Bonum Brf Pålsjöro

Page 1

Nya möjligheter i ny bostad Brf Pålsjöro. På naturskönt läge vid Pålsjö skog i Helsingborg bygger vi 49 moderna bostadsrätter på 2–4 rok med härliga balkonger för aktiva seniorer.


2

|

Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar


BRF PÅLSJÖRO

Naturskönt boende vid Pålsjö skog För dig som inte vill välja mellan stad och land bygger vi 49 moderna bostäder från två till fyra rum och kök, 53 till 118 kvm i attraktiva Pålsjö för dig som är 55 plus.Här bor du i omgivningar som är rika på naturupplevelser och möjligheter till en aktiv vardag, samtidigt har du bekväm tillgång till hela stadens utbud av nöjen, shopping och service.

Innehåll Välkommen till Brf Pålsjöro............................................................ 4 För dig som inte vill välja mellan stad och land............................. 6 Klassiskt kvarter med grönt hjärta................................................10 Arkitektens ord..............................................................................13 Bostäder att må bra i.....................................................................15 Service och gemenskap i Brf Pålsjöro...........................................19 Byggnadsbeskrivning.................................................................... 20 Rumsbeskrivning...........................................................................21 Situationsplan................................................................................22 Planritningar..................................................................................24 Ett tryggt och modernt seniorboende...........................................53 Bonumvärden gör vardagen enklare och livet roligare................ 56 Vi förvaltar det vi själva bygger................................................... 58 Välkommen till ett hem skapat för verkligheten...........................61 Hållbart är stort. Och litet............................................................. 64 Hållbarhet i allt vi gör................................................................... 65 Brf Pålsjöro ekosystemtjänster..................................................... 66 När andra säger hej då, säger vi hej hej....................................... 69 Trygghetsfilosofin......................................................................... 70 Dina egna noteringar.....................................................................71 Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar

|

3


Denna bild är en 3D-visualisering och kan avvika från färdig produkt.

Denna bild är en 3D-visualisering och kan avvika från färdig produkt.

Välkommen till Brf Pålsjöro Bonums bostäder i Brf Pålsjöro utformas för dig som vill känna friheten att själv välja vad du gör med din tid. För dig som kanske vill skala ner ditt boende och skala upp din valfrihet. 4

|

Modernt boende med mer valfrihet

I en nybyggd bostadsrätt existerar inga måsten i form av reparationer, gräsklippning eller snöskottning. Här be­ höver du inte oroa dig över trädgården när du reser bort eller vem som ska lägga om taket till sommaren. Istället kan du njuta fullt ut av att ditt nya hem är modernt, fräscht och välplanerat. Att du får en mysig balkong med plats för både fika och kryddodling. Och att du kanske inte behöver byta vitvaror på ett bra tag framöver.

Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar


BRF PÅLSJÖRO

Dessutom har du tillgång till det där lilla extra som kommer med att bo i en Bonumbostad. Du får trevliga grannar i samma fas av livet som dig. Du får tillgång till sällskap och umgänge i Brf Pålsjöros gemensamhets­ lokal. Har du gäster som behöver stanna över natten kan du boka föreningens övernattningslägenhet. Med Bonums boendekoncept får du friheten att välja. Är det den lilla njutningen eller det stora äventyret som är frihet för dig? Valet är fritt.

Långsiktig partner med trygghetfilosofi

Det ska kännas tryggt för dig att köpa, flytta in i och äga din nya bostad. Vår trygghetsfilosofi ger dig ett ekono­ miskt skydd vid ditt bostadsköp, om något oförutsett händer. Vi hjälper dig om du inte lyckas sälja din bostad, blir sjukskriven eller arbetslös. När du väljer en Bonum­ bostad vet du att du gör en trygg affär med en långsiktig partner som stannar kvar och förvaltar bostadsrätts­ föreningen minst de första fem åren. Ofta mycket längre än så.

Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar

|

5


slott & tsträdgård

Linneaträdgården Capio Citykliniken

ICA Supermarket Nordic Wellness

Pålsjö naturområde Busshållplats

Busshållplats Mariastation

Pålsjögård

Brf Pålsjöro Drömskogen Kullaleden

Busshållplats

Pålsjö skogsområde med motionsslingor

Vikingstrand

Pålsjö slott

Pålsjöpaviljongen Café & vå

Pålsjö park Utegym Pålsjö krog Kallbadhus Pålsjöbaden

Pålsjö mölla

För dig som inte vill välja mellan stad och land 6

|

Pålsjö tennis

ICA Nära Berga Läkarhus

Brf Pålsjöro ligger i det nya bostadsområde som växer upp vid Romares väg, mellan Pålsjö Östra och Mariastaden. Här bor du i omgivningar som är rika på naturupplevelser och möjligheter till en aktiv vardag. Samtidigt har du bekväm tillgång till hela stadens utbud av nöjen, shopping och service.

Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar


BRF PÅLSJÖRO

Pålsjö blir en sista pusselbit som integrerar Helsingborgs centrala delar med de gröna bostadskvarteren i Maria­ staden. Omgivningarna präglas av öppenhet, natur och grönska. Här känns stadens stök och stoj mer avlägset än det egentligen är. I väster ansluter området till det öppna landskapet runt Pålsjö gård och naturreservatet Pålsjö skog, som är en populär oas för Helsingborgs invånare i alla åldrar. I norr ligger Maria Park med sina anrika byggnader och vackra park.

Skog och hav på nära håll

När du bor i Brf Pålsjöro blir allt detta dina grann­ kvarter. Här kan du jogga eller promenera längs slingrande stigar, bland högresta bokar och hundraåriga ekar. Stanna till vid utegymmet och stärk dina muskler till tonerna av vindens sus i trädens kronor. Lyssna till hackspettens kulspruteknackande som tävlar med ljudet av porlande bäckar i lummiga raviner. Andas havsluft på Landborgens krön vid Öresund. Med Pålsjö skogs vidsträckta naturreservat som granne har du aldrig långt till stimulerande naturupplevelser, året runt.

Även havet ligger inom bekvämt räckhåll från Brf Pålsjöro. En uppfriskande 2 km promenad tar dig raskt ner till Pålsjöbadens kallbadhus eller Vikingstrand. Från bastun på Pålsjöbaden har du fin utsikt över sundet och Danmark. Här kan du med fördel luncha på Pålsjö krog eller på hemvägen passa på att ta en paus vid nyöppnade Pålsjö Mölla och mata fåglarna i dammen. Sen kan du ta en avstickare till Pålsjöpaviljongen och avnjuta en våffla till kaffet innan du fortsätter hemåt.

Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar

|

7


Med staden inom bekvämt räckhåll

Är du ute efter mer urban känsla ligger Pålsjö nära Helsingborgs centrala delar. Väl i centrum har du till­gång till allt vad staden erbjuder. Utforska alla spännande butiker och vattenhål i shoppingstråken i centrum, njut av utställningar och konserter på Dunkers kulturhus heja fram HIF på Olympia, ta en skön promenad i hamnen eller slink in på Röda Kvarn för att se den senaste Oscarsvinnaren.

Kommunikationer

Från Brf Pålsjöro har du knappa tre kilometer fågelvägen till Helsingborgs centrum. Med buss tar du dig in till centrum på cirka en kvart. Här finns bra cykelvägar i alla väderstreck. Längs Romares väg passerar ett cykelstråk mellan Mariastaden och Tågaborg och vidare in mot centrum. Tycker du om att åka tåg så kan du ta Pågatåget från närbelägna Maria station. Med bil tar du dig smidigt ut på Österleden på bara några minuter.

8

|

Äventyr i omgivningarna

Helsingborgs omgivningar bjuder också på många smultronställen. En färjetur över sundet väntar Helsingör och Danmarks hela smørrebrødsbord av upplevelser. Längs kusten vilar många trevliga fiskelägen och hamnar: Laröd, Domsten, Viken, Höganäs, Mölle. Hela vägen upp till mäktiga Kullaberg. Varför inte ta en långpromenad längs Kullaleden som passerar genom Pålsjöskog. Du behöver inte vandra alla de sju milen – det finns mycket att uppleva bara inom några kilometer. Sofieros trädgårdar är alltid värda ett besök och om du är golfare har du ett tiotal banor på bekvämt bilavstånd att välja mellan.

Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar


BRF PÅLSJÖRO

Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar

|

9


Klassiskt kvarter med grönt hjärta Bonum Brf Pålsjöro vänder sin västra sida mot Romares väg och ägorna kring Pålsjö hästgård. Tvärs över gatan går hästarna i sina beteshagar och därbortom breder Pålsjö skog ut sig. Kvarterets östra sida ligger mot en allmän park med en trevlig lekplats som är perfekt att ta med barnbarnen till. Kvarter med gemensam innergård

Kvarteret består av tre hus som omfamnar en gemensam innergård. Byggnadernas höjd varierar mellan fyra och sex våningar. Fasaderna kläs i vackert slaget tegel med skiftande struktur och kulör som visuellt delar upp varje huskropp i individuella sektioner. Formspråket är återhållsamt och klassiskt med symmetrisk fönstersättning och rena linjer.

Ombonade balkonger under tak

Ett utmärkande karaktärsdrag är att balkongerna utformas som ombonade rum under skyddande tak. Här får man en tydligt rumslig känsla samtidigt som de många utblickarna mot det omgivande park- och naturlandskapet tas tillvara. Med sina teglade hörnpelare och luftiga pinnräcken påminner de om klassiska loggias och erbjuder en väl skyddad utemiljö. Här kan man sitta ute och njuta även under regniga dagar.

10

|

Mellanrum som öppnar upp

Mellan byggnaderna utformas en gård med ytor för rekreation och passager i olika riktningar där man kan angöra sitt hem från flera olika håll. Ankomst till husen sker via entréer som är välkomnande, trygga och väl upplysta kvällstid. Rummet mellan byggnaderna skapar också en fin kontakt med omgivningarna. Gården öppnar upp för vackra vyer mot skogen och landskapet i väster, stadsdelsparken i öster.

Arkitektur som fångar ljuset

De tre husen placeras inbördes för att fånga ljuset och solen i största möjliga utsträckning. Samtliga bostäder har balkong eller uteplats som vänder sig antingen mot söder eller väster. I entréplan har lägenheterna en härlig uteplats, gavellägenheterna har till och med två.

Denna bild är en 3D-visualisering och kan avvika från färdig produkt. Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar


BRF PÅLSJÖRO

Kvarterets gröna hjärta

Den gemensamma gården är kvarterets gröna hjärta och planeras med sittgrupper för otvungen samvaro. Här kan de som vill samlas under ljumma sommarkvällar och njuta maten under bar himmel. Vackra planteringar och mjuka gräsytor ramar in huskropparna. Under sommarhalvåret kan de boende njuta av blommande perenner och kryddväxter. Under årets mörkare månader bjuder gården på stämningsfull belysning och vintergröna växter.

Garage och förråd i källare

Under kvarteret byggs ett garage med p-platser och rymliga lägenhetsförråd. Källaren nås bekvämt med hiss från det största husets trapphus. Angöring för till exempel taxi och bud finns på gården. Här hittar man även miljöstation och cykelparkeringar.

Denna bild är en 3D-visualisering och kan avvika från färdig produkt. Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar

|

11


Eventuellt plockas uppslaget bort

Denna bild är en 3D-visualisering och kan avvika från färdig produkt.

12

|

Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar


BRF PÅLSJÖRO

Arkitektens ord Brf Pålsjöro har ritats av Jaenecke Arkitekter under ledning av arkitekt Kenji Miyazu: – Pålsjöro har ett intressant läge med flera dimensioner. Här möts både staden, skogen och jordbrukslandskapet. Även havet känns omedelbart nära. Vi kände tidigt att platsen krävde en mänsklig skala för att få in ljuset och omgivningarna i bostäderna. Genom att dela upp kvarteret i tre volymer fick vi ner skalan och har skapat ett kvarter där flertalet av bostäderna får ljusinsläpp från tre väderstreck. Det ger mycket ljusa lägenheter med härliga utblickar åt olika håll, över gården, gatan och omgivningarna. Husens yttre gestaltning utgår från gammal skånsk tradition där blandningen av tegelsorter är en lekfull referens till de många tegelbruk som en gång fanns i Skåne. Teglet som material kompletterar husens gedigna betongstommar och ger en stadig karaktär till hela kvarteret, samtidigt som de olika kulörerna ger variation för ögat. – Interiört skapar vi bostäder med en mjuk men tydlig uppdelning mellan sällskapsrum och mer privata rum. Kök och vardagsrum är placerade i öppet samband vilket ger en öppen och socialt inbjudande planlösning. Samtidigt är köksinredningen i de flesta fall utformad så att en subtil avgränsning av köksytan sker. Huvudsovrummet har i många fall eget badrum i direkt anslutning. I dessa lägenheter finns även gäst-wc, eller wc/dusch. Flera av de övriga sovrummen är stora nog att rymma en dubbelsäng, vilket ger många andra möbleringsalternativ och användningsmöjligheter. De flesta av sovrummen har inbyggd förvaring i form av klädkammare eller skjutdörrsgarderober. I vissa fall både och.

Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar

|

13


Denna bild är en 3D-visualisering och kan avvika från färdig produkt.

14

|

Denna bild är en 3D-visualisering och kan avvika från färdig produkt. Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar


BRF PÅLSJÖRO

Bostäder att må bra i Bonum Brf Pålsjöro består av tre småskaliga bostadshus som omfamnar en grön kvarters­ gård. Husen rymmer totalt 49 lägenheter i storlekar från två till fyra rum och kök, 53 till 118 kvm. Vi har ansträngt oss för att skapa välplanerade bostäder som täcker de flesta behov. Vad du än väljer så får du en modern bostad med hög kvalitet på både material och utförande. Planlösningarna är öppna och rummen bjuder in ljusflöde genom stora fönsterpartier. Samtidigt är husen byggda så att det inte blir för varmt när solen skiner. Den genomtänkta energianvändningen gör dem både energieffektiva och behagliga att vistas i. Här både bor och mår du bra.

Lyxigt med gavelläge och två balkonger

Merparten av lägenheterna ligger på fint gavelläge med ljusinsläpp i tre väderstreck och två balkonger eller uteplatser. Lyxigt med en balkong för morgonkaffet och en för middagssolen. De bostäder som inte har gavel­ läge vänder sig mot syd eller väst för att fånga ljuset. På balkongernas golv ligger trätrall eller klinker som är skön att gå på och taket målas vitt vilket gör det ljust både på balkongen och inne i lägenheten. Vill du glasa in din balkong kan du ha möjlighet att göra det efter du flyttat in och får bostadsrättsföreningens godkännande och bygglov.

Inredning av hög kvalitet

När vi utformar din nya Bonumbostad är vi måna om varje detalj. Vi väljer inredningsmaterial av hög kvalitet, ser till att det inte tummas på hantverket och att det står miljövänliga, energieffektiva vitvaror, tvätt och tork­ tumlare på plats. Bra för både miljön och din ekonomi. För att glädja både ögon och fötter ligger en skön vitlase­ rad trestavsparkett på de tröskelfria golven. Lika vackert som hållbart. Alla väggar är målade i vitt som standard, men du har möjlighet att välja andra kulörer ur vårt tillvalssortiment. Är du i tid och bokar din bostad har du bra möjligheter att välja bland Bonums fina inrednings­ paket som är omsorgsfullt komponerade för att skapa en harmonisk bas i ditt nya hem. Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar

|

15


Bilderna på detta uppslag är 3D-visualiseringar och kan avvika från färdig produkt.

Moderna kök med omtanke

Du behöver inte vara en mästerkock för att lyckas med söndagssteken i ditt nya, moderna kök. Inredningen går i tidlöst och stilrent ljusgrått eller vitt. Luckor och snickerier är svensktillverkade och kommer från Marbodal. Vitvarorna från Electrolux. Varmluftsugn, induktionshäll, mikro och funktionella arbetsytor står och väntar på dig. Diskmaskinen är stilfullt integrerad med snickerierna. Vi har också tänkt på ergonomin så ugnen sitter i bekväm arbetshöjd, lådorna är dämpade 16

|

och kan dras ut helt så att du lätt kommer åt det du ska ha. Vissa av lägenheterna har praktiska karuseller för bättre tillgänglighet. Bakom den tåliga bänkskivan sitter ett lättstädat kakel som stänkskydd. Eftersom ditt kök har öppen kontakt med vardagsrummet kan du prata med gästerna medan du reder såsen. Gemenskap är alltid i fokus i en Bonumbostad.

Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar


BRF PÅLSJÖRO

Badrum för städtrötta

Ordning och reda med bra förvaring

Vi vet hur tråkigt många tycker det är att städa badrum­ Att organisera och hålla ordning på dina saker är enkelt met. Därför har ditt nya badrum kakel och klinker från i din nya bostad. Här finns gott om plats för förvaring. golv till tak. En skön duschhörna med glasväggar finns Lägenhetens skåp, lådor och garderober sväljer det här också. Enkelt, fräscht och lätt att hålla rent. Vill du ha mesta. Redan i hallen finns en rymlig garderob att en ännu skönare upplevelse så kan du mot en kostnad välja hänga in ytterkläderna i. Större lägenheter har i de flesta till golvvärme. I badrummet finns också din privata tvätt­ fall även klädkammare. Saker du inte önskar ha i din stuga. Inget spring ner i källaren här inte. Med energief­ bostad ställer du enkelt i ditt lägenhetsförråd som finns i fektiv tvättmaskin och torktumlare från Electrolux, sida källaren under det största huset i kvarteret. vid sida under en praktisk arbetsbänk, går vardagstvätten som en dans. De flesta större treor och fyror har gästwc så att ingen behöver vänta när nöden är som störst. Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar | 17


Denna bild är en 3D-visualisering och kan avvika från färdig produkt.

Denna bild är en 3D-visualisering och kan avvika från färdig produkt.

18

|

Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar


BRF PÅLSJÖRO

Service och gemenskap i Bonum Brf Pålsjöro

En viktig del i Bonums boendekoncept är gemenskap. När du bor i ett Bonumhus får du alltid tillgång till en samlingspunkt där grannar kan mötas och lära känna varandra under otvungna förhållanden.

Gemensam lokal för att vara tillsammans

I Bonum Brf Pålsjöro ingår en väl tilltagen gemensamhetslokal med uteplats, fullt utrustat kök och utrymme för matgrupp. Gemensamhetslokalen är till för dig som vill ha möjlighet till samvaro och nya bekantskaper. Du väljer själv hur mycket och hur ofta du deltar i gemensamma aktiviteter. Här kan du fira påsk, midsommar eller våffeldagen i goda grannars sällskap. Er Bonumvärd kan hjälpa till med arrangemangen. Du kan också boka gemensamhetslokalen till en privat fest eller ordna någon annan aktivitet med dina kära och nära!

Vardagsservice med Bonumvärden

Vi har tänkt på ditt bästa redan innan du flyttar in i din nya bostad. När du köper lägenhet i Brf Pålsjöro ingår tillgång till ett tjänsteutbud genom din Bonumvärd. Föreningens Bonumvärd finns på plats under bestämda tider och kan hjälpa dig med både goda råd och handfast hjälp såväl som att boka tjänster från andra leveran­ törer. Behöver du hjälp med att putsa fönster, vattna växterna när du är iväg på resa, bärhjälp med möbler eller sätta upp gardiner, så hjälper din Bonumvärd dig till ett förmånligt pris. Tryggt och bekvämt. Tjänsterna är skattesubventionerade genom ROT/RUT-avdrag. I Bomumvärdens arbetsuppgifter ingår också att hjälpa till att ordna gemensamma aktiviteter och träffar.

Extra rum för gästfrihet ingår

När du bor i Brf Pålsjöro behöver du inte tänka på att du måste ha ett extra gästrum i din bostad. I föreningen finns en gästlägenhet som kan bokas vid behov, komplett med badrum och pentry. Praktiskt när du har besök av goda vänner, barn eller barnbarn som önskar sova över.

Bostäder där du kan bo kvar länge

Bonum bygger bostäder för dig som är 55 år eller äldre. Det innebär att vi tänker på detaljer som ska underlätta för dig att bo bra och bekvämt under lång tid. Många av

våra kunder är aktiva pensionärer som väljer bort villaboendet till förmån för en lättskött bostad som ger mer tid över till annat och där man kan bo kvar även när kroppen börjar säga ifrån.

Planerade för en enklare vardag

Bostäderna är välplanerade med svängrum för de hjälp­ medel som kan behövas på gamla dar. Golven har inga trösklar så att det är lätt att ta sig fram med rullstol eller rullator. Varje rum har eluttag i lagom höjd så att du inte behöver böja dig ner för att komma åt dem. Det gör det enklare att till exempel dammsuga. Kök och tvättutrym­ men är försedda med timer som slår av kaffebryggaren eller strykjärnet om du skulle råka vara glömsk. Fönster, dörrar, skåp och lådor har greppvänliga handtag, som gör dem lätta att öppna och stänga. I badrummet är det förberett för att kunna sätta in stödhandtag för den som behöver.

Tryggt och säkert dygnet runt

Lägenheterna i Brf Pålsjöro har lättanvända porttelefoner så att boende kan höra vem ringer på dörren på ett säkert sätt. Alla hus har dessutom ostörda ingångar via den välupplysta innergården och en rymlig hiss. Entrédörrarna i huset är utrustade med ett elektroniskt passersystem som du låser upp med en och samma låsbricka/tag. Det innebär att man enkelt kan kontrollera vem som har tillträde till vad. En elektronisk lås-tag kan spärras och ersättas med en ny på några minuter. Säkert, tryggt och användarvänligt. För tunga dörrar i huset finns det automatiska dörröppnare med sensorer. I anslutning till husens entréer finns sits eller bänkar där man kan sitta i lugn och ro under tak och vänta på en transport. I hissen finns det gott om utrymme, och det går utmärkt att få plats med till exempel en rullstol och en ledsagare.

Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar

|

19


Byggnadsbeskrivning Allmänt

49 lägenheter uppdelat på tre huskroppar med källare/garage i sutterängplan. Samtliga lägenheter har balkong eller uteplats. Omsluten innergård ovan garagebjälklag med ytor och utrustning för samvaro. Gemensamhetslokal för bostadsrättsföreningens aktiviteter med möjlighet att även hyra den lilla övernattnings­ lägenhet för privat bruk. Lägenhetsförråd i källarplan. Miljöstation för källsortering i markplan.

Bilparkering

Totalt finns 41 st garageplatser. 33 st i källaren och 8 st på markpla­n.

El, värme och ventilation

Husen ansluts till samhällstjänstmedia och förses med gemen­ samma mätare för den totala förbrukningen. El-central i varje lägenhet med jordfelsbrytare och automatsäkringar. Husen byggs med en välisolerad stomme. Fastigheten ansluts till fjärrvärme­nätet och uppvärmningen sker genom vattenburet radiatorsystem. Ventilation med centralt placerade till- och frånluftsaggregat med värmeåtervinning. Mättning av El och varmvattenförbrukning för varje lägenhet görs av föreningen för vidare debitering till respektiv­e bostadsrättsinnehavare.

TV, Tele, Data

Cykelparkering

Total 96 st cykelplatser fördelade på gården.

I varje lägenhet installeras en mediacentral för telefon, tv och datakommunikation, som är integrerad i el-centralen. Uttag för telefon, tv och data finns placerade i vardagsrum och sovrum.

Fasader

Förråd

Frostbeständigt fasadtegel i en harmonisk blandning av olika kulörer. Vid balkongerna finns träpanel. Indragna balkonger med fabrikslackerade metallräcken av aluminium.

Lägenhetsförråd i källare, ingång genom hissen i hus 5. Förråds­ dörrar och väggar av stålnät förberedda för hänglås.

Fönster och Fönsterdörrar

Varje lägenhet utförs som en egen brandcell vilket innebär att brandspridning till annan del av huset är förhindrad under en viss tid. Lägenheter har batteridrivna brandvarnare.

Fabrikslackerade aluminiumbeklädda träfönster och fönster­ dörrar. Slät vitmålad insida.

Yttertak och takavvattning

Låglutande papptak. Fabrikslackerade hängrännor.

Innerväggar

Bärande väggar i betong, övriga innerväggar utförs gipsbeklädda med stålregelstomme.

Entré/Trapphus

Skärmtak som väderskydd och bänk i anslutning av entrén. Port­telefon med talkommunikation till varje lägenhet. Post­ boxar, torkmatta, anslagstavla, namntavla. Tidningshållare och ringklocka utanför respektive lägenhetsdörr. Trapphusen liksom trappor och vilplan har golvbeläggning i terrazzo och slätmålade väggar.

Hissar

Hiss finns i samtliga trapphus som förses med fällbar sits, spegel och handledare.

Dörrar

Entrépartier till trapphuset med portautomatik och porttelefon. Entrédörrar till lägenheterna är av säkerhetstyp försedd med tittöga. Innerdörrar i lägenheterna är släta vita dörrblad, foder och karmar likaså.

20

|

Brandsäkerhet

Tillgänglighet

Speciellt fokus har lagts på att utforma bostäder och gemensamma utrymmen med hänsyn till äldres krav på tillgänglighet. Tillgängliga entréer som förses med taggläsare, dörröppnare och automatisk dörrstängare. Tunga dörrar till gemensamma utrymmen är försedda med automatiska dörröppnare. I alla hus finns ett gemensamt förrådsutrymme för förvaring och laddning av rullstol, rullator och dylikt. Trösklar har undvikits i största möjliga mån. Förekommande trösklar uppfyller tillgänglighetskrav.

Gemensamhetslokal

I 5-våningshuset på markplan och vid innergården ligger gemensamhets­lokalen med utrustat kök och möblerad för gemensamm­­a aktiviteter och möjlighet att hyra för privat bruk.

Övernattningslägenhet

Bredvid gemensamhetslokalen finns en liten lägenhet med WC/ Dusch, pentry och sovrum så familj och vänner kan stanna över natten precis som när du var hemma.

Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar


Rumsbeskrivning Entré

Golv: Vitlaserad trestavs­ parkett. Sockel: Fabriksmålad sockellist av trä, vit. Vägg: Målad underbehandlad yta, vit. Tak: Målat, vitt. Övrigt: Hatthylla och garderob enligt ritning.

Vardagsrum Golv: Vitlaserad trestavs­ parkett. Sockel: Fabriksmålad sockellist av trä, vit. Vägg: Målad underbehandlad yta, vit. Tak: Målat, vitt. Övrigt: Fönsterbänk av kalk­ sten. Sovrum Golv: Vitlaserad trestavs­ parkett. Sockel: Fabriksmålad sockellist av trä, vit. Vägg: Målad underbehandlad yta, vit. Tak: Målat, vitt. Övrigt: Fönsterbänk av kalk­ sten. Skjutdörrsgarderob med en hatthylla och klädstång. Dörrar av vit fyllning med silverfärgade profiler, alternativt garderob med en hatthylla och klädstång, vit stomme och handtag i metall enligt ritning.

Kök

Golv: Vitlaserad trestavs­ parkett. Sockel: Fabriksmålad sockellist av trä, vit. Vägg: Målad underbehandlad yta, vit. Stänkskydd av kakel ovan bänkskivan. Tak: Målat, vitt. Inredning: Köksinredning med målade och dämpade luckor och lådor med handtag i metall. Skåpshöjd ca 2250 mm med takanslutning. Bänkskiva av laminat med rostfri vask. Belysning under väggskåp. Kyl- och frysskåp alternativt Kyl/frysskåp enligt ritning med rostrfri front. Induktionshäll. Spiskåpa, rostfri. Inbyggnadsugn i högskåp. Inbyggnadsmikro i högskåp. Helintegrerad diskmaskin.

Bad/tvätt

Golv: Klinkerplattor. Vägg: Helkaklat. Tak: Målat, vitt . Inredning: Golvmonterad förhöjd WC-stol. Kommod med luckor och handfat i porslin. Väggspegel med LED-belysning. Eluttag intill handfat. Raka duschväggar i klarglas. Elansluten handdukstork. Toalettpappershållare. Handdukskrokar. Vit tvättmaskin och tork­ tumlare. Bänkskiva av laminat ovan. Tvättmaskin/torktumlare. Väggskåp ovan arbetsbänk. Eluttag under väggskåp. Belysning under väggskåp. Fast takarmatur i tak.

WC/Dusch

Golv: Klinkerplattor. Vägg: Helkaklat. Tak: Målat, vitt. Inredning: Golvmonterad förhöjd WC-stol. Kommod med luckor och handfat i porslin . Spegelskåp inkl. LED-belysning. Eluttag intill handfat. Raka duschväggar i klarglas. Elansluten handdukstork. Toalettpappershållare. Handdukskrokar. Fast takarmatur i tak.

WC

Golv: Klinkerplattor. Sockel: Enligt golvklinker. Vägg: Målad underbehandlad yta, vit. Kakel frimärke över handfat. Tak: Målat, vitt. Inredning: Golvmonterad förhöjd WC-stol. Tvättställ i porslin. Väggspegel med LED-belysning. Toalettpappershållare. Handdukskrokar. Fast takarmatur i tak.

Klädkammare

Golv: Vitlaserad trestavs­ parkett. Sockel: Fabriksmålad sockellist av trä, vit. Vägg: Målad underbehandlad yta, vit. Tak: Målat, vitt. Övrigt: Konsolsystem (bärlister och hängskenor) en hatthylla med klädstång.

Skjutdörrsgarderober

Golv: Vitlaserad trestavs­ parkett. Sockel: Fabriksmålad sockellist av trä, vit. Vägg: Målad underbehandlad yta, vit. Tak: Målat, vitt. Övrigt: Konsolsystem (bärlister och hängskenor) en hatthylla med klädstång.

Garderober

Högskåp 60 cm, vit slät lucka med vit stomme och handtag i metall. En hatthylla med klädstång.

Förvaring

En linneskåpsdel med tre nätkorgar och tre hyllplan per lägenhet, bredd 60 cm. En städskåpsdel per lägenhet, bredd 60 cm.

Balkong

Golv: Trätrall eller klinker. Vägg: Tegel alternativ träpanel. Tak: Målat, vitt. Övrigt: Pinnräcke Eluttag. Belysning på vägg.

Uteplats

Golv: Trätrall eller betong­ plattor. Vägg: Tegel alternativ träpanel. Tak: Målat, vitt. Övrigt: Eluttag. Belysning på vägg.

Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar

|

21


Brf BrfPålsjöro Pålsjöro

Situationsplan

Sitplan Sitplan

MiMi ljöljö sta sta tio tio nn

MiMi ljöljö sta sta tio tio nn

R Room maarreessvväägg

Hus Hus33

Hus Hus55 Hus Hus11

DDiaiakkoonnggaata tann

Skala 1:350 0 1 2

5

Skala 1:350 M eter 0 1 2 M eter

22

5

|

10

10

Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar

Rätt till ändringar förbehålles.


Hus 1

Denna bild är en 3D-visualisering och kan avvika från färdig produkt. Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar

|

23


3 Rok, ca 93 m2 Lgh 111

24

|

Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar


2 Rok, ca 53 m2 Lgh 112, 122

Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar

|

25


2 Rok, ca 81 m2 Lgh 113

26

|

Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar


4 Rok, ca 101 m2 Lgh 121

Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar

|

27


3 Rok, ca 81 m2 Lgh 123, 133, 143

28

|

Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar


3 Rok, ca 85 m2 Lgh 131, 141

Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar

|

29


3 Rok, ca 69 m2 Lgh 132, 142

30

|

Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar


Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar

|

31


Hus 3

32

|

Denna bild är en 3D-visualisering och kan avvika från färdig produkt. Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar


3 Rok, ca 85 m2 Lgh 331, 341, 351, 361

Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar

|

33


3 Rok, ca 93 m2 Lgh 311

34

|

Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar


2 Rok, ca 53 m2 Lgh 312

Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar

|

35


3 Rok, ca 81 m2 Lgh 313

36

|

Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar


4 Rok, ca 101 m2 Lgh 321

Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar

|

37


2 Rok, ca 53 m2 Lgh 322

38

|

Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar


3 Rok, ca 81 m2 Lgh 323, 333, 343, 353, 363

Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar

|

39


3 Rok, ca 69 m2 Lgh 332, 342, 352, 362

40

|

Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar


Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar

|

41


Hus 5

42

|

Denna bild är en 3D-visualisering och kan avvika från färdig produkt. Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar


Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar

|

43


3 Rok, ca 71 m2 Lgh 512, 522, 532, 542, 552

SG

ST

Klk ca 3 m²

Hall

Ö

G G

SG

K/F

TM

TT

Bad/Tvätt ca 6 m² SG

L

U/M

Kök/Vardagsrum ca 24 m²

Sovrum 2 ca 8 m²

Sovrum 1 ca 13 m²

DM

AK

Balkong Lgh 532 ca 10 m² Övriga lgh ca 11 m²

Räcke

44

|

Tegelbröstning ca 300mm Gäller endast lgh 532

Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar

Räcke


3 Rok, ca 87 m2 Lgh 523, 533, 543, 553

Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar

|

45


4 Rok, ca 106 m2 Lgh 511, 521, 531, 541, 551

46

|

Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar


Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar

|

47


4 Rok, ca 118 m2 Lgh 513

48

|

Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar


Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar

|

49


4 Rok, ca 118 m2 Lgh 524, 534, 544, 554

50

|

Rätt till ändringar förbehålles


Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar

|

51


Gemensamma utrymmen

52

|

Denna bild är en 3D-visualisering och kan avvika från färdig produkt. Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar


BRF PÅLSJÖRO

Övernattningslägenhet, ca 21m2 Gemensamhetslokal, ca 46m2

Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar

|

53


Tänk vad skönt att låta dina gäster sova över utan att behöva bädda soffa eller extrasäng i din lägenhet.

54

|

Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar


I gemensamhetslokalen kan framtidens fester och tillställningar äga rum.

Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar

|

55


Bonumvärden gör vardagen enklare och livet roligare Bonumvärden – en värd av möjligheter

Bonumvärden fungerar som ett nav i föreningen, en igångsättare av trivselaktiviteter som skapar möjligheter att knyta vänskapsband och odla gemensamma intressen. Bonumvärden har också en palett av tjänster att erbjuda de boende. Tjänsterna köps efter behov av den enskilde och är en möjlighet, inte ett måste. Tack vare skatteavdraget för hushållsnära tjänster reduceras ofta den faktiska kostnaden.

Bonumvärden kommer att finnas tillgänglig för trivselaktiviteter under en fast tid som motsvarar cirka 2 timmar/vecka som föreningen köper. Bonumvärdens ytterligare närvaro avgörs av de boendes efterfrågan på tjänster.

Bonumvärdens trivselaktiviteter Träffa dina grannar

En Bonumförening är ett ­perfekt ställe att hitta nya ­vänner, så varför inte lära ­känna dina grannar över en ­grillfest eller ett parti ­boule. Hur ni än vill umgås kan ­Bonumvärden hjälpa till. Många Bonum­föreningar ­väljer att lägga upp sina ­aktiviteter i en årsplan, något som vi ­rekommenderar. Då har medlemmarna koll på vad som händer i föreningen och kan enkelt planera sitt deltagande. Några exempel: • Temakvällar • Motionsaktiviteter • Kulturaktiviteter • Bridgekväll • Grillkväll • Vinprovning • Afterwork • Boule

56

|

Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar

Ordning och reda

Att hålla ordning blir roligare om man gör det tillsammans. Ett bra sätt att skapa gemenskap och hålla huset fint är att föreningens medlemmar, med hjälp av Bonumvärden, ordnar aktiviteter som: • Vår- och höststäddagar • Årsstämma • Föreningsaktiviteter t ex ­containerdagar • Balkongdagar


Bonumvärden på plats i en Bonumbostad.

Bonumvärdens tjänsteutbud När du flyttar in

Vi vet att det är mycket som ska ordnas i ett nytt hem. Vi kan hjälpa dig att komma på plats genom exempelvis: • Enklare hantverkshjälp • Montera möbler • Enklare installationshjälp • Tavelhängning

Praktisk vardagshjälp

Att vara på plats med alla möbler på rätta ­ställena ­behöver inte betyda att man är klar. Vi finns där när stort som smått ska fixas. • Gardinuppsättning • Rengöring av golvbrunn och ventiler • Borttransport av grovsopor • Blomvattning när du är ­bortrest • Byte av glödlampor och ­batterier i brandvarnare • Hämtning av mediciner på Apotek • Medföljare vid ärenden

Städtjänster

Visst finns det roligare saker än att städa! För dig som vill kan vi erbjuda: • Veckostädning • Storstädning • Flyttstädning • Fönsterputs

Så här går det till

Skattesubvention

Om du vill beställa tjäns- Tjänsterna som ter av din Bonumvärd så Bonumvärden kan gör du så här. bistå med köps efter behov och tack vare • Beställ via telefon, web, skatte­avdraget för genom vår kund­service hushållsnära tjänster reduceras oftast den eller direkt genom faktiska kostnaden. din Bonumvärd. Ange Du kan läsa mer RUT-avdrag om det om regler och är aktuellt • Bonumvärden bokar en förutsättninga­r på www.skatteverket.se tid som passar er och tjänsten blir utförd • Du får en faktura på ­utförda tjänster

Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar

|

57


Vi förvaltar det vi själva bygger Ett Bonumhus är mer än bara ett hus. Det är ett löfte. Ett löfte om att allt fungerar i huset. Ett löfte om förvaltning som fungerar. Genom att vi ansvarar både för byggandet och förvaltningen känner vi hela fastigheten utan och innan. Det kan vara tryggt att veta.

Bonum är en del av Riksbyggen och vi förvaltar det vi själva har byggt vilket borgar för kvalitet – ett Bonumhus är en plats där saker och ting fungerar. Redan i planerings­ stadiet väljer vi därför tekniska lösningar som underlättar service och underhåll. Till gemensamma ytor som trapphus använder vi oss av beständiga material. I Brf Pålsjöro bor du bekvämt och slipper oroa dig om något går sönder eller behöver bytas ut. Riksbyggen ­ sköter om fastigheten på ett professionellt sätt. Vi tar också hand om trädbeskärning och skötsel av grönytor, sandning av gångvägar osv. Självklart sköter vi också den mer långsiktiga förvaltningen, lägger upp underhålls­ planer och ser till att det fonderas ekonomiska medel.

Fastighetsförvaltning

Vår fastighetsförvaltning bygger på lång erfarenhet, samlad kunskap och ett helhets­tänkande som gör att fastig­heten vårdas och utvecklar sitt värde, både ekonomiskt och funktionellt. När vi tar hand om husen, tar vi också hand om människorna som vistas i dem. Om huset mår bra, mår också människorna bra. För oss är det lika viktigt med en välskött gård som med välskött ekonomi. Tack vare kontinuerlig skötsel och tillsyn uppmärksammar vi fel och problem innan de uppstår eller medan de fortfarande är små, något som sparar både tid och pengar. Vi hjälper också till att ta fram lösningar som får både ekonomin och naturen att må bättre.

Fastighetsdrift

Vi kan byggnaden och alla tekniska installationer väl vilket ger en effektiv fastighetsdrift. Brister upptäcks snabbare och åtgärdas i rätt tid av rätt kompetens. • Namnskyltar och aktuell information på anslagstavlorna

• Felavhjälpande och förebyggande underhåll samt reparationer • Felanmälan dygnet runt

• Statistik över förbrukning av el, fjärrvärme och vatten • Energiförvaltning

58

|

Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar


Teknisk förvaltning

En genomtänkt underhållsplan, dokumentation och över­ gripande tillsyn stärker fastighetens funktion och värde på lång sikt. • Planering av fastighetens underhåll • Bevakning av myndighetskrav • Besiktning av utförda arbeten

• Upprättande av serviceavtal för hiss, portar mm • Hantering av störningsfrågor • Nyckelhantering

• Föreningens försäkringar

Ekonomisk förvaltning

Redovisnings- och analystjänster säkerställer en korrek­t och effektiv hantering av föreningens ekonomi, hela vägen från avisering till bokslut.

Vår kundservice håller öppet dygnet runt

Riksbyggen erbjuder en unik tillgänglighet för dig som kund med vårt kundservice som håller öppet dygnet runt sju dagar i veckan. Du ringer 0771-860 860 oavsett ärende och var du befinner dig i landet. Vi hanterar alla typer av frågor oavsett tid på dygnet. Förutom uppenbara ärenden som att anmäla akuta fel kan det även gälla en borttappad räkning, anmälan av intresse till en garageplats eller någon annan förvaltningsrelaterad fråga. Bonum seniorboende är ett koncept hos Riksbyggen och alla våra kunder får del av vår 80-åriga erfarenhet som bostadsbyggare och fastighetsförvaltare. Välkommen till Bonum och Riksbyggen!

• Budget, bokslut och årsredovisning • Löpande redovisning • Lånehantering

• Inkassohantering

• Placering av likvida medel

• Administration av överlåtelser och pantförskrivningar • Avisering av månadsavgifter

Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar

|

59


60

|

Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar


BRF PÅLSJÖRO

Välkommen till ett hem skapat för verkligheten Tack för att du har intresserat dig för en bostad hos oss på Bonum. På resan fram till inflyttning vill vi att du ska få så bra vägledning och vara så välinformerad som möjligt.

I det här materialet tar vi upp vanliga frågeställningar och guidar dig på vägen. Vi vill dessutom uppmärksamma dig på nyttan och värdet av att leva och bo i en bostad från just Bonum samt berätta lite om vad det betyder att vara medlem i en bostadsrättsförening. Vi på Bonum bryr oss alltid lite extra. Om dig, din bostad och om miljön runt omkring dig. Vi har som en del av Riksbyggen en 80-årig erfarenhet av att ta långsiktigt ansvar. Och det är någonting som vi planerar att fortsätta med långt in i framtiden.

Så här går köpet till

Bonum är en del av Riksbyggen

Förhandsavtal

Bonum är Riksbyggens koncept för seniorboende. Det innebär att när du har att göra med Bonum så har du även tillgång till hela spektret av Riksbyggens resurser, erfarenheter och kunskaper.

Att vara med i en bostadsrättsförening

Att äga en bostadsrätt betyder att du dels har tillgång till din lägenhet, men också att du äger en andel i en bostadsrättsförening. Enkelt uttryckt är det en ekonomisk förening där de boende tillsammans äger eller förfogar över mark och byggnader. Det är också i föreningen som alla beslut tas som handlar om förvaltning och utveckling av de gemensamma delarna av föreningen – trapphus, gårdar, förrådsutrymmen och liknande.

När du har bestämt dig för att köpa en bostad är första steget att teckna ett förhandsavtal och i andra steget ett upplåtelseavtal. Under den här tiden är du med och väljer tillval för att utforma ditt framtida boende. Tiden mellan beslut om köp och inflyttning är olika lång, beroende på i vilket skede av utvecklingen av de nya bostäderna är när du bestämmer dig för att köpa. Du får information löpande om utvecklingen av ditt nya hem hela vägen fram till inflyttning. Ett av de första stegen på väg mot din nya bostad är att teckna ett förhandsavtal mellan dig och bostadsrättsföreningen. Det garanterar dig som köpare rätt till en viss lägenhet. Avtalet grundas på föreningens kostnadskalkyl och är bindande. Om du skulle bryta avtalet är du skyldig att ersätta bostadsrättsföreningen för eventuella kostnader som kan ha uppstått. När du tecknar ditt förhandsavtal betalar du ett förskott som senare ses som en del av bostadens insats.

Upplåtelseavtal

När föreningens slutliga ekonomiska plan är registrerad, tecknas ett upplåtelseavtal som innebär att du betalar en handpenning för din nya bostad. Det är ett bindande avtal där det vanliga är att du betalar tio procent av insatsen – minus de pengar du har betalt vid tecknandet av förhandsavtalet.

Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar

|

61


Tillvalsavtal

Besiktning och garanti

Riksbyggen Förtur

Tillträde och inflyttning

Du som är med tidigt i utvecklingsprocessen av de nya bostäderna har stor möjlighet att sätta personlig prägel på ditt framtida hem genom att välja tillval och i vissa fall påverka planlösningen. Vilka möjligheter att välja inredning du har, varierar beroende på vilket projekt du är intresserad av och i vilket skede du kommer in. Din personliga inredare kan berätta exakt vad som gäller för just ditt nya boende. Tillvalsavtalet är en separat uppgörelse mellan dig och Bonum/Riksbyggen, en del betalas då tillvalsavtalet tecknas och resten vid inflyttning. Riksbyggen Förtur är en möjlighet att se och välja ­lägenhe­t i Bonums och Riksbyggens nyproduktion i bostads­rätt och äganderätt innan de finns tillgänglig­a för allmänheten. Man samlar poäng över tid, ju fler ­poän­g, desto större chans har man att välja just den bosta­d som man vill ha i ett projekt.   När man har anmält intresse för ett projekt får man löpande information om det eller de projekten och ­kommande säljstarter innan de annonseras ut brett.

62

|

Innan du flyttar in i ditt nya hem gör en oberoende besiktningsman en slutbesiktning av bostaden – därefter gäller fem års garanti. Två år efter inflyttning görs en besiktning av din bostad där det kontrolleras om det har uppstått några fel som går att relatera till byggprocessen. Eventuella fel eller anmärkningar noterade av besiktningsmannen åtgärdas av Riksbyggen utan kostnad för dig. Slutligen görs en avstämning vid garantitidens slut för att säkerställa att allt är i sin ordning. Information om hur besiktningen går till skickas ut till dig innan det första besiktningstillfället. Exakt när du kan flytta in meddelas senast tre ­månader i förväg. På dagen för tillträde ska slutbetal­ningarna för lägenheten inklusive dina tillval vara gjorda. När din betalning är erlagd får du nycklarna till ditt nya hem. För att förbereda dig på inflyttningen skickar vi i god tid innan ut information via nyhetsbrev eller ordnar informationskvällar.

Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar


BRF PÅLSJÖRO

Ett kooperativt företag

Riksbyggen är en ekonomisk förening med ungefär 1 700 bostadsrättsföreningar som medlemmar och delägare – du blir med andra ord inte bara medlem i en bostadsrättsförening, indirekt blir du också ägare av hela Riksbyggen. Även Bonums bostadsrättsföreningar är delägare i Riksbyggen genom Intresseföreningen. Intresseföreningen är en ekonomisk förening som organiserar bostadsrättsföreningarnas ägande i Riksbyggen. Läs mer på www.riksbyggen.se

Återbäring

En klassisk princip för kooperativ är att ge medlem­ marna återbäring. Inom Riksbyggen bygger återbäringen på de förvaltningstjänster som bostadsrättsföreningarna köper, ju bättre det går för vår förvaltning, desto mer pengar blir det över till bostadsrättsföreningarna.

Bostadsrättsföreningen

Då bostadsrättsföreningen bildas har den en styrelse som består av tjänstemän och förtroendevalda inom Riksbyggen. När bygget av föreningens hus är slutfört väljs styrelseledamöter av de boende vid en stämma. Styrelsen består därefter av boende i föreningen samt en erfaren och kunnig representant från Riksbyggen. Inför stämman kan du anmäla intresse att sitta i styrelsen och på så sätt delta och engagera dig djupare. Riksbyggen erbjuder utbildningar i styrelsearbete och vi har flera kurser som du kan gå för att lära dig mer om vad det innebär att vara styrelseledamot i din förening.

Fast pris och inköpsgaranti

Genom att teckna ett s.k. Riksbyggenavtal får bostads­ rättsföreningen ett fast pris på sitt nybyggnads­­­projekt. Det innebär att föreningens slutliga anskaffnings­ kostnad är känd när den ekonomiska planen upprättas och bostadsrätterna upplåts. Riksbyggen svarar för alla kostnader och intäkter fram till den sista dagen i den månad som infaller fem månader efter godkänd slut­ besiktning. Om någon lägenhet inte är såld åtar sig Riksbyggen att köpa den.

Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar

|

63


Hållbart är stort. Och litet. När Riksbyggen bygger, utvecklar och förvaltar bostäder och arbetsplatser skapar vi lösningar för social gemenskap, hållbar ekonomi och minskad miljöpåverkan. Vi arbetar för hållbarhet genom att bygga för gemen­ skap, skapa gröna närmiljöer och bygga och förvalta på ett ekonomiskt hållbart sätt. Vi gör det för hela ­samhället, för planeten och för alla boende och kunder. För oss är hållbart både stort och litet. Det stora helhets­ perspektivet är en förutsättning för att kunna göra rätt i det lilla. Det som gör livet mer hållbart i hemmet, på jobbet och i framtiden.

Hållbara hem är hårda. Och mjuka.

Vi på Riksbyggen bygger hus som ska hålla i minst hundra år, och vara hållbara även för klimatet och ­planeten. När vi sedan går över i förvaltning av fastigheten fort­ sätter hållbarhetsarbetet med ett antal mål. Ett exempel är att de fordon och arbetsmaskiner vi använder

64

|

i förvaltningen ska vara fossilfria 2025. Ett annat ex­ empel är att minska vår energianvändning med 30 % till 2030 för värme, varmvatten och fastighetsel i våra egna fastigheter. Men det krävs också mjuka värden som inte går att mäta. Värden som gör bostaden till ett hem som förenklar var­ dagen och där det finns mer rum än den egna bostaden, till exempel gemensamhetslokaler för hobby, möten och fester, gröna gårdar med bra möjligheter att källsortera.

Tillsammans

Vi strävar efter att göra både stora och små saker tillsam­ mans med våra kunder och boende. Som att hjälpa till med lösningar som gör det enkelt för de som bor i husen att dela på varor och tjänster, eller att installera laddstol­ par för elbilar på föreningens parkeringsplatser.

Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar


BRF PÅLSJÖRO

Hållbarhet i allt vi gör Hållbarhet ligger i vår företagsidé: ”Riksbyggen skapar attraktiva och hållbara boenden för alla”. Men som bostadsföretag är det omöjligt att verka idag utan att göra avtryck på klimatet. Det är inte hållbart i längden. Därför är vår övergripande ambition för vårt hållbarhetsarbete att allt vi gör ska vara klimatneutralt och hållbart för hela livet, där ordet hållbarhet omfattar både miljö, sociala och ekonomiska aspekter. Det är lika självklart att vi är drivande i stora nationella initiativ som att vi är inspiratör och möjliggörare för våra boende i deras strävan att leva hållbart. Som ledande kooperativt bostadsföretag kan vi göra skillnad både i det stora och det lilla.

Vi själva

Bygga

Vi ska verka för hållbarhet i det stora och det lilla.

Vi ska bygga klimatneutralt och hållbart för hela livet.

Förvalta Boende

Återutveckla Vi ska utveckla befintliga boendemiljöer till att bli klimatneutrala och hållbara.

Förvalta Företag

Vi ska skapa ett klimatneutralt och hållbart liv tillsammans med styrelsen och de boende.

Vi ska skapa värde för våra kunder med en klimatneutral och hållbar förvaltning.

Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar

|

65


Brf Pålsjöro ekosystemtjänster Lyssna på marken

Ekosystemtjänster är de positiva effekter som ekosystemen bidrar med till oss människor. Innan vi bygger framtidens bostäder, undersöker vi alltid platsen som ska bebyggas väldigt noga. Vi kallar det ekosys­ temtjänstanalys och innebär att vi analyserar vilka tjänster som mar­ ken, vattnet och naturen bidrar med (exempelvis renar vatten, binder koldioxid eller minskar erosion). Sedan säkrar vi att marken bidrar lika mycket, eller mer när projektet väl är färdigt. Så med oss lyssnar du på marken och tar ansvar för framtiden.

Vilka åtgärder planerar Brf Pålsjöro att genomföra? 1 2

3 4 5 6

Kryddväxter i gårdsmiljö Minimerar mängden tät hårdgjord yta och skapar genomsläppliga markområden Plantering av träd och buskar Varierar växter som blommar tidigt till sent på säsongen Skapar grönytor där så inte funnits Skapar lugna miljöer och tillvarata landskapet i närmiljö

4

1

Ekosystemtjänster som Brf Pålsjöro planerade åtgärder bidrar till

Rekreation och estetiska värden Ekosystemets förmåga att skapa upplevelser och bidra till rekreation.

66

|

Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar

Biologisk kontroll Ekosystemets förmåga att kontrollera sjukdomar och skadedjur hos grödor och boskap.


BRF PÅLSJÖRO

6

3 2

5 Denna bild är en 3D-visualisering och kan avvika från färdig produkt.

Vattenreglering Vattenflödet regleras vilket gör att vi skyddas mot t ex översvämningar.

Mikroklimat Grundvatten, regnvatten, sjöar och vattendrag.

Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar

|

67


68

|

Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar


BRF PÅLSJÖRO

När andra säger hej då, säger vi hej hej Riksbyggen utvecklar inte bara nya seniorbostäder i Bonum och andra bostäder, vi är också en av landets ledande förvaltare av fastigheter och bostadsrättsföreningar. Faktum är att förvaltningsdelen av Riksbyggen omfattar långt fler människor än vad utvecklingen av nya bostäder gör. Många av våra uppdrag får vi från alla de bostadsrätts­ föreningar som vi har utvecklat och byggt och alltid tar hand om minst fem år efter att de står färdiga för inflyttning – men oftast mycket längre. Det här för­­ hållandet – att vi jobbar vidare med huset och föreningen under många år – gör att vi tänker långsiktigt och ­uthålligt. Vi bygger rejält och stabilt redan från början, vilket både du och vi tjänar på.

Vi är med er de första fem åren. Minst.

Under de första fem åren som du bor i din nya bostad, ansvarar vi på Riksbyggen för såväl ekonomisk och teknisk förvaltning som den dagliga fastighetsservicen. Efter de första åren, är vår förhoppning att ni vill fortsätta att anlita oss som förvaltare även i framtiden.

Värdefulla tjänster

Vi vet att det krävs ett helhetstänkande för att en bostads­rättsförening ska fungera väl. Det är lika viktigt med välskötta trapphus och gårdar som att ekonomin hanteras på ett bra sätt – allt för att bevara fastighetens värde. Vi har specialister inom varje område och vår erfarenhet och vårt stöd ökar både trivseln och husets värde. Här kan du läsa om våra tjänster mer i detalj.

Ekonomisk förvaltning

Det finns en hel del ekonomiska frågor som ska hanteras i en bostadsrättsförening. Vi hjälper er med redovisnings- och finansieringstjänster som säkerställer korrekt och effektiv hantering av föreningens ekonomi.

Fastighetsdrift

Med teknisk och ekonomisk förvaltning som grund blir den löpande fastighetsdriften väldigt effektiv. Föreningen får närvaro av omsorgsfull personal som känner er fastighet och installationer väl. Det gör att brister upptäcks och åtgärdas i rätt tid av rätt kompetens.

Vår kundservice håller öppet dygnet runt

Riksbyggen erbjuder en unik kundservice med vårt kommunikationscentrum som håller öppet dygnet runt sju dagar i veckan. Du ringer 0771-860 860 oavsett ärende och var du befinner dig i landet.

Teknisk förvaltning

En genomtänkt teknisk förvaltning är grunden för att säkra fastighetens värde på lång sikt. Här spelar underhållsplan, dokumentation och årlig övergripande tillsyn viktig roll. Med det på plats kan den dagliga driften skötas på ett effektivt sätt.

Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar

|

69


Välkommen till tryggheten Vår trygghetsfilosofi ger dig ekonomisk trygghet när du köper bostadsrätt. Vi hjälper dig ekonomiskt om du inte lyckas sälja din bostad, blir sjukskriven eller arbetslös. Det ska kännas tryggt för dig att köpa, flytta in i och äga din nya bostad. Flytta fram tillträdesdagen

Du kan få din tillträdesdag framflyttad med upp till tre månader om du inte lyckats sälja din nuvarande bostad och behöver mer tid för att avsluta din pågående affär.

Ingen månadsavgift vid dubbelt boende

Om du vid inflyttning i din nya bostadsrätt fortfarande inte har lyckats sälja din gamla bostad kan du få rätt till fria månadsavgifter för din nya bostad. Uppfyller du villkoren står Riksbyggen för månadsavgiften för den nya bostaden i upp till 12 månader. Har du redan begärt fram­f lyttning av tillträdesdag reduceras antal månader med motsvarande tid. Ersättningen täcker belopp upp till 10 000 kr per månad.

…även när du blir sjuk eller arbetslös

Du har också rätt till fria månadsavgifter, upp till 10 000 kr per månad, om du blir sjukskriven eller arbetslös. Även denna möjlighet gäller under de 12 första månaderna när du flyttat in i din nya bostad.

Rätt att frånträda ditt köp

I Riksbyggens Trygghetsfilosofi ingår alltid: – Fem års garanti vid nyproduktion och ombyggnation. – Vi stannar kvar och förvaltar i minst fem år. – Vi kan huset utan och innan, vilket gör att vi har god kunskap om skötsel, underhåll och utveckling. – Föreningarna har god ekonomisk stabilitet och tydliga underhållsplaner. – Kundservice som är öppen dygnet runt. – Styrelsen i bostadsrättsföreningen har ett nära samarbete med Riksbyggen där vi bistår med en styrelseledamot för att stötta och delge kunskap i styrelsearbetet. – Köparen får personlig vägledning genom hela köpprocessen – Om inte alla lägenheter är sålda 6 månader efter godkänd slutbesiktning så köper Riksbyggen in lägenheterna och garanterar föreningens intäkter.

Välkommen till Riksbyggen. Byggt på Trygghetsfilosofin. Detaljerade villkor hittar du på: www.bonum.se/om-bonum/var-trygghetsfilosofi/ villkor-trygghetsfilosofin/

Om något allvarligt händer dig eller någon i din familj, tex dödsfall eller svår kritisk sjukdom, har du möjlighet att frånträda köpet, fram till inflyttningsdagen.

Förmånligt med Förtur

Förtursmedlemmar har utökad Trygghetsfilosofi som kan ge fria månadsavgifter i ytterligare 12 månader, totalt upp till 24 månader.

70

|

Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar


Dina egna noteringar

BRF PÅLSJÖRO


För mer information om Bonum Brf Pålsjöro kontakta: Louise Gran, 042-15 31 42 louise.gran@riksbyggen.se www.bonum.se/palsjo/

Denna bild är en 3D-visualisering och kan avvika från färdig produkt. Bonum reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar