Page 1

Ett boende med plats för hela livet

Brf Glanbacken i Svärtinge skogsbacke är drömmen om ett naturnära boende med egen trädgård och allt det praktiska inom bekvämt avstånd.


Redan när vi planerade Brf Glanstigen, vår första etapp

i Svärtinge, förstod vi att det här skulle bli ett populärt område att bo i. Du har närheten till sjön och naturen men också till skolor, mataffär och stadsliv. Det gör det lite enklare att få ihop livspusslet och skapar en trygg grund att bygga framtiden på. Nu är vi redo att sätta spaden i marken för etapp två, Brf Glanbacken. Och det är fortfarande samma värden som gäller. I det här magasinet kan du läsa mer om hur bostäderna är utformade och vad ett sådant här läge betyder för livskvaliteten. Bara 15 minuter från Norrköpin­g och Finspång. 2

|

BRF GLANBACKEN

För oss på Riksbyggen känns det fantastiskt att kunna erbjuda den här typen av boende. Men det är du som kommer att bo här som är att gratulera. Du som väldigt snart kommer att kunna kalla det för ditt eget hem. Varmt välkommen till Svärtinge skogsbacke och Brf Glanbacken.

Innehåll

Svärtinge skogsbacke, en pärla

Så skulle många vilja bo.............................19

Välkommen till ett hem för hela livet....... 34

vid sjön Glan................................................ 4

Låt antalet rum växa med

Det här är Trygghetsfilosofin.................... 35

Lev i naturen, nära stadslivet..................... 6

familjens behov......................................... 20

Bostadsrättsföreningen............................ 36

Nära är en lyx............................................... 9

Rumsbeskrivning...................................... 22

Lugn du köper en Riksbyggenbostad....... 37

Shopping och service................................ 10

Byggnadsbeskrivning............................... 24

Hållbart är stort. Och litet......................... 38

Maria Drott

Vi skapar hållbarhet tillsammans............. 11

Smart, energisnålt och naturnära.............25

Hållbarhet i allt vi gör................................ 39

Säljare, Riksbyggen

Ett tryggt och bekvämt boende

Situationsplan och planritningar............. 26

När andra säger hej då, säger vi hej hej....41

013-24 93 15

nära naturen och stadspulsen...................12

Dina egna noteringar.................................32

maria.drott@riksbyggen.se RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

BRF GLANBACKEN

|

3


Svärtinge skogsbacke, en pärla vid sjön Glan Skogslek. Soltrappa. Käpphästbana. Fjärils­rabatter... Det är bara några ex­em­ pel på vad som gör Brf Glanbacken till en plats där du känner dig hemma. Nytt naturnära bostadsområde Precis vid sjön Glan ligger Svärtinge skogsbacke som en liten pärla. Nära både Norrköping och Finspång. Här skapar vi ett nytt och modernt bostadsområde i en lantlig miljö med närhet till stadspuls. I den första etappen, Brf Glanstigen, byggde vi 28 bostadsrättsradhus. Nu i den andra etappen, Brf Glanbacken, blir det 27 bostadsrättspar- och radhus. För en mer hållbar stad Vi på Riksbyggen tänker alltid helhet och långt bortom de hus och lägenheter vi bygger. Våra 80 år i branschen har gett oss ovärderlig kunskap längs vägen och också gjort oss till ledare inom hållbar samhällsutveckling. Något vi såklart tänker leva upp till när vi bygger Brf Glanbacken. Vi är stolta över att få vara med på Norrköpings resa in i framtiden och vara en del av kommunens satsning för en mer hållbar stad.

Fakta Brf Glanbacken Boendeform: Bostadsrätt, par- och radhus Antal bostäder: 27 Antal våningsplan: 2 Storlek: 4–6 rum (flexibelt) och kök, totalt 116 m2 Parkering: Plats för två bilar vid varje bostad, varav en i carport Inflyttning: Preliminärt hösten 2023

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

BRF GLANBACKEN

|

5


Lev i naturen, nära stadslivet Du kanske får nypa dig i armen när du vaknar, öppnar dörren till uteplatsen och möts av naturen. Det är du som bor här. Vad ska du hitta på idag? Bada, gå en skogspromenad eller åka in till stan? 6

|

BRF GLANBACKEN

Med lugnet i centrum Det är svårt att hitta en annan plats med så många geografiska pluspoäng som Svärtinge – här står lugnet i centrum. En dröm för alla som inte vill välja mellan natur och stadsliv. Du bor vid sjön Glan, samtidigt är det bara 15 minuter till Norrköping. Befintlig bebyggelse i området är blandad, i huvudsak är det äldre hus men det har också de senaste åren byggts nya, friliggande hus.

Allt du kan önska dig Vare sig du söker lugn och ro eller ett aktivt friluftsliv har du allt du kan önska dig här. Det är något av en familjeidyll. Njut av att göra ingenting i skuggan på uteplatsen, eller umgås med familjen, vännerna och grannarna. Ta med en picknick till sjön och njut av ett svalkande dopp, meta från en brygga eller ta en avkopplande promenad i skogen.

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

Känslan av inga måsten En stor fördel med Brf Glanbacken och att vara bostadsrättsinnehavare är känslan av inga måsten. Det här är inte bara ett bekvämt boende, det frigör tid för det som verkligen är viktigt i livet.

BRF GLANBACKEN

|

7


Nära är en lyx Även om det känns som att du bor på ­landet har du nära till såväl centrum som natur, bad, aktiviteter och kom­ munikationsförbindelser. I Svärtinge har du allt om förgyller livet och samtidigt förenklar vardagen. Upplev naturen Som boende i Brf Glanbacken har du alla möjligheter till en aktiv och hälsosam fritid. Även om det bara är att öppna fönstret för att andas in den friska luften. Snöra på dig skorna och ge dig ut i skogen och upplev naturen och djurlivet på nära håll. Här finns också ett joggingvänligt elljusspår och många vandringsleder. Långgrunda bad Den gnistrande sjön Glan erbjuder allt från bad, fiske och olika vattensporter. Närmaste badplats är Skarsätter som är barnvänlig och långgrund. Om du tar dig till Billbäcks Arena, en helt ny idrottsanläggning i Svärtinge, hittar du ett gym utrustat med fria vikter, maskiner och konditionsutrustning, öppet nästan jämt. Djur och fotboll Det är också en lyx att ha Sveriges största djurpark inom bekvämt avstånd. På Kolmården finns allt från lejon och giraffer till flera nordiska djur samlade på en och samma plats. Vill du uppleva livesport är det nära till Norrköping och Östgötaporten, hemmaarenan för det klassiska, allsvenska fotbollslaget IFK Norrköping. Matcherna brukar locka tusentals supportrar.

8

|

BRF GLANBACKEN

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

BRF GLANBACKEN

|

9


Shopping och service

Vi skapar hållbarhet tillsammans Som ledare inom hållbar samhällsutveck­ ling vill vi minska användandet av änd­ liga resurser. Ett sunt inneklimat innebär låg energianvändning som ger dig pengar över till annat. Riksbyggens ambition är att driva utvecklingen framåt och hela tiden höja ribban för vårt miljömässiga, sociala och ekonomiska hållbarhetsarbete.

I Svärtinge centrum, bara några kilometer från boendet, finns en matbutik med det mesta du behöver. Nöjer du dig inte med det är det bara tio minuter till Ingelsta Shopping, ett köpcentrum som dessutom erbjuder nöjen och en rad olika restauranger. Och till Norrköping är det bara en kort bilresa för ett ännu större utbud av kultur, nöjen, restauranger, kaféer och shopping.

Långsiktig ekonomi Ekonomisk hållbarhet handlar om att hushålla med mänskliga och materiella resurser på lång sikt. Att bygga för att säkerställa bostadsrättsföreningens värde över tid. Material och konstruktion ska vara valda utifrån livslängd och behov av underhåll. Men det handlar också om att bygga så att avgiften blir rimlig och att värdet på insatsen kan tryggas.

Bra kommunikationer Du som har bil tar dig snabbt och enkelt till Norrköpin­g via riksväg 51. Åker du kollektivt väljer du buss 410 eller 412. Busshållplatser finns utmed hela Finspångvägen. Kommunikationsläget och möjlig­heterna är bra även för dig som föredrar att gå eller cykla. En helt ny gång- och cykelväg har byggts utmed Finspångvägen. I framtiden har dessutom kommunen planer på att erbjuda de boende i Svärtinge båtplatser och badmöjligheter i ett nytt hamn- och rekreationsområde vid Ryssnäs udde.

Energisnåla hem Genom Brf Glanbackens energisnåla hus kommer förbrukningen för uppvärmning att ligga en bra bit under rådande normer. Det beror bland annat på att uppvärmningen sköts av en frånluftsvärmepump. Allt för att spara energi, pengar och miljö åt våra boende och vår planet. De energisnåla vitvarorna förstärker bilden av energisnåla hem. Det är även förberett för egen laddbox till bilen som går att välja som tillval.

Nybyggd skola och idrottshall Närheten till bra skolor är viktigt och ibland avgörande för var människor väljer att bosätta sig. I området finns den nybyggda Svärtinge Skogsbacke skola och idrottshall med moderna och kreativa miljöer för cirka 400 elever, från förskoleklass upp till årskurs sex. Och alldeles bredvid byggs en ny förskola med plats för cirka 80 barn på fyra avdelningar.

10

|

BRF GLANBACKEN

Möjlighet att odla En rad olika saker, som ligger i linje med vårt ­miljö- och hållbarhetstänk, kommer att genomföras i ­området. Egna trädgårdar innebär till exempel bra odlingsmöjligheter. Och i området kommer så mycket som möjligt av den befintliga skogen att bevaras.

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

BRF GLANBACKEN

|

11


Ett tryggt och bekvämt boende nära naturen och stadspulsen

12

|

BRF GLANBACKEN

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

BRF GLANBACKEN

|

13


Varje kvadratmeter har utnyttjats maximalt. Den öppna planlösningen mellan kök och vardagsrum vet vi att många önskar, det skapar dessutom rymd och ljus.

14

|

BRF GLANBACKEN

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

BRF GLANBACKEN

|

15


De välplanerade bostäderna är yteffektiva för att varje kvadratmeter ska kunna komma till användning.

16

|

BRF GLANBACKEN

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

BRF GLANBACKEN

|

17


Så skulle många vilja bo Det är fantastiska boenden som byggs här. Men frågan är om det inte är läget som gör det så speciellt. Den ständiga kontakten med naturen, närheten till sjön och staden. Utifrån naturens villkor När husens placering skulle ritas in på området var det självklart att göra det utifrån naturens villkor. Det var viktigt att stråken, grönskan och vattnet även i fortsättningen skulle vara tillgängligt för allmänheten. Exteriört har husen målats i en mellangrå kulör som passar bra in i skogsmiljön. Soliga uteplatser Det är smarta och yteffektiva par- och radhus som nu byggs i ett nytt område i populära Svärtinge. Husen ligger mitt i naturen, alla med sin egen lilla trädgård, fast egentligen två, en på framsidan och en på baksidan. Därför är det alltid enkelt att hitta en solig plats för frukosten, kalaset, fredagsmyset eller träningen. Ändå är trädgården tillräckligt stor för möjligheten att odla sina egna grönsaker, bär och kryddor. Eller kanske för att plantera det där fruktträdet. Och hitta platsen för studsmattan som barnen vill ha. Gavelhus eller mitt i När vi byggde Brf Glanstigen märkte vi att efterfrågan var stor på bostäder med en yttergavel. Därför har vi nu, på Brf Glanbacken, prioriterat parhus men kompletterat med radhus för de som föredrar att ”bo i mitten”. Planmässigt är bostäderna likadana med den skillnaden att gavelhusen har ett ljusinsläpp på sidan för ökad kontakt med naturen utanför.

Första våningsplanet Interiört har arkitekten också tänkt till ordentligt. Det är välplanerat och varje kvadratmeter har utnyttjats maximalt. Den öppna planlösningen mellan kök och vardagsrum vet vi att många önskar, det skapar dessutom rymd och ljus. Och perfekta ytor för kurragömma, lek och skratt. Det härliga köket är från Vedum och det finns flera färger att välja bland. De rostfria vitvarorna är från Bosch. Ugn och mikro är placerade i ett högskåp och diskmaskinen är integrerad. Ekparkett är det genomgående golvmaterialet i hela huset, på första våning är det dessutom golvvärme. Här finns också ett rymligt och helkaklat badrum, komplett med tvättavdelning. Vill du kan ett extra sovrum trollas fram om vardagsrummet delas av. Fler sovrum eller hemmakontor På andra våning är flexibiliteten stor för att passa familjens olika skeenden (läs mer på sid. 18). Här kan antalet sovrum öka eller minska precis efter din familjs behov just nu eller senare i livet. Välj mellan fyra olika planlösningar! Möjligheten finns också att skapa ett praktiskt hemmakontor. Förvaringsutrymmena är goda. Här finns en rymlig klädkammare och vuxensovrummet har praktiska skjutdörrsgarderober. Plats för förvaring Det går aldrig att få för mycket plats för förvaring. Därför är det något vi har prioriterat både inom- och utomhus. På entrésidan finns ett varmförråd och i anslutning till det en carport, perfekt för bilarna, kajaken, familjens cyklar, trampbilar och barnvagnar.

Sammanfattning Välplanerade bostäder med flexibel planlösning. Energisnåla hus, laddbox till bilen finns som tillval. Boende mitt i naturen, nära till sjö, bad och fiske. 15 minuter till stadens utbud och puls, bra pendlingsavstånd. Skola, fritidsaktiviteter och mataffär i närheten.

18

|

BRF GLANBACKEN

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

Enkelt och tryggt (teckna avtal-gör inredningsval-flytta in). Välj i vårt inspirerande inredningsprogram. Attraktiv prisbild och fördelaktig betalningsplan. Fem års garanti. Riksbyggen förvaltar bostadsrättsföreningen efter inflyttning.

BRF GLANBACKEN

|

19


Låt antalet rum växa med familjens behov

På bostadens andra våning är flexibiliteten mycket stor. Beroende på familjens storlek kan antalet sovrum variera nästan precis som du vill. Eller varför inte skapa det där hemmakontoret du har drömt om? Välj mellan fem olika planlösningar!

Extra sovrum på plan 1

Större sovrum på plan 2

Uteplats

Uteplats

22,1 m2

22,1 m2

Plan 1

Plan 2

Plan 2

Plan 1

Sovrum

Sovrum

Sovrum

20,7 m2

20,7 m2

Sovrum

7,0 m2

7,0 m2

V rdagsrum Va

V rdagsrum Va

18,6 m2

18,6 m2

VL h = 900

Hall

10,1 m2

2,,2 m2

Städ

K

F

U/M

F

U/M

ss.

Kök

Kök

7 m2

14,1 m2

14,1 m2

K

G

Sovrum

Sovrum

10,6 m2

8,0 m2

Pass /Tvätt

Sovrum

8,0 m2

10,6 m2

G

G

G

G

DM

2,4 4m

TT

TM

Större allrum på plan 2

Plan 2

Plan 2

Sovrum 8,4 m2

Plan 2

Sovrum

Sovrum

12,0 m2

12,0 m2

G

Sovrum

Allrum

Allrum

8,4 m2

21,0 m2

21,0 m2

VL

Hall

VL h = 900

Hall

10,1 m2

h = 900

2,,2 m2

Sovrum

Sovrum

10,6 m2

8,0 m2

G

Hall

VL

W

Hall

10,1 m2

10,1 m2

Klk.

G

Plan 2

G

VL h = 900

BRF GLANBACKEN

Sovrum

Entr

m2

TM

Extra sovrum på plan 2

|

2,,2 m2

6,3 m2

tré

20

Klk k.

3,7 m

6,

TT

Hall

10,1 m2

Klk. G

VL

W

W

10,4 m2

Klk k.

Klk.

2,,2 m2

2,,2 m2

Sovrum

Sovrum

8,0 m2

10,6 m2 G

G

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

Sovrum

Sovrum

10,6 m2

8,0 m2

G

G

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

Klk k. 2,,2 m2

Sovrum 2

Sovrum 1

8,0 m2

10,6 m2 G

G

BRF GLANBACKEN

|

21


Rumsbeskrivning Plan 1 Entré Golv: Klinker, 300 600 mm, med golvvärme. Socklar: Trä, vit. Väggar: Målning, vit. Tak: Målning, vit. Övrigt: Skjutdörrar med speglar. Inredning i form av bärskena, väggskenor, hyllbärare, 1 st hyllplan och 1 st klädstång. Passage Golv: Mattlackad trestavs ekparkett, med golvvärme. Socklar: Trä, vit. Väggar: Målning, vit. Tak: Målning, vit. WC/dusch/tvätt Golv: Klinker, 150 150 mm, med golvvärme. Väggar: Kakel, 250 500 mm. Tak: Målning. Takarmatur LED. Övrigt: Golvmonterad WC-stol. Vitt kommodskåp från Vedum. Vit lucka från Vedum. Tvättställ från Vedum. Spegelskåp från Vedum. Eluttag i anslutning till tvättställ. Dusch- och tvättställsblandare från Mora. Toalettpappershållare, handdukshängare och klädkrokar. Duschväggar, raka klarglas 900 900 mm. Tvättmaskin och torktumlare från Bosch. Laminatbänkskiva med diskho och köksblandare i ­tvättavdelningen. Handdukstork.

Kök/matplats Golv: Mattlackad trestavs ekparkett, med golvvärme. Socklar: Trä, vit. Väggar: Målning. Stänkskydd kakel 100 300 mm, mellan överskåp och bänkskåp. Tak: Målning, vit. Övrigt: Vitvaror från Bosch: induktionshäll, inbyggnadsugn, inbyggd mikrovågsugn, integrerad diskmaskin, kyl, frys, köksfläkt. Kökssnickerier från Vedum. Bänkskiva av laminat med underlimmad diskbänk. Källsorteringsinredning. Mora köksblandare med diskmaskinsavstängning. Belysningsbotten inkl LED-spotlights. Fönsterbänk av natursten. Vardagsrum Golv: Mattlackad trestavs ekparkett, med golvvärme. Socklar: Trä, vit. Väggar: Målning, vit. Tak: Målning, vit. Övrigt: Fönsterbänk av natursten.

Plan 2 Hall Golv: Mattlackad trestavs ekparkett. Socklar: Trä, vit. Väggar: Målning, vit. Tak: Målning, vit.

Allrum Golv: Mattlackad trestavs ekparkett. Socklar: Trä, vit. Väggar: Målning, vit. Tak: Målning, vit. Sovrum 1–3 Golv: Mattlackad trestavs ekparkett. Socklar: Trä, vit. Väggar: Målning, vit. Tak: Målning, vit. Övrigt: Spegelvägg med skjutdörrar varav en med spegelglas och en i vitt utförande. Övriga sovrum har 1 st garderob.

WC/bad Golv: Klinker, 150 150 mm. Väggar: Kakel, 250 500 mm. Tak: Målning. Takarmatur LED. Övrigt: Golvmonterad WC-stol. Vitt kommodskåp från Vedum. Vit lucka från Vedum. Tvättställ från Vedum. Spegelskåp från Vedum. Eluttag i anslutning till tvättställ. Dusch- och tvättställsblandare från Mora. Toalettpappershållare, handdukshängare och klädkrokar. Badkar alternativt duschväggar 80 80 cm med raka klarglas. Handdukstork.

Trappa Golv: Vitlaserad furu. Väggar: Målning, vit. Övrigt: Rund handledare. Trappa avdelas på vån 2 med halvvägg. Städ Golv: Mattlackad trestavs ekparkett, med golvvärme. Socklar: Trä, vit. Väggar: Målning, vit. Tak: Målning, vit. Övrigt: Inredning, låsbart medicinskåp.

Varmförråd ute Golv: Dammbunden, med golvvärme. Väggar: Målning. Tak: Målning. Övrigt: 4 st garderober.

22

|

BRF GLANBACKEN

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

BRF GLANBACKEN

|

23


Smart, energisnålt och naturnära

Byggnadsbeskrivning Husen

Uteplatser

TV, telefoni och data

Brf Glanbacken består av 27 par- och radhus.

Samtliga par- och radhus har en egen uteplats vid entré och på trädgårdssida.

Levereras digitalt via bredband till varje par- och radhus. I alla par- och radhus finns en distributionscentral i kombination med elcentralen.

Par- och radhus Moderna par-och radhus med en bostads­area på 116 kvadratmeter fördelat på två våningsplan. Husen har noga utvalda material och en väl genomtänkt planlösning. Varje bostad har dessutom 2 st ­parkerings­platser, varav den ena har carport och uttag för­­motorvärmare.

Förråd Varmförråd i anslutning till carport.

Brandsäkerhet

Avfallshantering

Alla bostäder förses med en brandvarnare per våningsplan.

Avfallskärl med källsortering närmast huvudgata.

Parkering

Gjuten armerad platta på mark.

Samtliga radhus har 1 st carportsplats och 1 st parkeringsplats. Bostadsrättsföreningen har 3 st besöksparkeringar.

Stomme

Värme och ventilation

Trästomme.

Uppvärmningssystem och ventilation via frånluftsvärmepump. Uppvärmningen sker med vattenburet värmesystem med golvvärme på plan 1 och med radiatorer på plan 2.

Grundläggning

Fasader/Ytterväggar Träpanel.

I Svärtinge står lugnet i centrum. Du behöver inte välja mellan natur och stadsliv, du får både och. Du bor vid sjön Glan, samtidigt är det nära till Norrköping. Njut av ett svalkande dopp, den fantastiska naturen eller umgås bara med familj och vänner på någon av uteplatserna. Och tänk på friheten det innebär att äga sin egen bostad.

praktiskt, tre sovrum kan enkelt förvandlas till fem. Alla har sin egen lilla trädgård med möjlighet att odla sina egna grönsaker. Köket är från Vedum, vitvarorna från Bosch, genomgående ekparkett från Kährs och helkaklat badrum. Förvaringsutrymmena är många. Vid varje bostad finns det plats för två bilar, varav en i carport.

Låg energiförbrukning Husen är energisnåla därför kommer förbrukningen för uppvärmning att ligga en bra bit under rådande normer. Det beror bland annat på att uppvärmningen sköts av en frånluftsvärmepump. Det är även förberett för egen laddbox som går att välja till.

Välj i vårt inredningsprogram Eftersom radhusen är helt nya har vi som ambition att du ska kunna vara med och påverka hur din nya bostad ska inredas. Möjligheten att välja bland olika inredningsstilar ökar den personliga känslan. Innan det är dags att lämna in dina val träffas vi för att gå igenom alla valmöjligheter, vad som är bra att tänka på och hur processen går till.

Smarta kvadratmeter Vi bygger 27 bostadsrätter i form av par- och radhus. De yteffektiva bostäderna tar tillvara på varje kvadratmeter på ett smart sätt. Det är flexibelt och

Yttertak Yttertaksbeklädnad utförs av ­betongpannor i grå nyans. Tak till förråd och carport utförs med papp.

Vatten och avlopp Fastigheten är ansluten till kom­munens vatten- och avloppssystem.

El Dörrar och fönster Entredörrar typ Bordörren CYD 838G, klarglas.Fönster med aluminiumbeklädd utsida, vita.

24

|

BRF GLANBACKEN

Eget elabonnemang för varje lägenhet. Par- och radhusets elcentral är utrustat med jordfelsbrytare och automatsäkringar.

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

BRF GLANBACKEN

|

25


Sk

sb

ra n

ts v

äg

en

m

2

m

2

2

m

279

r dm u S tö - 0, 3 m ca 0

350

12

31 6

11

3 66

10

,7 m 0- 0

og

r ca

S 9

dm u

HUS

HUS

HUS

2

m

535 2

m

N

Situationsplan och planritningar

495 m

UC

2

HUS 5 5m S töd mu r ca 0 - 0,6

HUS 6

2 387 m

G äs t-P

og

HUS 3

Sk

2 22 5 m

sb

50

HUS 7

2

ts v

53 6 m

ra n

20

2

35 6 m

HUS 2

2

S töd mu r ca 0 - 0,3 m

S K A LA 1 :500 (A 3)

2 401 m

HUS 4

äg

0 5 10 ME TE R

37 8 m

HUS 1

en

S töd mu r ca 0 - 0,3 m

m2

HU S tö

32 8

HU 26

dm u

r ca

m2

45 6 | BRF GLANBACKEN m2

S 2 6

r po So

po

S

r ca

32 3

S 2 4

HU

S 2 5 HU 0, 6 m

31 3

m2

S tö d oc h m ur c a fa lls k y d 0, 7 - 1 , d s rä 0 c ke m

S 1 8

m2

m2

m

2

3

38 m

po

S op

or

m2

dm

15 HUS

HUS

2

8

273

HUS

5 - 0, 6 a0 ur c

dm

m

m2

13

S tö

338

HUS 375

S 2 0 RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH S töM E R & TO M T S TO3R LEFÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. S IT U AT IO N S P LA N - H U S N U M dm 15 K AR 0, 45

S 2 1

dm S tö

2 st o c h s tö d m u fa lls r kyd a r c a 0 d s rä ,3 c ke -1 ,0 m

HU

m2

m

S tö d fa lls m u r c a kyd d s rä 1 , 0 m och c ke

m

m - 0, 7 a0

HUS

5m - 0, 6 a0 ur c

r dm u S tö - 0, 3 m ca 0

2

m 3 00

S tö

0

S 2 2

2

21 9

a0 -

0, 45

14 HUS

S 1 9

21 9 m2 2 401 m 31 5

m

HUS

S tö d c a 0 m ur - 0, 3m

0-

2

m 3 00

rc dm u

14

HUS

S 1 9

350

r

ur c

HU

HU

S tensötavägen So

dm u

S 2 7

HU

0-

r S tö

m2

S tö

350

r dm u S tö - 0, 3 m ca 0

10

9

3 66

2

m

43 5

ur c

m

m - 0, 7 a0

HUS

10

11 535

HUS

16

2

m

12

HUS

17

2

m

350

2

m

S tö d fa lls m u r c a kyd d s rä 1 , 0 m och c ke

2 st m ur o c h s tö d m uS tö d - 0, 3 m fa lls raar 0 kyd c c a 0 d s rä ,6 c ke - 1 ,0 m

279

2

m

11

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

HUS

2

m

2

31 6

2

m

HUS

15

HUS

2

m

279

en

m2

S 2 6

2 387 m

HUS

S tö d c a 0 m ur - 0, 3m

9

äg

3 00

S 4 UU HH S 2

S 1 8

HUS

13

2

m

ts v

HU

0, 6 m

m2

S 2 3

m2

0-

m2

ra n

2 06

r ca

HUS 3 HU

HU

31 6

2

m 31 3

sb

HU

dm u

HUS 7 HU

334

S 2 4

8

HUS

2

og

S tö

32 8 m22 53 6 m

S tö d c a 0 m ur - 0, 5m

32 3

HU H U S 6 S 25

2

HU

35 6 m

5m S töd mu r ca 0 - 0,6

G äs t-P

45 6

or

Sk

22 5 m

m2

HUS 5 3 00

p So

2

m 3 66

50

UC

S tensötavägen

S 2 3

HUS 2 HU

2

or

2 495 m

37 8 m

HUS 1 HU

2 06

m2

So

334

S op

N

S tö d c a 0 m ur - 0, 5m

BRF GLANBACKEN

2

m 535

|

27

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLL


G

Kök

Pass.

14,1 m2

2,2 m

WC/D/Tvätt 6,3 m2

Städ

10,1 m2

Pass. 3,7 m2

Sovrum 2

Sovrum 1

8,0 m2

10,6 m2 G

BH = 800

U/M

TT

BH = 1 100

TM

FVP

Kök

Klk.

14,1 m2

2,4 m2

2,2 m2

Entré

Varmfrd.

Varmfrd.

8,1 m2

8,5 m2

G

G

G

G

Laddst.

G

G

Carport

5 Avskärmning

Avskärmning

Sektion Rumshöjd generellt 2,5 m. Inklädnader och lokala sänkningar kan förekomma.

Skjutdörrsgarderob

VL

Vindslucka

F

Frys

TM

Tvättmaskin

Diskmaskin

TT

Torktumlare

Klinkergolv hall

Klädstång

Klinkergolv badrum

Elcentral/ media

Ovanliggande objekt

ELC/M

1

Sektion Rumshöjd generellt 2,5 m. Inklädnader och lokala sänkningar kan förekomma. Plan 2 Plan 1

Teckenförklaring

Situationsplan Garderob

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. KÖK ÄR PRINCIPIELLA OCH KOMMER ATT DESIGNAS AV KÖKSLEVERANTÖR. RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

SG

Skjutdörrsgarderob

VL

Vindslucka

K

Kyl

F

Frys

TM

Tvättmaskin

Diskmaskin

TT

Torktumlare

Klinkergolv hall

Klädstång

Klinkergolv badrum

Elcentral/ media

Ovanliggande objekt

G

Spishäll U/M

5

Orienteringsfigurer

Plan 1

DM

2

Högskåp med ugn och micro

ELC/M

N

SG

0

Plan 2

Situationsplan Garderob

Kyl

2021-05-27 BRF GLANBACKEN

|

2

N

28

1

SKALA 1:100

Orienteringsfigurer

K

Högskåp med ugn och micro

BH = 800

G

Avskärmning

0

Teckenförklaring

U/M

G

Laddst.

Carport

Spishäll

8,0 m2

BH = 1 100

SKALA 1:100

DM

Sovrum 2

10,6 m2

Entré

G

G

Sovrum 3

G

BH = 800

INST.

WC/Bad 4,0 m2

10,1 m2

Entré

G

Hall

ELC/M

FVP

F

6,3 m2

ELC/M

INST.

TM

K

WC/D/Tvätt

SG

BH = 800

SG VL

h = 900

SG

DM

TT

G

tillvalsväggar

2

Entré

12,0 m2

26,2 m2

G

Sovrum 1

8,7 m2

tillvalsväggar

Klk.

3,7 m2

2,4 m2

Vardagsrum

BH = 800

Allrum

h = 900

Hall

4,0 m2

Städ

G

BH = 800

VL

WC/Bad K

Plan 2

BH = 600

8,7 m2

26,2 m2

F

BH = 600

Allrum

12,0 m2

Vardagsrum

U/M

22,9 m2

BH = 1 600

Sovrum 3

Uteplats

Plan 1

BH = 800

SG

BH = 1 600

BH = 800

Tomt/ uteplats enligt separat situationsplan.

DM

Plan 2

BH = 600

tillvalsväggar

BH = 600

Brf Glanbacken Hus 2, 4, 5, 9, 12, 13, 15, 20, 22, Hus 2, 23 och4,265, 9, 12, 13, 15, 20, 22, 23 & 26

tillvalsväggar

22,9 m2

Avskärmning

Uteplats

Avskärmning

Avskärmning

Tomt/ uteplats enligt separat situationsplan.

Plan 1

2 5 RoK, 116 m 5 RoK, 116 m2

HusBrf1, Glanbacken 3, 7, 8, 10, 14, 17, 18, Hus 1, 3,27 7, 8, 10, 14, 17, 18, 21, 25 & 27 21, 25 och

Avskärmning

2 5 RoK, 116 m 5 RoK, 116 m2

2021-05-27 RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. KÖK ÄR PRINCIPIELLA OCH KOMMER ATT DESIGNAS AV KÖKSLEVERANTÖR. RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. BRF GLANBACKEN |

29


3,7 m2

U/M

2,2 m

Sovrum 3

Sovrum 2

10,6 m2

8,0 m2

G

TT

BH = 800

BH = 1 100

2,4 m2

BH = 800

TT

BH = 800

INST.

G

BH = 800

FVP

Varmfrd. 8,5 m2 G

G

G

G

Carport

VL

Vindslucka

Frys

TM

Tvättmaskin

Diskmaskin

TT

Torktumlare

Klinkergolv hall

Klädstång

Klinkergolv badrum

Elcentral/ media

Ovanliggande objekt

Spishäll ELC/M

Avskärmning

Avskärmning

Sektion Rumshöjd generellt 2,5 m. Inklädnader och lokala sänkningar kan förekomma. Plan 2 Plan 1

Teckenförklaring

Situationsplan Garderob

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. KÖK ÄR PRINCIPIELLA OCH KOMMER ATT DESIGNAS AV KÖKSLEVERANTÖR. RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

SG

Skjutdörrsgarderob

VL

Vindslucka

K

Kyl

F

Frys

TM

Tvättmaskin

Diskmaskin

TT

Torktumlare

Klinkergolv hall

Klädstång

Klinkergolv badrum

Elcentral/ media

Ovanliggande objekt

G

Spishäll U/M

Högskåp med ugn och micro

5

Orienteringsfigurer

Plan 1

DM

2

ELC/M

N

Skjutdörrsgarderob

1

Plan 2

N

SG

F

G

0

Avskärmning

5

Situationsplan Garderob

Kyl

2021-05-27 BRF GLANBACKEN

2

Sektion Rumshöjd generellt 2,5 m. Inklädnader och lokala sänkningar kan förekomma.

K

Högskåp med ugn och micro

1

SKALA 1:100

Orienteringsfigurer

Avskärmning

Avskärmning

0

Teckenförklaring

|

BH = 1 100

Laddst.

Carport

30

G

G

SKALA 1:100

U/M

10,6 m2

Entré

Laddst.

DM

Sovrum 1

8,0 m2 TM

8,5 m2 G

Sovrum 2

Entré

Varmfrd.

G

2,2 m2

6,3 m2

Entré

G

Klk.

3,7 m2

WC/D/Tvätt

G

10,1 m2

ELC/M

INST.

Pass.

14,1 m2

2

h = 900

Hall

4,0 m2

Städ

G

ELC/M

FVP

2,4 m2

DM

SG

Entré

K

Kök

Klk.

14,1 m2

6,3 m2

TM

F

U/M

tillvalsväggar

VL

WC/Bad

4,0 m2

10,1 m2

WC/D/Tvätt

8,7 m2 G

WC/Bad

Kök

WC/D/Tvätt

TT

Hall

DM

Pass.

Allrum

12,0 m2

SG

VL

Städ

Sovrum 3

BH = 800

26,2 m2

G

h = 900

F

BH = 800

Vardagsrum

tillvalsväggar

K

Plan 2

BH = 600

12,0 m2

26,2 m2

G

BH = 600

Sovrum 1

8,7 m2

Vardagsrum

22,1 m2

tillvalsväggar

Allrum

Tomt/ uteplats enligt separat situationsplan. Uteplats

Plan 1

BH = 800

SG

BH = 800

Hus 11 & 19

SG

Plan 2

BH = 600

tillvalsväggar

BH = 600

Brf Glanbacken Hus 11 och 19

Avskärmning

Avskärmning

Avskärmning

22,1 m2

Avskärmning

Hus 6, 16 & 24

Tomt/ uteplats enligt separat situationsplan. Uteplats

Plan 1

2 5 RoK, 116 m 5 RoK, 116 m2

HusBrf6,Glanbacken 16 och 24

Avskärmning

2 5 RoK, 116 m 5 RoK, 116 m2

2021-05-27 RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. KÖK ÄR PRINCIPIELLA OCH KOMMER ATT DESIGNAS AV KÖKSLEVERANTÖR. RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. BRF GLANBACKEN |

31


Dina egna noteringar

32

|

BRF GLANBACKEN

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

BRF GLANBACKEN

|

33


Välkommen till ett hem för hela livet

Tack för att du har intresserat dig för en bostad från Riksbyggen. På resan fram till inflyttning vill vi att du ska få bra vägled­ ning och vara så välinformerad som möjligt.

Här tar vi upp vanliga frågeställningar och guidar dig på vägen. Vi vill dessutom uppmärksamma dig på nyttan och värdet av att leva och bo i en bostad från Riksbyggen samt berätta lite om vad det innebär att vara medlem i en bostadsrättsförening. Vi på Riksbyggen bryr oss alltid lite extra. Om dig, din bostad och om miljön runt omkring. Att ta långsiktigt ansvar är någonting vi har gjort i över 80 år. Och det är någonting som vi kommer att fortsätta med långt in i framtiden – en framtid vi gärna delar med dig.

att välja inredning du har, varierar beroende på vilket projekt du är intresserad av och i vilket skede du kommer in. Din inredningskoordinator kan berätta vad som gäller för just ditt nya boende. Tillvalsavtalet är en separat uppgörelse mellan dig och Riksbyggen. Det vanligaste är att du betalar 20 procent av tillvalskostnaden i samband med beställningen och resterande summa i samband med inflyttning.

Så här går köpet till När du har bestämt dig för att köpa en bostad är första steget att teckna ett förhandsavtal och andra steget är ett upplåtelseavtal. Under den här tiden får du välja inredning och tillval och därmed vara med och utforma ditt framtida boende. Tiden mellan beslut om köp och inflyttning är olika lång, beroende på i vilket skede av utvecklingen av de nya bostädern­a du kommer in som köpare. Du får information löpande om utvecklingen av ditt nya hem under tiden mellan avtal och inflyttning. Förhandsavtal Förhandsavtal tecknas mellan dig och bostadsrätts­ föreningen. Det garanterar dig som köpare rätten att förvärva en viss lägenhet. Avtalet grundas på föreningens kostnadskalkyl som är registrerad av Bolagsverket. Innan du tecknar förhandsavtal görs en kreditupplysning och avstämning av lånelöfte, sedan får du per post en faktura på förskottsbeloppet, som är en del av handpenningen. Upplåtelseavtal När föreningens slutliga ekonomiska plan är registrerad av Bolagsverket, skickar vi upplåtelse­avtalet till dig. Avtalet undertecknas och returneras därefter till oss. Sedan skickar vi fakturan på handpenningen för din nya bostad. Det vanliga är att du betalar 10 procent av insatsen med avdrag för förskottet som betalades i samband med tecknandet av förhandsavtalet. Tillvalsavtal Du som är med tidigt i utvecklingen av de nya bostäderna har stor möjlighet att sätta personlig prägel på ditt framtida hem genom att göra inredningsval. Vilka möjlighete­r

34

|

BRF GLANBACKEN

Tillträde och inflyttning På dagen för tillträde ska slutbetalningarna för lägen­ heten inklusive dina tillval och betalning av månads­ avgifte­n vara gjorda. När betalningen är erlagd får du nycklarna till ditt nya hem. Vid tillträdet överlämnas en Bopärm som innehålle­r instruktioner och skötsel­ anvisningar. För att förbereda dig på inflyttninge­n skickar vi i god tid innan ut information via nyhetsbrev eller ordnar informationsträffar. Besiktning och garanti I samband med att alla byggnadsarbeten är slutförd­a sker en slutbesiktning av en sakkunnig besiktnings­ man. Därefter gäller en garantitid på fem år. Efter två år genomförs en besiktning av alla byggnader och mark. Vid garantitidens slut görs en avstämnin­g av de fel som anmälts under garantitiden (vid detta tillfälle genomförs inte en besiktning). Riksbyggen åtgärdar de eventuella fel som noterats av besiktningsmanne­n.

Det ska kännas tryggt att köpa bostadsrätt

Vår trygghetsfilosofi ger dig ekonomisk ­trygghet när du köper bostadsrätt. Nedan beskriver vi kortfattat vad Trygghets­ filosofin innebär för dig som köpare. På vår hemsida ­riksbyggen.se/trygghetsfilosofin kan du ta del av Trygghetsfilosofins ­fullständiga villkor.

Flytta fram tillträdesdagen Du kan få din tillträdesdag framflyttad med upp till tre månader om du inte lyckats sälja din nuvarande bostad och behöver mer tid för att avsluta din pågående affär.

Förmånligt med Förtur Förtursmedlemmar har utökad Trygghetsfilosofi som kan ge fria månadsavgifter i ytterligare 12 månader, totalt upp till 24 månader.

Ingen månadsavgift vid dubbelt boende Om du vid inflyttning i din nya bostadsrätt fortfarande inte har lyckats sälja din tidigare bostad kan du få rätt till fria månadsavgifter för din nya bostad. Uppfyller du villkoren står Riksbyggen för månadsavgiften för den nya bostaden i upp till 12 månader. Har du redan begärt fram­f lyttning av tillträdesdag reduceras antal månader med motsvarande tid. Ersättningen täcker belopp upp till 10 000 kr per månad.

I Riksbyggens Trygghetsfilosofi ingår alltid:

…även när du blir sjuk eller arbetslös Du har också rätt till fria månadsavgifter, upp till 10 000 kr per månad, om du blir sjukskriven eller arbetslös. Även denna möjlighet gäller under de 12 första månaderna när du flyttat in i din nya bostad. Rätt att frånträda ditt köp Om något allvarligt händer dig eller någon i din familj, t ex dödsfall eller svår kritisk sjukdom, har du möjlighet att frånträda köpet, fram till inflyttningsdagen.

■ ■ ■ ■ ■ ■

■ ■

Fem års garanti vid nyproduktion och ombyggnation. i stannar kvar och förvaltar i minst fem år. V Vi kan huset utan och innan, vilket gör att vi har god kunskap om skötsel, underhåll och utveckling. Föreningarna har god ekonomisk stabilitet och tydliga underhållsplaner. Kundservice som är öppen dygnet runt. Styrelsen i bostadsrättsföreningen har ett nära samarbete med Riksbyggen där vi bistår med en styrelseledamot för att stötta och delge kunskap i styrelsearbetet. Köparen får personlig vägledning genom hela köpprocessen Om inte alla lägenheter är sålda 6 månader efter godkänd slutbesiktning så köper Riksbyggen in lägen­­heterna och garanterar föreningens intäkter.

Välkommen till Riksbyggen, byggt på Trygghetsfilosofin. Detaljerade villkor hittar du på:

www.riksbyggen.se/trygghetsfilosofin

Betalning av årsavgift Årsavgiften betalas månadsvis i förskott, från och med tillträdesdagen. Första avin skickas hem till dig och ska vara betald senast på tillträdesdagen. Riksbyggen Förtur Riksbyggen Förtur är en möjlighet att se och välja ­lägenhet i vår nyproduktion i bostadsrätt och äganderätt innan de finns tillgängliga för allmänheten. Man samlar poäng över tid, ju fler poäng, desto större chans har man att välja just den bostad som man vill ha i ett projekt. När man har anmält intresse för ett projekt får man löpande information om det eller de projekten och kommande säljstarter innan de annonseras ut brett. RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

BRF GLANBACKEN

|

35


Bostadsrättsföreningen

Att vara med i en bostadsrättsförening Att äga en bostadsrätt innebär att du förfogar över och har tillgång till din lägenhet, men också att du är ­medlem i bostadsrättsföreningen. Enkelt uttryckt är det en ekonomisk förening där de boende tillsammans ­genom föreningen äger eller förfogar över mark och byggnader. I föreningen fattas alla beslut som handlar om förvaltning och utveckling av de gemensamma delarna – trapphus, gårdar, förråds­utrymmen och liknande. Bostadsrättsföreningen Då bostadsrättsföreningen bildas har den en ­styrelse som består av tjänstemän och förtroende­valda inom Riksbyggen. När byggnationen av föreningens hus är slutförd väljs styrelse­ledamöter av de boende vid en stämma. Styrelsen består därefter av boende i ­föreningen samt en erfaren och kunnig representant från Riksbyggen. Inför stämman kan du anmäla intresse att sitta i styrelsen och på så sätt delta och ­engagera dig djupare. Riksbyggen erbjuder utbildningar i styrelsearbete och vi har flera kurser som du kan gå för att lära dig mer om vad det innebär att vara styrelseledamot i din förening.

36

|

BRF GLANBACKEN

Fast pris och inköpsgaranti Genom att teckna ett s k Riksbyggenavtal med ­R iksbyggen får bostadsrättsföreningen ett fast pris på sitt nybyggnadsprojekt. Det innebär att föreningens slutliga anskaffningskostnad är känd när den ekonomiska planen upprättas och ­bostadsrätterna upplåts. Riksbyggen svarar för alla kostnader och intäkter fram till den sista dagen i den månad som ­infaller fem månader efter godkänd slutbesiktning. Om någon lägenhet inte är såld åtar sig Riksbyggen att köpa den. Ett kooperativt företag Riksbyggen är en ekonomisk förening med ungefär 1 700 bostadsrättsföreningar som medlemmar och delägare – du blir med andra ord inte bara medlem i en bostadsrätts­förening, indirekt blir du också delägare av hela Riksbyggen. Återbäring En klassisk princip för kooperativ är att ge medlemmarna återbäring. Inom Riksbyggen bygger återbäringen på de förvaltningstjänster som bostadsrättsföreningarna köper, ju bättre det går för vår förvaltning, desto mer pengar blir det över till bostadsrättsföreningarna.

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

Lugn du köper en Riksbyggenbostad

För att säkerställa att vi möter alla moderna kvalitetskrav på bostäder har vi utvecklat något vi kallar för Riksbyggenbostaden – vår modell för en god bostad. I Riksbyggen­ bostaden finns Riksbyggens egna krav, utöver myndig­hetskrav, som vi har tagit fram ­utifrån våra ambitioner om en god bostad och ett håll­bart samhälle, boendes önskemål och en lång­siktig förvaltning.

Bostäder för unika platser och människor Husen kan se väldigt olika ut beroende på plats och vem som ska bo där. Det handlar om att ­säkerställa estetik, tillgänglighet, trygghet i husen och områdena, trädgårdsmiljön, energi­effektivitet m m. Gemensamt för en Riksbyggen­bostad är att den ska uppfylla vissa grundläggande egenskaper.

Miljöcertifiering Att välja en bostad från Riksbyggen är att välja ett miljömässigt bra boende. Sedan 2012 är våra ­nyproducerade flerbostadshus med tre våningar eller fler, miljöcertiferade enligt Miljöbyggnad eller Svanen. Det handlar om att säkerställa kvaliteter inom områden som energi, material och inomhusmiljö. ­Miljöcertiferingen kan ses som ett kvitto på att byggnaden uppfyller dessa viktiga kvaliteter. En byggnad kan uppnå betyget brons, silver eller guld. Riksbyggens nyproduktion projekteras för att uppnå minst nivå silver.

Exempel: Gemensamhetslokal – Ska finnas i alla projekt

med fler än 25 lägenheter. Den kan användas till t ex styrelsemöten, barnkalas eller övernattningsrum.

Trygghet – Trygghetsplanering utförs i varje projekt.

Det handlar om t ex utemiljö, belysning och låssystem.

Trivsam utemiljö – Ett arbete för att skapa trivsel, grönska och mångfald på gårdarna. Långsiktig förvaltning – Riksbyggenbostade­n är ­planerad för att vara lättskött ur ett förvaltnings­perspekti­v. Det är bra både för dem som har fastighete­n som arbetsplats och din bostadsrättsförenin­g. Tillgänglighet – Planlösningarna ska vara genomtänkta och uppfylla vissa mått. Att t ex entréer, trapphus och balkonger/uteplatser uppfyller gällande tillgänglighetskrav är självklart i en Riksbyggenbostad.

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

BRF GLANBACKEN

|

37


Hållbart är stort. Och litet.

När Riksbyggen bygger, utvecklar och förvaltar bostäder och arbetsplatser skapar vi lösningar för social gemenskap, hållbar ekonomi och minskad miljöpåverkan.

Hållbarhet i allt vi gör

Vi arbetar för hållbarhet genom att bygga för gemenskap, skapa gröna närmiljöer och bygga och förvalta på ett ekonomiskt hållbart sätt. Vi gör det för hela samhället, för planeten och för alla boende och kunder. För oss är hållbart både stort och litet. Det stora helhetsperspektivet är en förutsättning för att kunna göra rätt i det lilla. Det som gör livet mer hållbart i hemmet, på jobbet och i framtiden.

Ett exempel är att de fordon och arbetsmaskiner vi använder i förvaltningen ska vara fossilfria 2025. Ett annat exempel är att minska vår energianvändning med 30 % till 2030 för värme, varmvatten och fastighetsel i våra egna fastigheter.

Hållbarhet ligger i vår företagsidé: ”Riksbyggen skapar attraktiva och hållbara boenden för alla”. Men som bostadsföretag är det omöjligt att verka idag utan att göra avtryck på klimatet. Det är inte hållbart i längden. Därför är vår övergripande ambition för vårt hållbarhetsarbete att allt vi gör ska vara klimatneutralt och hållbart för hela livet, där ordet hållbarhet omfattar både miljö, sociala och ekonomiska aspekter.

Hållbara hem är hårda. Och mjuka. Vi på Riksbyggen bygger hus som ska hålla i minst hundra år, och vara hållbara även för klimatet och planeten. Då krävs att vi är med och driver utvecklingen, till exempel genom att sätta solceller på alla tak i nyproduktion, att bygga allt mer med klimatförbättrad betong och att erbjuda tjänster som bilpool. När vi sedan går över i förvaltning av fastigheten fortsätter hållbarhetsarbetet med ett antal mål.

38

|

BRF GLANBACKEN

Men det krävs också mjuka värden som inte går att mäta. Värden som gör bostaden till ett hem som förenklar vardagen och där det finns mer rum än den egna bostaden, till exempel gemensamhetslokaler för hobby, möten och fester, gröna gårdar med odlingsytor och bra möjligheter att källsortera. Tillsammans Vi strävar efter att göra både stora och små saker tillsammans med våra kunder och boende. Som att hjälpa till med lösningar som gör det enkelt för de som bor i husen att dela på varor och tjänster, eller att installera laddstolpar för elbilar på föreningens parkeringsplatser.

Det är lika självklart att vi är drivande i stora nationella initiativ som att vi är inspiratör och möjliggörare för våra boende i deras strävan att leva hållbart. Som ledande kooperativt bostadsföretag kan vi göra skillnad både i det stora och det lilla.

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

Vi själva

Bygga

Vi ska verka för hållbarhet i det stora och det lilla.

Vi ska bygga klimatneutralt och hållbart för hela livet.

Förvalta Boende

Återutveckla Vi ska utveckla befintliga boendemiljöer till att bli klimatneutrala och hållbara.

Förvalta Företag

Vi ska skapa ett klimatneutralt och hållbart liv tillsammans med styrelsen och de boende.

Vi ska skapa värde för våra kunder med en klimatneutral och hållbar förvaltning.

BRF GLANBACKEN

|

39


När andra säger hej då, säger vi hej hej

Riksbyggen utvecklar inte bara nya bostäder, vi är också en av landets ledande förvaltare av fastigheter och bostadsrätts­f öreningar. Faktum är att förvaltningsdelen av Riksbyggen omfattar långt fler människor än vad byggandet av nya bostäder gör.

Många av våra uppdrag får vi från alla de bostadsrättsföreningar som vi har utvecklat och byggt och alltid tar hand om minst fem år efter att de står färdiga för inflyttning – men oftast mycket längre. Det här ­förhållandet – att vi jobbar vidare med huset och för­ eningen under många år – gör att vi tänker långsiktigt och uthålligt. Vi bygger rejält och stabilt redan från början, vilket både du och vi tjänar på.

Teknisk förvaltning En genomtänkt teknisk förvaltning är grunden för att säkra fastighetens värde på lång sikt. Här spelar underhållsplan, dokumentation och årlig övergripande tillsyn en viktig roll. Med det på plats kan den dagliga driften skötas på ett effektivt sätt.

Vi är med er de första fem åren. Minst. Under de första fem åren som du bor i din nya bostad, anlitas Riksbyggen för såväl ekonomisk och teknisk förvaltning som den dagliga fastighetsdriften. Efter de fem första åren är förhoppningen att ni ska fortsätta att anlita oss som förvaltare även i framtiden. Värdefulla tjänster Vi vet att det krävs ett helhetstänkande för att en bostadsrättsförening ska fungera väl. Det är lika viktigt med välskötta trapphus och gårdar som att ­ekonomin hanteras på ett bra sätt – allt för att bevara fastighetens värde. Vi har specialister inom varje ­område och vår erfarenhet och vårt stöd ökar både trivseln och husets värde. Här kan du läsa om våra tjänster mer i detalj.

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

Ekonomisk förvaltning Det finns en hel del ekonomiska frågor som ska hanteras i en bostadsrättsförening. Vi hjälper er med redovisningsoch finansieringstjänster som säkerställer korrekt och effektiv hantering av föreningens ekonomi. Fastighetsdrift Med Teknisk förvaltning och Ekonomisk förvaltning som grund blir även det löpande arbetet i tjänsten Fastighets­drift väldigt effektiv. ­Föreningen får närvaro av omsorgsfull personal som känner er fastighet och installationer väl. Det gör att brister upptäcks och åtgärdas i rätt tid av rätt kompetens. Vår kundservice håller öppet dygnet runt Riksbyggen erbjuder en unik kundservice med vårt kommunikationscentrum som håller öppet dygnet runt sju dagar i veckan. Du ringer 0771-860 860 oavsett ärende och var du befinner dig i landet.

BRF GLANBACKEN

|

41


Nyfiken på Riksbyggen?

Att köpa en bostadsrätt av Riksbyggen är som att starta en relation. Det är spännande, utmanande, lite läskigt men också väldigt givande. Och som med alla nya relationer är det viktigt att titta närmare på den som man ska vara tillsammans med. Låt oss berätta vad som gör oss på Riksbyggen speciella.

Vi har långsiktigheten och helheten I det läget då våra konkurrenter säljer och lämnar över sina lägenheter, börjar vårt viktigaste engageman­g – den dagliga skötseln och lång­siktiga utvecklingen av fastigheten. Vi är med på resan under många år, vilket gör att vi tar ett helt annat ansvar redan från början. Eftersom vi tar hand om bostäderna under många år, planerar vi på ett mer långsiktigt sätt redan från början.

boendet är centralt för alla människor och att det ska kännas säkert. Vi tror också på långsiktighet, vi lever i våra bostäder i många år och för den dag då du kanske funderar på att flytta vill vi att värdet på din bostad ska vara beständigt.

Vi har erfarenheten Riksbyggen har funnits i över 80 år och vi har utvecklat bostäder i hela Sverige under hela den tiden. Vi har lärt oss massor under de här åren om hur man ska bygga och sköta om. Men också att lyssna på hur människor vill ha det – för sådant ändras över tiden. Vi lyssnar hela tiden med alla våra medlemmar om hur de vill bo – idag och i framtiden. Lyhördheten gör vår erfarenhet ännu mer värdefull. Vi är medlemsägda Riksbyggen är medlemsägt. Vi är ett kooperativt företag som jobbar för medlemmarnas bästa. Uppstår överskott som inte behövs för utveckling i verksam­ heten går det åter som utdelning till medlemmarna. Vi har en tydlig värdegrund Som det kooperativa företag vi är, tror vi på samverkan och att lyssna på varandra. Vi tror på trygghet, vi vet att

Vi är hållbara När vi tar fram nya bostäder utgår vi från vad du ­behöver och vill ha. Men vi ser också till hela s­ amhällets krav på energieffektivitet, funktionalitet och ­hållbarhet. Idag är vi miljöcertifierade enligt ISO 14001 och ­k valitetscertifierade enligt ISO 9001. Ofta ligger vi långt före vad normerna föreskriver, men vi nöjer oss inte med det – Riksbyggens ambition är att leda utvecklingen. Vi tar vårt samhällsansvar Under alla år har Riksbyggen sett på bostäder utifrån ett brett perspektiv. Vi sätter dig i centrum, men inte bara din bostad, vi vill att hela sammanhanget som du flyttar till ska fungera. Det betyder att vi engagerar oss i allt från hur gator och gångvägar planeras till hur kommunal service fungerar. Vi har mer än bara bostäder Förutom utveckling och förvaltning av bostäder i form av hyresrätter, bostadsrätter och egna hem är Riksbyggen en ledande aktör på marknaden för offentli­g och ­kommersiell fastighetsförvaltning.

FÖR MER INFORMATION OM BRF GLANBACKEN KONTAKTA: Maria Drott 013-24 93 15 maria.drott@riksbyggen.se www.riksbyggen.se/glanbacken

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.