Brf Viktoriastrand 3

Page 1

Välkommen till en älvsnära verklighet!

Brf Viktoriastrand 3. Finalen av vårt omtyckta kvarter med 2–4:or intill Skellefteälven.


Innehåll

Karta och närområde.........................................................................4 Att ha nära till allt gör vardagen på gott humör................................6 Här bor jag!.........................................................................................8 Balkong.............................................................................................10 Sovrum.............................................................................................14 Kök....................................................................................................16 Inredning är en smaksak..................................................................20 Badrum.............................................................................................22 Arkitekten har ordet ........................................................................24 Situationsplan..................................................................................26 Områdesöversikt............................................................................. 27 Rumsbeskrivning.............................................................................28 Byggnadsbeskrivning..................................................................... 30 Planritningar....................................................................................34 Brf Viktoriastrand 3, ekosystemtjänster....................................... 50 Det här är Trygghetsfilosofin...........................................................52 Välkommen till ett hem för hela livet..............................................53 Bostadsrättsföreningen...................................................................54 Lugn du köper en Riksbyggenbostad..............................................55 Planeten ska med!............................................................................56 När andra säger hej då, säger vi hej hej..........................................59 Nyfiken på Riksbyggen?................................................................. 60

INREDNINGSBILDERNA I DENNA BROSCHYR ÄR 3D-VISUALISERINGAR OCH KAN AVVIKA FRÅN FÄRDIG PRODUKT. RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.


Pricken över i:et i Viktoriastrand Vi är stolta över att presentera den tredje och sista etappen i vårt kvarter Viktoriastrand. Här bor du på ett av Skellefteås mest ­eftertraktade lägen i den nya stadsdelen Strömsör, som snart sjuder av liv och rörelse. Hitta ditt drömboende bland ljusa och genomtänkta 2–4:or för små och stora familjer. Alla ­lägenheter har egen inglasad balkong med utsikt mot den grönskande­ ­innergården eller glittrande Skellefteälven. Det är vad vi menar med en älvsnära verklighet. Och den kan bli din.


KL

K OC

AR

BE

S RG

G VÄ

EN

Skellefteå Kraft Arena

HY T

95

Skellefteå lasarett B O LI

D EN V ÄG EN N . JÄ RNV ÄG S

Centrum

D G ATA

G AT AN

Eddahallen G AT AN

KANAL

Sankt Olovs kyrka

G ATA N

Stadsparken N

Restaurangliv

Strandpromenad

BRF. VIKTORIASTRAND 3

E4

PA R K B

RON

STRAN

T LI D

Campus Skellefteå

4

|

BRF VIKTORIASTRAND 3

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.


Mitt i staden, ett vågstänk från vattnet Skolor

E4

Kanalskolan (årskurs 6–9) .......................................650 m Sörböleskolan (årskurs 1–9) ....................................... 1 km Baldergymnasiet .....................................................1,3 km Anderstorpsgymnasiet ...........................................1,3 km Praktiska gymnasiet ...............................................1,4 km Förskolor Förskola Södergård .................................................... 1 km TORS

G ATA

Förskolan Gómorronsol ...........................................1,3 km N

Förskola Pusselbiten ...............................................1,4 km Fritid Strandpromenad ..................................................... 100 m Citykompaniet (CK) ..................................................500 m Stadsparken .............................................................600 m Galleria Vintergatan .................................................700 m Biostaden Aveny ...................................................... 750 m

Ö S T R A N Y G ATA

37

N

2

Eddahallen ................................................................1,3 km Skellefteå Kraft Arena ............................................. 1,7 km Restaurang & café Norma Coffee house ................................................ 250 m Wa sushi....................................................................400 m MAX........................................................................... 450 m Restaurang Bryggargatan .......................................700 m

Småbåtshamn

Espresso House ........................................................ 750 m Kommunikation Skellefteå centrum (stadstrafiken) .........................800 m Resecentrum (under planering!) .............................800 m

A N D ERS

TORPSL

ED EN

Livsmedelsbutiker Skafferiet Nygatan .................................................. 550 m Lidl ............................................................................700 m ICA Supermarket .....................................................800 m

BRF VIKTORIASTRAND 3

|

5


Att ha nära till allt gör vardagen på gott humör

6

|

BRF VIKTORIASTRAND 3

Skippa bilen! Tack vare det centrala läget är det enkelt att leva ett bilfritt liv i ­Viktoriastrand. Ännu enklare blir det om några år, eftersom ­kommunen planerar för stadens nya Resecentrum. Det blir en framtida knytpunkt för all kollektivtrafik i Skellefteå som kommer att göra det kommunala resandet ännu mer tillgängligt.

FOTO: PATRICK DEGERMAN/SYNK

Träffas, äta, shoppa, uppleva På cirka sju minuters promenad når du stadskärnans myllrande f­ olkliv samt stora utbud av caféer och restauranger. Här finns även ett bra shoppingutbud (så bra att Skellefteå kammade hem titeln Årets Cityhandel 2017!) Staden växer så det knakar. Bland ­annat planerar man för ett högt kulturhus utöver det vanliga med ­hotell och skybar. Vad sägs om en after work med milsvid utsikt över staden?

Skellefteå från den blågröna sidan Går du någon minut åt andra hållet kommer du till den grönskande strandpromenaden längs Skellefteälven. Här kan du njuta av en glass i den charmiga småbåtshamnen eller strosa bort till Stads­parken, en lummig oas mitt i staden. Blir du hungrig, stanna till på en närliggande bistro med mysig cocktailbar vid vattnet.

FOTO: PATRICK DEGERMAN/SYNK

Den nya stadsdelen Strömsör växer fram på ett av Skellefteås finaste lägen. Här bor du med promenad­avstånd till både stadens puls och naturens lugn.


FOTO: JONAS WESTLING/SYNK

Blåkant på tillvaron

Mitt i villaidyllen

Ditt nya hem ligger alldeles intill ett charmigt kvarter med anor vid Skellefteälven.

FOTO: PATRICK DEGERMAN/SYNK

FOTO: PATRICK DEGERMAN/SYNK

Längs den vackra strandpromenaden utmed Skellefteälven passerar du bland annat den gröna stadsparken och populära matställen.

BRF VIKTORIASTRAND 3

|

7


Vi gillar hem med högt i tak

Därför har vi valt en lite generösare takhöjd, nämligen cirka 2,50 meter.

Här bor jag! Vi hoppas att du ska känna stolthet för ditt nya hem. Det gör nämligen vi. Särskilt stolta är vi över de ljusa och öppna planlösningarna, den generösa takhöjden samt din inglasade balkong med utsikt mot vattnet eller den fina innergården. 8

|

BRF VIKTORIASTRAND 3

Brf Viktoriastrand 3 är ett hus med omtanke i varje detalj. Köken är utrustade med stilrena vitvaror av hög kvalitet. De helkaklade badrummen har tvättmaskin, torktumlare, vikbara duschväggar och komfortvärme i golvet. Bland de 25 lägenheterna hittar du allt från ljusa och öppna 2:or till 3:or med köks-ö och skafferi till 4:or med klädkammare och extra WC i sovrummet samt generöst ljusinsläpp från tre väderstreck.


La dolce vita

Bilden visar en av husets 4:or på 95 kvadratmeter med generöst ljusinsläpp och dubbla balkonger. Välkommen hem till det ljuva livet!

Inredning med fingertoppskänsla

Inredningen är genomtänkt in i minsta detalj. Vad sägs till exempel om undre fönstersmyg i marmor och genomgående ekparkett?

Lägenheterna har gott om förvaring och många har klädkammare. Dessutom har du ett mindre förråd på entréplan. Men det bästa av allt: Alla lägenheter har ljusa och inglasade balkonger. Vissa har till och med två balkonger, varav en är inglasad. Föreningen kommer även att ha tillgång till en övernattningslägenhet med WC/dusch – så du slipper bädda i soffan när svärmor är på besök. Ett visst antal garageplatser finns att hyra i ett parkeringsgarage intill. Om du ens behöver bil, när du har hela staden alldeles utanför dörren. BILDEN ÄR EN 3D VISUALISERING OCH KAN AVVIKA FRÅN FÄRDIG PRODUKT. RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

BRF VIKTORIASTRAND 3

|

9


Balkong med lång säsong

En inglasad balkong ger dig ett uterum att vara i nästan året om. Duka upp till fika i vårsolen och förläng sommarkänslan långt in på höstkanten.

10

|

BRF VIKTORIASTRAND 3

BILDEN ÄR EN 3D VISUALISERING OCH KAN AVVIKA FRÅN FÄRDIG PRODUKT. RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.


Bilden visar en 4:a med inglasad balkong på ca 16 kvm i bästa söderläge.

BRF VIKTORIASTRAND 3

|

11


Bilden visar en 3:a med ­inglasad balkong på ca 7 kvadrat­meter i bästa västerläge.

12

|

BRF VIKTORIASTRAND 3


Ett glasklart val

Vi har gett varje lägenhet en egen inglasad balkong. Vissa har till och med två balkonger.

BILDEN ÄR EN 3D VISUALISERING OCH KAN AVVIKA FRÅN FÄRDIG PRODUKT. RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

BRF VIKTORIASTRAND 3

|

13


Vakna på rätt sida

Sovmorgon med frukost i sängen kan vara härligt. Men smuligt! Servera den istället i solen på din balkong, med utgång direkt från sovrummet.

14

|

BRF VIKTORIASTRAND 3


Morgonrusning till badrummet

Husets 4:or har en extra WC i stora sovrummet. Bekvämt att inte behöva köa, eller hur?

Walk in. Dance out.

Vissa sovrum har en klädkammare som du kan inreda till en walk in-closet. Gå in med tofflor och kom ut i dina bästa dansskor.

BILDEN ÄR EN 3D VISUALISERING OCH KAN AVVIKA FRÅN FÄRDIG PRODUKT. RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

BRF VIKTORIASTRAND 3

|

15


Standardkรถk i 3:a pรฅ 75 kvm

16

|

BRF VIKTORIASTRAND 3


Kök som lockar fram stjärnkocken i dig

Här finns inbyggd micro, inbyggnadsugn, induktionshäll , diskmaskin och vitvaror av god kvalitet. Dags att laga till något gott.

Tomt i kylskåpet?

Ingen fara. I närheten finns allt från snabbmatsrestauranger till finkrogar.

BILDEN ÄR EN 3D VISUALISERING OCH KAN AVVIKA FRÅN FÄRDIG PRODUKT. RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

BRF VIKTORIASTRAND 3

|

17


Standardkök i 4:a på 95 kvm

Diska med utsikt

I vissa lägenheter finns ett litet fönster ovan diskbänken. Dröm dig bort bland bubblor, skum och blänkande kastruller…

Här finns det hjärterum

Tycker du om att samla hela släkten eller vänskapskretsen kring matbordet? Då kommer du att gilla den öppna och rymliga planlösningen i husets större lägenheter.

18

|

BRF VIKTORIASTRAND 3

BILDEN ÄR EN 3D VISUALISERING OCH KAN AVVIKA FRÅN FÄRDIG PRODUKT. RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.


BRF VIKTORIASTRAND 3

|

19


Vi höjer upplevelsen

För att ge dig ett ännu ljusare och luftigare hem har vi valt en lite generösare takhöjd, nämligen cirka 2,5 meter.

En egen ö

Köksön i våra 3–4:or är inte bara snygg, den är praktisk också – en perfekt plats för läxläsning, buffébord och pepparkaksbak.

Inredning är en smaksak Att trivas hemma handlar inte om en enda sak. Det handlar om hundra små detaljer som tillsammans gör ditt hem. Med våra tillval kan du sätta din egen prägel på bland annat köket och lyxa till det lite extra. Vad sägs till exempel om rostfria vitvaror och ljusgrå skåpsluckor med mässingknoppar som bilden till höger visar? 20

|

BRF VIKTORIASTRAND 3


Detaljerna som gör ditt hem

Vill du sätta din egen prägel på lägenheten finns möjlighet till egna tillval. Vad sägs till exempel om ljusgrå skåpluckor och rostfria vitvaror som köket nedan visar.

BILDEN ÄR EN 3D VISUALISERING OCH KAN AVVIKA FRÅN FÄRDIG PRODUKT. RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

BRF VIKTORIASTRAND 3

|

21


22

|

BRF VIKTORIASTRAND 3


Vi unnar dig en bekväm vardag

Därför har vi inrett badrummet med tvättmaskin, torktumlare och vikbara duschväggar. Och för att göra det bekväma ännu mer bekvämt valde vi komfortvärme i golvet.

BILDEN ÄR EN 3D VISUALISERING OCH KAN AVVIKA FRÅN FÄRDIG PRODUKT. RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

BRF VIKTORIASTRAND 3

|

23


Arkitektens tankar Arkitekturen på området är variationsrik med huskroppar i olika höjd och fasader i tre kulörer. Branta sadeltak och putsade fasader ger husen ett klassiskt utseende, samtidigt som grå fönster och generösa balkonger med helglasade fronter har ett modernare formspråk. De uppglasade trapphusen mot gatan ger ett välkomnande intryck. Vi har fokuserat på att ta fram bra planlösningar med goda sollägen och utsiktsmöjligheter för alla lägen­ heter och balkonger. De större lägenheterna är i de allra flesta fall genomgående och har två balkonger i olika väderstreck. Johan Fjellström, Arkinova Arkitekter Umeå

Vi ser om ditt hus

Tack vare vår egen förvaltning behöver du inte rensa rabatterna, klippa gräset eller skotta snö. Vi tar hand om fastigheten och ser till att den mår bra – året om.

24

|

BRF VIKTORIASTRAND 3


BILDEN ÄR EN 3D VISUALISERING OCH KAN AVVIKA FRÅN FÄRDIG PRODUKT. RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

BRF VIKTORIASTRAND 3

|

25


Situationsplan

26

|

BRF VIKTORIASTRAND 3

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.


Områdesöversikt

BILDEN ÄR EN 3D VISUALISERING OCH KAN AVVIKA FRÅN FÄRDIG PRODUKT. RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

BRF VIKTORIASTRAND 3

|

27


Rumsbeskrivning Hall

Kök/Matplats

Balkong

Golv: Mattlackad eklamell. Sockel: Sockellist av eklaserad furu. Vägg: Målning, vit. Tak: Grängning. Övrigt: Centralskåp för el och media Tidningshållare utanför lägenhetsdörr. Kapphylla. Högskåp, vit, enligt planritning, klädkammare i vissa lägenheter.

Golv: Mattlackad eklamell. Sockel: Sockellist av eklaserad furu. Vägg: Målning, vit. Stänkskydd av vitt kakel 1003300 mm (liggande) ovan arbetsbänk. Tak: Grängning. Övrigt: Kökssnickerier med vita släta luckor. S-höjd på väggskåp och överskåp, ök 2278 med ­inklädnad upp till tak. Underskåp. Bänkskiva av laminat. Rostfri diskbänk. Kyl/frys (2:or). Kyl och frys (3–4:or). Spishäll med inbyggnadsugn i bänkskåp, i vissa lägen­heter i högskåp. Mikrovågsugn i överskåp, i vissa lägenheter i högskåp. Diskmaskin. Ledramp under väggskåp i kök. Spisfläkt. Gardinbeslag.

Golv: Brädriven betong. Vägg: Träpanel. Tak: Betong – undersida av ovanliggande balkong. Övrigt: Räcke av aluminium med klarglas. Inglasning, i de fall lägenheten har två balkonger gäller detta en balkong. Fast väggarmatur. Eluttag.

Klädkammare Golv: Mattlackad eklamell. Sockel: Sockellist av eklaserad furu. Vägg: Målning, vit. Tak: Grängning. Övrigt: Ett hyllplan på konsol med klädstång. Fast takarmatur.

Vardagsrum Golv: Mattlackad eklamell. Sockel: Sockellist av eklaserad furu. Vägg: Målning, vit. Tak: Grängning. Övrigt: Undre smygbräda i natursten. Gardinbeslag.

Sovrum Golv: Mattlackad eklamell Sockel: Sockellist av eklaserad furu. Vägg: Målning, vit. Tak: Grängning. Övrigt: Undre smygbräda i natursten. Högskåp, vit, enligt planritning. Gardinbeslag.

Lägenhetsförråd Golv: Målad betong. Vägg: Monteringsfärdiga element av ståltrådsnät på stålstomme. Tak: Målning, vit. Övrigt: Ett hyllplan på konsol med klädstång. Fast takarmatur (i korridor).

Bad/Tvätt Golv: Klinkerplattor, svart. Elektrisk komfortvärme. Sockel: Kakel lika vägg. Vägg: Kakel 2003200 mm, vit. Tak: Målning, vit. Övrigt: Spegelskåp med belysning inkl 230 V uttag. Toalettpappershållare och handdukskrokar. WC-stol. Tvättställ inkl kommod. Fast armatur i tak. ­ Glasvikväggar, klarglas. Tvättmaskin och torktumlare. Bänkskiva ovan tvättmaskin och torktumlare.

WC Golv: Klinkerplattor svart. Sockel: Kakel lika vägg. Vägg: Kakel 2003200 mm, vit. Tak: Målning, vit. Övrigt: Spegel. Toalettpappershållare. WC-stol. Tvättställ. Fast armatur i tak.

28

|

BRF VIKTORIASTRAND 3

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.


BILDEN ÄR EN 3D VISUALISERING OCH KAN AVVIKA FRÅN FÄRDIG PRODUKT. RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

BRF VIKTORIASTRAND 3

|

29


Byggnadsbeskrivning Hus

Balkonger

Arkitekturen är modern och är väl anpassad till ­omgivande förutsättningar.

Alla lägenheterna har tillgång till en balkong, vissa lägenheter har två. I grundutförande är en balkong inglasad med möjlighet att köpa till inglasning för de som har två.

Hela kvarteret består av totalt 4 huskroppar med ­bostäder i 3 till 6 våningar. Denna etapp består av en huskropp i 4 till 5 våningar med förråd på entréplan.

Gårdar Stor omsorg har lagts på att få gården till en trivsam och ombonad miljö med varierande markbeläggningar och blandade planteringar. Gården utformas både för lekande barn och umgänge för vuxna.

Bostaden Alla lägenheterna får en inglasad balkong. Vissa lägenheter får dubbla balkonger. Lägenheterna är utrustade med en full uppsättning av vitvaror av hög standard och kvalitet såsom tvättmaskin och torktumlare, disk­maskin, frys och kylskåp (kyl/frys i 2:or) samt spishäll med inbyggnadsugn i bänkskåp och mikrovågsugn i överskåp, vissa lägenheter har inbyggnadsvaror i högskåp. Ytskikt på väggar och golv består givetvis av material av hög kvalitet. Vi har lagt ner mycket resurser på att få till ett ­funktionellt och stilrent kök.

Grundläggning

Entréer och trapphus Entrépartierna består av glasade dörrar med sidoljus av aluminium. På golvet ligger cementmosaik och väggarna målas. Innanför entréerna finns postboxar. Tidnings­ hållare med namnskylt placeras vid varje lägenhetsdörr. Vid samtliga huvudentréer finns kodlås med porttelefon.

Inner- och ytterväggar Lägenhetsskiljande väggar består av betong. Även vissa innerväggar kan vara av betong. Övriga innerväggar består av stålmetallreglar och gipsskivor. Ytterväggar består av utfackningsväggar av stålpelare och en regelstomme av trä med mellanliggande isolering. På insidan finns en ­diffusionsspärr av polyetenfolie och invändig gips.

Rumshöjd Rumshöjden är generellt ca 2,50 m, på entréplan ca 2,65 m. Det kan dock förekomma lägre rumshöjder för delar av rum på grund av installationer eller av konstruktionsskäl.

Innerdörrar Innerdörrar kommer att vara släta och vitmålade i standardkulör. Lägenhetsdörren är av typen säkerhetsdörr. Dörrarna förses med ringklocka och tittöga.

Grundläggning utförs med platta på mark.

Gemensamma lokaler Fasader Fasadbeklädnaden består i huvudsak av puts mot luftad byggskiva av oorganiskt material. Fasaderna kommer att variera i kulör samt ha inslag av trä på balkongerna.

Yttertak

Varje trapphus får egna barnvagns- och ­rullstolsförråd med möjlighet att ladda elrullstolar. På plan 1 finns lägenhets­förråden. I Brf Viktoriastrand 2 kommer det att finnas ett uthyrningsrum som disponeras av ­föreningens medlemmar tillsammans med de andra etappernas föreningsmedlemmar.

Takbeklädnaden består av papp.

Förråd Fönster/fönsterdörrar Fönster och fönsterdörrar består av en ytterbåge av behandlat aluminium, karm av trä samt en innerbåge av vitmålat trä. Överkant fönster är ca 2 200 mm och bröstningshöjd är ca 800 mm över golvnivå. Avvikande mått redovisas (BH=xxx) på planritning.

30

|

BRF VIKTORIASTRAND 3

Till varje lägenhet hör ett förråd på ca 2 kvm. Förråden har nätväggar och ett hyllplan på konsol med klädstång. Förråden är placerade i entréplan.

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.


Cykelparkering

EL

Utvändig cykelparkering kommer att finnas i närheten av husen.

Fastigheten förses med en gemensam mätare för den totala elenergiförbrukningen. Samtliga lägenheter förses med undermätare för el. Det innebär att bostadsrättsföreningen kan teckna ett fördelaktigt avtal med en elleverantör för samtliga lägenheter.

Bilparkering Brf Viktoriastrand 3 blockförhyr totalt 20 p-platser i närliggande parkeringsgarage som byggs av Skellefteå Industrihus. Alla som köper en 4:a samt 3:a, förutom lgh 0301 (3 rok, 72 kvm, BV) har förtur till att hyra garageplats. Därefter fördelas garageplatserna enligt samma turordningsregler som gäller för köp av lägenhet. Vid en ev. framtida överlåtelse så återgår p-platsen till ordinarie kösystem. På den gemensamma gården för området ­kommer det att finnas 2 st parkeringsplatser med motorvärmaruttag avsedda för handikapparkering.

Bostadsrättsföreningen fakturerar sedan vidare till ­respektive bostadsrättsinnehavare för dennes ­elförbrukning via avgiftsavin. Elcentralerna i lägen­ heterna utförs med utrymme för media, huvudbrytare, jordfelsbrytare, personskyddsautomat, automatsäkringar och undermätare.

Tv/tele/data

Vertikala fördelningsledningar av vatten- och avlopps­ ledningar inom lägenheter sker inbyggda i slutna ­utrymmen av gips- eller betongväggar. Mätning av varm- och kallvattenförbrukning kommer att ske i alla lägenheter. Kostnaden för detta debiteras lägenhets­ innehavaren separat.

Lägenheterna är utrustade med en mediacentral för tele, data och digital-TV som är placerad intill elcentralen. Uttag för telefon, data och digital-TV finns i samtliga rum, kök och hall och är normalt placerade bredvid eluttag. Datanätet utförs som ett stjärnnät med ledningar av kategori 6 och kombineras med telefon till ett dubbelt RJ45-uttag per rum, ett för datauttag eller digital-TV och ett för teleuttag.

Värme

Barnsäkerhet

Husen byggs med en välisolerad stomme med syfte att få en låg energianvändning.

Barnsäkerhetskraven kommer att uppfyllas och utformas så att barn kan röra sig säkert inom byggnaden samt inne på gården.

Vatten och avlopp

Husen är, via en fjärrvärmecentral, anslutna till ­kommunens fjärrvärmenät. Värmedistributionen sker med ett vattenburet värmesystem med traditionella värmeelement (radiatorer). Värmeledningarna för lägenheten förläggs som ett tvårörssystem som består av en framledning som skickar ut det värmda vattnet ut i radiatorerna och en returledning som leder det avkylda vattnet tillbaka till värmekällan.

Brandsäkerhet Respektive lägenhet utförs som en egen brandcell vilket betyder att lägenheten är avskild på sådant sätt att en brand där kan hindras sprida sig till en annan del av byggnaden under viss tid. Varje lägenhet förses med batteridrivna brandvarnare. Räddningsvägar kommer att finnas så att samtliga lägenheter kan utrymmas via räddningstjänstens stegutrustning.

Ventilation Luftbehandlingssystemet utförs som ett mekaniskt ­till- och frånluftssystem med värmeväxling (FTX) med ett fläktrum på översta våningen i varje huskropp. ­Värmeåtervinningen sker med roterande värmeväxlare för att systemet skall vara energisnålt. Tilluften tas direkt från uteluften i anslutning till fläktrummen. Köken i lägen­­heterna utrustas med en spisfläkt där avluften inte skickas via värmeväxlare. Detta för att minimera risken att få in matos i lägenheterna.

Avfallshantering På området finns djupbehållare med möjlighet till ­källsortering. Köksinredningen utrustas med ett diskbänkskåp med källsorteringskärl med olika fraktioner.

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

BRF VIKTORIASTRAND 3

|

31


32

|

BRF VIKTORIASTRAND 3


BILDEN ÄR EN 3D VISUALISERING OCH KAN AVVIKA FRÅN FÄRDIG PRODUKT. RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

BRF VIKTORIASTRAND 3

|

33


Planskisser och planritningar

Här nedan ser ni ett urval av lägenheterna i möblerade 3d-skisser.

2:a lägenhet 0318

3:a lägenhet 0303

3:a lägenhet 0312

3:a lägenhet 0319

34

|

BRF VIKTORIASTRAND 3

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.


3:a lägenhet 0305

3:a lägenhet 0304

4:a lägenhet 0315

4:a lägenhet 0317

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

BRF VIKTORIASTRAND 3

|

35


2 rok ca 52,5 kvm

Brf Viktoriastrand 3 Hus H8 Lgh 0316, plan 1.

Rumshöjd är ca 2 650 mm. Överkant fönster är 2 200 mm och bröstningshöjd är 800 mm över golvnivå där inget annat anges. Avvikande mått anges (bh=xxx) på planritningen. Lägenhetsförråd finns i entréplan.

2 rum o kök 52,5 m² 2 rum o kök 52,5 m² HUS H8

2 rum o kök 52,5 m²

HUS H8

LGH 0316, PLAN 1

HUS H8

LGH 0316, PLAN 1

LGH 0316, PLAN 1

DM

EL 0,2 m²

MATPLATS ca 9 m² BH=600

BH=600

KÖK ca 6 m² SK

BH=600

VARDAGSRUM ca 12 m²

DM

EL 0,2 m

TRAPPHALL MATPLATS 14,3 ca 9m²m²

KÖK ca 6 m²

K/F SK

HALL VARDAGSRUM ca 12 m²

BH=600

BH=600

BH=600

K/F

HALL BH=600

BH=600 ST

G ST

BH=600

BH=600

G

BH=600 SOVRUM ca 14 m² INGLASAD BALKONG ca 7 m²

L

TT

G

TM

G

INGLASAD BALKONG ca 7 m²

WC/TVÄTT

TT

L

SOVRUM ca 14 m²

ca 5 m²

TM

G

HALL

BH=600

WC/TVÄTT ca 5 m²

G

INGLA BALKO ca 7 m

G WC/TVÄTT 5,6 m²

L

FÖRKLARINGAR

5 m²

1

2

0

5

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

36

|

BRF VIKTORIASTRAND 3

WC/TVÄTT 5,6 m²

L

SITUATIONSPLAN

SKALA 1:100 0 METER

G

1

2

3

4

5

0

1

2

3 190412

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

4


2 rok ca 52,5 kvm

Brf Viktoriastrand 3 Hus H8 Lgh 0318, plan 2. Lgh 0321, plan 3. Lgh 0324, plan 4.

Rumshöjd är ca 2 500 mm. Överkant fönster är 2 200 mm och bröstningshöjd är 800 mm över golvnivå där inget annat anges. Avvikande mått anges (bh=xxx) på planritningen. Lägenhetsförråd finns i entréplan.

2 rum o kök 52,5 m² 2 rum o kök 52,5 m² HUS H8

2 rum o kök 52,5 m

HUS H8

LGH 0318, PLAN 2

HUS H8

LGH 0318, PLAN 2

LGH 0321, PLAN 3

LGH 0318, PLAN 2

LGH 0321, PLAN 3

LGH 0324, PLAN 4

LGH 0321, PLAN 3

LGH 0324, PLAN 4

LGH 0324, PLAN 4 DM

EL 0,2 m²

MATPLATS ca 9 m² BH=600

BH=600

KÖK ca 6 m² SK

BH=600

BH=600

MATPLATS TRAPPHALL 7,7 m² ca 9 m²

KÖK ca 6 m²

K/F

SK

BH=600

VARDAGSRUM ca 12 m²

DM

K/F

HALL VARDAGSRUM ca 12 m²

BH=600

HALL BH=600

BH=600 ST BH=600 SOVRUM ca 14 m² INGLASAD BALKONG ca 7 m²

BH=600

G

L

BH=600 TT

G

TM

G

WC/TVÄTT ca 5 m²

SOVRUM ca 14 m² HALL

INGLASAD BALKONG ca 7 m²

G

G

L

TT

G

TM

WC/TVÄTT BH= ca 5 m²

G G

L

FÖRKLARINGAR

ST

L

SITUATIONSPLAN

SKALA 1:100 0 METER

2,5 m²

1

2

5

0

1

2

3

4

5

0

1

2

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

3 190412

BRF VIKTORIASTRAND 3

|

37


3 rok ca 72 kvm

Brf Viktoriastrand 3 Hus H7 Lgh 0301, plan 1.

3 rum o kök 72 m²

3 rum o kök 72 m²

HUS H7

HUS H7

LGH 0301, PLAN 1

LGH 0301, PLAN 1

Rumshöjd är ca 2 650 mm. Överkant fönster är 2 200 mm och bröstningshöjd är 800 mm över golvnivå där inget annat anges. Avvikande mått anges (bh=xxx) på planritningen. Lägenhetsförråd finns i entréplan.

3 rum o kök 72 m² HUS H7 LGH 0301, PLAN 1

SOVRUM ca 14,0 m²

L

SOVRUM 13,3 m²

G L

L

G

BH=600

G

G

SOVRUM ca 14,0 m²

G

L

TM

TT

L

SOVRUM 13,3 m²

G L

L

G

G

G

WC/TVÄTT 5,6 m²

BH=600

BH=600

DM HALL

BH=600

BH=600

KÖK ca 7 m²

BH=600

KÖK ca 7 m²

BH=600 MATPLATS ca 9 m²

K

MATPLATS ca 9 m²

SK

F

K

G

ST

SOVRUM ca 8 m²

TT

ca 5 m²

0

5

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

BRF VIKTORIASTRAND 3

G

TRAPPHALL 14,6 m²

TM

ST

SOVRUM ca 8 m²

G

TT

WC/D/TVÄTT ca 5 m²

TM

EL

EL

SITUATIONSPLAN

SKALA 1:100

|

HALL

WC/D/TVÄTT

FÖRKLARINGAR

SK

BH=60

INGLASAD BALKONG ca 9 m²

G

BH=600

F

HALL INGLASAD BALKONG ca 9 m²

38

TT

BH=600

BH=600 DM

2

TM

VARDAGSRUM ca 22 m²

BH=600

1

L

WC/TVÄTT 5,6 m²

VARDAGSRUM ca 22 m²

0 METER

G

1

2

3

4

5

0

1

2

3

190412

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

4


2 m²

3 rok ca 72 kvm

Brf Viktoriastrand 3 Hus H7 Lgh 0304, plan 2. Lgh 0307, plan 3. 0310, plan 4.72 m² 3Lgh rum o kök Lgh 0313, plan 5.

3 rum o kök 72 m²

Rumshöjd är ca 2 500 mm. Överkant fönster är 2 200 mm och bröstningshöjd är 800 mm över golvnivå där inget annat anges. Avvikande mått anges (bh=xxx) på planritningen. Lägenhetsförråd finns i entréplan.

3 rum o kök 72 m²

HUS H7

HUS H7 LGH 0304, PLAN 2

LGH 0304, PLAN 2

LGH 0307, PLAN 3

LGH 0307, PLAN 3

LGH 0310, PLAN 4

LGH 0310, PLAN 4

LGH 0313, PLAN 5

LGH 0313, PLAN 5

HUS H7 LGH 0304, PLAN 2 LGH 0307, PLAN 3 LGH 0310, PLAN 4

SOVRUM ca 14 m²

L

L

L

G

G

SOVRUM 13,3 m²

G

G

G

L

TM

TT

L

L

L

G

G

G

G

TM

WC/TVÄTT 5,6 m²

WC/TVÄTT 5,6 m²

BH=600

BH=600

SOVRUM LGH 0313, PLAN 5 ca 14 m²

SOVRUM 13,3 m²

G

VARDAGSRUM ca 22 m²

VARDAGSRUM ca 22 m² BH=600

BH=600

BH=600 DM

DM HALL

BH=600

BH=600

BH=600 KÖK ca 7 m² BH=600

KÖK ca 7 m² BH=600

BH=600 MATPLATS ca 9 m²

K

MATPLATS ca 9 m²

SK

F

K

F

HALL

HALL INGLASAD BALKONG ca 9 m²

G

ST

SOVRUM ca 8 m²

G

INGLASAD BALKONG ca 9 m²

G

TRAPPHALL 7,7 m² TT

WC/D/TVÄTT ca 5 m²

ST

SOVRUM ca 8 m²

G

WC/D/TVÄTT ca 5 m²

TM

FÖRKLARINGAR

SITUATIONSPLAN

SKALA 1:100 0 METER

1

2

5

0

1

2

3

4

5

0

1

2

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

3

190412

BRF VIKTORIASTRAND 3

|

39


3 rok3 rum o kök ca 75 kvm

75

HUS H7

Brf Viktoriastrand 3 m²Hus H7 Lgh 0302, plan 1.

Rumshöjd är ca 2 650 mm. Överkant fönster är 2 200 mm och bröstningshöjd är 800 mm över golvnivå där inget annat anges. Avvikande mått anges (bh=xxx) på planritningen. Lägenhetsförråd finns i entréplan.

3 rum o kök 75 m²

LGH 0302, PLAN 1 BTA 271,8

HUS H7

BH=600

BH=600

LGH 0302, PLAN 1 BTA 271,8

3 rum o kök 75 m² HUS H7 BH=600

BH=600

LGH 0302, PLAN 1

INGLASAD BALKONG ca 16 m²

BH=600

BTA 271,8

BH=600

BH=600 VARDAGSRUM ca 14 m²

BH=600

BH=600 INGLASAD BALKONG ca 16 m²

BH=600 VARDAGSRUM ca 14 m²

INGLASAD BALKONG ca 16 m²

MATPLATS ca 12 m²

SOVRUM 14,0 m²

L

SOVRUM ca 13 m²

G L

G

MATPLATS ca 12 m²

DM L

G

G

G

BALKONG ca 7 m²

L

SOVRUM TT TM 14,0 m²

KÖK SOVRUM ca 14 m² ca 13 m²

G

WC/TVÄTT L ca 6Gm²

F L

L

K G

G

BH=950 ÖK=1400

G

DM SOVRUM 14,0 m²

L

TM

TT

L

ST DM

KÖK 7,3 m²

F

WC/TVÄTT caSOVRUM 6 m² ca 8 m²

HALL

K

K

VARDAGSRUM 21,5 m² SOVRUM ca 8 m²

HALL

MATPLATS 8,9 m²

FÖRKLARINGAR

DM

KÖK HISS 7,3 m² 4,4 m²

HALL

G

0

SKALA 1:100 2

HISS MATPLATS 4,4 m² 8,9 m²

|

BRF VIKTORIASTRAND 3

1

2

3

4

K

5

0

5

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

40

L

SK KSITUATIONSPLAN F

HALL

1

G

ST

L

SK

F

L BH=950 ÖK=1400

L

G

VARDAGSRUM 21,5 m² G

G

DM

MATPLATS 8,9 m²

0 METER

KÖK ca 14 m²

G

VARDAGSRUM 21,5 m²

BALKO ca 7 m G

1

2

3

190412

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

4


3 rok ca 75 kvm

Brf Viktoriastrand 3 Hus H7 Lgh 0305, plan 2. Lgh 0308, plan 3. 0311, plan 4.75 m² 3Lgh rum o kök Lgh 0314, plan 5.

3 rum o kök 75 m² HUS H7

LGH 0305, PLAN 2 LGH 0308, PLAN 3

BTA 271,8

HUS H7

LGH 0311, PLAN 4

Rumshöjd är ca 2 500 mm. Överkant fönster är 2 200 mm och bröstningshöjd är 800 mm över golvnivå där inget annat anges. Avvikande mått anges (bh=xxx) på planritningen. Lägenhetsförråd finns i entréplan.

3 rum o kök 75 m²

BH=600

BH=600

LGH 0305, PLAN 2

LGH 0314, PLAN 5 INGLASAD BALKONG ca 16 m²

LGH 0308, PLANBH=600 3

HUS H7

BTA 271,8

BH=600

LGH 0305, PLAN 2

LGH 0311, PLAN 4

BH=600

LGH 0314, PLAN 5

LGHBH=600 0308, PLAN 3

VARDAGSRUM ca 14 m²

BTA 271,8

LGH 0311, PLAN 4 BH=600

INGLASAD BALKONG ca 16 m²

LGH 0314, PLAN 5 VARDAGSRUM ca 14 m²

MATPLATS ca 12 m²

SOVRUM 14,0 m²

L

SOVRUM ca 13 m²

G L

G

MATPLATS ca 12 m²

DM L

G

G

G

L

TM

TT

BALKONG ca 7 m² KÖK ca 14 m²

SOVRUM 14,0 m²

WC/TVÄTT ca 6 m²

L

F

G

SOVRUM ca 13 m² BH=950 ÖK=1400

G K

L

L

G

G

G

L

TM

TT

SOVR 14,0

G

VARDAGSRUM 21,5 m²

L

ST DM

VARDAGSRUM 21,5 m²

KÖK 7,3 m²

G

F

WC/TVÄTT ca 6 m²

SOVRUM ca 8 m²

HALL

G K

G ST

L DM

MATPLATS 8,9 m²

K

SK

F

VAR 21,5

HALL KÖK 7,3 m²

HISS 4,4 m²

HALL

MATPLATS 8,9 m² SITUATIONSPLAN

FÖRKLARINGAR

K

G SK

F

MATPLA 8,9 m²

HALL

0

SKALA 1:100 0 METER

5 m²

1

2

5

2

3

4

5

0

1

2

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

271,8

1

L

3

190412

BRF VIKTORIASTRAND 3

|

41


3 rok ca3 rum 75,5 kvm o kök 75,5 HUS H7

Brf Viktoriastrand 3 Hus H7 Lgh 0303, plan 2. 0306, plan 3. m²3Lgh rum o kök Lgh 0309, plan 4.75,5 Lgh 0312, plan 5.

Rumshöjd är ca 2 500 mm. Överkant fönster är 2 200 mm och bröstningshöjd är 800 mm över golvnivå där inget annat anges. Avvikande mått anges (bh=xxx) på planritningen. Lägenhetsförråd finns i lägenheten.

3 rum o kök 75,5 m²

HUS H7

LGH 0303, PLAN 2

LGH 0303, PLAN 2

LGH 0306, PLAN 3

HUS H7

LGH 0306, PLAN 3

LGH 0309, PLAN 4 LGH 0312, PLAN 5

7,7 m²

LGH 0303, PLAN 2

LGH 0309, PLAN 4 5,3 m²

LGH 0312, PLAN 5

7,7 m²

TM

5,3 m²

TM

LGH 0309, PLAN 4 LGH 0312, PLAN 5

G WC/TVÄTT ca 5 m²

G

G TM

G

SOVRUM ca 13 m²

TT

VARDAGSRUM ca 14 m² U/M INGLASAD BALKONG ca 7 m²

BH=600

BH=600

F

HALL

TM

G G

ST

L

TT

HALL

SOVRUM ca 8 m²

BALKONG KLK ca 1 ca m²7 m²

SKAFF. ca 1 m²

SOVRUM caL 13 m²

G

VARDAGSRUM ca 14 m²

K

F

U/M

KÖK ca 17 m²

BH=600

WC/TVÄTT ca 5 m²

SOVRUM Gca 8 m²

KLK ca 1 m²

SKAFF. ca 1 m²

ST

INGLASAD BALKONG ca 7 m²

7,7 m²

G

G SOVRUM ca 13 m²

LGH 0306, PLAN 3

MATPLATS ca 9 m²

VARDAGS ca 14 m² MATPLATS ca 9 m²

KÖK ca 17 m² INGLASAD BALKONG DM BH=600 ca 7 m²

DM

BH=600

K

BH=600

Lägenhet 0312 – helt inglasad

Lägenhet 0312 skiljer sig från det andra lägenheterna och har en helt inglasad balkong.

FÖRKLARINGAR

SITUATIONSPLAN

0

SKALA 1:100 0 METER

5 m²

1

2

5

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

42

|

BRF VIKTORIASTRAND 3

1

2

3

4

5 0

1

2

3

190412

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

4


5,5 m²

3 rok rum o kvm kök 75,5 ca375,5 HUS H8

Brf Viktoriastrand 3 Hus H8 0319, plan 2. m²Lgh Lgh 0322, plan 3. Lgh 0325, plan 4.

LGH 0319, PLAN 2

3 rum o kök 75,5 m²

Rumshöjd är ca 2 500 mm. Överkant fönster är 2 200 mm och bröstningshöjd är 800 mm över golvnivå där inget annat anges. Avvikande mått anges (bh=xxx) på planritningen. Lägenhetsförråd finns i entréplan.

3 rum o kök 75,5 m

HUS H8

LGH 0322, PLAN 3 LGH 0325, PLAN 4

LGH 0319, PLAN 2

HUS H8

LGH 0322, PLAN 3

LGH 0319, PLAN 2

LGH 0325, PLAN 4

LGH 0322, PLAN 3 LGH 0325, PLAN 4 DM

BH=600

INGLASAD BALKONG ca 7 m²

KÖK ca 17 m²

BH=600

MATPLATS ca 9 m²

DM

BH=600 VARDAGSRUM ca 14 m²

F

U/M INGLASAD BALKONG ca 7 m²

K

ST G

SKAFF. ca 1 m² TM

G

KLK ca 1 m²

G

MATPLAT ca 9 m²

INGLASAD BH=600 K BALKONG ca 7 m² BALKONG ca 7 m²

F

U/M

VARDAGSRUM ca 14 m²

L

VARDAGSRUM ca 14 m²

TT ST

G SOVRUM ca 13 m²

BH=600

KÖK ca 17 m²

BH=600

WC/TVÄTT ca 5 m²

HALL G

TM

G

KLK ca 1 m²

L

TT SOVRUM ca 8 m²

G

G DM

SKAFF. SOVRUM ca 1 m² ca 8 m²

SOVRUM ca 13 m² EL 0,2 m²

WC/TVÄTT ca 5 m²

G

SOVRUM ca 13 m²

G DM

FÖRKLARINGAR

HALL

EL 0,2 m²

SITUATIONSPLAN

0

1

2

3

4

5

SKALA 1:100 0 METER

1

2

5

0

1

2

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

3 190412

BRF VIKTORIASTRAND 3

|

43


44

|

BRF VIKTORIASTRAND 3

BILDEN ÄR EN 3D VISUALISERING OCH KAN AVVIKA FRÅN FÄRDIG PRODUKT. RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.


BRF VIKTORIASTRAND 3

|

45


4 rok ca 95,5 kvm

Brf Viktoriastrand 3 Hus H8 Lgh 0315, plan 1.

Rumshöjd är ca 2 650 mm. Överkant fönster är 2 200 mm och bröstningshöjd är 800 mm över golvnivå där inget annat anges. Avvikande mått anges (bh=xxx) på planritningen. Lägenhetsförråd finns i entréplan.

4 rum o kök 95,5 4m²rum o kök 95,5 m² HUS H8

HUSST H8G

LGH 0315, PLAN 1

ST

LGH 0315, PLAN 1 SOVRUM 14,0 m²

INGLASAD BALKONG 6,8 m²

L

TT

G INGLASAD BALKONG G 6,8 m²

TM

WC/TVÄTT 5,4 m²

L

SOVRUM 14,0 m²

L

WC/TVÄTT

G

ca 6 m²

PASSAGE ca 3 m²

TM

HUS H8

L WC/TVÄTT 5,4 m²

G

LGH 0315, PLAN 1

SOVRUM ca 8 m²

INGLASAD BALKONG 6,8 m²

L

ST

L

L

SOVRUM SOVRUM 14,0 m² ca 8 m²

HALL

WC/TVÄTT

G

ST

G

G

G

ca 6 m² K

TT

G

TM

SOVRUM ca 10 m²

TT

G

F

TT

G

G

G ST

G

HISS 4,4 m²

G

G HALL

4 rum o kök 95,5 m²

HISS 4,4 m²

TM

KÖK ca 13 m² SOVRUM ca 10 m²

F BH=950 ÖK=1400

L

K

KÖK ca 13 m²

G

PASSAGE ca 3DMm²

DM SOVRUM ca 10 m²

L KLK ca 3 m²

L

KLK ca 3 m²G SOVRUM ca 15 m²

WC ca 2 m²

G MATPLATS SOVRUM ca 15 ca m² 11 m²

G

KLK MATPLATS BALKONG ca 11cam²3 m² ca 7 m²

G

G

G

WC ca 2 m² L

L

SOVRUM ca 15 m²

WC ca 2 m² VARDAGSRUM ca 17 m² INGLASAD BALKONG ca 16 m²

BH=600

VARDAGSRUM ca 17 m² BH=600

INGLASAD BALKONG ca 16 m²

BH=600

BH=600

BH=600

FÖRKLARINGAR

INGLASAD BALKONG ca 16 m²

BH=600

BH=600

BH=600

SITUATIONSPLAN

SKALA 1:100 0 METER

5 m² ST

L

1

2

0

5

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

46

1

2

3

4

05

1

2

3 190412

HISS 4,4 m² G

|

TT

BRF VIKTORIASTRAND 3

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. G

WC/TVÄTT 5,4 m²

L

B Ö


4 rok ca 95,5 kvm

Brf Viktoriastrand 3 Hus H8 Lgh 0317, plan 2. Lgh 0320, plan 3. Lgh 0323, plan 4.

Rumshöjd är ca 2 500 mm. Överkant fönster är 2 200 mm och bröstningshöjd är 800 mm över golvnivå där inget annat anges. Avvikande mått anges (bh=xxx) på planritningen. Lägenhetsförråd finns i entréplan.

rum o kök 95,5 m² 4 rum o kök 95,54m² HUSSTH8G

HUS H8

LGH 0317, PLAN 2

LGH 0317, PLAN 2 LGH 0320, PLAN 3

L

TT

G

TM

WC/TVÄTT SOVRUM 14,0 m² 5,4 m²

LGH 0320, PLAN 3

SOVRUM 14,0 m²

INGLASAD0323, PLAN 4 LGH

INGLASAD0323, PLAN 4 LGH

HALL

G BALKONG 6,8 m²

BALKONG 6,8 m²

ST

G

L

G TT

G

TM

STG

L

GL F

TT

WC/TVÄTT ca 6 m²

SOVRUM ca 10 m²

PASSAGE ca 3 m²

HUS H8

G

L

LGH 0317, PLAN 2

WC/TVÄTT 5,4 m²

LGH 0320, HALL PLAN 3 INGLASAD0323, PLAN 4 LGH ST

SOVRUM 14,0 m² SOVRUM ca 8 m²

BALKONG 6,8 m²

G

K

WC/TVÄTT ca 6 m²

G

TM

L

SOVRUM ca 8 m²

G

G

G

4 rum o kök 95,5 m

F

TT BH=950 ÖK=1400

TM

KÖK ca 13 m² SOVRUM ca 10 m²

K

KÖK ca 13 m²

PASSAGE ca 3 DM m²

DM SOVRUM ca 10 m²

L

L KLK ca 3 m²

KLK ca 3 m² SOVRUM ca 15 m²

WC ca 2 m²

G

G SOVRUMMATPLATS ca 15 m² ca 11 m²

G

BALKONG ca 7 m²

G

G

G

WC ca 2 m² L

L

KLK MATPLATS caca11 3m²m²

SOVR ca 15

WC ca 2 m² VARDAGSRUM ca 17 m²

VARDAGSRUM ca 17 m² INGLASAD BALKONG ca 16 m²

BH=600

BH=600

INGLASAD BALKONG ca 16 m²

BH=600

BH=600

BH=600

INGLASAD BALKONG ca 16 m²

BH=600

BH=600

BH=600

H8 - HUVUDPLAN 2-4

H8 - HUVUDPLAN 2-4

FÖRKLARINGAR

H8 - HUVUDPLAN 2-4

SITUATIONSPLAN

SKALA 1:100 0 METER

5,5 m² ST

L

1

2

5

0

1

2

3

4

05

1

2

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

G

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. TT

WC/TVÄTT 5,4 m²

G

L

3 190412

BRF VIKTORIASTRAND 3

|

47


48

|

BRF VIKTORIASTRAND 3

BILDEN ÄR EN 3D VISUALISERING OCH KAN AVVIKA FRÅN FÄRDIG PRODUKT. RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.


BRF VIKTORIASTRAND 3

|

49


Brf Viktoriastrand 3, ekosystemtjänster

Blåkant på tillvaron

Att bo vid vattnet förgyller vardagen. Längs den vackra strandpromenaden utmed Skellefteälven samsas joggare, cyklister, flanörer, hundar och barnvagnar. Här är det enkelt att leva ett bekvämt och om du så vill, aktivt liv. Här har du promenadavstånd till det mesta.

Lyssna på marken Ekosystemtjänster är de positiva effekter som ekosystemen bidrar med till oss människor. Innan vi bygger framtidens bostäder, undersöker vi alltid platsen som ska bebyggas väldigt noga. Vi kallar det ekosystemtjänstanalys och innebär att vi analyserar vilka tjänster som marken, vattnet och naturen bidrar med (exempelvis renar vatten, binder koldioxid eller minskar erosion). Sedan säkrar vi att marken bidrar lika mycket, eller mer när projektet väl är färdigt. Så med oss lyssnar du på marken och tar ansvar för framtiden.

Vilka åtgärder planerar Brf Viktoriastrand 3 att genomföra? 1

kapar grönytor och växtlighet S Minimera mängden tät hårdgjord yta 3 Gård med lek-yta och sociala mötesplatser 2

Ekosystemtjänster som Brf Viktoriastrand 3, planerade åtgärder bidrar till

Rekreation och estetiska värden Ekosystemets förmåga att skapa upplevelser och bidra till rekreation.

50

|

BRF VIKTORIASTRAND 3

Pollinering och fröspridning Överföring av pollen mellan växter så att frukter, bär och grödor kan bildas. Frön sprids genom vind, vatten, djur och insekter till andra platser där de gror.

Vattenreglering Vattenflödet regleras vilket gör att vi skyddas mot t ex översvämningar.

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.


FOTO: JONAS WESTLING/SYNK

250

Kulturmiljövärden Turism Rekreation och estetiska värden

200

Habitat för arter Förebyggande av jorderosion Biologisk kontroll

150

Pollinering Upprätthållande av luftkvalitet Bindning av koldioxid

100

Mikroklimat Grundvatten, regnvatten, sjöar och vattendrag.

Vattenrening Vattenreglering

50

Färskvatten Naturtillgångar

0 RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

Mikroklimat

Odlingsbar mark Värden innan exploatering

Värden när projektet är klart

BRF VIKTORIASTRAND 3

|

51


Det här är Trygghetsfilosofin Vi vill göra ditt bostadsköp och ­boende så tryggt som möjligt. Förutom det du ­vanli­gen finner i trygghetspaket hos andra bo­­stadsutvecklare får du hos ­Riksbyggen hela Trygghetsfilosofin. Vi stannar kvar och finns tills hands både dag och natt. Och vi lämnar aldrig dig och din förening i sticket. Vi har även flera trygga nyheter. Du har nu möjlighet att skjuta upp tillträdesdagen och du får även skydd mot dubbelboendekostnad samt avbokningsskydd. Skydd mot dubbel boendekostnad Om du vid inflyttning fortfarande behöver betala för din tidigare bostad kan du få ersättning för dubbel boendekostnad. Under 12 månader kan du få upp till 10 000 kr per månad, och summan avser månadsavgiften i den nya bostaden. Det är dock förutsatt att inflyttning inte är framflyttad på din begäran. Då reduceras antal månader med motsvarande tid. Framflyttning av tillträdesdag Vill du flytta in lite senare i din nya lägenhet? Det går självklart bra! Du kan få din tillträdesdag framflyttad med upp till tre månader, så att du i lugn och ro kan avsluta din pågående försäljning och planera din inflyttning.

Avbokningsskydd För extra trygghet har vi även ett avbokningsskydd. Om olyckan är framme och något allvarligt händer i livet så finns det möjlighet att avboka lägenheten. Vid dödsfall eller svår kritisk sjukdom kan du, fram till inflyttningsdagen, häva köpet utan med­ följande kostnad. Detta förutsätter att du inte gjort tillval som överstiger 25 000 kr. Om du beställt tillval över detta belopp kommer överskjutande del att reduceras i förskott eller handpenning. Vi lämnar fem års garanti vid nyproduktion och ombyggnation. ■ Vi stannar kvar och förvaltar i minst fem år. ■ Vi kan huset utan och innan, vilket gör att vi har god

kunskap om skötsel, underhåll och utveckling. ■ Föreningarna har god ekonomisk stabilitet och

­tydliga underhållsplaner. ■ Dygnet-runt-service som vi kallar Dag&Natt. ■ Styrelsen i bostadsrättsföreningen har ett nära

s­ amarbete med Riksbyggen där vi bistår med en styrelseledamot för att stötta och delge kunskap i ­styrelsearbetet. ■ Riksbyggen är kooperativt och ägs av våra medlemmar. ■ Om inte alla lägenheter är sålda när en ny förening

startar, så köper Riksbyggen dessa lägenheter och garanterar föreningens intäkter. Välkommen till Riksbyggen. Byggt på Trygghetsfilosofin.


Välkommen till ett hem för hela livet Här tar vi upp vanliga frågeställningar och guidar dig på vägen. Vi vill dessutom uppmärksamma dig på nyttan och värdet av att leva och bo i en bostad från Riksbyggen samt berätta lite om vad det innebär att vara medlem i en bostadsrättsförening. Vi på Riksbyggen bryr oss alltid lite extra. Om dig, din bostad och om miljön runt omkring. Att ta långsiktigt ansvar är någonting vi har gjort i över 75 år. Och det är någonting som vi kommer att fortsätta med långt in i framtiden – en framtid vi gärna delar med dig. Så här går köpet till När du har bestämt dig för att köpa en bostad är första steget att teckna ett förhandsavtal och andra steget är ett upplåtelseavtal. Under den här tiden får du välja inredning och tillval och därmed vara med och utforma ditt framtida boende. Tiden mellan beslut om köp och inflyttning är olika lång, beroende på i vilket skede av utvecklingen av de nya bostädern­a du kommer in som köpare. Du får information löpande om utvecklingen av ditt nya hem under tiden mellan avtal och inflyttning. Förhandsavtal Förhandsavtal tecknas mellan dig och bostadsrätts­ föreningen. Det garanterar dig som köpare rätten att förvärva en viss lägenhet. Avtalet grundas på föreningens kostnadskalkyl som är registrerad av Bolagsverket. Innan du tecknar förhandsavtal görs en kreditupplysning och avstämning av lånelöfte, sedan får du per post en faktura på förskottsbeloppet, som är en del av handpenningen. Upplåtelseavtal När föreningens slutliga ekonomiska plan är registrerad av Bolagsverket, skickar vi upplåtelse­ avtalet till dig. Avtalet undertecknas och returneras därefter till oss. Sedan skickar vi fakturan på handpenningen för din nya bostad. Det vanliga är att du betalar 10 procent av insatsen med avdrag för förskottet som betalades i samband med tecknandet av förhandsavtalet. Tillvalsavtal Du som är med tidigt i utvecklingen av de nya bostäderna har stor möjlighet att sätta personlig prägel på ditt framtida hem genom att göra

Tack för att du har intresserat dig för en bostad från Riksbyggen. På resan fram till inflyttning vill vi att du ska få bra vägledning och vara så välinformerad som möjligt.

inredningsval. Vilka möjlighete­r att välja inredning du har, varierar beroende på vilket projekt du är intresserad av och i vilket skede du kommer in. Din inredningskoordinator kan berätta vad som gäller för just ditt nya boende. Tillvalsavtalet är en separat uppgörelse mellan dig och Riksbyggen. Det vanligaste är att du betalar 20 procent av tillvalskostnaden i samband med beställningen och resterande summa i samband med inflyttning. Tillträde och inflyttning På dagen för tillträde ska slutbetalningarna för lägenheten inklusive dina tillval och betalning av månadsavgifte­n vara gjorda. När betalningen är erlagd får du nycklarna till ditt nya hem. Vid tillträdet överlämnas en Bopärm som innehålle­r instruktioner och skötsel­anvisningar. För att förbereda dig på inflyttninge­n skickar vi i god tid innan ut information via nyhetsbrev eller ordnar informationsträffar. Besiktning och garanti I samband med att alla byggnadsarbeten är slutförd­a sker en slutbesiktning av en sakkunnig besiktnings­man. Därefter gäller en garantitid på fem år. Efter två år genomförs en besiktning av alla byggnader och mark. Vid garantitidens slut görs en avstämnin­g av de fel som anmälts under garantitiden (vid detta tillfälle genomförs inte en besiktning). Riksbyggen åtgärdar de eventuella fel som noterats av besiktningsmanne­n. Betalning av årsavgift Årsavgiften betalas månadsvis i förskott, från och med tillträdesdagen. Första avin skickas hem till dig och ska vara betald senast på tillträdesdagen. Riksbyggen Förtur Riksbyggen Förtur är en möjlighet att se och välja lägenhet i vår nyproduktion i bostadsrätt och äganderätt innan de finns tillgängliga för allmänheten. Man samlar poäng över tid, ju fler poäng, desto större chans har man att välja just den bostad som man vill ha i ett projekt. När man har anmält intresse för ett projekt får man löpande information om det eller de projekten och kommande säljstarter innan de annonseras ut brett.

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

BRF VIKTORIASTRAND 3

|

53


Bostadsrättsföreningen Att vara med i en bostadsrättsförening Att äga en bostadsrätt innebär att du förfogar över och har tillgång till din lägenhet, men också att du är medlem i bostadsrättsföreningen. Enkelt uttryckt är det en ekonomisk förening där de boende tillsammans genom föreningen äger eller förfogar över mark och byggnader. I föreningen fattas alla beslut som handlar om förvaltning och utveckling av de gemensamma delarna – trapphus, gårdar, förråds­utrymmen och liknande. Bostadsrättsföreningen Då bostadsrättsföreningen bildas har den en styrelse som består av tjänstemän och förtroende­ valda inom Riksbyggen. När byggnationen av föreningens hus är slutförd väljs styrelse­ledamöter av de boende vid en stämma. Styrelsen består därefter av boende i föreningen samt en erfaren och kunnig representant från Riksbyggen. Inför stämman kan du anmäla intresse att sitta i styrelsen och på så sätt delta och engagera dig djupare. Riksbyggen erbjuder utbildningar i styrelsearbete och vi har flera kurser som du kan gå för att lära dig mer om vad det innebär att vara styrelseledamot i din förening.

54

|

BRF VIKTORIASTRAND 3

Fast pris och inköpsgaranti Genom att teckna ett s k Riksbyggenavtal med Riksbyggen får bostadsrättsföreningen ett fast pris på sitt nybyggnadsprojekt. Det innebär att föreningens slutliga anskaffningskostnad är känd när den ekonomiska planen upprättas och bostadsrätterna upplåts. Riksbyggen svarar för alla kostnader och intäkter fram till den sista dagen i den månad som infaller fem månader efter godkänd slutbesiktning. Om någon lägenhet inte är såld åtar sig Riksbyggen att köpa den. Ett kooperativt företag Riksbyggen är en ekonomisk förening med ungefär 1 500 bostadsrättsföreningar som medlemmar och delägare – du blir med andra ord inte bara medlem i en bostadsrätts­ förening, indirekt blir du också delägare av hela Riksbyggen. Återbäring En klassisk princip för kooperativ är att ge medlemmarna återbäring. Inom Riksbyggen bygger återbäringen på de förvaltningstjänster som bostadsrättsföreningarna köper, ju bättre det går för vår förvaltning, desto mer pengar blir det över till bostadsrättsföreningarna.

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.


Lugn du köper en Riksbyggenbostad Bostäder för unika platser och människor Husen kan se väldigt olika ut beroende på plats och vem som ska bo där. Det handlar om att ­säkerställa estetik, tillgänglighet, trygghet i husen och områdena, trädgårdsmiljön, energi­effektivitet m m. Gemensamt för en Riksbyggen­bostad är att den ska uppfylla vissa grundläggande egenskaper. Exempel: Trygghet – Trygghetsplanering utförs i varje

projekt. Det handlar om t ex utemiljö, belysning och låssystem. Gröntrivselfaktor – Ett arbete för att skapa trivsel, grönska och mångfald på gårdarna.

För att säkerställa att vi möter alla moderna kvalitetskrav på bostäder har vi utvecklat något vi kallar för Riksbyggenbostaden – vår modell för en god bostad. I Riksbyggen­bostaden har vi tagit hänsyn till både boendes önskemål och samhällets krav på bland annat energieffektivitet, funktionalitet och trygghet. Miljöbyggnad Att välja en bostad från Riksbyggen är att välja ett miljömässigt bra boende. Sedan 2012 är alla våra nyproducerade flerbostadshus med tre våningar eller fler, certifierade enligt Miljö­ byggnad. Det är Sweden Green Building Councils klassnings­­system som certifierar områdena energi, inomhusmiljö och material. Det handlar om allt från att se till så husen använder lite energi till att reducera buller och skapa rätt ljusförhållanden i lägenheterna. Miljöbyggnad kan ses som ett kvitto på att byggnaden uppfyller dessa viktiga kvaliteter. En byggnad kan uppnå betyget brons, silver eller guld. Riksbyggens nyproduktion projekteras för att uppnå minst nivå silver.

Långsiktig förvaltning – Riksbyggenbostade­n

är ­planerad för att vara lättskött ur ett förvaltnings­perspekti­v. Det är bra både för dem som har fastighete­n som arbetsplats och din bostadsrättsförenin­g.

Tillgänglighet – Planlösningarna ska

vara genomtänkta och uppfylla vissa mått. Att t ex entréer, trapphus och balkonger/uteplatser uppfyller gällande tillgänglighetskrav är självklart i en Riksbyggenbostad.

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

BRF VIKTORIASTRAND 3

|

55


Planeten ska med!

Vi har ett brett program som stödjer hållbar utveckling, både när vi utvecklar nya bostäder och när vi förvaltar fastigheter – Planeten ska med!

Miljöskolan Vi jobbar med att inspirera och engagera alla våra medlemmar. En del i det arbetet är att vi erbjuder alla boende att gå i Riksbyggens Miljöskola som är en interaktiv webbplats med råd och tips om hur du kan leva mer hållbart och minska din energi­ användning och miljöpåverka­n. Besök gärna Miljöskolan via www.riksbyggen.se Miljö- och energitjänster Vi erbjuder din förening flera tjänster inom energioptimering som stöttar er i miljöarbetet och hjälper er nå det resultat ni önskar. Vi har tagit fram vad vi kallar ”Riksbyggens enkla miljöidéer” med förslag på åtgärder för att hjälpa er att minska miljö­belastningen från byggnader och boende. Årets hållbarhetsförening Årets Hållbarhetsförening är en tävling som är öppen för alla föreningar som är medlemmar i Riksbyggen. Den vinnande föreningen blir en inspirationskälla för andra bostadsrättsföreningar och vinner ett bidrag att användas till förbättrande åtgärder och köp av tjänster. Social hållbarhet Riksbyggen har med hjälp av forskare tagit fram en modell som fokuserar på social hållbarhet. Med hjälp av den kan vi arbeta för ett mer socialt hållbart boende. Det handlar i korthet om:

Hållbarare resor På Riksbyggen tycker vi att det ska vara enkelt och bekvämt att leva hållbarare. Därför satsar vi aktivt på att föra in hållbarhetstanken i det vardagliga livet även när det gäller transporter. Om vi exempelvis väljer bort bilen till förmån för bilpool så minskas ofta antalet resor och därmed CO2-utsläppen. Och med färre bilar behövs färre parkeringsplatser, vilket i sin tur gör att vi kan frigöra ytor till fler kvadratsmarta boenden, lekparker eller gröna ytor. Alternativa transportmedel kan vara f­ ordonspooler, lätta elfordon, elcyklar, extra cykelparkeringar och cykelrum.

Medlemmarnas och boendes möjlighet att påverka. Våra medlemmar ska veta hur de kan påverka sitt boende. Våra föreningar ska ledas på ett aktivt, tydligt och demokratiskt sätt. Att tillsammans skapa en gemensam nytta. Vi har fungerade mötesplatser där de ­boende kan träffas och umgås. Vi stöttar också ­föreningarna så att de kan dela både saker och tjänste­r med varandr­a. Samverka med omgivningen. Miljön runt föreningarna ska vara inbjudande och trygg. Att vara med och utveckla samhället. Vi planerar nya bostäder utifrån att de ska bidra till att skapa en mer social hållbar stad. 56

|

BRF VIKTORIASTRAND 3

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.


Vi tar ansvar för ekosystemen Ekosystemtjänster är de positiva effekter som ekosystemen bidrar med till oss människor. Innan vi bygger framtidens bostäder, undersöker vi alltid platsen som ska bebyggas väldigt noga. Vi kallar det ekosystemtjänstanalys och innebär att vi analyserar vilka tjänster som naturen bidrar med (exempelvis renar vatten, binder koldioxid eller minskar erosion). Sedan säkrar vi att m ­ arken bidrar lika mycket eller mer när projektet väl är färdigt. Så med oss lyssnar du på marken och tar ansvar för framtiden.

8. Upprätthålande av luftkvalitet Ekosystemets förmåga att förbättra luftkvaliteten t ex trädens förmåga att binda utsläpp och partiklar från biltrafik.

15 ekosystemtjänster som analyseras

11. Rekreation och estetiska värden Ekosystemets förmåga att skapa upplevelser och bidra till rekreation.

1. Odlingsbar mark Mark som varit uppodlad någon gång de senaste 100 åren. 2. Naturtillgångar Timmer, virke, vilda växter, bär eller svamp samt ­viltdjur. 3. Färskvatten Grundvatten, regnvatten, sjöar och vattendrag. 4. Vattenreglering Vattenflödet regleras vilket gör att vi skyddas mot t ex översvämningar. 5. Vattenrening Filtrering och nedbrytning av t ex organiskt avfall och föroreningar i vattnet.

9. Pollinering och fröspridning Överföring av pollen mellan växter så att frukter, bär och grödor kan bildas. Frön sprids genom vind, ­vatten, djur och insekter till andra platser där de gror. 10. Biologisk kontroll Ekosystemets förmåga att kontrollera sjukdomar och skadedjur hos grödor och boskap.

12. Turism Naturliga platser och miljöer i ekosystemet som kan locka turister. 13. Kulturmiljövärden Ekosystemets förmåga att bidra till estetiska, andliga eller religiösa värden som får människor att må bra. 14. Förebyggande av jorderosion Förmågan att binda mark, reglera vatten och ­därigenom förebygga erosion. 15. Habitat för arter Ett område med naturliga egenskaper som gör att arter kan leva där.

6. Mikroklimat Ekosystemets förmåga att påverka lokalt klimat som t ex solstrålning och vind. 7. Bindning av koldioxid Förmågan att ta upp koldioxid från atmosfären och minska den globala uppvärmningen.

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

BRF VIKTORIASTRAND 3

|

57När andra säger hej då, säger vi hej hej Många av våra uppdrag får vi från alla de bostadsrättsföreningar som vi har utvecklat och byggt och alltid tar hand om minst fem år efter att de står färdiga för inflyttning – men oftast mycket längre. Det här förhållandet – att vi jobbar vidare med huset och föreningen under många år – gör att vi tänker långsiktigt och uthålligt. Vi bygger rejält och stabilt redan från början, vilket både du och vi tjänar på. Vi är med er de första fem åren. Minst. Under de första fem åren som du bor i din nya bostad, anlitas Riksbyggen för såväl ekonomisk och teknisk förvaltning som den dagliga fastighetsservicen. Efter de fem första åren är förhoppningen att ni ska fortsätta att anlita oss som förvaltare även i framtiden. Värdefulla tjänster Vi vet att det krävs ett helhetstänkande för att en bostadsrättsförening ska fungera väl. Det är lika viktigt med välskötta trapphus och gårdar som att ekonomin hanteras på ett bra sätt – allt för att bevara fastighetens värde. Vi har specialister inom varje område och vår erfarenhet och vårt stöd ökar både trivseln och husets värde. Här kan du läsa om våra tjänster mer i detalj.

Teknisk förvaltning Driftövervakning Installationsservice Underhållsplanering Underhållsadministration Energibesiktning Energioptimering Försäkringsadministration Myndighetsbesiktningar Statuskontroll lägenheter Systematiskt brandskyddsarbete Obligatorisk ventilationskontroll, OVK Lekplatsbesiktning Boendekontakter Individuell mätning

Riksbyggen utvecklar inte bara nya bostäder, vi är också en av landets ledande förvaltare av fastigheter och bostadsrättsföreningar. Faktum är att förvaltningsdelen av Riksbyggen omfattar långt fler människor än vad byggandet av nya bostäder gör.

Teknisk förvaltning Med en genomtänkt teknisk förvaltning ser du till att fastighetens värde säkras på lång sikt. Vi hjälper dig med underhållsplanering och tar hand om den löpande driften. Dessutom kan vi se till att er förening är energioptimerad. Fastighetsservice Nyckeln till långsiktigt bra skötsel handlar om att vara omsorgsfull och närvarande. Vi ger din fastighet tillsyn, sköter om byggnader och alla typer av tekniska installationer. Ekonomisk förvaltning Det finns en hel del ekonomiska frågor som ska hanteras i en bostadsrättsförening. Vi hjälper er med redovisnings- och finansieringstjänster som säkerställer korrekt och effektiv hantering av föreningens ekonomi. Riksbyggen håller öppet Dag&Natt Riksbyggen erbjuder en unik kundservice med vårt kommunikationscentrum som håller öppet dygnet runt sju dagar i veckan. Du ringer 0771-860 860 oavsett ärende och var du befinner dig i landet.

Ekonomisk förvaltning Bokföring och bokslut Uppföljning och planering Lånehantering Överlåtelsehantering och uthyrning Föreningsservice Kundwebb Bostadsrättsjuridisk rådgivning

Fastighetsservice Fastighetsservice Huset Fastighetsservice Trädgård Fastighetsservice Tekniska installationer Jour Trädgårdsutveckling Mindre byggarbeten Lokalvård

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

Riksb y Dag& ggen 0771 Natt -860 www 860 .riksb yg gen.s e

Ombyggnad Exempel på genomförda projekt: Tak- och fasadrenovering Stambyte Byte av fönster och dörrar Renovering av p-däck Inglasning av balkonger Tillbyggnader Anpassning av lokaler Upprustning av gårdar och lekplatser Installation av hissar Energisparande åtgärder Renovering av trapphus Tillgänglighetsanpassning Påbyggnad och förtätning

BRF VIKTORIASTRAND 3

|

59


Nyfiken på Riksbyggen?

Att köpa en bostadsrätt av Riksbyggen är som att starta en relation. Det är spännande, utmanande, lite läskigt men också väldigt givande. Och som med alla nya relationer är det viktigt att titta närmare på den som man ska vara tillsammans med. Låt oss berätta vad som gör oss på Riksbyggen speciella.

Vi har långsiktigheten och helheten I det läget då våra konkurrenter säljer och lämnar över sina lägenheter, börjar vårt viktigaste engageman­g – den dagliga skötseln och lång­ siktiga utvecklingen av fastigheten. Vi är med på resan under många år, vilket gör att vi tar ett helt annat ansvar redan från början. Eftersom vi tar hand om bostäderna under många år, planerar vi på ett mer långsiktigt sätt redan från början.

Vi har en tydlig värdegrund Som det kooperativa företag vi är, tror vi på samverkan och att lyssna på varandra. Vi tror på trygghet, vi vet att boendet är centralt för alla människor och att det ska kännas säkert. Vi tror också på långsiktighet, vi lever i våra bostäder i många år och för den dag då du kanske funderar på att flytta vill vi att värdet på din bostad ska vara beständigt.

Vi har erfarenheten Riksbyggen har funnits i över 75 år och vi har utvecklat bostäder i hela Sverige under hela den tiden. Vi har lärt oss massor under de här åren om hur man ska bygga och sköta om. Men också att lyssna på hur människor vill ha det – för sådant ändras över tiden. Vi lyssnar hela tiden med alla våra medlemmar om hur de vill bo – idag och i framtiden. Lyhördheten gör vår erfarenhet ännu mer värdefull.

Vi är hållbara När vi tar fram nya bostäder utgår vi från vad du behöver och vill ha. Men vi ser också till hela samhällets krav på energieffektivitet, funktionalitet och hållbarhet. Idag är vi miljö­certifierade enligt ISO 14001 och ofta ligger vi långt före vad normerna föreskriver, men vi nöjer oss inte med det – Riksbyggens ambition är att leda utvecklingen.

Vi är medlemsägda Riksbyggen är medlemsägt. Vi är ett kooperativt företag som jobbar för medlemmarnas bästa. Uppstår överskott som inte behövs för utveckling i verksamheten går det åter som utdelning till medlemmarna.

Vi tar vårt samhällsansvar Under alla år har Riksbyggen sett på bostäder utifrån ett brett perspektiv. Vi sätter dig i centrum, men inte bara din bostad, vi vill att hela sammanhanget som du flyttar till ska fungera. Det betyder att vi engagerar oss i allt från hur gator och gångvägar planeras till hur kommunal service fungerar. Vi har mer än bara bostäder Förutom utveckling och förvaltning av bostäder i form av hyresrätter, bostadsrätter och egna hem är Riksbyggen en ledande aktör på marknaden för offentli­g och kommersiell fastighetsförvaltning.

FÖR MER INFORMATION OM BRF VIKTORIASTRAND 3 KONTAKTA: Erica Bjuhr 090-15 96 96 erica.bjuhr@riksbyggen.se www.riksbyggen.se/viktoriastrand3

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.