Säljbroschyr Bonum Brf Grönbodal

Page 1

Ny verklighet på Västermalm Bonum Brf Grönbodal – 31 moderna och bekväma bostadsrättslägenheter i centrala Sundsvall.

3d visualiseringar kan avvika från färdig produkt. Riksbyggen reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar.


Fakta om Bonum Brf Grönbodal Hustyp med upplåtelseform: Vinkelhus i 3–4 våningar + vindsplan med bostadsrätter Antal bostäder: 31 st Lägenhetsstorlekar: 2–4 rum och kök Parkering: 17 garageplatser varav två handikapplatser samt två extra mv-platser i markplan. Hiss: Ja, från källarplan till alla våningsplan Infyttning: Preliminärt vintern 2023/2024

Innehåll När fritiden får mer plats ...................4

Det inbjudande uterummet .............16

Välkommen till ett hem

Bonum – Ett tryggt och

Hemmets hjärta............................... 20

skapat för verklighet ........................45

modernt seniorboende ......................5

Helkaklad harmoni ...........................22

Hållbart är stort. Och litet. .............. 48

Närhet till allt gör livet på

Lättmatchat med

Hållbart i allt vi gör ......................... 49

gott humör ..........................................6

neutrala färger..................................25

När andra säger hej då .....................52

Karta ...................................................8

Din stil – ditt val................................24

Trygghet hela vägen

Arkitekternas tankar ........................10

Rums- och Byggnadsbeskrivning ....28

till ditt nya hem.................................53

En ny typ av livskvalitet ...................12

Situationsplan och planlösningar....31

Lugn, du köper en Bonumbostad.... 54

Välplanerade kvadrat .......................14

2

|

Rätt till ändringar förbehålles


GRÖNBODAL

Välkommen till en bekvämare verklighet

På Riksbyggen är vi glada och stolta över att det populära konceptet Bonum äntligen har kommit till Sundsvall. Samtidigt konstaterar vi att det är mer än tio år sedan Bonumsatsningen lanserades i Sverige. Sedan dess har fler än tusen nöjda kunder, över 55 år, haft möjligheten att leva sina liv i de här lägenheterna – där de små detaljerna gör den stora skillnaden. Tanken med ett Bonumboende är att de små sakerna som gör livet lite enklare att leva, knappt ska märkas. De ska bli en naturlig del av vardagen. Vi vill att våra kunder ska trivas hemma och förundras över hur bekvämt livet blev när de flyttade in i sin nya lägenhet.

Nu är det äntligen Sundsvallsbornas tur att få möjligheten att uppleva ett Bonumboende – och det på en av Sundsvalls allra mest eftertraktade adresser. Välkommen till en bekvämare verklighet. Rätt till ändringar förbehålles

|

3


När fritiden får mer plats Någon gång längs livets vindlande stig kommer du sannolikt till en punkt då dina prioriteringar förändras och du söker vägar för att förenkla ditt liv och leverne. Du upptäcker att fritiden, som tidigare varit begränsad, får mer och mer utrymme, och plötsligt finns det tid att umgås, skaffa nya vänner och kanske ta tag i golfandet som lades på hyllan tidigare i brist på tid. När den dagen kommer sköljer den över dig som ett brus­ande våg och det finns ingen återvändo. Du rycks med av den behagliga livsstilen och vänjer dig snart vid de nya spelreglerna. Det är då du börjar söka efter nya vägar mot ännu mer fritid. Det är när gräsklippningen som tidigare var skön avkoppling blir ett moment som

Vill du byta ut gräsklippningen mot en runda på golfbanan?

4

|

Rätt till ändringar förbehålles

stjäl tid från umgänget med vännerna eller när snö­ skottningen blir en arbetsam börda istället för ett natur­ ligt träningspass, detta händer. Då börjar du fundera på ytterligare förändringar i livet, som tex att flytta. Det utmärkta valet då blir en lägenhet i ett Bonumhus.


GRÖNBODAL

Bonum – Ett tryggt och modernt seniorboende Riksbyggens koncept Bonum utvecklar och förvaltar seniorboende i bostadsrätt samt erbjuder hjälp i vardagen. Oavsett vilket skede i livet du befinner dig i, finns här möjlighet till både lugn och ro och ett rikt socialt liv. På Bonum arbetar vi med ett seniorboende som en helhet, bestående av tre grundstenar. Bostaden

Ljusa, luftiga och lättskötta lägenheter med hög standard. Här erbjuder vi ett tryggt, inbjudande och praktiskt hem, som är utformat för att fungera även om behoven förändras med tiden.

Förvaltning

Vår förvaltning innefattar såväl teknisk och ekonomisk förvaltning som tillsyn, skötsel och städning av fastig­heten och trädgården. Vår Bonumvärd kan, tillsammans med styrelse­n, starta en rad gemen­ samma trivselaktiviteter för de boende.

Tjänster

Ett tjänsteutbud som gör tillvaron bekväm, enkel och trivsam för de som bor i föreningen. Med Bonumvärden finns hjälpen nära till hands och som boende köper du de tjänster som just du har behov av.

Bonumvärden

I varje Bonumboende ingår en Bonumvärd som erbjuder ett antal hushållsnära tjänster, som omfattas av RUTavdrag, så att du får ut maximalt av ditt boendeval. Bonumvärden ser till att allt flyter på i och runt fastig­ heten samt att mot en kostnad hjälpa dig att vattna dina blommor när du är bortrest, hänga upp en tavla om du själv saknar hammare eller flytta en möbel som är för tung. Bonumvärden är också en viktig del i det sociala livet i bostadsrättsföreningen. Hen kan bland annat ordna med gemensamma trevligheter som vinprovningar och grillkvällar. Vad annat kan vi säga än att väljer du att bo i ett Bonumhus så väljer du den enkla vägen, och det kan vi lova dig, den enkla vägen går det väldigt snabbt att vänja sig vid. Välkommen till Bonum Brf Grönbodal.

Rätt till ändringar förbehålles

|

5


Närhet till allt gör livet på gott humör 6

|

Rätt till ändringar förbehålles


GRÖNBODAL

Bonum Brf Grönbodal har ett strålande läge i västra delen av centrala Sundsvall. Här bor du med ­promenadoch cykelavstånd till det mesta. Vackra promenadstråk längs Selångersån, natursköna parkområden som Bünsowska tjärnen och city med butiker, restauranger och caféer.

Du har bra kommunikationsmöjligheter och närhet till både busshållplats och järnvägsstation. I närheten finner du dessutom bland annat mataffär, apotek och vårdcen­ tral. Visst låter det bekvämt?

Rätt till ändringar förbehålles

|

7


8

|

Rätt till ändringar förbehålles


GRÖNBODAL

Rätt till ändringar förbehålles

|

9


På en del av taket finns solceller som bidrar med miljövänlig el och sänker föreningens elkostnader. En strålande idé, tycker vi.

Arkitekternas tankar 10

|

Rätt till ändringar förbehålles

Brf Grönbodal är ett vinkelformat hus som omsluter en gemensam innergård i skyddat läge. Arkitekturen är ­skapad för att passa in i omgivningen med brutna tak, men har även ett eget uttryck med framträdande ­balkonger. Många har dessutom en extra mindre balkon­g förutom den stora balkongen. På den gröna gården kommer det finnas odlings­ möjligheter för dig med gröna fingrar samt uteplatser för framtidens alla fikastunder och grillmiddagar.


GRÖNBODAL

3d visualiseringar kan avvika från färdig produkt. Riksbyggen reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar.

Fasaden i tegel går i en mustig rödbrun kulör, inspirerad av skogens och trädstammarnas dova färgskala. Fönster­ partier färgsätts i en ljusgrå nyans. Kvarterets bostäder är ljusa och luftiga med ö­ ppna plan­ lösningar och fönster i olika väderstreck. D ­ en generösa takhöjden om ca 2,6 m i kombination med ovanligt höga fönster och balkongdörrar ger bostäderna en ljus och luftig karaktär. Generösa balkonger placeras i söder eller väster, för att få ­bästa tänkbara läge. De flesta är

delvis inglasade, vilket ger en skön plats i lä och förlänger ­balkongsäsongen. Vid ­franska fönstren i sovrummen finns mindre ­balkonger – perfekt för dig som tycker om att njuta av morgonfikat ifred. Till huset hör även en övernattningslägenhet för ­gäster på långväga besök och en gemensam samlings­ lokal med fullt utrustat kök samt stora fönster mot gatan. En perfekt plats för framtidens alla födelsedagsfiranden, bokklubbar och grannträffar. Rätt till ändringar förbehålles

|

11


En ny typ av livskvalitet Livskvalitet kan handla om allt från smått till stort. Som att ha ett hem där du trivs och känner dig trygg. Ett hem där vardagen är enkel och där det finns gott om plats för gemenskap. I våra Bonumföreningar finns det alltid en Bonum­ värd som hjälper till när det behövs. Vänd dig till din ­Bonumvärd om du till exempel vill ha hjälp med att hänga upp nya gardiner, sätta upp en hylla på väggen eller vattna blommor när du är bortrest. Bonum­ värden kan också ordna allt från matlagningskurser till bouleturneringar för de som vill. Allt för att förgylla v­­ardagen och stärka grannsämjan. I anslutning till den ena entrén i ditt nya hus finns en gemensamhetslokal som alla boende har tillgång till. Kanske är det här du träffar din nya yogakompis eller upplever härliga ost- och chokladprovningar med övriga gourmander?

I husets öppna och ljusa gemensamhetslokal finns ett fullt utrustat kök och gott om plats för framtidens alla sammankomster

12

|

Rätt till ändringar förbehålles

Till huset hör även en separat övernattningslägenhet som kan hyras av släkt och vänner. Tänk vad praktiskt att skippa bäddsoffan och istället kunna erbjuda dina gäster en smakfullt inredd gästlägenhet över natten. Ett visst antal garageplatser finns att hyra. Huset är nämligen försett med garage under markplan så att du slipper leta parkeringsplats och skrapa vindrutan från snö. Med hiss från alla våningsplan har du enkel access till garaget. Här finns även platser med laddmöjlighet för el-bilar och cykelförråd för säker förvaring. Lägenhets­ förråden hittar du på vinden, dit hissen självklart tar dig.


GRÖNBODAL

Gemensamhetslokal

St ä d 4,5 m ²

RW C

16

VINKELN

ST

K/F

⌀ 1500 HAL L

L a d d n in g R18 u lls t . 7 m² ⌀ 1500

17 14

6

Orienteringsfigur G r ö nb

orgsg

UNDERLAGET

at a n optoka

bel

9>1

RAMP

4

RMAL

15

5

Västr

Namaste.

Lr Lr 2281K-F-645.1

n

M 1:1

SNEDHÖRNET

VÄST E

9>1

FÖRRÅDET

3

- 41.9 0-

WC D

19

2

- 23.7 2-

FÖRRÅDET

G

- 14.5 5-

- 23.7 1-

tan

Gäst 2 2 ,5 m²

Dalga

PE NTRY HAL L

- 26.6 1-

- 24.8 4-

- 25.5 9-

15

a Allé

Övernattningslägenhet

RUM

18

20

optoka bel

S a m li n g s l o k a l 43,5 m²

10

11

6 7 Dela en ostbricka med goda grannar.

9 8

Rätt till ändringar förbehålles

|

13


Välplanerade kvadrat Genomtänkta och ljusa planlösningar med generösa balkonger och stilren inredning. Så vill vi beskriva bostäderna i Bonum Brf Grönbodal. Hitta ditt drömhem bland kvarterets 31 små och stora bostäder. Vad passar dig? Kanske en ytsmart 2:a med dubbla klädkammare. En 3:a med hörnläge och fönster i tre väderstreck. Eller kanske en 4:a med egen ingång och stor uteplats på gaveln mot gården, där du kan släppa ut katten eller hålla ett öga på barnbarnen som leker. Lägenheterna har en stilren inredning med vita väggar och gedigen ekparkett i alla rum. Den generösa takhöjden om ca 2,6 m i kombination med ovanligt höga fönster och balkongdörrar ger bostäderna en ljus och luftig karaktär.

Generösa fönster och helglasade balkongdörrar släpper in mycket ljus i ditt hem.

14

|

Rätt till ändringar förbehålles

Kök och badrum är utrustade med kvalitetsvitvaror och tidlösa ytmaterial som stenfärgat ljusgrått kakel och grå klinkers för en exklusiv känsla. Med en ljus bas som grund finns det gott om utrymme för dig att sätta din egen prägel på inredningen. Många lägenheter har unika kvaliteter som extra wc, delvis inglasad balkong eller köksö. Husets vinds­ våningar bjuder på charmiga detaljer som takkupor och varierande takhöjder.


GRÖNBODAL

3d visualiseringar kan avvika från färdig produkt. Riksbyggen reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar.

Snabba fakta om Bonum Brf Grönbodal

– Delvis inglasade balkonger på de flesta av lägenheterna – Generell takhöjd ca 2,6 m. Varierande takhöjd i vindslägenheterna. – Klinker i hall och WC. – Helkaklade väggar och klinker på golv i WC/Tvätt. – Golvvärme i WC/Tvätt – Tvättmaskin och torktumlare alt. kombimaskin i varje lägenhet – Rostfria vitvaror – Diskmaskin – Lägenhetsförråd – Gemensamhetslokal – Gästlägenhet finns att hyra

3d visualiseringar kan avvika från färdig produkt. Riksbyggen reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar.

Rätt till ändringar förbehålles

|

15


3d visualiseringar kan avvika från färdig produkt. Riksbyggen reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar.

En delvis inglasad balkong ger dig härliga möjligheter som förlänga säsongen.

3d visualiseringar kan avvika från färdig produkt. Riksbyggen reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar.


GRÖNBODAL

Balsam för själen – de inbjudande utemiljöerna Delvis inglasade balkonger och en grönskande innergård med odlingsmöjligheter – i Bonum Brf Grönbodal finns gott om utemiljöer att njuta i.

Dill, zucchini, gräslök, jordgubbar, potatis, tomater, rosmarin… Vad vill du odla?

Våren kommer tidigt för den som har en inglasad balkong. Och hösten lite senare. Därför har vi valt att göra de allra flesta balkonger delvis inglasade och delvis öppna. För både lä och vind i håret. Med balkonger i söder och västerläge finns det plats för både soldyrkaren och dig som hellre sitter på svalare skuggplats. Är du trädgårdsfantast som gärna slipper allt arbete med en egen trädgård kommer du att stortrivas på grannarnas gemensamma inn­ ergård med odlingslådor. Tänk dig att få låta de gröna fingrarna jobba sådär lite lagom mycket. Plantera kryddor, grönsaker och bär, men med vetskapen om att ogräsrensningens dagar är förbi. Och när plantorna fått sitt kan du lata dig med en kopp kaffe i någon av de sköna sitt­ grupperna eller utmana grannarna på boule på grusgången.

Livsnjutaren.

Rätt till ändringar förbehålles

|

17


Bilden visar den stora balkongen som är delvis inglasad på 4:orna i husets lägre del. Balkongen är ca 26 kvm och ligger i perfekt söderläge.

18

|

Rätt till ändringar förbehålles


GRÖNBODAL

Solceller på taket i söder innebär lägre energikostnader för föreningen

3d visualiseringar kan avvika från färdig produkt. Riksbyggen reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar.

Rätt till ändringar förbehålles

|

19


Hemmets hjärta Köket är en plats där funktionalitet ska samsas med trivsel och njutning. Människor och mat ska stå i centrum och inredningen ska fungera som en väl uträknad kuliss.

20

|

Rätt till ändringar förbehålles


GRÖNBODAL

Med ett genomtänkt kök blir inga ytor onödiga och allt får plats. Till det här boendet har vi valt en ­stilren ­inredning med släta vita luckor från Marbodal och självklart inbyggnadsugn och inbyggnadsmikro i ­bekväm arbetshöjd. Den grå bänkskivan bryter av mot luckorna

och det vita blanka liggande kaklet. Givetvis är vitvarorna rostfria och diskmaskinen likaså. Önskar du integrerad diskmaskin finns det som tillval. Den mattlackade ek­ parketten är slitstark och tålig, därför har vi valt att lägga den även i köket.

På den praktiska köksön kan gästerna serveras tilltugg och småprata lite i väntan på att middagen serveras.

3d visualiseringar kan avvika från färdig produkt. Riksbyggen reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar.

Rätt till ändringar förbehålles

|

21


Helkaklad harmoni

Det helkaklade badrummet i vittgrått kakel och grå klinker ger badrummet en lyxig känsla. Lite som på hotell.

22

|

Rätt till ändringar förbehålles


GRÖNBODAL I badrummet finns duschväggar i klarglas som håller vattnet på plats. En praktisk vit kommod med lådor ger effektiv förvaring av hygienartiklar. Spegelskåp och ytterligare ett väggskåp kompletterar med ännu mer förvaringsutrymme. Badrummet är utrustat med både tvättmaskin och torktumlare samt en mindre arbetsbänk med belysning

över. Att kånka tvätt upp och ner från tvättstugan är inget alternativ i ett Bonumboende. Alltså har även de minsta 2:orna samma upplägg, men med en smart kom­ bimaskin för både tvätt och tork. I de större lägenheterna finns en mindre gästtoalett, även den i stilren inredning med grå klinker och vit­ målade väggar.

Ljusgråa toner ger badrummet en lyxig touch. Önskar du hellre vitt kakel finns det som ett kostnadsfritt val.

3d visualiseringar kan avvika från färdig produkt. Riksbyggen reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar.

Rätt till ändringar förbehålles

|

23


24

|

Rätt till ändringar förbehålles

3d visualiseringar kan avvika från färdig produkt. Riksbyggen reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar.


GRÖNBODAL

Lättmatchat med neutrala färger Det är ingen slump att vi valt vitt till lister, dörrar, garderober och samtliga väggar i alla lägenheter. Vitt är en neutral färg som tilltalar många. Det är också en bra grund för dig som kanske i ett senare skede väljer att sätta din egen prägel på den fasta inredningen. Kanske vill du måla en vägg eller ett helt rum i din favoritfärg. Eller kanske vill du tapetsera en fondvägg i sovrummet. Om du gör det kommer du att vara tacksam över att allt i grunden är vitt och lättmatchat. Till golven har vi genomgående valt en klassisk 3-stavs parkett i ek. Med sin vackra färg och levande struktur tillför den värme i de ljusa lägenheterna. Parketten är härligt silkeslen att gå på barfota och är ett hållbart val för framtiden eftersom den går alldeles utmärkt att slipa om.

3d visualiseringar kan avvika från färdig produkt. Riksbyggen reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar.

Rätt till ändringar förbehålles

|

25


Din stil – ditt val En av fördelarna med att köpa en nyproducerad l­ägenhet är att du har många m ­ öjligheter att påverka och välja hur du vill att inredningen i ditt hem ska vara. Men ibland kan det vara svårt att välja. Därför har vi på Riksbyggen tagit fram ett inrednings­program med olika stilpaket som gör det lite lättare för dig att göra dina inredningsval. Inom respektive stilpaket kan du välja fritt och ändå känna dig lugn med att dina val k­ ommer matcha snyggt tillsammans. Det har våra inredare säkerställt!

26

|

Rätt till ändringar förbehålles


GRÖNBODAL Harmoni heter stilen som vi har som grundutförande i våra kök och badrum. Här har våra inredare valt ut och matchat ihop material och produkter till en i­ nredning som är stilren, praktisk och hållbar över tid. Vill du ha något lite extra, då kanske någon av våra tillval faller dig bättre i smaken!? Läs mer om inredningsprogrammet, våra stil­paket samt övriga tillvalsmöjligheter i inredningsmagasinet för Brf Grönbodal. Till din hjälp har du även Riksbyggens inrednings­ portal med en digital ”visuell 3D väljare” som visar ett

typkök och ett t­ ypbadrum i ­grundutförande och i de olika tillvalsstilarna. Här kan du prova dig fram genom att byta ­”stilar” och utforska olika luckor, handtag, ­bänkskivor och kakel i olika kombinationer. Du hittar denna på projektets hemsida. Längre fram när det är dags att göra inrednings­valen för din bostad kommer du som kund få en ­personlig inloggning till Inredningsportalen där du kan se alla val som går att göra för just din lägenhet, samt priser på eventuella tillval.

Rätt till ändringar förbehålles

|

27


Rums- och byggnadsbeskrivning Hall

Golv: Begränsad yta klinker framför lägenhetsdörr, aluminiumlist mellan parkett och klinker, lamellparkett ek, mattlackerad. Sockel: Sockellist, målad fabrikslackerade. Vägg: Målning, vit. Tak: Grängning. Övrigt: Centralskåp för el och media. Tidningshållare utanför lägenhetsdörr. Kapphylla. Högskåp vit, enligt planritning, klädkammare i vissa lägenheter.

Klädkammare

Golv: Lamellparkett ek, mattlackerad. Sockel: Sockellist, vitmålade, ­fabrikslackerade. Vägg: Målning, vit. Tak: Grängning. Övrigt: Ett hyllplan på konsol med klädstång. Fast takarmatur.

Vardagsrum

Golv: Lamellparkett ek, mattlackerad.

28

|

Rätt till ändringar förbehålles

Sockel: Sockellist, målad fabrikslackerade. Vägg: Målning, vit. Tak: Grängning. Övrigt: Undre smygbräda i natursten. Gardinbeslag omonterade, monteras som kostnadsfritt tillval.

Sovrum

Golv: Lamellparkett ek, mattlackerad. Sockel: Sockellist, vitmålade, ­fabrikslackerade. Vägg: Målning, vit. Tak: Grängning. Övrigt: Undre smygbräda i natursten. Högskåp, vit, enligt planritning, Gardinbeslag omonterade, monteras som kostnadsfritt tillval.

Kök/Matplats

Golv: Lamellparkett ek, mattlackerad. Sockel: Sockellist, vitmålade, ­fabrikslackerade. Vägg: Målning, vit.

Stänkskydd av vitt kakel 1003300 mm (liggande) ovan arbetsbänk. Tak: Grängning. Övrigt: Kökssnickerier med vita släta luckor. Väggskåp och överskåp med inklädnad upp till tak. Underskåp. Bänkskiva av laminat. Rostfri diskbänk. Kyl/frys (2:or). Kyl och frys (3–4:or). Spishäll infälld i bänkskiva Inbyggnadsugn och micro i högskåp. Diskmaskin. Bänkbelysning under väggskåp i kök. Spisfläkt. Gardinbeslag omonterade, monteras som kostnadsfritt tillval.

WC/Tvätt

Golv: Klinkerplattor, ljusgrå 1503150 mm. Vattenburen golvvärme Sockel: Kakel lika vägg. Vägg: Kakel 2503500 mm, stenfärgad. Tak: Målning, vit.

3d visualiseringar kan avvika från färdig produkt. Riksbyggen reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar.


GRÖNBODAL

Övrigt: Spegelskåp med belysning 230 V uttag på vägg. Handdukstork elektrisk Toalettpappershållare och handdukskrokar. WC-stol. Tvättställ inkl kommod. Fast armatur i tak. Glasvikväggar. Tvättmaskin och torktumlare, kombinerad tvättmaskin/torktumlare i 2:or. Bänkskiva ovan tvättmaskin och torktumlare alt. kombinerad tvättmaskin/ torktumlare.

WC

Golv: Klinkerplattor, ljusgrå 1503150 mm. Sockel: Kakel lika vägg. Vägg: Målning Vit, frimärke kakel 1503150 mm ovan tvättställ. Tak: Målning, vit. Övrigt: Badrumsskåp med spegel. Toalettpappershållare. WC-stol. Tvättställ. Fast armatur i tak.

Balkong

Golv: Betong. Vägg: Tegel, träpanel Tak: Betong - undersida av ovan­ liggande balkong. Övrigt: Räcke av aluminium. Inglasning delvis på plan 1–4, i de fall l­­ägenheten har två balkonger gäller detta en balkong. Vindslägenheter endast ­balkong utan inglasning. Fast väggarmatur. Eluttag.

Lägenhetsförråd

Golv: Dammbunden betong Vägg: Monteringsfärdiga element av ståltrådsnät på stålstomme alt. gips Tak: Målat Övrigt: Ett hyllplan på konsol med ­klädstång. Fast takarmatur (i korridor).

Hus

Arkitekturen är modern och är väl anpassad till omgivande förutsättningar. Byggnaden består av en huskropp i vinkel

med bostäder i 3 till 5 våningar inklusive vindsplan. Källarplanet innehåller garage och teknikutrymmen. På vindsplan 4 och 5 finns förrådsutrymmen.

Gårdar

Stor omsorg har lagts på att få gården till en trivsam och ombonad miljö med ­varierande markbeläggningar och ­blandade planteringar. Gården utformas både för lekande barn och umgänge för vuxna.

Bostaden

Alla lägenheterna får en inglasad balkong utom de på vindsplanet. Vissa lägenheter får dubbla balkonger. Lägenheterna är utrustade med en full uppsättning av vitvaror av hög standard och kvalitet såsom tvättmaskin och torktumlare (kombinerad tvätt/tork i 2:or), diskmaskin, frys och kylskåp (kyl/frys i 2:or), infälld spishäll i bänkskiva samt inbyggnadsugn och mikrovågsugn i högskåp. Ytskikt på väggar och golv består givetvis av material av hög kvalitet. Vi har lagt ner mycket resurser på att få till ett funktionellt och stilrent kök.

Grundläggning

Grundläggning utförs som källare med garage.

Fasader

Fasadbeklädnaden består i huvudsak av tegel mot luftad byggskiva av oorganiskt material. Fasaderna har i vissa fall inslag av trä på balkongerna och delar av fasaden.

Yttertak

Takbeklädnaden består av bandtäckt plåt i svart kulör.

Fönster/fönsterdörrar

Fönster och fönsterdörrar består av en ytterbåge av behandlat aluminium, karm av trä samt en innerbåge av vitmålat trä. Överkant fönster är ca 2400mm och bröstningshöjd är ca 700 mm över golv­ nivå. Avvikande mått redovisas (BH=xxx) på planritning.

Balkonger

Alla lägenheterna har tillgång till en balkong, vissa lägenheter har två. I ­grundutförande är de större balkongerna delvis inglasade på våning 1–4. ­Vindslägenheterna har öppna balkonger, dvs de är ej inglasade.

Entréer och trapphus

Entrépartierna består av glasade dörrar med inslag av oljad ek. På golvet ligger granitkeramik och väggarna målas. Innanför entréerna finns postboxar. Tidningshållare med namnskylt placeras vid varje lägenhetsdörr. Vid samtliga huvudentréer finns kodlås med porttelefon.

Inner- och ytterväggar

Lägenhetsskiljande väggar består i huvudsak av betong, alternativ trä. Även vissa innerväggar kan vara av betong. Övriga innerväggar består av stålmetallreglar och gipsskivor. Ytterväggar består av utfackningsväggar av stålpelare och en regelstomme av trä med mellanliggande isolering. På insidan finns en diffusionsspärr av polyetenfolie och invändig gips.

Rumshöjd

Rumshöjden är generellt ca 2,6 m, även på entréplan. Det kan dock förekomma ­lägre rumshöjder för delar av rum på grund av installationer eller av konstruktionsskäl.

Innerdörrar

Innerdörrar kommer att vara släta och vitmålade i standardkulör. Lägenhetsdörren är av typen säkerhetsdörr. Dörrarna förses med ringklocka och digitalt tittöga.

Gemensamma lokaler

Varje trapphus får egna rullstolsförråd med möjlighet att ladda elrullstolar. På plan 4 och 5 (vindsplan) finns lägenhetsförråden dit hissen går. I Brf Grönbodal kommer det att finnas en gästlägenhet som disponeras av föreningens med­ lemmar.

Rätt till ändringar förbehålles

|

29


Förråd

Till varje lägenhet hör ett förråd på ca ­3–5 kvm. Förråden har nätväggar och ett hyllplan på konsol med klädstång. Förråden är placerade på plan 4 och 5 (vindsplan) dit hissen går.

ledningarna för lägenheten förläggs som ett tvårörssystem som består av en framledning som skickar ut det värmda vattnet ut i radiatorerna och en retur­ledning som leder det avkylda vattnet tillbaka till värmekällan.

Cykelparkering

Ventilation

Utvändig cykelparkering kommer att finnas i närheten av husen. Det kommer även finnas möjlighet att parkera ett antal cyklar i husets kallförråd.

Bilparkering

Brf Grönbodal har totalt 17 p-platser i parkeringsgarage på källarplan varav två är avsedda för handikapparkering. På den gemensamma gården kommer ytterligare två parkeringsplatser att finnas med tillhörande motorvärmaruttag. ­Biluppställningsplatserna fördelas vid upplåtelse enligt turordning utifrån det datum man tecknat förhandssavtal för en lägenhet. Köparen måste aktivt anmäla intresse för parkering på separat blankett i samband med avtalsskrivningen. Om du inte blir tilldelad en biluppställningsplats inför tillträdet placeras du i kö, och då räknas din köplats utifrån det datum som du t­ecknade ditt första avtal. Vid en ev. framtida överlåtelse så återgår biluppställningsplatsen till kösystemet, och kan därmed inte överlåtas tillsammans med bostaden vid en försäljning. Efter tillträdet fylls kösy­stemet på efterhand som en boende anmäler sig till kön.

Vatten och avlopp

Vertikala fördelningsledningar av vattenoch avloppsledningar inom lägenheter sker inbyggda i slutna utrymmen av gipseller betongväggar. Individuell mätning av varm- och kallvattenförbrukning kommer att ske i alla lägenheter. Kostnaden för detta debiteras lägenhetsinnehavaren separat.

Värme

Husen byggs med en välisolerad stomme med syfte att få en låg energianvändning. Husen är, via en fjärrvärmecentral, anslutna till kommunens fjärrvärmenät. Värmedistributionen sker med ett vattenburet värmesystem med traditionella radiatorer eller konvektorer (värmeelement). Värme-

30

|

Rätt till ändringar förbehålles

Luftbehandlingssystemet utförs som ett mekaniskt till- och frånluftssystem med värmeväxling (FTX) med ett fläktrum på översta våningen i varje huskropp. Värmeåtervinningen sker med motströmsvärmeväxlare för att systemet skall vara energisnålt. Tilluften tas direkt från uteluften i anslutning till fläktrummen på fasad. Köken i lägenheterna utrustas med en spisfläkt där avluften inte skickas via värmeväxlare. Detta för att minimera risken att få in matos i lägenheterna.

El

Fastigheten förses med en gemensam ­mätare för den totala elenergiförbrukningen. Samtliga lägenheter förses med undermätare för el. Det innebär att bostadsrättsföreningen kan teckna ett fördelaktigt avtal med en elleverantör för samtliga lägenheter. Bostadsrättsföreningen fakturerar sedan vidare till respektive bostadsrätts­ innehavare för dennes elförbrukning via avgiftsavin. Elcentralerna i lägen­ heterna utförs med utrymme för media, ­huvudbrytare, jordfelsbrytare, personskyddsautomat, automatsäkringar och undermätare.

Tv/tele/data

Lägenheterna är utrustade med en mediacentral för tele, data och digital-TV som är placerad intill elcentralen. Uttag för telefon, data och digital-TV finns i samtliga rum, kök och hall och är normalt placerade bredvid eluttag. Datanätet utförs som ett stjärnnät med ledningar av kategori 6 och kombineras med telefon till ett dubbelt RJ45-uttag per rum, ett för datauttag eller digital-TV och ett för teleuttag.

Barnsäkerhet

Barnsäkerhetskraven kommer att ­uppfyllas och utformas så att barn kan röra sig säkert inom byggnaden samt inne på gården.

Brandsäkerhet

Respektive lägenhet utförs som en egen brandcell vilket betyder att lägenheten är avskild på sådant sätt att en brand där kan hindras sprida sig till en annan del av byggnaden under viss tid. Varje lägenhet förses med batteridrivna brandvarnare. Räddningsvägar kommer att finnas så att samtliga lägenheter kan utrymmas via räddningstjänstens stegutrustning.

Solceller

På delar av taket finns solceller som bidrar med miljövänlig el och minskar föreningens elkostnader.


GRÖNBODAL

Situationsplan och planritningar På följande sidor finner du planlösningar över alla bostäder i Brf Grönbodal. Lägenheterna presenteras i storleksordning.

Mätning av boarea (BOA)

Mätning av lägenhetens sammanlagda boarea utförs enligt gällande standard, SS 21054:2020. I boarean inräknas exempelvis innerväggar. På lägenhets­planerna anges golvareor för vissa, men inte alla, utrymmen. Det innebär att ­summan av de angivna delareorna inte kommer att överrens­stämma med angiven lägenhetsyta.

N

Rätt till ändringar förbehålles

|

31


BRF. GRÖNBODAL 2 RoK, ca 54,0 m² Lgh 2-1102, 2-1202, 2-1302 BRF. GRÖNBODAL N 2 RoK, ca 54,0 m²

2 rok – ca 54 m2

Lgh 2-1102, 2-1202, 2-1302

VånN1, lgh 212 Vån 2, lgh 222

Vån 3, lgh 232

N DM

INGL. BALKONG 7 m²

BALKONG 6 m²

ST HALL

DM

INGL. BALKONG 7 m²

G

U K/F

G

U K/F

ST KM HALL WC/ TVÄTT 5,5 m²

ALLRUM 24,5 m² KM

BALKONG 6 m²

WC/ TVÄTT 5,5 m²

G ALLRUM 24,5 m²

G

SOV 13,5 m²

L

KLK 4,5 m²

G G

SOV 13,5 m²

L

KLK 4,5 m²

METER 0

32

1

|

2

3

4

Rätt till ändringar förbehålles

5

4 3 2 1 0

GÅRD

GÅRD

DALG

ATAN

DALG

ATAN

FÖRKLARINGAR ORIENTERING G Garderob L Linneskåp Spishäll GR Ö ST Städskåp Kapphylla NBOR GSGA TAN FÖRKLARINGAR SITUATIONSPLAN FÖRKLARINGAR ORIENTERING K Kylskåp Överskåp 600, 900, F Garderob Frys K/F KYL/FRYS Bröstningshöjd 1200 etc TORKTUMLARE TT G G GARDEROB Kyl/Frys INBYGGNADSUGN/ L K/F Linneskåp Spishäll SPISHÄLL L LINNESKÅP U MIKRO Inbyggnadsugn/mikro GR Ö STU Städskåp Kapphylla NBOR GSGA TAN DM Kylskåp Diskmaskin ST K STÄDSKÅP KAPPHYLLA Överskåp DM DISKMASKIN 600, 900, Kombimaskin F KM Frys Bröstningshöjd ÖVERSKÅP K KYLSKÅP KM KOMBIMASKIN 1200 etc Tvättmaskin K/FTM Kyl/Frys 600, 900, F U FRYS TM TVÄTTMASKIN 1200 etc BRÖSTNINGSHÖJD TT Inbyggnadsugn/mikro Torktumlare Rumshöjd ca 2,6m DM Diskmaskin KM Kombimaskin TM Tvättmaskin RUMSHÖJD CA 2,6 METER TT Torktumlare Rumshöjd ca 2,6m

4 3 2 1 0


BRF. GRÖNBODAL BRF. GRÖNBODAL 2 RoK, ca 60,5 m² 1-1002, 1-1102, 1-1202, 1-1302 2 Lgh RoK, ca 60,5 m²

GRÖNBODAL

2 rok – ca 61 m2

Lgh N1-1002, 1-1102, 1-1202, 1-1302

VånN0, lgh 102 Vån 1, lgh 112

Vån 2, lgh 122 Vån 3, lgh 132

N DM DM

INGL. BALKONG 7 m² INGL.

U K/F

ST KLK ST 3 m²

U K/F

KLK 3 m² HALL

ALLRUM 29 m² ALLRUM 29 m²

HALL

BALKONG 7 m²

KM KM

BALKONG 6 m² BALKONG 6 m²

WC/ TVÄTT WC/5,5 m² TVÄTT 5,5 m²

G G SOV G 13,5 m²G L

SOV 13,5 m²

L

KLK 4 m² KLK 4 m²

GÅRD

GÅRD

DALG

ATAN DALG ATAN

FÖRKLARINGAR ORIENTERING G Garderob FÖRKLARINGAR SITUATIONSPLAN FÖRKLARINGAR ORIENTERING L Linneskåp Spishäll GR Ö ST Garderob Städskåp Kapphylla TT TORKTUMLARE G G GARDEROB K/F KYL/FRYS NBOR GSGA TAN L K Linneskåp Spishäll Kylskåp INBYGGNADSUGN/ Överskåp SPISHÄLL L LINNESKÅP U 600, 900, MIKRO G STF Städskåp Kapphylla R ÖN Frys Bröstningshöjd BORG 1200 etc SGAT AN Kylskåp Överskåp STK STÄDSKÅP DISKMASKIN KAPPHYLLA DM K/F Kyl/Frys 600, 900, F U Frys Bröstningshöjd Inbyggnadsugn/mikro 1200 etc ÖVERSKÅP K KYLSKÅP KM KOMBIMASKIN K/FDM Kyl/Frys Diskmaskin 600, 900, F U FRYS TM TVÄTTMASKIN 1200 etc BRÖSTNINGSHÖJD KM Inbyggnadsugn/mikro Kombimaskin DMTM Diskmaskin Tvättmaskin KMTT Kombimaskin Torktumlare Rumshöjd ca 2,6m TM Tvättmaskin RUMSHÖJD CA 2,6 METER TT Torktumlare Rumshöjd ca 2,6m

4 3 2 1 0

4 3 2 1 0

METER 0

1

2

3

4

5

Rätt till ändringar förbehålles

|

33


BRF. GRÖNBODAL 3 RoK, ca 71,5 m² Lgh 1-1401 BRF. GRÖNBODAL N 3 RoK, ca 71,5 m²

3 rok – ca 71 m2

Lgh 1-1401

Vån N4, lgh 141 N

,5 SOV 8,5 m² ,5 SOV 8,5 m²

METER 0

34

1

|

2

3

4

Rätt till ändringar förbehålles

5

ORIENTERING

NBOR G

GÅRD

DALG ATAN

GRÖ

NBOR G

SGAT AN

4 3 2 1 0

GÅRD

GRÖ

SITUATIONSPLAN ORIENTERING

DALG ATAN

FÖRKLARINGAR G Garderob L Linneskåp Spishäll ST Städskåp Kapphylla FÖRKLARINGAR FÖRKLARINGAR K Kylskåp Överskåp INBYGGNADSUGN/ 600, 900, KAPPHYLLA G GGARDEROB F Garderob Frys U MIKRO Bröstningshöjd 1200 etc L K/F Linneskåp Spishäll Kyl/Frys ÖVERSKÅP L LINNESKÅP DM DISKMASKIN STU Städskåp Kapphylla Inbyggnadsugn/mikro MARKERING ST KSTÄDSKÅP Överskåp KM KOMBIMASKIN DM Kylskåp Diskmaskin FÖR TAKKUPA 600, 900, F Frys Bröstningshöjd 600, 900, 1200 etc KM Kombimaskin K KYLSKÅP TM TVÄTTMASKIN 1200 etc BRÖSTNINGSHÖJD K/F TM Kyl/Frys Tvättmaskin TT TORKTUMLARE F UFRYS Inbyggnadsugn/mikro TT Torktumlare Diskmaskin SPISHÄLL KYL/FRYS K/F DM KM Kombimaskin TM Tvättmaskin TT Torktumlare

SGAT AN

4 3 2 1 0


GRÖNBODAL

3 rok – ca 77 m2

3 RoK, ca 77,5 m² 3LghRoK, ca 2-1101, 77,5 m² 2-1004, 2-1201, 2-1301 Lgh 2-1004, 2-1101, 2-1201, 2-1301

VånN1, lgh 211 VånN2, lgh 221

Vån 3, lgh 231

N

HALL HALL

INGL. BALKONG INGL. 7 m² BALKONG 7 m²

DM DM

KÖKSÖ KÖKSÖ

BALKONG 6 m² BALKONG 6 m²

U U

K K

F ST F ST

TM WC/TVÄTT TM 5 m² TT WC/TVÄTT TT 5 m²

G G G G G G

PASS. PASS.

ALLRUM 34,5 m² ALLRUM 34,5 m²

L L

SOV 13,5 m² SOV 13,5 m²

SOV 8,5 m² SOV 8,5 m²

WC WC G G G G

G G G G

GR Ö GR Ö

NBOR GSGA TAN NBOR GSGA TAN

GÅRG DÅRD

FÖRKLARINGAR TT TORKTUMLARE GL Garderob Linneskåp INBYGGNADSUGN/ Spishäll SPISHÄLL L L LINNESKÅP U MIKRO Linneskåp Spishäll ST Städskåp Kapphylla Städskåp Kapphylla K STÄDSKÅP Kylskåp DM DISKMASKIN Överskåp STST KAPPHYLLA 600, 900, Överskåp KF Kylskåp Frys Bröstningshöjd 1200 etc ÖVERSKÅP K KYLSKÅP KM KOMBIMASKIN 600, 900, FK/F Frys Bröstningshöjd 1200 etc Kyl/Frys 600, 900, F K/F TM TVÄTTMASKIN 1200 etc BRÖSTNINGSHÖJD U FRYS Kyl/Frys Inbyggnadsugn/mikro UDM Inbyggnadsugn/mikro Diskmaskin DM Diskmaskin KM Kombimaskin KM TM Kombimaskin Tvättmaskin RUMSHÖJD CA 2,6 METER TM TT Tvättmaskin Torktumlare Rumshöjd ca 2,6m TT Torktumlare Rumshöjd ca 2,6m GarderobK/F KYL/FRYS G G GARDEROB

SITUATIONSPLAN ORIENTERING ORIENTERING

DALG DALG TAN ATAN

FÖRKLARINGAR FÖRKLARINGAR

4 3 42 31 20 1 0

METER 0

1

2

3

4

5

Rätt till ändringar förbehålles

|

35


3 RoK, ca 81,0 m² Lgh 2-1001, 2-1103, 2-1203, 2-1303

BRF. GRÖNBODAL N 3 RoK, ca 81,0 m²

3 rok – ca 81 m2

Lgh 2-1001, 2-1103, 2-1203, 2-1303

VånN0, lgh 201 Vån 1, lgh 213

Vån 2, lgh 223 Vån 3, lgh 233

N

WC/ TVÄTT 6,5 m²

BALKONG 6 m²

SOV 11 m²

TT TM

PASS.

KLK 2,5 m²

WC KÖKSÖ

ALLRUM 40,5 m²

INGL. BALKONG 7 m²

G G

U

DM

K

F

SOV 7,5 m²

HALL

ST

G

G

Vån 0, lgh 201. Fransk balkong.

METER 0

36

1

|

2

3

4

Rätt till ändringar förbehålles

5

ORIENTERING

GR Ö

NBOR G

SGAT AN

GÅRD

GR Ö

NBOR G

GÅRD

ATAN

DALG

ATAN

SITUATIONSPLAN ORIENTERING

DALG

FÖRKLARINGAR G Garderob L Linneskåp Spishäll ST Städskåp Kapphylla K Kylskåp Överskåp FÖRKLARINGAR FÖRKLARINGAR 600, 900, F Frys Bröstningshöjd 1200 etc Garderob TT TORKTUMLARE G GK/F GARDEROB Kyl/FrysK/F KYL/FRYS LU Linneskåp Spishäll INBYGGNADSUGN/ Inbyggnadsugn/mikro SPISHÄLL L LINNESKÅP U MIKRO ST Kapphylla DM Städskåp Diskmaskin Kylskåp Överskåp ST KKM STÄDSKÅP KAPPHYLLA DM DISKMASKIN Kombimaskin 600, 900, FTM Frys Bröstningshöjd 1200 etc Tvättmaskin ÖVERSKÅP K KYLSKÅP KM KOMBIMASKIN K/F Kyl/Frys TT Torktumlare Rumshöjd ca 2,6m 600, 900, F U FRYS Inbyggnadsugn/mikro TM TVÄTTMASKIN 1200 etc BRÖSTNINGSHÖJD DM Diskmaskin KM 0 m 1Kombimaskin 2 3 4 5 TM Tvättmaskin RUMSHÖJD 2,6 METER SKALACA1:100 TT Torktumlare Rumshöjd ca 2,6m

Vån 0, lgh 201. Fransk balkong.

SGAT AN

4 3 2 1 0

4 3 2 1 0


3 RoK, ca 83,0 m² Lgh 1-1103, 1-1203, 1-1303

GRÖNBODAL

BRF. GRÖNBODAL N 3 RoK, ca 83,0 m²

3 rok – ca 83 m2

Lgh 1-1103, 1-1203, 1-1303

VånN1, lgh 113 Vån 2, lgh 123

Vån 3, lgh 133

N

SOV 7 m²

TT TM

WC/ TVÄTT 5 m² ALLRUM 36 m²

BALKONG 6 m²

G

TT TM

ALLRUM 36 m² U

DM

G

L

G

PASS.

WC/ TVÄTT WC 5 m²

BALKONG 6 m² INGL. BALKONG 7 m²

L

PASS. HALL K

F

ST

G G G SOV 7 m² SOV 14 m² G G

G

G

SOV 14 m²

G WC

HALL G

ORIENTERING

GR Ö

NBOR G

SITUATIONSPLAN ORIENTERING

SGAT AN

GR Ö

GÅRD

ATAN

NBOR G

GÅRD

FÖRKLARINGAR G Garderob L Linneskåp Spishäll ST Städskåp Kapphylla K Kylskåp Överskåp FÖRKLARINGAR FÖRKLARINGAR 600, 900, F Frys Bröstningshöjd 1200 etc Garderob TT TORKTUMLARE G GK/F GARDEROB Kyl/FrysK/F KYL/FRYS LU Linneskåp Spishäll Inbyggnadsugn/mikro INBYGGNADSUGN/ SPISHÄLL L LINNESKÅP U MIKRO ST Kapphylla DM Städskåp Diskmaskin Kylskåp Överskåp ST KKM STÄDSKÅP KAPPHYLLA DM DISKMASKIN Kombimaskin 600, 900, FTM Frys Bröstningshöjd 1200 etc Tvättmaskin ÖVERSKÅP K KYLSKÅP KM KOMBIMASKIN K/F Kyl/Frys TT Torktumlare Rumshöjd ca 2,6m 600, 900, F U FRYS Inbyggnadsugn/mikro TM TVÄTTMASKIN 1200 etc BRÖSTNINGSHÖJD DM Diskmaskin KM Kombimaskin TM Tvättmaskin RUMSHÖJD CA 2,6 METER TT Torktumlare Rumshöjd ca 2,6m

ST

DALG

F

ATAN

K

DALG

U

DM

INGL. BALKONG 7 m²

SGAT AN

4 3 2 1 0

4 3 2 1 0

METER 0

1

2

3

4

5

Rätt till ändringar förbehålles

|

37


BRF. GRÖNBODAL 3 RoK, ca 83,5 m² BRF. GRÖNBODAL Lgh 2-1401 3 NRoK, ca 83,5 m²

3 rok – ca 84 m2

Lgh 2-1401

VånN4, lgh 241 N HALL

WC/TVÄTT 5,5 m²

BIBLIOTEK 8 m²

TT TM WC/TVÄTT 5,5 m² DM

BIBLIOTEK 8 m²

ALLRUM 3 4 m²

K

U

K

METER

38

1

|

2

3

SOV 8,5 m² KLK 2 m²

F

DM ST

F

G ST L G

SOV KLK 13,5 m² 2 m² SOV 13,5 m²

G L

4

Rätt till ändringar förbehålles

5

ORIENTERING SITUATIONSPLAN ORIENTERING GRÖ NB

NBOR G GÅRD

GRÖ

GÅRD

DALG ATAN

ORG

DALG ATAN

FÖRKLARINGAR G Garderob L Linneskåp Spishäll FÖRKLARINGAR FÖRKLARINGAR ST Städskåp Kapphylla INBYGGNADSUGN/ Garderob Kylskåp U Överskåp KAPPHYLLA G GK GARDEROB MIKRO 600, 900, LF Linneskåp Spishäll Frys Bröstningshöjd 1200 etc ÖVERSKÅP L LINNESKÅP ST Kapphylla K/F Städskåp Kyl/FrysDM DISKMASKIN MARKERING Kylskåp Överskåp U STÄDSKÅP Inbyggnadsugn/mikro ST K KM KOMBIMASKIN FÖR TAKKUPA 600, 900, FDM Frys Bröstningshöjd Diskmaskin 1200 etc 600, 900, K KYLSKÅP TM TVÄTTMASKIN 1200 etc BRÖSTNINGSHÖJD K/F KM Kyl/Frys Kombimaskin TT TORKTUMLARE FU TMFRYS Inbyggnadsugn/mikro Tvättmaskin Diskmaskin TTKYL/FRYS Torktumlare SPISHÄLL K/FDM KM Kombimaskin TM Tvättmaskin TT Torktumlare

0

G

G

ALLRUM 3 4 m²

BALKONG 13,5 m²

SOV 8,5 m²

TT TM

U

BALKONG 13,5 m²

G HALL

SGAT AN

SGAT AN

4 3 2 1 0 4 3 2 1 0


BRF. GRÖNBODAL 3 RoK, ca 85,0 m² BRF. GRÖNBODAL

GRÖNBODAL

3 rok – ca 85 m2 Lgh 2-1402

3 RoK, ca 85,0 m² N

Lgh 2-1402

VånN4, lgh 242 N G SOV 10 m²

WC/ TT TVÄTT SOV TM 6 m² 14,5 m² WC/ TT TVÄTT TM 6 m²

KÖKSÖ

K K

F F

DM

ST U

DM

BALKONG 13,5 m²

ST

U

ALLRUM 45 m² L ALLRUM 45 m²

L

HALL HALL

TM TT

KLK 3,5 m²

ORIENTERING SITUATIONSPLAN ORIENTERING

GR Ö

NBOR G

NBOR G

ATAN DALG

ATAN

GR Ö

DALG

FÖRKLARINGAR G Garderob FÖRKLARINGAR L Linneskåp Spishäll FÖRKLARINGAR ST Garderob Städskåp INBYGGNADSUGN/ Kapphylla KAPPHYLLA G G GARDEROB U MIKRO K Kylskåp Överskåp L Linneskåp Spishäll 600, 900, ÖVERSKÅP L LINNESKÅP DISKMASKIN DM Frys Bröstningshöjd 1200 etcKapphylla ST F Städskåp MARKERING K/F Kyl/Frys Kylskåp KM KOMBIMASKIN Överskåp ST K STÄDSKÅP FÖR TAKKUPA 600, 900, U Inbyggnadsugn/mikro F Frys Bröstningshöjd 1200 etc 600, 900, K KYLSKÅP TM TVÄTTMASKIN 1200 etc BRÖSTNINGSHÖJD Diskmaskin K/FDM Kyl/Frys KM Inbyggnadsugn/mikro Kombimaskin TT TORKTUMLARE F U FRYS TM Tvättmaskin Diskmaskin SPISHÄLL KYL/FRYS K/FDM Torktumlare KMTT Kombimaskin

KLK 3,5 m²

SGAT AN

SGAT AN

4 3 2 1 0

GÅRD

KÖKSÖ

GÅRD

SOV 10 m²

BALKONG 13,5 m²

SOV 14,5 m²

G

4 3 2 1 0

Tvättmaskin Torktumlare

METER 0

1

2

3

4

5

Rätt till ändringar förbehålles

|

39


BRF.GRÖNBODAL GRÖNBODAL BRF. RoK,ca ca85,5 85,5m² m² 33RoK,

3 rok – ca 86 m2

Lgh2-1003, 2-1003,2-1105, 2-1105,2-1205 2-1205 Lgh

Vån N N0, lgh 203 Vån 1, lgh 215

Vån 2, lgh 225

N GG GG

FF HALL HALL

KK

SOV SOV 10,5m²m² 10,5

UU

GG GG

WC/TVÄTT WC/TVÄTT 5,55,5m²m² TTTTTMTM

WCWC

DMDM PASS. PASS.

KLK KLK 3 3m²m²

ALLRUM ALLRUM 3939m²m²

STST

SOV SOV 13,5m²m² 13,5 LL GG GG GG

BALKONG BALKONG 8 8m²m²

INGLASADBALKONG BALKONG INGLASAD 11 11m²m²

FÖRKLARINGAR FÖRKLARINGAR FÖRKLARINGAR

SITUATIONSPLAN ORIENTERING ORIENTERING

GarderobK/F KYL/FRYS G G GARDEROB Garderob G

TT TORKTUMLARE

METER 0

40

1

|

2

3

4

Rätt till ändringar förbehålles

5

GÅRD GÅRD

GRGÖRÖNB NBORORG GSGSAGATA TAN N DALG A DALG TAN ATAN

Linneskåp INBYGGNADSUGN/ Spishäll L L Linneskåp Spishäll SPISHÄLL L LINNESKÅP U MIKRO Städskåp Kapphylla STST Städskåp Kapphylla Kylskåp DM DISKMASKIN Överskåp ST KAPPHYLLA K K STÄDSKÅP Kylskåp Överskåp 600, 900, 600, 900, F Frys Bröstningshöjd Frys 1200 etc Bröstningshöjd ÖVERSKÅP KF KYLSKÅP KM KOMBIMASKIN 1200 etc K/F Kyl/Frys Kyl/Frys K/F 600, 900, FU U FRYSInbyggnadsugn/mikro TM TVÄTTMASKIN 1200 etc BRÖSTNINGSHÖJD Inbyggnadsugn/mikro Diskmaskin DMDM Diskmaskin KM Kombimaskin KM Kombimaskin Tvättmaskin TMTM Tvättmaskin RUMSHÖJD CA 2,6 METER TT Torktumlare Rumshöjdcaca2,6m 2,6m TT Torktumlare Rumshöjd

4 3 2 1 0

4 3 2 1 0


GRÖNBODAL

BRF.GRÖNBODAL GRÖNBODAL BRF. RoK,ca ca88 88m² m² 44RoK,

4 rok – ca 88 m2

Lgh204 204 Lgh

Vån N N0, lgh 204 N

GG

HALL HALL

SOV SOV 9 9m²m²

INGL. INGL. BALKONG BALKONG 7 7m²m²

TMTM WC/TVÄTT WC/TVÄTT TTTT5 5m²m²

GG GG U U K K F F STST

DMDM

KÖKSÖ KÖKSÖ

PASS. PASS.

GG

ALLRUM ALLRUM 34,5m²m² 34,5

WCWC LL GG GG

SOV SOV 13,5m²m² 13,5

BALKONG BALKONG 6 6m²m²

SOV SOV 8,58,5m²m² GG GG

FÖRKLARINGAR FÖRKLARINGAR FÖRKLARINGAR

SITUATIONSPLAN ORIENTERING ORIENTERING

GarderobK/F KYL/FRYS G G GARDEROB Garderob G

TT TORKTUMLARE

GÅRD GÅRD

GRGÖRÖNB NBORORG GSGSAGATA TAN N DALG A DALG TAN ATAN

Linneskåp INBYGGNADSUGN/ Spishäll L L Linneskåp Spishäll SPISHÄLL L LINNESKÅP U MIKRO Städskåp Kapphylla STST Städskåp Kapphylla Kylskåp DM DISKMASKIN Överskåp ST KAPPHYLLA K K STÄDSKÅP Kylskåp Överskåp 600, 900, 600, 900, F Frys Bröstningshöjd Frys 1200 etc Bröstningshöjd ÖVERSKÅP KF KYLSKÅP KM KOMBIMASKIN 1200 etc K/F Kyl/Frys Kyl/Frys K/F 600, 900, FU U FRYSInbyggnadsugn/mikro TM TVÄTTMASKIN 1200 etc BRÖSTNINGSHÖJD Inbyggnadsugn/mikro Diskmaskin DMDM Diskmaskin KM Kombimaskin KM Kombimaskin Tvättmaskin TMTM Tvättmaskin RUMSHÖJD CA 2,6 METER TT Torktumlare Rumshöjdcaca2,6m 2,6m TT Torktumlare Rumshöjd

4 3 2 1 0

4 3 2 1 0

METER 0

1

2

3

4

5

Rätt till ändringar förbehålles

|

41


BRF.GRÖNBODAL GRÖNBODAL BRF. RoK,caca91,0 91,0m² m² 44RoK,

4 rok – ca 91 m2

Lgh 1-1001, 1-1101, 1-1201, 1-1301 Lgh 1-1001, 1-1101, 1-1201, 1-1301

N0, lgh 101 Vån N Vån 1, lgh 111

Vån 2, lgh 121 Vån 3, lgh 131

N

SOV SOV 6,5 m² 6,5 m²

HALL HALL G G G L

INGL. INGL. BALKONG BALKONG 7 m² 7 m²

DM DM

KÖKSÖ KÖKSÖ BALKONG BALKONG 6 m² 6 m²

U

U

K

ALLRUM ALLRUM 36,5 m² 36,5 m²

K

F

F

G G SOV SOV 7,5 m² 7,5 m²

G L

WC WC

ST ST

KLK KLK 3 m² 3 m²

PASS. PASS. TM TM TT TT

SOV SOV 11 m² 11 m²

WC/ WC/ TVÄTT TVÄTT 6,5 m² 6,5 m²

Vån 0, lgh 101. Vån 0, lgh 101. Fransk balkong. Fransk balkong.

DALG

METER 0

42

1

|

2

3

4

Rätt till ändringar förbehålles

5

GÅRD GÅRD

SITUATIONSPLAN ORIENTERING FÖRKLARINGAR ORIENTERING G Garderob TT TORKTUMLARE G G GARDEROB Garderob K/F KYL/FRYS L Linneskåp INBYGGNADSUGN/ Spishäll L LINNESKÅP Linneskåp U MIKRO Spishäll SPISHÄLL GR Ö ST Städskåp Kapphylla NBOR GSGA GR Ö ST Städskåp Kapphylla NBOR TAN GSGA Kylskåp DM DISKMASKIN Överskåp ST K STÄDSKÅP KAPPHYLLA TAN K Kylskåp 600, 900, Överskåp F Frys Bröstningshöjd 1200 900,etc ÖVERSKÅP FK KYLSKÅP Frys Bröstningshöjd KM KOMBIMASKIN 600, 1200 etc K/F Kyl/Frys K/F Kyl/Frys TM TVÄTTMASKIN 600, 900, F U FRYS 1200 etc BRÖSTNINGSHÖJD Inbyggnadsugn/mikro U Inbyggnadsugn/mikro DM Diskmaskin DM Diskmaskin KM Kombimaskin KM Kombimaskin TM Tvättmaskin RUMSHÖJD CA 2,6 METER TM Tvättmaskin TT Torktumlare Rumshöjd ca 2,6m TT Torktumlare Rumshöjd ca 2,6m ATA DALG N ATAN

FÖRKLARINGAR FÖRKLARINGAR

4 3 2 1 0

4 3 2 1 0


GRÖNBODAL

BRF.GRÖNBODAL GRÖNBODAL BRF. RoK,caca97,0 97,0m² m² 4 4RoK,

4 rok – ca 97 m2

Lgh 2-1002 Lgh 2-1002

Vån N N0, lgh 202 N F F K K

HALL HALL

U U

G G G G WC WC

KLKKLK 3,5 3,5 m² m² ST ST

DM DM ALLRUM ALLRUM 38,538,5 m² m²

G G G G

SOVSOV 10,510,5 m² m²

WC/TVÄTT WC/TVÄTT 5,5 5,5 m² m² PASS. PASS. TM TMTT TT UTEPLATS UTEPLATS 50 50 m² m²

SOVSOV 13,513,5 m² m² L L G G

SOVSOV 11 m² 11 m²

G G G G

INGLASAD BALKONG INGLASAD BALKONG 11 m² 11 m²

BALKONG BALKONG 15,515,5 m² m²

GÅRD

DALG

GÅRD

SITUATIONSPLAN ORIENTERING FÖRKLARINGAR ORIENTERING GarderobK/F KYL/FRYS TT TORKTUMLARE GG G GARDEROB Garderob L Linneskåp Spishäll LL LINNESKÅP Linneskåp U INBYGGNADSUGN/ Spishäll SPISHÄLL MIKRO GR Städskåp Kapphylla GRÖ ÖNBORG STST Städskåp Kapphylla NBOR S GSGA GATAN Kylskåp DM DISKMASKIN Överskåp KAPPHYLLA TAN KST K STÄDSKÅP Kylskåp Överskåp 600, 900, 600,1200 900, etc Frys Bröstningshöjd FK F KYLSKÅP Frys ÖVERSKÅP KM KOMBIMASKIN1200 etc Bröstningshöjd K/F Kyl/Frys K/F Kyl/Frys 600, 900, F FRYS Inbyggnadsugn/mikro TM TVÄTTMASKIN 1200 etc BRÖSTNINGSHÖJD U U Inbyggnadsugn/mikro Diskmaskin DMDM Diskmaskin KM Kombimaskin KM Kombimaskin Tvättmaskin TMTM Tvättmaskin RUMSHÖJD CA 2,6 METER TT Torktumlare Rumshöjd 2,6m TT Torktumlare Rumshöjd ca ca 2,6m ATAN DALG ATAN

FÖRKLARINGAR FÖRKLARINGAR

4 3 2 1 0

4 3 2 1 0

METER 0

1

2

3

4

5

Rätt till ändringar förbehålles

|

43


BRF. GRÖNBODAL BRF. GRÖNBODAL 4 RoK, caca 97,0 m²m² 4 RoK, 97,0

4 rok – ca 97 m2

LghLgh 2-1104, 2-1204 2-1104, 2-1204

VånN1, Nlgh 214 Vån 2, lgh 224 N

HALLHALL G

G

G

G

F

F

K

K

U

U

SOV SOV 10,5 10,5 m² m²

G

G

G

G

WC WC DM DM

WC/TVÄTT WC/TVÄTT 5,5 m² 5,5 m² PASS. PASS. TM TM TT TT

KLK KLK ALLRUM ALLRUM 3,5 m² m² m² 3,5 m² 38,5 38,5 ST ST

SOV SOV 13,5 13,5 m² m²

SOV SOV 11 m²11 m²

INGLASAD BALKONG INGLASAD BALKONG 11 m²11 m²

FÖRKLARINGAR FÖRKLARINGAR FÖRKLARINGAR

44

|

3

G

G

G

G

G

TT TORKTUMLARE

METER 2

G

BALKONG BALKONG 15,5 15,5 m² m²

4

Rätt till ändringar förbehålles

5

GÅRD

GÅRD

ATAN DALG

ATAN

GR Ö GR Ö NBORNBO GSGRAGSG TAN ATAN

DALG

L L Linneskåp Spishäll LinneskåpINBYGGNADSUGN/ Spishäll SPISHÄLL L LINNESKÅP U MIKRO ST ST Städskåp Kapphylla Städskåp Kapphylla STK STÄDSKÅP KAPPHYLLA Överskåp K Kylskåp Kylskåp Överskåp DM DISKMASKIN 600, 900, 600, 900, F F FrysFrys Bröstningshöjd Bröstningshöjd 1200 etc ÖVERSKÅP K KYLSKÅP KM KOMBIMASKIN 1200 etc K/FK/FKyl/Frys Kyl/Frys 600, 900, F U FRYS TM TVÄTTMASKIN 1200 etc BRÖSTNINGSHÖJD U Inbyggnadsugn/mikro Inbyggnadsugn/mikro DM DM Diskmaskin Diskmaskin KM KM Kombimaskin Kombimaskin TM TM Tvättmaskin Tvättmaskin RUMSHÖJD CA 2,6 METER TT TT Torktumlare Rumshöjd ca 2,6m Torktumlare Rumshöjd ca 2,6m

1

L

SITUATIONSPLAN ORIENTERING ORIENTERING

G Garderob Garderob G G GARDEROB K/F KYL/FRYS

0

L

45 34 23 12 01

5 4 3 2 1


GRÖNBODAL

3d visualiseringar kan avvika från färdig produkt. Riksbyggen reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar.

Välkommen till ett hem skapat för verkligheten Tack för att du har intresserad dig för en Bonumbostad. På resan fram till inflyttning vill vi att du ska få så bra vägledning och vara så välinformerad som möjligt.

I det här materialet tar vi upp vanliga frågeställningar och guidar dig på vägen. Vi vill dessutom uppmärksamma dig på nyttan och värdet av att leva och bo i en bostad från just Bonum samt berätta lite om vad det betyder att vara medlem i en bostadsrättsförening. Vi på Bonum bryr oss alltid lite extra. Om dig, din bostad och om miljön runt omkring dig. Vi har som en del av Riksbyggen en 80-årig erfarenhet av att ta långsiktigt ansvar. Och det är någonting som vi planerar att fortsätta med långt in i framtiden.

Bonum är en del av Riksbyggen

Bonum är Riksbyggens koncept för seniorboende. Det innebär att när du har att göra med Bonum så har du även tillgång till hela spektret av Riksbyggens resurser, erfarenheter och kunskaper.

Att vara med i en bostadsrättsförening

Att äga en bostadsrätt betyder att du dels har tillgång till din lägenhet, men också att du äger en andel i en bostadsrättsförening. Enkelt uttryckt är det en ekonomisk Rätt till ändringar förbehålles

|

45


förening där de boende tillsammans äger eller förfogar över mark och byggnader. Det är också i föreningen som alla beslut tas som handlar om förvaltning och utveckling av de gemensamma delarna av föreningen – trapphus, gårdar, förrådsutrymmen och liknande.

Så här går köpet till

När du har bestämt dig för att köpa en bostad är första steget att teckna ett förhandsavtal och i andra steget ett upplåtelseavtal. Under den här tiden är du med och väljer tillval för att utforma ditt framtida boende. Tiden mellan beslut om köp och inflyttning är olika lång, beroende på i vilket skede av utvecklingen av de nya bostäderna är när du bestämmer dig för att köpa. Du får information löpande om utvecklingen av ditt nya hem hela vägen fram till inflyttning.

Förhandsavtal

Ett av de första stegen på väg mot din nya bostad är att teckna ett förhandsavtal mellan dig och bostadsrättsföreningen. Det garanterar dig som köpare rätt till en viss lägenhet. Avtalet grundas på föreningens kostnadskalkyl och är bindande. Om du skulle bryta avtalet är du skyldig att ersätta bostadsrättsföreningen för eventuella kostnader som kan ha uppstått. När du tecknar ditt förhandsavtal betalar du ett förskott som senare ses som en del av bostadens insats.

Upplåtelseavtal

När föreningens slutliga ekonomiska plan är registrerad, tecknas ett upplåtelseavtal som innebär att du betalar en handpenning för din nya bostad. Det är ett bindande avtal där det vanliga är att du betalar tio procent av insatsen – minus de pengar du har betalt vid tecknandet av förhandsavtalet.

Tillvalsavtal

Du som är med tidigt i utvecklingsprocessen av de nya bostäderna har stor möjlighet att sätta personlig prägel på ditt framtida hem genom att välja tillval och i vissa fall påverka planlösningen.

46

|

Rätt till ändringar förbehålles

Vilka möjligheter att välja inredning du har, varierar ­beroende på vilket projekt du är intresserad av och i vilket skede du kommer in. Din personliga inredare kan berätta exakt vad som gäller för just ditt nya boende. Tillvalsavtalet är en separat uppgörelse mellan dig och Bonum/Riksbyggen, en del betalas då tillvalsavtalet tecknas och resten vid inflyttning.

Riksbyggen Förtur

Riksbyggen Förtur är en möjlighet att se och välja ­lägenhe­t i Bonums och Riksbyggens nyproduktion i bostads­rätt och äganderätt innan de finns tillgänglig­a för allmänheten. Man samlar poäng över tid, ju fler ­poän­g, desto större chans har man att välja just den bosta­d som man vill ha i ett projekt.   När man har anmält intresse för ett projekt får man löpande information om det eller de projekten och ­kommande säljstarter innan de annonseras ut brett.

Besiktning och garanti

Innan du flyttar in i ditt nya hem gör en oberoende besiktningsman en slutbesiktning av bostaden – därefter gäller fem års garanti. Två år efter inflyttning görs en besiktning av din bostad där det kontrolleras om det har uppstått några fel som går att relatera till byggprocessen. Eventuella fel eller anmärkningar noterade av besiktningsmannen åtgärdas av Riksbyggen utan kostnad för dig. Slutligen görs en avstämning vid garantitidens slut för att säkerställa att allt är i sin ordning. Information om hur besiktningen går till skickas ut till dig innan det första besiktningstillfället.

Tillträde och inflyttning

Exakt när du kan flytta in meddelas senast tre ­ månader i förväg. På dagen för tillträde ska slutbetal­ ningarna för lägenheten inklusive dina tillval vara gjorda. När din betalning är erlagd får du nycklarna till ditt nya hem. För att förbereda dig på inflyttningen skickar vi i god tid innan ut information via nyhetsbrev eller ­ordnar informationskvällar.


GRÖNBODAL

Ett kooperativt företag

Riksbyggen är en ekonomisk förening med ungefär 1 700 bostadsrättsföreningar som medlemmar och delägare – du blir med andra ord inte bara medlem i en bostadsrättsförening, indirekt blir du också ägare av hela Riksbyggen. Även Bonums bostadsrättsföreningar är delägare i Riksbyggen genom Intresseföreningen. Intresseföreningen är en ekonomisk förening som organiserar bostadsrättsföreningarnas ägande i Riksbyggen. Läs mer på www.riksbyggen.se

Återbäring

En klassisk princip för kooperativ är att ge medlem­ marna återbäring. Inom Riksbyggen bygger återbäringen på de förvaltningstjänster som bostadsrättsföreningarna köper, ju bättre det går för vår förvaltning, desto mer pengar blir det över till bostadsrättsföreningarna.

Bostadsrättsföreningen

Då bostadsrättsföreningen bildas har den en styrelse som består av tjänstemän och förtroendevalda inom

Riksbyggen. När bygget av föreningens hus är slutfört väljs styrelseledamöter av de boende vid en stämma. Styrelsen består därefter av boende i föreningen samt en erfaren och kunnig representant från Riksbyggen. Inför stämman kan du anmäla intresse att sitta i styrelsen och på så sätt delta och engagera dig djupare. Riksbyggen erbjuder utbildningar i styrelsearbete och vi har flera kurser som du kan gå för att lära dig mer om vad det innebär att vara styrelseledamot i din förening.

Fast pris och inköpsgaranti

Genom att teckna ett s.k. Riksbyggenavtal får bostads­ rättsföreningen ett fast pris på sitt nybyggnads­­­projekt. Det innebär att föreningens slutliga anskaffnings­ kostnad är känd när den ekonomiska planen upprättas och bostadsrätterna upplåts. Riksbyggen svarar för alla kostnader och intäkter fram till den sista dagen i den månad som infaller fem månader efter godkänd slut­ besiktning. Om någon lägenhet inte är såld åtar sig Riksbyggen att köpa den.

Rätt till ändringar förbehålles

|

47


Hållbart är stort. Och litet. När Riksbyggen bygger, utvecklar och förvaltar bostäder och arbetsplatser skapar vi lösningar för social gemenskap, hållbar ekonomi och minskad miljöpåverkan. Vi arbetar för hållbarhet genom att bygga för gemen­ skap, skapa gröna närmiljöer och bygga och förvalta på ett ekonomiskt hållbart sätt. Vi gör det för hela ­samhället, för planeten och för alla boende och kunder. För oss är hållbart både stort och litet. Det stora helhets­ perspektivet är en förutsättning för att kunna göra rätt i det lilla. Det som gör livet mer hållbart i hemmet, på jobbet och i framtiden.

Hållbara hem är hårda. Och mjuka.

Vi på Riksbyggen bygger hus som ska hålla i minst hundra år, och vara hållbara även för klimatet och ­planeten. Då krävs att vi är med och driver utvecklingen, till exempel genom att sätta solceller på alla tak i ny­ produktion, att bygga allt mer med klimatförbättrad betong och att erbjuda tjänster som bilpool. När vi sedan går över i förvaltning av fastigheten fort­ sätter hållbarhetsarbetet med ett antal mål. Ett exempel

48 | Rätt till ändringar förbehålles

är att de fordon och arbetsmaskiner vi använder i förvaltningen ska vara fossilfria 2025. Ett annat ex­ empel är att minska vår energianvändning med 30 % till 2030 för värme, varmvatten och fastighetsel i våra egna fastigheter. Men det krävs också mjuka värden som inte går att mäta. Värden som gör bostaden till ett hem som förenklar var­ dagen och där det finns mer rum än den egna bostaden, till exempel gemensamhetslokaler för hobby, möten och fester, gröna gårdar med odlingsytor och bra möjligheter att källsortera.

Tillsammans

Vi strävar efter att göra både stora och små saker tillsam­ mans med våra kunder och boende. Som att hjälpa till med lösningar som gör det enkelt för de som bor i husen att dela på varor och tjänster, eller att installera laddstol­ par för elbilar på föreningens parkeringsplatser.


GRÖNBODAL

Hållbarhet i allt vi gör Hållbarhet ligger i vår företagsidé: ”Riksbyggen skapar attraktiva och hållbara boenden för alla”. Men som bostadsföretag är det omöjligt att verka idag utan att göra avtryck på klimatet. Det är inte hållbart i längden. Därför är vår övergripande ambition för vårt hållbarhetsarbete att allt vi gör ska vara klimatneutralt och hållbart för hela livet, där ordet hållbarhet omfattar både miljö, sociala och ekonomiska aspekter. Det är lika självklart att vi är drivande i stora nationella initiativ som att vi är inspiratör och möjliggörare för våra boende i deras strävan att leva hållbart. Som ledande kooperativt bostadsföretag kan vi göra skillnad både i det stora och det lilla.

Vi själva

Bygga

Vi ska verka för hållbarhet i det stora och det lilla.

Vi ska bygga klimatneutralt och hållbart för hela livet.

Förvalta Boende

Återutveckla Vi ska utveckla befintliga boendemiljöer till att bli klimatneutrala och hållbara.

Förvalta Företag

Vi ska skapa ett klimatneutralt och hållbart liv tillsammans med styrelsen och de boende.

Vi ska skapa värde för våra kunder med en klimatneutral och hållbar förvaltning.

210421 – Rätt till ändringar förbehålles

|

49


Brf Grönbodals ekosystemstjänster Ekosystemtjänster är de positiva effekter som ekosystemen bidrar med till oss människor. Innan vi bygger framtidens bostäder, undersöker vi alltid platsen som ska bebyggas väldigt noga. Vilka åtgärder planerar Brf Grönbodal att genomföra? 1 2

3 4 5

Gårdsodling i odlingslådor Minimerar mängdenz tät hårdgjord yta genom att ha gångar med stenmjöl och marksten Skapar grönytor samt planterar träd och buskar Varierad växtlighet som blommar (nästan) hela säsongen Uppsamling av regnvatten för bevattning

Ekosystemtjänster som Brf Grönbodals planerade åtgärder bidrar till

Vattenreglering

Rekreation och estetiska värden

Vattenflödet regleras vilket gör att vi skyddas mot t ex översvämningar.

Ekosystemets förmåga att skapa upplevelser och bidra till rekreation.

Odlingsbar mark

Pollinering och fröspridning

Mark som varit uppodlad någon gång de senaste 100 åren.

50

|

5

Överföring av pollen mellan växter så att frukter, bär och grödor kan bildas. Frön sprids genom vind, vatten, djur och insekter till andra platser där de gror.

Rätt till ändringar förbehålles

Bilden är en visualisering.


GRÖNBODAL

3

4

2 1

3d visualiseringar kan avvika från färdig produkt. Riksbyggen reserverar sig för ev. tryckfel och förbehåller sig rätten till ändringar.

Rätt till ändringar förbehålles

|

51


GRÖNBODAL

När andra säger hej då, säger vi hej hej Riksbyggen utvecklar inte bara nya seniorbostäder i Bonum och andra bostäder, vi är också en av landets ledande förvaltare av fastigheter och bostadsrättsföreningar. Faktum är att förvaltningsdelen av Riksbyggen omfattar långt fler människor än vad byggandet av nya bostäder gör. Många av våra uppdrag får vi från alla de bostadsrätts­ föreningar som vi har utvecklat och byggt och alltid tar hand om minst fem år efter att de står färdiga för inflyttning – men oftast mycket längre. Det här förhållandet – att vi jobbar vidare med huset och föreningen under många år – gör att vi tänker lång­ siktigt och uthålligt. Vi bygger rejält och stabilt redan från början, vilket både du och vi tjänar på.

Vi är med er de första fem åren. Minst.

Under de första fem åren som du bor i din nya bostad, anlitas Riksbyggen för såväl ekonomisk och teknisk förvaltning som den löpande fastighetsdriften. Efter de fem första åren är förhoppningen att ni ska fortsätta att anlita oss som förvaltare även i framtiden.

Värdefulla tjänster

Vi vet att det krävs ett helhetstänkande för att en bostadsrättsförening ska fungera väl. Det är lika viktigt med välskötta trapphus och gårdar som att ekonomin hanteras på ett bra sätt – allt för att bevara fastighetens värde. Vi har specialister inom varje område och vår erfarenhet och vårt stöd ökar både trivseln och husets värde. Här följer en kort beskrivning av våra övergripande tjänsteområden.

Teknisk förvaltning

En genomtänkt teknisk förvaltning är grunden för att säkra fastighetens värde på lång sikt. Här spelar underhållsplan, dokumentation och årlig övergripande tillsyn viktig roll. Med det på plats kan den dagliga driften skötas på ett effektivt sätt.

52

|

Rätt till ändringar förbehålles

Ekonomisk förvaltning

Det finns en hel del ekonomiska frågor som ska hanteras i en bostadsrättsförening. Vi hjälper er med redovisnings- och finansieringstjänster som säkerställer korrekt och effektiv hantering av föreningens ekonomi.

Fastighetsdrift

Med teknisk och ekonomisk förvaltning som grund blir den löpande fastighetsdriften väldigt effektiv. Föreningen får närvaro av omsorgsfull personal som känner er fastighet och installationer väl. Det gör att brister upptäcks och åtgärdas i rätt tid av rätt kompetens.

Vår kundservice håller öppet dygnet runt

Riksbyggen erbjuder en unik kundservice med vårt kommunikationscentrum som håller öppet dygnet runt sju dagar i veckan. Du ringer 0771-860 860 oavsett ärende och var du befinner dig i landet.


Trygghet hela vägen till ditt nya hem

Riksbyggens Trygghetslöfte ger dig trygghet när du köper bostadsrätt. Vi hjälper dig ekonomiskt om du inte lyckas sälja din bostad, blir sjukskriven eller arbetslös. Det ska kännas tryggt för dig att köpa och flytta in i ditt nya hem.

Flytta fram tillträdesdagen

Rätt att frånträda ditt köp

Ingen månadsavgift vid dubbelt boende

Förmånligt med Förtur

Du kan få din tillträdesdag framflyttad med upp till tre månader om du inte lyckats sälja din nuvarande bostad och behöver mer tid för att avsluta din pågående affär. Om du vid inflyttning i din nya bostadsrätt inte har lyckats sälja din tidigare bostad kan du få rätt till fria månadsavgifter för din nya bostad. Uppfyller du villkoren står Riksbyggen för månadsavgiften för den nya bostaden i upp till 12 månader. Har du redan begärt framflyttning av tillträdesdag reduceras antal månader med motsvarande tid. Ersättningen täcker belopp upp till 10 000 kr per månad.

Om något allvarligt händer dig eller någon i din familj, till exempel dödsfall eller svår kritisk sjukdom, har du möjlighet att frånträda köpet, fram till inflyttningsdagen. Förtursmedlemmar har utökat Trygghetslöfte som kan ge fria månadsavgifter i ytterligare 12 månader, totalt upp till 24 månader. Trygghetslöftets fullständiga villkor hittar du på: www.riksbyggen.se/trygghetsloftet

När du blir sjuk eller arbetslös

Du har också rätt till fria månadsavgifter, upp till 10 000 kr per månad, om du blir sjukskriven eller arbetslös. Den­ na möjlighet gäller även under de 12 första månaderna från att du tillträtt din nya bostad.

210421 – Rätt till ändringar förbehålles

|

53


Lugn, du köper en Bonumbostad För att säkerställa att vi möter alla moderna kvalitetskrav på bostäder har vi utvecklat något vi kallar för Bonumbostaden – vår modell för en god bostad.

I Bonumbostaden har vi tagit hänsyn till både boendes önskemål och samhällets krav på bland annat energieffektivitet, funktionalitet och trygghet. Tanken är att ställa tuffare och mer precisa krav på de bostäder som vi utvecklar. Det här konceptet säkerställer kvalitet i alla delar och gör att du kan känna dig trygg när du köper en Bonumbostad från Riksbyggen.

Bostäder för unika platser och människor

Gemensamt för alla Bonumbostäder är att de ska ­uppfyll­a vissa grundläggande egenskaper. Husen kan se väldigt olika ut beroende på plats och vem som ska bo där. Det handlar om att säkerställa esteti­k, tillgänglighe­t, trygghet i husen och områdena, trädgårds­miljön, energi­effektivitet mm. Bonumbostaden bygger på tio ”portalkrav”. För att säkerställa att dessa uppfylls har vi utvecklat ett verktyg där våra krav finns tydligt beskrivna för våra projektörer som ritar och utformar husen.

Exempel på portalkrav

Gemensamhetslokal – Ska finnas i alla Bonumprojekt. Den kan användas till t ex föreningsaktiviteter, privata tillställningar och styrelsemöten. Övernattningslägenhet – Ska finnas i alla Bonum­projek­t. Kan användas för besökare som behöver övernatta. Trygghet – Trygghetsplanering utförs individuellt i varje projekt. Där finns checklistor och riktlinjer för hur man ska tänka när t ex utemiljö, belysning och låssyste­m ska planeras.

54

|

Rätt till ändringar förbehålles

Gröntrivselfaktor – Ett sätt att räkna på och därmed kvalitetssäkra trivsel, grönska och biologisk mångfald på gårdarna. Långsiktig förvaltning – En Bonumbostad ska vara ­planerad för att vara lättskött ur ett förvaltnings­­­­­pers­ pektiv. Det är bra både för de som har fastigheten som arbetsplats och din bostadsrättsförening. Tillgänglighet – Krav ställs på att planlösningarna ­ ska vara genomtänkta och uppfylla vissa mått. Att t ex entréer, trapphus och balkonger/uteplatser har hög tillgänglighet är en självklar­het i en Bonumbostad.

En miljöcertifierad byggnad

En Bonumbostad ska alltid certifieras enligt certifierings­­ systemet Miljöbyggnad. Det är ett kvitto på förhöjda kvaliteter hos byggnaden vad det g­ äller energ­i, innemiljö och material och att vi går från ord till handling när det gäller vår ambition att vara ledande inom hållbara boendemiljöer. Miljöbyggnad är anpassat uti­från den svenska bygg- och fastighetsbranschens krav. Granskning och certifiering utförs av Sweden Green Building Council. I certifieringen ingår 15 så ­kallade indikatorer, dessa är indelade i 3 områden energi, inne­­miljö och material. För varje indikator ska under­sökningar, beräkningar etc utföras i flera steg under projekteringen. Detta ska sedan ­dokumenteras och redo­visas. Inom två år efter färdigställande ska cer­ ­­ ti­f ieringen verifieras. Då kontrolleras t ex att energi­användningen blev som beräknat genom att en ­energi­deklaration upp­rättas, och att ljudmiljön upp­fyller satta krav. Målsättningen i all vår nyproduktion av bostadsrätter flerbostadshus ska uppfylla näst högsta certifierings­nivån – Silver.


GRÖNBODAL

Några exempel på krav som ställs i Miljöbyggnad för att uppnå certifieringsnivå Silver: Fuktsäkerhet – Höga krav på våtrum och VVS-installationer För att minimera risken för framtida vattenskador ställs krav på att installationer ska utföras av auktoriserad VVS installatör enligt branschreglerna ”säker vatten”. Våtrum ska utföras av auktoriserat företag enligt Svensk våtrumskontroll, GVKs bransch regler ”Säkra Våtrum”. Dokumentation av material och utfasning av farliga ämnen För att uppnå nivå Silver ska inbyggda material dokumenteras och granskas. För att göra det använder vi oss av SundaHus databas. Genom SundaHus miljöbedömningar av byggmaterialen får vi ett verktyg att fasa ut särskilt farliga ämnen från b ­ yggproduktionen. Vår ambition är att alltid välja det som är bäst ur ­miljösynpunkt utan att ge avkall på kvalitet. Det är tryggt för bostadsrättsföreningen att veta vilka material som är inbyggda, både i den löpande driften och för framtida ombyggnader.

Dagsljus och inneklimat – Fönster har stor betydelse Tidigt i planering av ett nytt Bonumhus genomför vi studier och beräkningar av dagsljus och inneklimat. Utifrån det planeras t ex fönstrens placering och storlek för att säkerställa tillräckligt med dagsljus, men även behovet av eventuella framtida solskydd för att undvika att bostaden blir alltför varm under sommaren. Fönster är både identitetsskapande för byggnaden och har inverkan på energianvändning. Inget störande buller i bostaden En Bonumbostad ska ha en bra ljudmiljö. Där det är möjligt ska ljudklass B uppnås. Vill du veta mer om Miljöbyggnad? Läs mer på www.sgbc.se

Låg klimatbelastning och energianvändning En Bonumbostad ska vara energieffektiv. För oss i­ nnebär det att energianvändning ska vara minst 25 ­procent lägre än gällande byggregler. I Miljöbyggnad p ­ remieras energi framställd av förnyelsebara energi­källor, främst vind, sol och vattenkraft. Det är inte enbart antal KWh som ­räknas, utan även vilka energislag och hur den är framställd som har betydelse för en byggnads energiprestanda.

Rätt till ändringar förbehålles

|

55


Välskött hus tack vare dina avgifter En välskött gård, städat trapphus, värme och skötsel, så att huset kan stå kvar i hundra år. Det är några exempel på vad den avgift du betalar till föreningen varje månad används till.

När du flyttar in i ett Riksbyggenhus är det Riksbyggens egna förvaltare som tar hand om huset i minst fem år. De ser till att allt i huset fungerar som det är tänkt och att allt är välskött och i gott skick.

Din avgift räcker till mycket

Som medlem i en bostadsrättsförening betalar du varje månad en avgift till föreningen. Den ska räcka till en hel del, allt från uppvärmning, vatten och skötsel av gården till underhåll och skötsel av huset på kort och lång sikt. Avgifterna täcker även betalning av räntor och amorteringar på bostadsrättsföreningens lån.

Riksbyggen ser till att allt fungerar

I avgiften till bostadsrättsföreningen ser Riksbyggens medarbetare till att lamporna lyser. De håller värme, ventilation och vatten under uppsikt så att eventuella problem åtgärdas i rätt tid, ofta innan du ens hunnit märka något. Kort sagt, de ser till att allt fungerar som det är tänkt.

56

|

Rätt till ändringar förbehålles

Skönt att bo i lägenhet

Om du tidigare har bott i hus och flyttar till en lägenhet, då kommer det att kännas bekvämt och tryggt att allt fungerar och hålls i skick utan att du själv behöver vara ansvarig.

Stabil ekonomi

I din avgift ingår även att vi löpande uppdaterar underhållsplanen som vi tagit fram. Den ger föreningen en långsiktigt stabil ekonomi genom att avsätta pengar till framtida underhåll av till exempel fasader, tak och värmeanläggningar. Det ger ekonomisk trygghet, där du slipper överraskningar.

Expert i styrelsen

I styrelsen ingår en ledamot som är anställd av Riksbyggen. RB-ledamoten fungerar som stöd i styrelsearbetet och kan ses som en expert på styrelsearbete för bostadsrättsföreningar.


GRÖNBODAL

Välstädad trivsel

Att ha välstädat i hus och omgivning är en viktig faktor för att trivas. Vi har utbildade lokalvårdare som kan sin sak. Vi har dessutom minskat användningen av kemikalier vid golvvård, och när vi använder kemiska produkter så använder vi ett miljömärkt sortiment.

Kundtjänst dygnet runt

Om du skulle ha något problem eller har någon fråga så har Riksbyggen ett nummer du kan ringa när som helst dygnet runt.

I din avgift ingår Fastighetsförvaltning

att sköta huset så att till exempel vatten, värme och ventilation fungerar och så att huset underhålls och hålls i skick år efter år.

Städning

att trapphuset och gemensamma utrymmen är välstädade.

Snöskottning och gräsklippning

att gångarna är skottade på vintern och gräsmattorna klippta på sommaren.

Lån

att betala räntor och amorteringar på de lån som en bostadsrättsförening normalt har.

Avsättningar till framtida underhåll

att sätta av pengar till sådant som slits och behöver renoveras i framtiden, som fasader, tak och värmeanläggningar.

Underhållsplanering

att upprätta och uppdatera en underhållsplan för framtida underhåll.

Värme

att föreningen betalar för uppvärmning, ofta fjärrvärme eller kanske bergvärme.

Expert i styrelsen

att en RB-ledamot från Riksbyggen är med i styrelsen och bidrar med expertkunskap som stöd i styrelsearbetet.

Kundtjänst och felanmälan

att du kan ringa oss dygnet runt för felanmälan vid problem.

Dessa kostnader tillkommer Varm- och kallvatten

För kall- och varmvatten betalar du separat för just den mängd du använder. Vi vill att det ska löna sig att vara sparsam och värna om miljön.

Hushållsel TV och bredband Eventuell parkering

Rätt till ändringar förbehålles

|

57


Så läser du en kostnadskalkyl När du ska teckna ett förhandsavtal för en ny bostadsrätt får du alltid en kostnadskalkyl. Den visar föreningens kostnader, intäkter och finansiering. Här får du hjälp med sex delar som är bra att förstå när du köper en nyproducerad bostadsrätt. Andelstal

Varje lägenhet har ett andelstal. Andelstalet är kopplat till lägenhetens storlek och utformning och används för att bestämma hur stor din månadsavgift blir. Det finns även något som heter ”Andelstal insats” och som visar din andel av hela bostadsrättsföreningens totala insats. Den siffran påverkar dock inte dina framtida boendekostnader.

Kapitalkostnader

Som medlem i föreningen betalar du genom din månadsavgift ränta och amortering på föreningens lån. Här kan du se hur stora lån bostadsrättsföreningen

58

|

Rätt till ändringar förbehålles

kommer att ta. Om räntan ändras på längre sikt får föreningen högre eller lägre kostnader när den ska binda om lånen, vilket kan påverka din månadsavgift.   Genom att multiplicera hela föreningens lån med andelstalet för din lägenhet (Summa lån x Andelstal) får du en uppfattning om ungefär hur stor del av föreningens skuld som påverkar dig vid en eventuell räntehöjning eller räntesänkning. Riksbyggen har som rutin att lägga in en räntereserv i kalkylen på 1–2 procent för eventuellt kommande ränteökningar. Det är en trygghet för dig och betyder att räntan kan gå upp en del utan att din avgift till föreningen påverkas.


GRÖNBODAL

Årsavgift

När du jämför mellan olika bostadsrätter du är intresserad av, titta då på vad som ingår i årsavgiften och vad som tillkommer. Det som ofta tillkommer för ditt hushåll är: varmvatten, hushållsel, kallvatten, bredband och tv, för att nämna några exempel. Hos Riksbyggen ingår alltid kollektivt bostadsrättstillägg i årsavgiften, ett tillägg du annars kan behöva göra på din hemförsäkring. Det täcker till exempel om du orsakar vattenskada hos grannen. Kollektivt elabonnemang är en annan kostnad som oftast ingår hos Riksbyggen. Det innebär att du inte betalar någon egen fast abonnemangskostnad utan bara för din elförbrukning.

Kostnadskalkyl och Ekonomisk plan

Vad är det för skillnad på kostnadskalkyl och ekonomisk plan? De innehåller i stort sett samma information men kostnadskalkylen är preliminär och upprättad för att du ska kunna se kalkylerna redan när du tecknar förhandsavtal. När du sedan skriver på ett bindande upplåtelseavtal för din lägenhet då grundas det på en ekonomisk plan. Både kostnadskalkylen och den ekonomiska planen är upprättade enligt bostadsrättslagen och granskade av två intygsgivare som utses av Boverket.

Beräknad anskaffningskostnad för föreningens fastighet I kostnadskalkylen finns en preliminär beräkning av kostnaden för föreningens köp av mark och uppförande av byggnader. I byggnader ingår även gemensamma anläggningar som till exempel garage. Dessa kostnader för mark, hus och anläggningar finansieras genom dina och de andra medlemmarnas insatser, plus ett lån som föreningen tar. Ordet fastighet får de flesta att tänka på själva byggnaden, men i egentlig mening är fastigheten marken. Om det finns en byggnad räknas den som ett tillbehör till fastigheten.

Driftkostnader

Här ser du vad som ingår i den avgift du betalar till föreningen varje månad, exempelvis värme och skötsel av hus, gård och gemensamma utrymmen. I den ekonomiska planen som sedan upprättas innan du skriver bindande avtal kan även se du se de enskilda kostnaderna specificerat.

Rätt till ändringar förbehålles

|

59


Nyfiken på Bonum Att köpa en bostadsrätt i Bonum, Riksbyggens seniorbostäder, är som att starta en relation. Det är spännande, utmanande, lite läskigt men också väldigt givande. Och som med alla nya relationer är det viktigt att titta närmare på den som man ska vara tillsammans med. Vi har långsiktigheten

Vi har en tydlig värdegrund

Vi har erfarenheten

Vi är hållbara

Vi är medlemsägda

Vi tar vårt samhällsansvar

I det läget då våra konkurrenter säljer och lämnar över sina lägenheter, börjar vårt viktigaste engagemang – den dagliga skötseln och långsiktiga utvecklingen av fastighete­n. Vi är med på resan under många år, vilket gör att vi tar ett helt annat ansvar redan från början. Eftersom vi tar hand om bostadsrätten under många år, planerar vi på ett mer långsiktigt sätt redan från början. Bonum är ett koncept från Riksbyggen, ett företag som funnits i över 80 år och utvecklat bostäder i hela Sverige under hela den tiden. Vi har lärt oss massor under de här åren om hur man ska bygga och sköta om. Men också att lyssna på hur människor vill ha det – för sådant ändras över tiden. Vi lyssnar hela tiden med våra kunder och medlemmar om hur de vill bo – idag och i framtiden. Riksbyggen är medlemsägt. Det betyder att när du köper en bostadsrätt av oss, är du genom ditt medlemskap i för­ eningen också ägare i Riksbyggen. Vi är ett kooperativt företag som jobbar för ditt bästa. Uppstår överskott som inte behövs för utveckling i verksamheten går det åter som utdelning till medlemmarna.

Som det kooperativa företag Riksbyggen är, tror vi på samverkan och att lyssna på varandra. Vi tror på trygghet, vi vet att boendet är centralt för alla människor och att det ska kännas säkert. Vi tror också på långsiktighet, vi lever i våra bostäder i många år och för den dag då du kanske funderar på att flytta vill vi att värdet på din bostad ska vara beständigt. När vi tar fram nya bostäder utgår vi från vad du behöver och vill ha. Men vi ser också till hela samhällets krav på energieffektivitet, funktionalitet och hållbarhet. Idag är vi certifierade både enligt miljö ISO 14001 samt kvalitet ISO 9001 och ofta ligger vi långt före vad normerna föreskriver, men vi nöjer oss inte med det – vår ambition är att leda utvecklingen. Under alla år har Riksbyggen sett på bostäder utifrån ett brett perspektiv. Så även inom Bonum. Vi sätter dig i centrum, men inte bara din lägenhet, vi vill att hela samman­hange­t som du flyttar till ska fungera. Det betyder att vi engagerar oss i allt från hur gator och gångvägar planeras till hur kommunal service fungerar.

Vi har mer än bara bostäder

Förutom utveckling och förvaltning av ­bostäder i bostads­­rätt och hyresrätt, är Riksbyggen en ledande ­aktör på marknaden för offentlig och kommersiell fastighetsförvaltning.

För mer information om Bonum Brf Grönbodal kontakta: Erica Bjuhr 090-15 96 96 erica.bjuhr@riksbyggen.se www.bonum.se/gronbodal