Brf Guldpennan

Page 1

Räkna med kvalitetstid

Brf Guldpennan i Södergården är som gjord för dig som vill bo lätt och ledigt utan måsten – nära Uddevalla Centrum, ­kommunikationer och en massa andra plus i vardagen.


Innehåll.............................................................................sid Välkommen till framtidens Söder......................................................4 Räkna med kvalitetstid.......................................................................6 Nära naturen, centrum och ­kommunikationer..................................9 Historiskt århundrade......................................................................10 Det bästa av två världar....................................................................13 Guldkantad ­arkitektur......................................................................14 Sammanfattning Brf Guldpennan....................................................23 Situationsplan och planlösningar....................................................24 Rumsbeskrivning..............................................................................38 Byggnadsbeskrivning.......................................................................39 Dina egna noteringar........................................................................41 Välkommen till ett hem för hela livet...............................................42 Bostadsrättsföreningen................................................................... 44 Ett större ansvar................................................................................45 Lugn du köper en Riksbyggenbostad.............................................. 46 När andra säger hej då, säger vi hej hej...........................................47 Nyfiken på Riksbyggen?.................................................................. 48


Brf Guldpennan Hej, kul att du har intresserat dig för en bostad hos oss på Riksbyggen! I din hand har du just nu Södergårdens andra etapp som består av Riksbyggens 47 nya lägenheter. Med det här magasinet vill vi ge dig en lätt och ledig bild av hur det kommer bli att bo i Brf Guldpennan – alldeles intill Uddevalla Centrum. Jag hoppas att du är med oss hela vägen och att vi ses snart för att prata lägenhetsstorlekar, planritningar och framtidens Söder. Varmt välkommen till Södergården och Brf Guldpennan.

Karin Ekström Sälj & Marknadsansvarig, Riksbyggen

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

BRF GULDPENNAN

|

3


Välkommen till framtidens Söder

Här bygger vi totalt 139 nya lägenheter – fördelat på två bostadsrättsföreningar för Riksbyggen och en för Bonum seniorboende.

Historisk mark Vi har bestämt oss för att sätta färg på Söder igen. Vi tänker helhet och vill i varje projekt ta till vara på områdets arv och utveckla samhället kring det. Eftersom vi förvaltar våra egna bostäder bryr vi oss extra mycket om var och hur vi bygger

– varför det också är en ära att få utveckla Söder till en av Uddevallas mest levande stadsdelar igen. För att hedra Söderskolan och dess skolgård har bostadsområdet fått namnet Södergården och bostadsrättsföreningarna namn som är kopplade till skolan.

4

|

BRF GULDPENNAN

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.


Målet med Södergården är att skapa en sprud­ lande, öppen och trygg miljö som tilltalar såväl yngre som äldre. Här kommer Riksbyggens två föreningar att bilda en stimulerande dynamik tillsammans med Bonums seniorförening. Alla föreningarna har var sin innergård i gården som sam­spelar och som ger utrymme för spontana möten och aktiviteter, där den gemensamma delen av gården består av lekplats, utegym och boulebana. Först ut var Bonum och Brf Guldstjärnans två hus. Nu är det dags för Riksbyggens första etapp av sammanlagt två.

Fakta Brf Guldpennan Boendeform: Bostadsrätt Antal bostäder: 47 Storlekar: 2–4 rok ­(50–115 kvm) Parkering: Möjlighet till parkering i carport alt vanlig markparkering 1 plats/lgh + 2 gäst P-platser i föreningen Inflyttning: Preliminärt från sommar/höst 2019 Miljöbyggnad: Preliminär nivå Silver

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

BRF GULDPENNAN

|

5


Räkna med kvalitetstid

Vi har räknat framlänges och baklänges för att maximera boendeupplevelsen i Brf Guldpennan. Summa summarum är att du kommer få en väldans massa tid över till annat.

Med inspiration från Söderskolan Oavsett om du har gått på Söderskolan, spelat brännboll, fotboll och King out på skolgården, dansat i Folkets park eller bott i området tidigare kommer du att känna dig hemma här. Den nya gårdsmiljön får många trevliga, inspirerande och lekfulla inslag som är hämtade från skolvärlden i allmänhet och Söderskolan i synnerhet. Till ex­ empel har vi tagit vara på skolklockan som symbol för tiden och platsens historia. Vi har också sparat skolans sockel som återvinns och förvandlas till vackra och funktionella hällar. Liksom entrétrap­ pan som får integrerade sittytor av trä och flyttas till den centralt placerade lekmiljön. Här har yngre som äldre möjlighet att hoppa hage, åka karusell, gunga, träna i utegymmet, spela boule, putta kula i stenmjölgruset eller bara vara och göra så lite som möjligt.

Mer tid över till annat Vår ambition är att den lekfulla utemiljön i ­kombi­nation med den kvalitativa innemiljön och närheten till såväl centrum som naturens olika element ska frigöra kvalitetstid åt dig. Vare sig du ska jobba, hoppa på tåget, ta dig hem, handla, gå på bio, äta på restaurang, shoppa, springa i skogen, bada i havet eller ligga i hängmattan är avstånden korta och genvägarna många. Det är också tillgängligheten, den enkla var­ dagen och all tid som är grejen med Brf Guldpennan. Här finns inga måsten, hinder eller tidstjuvar. Bara möjligheter.

6

|

BRF GULDPENNAN

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.


RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

BRF GULDPENNAN

|

7


Bohusläns museum

org teb ö G t Mo Brf Guldpennan

Mataffär

Skola & förskola

Café

Biostaden

Hållplats Buss

Vårdcentral

Bensinstation

Restaurang

Småbåtshamn

Grönområde

Apotek

Post

Frisör

Systembolag

Brf Guldpennan

Gym

Badhus

Södergården

Bank

8

|

BRF GULDPENNAN

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.


Nära naturen, centrum och ­kommunikationer

Södergårdens största fördel är närheten och tillgängligheten. Här har du nära till alltifrån mataffärer, biograf, shopping, nöjen och kollektivtrafik till havet och flera sköna gröna parker.

Natursköna upplevelser Från Södergården har du nära till flera sköna gröna parker och promenadmöjligheter. En är Emaus idyl­liska naturreservat i Kapelle. En annan är Udde­­ vallas kanske största pärla – S ­ trandpromenaden – som sträcker sig från Skalbankarna i öster genom centrum och 9,3 km bort till Lindesnäs. Perfekt för dig som gillar att röra på dig, jogga och picknicka med kärleken eller favoritboken. Vill du hellre motionera inomhus har du både simhall och gym inom gångavstånd från Södergården. Liksom ­Bohusläns museum, hamnen och inte minst Uddevallas skärgårdsbåtar. Med Skärgårdsbåtarna kan du åka på smakfulla skaldjurskryssningar och hoppa på spontana dagsturer till Smögen, Käring­ ön, Bassholmen och Lysekil.

caféer och en hel stad med nöjen. På vägen dit ligger också Biostaden med sina 6 biosalonger, 505 bekväma fåtöljer, goda benutrymmen, stora filmdukar och den bästa ljudtekniken.

En hel stad med nöjen Bara några hundra meter från Södergården börjar centrum vilket innebär att du har nära till mat­a ffärer, shopping, gymmet, restauranger,

Bra kommunikationer Närmaste busshållplatser ligger vid Folkets Park och Segelplan där linje 3 och 822 går. Medan Flexlinjen stannar på Packhusgatan, bara 100 meter från Södergården. Du som har bil har nära till såväl Göteborgsvägen som Riksväg 44 och E6. Förskola, skolor och gymnasium För dig som har barn kan det vara bra att veta att det bara är några hundra meter till Parken förskola med sina 10 avdelningar och för dig med lite äldre barn att Sommarhemsskolan F-9 ligger knappa kilometern bort. Något längre för dig som tar bilen. När det gäller gymnasium finns till exempel Plusgymnasiet, Sinclair och Östrabo i och kring centrum.

BRF GULDPENNAN

|

9


Historiskt århundrade

Söder blomstrade och spred såväl glädje som kunskap under hela 1900-talet. Här blev Söderskolan navet för all förkovring och Folkets Park medelpunkten för alla nöjeslystna.

Milsvida ängder gröna Det fanns en tid när Söder bestod av milsvida ängar, några få hus och en källa att hämta vatten i. Källan som är mera känd som Sörkällan ­ligger ett hundratal meter öster om Södergården och var fram till 1850 en naturlig mötesplats för Uddevalla­ borna. Här samlades man för att fylla på vatten­ förrådet och för att ta del av det senaste skvallret. Brunnen var nämligen inte den snabbaste och det kunde ta en bra stund innan vattnet runnit till för den som stod på tur. Det innebar att man hade gott om tid att lära känna nya intressanta medborgare och byta information med varandra.

Söderskolans storhetstid Under det här decenniet hade Söder också en stark tillväxt där barnaskaran ökade markant. För att möta tillströmningen fick tre olika ­arkitekter uppdraget att ta fram förslag på hur områdets nya skola skulle se ut. Arkitekt Wahlberg vann upphandlingen medan byggnadsingenjör Anders ­Eriksson blev huvudentreprenör. Den 31 mars 1948 öppnades så portarna till Söder­skolan med plats för 404 elever. Förutom klassrum fanns här bibliotek, special­salar för teckning och naturkunnighet samt tre för slöjd-, handarbets-, trä- och pappslöjd. Skolan var toppmodern med centralradio och högtalare i alla klassrum. Något som gjorde att man kunde sitta kvar i sina bänkar under skolradiotimman och göra veder­ börliga ­anteckningar. Skolans idrottsplats hade löparbanor, kastbanor och en stor gräsplan där barnen spelade fotboll och handboll. Det här var årtionden då Söderskolan var full med spring, gemenskap och kunskap. Årtionden då man hop­ pade hopprep och hage, puttade kula eller spelade King out i alla väder. Då glada tillrop, skratt, skolklockan och gymnastiklärarens visselpipa var vardagliga inslag. Längs med vägen och in i 2000-talet började antalet elever på Söderskolan sjunka. Anledningen var att det föddes allt färre barn och att fristående grundskolor började etablera sig i kommunen. Något som gjorde att skolverksamheten lades ner och att de sista eleverna gick ut skolan i juni 2010. Men nu börjar livet ta fart igen – både i Folkets Park och på Söderskolans historiska mark.

1920-talets Söder Vid Studievägen, i höjd med Brf Guldstjärnans 9-våningshus, låg entrén till Folkets Park som byggdes 1920. Här stämde förväntansfulla familjer, vänner och kärlekspar träff innan det var dags att bege sig in i parken för att roa sig. Av dansbanan och polketten som invigdes 1929 eller Jazzen 1930 finns det säkert många dansanta minnen kvar som fortfarande skrattar och går hand i hand. Charles Ströms bensinmack Bakom Brf Guldpennan – vid korsningen Anders Knapes väg och Packhusgatan – låg en av Uddeval­ las allra första bensinpumpar. Här arbetade ägaren och bensinstationsföreståndaren Charles Ström under tidigt 1930-tal med att förse bilar med bensin och dess ägare med några varma ord på vägen. Stationen var populär bland de bilburna invånarna som gärna tog en omväg för att samlas vid pumpen.

Charles mack var en populär plats att tanka och slänga käft på.

10

|

BRF GULDPENNAN


Sörkällan ligger ett hundratal meter öster om Södergården. Hit gick man förr i tiden för att fylla på med vatten och information.

Söderskolan då den var full av spring, gemenskap och kunskap.

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

BRF GULDPENNAN

|

11


Här bestämmer du själv hur mycket eller lite du vill göra. Njut av lugnet på den tilltagna balkongen eller aktivera dig i den inspirerande gårdsmiljön.

12

|

BRF GULDPENNAN

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.


Det bästa av två världar

Landskapsarkitekterna förenar det bästa av två världar i Södergården. En skön blandning av såväl offentliga aktivitets­ ytor och sittplatser som privata uterum.

Boendemiljö utöver det vanliga För landskapsarkitekterna har det varit viktigt att värna om platsens identitet och att ta tillvara på såväl material som ytor och den öppna skolgårds­ känslan. Genom att förena betydelsefulla inslag från förr med nytänkande, funktionell och hållbar landskapsarkitektur har man skapat en helt unik boendemiljö. Södergården har många ­lösningar för trevliga möten, samtal och aktiviteter. Det finns gott om inbjudande sittplatser med fri sikt över gårdsplanen och den centralt placerade lek- och aktivitetsmiljön. – Vi har såklart försökt att bevara och åter­ vinna så mycket som möjligt av Söderskolans karaktär och miljö. Vi har framförallt velat förfina skolgårdskänslan och fortsätta stimulera leken, aktiviteterna och mötet mellan människor. Men också hitta en skön balans mellan offentliga aktivitetsytor och sittplatser i kombination med privata uterum, säger Bo Larses som är ansvarig landskapsarkitekt på Mareld.

Något som gör att gårdens nyanser kommer skifta i takt med årstiderna. Förutom att skoltrappans granitblocksteg tas tillvara och dyker upp som nya sittytor återvinns en rad andra inslag: – Något som varit väldigt typiskt för Söder­ skolan är Klättervildvinet, som vi också återplan­ terat i gårdsmiljön. Precis som smågatstenen eller hussockeln av röd bohusgranit som förvandlas till funktionella hällar runt om på gården och ute­ platserna, fortsätter Bo.

Mix av nytt och återvunnet Gården får nya fruktträd och odlingslådor för de boende. Den får också olika typer av karaktärs­ fulla planteringar som träd, buskar och perenner.

Från karusell till utegym Eftersom Södergården kommer att bestå av en dynamisk blandning av intressen och åldrar när området är komplett speglar det också gårdens utformning. Här finns allt ifrån karusell, gungor, volträcke, hopphage och bollspelsrutor till pergolor, utegrillar, gräsyta med möjlighet till bollspel och utegym med olika träningsredskap. Många trygghetsfaktorer Gårdens gestaltning gör att man snabbt börjar känna igen ansikten och alla som bor här. En trygghets­ faktor utöver de öppna ytorna, husens fönstersätt­ ningar, placeringen av ljuskällor och inte minst entré­ erna som har kodlås och porttelefon som standard.

BRF GULDPENNAN

|

13


Guldkantad a­ rkitektur

Här bygger vi totalt 139 nya lägenheter – fördelat på två bostadsrättsföreningar för Riksbyggen och en för Bonum seniorboende.

Rum med mervärden Lägenheternas planlösningar är öppna och l­ uftiga. Här får du många inbyggda mervärden som funktionella förvaringsmöjligheter och smarta inrednings­detaljer. Alla genomgående lägenheter har två balkonger – en inåt gården och en utåt gatan. Den större är inglasad, väl tilltagen och möblerbar för såväl lounge- som middagssittning.

– Generellt ligger fönsterbröstningarna på 60 centi­­ meter vilket är betydligt lägre än de 80 som är normalt. Det ger både vackra och bättre ljusinfall i rummen, säger Ingrid Blomdahl som är arkitekt på Malmström Edström.

14

|

BRF GULDPENNAN

Handslaget tegel Brf Guldpennan består av två 4-våningshus.

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.


Det hand­slagna fasadteglets gula nyanser knyter an till grannföreningarnas toner. Precis som den ljusgrå kulören som används genomgående på alla murar och miljöhus. Sophusets och carportarnas tak får dessutom sedumtak för att tillföra grönska och färg till kvarteret. Luften förbättras och fångar upp ljud samt fördröjer regnvatten. I souter­ rängplanet finns cykel- och lägenhetsförråd samt gemensamma lokaler. Här har man direkt ingång från gården. Gott om faciliteter I Brf Guldpennan har du tillgång till en gemen­ samhetslokal som kan användas till styrelserum, fest, släktkalas och övernattningsgäster.

Alla lägenheter har tvättmaskin och tork­t umlare som standard i lägenheten. Du som har bil kommer ha möjlighet att hyra parkeringsplats i föreningens carportlängor alternativt utomhus­ parkering längs med Studievägen. – Målsättningen har varit att göra livet så enkelt, tillgängligt och härligt som möjligt för de boende. Placeringen av gemensamhetslokalen är bara en av alla strategiska lösningar. Det är ingen slump att den ligger i anslutning till entrén och säger hej – använd mig, avslutar Ingrid Blomdahl.

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

BRF GULDPENNAN

|

15


16

|

BRF GULDPENNAN

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.


Brf Guldpennan består av två 4-våningshus med handslaget gult fasadtegel och en mysig och aktiv gård för trevlig samvaro.

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

BRF GULDPENNAN

|

17


18

|

BRF GULDPENNAN

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.


Härliga öppna ytor med balkong från köket, perfekt för morgonkaffet.

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

BRF GULDPENNAN

|

19


Den stora inglasade balkongen förlänger såväl vardagsrummet som samtalen och sommarsäsongen.

20

|

BRF GULDPENNAN

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.


RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

BRF GULDPENNAN

|

21


Summan av alla plus i Brf Guldpennan är en väldans massa kvalitetstid.

22

|

BRF GULDPENNAN

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.


Sammanfattning Brf Guldpennan

Brf Guldpennans 47 lägenheter består av 2-4 rok och 50-115 luftiga kvadratmeter. Som gjorda för dig som vill bo lätt och ledigt med mycket kvalitetstid.

Boendemiljö utöver det vanliga Lägenheternas planlösningar är öppna och ­luftiga. Här får du många inbyggda mervärden som funktionella förvaringsmöjligheter och ­smarta inredningsdetaljer. Södergården har många lösningar för trevliga möten, samtal och aktiviteter. Det finns gott om inbjudande sitt­ platser med fri sikt över gårdsplanen och den centralt placerade lek- och aktivitetsmiljön.

garderober eller garderober med dörr. Varje lägen­ het har också ett stort och lättillgängligt förråd i källaren – perfekt för resväskor, skidor och andra mer skrymmande saker.

Tilltagna balkonger och uteplatser Alla lägenheter i hus 3 och 4 har stora, ­inglasade och lättmöblerade balkonger som förlänger lägenheterna. Dessutom har alla (utom de med 2 rok) en mindre oglasad extrabalkong i öst- eller sydostläge. Hus 3 har sina inglasade balkonger mot Studievägen och de mindre in mot gården. Medan hus 4 har de stora balkongerna mot gården och de mindre oglasade ut mot gatan. Extra utrymme Många av lägenheterna har klädkammare med gott om plats för kläder, skor, väskor och a­ nnat man behöver i vardagen. De bostäder som saknar klädkammare har istället rejäla skjutdörrs­

INSPIRATIONSBILDER EJ PROJEKTSPECIFIK

Gemensamhetslokal med övernattnings­ möjligheter I anslutning till entrén på innergården ­ligger Brf Guld­­­stjärnans stora och fullt utrustade ­gemensamhetslokal. Här har du tillgång till kök, wc, möblemang, servis och en trevlig miljö för ­kalas, fester och föreningsmöten. När släkt och vänner är på besök kan den nyttjas för över­ nattning. Sätt din egen prägel på lägenheten Eftersom det är ett helt nytt bostadsrättshus och en helt ny lägenhet har du möjlighet att sätta din egen prägel genom kostnadsfria val och tillval. Även om kvaliteten är genomgående hög från början är det såklart roligt att kunna vara med och påverka från start. Fasta installationer och väggar går inte att ändra men däremot ytskikt som till exempel kakel, klinker, tapeter, köksluckor, handtag och köks­ bänkar. Även vitvaror kommer finnas som tillval.

BRF GULDPENNAN

|

23


INSPIRATIONSBILD EJ PROJEKTSPECIFIK

Situationsplan och planlösningar

24

|

BRF GULDPENNAN

Så här kommer Brf Guldpennans kvarter och 47 lägenheter vara placerade. På kommande sidor kan du studera husens planlösningar och jämföra vilken lägenhet som passar just era behov och önskemål. Alla rum och utrymmen är rationellt och effektivt disponerade för att varje lägenhet ska få ut maximalt av sin potential. Lägenhetsstorlekarna sträcker sig från tvåor på ca 50 kvm till fyror på ca 115 kvm. Vilken lägenhet är som gjord för dig? RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.


GL 2

Hus 1 S

Hus 2

S

GL 1

Söder Söder Söder

C

GL 2 GL 2C GL 2

Hus 5

Hus 3

S

S S S

Förklaringar: Förklaringar

GL 1

Förklaringar: Bostadsrättsföreningar

Brf Guldstjärnan(Etapp 1 ) 57 lgh Brf Guldstjärnan Bostadsrättsföreningar Förklaringar: (Etapp 1) 57 lgh Brf (Etapp 21)) ca 5747 lghlgh Brf Guldstjärnan Guldpennan (Etapp Bostadsrättsföreningar

GL 2

C C GL 2

GL 1

GL 1 GL 2 GL C 1 GL S 2 C GL 1 S GL 2

C

C

S

Hus 4

Hus 5 Hus 5

C S

Hus 5

Malmström Edström

GL 2

GL 1

GL 2

GL 1

Brf Guldpennan (Etapp ) ca Guldläget (Etapp 3 ) 2ca 35 47 lghlgh = gemensamhetslokal = gästlägenhet gemensamhetslokal = cykel/barnvagnsförråd Brf Guldläget (Etapp (Etapp 3) ca 35 lgh 3 ) ca 35 lgh = gästlägenhet soprum = cykel/barnvagnsförråd Gr‰nslinje = gemensamhetslokal fˆr fastighet = gästlägenhet soprum = GL 1/GL 2= GemensamGr‰nslinje fˆr fastighet = cykel/barnvagnsförråd hetslokal med över= soprum Gr‰nslinje fˆr fastighet nattningsmöjlighet.

N

C = Cykel/barnvagnsförråd S = Soprum

S GL 1

Brf Guldstjärnan (Etapp 21)) ca 5747 lghlgh Guldpennan (Etapp Brf Guldpennan Brf Guldläget (Etapp 3 ) ca 35 lgh (Etapp 2) ca 47 lgh

S

0 0

S

Situation

GL 2

GLArkitekter 2 Ingenjörer 1

GL 2

1

GL 2

Förklaring lägenhetsnummer

Information om husnummer och våningsplan

1

Brf Guldpennan Lägenhetsnummer 4321 Första siffran anger husnummer Andra siffran uppgång Tredje siffran anger våningsplan Fjärde siffran vänstervarv från huvudentré På planlösningarna hittar du också information om antal rum, storlek i kvadratmeter, balkongytor mm. RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

N N N 0 0 0 0 0

4 3 2 Vån 1 Souter räng

Sektion hus 3

4 3 2 Vån 1 Souter räng

10 10 10 10 10

Sektion hus 4

0 10 Situationsplan skala BRF 1:500/A3 GULDPENNAN | Situationsplan skala 1:500/A3

25


2 rok, 49,5 m 2 rok – 49,5 kvm

Brf Guldpennan

2

Hus 3. Lgh nr 3112, 3122, 3132 3142

Brf Guldpennan Hus 4. Lgh nr 4412, 4422, 4432 Hus 3. Lgh 3112, 3122, 3132, 3142. Hus 4. Lgh 4412, 4422, 4432.

INGL BALKONG 8,3 m²

BH 600

BH 600

DM

VARDAGSRUM 9,2 m²

U

MATPLATS 6,7 m²

KÖK K/F

12,6 m²

UT 1 G K M UT1 TVF VF KM

6,2 m²

EL/IT

SOVRUM

HALL

BH

KF

6,1 6 ,1 1m m²²

KLK

ST 1,9 m²

Bröstningshöjd, mm

Undertakshöjd ca 2100 UT1 K mm över golv

H HTT

BAD B AD

5,1 m²

FÖRKLARINGAR:

HP

Kylskåp

F TM

Frysskåp

HT

TM TT

Tvättmaskin

HT VF

Torktumlare TT KM

VF TVF

Kombinerad Tvättmaskin/

KM DM Torktumlare

TVF EL/IT

Diskmaskin DM ST

EL/IT KH

ST

Städskåp/Städutrustning KH

U/M

Spishäll

G

Inbyggnadsugn/MicroU/M M vågsugn i högskåp

KK K FF F TM TM TM TT TT TT KM KM KM DM DM DM ST ST ST

4 3 2 Vån 1 Souterräng

U/M U/M U/M M M M

4 3 2 Vån 1 Souterräng

Sektion hus 3

Sektion hus 4

K/F K/F K/F

G KLK KLK HP

M U Spishäll med ugn i bänkskåp Kombinerat Kyl-och K/F U Frysskåp

HP L

K/F

HS

Framtida vägg

L HS

Skjutdörrar

UU U

HT HT HT VF VF VF TVF TVF TVF EL/IT EL/IT EL/IT KH KH KH GG G KLK KLK KLK HP HP HP LL L HS HS HS

Handdukstork Värmefördelarskåp i vägg Vattenfördelarskåp i vägg El- /it skåp i vägg Kapphylla Garderob Klädkammare Hyllplan Linneskåp Högskåp

Med reservation för eventuella förändringar. Ytangivelser är preliminära. 2017-04-04 0 5 10 m Skala 1:100/A4 26

|

BRF GULDPENNAN

Malmst rö m Edst rö m Arkitekter Ingenjör er

PlotomrÂde 10 mm innanfˆr sk‰rmarkeringar RIKSBYGGEN RESERVERAR SIGPlotomrÂde FÖR EV. TRYCKFEL FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. 10 mmOCH innanfˆr sk‰rmarkeringar


2 rok, 2 rok – 49,549,5 kvm m

Brf Guldpennan

2

Hus 3. Lgh nr 3212, 3222, 3232, 3242

Brf Guldpennan Hus 4. Lgh nr 4312, 4322, 4332, 4342 Hus 3. Lgh 3212, 3222, 3232, 3242. Hus 4. Lgh 4312, 4322, 4332, 4342.

INGL BALKONG 8,3 8 ,3 3 m²

BH 600

BH 400/600

DM

VARDAGSRUM 9,2 m²

SOVRUM

MATPLATS

12,6 m²

U

6,7 m²

KÖK

1 G UT VF TVF UT1 K KM M

6,2 m²

FÖRKLARINGAR:

K/F

BH

HT B HT BAD AD

EL/IT

HALL

6,1 6 ,1 1 m² m²

5,0 m²

KLK K

HP

1,9 1 , m²

Bröstningshöjd, mm

Undertakshöjd ca 2100 UT1 K mm över golv

ST

KF

Kylskåp

F TM

Frysskåp

HT

TM TT

Tvättmaskin

HT VF

Torktumlare TT KM

VF TVF

Kombinerad Tvättmaskin/ TVF KM EL/IT DM Torktumlare Diskmaskin DM ST

EL/IT KH

ST

Städskåp/Städutrustning KH

U/M

Spishäll

G

G KLK

Inbyggnadsugn/MicroU/M M vågsugn i högskåp

M

U/M U/M U/M M M M

4 3 2 Vån 1 Souterräng

Sektion hus 3

Sektion hus 4

K/F K/F K/F

HP L

Kombinerat Kyl-och K/F U

L HS

K/F

HS

Frysskåp

KK K FF F TM TM TM TT TT TT KM KM KM DM DM DM ST ST ST

4 3 2 Vån 1 Souterräng

KLK HP

Spishäll med ugn i

U bänkskåp

Framtida vägg Skjutdörrar

UU U

HT HT HT VF VF VF TVF TVF TVF EL/IT EL/IT EL/IT KH KH KH GG G KLK KLK KLK HP HP HP LL L HS HS HS

Handdukstork Värmefördelarskåp i vägg Vattenfördelarskåp i vägg El- /it skåp i vägg Kapphylla Garderob Klädkammare Hyllplan Linneskåp Högskåp

Med reservation för eventuella förändringar. Ytangivelser är preliminära. 2017-04-06 0 5 10 m Skala 1:100/A4 RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

Malmst rö m Edst rö m Arkitekter Ingenjör er

PlotomrÂde 10 mm innanfˆr sk‰rmarkeringar BRF GULDPENNAN PlotomrÂde 10 mm innanfˆr sk‰rmarkeringar

|

27


3 rok, 3 rok – 72,072,0 kvm m

Brf Guldpennan

2

Hus 3. Lgh nr 3111, 3121, 3131, 3141

Brf Guldpennan Hus 4. Lgh nr 4411, 4421, 4431 Hus 3. Lgh 3111, 3121, 3131, 3141. Hus 4. Lgh 4411, 4421, 4431.

INGL BALKONG 8,3 m²

BH 600

BH 600

SOVRUM 1 11,4 m²

VARDAGSRUM

KLK

21,2 m²

2,9 m²

TVF 1 UT VF K M UT1 KM HTT H

BAD B AD

EL/IT G

5,5 5 ,5 m²²

FÖRKLARINGAR:

ST

BH

HALL U/M K

F

6,6 m²

G

KÖK

8,6 m²

Bröstningshöjd, mm

Undertakshöjd ca 2100 UT1 K mm över golv

KF

Kylskåp

F TM

Frysskåp

HT

TM TT

Tvättmaskin

HT VF

Torktumlare TT KM

SOVRUM 2 7,3 m²

Diskmaskin DM ST

MATPLATS 5,6 m²

Städskåp/Städutrustning KH

U/M

Spishäll

M

BH 600

G

BALKONG

4 3 2 Vån 1 Souterräng

U/M U/M U/M M M M

4 3 2 Vån 1 Souterräng

Sektion hus 3

Sektion hus 4

K/F K/F K/F

Spishäll med ugn i

U bänkskåp

28

|

BRF GULDPENNAN

Malmst rö m Edst rö m Arkitekter Ingenjör er

HP L L HS HS

Framtida vägg

HT HT HT VF VF VF TVF TVF TVF EL/IT EL/IT EL/IT KH KH KH GG G KLK KLK KLK HP HP HP LL L HS HS HS

Handdukstork Värmefördelarskåp i vägg Vattenfördelarskåp i vägg El- /it skåp i vägg Kapphylla Garderob Klädkammare Hyllplan Linneskåp Högskåp

Med reservation för eventuella förändringar. Ytangivelser är preliminära. 2017-04-06 0 5 10 m Skala 1:100/A4

KLK HP

K/F

Skjutdörrar

UU U

G KLK

Kombinerat Kyl-och K/F U Frysskåp

KK K FF F TM TM TM TT TT TT KM KM KM DM DM DM ST ST ST

EL/IT KH

ST

Inbyggnadsugn/MicroU/M M vågsugn i högskåp

DM BH 600

VF TVF

Kombinerad Tvättmaskin/ TVF KM EL/IT DM Torktumlare

PlotomrÂde 10 mm innanfˆr sk‰rmarkeringar RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG PlotomrÂde FÖR EV. TRYCKFEL FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. 10 mmOCH innanfˆr sk‰rmarkeringar


3 rok, 72,0 m 3 rok – 72,0 kvm

2

Brf Guldpennan

Hus 3. Lgh nr 3213, 3223, 3233, 3243 Brf Guldpennan Hus3213, 4. Lgh nr 4313, Hus 3. Lgh 3223, 3233,4323, 3243.4333, 4343 Hus 4. Lgh 4313, 4323, 4333, 4343.

INGL BALKONG 8,3 m²

BH 600

BH 600

SOVRUM 1 11,4 m²

VARDAGSRUM

KLK

21,2 m²

TVF

2,9 m²

UT 1

KM VF UT1 KM ST

BAD B AD

EL/IT G

HTT H

FÖRKLARINGAR:

5,5 5 ,5 m² m²

BH

Bröstningshöjd, mm

Undertakshöjd ca 2100 UT1 K mm över golv

HALL

KF

6,6 m²

F

K U/M

G

KÖK

F TM

Frysskåp

HT

TM TT

Tvättmaskin

HT VF

Torktumlare TT KM

8,6 m²

SOVRUM 2

Kylskåp

VF TVF

Kombinerad Tvättmaskin/

7,3 m²

MATPLATS 5,6 m²

KM DM Torktumlare

TVF EL/IT

Diskmaskin DM ST

EL/IT KH

ST

Städskåp/Städutrustning KH

U/M

Spishäll

G

G KLK

Inbyggnadsugn/MicroU/M M vågsugn i högskåp

DM

KLK HP

Spishäll med ugn i U bänkskåp Kombinerat Kyl-och K/F U Frysskåp

HP L

K/F

HS

M

BH 600

BH 600

KK K FF F TM TM TM TT TT TT KM KM KM DM DM DM ST ST ST

BALKONG

4 3 2 Vån 1 Souterräng

U/M U/M U/M M M M

4 3 2 Vån 1 Souterräng

Sektion hus 3

Sektion hus 4

K/F K/F K/F

L HS

Framtida vägg Skjutdörrar

UU U

HT HT HT VF VF VF TVF TVF TVF EL/IT EL/IT EL/IT KH KH KH GG G KLK KLK KLK HP HP HP LL L HS HS HS

Handdukstork Värmefördelarskåp i vägg Vattenfördelarskåp i vägg El- /it skåp i vägg Kapphylla Garderob Klädkammare Hyllplan Linneskåp Högskåp

Med reservation för eventuella förändringar. Ytangivelser är preliminära. 2017-04-04 0 5 10 m Skala 1:100/A4 RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

Malmst rö m Edst rö m Arkitekter Ingenjör er

PlotomrÂde 10 mm innanfˆr sk‰rmarkeringar BRF GULDPENNAN PlotomrÂde 10 mm innanfˆr sk‰rmarkeringar

|

29


3 rok, 78,5 m 3 rok – 78,5 kvm

2

Brf Guldpennan

Hus 3. Lgh nr 3211, 3221, 3231, 3241 Brf Guldpennan Hus 3. Lgh 3211, 3221, 3231, 3241.

INGL BALKONG 8,0 m²

BH 600

BH 600

MATPLATS 6,7 m²

BH 1000

DM F K U/M

KÖK

VARDAGSRUM

9,4 m²

20,9 m²

HS ST

BH 600

UT1 G

FÖRKLARINGAR:

HALL

BH

8,4 m²

SOVRUM 1

KH

16,7 m²

KM M G TVF

BAD B AD

SOVRUM 2

6,8 6 ,8 m² m²

7,4 m²

HTT H

BH 1600 160 BALKONG

F TM

Frysskåp

HT

TM TT

Tvättmaskin

HT VF VF TVF

U/M U/M U/M M M M

Sektion hus 4

KM DM Torktumlare

TVF EL/IT

Diskmaskin DM ST

EL/IT KH

ST

Städskåp/Städutrustning KH

U/M

Spishäll

G

Inbyggnadsugn/MicroU/M M vågsugn i högskåp

BH 600

4 3 2 Vån 1 Souterräng

Sektion hus 3

Kylskåp

Kombinerad Tvättmaskin/

KK K FF F TM TM TM TT TT TT KM KM KM DM DM DM ST ST ST

4 3 2 Vån 1 Souterräng

KF

Torktumlare TT KM

VF

BH 600

Bröstningshöjd, mm

Undertakshöjd ca 2100 UT1 K mm över golv

K/F K/F K/F

G KLK KLK HP

M U Spishäll med ugn i bänkskåp Kombinerat Kyl-och K/F U Frysskåp

HP L

K/F

HS

Framtida vägg Skjutdörrar

UU U

HT HT HT VF VF VF TVF TVF TVF EL/IT EL/IT EL/IT KH KH KH GG G KLK KLK KLK HP HP HP LL L HS HS HS

Handdukstork Värmefördelarskåp i vägg Vattenfördelarskåp i vägg El- /it skåp i vägg Kapphylla Garderob Klädkammare Hyllplan Linneskåp Högskåp

Med reservation för eventuella förändringar. Ytangivelser är preliminära. 2017-04-04 0 5 10 m Skala 1:100/A4 30

|

BRF GULDPENNAN

Malmst rö m Edst rö m Arkitekter Ingenjör er

PlotomrÂde 10 mm innanfˆr sk‰rmarkeringar RIKSBYGGEN RESERVERAR SIGPlotomrÂde FÖR EV. TRYCKFEL FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. 10 mmOCH innanfˆr sk‰rmarkeringar

L HS


4rok 90,0 4rok, 90,0mm 44rok –rok, –90 90kvm kvm

22

BrfBrf Guldpennan Guldpennan

3.3.Lgh nrnr 3113 Hus Lgh 3113 BrfBrf Guldpennan Guldpennan Hus Hus 3.3. Lgh 3113. Hus Lgh 3113. 3113, 3123, 3133, 3143.

INGL BALKONG INGL BALKONG 7,7 m² 7,7 m²

BH BH 600600

BH 1500 BH 1500

DMDM MATPLATS MATPLATS 10,510,5 m² m²

BH BH 600600

KÖK KÖK

11,811,8 m² m²

U/M U/M

HP HP 1 1 FRDFRD UT UT

K K F F

1,9 m² 1,9 m²

EL/IT EL/IT

ST ST

1 1 UT UT WCWC

L L

VARDAGSRUM VARDAGSRUM 14,914,9 m² m²

1,8 m² 1,8 m²

HALL HALL

FÖRKLARINGAR: FÖRKLARINGAR:

PASSAGE PASSAGE

6,0 m² 6,0 m²

BH BH Bröstningshöjd, mm mm Bröstningshöjd,

5,4 m² 5,4 m²

SOVRUM 1 1 SOVRUM

KH KH

TT TT

G G

SOVRUM 3 3SOVRUM 2 2 SOVRUM SOVRUM 7,1 m² 7,1 m²

7,4 m² 7,4 m²

BAD BAD

12,712,7 m² m²

TMTM

6,8 m² 6,8 m²

Undertakshöjd ca 2100 Undertakshöjd ca 2100 UT1 UT1 golv golv mm över mm över Kylskåp Kylskåp Frysskåp Frysskåp Tvättmaskin Tvättmaskin Torktumlare Torktumlare

TVFTVF HT HT VF VF G G

Kombinerad Tvättmaskin/ Kombinerad Tvättmaskin/ Torktumlare Torktumlare Diskmaskin Diskmaskin Städskåp/Städutrustning Städskåp/Städutrustning Spishäll Spishäll

BH BH 600600

BH BH 600600

BH BH 1600 600600 BALKONG 1600 BALKONG BH BH 3,8 m² 3,8 m²

Inbyggnadsugn/MicroInbyggnadsugn/Microvågsugn i högskåp vågsugn i högskåp Spishäll med med ugn iugn i Spishäll bänkskåp bänkskåp Kombinerat Kyl-och Kombinerat Kyl-och Frysskåp Frysskåp Framtida väggvägg Framtida Skjutdörrar Skjutdörrar Handdukstork Handdukstork Värmefördelarskåp i vägg Värmefördelarskåp i vägg Vattenfördelarskåp i vägg Vattenfördelarskåp i vägg El- /itElskåp i vägg /it skåp i vägg Kapphylla Kapphylla Garderob Garderob Klädkammare Klädkammare

4 4 3 3 2 2 Vån 1 Vån 1 Souterräng Souterräng

Sektion hushus 3 3 Sektion

4 4 3 3 2 2 Vån 1 Vån 1 Souterräng Souterräng

Sektion hushus 4 4 Sektion

Hyllplan Hyllplan Linneskåp Linneskåp Högskåp Högskåp

MedMed reservation för för eventuella förändringar. Ytangivelser är preliminära. 2017-04-06 reservation eventuella förändringar. Ytangivelser är preliminära. 2017-04-06 0 0 5 5 10 m 10 m Skala 1:100/A4 Skala 1:100/A4 RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCHOCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL TILL ÄNDRINGAR. RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR FÖR EV. TRYCKFEL TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN ÄNDRINGAR. RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG EV. FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

Malmström Edström Malmström Edström Arkitekter Ingenjörer Arkitekter Ingenjörer

BRF GULDPENNAN

|

31


4 rok, Guldpennan 4 rok – 97,597,5 kvm mBrf Hus 4. Lgh 4311, 4321, 4331, 4341. 2

Brf Guldpennan Hus 4. Lgh nr 4311, 4321, 4331, 4341

INGL BALKONG 9,4 m²

BH 1400

BH 1600

BH 600

KLK

ST

6,3 m²

SOVRUM 1 12,9 m²

EL/I TVF

UT1

HT HT TT TT

BAD B AD

6,2 6 ,2 2 m² m²

BH 600

TM TM VARDAGSRUM

PASSAGE

22,4 m²

HALL

5,7 m²

5,0 m²

BH 600

1,7 1 ,7 7 m² m²

SOVRUM 2

K

10,3 m²

F

KH VF

WC W C

U/M MATPLATS

FÖRKLARINGAR:

7,6 m²

SOVRUM 3

KÖK

7,6 m²

G

8,2 m²

Bröstningshöjd, mm

KF

Kylskåp

F TM

Frysskåp

HT

TM TT

Tvättmaskin

HT VF

Torktumlare TT KM

DM

Diskmaskin DM ST

BH 600

BALKONG

Städskåp/Städutrustning KH

U/M

Spishäll

M

G

U/M U/M U/M M M M

4 3 2 Vån 1 Souterräng

Sektion hus 3

Sektion hus 4

K/F K/F K/F

Spishäll med ugn i

U bänkskåp

32

|

BRF GULDPENNAN

Malmst rö m Edst rö m Arkitekter Ingenjör er

HP L L HS HS

Framtida vägg

HT HT HT VF VF VF TVF TVF TVF EL/IT EL/IT EL/IT KH KH KH GG G KLK KLK KLK HP HP HP LL L HS HS HS

Handdukstork Värmefördelarskåp i vägg Vattenfördelarskåp i vägg El- /it skåp i vägg Kapphylla Garderob Klädkammare Hyllplan Linneskåp Högskåp

Med reservation för eventuella förändringar. Ytangivelser är preliminära. 2017-04-06 0 5 10 m Skala 1:100/A4

KLK HP

K/F

Skjutdörrar

UU U

G KLK

Kombinerat Kyl-och K/F U Frysskåp

KK K FF F TM TM TM TT TT TT KM KM KM DM DM DM ST ST ST

EL/IT KH

ST

Inbyggnadsugn/MicroU/M M vågsugn i högskåp

4 3 2 Vån 1 Souterräng

VF TVF

Kombinerad Tvättmaskin/ TVF KM EL/IT DM Torktumlare

G BH 600

BH 600

BH

Undertakshöjd ca 2100 UT1 K mm över golv

PlotomrÂde 10 mm innanfˆr sk‰rmarkeringar RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG PlotomrÂde FÖR EV. TRYCKFEL FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. 10 mmOCH innanfˆr sk‰rmarkeringar


4 rok, 102,0 m 4 rok – 102,0 kvm

2

Brf Guldpennan Hus 4. Lgh nr 4413, 4423, 4433

Brf Guldpennan Hus 4. Lgh 4413, 4423, 4433.

INGL BALKONG 8,2 m²

BH 600

BH 1000

BH 600

SOVRUM 1

VARDAGSRUM

11,4 m²

18,7 m²

G

UT 1

EL/IT

PASSAGE

HT HT

6,3 m²

ST

VF

TT TT

TVF

TM TM

MATPLATS 9,7 m²

BAD B AD

5,8 5 ,8 8 m² m²

PASSAGE

HALL

BH 600

9,1 m²

6,2 m²

BH

U/M K

KH

WC W C

1,4 1 ,4 4m m²²

SOVRUM 3 6,5 m²

BH 600

G

FÖRKLARINGAR:

SOVRUM 2

F

KF

KÖK

6,9 m²

10,1 m²

6,3 m²

BH 600 BALKONG

HT HT VF VF TVF

KM DM Torktumlare

TVF EL/IT

Diskmaskin DM ST

EL/IT KH

ST

Städskåp/Städutrustning KH

U/M

Spishäll

G

G KLK KLK HP

Spishäll med ugn i U bänkskåp Kombinerat Kyl-och K/F U Frysskåp

HP L

K/F

HS

M

U/M U/M U/M M M M

4 3 2 Vån 1 Souterräng

Sektion hus 3

Frysskåp Tvättmaskin

Inbyggnadsugn/MicroU/M M vågsugn i högskåp

KK K FF F TM TM TM TT TT TT KM KM KM DM DM DM ST ST ST

4 3 2 Vån 1 Souterräng

F TM TM TT

Kombinerad Tvättmaskin/

DM

BH 600

Kylskåp

Torktumlare TT KM

KÖKSÖ

G

Bröstningshöjd, mm

Undertakshöjd ca 2100 UT1 K mm över golv

Sektion hus 4

K/F K/F K/F

L HS

Framtida vägg Skjutdörrar

UU U

HT HT HT VF VF VF TVF TVF TVF EL/IT EL/IT EL/IT KH KH KH GG G KLK KLK KLK HP HP HP LL L HS HS HS

Handdukstork Värmefördelarskåp i vägg Vattenfördelarskåp i vägg El- /it skåp i vägg Kapphylla Garderob Klädkammare Hyllplan Linneskåp Högskåp

Med reservation för eventuella förändringar. Ytangivelser är preliminära. 2017-04-06 0 5 10 m Skala 1:100/A4 RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

Malmst rö m Edst rö m Arkitekter Ingenjör er

PlotomrÂde 10 mm innanfˆr sk‰rmarkeringar BRF GULDPENNAN PlotomrÂde 10 mm innanfˆr sk‰rmarkeringar

|

33


Hus 4. Lgh nr 4442 4 rok, 112,0 Brf Guldpennan 4 rok – 112,0 kvm m Hus 4. Lgh 4442.

2

Brf Guldpennan

INGL BALKONG 8,2 m²

BH 600

BH 1000

BH 600

SOVRUM 1

VARDAGSRUM

11,5 m²

18,7 m²

G

VF

H HTT

G

KLK

3,9 m²

TVF

EL/IT

WC/D W C/D C/ D 4,2 4, 2 m² m²

HT HT PASSAGE

ST

TM M

6,4 m²

TT TT

MATPLATS 9,7 m²

BAD B AD

5,9 5 ,9 m² m²

PASSAGE

HALL 6,9 m²

U/M K

KH SOVRUM 3 8,5 m²

BH 600

8,5 m²

SOVRUM 2

F

10,1 m²

KF

Kylskåp

F TM

Frysskåp

HT

TM TT

Tvättmaskin

HT VF

Diskmaskin DM ST

DM BH 600

Städskåp/Städutrustning KH

U/M

Spishäll

Spishäll med ugn i

U bänkskåp

U/M U/M U/M M M M

4 3 2 Vån 1 Souterräng

Sektion hus 3

Sektion hus 4

G

Inbyggnadsugn/MicroU/M M vågsugn i högskåp

K/F K/F K/F

34

|

BRF GULDPENNAN

Malmst rö m Edst rö m Arkitekter Ingenjör er

HP L L HS HS

Framtida vägg

HT HT HT VF VF VF TVF TVF TVF EL/IT EL/IT EL/IT KH KH KH GG G KLK KLK KLK HP HP HP LL L HS HS HS

Handdukstork Värmefördelarskåp i vägg Vattenfördelarskåp i vägg El- /it skåp i vägg Kapphylla Garderob Klädkammare Hyllplan Linneskåp Högskåp

Med reservation för eventuella förändringar. Ytangivelser är preliminära. 2017-04-04 0 5 10 m Skala 1:100/A4

KLK HP

K/F

Skjutdörrar

UU U

G KLK

Kombinerat Kyl-och K/F U Frysskåp

KK K FF F TM TM TM TT TT TT KM KM KM DM DM DM ST ST ST

EL/IT KH

ST

BALKONG

4 3 2 Vån 1 Souterräng

VF TVF

Kombinerad Tvättmaskin/ TVF KM EL/IT DM Torktumlare

6,3 m²

BH 600

Bröstningshöjd, mm

Torktumlare TT KM

KÖKSÖ

BH 600

BH

Undertakshöjd ca 2100 UT1 K mm över golv

KÖK

6,4 m²

FÖRKLARINGAR:

PlotomrÂde 10 mm innanfˆr sk‰rmarkeringar RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG PlotomrÂde FÖR EV. TRYCKFEL FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. 10 mmOCH innanfˆr sk‰rmarkeringar


4 rok, 113,0 m 4 rok – 113,0 kvm

2

Brf Guldpennan

Hus 4. Lgh nr 4441 Brf Guldpennan Hus 4. Lgh 4441.

INGL BALKONG 16,5 m²

BH 600

BH 600

BH 600

BH 600

DM

KÖKSÖ 5,4 m²

U/M FRD

1,7 m²

G

KÖK

MATPLATS

7,4 m²

F

14,9 m²

K

VARDAGSRUM

SOVRUM 1

17,4 m²

14,3 m²

HS VF TVF

HS

TM TT TT TM

ST

EL/IT KH

HALL

WC/D W C/D C/ D

5,1 m²

2,8 2, ,8 m²²

PASSAGE 9,0 m²

BAD B AD

7,3 7 ,3 3 m² m²

HT HT

FÖRKLARINGAR:

KLK

BH

3,8 m²

Bröstningshöjd, mm

Undertakshöjd ca 2100 UT1 K mm över golv

SOVRUM 3 12,2 m²

SOVRUM 2 8,0 m²

KF

Kylskåp

F TM

Frysskåp

HT

TM TT

Tvättmaskin

HT VF

Torktumlare TT KM

VF TVF

Kombinerad Tvättmaskin/

BH 600

BH 600

BH 600

KM DM Torktumlare

TVF EL/IT

Diskmaskin DM ST

EL/IT KH

ST

Städskåp/Städutrustning KH

U/M

Spishäll

G

G KLK

Inbyggnadsugn/MicroU/M M vågsugn i högskåp

KLK HP

Spishäll med ugn i U bänkskåp Kombinerat Kyl-och U K/F Frysskåp

HP L

K/F

HS

M

BALKONG KK K FF F TM TM TM TT TT TT KM KM KM DM DM DM ST ST ST 4 3 2 Vån 1 Souterräng

4 3 2 Vån 1 Souterräng

Sektion hus 3

U/M U/M U/M M M M

Sektion hus 4 K/F K/F K/F

L HS

Framtida vägg Skjutdörrar

UU U

HT HT HT VF VF VF TVF TVF TVF EL/IT EL/IT EL/IT KH KH KH GG G KLK KLK KLK HP HP HP LL L HS HS HS

Handdukstork Värmefördelarskåp i vägg Vattenfördelarskåp i vägg El- /it skåp i vägg Kapphylla Garderob Klädkammare Hyllplan Linneskåp Högskåp

Med reservation för eventuella förändringar. Ytangivelser är preliminära. 2017-04-06 0 5 10 m Skala 1:100/A4 RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

Malmst rö m Edst rö m Arkitekter Ingenjör er

PlotomrÂde 10 mm innanfˆr sk‰rmarkeringar BRF GULDPENNAN PlotomrÂde 10 mm innanfˆr sk‰rmarkeringar

|

35


36

|

BRF GULDPENNAN

INSPIRATIONSBILD EJ PROJEKTSPECIFIK


RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

BRF GULDPENNAN

|

37


Rumsbeskrivning Hall

Kök

Gäst-WC

Golv: Klinker vid dörr (ca 1 kvm), grå, matt 2003200 mm, grå fog och ekparkett, 3-stav, mattlackad. Golvsockel: Ek. Väggar: Tapet. Tak: Målat, vitt. Förvaring: Garderob alt skjutdörrsgarderober enligt ritning, om skjutdörrsgarderob vita dörrar med metallprofiler. Inredning: Hylla och klädstång, vita.

Golv: Klinker, grå, matt, 1003100 mm, grå fog. Väggar: Målade, vita. Kakel på vägg med tvättställ, vitt, matt, 2503400 mm, ljusgrå fog. Tak: Målat, vitt. Inredning: Golvmonterad WC-stol, vit. Vägghängd kommod från Vedum med lucka och tvättställ, vita. Tvättställsblandare, krom. Spegel med belysning. Handdukskrokar, krom. Toalettpappershållare, krom. Takbelysning.

Golv: Ekparkett, 3-stav, mattlackad. Golvsockel: Ek. Väggar: Tapet. Tak: Målat, vitt.

Golv: Ekparkett, 3-stav, mattlackad. Golvsockel: Ek. Väggar: Tapet, vita. Stänkskydd av kakel, vitt, matt 100x300 mm i förband, ljusgrå fog. Tak: Målat, vitt. Inredning: Skåpsinredning från Vedum med vita släta luckor och lådor, handtag i aluminium. Silvergrå bänkskiva av laminat med rak kant och underlimmad diskho. Köksblandare, krom. Belysning under väggskåp. Utrustning: Vitvaror från Bosch. Infälld induktionshäll. Inbyggd spisfläkt med utdragbar front. Inbyggnadsugn, vit. Inbyggnadsmikro, vit. Kyl, vit. Frys, vit. Diskmaskin, vit.

Allrum

Badrum med tvätt

Golv: Ekparkett, 3-stav, mattlackad. Golvsockel: Ek. Väggar: Tapet. Tak: Målat, vitt.

Golv: Klinker, grå, matt, 2003200 mm, samt 1003100 mm vid dusch, grå fog, komfortvärme. Väggar: Kakel, vitt, matt, 2503400 mm, ljusgrå fog. Tak: Målat, vitt. Inredning: Golvmonterad WC-stol. Vägghängd kommod från Vedum med lådor och tvättställ, vita. Tvättställsblandare, krom. Spegel med belysning. Duschväggar i klarglas med aluminiumprofiler. Duschblandare och duschset, krom. Handduks- och klädkrokar, krom. Toalettpappershållare, krom. Tak­ belysning. Handdukstork, krom. Tvättdel i badrum: Bänksiva av laminat, vit med rak kant. Väggskåp från Vedum med vita släta luckor, handtag i aluminium. Utrustning: Tvättmaskin och torktumlare från Bosch, vita.

Vardagsrum

Sovrum Golv: Ekparkett, 3-stav, mattlackad. Golvsockel: Ek. Väggar: Tapet. Tak: Målat, vitt. Förvaring: Garderober alt skjutdörrsgarderober enligt ritning, om skjutdörrsgarderob vita dörrar med metallprofiler. Inredning: Hylla och klädstång, vita.

Klädkammare Golv: Ekparkett, 3-stav, mattlackad. Golvsockel: Ek. Väggar: Målade, vita. Tak: Målat, vitt. Inredning: Hylla och klädstång, vita. Takbelysning.

38

|

BRF GULDPENNAN

Gäst-WC med dusch Golv: Klinker, grå, matt, 1003100 mm, grå fog. Klinker i dusch, grå, matt 1003100 mm. Väggar: Kakel, vitt, matt, 2503400 mm, ljusgrå fog. Tak: Målat, vitt. Inredning: Golvmonterad WC-stol. Vägghängd kommod från Vedum med lådor och tvättställ, vita. Tvättställsblandare, krom. Spegel med belysning. Dusch­ väggar med draperi. Duschblandare och duschset, krom. Handduks- och klädkrokar, krom. Toalettpappershållare, krom. Takbelysning.

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.


Byggnadsbeskrivning Grundläggning

Gårdar

Pålad platta på mark.

Isolerad regelstomme.

De centrala delarna rymmer odling/pergola/fruktträd, öppen gräsyta, samt grillplatser. På andra sidan gångstråket skapas en lekmiljö med stildrag som påminner om den gamla Söderskolan. Förutom grönska, träd och planteringar består markmaterialen av granit, trädäck, marktegel och grus. Ett par större träd sparas och skyddas under byggtiden. Utegym och plats för boulebana anordnas i anslutning till lekmiljön.

Fasad

Gemensamma utrymmen

Fasader består av tegel.

Gemensamhetslokal med övernattningsmöjligheter, barnvagnsrum och cykelrum i källaren.

Stomme Pålad fribärande bottenplatta. Stålpelare i fasad med utfackningsväggar.

Ytterväggar

Yttertak Sedumtak på komplementsbyggnader exempelvis ­soprum och carportar.

Fönster/fönsterdörr Glidhängda utåtgående fönster och fönsterdörrar av aluminium/trä, vita invändigt. Handtag i aluminium.

Fönsterbänkar

Bilparkering Totalt 47 boendeparkeringar varav 24 parkerings­platser i carports, 23 öppna parkeringsplatser i anslutning till carports samt längs med Studievägen. Ytterligare 2 besöks­parkeringar anordnas inom fastigheten.

Cykelplatser Det kommer finnas både utomhusplatser och inomhusplatser för cyklar där de flesta ligger inomhus.

Marmor.

Värme och ventilation Uteplats/balkong Rymliga samt inglasade balkonger. Balkongplattan är av betong.

Vattenburet radiatorsystem med uppvärmning av fjärrvärme. Ventilationen utgörs av FTX-system.

Installationer Entréportar

Rumshöjd

Gruppcentral med automatsäkringar och jordfelsbrytare. Individuell mätning av el och varmvatten i varje lägenhet. Uttag finns för bredband, digital-TV och telefon via fiber. Brandvarnare.

Rumshöjden är cirka 2,5 meter. Lokala sänkningar av innertak för installationer kan förekomma.

Passagesystem

Innertak

Passagesystem med tag (passagebricka) till allmänna utrymmen. Portetelefonsystem med svarenhet i lägenhet.

Entréytterdörrar i teak.

Målat, vitt.

Avfallshantering Innerväggar Gipsskivor på reglar. Väggar runt bad/tvätt och samtliga sovrum isoleras.

Hushållsavfall sorteras i fraktioner i miljöhus som finns på gården.

Innerdörrar Karmar och dörrar, vita. Handtag i aluminium. Vita foder.

Lägenhetsförråd Förråd till varje bostad finns i källarplan.

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

BRF GULDPENNAN

|

39


40

|

BRF GULDPENNAN

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.


Dina egna noteringar


Välkommen till ett hem för hela livet

INSPIRATIONSBILD EJ PROJEKTSPECIFIK


Tack för att du har intresserat dig för en bostad från Riksbyggen. På resan fram till inflyttning vill vi att du ska få bra vägledning och vara så välinformerad som möjligt. Här tar vi upp vanliga frågeställningar och guidar dig på vägen. Vi vill dessutom uppmärksamma dig på nyttan och värdet av att leva och bo i en bostad från Riksbyggen samt berätta lite om vad det inne­ bär att vara medlem i en bostadsrättsförening. Vi på Riksbyggen bryr oss alltid lite extra. Om dig, din bostad och om miljön runt omkring. Att ta långsiktigt ansvar är någonting vi har gjort i över 75 år. Och det är någonting som vi kommer att fortsätta med långt in i framtiden – en framtid vi gärna delar med dig. Så här går köpet till När du har bestämt dig för att köpa en bostad är första steget att teckna ett förhandsavtal och andra steget är ett upplåtelseavtal. Under den här tiden får du välja tillval och inredning och därmed vara med och utforma ditt framtida boende. Tiden mellan beslut om köp och inflyttning är olika lång, beroende på i vilket skede av utvecklingen av de nya bostädern­a du kommer in som köpare. Du får information löpande om utvecklingen av ditt nya hem under tiden mellan avtal och inflyttning. Förhandsavtal Förhandsavtal tecknas mellan dig och bostadsrätts­ föreningen. Det garanterar dig som köpare rätten att förvärva en viss lägenhet. Avtalet grundas på föreningens kostnadskalkyl som är registrerad av Bolagsverket. När du tecknar förhandsavtalet görs en kreditupplysning och du får per post en faktura på förskottsbeloppet, som är en del av handpenningen. Upplåtelseavtal När föreningens slutliga ekonomiska plan är registrerad av Bolagsverket, skickar vi upplåtelse­ avtalet till dig. Avtalet undertecknas och returneras därefter till oss. Sedan skickar vi fakturan på handpenningen för din nya bostad. Det vanliga är att du betalar 10 procent av insatsen med avdrag för förskottet som betalades i samband med tecknandet av förhandsavtalet. Tillvalsavtal Du som är med tidigt i utvecklingen av de nya bostäderna har stor möjlighet att sätta personlig prägel på ditt framtida hem genom att göra inredningsval och i vissa fall påverka planlösningen.

Vilka möjlighete­r att välja inredning du har, varierar beroende på vilket projekt du är intresserad av och i vilket skede du kommer in. Din personliga inredare kan berätta vad som gäller för just ditt nya boende. Tillvalsavtalet är en separat uppgörelse mellan dig och Riksbyggen. Det vanligaste är att du betalar 20 procent av tillvalskostnaden i samband med beställningen och resterande summa i samband med inflyttning. Tillträde och inflyttning På dagen för tillträde ska slutbetalningarna för lägenheten inklusive dina tillval och betalning av månadsavgifte­n vara gjorda. När betalningen är erlagd får du nycklarna till ditt nya hem. Vid tillträdet överlämnas en Bopärm som inne­ håller drifts- och skötsel­anvisningar. För att förbereda dig på inflyttninge­n skickar vi i god tid innan ut information via nyhetsbrev eller ordnar informationsträffar. Besiktning och garanti I samband med att alla byggnadsarbeten är slutförd­a sker en slutbesiktning av en sakkunnig besiktnings­man. Därefter gäller en garantitid på fem år. Efter två år genomförs en besiktning av alla byggnader och mark. Vid garantitidens slut görs en avstämnin­g av de fel som anmälts under garantitiden (vid detta tillfälle genomförs inte en besiktning). Riksbyggen åtgärdar de eventuella fel som noterats av besiktningsmanne­n. Betalning av årsavgift Årsavgiften betalas månadsvis i förskott, från och med tillträdesdagen. Första avin skickas hem till dig och ska vara betald senast på tillträdesdagen. Riksbyggen Förtur Riksbyggen Förtur är en möjlighet att se och välja lägenhet i vår nyproduktion i bostadsrätt och äganderätt innan de finns tillgängliga för allmänheten. Man samlar poäng över tid, ju fler poäng, desto större chans har man att välja just den bostad som man vill ha i ett projekt. När man har anmält intresse för ett projekt får man löpande information om det eller de projekten och kommande säljstarter innan de annonseras ut brett.

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

BRF GULDPENNAN

|

43


Bostadsrättsföreningen Att vara med i en bostadsrättsförening Att äga en bostadsrätt innebär att du förfogar över och har tillgång till din lägenhet, men också att du är medlem i bostadsrättsföreningen. Enkelt uttryckt är det en ekonomisk förening där de boende till­ sammans genom föreningen äger eller förfogar över mark och byggnader. I föreningen fattas alla beslut som handlar om förvaltning och utveckling av de gemensamma delarna – trapphus, gårdar, förråds­ utrymmen och liknande. Bostadsrättsföreningen Då bostadsrättsföreningen bildas har den en styrelse som består av tjänstemän och förtroende­ valda inom Riksbyggen. När byggnationen av föreningens hus är slutförd väljs styrelse­ledamöter av de boende vid en stämma. Styrelsen består därefter av boende i föreningen samt en erfaren och kunnig representant från Riksbyggen. Inför stämman kan du anmäla intresse att sitta i styrelsen och på så sätt delta och engagera dig djupare. Riksbyggen erbjuder utbildningar i styrelsearbete och vi har flera kurser som du kan gå för att lära dig mer om vad det innebär att vara styrelseledamot i din förening.

44

|

BRF GULDPENNAN

Fast pris och inköpsgaranti Genom att teckna ett s.k. Riksbyggenavtal med Riksbyggen får bostadsrättsföreningen ett fast pris på sitt nybyggnadsprojekt. Det innebär att föreningens slutliga anskaffningskostnad är känd när den ekonomiska planen upprättas och bostads­ rätterna upplåts. Riksbyggen svarar för alla kost­ nader och intäkter fram till den sista dagen i den månad som infaller fem månader efter godkänd slutbesiktning. Om någon lägenhet inte är såld åtar sig Riksbyggen att köpa den. Ett kooperativt företag Riksbyggen är en ekonomisk förening med ungefär 1 500 bostadsrättsföreningar som medlemmar och delägare – du blir med andra ord inte bara medlem i en bostadsrättsförening, indirekt blir du också delägare av hela Riksbyggen. Återbäring En klassisk princip för kooperativ är att ge medlemmarna återbäring. Inom Riksbyggen bygger återbäringen på de förvaltningstjänster som bostadsrättsföreningarna köper, ju bättre det går för vår förvaltning, desto mer pengar blir det över till bostadsrättsföreningarna.

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.


Ett större ansvar

Vi har ett brett program av tjänster som stödjer hållbar utveckling, både när vi utvecklar nya bostäder och när vi förvaltar fastigheter – Planeten ska med!

Miljöskolan Vi jobbar med att inspirera och engagera alla våra medlemmar. En del i det arbetet är att vi erbjuder alla boende att gå i Riksbyggens Miljöskola som är en interaktiv webbplats med råd och tips om hur du kan leva mer hållbart och minska din energi­ användning och miljöpåverkan. Besök gärna Miljöskolan via www.riksbyggen.se

Årets hållbarhetsförening Årets Hållbarhetsförening är en tävling som är öppen för alla föreningar som är medlemmar i Riksbyggen. Den vinnande föreningen blir en inspirationskälla för andra bostadsrättsföreningar och vinner ett bidrag att användas till förbättrande åtgärder och köp av tjänster.

Andra miljö- och energitjänster Vi erbjuder din förening flera tjänster inom energioptimering som stöttar er i miljöarbetet och hjälper er nå det resultat ni önskar. Vi har tagit fram vad vi kallar ”Riksbyggens enkla miljöidéer” med förslag på åtgärder för att hjälpa er att minska miljö­belastningen från byggnader och boende.

Riksbyggen är miljö- och kvalitetscertifierade enligt ISO 14001 och 9001. Ekosystemtjänstanalys i alla våra bostadsprojekt På Riksbyggen arbetar vi hårt för att vi själva och våra medlemmar ska bedriva ett mer effektivt håll­barhetsarbete. Ett exempel är att vi mäter eko­­ systemtjänster, de nyttor som naturen skapar för oss alla. När vi tar oss an mark kan vi nu mäta vad naturen bidrar med på just den platsen, och se hur vi kan agera för att minst bidra på samma sätt när vårt område är färdigt, t.ex. att minska buller, binda koldioxid eller att rena vatten. Helst ska vi hitta en nivå där vi når ett bättre resultat när vi är färdiga.

INSPIRATIONSBILD RIKSBYGGEN RESERVERAR EJ PROJEKTSPECIFIK SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

INREDNINGSPROGRAM BAKOM FASADEN

|

45


Lugn du köper en Riksbyggenbostad

För att säkerställa att vi möter alla moderna kvalitetskrav på bostäder har vi utvecklat något vi kallar för Riksbyggenbostaden – vår modell för en god bostad. I Riksbyggenbostaden har vi tagit hänsyn till både boendes önskemål och samhällets krav på bland annat energieffektivitet, funktionalitet och trygghet.

Bostäder för unika platser och människor Husen kan se väldigt olika ut beroende på plats och vem som ska bo där. Det handlar om att säkerställa estetik, tillgänglighet, trygghet i husen och områdena, trädgårdsmiljön, energieffektivitet m.m. Gemensamt för en Riksbyggenbostad är att de ska uppfylla vissa grundläggande egenskaper.

auktorisera­d VVS-installatör enligt bransch­ reglerna ”säker vatten”. Våtrum ska utföras av auktoriserat företag enligt Svensk våtrums­ kontroll, GVK:s branschregler ”Säkra Våtrum”.

Exempel: Gemensamhetslokal – Ska finnas i alla

projekt med fler än 25 lägenheter. Den kan användas till t.ex. styrelsemöten, barnkalas eller övernattningsrum.

Trygghet – Trygghetsplanering utförs individuellt i varje projekt. Det handlar om t.ex. utemiljö, belysning och låssystem. Gröntrivselfaktor – Ett sätt att kvalitetssäkra trivsel, grönska och biologisk mångfald på gårdarna. Långsiktig förvaltning – Riksbyggenbostaden är

planerad för att vara lättskött ur ett förvaltningsperspektiv. Det är bra både för dem som har fastig­ heten som arbetsplats och din bostadsrättsförening.

Tillgänglighet – Planlösningarna ska vara

genomtänkt­a och uppfylla vissa mått. Att t.ex. entréer, trapphus och balkonger/ute­platser har hög tillgänglighet är en själv­­klarhet i en Riksbyggenbostad. En miljöcertifierad byggnad En Riksbyggenbostad ska certifieras enligt certifierings­­­systemet Miljöbyggnad som tittar på områdena energi, innemiljö och material. Granskning och certifiering utförs av Sweden Green Building Council. Riksbyggens mål­sättning är att vår nyproduktion av bostadsrätter i flerbostads­ hus ska uppfylla näst högsta certifierings­nivån – Silver. Det är ett kvitto på förhöjda kvaliteter i byggnaden.

Några exempel på krav som ställs i Miljöbyggnad för att uppnå certifieringsnivå Silver:

Fuktsäkerhet – Höga krav på våtrum och VVS-installationer För att minimera risken för framtida vatten­skador ställs krav på att installationer ska utföras av 46

|

BRF GULDPENNAN

Dokumentation av material och utfasning av farliga ämnen För dokumentationen använder Riksbyggen sig av SundaHus databas. Det är ett verktyg för att fasa ut särskilt farliga ämnen från byggproduktionen. Vår ambition är att alltid välja det som är bäst ur miljösynpunkt utan att ge avkall på kvalitet. ­Bostadsrättsföreningen har sedan tillgång till dokumentationen, för den löpande driften och framtida ombyggnader. Låg klimatbelastning och energianvändning En Riksbyggenbostad ska vara energieffektiv, energianvändning ska vara minst 25 procent lägre än gällande byggregler. Det är inte enbart antal KWh som räknas, utan även vilka energislag och hur den är framställd som har betydelse för en byggnads energiprestanda. Dagsljus och inneklimat – Fönster har stor betydelse Tidigt i planering av ett nytt bostadshus genomför vi studier och beräkningar av dagsljus och inneklimat. Utifrån det planeras t.ex. fönstrens placering och storlek för att säkerställa tillräckligt med dagsljus, men även behovet av eventuella framtida solskydd för att undvika att bostaden blir alltför varm under sommaren. Fönster är både identitetsskapande för byggnaden och har inverkan på energianvändning. Inget störande buller i bostaden En Riksbyggenbostad ska ha en bra ljudmiljö. Där det är möjligt ska ljudklass B uppnås, vilket ger betyg guld enligt Miljöbyggnad. Det är betydligt bättre än myndighetskravet, som är ljudklass C. Vill du veta mer om Miljöbyggnad? Du hittar mer på www.sgbc.se

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.


När andra säger hej då, säger vi hej hej

Riksbyggen utvecklar inte bara nya bostäder, vi är också en av landets ledande förvaltare av fastigheter och bostadsrättsföreningar. Faktum är att förvaltningsdelen av Riksbyggen omfattar långt fler människor än vad byggandet av nya bostäder gör.

Många av våra uppdrag får vi från alla de bostadsrättsföreningar som vi har utvecklat och byggt och alltid tar hand om minst fem år efter att de står färdiga för inflyttning – men oftast mycket längre. Det här förhållandet – att vi jobbar vidare med huset och föreningen under många år – gör att vi tänker långsiktigt och uthålligt. Vi bygger rejält och stabilt redan från början, vilket både du och vi tjänar på.

Teknisk förvaltning Med en genomtänkt teknisk förvaltning ser du till att fastighetens värde säkras på lång sikt. Vi hjälper dig med underhållsplanering och tar hand om den löpande driften. Dessutom kan vi se till att er förening är energioptimerad.

Vi är med er de första fem åren. Minst. Under de första fem åren som du bor i din nya bostad, ansvarar vi på Riksbyggen för såväl ekonomisk och teknisk förvaltning som den dagliga fastighetsservicen. Efter de första åren, är vår förhoppning att ni ska fortsätta att anlita oss som förvaltare även i framtiden. Värdefulla tjänster Vi vet att det krävs ett helhetstänkande för att en bostadsrättsförening ska fungera väl. Det är lika viktigt med välskötta trapphus och gårdar som att ekonomin hanteras på ett bra sätt – allt för att bevara fastighetens värde. Vi har specialister inom varje område och vår erfarenhet och vårt stöd ökar både trivseln och husets värde. Här kan du läsa om våra tjänster mer i detalj.

Teknisk förvaltning Driftövervakning Installationsservice Underhållsplanering Underhållsadministration Energibesiktning Energioptimering Försäkringsadministration Myndighetsbesiktningar Statuskontroll lägenheter Systematiskt brandskyddsarbete Obligatorisk ventilationskontroll, OVK Lekplatsbesiktning Boendekontakter Individuell mätning

Fastighetsservice Nyckeln till långsiktigt bra skötsel handlar om att vara omsorgsfull och närvarande. Vi ger din fastighet daglig tillsyn och sköter om byggnader, uterum och alla typer av tekniska installationer. Ekonomisk förvaltning Det finns en hel del ekonomiska frågor som ska hanteras i en bostadsrättsförening. Vi hjälper er med redovisnings- och finansieringstjänster som säkerställer korrekt och effektiv hantering av föreningens ekonomi. Riksbyggen håller öppet dag & natt Riksbyggen erbjuder en unik kundservice med vårt kommunikationscentrum som håller öppet dygnet runt sju dagar i veckan. Du ringer 0771-860 860 oavsett ärende och var du befinner dig i landet. Vi hanterar alla typer av frågor oavsett tid på dygnet.

Ekonomisk förvaltning Bokföring och bokslut Uppföljning och planering Lånehantering Överlåtelsehantering och uthyrning Föreningsservice Kundwebb Bostadsrättsjuridisk rådgivning

Fastighetsservice Fastighetsservice Huset Fastighetsservice Trädgård Fastighetsservice Tekniska installationer Jour Trädgårdsutveckling Mindre byggarbeten Lokalvård

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

Riksb y Dag& ggen 0771 Natt -860 www 860 .riksb yg gen.s e

Ombyggnad Exempel på genomförda projekt: Tak- och fasadrenovering Stambyte Byte av fönster och dörrar Renovering av p-däck Inglasning av balkonger Tillbyggnader Anpassning av lokaler Upprustning av gårdar och lekplatser Installation av hissar Energisparande åtgärder Renovering av trapphus Tillgänglighetsanpassning Påbyggnad och förtätning

BRF GULDPENNAN

|

47


Nyfiken på Riksbyggen? Vi har långsiktigheten och helheten I det läget då våra konkurrenter säljer och lämnar över sina lägenheter, börjar vårt viktigaste engage­ mang – den dagliga skötseln och långsiktiga utvecklingen av fastigheten. Vi är med på resan under många år, vilket gör att vi tar ett helt annat ansvar redan från början. Eftersom vi tar hand om bostäderna under många år, planerar vi på ett mer långsiktigt sätt redan från början. Vi har erfarenheten Riksbyggen har funnits i över 75 år och vi har ­utvecklat bostäder i hela Sverige under hela den tiden. Vi har lärt oss massor under de här åren om hur man ska bygga och sköta om. Men också att lyssna på hur människor vill ha det – för sådant ändras över tiden. Vi lyssnar hela tiden med alla våra medlemmar om hur de vill bo – idag och i framtiden. Lyhördheten gör vår erfarenhet ännu mer värdefull. Vi är medlemsägda Riksbyggen är medlemsägt. Det betyder att när du köper en bostadsrätt av oss, är du genom ditt medlemskap i föreningen också ägare i Riksbyggen. Vi är ett kooperativt företag som jobbar för ditt bästa. Uppstår överskott som inte behövs för utveckling i verksamheten går det åter som utdelning till medlemmarna.

Att köpa en bostadsrätt av Riksbyggen är som att starta en relation. Det är spännande, utmanande, lite läskigt men också väldigt givande. Och som med alla nya relationer är det viktigt att titta närmare på den som man ska vara tillsammans med. Låt oss berätta vad som gör oss på Riksbyggen speciella.

Vi har en tydlig värdegrund Som det kooperativa företag vi är, tror vi på samverkan och att lyssna på varandra. Vi tror på trygg­ het, vi vet att boendet är centralt för alla människor och att det ska kännas säkert. Vi tror också på långsiktighet, vi lever i våra bostäder i många år och för den dag då du kanske funderar på att flytta vill vi att värdet på din bostad ska vara beständigt. Vi är hållbara När vi tar fram nya bostäder utgår vi från vad du behöver och vill ha. Men vi ser också till hela samhällets krav på energieffektivitet, funktionalitet och hållbarhet. Idag är vi miljöcertifierade enligt ISO 14001 och ofta ligger vi långt före vad normerna föreskriver, men vi nöjer oss inte med det – Riksbyggens ambition är att leda utvecklingen. Vi tar vårt samhällsansvar Under alla år har Riksbyggen sett på bostäder utifrån ett brett perspektiv. Vi sätter dig i centrum, men inte bara din lägenhet, vi vill att hela samman­ hanget som du flyttar till ska fungera. Det betyder att vi engagerar oss i allt från hur gator och gångvägar planeras till hur kommunal service fungerar. Vi har mer än bara bostäder Förutom utveckling och förvaltning av bostäder i form av hyresrätter, bostadsrätter och egna hem är Riksbyggen en ledande aktör på marknaden för offentli­g och kommersiell fastighetsförvaltning.

FÖR MER INFORMATION OM BRF GULDPENNAN KONTAKTA: Helena Jacobsen 0522-65 44 11 helena.jacobsen@riksbyggen.se www.riksbyggen.se/guldpennan

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.