasjonalt endagsritt Ringerike Grand Prix og medarrangør til Hadeland Grand Prix.

12

• Arrangør av ett av Norges mest populære 3-dagers ritt for aldersbestemte klasser – Ringerike Petit Prix. •

Stort antall funksjonærer i Glava Tour of Norway, Norges største sykkelritt med deltagelse fra noen av verdens beste profflag. Målgang siste etappe i Hønefoss.

• www.ringerikesykkelklubb.no


Natalie Midtsveen er fryktløs pü to hjul. Bedre enn dette blir det ikke!

13


Oppvekst i Ringerike

Fra travelt byliv til

egen strand Etter mange år i hovedstaden, gjorde Kristin Gamkinn og Erlend Søraker et dristig valg, og kjøpte seg en gammel hytte på en romslig strandtomt, ved Steinsfjorden i Hole.

S

tore byggeplaner ble snart iverksatt, og hytta som opprinnelig sto der, ble bygget inn i et stort, moderne hus. Men det var etter at de hadde prøve-bodd der i ett år først. – Jeg var nok den som var skeptisk, sier Erlend. Kristin er opprinnelig fra distriktet, men hadde bodd utenbys i mange år, så de stilte nesten uten nettverk begge to, og alt skulle bygges opp fra grunnen av. – På det tidspunktet hadde vi fremdeles leilighet i Oslo, og jobbet der begge to. Og det fungerte fint å pendle til jobb også, sier Erlend, det tok faktisk ikke lenger tid enn det ville tatt å forflytte seg fra den ene enden av byen til en annen, med rushtrafikken.

Sin egen sjef

Erlend er selvstendig næringsdrivende og jobber med eiendomsutvikling. I begynnelsen jobbet han fra hjemmekontoret sitt, men det gikk ikke lang tid før han så store utviklingsmuligheter i Ringeriksregionen. – Det var enkelt å flytte med seg virksomheten hit til distriktet, sier han. I dag har selskapet like stort marked i Ringeriksregionen som i Oslo, og selskapet har flyttet inn i lyse kontorlokaler på Hvervenkastet.

14


15


Lokalsamfunnet er godt tilrettelagt for småbarnsfamilier, og det er et hav av forskjellige fritidsaktiviteter for barn.

– Når potensielle kjøpere ser hvor mye mer de får for pengene sine, er veien til å flytte ut fra storbyen kort. Vi jobber mye med bokvalitet, og ser alltid på hvilke muligheter vi kan tilføre hvert enkelt byggeprosjekt. Det hever kvaliteten og gjør stedet attraktivt. Og her i Hole og i regionen generelt går vi aldri tomme for positive argumenter, fortsetter Erlend.

Barselgruppe

Kristin fikk fort jobb i et større meglerfirma i Hønefoss. Hun har etter hvert tatt opp kontakten med barndomsvennene, men har minst like mange nye. – Jeg fikk tilbud om å bli med i en barselgruppe da jeg gikk gravid for å knytte nye kontakter, og jeg fikk raskt et godt nettverk rundt meg, forteller Kristin. Hun skryter av jentegruppa og forteller at de ofte har sosiale treff og finner på forskjellige aktiviteter, både med og uten barn. – Og når damene treffes, da møtes jo gutta etter hvert også da, ler Erlend.

Imponert over handlekraft

– Vi er veldig imponerte av regionen i sin helhet, det er få steder det skjer så mye som her! I tillegg til fantastisk natur og ubegrensede muligheter til å utfolde seg fysisk, er det også et imponerende kulturtilbud i regionen, og det inkluderer hele familien. En ting som virkelig har satt dype spor hos Erlend, er hvordan handlekraftige enkeltmennesker klarer å sette i stand store prosjekter som løfter distriktet – og lykkes.

– Når jeg ser hva hver enkelt lokale ildsjel har å bidra med, smitter entusiasmen lett over, sier Erlend. Han syns det er gøy å være lokalpatriot i en så handlekraftig region. I dag fremstår boligen deres som et praktfullt sted, med et nydelig, moderne hus på en deilig strandtomt beliggende ved Steinsfjorden i Hole kommune. To barn er det også blitt, Sophia på to og Cedrik på fire, løper fritt rundt og boltrer seg i lekemuligheter. Fremdeles er det noen år igjen før barneskolen, og barnehagetiden skal nytes lengst mulig. – Jeg synes lokalsamfunnet er godt tilrettelagt for småbarnsfamilier, og det er et hav av forskjellige fritidsaktiviteter for barn i alle aldre, skryter Kristin.

Sosialt nettverk

– Vi har vært flinke til å invitere folk hjem til oss. Det har blitt flere overnattingsgjester enn før, men det er egentlig helt supert. – Vi får ivaretatt våre gamle venner fra storbyen på en helt annen måte enn hva vi gjorde tidligere. I stedet for en time eller to med hverdagens mas hengende over oss, planlegger vi for en hel dag eller to av gangen. Da kan vi bruke hele kvelden på bare å kose oss, etter at barna har lagt seg, sier Kristin. – Vi har det helt supert her vi er i livet, akkurat nå, det er de begge enige om. Men ingenting kommer av seg selv. En viss egeninnsats må til det også. – Men er du nysgjerrig, åpen og inkluderende, vil du oppleve å bli tatt i mot på akkurat samme måte som vi har blitt, sier Erlend med et smil.

MER INFORMASJON • Hole kommune har ca 6 400 innbyggere • En av tre kommuner i Ringeriksregionen • Kommunesenteret er Vik

16

• På Storøya i Tyrifjorden ligger en av landets beste og fineste golfbaner • IL Holeværingen har et bredt tilbud til barn og unge

• Kommunen ligger sentralt på Østlandet, ca. 30 min. kjøring fra Sandvika og 40 min. fra Oslo.

Aktuelle nettsteder:

• Gode muligheter for friluftsaktiviteter. Krokskogen er et fint utgangspunkt for turer sommer som vinter. Steinsfjorden og Tyrifjorden innbyr til aktiviteter som bading, fisking og krepsing.

• Ringeriksregionen: www.ringerike.no

• Hole kommune: www.hole.kommune.no

• IL Holeværingen: www.ilh.no • Tyrifjord golfklubb: www.tyrifjord-golfklubb.no


– Det naturlige valget

BOLIGFELT

TOMTER OG ENEBOLIGER

Almemoen Havna Bergermarka Nedre Steinsåsen

LEILIGHETER

NÆRINGSBYGG

KJØPE OG LEIE

UTLEIE, UTVIKLING OG FORVALTNING

Sentrumskvartalet Nødetatene i Lunner og Gran Hønefoss sentrum Lillehammer

Hvelven Almemoen Nittedal Lillehammer

SMÅHUS

TOMANNSBOLIGER OG REKKEHUS

Almemoen Hvelven Nittedal

Våre beste selgere er våre kunder. Derfor er det viktig for oss at du er fornøyd gjennom hele prosessen.

HELE ØSTLANDET

TOMTER OG BOLIGER

NÆRINGSEIENDOM

Tronrud Eiendom har prosjekter over store deler av østlandet: Lillehammer, Gjøvik, Nittedal, Jevnaker, Hønefoss og Asker. Vi jobber stadig med å utvikle nye eiendommer og områder

Egenutviklede boligprosjekter hvor selskapet håndterer det hele – alt fra tomtekjøp og prosjektering til salg og produksjon. Boligproduksjonen omfatter eneboliger, rekkehus og leilighetsbygg.

Vi jobber tett på markedet for å sikre at våre prosjekter er attraktive og gir merverdier for våre kunder. Vi er en god samarbeidspartner innenfor utleie, utvikling og forvaltning av næringseiendom, kontorbygg og kjøpesentre.

WWW.TRONRUDEIENDOM.NO

17


Oppvekst i Ringerike

Med barna på

orrfuglleik Familien Stillerud på Nakkerud har naturskjønne Holleia rett utenfor stuedøra. Familien dro inn til Sølvfuruåsen ved Rønnestjern og storkoste seg i lavvo. Her fikk de høre orrfuglene spille. Tekst og foto: Eli Bondlid

P

appa Even, mamma Cecilie og barna Håvard (3) og Vegard (6) satt foran bålet som brant liflig utenfor lavvoen deres. Været var vakkert, med klar kveldshimmel. Temperaturen var akkurat passelig til å hoppe og leke i skogen før leggetid. Even Stillerud er sikker på at villmarksopplevelsen i Holleia vil gi mersmak for alle sammen.

Pinnebrød over bålet

– Det er første gang jeg har familien med på orrfuglleik, men for meg er dette en årlig begivenhet. Jeg og et par kamerater er på flere orrfuglleiker nå på våren. Da reiser

18

vi til leikplasser som ligger lenger inni Holleia. Det er for langt å gå med ungene, sier han. Det var så vidt han kom inn med bilen, på rester av smeltende snø, langs traktorveien forbi  Rønnestjern. Derfra var det kort vei til et fint sted på hvit reinsmose mellom små klynger med furutrær på Sølvfuruåsen. Å sette opp lavvoen har de god trening på. Håvard og Vegard gledet seg til å sove i soveposer på myke reinsskinn. Men først måtte de få ut energi med lek og kos rundt bålet. Pointeren Tika ville i hvert fall ikke legge seg rolig ned. Hun prøvde å fange flygende gnister fra bålet, og håpet på å få smake på guttenes grillpølser.


IKKE TRETT: Vegard er tydeligvis lys våken og spent på om de får høre orrfuglene spille.

19


KVELDSMAT: Cecilie hjelper Håvard med å blande drikke. Pinnebrødene er allerede ferdig stekt.

Lyttet etter orrfugler

Even Stillerud håpet på at familien skulle få oppleve fugleleik på kloss hold, men han var langt fra sikker. – Det er lite spill å høre i vår, og det er for tiden lite med orrfugler. Det ser vi blant annet på det lave antallet storfugler som ble felt i høst. Det kan nok skyldes at det var så kaldt i fjor vår at mange kyllinger døde, sier han. Even Stillerud er nok over gjennomsnittet interessert i jakt, fiske og friluftsliv, men det har ikke alltid vært slik. – Vi var alltid med og fisket da vi var små. Men interesse for jakt og dyreliv fikk jeg først da jeg var 14 år, og fikk min første hund, forteller han. Orrfuglene spiller på myrer og åpne plasser. Den er

20

mer stabil på valg av spillplass enn de andre storfuglene. Tiurene kan gjerne bytte på hvilket sted de velger. Even Stillerud mener at spillplassene burde vært merket bedre, med tanke på hogst.

Bruker skogen for lite

– Vi blir her på Sølvfuruåsen til i morgen. Det er første gang vi ligger i lavvo på fugleleik, men guttene har vært med på krepsefiske. Da brukte vi også lavvoen, sier Even. Nå som minstemann har fylt 2 år, har det blitt lettere å ta begge guttene med på overnattingsturer ute. – Egentlig burde vi vært mye flinkere til å bruke skogen, sier Cecilie Eikrem Stillerud.


MER INFORMASJON • Orrfugl, fugleart i skogshønsfamilien. Den er nest størst av våre skogshøns, etter storfugl. •

Hannene samles om våren på bestemte lekeplasser på islagte tjern og/eller myrer, hvor de spiller i april og mai.

• Tiden for spillet er fra første daggry til litt etter soloppgang. •

Holleia er det svære sammenheng- ende skogsområdet som strekker seg helt fra Tyrifjorden til Krøderen, fordelt på kommunene Ringerike, Modum og Krødsherad.

Eventyrfortellerne Asbjørnsen og Moes fortelling om ”En tiurleik på Holleia” (1846) har fascinert flere generasjoner.

Holleia har også i dag mange spill- plasser for både tiur og orrfugl, hvor du kan oppleve den yre parringsleiken en tidlig vårmorgen.

• Rikt område for jakt og fiske, og på høsten et eldorado for sopp- og bærplukkere.

Even mener at det er oss voksne som setter begrensninger og skaper tidsklemmen. Det er viktig å få ungene med ut og lære dem til å bli glad i natur og friluftsliv. – Det er viktig at slike turer blir på ungenes premisser, slik at de ikke misliker det. Det hender at guttene vil hjem etter bare en halvtime når vi er på fisketurer. Men vi har noen knep. Med kjeks, saft og litt godter blir de gjerne litt lenger, sier Even Stillerud. De var sikre på at de ikke ville fryse i løpet av natten. Gradestokken ville neppe krype ned på minus. Even hadde fyrt opp inne i lavvoen, på ovnen han fikk i gave til 30-årsdagen De vil begge forslå overnattingsturer i lavvo i naturen

som familieaktivitet. Cecilie oppfordrer barnefamilier til å komme seg over ”dørstokkmila”. – Vi er så heldige at vi ikke har noen fritidsbolig som må pleies, så da kan vi heller bruke tiden på kos i lavvoen, sier hun. Håvard og Vegard viser at de har med leker og artige bøker å lese i før de sovner. Det varte ikke lenge før de ble vekket av liflig spill like ved lavvoen. Spillet fra orrfuglene fikk konkurranse av lyden fra rugdene som fløy i tretoppene og av måltrostens toner i moll. Alle er enige om at de gjerne drar på flere villmarksekspedisjoner i Holleia.

21


Oppvekst i Ringerike

Rumpetroll med

magisk gitar

22


Alt er klappet og klart til årets show med Rockefroskene på Glatved brygge. Edda (snart 10) og Sebastian (snart 13) gleder seg til å stå på scenen igjen.

D

et er så morsomt å være med, jeg gruer meg ikke i det hele tatt, sier snart tretten år gamle Sebastian Gammelsrød Andersen, alias rumpetrollet ”Kvakk”. Sebastian debuterte som skuespiller i Rockefroskene i 2012 og elsker å stå i rampelyset. – Jeg har hatt sommerfugler i magen én gang, men det gikk over da showet startet og jeg kom meg på scenen, innrømmer han. Medspilleren Edda Djønne Dahl alias rumpetrollet ”Kvikk” er snart ti år, og har allerede funnet ut at hun vil bli skuespiller når hun blir stor. – Det er ikke vanskelig å huske hva du skal si, når du er skuespiller. Jeg hermer litt etter de andre jeg, og så hjelper vi hverandre på scenen.

Lokale kjendiser

Edda og Sebastian går på samme skole. På spørsmål om hvordan de takler tilværelsen som kjendiser, ler de godt. – Jeg har skrevet autografer etter forestilling, og har blitt spurt på gaten om jeg er en av rockefroskteamet, det er jo moro sier Sebastian, mens Edda bare har blitt spurt en gang. Men litt status i klassen gir det jo.

Rett på sparegrisen

Både Sebastian og Edda går på showskolen i Hønefoss en gang i uken, og får med seg verdifulle tips derfra. – Jeg spilte geitekilling i forestillingen ”Rockeulven” som gikk på Nationaltheateret i fjor, forteller Edda, og er synlig fornøyd over å tjene litt lommepenger på skue-

23


Og så er det ekstra gøy å komme tilbake på neste øvelse, for der har vi det så moro. spillerjobbene sine. – Jeg bruker ikke penger jeg, sier Sebastian bestemt, og vi skjønner det går rett på konto, hvor de kan få lov til å godgjøre seg enda en stund.

Skolen er viktig

Men hvordan går det med skolearbeidet i en hektisk førpremiere tid, mon tro? Sebastian tenker seg om, og sier alvorlig at han har droppet to øvelser på grunn av skolen, men at det var helt greit. For skolegang må man ha, og utdannelse er viktig. – Og så er det ekstra gøy å komme tilbake på neste øvelse, for der har vi det så moro. Begge er veldig enige i at de er med i en flott gjeng med store og små, hvor latteren sitter veldig løst. Men de er glade for at skolen har ferie når forestillingene starter. – Så kan vi bare konsentrere oss om Rockefroskene, sier Sebastian fornøyd.

Snart premiere

TBA Arrangementer as hadde åtte forestillinger i fjor, og de er foreløpig satt opp seks i år. – Men det blir nok flere, sier Sebastian, som av erfaring vet hvor stor etterspørsel det kan bli. Men selve handlingen vil de ikke røpe noe om. – Du må komme på showet og se selv, sier de med hemmelige, lure glis.

MER INFORMASJON ”Rockefroskene og den magiske gitar” • Sommerens store barne og familieforestilling 2013 • Glatved brygge i Hønefoss • 6 forestillinger: 21/6, 22/6, 23/6, 28/6, 29/6 og 30/6 • Barn under tre år gratis! • Billetter på www.ringbillett.no

24

Sebastian Gammelsrød (bak) og Edda Djønne Dahl, alias rumpetrollene Kvakk og Kvikk.


Muligheter i Ringerike

Snøhetta

med spennende planer for Øya

Nå er forslaget om utviklingen av Øya-området i Hønefoss straks klart til presentasjon.

N

å skal siste finpuss legges på verket. Vi tror dette blir et robust og bærekraftig utviklings­ konsept med god lokal forankring, sier seni­orarkitekt Jette Cathrin Hopp hos Snøhetta. – Nå er det opp til eiendomsutvikleren og lokale aktører, å føre utviklingen videre. Ideer og utkast er enda i en tidlig fase, så det er mulig å bearbeide konseptet for å tilføre de endringer man vil, og skreddersy spesielle løsninger om man ønsker det, påpeker hun.

EN LEVENDE BY

– Vi har lagt stor vekt på at det skal bli et mangfoldig område som er tilgjengelig for alle, og ønsker oss en herlig smeltedigel med boliger, næring, butikker, kon­ torer og kulturtilbud, sier Ellen Grønlund hos Tronrud

Eiendom. De ser for seg en bydel som syder av aktivitet. – Området har en sentral plass i utviklingen av Hønefoss og denne historiske forankringen er viktig i prosjektet. Vi ønsker en utvikling der eksisterende byg­ ningsmasse bevares og gjenbrukes som en del av et nytt format for å sikre denne tilknytningen. Det er derfor lagt stor vekt på bevaring av de karakteristiske bygningene på området, sier hun. – Øya-området er estimert til å inneholde omtrent 180 boliger i forskjellige størrelser, og vi ser for oss ca. 6.000 m2 med næringsliv og forretninger. I tillegg vil det bli ca. 2.500 m2 med kontorlokaler, fortrinnsvis i etasjen over bakkeplan. I tillegg blir det underjordiske parke­ ringsplasser til ca. 300 biler, fortsetter Grønlund.

INN I FREMTIDEN

– Det var viktig for oss å tenke stort i dette prosjek­tet, presiserer hun, og understreker at det var derfor de i utgangspunktet tok kontakt med Snøhetta. Vi ønsker å tilføre byen noe mer enn «bare» noen bygg. Planarbeidet starter formelt opp etter fellesferien i år, mens byggestart for prosjektet avhenger av reguleringsprosessen som kan ta fra ett år og oppover, avhengig av nødvendige avklarin­ger. – Vi kan derfor ikke si eksakt når det første spadeta­ ket blir tatt og den fysiske byggeprosessen starter, men vi bør nok regne med et par år. Skal man gjøre en ordent­lig jobb, så tar det tid, for det er mye som skal inkluderes i prosjektet. Men vi gleder oss, dette blir en fryktelig spennende prosess, sier Grønlund med et smil.

Skisse fra Snøhetta: www.snohetta.com

25


Oppvekst i Ringerike

midt i byen Et byggverk utformet med tanke på de forskjellige fagområdene som skal være inni den. Det var utgangspunktet til arkitekt Stein Halvorsen da han tegnet bygningen til Solrosen barnehage, midt i hjertet av Hønefoss.

I

sitt nye og prisbelønte bygg kan de skryte av et rikt mangfold i forskjellige rom; gymsal/fellesrom, atelier/kunstverksted, mini-amfi og eget lekebasseng... og dette er bare noe av det de kan by våre minste borgere på, midt i sentrum av Hønefoss. – Det er mange barn fra nærområdet her, og det er flott at de blir kjent med hverandre. Det er ikke så mange ute og leker i gata mer, slik det var før, sier barnehagestyrer Anna Skogstrøm.

Der det skjer

– Vi har en fantastisk beliggenhet. Vi drar på sykkeltur i parken, står på skøyter på Livbanen og har turer med matpakke til Petersøya hvor vi kan tenne bål. Ved elva er det mye spennende som skjer, og mange forskjellige fugler vi kan se på. Og veien er veldig kort til Søndre Torv i sentrum, hvor det også er mye å se og gjøre, fortsetter hun. Statuene i gågata er som skapt til å klatre på, og barna elsker det. Det er butikker og torvhandel, fossen vår, og kort vei til det aller meste!

Mange språk og kulturer

– Vi er en flerkulturell og flerspråklig barnehage, og det er vi stolte av. Mange velger seg hit nettopp på grunn av det. I dagens samfunn er dette en viktig del av oppveksten og den første læringen, og vi ønsker å inkludere alle. – Mange barn som kommer hit snakker lite norsk, men blir raskt med i leken og lærer fort, fortsetter hun. Alle som er her er vant til at vi har et flerspråklig miljø. Og vi er opptatte av at miljøet vårt skal være lett å lese – også uten språk. Men når det er behov for tolk blir det selvsagt hentet inn. – Vi samarbeider med flyktningkontoret og har heldigvis gode kontakter der. Det hender folk fra voksenopplæringen bidrar også, sier hun.

26


Solrosen barnehage ligger midt i Hønefoss, og er tegnet av arkitekt Stein Halvorsen. Bygget er spesielt tilrettelagt for de undervisningsområdene som vektlegges.

Vi fokuserer på å finne ting som forener oss, opplevelser vi kan dele, minner vi former sammen.

En sykkeltur i Søndre Park kan få fart på utforskertrangen! Køen er på plass leeenge før portene åpnes.

27


Solrosen har eget basseng i barnhagen, og er et svært populært leketilbud. Vegard Whelan-Strand (t.v.) og Eirik Kristoffersen er langt inne i et eventyr der de sitter og koser seg i det varme vannet.

Deltakelse og vennskap

– Vi fokuserer på å finne ting som forener oss, opplevelser vi kan dele, minner vi former sammen. Det gir en naturlig toleranse og forståelse for at alle mennesker er forskjellige. Deltakelse og vennskap er viktige satsningsområder for oss, sier Skogstrøm bestemt. Flere av personalet er også flerspråklige, og man har bevisst ansatt folk med en annen kulturell bakgrunn. De har en egen forståelse for hvordan det er å etablere seg i Norge, sier Skogstrøm, og understreker viktigheten av et variert personale med forskjellig bakgrunn og erfaring.

Natur og by hånd i hånd

Hvert år har barnehagen flere arrangementer som samler små og store, inne og utendørs. Hver høst reiser blant annet hele barnehagen til Aklangen i Holleia tre dager på rad. Her drar alle ut i kano, de koser seg i lavvo, brenner bål og lager mat. Og så er det utforsking av naturen, flora og fauna brukes aktivt. Både små og store setter pris på å være med på denne turen, og den brukes ofte som referanse resten av året. De store barna som har vært med noen ganger får verdifull erfaring og deltar aktivt i gjennomføringen. – Det er gøy å se hvordan vi kan gi barna det totale bildet, fra flerkulturell hverdag og grunnleggende forståelse som inkluderer alle, til å ta vare på naturen og mestringsfølelsen ved fysisk utfoldelse. Hos oss er det sosialt og spleisende, og en svært viktig del av oppveksten, sier Skogstrøm med et smil.

28

MER INFORMASJON • Kommunal barnehage i Ringerike kommune.

• Barnehagen har plass til 120 barn i alderen 1-6 år. • Barna er organisert i 6 grupper. Det er ca 20 barn fra 1-6 år i hver gruppe. • Ligger i Hønefoss sentrum i idylliske omgivelser i Søndre park. • Eget atelier der barna kan uttrykke seg estetisk, utforske sin egen skaper- glede, undring og utforskertrang. • Gymsal og baderom som tilrettelegger for kropp, bevegelse og helse


n o r g e s s t ø r s t e m a r at o n s ta f e t t

» meld deg på i dag! Lørdag 17.

august

2013

Påmeldingen gir deg automatisk tilgang til nyhetsbrevene med nyttig info om hele arrangementet.

nyheter!

mini

• Barneløp

i Hønefoss sentrum for barn fra 6–12 år.

Følg oss på @ringeriksmaraton, og del dine bilder på #ringeriksmaraton

• Etappetrening for alle siste mulighet 27. juni.

ArrAngør:

Teknisk ArrAngør:

sAmArbeidspArTnere:

I L

N

GE

N

HO LE

1895 V E RI

BO

JOBBE

OPPLEVE

Vi ønsker deg velkommen til Ringeriksregionen! Ringerike kommune

Jevnaker kommune

Hole kommune

www.ringerike.no


Oppvekst i Ringerike

Fant alt de ønsket seg Jon og Ingvild Bjørkerot er begge innflyttere i Jevnaker kommune. – Vi trives utrolig godt her, og vil ikke bo noe annet sted, sier Ingvild og Jon, som egentlig havnet akkurat på Jevnaker ved en ren tilfeldighet.

S

ammen har de sønnene Amund (5 år) og Eirik (2 år), som er født og oppvokst her. Eirik og Amund går i barnehage, men snart begynner Amund på skolen. – Jevnaker og Hadeland har et rikt kulturtilbud. Det er teater og besøksgårder, deilige badestrender og flotte tur- og sykkelstier. Naturen ligger rett utenfor døren, og arrangerte aktivitetstilbud for hele familien er også lett tilgjengelig.

tilbrakte hele studietiden her. Da han var uteksaminert, var han kjempeheldig og fikk tilbud om jobb med en gang. Ingvild og Jon ble kjærester, og bodde sammen i Hønefoss ett års tid. Da fant de ut at de ønsket å gjøre samboerforholdet mer permanent, og begynte derfor å kikke etter egen bolig. På Jevnaker fant de det de begge var på jakt etter, og til en pris de begge kunne leve med.

Begynnelsen

Sosialt nettverk

Ingvild var student i Hønefoss, og Jon hadde akkurat startet i jobb da de møttes, etter at han var ferdig med sine studier. Jon kom til Hønefoss som 20-åring og

30

– Etter at vi fikk barn føler vi virkelig at det er her vi hører til, her har vi alt vi trenger. Et godt sosialt nettverk rundt oss gir oss tilhørighet, vi synes Jevnaker er et trygt


Familien Bjørkerot trives godt på Jevnaker. - Her hører vi hjemme sier de, Amund (t.v.), pappa Jon, Eirik og mamma Ingvild.

31


Eirik og mamma koser seg blant sauene på Midtre Olimb Gård.

Og så er det så vakkert her, sier Ingvild, med fjorden, naturen og landskapet rundt. samfunn godt tilrettelagt for barnefamilier. Det gjør bygda til et spennende og godt sted å la barna vokse opp i. Ingvild og Jon synes regionen har mye spennende å by på, bare på Jevnaker er det etter hvert mange muligheter. På Midtre Olimb Gård kan du oppleve utendørsteater i juni og de tar gjerne i mot folk på gårdsbesøk, Hadeland Glassverk kan tilby mange morsomme, sesongbetonte aktiviteter og utstillinger, og det er stadig vekk rockekonserter på Glassheim.

KISTEFOS-MUSEET

– Og for ikke å glemme museet på Kistefos da, der er vi ofte, sier Ingvild, og forteller at ungene elsker å dra dit, like mye for å leke på den flotte lekeplassen med taubane og spennende klatrestativer, som for å se på kunsten ute i skulpturparken. Familien Bjørkerot besøker alle attraksjonene i regionen flere ganger i løpet av en sesong, og møter stadig vekk på naboer, kolleger eller bekjente, fra jobb eller barnehage.

32

Arbeidsplass

Jon jobber på Lysaker og pendler hver dag, mens Ingvild, som også pendlet tidligere, var heldig og fikk jobb i kommunen for ett år siden. Det er praktisk når man skal levere og hente i barnehagen hver dag, og hverdagskabalen blir travel. – Jeg trives veldig godt i jobben min på Lysaker og vil helst ikke bytte, men det er klart det hadde vært praktisk med noe nærmere, sier Jon, og lar oss forstå det slik at han følger med på det lokale arbeidsmarkedet, i tilfelle det skulle dukke opp noe som kunne passe godt for han.

Jevnakerpatrioter

– Jeg er stolt av å si hvor jeg bor når noen spør, for alle har hørt om hjemstedet vårt og trenger derfor ingen videre forklaring. Det gjør meg stolt av å være sambygding på Jevnaker, sier han. – Hjemme er der hvor hjertet er, og det er klart man er patriot, smiler Jon godt.


MER INFORMASJON • Jevnaker kommune ligger en time fra Oslo, og grenser til Gran og Lunner i Oppland og Ringerike i Buskerud fylke. • Jevnaker har en en flott idrettsplass, med fotballstadion, kunstisbane og «Møte- plassen» med ballbinger og skatepark. • Om sommeren kan du sykle til Oslo gjennom Nordmarka. Om vinteren er det oppkjørte skiløyper. •

Det finnes attraktive og varierte boliger i småbyen Jevnaker. Kommunen har bolig- områder med flott utsikt, både på øst- siden og vestsiden av Randsfjorden.

Aktuelle nettsteder: • Midtre Olimb Gård: www.midtreolimb.no • Friluftsteateret Bronsebukkene www.bronsebukkene.no • Hadeland glassverk www.hadelandglassverk.no • Kistefos-Museet wwww.kistefos.museum.no • Jevnaker kommune: www.jevnaker.kommune.no

Etter at vi fikk barn føler vi virkelig at det er her vi hører til, her har vi alt vi trenger. Amund koser seg på lekeplassen på Kistefos.

33


Oppvekst i Ringerike

To hundre år med

folkeeventyr I år er det hele to hundre år siden vår folkekjære eventyrsamler Jørgen Moe ble født, og det blir eventyrfeiring hele året til ende.

E

t av arrangementene fant sted på selve Mo gård i Hole. Og det var mange som fant veien hit, da Ringerike Turistforening inviterte til jubileumsvandring fra gården, ned til Motjernet, og videre tilbake til Hanserudstua på Mo gård. Biene surret dovent i sommersola, og man ble møtt på tunet av lukten av nystekte vafler og kaffe. Før vandringen ble det opplesing fra Norges aller første barnebok, ”I brønnen og tjernet” som Jørgen Moe selv diktet fra sin egen barndom.

Første barnebok i Norge

Det spesielle ved denne barneboken er at den ble utgitt i Norge på en tid da man var av den oppfatning, at barn helst verken skulle synes eller høres. Men barneboken til Jørgen Moe ble en stor suksess, og i år er det derfor utgitt en jubileumsutgave av den samme boken, rikt illustrert med tegninger fra barnehagebarn i hele Hole.

Historisk sus

Det ligger en historisk atmosfære over Mo gård, med eldste bygning datert helt tilbake til 1565. Det er fred og fordragelighet i stall, fjøs og i alle hus. Her er det godt å være. Det er ikke vanskelig å se for seg hvordan de to vennene Peder Kristen Asbjørnsen og Jørgen Moe, vandret fra gård, til herregård, til husmannsplass, for å skrive ned disse uvurderlige kulturskattene som for evig er hugget inn i historiebøkene. Få vet at det tok dem hele 13 år å samle inn alt materialet, men de vandret ufortrødent videre de to vennene, enten det var stekende solskinn, regn eller bitende vinterstormer.

et deilig sted å vokse opp

”Vår barndom er et deilig eventyr med gullslott i dunkle skoger”, sa Jørgen Moe da han som 37 år gammel ungkar, ga ut barneboken. Det var beviset på hvor godt han selv tok vare på barnet i seg selv, og hvor en fantastisk barndom ha må ha hatt, i det sagomsuste eventyrlandskapet rundt Mo gård.

34

Syv år gamle Emma Beate Moe Brørby er direkte etterkommer etter Jørgen Moe, og var med da et utsnitt fra ”I brønnen og tjernet” ble dramatisert. Her holder hun Lille-Beate, den ekte dukken som var den opprinnelige Beates (Jørgens søster) aller beste venn. Flere av historiene handler nettopp om disse to, store-Beate og lille-Beate.


Vår barndom er et deilig eventyr med gullslott i dunkle skoger. Jørgen Moe.

for småtroll og foreldre

Turistforeningen hadde for noen år tilbake en egen trilletur-gruppe, for nybakte foreldre og småtroll i vogn. Trilleturene er det nå blåst liv i igjen, og det arrangeres kortere og lengre trilleturer i regi av Ringerike Turistforening. Enten du er veletablert med et solid nettverk, eller om du er innflytter til regionen handler det om å komme seg ut og være i bevegelse. Her blir du kjent med andre i samme situasjon som deg selv, og ikke minst, du får bedre kunnskap om lokale turstier rundt i distriktet. Turene varierer i lengde, og det er lov å ytre ønsker eller gjøre turleder oppmerksom på, dersom du har noen begrensninger. Ta gjerne med eldre søsken, eller hele familien om du vil, smør matpakke, fyll termosen og bli med!

MER INFORMASJON •

Ønsker du mer info om trilleturer? Sjekk Ringerike Turistforening: www.ringtf.no, eller følg med på Facebooksiden deres.

• Trenger du oversikt over Jørgen Moe-arrangementene? Mer info på: www.visitkrokskogen.no • www.mo-gaard.no

REGNSKAP - ADVOKAT - RÅDGIVNING La oss hjelpe deg med de KLOKE valgene 3 Bred tverrfaglig kompetanse innen økonomi og jus 3 Skreddersydde løsninger tilpasset dine behov 3 Operative med fokus på kvalitet

Hvervenmoveien 49, Hønefoss

Tlf. 32 12 32 12

www.v-b.no


Bli student på Ringerike! HØYT FAGLIG NIVÅ OG TETT OPPFØLGING GIR DEG KOMPETANSE SOM ER ETTERTRAKTET.

ØKONOMI & LEDELSE

JUS

Siviløkonomutdanning

Jus og ledelse – Bachelor

Master i bedriftsøkonomisk analyse

Jus - Bachelor

Master i informasjonssystemer

Jus – Årsstudium

Master i markedsføring Master i strategi og kompetanseledelse

IT OG WEBDESIGN

Master i industriell økonomi

IT og informasjonssystemer – Bachelor

Økonomi og ledelse - bachelor

IT og informasjonssystemer - årsstudium

Markedsføring – bachelor

Dynamisk webdesign – Bachelor

Bedriftsøkonomstudiet - årsstudium

PPU REISELIV

Praktisk pedagogisk utdanning

Reiselivsledelse – bachelor

Vi gir talentene en fremtid! - www.hibu.no

Magasinet Ringerike 02/2013  
Magasinet Ringerike 02/2013  
Advertisement